عنوان:
بررسی رابطه مدیریت مشارکتی باعملکرد شورای معلمان
دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند
آبان 1393
بررسی رابطه مدیریت مشارکتی بر عملکرد شورای معلمان
بیان مسئله
در آموزههای دینی شورا اساس کار و سیاست مدیریت و رهبری است آنجا که رسول اکرم دستور داشت در انجام امور با مومنان به مشورت بپردازد.
" و شاور هم فی الامر فاذا عزمت فتوکل علی الـ…. انا لله یحب المتوکلین " (آل عمران آیه 159) یعنی با مردم در امور با کارها مشورت کن و انگاه که تصمیم گرفتی به خدا توکل کن که خداوند توکل کنندگان را دوست دارد.
اختصاص سورهای از قرآن با عنوان شورا ناشی از اهمیت مشورت در اسلام است، پس شوراها باعث اطلاع رسانی از وضع آموزشی میشوند و همچنین از لحاظ تربیتی نیز قابل توجه است و آموزش بهتر در مدرسه خواهد شد و یکی از شیوههای برقراری ارتباط و افزایش بهرهوری و کارایی در مدرسه مشارکت است. مشارکت یعنی مجموعه اقداماتی که میزان نفوذ و مسئولیت کارکنان را در فرایند تصمیم گیری از طریق تفویض اختیار در سطوح مختلف افزایش میدهد.
شورا نمادی از رهبری، تدبیر، آزاد اندیشی و احترام به کرامت انسانی از سوی مدیر به حساب میآید و مدیریت مشارکت جو، مدرسه را در وصول به اهداف آموزشی و تربیتی یاری میرساند. مدیریت صحیح شورای معلمان موجب افزایش بهرهوری، استحکام دوستی، افزایش اعتماد و شکوفایی خلاقیتها میشود. اما در مسیر رسیدن به این اهداف مسایل و مشکلاتی نیز وجود دارند که عدم آگاهی مدیران از آنها و یا بی توجهی به اهمیت هر یک، امکان بروز چالشهای جدی را در مدرسه فراهم آورده و ناراحتیهای بعدی را برای مدیر به همراه خواهد داشت.
مدیریت بدون مشورت را دین مبین اسلام خودکامگی و خود محوری و سلطهگری تلقی مینماید. در مدیریت مشارکتی مدیر تصمیمات خود را با مشارکت معلمان اتخاذ میکند(جمالی 1377، ص 78). بنابرین با توجه به تجربه پژوهنده در مدارس به نظر میرسد که شورای معلمان از تحرک لازم برخودار نیست و این امر بر عملکرد معلمان تاثیر میگذارد. پس سوال این است که آیا مدیریت مشارکتی بر عملکرد معلمان تاثیر دارد به همین جهت به بررسی علل بی انگیزگی معلمان جهت مشارکت در برگزاری جلسات این شوراها پرداخته و راهحلهای مشارکت آنان مورد بررسی قرار میگیرد.
اهمیت و ضرورت تحقیق
مدیران بابرگزاری جلسات وشوراهای آموزشی گوناگون و درنظرگرفتن موضوعهای مختلف میبایستی زمینهی
مشارکت فعال افراد رادر جلسات فراهم نمود، و آنان را در ارائه ایدهها وطرح های نو، برای حل مسائل مدرسه تشویق نمایند.
میرکمالی( 1372 )به نقل از هینزبرخی از راهکارهای پر بار ساختن جلسات شوراهای آموزشی رابه شرح زیربیان میدارد:
1.شرکت کنندگان در جلسات، فرصت داشته باشند که در تهیه دستور جلسات شرکت کنند.
2.تسهیلات لازم وکافی وراحت پیش بینی شود.
3.زمان ومکان مناسب انتخاب شود.
4.افراد، فرصت بیان نقطه نظرات خودراداشته باشند.
5.نظرافراد در تصمیمات ملحوظ شود.
6.ازوسایل سمعی وبصری مناسب استفاده شود.
مباحث نظری تحقیق
یورش فکری(تحریک مغزی) :
به کاربردن روش های نو وارایه طرح های جدیددرمدارس زمینه ی بروزفضای سازنده خلاق- مبتکر-روح افزا-گرم وصمیمی-اثربخش وپرتلاش-هماهنگ ولذت بخش مینماید. به زعم پیاژه،هدف اصلی آموزش و پرورش،افرینش وبه ویژه افرینش انسان های توانا به انجام دادن کارهای نو،انسان هایی که خلاق و نوآفرین هستند میباشد(صافی. 1376).
این تکنیک برای نخستین باربوسیله الکس اف.اسبورن طراحی شده است.درلغت نامه وبسترواژه یورش فکری یاتحریک مغزی چنین تعریف شده است: دراجرای این تکنیک گردهمایی که از طریق آن گروهی میکوشند راهحلی برای یک مسئله بخصوص با انباشتن تمام ایدههایی که به وسیله اعضاء ارائه می شودبیابند.(سام خانیان. 1381،ص 77).
تحریک مغزی باتشکیل جلسه گروهی وانتخاب موضوعی برای بحث وبرقراری قوانین خاص بهترین فرصت رابرای ایده یابی افراد فراهم می آورد.
استفاده ازتکنیک گروه اسمی
گروه اسمی نام تکنیکی است که تاحدودی درصنعت رواج یافته است.از کلمه ی اسمی به این علت استفاده شدهاست که در این تکنیک افراد مجازنیستندکه به صورت شفاهی بایکدیگرتماس برقرارنمایندوگروه به معنی واقعی کلمه اسما" وظاهرا" وجود دارد. فرایندتصمیم گیری در این تکنیک متشکل ازپنج مرحله است:
* مرحله ی اول:اعضای گروه روبروی یک دیگرودوریک میز جمع میشوندوموضوع تصمیم گیری به صورت کتبی به هریک ازاعضاء داده میشودوانهاباید درسکوت مطلق وبدون مشورت ازدیگران عقیده ونظرات خود رادرباره چگونگی حل مسئله بنویسند.
* مرحله دوم: هر یک از اعضاء به نوبه خود یک عقیده را بر گروه ارائه میدهد تا زمانی که تمامی اعضاء فرصت ارائه عقیده خود را نیافته باشند بحث آغاز نمیگردد.
* مرحله سوم: عقایدثبت شده درگروه به بحث گذاشته می شود تا مفاهیم برای ارزیابی در مرحله چهارم روشن وکامل تر شود.
* مرحله چهارم:هریک از اعضاء مستقلاً و مخفیانه عقایدرادرجه بندی می نمایند.
* مرحله پنجم: تصمیم گروه آن تصمیمی خواهدبود که در مجموع بیشترین امتیاز را به دست آورده باشد.
در اجرای این تکنیک علاوه برپویاشدن جلسات موجب استفاده بهینه از استعدادها نیروها و مهارت ها و تجارب وخلاقیتها و اطلاعات میگردد.
حضورانجمن افتخاری
درراستای تحقق اجرای تکنیک های خلاقیتی به منظور جلب مشارکت جمعی درفعالیتها وبرنامه های آموزشی
مدرسه ازدبیران فرهیخته ومجرب رشته های متنوع درسی که به درجه بازنشستگی نائل آمدنددعوت به عمل آید
تا این عزیزان مشتاقانه تجربیات ارزنده آموزشی وتربیتی خودراارائه نموده ودیگر دبیران ازمهارت های ایشان بهرهمندگردند.
( غنی ترین سوخت برای ایده جویی عبرت ازتجربه است(جمالی، 1377 ،ص 54).
یکی ازعلل وعوامل کم توجهی بدعلاقگی معلمان به شوراها عدم برنامه ریزی درست ازسوی مدیران آموزش
وپرورش است وهمچنین سنتی عمل نمودن وبکاربردن روشهای نو. هرمدیری بایدبه یک جهش عقیدتی دست بزند ومهم ترین جای این تغییردردرون خودانسان است.بدون تردید این اولین گام بزرگ است.
لذت از کار و احساس شخصیت:
آنچه که باعث میشودکارکنان با حداکثر توان خود فعالیت کند، عشق و لذت از کار در محیط کار میباشد. برگزاری شورای معلمان در مدرسه سبب رشد شخصیت میشود وقتی دبیران در امور سازمان آموزشی شرکت داده میشوند و آنها وجود خود را در سرنوشت مدرسه موثر میبینند احساس ارزش و شخصیت میکنند. یکی از ویژگیهای قابل ذکر مدیریت در جهت بهرهگیری از اندیشههای کارکنان باور، وی به توانایی کارکنان در این زمینه است مدیر باید باور داشته باشد که اعضای کارکنان قادر هستند با افکار و اندیشه های خود سازمان را در مراحل مختلف یاری دهند.
* وظایف مدیر در رشد و توسعه خلاقیت را می توان شامل موارد زیر دانست:
* ایجاد یک نظام مشارکت جویانه
* ایجاد جو مناسب برای خلاقیت
* ایجاد انعطاف پذیری و حذف مقررات و ضوابط خشک
* تعیین حدود اهداف و انتظارات(سام خانیان. 1381،ص 72).
ایجاد جوی مناسب و روابط صمیمی یکی از عواملی است که باعث توفیق بعضی از مدارس در جهت سریعتر رسیدن به اهداف سازمانی می شود روان شناسان معتقدند که نشاط و آرامش روحی در محیط زمینه های باروری خرد و اندیشه را به ارمغان میآورد. چگونگی ارتباط مدیریت مدرسه با عوامل موثر در تربیت و ارائه راه حلهای ابتکاری از طریق معلمان را پررنگ ترمینماید لذا اتخاذ شیوههای مناسب ارتباطی از سوی مدیر حائز اهمیت فراوان بوده وموجب مشارکت اعضاء در تصمیم گیری ها و توسعه خلاقیتها میگردد.
کارآمدی مدیر،بستگی به توانایی اودربرقراری ارتباطات باکارکنان دارد به گونه ای که امروز، یکی ازمهارتهای بسیارضروری مدیریت، مهارت ارتباطات است(غفاریان، 1379).
مدیران دربرقراری ارتباط موثرلازم است که ازانواع روشهای ارتباط وعوامل وموانع موثرآن شناخت کافی داشته باشند ازجمله سیستم ارتباطی درمدرسه ارتباطات مربوط به همکاران است که ازطریق روابط دوجانبه یاچندجانبه امکان پذیراست که بهترین نوع آن درچارچوب تشکیلات وجلسات شورای دبیران، مدرسه مقدورمی باشد.
مباحث قابل طرح درجلسات شورای دبیران:
شورای معلمان بانهایت به اینکه یک کارگاه آموزشی است می تواند به مباحثی چون موارد ذیل بپردازد.
* بررسی سندتحول بنیادین آموزش وپرورش
* رسیدگی به مسائل وموضوعات برحسب شرایط خاص درمدرسه
* نمایش فیلم های آموزشی وتربیتی
* روش های تدریس
* آخرین یافته های تعلیم وتربیت بامعرفی کتب ونشریات وسایت های آموزشی
* روش های اجتماعی کردن افراد
* روش هاوطراحی سوالات استاندارد
* شیوه های درست ارزشیابی
* نحوه برقراری رابطه با اولیاء
* روش های اعمال انضباطی
* پرورش دانش آموزان
* بررسی علل افت تحصیلی دانش آموزان وبرنامه ریزی برای رفع آن
* اعلام مصوبات جلسات انجمن واولیاء
* اعلام آخرین دستورالعمل ها و بخشنامه ها
* ارائه راه حلهای ممکن جهت افزایش خلاقیت نوآوری درمدرسه
* ارائه پیشنهادات در کیفیت بخشی
* روشن کردن اهداف و به توافق رسیدن در مورد اهداف آموزش و پرورش
* بررسی مسایل آموزشی درسی رفتاری و اخلاقی دانش آموزی
وظایف شورای دبیران:
* نظارت برهمسویی برنامه ها
* بودجه بندی برنامه های درسی
* مشارکت موثروکارآمددرحسن جریان
* بررسی وتبادل نظرپیرامون چگونگی افزایش اثربخشی روش های تدریس
* چاره اندیشی برای تامین مشارکت فعال دانش آموزان
* تلاش درارتقاء کیفیت برنامه های آموزش وپرورش
* مشارکت درتنظیم برنامه ها
* بحث و تبادل نظر جهت تشویق و تنبیه دانش آموزان
* بحث و تبادل نظر جهت مسائل آموزشی-پرورشی و انضباط دانش آموزان
* بحث و تبادل نظر جهت استفاده از وسائل آموزشی و کمک آموزشی و کارگاهی
* بحث و تبادل نظر درباره محتوای کتاب
* ارائه راهکارهای مناسب برای ترغیب دانش آموزان به منظور انجام مطالعات درسی
* ایجاد هماهنگی در تنظیم میزان تکالیف دانش آموزان
* همکاری، برنامه ریزی و تصمیم گیری در خصوص تشکیل کلاس های آموزشی خانه
* بررسی منابع آموزشی و کمک آموزش و پرورش
* انتخاب نماینده یا نمایندگان شورای معلمان
* بررسی منابع آموزشی وکمک آموزشی
* تبادل تجارت در الگوی برتر تدریس
* بررسی شیوه نامه ها وآیین نامه های آموزشی
رونددستیابی به آموزش وپرورش بایدشیوه ای خاص ازاین شورای رابه کارگرفته تا محل تعاطی افکار و ارائه ی راهحل های نو وابتکاری وبهره مندی ازتجارب اندیشههای کارشناسان و….تلقی گردد. وبه عنوان یک ضرورت گردهم آمده تابامشورت ومشارکت فعال راه برای حصول تربیت دانش آموزان هموارگردد.
پیشینه تحقیق:
زبان تعلیم و تربیت در دنیای امروز، زبانی جهانی است، هر چند که مضمون آن براساس فرهنگها میتواند محلی و بومی باشد. پر واضح است که بهرهگیری از تجارب دیگر کشورها به منظور پیشرفت و روزآمد شدن نظام آموزشی، ضرورتی اجتناب ناپذیر محسوب میشود. تجربه نشان داده است که چگونگی وضعیت آموزش و پرورش در کشورهای مختلف، در مسیر رشد و یا انحطاط هر کشور در طول حیات تاریخی آن، تاثیر گذار است. با توجه به ارزش و اهمیت شورای معلمان، با نگاهی گذرا به سیر تحولات برخی از کشورها به بررسی موضوع میپردازیم.(اکبری،1382).
آلمان از جمله کشورهای پیشرفتهای است که در آن شورای معلمان نقش فعالی در مدرسه به عهده دارد. این شورا، متشکل از کلیه معلمان یا نماینده هر یک از معلمان پایههای تحصیلی یا بخشهای آموزشی موجود در مدرسه است که به عنوان نهاد دیگری مدیر مدرسه را در حل و فصل رضایت بخش مسائل یاری میدهد.(همان منبع).
اهم وظایف این شورا عبارتند از:
– انتخاب کتاب درسی برای هر یک از پایههای تحصیلی از میان کتب درسی مورد تایید وزارت آموزش و پرورش ایالت و طراحی ساعات درسی برنامه کلاس
– بررسی اختلاف نظر والدین یا معلمان در ارتباط با مسائل تحصیلی و پرورشی دانشآموزان
– تصمیم گیری برای انتقال دانشآموزی از یک مدرسه به مدرسه دیگر یا تغییر کلاس درس وی
– طرح پیشنهادی برنامه مدرسه و گزارش آن به شورای مدرسه جهت تصویب
– تصمیم درباره روش آموزش و برنامه تحصیلی دانشآموزان با توجه به آزادی عملی که معلمان در ارائه روش تدریس خویش دارند.(اکبری،1383).
– ارائه پیشنهاد در زمینه تعیین معیارهای ارزیابی کار معلمان و ارزشیابی تحصیلی دانشآموزان که معمولا مدیر مدرسه به عنوان رئیس، تصمیمات این شورا را به مرحله اجرا در میآورد.
شورای دبیران در کشورهای مالزی که از کشورهای در حال توسعه میباشد، از اهمیت بالایی برخوردار است. بخشی از موضوعاتی که در شورای معلمان این کشور به عنوان برنامه ثابت و معمول، مورد بحث و بررسی قرار میگیرد به شرح زیر میباشد(همان منبع).
– ارزشیابی تکوینی (مستمر) و استفاده از روشهای نوین ارزشیابی در ارتقاء کیفیت
– روشهای اجرای عملی برنامه آموزش مهارتهای زندگی
– مهارتهای لازم برای حل مساله، چگونگی برخورد با موانع زندگی و تغییر نگرش فرد
– استفده از تجارب همکاران در سایر کشورهای جهان در تدریس
– بیان نتایج پژوهشهای علمی پیرامون مسائل آموزش و پرورش
شورای معلمان هر مدرسه در کشور پاکستان فعالیتهای موثری را در اداره امور آموزشی و تربیتی دانشآموزان عهدهدار میباشند. در یک جمعبندی کوتاه میتوان گفت شورای معلمان در این کشور نیز که کشوری در حال توسعه به حساب میآید، نقشها و وظایف زیر را به عهده دارند:
– ارزیابی فعالیتهاو دستاوردهای آموزشی
– نظارت بر امور آموزشی و مشاوره در مدارس
– پیشنهاد تغییرات و اصلاحات در برنامههای آموزشی مدارس با توجه به هداف و احتیاجات جامعه
– نظارت غیر مستقیم بر فعالیت دبیران
– ایجاد ارتباط چند سویه بین دبیران، اولیاء و دانشآموزان
– ایجاد ارتباط بین مهارتهای زندگی و آموختههای دانشآموزان در مدرسه
– ایجاد و تبیین روشهای جدید آموزشی در مدارس
– ارتباط بین آموزشهای اسلامی و کلاسیک در مدارس
– توجه به مسائل خاص در مورد دانشآموزان با نیازهای ویژه
– برنامهریزی برای بودجهبندی کتب درسی
– برنامهریزی پیرامون مسائل رفتاری دانشآموزان و بهبود آنها
– ارائهی جدیدترین متدهای آموزشی و پرورشی در شورا
در کشور ایسلند شورای معلمان یکبار در ماه و با مسئولیت و هدایت مستقیم مدیر تشکیل میگردد. در این نشستها حضور معلمان و سایر متخصصین آموزشی مدرسه ضروری است، چنانچه معلمان درخواست تشکیل شورای فوق العاده نمایند، این جلسه تشکیل خواهد شد. در برخی از مدارس با جمعیت بالای دانشآموزی و کارکنان آموزشی، شورای معلمان میتوانند گروهی سه نفره از میان خود انتخاب، و به مدیر مدرسه معرفی نمایند، این افراد مدیریت را در انجام امور اجرایی و مدیریتی کمک خواهند کرد. حداقل دوبار در سال، مدیر مدرسه، نشست مشترکی با شورای معلمان و انجمن اولیاء و مربیان و شورای دانشآموزی برگزار مینماید. این نشست با هدف تبادل اطلاعات، در خصوص فعالیتهای مدرسه و مسائل مربوط به آن انجام میشود.(اکبری،1383).
در کشور آلبانی شورای مدرسه و بطور اخص مدیریت آن، وظایف مهمی از قبیل تصمیمگیری در مورد فعالیتهای جاری مدرسه و سرمایهگذاریهای خاص آن، انتخاب و بکارگیری معلمان و مدیران را به عهده دارد. مدیر مدرسه علاوه بر هدایت مدرسه، امر نظارت براجرای صحیح برنامه درسی را نیز به عهده دارد. مدیر مدرسه برنامهریزی مربوط به جلسات شورای معلمان و تعامل با جوامع محلی در خصوص فعالیتهای مدرسه را نیز انجام میدهد. شورای معلمان نیز به عنوان بدنه تخصصی مدرسه شناخته میشود که توسط مدیر، هدایت و نظارت میشود. این شورا در زمینه استخدام یا عزل کادر آموزشی مدرسه نیز اظهارنظر مینماید و بر کیفیت ارائه برنامه درسی و اجرای کل برنامهها و ارتقاء دانش تخصصی و حرفهای معلمان و انجام امور تحقیقاتی نیز نظارت نظارت دارد. علاوه بر این، برنامه آموزشی و سرفصلهای درسی در آموزش و پرورش کشور مقدونیه نیز میتواند توسط خود مدارس مورد پیشنهاد قرار گیرد. در ضمن برنامه درسی در تمام سطوح بالای آموزشی و دانشگاهها، توسط شورای مدرسان تعیین میشود. در این کشور شورای معلمان در سطح مهد کودکها نیز تعریف شده است و به انجام فعالیت مشغول است.
در کشور صربستان شورای مدرسه، قانون مدرسه را تصویب میکند، تایید برنامه درسی، تصمیگیری در مورد فعالیتهای اقتصادی، رقابتی و اظهار نظر در مورد کاندیداهای شغل تدریس و مدیریت نیز به عهده این شورا است. دو بدنه اصلی در مدرسه وجود دارد: یکی بدنه مدیریتی- اجرایی و دیگری بدنه تخصصی. بدنه مدیریت شامل مدیر و هیئت مدیره است و شورای معلمان بدنه تخصصی را تشکیل میدهد. شورای معلمان شامل تمامی کادر آموزشی میباشد که وظیفه آن پیشنهاد برنامه درسی و نظارت بر عملیاتی شدن آن است.
شورای معلمان برنامه آموزش ضمن خدمت معلمان را نیز پیگیری مینمایند و در کنار توجه به آموزش معلمان، در خصوص دانشآموزان نخبه نیز اعلام برنامه میکند، وظیف دیگر این شورا، ارائه برنامه به منظورتوسعه مدرسه و پیشبرد اهداف تحقیقاتی آن است. با توجه به نتایج بدست آمده از بررسی و مطالعه آموزش و پرورش کشورهای مختلف میتوان چنین نتیجه گرفت که اولا در اغلب مدارس دیگر کشورها ظرفیتسازیهایی از طریق پرداختن و اولویت دادن به شورای معلمان صورت گرفته است. ثانیا اغلب کشورها از این ظرفیتها به نحو شایستهای در جهت نیل به اهداف تعلیم و تربیت خود بهره میگیرند. در کشور جمهوری اسلامی ایران نیز با الهام از مبانی دین مبین اسلام و در راستای تحقق اهداف تعلیم و تربیت اسلامی شوراها و انجمنهای مختلف از جمله شورای معلمان در مدارس ایجاد گردیده است. البته پیرامون کیفیت بهرهگیری از این سرمایه علیرغم پژوهشهای محدود صورت گرفته، خلاها و نارساییهای فراوانی احساس میشود و بهرهگیری سلیقهای از آن در مدارس مختلف نیز فراوان به چشم میخورد.(اکبری،1380).
نتیجه گیری
انسان موجودی اجتماعی است که نیازها وخواسته های او جز با همکاری و همیاری وتبادل نظر فکری برآورده
نمیشود.
انسان باکمک وهم فکری توانسته است به اختراعات واکتشافات بزرگ وبهره برداری از آن دست یابد. یکی از ارکان مهم جامعه مدرسه میباشدکه با تشکیل شوراها میتوان باعث بهره گرفتن از توانمندی دیگران شود. اصولا تعلیم وتربیت نیاز به اندیشه تفکرویافتن راه حل دارد. ازدیدگاه فلسفی سه نظریه مدیریتی یعنی مدیریت برمبنای اهداف کنترل کیفیت جامع ومدیریت کیفیت جامع برمشارکت افراد سازمان واحساس رضایت آنها از این مشارکت به عنوان یک نیاز انسانی است وشورای معلمان بهترین مرکز تصمیم گیری شورایی درهمه سازمانهای آموزش می باشد.درواقع قلب ومغز هر سازمان آموزشی شورای آن سازمان است.تشکیل جلسات
شورای معلمان پیداکردن راه حل های منطقی برای رفع نارسایی آموزشی است. لذا باید با ایجاد روش نو در جلسه شورای دبیران پویایی خلق کرد تا همگان در ارایه راه حل های سازنده مشارکت داشته باشند تا به اهداف تعلیم وتربیت دست یافت .از اهداف بسیار مهم شورای معلمان بررسی مسائل آموزشی و پرورشی دانش آموزان و اتخاذ تصمیمات مهم به صورت کارگاهی می باشد.از دیدگاه علمی مدرسه یک نهاد اجتماعی است و باید به روش گروهی و با کمک همه کسانی که مسئولیت یا منافعی دارند اداره شود.
تغییر نگرش مدیران از سبک های مدیریتی و حذف شیوه های مستبدانه و جایگزین نمودن روش مدیریت بر
مبنای مشارکت، مشورت،زمینه را برای رفع نیازها و ظهور خلاقیت ها فراهم می سازد.همچنین موجب همدلی و
صمیمیت، نشاط و آرامش درونی و تقویت روحیه اعتماد و خودباوری وکاهش خطا و اشتباه در تصمیمگیریها
میشود. برای این که خلاقیتی ایجاد و پرورش یابد لازم است فنون و تکنیک هایی رعایت شود در خصوص فنون وتکنیک های پرورش خلاقیت در منابع علمی انواع مختلفی را می توان ملاحظه نمود که بکار گرفتن برخی از این تکنیک ها در جلسات شورای دبیران موجب پویایی آن شده و خستگی ها و انتقادهای موجود در روش ها و عادات قدیمی را از بین برده و زمینه آزادی عمل را برای اعضاء فراهم میآورد.از جمله این تکنیک ها تکنیک گروه اسمی و یورش فکری می باشد.اگر این تکنیک ها در شورای معلمان به شکل اسمی اجرا شود با شکوفایی استعدادها تفکر خلاق و حل مساله جامعه به سمت شکوفایی و بالندگی رهنمون می گردد.
پیشنهادات:
-1 برنامه ریزی برای توجه بیشتر به روش های نو وجدیددراجرای نشست های شورای دبیران.
-2 مدیران سطوح مختلف سازمان آموزش وپرورش برای توسعه ی نوآوری باید به خلاقیت وابتکار کارکنان اهمیت قائل شوندوباتشویق ایده های جدیدونو،زمینه های نوآوری رافراهم نمایند.
-3 برنامه ریزان وسیاست گزاران دقت نظربیشتری به خرج داده وتشکیل جلسات جزء وظایف رسمی قراردهند وهمچنین شرکت معلمان رادرجلسات شورااز وظایف ومسئولیت های رسمی معلمان ودبیران به حساب آورند.
-4 دادن اختیارات بیشتربه شوراهای مدرسه :از آنجایی که شوراهای مدارس نقش سزایی در توسعه مشارکت
وارائه ایده ونظرات کارکنان ودانش آموزان درمدرسه دارند لذا تقویت، نوآوری با اهمیت است.
-5 منظورکردن ساعت اضافه جهت حضورمعلمان درجلسات خارج ازوقت رسمی برای دبیران خصوصا مقطع
متوسط حداکثر 2ساعت درماه.(زمانی،1392).
-6 کلیه جلسات شورای دبیران می بایست درساعات غیرآموزشی تشکیل وکسانیکه درجلسات حضور می یابندبه ازای هرجلسه ساعت ضمن خدمت صادر گردد درنتیجه دبیران با رغبت بسیارخوبی درجلسات حضور می یابند.
7- صدور تقدیرنامه و تشویق برای دبیرانی که طرح ابتکاری خلاق را به جلسه ارائه دهند.
8- باید به ظرافت های ویژه ساختار شوراها که عوامل ارتباطی ومددکارخوبی هستند توجه بشودبه شکلی که
اعضاء مفیدبودن آن رادرک نموده وسیاست گزاران آموزش وپرورش باید مدارس راکمک نمایندتاشوراها صرفا بخشنامه ای بنا نشود وحتما بسترومحل مناسب برای توفیق هرچه بیشترآن پیش بینی گردد.
9- مدیرمدرسه ضمن توجه جدی به مدیریت روابط انسانی دراداره ی مدرسه سبک مدیریتی خودرابرپایهی مشارکت قراردهدتا ازاین طریق درقلب وروح کارکنان نفوذنمایدوباعث مشارکت پذیری معلمان گردد وازنظرات وافکارمعلمان درحل مسائل مدرسه استفاده نماید.
منابع:
1. قرآن کریم
2. اکبری، محمد( 1380) . بررسی علل عدم مشارکت دبیران در شورای معلمان، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه تبریز،
3. زمانی، لیدا _(1393). بررسی رابطه مشارکت معلمان در شورا و ارتقاء کیفیت یادگیری.
4. شورای معلمان. راهنمای عمل (ویژه مدیران مدارس ) انتشارات مدرسه 1389.