بسمه تعالی
حفاظت- حمل و نقل و ذخیره سازی ضایعات خطرناک(با توجه به استاندرادهای OSHA)
فهرست
– پیش گفتار
1- مقدمه
2- دیدگاهها
3- مفاد استاندارد
1-3 برنامه های حفاظتی و بهداشتی در محیط کار
1-1-3 طرح اولیه
2-1-3 کنترل و ارزیابی محیط
3-1-3 تدابیر ویژه حفاظتی و بهداشتی
4-1-3 آموزش و اطلاع رسانی
5-1-3 تجهیزات حفاظت فردی
6-1-3 دستگاههای اعلام خطر
7-1-3 نظارت پزشکی و بهداشتی
8-1-3 روش های پاکسازی و رفع آلودگی
9-1-3 اقدامات اضطراری
4- سایر دیدگاهها
1-4 کنترل و ارزیابی فنی و مهندسی
2-4 حمل و نقل و برچسب گذاری بشکه های حاوی ضایعات خطرناک
3-4 رعایت اصول حفاظتی و بهداشتی در محیط های کاری کوتاه مدت (موقت)
5- ثبت اطلاعات
پیش گفتار
حمل و نقل ضایعات خطرناک و به طور کلی کار با این مواد اگر تحت اصول ایمنی، حفاظتی و بهداشتی نباشد می تواند از خطرات زیادی برخوردار باشد. به همین منظور، انجمن ملی بهداشت و حرفه ای آمریکا (OSHA) به منظور کاهش تعداد حوادث و بیماریهای ناشی از تماس با ضایعات خطرناک اقدام به تهیه استانداردی برای آموزش کلیه کارگران و کافرمایان نموده است.
مطالبی که پیش روی شماست، ترجمه آخرین ویرایش استاندارد Hazardous waste تحت عنوان حفاظت، حمل و نقل و ذخیره سازی ضایعات خطرناک می باشد که امید است مورد استفاده خوانندگان محترم قرار بگیرد.
فرناز احمدزاده- مترجم
1- مقدمه
رها کردن ضایعات خطرناک در محیط، بدون رعایت اصول بهداشتی از خطرات زیادی برخوردار بوده و در این رابطه آژانس حفاظت محیط زیست (EPA)1 در تاریخ 1995 اعلام کرد که حدود 277 میلیون تن ضایعات خطرناک را حمل و معدوم نموده است. همچنین سازمان بازیافت و حفاظت منابع (RCRA)2 خاطرنشان می کند که ضایعات خطرناک مشکلات ایمنی و بهداشتی جدی برای انسانها، حیوانات و حتی محیط زیست ایجاد می کند.
بر طبق تعریف، ضایعات خطرناک مواد شیمیایی دور ریز، سمی، قابل اشتعال و خورنده هستند که می تواند سبب ایجاد آتش سوزی، انفجار و آلودگی هوا، آب و زمین گردیده و در هنگام ذخیره، مصرف و یا حمل و نقل و حتی در هنگام تماس با تمامی مواد یا آلاینده ها خطرساز باشد.
بعلت جدی بودن خطرات ایمنی و بهداشتی وابسته به ضایعات خطرناک، OSHA3 استانداردی مرتبط با موضوع فوق تحت عنوان حفاظت، حمل و نقل و ذخیره سازی ضایعات خطرناک تهیه نموده که استاندارد فوق برای حفاظت کارگران شاغل در محیط های فوق و برای کمک به حمل صحیح ضایعات خطرناک به طور ایمن تهیه گردیده است. لازم بذکر است این استاندارد برای کارگران وابسته به شهرداری و خدمات شهری نظیر کارکنان آمبولانس ها، آتش نشانها و ایستگاههای آتش نشانی محلی، خالی از فایده
نخواهد بود.
استاندارد فوق همچنین الزمات OSHA پیرامون حمل ضایعات خطرناک و اقدامات ایمنی در مکانهای مرتبط با ضایعات در هنگام تولید، مصرف و یا ذخیره سازی (TSD)4 و در مجموع اقداماتی که کارفرما باید برای حفاظت، ایمنی و بهداشت کارگران در چنین
محیط هایی انجام دهد را ارائه نماید.
2- دیدگاهها
این استاندارد کارگرانی را که در تماس با ضایعات خطرناک و غیرقابل کنترل در هنگام تولید، مصرف یا ذخیره سازی هستند در بر می گیرد.
3- مفاد استاندارد
1-3 برنامه های حفاظتی و بهداشتی در محیط کار
برای کاهش بیماریها و حوادث ناشی از تماس با ضایعات خطرناک تهیه یک برنامه جامع ایمنی و بهداشتی که فراهم آورنده محیط کاری سالم و ایمن باشد لازم و ضروری است، بنابراین، این استاندارد کارفرما را ملزم به اجرای یک برنامه ایمنی و بهداشتی به منظور شناسایی، ارزیابی و کنترل مخاطرات ایمنی و بهداشتی نموده و اقدامات ایمنی و حفاظتی در هنگام تولید، ذخیره و مصرف ضایعات خطرناک را اعمال نماید. برنامه فوق باید شامل اطلاعات ویژه بوده و منطبق بر موضوعات ذیل باشد:
– تصمیمات و اقدامات کاری سازمان دهی شده
– کنترل و ارزیابی محیط کار
– آموزش و اطلاع رسانی
– تجهیزات حفاظت فردی
– دستگاههای اعلام خطر
– روش های پاکسازی و رفع آلودگی
– اقدامات اضطراری
برنامه ایمنی و بهداشتی فوق باید به طور مرتب و دوره ای ارزیابی شده و به روز گردد. همچنین این برنامه باید در دسترس کلیه کارگران ثابت و یا کارگران موقت و جایگزین قرار داده شود، کارفرمایان باید کارگران ثابت، موقت و نمایندگان آنها را در هنگام ورود به محیط کار و حتی قبل از آن از وجود آتش سوزی، اشتعال و انفجار آگاه نمایند.
1-1-3 طرح اولیه
در برنامه کنترل ضایعات خطرناک طرح اولیه از جایگاه خاصی برخوردار بوده و خطرات موجود در چنین محیط های کاری را کاهش خواهد داد. یک طرح و نقشه باید تمام موضوعات کلی، برنامه ها و اقدامات کنترلی و… را دربرگرفته و راهکارهایی به منظور اجرای اصول ایمنی و بهداشتی ارائه دهد، طرح و نقشه وظایف کارگران را در قبال برنامه های ایمنی و بهداشتی مشخص کرده و باید شامل موارد ذیل باشد:
– ارتباط متقابل سرپرستان و کارگران و وظایف آنان
– عناوین و اسامی سرپرستان پروژه های مرتبط با ضایعات خطرناک
علاوه بر موارد فوق در نقشه و طرح، ساختار سازمان و وظایف محیط های کاری باید تعریف شده و موضوعات ذیل باید در چهارچوب فوق پیش بینی گردند:
– تمیز کردن محیط های کاری و راهکارهای ایمنی و حفاظتی مرتبط با آن.
– تعریف وظایف کاری، موضوعات مرتبط و روش های انجام آن.
– الزامات قانونی و اداری در جهت استفاده از تجهیزات حفاظت فردی.
– آموزش چگونگی استفاده از وسایل و ابزار آلات، بخصوص تجهیزات حفاظت فردی.
– لزوم ارزیابی و نظارت پزشکی و بهداشتی.
لازم به یادآوری است که در کلیه موارد ارتباط لازم بین وظایف معمول و فعالیت های ویژه باید در طرح اولیه اعمال گردد.
2-1-3- کنترل و ارزیابی محیط
یکی از الزامات مهم برای ایمنی و بهداشت کارگران، ارزیابی محیط بصورت دوره ای
می باشد. ارزیابی محیط کار به منظور شناسایی خطرات محیطی و به منظور انتخاب راهکارهای حفاظتی مناسب می باشد.
ارزیابی و کنترل محیط کار ضروری بوده و باید از افراد ذیصلاح و آموزش دیده برای این کار استفاده شود. این ارزیابی باید شامل تمامی شرایط مورد انتظار که خطرناک برای زندگی و یا سلامتی کارگران بوده و یا ممکن است باعث صدمات جدی به کارگران (نظیر ورود، به فضاهای بسته یا موقعیت های دارای خطر اشتعال و انفجار و بخارات و …) شود. همچنین ارزیابی فوق باید شامل موارد ذیل باشد:
موقعیت محیطی، موقعیت جغرافیایی، مسیرهای ارتباطی از طریق هوایی و یا زمینی، راهها و مسیرهای عبور مواد خطرناک که قابلیت انتشار دارند، زمان مورد نیاز برای انجام وظایف، موقعیت های کاری و تیم های انجام اقدامات اضطراری و فوری.
ارزیابی های مجدد و دوره ای باید همچنین موقعیت خطوط تولید، ذخایر و مقادیر مصرفی را بازبینی نموده و تغییرات را با توجه به شرایط فوق اعمال نمایند.
کنترل فعالیت کارگران و تجهیزات مورد استفاده یک اصل مهم در برنامه ریزی ایمنی و بهداشت بوده و از میزان آلودگی و خطرات محیط کار خواهد کاست. همچنین اطلاعات ذیل در هنگام ارزیابی مفید خواهد بود:
نقشه ها و طرح ها، مناطق و محیط های کاری، ارتباطات محیطی، تجارب کاری مرتبط با ایمنی، اسامی مکانها و تلفن نزدیک ترین مراکز درمانی و پزشکی.
استفاده از یک سیستم حمایتی بعنوان یکی از اقدامات ارزیابی حفاظتی برای کمک و نجات کارگری که بیهوش، گرفتار و یا ناتوان در محیط کار (بخاطر ایجاد حادثه) گردیده می تواند در کاهش حوادث و خطرات نقش مهمی را ایفا نماید.
در چنین سیستم حمایت دو کارگر باید از موقعیت های کاملاً یکسانی برخوردار باشند که اگر یکی از آنها در موقعیت های خطرناک گرفتار گردید، دیگری بتواند برای کمک او
اقدام نماید.
3-1-3 تدابیر ویژه حفاظتی و بهداشتی
تدابیر ویژه حفاظتی و بهداشتی، یک برنامه مکمل است که به منظور حذف مخاطرات بهداشتی و ایمنی پیش بینی شده و اینچنین برنامه ریزیها باید شامل تمامی الزامات ایمنی وبهداشتی باشد. برای مثال روشهایی برای ورود به فضاهای بسته و محدود، آگاهی های فردی و محیطی، نمونه گیریهای محیطی و برنامه های مورد نیاز به هنگام سقوط و ریزش و خطرات موجود در محیط کار.
برنامه های ایمنی و بهداشت محیطی همچنین باید شامل ثبت خطرات هر بخش به طور مجزا بوده تا در صورت لزوم و در هنگام نیاز مورد استفاده قرار گیرد. همچنین
بازرسی های ایمنی و بهداشتی دوره ای باید از محیط های دارای نقص و کاستی انجام شده و بررسی گردد که آیا چنین نقایصی تصحیح گردیده اند و یا خیر.
4-1-3 آموزش و اطلاع رسانی
آموزش و اطلاع رسانی بعنوان بخشی از برنامه های ایمنی و بهداشت مطرح بوده و کارگران باید ملزم به استفاده از ابزار و وسایل حفاظت فردی گردند. همچنین برای آگاهی کارگران (حتی مناقصه کاران، مقاطعه کاران ویا جانشینان آنها) ضایعات خطرناک، میزان مواجهه و میزان حفاظت در برابر آنها نیز باید اعلام گردد.
کارفرمایان همچنین ملزم به تهیه تجهیزات حفاظت فردی مدرن، پیشرفته و جدید بوده که این امر باعث حفاظت بیشتر کارگران در مقابل تماس با ضایعات خطرناک نظیر حباب ها، جاذب ها و مواد شیمیایی خنثی می باشد.
چنین آموزش هایی کارگران را از خطرات بالقوه (پنهانی) آگاه نموده و دانش لازم و مهارت مورد نیاز برای اجرا در محیط های کار به منظور کاهش مخاطرات را مهیا می کند. کارفرمایان باید برنامه آموزشی به منظور شناسایی مخاطرات برای تمامی کارگران و سرپرستان آنها اجرا نمایند و در این امر آموزش استفاده از تجهیزات تنفسی از اهمیت خاصی برخوردار می باشد.
کارگران در تمامی موقعیت های محیطی نباید اعمال مرتبط با ضایعات خطرناک را انجام دهند مگر آنکه آموزش دیده و دارای گواهی نامه رسمی از بازرسان فنی باشند.
تمامی مسئولان اقدامات اضطراری و فوری باید در کلاس های بازآموزی
سالیانه شرکت نموده و همچنین کلیه کارکنان نظیر پرسنل مسئول، آتش نشانها،
کمیته های ایمنی و حفاظت و مسئولان بررسی حوادث به منظور تشخیص و شناسایی
مخاطرات و ریسک و چگونگی استفاده از وسایل استحفاظ فردی از آموزش ویژه برخوردار گردند. (جدول 1 و 2).
جدول 1 برنامه آموزشی کارکنان
تمیز کردن و پاکسازی ضایعات خطرناک
کارکنان روزکار
40 ساعت آموزش عمومی و پایه
24 ساعت آموزش تخصصی
8 ساعت بازآموزی سالیانه
کارکنان موقت روزکار (با کمترین تماس)
24 ساعت آموزش عمومی و پایه
8 ساعت آموزش تخصصی
8 ساعت بازآموزی سالیانه
کارکنان محیط های کاری هفتگی و…
24 ساعت آموزش عمومی و پایه
8 ساعت آموزش تخصصی
8 ساعت بازآموزی سالیانه
سرپرستان و مدیران بخش های ذیل
کارکنان ثابت روزکار
40 ساعت آموزش عمومی و پایه
24 ساعت آموزش تخصصی
8 ساعت مدیریت حمل و نقل ضایعات خطرناک به منظور حذف مخاطرات
8 ساعت بازآموزی سالیانه
کارکنان موقت روزکار (با کمترین تماس)
24 ساعت آموزش عمومی و پایه
8 ساعت آموزش تخصصی
8 ساعت مدیریت حمل و نقل ضایعات خطرناک به منظور حذف مخاطرات
8 ساعت بازآموزی سالیانه
کارکنان محیط های کاری هفتگی و…
24 ساعت آموزش عمومی و پایه
8 ساعت آموزش تخصصی
8 ساعت مدیریت حمل و نقل ضایعات خطرناک به منظور حذف مخاطرات
8 ساعت بازآموزی سالیانه
کارکنان بخش های تولید، مصرف و ذخیره سازی
کارکنان بخش عمومی
24 ساعت آموزش عمومی و پایه و یا معادل آن
8 ساعت بازآموزی سالیانه
کارکنان بخش های اضطراری و فوق العاده
آموزش سالیانه
جدول 2 سطوح آموزشی
کارکنان بخش های اقدامات اضطراری و فوق العاده
کارکنان سطح 1
بازآموزی سالیانه همراه با آموزش عملی
کارکنان سطح 2
8 ساعت آموزش پایه سطح 1
بازآموزی سالیانه، همراه با آموزش عملی
تکنسین hazmat (سطح 3)
24 ساعت آموزش پایه سطح 2
بازآموزی سالیانه همراه با آموزش عملی
کارشناس hazmat (سطح 4)
24 ساعت آموزش پایه سطح 3
بازآموزی سالیانه، همراه با آموزش عملی
کارگران و کارکنانی که آموزش های ویژه (ببینند جدول1) را دریافت می کنند باید پس از اتمام دوره های فوق مدارک مبنی بر موفقیت در آموزش های فوق را دریافت نمایند و اگر کارگران به کار دیگری در محیطی متفاوت انتقال یابند آموزش های فوق احتیاج نیست تکرار گردد. بهرحال کارگران باید تمامی آموزش های لازم و مکمل را به منظور انجام کار ایمن در محیط های جدید دریافت کنند.
5-1-3 تجهیزات حفاظت فردی
این استاندارد بیشترین تلاش را برای توسعه استفاده از تجهیزات حفاظت فردی برای تمامی کارگران و کارکنان در محیط های کاری مرتبط با ضایعات خطرناک انجام می دهد، بر طبق این استاندارد، تجهیزات حفاظت فردی، چگونگی استفاده از آنها و بازرسی مرتب از وسایل فوق باید در کلیه آموزش ها مطرح گردد.
کارفرمایان همچنین باید کارگران را ملزم به استفاده از تجهیزات حفاظت فردی در مکانهایی که روش های کنترل مهندسی به منظور کاهش تماس کارگران و یا قرارگرفتن در زیر حد تماس مجاز غیرممکن است، نمایند. تجهیزات حفاظت فردی باید با توجه به محدودیت های محیطی، شرایط ویژه کاری و مخاطرات بالقوه (پنهانی) موجود در محیط کار انتخاب شوند، کارفرمایان باید کارگران را با تجهیزات حفاظتی تنفسی مناسب و یا محفظه هایی با هوای سالم که کارگران در آنها قرار می گیرند محافظت نمایند.
6-1-3 دستگاههای اعلام خطر
آلودگی های هوایی می تواند عاملی خطرناک برای ایمنی وبهداشت کارگران بوده و کارفرما باید آگاهی لازم را قبل از ورود به محیط های کار با ضایعات خطرناک غیرقابل کنترل به منظور شناسایی مخاطرات بدهد. (نظیر محیط های دارای کمبود اکسیژن) همچنین در مکانهایی که محتوی ترکیبات سمی بالای حد مجاز باشد، دانستن اطلاعات دقیق و معرفی عناصری که موجب آلودگی می گردند به منظور رسیدن به اهداف ومقاصد ذیل مفید می باشد:
– انتخاب تجهیزات حفاظت فردی
– مکانهایی که احتیاج به حفاظت وکنترل دارند
– تشخیص اثرات بهداشتی بالقوه(پنهانی) در هنگام تماس ها
– کنترل های پزشکی و بهداشتی ویژه
هنگامیکه عمل تمیزکردن ضایعات خطرناک آغاز می شود. کارفرما باید به طور مرتب و دوره ای کارگرانی را که در تماس بیشتری با اجسام و ترکیبات خطرناک هستند را آگاه نموده و همچنین حدود تماس مجاز را به آنها اطلاع دهد.
7-1-3 نظارت پزشکی و بهداشتی
برای تشخیص و تعیین آگاهی بهداشتی متناسب با کار کارگران مرتبط با ضایعات خطرناک یک برنامه نظارت پزشکی و بهداشتی ضروری بوده و می تواند کارفرما را برای تهیه یک برنامه نظارت پزشکی مبتنی بر موارد ذیل یاری دهد:
– تمامی کارگرانی که با ترکیبات خطرناک بیش از حدمجاز درتماس بوده و این زمان از 30 روز در سال فراتر می رود.
– کارگرانی که با وجود استفاده از تجهیزات تنفسی برای بیشتر از 30 روز در سال در تماس با ترکیبات خطرناک بوده اند.
– کارگرانی که بدون استفاده از تجهیزات حفاظت فردی مناسب در تماس با ضایعات خطرناک بیش از حد مجاز بوده و یا دارای علائم و نشانه های بیماری های ناشی از تماس با ضایعات خطرناک باشند.
تمامی آزمایشات باید زیر نظر یک پزشک متخصص و به صورت رایگان و در یک زمان مناسب انجام پذیرد. آزمایشات باید شامل تاریخ، نشانه های مرتبط با تماس با اجسام و ترکیبات خطرناک، استفاده یا عدم استفاده از تجهیزات حفاظت فردی موردنیاز باشد. همچنین آزمایشات فوق باید با توجه، موارد ذیل انجام گردد:
– در ابتدای ورود به کار و سپس سالیانه و یا با تائید پزشک معتمد هر دو سال یکبار
– در خاتمه وانتهای کار(
– قبل از ارزیابی مجدد برای محیط هایی که آزمایشات پزشکی احتیاجی نیست در آنها انجام پذیرد. (عموماً محیط های اداری)
– آزمایشات پزشکی دوره ای در مکانهایی که لازم است
باید هر چه سریعتر برای کارگران حادثه دیده و یا بیمار به واسطه تماس با ترکیبات خطرناک و هنگامیکه در آنها نشانه های تماس بیش از حد مجاز با ترکیبات خطرناک را نشان می دهند تدابیر پزشکی و بهداشتی برقرار شود.
کارفرمایان باید یک کپی از آزمایشات پزشکی و ضمایم آن، یک شرح از وظایف کارگران مرتبط و چگونگی تماس آنان، تجهیزات تنفسی، تجهیزات حفاظت فردی و یا هر اطلاعاتی که از آزمایشات پزشکی قبلی وجود داشته را به کارگران داده و همچنین کارفرمایان باید پرونده ای شامل نتایج آزمایشات پزشکی وکلیه مواردی را که امکان ریسک به خاطر تماس با مواد بالا رفته باشد را تهیه نمایند.
8-1-3 روش های پاکسازی و رفع آلودگی
روش های پاکسازی از تصمیمات مهم ایمنی و بهداشتی بوده و باید قبل از اینکه کارگران وارد محیط های کاری مرتبط با ضایعات خطرناک گردند اجرا شود. همچنین کارکنان بخش های ایمنی و بهداشتی باید از رفع آلودگی کارکنان، لباس های آنان و تجهیزات مصرفی قبل از خروج از محیط کار مطمئن بوده و اگر لباس کار نسبت به مواد آلوده و خطرناک نفوذ پذیر باشد کارگران باید فوراً لباس های فوق را خارج کرده و دوش بگیرند، همچنین لباس های محافظ نفوذناپذیر و تجهیزات حفاظت فردی باید قبل از استفاده مجدد توسط کارکنان بخش ایمنی و بهداشتی تمیزو اتو شود و اگر این کار امکان پذیر نیست، باید با لباس های دیگر جایگزین شود. کارفرمایان باید به کلیه افراد تاثیر مواد خطرناک و تماس باآنها را اطلاع دهند.
برای کارگرانی که پس از کار روزانه باید دوش بگیرند، دوش مهیا شده و
همین طور اتاق های تعویض لباس فراهم گردد این امر باید منطبق با مفاد استاندارد
(29 CFR-1910-141-Subpartenvironmental Control ) باشد.
علاوه بر آن، بجز کارگرانی که برای برداشتن تجهیزات و لباس های محافظ از اتاق های تعویض لباس انتخاب گردیده اند سایر افراد مجاز به انجام این کار نمی باشند.
9-1-3 اقدامات اضطراری
اقدامات اضطراری از عناصر مهم برنامه ایمنی و بهداشت بوده که در به حداقل رساندن تماس نقش موثری دارد. این استاندارد کارفرمایان را ملزم به انجام مدیریت اقدامات اضطراری برای حفاظت کارگران از صدمات نموده و باید شامل محیط های مرتبط با ضایعات غیرقابل کنترل در هنگام تولید، مصرف و ذخیره سازی و منطبق با موارد ذیل باشد:
– شناسایی موارد اضطراری
– کمک های اولیه و درمان های پزشکی و دارویی
– راهکارهایی برای مراقبت از کارکنان در چنین محیط های کاری
– محیط ها و مکان های امن
– ایمنی و کنترل محیط
– راهکارهای رفع آلودگی
– مسئولیت ها و پاسخگویی ها
– تجهیزات اضطراری و حفاظت فردی
– مسیرها و راههای تخلیه مواد و فاضلاب ها
علاوه بر مواردفوق ، این تصمیمات باید شامل موقعیت های جغرافیایی محیطی، شرایط آب و هوایی، گزارش حوادث و اتفاقات به مراجع دولتی باشد.
الزامات فوق همچنین باید به طور مرتب بازنگری شده و مجهز به یک سیستم هشدار بوده تا با تغییر شرایط مورد استفاده قرار نگیرد. اقدامات اضطراری همچنین باید برای بازرسی واستفاده توسط کارگران و نمایندگان آنها در دسترس بوده و همچنین کارکنان امداد و نجات به همراه کمک های اولیه و پشتیبانی در دسترس باشند.
4- سایر دیدگاهها
چنانچه قبلاً اشاره گردید، در بخشی از یک برنامه ایمنی و بهداشت ویژه کارفرما باید روش های کنترل و ارزیابی فنی و مهندسی را که مناسب و ویژه محیط کار بوده ایجاد نماید. کنترل این ارزیابی ها برای محافظت کارگران مناسب بوده که در بخش های آتی به برخی از این روش ها اشاره می گردد:
1-4- کنترل و ارزیابی فنی و مهندسی
کارفرما باید تا جائیکه امکان پذیر است کنترل ها و ارزیابی فنی و مهندسی را به منظور کاهش تماس کارگران در زیر حد مجاز انجام داده و اگر کنترل های فنی و مهندسی
امکان پذیرنیست، از روش های متمم و مکمل تجهیزات درونی نظیر استفاده از کابین ها و تجهیزات خودکار بر روی حمل و نقل مواد خطرناک، خروج تمامی کارگران غیر ضروری از محیط های کاری مرتبط با مواد خطر ناک، در برخی موارد خاص آب پاشیدن و مرطوب نمودن مواد و جایگزینی کارگران خلاف جهت وزش باد استفاده نمود.
2-4- حمل و نقل و برچسب گذاری بشکه های حاوی ضایعات خطرناک
کارفرمایان باید قبل از حمل و نقل بشکه ها اطمینان یابند که بشکه ها بر طبق مفاد
آئین نامه.
(بخش های 264و265و300، CFR 40) EPA – OSHA و مقررات سازمان حمل و نقل DOT
(بخش های 178-171، – 49 CFR) بوده و بازرسی و برچسب گذاری شده اند. همچنین بایستی محتویات بشکه های منهدم شده خالی شده و دور انداخته شوند. کارفرمایان باید کارگران را با چگونگی عمل بازیابی مواد آشنا نموده و تجهیزات مناسب آتش نشانی حتی برای آتش سوزی های کوچک در اختیار قرار دهند، این امر بخصوص در هنگامیکه بخش هایی از بشکه دارای شکاف و روزن بوده و امکان ریزش مواد از آنها وجود دارد از اهمیت خاصی برخوردار است، همچنین کارفرمایان باید کارگران را از محتویات بشکه های برچسب گذاری شده، چگونگی برداشتن پوشش آنها، خطرات حمل و نقل آنها (بشکه های برچسب گذاری شده و حتی بدون برچسب) آگاه نمایند. انتقال بشکه ها باید با یک برنامه ریزی مشخص انجام شده و مواد خطرناک از سایر مواد جدا شده و به درون بشکه های مخصوص انتقال یابند، همچنین بر طبق استانداردهای EPA باید مکان و میزان عمق زمین برای دفن و دور انداختن بشکه ها به طور صحیح محاسبه گردد.
کارفرمایان باید اطمینان یابند که اصول ایمنی و حفاظتی قبل از بازکردن یک بشکه (نظیر استفاده از تجهیزات تنفسی مناسب) رعایت شده، تمامی تجهیزات الکتریکی از آلودگی محافظت گردیده و تمامی تجهیزات در پشت حفاظ و سد انفجار(( قرار گیرند.
فقط باید از ابزار یا تجهیزات ضد اشتعال و انفجار استفاده شده و هنگام منفجر یا مشتعل نمودن ضایعات، بایستی این عمل در یک مسافت دور و پشت یک حفاظ مناسب برای محافظت کارگران از حوادث و انفجارات انجام شود، علاوه بر این ایستادن روی بشکه ها ممنوع بوده و باید مراقبت ویژه از کارگری که بشکه های مواد انفجاری و ضایعات حساس به شوک های الکتریکی (Sensitive – Shock) و یا ضایعات آزمایشگاهی را حمل
می کنند انجام گیرد . همچنین کارگران باید قبل از انفجار از موارد ذیل اطمینان یابند.
– کارگران اضافی را از محیط به خارج منتقل نموده باشند.
– از تجهیزات حفاظتی ضد اشتعال و انفجار و از حفاظ مناسب استفاده شده باشد.
– از تجهیزات ارتباطی مناسب نظیر تلفن همراه و یا بی سیم مناسب ، خاموش کنندها و دستگاه های اعلام خطر که با فرستادن علائم خاص، آغاز و یا پایان عملیات حمل و نقل و یا مشتعل نمودن ضایعات قابل اشتعال را اعلام می کنند ، استفاده شود.
اگر بشکه ها دارای برآمدگی و یا فرورفتگی بوده و یا مواد شیمیایی بصورت رسوب بر روی سطوح بیرونی بشکه ها مشاهده شود ، این بشکه ها نباید حرکت و انتقال داده شوند مگر اینکه آلودگی های برداشته شده باشد و ضایعات آزمایشگاهی نیز باید تنها توسط اشخاص با تجربه و ذیصلاح و در مکانهای مخصوص قبل از حمل با کشتی باز شود. تمامی بشکه ها باید به طور مناسبی بر چسب گذاری شده دسته بندی و حمل گردند. در هنگام حمل و نقل باید تمامی مدارک مرتبط و راههای خروجی کافی در دسترس بوده و حداقل تماس با ضایعات فوق انجام پذیرد.
3-4- رعایت اصول حفاظتی و بهداشتی در محیط های کاری کوتاه مدت ( موقت )
محیط های کاری کوتاه مدت (موقت) باید دارای دستگاههای آب خوری مجهز به شیرهای مجزا بوده و در کنار آنها از لیوانهای یکبار مصرف و ظروفی برای جمع آوری لیوان های مصرف شده استفاده گردد . همچنین کارفرمایان باید کلیه مکانهایی را که برای نوشیدن، شستن و پختن در محیط های کاری موقت ناایمن بوده را مشخص نمایند ، چنین محیط کاری باید مجهز به دستشویی (توالت) بوده و این امر باید با توجه به استانداردهای محلی و ملی انجام شود مگر اینکه ایجاد چنین دستشویی (توالت) بر طبق مفاد چنین استانداردهایی مجاز نباشد.
کارفرمایان باید سیستم تهویه مناسب و محیطی راحت برای استراحت کلیه کارگران مهیا نموده و بعلاوه دوش ها و حمام های کافی برای کلیه کارگران مهیا نمایند ، همچنین کارفرمایان باید اطمینان یابند که سرویس های تهیه غذا دارای پروانه کار بوده و از نظر بهداشتی تائید شده می باشند.
5- ثبت اطلاعات
کارفرمایان باید کلیه اطلاعات و آمار کارگران در تماس با ضایعات خطرناک را برای 30 سال و پرونده ها و معاینات پزشکی را برای بیش از 30 سال ثبت و نگهداری نمایند.
پرونده های پزشکی و اطلاعات آمار و کارکنان و کارگرانی که برای کمتر از یک سال در کار فوق الذکر بوده اند احتیاج به نگهداری نمی باشد اما کارفرمایان باید کلیه اطلاعات و آمارهای فوق را در طی دوره کاری نگهداری نمایند.
کارفرمایان باید کارکنان و کارگران را از وجود چنین آمار و اطلاعاتی مطلع نموده و کلیه آمارها را باید در دسترس آنان قرار دهند و هنگامیکه کارفرمایان تصمیم به تغییر شغل و یا اتمام آن می گیرند کارفرما و یا جانشینان او باید کارکنان و کارگران را با کلیه حقوق و اطلاعات موجود در پرونده هایشان از سه ماه قبل آگاه نمایند.
پرونده های پزشکی و اطلاعات مرتبط با آن باید بر طبق استاندارد ضایعات خطرناک تهیه شده و شامل موارد ذیل باشند.
– اسامی کارکنان و کارگران و بیمه های درمانی آنان.
– گزارشات پزشکی و نتایج آزمایشات پزشکی.
– مشکلات و بیماریهای کارکنان و کارگران در تماس با مواد خطرناک.
– اقدامات پزشکی انجام یافته به منظور بهبود بیماریها.
منبع: انجمن ایمنی و بهداشت حرفه ای آمریکا (OSHA)
1- EPA: Environmental Protection Agency
2- RCRA: Resource Conservation and recovery Act
3- OSHA: Occupational Safety and health Administration
4- TSD: treatment, Storage, Disposal
Risk: احتمال (کم و یا زیاد) وارد شدن آسیب به افراد توسط خطرات را ریسک می نامند.
موادخطرناک hazmat= hazardous material
( اگر از آخرین آزمایشات پزشکی کارگر در زمان فوق 6 ماه گذشته باشد.
DOT = Department of trans portation
(( explosion barrier : یک حفاظ فیزیکی طبیعی یا ساخته دست انسان که با ضخامت کافی و به منظور مقاومت در برابر یک انفجار نزدیک طراحی و بنا می شود
—————
————————————————————
—————
————————————————————