بنام خدا
پروژه کار آفرینی تولید شکلات و تافی
نام استاد:
تهیه و تنظیم:
فهرست مطالب
خلاصه طرح ————————————————————————– 4
مطالعات اقتصادی ———————————————————————4
1-1 مشخصات محصول ——————————————————-4
* شرح فرمول شکلات وتافی ————————————————-5
1-2 موارد مصرف و کاربرد محصول تولیدی —————————————5
1-3 کالاهای رقیب یا جانشین و مقایسه کیفیت آنها ——————————–5
1-4 قیمت فروش محصولات در بازار———————————————5
برسی های فنی ————————————————————————5
2-1 تکنولوژی و روش تولید —————————————————————5
2-2 – شیوه های کنترل کیفیت محصول——————————————————6
3-2- مشخصات مواد اولیه ، قیمت و محل تامین آنها ——————————————-7
1-3-2- مشخصات مواد اولیه محصول تافی —————————————————7
2-3-2- مشخصات مواد اولیه محصول شکلات ————————————————10
4-2- ماشین آلات و تجهیزات ————————————————————–12
1-4-2- ماشین آلات تولید تافی ————————————————————12
2-4-2- ماشین آلات تولید شکلات ———————————————————-13
5-2- مشخصات ماشین آلات حمل و نقل و تاسیسات ——————————————–16
1-5-2- ماشین آلات حمل و نقل ———————————————————–16
2-5-2- تاسیسات ———————————————————————–17
6-2- برآورد زمین، ساختمانها و محوطه سازی طرح —————————————-20
7-2- انرژی مصرفی ( آب، برق و سوخت ) ———————————————–25
1-7-2- آب مصرفی —————————————————————-25
2-7-2- برق مصرفی —————————————————————25
3-7-2- سوخت مصرفی ————————————————————25
8-2- نیروی انسانی مورد نیاز ——————————————————–26
9-2- استهلاک سالیانه ————————————————————-27
10-2- تعمیر و نگهداری ————————————————————28
بررسی های مالی —————————————————————29
1-3- هزینه های ثابت طرح ———————————————————-29
2-3- هزینه های عملیاتی طرح ——————————————————-32
3-3- کل هزینه های طرح ———————————————————–32
4-3- برآورد قیمت تمام شده شکلات و تافی ——————————————–33
تجزیه و تحلیل مالی طرح——————————————————33
خلاصه طرح
موضوع طرح احداث کارخانه ای جهت تولید شکلات و تافی است که با ماشین آلات ساخت داخل (ماشین سازی نامجو در مشهد و ماشین سازی کاوانی اصفهان – خیابان کهن دژه – نبش ورودی زهنان و شرکت چشمه در مشهد) ساخته می شود .
ظرفیت اسمی تولید این طرح بالغ بر 300 تن شکلات و 300 تن تافی در سال می باشد و پیش بینی می شود این طرح در سال اول 90% در سال دوم 95% و در سال سوم 100% ظرفیت اسمی را تولید نماید.
این کارخانه با 270 روز کاری به صورت یک شیفت در شبانه روز فعالیت می نماید و در زمینی به مساحت 2800 متر مربع احداث گردیده و زیر بنای کل آن 802 متر مربع جهت کل ساختمان های مورد نیاز خواهد بود.
سرمایه گذاری لازم برای احداث طرح با احتساب 2/5520 میلیون ریال سرمایه در گردش، مبلغ 7369 میلیون ریال می باشد . برای تامین سرمایه مورد نیاز مبلغ 4422 میلیون ریال وام (تسهیلات بانکی) و 2948 میلیون ریال سرمایه گذاری پیش بینی شده است. چنانچه کارخانه با ظرفیت کامل کار و فعالیت نماید تعداد کل پرسنل مورد نیاز طرح اعم از تولیدی و غیر تولیدی 22 نفر می باشد.
قیمت فروش هر کیلو تافی 9525 ریال و قیمت فروش هر کیلو شکلات 1750 ریال برآورد شده است که به مراتب از تولیدات مشابه و محصولات وارداتی از قیمت پایین تری برخوردار می باشد.
مطالعات اقتصادی
1-1- مشخصات محصول
· تعریف محصول
محصول مورد نظر شکلات کاکائویی و تافی به عنوان ماده غذایی انرژی زا و مصرفی می باشد که بیشتر به عنوان تنقلات مصرف می شود.
· مشخصات ظاهری محصول
رنگ شکلات قهوه ای تیره می باشد و جنس آن نرم بوده و نبایستی حالت شکنندگی داشته باشد .
رنگ تافی قهوه ای روشن بوده و جنس آن باید نرم باشد و حالت شکنندگی نداشته باشد.
شکلات و تافی دارای استاندارد اجباری نمی باشد لیکن می توان از استاندارد تشویقی جهت آنها استفاده نمود.
· عمر مفید محصول و سایر مشخصات
شکلات و تافی در شرایط عادی محیط دو ماه ماندگاری دارند چنانچه بیش از یک سال در انبار بمانند خواص و کیفیت خود را از دست می دهند انبار محصول شکلات و تافی بایستی دارای جریان هوای مناسب بوده انبار شکلات باید با رطوبت نسبی 60% و درجه حرارت آن 16 تا 18 درجه سانتیگراد باشد تحت شرایط ذکر شده شکلات به مدت 6 ماه با کیفیت خوبی باقی خواهد ماند .
انبار شکلات بایستی با سقف هایی به صورت شیب دار و به طور دقیق و تضمین شده ساخته شود تا از نفوذ آب در آن جلوگیری گردد . سقف انبار را باید در تابستان به وسیله تبخیر آب ( جهت نگهداری محصول ) سرد نمود و به طور کلی شکلات باید در درجه حرارت های پایین نگهداری شود.
· شرح فرمول شکلات و تافی
– شکر به عنوان ماده اولیه اصلی در شکلات و تافی بکار می رود واین ماده دارای تعرفه 01/17 می باشد ، این ماده در شکلات 60% وزنی محصول و در تافی 38% وزنی محصول را تشکیل می دهد. شکر از محصول چغندر قند یا نیشکر به دست می آید که همان ساکارز می باشد .
– کاکائو که در تهیه و تولید شکلات بکار می رود و 15% وزنی محصول را تشکیل می دهد و نقش مهمی در به وجود آوردن بو و طعم شکلات دارد . کاکائو در رطوبت بالایی حدود 90 تا 100% و درجه حرارت 25 تا 27 درجه سانتیگراد و در مناطق کم ارتفاع و آب و هوای گرمسیر رشد می کند.
– شیر خشک که در شکلات 5% وزنی محصول و در تافی 4/6% وزنی را تشکیل می دهد شیر خشک دارای پروتئین بوده و جهت افزودن ارزش غذایی به محصول بکار می رود.
– روغن کاکائو که فقط در تولید شکلات بکار می رود و در جهت نرم کنندگی در محصول مورد استفاده قرار می گیرد و به نسبت 20% وزنی محصول را تشکیل می دهد. از دانه کاکائو تهیه می گردد.
– لسیتن که نوعی چربی گیاهی است که از دانه سویا تهیه می گردد و فقط در تولید تافی مصرف می شود و به عنوان ماده نرم کننده و امولیسفایر در تولید تافی بکار می رود و رنگ آن زرد پر رنگ می باشد. لستین 3% وزنی محصولی را تشکیل می دهد.
– گلوکز که به صورت شربت گلوکز در تولید تافی بکار می رود ، گلوکز از هیدرولیز نشاسته به دست می آید که جهت جلوگیری از کریستالیزه شدن شکر در تافی مصرف می شود و 33% وزنی محصولی را تشکیل می دهد.
– روغن نباتی مایع که در تولید تافی بکار می رود و جهت نرم کنندگی و طعم دهندگی در محصول مصرف می شود و 9% وزنی محصول را تشکیل می دهد و مابقی مواد اولیه تافی را آب تشکیل می دهد.
2-1- موارد مصرف و کاربرد محصول تولیدی
همانطور که اشاره شد محصول تولیدی شکلات و تافی به عنوان ماده غذایی مصرفی بکار می رود و در صنایع دیگر کاربردی ندارد .
3-1- کالاهای رقیب یا جانشین و مقایسه کیفیت آنها
کالاهای رقیب انواع تافی ها ( تافی کره ای – تافی میوه ای ) و انواع شکلات (ویفر شکلاتی – تابلت و شکلاتهایی با فرمولهای دیگر) میباشد.
چنانچه این محصول با نسبت درصدهای بکار رفته در فرمول تولید شود و به صورت مناسب و با کیفیت خوب بسته بندی گردد می تواند رقیبی برای کالاهای مشابه خارجی و داخلی باشد و همچنین می تواند با صادرات آن در بازارهای خارجی با محصولات مشابه خارجی رقابت نمود .
4-1- قیمت فروش محصولات در بازار
طبق اطلاعات کسب شده قیمت انواع شکلات و تافی مشابه در بازارهای داخلی از قرار هر کیلو 20.000 تا 25.000 ریال متغیر می باشد. شکلات تولید داخلی کیلویی 20000 تا 25000 ریال و خارجی کیلویی 30.000 تا 35.000 ریال است و تافی خارجی کیلویی 20.000 ریال و تافی تولید داخل کیلویی 15.000 تا 20.000 ریال با توجه به بسته بندی و کیفیت متغیر میباشد.
بررسی های فنی
***
1-2- تکنولوژی و روش تولید
برای تولید شکلات و تافی از دو روش و یا دو نوع تکنولوژی می توان بهره گرفت :
· تولید محصولات یا استفاده از ماشین آلات تمام اتوماتیک خارجی
· تولید محصول با استفاده از ماشین آلات نیمه اتوماتیک داخلی
در این طرح روش دوم یعنی استفاده از ماشین الات داخلی در نظر گرفته شده است که به علت پایین بودن قیمت ماشین آلات داخلی در مقایسه با ماشین آلات خارجی و همچنین با توجه به محدودیت سقف سرمایه گذاری طرح از روش دوم استفاده شده است.
ماشین آلات خارجی با در نظر گرفتن ارزبری بالا هر ساله نیاز به قطعات یدکی دارند که در نتیجه نیاز به خروج ارز جهت ورود قطعات مذکور می باشد لیکن ماشین آلات داخلی ساخته شده مورد نظر در این طرح نیاز به ارزبری نداشته و توسط شرکت کاوانی اصفهان ساخته می شوند.
– ماشین آلات تافی شامل
1- دیگ پخت مواد که دو جداره و استیل بوده و دارای یک هم زن و ترموتر می باشد که توسط ماشین سازی نامجو در مشهد ساخته می شود .
2- دستگاه بسته بندی تافی شامل سه قسمت فرم دهنده برش و بسته بندی است که ظرفیت هر دستگاه 600 کیلو در روز می باشد .
3- دستگاه بسته بندی شکلات همراه با تونل سرد کن و تزریق مواد شکلات است که با ظرفیت یک تن در روز توسط ماشین سازی کاوانی اصفهان تولید می گردد.
4- میزهای سرد کننده تافی با روکش استیل که در داخل قابل ساخت است : آسیاب (شکر پودرکن) که والسی می باشد به ظرفیت یک تن در روز توسط ماشین سازی های واقع دراستان خراسان ، مشهد مانند شرکت چشمه ساخته می شود. همزن خمیر (میکسر) با ظرفیت 500 کیلو ساخت ماشین سازی نامجو مشهد است .
5- دستگاه تزریق مواد با موتور دور متغیر به قدرت 5/1 کیلو وات ساخت ماشین سازی کاوانی اصفهان می باشد.
همانطور که در قسمت قبلی ذکر گردید می توان محصول را با ماشین آلات تمام اتوماتیک خارجی تولید نموده لیکن در روش دوم که در این طرح بکار رفته روش تولید به این صورت است که ابتدا مواد اولیه با فرمول مشخص شده در قسمت فرمول محصول و با نسبت درصدهای مشخص با یکدیگر مخلوط شده و در دیگ پخت تافی ریخته می شود و پس از 20 دقیقه پخت از قسمت انتهای دیگ پخت مایع تافی که به صورت غلیظ شده و حالت خمیری دارد در ظرف های مخصوص تخلیه شده و سپس توسط کارگران روی میزهای سرد کننده ریخته شده و به مدت 15 تا 20 دقیقه سرد شده و سپس وارد قسمت بسته بندی تافی می گردد. و روش تولید شکلات به این صورت است که ابتدا مواد با نسبتهای مشخص در هم آمیخته شده (شکر توسط آسیاب پودر شده و با کاکائو و روغن و شیرخشک در میکسر خمیر کونچ یا ورزداده شده در دمای 30 تا 40 درجه) و سپس توسط دستگاه تزریق مواد در قالب ریخته شده و پس از عبور از کانال سرد وارد دستگاه بسته بندی شده و در دمای 18 تا 22 درجه بسته بندی و در انبار ذخیره می گردد.
2-2- شیوه های کنترل کیفیت محصول
سه ایستگاه عمده برای کنترل کیفیت محصول ضروری می باشد.
الف : کنترل کیفیت مواد اولیه – مواد اولیه باید قبل از ورود به خط تولید به طرز صحیح جاسازی شده و این امر می بایست مطابق قوانین انبارداری ( استفاده از پالت) جهت عدم تماس با زمین باشد. همچنین در تخلیه مواد از انبار به سالن تولید بایستی از نقاله یا بالابر استفاده شود ، شکر بایستی تصفیه شده باشد و دارای آلودگی میکروبی نباشد و قبل از ورود به خط تولید توسط مسئول فنی کنترل شود.
ب – کنترل کیفیت محصول در حین تولید : کنترل درجه حرارت در موقع پخت ( با توجه کامل از دریچه شیشه ای دیگ پخت) بایستی انجام شود. درجه رطوبت هوا در محل تولید با توجه به مصرف در نقاط مختلف کشور بایستی در نظر گرفته شود و نمونه برداری از هر پخت توسط آزمایشگاه در مراحل مختلف باید انجام شود. در زمان پخت و پس از پخته شدن هر نیم ساعت یکبار وچون در روز یک تن شکلات با ظرفیت نهایی تولید میگردد بایستی چهار نوبت جهت چهار پخت 250 کیلویی نمونه برداری شده و در آزمایشگاه از نظر چسبندگی یا عدم چسبندگی ، رطوبت نهایی و دانستیه کنترل گردد. آزمایش میکروبی لازم نیست زیرا وجود شکر و مواد قندی در محصول از رشد میکروب جلوگیری می نماید.
در آماده سازی خمیر روی میزهای سرد و پس از مرحله پخت کامل کارگران بایستی از دستکش های بهداشتی مخصوص استفاده کنند و در انتهای تولید و در مرحله بسته بندی بایستی محصول تولید کنترل شده و در آزمایشگاه چهار نوبت از محصول آماده و بسته بندی شده نمونه برداری و آزمایش گردد تا وزن هر دانه تافی که حدود 6/5 گرم به طور استاندارد می باشد و رنگ و نرمی آن توسط مسئول فنی آزمایشگاه کنترل گردد.
ج – کنترل نهایی محصول : در بسته بندی که مهمترین مرحله تولید است مسئول آن بایستی از نظر مرغوبیت و از نظر استاندارد محصول را کنترل نماید ( البته تافی و شکلات دارای استاندارد اجباری نمی باشد) درکلیه مراحل فوق باید مدیر تولید در طول زمان تولید و در تمامی خطوط تولید نظارت داشته باشد. کنترل شکلات نیز در هنگام میکس کردن مواد و پس از میکس شدن نمونه برداری شده و در انتهای خط پس از بسته بندی کیفیت و کمیت شکلات و رنگ آن مورد آزمایش در آزمایشگاه قرار می گیرد که توسط تکنیسین و زیر نظر مسئول فنی آزمایشگاه کنترل می شود.
در کلیه مراحل فوق چهار نوبت از محصول تافی و دو نوبت از محصول شکلات همانطور که شرح داده شده نمونه برداری و آزمایش می گردد.
3-2- مشخصات مواد اولیه ، قیمت و محل تامین آنها
مواد اولیه جهت تولید با ظرفیت نهایی ( 300 تن شکلات و 300 تن تافی در سال ) در نظر گرفته شده است.
1-3-2- مشخصات مواد اولیه محصول تافی
· شکر که به عنوان ماده اولیه اصلی در ساخت تافی بکار می رود 38% وزنی محصول را تشکیل می دهد . شکر مورد نیاز با ظرفیت نهایی (300 تن در سال) به صورت زیر محاسبه می گردد.
تن در سال 114= 38%*300
با احتساب 2% ضایعات مقدار نیاز در سال 116 تن می باشد. شکر به قیمت هر کیلو 4100 ریال خریداری می گردد. بنابراین قیمت هر تن معادل 4.100.000 ریال می باشد.
هزینه کل سالیانه شکر برابر است با : 475600000 = 4100000*116 ریال
· لسیتن که 3/0% وزنی محصول را تشکیل می دهد به قیمت هر تن 3.000.000 ریال خریداری می گردد و میزان نیاز آن برابر است با
تن 9/0 = 3/0% * 300
قیمت کل لسیتن سالیانه برابر است با :
ریال 2.700.000 = 3.000.000 *9/0
· شیر خشک که 4/6% وزنی محصول را تشکیل می دهد که مقدار نیاز سالیانه :
تن 2/19= 4/6%*300
می باشد و با احتساب 2% ضایعات میزان نیاز 5/19 تن در سال می شود. هزینه ارزی هر تن شیرخشک 1875 دلار است و تعرفه آن 42/22 و حقوق گمرکی و سود بازرگانی آن بخشوده است .
هزینه های ثبت سفارش و عوارض گمرکی آن 17% است :
تبدیل دلار به ریال 15.750.000= 8400 * 1875
هزینه های داخلی ( هزینه های ثبت سفارش هر تن شیرخشک)
برابر است با : 2677500 =17%*15750000
قیمت هر تن شیرخشک به ریال 18427500=15750000+2677500
هزینه کل شیرخشک سالیانه به ریال 359336250=18427500*5/19
کل هزینه های ارزی شیرخشک به دلار 5/36562 =1875 * 5/19
· گلوکز مایع جهت جلوگیری از کریستالیزه شدن شکر بکار می رود و 33% وزنی محصول را تشکیل می دهد پس جهت کل محصول : تن 99=33%* 300 نیاز است که با احتساب 1/0 درصد ضایعات میزان نیاز در سال 1/99 تن می شود. قیمت هر کیلو گلوکز 3300 ریال است که از شرکت گلوکزان و یا نشاسته و گلوکز ایران در تهران تهیه می گردد پس
ریال 327030000=3300000*1/99 هزینه سالیانه تامین گلوکز می باشد.
· روغن نباتی مایع که 9% وزنی محصول را تشکیل می دهد و از کارخانجات تولیدی روغن در داخل کشور تهیه می شود قیمت هر کیلو روغن 7200 ریال در نظر گرفته شده است.
مقدار نیاز با در نظر گرفتن 5/0% ضایعات میزان تن 27=9%*300
نیاز 1/27 تن در سال می باشد.
هزینه کل روغن نباتی در سال : ریال 195120000=7200000*1/27
· نمک طعام جهت طعم دادن در تولید تافی بکار می رود که 2/0% وزنی محصول را تشکیل می دهد . 6/0=2/0%*300
با احتساب 5% ضایعات میزان نیاز 63/0 تن یا 630 کیلو است قیمت هر کیلو نمک 400 ریال از بازار آزاد گرفته شده است پس قیمت کل نمک سالیانه برابر است با :
ریال 252000=400*630
· فویل آلومینم به منظور بسته بندی و نگهداری محصول استفاده می شود که 5% مورد نیاز است، مقدار نیاز با احتساب 3% ضایعات در سال 5/15 تن می باشد .
تن 15=5%*300
قیمت هر تن فویل 9375000 ریال است پس قیمت کل فویل مورد نیاز برابر است با :
ریال 145312500 = 9375000 *5/15
· نایلون جهت بسته بندی و نگهداری محصول مصرف می شود که 2% مورد نیاز است پس نیاز سالیانه 6 تن در سال است با احتساب 3% ضایعات میزان :
6=2%*300
نیاز سالیانه 2/6 تن می باشد قیمت هر تن نایلون 14000000 ریال است پس کل قیمت نایلون سالیانه ریال 86800000 = 14000000 *2/6
· کارتن به منظور بسته بندی و نگهداری محصول بکار می رود که کار تنهای 20 کیلویی مورد نیاز در سال 15000 عدد میباشد با احتساب 2% ضایعات میزان نیاز 15300 عدد و قیمت هر کارتن 2650 ریال است پس قیمت کل کار تنها:
ریال 40545000 = 2650 * 15300
2-3-2- مشخصات مواد اولیه محصول شکلات
شکر مورد نیاز 60% محصول را تشکیل می دهد که در ظرفیت نهایی برابر است با :
تن در سال 180=60%*300
قیمت شکر 4100000 ریال در قسمت تافی محاسبه گردیده پس قیمت 180 تن سالیانه :
قیمت کل شکر سالیانه به ریال 738000000 = 4100000*180 می باشد.
· کاکائو که 15% وزنی محصول را تشکیل می دهد در ظرفیت نهایی میزان نیاز آن برابر است
تن 45=15%*300
با احتساب 5/0% صادرات میزان نیاز در سال 2/45 تن می باشد .
تعرفه کاکائو 01/18 می باشد . حقوق گمرکی آن 12% و سود بازرگانی 138% و 17% جهت هزینه های ثبت سفارش و حمل و غیره جمعاً 167% هزینه دارد . قابل ذکر است که اگر چه بسیاری از شرکتها کاکائو را وارد می کنند ولی در حال حاضر در بازار داخلی می توان از وارد کنندگان به قیمت هر کیلو 20.000 ریال خریداری نمود. لذا قیمت هر تن کاکائو 20000000 ریال است.
بنابراین کل هزینه کاکائو برابر است با 904000000=20000000*2/45
· شیرخشک 5% محصول را تشکیل می دهد و نیاز سالیانه آن تن 15=5%*300 می باشد .
ضایعات آن در قسمت تافی در نظر گرفته شده است و قیمت آن جهت هر تن 1875 دلار محاسبه گردیده است پس :
قیمت ریالی هر تن شیرخشک ریال 15750000 =8400*1875
هزینه های ثبت سفارش هر تن 2677500=17%*15750000
قیمت کل ریالی هر تن شیرخشک : 18427500= 2677500+ 15750000
کل هزینه ریال شیرخشک : ریال 276412500=18427500*15
· فویل آلومینیم که جهت بسته بندی و نگهداری بکار می رود 5% مورد نیاز است:
ضایعات آن در قسمت تافی محاسبه گردیده است .
تن در سال 15=5%*300
قیمت هر تن 9375000 ریال است پس کل آن معادل 14062500 ریال می باشد.
ریال 140625000 = 937500 *15
· کاغذ مخصوص بسته بندی شکلات به منظور نگهداری محصول به میزان 5% ظرفیت مورد نیاز است. با احتساب 2% ضایعات مقدار نیاز آن 3/5 تن در سال 15=5%*300 می باشد.
در سال است قیمت هر تن 5200000 ریال است پس هزینه کل آن برابر است با :
ریال 79560000 = 5200000*3/15
· جعبه مقوایی جهت بسته بندی و نگهداری محصول که تعداد 300000 عدد جعبه یک کیلویی جهت کل محصول مورد نیاز است که با احتساب 1% ضایعات نیاز به 303000 عدد در سال است پس با قیمت هر عدد 2000 ریال قیمت کل برابر است با :
606000000 = 2000*303000
· چسب جهت بسته بندی محصول شکلات در سال یک تن با ضایعات مورد نیاز است قیمت هر تن 6000000 ریال 6000000 = 6000000*1
· کارتن جهت بسته بندی نهایی محصول که کارتن 20 کیلویی است و جهت کل ظرفیت نیاز به 150000 عدد در سال است (ضایعات در قسمت تافی محاسبه شده است ) کارتن از واحدهای کارتن سازی تهیه می گردد و قیمت هر عدد 2650 ریال است پس قیمت کل : 39750000=2650*15000
جدول 1- مواد اولیه مورد نیاز تولید یکسال شکلات و تافی
نام مواد
مصرف سالیانه
(تن)
قیمت هر واحد دلار
هزینه هر واحد
(ریال)
کل هزینه ریالی
شکر
296
__
4100000
1213600000
لسیتن
9/0
__
3000000
2700000
شیرخشک
5/34
1875
18427500
635748750
گلوکز
1/99
__
3300000
327030000
روغن نباتی
1/27
__
7200000
195120000
کاکائو
2/45
__
20000000
904000000
نمک طعام
63/0
__
400000
252000
فویل آلومینیوم
5/30
__
9375000
285937500
نایلون
2/6
__
14000000
86800000
کارتن (عدد)
30300
__
2650
80295000
کاغذ
3/15
__
5200000
79560000
جعبه مقوایی (عدد)
303000
__
2000
606000000
چسب
1
__
6000000
6000000
جمع کل هزینه های مواد اولیه در سال
4423043250
4-2- ماشین آلات و تجهیزات
1-4-2- ماشین آلات تولید تافی
الف ) دیگ پخت مولد :
ظرفیت : 250 کیلو
راندمان : 85%
مشخصات : دو جداره استیل با بهم زن وترمومتر
کارگر مورد نیاز : یک نفر
قدرت موتور بهم زن : 5/1 کیلو وات
نام سازنده : ماشین سازی نامجو
ب :میزهای سرد کننده
تعداد : چهار عدد
مشخصات : گالوانیزه با روکش استیل
ابعاد : 2*1
ظرفیت اسمی : 50 کیلو
نام سازنده : شرکت چشمه
کشور سازنده : ایران
راندمان : 85%
کارگر مورد نیاز : 3 نفر
ج :دستگاه بسته بندی تافی
مشخصات شامل قسمت فرم دهنده – برش و بسته بندی
تعداد : 2 عدد
ظرفیت اسمی : 800 کیلو در روز
نام سازنده : ماشین سازی کاوانی
کشور سازنده : ایران
قدرت موتور : 5/4 کیلووات
راندمان : 85%
تعداد کارگر مورد نیاز : یک نفر
2-4-2- ماشین آلات تولید شکلات
الف :آسیاب ( شکر پودر کن)
مشخصات : والسی
تعداد : یک عدد
کشور سازنده : ایران
نام سازنده : شرکت چشمه
قدرت موتور : 5/1 کیلو وات
ظرفیت اسمی : 1400 کیلو در روز
راندمان : 85%
تعداد کارگر مورد نیاز : یک نفر
ب :دستگاه تزریق مواد شکلات با تونل سردکن
نام سازنده : ماشین سازی کاوانی
کشور سازنده : ایران
قدرت موتور : 5/1 کیلووات
نوع موتور : دور متغیر
ظرفیت اسمی : 1400 کیلو در روز ( یک شیفت)
راندمان : 85%
تعداد کارگر : دو نفر
ج :همزن خمیر (میکسر) با بهم زن
مشخصات : استیل
نام سازنده : ماشین سازی نامجو
کشور سازنده : ایران
ظرفیت اسمی : 250 کیلو
قدرت موتور : 5/1 کیلو وات
راندمان : 85%
کارگر مورد نیاز : یک نفر
چ :دستگاه بسته بندی شکلات
مشخصات : اتوماتیک
نام سازنده : شرکت کاوانی
کشور سازنده : ایران
ظرفیت اسمی : 1400 کیلو در روز
راندمان : 85%
قدرت موتور : 5/4 کیلو وات
تعداد کارگر مورد نیاز : یک نفر
د :انواع قالب شکلات
مشخصات فلزی : 30 تایی
کشور سازنده : ایران
تعداد : 6 نفر
جدول 2- ماشین آلات و تجهیزات خط تولید
ردیف
نام دستگاه
مشخصات فنی و قدرت
نام سازنده
کشور
تعداد
1
دیگ پخت مواد
دو جداره استیل با بهم زن و ترموتر و قدرت 5/1 کیلو وات
ماشین سازی نامجو
ایران
1 عدد
2
میزهای سرد کننده
گالوانیزه با روکش استیل به ابعاد 2*1
شرکت چشمه
ایران
4 عدد
3
دستگاه بسته بندی تافی
شامل قسمت فرم دهنده و برش و بسته بندی با قدرت موتور 5/4 کیلو وات
ماشین سازی کاوانی
ایران
1 عدد
4
آسیاب
والسی به قدرت 5/1 کیلو وات
ماشین سازی چشمه
ایران
1 عدد
5
همزن خمیر ( میکسر)
استیل با قدرت 5/1 کیلو وات
ماشین سازی نامجو
ایران
1 عدد
6
دستگاه تزریق مواد
همراه با تونل سرد کن
ماشین سازی کاوانی
ایران
1 عدد
7
دستگاه بسته بندی شکلات
به قدرت 5/4 کیلو وات اتوماتیک
ماشین سازی کاوانی
ایران
1 عدد
8
میز کار
چوبی با روکش استیل به ابعاد 2*1
شرکت صنایع چوبی ایران
ایران
1 عدد
9
قالب شکلات
فلزی 30 تایی
شرکت چشمه
ایران
3 عدد
10
سبد پلاستیکی
20 کیلویی پلاستیکی
تولید کننده های ظروف پلاستیک
ایران
50 عدد
جدول 3- برآورد قیمت ماشین آلات و تجهیزات
ردیف
نام
تعداد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل( ریال)
1
دیگ پخت مواد
1 عدد
12000000
12000000
2
میزهای سرد کننده
4 عدد
500000
2000000
3
دستگاه بسته بندی تافی
2 عدد
15000000
30000000
4
سبد پلاستیکی 20 کیلویی
50 عدد
30000
1500000
5
میز کار
3 عدد
500000
1500000
6
آسیاب
1 عدد
2800000
2800000
7
میکسر خمیر
1 عدد
9000000
9000000
8
دستگاه تزریق
1 عدد
11000000
22000000
9
دستگاه بسته بندی شکلات
1 عدد
10400000
15400000
10
انواع قالب شکلات سی تایی
6 عدد
800000
4800000
11
جمع
__
101.000.000
12
هزینه نصب510% و هزینه حمل 2%
__
__
12120000
جمع هزینه های ماشین آلات و تجهزات
113120000
5-2- مشخصات ماشین آلات حمل و نقل و تاسیسات
1-5-2- ماشین آلات حمل و نقل
جهت حمل و نقل مواد اولیه و محصولات تولیدی نیاز به یک دستگاه وانت نیسان دو تن ( زیرا در روز نیاز به دو تن مواد اولیه می باشد ) و جهت رفت و آمد پرسنل و ایاب و ذهاب نیاز به یک دستگاه مینی بوس می باشد که هزینه آن به شرح زیر است. لازم به ذکر است که حمل و نقل مواد اولیه به انبارها توسط لیفتراک و در داخل کارخانه از انبار به سالن تولید توسط جرثقیل سقفی انجام می گردد.
وانت نیسان 83800000 ریال
مینی بوس 190000000 ریال
لیفتراک 120000000 ریال
جمع 393800000 ریال
2-5-2- تاسیسات
· برق رسانی
میزان مصرف برق هر دستگاه از ماشین آلات و تجهیزات به شرح زیر می باشد :
– دستگاه بسته بندی تافی 5/4 کیلو وات و جهت دو دستگاه 9 کیلو وات ساعت
– هم زن دیگ پخت تافی 5/1 کیلو وات ساعت
– میکسر خمیر 5/1 کیلو وات
– آسیاب شکر 5/1 کیلو وات
– دستگاه بسته بندی شکلات 5/4 کیلو وات
– دستگاه تزریق مواد 5/1 کیلو وات
برق مصرفی تاسیسات شامل :
– موتور چاه آب 5/7 کیلو وات
– موتور دیگ بخار 7/7 کیلو وات
– دستگاه چیلر 12 کیلو وات
– تهویه ساختمان تولید 5/2 کیلو وات
– کولرها 5/2 کیلو وات
– جرثقیل 5/0 کیلو وات
جمع برق مصرفی ماشین آلات و تاسیسات 52 کیلو وات ساعت و جهت روشنایی 24 کیلو وات ساعت و جهت روشنایی 24 کیلو وات در نظر گرفته شده است . ضریب هم زمانی ماشین آلات و تجهیزات 50% است لذا : 50=24+(5/0*52)
پس کل برقی مصرفی 50 کیلو وات ساعت می باشد.
هزینه تامین برق و امتیاز و پست برق و نصب تابلو و غیره به ازا هر کیلو وات 300000 ریال است پس کل هزینه برق : ریال 15000000 = 300000*50
یک دستگاه ژانراتور اضطراری 25 کیلو وات جهت مواقع اضطراری به قیمت 15000000 ریال در نظر گرفته شده است پس کل هزینه برق رسانی 165000000 ریال برآورد می گردد.
· آب رسانی
آب مورد نیاز کارخانه از چاه عمیق به عمق 100 متر تامین می گردد که نیاز به یک الکتروپمپ شناور با موتور 5/7 کیلووات دارد و یک مخزن 4 متر مکعبی هوایی با خرپای مربوطه نیاز می باشد. حفر چاه از قرار هر متر 1250000 ریال با هزینه لوله و پمپ که جهت 100 متر مبلغ 35 میلیون ریال و مخزن هوایی 4 متر مکعب 25000000 ریال محاسبه گردیده، پس هزینه آب رسانی 185000000 ریال محاسبه شده است.
· سوخت رسانی
ماده سوختی مورد نیاز گازوئیل می باشد که جهت ذخیره آن نیاز به یک مخزن به گنجایش 6 متر مکعب است که هزینه 6 متر مکعب برابر است با ریال 5000000 و با احتساب 500000 ریال هزینه حمل مخزن تا کارخانه کل هزینه سوخت رسانی 5500000 ریال برآورده شده است.
· وسایل سرمایش و گرمایش
به منظور تامین گرمایش و سرمایش مورد نیاز در فصول سال موارد زیر پیش بینی می گردد.
کولر با ظرفیت 6000 به تعداد 4 دستگاه برای سالن تولید و انبار محصول مواد اولیه، کولر با ظرفیت 4000 به تعداد دو دستگاه برای ساختمان اداری و غذا خوری
یک دستگاه چیلر جهت سرد کردن میزهای تافی به ارزش 2800000 ریال
برای گرمایش از رادیاتور در ساختمان اداری و سالن تولید و با استفاده از دیگ بخار در استفاده از سوخت صرفه جویی می شود که هزینه رادیاتورهای مورد نظر با لوله کشی مربوطه 8 میلیون ریال برآورد شده ، 6 دستگاه کولر به ارزش 1150000 ریال، دیگ بخار همراه با سیستم تصفیه آب به مبلغ 4500000 میلیون ریال که جمعاً هزینه این بند 22200000 ریال می باشد.
· وسایل حفاظت و ایمنی
کپسول اطفاء حریق 11 کیلویی به ازای هر 50 متر مربع سالن تولید یک عدد که جهت 300 متر مربع 6 عدد کپسول و تعدادی سطل شن و جعبه کمک های اولیه از جمله وسایل حفاظت و ایمنی می باشد هزینه این قسمت 1400000 ریال و همچنین یک حلقه چاه 12 متری جهت دفع فاضلاب انسانی کارخانه به هزینه 600000 ریال و لذا جمع کل وسایل حفاظت و ایمنی 2000000 ریال می باشد .
· تهویه و جابجایی
جهت تهویه سالن تولید نیاز به 5 عدد تهویه به ارزش کل 300000 ریال و جهت جابجایی مواد اولیه نیاز به یک دستگاه جرثقیل بالا بر 500 کیلویی با زنجیر به مبلغ 2500000 ریال می باشد.
· وسایل آزمایشگاه
وسایل آزمایشگاه نظیر : چگالی سنج- ترمومتر – پیپت و بورت و بن ماری و سانتریفوژ که هزینه آنها به مبلغ 1500000 ریال می باشد.
در نتیجه هزینه تاسیسات مبلغ 385000000 ریال محاسبه می گردد.
جدول 4- برآورد هزینه ماشین آلات حمل و نقل و تاسیسات طرح
ردیف
شرح
هزینه (ریال )
1
ماشین آلات حمل و نقل
393800000
2
تاسیسات برق رسانی
165000000
3
تاسیسات آب رسانی
185000000
4
تاسیسات سوخت رسانی
5500000
5
وسایل سرمایش وگرمایش
22200000
6
وسایل حفاظت و ایمنی
2000000
7
تهویه و جابجایی
3800000
8
وسایل آزمایشگاهی ( در مرحله اول)
1500000
جمع
778800000
6-2- برآورد زمین، ساختمانها و محوطه سازی طرح
· زمین مورد نیاز 2800 متر مربع از قرار هر متر مربع 35000 ریال معادل 98 میلیون ریال است .
· ساختمانهای تولیدی مورد نیاز
سالن تولید
جهت دیگ پخت مواد یک متر مربع فضا لازم است.
جهت هر میز سرد کننده به ابعاد 2*1 متر دو متر مربع و جهت 4 عدد میز 8 متر مربع
هر دستگاه تافی 4 متر مربع و جهت دو دستگاه 8 متر مربع
سه عدد میز کار که ابعاد هر میز 2*1 میباشد و جهت سه عدد میز 6 متر مربع
دستگاه آسیاب یک متر مربع و میکسر خمیر یک متر مربع جمعاً 2 متر مربع فضا نیاز دارند . دستگاه تزریق مواد شکلات 2 متر مربع و دسدگاه بسته بندی شکلات 3 متر مربع مساحت نیاز دارند .
کل مساحت لازم فقط جهت جاسازی دستگاه ها 30 متر مربع و با احتساب سه برابر مساحت برای هر دستگاه مساحت لازم 100 متر مربع و با احتساب 35% فضای اضافی جهت حمل و نقل و تحرکات دیگر مساحت سالن تولید 200 متر مربع می شود و همچنین یک انبار جهت نگهداری قالبها و سبدها و لوازم مورد نیاز تولید به مساحت 100 متر مربع نیاز است که کل سالن تولید300 متر مربع برآورد می شود. ساختمان سالن از نوع سوله بوده واز قرار هر متر مربع 600000 ریال قیمت دارد که کل سالن / 180000000 ریال هزینه دارد .
180000000=600000*300
انبار مواد اولیه
شکر و کاکائو شیر خشک به مقدار 375 تن در سال مورد نیاز است (قبلاً در قسمت مواد اولیه میزان مواد محاسبه گردیده است ) با توجه به بسته بندی این مواد در کیسه های 50 کیلویی تعداد کیسه های لازم برابر است با :
کیسه عدد 7500= 375000:50
طول کیسه ها 85 سانتیمتر و عرض آنها 45 سانتیمتر پس مساحت هر کیسه 382/0 متر مربع می باشد و ارتفاع هر کیسه پر از مواد 30 سانتیمتر ( در حالت افقی ) است پس حجم اشغال شده توسط یک کیسه 1146/0 متر مکعب است و جهت کل کیسه ها برابر است با
860=1146/0*7500
متر مکعب و چون ارتفاع انبار مواد اولیه 5/2 متر می باشد پس :
مساحت لازم 344 متر مربع محاسبه می گردد . 344= 5/2 : 860
با احتساب 30% فضای خالی جهت حمل و نقل مقدار مساحت لازم 447 متر مربع جهت یک سال می باشد.
برای لسیتن و گلوکز مایع و روغن نباتی و کاکائو در سال 87 1 تن مواد نیاز می باشد که در حلب های 17 کیلویی بسته بندی می گردد. پس تعداد حلب ها برابر است با 11000 عدد . ابعاد حلب های 17 کیلویی (23*23*35) سانتیمتر است فضای اشغال شده توسط هر حلب 0185/0 متر مکعب است پس کل فضای اشغال شده :
متر مکب 5/203 = 0185/0*11000
با توجه به ارتفاع 5/2 متر انبار مواد اولیه مساحت لازم : 4/81= 5/2 : 5/203
با احتساب 30% فضای خالی جهت حمل و نقل 106 متر مربع جهت یکسال مواد به فضا نیاز است .
فویل آلومینیوم و نایلون و کاغذ بسته بندی در سال 52 تن مورد نیاز است . که به صورت رولهای پنج کیلویی در نظر گرفته شده
104000 = 5 : 52000
پس تعداد رولها 10400 عدد که ابعاد هر رول (2/0 * 5/0 * 5/0) میباشد پس فضای اشغال شده توسط هر رول 05/0 متر مکعب می باشد 520 = 05/0 * 10400 پس کل حجم لازم جهت رولها 520 متر مکعب است که با ارتفاع 5/2 متر انبار مواد اولیه مساحت لازم برابر است با 208 متر مربع که با احتساب 30% فضای خالی مساحت لازم 270 متر مربع جهت یک سال است . 208 = 5/2 : 520
جهت انبار نمودن کار تنهای خالی با توجه به نیاز به 30300 عدد کارتن 20 کیلویی برای تولید 600 تن محصول در سال و با توجه به این که ابعاد هر کار تن خالی 1*90*100 سانتیمتر است ( در حالت تا شده) و از آنجا که فضای لازم جهت هر کارتن 009/0 متر مکعب است . لذا فضای کل کار تنها برابر است با :
متر مکعب 7/272 = 009/0 * 30300
پس حجم کل کار تنها برابر با 272 متر مکعب و با احتساب 5/2 متر ارتفاع انبار مساحت لازم 109 متر مربع و با احتساب 30% فضای اضافی جهت جابجایی به 142 متر مربع مساحت جهت انبارسازی یکسال کار تنها لازم است : 109= 5/2 : 272 در نتیجه با جمع نمودن اقلام کل مساحت انبار مواد اولیه جهت یک سال برابر است با :
965 = 142 + 270 + 106 + 447 متر مربع
و برای انبار سازی دو ماه ماده اولیه نیاز به : 160 = 8/160 = 6 : 965
160 متر مربع انبار می باشد که ساختمان آن از نوع سوله بوده و از قرار هر متر مربع 600000 ریال هزینه دارد. پس کل هزینه انبار مواد اولیه برابر است با :
ریال 96000000 = 600000 * 160
انبار محصول
کل محصول 600 تن در سال است که در کار تنهای 20 کیلویی بسته بندی می شود پس برای محصول 30000 عدد کار تن 20 کیلویی به منظور بسته بندی لازم است . ابعاد هر کارتن محتوی مواد 40 * 50 * 50 سانتیمتر است پس حجم هر کار تن 1/0 متر مکعب و کل کار تنها 3000 = 1/0 * 30000 متر مکعب فضا اشتغال می کنند.
که با احتساب 5/2 متر ارتفاع انبار :
1200 = 5/2 : 3000
و با در نظر گرفتن 30% فضای اضافی جهت یک سال محصول 1560 متر مربع انبار و جهت ذخیره سازی یک ماه نیاز به 130 متر مربع مساحت می باشد:
130= 12 : 1560
نوع ساختمان انبار از نوع سوله بوده و از قرار هر متر مربع 600000 ریال است پس هزینه انبار محصول برابر است با : ریال 78000000 = 600000 * 130
ساختمان اداری و سرویس های مورد نیاز
به ازای هر نفر پرسنل اداری 10 متر مربع ساختمان در نظر گرفته شده است . که با وجود 4 نفر پرسنل اداری مساحت لازم 40 متر مربع و 20 متر مربع به عنوان ساختمان سرویس ها شامل رختکن و دستشویی و حمام پیش بینی شده است و 30 متر مربع جهت نمازخانه و غذا خوری 20 متر مربع جهت انبار قطعات یدکی و 20 متر مربع جهت تعمیرگاه و 30 متر مربع جهت تاسیسات و 20 متر مربع جهت نگهبانی که در کل به 212 متر مربع مساحت لازم است. ساختمان آن از نوع آهن و آجر و از قرار هر متر مربع 1500000 ریال است پس هزینه کل این بند : 38000000 = 150000 * 212 ریال می باشد.
کل هزینه های ساختمان سازی بالغ بر 492000000 ریال می باشد .
مساحت کل ساختمانها 802 متر مربع است.
محوطه سازی و تسطیح
خاکبرداری و تسطیح ، چون زمین انتخابی مسطح در نظر گرفته شده نیازی به تسطیح ندارد.
حصار کشی
ابعاد زمین 40 * 70 در نظر گرفته شده است که متر مربع 220 = (40+70) 2 دیوارکشی به ارتفاع 2 متر برابر است با متر مربع 440 = 2 * 220
هزینه هر متر مربع دیوار کشی از قرار 400000 ریال است پس :
176000000 = 40000 * 440 ریال کل هزینه حصارکشی می باشد.
آسفالت و پیاده سازی
مساحت 280 متر مربع جهت آسفالت و پیاده سازی در نظر گرفته شده ( 10% زمین ) و از قرار هر متر مربع 10000 ریال لذا کل هزینه برابر است با : ریال 2800000 = 10000 * 280
ایجاد فضای سبز
مقدار 140 متر مربع به منظور ایجاد فضای سبز در محوطه کارخانه در نظر گرفته شده که هزینه هر متر مربع 10000 ریال و جمعاً 1400000 ریال می باشد .
1400000 = 10000 * 140
جدول 5- برآورد مساحت و هزینه های ساختمانی
ردیف
نام ساختمان
زیر بنا
متر مربع
هزینه هر
متر مربع
هزینه کل
(هزار ریال)
1
سالن تولید
300
600000
180000000
2
انبار مواد اولیه
160
600000
96.000.000
3
انبار محصول
130
600000
78000000
4
ساختمان اداری
40
1500000
60000000
5
سرویس ها شامل ( رختکن و دستشویی و حمام)
20
1500000
30000000
6
نمازخانه و غذا خوری
30
1500000
45000000
7
انبار قطعات یدکی و تعمیرگاه
40
1500000
60000000
8
تاسیسات
30
1500000
45000000
9
آزمایشگاه
20
1500000
30000000
10
سرایداری
20
1500000
30000000
11
نگهبانی
12
1500000
18000000
جمع
802
__
672000000
جدول 6- هزینه های محوطه سازی و تسطیح و غیره
نام ساختمان
زیر بنا
هزینه هر متر مربع
(ریال)
هزینه کل (هزار ریال)
خاکبرداری و تسطیح
__
__
__
حصار کشی
440
400000
176000000
آسفالت و پیاده سازی
280
10000
2800000
فضای سبز
140
10000
1400000
جمع
180200000
7-2- انرژی مصرفی ( آب، برق و سوخت )
1-7-2- آب مصرفی
به ازای هر نفر پرسنل کارخانه روزانه مقدار 200 لیتر آب به منظور شستشو و حمام و آشپزی و دیگر موارد پیش بینی شده است پس جهت کل پرسنل :
لیتر 4000 = 200 * 20
آب مصرفی جهت فضای سبز به ازای هر متر مربع 4 لیتر پس : لیتر 560 = 4 * 140
4 متر مکعب جهت مصرف دیگ بخار یک تن و یک متر مکعب جهت تولید جمعاً پنج متر مکعب ، پس کل آب مصرفی روزانه 10 متر مکعب می باشد که چون از چاه استفاده می شود هزینه ای ندارد ، آب مصرفی سالیانه 2700 متر مکعب می باشد .
2-7-2- برق مصرفی
همانطور که قبلاً در قسمت برق رسانی محاسبه گردید میزان برق کارخانه 50 کیلو وات ساعت است که در یک شیفت 8 ساعته و با 270 روز کاری در سال
کیلو وات 108000 = 270 * 8 * 50
هزینه برق از قرار هر کیلو وات 122 ریال برابر است با : ریال 1317600 = 122 * 108000
3-7-2- سوخت مصرفی
سوخت مصرفی گازوئیل و بنزین می باشد که به شرح زیر محاسبه می شود :
الف : گازوئیل مصرفی دیگ بخار در روز 200 لیتر می شود از قرار هر لیتر 300 ریال :
62100 = 230 * 270
18630000 = 300 * 62100
ب : مصرف روزانه بنزین جهت وانت 30 لیتر است و مصرف سالیانه آن 8100 لیتر هزینه بنزین از قرار هر لیتر 650 ریال برابر است با :
لیتر 8100 = 30 * 270 و 5265000 = 650 * 8100 ریال
هزینه بنزین می باشد.
پس هزینه کل سوخت برابر است با :
23895000 = 18630000 +5265000
جدول 7- انرژی مصرفی آب و برق و سوخت
شرح
واحد
مصرف سالیانه
هزینه واحد
(ریال)
هزینه کل
برق
کیلو وات
108000
122
13176000
آب
متر مکعب
2700
__
__
گازوئیل
لیتر
62100
300
18630000
بنزین
لیتر
8100
650
5265000
جمع
37071000
بنابراین مجموع کل هزینه انرژی مصرفی بالغ بر 37071000 ریال برآورد شده است.
8-2- نیروی انسانی مورد نیاز
تعداد 22 نفر پرسنل در یک شیفت با در نظر گرفتن 270 روز کاری در سال به شرح جدول 8 به کار اشتغال خواهند داشت.
جمع حقوق و مزایای پرسنل برابر 790398000 ریال برآورد می گردد. توضیح این که حقوق سالیانه براساس چهارده (14) ماه (دوازده 12 ) ماه حقوق ، یک ماه مرخصی و یک ماه پاداش به علاوه 23% حق بیمه سهم کارفرما برآورد گردیده است.
جدول 8- نیروی انسانی طرح
ردیف
نیروی انسانی (گروه )
تعداد
تخصص یا تخصیلاتش
متوسط حقوق ماهانه
ریال
حقوق سالیانه
ریال
جمع حقوق گروه ها
( ریال)
1
مدیریت
1
مهندس صنایع غذایی
7000000
98000000
98000000
2
مهندس ( مسئول فنی )
1
مهندس صنایع غذایی
4500000
63000000
63000000
3
تکنیسین آزمایشگاه
1
فوق دیپلم با تجربه
3500000
49000000
49000000
4
تکنیسین تولید
1
فوق دیپلم صنایع غذایی
3500000
49000000
49000000
5
مسئول امور اداری
1
حداقل دیپلم با سابقه
2500000
35000000
35000000
6
حسابدار
1
حداقل دیپلم حسابداری
2500000
35000000
35000000
7
راننده و کارپرداز
2
حداقل سیکل
2000000
35000000
56000000
8
آبدارچی و نظافت چی
1
حداقل ابتدایی
1300000
18200000
18200000
9
مکانیک و سرویس کار
1
حداقل ابتدایی
1500000
21000000
21000000
10
کارگر
10
حداقل ابتدایی
1300000
18200000
18200000
11
نگهبان
1
حداقل ابتدایی
1300000
18200000
18200000
12
سرایدار
1
حداقل ابتدایی
1300000
18200000
18200000
جمع
22
__
__
__
642600000
بیمه 23%
__
__
__
147798000
جمع
790398000
اثانیه اداری جهت هر نفر 150000 ریال و جهت چهار نفر پرسنل اداری 600000 ریال در نظر گرفته شده است.
9-2- استهلاک سالیانه
هزینه استهلاک سالیانه برآورده شده برای اقلام سرمایه ای استهلاک پذیر به شرح زیر است .
جدول 9- هزینه استهلاک سالیانه
عنوان
نرخ استهلاک
ارزش کل
(میلیون ریال)
استهلاک سالیانه
(ریال)
محوطه سازی و حصار کشی
5%
2/180
9010000
ساختمان
5%
672
3360000
تاسیسات
7%
385
26950000
وسایل حمل و نقل
10%
8/393
39380000
ماشین آلات
10%
101
10100000
اثاثیه اداری
20%
6/0
120000
جمع
__
6/1732
119160000
10-2- تعمیر و نگهداری
هزینه تعمیر و نگهداری با توجه به نرخ استاندارد به شرح جدول زیر می باشد:
جدول 10 – هزینه تعمیر و نگهداری سالیانه
عنوان
نرخ
ارزش (میلیون ریال)
هزینه تعمیر و نگهداری سالیانه
( ریال)
ساختمان
1%
672
6720000
محوطه سازی و حصارکشی
1%
2/180
36040000
تاسیسات
4%
385
1540000
وسایل حمل و نقل
10%
8/393
39380000
ماشین آلات
3%
101
3030000
جمع
__
1732
68134000
بررسی های مالی
1-3- هزینه های ثابت طرح
میزان سرمایه ثابت مورد نیاز برای اجرای طرح با احتساب هزینه های قبل از بهره برداری برآورده می شود .
· محاسبه هزینه های قبل از بهره برداری
– هزینه مطالعات مقدماتی ، تهیه طرح اجرایی و خدمات مهندسی 1% سرمایه ثابت و معادل 18479000 ریال است .
– هزینه مربوط به تاسیس شرکت و دریافت مجوزهای مختلف 02/0% وام و معادل 8842917 ریال است.
هزینه های پرسنل اجرا و دوره بهره برداری آزمایشی به شرح جدول زیر می باشد .
جدول 11 – هزینه های پرسنلی اجراو دوره بهره برداری آزمایشی
سمت
مدت کار
حقوق ماهیانه (ریال)
کل حقوق سالیانه( ریال)
مدیر
1
12
7000000
18000000
تکنیسین
1
12
3500000
49000000
مکانیک
1
6
1500000
21000000
کارپرداز
1
6
2000000
28000000
جمع
4
__
__
196000000
هزینه آموزشی پرسنل جهت هر نفر 500000 ریال و با توجه به 10 نفر کارگر معادل 5000000 ریال است . جمع هزینه های قبل از بهره برداری 228331917 ریال برآورده شده است.
سرمایه ثابت طرح
جدول 12 – اقلام تشکیل دهنده سرمایه ثابت طرح
ردیف
شرح
جمع کل به میلیون ریال
1
زمین
98
2
محوطه سازی و حصار کشی
2/180
3
ساختمان
672
4
تاسیسات (آب رسانی، برق رسانی و سوخت رسانی)
385
5
وسایل حمل و نقل
8/393
6
ماشین آلات و تجهیزات
101
7
اثانیه ادای
6/0
8
هزینه های پیش بینی نشده
__
9
هزینه های قبل از بهره برداری
3/18
جمع (میلیون ریال)
9/1848
· میزان سرمایه در گردش سه ماه تولید
میزان سرمایه در گردش جهت سه ماه تولید به شرح جدول زیر میباشد .
جدول 13 – سرمایه در گردش سه ماه تولید
ردیف
عنوان
هزینه (ریال)
1
تامین مواد اولیه مورد نیاز
1105760813
2
حقوق و مزایای کارکنان
197599500
3
انرژی مورد نیاز
9267750
4
سایر هزینه های جاری 5% اقلام فوق
65631403
5
هزینه های فروش 1% قیمت مواد اولیه
11057608
جمع
1380049324
کل سرمایه = سرمایه در گردش + سرمایه ثابت
7.369.097.296=5.520.197.296+1.848900000
سرمایه در گردش یک سال ریال : 5.520.197.296=4*1380049324
60
100
وام یک ساله سرمایه درگردش :
ریال 3.312.118.378 =100/60 * 5.520.197.296
وام سرمایه ثابت : ریال 1.109.340.000 = 10 / 22%* 1.848.900.000
نرخ بهره وام سرمایه ثابت : ریال 24405480 = 2 / 25% * 1.109.340.000
نرخ بهره وام سرمایه در گردش : ریال 414014797 = * 3312118378
کل نرخ بهره وام : ریال 438420277 = 24405480 * 41401479
نرخ بهره وام جهت سرمایه ثابت 22% و جهت سرمایه درگردش یک ساله 25% محاسبه شده است.
2-3- هزینه های عملیاتی طرح
شامل هزینه های غیر پرسنلی دفتر مرکزی و هزینه های جاری آزمایشگاه و هزینه های فروش است.
هزینه های غیر پرسنلی دفتر مرکزی به علت نداشتن دفتر مرکزی در نظر گرفته نشده است . هزینه های جاری آزمایشگاه در سال 10000000 ریال در نظر گرفته شده است .
هزینه های فروش 1% قیمت مواد اولیه که 11057608 ریال محاسبه شده است .
کل هزینه های عملیاتی برابر است با :
ریال 21057608 = 11057608 + 10000000
3-3- کل هزینه های طرح
بنابراین کل هزینه های تولید به شرح زیر محاسبه می گردد.
جدول 14 – کل هزینه های تولید
ردیف
عنوان هزینه
مبلغ کل به ریال
1
مواد اولیه و قطعات تافی
1632695750
2
مواد اولیه و قطعات شکلات
2790347500
3
حقوق و مزایای شکلات
790398000
4
سوخت و انرژی
37071000
5
هزینه استهلاک
119160000
6
هزینه تعمیر و نگهداری
68134000
7
هزینه های عملیاتی
21057608
8
کارمزد تسهیلات دریافتی
438420277
9
هزینه های قبل از بهره وری (استهلاک سالیانه با نرخ10%)
22833192
جمع کل هزینه ها به ریال
5.920.117.327
4-3- برآورد قیمت تمام شده شکلات و تافی
از مبلغ کل هزینه ها چنانچه هزینه مواد اولیه تافی و شکلات راحذف نماییم کل هزینه های مشترک دو محصول به دست می آید که 50 % جهت تافی و 50% جهت شکلات در نظر گرفته می شود .
کل هزینه های مواد اولیه تافی و شکلات ریال: 423043250 = 2790347500 + 1632695750
هزینه های مشترک ریا ل: 1497074077 = 442304325- 5920117327
سهم هزینه هر کدام از محصولات ریال : 748537039= 2: 1497074077
کل هزینه های تافی ریال : 2381232789 = 1632695750 + 748537039
قیمت تمام شده هر کیلو تافی 7937 = 300000 : 2981232789
کل هزینه های شکلات : 4287421577 = 2790347500 + 1497074077
قیمت تمام شده هر کیلو شکلات : 14291 = 300000 : 4287421577
برای محاسبه قیمت تمام شده کل هزینه های تولید (هزینه های ثابت و متغیر ) را به مقدار تولید سالیانه با ظرفیت نهایی 300 تن تافی – 300 تن شکلات تقسیم نموده و قیمت تمام شده را به دست آوردیم جهت به دست آوردن قیمت فروش حدود 20% به قیمت تمام شده افزوده ایم . قیمت فروش تافی هر کیلو 9525 ریال قیمت فروش هر کیلو شکلات 17150 ریال می باشد.
تجزیه و تحلیل مالی طرح
جدول 15- تعیین نحوه سرمایه گذاری طرح
میزان / مقدار
شرح
40%
درصد سهم متقاضی از سرمایه ثابت
60%
درصد سهم بانک از سرمایه ثابت
40%
درصد سهم متقاضی از سرمایه در گردش
60%
درصد سهم بانک از سرمایه در گردش
جدول 16- درصد استفاده از ظرفیت در سال های مختلف
میزان تولید (کیلوگرم)
درصد از کل ظرفیت
شرح
شکلات
تافی
2700000
270000
90
تولید در سال اول
285000
285000
95
تولید در سال دوم
300000
300000
100
تولید در سال سوم
300000
300000
100
تولید در سال چهارم
جدول 17- درآمد حاصل از فروش محصول
ریال – کیلوگرم
سال
شکلات
تافی
کل فروش
( میلیون ریال)
قیمت
مقدار تولید
فروش
قیمت
مقدار تولید
فروش
اول
20.0000
270.000
5.400.000.000
15000
270.000
4.050.000.000
9450
دوم
20.0000
285.000
5.700.000.000
15000
285.000
4.275.000.000
9975
سوم
20.0000
300.000
6.000.000.000
15000
300.000
4.500.000.000
10500
چهارم
20.0000
300.000
6.000.000.000
15000
300.000
4.500.000.000
10500
پنجم
20.0000
300.000
6.000.000.000
15000
300.000
4.500.000.000
10500
ششم
20.0000
300.000
6.000.000.000
15000
300.000
4.500.000.000
10500
هفتم
20.0000
300.000
6.000.000.000
15000
300.000
4.500.000.000
10500
هشتم
20.0000
300.000
6.000.000.000
15000
300.000
4.500.000.000
10500
قیمت محصولات براساس قیمت عمده فروشی شکلات و تافی بسته بندی شده در سال 1382 تعیین شده است . ( بند 4-1 گزارش )
گرچه می توان با یک نرخ تورم قیمت محصولات را در سال های مختلف افزایش داد اما به دلیل افزایش موازی هزینه های متغیر نظیر مواد اولیه از اعمال این تغییرات اجتناب گردید که چندان بر تحلیل وضعیت مالی طرح موثر واقع نخواهد شد.
جدول 18 – هزینه های تولید در سالهای مختلف براساس ظرفیت تولید
سال
مواد اولیه
حقوق و دستمزد
برق و سوخت و
روشنایی
تعمیر و نگهداری
استهلاک
استهلاک هزینه های
قبل از بهره برداری
هزینه های مالی
درصد
هزینه واقعی
درصد
هزینه واقعی
درصد
هزینه واقعی
درصد
هزینه واقعی
درصد
هزینه واقعی
درصد
هزینه واقعی
درصد
هزینه واقعی
اول
90
3980798925
90
711358200
90
33363900
90
61320600
100
119160000
100
22833192
100
438420277
دوم
95
4201891088
95
750878100
95
35217450
95
64727300
100
119160000
100
22833192
100
438420277
سوم
100
4423043250
100
790398000
100
37071000
100
68134000
100
119160000
100
22833192
100
438420277
چهارم
100
4423043250
100
790398000
100
37071000
100
68134000
100
119160000
100
22833192
100
438420277
پنجم
100
4423043250
100
790398000
100
37071000
100
68134000
100
119160000
100
22833192
100
438420277
ششم
100
4423043250
100
790398000
100
37071000
100
68134000
100
119160000
100
22833192
100
438420277
هفتم
100
4423043250
100
790398000
100
37071000
100
68134000
100
119160000
100
22833192
100
438420277
هشتم
100
4423043250
100
790398000
100
37071000
100
68134000
100
119160000
100
22833192
100
438420277
ادامه جدول 18 – هزینه تولید در سالهای مختلف براساس ظرفیت تولید
سال
هزینه های عملیاتی
هزینه های پیش بینی نشده (1% کل هزینه ها)
کل هزینه های تولید
درصد
هزینه واقعی
درصد
هزینه واقعی
کل هزینه های تولید
اول
90
18951847
100
53861469
5440008410
دوم
95
20004728
100
56531321
5709663456
سوم
100
21057608
100
59201173
5979318500
چهارم
100
21057608
100
59201173
5979318500
پنجم
100
21057608
100
59201173
5979318500
ششم
100
21057608
100
59201173
5979318500
هفتم
100
21057608
100
59201173
5979318500
هشتم
100
21057608
100
59201173
5979318500
جدول 19- پیش بینی عملکرد سود و زیان
شرح
سال
اول
دوم
سوم
چهارم
پنجم
ششم
خالص فروش
945000000
9975000000
1050000000
1050000000
1050000000
1050000000
کسر می شود هزینه های تولید : (قیمت تمام شده)
4959803094
5228405259
6110213423
6110213423
6110213423
6110213423
– مواد اولیه
3880738925
4201891088
4423043250
4423043250
4423043250
4423043250
– حقوق و دستمزد
711358200
75087100
790398000
790398000
790398000
790398000
– انرژی
33363900
35217450
37071000
37071000
37071000
37071000
– تعمیر و نگهداری
61320600
64727300
68134000
68134000
68134000
68134000
– استهلاک
119160000
119160000
119160000
119160000
119160000
119160000
– پیش بینی نشده
53861469
56531321
59201173
59201173
59201173
59201173
سود ناویژه
4490196906
4746594741
4389786577
4389786577
4389786577
4389786577
کسر می شود : هزینه های عملیاتی
18951847
20004728
21057608
21057608
21057608
21057608
سود عملیاتی
4471245059
4726590013
4368728969
4368728969
4368728969
4368728969
کسر می شود: هزینه های غیر عملیاتی
461253469
461253469
461253469
461253469
461253469
461253469
– استهلاک هزینه قبل از بهره برداری
22833192
22833192
22833192
22833192
22833192
22833192
– هزینه مالی
438420277
438420277
438420277
438420277
438420277
438420277
سود قبل از مالیات
4009991590
4265336544
3907475500
3907475500
3907475500
3907475500
کسر می شود : مالیات (25%)
1002497898
1066334136
976868875
976868875
976868875
976868875
سود خالص پس از کسر مالیات
3007493693
3199002408
2930606625
2930606625
2930606625
2930606625
جدول 20- محاسبه هزینه های ثابت و متغیر برای حداکثر ظرفیت تولید
شرح
میزان
ثابت
متغیر
درصد
میزان
درصد
میزان
حقوق و دستمزد
790398000
75
592798500
25
197599500
انرژی و سوخت
37071000
10
3707100
90
33363900
تعمیرات و نگهداری
68134000
10
6819400
90
61320600
استهلاک
119160000
100
119160000
__
__
هزینه های عملیاتی
اداری و سایر
7894239
100
7894239
__
__
فروش
11057608
0
__
100
11057608
هزینه های غیر عملیاتی
461253469
100
461253469
__
__
هزینه های پیش بینی نشده
5921173
5
296058
95
5625115
جمع
1500889489
__
1191922766
__
308966723
به منظور تحلیل نقطه سر بسر از فرمول :
هزینه سرانه متغیر محصول – قیمت محصول/ کل سرمایه گذاری طرح = تولید در نقطه سربسر
در قسمت 1-3- کل سرمایه گذاری طرح معادل 7369097296 ریال محاسبه گردید .
8