دانشگاه
موضوع:
بیمارستان امدادی
( واحد مالی)
استاد راهنما:
تهیه کننده:
زمستان
فهرست
مقدمه
الزامات چارت بیمارستان پایلوت
شرح وظایف هیات رئیسه
شرح وظایف کلی مدیر عامل
شرح وظایف واحد بودجه و امور مالی
شرح وظایف واحد فناوری مدیریت اطلاعات
شرح وظایف واحد مدیریت منابع انسانی
شرح وظایف واحد خدمات
شرح وظایف نگهداشت
شرح کامل نرم افزار بیمارستان
فرم های کار آموزی
مقدمه:
یکی از مشکلات اساسی بخش دولتی در بسیاری از کشورها این است که برونداد مورد انتظار از افراد یا واحدهای ارائه دهنده خدمات (نظیر بخشها، بیمارستان ها یا واحدهای مراقبت اولیه) در قبال اعتبارات اعطا شده به آنها تعریف نشده است. بخش دولتی بر مبنای حسابداری نقدی کار می کند؛ تنها چیزی که از نظر درستکاری و پاسخگویی اهمیت دارد این است که هزینه ها به نحو صحیحی صرف شده و به هدر نرفته باشند. اینکه تا چه حد بروندادی به ازای این سرمایه حاصل شده است؛ در درجه دوم اهمیت قرار می گیرد و معمولا هرگز محاسبه نمی شود. معنای این امر آن است که کارائی، اندازه گیری نمی شود و در نتیجه به سختی می توان دریافت که به چه میزان پیشرفت ایجاد شده است. این مسئله در مورد برابری نیز صدق می کند زیرا بخش دولتی سنتی، نمی تواند بخوبی تعیین کند که چه کسی از این برونداد بهره مند می شود.
در این میان یکی از مهمترین ابزارهای که می تواند در ایجاد تعهد در بین سطوح مختلف یک تشکیلات موثر باشد توافقنامه هایی است که بین این بخشها به ثبت می رسد و بوسیله آن علاوه بر واضح کردن حدود وظایف و انتظارات موجود بین طرفین، این حدود و وظایف جنبه قانونی و حقوقی به خود می گیرد. بحث پرداخت بر عملکرد عمدتا شامل تهیه، تنظیم و عقد توافقنامه هایی است که بالتبع بحث نظارت و ارزیابی نتایج کمی و کیفی اقدامات انجام شده در قالب پیمان و تعهدات طرفین را نیز در پی خواهد داشت.
"مدیریت عملکرد کارکنان" روشی است که اگر چه طور ظهور آن پدیده تازه ای نیست ولی در دو دهه اخیر بطور جدی و با یک نگاه کاملا نو مورد توجه قرار گرفته است. احتمالا دلایل این رویکرد درباره، برخی خصوصیات منحصر به فرد این روش است که آن را از دیگر روشها متمایز می کند. مدیریت عملکرد کارکنان را می توان در یک محیط با حداقل پیش زمینه های لازم به اجرا در آورد، در نتیجه در بیشتر سازمانها قابل پیاده کردن است. این روش مدیریت منابع انسانی نظام مند بوده و در صورت طراحی مناسب، نتایجی را در حداقل زمان ممکن ارائه می کند. عقد توافقنامه می تواند ابزاری برای اجرای سیاستها و ایجاد انگیزش ها جهت بهبود توزیع، بکار گیری و هزینه، اثر بخشی خدمات سلامت باشد.
شواهد کمی وجود دارد مبنی بر اینکه قرار دادهای خدماتی بخش دولتی خصوصی شرایطی را دارا باشند دهندگان انتفاعی و غیر انتفاعی را نسبت به عملکرد شان پاسخگو گرداند. از سوی دیگر پرداخت کنند گان عمومی، بودجه سازمانها دولتی را تامین می کنند تا ظرفیت های موجود حفظ نمایند (پرداخت حقوق ها و هزینه های جاری)؛ به جای تضمین اینکه مصرف کننده واقعاً خدماتی با کیفیت بالا دریافت نماید. نتیجه این است که سازمانها ی ارائه دهنده خدمات تمایل دارند که انرژی خود را به جای بهبود کارائی یا کیفیت خدمات به حفظ دارائی ها اختصاص دهند. از طرفی کمبود پاسخگوئی در سیستمهای بهداشتی، که بوسیله شاخصهای دسترسی، سطوح تولید، کیفیت، کارائی و سایر شاخص ها اندازه گیری می گرد، عملکرد را به همراه خواهد داشت.
مشکل بزرگی که در حال حاضر گربیان گیر بسیاری از سازمانها و تشکیلات دولتی، نیمه دولتی و حتی بخش خصوصی می باشد عبرتی است بنام "نارضایتی فراگیر"!!!………………. به بیان دیگر در این سازمانها کلیه سطوح اعم از مدیران و کارکنان همگی از یکدیگر ناراضی هستند و هر یک مشکلات موجود را ناشی از سوء عملکرد گروههای دیگر می دانند. این موضوع می تواند طیف وسیعی از عواقب وحشتناک را در پی داشته باشد که از "کاهش کیفیت زندگی شغلی" تا افت بهره وری و سوخت سرمایه های گرانقدری، که می توانند به عنوان میراث ما برای نسل آینده سازندگی ایجاد کنند را شامل می شود.
اگر چه ممکن است در سبب شناسی این مشکلات، بیش از یک منفرد مطرح باشد، شاید بتوان اذعان نمود بیشتر این ناهنجاریها به "ابهام" و "عدم تفسیر صحیح" از عملکرد و توقعاتی که افراد از خود و سایر اجزا سازمان دارند بر می گردد. یقیناً یافتن مدیرانی که ناکامی های خود را ناشی از عدم توانمندی کارکنان خود می دانند مشکل نیست؛ و به همین نسبت کارمندان بی شماری وجود دارند که معتقدند نه تنها مشکلات سازمان، بلکه بسیاری از مشکلات جامعه ناشی از سوء مدیریت رهبران سازمانی می باشد. این منازعات و اختلاف نظرها ناشی از چه چیزی می تواند باشد، در صورتی که انتظارات و مسئولیتها در یک تشکیلات بدرستی شفاف سازی نشود راه برای سوء تفاهمات و حاشیه روی ها عناصر مختلف سازمانی هموار شده و هر یک از اجزاء، که در شکل مناسب خود باید به یک سمت واحد (ارتقا، موفقیت و بقاء سازمان) حرکت نمایند، شکل آشفته ای به خود گرفته و باعث بروز مسائلی همچون معضلات ذکر شده خواهند گردید. این همان چیزی است که باعث شده است اخیرا بحث "مدیریت مبتنی بر عملکرد" مجدداً مورد توجه محافل علم مدیریت قرار گیرد.
در مدیریت مبتنی بر عملکرد بخش اعظم توان مدیریت بر "اداره" صحیح "عملکرد" اجزاء سازمان متمرکز شده و سعی بر این است که به جای معیار قرار دادن بسیاری از ملاکهای منسوخ شده مدیریت سنتیف همچون تکیه بر ظواهر و سلیقه ها، به دستیابی به تعریف واحدی از موفقیت در سازمان روی آورده و برای فعالیتهایی که جهت رسیدن به این موفقیت لازم است "شاخص" یا "متری" تعیین نمود تا کار آیی هر یک از عناصر در پیشبرد سازمان به این سمت مشخص گردد. چرا که در غیاب این "متر" هر کس می تواند نتیجه کار خود را توجیه نماید.
همچنان که در بیشتر چارچوبهای ارائه شده برای مدیریت مبتنی بر عملکرد اشاره شده است حداقل شرط برای تضمین بقاء سازمان طرح یک تعریف واحد از موفقیت سازمان و سپس تعیین شاخصهای عینی جهت سنجش میزان حصول هر یک از بخشهای دستگاه به این قبله واحد می باشد.
در این میان یکی از مهمترین ابزارهایی که میتواند در ایجاد تعهد در بین سطوح مختلف یک تشکیلات موثر باشد توافقنامه هایی است که بین این بخشها به ثبت میرسد و بوسیله آن علاوه بر واضح کردن حدود وظایف و انتظارات موجود بین طرفین، این حدود و وظایف جنبه قانونی و حقوقی به خود می گیرد. بحث پرداخت مبتنی بر عملکرد عمدتاً شامل تهیه، تنظیم و عقد توافقنامهایی است که بالتبع بحث نظارت و ارزیابی نتایج کمی و کیفی اقدامات انجام شده در قالب پیمان و تعهدات طرفین را نیز در پی خواهد داشت.
توافقنامه های مبتنی بر عملکرد با ایجاد وضوح در انتظارات طرفین از عملکرد (فرد متعهد برای ارائه خدمات) و پرداختها (توسط سفارش دهنده خدمت) به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای مدیریت عملکرد کارکنان شناخته شده اند. هدف توافقنامه معرفی روشی بهتر برای دستیابی به عملکرد مناسب و پاسخگویی است، روشی که اهداف ارائه خدمات را دو شادوش بودجه به پیش میبرد.
مدیریت عملکرد در معنی واقعی خود این هدف را دنبال میکند که مدیران را باز ابزاری تجهیز نماید تا در هر لحظه عینی از نحوه عملکرد کارکنان، و اصولاً سازمان خود، در اختیار داشته باشند و متعاقبا این امکان میسر گردد تا به این وسیله مداخله های مدیریتی بشکل مستدل و قابل توجیهی به مرحله اجرا برسند.
در بیشتر رویکرد های جاری بر مدیریت عملکرد میتوان رد پای تلاش برای تعیین اهداف و برنامه های سازمانی و نهایتاً دستیابی به یک معیار عینی برای کلیه فعالیتهای انجام شده در قالب فرآیندهای سازمان را یافت. بدین ترتیب میتوان اغلب تصمیمات و اقدامات مدیریتی و نیز امر مهم تخصیص منابع را بر پایه مستندات و شواهد به مرحله اجرا در آورد (شکل 1 . 1 ).
روشهای اجرای توافقنامه ها، در کنار ابزارهای مختلفی که به تعیین شاخصهای عملکرد می انجامد، از مهمترین دستاویز ایی هستند که در یک مدل مناسب مدیریت عملکرد مورد توجه قرار میگیرند. توافقنامه ها، پیمان نامه ها و قرار دادها شیوه هایی هستند که مدیران بوسیله آنها میتواند سطوح انتظارات خود را برای مجموعه هایی که برنامه های عملیاتی سازمان را به مرحله اجرا میگذارند روشن نموده، و در مقابل، سطوحی از انتظارات (مالی و …) طرف مقابل، که در صدد تامین آن هستند را، شفاف نماید.
الزامات اجرای طرح :
از مهمترین سیاست های تبیین شده توسط دولت جمهوری اسلامی ایران ارائه خدمات با کیفیت هر چه مطلوبتر به آحاد جامعه (عدالت اجتماعی) پاسخگوئی همه افراد در مقابل مسئولیت ها و اختیارات آنها و از همه مهمتر جلب رضایت مردم می باشد. بنظر می رسد که دستیابی واقعی به این موارد مهم، جز با بازنگری و ایجاد برخی تغییرات اصلاحی در رویه ها و سیستم های موجود ممکن نباشد. از آنجایی که منابع انسانی توانمند، آگاه و با انگیزه اساسیترین سرمایه های یک نظام ارائه خدماتی (بخصوص خدمات بهداشتی – درمانی) محسوب می شود، محور قرار دادن ایجاد اصلاحات در این بخش از اولویت های مهم بشمار می آید. خط مشی کلی ارائه شده در برنامه پنج ساله سوم توسعه نیز موکد این نکته است و از این رو در طی آن همه سازمان ها و نهادهای وابسته ملزم شده اند تا ضمن در نظر داشتن ارتقاء کیفی خدمات جهت گیریهای استراتژیک خود را بی استفاده بهینه از منابع و توجه به نتایج قرار دهند.
بر اساس الزامات قانونی و علمی و تجربی بسیاری که وجود دارد عملکردی نمودن فعالیت ها به عنوان یک دستور العمل کشوری در دستور کار سازمانها و ادارات دولتی قرار گرفته است، این الزامات عبارتند از :
الف ) الزامات قانونی
* قانون برنامه توسعه سوم،
* فصل اول – ماده – 1 بند ب – ردیفهای 6 و 7 و .8
* فصل اول – ماده .3
* فصل بیست و پنجم – ماده – 192 بند ب (.قانون پرداخت کار مزدی)
* فصل بیست و پنجم – ماده 93
* ضوابط اجرایی تنظیم مقررات مالی دولت، ماده 88
* مصوبات هیات محترم وزیران، بند 9
* سیاستهای استراتژیک وزارت متبوع ،شماره 9 و . 16
* فصل یازدهم ماده 68 – 67 لایحه خدمات مدیریت کشوری
* ماده 145 قانون برنامه چهارم توسعه
* ماده 228 قانون برنامه چهارم توسعه . بنده
ب ) پیشینه علمی و تجربی
بحث مدیریت و پرداخت مبتنی بر عملکرد در بسیاری از کشورها مسئله ای جدید نمی باشد و ضمن اجرا مسئله قانونی شدن و اجرای مقررات مربوط به آن نیز مورد توجه قرار گرفته است. به عنوان مثال :
در انگلیس از سال 1968 سیستم پرداخت بر مبنای عملکرد در مورد کارمندان کلینیک ها از جمله پرستاران و ماماها و سایر بخشهای عمومی و اجتماعی بکا گرفته می شود.
در نیوزلند از سال 1980 سیستم های عقد پیمان، جزئی اصلی از سیستم گسترده تر تخصیص منابع می باشد. در سال 1990 ، انجام پیش آزمائشی دو ساله ای را در مورد برخی خدمات ) …. Phc, Surgical که منجر به افزایش پاسخگویی ارائه دهندگان خدمت در کلیه نظام سلامت کشور شد.
در دانمارک از سال 1992 عقد پیمان بین سازمان و اجراء آن در جهت نیل به بهبود کارآیی و افزایش توان نظارتی و کنترل سیاستگذاری و بعنوان رویکردی متمرکز بر نتایج و مکمل سیستم بودجه بندی مورد استفاده قرار می گیرد.
در فنلاند از سال 1995 شبه قرار داد هائی بین وزارت خانه ها و فراهم آورندگان خدمت با هدف افزایش رضایت مشتریان و کارآیی و بهره وری سازمانی تنظیم می گردد.
در نروژ از سال 1990 بر سنجش عملکرد و ارتباط آن با انواع پرداخت ها تمرکز شده است و توسعه پیمان نامه های عملکردی توسط آئین نامه های جدید مالی تشویق می گردد.
در فرانسه از سال 1990 عقد پیمان در دو حیطه : 1 ) ایجاد یک چار چوب با توجه به نیاز ها و ملاحظات منطقهای سازمان جهت تدوین استراتژیهای قابل انعطاف و 2 ) بهبود عملکرد مورد استفاده قرار می گیرد.
در کانادا از همه نود توافقنامه های مشارکتی درون ادارات کانادائی جهت شناسائی درون داداها، بر روندها و نتایج مورد انتظار و ایجاد و ایجاد مکانیسمی برای اندازه گیری پیامد های به کار برده می شود.
در بلژیک از اوایل دهه نود بهره وری خدمات عمومی و شرایط ارائه این خدمات با تمرکز بر کاهش هزینه و افزایش کارآیی تاکید می گردد.
اسپانیا در مرحله توسعه مدیریت پیمان بعنوان جزئی از روند مدر نیز اسیون و اصلاح سیاستهای سیاسی و مدیریتی با هدف : افزایش کارائی، ارائه خدمات مطلوبتر به مشتریان، ایجاد شفافیت و درک بیشتر در اهدف، نقشها و مشئولیتهای مالی طرفین پیمان، کاهش هزینه ها می باشد.سوئد از سال 1981 به تغییر نظام پرداخت در جهت "باز پرداخت بر مبنای عملکرد" اقدام نموده است .
کنیا از سال 1992 ، پرداخت بر مبنای عملکرد را ابتدا در بیمارستان Kenyatta National Hospital بکار برده است.
مالزی از سال 1994 اقدام به پرداخت بر مبنای عملکرد ابتدا در Heart Ins National نموده و سپس آن را در سایر زمینه ها گسترش داده است.
هند در سال 1995 ، از مدیریت عملکرد و پرداخت بر مبنای عملکرد ابتدا در زمینه Reproductive Health استفاده نموده است.
آلبانی از سال 1995 ، در فعالیتهای Primary Care Services & Drugs از پرداخت بر مبنای عملکرد بهره می گیرد.
مدیریت مبتنی بر عملکرد فرآیندی است که به واسطه آن می توان در مورد آنچه سازمان باید به آن دست یابد و چگونگی رسیدن به آن، درکی واحد و زبان مشترک ایجاد نمود. و مدیریت عملکرد کارکنان (PPM)نآاااا
جزئی از مدیریت مبتنی بر عملکرد و راهکار جدبد سازمانی مدیریت عمومی می باشد که کارکنان و مدیران را فرآیند کنش متقابل هدف های اجرائی، معیارهای پاسخگوئی و کردار های تکامل یابنده برای بهبود مهارتها و عملکرد آینده، به تلاش فرا می خواند.
مدیریت عملکرد کارکنان بر این باور بنا شده است که کارکنان و مدیران صف بزرگترین منبع موسسه عمومی به حساب می آیند و از طریق راهکار های زیر در پی ارتقای عملکرد بخش عمومی می باشد:
* درگیر کردن مستقیم تر کارکنان در استقرار هدفهای حرفه ای خود
* پیوند دادن کارکنان به رضایت دیگر اعضای تیم و همچنین مشتریان
* دادن سهم بیشتری از دستاوردهای سازمان به کارکنان
* ارائه پاداش های مناسب به مجریان برتر (پرداخت پاداش اضافی) و خود داری از پرداخت اضافی به کارکنان در مقابل عملکرد ضعیف
یکی از گامهای نیل به اهداف (PPM) واگذاری از طریق پیمان کاری مبتنی بر عملکرد می باشد. که فرآیندی برای اولویت بندی و جهت دهی هدف پیمان کار با استفاده از توافقنامه به عنوان اساس ارزیابی و ادواری می باشد. در حال حاضر عقد توافقنامه در بسیاری از کشور ها به عنوان مقدمه یک فرآیند مدیریت عملکرد کارکنان تلقی می شود.
با هدف اجرای الزامات قانونی موجود مبنی بر عملکردی نمودن فعالیتها و با هدف شایسته سالاری، عدالت تخصیص منابع، افزایش انگیزه، دستیابی به عملکرد مناسب، ایجاد پاسخگویی بیشتر، ایجاد احساس عدالت در پرداخت ها، بالا بردن بهره وری پرسنل و جهت دار نمودن فعالیتهای کارکنان، تلاش در جهت عملکردی نمودن و تکیه بر نتیجه فعالیتها در دستور کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفته است.
لیکن با توجه به اهمیت موضوع و خطرهای بالقوه در اجرای این نظام بدلیل احتمال ایجاد تاثیرات معکوس (در صورت انجام هر گونه اقدام نسنجیده) این طرح در دو مرحله پایلوت گردیده است. مرحله اول در بیمارستان ضیائیان تهران و از طریق یک الگوی 6 مرحله ای به انجام رسید و سپس با توجه به دستاورد های حاصل از انجام این پایلوت و مطالعات گسترده ای که از منابع داخل و خارج کشور صورت گرفته بود یک الگوی ایرانیزه شده ارائه گردید که در حال حاضر در 40 بیمارستان کشور در حال پایلوت است.
از آنجائیکه بدلیل نبودن زمینه و ساختار های مناسب، اجرای تمام گام های مدیریت مبتنی بر عملکرد در قالب یک طرح کاری بسیار دشوار به نظر می رسید. لذا با توجه به پیشینه علمی و نتایج بدست آمده از مطالعات و اجرای پایلوت اول و پس از اعمال تغییرات اساسی در الگوی اولیه ) مدل 6 گامی (، با توجه به بررسیهای انجام شده و مطالعه الگوهای مختلف در کشور های توسعه یافته و در حال توسعه مدل زیر در وزارت بهداشت طراحی گردید و به اجرای آزمایشی درآمد. تمرکز اصلی الگوی جدید بر روی سیستم پرداخت عملکرد و مدیریت پیمان از طریق عقد توافقنامه های عملکرد ابزار اساسی ایجاد پاسخگوئی) می باشد.
لازم بذکر است هر چند الگوی اجرا شده در کشور ما حاصل بررسی های انجام شده در کشورهای مختلف از جمله NHS انگلستان، کانادا و …… می باشد لیکن با توجه به شرایط ایران بومی شده است . در حقیقت این الگو با هیچ یک از الگوهای اجرا شده در دنیا به طور کامل و 100% مطابقت نمیکند.
اجرای نظام مدیریت مبتنی بر عملکرد در بیمارستانهای پایلوت کشور طی مراحل ذیل صورت میپذیرد:
اطلاع رسانی، آموزش و توجیه کلیه افراد درگیر (فرهنگ سازی)
از آنجا که مقاومت در برابر هر نوع تغییر و نوآوری در یک سیستم اجتناب ناپذیر می باشد، اجرای طرح مدیریت عملکرد نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. از اینرو در اولین گام اجرائی از طریق ارائه آموزشهای لازم در زمینه ضرورت، فواید و اصول اجرای مدیریت پیمان و توافقنامه به کاستن مقاومت افراد (در بالاترین سطوح مدیریتی تا کارکنان اجرائی در بیمارستانها) با هدف فرهنگ سازی، توجیه و ایجاد انگیزه در آنان جهت پذیرش تحولات جدید پرداخته شد.
این آموزشها در قالب برگزاری سخنرانی، سمینار، کارگاه آموزشی، تشکیل کمیته های عملکردی، انتشار کتب، مقالات و پوستر ارائه گردید.
تعیین اهداف و استراتژیهای سازمان
مدیریت سازمانی قبل از اجرای نظام پرداخت مبتنی بر عملکرد، مثل سایر اقدامات توسعهای – اصلاحی دیگر، لازم است که اهداف خود را در راستای اهداف و ماموریتهای سازمانی، بخوبی تبیین و روشن نماید. این اهداف باید متناسب و در راستای سایر اهداف کلان سازمان باشد.
* تهیه توافقنامه
* تعیین وضعیت موجود
در گام سوم به تبیین وضعیت موجود بیمارستانها جهت ایجاد پایه ای برای ارزیابی پیشرفت و تغییرات صورت گرفته در نتیجه اجرای طرح، اقدام گردید. در این راستا ابتدا شناسنامه ای برای کلیه بیمارستانهای پایلوت تهیه شده و سپس وضعیت پیش از اجرا از طریق استخراج شاخصهای مربوطه مورد ارزیابی قرار گرفت.
تعیین ریز فعالیتها
در این مرحله لیست کاملی از جزئیات و اقداماتی که در قالب فرآیندها برای هر یک از کارکنان تعیین شده است تهیه گردید. از آنجا که هر گونه "اشکال" در این بخش میتواند توافقنامه نهایی را با مشکلات متعددی مواجه کند تلاش گردید این امر با روشهای مختلف علمی زمان سنجی اجرا شود. در نهایت ریز فعالیتها در رسته های مختلف بیمارستانی در قالب کادر پرستاری، اداری – مالی، پاراکینیکی و پزشکی تهیه شد.
تعیین بهای خدمات پرسنلی
سازمان باید از بهایی که خود به ازای هر یک از خدمات پرداخت میکند اطلاع داشته باشد. این بها که تحت عنوان قیمت تمام شده شناخته میشود زیر بنای بسیاری از روشهای پرداخت مبتنی بر عملکرد را تشکیل میدهد. اجزای مختلف یک قیمت تمام شده شامل هزینه هایی است که بابت نیروی انسانی، هزینه وسایل یا موارد مصرفی، استهلاک تجهیزات، فضای فیزیکی، هزینه های تاسیساتی و بسیاری از موارد دیگر صرف میشود. ذکر این نکته بسیار مهم است که در بسیاری از موارد این قیمت تمام شده تنها مولفه ای نیست که در تعیین نرخ خدمت و واحد کاری تعیین کننده است. این موضوع بخصوص در مورد سازمانهایی که به دلیل ارائه خدمات ضروری (مثل خدمات امنیتی، بهداشت و درمان یا راه سازی) شامل بودجه دولتی و یا یارانه های خاص می شوند مصداق پیدا میکند. در این موارد نرخ خدمت ممکن است بمراتب بیشتر از مقداری باشد که در قیمت تمام شده خدمات به نیروی انسانی اختصاص یافته است.
تعیین نرخ خدمت
نرخ خدمت عبارت است از رقمی که طرف اول پیمان (یا پیمانکار) پذیرفته و حاضر میشود به ازای آن فعالیتهای مورد نظر را در کمیت تعیین شده و با کیفیت استاندارد در مدت زمان اعتبار پیمان نامه به انجام برساند. در مواردی که برای خدمت مورد نظر استاندارد خاصی وجود ندارد و یا اینکه بدلائلی از جمله درخواست سازمان چیزی بیشتر یا کمتر از استاندارد مورد نظر باشد لازم است که سطح توافقی کیفیت بروشنی تعیین و اطلاع رسانی گردد.
در تنظیم توافقنامه و اجرای آن کلیدی ترین مرحله تعیین نرخ خدمت یا به عبارت دیگر یک مبلغ توافقی میباشد که مدیران و کارکنان برای انجام فعالیتهای تعیین شده به توافق برسند.
بمنظور تعیین نرخ خدمت میتوان معیارها و روشهای مختلفی را که متناسب با شرایط سازمانی و منطقهای بیمارستان مربوطه باشد، بکار گرفت. به عنوان مثال بر اساس تجربیات طرح و مطالعه نظامهای مبتنی بر عملکرد سایر کشورها، میتوان ضرایبی را برای کیفیت، کمیت، سختی کار و سایر موارد تعیین نمود و بر اساس کار سنجی و زمان سنجی انجام شده و تعیین واحد کار قیمتی را برای هر یک ار ریز فعالیتها تعیین نمود.
لازم بذکر است عوامل بسیاری در تعیین نرخ خدمت تاثیر گذار است که مهمترین عامل بخشی از قیمت تمام شده خدمت میباشد که به هزینه های نیروی انسانی مربوط میشود. سایر عوامل مهم در این زمینه عبارتند از :
بودجه (شامل یارانه و سایر بودجه های حمایتی) : در شرایطی که سازمان بدلیل مختلف از حمایتهای مالی مختلف و یا یارانه های دولتی استفاده میکند میتواند نرخ بالاتری را برای خدمات بپردازد.
دور افتادگی / محرومیت منطقه؛ در بیشتر کشورهای جهان برای کارکنانی که حاضر به خدمت در مناطق دور افتاده و محرومتی میشوند برخی تسهیلات خاص را در نظر می گیرند این تسهیلات میتواند از طریق اعطای امتیازات ویژه و یا افزایش سرانه بودجه این سازمانها اعمال گردد.
موقعیت جغرافیایی محل ارائه خدمت (از نظر شرایط آب و هوایی، وضعیت راه های ارتباطی، مرزی یا غیر مرزی بودن منطقه و …) : صرف نظر از میزان محرومیت منطقه، برخی از مناطق از شرایط جغرافیایی خاص برخوردارند که در میزان درآمدهای سازمانی تاثیر گذار میباشد. این موضوع در بیشتر موارد به این امر منتج میشود که مطلوب بودن شرایط جغرافیایی و میزان درآمد در یک جهت تغییر میکنند.
به عبارت دیگر سازمانی که در یک منطقه مناسبتر فعالیت میکند، نسبت به سازمان مشابه در منطقه نا مناسبتر، از درآمد بیشتری نیز برخوردار خواهد بود که این امر با نفس مدیریت عملکرد در تناقض است.
ملاحظات سیاسی – امنیتی: برخی از سازمانها در مناطقی واقع شده اند که از نظر مسائل استراتژیک – نظامی و یا امنیتی – سیاسی توجه خاصی را میطلبند. و موقعیت هایی که از نظر سیاسی یا نظامی از اهمیت خاصی برخوردارند (همچون جزایر مرزی و …)
مسائل اجتماعی – فرهنگی و سایر عوامل: مسائل متعدد دیگری همچون ویژگیهای اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی و یا رفاهی منطقه عوامل مهم دیگری هستند که میتوانند در تعیین نرخ خدمت تاثیر گذار باشند.
تنظیم توافقنامه و اجرای آن
مرحله نهایی اجرای توافقنامه های عملکرد و تنظیم و لحاظ کردن پیوستی است که شامل جزییات کامل شرح خدمات به همراه قیمت مورد توافق برای انجام آن در ازای کیفیت مورد نظر میباشد. در حال حاضر در 31 درصد از بیمارستانهای پایلوت توافقنامه های عملکردی امضا گردیده و پرداخت مزایای پرسنل بر اساس شیوه صورت میگیرد.
نظارت و ارزیابی
بحث ارزیابی و نظارت در مدیریت عملکرد از اهمیت خاصی برخوردار است. در واقع این بخش از کار نشان میدهد تلاشها و هزینه هایی که صرف شده تا چه اندازه مثمر مثمر بوده و موجبات ارتقاء شاخص های عملکردی را فراهم نموده اند. در این مرحله اهداف ذیل پیگیری شده است:
* شناسائی مسائل و مشکلات و نقاط قوت و ضعف طرح و ارائه راهکار های عملیاتی
* ارائه آموزشهای مورد نیاز در خصوص اجرای طرح در بیمارستانها و توجیه سطوح درگیر
* ایجاد هماهنگی و یکپارچگی بین سطوح مختلف نظارتی
* تبادل و انتقال تجارب بدست آمده از اجرای طرح در بیمارستانهای دانشگاههای مختلف
تاکنون شیوه ها و روش های مختلفی برای مدیریت منابع انسانی در بخش دولتی ارائه شده است که هر یک از آنها خصوصیات و ویژگیهای خود را دار است. مدیریت عملکرد کارکنان روشی است که اگر چه ظهور آن پدیده تازه ای نیست ولی در دو دهه اخیر بطور جدی و با یک نگاه کاملاً نو مورد توجه قرار گرفته است. احتمالاً دلایل این رویکرد دوباره برخی خصوصیات منحصر به فرد این روش است که آن را از دیگر روش ها متمایز می کند.
مدیریت عملکرد کارکنان را می توان در یک محیط با حداقل پیش زمینه های لازم به اجرا در آورد، در نتیجه در بیشتر سازمانها قابل پیاده کردن است. این روش مدیریت منابع انسانی نظامند بوده و در صورت طراحی مناسب، نتایجی را در حداقل زمان ممکن ارائه می کند. عقد توافقنامه می تواند ابزاری برای اجرای سیاستها و ایجاد انگیزش ها جهت بهبود توزیع، بکار گیری و هزینه – اثر بخشی خدمات سلامت باشد.
توافقنامه ها با وضوح بخشیدن به عملکرد ها و روشن کردن آنها می توانند یک "فرهنگ عملکردی" را در مدیران و کارکنان تزریق کند و آنها را ترغیب نماید که راههای بهتری برای انجام امور بیابند. همچنانکه نتایج بدست آمده از اجرای طرح در بیمارستانها نیز موید این امر می باشد. گزارشات نشان می دهد در بسیاری از بیمارستانها توافقنامه باعث افزایش انگیزه و بهره وری کارکنان شده است.
بطوریکه کارکنان سایر بخشها تقاضای اجرای سیستم را در بخش خود داشته اند. ایجاد امکان بر آورد واقعی نیروی انسانی مورد نیاز، افزایش کمی و کیفی کار، کاهش هزینه ها و بالا رفتن سرانه کاری از سایر نتایج مسلم ذکر شده در نتیجه اجرای طرح مدیریت عملکرد می باشد.
در راستای این چنین طرح هایی نظام بندی و طراحی چارت ها و تعریف عملکرد ها بسیار مهم است. برای مثال تایپ چارت و شرح وظایف زیر را ملاحظه کنید:
1 ) مدیر عامل
2 ) رئیس خدمات مدیریتی
3 ) نماینده زیر مجموعه خدمات مدیریتی
4 ) رئیس خدمات پرستاری
5 ) نماینده گروه خدمات پرستاری
6 ) رئیس خدمات درمانی
7 ) رئیس خدمات پاراکلینیک
8 ) رئیس خدمات آموزشی (در بیمارستانهای آموزشی)
شرایط عمومی هیات رئیسه :
تبصره 1 : هیات رئیسه در بیمارستان هیچگونه مسئولیت اجرایی به عهده نخواهد داشت و کلیه امور اجرایی بیمارستان به عهده مدیر عامل می باشد.
تبصره 2 : جلسات هیئت رئیسه با حضور نصف + 1 نفر تشکیل خواهد شد. ضمناً حضور مدیر عامل بیمارستان در کلیه جلسات هیات رئیسه ضروری است.
تبصره 3 : هیات رئیسه بیمارستان هر دو هفته یکبار با برنامه ریزی قبلی و دستور کار مشخص تشکیل جلسه خواهد داد.
تبصره 4 : نماینده گروه پرستاری در هیات رئیسه، یک نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان می باشد.
تبصره 5 : نماینده گروه پشتیبانی در بیمارستان منتخب زیر مجموعه خدمات مدیریتی است
تبصره 6 : رئیس خدمات آموزشی در بیمارستان های آموزشی با انتخاب معاونت آموزشی دانشگاه تعیین می شود و در حکم معاون آموزشی و پژوهش بیمارستان است.
تبصره 7 : مرجع حل اختلافات ما بین اعضای هیات رئیسه با مدیر عامل بیمارستان رئیس دانشگاه می باشد.
تبصره 8 : رئیس دانشگاه می تواند دستور منحل شدن هیات رئیسه بیمارستانهای آموزشی را صادر نماید.
تبصره 9 : حداقل دو معاونت از معاونت های درمان و آموزشی و پشتیبانی با دلایل مستند می توانند درخواست منحل شدن هیات رئیسه بیمارستانهای آموزشی را از رئیس دانشگاه بنماید.
تبصره 10 : رئیس خدمات درمانی مسئولیت خدمات درمانی سر پایی و درمانگاه را نیز عهده دار است.
تبصره 11 : کارشناس مسئول فن آوری اطلاعات بر بعد اطلاعاتی مدیریتی واحد مدارک پزشکی نظارت دارد.
شرایط لازم برای عضویت در هیات رئیسه بیمارستان :
شرایط لازم برای عضویت در هیات رئیسه بیمارستان داشتن حداقل مدرک کارشناسی برای کلیه اعضاء هیات رئیسه می باشد.
شرح وظایف هیات رئیسه :
1 ) تعیین خط مشی، اهداف، ماموریت بیمارستان و تایید برنامه استراتژیک بیمارستان
2 ) نظارت بر اجرای برنامه عملیاتی بیمارستان
3 ) تصویب برنامه های ارائه شده از سوی مدیر عامل بیمارستان
4 ) اتخاذ تصمیم و ارائه راه کار های علمی و عملی مناسب و به هنگام قبل و پس از وقوع بحران
5 ) بررسی و تصویب بودجه پیشنهادی مدیر عامل بیمارستان
6 ) تصویب تغییرات پیشنهادی در مورد تشکیلات تفضیلی بیمارستان بوسیله مدیر عامل بیمارستان
7 ) استقرار نظام پرداخت مبتنی بر مبنای عملکرد در بیمارستان
8 ) تصویب پیشنهادات مربوط به توسعه بیمارستان
9 ) پاسخگویی به مشکلات خارج از بیمارستان
10 ) جلب همکاریهای برون سازمانی و مردمی
11 ) نظارت بر روند ارزیابی فعالیتهای بیمارستان و تصویب شاخصهای عملکردی بیمارستان
شرایط عمومی در مورد پست مدیر عامل :
ماده 1 : مدیر عامل بیمارستان های پایلوت به پیشنهاد کمیته استانی و صدور ابلاغ از سوی ریاست دانشگاه منصوب می شود.
ماده 2 : مدیر عامل در بیمارستانهای غیر آموزشی (شهرستانها) به پیشنهاد کمیته استانی و صدور ابلاغ از سوی معاونت درمان دانشگاه منصوب می شود….
ماده 3 : مدیر عامل بیمارستان در مقابل رئیس دانشگاه پاسخگو می باشد. اما رابطه مدیر عامل با هیئت رئیسه رابطه رئیس و مرئوس نیست و هیئت رئیسه تصمیم ساز و مدیر عامل تصمیم گیر است.
شرایط احراز پست مدیر عامل :
* داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی با 2 . 3 سال سابقه کار اجرایی
* داشتن مدرک تحصیلی Ph.D مدیریت خدمات بهداشتی درمانی با 2 سال سابقه کار اجرایی
* پزشک عمومی یا متخصص با گذراندن حداقل 2 سال دوره مدیریتی و سابقه کار اجرایی و یا حداقل 5 سال سابقه کار اجرایی در رده های مدیریتی
تبصره 1 : پیش بینی پرداخت متعارف و مناسب به مدیر عامل، با نظر و تصویب کمیته استانی، به نحوی که انگیزه کافی برای قبول مسئولیت با حذف دقت کافی به وجود آید.
تبصره 2 : مدیر عامل بیمارستان بایستی به صورت تمام وقت در خدمت بیمارستان باشد و در طول دوران اجرای طرح پایلوت (سال 83 ) مجاز به انجام کار انتفاعی در خارج از بیمارستان حتی در سایر بیمارستانهای دانشگاه نمی باشد.
شرح وظایف کلی مدیر عامل :
مدیر عامل بیمارستان مسئولیت چرخش کار بیمارستان مطابق اختیاراتی که دارد بر عهده دارد.
* باید موجبات پیروی سازمان را از قوانین و مقررات ذیربط فراهم آورد.
* باید در مورد بازنگری و اجبات فوری، پاسخگویی به گزارشها و توجیه های مربوط به برنامه ریزی مراجع بازرسی، مطابق ضوابط هیئت رئیسه اقدام کند.
* باید با مجموعه خدمات توسعه مدیریت، هیئت پزشکی و اداری بیمارستان کار کند و با ترسیم خطوط مختلف و اداره بیمارستان موجبات مدیریت مطلوبی را فراهم آورد.
* مدیر عامل بیمارستان باید ضمن کار با مدیران مسئول، اعضای بالینی، امور پزشکی، و اداری بیمارستان موجبات و امکانات نظارتهای لازم را بر حمایت از جان انسانها، و منابع مالی و اطلاعات و داده ها فراهم آورد.
* بستر سازی استراتژیهای پنجگانه پروژه اصلاح ساختار اقتصادی مدیریت بیمارستان
شرح وظایف اختصاصی مدیر عامل :
* مسئولیت کامل اداری و مالی بیمارستان
* انتخاب مسئولین مجرب و صالح در بخشهای مختلف بیمارستان
* مسئولیت منابع مالی و بودجه بیمارستان
* مسئولیت تجهیزات پزشکی و تاسیسات بیمارستان
* مسئولیت هدایت بیمارستان در اجرای برنامه های مصوب دانشگاه و هیئت رئیسه
* مسئولیت نظارت بر کار کلیه بخشهای اداری، مالی، بالینی و پیرا پزشکی
* مسئولیت نظارت بر مراقبت صحیح از بیمار
* شرکت در جلسات هیئت رئیسه
شرایط احراز پست رئیس خدمات مدیریت :
* ترجیحاً فوق لیسانس و لیسانس مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
* در صورت نبود فارغ التحصیلان مزبور فوق لیسانس و لیسانس مدیریت دولتی با حداقل سوابق اجرایی 2 سال (فوق لیسانس) 4 سال (لیسانس)
شرح وظایف پست رئیس خدمات مدیریت :
* مسئولیت نظارت بر قسمت فناوری اطلاعات
* مسئولیت نظارت بر قسمت منابع انسانی
* مسئولیت نظارت بر قسمت نگهداشت
* مسئولیت نظارت بر بودجه و امور مالی
* مسئولیت نظارت بر خدمات و بهداشت
* پاسخگویی و ارائه گزارشهای مربوط به واحد های ذیربط خود به مدیر عامل
* مسئولیت هدایت بیمارستان در اجرای برنامه هایی که از طرف مدیر عامل به وی تفویض گردیده است.
* شرکت در جلسات هیئت رئیسه
شرایط احراز کارشناس مسئول بودجه عملیاتی و امور مالی :
* لیسانس یا فوق لیسانس در رشته های اقتصاد، امور مالی، حسابداری، مدیریتی (ترجیحاً مدیریت دولتی، مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی)
* فوق لیسانس رشته اقتصاد بهداشت
شرح وظایف واحد بودجه و امور مالی :
* پیاده نمودن سیستم بودجه ریزی عملیاتی در بیمارستان
* انجام امور مالی بیمارستان
* ارائه بهترین ابزارهای ممکن بر اساس نتایج (به جای صرف داده ها و ستاده ها) در جهت بر آوردن احتیاجات ضروری مردم
* ارائه اطلاعات قابل سنجش برای هیئت رئیسه که بتوان به استناد آنها میزان پیشرفت و موفقیت کارها را در مقابل تخصیص های بودجه کنترل نمود.
* ارائه مبنای صحیح برای اتخاذ تصمیم در خصوص تخصیص منابع بیمارستان
تمرکز فرآیند تصمیم گیری روی مهمترین مسائل و چالشهایی که بیمارستان با آن مواجه است.
بودجه ریزی عملیاتی :
1 ) طبقه بندی عملیات
2 ) انتخاب واحد اندازه گیری
3 ) بر آورد هزینه یک واحد کار
4 ) پیش بینی حجم عملیات
5 ) محاسبه هزینه عملیات
شرح وظایف کارشناس مسئول بودجه ریزی عملیاتی :
* پیشنهاد سیاستها و خط مشی ها در خصوص بودجه بیمارستان
* پیشنهاد در خصوص اصلاح ساز و کارهای مالی بیمارستان
* تهیه و تدوین گزارش و تنگناهای بودجه بیمارستان
* تهیه و تدوین بودجه پیشنهادی و سالیانه بیمارستان
* تهیه گزارش نتایج عملکرد بودجه ای بیمارستان و تعیین انحرافات بودجه ای (دوره ای موردی)
* تهیه و تدوین گزارش تحلیلی از وضعیت شاخصهای اقتصادی بیمارستان
* تهیه صورتهای مالی بر اساس حسابداری نقدی تا استقرار حسابداری تعهدی
* کنترل هزینه ها و درآمدها و گزارشات مستمر مدیریتی
* تهیه و تدوین نقطه سر بسر بخشها و تعیین کسری با مازاد هر مرکز هزینه
* تهیه و تدوین نقطه سربسر بیمارستان
* تفکیک هزینه های ثابت و متغیر بیمارستان
* تهیه گزارشات مدیریتی جهت باز یافت منابع راکد بیمارستان
* تهیه گزارشات هزینه های متورم جهت مدیریت
* انجام سایر امور مربوطه طبق دستور مقام ما فوق
شرایط احراز کارشناس مسئول فناوری اطلاعات :
* کارشناس یا کارشناسان ارشد کامپیوتر (نرم افزار)
* فوق لیسانس رشته مدارک پزشکی
شرح وظایف واحد فناوری اطلاعات :
* پیاده سازی سیستم HMIS در بیمارستان
* مطالعه و بررسی، ارائه الگوهای مناسب و تلاش در جهت استقرار نظام های اطلاعاتی بیمارستانی و فناوری اطلاعاتی نوین در بیمارستان
* تهیه استاندارد های سخت افزاری و نرم افزاری برای بیمارستان
* طراحی و پیاده سازی نیاز های جدید و بهبود سرویسهای موجود در بیمارستان
* انجام امور مربوط به مدارک پزشکی بیمارستان
شرح وظایف کارشناس مسئول فناوری اطلاعات :
* ارائه الگوهای مناسب در جهت استقرار اطلاعاتی در بیمارستان
* نظارت بر امور مدارک پزشکی بیمارستان
* تهیه استاندارد های نرم افزاری برای بیمارستان
* تهیه و نصب نرم افزار های آماری جهت انجام امور بیمارستانی
* تهیه نرم افرازی مربوط به جمع آوری داده ها بیمارستانی
شرایط احراز کار شناس مسئول منابع انسانی :
* لیسانس یا فوق لیسانس در رشته های امور اداری
* لیسانس یا فوق لیسانس در رشته مدیریت دولتی (شاخه منابع انسانی)
* لیسانس مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی
شرح وظایف واحد مدیریت منابع انسانی :
* برنامه ریزی در خصوص تامین، توزیع و تعدیل نیروی انسانی در بیمارستان با تجربه و تحلیل وضع موجود و پیش بینی نیاز آینده
* شناسایی و استفاده از منابع موجود اعم از نیروهای متعهد خدمت (طراحی) و غیر متعهد با استفاده از نظام اطلاعات مدیریت منابع انسانی در چارچوب سیاستهای مصوب
* پیشنهاد قوانین و مقررات (اصلاحی – تدوینی) از طریق بررسی و شناسایی مشکلات و نارسائی های موجود در بیمارستان
* مطالعه و بررسی زمینه های تعیین میسر پیشرفت شغلی، نظام پرداخت، برنامه های رفاهی، ارزشیابی عملکرد، بهداشت، ایمنی به منظور شناسایی و طراحی روشهای اجرایی نوین در بیمارستان
* طراحی و استقرار نظام مطلوب و علمی پایش، نظارت و ارزشیابی عملکرد فردی.
* نگهداشت و ارتقاء کارکنان و ارائه راهکارهای مناسب با هدف افزایش بهره وری نیروی انسانی،
* مطالعات و شناسایی و ارئه راهکارهای مناسب به منظور بهره برداری از کلیه امکانات در جهت توسعه منابع انسانی بیمارستان،
شرح وظایف کارشناس مسئول منابع انسانی:
– نظارت هدایت و اطلاع رسانی در خصوص اجرای مقررات استخدام کشوری و کار و آشنایی با آئین نامه هایی اجرائی مربوطه؛
– برآورد نیاز انسانی و تعیین اولویتهای مورد نظر براساس برنامه ها و اهداف بیمارستان،
– هماهنگی و مکاتبات لازم با مراجع ذیربط در خصوص جذب و بکار گیر نیرو،
– نظارت و ارزشیابی مستمر بر عملکرد و کارآمدی نیروی انسانی توسعه و توانمندی نیروی انسانی از طریق نیاز سنجی آموزشی، نظارت بر اجرای برنامه هی آموزشی مدون و غیر مدرن و سنجش اثر بخشی آموزشها،
– نظارت بر اجرای امور مربوط به مدیریت عملکرد کارکنان ر بیمارستان،
– ارائه گزارشهای عملکرد دوره ای و موردی در خصوص نحوه اجرای برنامه های جذب، توسعه و توانمند سازی و نگهداری نیروی انسانی به مقامات مافوق بیمارستان،
– برنامه ریزی و اقدام لازم در زمینه امور رفاهی کارکنان،
– پاسخگویی و رسیدگی و مشکلات مربوط به امور نیروی انسانی،
– تهیه و تحلیل آمار پرسنلی،
– ارائه پیشنهادات اصلاحی جهت بهبود عملکرد نیروی انسانی،
– انجام سایر امور مربوطه دقیق دستور مقام مافوق،
شرایط احراز کارشناس مسئول بهداشت محیط:
– دارا بودن مدرک تحصیلی لیسانس، فوق لیسانس در رشته بهداشت محیط،
– دارا بودن مدرک تحصیلی لیسانس در رشته خدمات بهداشتی و درمانی،
شرح وظایف واحد خدمات:
– پیاده سازی Out Sourcing یعنی کاهش تصدی گری در بیمارستان،
– رسیدگی به امور قابل واگذاری،
– ارزیابی عملکرد شرکتهای برنده مناقصه،
– گزارش دهی در مورد وضعیت کار شرکتهای برنده مناقصه،
– باز پس گیری فعالیت های قابل واگذاری،
شرح وظایف کارشناس مسئول خدمات:
– نظارت بر امور قابل واگذاری،
– ارزیابی عملکرد شرکتهای برنده مناقصه،
– گزارش دهی در مورد وضعیت کاری شرکتهای برنده مناقصه به هیئت رئیسه،
– بررسی Feed Back فعالیت های قابل واگذاری و ارائه نتایج به هیئت رئیسه،
– نظارت ر امور تغذیه بیمارستان،
– نظارت بر اماکن بیمارستان به منظور کنترل نظافت و رعایت اصول بهداشتی،
شرایط احراز کارشناس مسئول نگهداشت (ساختمان، تجهیزات):
– ترجیحاً دارای مدرک تحصیلی لیسانس یا فوق لیسانس در رشته مهندسی مکانیک (سیالات)،
– دارای بودن مدرک لیسانس یا فوق لیسانس در رشته مهندسی پزشکی،
شرح وظایف واحد نگهداشت:
– پیاده سازی مباحث مربوط به نگهداشت (فضا و تجهیزات بیمارستانی) در بیمارستان،
شرح وظایف کارشناس مسئول نگهداشت:
– نظارت و بازرسی امور مربوط به فضا و ساختمان بیمارستان،
– نظارت و بازرسی امور مربوط به تجهیزات بیمارستان،
– نظارت و بازرسی امور مربوط به تاسیسات بیمارستان،
– انجام امور مربوط به نگهداشت فضا و ساختمان بیمارستان،
– انجام امور مربوط به نگهداشت تجهیزات پزشکی بیمارستان،
اصول و چارچوب نحوه بررسی و تنظیم تشکیلات بیمارستانهای Pilot:
1 ) رعایت سیاستهای تشکیلاتی کلان دولت مبنی بر کاهش تشکیلات،
2 ) توجه به بخشنامه های سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در خصوص عدم توسعه پستهای مدیریتی،
3 ) تشکیلات تفضیلی حداکثر در سقف پستهای سازمانی موجود تنظیم گردد.
4 ) عدم پیش بینی پستهای سازمانی مشمول مصوبه شماره 46/14 مورخ 29/1/79 شورای عالی اداری کشور،
5 ) عدم ایجاد پست پشتیبانی که رشته های شغلی آنها از رسته های مرتبط حذف گرده اند.
6 ) عدم پیش بینی یا پیش بینی حداقل پستهای پیشتابی بنابر ضرورت براساس توجیهات لازم،
7 ) ارتقاء پستهای سازمانی به گونه ای که منجر به حذف فعالیتهای ضروری و لازم الااجرا نگردد.
8 ) با توجه به شرایط متفاوت بیمارستانها، حتی الامکان متغیرهای محیطی اثر گذار در تنظیم تشکیلات منظور گردد.
9 ) پیش بینی پستهای کارشناسی مرتبط با استراتژیهای تعیین شده،
نحوه تنظیم بیمارستان پایلوت:
1 ) تعداد پست: از حاصل ضرب تختهای بیمارستان در ضریب ثابت 7/1 تعیین می گردد.
تعداد پستهای مورد نیاز=7/1 × تعداد تخت بیمارستانی
تذکر: در بیمارستان بسیار بزرگ ضریب یاد شده کاهش خواهد یافت.
توزیع پست ها: توزیع پستهای سازمانی براساس تعداد پستهای پیش بینی شده با توجه به نمونه تشکیلات تنظیم شده جهت واحدهای زیر مجموعه بیمارستان مشخص می گردد.
توضیح: نظر به اینکه برخی از واحدها پستهای بلاتصدی و آمار شاغلین متفاوت دارند، دانشگاهها مختار می باشند به تعداد مشاغل پشتیبانی ردیف های بیرون مانده (در سقف پست سازمانی) را در سایر بخشها و واحدهای سایر بخشها و واحدهای بیمارستان براساس نیاز پیش بینی نمایند.
2 ) توضیح: در صورت پاسخگو بودن تشکیلات ارسالی و عدم وجود شاغلین مشاغل پشتیبانی و سهولت در واگذاری مشاغل مزبور دانشگاهها می توانند در کمتر از سقف تعیین شده تشکیلات بیمارستان را پیش بینی نمایند.
3 ) تعداد پست های پرستاری: جهت پستهای پرستاری و وابسته پرستاری ضریب 1 (به ازای هر تخت یک نفر) پیش بینی می گردد و مشاغل شامل پست های رئیس خدمات پرستاری، سوپر وایزر در گردش، سوپر وایزر آموزش ضمن خدمت، سرپرستار، پرستار، ماما مسئول، ماما، بهیار، کمک بهیار، بیمار بر، تکنسین نوار نگاری، کاردان اتاق عمل و کاردان بیهوشی ( تا 2 اتاق عمل پست های مربوطه جزء ضریب پرستاری محاسبه می گردند ) در صورت بیشتر از 2 اتاق عمل، علاوه بر ضریب یاد شده پست های مزبور مطابق استارندارد اضافه می گردد.
4 ) پست های پرستاران شاغل در بخش NICU, ICU, CCU دیالیز، اورژانس علاوه بر ضریب تعیین شده بخش پرستاری، اضافه می گردد.
نمونه چارت تشکیلاتی بیمارستانهای پایلوت 100 تخت خوابی براساس ضریب 7/1 :
– مدیر عامل
– مسئول دفتر1
– خدمات مدیریتی
– رئیس خدمات مدیریتی
واحد فناوری اطلاعات:
– کارشناس مسئول فناوری اطلاعات؛
– کارشناس آمار مدارک پزشکی2؛
– کاردان آمار مدارک پزشکی؛
– کاردان آمار مدارک پزشکی؛
– کاردان آمار مدارک پزشکی؛
– کاردان آمار مدارک پزشکی؛
– بایگان مدارک پزشکی3؛
واحد بودجه و امور مالی:
– کارشناس مسئول بودجه ریزی عملیاتی؛
– کارشناس امور مالی؛
– حسابدار و امین اموال؛
– حسابدار4؛
– حسابدار5؛
– کار پرداز؛
– انبار دار؛
واحد منابع انسانی:
– کارشناس مسئول منابع انسانی (مدیریت عملکرد)؛
– کار گزین6؛
– متصدی امور دفتری و بایگانی و ماشین نویس7؛
واحد نگهداشت:
– کارشناس مسئول نگهداشت (تاسیسات)؛
– کارشناس نگهداشت (تجهیزات)؛
– کار دان یا تکنسین تاسیسات، تجهیزات (از بخش غیر دولتی تامین می گردد)؛
– واحد خدمات عمومی و بهداشت:
– کارشناس مسئول بهداشت محیط؛
– کارشناس کنترل عفونتهای بیمارستانی (پرستار)؛
– خدمت گزار8؛
– راننده؛
– سر آشپز؛
– آشپز؛
– نگهبان؛
– و سایر پست های خدماتی
خدمات آموزشی (در صورت آموزشی بودن بیمارستان):
– معاون آموزشی؛
– کارشناس خدمات آموزشی9؛
– کارشناس خدمات دانشجویی؛
– متصدی سمعی و بصری؛
– کتابدار؛
خدمات درمانی:
– رئیس خدمات درمانی؛
– جراح عمومی (به ازای هر 10 تخت یک متخصص)10؛
– متخصص زنان و زایمان (به ازای هر 10 تخت یک متخصص)؛
– متخصص داخلی(به ازای هر 15 تخت یک متخصص)؛
– متخصص اطفال (به ازای هر 15 تخت یک متخصص)؛
– متخصص بیهوشی (به ازای هر 100 تخت یک متخصص)11؛
– دندانپزشک12؛
خدمات پرستاری:
– رئیس خدمات پرستاری (مترون)13؛
– سوپر وایزر آموزش ضمن خدمت؛
– سوپر وایزر در گردش14؛
– سوپر وایزر در گردش؛
– سوپر وایزر در گردش؛
– سوپر وایزر در گردش؛
– سر پرستار15؛
– سرپرستار؛
– سرپرستار؛
– سرپرستار؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– پرستار ؛
– ماما مسئول: در صورت دارا بودن بخش زنان و زایمان16
– ماما17؛
– ماما؛
– ماما؛
– ماما؛
– بهیار18؛
– بهیار19؛
– بهیار20؛
– کمک بهیار21؛
– کمک بهیار22؛
– بیماربر23؛
– بیماربر24؛
– کار دان اتاق عمل25؛
– کار دان بیهوشی26؛
– کار دان نوار نگاری27؛
– منشی بخش28؛
– منشی بخش؛
– منشی بخش؛
– منشی بخش؛
خدمات پاراکلینیکی:
– رئیس خدمات پاراکلینیکی؛
– متخصص علوم آزمایشگاهی (سرپرست آزمایشگاه)29؛
– کارشناس آزمایشگاه30؛
– کارشناس آزمایشگاه؛
– کارشناس آزمایشگاه،
– کار دان آزمایشگاه31،
– کار دان آزمایشگاه،
– کار دان آزمایشگاه،
متخصص رادیولوژی (سرپرست رادیولوژی)32 :
– کارشناس رادیولوژی33؛
– کارشناس رادیولوژی؛
– کار دان رادیولوژی34؛
– کار دان رادیولوژی؛
– کارشناس امور دارویی (دکتر داروساز)؛
– تکنسین امور دارویی (براساس تعداد شاغلین)35،
– کارشناس فیزیوتراپی36؛
– کارشناس گفتار درمانی37،
– کارشناس کار درمانی38،
– کارشناس امور روانی،
– کارشناس امور روانی،
– کارشناس امور روانی،
– مددکار،
– سایر39،
خدمات فوریت های پزشکی (اورژانس):
– رئیس خدمات فوریتهای پزشکی 40
– پزشک مسئول ترپاژ (Screening)،
– پزشک عمومی41،
– پزشک عمومی42،
– پزشک عمومی،
– پزشک عمومی،
– پزشک عمومی،
– پزشک عمومی،
– پرستار (سر پرستار بخش اورژانس):
– پرستار،
– پرستار،
– پرستار،
– پرستار،
– پرستار،
– پرستار،
– منشی بخش43،
در راستای معرفی چنین طراحهایی طرح زیر به عنوان نمونه آورده شده است:
سیستم جامع مدیریت اطلاعات بیمارستانی:
بوعلی سینا:
سیستم جامع مدیریت اطلاعات بیمارستان به منظور پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی، عملیاتی، و کنترلی بیمارستان در عملیات روز مره و همچنین تسریع و تسهیل در امور برنامه ریزی ، بودجه، و تصمیم گیریهای مدیریت طراحی و راه اندازی گردیده است، این سیستم به صورت MUL TIUSER در محیط شبکه طراحی و اجرا شده است.
این سیستم شامل نرم افزارهای زیر می باشد که محیط نرم افزارها به یکدیگر مرتبط بوده و به صورت پیوسته و یکپارچه عمل می نمایند این نرم افزارها عبارتند از:
1 ) پذیرش؛ 13 ) انبار و کنترل موجودی؛
2 ) اطلاعات؛ 14 ) مدیریت بیمارستان؛
سیستم تصویر برداری شامل؛ 15 ) دبیر خانه و نامه نگاری؛
رادیو گرافی، سونوگرافی، 16 ) حسابداری مالی؛
مافوگرافی، CTSCAN . MRI و حسابداری قرار دادها؛
4 ) آزمایشگاه (بیمارستان برپایی)؛ 17 ) حسابداری پزشکان؛
5 ) آزمایشگاه (بیمارستان بستری)؛ 18 ) صندوق درمانگر و اورژانس؛
6 ) داروخانه؛ 19 ) پرسنلی و حقوق و دستمزد؛
7 ) انبار داروئی؛ 20 ) اموال؛
8 ) پاتولوژی؛ 21 ) اورژانس؛
9 ) اتاق عمل و زایمان و انبار اتاق عمل؛ 22 ) پذیرش درمانگاه؛
10 ) مدیریت بخش ها؛ 23 ) کتابخانه؛
11 ) صندوق بیمارستان؛ 24 ) مدیریت پرستاری؛
12 ) حسابرسی و ترخیص بیمار؛
1 ) سیستم پذیرش:
مسئول بیمارستان از طریق کامپیوتر پذیرش به اطلاعات ذیل دسترسی دارد:
1 ) تشکیل پرونده بستری و سرپایی جهت بیمار؛
2 ) نمایش تخت های خالی موجود در بیمارستان و امکان انتخاب تخت مناسب جهت پذیرش بیمار؛
3 )دسترسی به اطلاعات کامل بیماران و وضعیت بخش های مختلف در هر لحظه؛
4 ) دسترسی به پرونده قبلی بیماران مراجعه کننده؛
5 ) دسترسی به اطلاعات مورد نیاز در مورد پزشکان؛
6 ) دسترسی به اطلاعات مورد نیاز در مورد بیماران قراردادی؛
7 ) ارائه گزارشات مختلف از بیمارانه بستری در یک محدوده زمان؛
8 ) ارائه آمار و گزارشات پارامتر یک با توجه به پزشک، قرار داد، وضعیت اقلیمی بیمار، نحوه مراجعه بیمار، چگونگی وضعیت مراجعه و ……
9 ) گزارش لحظه ای از بیماران بستری یک پزشک خاص با مشخص کردن تخت بیمار و تاریخ و ساعت پذیرش؛
10 ) گزارش از فعالیت پزشکان و تعداد بیمارانی که در یک محدوده زمانی خاص در بیمارستان بستری کرده اند.
2 ) سیستم اطلاعات:
مسئول اطلاعات از طریق ترمینال خود در واحد مزبور به اطلاعات زیر جهت جوابگویی به مراجعین و پزشکان دسترسی دارد:
1 ) اطلاعات بیماران بستری و ترخیصی براساس پارامترهای مختلف؛
2 ) اطلاعات پزشکان اعم از بیماران یک پزشک و مشخصات آنها (تاریخ و ساعت پذیرش، بخش و تخت مورد نیاز)
3 ) اطلاعات بیماران در حال ترخیص و تسویه؛
4 ) اطلاعات بخش ها و فهرست تخت های خالی؛
5 ) جستجویی بیمارستان براساس نام، نام خانوادگی، شماره پرونده؛
3 ) سیستم تصویر برداری (شامل رادیوگرافی، سونوگرافی، CT, MRI):
سیستم تصویر برداری بخش رادیولوژی با استفاده از ترمینال های مستقر در واحد خود به صورت زیر بهره برداری می کند:
1 ) پذیرش بیماران سرپایی مراجعه کننده و صدور قبض صندوق؛
2 ) پذیرش بیماران بستری از طریق ارسال درخواست کامپیوتری از بخش و صدور زیر برگ رادیو گرافی و قبض تکنسین؛
3 ) تهیه گزارش جهت بیماران سرپایی و بستری با توجه به کنترل در پذیرش،
4 ) رویت های لیست های مختلف از بیماران سرپایی و بستری در یک محدوده زمانی؛
5 ) امکان ثبت کلیشه اضافی و صدور قبض مجدد جهت بیماران سرپایی و بستری؛
6 ) تهیه گزارش های مختلف برای بیمه های مختلف؛
7 ) تفکیک گزارش برای انواع رادیوگرافی براساس تعریف مسئول رادیولوژی،
8 ) تهیه گزارش براساس تاریخ پذیرش و یا تاریخ نسخه به دو زبان لاتین و فارسی و مختلط،
9 ) امکان تعریف و تغییر قرار دادهای مختلف جهت بیماران سرپایی؛
10 ) امکان تعریف و تغییر رادیو گرافی و تعیین نرمال جهت رادیو گرافی ها،
11 ) امکان تعریف و تغییر کلیشه های مصرفی؛
12 ) امکان تعریف و تغییر پرسنل رادیو گرافی و پزشکان؛
13 ) امکان تهیه آمار کلیشه های مصرفی، کار کرد، پرسنل، کار کرد، پزشکان تخفیف پزشکان به حساب به صورت کاملا پارامتر یک در یک محدوده تاریخی،
14 ) امکان تهیه آمار رادیو گرافی های انجام شده و یا دسته ای از رادیو گرافی های انجام شده در یک محدوده تاریخی،
15 ) تهیه آمارهای مراجعین جهت بیماران بستری و سرپایی براساس نوع قرار داد به صورت پارامتر یک محدوده تاریخی،
16 ) تهیه آمار مربوط به بیماران حذف شده و تخفیف های رادیو لوژی؛
17 ) بررسی حساب بیماران بستری و تهیه گزارش جهت یک بیمار،
4 ) آزمایشگاه قسمت بیماران سرپایی:
این قسمت به صورت زیر عمل می نماید:
1 ) پذیرش بیماران سرپایی و ثبت آزمایشات آنها و چاپ قبض صندوق؛
2 ) چاپ قبض های ترمیمی برای بیماران؛
3 ) تهیه WORKLSI ها برای گروههای مختلف به تفکیک آزمایشات؛
4 ) ثبت و چاپ پاسخهای آزمایشات؛
5 ) تعریف قرار داد جدید برای آزمایشگاه،
6 ) ثبت و اصلاح آزمایشات، نرمالها، واحدها و نرخها؛
7 ) تهیه گزارشات مختلف از جمله آمار مراجعین به صورت کاملا پارامتر یک و تهیه لیست کامل (شامل کلیه اطلاعات بیمار و آزمایشات و پاسخهای آن و آمار بیماران قرار دادی و بیمه ای به تفکیک نوع بیمه یا قرار داد.)
8 ) نگهداری پاسخ آزمایشات بیماران همراه با نرمالها و واحدهای مربوطه برای بیمار جهت آرشیو،
9 ) امکان تهیه لیست و دیسکت برای بیمه های طرف قرار داد با آزمایشگاه؛
10 ) امکان ایجاد محدوده High و Low برای تک تک آزمایشات و دادن آلارم به کاربر در زمان ثبت پاسخ ها؛
11 ) امکان گزارش گیری از آزمایشات یک بیمار به صورت مقایسه ای یا به تفکیک آزمایشات؛
5 ) آزمایشگاه قسمت بیماران بستری:
این قسمت به صورت زیر عمل می نماید:
1 ) دریافت درخواستهای آزمایشات بخشها از طریق کامپیوتر و تایید آنها؛
2 ) تهیه لیست در خواستها بر روی چاپگر جهت اطلاع آزمایشگاه و مسئول نمونه گیری،
3 ) تهیه WORKLSI ها برای گروههای مختلف به تفکیک آزمایشات،
4 ) ثبت و چاپ پاسخ های آزمایشات،
5 ) دریافت درخواستهای خون بخشها از طریق کامپیوتر و تایید آنها،
6 ) تهیه لیست درخواستهای خون بر روی چاپگر؛
7 ) ارائه گزارش آزمایشات یک بیمار به صورت تفکیک شده و یا به صورت مقایسه ای؛
8 ) ارائه تخفیفات به بیماران از طریق کامپیوتر آزمایشگاه؛
9 ) تهیه گزارشات مختلف از جمله آمار بیماران پذیرش شده، تهیه لیست کامل و …
10 ) امکان اصلاح و اضافه نمودن آزمایشات نرمالها، واحدها، و نرخها،
11 ) امکان جلوگیری از رویت جواب توسط بخش قبل از تایید پزشک،
6 ) داروخانه (فروشگاه داروئی):
سیستم داروخانه به صورت زیر عمل می نماید:
1 ) دریافت نسخه های بخشها از طریق کامپیوتر و تایید آنها،
2 ) ارائه لیست داروها به صورت جمع و نیز به تفکیک برای هر بخش؛
3 ) دریافت داروهای عودت داده شده از طریق کامپیوتر و تایید آنها،
4 ) چاپ نسخه های بیمار جهت ارائه به بیمار؛
5 ) گزارش داروهای نسخه شده در یک محدوده تاریخی جمع برای تمامی بخشها و یا یک بخش خاص از بیمارستان؛
6 ) آمار داروهای عودت داده شده در یک محدوده تاریخی؛
7 ) امکان ارائه حساب دار و خانه در یک محدوده تاریخی،
8 ) امکان ارائه تخفیفات دار و به بیماران بستری،
9 ) تعریف داروی جدید و اصلاح مشخصات داروها؛
10 ) اطلاع تداخلات داروئی به سیستم در مورد نسخه ها؛
11 ) ثبت اطلاعات داروئی بیمار سرپایی،
12 ) گزارشات بیمه و قرار دادها در مورد اطلاعات داروئی؛
13 ) امکان کنترل داروهای وارده شده و خارج شده از داروخانه (انبار دارخانه)؛
14 ) امکان کنترل فروشگاه یا قفسه های داروئی از نظر کنترل موجودی؛
15 ) امکان گزارش بر روی داروهائی که نزدیک تاریخ انقضاء هستند؛
16 ) امکان تعریف گروههای داروئی براساس شکل و نوع دارو،
17 ) امکان تعریف کدینگ دارو خانه
18 ) امکان ارتباط با صندوق دارو خانه یا صندوق بیمارستان
19 ) امکان تعریف حق فنی دارو خانه و فرانشیزهای مربوط
7 ) انبار داروئی:
1 ) ثبت رسید دارو براساس فاکتورهای جدید
2 ) ثبت حواله دارو برای بخشها و قسمتهای مختلف
3 ) امکان ثبت حواله ها براساس در خواستهای کامپیوتری که از قسمتهای دیگر زده می شود
4 ) گزارش از موجودی داروها
5 ) امکان تعریف واحدهای بیمارستان و تهیه گزارش از هر واحد براساس تعداد داروهای در خواست
6 ) امکان انبار گردانی در پایان یک دوره خاص
7 ) امکان گزارش از داروها به صورت پارامتر یک (قیمت خرید، قیمت فروش ، قیمت میانگین)
8 ) امکان اصلاح درصد فروش توسط کاربر برای حواله بخشها
9 ) پاتولوژی :
1 ) ثبت مشخصات و آزمایشات بیماران سر پائی به تفکیک هیستو لوژی و سیتو لوژی
2 ) ارائه آمار مراجعین سرپائی و درآمد حاصله در یک محدوده تاریخی بصورت کاملاً پارامتریک
3 ) ثبت پاسخ آزمایشات بیماران سرپائی به تفکیک هیستولوژی، سیتولوژی و مایعات
4 ) ثبت آزمایشات بیماران بستری به تفکیک هیستولوژی و سیتولوژی
5 ) ارائه آمار پذیرش بیماران بستری و درآمد حاصله در یک محدوده تاریخی
6 ) ثبت آزمایشات بیماران بستری به تفکیک هیستولوژی و سیتولوژی و مایعات
7 ) ارائه آمار از یک پاتولوژی خاص و یا آمارها بر اساس ICD و گروههای پاتولوژی به صورت کلی و آنالیز
8 ) تهیه لیست بیمه های مختلف طرف قرار داد.
9 ) تهیه فرمهای آمار پاتولوژی و سیتولوژی و استفاده در زمان تهیه گزارش
9 ) اتاق عمل و زایمان و انبار اتاق عمل :
اتاق عمل و اتاق زایمان هر کدام به صورت مستقل از نرم افزاری با ویژگیهای زیر استفاده می نمایند:
1 ) ثبت کلیه اطلاعات مربوط به یک عمل اجرایی از جمله ساعت شروع و خاتمه عمل، وسایل مصرف شده که مربوط به نوع عمل، نوع بیهوشی واحدهای جراحی و بیهوشی، کمک جراح، سیر کولتها و اسرابها ، سایر افراد، شرح کامل عمل و …
2 ) امکان ثبت کلیه رزوهای اتاقهای عمل
3 ) امکان درخواست آزمایش، رادیو گرافی، نسخه و خون برای یک بیمار
4 ) رویت کامل پرونده بیمار از طریق کامپیوتر اتاق عمل
5 ) تهیه گزارش عملهای ثبت شده در یک محدوده تاریخی
6 ) ارائه صورت عمل روز در یک تاریخ خاص
7 ) ارائه لیست عملهایی که نیاز به فروزنه در حین عمل دارند در یک تاریخ
8 ) آمار عملهای به روز شده برای تمامی پزشکان و یا یک پزشک خاص در یک محدوده تاریخی
9 ) آمار عملهای انجام شده برای یک پزشک و یا تمامی پزشکان و از یک عمل خاص یا تمامی عملها در یک محدوده تاریخی
10 ) امکان تعریف عمل جراحی واطلاعات آن
11 ) امکان تعریف و اصلاح وسایل مصرفی و مشخصات آنها
12 ) امکان تعریف و اصلاح پرسنل اتاق عمل و افراد مهمان
13 ) امکان تعریف نسخه ها و آزمایشات روتین جهت سهولت کار
14 ) امکان ثبت اطلاعات مربوط به نوزاد
15 ) امکان گزارش گیری از عمل انجام شده و زایمان ها و سزارین ها
16 ) امکان تهیه گزارش از لوازم مصرف شده از انبار اتاق عمل
17 ) کنترل موجودی انبار اتاق عمل
18 ) امکان تعریف وسایل مصرفی اتاق عمل
19 ) امکان صدور رسید انبار و تعیین قیمت فروش برای بیماران
20 ) امکان صدور حواله مصرفی برای اتاق عمل
10 ) سیستم مدیریت بخشها :
این سیستم می تواند به انواع بخشهای تخصصی سرویسهای زیر را ارائه نماید:
1 ) فهرست بیماران بستری شده در هر بخش
2 ) امکان ثبت درخواست آزمایش، رادیو گرافی، خون، نسخه و عودت دار و برای بیمار
3 ) امکان ثبت کارهای انجام شده در بخش از جمله الکترو، فیزیوتراپی، فتوتراپی و ….
4 ) امکان ثبت ویزیتها، مشاوره ها، پانسمانها و …
5 ) امکان ثبت وسایل مصرف شده برای بیمار در بخش
6 ) رویت داروهای درخواست شده برای بیمار به دو صورت تفکیک نسخه ها و جمع داروهای درخواست شده در یک محدوده تاریخی
7 ) رویت رادیو گرافی های درخواست شده به همراه Report رادیولوژی
8 ) رویت آزمایشات بیمار به صورت تفکیک هر درخواست و به صورت مقایسه ای که آزمایشات بیمار در درخواستهای مختلف با هم مقایسه می نماید.
9 ) رویت درخواستهای خون ثبت شده برای بیمار
10 ) رویت کارهای انجام شده در بخش برای بیمار مانند الکترو، فیزیوتراپی، فتوتراپی، کبالت تراپی و …
11 ) رویت ویزیتها، مشاوره ها، پانسمانها و … انجام شده برای بیمار در بخش
12 ) گزارش بیمارانی که در یک محدوده تاریخی برای آنها عمل رزرو شده است همراه با نوع عمل و پزشک جراح، ساعت شروع عمل و….
13 ) گزارش آزمایشها، نسخه ها، رادیو گرافی ها و خون درخواست شده
14 ) امکان پذیرش و جابجایی بیمار از بخشهای دیگر بیمارستان برای یک بخش
15 ) اعلام ترخیص بیمار به قسمت ترخیص بیمار جهت صدور صورت حساب و ثبت وضعیت بیمار هنگام ترخیص
16 ) امکان تعریف نسخه ها و آزمایشات روتین بازی هر بخش به صورت جداگانه
17 ) امکان رویت پرونده های قبلی بیمار و اطلاعات بیماران ترخیصی
18 ) امکان فرموله و ایزوله و خصوصی کردن اتاق در صورت نیاز
19 ) استفاده از بانک اطلاعاتی قوی داروئی و بیماریها جهت راهنمائی پزشک و پرستار
20 ) امکان هشدار دان سیستم برای درخواست داروهائی که در داروخانه موجود نیست
21 ) امکان درخواست کالا از انبار و درخواست های هفتگی داروخانه
21 ) امکان درخواست دارو برای مصرف خود بخش از داروخانه
11 ) سیستم صندوق بیمارستان :
سیستم صندوق بیمارستان در سه شیفت مجزای صبح، عصر و شب با امکانات زیر ارائه می گردد:
1 ) ثبت سپرده های بیماران با شماره پرونده که مستقیماً به حساب بیمار می آید.
2 ) ثبت قبض های همراه و متفرقه
3 ) ثبت قبض های تسویه حساب بیماران بستری که اطلاعات مستقیماً از قسمت ترخیص بیمار گرفته میشود و امکان هیچ اشتباهی وجود ندارد.
4 ) ثبت قبض های تسویه حساب بیماران سرپایی
5 ) امکان رویت سپرده های یک بیمار در هنگام صدور قبض تسویه و مطابقت آنها
6 ) بستن صندوق برای هر شیفت بطور جداگانه
7 ) ارائه آمار قبض های دریافت شده و جمع کل حساب صندوق در یک تاریخ خاص
8 ) گزارش خلاصه عملکرد حساب های بیماران بستری و سرپایی به تفکیک جهت حسابداری مالی
9 ) گزارش قبض های صادره به صورت پارامتر یک
12 ) سیستم حساب ر سی و ترخیص بیمار :
این سیستم در عرض فقط چند لحظه صورت حساب بیماران با استفاده از اطلاعات داده شده در قسمتهای مختلف و با توجه به قرار داد بیمار محاسبه و نمایش می دهد. این سیستم شامل امکانات زیر می باشد:
1 ) رویت صورت حساب بیمارانی که از طرف بخش ها اعلام ترخیص شده اند و تایید آنها
2 ) گرفتن صورت حساب بیمار به هنگام مراجعه بیمار جهت تسویه حساب و اعلام به صندوق
3 ) ترخیص نهایی بیمار و خالی نمودن تخت بیمار در بخش
4 ) وجود دفتر علی الحساب جهت بیمارانی که بطور علی الحساب ترخیص میشوند
5 ) وجود دفتر قرار داد ها جهت بیمارانی که قرار دادی هستند و بطور علی الحساب ترخیص میشوند
6 ) رویت صورتحساب بیماران سرپایی و تایید آنها
7 ) وجود دفتر علی الحساب و قرار دادهای سرپایی جهت این بیماران که بعداً تسویه حساب می نمایند.
8 ) امکان درج هزینه های متفرقه برای بیمار
9 ) امکان درج هزینه تلفن برای بیمار
10 ) درج عملیاتی که برای بیماران سرپایی انجام گرفته است
11 ) امکان رویت و چاپ صورت حساب بیمارانی که قبلاً مرخص شده اند
12 ) گزارش بیماران مرخص شده در یک محدوده تاریخی به تفکیک قرار داد
13 ) گزارش بیماران تسویه شده در یک محدوده تاریخی و یا برای بصورت پارامتریک
14 ) گزارش آمار سپرده ها در یک محدوده تاریخی و یا برای یک بیمار خاص
15 ) محاسبه هزینه های انجام شده تا یک تاریخ برای کل بیماران بستری جهت دریافت سپرده.
16 ) امکان تعریف بیماران وابسته به یک شخص خاص و پیامهای هشدار دهنده در مواقع لازم
18 ) امکان تعریف معرفی نامه بیمه و قرار داد بازای هر بیمار قرار دادی
19 ) امکان استفاده و تعریف سیستم صورت حساب Global
20 ) امکان چاپ 4 نمونه از صورت حساب برای بیماران (بیمه ای ، خصوصی، نشان دادن تفاوت تعرفه هر آیتم)
13 ) سیستم انبار و کنترل موجودی : (فرمهای مربوط به این در ضمیمه آورده شده است)
سیستم به نحوی طراحی شده است که تمامی بخش هائی که از کامپیوتر استفاده می نمایند کامپیوتر خود این درخواستها را رویت و برای آنها حواله صادر نماید.
امکانات سیستم عبارتند از :
1 ) صدور حواله برای درخواست کالاهای صادر شده و اعلام کالاهایی که به حد سفارش رسیده اند.
3 ) صدور درخواست خرید با اعلام موجودی کالا به هنگام صدور درخواست خرید
4 ) صدور عودت کالا به انبار
5 ) صدور رسید کالا بر اساس درخواست خریدهای صادر شده و محاسبه قیمت کالا بر اساس روش میانگین
6 ) صدور درخواستهای تعمیر و تائید آنها
7 ) صدور برگشت از تعمیر و هزینه تعمیر و تائید آنها
8 ) گزارش از موجودی کالا ها در یک انبار و یا تمام انبار ها
9 ) گزارش از درخواستهای کالای صادر شده برای یک واحد خاص و یا تمامی واحد ها در یک محدوده تاریخی
10 ) گزارش حواله های صادر شده و مصرف کالا برای یک واحد خاص و یا تمامی واحدها
11 ) فهرست درخواست خریدهای صادر شده در یک محدوده تاریخی
12 ) فهرست رسیدهای انبار صادر شده در یک محدوده تاریخی
13 ) مصرف کالای یک بخش خاص و یا تمامی بخشها برای تمامی و یا بخشی از کالا ها در یک محدوده تاریخی
14 ) گزارش کالاهای رسیده به انبار در یک محدوده تاریخی
15 ) کالاهای عودت داده شده به انبار در یک محدوده تاریخی
16 ) امکان تعریف کالای جدید بر اساس طبقه بندی بیمارستانی
17 ) کاردکس تعدادی و ریالی کالا
18 ) امکان رویت گزارشات دروه های قبل
19 ) انبار گردانی و شروع دوره جدید
20 ) تهیه لیست مغایرت موجودی کالا و کالاهای شمارش شده در انبار گردانی
21 ) امکان ارائه گزارش کالاهائی که به حد سفارش رسیده اند و یا گزارش از کالاهائی که دارای حداقل موجودی هستند.
22 ) امکان تهیه اتوماتیک درخواست خرید برای کالاهائی که به نقطه سفارش رسیده اند.
23 ) امکان گزارش از گردش کار کلیه کالاها در یک محدوده زمانی
24 ) امکان گزارش بر روی کالاهائی که گردش نداشته اند
14 ) سیستم مدیریت بیمارستان :
مدیریت بیمارستان از طریق کامپیوتر مستقر در واحد مدیریت به مجموعه اطلاعات ذیل دسترسی دارد اینگونه اطلاعات مدیریت را در کنترل لحظه ای عملیات بیمارستان، ارزیابی وضعیت موجود و انجام تصمیم گیری مقتضی کمک مینماید :
1 ) فهرست تختهای خالی در هر لحظه در بیمارستان
2 ) گزارش تعداد بیماران بستری شده، تسویه شده به تفکیک قرار داد در یک محدوده تاریخی
3 ) گزارش از تعداد اعمال انجام شده به صورت پارامتر یک در یک محدوده تاریخی
4 ) گزارش از تعداد مراجعین به صورت بستری و سرپایی به آموزشگاه همراه گزارش درآمد آن؛
5 ) گزارش از تعداد مراجعین به صورت بستری و سرپایی به رادیولوژی همراه گزارش در آمده آن؛
6 ) گزارش از تعداد مراجعین به صورت بستری و سرپایی به پاتولوژی همراه گزارش درآمد آن،
7 ) گزارش از نسخه های صادره داروخانه به همراه گزارش درآمد آن؛
8 ) گزارش هزینه یک بخش؛
9 ) گزارشات مختلف از نحوه عملکرد قسمت های مختلف به صورت پارامتر یک؛
10 ) امکان تعریف قرار داد برای بیماران بستری و سرپایی و تنظیم اتوماتیک صورت حساب بیماران؛
11 ) امکان تعریف اشتغال پزشک جهت جراحی یا بستری کردن بیمار و یا فعالیت های دیگر در بیمارستان،
12 ) کنترل درخواست کالاهای صادر شده و امکان تایید آنها؛
15 ) سیستم دبیر خانه و نامه نگاری:
سیستم دبیر خانه و نامه نگاری از امکانات زیر بهره می برد.
1 ) ثبت و نگهداری اطلاعات مربوط به نامه های وارده و صادره،
2 ) تعریف عنوان نامه ها جهت گزارش گیری و تعریف واحدهای بیمارستان؛
3 ) دفتر تلفن؛
4 ) دفتر یاداشت ها و پیامهای ضروری و هشدار دهنده در موعد مقرر؛
5 ) گزارشات متنوع از نامه ها و فرم ها به صورت های مختلف؛
6 ) امکان تایپ چاپ نامه ها و فرم ها به صورت های مختلف؛
7 ) امکان پیگیری نامه های وارد شده و جواب داده نشده و نیز آنکه نامه در چه قسمتی قرار دارد.
16 ) سیستم حسابداری مالی و حسابداری قرار دادی:
وظیفه این سیستم، تنظیم اسناد و ارائه دفاتر قانونی، دفتر کل و روزنامه و همچنین ارائه گزارشات مربوط به تراز های آزمایشی و عملکرد حساب ها می باشد. جهت دقت و سرعت بیشتر در امر تهیه اسناد مالی، سندها اتوماتیک از قسمتهای صندوق حسابداری، پزشکان، انبار و حقوق و دستمزد تهیه می گردد.
بطور کلی وظایف این سیستم به شرح زیر می باشد.
1 ) امکان ثبت سند موقت و ثبت معکوس سند بطور اتوماتیک؛
2 ) امکان تعریف کدینگ دفاتر کل، معین و تفضیلی به همراه پارامترهای حساب فوق؛
3 ) امکان گزارش گیری بر روی دفاتر معین در قسمت سپرده ها و کنترل و پاس شدن آنها؛
4 ) امکان ارسال پرونده قرار دادی به طرف قرار داد؛
5 ) امکان گزارش بر روی پرونده های قراردادی ارسالی و پرونده های قرار دادی دریافتی؛
6 ) امکان گزارش گیری و تهیه دفاتر کل، معین، روزنامه، عملکرد حساب خاص، تراز آزمایشی و حساب سود و زیان؛
7 ) امکان ارائه لیست مغایرت بانک و صدور چک و کنترل حساب های مربوط به بانک بطور جداگانه؛
8 ) امکان تهیه سند کلی دفاتر برای ارائه به دارائی؛
9 ) امکان کنترل روی پرونده های بیماران قرار دادی و تهیه گزارش از پرونده های ارسالی به بیمه؛
10 ) امکان ثبت پرونده های برگشت شده از شرکتهای بیمه و ثبت کسورات اعمال شده توسط آنان؛
17 ) سیستم حسابداری پزشکان:
وظیفه این سیستم، تفکیک حق الزحمه مربوط به پزشکان از بابت بیماران بستری، بیماران سرپایی و بیماران درمانگاهی می باشد. ورودی های این سیستم از قسمتهای ترخیص و صندوق می باشد و Data Entry اطلاعاتی زیاد ندارد.
سیستم حسابداری پزشکان دارای امکانات زیر می باشد.
1 ) کنترل اطلاعات پزشکان که از صندوق ترخیص دریافت شده و تائید آنها،
2 ) کنترل اطلاعات خدمات درمانگاهی پزشکان که از صندوق درمانگاه دریافت شده و امکان تائید اطلاعات،
3 ) امکان ارائه فیش درآمدی پزشکان به صورت کلی و آنالیز حساب با توجه به قرار داد پزشک؛
4 ) امکان ارسال اطلاعات ریالی پزشک به حساب مربوطه از طریق ارتباط مستقیم با سیستم بانک؛
5 ) امکان اعلام پرونده های قرار دادی پزشک برای بیمارانی که مرخص شده اند ولی تسویه شده اند؛
6 ) امکان درج کسورات مختلف پزشکان و اعمال در محاسبات آنها؛
18 ) سیستم صندوق درمانگاه:
وظیفه این سیستم، ارائه و صدور کلیه قبض های مربوط به درمانگاه، اورژانس و قسمت پارکینگ ها در مورد بیماران سرپایی می باشد. این قسمت با پارکینگ ها، مرتبط بوده و قبض های ثبت شده آنها بطور اتوماتیک، جهت عدم تشکیل صف و سرعت در امر صدور قبض بیمار می باشد.
امکانات سیستم به شرح زیر است.
1 ) ثبت کلیه فعالیتهای پارکینگ ها، درمانگاه و اورژانس به تفکیک؛
2 ) امکان تعریف کلیه فعالیتهای درمانگاه؛ اورژانس و تعریف کلیه پارکینگ ها با توجه به نوع بیمارستان؛
3 ) امکان تعریف قرار دادهای مختلف و نسبت دادن هر قرار داد به فعالیت مربوطه؛
4 ) امکان استفاده از چندین صندوقدار بطور همزمان و کنترل کلی اطلاعات آنها؛
5 ) امکان بستن حساب صندوق به تفکیک هر صندوقدار؛
6 ) امکان تعریف انواع صندوقهای و صندوقدار و سطوح دسترسی آنها به سیستم؛
19 ) سیستم پرسنلی و حقوق و دستمزد:
این سیستم کلیه عملیات و اطلاعات مربوط به پرسنل از جمله پرونده پرسنلی، احکام پرسنلی، مرخصی ها، وامها، حقوق و …
دستمزد مکاتبات مربوط به پرسنل، تشویق و تنبیه را تحت کنترل دارد. برخی از امکانات این سیستم به شرح زیر می باشد.
1 ) تعاریف مربوط به کد های متغیر (ملیت، مذهب، نظام وظیفه، رشته تحصیلی، شهر، تاهل، مسکن، جنسیت، زبان خارجی، بانک، نوع مکاتبات)
کد های ثابت (مرخصی ها، ماموریت وام ها)
کد های حقوقی (مزایا، کسورات، نوع استخدام، نوع حکم)
کد های سازمانی (مرکز هزینه، قسمت، رشته، رسته)
کد های متفرقه (شیفت، سرویس) تعریف جدول مالیات، تعریف جدول بیمه، تعریف مشاغل سازمانی تعریف شرح پایه حکم، تعریف مکاتبات روتین، تعریف متغیرهای پایه،
2 ) ثبت اطلاعات مربوط به پرسنل و سوابق و تجربیات کاری بطور کامل،
3 ) ثبت اطلاعات مربوط به احکام پرسنلی و صدور احکام کلی به صورت پارامتر یک برای پرسنل،
4 ) ثبت اطلاعات مرخصی ها، ماموریت ها، تشویقات، تنبیهات، انفصال از خدمت و مکاتبات پرسنل،
5 ) ثبت اطلاعات حقوقی پرسنل و پردازش اطلاعات و انتقال اطلاعات از Io (سیستم حضور و غیاب)
6 ) محاسبات مربوط به عیدی و پاداش پرسنل؛
7 ) گزارشات مربوط به اطلاعات پرسنلی، احکام پرسنلی و پرونده پرسنلی بطور کامل با ذکر جزئیات،
8 ) گزارشات مربوط به اطلاعات حقوقی از جمله فیش حقوقی، لیست جامع مالی، دیسکت بانک و گزارش بانک، لیست بیمه و گزارش بیمه و گزارش وام پرداختی،
9 ) گزارش مربوط به مزایا و کسورات به شکل انتخابی و گزارش هزینه ها در مرکز هزینه،
10 ) گزارش کارت حقوقی کلیه پرسنل به صورت کلی و تک،
11 ) گزارش جامع حقوق و دستمزد به صورت مایه التفاوت و به صورت مقایسه ای،
12 ) گزارش افراد وارده شده به سیستم پرسنلی و حقوق و دستمزد،
13 ) اطلاعات مربوط به تقویم سیستم، بستن ماه و سال، گزارش روی ماهها و سالهای قبل؛
14 ) امکانات مربوط به دفتر تلفن، دفتر یاداشت، تنظیمات سیستم، ماشین حساب، تعریف کاربر،
20 ) برنامه اموال:
در این برنامه می توان دارائی های ثابت را تحت کنترل درآورد.
1 ) محاسبه استهلاک براساس تاریخ خرید،
2 ) ثبت تعمیر و یا ارسال به تعمیر گاه برای اجناس،
3 ) امکان ارتباط بین کد های اموال و کد های اجناس در انبار بیمارستان،
21 ) اورژانس:
1 ) پذیرش بیمار در قسمت اورژانس بیمارستان،
2 ) ثبت کلیه خدمات انجام شده روی بیمار در قسمت اورژانس،
3 ) چاپ گزارش از کلیه خدمات و لوازم مصرف شده روی بیمار،
4 ) تهیه گزارش از خدمات انجام شده برای بیماران،
22 ) پذیرش درمانگاه:
توسط این نرم افزار کارهای زیر را می توان انجام داد.
1 ) پذیرش بیماران مراجعه کننده به درمانگاه،
2 ) ثبت نسخه، رادیو گرافی و آزمایش برای بیماران درمانگاه،
3 ) صدور شماره قبض صندوق برای اعمال انجام شده روی بیماران،
4 ) تهیه گزارش از تعداد بیماران مراجعه کننده به درمانگاه،
23 ) کتابخانه :
توسط این نرم افزار کلیه امور مربوط به کتابداری را می توان در کتابخانه انجام داد و به صورت مکانیزه تحت کنترل درآورد.
1 ) امکان تهیه لیست کتابهای موجود در کتابخانه،
2 ) ثبت کتابهای که از کتابخانه توسط افراد بیرون برده می شود،
3 ) امکان اضافه نمودن کتابهای جدید به لیست کتابها،
4 ) امکان دسترسی آسان به مکان و قفسه ای که کتاب در آنجا قرار دارد.
24 ) مدیریت پرستاری:
در می توان امکانات زیر را به صورت ساده دارا شد.
1 ) گزارش از بیماران بستری در بیمارستان به صورت دقیق،
2 ) داشتن اطلاعات درست و دقیق از بخشها و تعداد بیماران هر بخش،
3 ) گزارش از تختهای خالی هر بخش،
4 ) تهیه گزارش از تعداد بیماران زن یا مرد،
در پایان لازم به ذکر است این طرح نیز مانند هر طرح مدیریتی دیگر در مرحله عمل با موانع و مشکلاتی روبرو می باشد که دستیابی به نتایج کامل را در بیمارستان ها با مشکل مواجه نموده است. از جمله این موانع می توان موارد ذیل را نام برد:
* کمبود اعتبارات مالی،
* عدم پرداخت به موقع تعهدات سازمانهای بیمه گر به بیمارستانها،
* عدم تعیین سرانه و تعرفه های واقعی خدمات بهداشتی درمانی،
* مشکلاتی ناشی از نبود نظام مناسب ثبت اطلاعات عملکرد و HIS در بیمارستان،
ماهیت حسابداری :
حسابداری که اغلب تجارات خوانده می شود روشهایی است قراردادی که توسط کارشناسان و استادان حسابداری و یا انجمنهای حرفه ای حسابداری تدوین گردیده، و به تدریج مورد قبول همگان قرار گرفته است؛ مقابل تغییر و تصحیح می باشد. در حسابداری، ما با بنیانگذاری یک مجموعه ظوابط و قراردادها می خواهیم اطلاعات لازم را برای حل مسائل مالی یک موسسه بدست آوریم.
اطلاعات حسابداری :
اطلاعات حسابداری یک سری اطلاعات مالی مربوط به مبادلات یک واحد تجاری است، که برحسب واحد پول بیان می گردد. رای ثبت روز به روز این اطلاعات می توان از سیستم دستی یا مکانیکی و یا الکتریکی استفاده نمود.
فعالیت مالی :
منظور از فعالیت های مالی، آنگونه فعالیتهائست که به طریق موجب تغییراتی در دارائی، بدهی و یا سرمایه یک شخص، یا موسسه گردد. فعالیتهای مالی هر موسسه که در واقع مبادلات تجاری می باشد، اساس و مبنای عملیات حسابداری آن محسوب می شوند.
تعریف حسابداری :
"حسابداری عبارتست از فن تفسیر اندازه گیری و توصیف فعالیتهای اقتصادی".
(1987 – water B.Meigsobcrt.f.meigs)
ثبت فعالیتهای مالی :
در این مرحله کلیه داد و ستدها و فعالیت های مالی به ترتیب تاریخ وقوع در دفتری به نام دفتر روزنامه ثبت می شود در هر کشور فعالیتهای مالی بر حسب واحد پول همان کشور در دفات ثبت می گردد.
مراحل حسابداری :
فرآیندهای حسابداری دارای چهار مرحله می باشد :
1 ) ثبت فعالیتهای مالی؛
2 ) طبقه بندی اقدام ثبت شده؛
3 ) خلاصه کردن در قالب اعداد قابل شنجش به پول؛
4 ) تفسیر نتایج حاصله از بررسی اقدام خلاصه شده؛
بیمارستان برخلاف مکان های دیگر ابتدا هزینه می کند سپس دانشگاه کسب اعتبار می کند این کار به این صورت است که ابتدا بیمارستان نیازهای خود را به صورت درخواست نام از دانشگاه می طلبد و سپس بعد از هزینه یک سند هزینه همراه مدارک ثبت آماده شده و به دانشگاه ارسال می گردد دانشگاه نیز با توجه به مقدار تنخواها به بیمارستان اعتبار می دهد.
روشهای به کار گرفته شده حسابداری :
دو نوع تنخواه گردان داریم :
1 ) تنخواه کردن پرداخت های جاری بابت کلیه هزینه های جاری بیمارستان؛
2 ) تنخواه کردن دریافت عمرانی بابت هزینه عمرانی که رویه درخواست و به تنخواه قبلاً اشاره شده است؛
نحوه ثبت حسابها در حسابداری :
دفتر روزنامه یک عدد، دفتر کل یک عدد، دفتر معین سه عدد؛
1 ) هنگام پرداختی ها بابت مصرفی، شخصی تعمیرا و … ثبت می شود.
هزینه از محل سایر فصول
بانک
2 ) هنگام دریافت تنخواه از ذیحساب جهت پرداخت به حقوق :
تنخواه گردان ذیحسابی
بانک
3 ) هنگام اشتباه پرداختی به دیگران :
پستانکاران متفرقه
بانک
4 ) هنگام پرداخت خالص طرح ثبت می شود :
حساب موقت حقوق
بانک
5 ) پرداخت خالص حقوق و اضافه کارگاه قبل محرومیت و … ثبت می شود.
حساب موقت حقوق
بانک
6 ) هنگام دریافتی بابت حقوق و مزایای ماه و … ثبت می شود.
تنخواه گردان دریافتی از ذیحسابی
بانک
7 ) هنگام کسور پرداختی و مربوط به طرح ها ثبت می شود
کسور پرداختی
بانک
8 ) هنگام پرداخت حقوق و اضافه کاری و آنکالی و … ثبت می شود :
هزینه از محل حقوق
کسور پرداختی
حساب موقت
9 ) این ثبت هنگام پرداخت کسور زده می شود :
کسور پرداختی
بانک
تنخواه گردان دریافتی از ذیحساب
10 ) ثبت بابت ارسال اسناد جهت کسر از تنخواه می باشد :
هزینه از حمل حقوق
هزینه از محل سایر
کنترل داخلی سیستم دستمزد و حقوق :
تعیین مبلغ پرداخت به هر یک از کارکنان مستلزم نگهداری اطلاعات زیاد و انجام محاسبات متعددی است بدیعی است هرچه تعداد کارکنان و اطلاعات مربوط بیشتر باشد. کارکنان بیشتری برای تهیه و پردازش اطلاعات و انجام محاسبات لازم خواهد بود. این ویژگی همراه با رقم نسبی هزینه حقوق و دستمزد لزوم اعمال کنترل را که قابلیت اعتماد اطلاعات را تضمین نماید و امکان سوء استفاده از مبالغ را با داقل برساند، آشکار می سازد.
کنترل هزینه و پرداخت های نقدی که در فصول گذشته مطرح می گردید، در مورد حقوق و دستمزد نیز کاربرد دارند. حذف یا اضافه یک نام از لیست حقوق و دستمزد باید با مجوز کتبی صادره از طرف کارگزینی همراه باشد. از این گذشته ضروری است مدارک مربوطه به حضور و غیاب کارکنان به گونه ای کنترل شود که از اشتباه و سوء استفاده جلوگیری گردد. برای این منظور متداولترین مدارک مورد استفاده کارت ساعت کار است که ساعات ورود و خروج کار کنان در آن ثبت می شود از کارت شناسایی نیز برای حصول اطمینان از پرداخت به افراد زیر بط می توان استفاده کرد.
معمولاً حقوق و دستمزد کار کنان به طرق زیر پرداخت می شود
1 ) از طریق صدور چک عهده حساب بانکی واحد.
2 ) پرداخت نقدی
3 ) افتتاح حساب بانکی جهت هر یک از کار کنان واریز حقوق و دستمزد قابل پرداخت به آنها به حساب های بانکی مربوطه .
صدور چک عهده حساب بانکی واحد
در صورتی که دستمزد و حقوق کار کنان از طریق صدور چک از حساب بانکی واحد پرداخت شود، لازم است برای هر یک از کار کنان چک صادر شود. برخی از واحد ها ترجیح می دهند یک حساب بانکی خاص برای پرداخت حقوق و دستمزد اختصاص دهند. در این صورت بدوا معادل جمع مبلغ قابل پرداخت به کلیه کار کنان به این حساب واریز و سپس از محل حساب مذکور جهت هر یک از کار کنان صادر می شود. این روش برای اعمال کنترل نسبت به جمع حقوق پرداخت مناسب تر است.
نظام ارزشیابی و پایش :
به صورت تهیه چک لیست ارزشیابی و کنترل و ارزشیابی واحد ها از طریق چک مربوطه توسط مرکز می باشد.
درصد پرداخت از کل مبلغ بسته خدمت به ازای 100 . 90 امتیاز 100% بوده و امتیاز کمتر از 90 به ازای هر یک درصد کاهش در امتیاز، یک درصد از پرداخت ها کاهش می یابد.
در صورت امتیاز زیر 60% نوبت اول پرداخت 40% مبلغ بسته و نوبت دوم فسخ قرار داد می باشد.
تراز نامه Balance Sheet :
در صورتی که وضعیت مالی یک موسسه را در یک تاریخ معین (غالباً آخرین روز ماه سال) نشان می دهد و به همین دلیل به آن صورت وضعیت مالی نیز گفته می شود. تراز نامه اطلاعات لازم را در مورد قدرت پرداخت بدهیهای موسسه را در اختیار دارد.
نحوه در خواست اعتبار :
ابتدا یک مبلغی بر اساس هزینه هایی که انجام خواهد گرفت را پیش بینی می کند سپس یک در خواست نام تنظیم می کند که این در خواست نامه را می بایستی رئیس امور مالی رئیس دانشگاه امضا نمایند سپس به دبیر خانه و بعد دفتر اجرا برای اجرای کارهی اداری می دهند سپس می بایستی قسمت دریافت و پرداخت دانشگاه و رئیس دانشگاه علوم پزشکی و مدیر دانشگاه علوم پزشکی امضا کنند که پس از تاکید توسط افراد مذکور این مبلغ به حساب بیمارستان واریز می گردد.
روش نگهداری موجودی کالا و ارزیابی آن :
برای نگهداری اموال شخصی به نام حسابداری اموال یا جمعدار اموال استخدام شده مضرم هایی که در اختیار دارد با مراجعه به محل در خواست نوع جنس یا کالایی که مورد نیاز اجاره می باشد بر چسب های دارایی را بر روی آنها چسبانده بر اساس سریال بر چسب ها و طبقه بندی بر چسبها اموال را طبقه بندی نموده و به نام هر شخصی که از آن استفاده می نمایی ثبت می نماید و در پایان هر 6 ماه یکبار تغییرات مربوطه را به سازمان امور دارایی و اقتصاد و استان می نماید.
انبار داری و انبار گردانی :
انبار ها مسئولیت وارده و صادره موجودی انبار را بر عهده دارد و ممکن است در لحظه حسابرس یا مسئول از قسمت مالی به واحد مربوطه مراجعه نماید و انبار دار مجاب به پاسخگویی در خصوص اقلام فوق خواهد بود.
مراحل خرید :
مراحل در خواست خرید 1 ) در خواست کننده 2 ) رئیس واحد 3 ) اداره خدمات 4 ) ذیحساب و مدیر مالی 5 ) رئیس مرکز آموزشی و درمانی، فاکتور ها، سند هزینه : 1 تنظیم اسناد 2 ) دریافت و پرداخت 3 ) ذیحساب و مدیر مالی 4 ) رئیس دانشگاها
باید تامین اعتبار شود ابتدا رئیس مرکز ببیند واقعاً احتیاج دارد یا نه و رئیس تدارکات نیز بررسی نماید.
صورت های مالی. صورت مغایرت بانکی به تراز نامه ماهانه، سالانه، آمار در آمد های معمولی یا مبالغ ارسالی و مغایرت آنها. لیست حقوق و دستمزد تنظیم می شود.
انبار محل تجمع یا ذخیره سازی اقدامی است که موجودی های درون آن برای ارضای نیاز های و تقاضا های آتی مصرف می گردند بنابراین انبار و انبار داری به لحاظ اهمیت که درتعذیه و تامین اجناس و اقدام مورد نیاز قسمتهای مختلف در واحد های تولیدی با بازرگانی و خدمات دارد نیاز مبرمی به سازماندهی صحیح و دقیق و کامل و کادری مجرب و دلسوز خواهد داشت و به همین دلیل انبار داری باید روشمند و مبتنی بر رفتار متقابل و دقت زیاد با سایر واحد ها باشد.
تعریف انبار :
انبار عملی و فضایی است که یک یا چند کالای بازرگانی یا صنعتی و مواد اولیه و یا فرآورده های مختلف که بر اساس یک سیستم صحیح طبقه بندی و تنظیم گردیده در آن نگهداری می شود.
به عبارت دیگر زمانی که از انبار حبت می شود در حقیقت از محلی سر پوشیده یا فضای صحبت می شود که در آن مواد اولیه، مواد کمی، محصولات، اعم از ساخته و نیم ساخته، اجناس خریداری شده، مواد لازم مصرفی، قطعات یدکی یا ماشین آلات و ابزار آلات و اجناس اسقاط نگهداری می شود.
انواع انبار ها :
تقسیم بندی و نام گذاری انبار ها به روشهای متعدد و متفاوتی می تواند صورت گیرد که به عهده موارد آن اشاره می نمائیم.
اصولاً انبار ها از حیث نوع مصالح به کار رفته در آن دارای تقسیم بندی ذیل می باشد
1 ) انبار های آجری 2 ) انبار های فلزی 3 ) انبار های چوبی 4 ) انبار های متفرقه
عوامل موثر در مدیریت انبار و اداره انبار :
عوامل متعددی وجود دارد که اداره انبار ها را تحت تاثیر خود قرار می دهد هر یک از آنها می تواند تاثیرات متفاوت و موثری را در مدیریت وارده نبار ها موثر هستند عبارتند از
1 ) تعداد ونوع و اندازه ها
2 ) محل، وسعت و پراکندگی انبار ها
3 ) جایگاه زمانی انبار در نمودار سازمانی
تعریف انبار :
انبار محلی است برای نگهداری کالا ها یا مواد که موجود های آن بر اساس یک سیستم صحیح طبقه بندی، ثبت و نگهداری می شوند.
تقسیم بندی انبار از نظر کیفی :
1 ) انبار مواد اولیه، انبار قطعات یدکی، انبار قطعات سنگین و انبار قطعات ساخته شده، انبار فلزات انبار غذائی، انبار مال اجاره و انبار تدارکات وانبار سازمان خدمات
2 ) تقسیم بندی انبار از نظر چگونگی ماهیت عملکرد مانند: گمرکی شامل انبار های گمرکی و ترانزیت، انبار های توزیع انبار های کارخانه های صنعتی
3 ) انبار از نظر ساختمانی : 1 ) انبار های کاملاً پوشیده 2 ) انبار های سر پوشیده بدون دیوار 3 ) انبار بار انداز و محوطه بار انبار از نظر انجام عملیات انسان و ماشین به انباری گفته می شود که به وسیله ماشین و دستگاه انجام می شود.
وظایف مسئول انبار :
1 ) اجرای سیستم و روش مطلوب توسط مقامات سازمان
2 ) مراقبت و صدور دستور محافظت از موجود های انبار از لحاظ فساد و نابودی سایر خطرات احتمالی
3 ) نظارت کلی نسبت به تمام انبار های سازمان از طریق روسای واحد های تابعه
4 ) تعیین انواع مختلف کالاهایی که باید در انبار نگهداری می شود.
5 ) نگهداری مدارک مربوط به موجود های واقعی کالا ها در موسسه
6 ) توصیه و پیشنهاد روش های انبار داری واطلاعات لازم در سیستم
7 ) اجرای بودجه مصوب انبار
8 ) مراقبت در رفع نواقص پرسنلی و تکمیل کادر انبار داران و انتخاب آنان بر حسب نیاز های کاری وانجام آموزشهای لازم برای پرسنل انبار
9 ) مراقبت در ارسال گزارشات ماهانه و سالانه انبار مکاتبات و انجام امور اداری مربوط به انبار و کالا های آن
وظایف انبار دار :
1 ) حفظ و حراست کلیه اجناس که در تحول انبار می باشد. و مراقبت از فساد و مخاطرات احتمالی
2 ) اطلاع از موجودی انواع اجناس موجود در انبار در هر موقع از زمان
3 ) تعیین و تشخیص اشیاء اضافی و بدون استفاده وگزارش نمودن 4
4 ) مراقبت در این که موجودیهای انبار از حداقل و حداکثر مندرج در کارتهای انبار کمتر و یا بیشتر نباشد.
5 ) نظارت در دریافت و تحول کالا طبق دستورات صادره و تهیه اسناد مربوط به آن
6 ) مراقبت در بسته بندی و حمل محصولات و توزیع در شمارش کالا
7 ) مراقبت در سبک مدارک و اسناد و دفاتر و کارتهای انبار
8 ) داشتن مهارت کافی در طبقه بندی، نگهداری، جا گذاری اجناس و ترتیب محل انبار و کالا هاو کد آنها
9 ) حسن شهرت در امانت و حفظ منافع موسسه
10 ) آشنایی کامل از فنون انبار داری و به کار گیری سیستم های مربوط و انبار داران و نظارت در حسن کار گیری و استفاده از کامپیوتر ونرم افزار های مربوط
11 ) نظارت در نظم گزارشات هر دوره عملکرد هفتگی، ماهانه، فصلی، سالانه
12 ) تنظیم فرم سنجش انبار دارن و پرسنل مربوطه در مورد عملکرد آنان و افزایش حقوق و افزایش پاداش معطقه.
نکاتی که باید در طراحی و برنامه ریزی کالا رعایت شود:
1 ) تعیین انواع کالا های مورد نیاز سازمان
2 ) استاندارد کردن کالا های مورد نیاز سازمان3
3 ) تعیین مقدار هر یک از اقلام کالا ها 4
شناسایی منابع خرید و تامین کالا
منظور از اجرای طراحی در برنامه ریزی جدید وتامین کالا های مورد نیاز سازمان چیست؟
1 ) چه کالا هایی مورد نیاز است
2 ) این کالا ها با چه مارک و مشخصاتی باشند.
3 ) منابع خریداری و تهیه این کالا کجا
4 ) از هر قلم چه مقدار احتیاج داریم
5 ) چه فضا و مکان و زمانی را برای کالا در نظر بگیریم.
شرایط بهبود انبار و روابط انبار و توزیع :
1 ) بر گزاری جلسات مشترک منظم انبار و مدیریت توزیع جهت بررسی مسائل جاری
2 ) استفاده از مدیران آموزش دیده و حرفه ای
3 ) استفاده از سیستم رایانه مناسب
4 ) استفاده از سیستم حمل و نقل با کیفیت
مزیای سیستم صحیح انبار داری :
1 ) دریافت، حفاظت و در دسترس قرار دادن کالا ها
2 ) تشکیل فایلهای اطلاعات صحیح
3 ) دادن اطلاعات دقیق و صحیح به بخشهای موسسه از جمله حسابداری صنعتی
4 ) رفع اشکال ناشی از وابستگی سیستم و موسسه به افراد خالص
5 )دادن اطمینان خاطر به مدیریت
6 ) ایجاد کنترل های دقیق
7 ) کاهش هزینه های سر بار ناشی از سهل انگاری در مصرف
8 ) جلوگیری و حذف هر گونه سوء استفاده اجتماعی
منابع ورود کالا به انبار :
1 ) خرید های داخلی
2 ) خرید های خارجی
3 ) کالا یا مواد انتقالی از سایر انبار ها
4 ) اجناس بر گشتی
5 ) کالا یا تولیدات موسسه
6 ) کالا یا اجناس اهدایی
نکات مهم و حداکثر بهره وری از فضای انبار :
1 ) استفاده حداکثر از فضای بالای سر
2 ) استفاده از فضای خارج ساختمان
3 ) رعایت اندازه اجناس
4 ) انبار کردن عمودی
5 ) رعایت فاصله مناسب قسمتها
6 ) در نظر گرفتن زمان مناسب کالا ها
7 ) در نظر گرفتن محل مناسب برای اندازه گیری
انواع عمده وسایل حمل و نقل در انبار :
1 ) نقالها
2 ) جرثقیل ها
3 ) ارابه دستی
4 ) ماشین های صنعتی
5 ) پالتها
انواع قالبها :
1 ) نقاله کمر بندی یا (تسمه ای) محرک
2 ) نقاله تسمه ای ثابت
3 ) نقاله غلتکی
4 ) نقاله گارمنی
5 ) آویزی
6 ) نقاله هوایی
7 ) آسانسور سطل
انواع جرثقیل :
1 ) جرثقیل دستی پایدار چرخی همه جارو
2 ) جرثقیل زنجیری
3 ) جرثقیل ریلی
انواع پالتها :
1 ) پالت چوبی
2 ) پالت فلزی
خصوصیات یک انبار دار :
1 ) با ایمان و شخصی متقی
2 ) امین و راز دار
3 ) دارای حسی سالم
4 ) آشنایی با فنون و مسائل اداری مورد نیاز انبار داری
5 ) شناخت و آگاهی از کیفت وارده های به انبار
6 ) مطلع در امور حفاظتی و نحوه مبارزه با خطرات با آفات احتمالی انبار مورد تصدی منابع ورود جنس به انبار تحویل کالا به انبار تحویل فعالیتی است که در ارتباط با ورود کالا به انبار انجام می گیرد.
واظایف واحد تحویل دهنده به انبار :
1 ) تخلیه مواد و کالا از وسایل نقلیه
2 ) شناسایی و کنترل کالا
3 ) یادداشت: کالا هایی که معیوب یا غیر قابل استفاده می باشد.
نکات مهم درباره طبقه بندی کالا :
1 ) طبقه بندی کالا باید برای کلیه کار کنان انبار ساده و قابل فهم باشد.
2 ) طبقه بندی کالا باید با احتیاجات سازمان منطق و هماهنگ بوده و نیاز آنها را به راحتی تامین کند.
3 ) طبقه بندی کالا باید انعطاف پذیر بوده و با تغییرات کاهش و یا افزایش تعداد اقلام کالا های مورد نیاز قابل تطبیق باشد.
عوامل موثر در انتخاب سیستم و شیوه طبقه بندی :
1 ) تعداد اقلام و کالا ها و همچنین ظرفیت انباری
2 ) وسایل نگهداری کالا و میزان صادرات و واردات کالا
انواع طبقه بندی کالا :
1 ) طبقه بندی کالای مورد نیاز موجود انبار
2 ) طبقه بندی کردن کالاهای موجود انبار
3 ) طبقه بندی کردن کالاها در سطح مواد مورد نیاز صنایع کشور و یا طبقه بندی استاندارد
4 ) طبقه بندی کردن کالاها براساس طرحها و برنامه ها
5 ) طبقه بندی کردن کالا بر حسب مراحل انجام کار در زمان مصرف
کد چیست؟
کد را تعریف کنید: کد عبارت است از رمز و یا نشانه مخصوص
تعریف کد گذاری: ایجاد رو به سیستم که به وسیله آن اطلاعات و نشانه ها ی مورد از شخص به شخص دیگر از نقطه ای به نقطه دیگر به صورت خلاصه منتقل گردد کدگذاری نام دارد.
تعریف کدگذاری از نقطه نظر انبار داری:
کدگذاری عبارت است از اختصاص یک علامت و یا نشانه قراردادی به صورت حرف یا عدد یا ترتیب کردن آن دو به کالا و یا جنس مورد نظر.
هدف از کد گذاری:
هدف از کدگذاری در انبار عبارت است از تفکیک و تشخیص اقلام مختلف از یکدیگر و ایجاد سیستمی سهل در مراجعه و نگهداری اطلاعات و ارائه آمارهای مختلف و صرفه جویی در زمان جهت نوشتن شرح اجناس.
انواع روشهای کد گذاری را نام ببرید:
1 ) روش ساده اعداد تربیتی و یا روش ساده در این روش اجناس به ترتیب شماره بدون توجه به جنس در قفسه ها قرار داده می شوند و بهتر است بریا سهولت کارهای انبار برچسب حروف کالا تنظیم گردد.
2 ) روش اعداد: مخصوص انبارهایی که کالاهای آن از 7000 قلم تجاوز نکند.
3 ) روش حروفی یا الفبا: مخصوص انبار های کوچک و محدود.
4 ) روش الفبا و شماره (حروف و عدد): در این روش حرف اول نام کالا همراه با یک شماره ردیف مربوط به آن ملاک کدگذاری می باشد.
مثلاً در حرف ب حرف پ
ب 1 بلندگو 1 پ پیچ گوشتی
ب 2 برق 2 پ پیچ دنده ریز
5 ) روش اعشاری (یا روش دیوئی)
در این روش از اعداد اعشاری برای نشان دادن، مشخص کردن کالا ها استفاده می شود و کاربرد این روش بیشتر در با یگانیهای کتابخانه است.
نوع جنس جنس کد گروه جنس:
***
مشخصات کالا گروه فرعی گروه اصلی:
***
روش نیمونیک :
در این روش از خلاصه اسامی کالا یا چند حرف اول آن به عنوان کد آن جنس استفاده می شود.
مثلاًً دنده= دن- آچار= آچ- پیچ گوشتی= پیک-جعبه گیربکس= جک – اسید سولفوریک مرک= اس م یا ارس م
توانیر: تولی و انتقال برق- تکاب= تولید کاغذ اسناد بهادار
روش مخفی که قاعده ندارد و معمولاً برای پیام سری در ارتش و مخابرات از آن استفاده می شود.
چیدن جنس در انبار:
چیدن جنس در انبار عبارت است از تنظیم و نگهداری کالاها و یا اقلام انبار طبق روش خاص و تعریف شده محل مناسب آنها- در عمل با توجه به حجم و اندازه و سایر خصوصیات مانند میزان مصرف و رعایت اصول ایمنی کالاها را در قفسه های مناسب نگهداری می کنند.
تعریف سیستم کارتکس:
ثبت کلیه اطلاعات مربوط به فعل انفعالات کالا در انبار روی کارت به منظور آگاهی از مقدار کالاهای وارده صادره موجودی و همچنین اطلاع از محل نگهداری آنها سیستم کارتکس نامیده می شود.
مزایای کارتکس :
1 ) اطلاع از موجودی هر جنس در اسرع وقت و بدون نیاز به شمارش؛
2 ) تعیین محل نگهداری اجناس در قفسه ها؛
3 ) کسب اطلاع لازم در زمینه نقطه سفازش، مقدار سفارش، و حداقل و حداکثر موجودی؛
4 ) برقراری ارتباط با حسابداری صنعتی؛
5 ) کارت؟ با کارت روی جنس؛
6 ) به منظور کنترل موجودی آن جنس در محل نگهداری آنها مورد استفاده قرار می گیرد.
اعشاری گروه فرعی گروه اصلی.
**/**/**
؟ کتاب دکتر؟ گروه کتابهای تاریخ
* طبقه بندی گروه اقلام؛
* طبقه بندی گروه اقلام شماره گروه، گروه، گروه فرعی؛
* گروه وسایل امدادی؛
* گروه مواد خوراکی؛
* گروه وسایل تجهیزات؛
* گروه وسایل غیر امدای؛
* گروه تجهیزات بهداشتی؛
* گروه وسایل پزشکی؛
1 ) گروه زینتی؛
2 ) کل وسایل ساختمان؛
4 ) پیل کد گذار ی سیستم مسیک mesc :
Materiueqvi pme mtstamdvdodcode
در این روش سیستم کدها 10 رقمی به صورت زیر می باشد:
دو رقم اول آنها نشان دهنده گروه اصلی کالا دو رقم دوم نشان دهنده گروه فرعی کالا، دو رقم سوم نشان دهنده گروه فرعی تر کالا دو رقم چهارم نشان دهنده مشخصات نوع جنس رقم آخر (0 تا 9) معرف مواد ذیل عدد (0) و در صنعت نفت کاربرد ندارد.
* عدد (1) کالا و لوازم وارداتی (غیر از قطعات یدکی وارداتی) ولی استاندارد.
* عدد (2) نشان دهنده کالا و لوازم ساخت ایران که استاندارد هم هستند.
* عدد(3) نشان دهنده قطعات یدکی وارداتی استاندارد.
* عدد (4) نشان دهنده چیزی که مورد استفاده ندارد و به عنوان شماره موقت بریا طبقه بندی کالا منظور می شود.
* عدد (5) نشان دهنده اطلاعات اضافی و مراجعه به یک طبقه دیگر؟ برای کسب مشخصات اصلی است.
* عدد (6) کالا غیر استاندارد که نباید وارد انبار شود و باید مورد بررسی قرار گیرد و برابر ضوابط نیست حذف آن موجودی از انبار اقدام نمود.
* عدد (7) کالای قابل مصرف ولی نباید نسبت به سفارش مجدد آن اقدام نمود.
* عدد (8) کالای؟ و قابل استفاده موجود انبار؛
* عدد (9) کالایی که نوز مشخصات آن تعیین نشده و مادامی که تصمیمی درباره آن گرفته نشده نسبت به سفارش خرید آن اقدام نمود. (نشان دهنده کیفیت جنس و دارای مهندسی کارشناسی 9002 ISO)
(نشان دهنده کیفیت خوب جنس 9001 ISO)
چنانچه1-830472320 داشته باشیم کد (83) معرف گروه ابزار آلات کوچک است.
کد (4) نشانگر زیر گروه و معرف ابزار تجاری است.
کد (72) نشانگر گروه فرعی و معرف انواع اره است.
کد (320) نشانگر مشخصات جنس (اره دستی 20 اینچی است)
اینچ
سانتیمتر44/91= 54/2 × 12 × 3= 12 × 3 = فوت 3= 1 یارد (1)
سانتیمتر 54/ 2= 1 اینچ (2)
12 اینچ=1 فوت
1 یارد = 3 فوت
یک پوند = 454 گرم طلا
کد کیله ی یا بار کد BARCODE
کد میله ای مجموعی از اطلاعات حرفی یا عددی هستند که به صورت میلهای روشن تاریک نمایش داده می شود. و شامل اطلاعات از قبیل قیمت، نام محصول، سازنده، وزن، تاریخ ساخت، تاریخ انقضاء و غیره می باشد.
دستگاه کد خوان یا اسکنت scanner اطلاعات لازم را استراخ و با استفاده از کامپیوتر چاپ می نماید. سه نوع سیستم رایج کدهای میله ای عبارتند از: Enw, upc , wara
کنترل موجودیهای انبار:
1 ) موجودی برداری (عینی) حصول اطمینان در صحت اقلام و اعداد بالاخص اطمینان از صحت حسابداری جنس و عمل انباردارها بسیار ضروری می باشد.
2 ) موجودی برداری عینی دوره ای (انبار گردانی) موجودی برداری طی یک دوره یا چند دوره سه ماهه یا شش ماه یا سالانه به ارقام کارتکس و رویت انبار صورت می گیرد.
انبار گردانی:
عبارت است از شمارش کالاها و اجناس موجودی در انبار و تطبیق نسخه آن با کارت ها و دفاتر.
حسابداری اعضای کمیته انبار گردانی:
1 ) نماینده رئیس دستگاه،
2 ) مدیر مالی یا رئیس حسابدار؛
3 ) رئیس حسابرسی؛
4 ) مدیر کارخانه یا مدیر تولید و مدیر اداری؛
5 ) مسئول انبار؛
6 ) کارشناس مدعو؛
وظایف کمیته انبار گردانی :
1 ) تنظیم جدول زمانی برنامه شمارش موجودیها؛
2 ) هدایت عملیات انبار گردانی؛
3 ) بررسی عملیات شمارش؛
4 ) تصویب مقایح؟ شمارش؛
5 ) تعیین فرد هماهنگ کننده؛
6 ) تعیین فردی به عنوان مسئول سفارش؛
نکاتی که قبل از عملیات انبار گردانی باید مورد توجه قرار گیرد:
1 ) تهیه فرم شمارش و تکثیر به تعداد مورد نیاز و شماره گذاری آنها؛
2 ) ثبت مشخصات کالا به روی فرمهای شمارش؛
3 ) ثبت مقدار یا میزان موجودی با استفاده از کارتکس انبار؛
4 ) الصاق فرمهای شمارش بر روی قفسه ها؛
5 ) یاداشت آخرین شماره رسید انبار و حواله انبار؛
تنظیم برنامه و انجام کار در زمان انبار گردانی :
1 ) شناسایی دقیق انبارها و قفسه ها؛
2 ) تعیین تاریخ شروع و خاتمه عملیات انبار گردانی و اطلاع آن به واحدهای زیربط؛
3 ) اطلاع به کلیه واحدها جهت دریافت کالاهای مورد نیاز خود قبل از شروع برنامه؛
4 ) تعیین افراد مورد نیاز جهت عملیات شمارش؛
وظایف هماهنگ کننده عملیات:
1 ) تهیه و تنظیم برنامه شمارش؛
2 ) تهیه و تنظیم فرمها؛
3 ) توجیه برنامه و نحوه استفاده از فرمها به شمارشگر؛
4 ) بررسی عملیات شمارش و تهیه گزارشهای لازم؛
وظایف مسئول شمارش:
) هماهنگی گروه های شمارش گروه نظارت در انجام عملیات؛
2 ) کنترل ورودی و خروجی کالاها درحین عملیات؛
3 ) جمع آوری فرمهای شمارش از انجام عملیات شمارش و اراده آن به هماهنگ کننده؛
گروههای شمارش:
اجرای عملیات انبار گردانی ابتدا گروه شمارش اول اقدام به شمارش اقلام ثبت آنها در فرمهای مربوطه می کند عملیات شمارش از محل مشخص شروع می شود تا تکرار پیش نیاید هر گروه مربوط تکمیل و مسئول شمارش می دهد. هماهنگ کننده در تمام انجام عملیات نظارت مستمر و مستقیم دارد؛ پس از اتمام عملیات شمارش موجودیهای شمارش شده بر روی صورت اقلام شمارش ثبت می گردد و سپس با کارتکس سایر کارتها مقایسه می شود و مغایرت ها تعیین می گردد.
تهیه گزارش نتایج انبار گردانی:
نتایج به دست امده پس از رفع مغایرتها توسط هماهنگ کننده به کمیته انبار گردانی ارائه می شود.
انجام تعدیلات پس از ارائه گزارش و تصویب نهائی آن توسط کمیته تهدیلات در کارتهای انبار و حسابدار انجام می گیرد تا وضعیت واقعی موجودی جهت ثبت در صورتهای مالی نشان داده شود.
روشهای انبار کردن کالا stocking:
روشهای مختلف استفاده از اجناس به دو روش انجام می گیرد:
1 ) سیستم اولین صادره وارده (Firsin firs out)
2 ) سیستم اولین صادره از آخرین وارده (liFo clastim first)
1) روش دو کارتی
2 ) روش فاصله توقعی
طریق عملی FIFO3 ، روش فوه شغل
4 ) روش متحرک
5 ) روش مساحت دوبل
در روش دو کارتی عمومی بریا اجناس با بسته بندی بزرگ یا ظروف استفاده می شود.
که بریا هر بسته دو کارت می نویسند یکی به بسته چسبیده می شود و کارت دوم را در انبار نگاه می دارند و در هنگام در خواست با استفاده از کارتهای معین بسته قدیمی زودتر می رود.
روش فاصله توقعی: در این روش بین قسمت پارتی قدیم و جدید کالا 100 سانتیمتر فاصله می دهند و با استفاده از این فاصله کالای قدیم تر مشخص شده و در اولین درخواست صادره آن استفاده می نمایند.
روش قوه شغل : که با استفاده از نیروی جاذبه زمین نسبت به تخلیه یا برداشت کالاهایی که در؟ یا علوفه ذخیره شده اقدام می نماید. کالای جدید از دریچه بالای بونکر ریخته می شود و کالای قدیمی از زیر آن خارج می گردد.
روش متحرک : شاید بهترین روش FIFO است که جنس را از یک طرف برداشت و اجناس تازه را به طرف دیگر اضافه کرد.
روش مساحت دوبل: برای هر جنس در انبار دو برابر مساحت لازم است را پیش بینی می کنند. پارتی اول در یک قسمت گذاشته و از آن استفاده نمایند و پارتی دوم را که می رسد در قسمت دیگر می گذراند و مادام که قسمت اول تمام نشده سراغ برداشت از قسمت دوم نمی روند.
ساختار سازمانی :
انبارها زیر نظر تدارکات وکارپردازی که زیر مجموعه امور اداری است.
روابط و وظایف متقابل انبار با سایر واحدها:
انبار بنا به نیاز همه واحدها، عموماً با کلیه بخشها و واحدها و کرکنان آن بطور مداوم در تماس و ارتباط می باشد. این ارتباط و تماس و چه در مورد تحویل گرفتن و نگهداری و تحویل دادن مواد و کالا و چه در مورد مبادله اسناد مدارک و حسابهای آن می باستی مبتنی بر اصول و ضوابط پایدار و مدرن رسمی و در چار چوب نظام اداری و عملیاتی سازمان انجام شود ونباید مناسبات شخصی و غیر اداری جایگزین آن گردد.
در عین حال، انبار عنوان یک واحد خدماتی برای ارتقای سطح کیفی خدمات خود نیاز به همکاری متقابل رد و بدل کردن اطلاعات با سایز واحدها به منظر پاسخ گویی به نیازهاییی سازمان دارد. انبار به عنوان یک حلقه ارتباطی با سایر واحدهای یک سازمان همانند هسته مرکزی یک عنصر تلقی می شود که سایر واحدها یک سازمان مانند الکترون بدور این هسته مرمزی حلقه زده و به گرد آن چرخنند و ارتباط تعاملی با یکدیگر بوجود می آورند.
باید افزود که برقراری روابط متقابل با سایر واحدهای یک سازمان به منظور رفع نیازها دو طرف، منوط به برقراری ارتباط تعاملی روشن و منطقی و انجام وظائف هر یک از طرفین در متقابل یکدیگر می باشد. عمده وظائف و ارتباط و ارتباط انبار با سایر واحدها یک سازمان به شرح ذیل بیان می شود.
واحد بازرگانی :
توزیع واحد بازرگانی یک سازمان ازز سه بخش اصلی خرید، فروش و توزیع تشکیل شده باشد، هر یک از قسمت ها وظائف و نیازهای مخصوص به خود را خواهد داشت که انبار در مقابل با هر یک از قسمت های واحد بازرگانی قرار خواهد گرفت.
واحد تولید :
روابط انبار با واحد تولید و بلعکس آن و انواع فعالیت های مستمر و وزانه موسسات تولیدی بشمار می رود به دلیل مراجعات مکرر و تحویل و تحویل انواع مواد و کالا و لوازم که در دفعات متعدد بین این دو واحد ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند.
وظایف انبار دار در ارتباط با سفارشها و موجودیها:
یکی از وظایف انبار دار کنترل موجودیهای انبار می باشد این موجودیها نباید از حد معین کمتر یا بیشتر شود. و لازمست روش نقطه سفارش و تعیین حداقل و حداکثر موجود؟
نقطه سفارش: عبارت است از مقدار کالا که وقتی موجودی انبار به آن میزان رسید باید نسبت به سفارش خرید به منظور تامین موجودی جنس اقدام نمود و فرمول آن به شرح زیر است:
(حداکثر مدت تحویل کالا × حداکثر مصرف کالا= نقطه سفارش بر حسب ماه)
فرمول نقطه سفارش :
حداکثر مدت تحویل کالا بر حسب ماه × حداکثر مصرف ماهانه کالا= نقطه سفارش
ذخیره احتیاطی هر کالا مقدار 10/1 مصرف سالانه آن می باشد.
10
ذخریه احتیاطی + (مدت تهیه کالا ماهانه × متوسط مصرف ماهانه)= نقطه سفارش
110=30+80= (20 × 4)
میزان سفارش : عبارت است از تعداد یا مقدار از یک کالا که نسبت به خرید آن تقاضا می شود و میزان سفارش
فاصله زمانی بین دو سفارش × متوسط مصرف ماهانه= میزان سفارش
حداکثر مصرف ماهانه+ حداقل مصرف ماهانه= متوسط مصرف ماهانه
تمرین:
با توجه به اطلاعات زیر نسبت به کالای A نقطه سفارش و میزان سفارش این کالا را حساب کنید.
مدت تهیه کالا= 2 ماه 110= 30+80=30+ (2 × 40) نقطه سفارش
ذخیره = احتیاطی= 30 عدد میزان سفارش320= 40 × 8
متوسط مصرف ماهانه= 40 عدد
فاصله زمانی بین دو سفارش 8 ماه
میزان حداقل موجودی و ذخیره احتیازی
ذخیره احتیاطی مقداری از کالا یا مواد است که موجودی انبار نباید کمتر از آن شود.
معمولا ذخیره احتیاطی هر کالا 10% مصرف کل سالیانه آن کاملاً می باشد.
متوسط مدت تحویل سفارش × متوسط مصرف ماهیانه- نقطه سفارش= حداقل موجودی
3+2=5
میزان حداکثر موجودی مقداری از کالا است که موجودی انبار نباید از آن مقدار تجاوز نمایند.
(حداقل مدت تحویل کالا × حداقل مصرف ماهیانه)- مقدار سفارش جدید × نقطه سفارش = میزان
حداکثر موجودی :
حداکثر موجودی × حداقل موجودی= متوسط موجودی
روشهای تعیین بهای کل انبار:
1 ) روش بهای تمام شده واقعی؛
2 ) روش بهای تمام شده با قیمت بازار هر کدام کمتر باشد.
3 ) روش بهای معادل بازار؛
4 ) روش قیمت بازار؛
توضیح روش تمام شده واقعی : در این روش فرض بر این است قیمت مواد در بازار کاهش یابد. قیمت کالاهای انبار نیز با توجه به قیمت روز تغییر پیدا نموده و کاهش می یابد. در این صورت زیان وارده را در حساب سود و زیان مالی دوره عملکرد سازمان منظور می نمایند.
روش بهای معادل بازار: از این روش غالبا برای قیمت گذاری اجناس زاید استفاده می شود چون هیچگونه ملاک برای ارزیابی قیمت فروش سایر کالاها درست نمی باشد.
نرخ میانگین کالا می باشد که مورد توصیه سازمان صنایع است. و برای قیمت گذاری کالاهای صادره از این روش استفاده می شود.
بهای موجودی کالا در اول دوره+ بهای کالای وارده دوم= نرخ میانگین کالا
مقدار یا تعداد کالای موجود در اول دوره × عداد یا مقدار کالای وارده
واضح است که در این روش با ورود هر قلم کالای جدید لازم است نر را میانگین مجدد محاسبه شود.
روش بهای تمام شده واقعی :
1 ) روش میانگین متحرک قیمتها morimg Average mefnod
2 ) روش میانگین وزنی weighted -Average mefnod
3 ) روش اولین صادره از اولین وارده First imfirop out FIfo
4 ) اولین صادره از آخرین وارده Lifo
روش میانگین متحرک قیمتها: ر این روش نرخ موجودی انبار با محاسبه نرخ هر جنس جدید که به انبار وارد می شود تعیین می گردد. یعنی در هر بار با ورود جنس جدید به انبار میانگین قیمت مجدداً محاسبه می شود.
مثال: موجودی انبار تعداد بها واحد قیمت کل میانگین
ابتدای دوره 400 × 502000050
خرید 6001 33000 53
خرید 2 500 60 30000 33/55
میانگین خرید متحرک را محاسبه کنید.
20000=400 × 50
33000= 55 × 600
1000=600+400
53=1000 ÷ 53000
1500 = 500 + 600 + 400
33/55 = 1500 ÷ 8300
روش میانگین وزنی :
در این ارزش موجودی کالا عبارت است از :
حاصلضرب میانگین قیمت خرید یک واحد کالا در تعداد موجودی آن کالا
کیلوگرم بها واحد قیمت کل
400 * 2000050 83000 = 30000 + 33000 + 20000
600 * 230055 1500 = 500 + 600 + 400
500 * 60 30000 کیلو گرم قیمت میانگین وزنی 33/55 = 1500 ÷ 83000 میانگین وزنی (یعنی متوسط قیمت خرید هر کیلو چقدر بوده)
سئوال : اگر از 1500 کیلو گرم کالا فوق در پایان دوره فقط 100 کیلو مانده باشد ارزش مانده این کالا را محاسبه کنید.
قیمت میانگین وزنی 5533 = 33/55 * 100
تمرین برای روشهای FIFO و LIFO
اطلاعات زیر را از کارتکس کالا A در انبار در پایان 1/7/84 به دست آمده است. ارزش کالا A را به روشهای FIFO و LIFO به دست آورید.
تاریخ تعداد بها واحد قیمت کل :
1/1/84 40 موجودی اول 50 5000
2/1/84 30 خرید وارده 80 24000
5/6/84 50 وارده 100 5000
1/7/84 60 صادره
9400 = 5000 + 24000 + 200 Fifo
6600 = 1600 + 5000 Lifo
چنانچه از موجودی این کالا در پایان دوره آبان ماه 50 عدد باشد ارزش کالا A به روش FIFO و LIFO در پایان آن حساب کنید.
5000 = 100 * 50 FIFO
2500 = 50 * 50 LIFO
اصول حفاظت و ایمنی انبار ها :
1 ) ایمنی و حفاظت از ساختن و تاسیسات و تجهیزات و رفع ترک سقف و دیوار ها و کف و هر گونه نم زدگی و نشت آب یا گاز و یا جریانات هوا پیشگیری از انتقال برق و اطمینان از سلامت وکاردانی تاسیسات منصوب خصوصاً تجهیزات اطفاء حریق و تابلو ها و علائم هشدار دهنده سیستم اعلام خطر و سرویس به موقع تجهیزات و وسایل داخل انبار و از قبیل لیفتراک و جرثقیلها و قرقره ها و نقاله ها و همچنین سهولت جریان لازم آب داخل لوله های اطفاء نگرفتن فاظلاب و نظارت مستقیم خصوصاً معابر و راهرو ها و قفل دربها – باز بودن دربهای اضطراری افراد از وجود کلیدهای.
ایمنی و حفاظت کالا ها :
تدابیر لازم در پیشگیری از فساد سریع کالا ها و بروز خسارات در موقع جابه جایی، حمل و نقل و حفاظت ویژه از اقلام گران قیمت، استفاده از رنگ آرم رنگ حکاکی و علامت کد گذاری های ویژه – جدا سازی مواد پر خطر، شناسایی اقلامی که مدت نسبتاً زیادی در انبار مانده اند و احتمال انفجار و ترکیبدن بستهای آنها موجود است. شناسایی کالا هایی که در مجاورت هم خطر ناک و انفجار و یا بو گرفتگی از هم را دارند. پیشگیری از تابش نور آفتاب به مواد شیمیایی و کالا های حساس.
ایمنی و حفاظت پرسنل :
استفاده از ماسک هنگام غبار، استفاده از دستکش و لباس و عینک و ابزار کار، افزایش دانش حفاظتی، عدم استفاده از دخانیات و سیگار، تمرینات اطفاء حریق، بر گزاری جلسه های حفاظتی و آموزشی، استفاده از وسایل ابتدایی اطفائ حریق و تجهیزات آتش نشانی، صدور کارت ویژه تردد انبار، قفل امکان حساس، قفل اتاقهای خالی از سکنه، کنترل محلهای جمع آوری اقلام؟ محل بار گیری، اتخاذ تدابیر لازم در پیشگیری از بروز سرقت و حوادث نا گوار، عدم تعویض پی در پی کار کنان موجب کاهش امنیت انبار است. عدم استفاده از وسایل گرم کننده، غذا کنترل کابل انتقال کامپیوتر و ایمن نمودن آنها، تعویض سیم های برق پوشیده قدیمی، جلو گیری از تردد افراد غیر مجاز، ایمنی و حفاظت از مدارک و اسناد.
فایلها همیشه قفل باشد خصوصاً هنگام کار با آنها، قفل نمودن گاو صندوقها، قفل کشور ها و میز ها و پنجره ها، مراقبت از کلید ها و اقدام در زمینه تسهیلات لازم در جهت تسریع استفاده از آنها، عدم استفاده از بخاری های برقی و دستی در اتاق و نگهداری مدارک و اسناد و بایگانی، روکش نمودن کابلها و سیم های برق، استفاده از پرده، کف پوش های ضد آتش، مراقبت در بسته بودن پنجره ها در پایان کار.
منابع و ماخذ:
1- پیله رودی, سیروس. شبکه بهداشت و درمان شهرستان, تابستان 1378, ص 126.
2- ثاقبی ف. کهبازی, م. چهرئی, ع. مبارکی, م. بررسی شیوه های مختلف جلب مشارکت مردم در منطقه کوی امام علی اراک در سال 1384, مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک, ویژه نامه تحقیقات جمعیتی, تابستان 1385, ص 15-7.
3- جمشیدی, الف. شاهنده, خ. قاجاریه سپانلوص. مجدزاده, س ر. کارگاه روش تحقیق مشارکتی, ویرایش اول, انشارات دانشگاه علوم پزشکی تهران, 1383.
4- خداویسی, مسعود. الله وردی پور, حمید. بررسی میزان آگاهی و رضایت خانواده های ساکن شهر همدان از خدمات مراکز بهداشتی درمانی شهری در سال 1376, مجله طب و تزکیه, بهار 1381, شماره 44: ص 71-64.
5- شادپور, کامل. جمشیدبیگی, عصمت. راه اندازی سازمان و مدیریت نظام بهداشتی شهرستان براساس مراقبت های اولیه بهداشتی, آذرماه 1370: ص 14 و 63.
1 . از بخش غیردولتی تامین می گردد.
2 . در مقابل افزایش هر 50 تخت یک ردیف اضافه می گردد.
3 . در مقابل افزایش هر 500 تخت یک ردیف اضافه می گردد.
4 . با حفظ وضعیت شاغلین
5 . نظر به اینکه پست مزبور از جمله مشاغل پیشانی است در صورت وجود بخش خصوصی فعال براساس واگذاری حجمی پستها منظور می گردند.
* به ازای افزایش هر 150 تخت یک ردیف پست کارشناس بودجه ریزی عملیاتی اضافه می گردد.
6 . براساس وضعیت موجود شاغلین در صورت نیاز به خدمات مربوط از بخش غیردولتی استفاده می شود.
7 . در صورت دارا بودن شاغل
* به ازای افزایش هر 150 تخت یک ردیف کارشناس منابع انسانی اضافه می گردد.
* به ازای افزایش هر 150 تخت یک ردیف پست کارشناس تاسیسات اضافه می گردد.
* به ازای افزایش هر 150 تخت یک ردیف پست کارشناس بهداشت محیط اضافه می گردد.
8 . در صورت دارا بودن شاغل پست سازمانی مربوطه با نام منظور می گردد.
9 . در صورت داشتن شاغل بیشتر از حداقل پیش بینی شده پستهای سازمانی اضافی منظور می گردد.
* در صورت وجود پست و شاغل رئیس اداره خدمات آموزشی و دانشجویی پست سازمانی مربوط پیش بینی می گردد.
10 . افزایش پست متخصص براساس نیاز و شرایط بیمارستان و شهرستان لحاظ می گردد.
11 . به ازای هر 100 تخت دو پست متخصص یا به ازای هر 25 تخت جراحی و یا هر 5 عمل جراحی در روز یک پست متخصص لحاظ می گردد.
* با توجه به تفاوت بیمارستانها در صورت وجود سایر تحتهای تخصصی علاوه بر مراتب فوق الذکر براساس فرم ارزیابی بیمارستان و تعداد تختهای موجود و با رعایت سایر مقررات پست متخصص پیش بینی می گردد.
* خدمات درمانی در بیمارستانهای آموزشی از محل اعضاء هیئت علمی دانشکده ها تامین می گردد. لذا پست سازمانی متخصص در بیمارستان آموزشی منظور نخواهد شد.
تبصره : در صورتیکه بیمارستان آموزشی بوده، لیکن فاقد گروه آموزشی باشد جهت ارائه خدمات درمانی پست سازمانی متخصص براساس تعداد تختهای موجود پیش بینی می گردد.
12 . به ازای هر یونیت دندانپزشکی یک ردیف دندانپزشک لحاظ می گردد.
13 . در بیمارستانهای بالای 150 تخت پست مدیر خدمات پرستاری درنظر گرفته می شود.
14 . در بیمارستانهای بالای 200 تخت براساس بخشها و فضاهای فیزیکی قابل افزایش می باشد.
15 . براساس بخشهای تخصصی موجود پیش بینی می گردد.
* تعداد پستهای سازمانی پرستاری اعم از پرستار و وابسته های پرستاری براساس تعداد تختهای بیمارستان (ضریب 1 می باشد)
* برای تختهای NICU , ICU , CCU به ازای هر تخت 3 پست پرستار علاوه بر پستهای پرستاری منظور شده باید درنظر گرفته شود.
* به ازای هر 10 تخت دیالیز دائر در بیمارستان علاوه بر کادر پرستاری منظور شده یک ردیف پرستار درنظر گرفته می شود.
16 . در صورت وجود بخش زنان و زایمان پست مربوطه منظور می گردد.
17 . تعداد پستهای ماما براساس تعداد تخت و مراجعه کنندگان علاوه بر تعداد فوق الذکر برحسب مورد قابل افزایش می باشد.
18 . با توجه به پست سازمانی مربوطه برای شاغلین درنظر گرفته می شود.
19 . با توجه به عدم تربیت بهیار و تعطیل شدن دبیرستانهای بهیاری از بخش غیردولتی به صورت حجمی استفاده گردد.
20 . در صورت دارا بودن مجوزهای استخدامی جهت جذب پیش بینی پست مربوطه در سقف تعیین شده بلامانع است.
21 . براساس تعداد شاغلین پست سازمانی منظور گردد.
22 . از بخش غیردولتی تامین گردد.
23 . براساس تعداد شاغلین پست سازمانی بیماربر منظور می گردد.
24 . از بخش غیردولتی تامین می شود.
25 . به ازای هر اتاق عمل دو ردیف
26 . به ازای هر اتاق عمل دو ردیف
* در صورت دارا بودن شاغل کارشناس بیهوشی پست مربوطه پیش بینی می گردد.
27 . براساس تعداد دستگاهها
28 . براساس تعداد شاغلین و بخشهای موجود (در صورت عدم وجود شاغل از بخش غیردولتی تامین گردد).
29 . در صورت آموزشی بودن بیمارستان از محل اعضای هیئت علمی ارائه خدمات تخصصی ارائه می گردد.
30 . در قبال هر پنجاه تخت اضاقی یک کارشناس آزمایشگاه
31 . در قبال هر پنجاه تخت اضافی یک کاردان آزمایشگاه
32 . در صورت آموزشی بودن بیمارستان از محل اعضای هیئت علمی ارائه خدمات تخصصی ارائه می گردد.
33 . در قبال هر 100 تخت اضافی یک کارشناس رادیولوژی
34 . در قبال هر 50 تخت اضافی یک کاردان رادیولوژی
* نعیین پستهای فوق الذکر منوط به انجام 50 کلیشه رادیولوژی و یا 30 نفر مراجعه کننده در روز می باشد.
35 . براساس تعداد شاغلین پست سازمانی مربوطه پیش بینی می گردد.
* با توجه به اینکه تکنسین امور دارویی در نظام آموزشی تربیت نمی گردد، لذا به منظور تامین کادر موردنیاز ضرورت دارد در مقابل هر 25 تخت یک ردیف پست تکنسین امور دارویی در صورت وجود درنظر گرفته شود.
* در صورت ناکافی بودن نیروهای بخش داروخانه خدمات مربوطه از بخش غیردولتی تامین می گردد.
36 . در قبال هر 100 تخت یک ردیف و در ازای هر 150 تخت اضافی یک ردیف اضافه می شود.
37 . در صورت وجود واحد مربوطه بر حسب مورد
38 . در صورت وجود واحد مربوطه بر حسب مورد
39 . در صورت وجود سایر واحدهای پاراکلینیکی از جمله شنوایی شناسی، بینایی سنجی، پست کارشناس مربوطه بر حسب مورد و نیاز منظور می گردد.
40 . در صورتیکه شاغل مربوطه عضو هیئت علمی باشد پست به صورت ستاره دار پیش بینی می گردد.
41 . جهت بیمارستانهای 100 تخت 4 تا 6 پست سازمانی پزشک عمومی پیش بینی می گردد. بدیهی است در صورت نیاز پست مربوطه قابل افزایش خواهد بود.
42 . در بیمارستانهای بالای 100 تخت حداقل 6 پست سازمانی پزشک عمومی درنظر گرفته می شود و در صورت نیاز پستهای مزبور قابل افزایش می باشند.
43 . در صورت وجود شاغل پست منظور می گردد و در صورت عدم وجود شاغل به بخش خصوصی واگذار می گردد.
—————
————————————————————
—————
————————————————————
20