تارا فایل

پروژه شیوه ی طرح نویسی طرح جامع پارکداری


به نام خدا

دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست
گروه محیط زیست

شیوه ی طرح نویسی طرح جامع پارکداری

استاد راهنما:
جناب آقای دکترعلمی

گردآورندگان:
مینا دهقان بنادکی
عاطفه فلاح تفتی

بهار
1390
عنوان
صفحه
مقدمه
2
اهداف تهیه گزارش طرح جامع پارکداری
2
ارزش های چهارگانه پارک های ملی
3
عوامل اقتصادی – اجتماعی
4
نمونه طرح تفضیلی و توجیهی
6
بخش تفضیلی
20
ارکان گزارش
35
روش های به کار رفته در تهیه طرح
37
انواع تقسیمات و طبقه بندی اطلاعات موجود در گزارش های طرح جامع بارگذاری
38
طرح جامع پارکداری چهار چوب تهیه طرح مدیریت حیات وحش 1982 هاریا و همکاران بخش 1
40
طرح ریزی پارکهای ملی از جان موزلی ک (1976)
41
طرح مدیریت منطقه حفاظت شده گنو(مرحله توجیهی)
42
طرح مدیریت پناهگاه حیات وحش قمیشلو (مرحله توجیهی)
43
طرح جامع مدیریت پارک ملی کلاه قاضی
43
طرح الگوی سازمان محیط زیست

53
نتیجه گیری
64
منابع
68
مقدمه:
تعریف گزارش نویسی
گزارش نویسی در لغت به معنای تفسیر قضیه، شرح و تفضیل خبر با کار میکند انجام یافته ( فرهنگ عمید) بیان و اظهار ( فرهنگ معین ) و دراصطلاح انتقال اطلاعات از فردی که آنرا می داند و یا به دست آورده است
به فردی که نمی داند ونیازمند اطلاعات مذبور می باشند و یا باید از آن آگاهی داشته باشند.
از گزارش نویسی تعاریف زیادی ارائه شده است که به منظور کوتاه و مفید کردن مطلب آن تعریفی که کاملتر است ارائه میگردد.
" به هر نوع اننقال اطلاعات که برمبنای موازین علمی ازمنابع موثق تحصیل گردیده و طبق اصول و ضوابط ویژه تنظیم و تدوین شده باشد و به فردی یا افراد مشخص به منظور حصول اطلاع و یا اتخاذ تصمیم ارائه گردد، گزارش اطلاق می گردد.
در توضیح این تعریف چند عامل اصلی در گزارش مشخص می شود.
1- وجود فردی با عنوان گزارش دهنده
2- دستیابی و تحصیل حقایق و اطلاعات لازم
3- پرورندان و آماده نمودن حقایق
4- ارائه آن به صورتی خاص به گزارش گیرنده
وظیفه مهم گزارش دهنده بدیهی است که تحصیل اطلاعات به صورت خام از منابع موثق بوده و نکته مهم این جاست که باید به این اطلاعات نام پرورانده و براساس مخاطب یا مخاطبین وسطح دانش و اهداف پرورانده شود.
طبق تعریف کلی ارائه شده ازگزارش ، گزارش طرح جامع به صورت خاص شامل:
1- اطلاعات که باید منتقل شود.
2- مبنا و روش تحصیل اطلاعات علمی
3- منابع موثق جهت تحصیل اطلاعات
4- اصول و ضوابط جهت تنظیم و تدوین گزارش
5- فرد، افراد یا سازمان گیرنده گزارش ( مخاطبین )
6- هدف گیرنده گزارش از مطالعه و استفاده ازگزارش چه می باشد.
اهداف تهیه گزارش طرح جامع پارکداری:
جهت تعیین هدف تهیه گزارش طرح جامع باید هدف از طرح جامع و مطالعات آن بررسی شوند برای رسیدن به هدف طرح جامع باید هد ف از پارک داری وبرای روشن شدن این مسئله باید اهمیت پارک و مناطق حفاظت شده معین گردد.
اهمیت مناطق حفاظت شده و پارک های ملی→حفاظت و اجرای عملیات پارکداری→طرح جامع پارکداری→گزارش طرح جامع
برای رسیدن به این مهم ابتدا به بررسی اهمیت مناطق حفاظت شده و پارک ملی می پردازیم و همچنین چالش هایی پیش روهر منطقه درمدتی طولانی ویژگی های خاص پیدا کرده و عناصر حیاتی آن به ارتباط با یکدیگرو محیط فیزیکی خود نظام و تداوم یافته است مناطق حفاظت شده کلیه ویژگی های طبیعی هر سرزمین را تحت پوشش قرار می دهند و آئینه تمام عیاری از کل سرزمین می باشند.
پارک های ملی و مناطق تحت حفاظت دارای سه پارامتر مهم می باشند که بایدمورد حفاظت قرارگیرند
1- فرایند های اکولوژیک ضروری و سیستم های حیات وحش ( گیاهی و جانوری)
2- حفظ تنوع ژنتیکی زیستمندان
3- تضمین بهره برداری پایدار از گونه ها و اکوسیستم ها
تغییرات عمیق و جبران ناپذیر طبیعت و اکوسیتم ها. دراثر ارتقای قابلیت ها و توانایی های انسان و در مهار و تسخیر طبیعت از یک و رابطه تخریب گرایانه انسان با طبیعت دراثر بهره برداری نادرست و مفرط بر شالوده ای صرفا اقتصادی از سوی دیگر ، طبیعت و ذخایر زنده آن در سطحی وسیع به نابودی کشانیده شده است. ولی پژوهشگران و متفکران با پیش بینی مخاطرات ناشی ازبهره برداری سود گرایانه از طبیعت از یکسو و اعتقاد به روند تحولات موجود و آتی برای بهبود روابط انسان با طبیعت از سوی دیگر ضمن تلاش درافزایش ارتقاء سطوح دانش و معرفت زیست محیطی ، ضرورت نگهداری بخش های معینی ازطبیعت و عمدتا هسته ها ی طبیعی و محکمتر تغیر یافته آن را تحت عناوین مختلف ( پارک ملی ، مناطق حفاظت شده وپناهگاه حیات وحش آثار طبیعی ملی و… ) برای هر ملل با استدلال ، اجتناب ناپذیر ساخته اند تا این هسته ها بعداًً به عنوان الگو و شاهد جهت بازسازی و ترمیم طبیعت بکارگرفته شوند.
می توان گفت توسعه تدریجی این مناطق درجوامع امروز نه تنها ضروری است بلکه حیاتی می باشد . این تنها شیوه واقع گرایانه عملی بوده است که دوستداران بهزیستی انسانها به آن امید بسته اند در جهت ارتقای سطح دانش و فرهنگ زیست محیطی شد.
تضمین حفاظت از کلیه ویژگی های این مناطق ، شرط اصلی برای دستیابی به اهداف آنها و مدیریت فعالانه و آگاهانه بر آنهاست.
مناطق حفاظت شده بالاخص پارک های ملی دارای چهار ارزش اصلی میباشند.
ارزش های چهارگانه پارک های ملی:
1- علمی
2- تفرجگاهی
3- آموزشی
4- زیبایی شناسی
در جهت حفاظت ازپارک های ملی و مناطق تحت حفاظت بایدیک مجموعه اقداماتیدر جهت سازماندهی و کنترل و مدیریت بهینهاین مناطق صورت گیرد این اقدامات باید طبق موازینی براساس یک طرح جامع و کامل منطقی و اصولی (برپایه علمی)صورت پذیرد که مجموعه این اقدامات مدیریتی پارکداری گویند.
پارکداری ما طبق یک طرح جامع صورت پذیرد این طرح جامع لازمه بارگذاری می باشد.
طرح جامع پارکداری تضمینی است برا ی حفظ و حراست از کلیه ارزش های وجودی پارک و منطقه حفاظتی و بهره وری معقول ومستمراز قابلیت های چند جانبه بدون آنکه تعارفی با یکدیگر داشته باشند.
پارک های ملی و مناطق تحت حفاظت بدلایل گفته شده و دلایل متعدد دیگر از اهمیت ویژه ای برخوردارند ولی ثمر بخش آنها در ابعاد گوناگون علمی و آموزش تفرجگاهی و.. نهایتا باید در خدمت حفاظت گیرد که لازمه حفاظت مفرط به داشتن طرح جامع می باشد.
به عبارت دیگر پارک های ملی زمانی که می تواند به طور بالفعل در خدمت جامعه قرار می گیرند که اداره آنها تحت پوشش طرح های جامع مدون قرار داشته باشد. تحت پوشش طرح های جامع پارک های ملی کالبد شکافی شده و منابع زنده و غیرزنده، استعداد اراضی و سایر ارزش ها ویژگی های آنها از نظر کمی وکیفی، موقعیت کنونی ، میزان و چگونگی استفاده از آنها آشکار می شود.
چنانچه فرآیند طرح جامع به عنوان قلب پارکداری محسوب شود با گزارش طرح جامع پارکداری به عنوان قلب فرایند طرح جامع پارکداری محسوب می گردد. به عبارتی فرایند طرح جامع پارکداری بدون تهیه گزارش طرح جامع بی مفهوم خواهد بود.
گزارش طرح جامع سند طرح جامع می باشد که مدیریت منابع پارک و بهره برداری آنها و توسعه امکانات مورد نیاز برای ارتقای سطح توانایی مدیریت و بهره برداری را هدایت و کنترل می کند بهترین بخش طرح جامع تعیین هدف های آن است زیرا تمام هدف های توسعه ، مدیریت امکانات و تسهیلات از این هدف ها مشتق می شود.
در نتیجه ارزیابی و تعیین استعدادهای اراضی واقع در پارک ها راههای استفاده چند جانبه از آنها به طوری که کیفیت ذاتی منابع خود را به طور مستمر حفظ نماید فراهم گردد
گزارش طرح جامع جهت اتخاذ تصمیمات صحیح مدیران ، مسئولین و عوامل و نیروی انسان منطقه حفاظتی می باشد که بوسیله مطالعه این گزارش میسر خواهد شد. این گزارش اقدامات لازم را در دوره های زمانی خاص ( کوتاه مدت ، میان مدت، بلند مدت) تعیین نموده است .
به طوری که این اقدامات هم راستا بایکدیگر بوده و هیچ تعارضی با یکدیگر نداشته و موجبات تخریب اکوسیستم را فراهم نمی آورند و در جهت اهداف والای حفاظت از طبیعت ( پارک) قرار دارند.
این نوع گزارشات جهت برنامه ریزی ، سازماندهی و هماهنگی در سازمانها استفاده می شود.
چه اطلاعاتی باید منتقل شود؟
اطلاعات مورد نیاز آن طورکه گفته شده باید به صورت خام تحصیل گردیده و پرورانده شده به صورت اطلاعات قابل استفاده مخاطب منتقل گردد تا مخاطب بتواند به هدفش یعنی اتخاذ تصمیم صحیح جهت مدیریت و برنامه ریزی برسانند.
اطلاعات خام مورد نیاز جهت گزارش طرح منابع پارکداری ، شامل پارامترهای متفاوتی است که هر کدام تخصص و دانش خود را می طلبد و در آخر حجم وسیعی از اطلاعات مختلف را فراهم می آورد که بدون طبقه بندی ، تلخیص و تبدیل به طورکلی پروراندن مطلب و منظم کردن آن قابل استفاده نخواهد بود.
به طور کلی قبل از اینکه طرح ریزی بتواند به طور موفقیت آمیزی شروع شود گروه طرح ریزی باید شناخت دقیقی از کیفیت منابع که اهمیت پارک مربوط به موجودیت آنها است و همین طور که عوامل انسانی و طبیعی که پارک را تحت تاثیر قرار می دهند. پیدا کند. در این جهت ابتدا اکوسیستم منطقه بررسی می شود که شامل دو پارامتر اساسی می باشد.
منابع و اکولوژیک ├ ■(اکوسیستم اکولوژیکی پارامتر@فرهنگی-طبیعی های رخساره زمین ←پارک در موثر طبیعی عوامل)}

بررسی اکوسیستم منطقه
ازجمله مواردی در طرح ریزی ضروری است .

عوامل اقتصادی – اجتماعی:
شرح گونه های شاخص اجزاء اکوسیستم ارتباط نسبی آنها با عوامل مختلف طبیعی است متخصصان زیرربط در امر منابع طبیعی که با تاریخ وضعیت آب و هوایی ، زمین شناسی ،نوع خاک ، لمینو لوژی ، ژئومورفولوژی ، هیدرولوژی ، فیزیوگرافی ، گیاه شناسی حیات وحش منطقه آشنایی دارند این اطلاعات را برای گروه طرح ریزی می توانند فراهم کنند درهرزمینه متخصصین همان رشته به جمع آوری اطلاعات می پردازند.
اطلاعات این قسمت را براساس آنچه گفته شد به طور کلی شامل :
1- منابع فیزیکی – این منابع شامل اطلاعات خام جزئی تری می شوند به شرح زیر:
نفشه توپوگرافی منطقه، نقشه شبکه آبراهه ها ،شاخه بندی ، شیب منطقه ( نقشه شیب)، نقشه جهت و ارتفاع ، همچنین شامل عکس های ماهواره ای ، هوایی می باشد.
در این قسمت موقعیت منطقه شامل مختصات ، مرزهای قانونی منطقه و محل طلاقی آن با نقاط مهم و بیان ویژگی های خاص منطقه می باشد.
2- زمین شناسی – بررسی جنبه شناسی ( رخساره ها ، سیستم های گسل و شکستگی )
اجزای تشکیل دهنده ی رخساره ها ، مساحت و درصد مساحت هر رخساره ، جنس سنگها و…)
عناصر ساختای منطقه ( ساختمان های تاقدیس و ناقدیس و گسل)
سیستم های شکستگی درز و شکاف ، نفوذ پذیری سنگها ( رفتار های هیدرودینامیکی سنگها)
فرسایش پذیری و حساسیت سنگها
3- ژئو مورفولوژی منطقه – واحدهای ژئومورفولوژی ( کوهستان ، تپه ماهور،دشت)
تیپ ها ، رخساره ها
4- زمین و خاک – بررسی بافت ، ساختمان ، عمق ، رنگ، لایه های پروفیل خاک اسیدیته ، شوری ، حاصلخیزی ،تجمع گچ و آهک در تیپ های خاک، مقاومت فیزیکی و مکانیکی طبقه بندی خاک ها ، تعیین قابلیت اراضی، بررسی حساسیت خاک ها به فرسایش، بررسی روش کنترل فرسایش خاک منطقه و…
5- اقلیم و آب وهوا – آمار ایستگاه ها ، بارش بادها، رطوبت نسبی سالانه ماهیانه بررسی ساعات آفتابی ، تعیین رژیم با روش منطقه، تبخیر و تعرق، باد ، تعیین اقلیم منطقه ، بررسی سوابق آتش سوزی و پتانسیل آن، حد آسایش فیزیکی بررسی میکر کلیماها
6- منابع آب ، آب های سطحی و زیر زمینی
سیستم رودخانه ها با شناسایی منابع آب های داخلی شامل چشمه ها ، قناتها، تمام اشکال منابع آب مرز هیدرولوژیکی آبراهه ها، تغییرات فصل وسعت تالاپ ها.
شناسایی ساختار هیدرولوژیک تالابها ، تعیین وضعیت مالکیت منابع آب با تعیین مقابله نحوه حفاظت از کلیه منابع آبی با تعیین کیفیت آب های سطحی و زمینی ، تعیین منشاء آلودگی های
منابع
منابع بیولوژیکی :
1- پوشش گیاهی – تعیین تیپ های گیاهی تهیه فهرست گونه های گیاهی تعیین وضعیت ایستگا هها ، تعیین تراکم پوشش گیاهی ، تعیین ظرفیت برد مراتع ، بررسی حساسیت تیپ های گیاهی بررسی اثرات فعالیت انسان به پوشش گیاهی .
2- حیات وحش – تمام گونه های پستانداران ، پرندگان ، خزندگان ، دوزیستان ، ماهی ها برآورد جمعیت گونه های بارز، نقشه پراکندگی ایستگاهها و گونه های بارز، تعیین رجحان غذایی بررسی وضعیت منابع آب ، غذا ، پناه برای گونه های شاخص و…
3- زمین ( خساره های طبیعی و فرهنگی )
سیمای طبیعی – تمام آثار و پدیده های که در اکولوریسیم نقش دارند.
سیمای فرهنگی – اماکن و منابع فرهنگی
عوامل اقتصادی – اجتماعی – زمین کانون های تمرکز جمعیت انسان ، تقسیمات سیاسی ساختار جمعیت ، میزان تولیدات کشاورزی، بررسی مهاجرت، بررسی اقتصاد آب میزان تراکم فیزیولوژیک جمعیت ، بررسی کاربری اراضی در محدوده گردشگری طبیعت و گزارش نویسی طرح جامع شامل قسمت مجزا ازنر زمانی می باشد.
1- جمع آوری داده ها و تجزیه و تحلیل و پردازش ( جمع آوری اطلاعات ، مطالعات طرح جامع )
2- نسبت و تلفیق بدست آمده از مرحله قبل ( تجزیه و تحلیل داده ها)
3- طرح ریزی و تعیین خط مشی مدیریت ( برنامه ریزی )
قسمت اول از نظر زمانی در اولویت قرار داشته است و پیش تیاز و مبنای طرح ریزی به شمار می رود به عبارتی بعد از مرحله مطالعات و ارزشیبابی اطلاعات می توان ، گزینه های مدیریت واستفاده از منطقه حفاظتی را تعیین کرد.
قسمت دوم که در اصل همان هدف طرح منابع می باشد تعیین خط مشی مدیریت پارک و برنامه ریزی (طرح ریزی) و زمان بندی و بودجه بندی و… را شامل می شود.
این قسمت شامل :
1- تجزیه و تحلیل و جمع بندی داده ها (سنتز و تلفیق داده ها)
2- ارزیابی توان اکولوژیکی
3- زون بندی و مرزبندی
4- برنامه ریزی
5- بودجه بندی
6- زمات بندی
این قسمت ممکن است شامل یک یا چند جلد کتاب تحت عنوان سنتز و تلفیق داده ها و برنامه ریزی باشد که حاصل مطالعات و نشر آن توسط مجری طرح و قسمت برنامه مدیریت وتوسعه توسط یک یا دونفر ( مجری طرح و مشاور علمی ) نوشته می شود.
بخش های تخصصی که در قسمت مطالعات طرح جامع می باشد توسط سرپرستان گروهها نوشته می شود البته باید کلیه اعضای گروه متن تهیه شده مرورکرده و آنرا اصلاح و بین بخش های مختلف هماهنگی لازم را بعمل آورند.
اطلاعات مورد نیاز که در تهیه گزارش نویسی طرح جامع توسط سازمان حفاظت محیط زمین در قالب دستور العمل طرح مدیریت مناطق تحت حفاظت منعکس شده است که مجریان طرح مطالعاتی باید طبق آن عمل کرده و هرگونه تغییری در ساختارهای غیر این ساختار را با سازمان هماهنگ کنند.
این اطلاعات که شامل اطلاعات حاصل از طرح مطالعاتی می باشد و همچنین بخش سنتزو تلفیق ولی بخش برنامه ریزی و مدیریت را شامل نمی شود. ( زیرا شامل اطلاعاتی بدست آمده نمی باشد و حاصل مطالعات نمی باشد) که بتوان چهار چوبی برای آن تنظیم کرد.
نمونه طرح تفضیلی و توجیهی:
فصل 1-شناسایی منابع اکولوژیکی واقتصادی – اجتماعی

1-1- منابع اکولوژیکی
1-1-1-منابع فیزیکی
1-1-1- 1-شکل زمین
1-1-1-1- 1- طبقه بندی شبکه آبراهه ها ، تغییرات ارتفاع ،شیب وجهت جغرافیایی بررسی وآنها رابرحسب تاثیرگذاری روی منابع بیولوژیکی .
1-1-1-1-2- بررسی منطقه جهت طبقه بندی کمربندهای ارتفاعی و تهیه نقشه طبقات ارتفاعی از روی نقشه توپوگرافی
1-1-1-1-3- بررسی شبکه آبراهه وتفکیک آنها به واحدهای هیدرولوژیک خرد وتهیه نقشه هیدروگرافی از روی نقشه توپوگرافی
1-1-1-1-4- بررسی منطقه برای تهیه نقشه طبقات شیب با استفاده از نقشه توپوگرافی
1-1-1-1-5- تهیه نقشه جهات جغرافیایی در 5 کلاس با استفاده از نقشه توپوگرافی ونقشه هیدروگرافی
1-1-1-1-6- تلفیق نقشه های ارتفاع،شیب وجهت برای دستیابی به نقشه شکل زمین ویکانهای شکل زمین(اکوسیستم کلان)وجدول ویژگیهای یکانهای شکل زمین .
1-1-1- 2-زمین شناسی و ژئومورفولوژی
1-1-1-2-1- فرایند های زمین شناسی مانند آتشفشانها،زمین لرزه ها،یخچالها وسایرحرکات توده های خاک(لغزش خاک) دراین بخش قابل ذکرند.
1-1-1-2-2- شکل گیری تمامی فورماسیونها ازنظرزمین شناسی یارویدادهای حرکات زمین یاتغییرات کاربری زمین
1-1-1-2-3- فورماسیونهای خطوط ساحلی و زیر آب و جزایر از نظر زمین شناسی با توجه به روند شکل گیری رسوبات بستر محیط های آبی وفرایند های فرسایشی موجود.
1-1-1-2-4- تمام پدیده های ژئومورفولژی موجوددرمنطقه .
1-1-1-2-5- حساسیت مناطق نسبت به فرسایش و پدیده های فرسایشی .
1-1-1-2-6- نقشه های موردنیاز عبارتند از :
– نقشه سنگ شناسی (درزها گسل ها ، چینه ها ، شکافها ، نوع سنگها وچین خوردگی ها )
– نقشه ژئومورفولژی منطقه . حساسیت سنگها وفرسایش ونفوذ پذیری سنگها
– نقشه زلزله خیزی وزمین لغزش(زمین شناسی تاریخی (Paleogeolog ) وچینه شناسی عمومی منطقه، باتوجه به تاریخچه اجمالی تحولات زمین شناسی حادث درآن)
1 -1-1- 3- زمین وخاک :
1-1-1-3-1- بررسی بافت ، نفوذ پذیری -ساختمان ، عمق ورنگ خاک ،تجمع گچ وآهک درتیپ های خاک،اسیدیته ،شوری ،حاصلخیزی و موادآلی خاک درتیپها،زهکشی خاک،سنگلاخی بودن ومیزان سنگریزه درتیپ خاکها،مقاومت فیزیکی ومکانیکی وتحول یافتگی خاکها،طبقه بندی خاکهابرحسب نیازهای مدل اکولوژیک کاربری زمین وگروههای هیدرولوژیک خاک درصورت وجود اراضی تالابی وخطوط ساحلی تعیین خصوصیات فیزیکو شیمیایی خاک ساحلی و بستر تالاب. (براساس مطالعات انجام شده)
1-1-1-3-2- تعیین عوامل محدود کننده اراضی و شدت آن تعیین قابلیت اراضی جهت کاربریهای مختلف شامل حفاظتی ، کشاورزی ، مرتعداری ، جنگلداری ، آبزی پروری ، تفرجی ، توسعه شهری ، روستایی و صنعتی براساس استعدادهای اراضی .)
1-1-1-3-3- بررسی روشهای مختلف کنترل فرسایش خاک و معرفی بهترین گزینه در منطقه مورد مطالعه.
1-1-1-3-4- نقشه های مورد نیاز:
– نقشه تیپو لوژی خاکها
– نقشه فرسایش پذیری(براساس میزان و شدت فرسایش درواحدهای هیدرولوژیک با ارائه کلاسهای فرسایش .)
– نقشه گروههای هیدرولوژیک خاک
– نقشه کاربری اراضی (باتفکیک کاربری اراضی شامل تعیین محدوده اراضی جنگلی ، مرتعی، بایر، سایر اراضی شورو تالابها
وکاربری زراعی، مسکونی(تفکیک اراضی منابع ملی ومستثنیات درصورت ارائه نقشه های مربوطه ازسوی کارفرما انجام خواهد شد )

1-1-1-4- اقلیم و آب وهوا :
1-1-1-4-1- دما وتغییرات ماهانه وسالانه (حداکثر وحداقل مطلق،متوسط حداکثروحداقل ومیانگین)آن درجداول ونمودارها نشان داده شود
1-1-1-4-2- رطوبت نسبی و تغییرات ماهانه آن حداکثر(حداقل مطلق ومیانگین رطوبت ) برحسب درصد . تعداد روزهای ابرناکی
1-1-1-4-3- باد :جهت،سرعت وشدت بادهای اصلی وفرعی،حداکثرسرعت باددرماههای مختلف سال ،درصدیاتعدادروزهای آرام وترسیم گلبادهابرای فصول مختلف،تاثیرات احتمالی باد،طوفان،گردباد،ویاهرگونه وضعیت ویژه برروی بازدیدکنندگان ،مدیریت وتوسعه منطقه.
1-1-1-4-4- تابش آفتاب :میزان تابش آفتاب و تعداد روزهای آفتابی درطول سال باید مشخص شود. این اطلاعات در طرح ریزی زونهای تفرج مورد استفاده قرار می‎گیرد.
1-1-1-4-5- حدآسایش فیزیکی:حدآسایش فیزیکی(براساس شاخص دمای ظاهری وطبقه بندی صدمات حاصل ازتنش گرمایی به نوعی سطح مطلوبیت زون تفرج را نشان می‎دهد و درتقاضای تفرجگاهی موثر است .
1-1-1-4-6- تحلیل اجمالی میکروکلیماتیک مکانهای خاص به ویژه رویشگاههای گیاهی ، زیستگاههای جانوری ، تالابها ودوره های مهاجرت حیات وحش و بازتاب فنولوژیک شرایط اقلیمی درمنطقه
1-1-1-4-7- ترسیم منحنی های آمبروترمیک برای کلیه ایستگاههای سینوپتیک وکلیماتولوژی موجود ).برای تعیین دوره های ترسالی و خشکسالی نیز ضروری است
1-1-1-4-8- نقشه های مورد نیاز : تهیه نقشه های همباران ، همدما، هم فشار و نقشه تقسیمات اقلیمی ضروری هستند.
کاربری این نقشه ها محدود به ارزیابی توان نبوده ، بلکه در تشریح وضعیت هیدرولوژی منطقه نیز بکار می‎روند .

1-5- منابع آب :
شناسایی منابع آبهای سطحی و زیرزمینی :
1-1-1-5-1- سیستم رودخانه ها،کلیه آبهای داخلی و چشمه ها،سرابها ،قناتها و تمام اشکال منابع آب زیرزمینی،سطحی،جاری ،ساکن ،فصلی،دائمی .ادواری، شور.شیرین ،لب شور،پایدار وناپایدارو آبشخورهای بالفعل و بالقوه ، وتالابها،
1-1-1-5-2- تعیین مرزهیدرولوژیکی آبراهه های حساس درامرفرسایش،تولیدرسوب وسیلخیزی .
1-1-1-5-3- بررسی وتشریح شبکه زهکشی محدوده طرح وتعیین ویژگیهای فیزیکی آن(فرم،ضریب انشعاب، تراکم وشیب آبراهه اصلی)
1-1-1-5-4- شناسایی ساختار هیدرولوژیک تالاب ( درمورد تالابهایی که مساحت آنها درزمان حداکثر پر آبی از 20 هکتار بیشتر باشد)
1-1-1-5-5- بررسی تغییرات فصلی و سالانه و سعت تالاب درمقاطع ترسالی و خشکسالی و بررسی ساختار مورفومتریک (باتیمتریک) تالاب وتوزیع عمقی پهنه های مختلف آن

1-1-1-5-6- تعیین اندازه منابع آبی(طول،عرض،عمق،وسعت آبها) تعیین تغییرات فصلی وسالانه آبهای جاری وساکن،سطحی وزیرزمینی(دبی منابع یا میزان موجودی آب ) درارتباط باتغییرات منابع تغذیه یاتخلیه(استحصال آب) وترسالی یاخشکسالی ،تعیین دبی آنها برحسب مترمکعب در روز.، درسال. وطبقه بندی آنها ازجهت کاربری.ونحوه و میزان استحصال آب برای استفاده های مختلف .
1-1-1-5-7- تعیین مساحت، ارتفاع آب، تغییرات حجم آب دریاچه ها وتالاب ها (بسته به اکوسیستم های منطقه شامل نواحی ساحلی، ساحلی جزرومدی، تالابی دشتی، تالابی کوهستانی و …)
1-1-1-5-8- تجزیه وتحلیل آمارتبخیرومحاسبه میزان آن وهمچنین حجم آبهای ورودی وخروجی درمحیط های آبی داخل منطقه ازقبیل ،تالابها، دریاچه ها- برم ها برکه ها(باهروسعت)
1-1-1-5-9- بررسی و تعیین میزان و نوع آب مصرفی در بخشهای مختلف وکاربریهای موجود ومورد نیاز درفعالیتهای آتی
1-1-1-5-10- تعیین وضعیت تداوم آبدهی منابع آبی موجود در منطقه
1-1-1-5-11- تعیین مناسبترین روشهای بهره برداری وتوسعه منابع آب درمنطقه وتعیین نقاط مناسب
1-1-1-5-12- امکان سنجی بکارگیری روشهای ذخیره نزولات آسمانی درکاربریهای مختلف از قبیل پوشش گیاهی وحیات وحش وغیره
1-1-1-5-13- تعیین وضعیت مالکیت منابع آب موجود در منطقه اعم از چشمه ها و قناتها
1-1-1-5-14- تعیین حقابه تالابها ازمنابع آبی داخل منطقه وسایرآبهای ورودی ازمنابع آبی فرادست
1-1-1-5-15- بررسی و تعیین نحوه حفاظت از کلیه منابع آبی قابل استفاده در حوزه
1-1-1-5-16- تعیین کیفیت منابع آب های سطحی و زمینی (براساس آمارو اطلاعات موجود): از نظر فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی از طریق
1-1-1-5-17- بررسی کیفیت فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیک آب تالابها( ویا سایر منابع آبی حساس منطقه حسب مورد) درورودی های اصلی ، محدوده ساحلی و قسمت مرکزی ازطریق تعیین ایستگاهها وانجام نمونه برداریهای منظم فصلی وتجزیه وتحلیل نتایج ،ضمن بهره گیری ازاطلاعات مربوط به آزمایشات انجام شده قبلی شامل : دما ، عمق ،شفافیت ( سی شی ) K. N.-NH4. ,PH, EC NO2.N-NO3.O-PO4.BOD5,DO,قلیائیت(کل و بی کربنات) ،CL ،کلیفرم(کل وفیکال)پلانکتون های گیاهی وجانوری و Benthos(ازطریق نمونه برداری ازرسوبات درمحل ایستگاههای تعیین شده.
1-1-1-5-18- تعیین منشاء آلودگیهای منابع آبی ،{ وارائه نقشه وضعیت وموقعیت منابع آنها(در صورت وجود) } بررسی تاثیر آلودگی جریانهای تغذیه کننده منابع آبی درتغییروضعیت طبیعی آنها.
1-1-1-5-19- تعیین روشهای مناسب برای کنترل آلودگی منابع آب در منطقه مورد مطالعه (در صورت وجود)
1-1-1-5-20- وضعیت ویژه:بررسی میزان واحتمال وقوع سیلابها{وتعیین محدوده های با قابلیت دروه های بازگشت سیلاب (کمتراز صد سال)}،سرازیرشدن گل ولای سیلاب،اثرات فعالیتهای انسانی موجوددرحوضه آبخیزبرفرازآب وپایاب رودخانه ها،رسوبگذاری وسطح گل آلودی،پدیده اتروفیکاسیون،نقش وکارکردهای ویژه منابع آبی در منطقه
1-1-1-5-21- وضعیت سیل گیری اراضی حاشیه رودخانه اصلی (در صورت وجود رودخانه اصلی در منطقه مورد مطالعه) وپیشنهاد روشهای مناسب حفاظت اراضی از سیل (درصورت طغیانی بودن دردوره های بازگشت کمتر از صد سال)
1-1-1-5-22- چنانچه منطقه دارای خط ساحلی باشد ژرفا سنجی بخش آبی وتهیه نقشه خطوط هم ژرفا دیدخوبی در باره پویایی آب میدهد.ترانشه ها کانیونها وآبهای کم ژرفا نیز توضیح داده میشوند. جزر ومد ، رژیم کشندی ، شوری وکدری آب ، جریانهای عمده وچهره آبی (سیماهای اقیانوس نگاری )،واردات آبهای شیرین نیزدرمناطق ساحلی دریایی باید بررسی و توضیح داده شود.

1-1-1-5-23- نقشه های موردنیاز :
1- نقشه منابع ابهای سطحی ،
2- نقشه منابع آب زیرزمینی ،
3- نقشه هیدروگرافی آبهای سطحی و آبراهه ها
4- نقشه منابع آبی پایدار و با کیفیت .
1-1-1-5-24- بررسی های ویژه محیط های تالابی شامل :
1- ( این بررسی درمورد تالابهایی که حداکثر مساحت آنها درزمان پر آبی بیش از 20 هکتار باشد مورد نظراست ) شامل :
2 – شناسایی عوامل محیطی محدوه تالاب موثر درویژگیهای محدوده تاثیر گذار فرا دست شامل :
3 – بررسی کلی امکانات ومحدودیتهای رفع تنگناهاونارساییهای بهره برداری بهینه ازامکانات وپنانسیلهای حوزه آبخیز فرادست
4 – بررسی اثرات فرسایش خاک درحوزه آبخیز فرادست برمحیط تالابی
5 – تعیین اهمیت تالاب درزندگی روزمره اهالی ساکن درمحدوده آبخیز فرادست
6 – بررسی تاثیر برقراری انواع شیوه های اصلاحی مدیریتی درمحدوده آبخیز فرادست تالاب برزندگی روزمره اهالی
7 – شناسایی عوامل محیطی محدوه تالاب موثر درویژگیهای محدوده تاثیر پذیر فرو دست شامل :
8 – شناسائی منابع آب خروجی از تالاب به محدوده فرو دست و ویژگیهای کمی و کیفی آن
9 – بررسی اجمالی تاثیرویژگیهای کیفی منابع آب درکیفیت وکمیت فعالیتهای اقتصادی و محیط طبیعی حوزه فرو دست
10 – بررسی نقش کمی منابع آب ورودی به حوزه فرو دست درفعالیتهای اقتصادی و محیط طبیعی محدوده این حوزه
11 – بررسی اهمیت منابع موجود درمحدوده تالاب درحیات اجتماعی اقتصادی حوزه فرو دست
12- بررسی تاثیرتغییرشیوه های مدیریت محدوه تالاب درمحیط طبیعی وفعالیتهای اجتماعی واقتصادی حوزه فرو دست
13- بررسی آسیب پذیری هاومعرفی نقاط حساس تالاب
– بررسی وتحلیل علل آسیب پذیری
– بررسی و معرفی عوامل ناشی از محیط طبیعی واکولوژیک درداخل و خارج منطقه
– بررسی و معرفی عوامل ناشی از شرایط اجتماعی درداخل و خارج از منطقه
– بررسی و معرفی عوامل ناشی از شرایط اقتصادی درداخل و خارج از منطقه
14- جمع بندی تاثیرات متقابل حوزه های فرادست و فرو دست برتالاب
15 – جمع بندی اثرات مثبت ومنفی طبیعی واکولوژیکی متقابل حوزه آبخیز و فرادست تاثیز گذار برتالاب وحوزه آبگیر وفرو دست متاثر از تالاب .
16 – جمع بندی اثرات مثبت ومنفی متقابل محیط اجتماعی واقتصادی حوزه آبخیزوفرادست تاثیرگذاربرتالاب وحوزه آبگیروفرو دست متاثر از تالاب .
بررسی وارائه راهکارهای مناسب در نحوه :
ترغیب و تشویق اهالی به پذیرش محدودیتهای احتمالی ناشی ازبرقراری مدیریت جدید برعرصه تالاب.
ارائه برنامه مدیریتی ، قانونی ، ترویجی و آموزشی برای مشارکت مردم د ر مدیریت زیست محیطی حوزه فرادست وفرودست تالاب
ارائه راه کارهای اجرایی برای شکل گیری نهادهای مدنی و اجتماعی غیر دولتی درحوزه فرادست وفرودست تالاب

1-1- 2-منابع زیستی ::
1-1-2-1-: پوشش گیاهی
1-1-2-1-1- تعیین تیپهای گیاهی
1-1-2-1-2- تعیین فهرست گونه های گیاهی (خشکی – آبی )
1-1-2-1-3- تعیین جدول ارزشی گیاهان(گونه های انحصاری ، بومی ، بازمانده ،نادر ، محدود شده ، درمعرض تهدید ، (طبق فهرستRed List موسسه تحقیقات جنگلها ومراتع وهمچنین معیارهای IUCN )حمایت شده ، معرف، گونه های با ارزش ژنتیکی ویا سایر ارزشهای شناخته شده ، گونه های بیگانه ومعرفی شده)
1-1-2-1-4- ارائه فهرست گونه های گیاهی مهاجم و غیر بومی و تعیین نحوه پراکنش آنها در منطقه
1-1-2-1-5- بررسی مهم ترین گونه های سازگار با شرایط طبیعی منطقه
1-1-2-1-6- تعیین عوامل فیزیکی موثر بر نحوه پراکنش گونه های گیاهی موجود در منطقه
1-1-2-1-7- تعیین وضعیت رویشگاه ازنظر سلامت وکلیات آفات وبیماریهای گیاهی
1-1-2-1-8- تعیین ارزش ویژه گیاهان شامل ارزشهای :((دارویی ، تجاری ، صنعتی ، زینتی ،کاربرد درایجاد فضای سبز شهری و درمرمت و بهسازی طبیعت) و همچنین ارزشهای اکولوژیک(گونه های آندمیک،گیاهان نادر،وابسته به رویشگاه خاص،گونه های حفاظت شده،گونه های معرفی شده ومانند آن )
1-1-2-1-9- طبقه بندی گیاهان برحسب کیفیت خاک رویشگاه و تعیین گیاهان معرف خاکهای ویژه)
1-1-2-1-10- تعیین تراکم پوشش گیاهی و طبقه بندی آنها
1-1-2-1-11- بررسی اثرات فعالیتهای انسان برپوشش گیاهی وگرایش آن (چگونگی بهره برداری از پوشش گیاهی ووضعیت تجدیدحیات پوشش گیاهی انسان ساخت جنگلهای دست کاشت)
1-1-2-1-12- طبقه بندی مراتع ، تولید علوفه ،گرایش مرتع وتعیین ظرفیت درمناطق جنگلی تعیین میانگین ارتفاع تیپهای گیاهی ومیزان رویش درهکتار و در سال برای هر تیپ
1-1-2-1-13- برآورد علوفه قابل استفاده (تولیدی) شامل گیاهان مرتعی و جنگلی در مراتع ییلاقی وقشلاقی قابل تعلیف دام اهلی
( دررابطه با مناطق حفاظت شده وپناهگاه های حیات وحش)
1-1-2-1-14- تعیین ظرفیت مراتع ییلاقی وقشلاقی قابل تعلیف دام اهلی درمنطقه برحسب تولیددرهکتاروقدرت پذیرش تعداد واحد دامی
1-1-2-1-15- تعیین زمان آمادگی ودوره بهره برداری مراتع ییلاقی وقشلاقی قابل تعلیف دامهای اهلی
1-1-2-1-16- تهیه لیست پروانه های تعلیف صادره از سازمان جنگلها ومراتع با درج مشخصات دامدار ذینفع ، تعداد واحد دامی مجاز،
1-1-2-1-17- وسعت مرتع تحت پروانه ، فصل مجاز به تعلیف ، تاریخ شروع وخاتمه فصل تعلیف.
1-1-2-1-18- تعیین نسبت ظرفیت مرتع باپروانه های تعلیف صادره ومیزان درصداحتمالی ظرفیت مازادپروانه ها به ظرفیت واقعی مرتع
1-1-2-1-19- تعیین مهمترین عملیات حفظ واصلاح پوشش گیاهی در منطقه مورد مطالعه با توجه خاص به مراتع قابل تعلیف دام اهلی
1-1-2-1-20- بررسی حساسیت انواع تیپهای گیاهی نسبت به حریق
1-1-2-1-21- بررسی سابقه حریق های قبلی و حریقهای احتمالی ، بررسی پتانسیل منطقه برای بروز حریق.
1-1-2-1-22- نقشه های موردنیاز:
نقشه تیپولوژی گیاهی ، نقشه طبقه بندی تراکم گیاهی ، نقشه رویشگاههای طبیعی و غیرطبیعی
تهیه نقشه تطبیق مرزمحدوده امن(ممنوع التعلیف) ومحدوده قابل تعلیف دام اهلی برروی نقشه زون بندی منطقه( دررابطه با مناطق
حفاظت شده وپناهگاه های حیات وحش) به تفکیک مراتع ییلاقی وقشلاقی

1-1-2-2- حیات وحش و زیستگاهها :
1-1-2-2-1- روابط اکولوژیکی فون جانوری درزیستگاههاو تشریح زیستگاههای گونه های مهم ازنظرتوپوگرافی،منابع آب،سیمای کلی رستنیها(آب ،پناه،غذا)ویازیستگاههای خاص ،درجه بندی زیستگاهها نیز ضروری است .
اطلاعات موردنیاز:
1-1-2-2-2- بررسی پستانداران منطقه وارایه فهرست آنها برحسب نوع زیستگاه،تغذیه . موقعیت حفاظتی وسایرخصوصیات متعارف درجداول ارزشی(با معرفی گونه های بارز وگونه های ثبت شده درفهرستهای IUCN و CITES)
1-1-2-2-3- بررسی پرندگان منطقه وارایه فهرست آنهابرحسب نوع زیستگاه ، تغذیه، موقعیت حفاظتی وسایر خصوصیات متعارف درجداول ارزشی(با معرفی گونه های بارز وگونه های ثبت شده درفهرستهای IUCN و CITES)
1-1-2-2-4-بررسی خزندگان منطقه وارایه فهرست آنهابرحسب نوع زیستگاه، تغذیه ، موقعیت حفاظتی وسایر خصوصیات متعارف درجداول ارزشی(با معرفی گونه های بارز وگونه های ثبت شده درفهرستهای IUCN و CITES)
1-1-2-2-5- بررسی دوزیستان منطقه وارایه فهرست آنهابرحسب نوع زیستگاه،تغذیه ، موقعیت حفاظتی وسایر خصوصیات متعارف درجداول ارزشی(با معرفی گونه های بارز وگونه های ثبت شده درفهرستهای IUCN و CITES)
1-1-2-2-6- بررسی ماهیهادرآبهای (ساکن وجاری) منطقه وارایه فهرست آنها برحسب نوع زیستگاه ، تغذیه ، موقعیت حفاظتی وسایر خصوصیات متعارف درجداول ارزشی (با معرفی گونه های بارز وگونه های ثبت شده درفهرستهای IUCN و CITES)
1-1-2-2-7- برآورد ذخایر آبزیان در رودخانه های داخل محدوده (در صورت وجود)
1-1-2-2-8- برآورد جمعیت گونه های بارزو موردنظر ( گونه های حمایت شده ، نادر، درخطر تهدید یا قابل شکار شناخته شده)
1-1-2-2-9- تعیین و نیز تحلیل و ضعیت موجود اجتماعات جانوری و) بررسی عوامل تهدید کننده زیستگاهها وگونه ها درمحیط آبی خشکی و خط ساحلی
1-1-2-2-10- بررسی حواشی بیرونی منطقه تحت حفاظت ازلحاظ گسترش احتمالی زیستگاههای حساس به خارج ازمنطقه .
1-1-2-2-11- بررسی پدیده های فصلی نظیر مهاجرت جا بجا ئی و زاد آوری وارائه نقشه مسیر ها ونقاط حساس برای گونه های بارز
1-1-2-2-12- تعیین ظرفیت برد زیستگاهها درمورد حیات وحش عمده وبارز
1-1-2-2-13- زیستگاهها و طبقه بندی آنها از نظر کیفیت و عوامل تهدید
1-1-2-2-14- بررسی تنوع گونه ای منطقه (و پیشنهاد الگوی بهره برداری پایدار از حیات و حش جانوری منطقه )
1-1-2-2-15- نقشه زیستگاهها و پراکندگی گونه های بارز و مورد نظر
1-1-2-2-16 – نقشه چرخه حیاتی گونه های بارزوموردنظر(کانونهای تولید مثل،آشیانه سازی ، تخم افشانی،زمستان گذرانی، بسترهای تغذیه ، استراحت ، تجمع کلنی های پرندگان ساحلی ، تالابی ،جزایر ، لاک پشت خیز و…) تعیین عوامل موثر درتغییرات ونوسانات جمعیت گونه های جانوری
1-1-2-2-17- تعیین رجحان غذایی برای هریک ازگونه های شاخص
1-1-2-2-18- -بررسی وضعیت منابع آب، غذا و پناهگاه برای گونه های شاخص
1-1-2-2-19 -بررسی متغیرهای محیط برای امکان بقای گونه های شاخص در زیستگاههای طبیعی
1-1-2-2-20 -تعیین حوزه فعالیت درجانوران قلمروطلب
1-1-2-2-21 -تعیین مسیرکریدورهای ترددحیات وحش درفصول مهاجرت مربوطه درکل منطقه
1-1-2-2-22-بررسی امکان استفاده از حیات وحش و آبزیان در راستای اهداف تفرجگاهی و گردشگری
1-1-2-2-23-بررسی امکان استفاده از حیات وحش و آبزیان در راستای فعالیت های شکار وصید
1-1-2-2-24-ارائه پیشنهادات لازم جهت مدیریت و بهره برداری صحیح از حیات وحش و آبزیان
)گونه های بارز؛ گونه هایی که از لحاظ اکولوژیک ،حفاظتی ، اقتصادی و سایر جنبه ها بارز بوده و دارای اهمیت بیشتری باشند(
1-1- 3- زمین رخساره های طبیعی و فرهنگی( سیمای طبیعی – فرهنگی سرزمین )
1-1- 3-1- سیمای طبیعی : تمام آثار و پدیده های طبیعی که قادرند در اکوتوریسم نقش داشته باشند
( محیط های آبی – خشکی ) برروی نقشه منطقه مشخص می‎شوند
1-1-3-1-1- بررسی قابلیتهای طبیعی منطقه برای توسعه توریسم
1-1-3-1-2- بررسی عوامل تهدید کننده مناظر ( تخریب و آلودگیها )

نقشه های مورد نیاز :
1-1-3-1-3- تهیه نقشه جانمائی محل دقیق چشم اندازهای طبیعی خشکی ازقبیل دشتها،جنگلها،علفزارها،کوهها،یخچالهای طبیعی وغارها مناطق برفگیر و برفچالهای طبیعی و چشم اندازهای انسان ساخت ازقبیل باغهای عمومی ، تفرجگاهها ، درختان مقدس
1-1-3-1-4- تهیه نقشه جانمائی محل دقیق چشم اندازهای طبیعی آبی ازقبیل دریاچه ها،رودخانه ها،تالابها،آبشارها، چشمه ها وبرکه های طبیعی و چشم اندازهای انسان ساخت آبی ازقبیل دریاچه سد ، استخر ها
1-1-3-1-5- تهیه نقشه توانمندیها و تنگناهای سیمای سرزمین درمقیاس نقشه زون بندی
1-1-3-1-6- تهیه نقشه نقاط توسعه پذیر وغیرقابل توسعه
1-1-3-1-7- تهیه نقشه محدوده های با قابلیت دروه های بازگشت سیلاب( کمتراز صد سال) برروی نقشه جدید زون بندی
1-1-3-1-8- تهیه نقشه پارکهای جنگلی،پارک طبیعت، مناطق چهارگانه،شکارممنوع ،ذخیره گاههای جنگلی ورودخانه های حفاظت شده
1-1-3-1-9- تهیه نقشه (جا نما ئی) فرماسیون ساحلی
1-1-3-1-10- تهیه نقشه (جا نما ئی) امکانات و تسهیلات توریستی (موجود) ( رستوران ، هتل . متل ، پمپ بنزین ، تعمیرگاه …)
1-1-3-1-11- تهیه نقشه(جا نما ئی) سایرموارد(نظیرپدیده های ژئومورفولوژیک ویژه که قادرند مبنای انتخاب برای ژئوپارک را فراهم کنند )
1-1-3-1-12- تهیه نقشه رابطه پارک ومنطقه حفاظت شده با سایر پارکها ومناطق تفرجی
1-1- 3-2- سیماهای فرهنگی :
1-1-3-2-1- دراین بخش تمام منابع واماکن فرهنگی(باستانی تاریخی) ضمن بررسی میدانی محیط های آبی خشکی تشریح (وروی نقشه جا نما ئی) می‎شوند. این منابع در ترویج اکوتوریسم نقش مهمی دارند .
اطلاعات مورد نیاز :
1-1-3-2-2- بررسی و تشریح محوطه ها ،ساختمانها ومکانهای باستانی،تاریخی( تاریخ گذشته ومعاصر) نظیر قلعه ها ، زندانها و راهها و…
1-1-3-2-3- بررسی مناطقی که حاوی اتفاقات تاریخی مهمی هستند ( مناطقی که شاهدجنگها، معاهدات تاریخی گذشته و غیره بوده اند
1-1-3-2-4- بررسی مناطقی که آثارفرهنگهای بومی گذشته را دارا هستند(دیرها،کلیساها،تکیه ها،کاروانسرها و …)
1-1-3-2-5- تعیین ارزش کیفی آثار فرهنگی
1-1-3-2-6- تعیین ارزش کمی آثار فرهنگی
1-1-3-2-7- بررسی قابلیت های فرهنگی منطقه برای توسعه توریسم
1-1-3-2-8- بررسی عوامل تهدید کننده آثار فرهنگی
1-2- عوامل اقتصادی – اجتماعی :
1-2-1- بررسی کانونهای تمرکز انسانی ( ساکن – متحرک ) محدوده منطقه و پراکنش آنها
1-2-2- بررسی اختصاصات جمعیت ، تعیین روند و تغییرات آن تاثیر رشد جمعیت بر روی منطقه
1-2-3- بررسی ساختارجمعیت ازنظر ترکیب جنسی ،سنی ،تحصیلی ،معیشتی (روستایی ،عشایری ،جامعه صیادی،جنگل نشین ، ساحل نشین و …)
1-2-4- بررسی وضعیت وضعیت اقتصادی واشتغال ساکنین منطقه دربخشهای مختلف کشاورزی، دامپروری، صنعتی، فرهنگی و غیره

1-2-5- بررسی میزان تولیدات کشاورزی بر اساس مساحت و تولیدات دامپروری بر اساس تعداد و نوع دام ،
1-2-6- محاسبه میزان تراکم فیزیو لوژیک جمعیت ( تعداد جمعیت تقسیم به سطح کشتزارها وباغها )
1-2-7- بررسی مناسبات جوامع داخل وحاشیه مناطق بامنابع محدوده منطقه موردمطالعه (آبی/خشکی )ازنظرکمی- کیفی،حقوقی وعرفی
1-2-8- بررسی امکانات آموزشی و بهداشتی منطقه از قبیل مسجد، مدرسه، سینما، بوستان، خانه بهداشت و غیره
1-2-9- بررسی وضعیت محدوده های امن از نظر ممنوعیت حق علف چر و اثرات مثبت و منفی آن در منطقه مورد مطالعه
1-2-10- بررسی وضعیت محدوده های امن ازنظرممنوعیت بهره برداری منابع معدنی،گیاهان دارویی و…واثرات آن برمنطقه مورد مطالعه
1-2-11- بررسی اقتصاد آب در منطقه مورد مطالعه
1-2-12- تعیین وضعیت منابع سوختی در منطقه
1-2-13- شناسایی مستثنیات ومتصرفات غیرمجازموجوددرمنطقه موردمطالعه و بررسی روشهای رفع تعارضات ومشکلات ایجاد شده درمباحث مستثنیات و متصرفات غیر مجاز
1-2-14- بررسی نقش مثبت ومنفی عوامل انسانی تاثیرگذار در منطقه، علل و انگیزه و راهکارهای تقویت ویا پیشگیری آن
1-2-15- تعیین تقریبی قلمرو زیستی هریک از استقرارگاهها و جمعیت ساکن در آنها
1-2-16- جمعیت شناسی و تحولات دموگرافیک درچند مقطع سرشماری و پیش بینی آینده جمعیت
1-2-17- بررسی مهاجرت، علل، انگیزه و روند
1-2-18- بررسی فعالیتهای موثربرمحدوده منطقه و پیامدهای آنها
1-2-19- بررسی دام – دامداری و چرای دام ( ساکن و کوچنده ) بطور خاص
1-2-20- بررسی کاربریهای اراضی درمحدوده منطقه ( بررسی طرحهای انجام گرفته و آتی ) در ارتباط با فعالیتهای نظیر کشاورزی ، صیادی ، تبدیل اراضی ، جنگلداری ، دامداری ، مدیریت اب، معادن ، تولید برق ، توسعه صنعتی – تجاری ، توسعه شهرها
بررسی راههای دسترسی به محدوده منطقه وداخل آن
بررسی تسهیلات تفرجگاهی در داخل وحاشیه محدود منطقه
1-2-21- بررسی مالکیت اراضی(قطعات اراضی ، اندازه ، نوع مالکیت ، اراضی زیرکشت ، تحت چرا ، جنگل ، مسکونی و …) جهت شفاف سازی مرزها
1-2-22- -بررسی و شناسایی ساختار قومی جوامع ساکن درمحدوده مورد بررسی
1-2-23- بررسی آداب و سنن و اعتقادات مذهبی
1-2-24- شناسایی ارتباطات زیستی جوامع بامنابع محدوده موردبررسی شامل اتکاء به :منابع اراضی منابع آب. پوشش گیاهی . گونه های قابل شکارو صید منطقه . فعالیت های معدنی .فعالیتهای اکو توریستی . سایر موارد
1-2-25- شناسایی مناسبات حقوقی وعرفی بهره برداران ازمنابع محیطی شامل نظام حقابه بری .مالکیت اراضی .سامان عرفی وحق علف چر درصورت وجود اطلاعات.بهره برداری ازسایرمنابع(گیاهان دارویی،سرشاخه و.)نظام بهره برداری ازمعادن(معادن صنعتی،شن وماسه و…)
1-2-26- شناسایی مناسبات بهره برداری از منابع مختلف درمحدوده مورد بررسی و نیز ناشی از عوامل تاثیر گذار بیرونی
1-2-27- بررسی ویژگیهای دموگرافیکی و جمعیتی شهرهای حاشیه محدوده منطقه مورد مطالعه
1-2-28- بررسی امکان ساماندهی مردم درتشکل های غیردولتی برای حفاظت ومدیریت عرصه باتوجه به عوامل اقتصادی و اجتماعی
1-2-29- شناسایی اثرات مثبت و منفی فعالیتهای بالفعل و بالقوه حاشیه منطقه
1-2-30- بررسی عوامل زیربنایی(شبکه جاده ها،راه آهن، انتقال نیرو ،نفت،گاز،آب رسانی،مخابرات و…) درداخل و خارج منطقه
1-2-31- بررسی میزان آمادگی جوامع داخل وحاشیه مناطق حفاظت شده برای مشارکت

1-2-32- مطالعات گردشگری طبیعت ( اکوتوریسم)
1- بررسی پتانسیلهای زیست محیطی منطقه به منظور توسعه صنعت گردشگری
2- بررسی پتانسیلهای گردشگری و تفرجگاهی موجود در منطقه مورد مطالعه
3- گردآوری و تولید اطلاعات مربوط به نیازمندیهای تفرجی فرهنگی مردم
4- تهیه وتدوین پرسشنامه گردشگری فرهنگی(نمونه پرسشنامه هاباهماهنگی مدیریت طرح تهیه پس ازتائیداستفاده شود)
5- بررسی وضعیت عرضه و تقاضا برای توریسم و عوامل موثر در جلب گردشگر و توریست در محدوده مطالعاتی
6- بررسی تسهیلات و امکانات رفاهی واقامتی توریستی موجوددرمراکزتجمع انسانی(روستا،شهرک،شهر)درداخل وحاشیه منطقه
7- بررسی زمینه وتوان ایجادتسهیلات وامکانات رفاهی واقامتی توریستی درمراکزتجمع انسانی (روستا،شهرک،شهر) درداخل وحاشیه منطقه ازطریق ترغیب و تشویق ومشارکت دادن ساکنین محل و راههای پیشنهادی برای نیل به این هدف
8- بررسی وضعیت فعلی خدمات زیربنایی (آب، برق، راه دسترسی و …) و امکان توسعه آن جهت توسعه تفرجگاهها

1-2-35- نقشه های مورد نیاز :
1- نقشه های منابع اقتصادی اجتماعی
2- نقشه های کاربری اراضی
3- نقشه ارتباط شهر ها یامنطقه تحت حفاظت
4- نقشه عوامل زیر بنایی
5- نقشه کانونهای تفرجگاهی و فضای سبز حاشیه شهرها
6- نقشه راههای ارتباطی داخلی وحاشیه منطقه
7- نقشه تعارضات عمده استفاده ومنابع تهدید شونده ( آبی – خشکی – ساحلی – دریایی)
8- نقشه مالکیت اراضی ومستثنیات منطقه درصورت ارائه ازسوی کارفرما( آب وخشکی ) و قلمرو آن
فصل 2-ارزیابی توان اکولوژیکی اکوسیستمها
2-1- بازنگری و تکمیل مدلهای اکولوژیک به کار رفته در مرحله مطالعات زیر مجموعه بند 1 شرح خدمات .
2-2- -مقایسه ویژگیهای هرواحد تدقیق شده با مدلهای اکولوژیکی بازنگری شده و تعیین توان و پتانسیل هر واحد
– تهیه نقشه های منابع اکولوژیکی (اقلیم ، آب ، شکل زمین ، سنگ ، خاک ، رستنیها ، جانوران )
– تهیه نقشه اکوسیستم ها ( یگانهای محیط زیستی)
– تهیه نقشه ارزیابی توان اکولوژیکی
2-3 تهیه جدول ونقشه ویژگیهای اکولوژیکی وارزیابی مدلهای اکولوژیک به کار رفته با اطلاعات نقشه های اقلیم، منابع
آب، زیستگاهها، فرسایش ، حیات وحش، رستنیها ، سیمای سرزمین، کاربری اراضی، تسهیلات توریستی و … بدست آمده
از مطالعات زیر مجموعه بند 1 شرح خدمات
فصل3-ارزیابی توان محیط زیستی با توجه به نیازهای اقتصادی – اجتماعی
3-1- ارزیابی وبررسی علل آسیب پذیری و معرفی نقاط حساس و آسیب پذیر منطقه
3-1-1- تحلیل علل آسیب پذیری
– عوامل ناشی از محیط طبیعی واکولوژیک درداخل و خارج منطقه
– عوامل ناشی از شرایط اجتماعی درداخل و خارج از منطقه
– عوامل ناشی از شرایط اقتصادی درداخل و خارج از منطقه
– تهیه نقشه ارزیابی توان محیط زیستی

فصل 4-ارزیابی زونها با توجه به نیازهای اقتصادی – اجتماعی
ارزیابی وطبقه بندی قابلیتهاوارزشهای بالفعل وبالقوه محیط طبیعی موردمطالعه بااستفاده ازالگوی ارزیابی مناسب جهت بازنگری وطبقه بندی مجدددرجه حفاظتی محیط موردمطالعه (ضمن تطبیق با طبقه بندی جدیداتحادیه جهانی حفاظت )
فصل 5- مرزبندی و زون بندی
1-5- مرزبندی
1-5-1- بررسی مرزهای منطقه از نظر همسویی با اهداف مدیریت
1-5-2- بررسی شفافیت مرزها از نظر عوامل طبیعی
1-5-3- بررسی مرزها از نظر تضمین حفاظت اراضی درون منطقه
1-5-4- بررسی مرزها از نظر تضمین تنوع زیستی و پایداری اکولوژیکی
1-5-5- بررسی تعارضات مرزی جهت حفظ دراز مدت منطقه
1-5-6- بررسی امکان تغییر مرزهای موجود و یا اصلاح آنها
1-5-7- مرزبندی نهایی

2-5- زون بندی
براساس دستورالعمل257صورت می پذیرد فقط درصورتی ازروش زون بندی اندوختگاه زیستکره استفاده میگردد که منطقه یا مجموعه تحت مطالعه دارای عنوان رسمی اندوختگاه زیستکره با شد ودرغیر این صورت باید ازروش زون بندی مربوط به زونهای یازده گانه تبعیت گردد.
2-5-1- بررسی جداول ارزیابی جهت تطبیق با الگوهای کاربری وارزیابی توان آنها
2-5-2- تعیین کاربریهای واحدهای زیست محیطی برحسب توان زیست محیطی
2-5-3- تلفیق توانهای یکسان در واحدهای زیست محیطی جهت زون بندی
2-5-4- تهیه نقشه واحدهای زیست محیطی بر حسب توان زیست محیطی
2-5-5- بررسی نقشه اولیه زون بندی جهت پیدا کردن میزان هماهنگی و ناسازگاری زونهای مجاور
2-5-6- بازنگری واحدهای زیست محیطی ازنظرتوان بالقوه برای جایگزینی برخی کاربریهای یکسان درجهت رفع تعارضات ممکن
2-5-7- بررسی زونهای مجاور ناسازگار جهت سپر سازی
2-5-8- پیش بینی وپیشنهادبرخی ازتمهیدات نظیرارزیابی پی آمدهای زیست محیطی جهت رفع ناسازگاری زونهای مجاورو معارض
2-5-9- تعیین وسعت و محدوده مناطق تفرجگاهی موجود از قبیل عرصه های عمومی مورد استفاده اهالی دراوقات فراغت
و تعطیلات و جانمائی آنها بر روی نقشه زونها
توضیحـات:
الف : مقیاس نقشه ها
– برای مناطق وسیع تر از 300000هکتار ، مقیاس نقشه ها برای مطالعه و ارائه 250000: 1 خواهد بود .
– برای مناطق 100000هکتار تا 300000 هکتار، مقیاس نقشه ها برای مطالعه وارائه 100000 : 1 خواهد بود .
– برای مناطق 10000هکتار تا 100000 هکتار مقیاس نقشه برای مطالعه وارائه 50000: 1 خواهد بود
– برای مناطق 1000 تا 10000 هکتار مقیاس نقشه برای مطالعه و ارائه 1:25000 خواهد بود .
– برای مناطق کوچکتر از 1000هکتار ،مقیاس نقشه برای مطالعه وارائه به تناسب نوع منطقه اعلام خواهد شد
– مقیاس نقشه هرتالاب واقع درمنطقه تحت حفاظت که مساحت آن درحداکثر سطح ، بیش از 20 هکتار باشد
، برحسب میزان مساحت به طورجداگانه تابع بندهای بالا خواهد بود.
ب: مطالعه حوزه های آبخیز بالادست و حوزه های پایین دست تالاب (با مشخصات بالا) که خارج از منطقه مورد حفاظت سازمان

قراردارند شامل :
1 مشاور محدوده هائی از آن حوزه ها راکه دارای تاثیر گذاری و تاثیر پذیری نسبی بیشتری هستند به ترتیب با عناوین حوزه به
نسبت تاثیرگذار برتالاب وحوزه به نسبت تاثیرپذیر ازتالاب انتخاب و به کارفرماپیشنهاد مینماید .کارفرما ظرف مدت 10 روزکاری
نظرات اصلاحی خودرا دراین خصوص به مشاور اعلام مینماید . درغیر اینصورت همان محدوده های پیشنهادی ملاک انجام
مطالعه قرار خواهند گرفت .
ج: کلیه تحلیلها، محاسبات و نقشه ها می بایست در محیط GIS و کلیه فایلهای رقومی بصورت Shapefile در سیستم UTM و Datum:WGS 84 ارائه گردد.
بخش تفضیلی:

فصل1 – برنامه مطالعه وتهیه اطلاعات ونقشه های عمومی منطقه دررابطه بازونهاو زیرمجموعه آن

1-1 – تهیه نقشه های عمومی منطقه دررابطه بازونهاو زیرمجموعه آن (مقیاس تمام نقشه های این بندطبق جدول1 فصل 7می باشد)
1-1-1
نمایش وضع موجودپایشگاهها ، پاسگاه ها ومراکز حفاظتی، تیمارگاهها،انبارها،سازه های ذخیره علوفه آبشخورها درتمام زون های منطقه وپیش بینی ضرورت های آتی احداث (باستثناء زون 1) وجانمایی آنها بر روی نقشه زونها
(پیش بینی پایشگاه ‎ها وجانمایی محلهای احداث آنها برای زون یک باید درحاشیه خارج ازمرززون باشد )
1-1-2-
پیش بینی تعداد تابلوهای راهنما وهشدار دهنده اصلی وتفسیری واطلاع رسانی وجانمایی آنهاروی نقشه برای تمام زونها وتابلو های منع ورود افراد غیر مرتبط برای زون های حفاظتی وتحقیقاتی منطقه وجانمایی آنهابر روی نقشه زونها
1-1-3-
نمایش راههای موجود وپیش بینی مسیرونوع راههای قابل احداث آتی جهت دسترسی به پایشگاه ‎هاومراکزحفاظتی و واداری وتفرجی درزونهای مربوطه برای ترددباخودرو،موتور،مال ویاپیاده(حسب مورد)وجانمایی آنها بر روی نقشه زونها
1-1-4-
پیش بینی آتش برها(بسته به مورد)برای تمام زونها (باستثناء زون 1) وجانمایی آنها بر روی نقشه زونها
1-1-5-
تعیین محل دقیق چشم اندازهای طبیعی درمحدوده دشتها، جنگلها، علفزارها، کوهها، و محیط های آبی از قبیل دریاچه ها، رودخانه ها، تالابها، آبشارها، چشمه ها وبرکه ها ومحل یخچالها و غارها درداخل زونهای 3و4و5و11بر روی نقشه زون های منطقه
1-1-6-
تعیین محل دقیق آثارفرهنگی،مذهبی،تاریخی وباستانی درمنطقه موردمطالعه برروی نقشه زون ها
1-1-7-
تعیین وسعت و محدوده مناطق تفرجگاهی موجودازقبیل عرصه های عمومی مورد استفاده اهالی وجانمائی آنها بر روی نقشه زونها
1-1-8-
پیش بینی پیست اسکی وتله کابین(حسب مورد)سکوهای ماهیگیری زیج نشین های عکاسی وفیلم برداری ونصب تلسکوپ سرویس بهداشتی زباله دانی ها،آبخوری هادرنقاط مناسب برای توقف کوتاه مدت درزونهای3و4و5 وجانمایی آنها روی نقشه زونها
1-2- بررسی وتهیه اطلاعات عمومی منطقه دررابطه بازونهاو زیرمجموعه آنها
1-2-1-
بررسی نیازمندی های تفرجی وفرهنگی بازدیدکنندگان ازطریق تهیه وتکمیل پرسشنامه های گردشگری(نمونه پرسشنامه ها با هماهنگی مدیریت طرح تهیه وپس ازتائید استفاده شود)وتحلیل آماری نتایج حاصله برای استفاده دربرنامه مدیریت زونهای3و 4و5
1-2-2-
بررسی پتانسیلهای زیست محیطی وظرفیت بردمنطقه نسبت به جمعیت بازدیدکننده به منظور توسعه صنعت گردشگری
1-2-3-
بررسی پتانسیلهای گردشگری و تفرجگاهی موجود در منطقه مورد مطالعه
1-2-4-
بررسی وضعیت عرضه و تقاضا برای گردشگری و عوامل موثر در جلب گردشگران در محدوده مطالعاتی
1-2-5-
بررسی تسهیلات وامکانات رفاهی واقامتی گردشگری موجوددرمراکزتجمع انسانی(روستا،شهرک،شهر)درداخل وحاشیه منطقه
1-2-6-
بررسی زمینه وتوان ایجادتسهیلات وامکانات رفاهی واقامتی توریستی درمراکزتجمع انسانی(روستا،شهرک،شهر)درداخل وحاشیه منطقه ازطریق ترغیب و تشویق ومشارکت دادن ساکنین محل و راههای پیشنهادی برای نیل به این هدف
1-2-7-
بررسی وضعیت فعلی خدمات زیربنایی (آب، برق، راه دسترسی و …) و امکان توسعه آن جهت توسعه تفرجگاهها
1-2-8-
تدوین دستورالعمل حفاظتی مناسب جهت جلوگیری ازتعارضات جوامع محلی وبازدیدکنندگان به منابع طبیعی ومحل های تاریخی وراههای کاهش آنها
1-2-9-
– تعیین و ارائه کلیات برنامه بازدید اززون تفرج گسترده ومراکز تفرجی وفرهنگی زونهای 4و5و پیشنهاد ضوابط و مقررات عبور ومرورگردشگران وگارد حفاظتی درمبادی ورودی و خروجی ،
1-2-10-
– تهیه وپیشنهاد کلیات برنامه گروههای کنترل ونظارت برتخلفات ،عملیات نجات، آتش نشانی وخدمات اورژانسی درتمام زونها.

– توضیح : بندهای 1-2-3 الی 1-2-7 صرفاً جهت مطالعات مرحله تفصیلی انجام می شود.

فصل 2- برنامه اختصاصی مطالعه وتهیه اطلاعات ونقشه های ویژه زونهاو زیرمجموعه آن
توضیح ضروری:دربخش الف این شرح خدمات برنامه هاونیازهای اجرائی عمومی ودربخش ج-د-هـوبه تعیین نیازهای مدیریتی وحفاظتی تمام زونهامنجمله زونهای 1و2و3پرداخته شده وچون دراین زون هافعالیتهای اختصاصی فراترازمواردمذکوردراین مرحله مدنظرنیست لذابرنامه تقصیلی اختصاصی برای زون4به بعدارائه شده.
2-1- برنامه تفصیلی واختصاصی برای زون (4) تفرج متمرکز IV (Intensive tourism zone)
بررسی وانتخاب مناسبترین محل برای ایجادیک تا دومرکز(حسب مورد ) درداخل زون باوسعت مناسب که جهت اقامت واستراحت بازدید کنندگان از منطقه صورت می پذیردشامل::
2-1-1-
تهیه مقدمات لازم برای بررسی وانتخاب مرکزیا مراکزوجانمائی آنها برروی نقشه زون درمقیاس(جدول1 فصل7 ) شامل::
2-1-1-1- تهیه نقشه سیماهای سرزمین Landscape
2-1-1-2- نقشه کروکی چشم اندازهای منظره های آنها درنواحی خوش منظره و آزیموت منظره ها
2-1-1-3- جدول کیفیت منظره ها در هرچشم انداز
2-1-1-4- تدوین برنامه حفاظت و بهسازی نماها
2-1-1-5- تهیه نقشه توانمندیها و تنگناهای سیمای سرزمین درمقیاس نقشه زون بندی
2-1-1-6- تهیه نقشه نقاط توسعه پذیر با استفاده از نقشه های تهیه شده
2-1-1-7- طبقه بندی نقاط توسعه پذیر به طبقات ( بسته به مورد )
2-1-1-8- تهیه نقشه طبقه بندی توسعه پذیری
2-1-1-9- پیش بینی خورگشت گاهها در داخل زون وجانمائی آنها برروی نقشه
2-1-2-
تهیه نقشه خورگشت گاهها درمقیاس 1:2500تا 500 : 1وجانمائی سایبانها آلاچیق ها چادرها اجاق ها سرویسهای بهداشتی میزها. تخت ها نیمکت ها زباله دانی ها آبخوری ها و وسایل بازی کودکان برروی انها.
2-1-3-
گزینش نهائی مرکزیامراکزمورد نظر بالحاظ نمودن معیار های زیر وجانمائی آنها برروی نقشه زون ها (جدول1فصل7 )
2-1-3-1- طبقات شیب درمرکز منتخب بیش از 15 درصد نباشد
2-1-3-2- محل انتخابی رویشگاه یا ماْ من گونه های درمعرض تهدید وانقراض ونادر گیاهی ویا جانوری نباشد.
2-1-3-3- محل انتخابی مرکزدرمسیل ویادرمعرض سیلابهای محتمل دوره ای (حتی دوره های بسیار طولانی) نباشد.
2-1-3-4- وجود کمترین فاصله ممکن با مرز زون ومرزمنطقه درجهاتی که :
* راه های دسترسی به منطقه به لحاظ کمی وکیفی فراهم ترباشد
* امکان بهره وری ازشبکه های برق وگاز ومنابع تامین آب بیشترباشد
2-1-3-5- موقعیت ارتفاعی مرکزموجب چشمگیر شدن عدم تجانس(باطبیعت) ساخت وسازهای مورداجرادرآن اززاویه دید
خارج ازمرکزنشودودرعین حا ل اقامت کنندگان درمرکزازچشم اندازویا منظرهای طبیعی منطقه محروم نباشند
2-1-3-6- عرصه مرکز انتخابی درمستثنیات رسمی ومتصرفات غیر مجاز اشخاص حقیقی یا حقوقی نباشد وحتی الامکان ازمجاورت وچسبیدگی به عرصه های مذکور دور باشد.

1- شرح عملیات ویژه درمرکزاقامت بازدیدکنندگان زون تفرج متمرکز یا زون (4)
2-1-4-
تهیه نقشه مرکز درمقیاس 1:2500 تا 1:500 با لحاظ نمودن خطوط میزان 1 تا 2 متری ( بسته به مورد )
2-1-5-
تهیه نقشه 2500 : 1 تا 1:500 طبقات درصد شیب از روی نقشه توپوگرافی تهیه شده شامل طبقات :
طبقه یک : 2- 0 درصد – طبقه دو: 5-2 درصد -طبقه سه : 10-5 درصد -طبقه چهار 15-10 درصد
2-1-6-
بررسی خاکشناسی مرکز با حفرپروفیل های لازم ودرصورت لزوم تهیه نقشه تیپ بندی خاک درمقیاس 1:2500 تا1:500
2-1-7-
بررسی منابع آب مرکز وپیرامون ان تا شعاع یک کیلومتری وتهیه نقشه لازم درمقیاس 1:2500 تا 1:500

2-1-8-
بررسی وضعیت پوشش گیاهی مرکز شامل تعیین گونه های غالب
2-1-9-
تهیه و تدوین برنامه‎های تفرجی مرکز در دوره اول
1-9-1-1-جمع بندی برنامه های پارکداری درپارک(بند2-5-دستورالعمل تهیه طرح مدیریت مناطق تحت حفاظت صفحه27)
2-9-1-1-جمع بندی نظر مدیران ( پارک و سازمان حفاظت محیط زیست)
2-1-10-
اولویت بندی وطبقه بندی برنامه های پیشنها دی
2-1-11-
جانمائی برنامه ‎ها روی نقشه زون ومرکز (حسب مورد)
2-1-12-
تهیه طرح اجرائی مرکز زون با اولویت استفاده از انرژی پاک واستفاده از مصالح بومی ورعایت مهندسی چشم انداز(حسب مورد)
2-1-13-
تهیه نقشه جانمائی واحد های جزءمرکز باتوجه به توان وظرفیت برد منطقه درمقیاس1:2500تا1:500(حسب مورد) شامل :

A
ورودی ها
H
جاده‎ها ، پیاده روها ،پیاده روهای تفسیری، دوچرخه روها ،0( بسته به مورد)
O
رستورانها و بوفه‎ها ( بسته به مورد )

B
پارکینگ ها
I
مراکز خدمات انتظامی و امداد وآنش نشانی
P
محلهای شنا ( بسته مورد )

C
چشم اندازها
J
لنگرگاه برای قایقرانی ( بسته به مورد )
Q
مرکز نیرو ( بسته به مورد )

D
مرکز بازدید کنندگان
K
پیست اسکی وتله کابین (بسته یه مورد)
R
مرکز خدمات ارتباطی

E
مرکز خرید
L
آمفی تاتر بسته و رو باز ( بسته به مورد )
S
سرویس بهداشتی و دوشها

F
سرویس پزشکی
M
اردوگاه هاو اقامتگاهها ( بسته به مورد)
T
مراکز دفن زباله و تصفیه پساب

G
اصطبل ها (بسته به مورد )
N
زمین های بازی کودکان و بزرگسالان
U
آبراهه ‎ها و لوله گذاریها
2-1-14-
نقشه جانمائی برنامه های فرعی درمقیاس 1:250 تا 1:100 ( بسته به مورد ) از قبیل زباله دانی ها – آبخوری ها- چراغ ها ( بسته به مورد )- ، اتاقک نگهبانی ، سرویسهای بهداشتی نیمکت ها ، .و غیره (بسته به مورد
2-1-15-
برآورد خورند Carrying Capacity دربیشینه ، کمینه ومتوسط استفاده در:

A
خورگشت گاهها
E
مرکز بازدید کنندگان
I-
رستورانها
M
تله کابین

B
اردوگاه هاو اقامتگاهها
F
سرویس بهداشتی
J-
لنگرگاهها
N
چشم اندازها

C
زمین بازی کودکان
G
محلهای شنا( بسته به مورد )
K
آمفی تاترها

D
زمین بازی بزرگسالان
H
پیست اسکی ( بسته به مورد)
L
پارکینگ ها

2-1-15-1- برآورد ظرفیت برد فیزیکی برای هریک از موارد A تا N
2-1-15-2- برآورد ظرفیت برد روانی برای هریک از موارد Aتا N
2-1-15-3- برآورد ظرفیت برد اکولوژیکی برای هریک از موارد Aتا N
2-1-15-4- برآورد ظرفیت برد خدماتی برای هریک از موارد AتاN
2-1-15-5- جمع بندی نهایی برای رسیدن به ظرفیت برد محیط زیستی موارد A تا N
2-1-15-6- برآوردظرفیت برد محیط زیستی زون (کمینه -متوسط -بیشینه )در روزهای هفته- آخرهفته- ماه‎ها -فصل‎ها-سال-دوره اول
2-1-16-
تدوین برنامه بازدید تفرج کنندگان به تفکیک گروه های هدف با زمان بندی متناسب در::
روزهای هفته ( خورند کمیته – متوسط و بیشینه ) آخر هفته ها ( خورند کمینه – متوسط و بیشینه ) فصل‎های اوج و غیر اوج استفاده
2-1-17-
تدوین برنامه مدیریت زیست محیطی پسماند ها و پساب مرکز

2-2- برنامه تفصیلی واختصاصی برای زون (5)تاریخی فرهنگی V (Cultural zone)
برنامه های توسعه زون 5، از آنجا که مکان گردهمایی مردم است ، همانند بخشی از زون 4 است ، که شامل برنامه ریزی با تهیه نقشه جانمائی مجتمع تاسیسات موردنیازبازدیدکنندگان ازمراکز فرهنگی موجود ازقبیل رستوران ،پارکینگ، سرویسهای بهداشتی مرکزبازدیدکنندگان(بسته به مورد واهمیت مرکزفرهنگی مربوطه )و درجوار وفاصله مناسب از مراکز فرهنگی بر روی نقشه زون آغاز می‎شود . همچنین برخی از مراکز فرهنگی نیازبه مرمت وترمیم دارند(بسته به مورد)می توان باکمک متخصصان معماری وعمران (ویژه میراث های فرهنگی) اقدام به تنظیم برنامه ترمیم ، وارائه راهکارهای مناسب را نمود .شایان یاد آوری است که در ارائه زمان بندی عملیات مرمت و ترمیم دقت گردد که با زمان بندی توسعه‎های دیگر این زون هماهنگ شود .برنامه این زون درمرحله مطالعات تفصیلی شامل عملیات عمومی زون وعملیات اختصاصی درمراکز بازدیدکنندگان آثار فرهنگی میگردد.
2-2-1-
عملیات عمومی زون درمقیاس نقشه زون بندی(جدول1فصل7) شامل::
2-2-1-1- تهیه نقشه سیماهای سرزمین Landscape
2-2-1-2 – جدول کیفیت منظره ها در هرچشم انداز طبیعی نیمه طبیعی و فرهنگی
2-2-1-3- تدوین برنامه حفاظت و بهسازی نماها
2-2-1-4- تهیه نقشه توانمندیها و تنگناهای سیمای سرزمین
2-2-1-5- تهیه نقشه نقاط توسعه پذیر با استفاده از نقشه های تهیه شده
2-2-1-6- طبقه بندی نقاط توسعه پذیر و تهیه نقشه طبقه بندی توسعه پذیری مراکز رفاهی ( بسته به مورد )
2-2-2
تهیه نقشه جانمائی جزئیات درمقیاس1:25000تا1:10000(حسب مورد)شامل:تابلوها( هشداردهنده ، اطلاع رسان ، تفسیری)میزها-تخت ها-نیمکت ها-زباله دانی ها-آبخوری ها-شیرها-چراغ(حسب مورد)سرویس بهداشتی-
شرح عملیات برنامه های اختصاصی مرکز یا مراکز رفاهی درجوار مراکز فرهنگی درداخل زون 5
برنامه های اختصاصی وداخلی درعرصه منتخب برای مجتمع تاسیسات رفاهی وابسته به مراکزفرهنگی باسطح مناسب با حجم بازدید کنندگان بسته به اهمیت آثار فرهنگی مربوطه درمجاورت یا فاصله مناسب ازاین آثار تعیین میگردد شامل:
2-2-3
تهیه نقشه مرکز درمقیاس 1:2500 تا 1:500 بالحاظ نمودن خطوط میزان 1 تا 2 متری ( بسته به مورد )
2-2-4
تهیه نقشه 1: 2500 تا 1:500 طبقات درصد شیب از روی نقشه توپوگرافی تهیه شده شامل طبقات :
طبقه یک :2- 0 درصد -طبقه دو: 5-2 درصد-طبقه سه : 10-5 درصد- طبقه چهار15-10درصد- طبقه پنج:بیش از15 درصد
2-2-5
بررسی خاکشناسی مرکز با حفر پروفیل های لازم درمقیاس 1:2500 تا 1:500
2-2-6
بررسی منابع آب مرکز وپیرامون آن تاشعاع یک کیلومتری وتهیه نقشه لازم درمقیاس 1:2500 تا 1:500
2-2-7
بررسی وضعیت پوشش گیاهی مرکز شامل تعیین گونه های غالب
2-2-8
تهیه و تدوین برنامه‎های تفرجی وفرهنگی مرکز در دوره اول
2-2-8-1- جمع بندی برنامه های پارکداری درپارک (بند2-5- دستورالعمل تهیه طرح مدیریت مناطق صفحه27)
2-2-8-2- جمع بندی نظر مدیران ( پارک و سازمان حفاظت محیط زیست )
2-2-9
اولویت بندی و طبقه بندی برنامه های پیشنهادی
2-2-10
جانمائی برنامه ‎ها روی نقشه زون ومرکز (برحسب مورد)
2-2-11
تهیه نقشه جانمائی واحد های جزء مرکز باتوجه به توان وظرفیت برد منطقه درمقیاس 1:2500 تا 1:500 (بسته به مورد) شامل :

A
ورودیها و پارکینگ ها
E
رستورانها وبوفه ها ( بسته به مورد )
I
مراکزخدمات انتظامی وامداد وآنش نشانی
M
آثار باستانی ( بسته به مورد )

B
چشم اندازها
F
سرویس بهداشتی
J
زیارتگاه (بسته به مورد )
N
آبراهه ‎ها و لوله گذاریها

C
آمفی تاتر بسته وروباز(حسب مورد )
G
سرویس پزشکی
K
آثار تاریخی ( بسته به مورد )
O
مراکز دفن زباله و تصفیه پساب

D
تله کابین
H
مرکز خدمات ارتباطی
L
آثار ملی ( بسته به مورد)

2-2-12-
برآورد خورند Carrying Capacity در بیشینه ، کمینه ومتوسط استفاده در:

A
پارکینگ ها
D
رستورانها ( بسته به مورد )
G
آثار تاریخی ( بسته به مورد )

B
آمفی تاترها
E
سرویس بهداشتی
H
آثار ملی ( بسته به مورد)

C
تله کابین
F
زیارتگاه (بسته به مورد )
I
آثار باستانی ( بسته به مورد )

2-2-12-1 – برآورد ظرفیت برد فیزیکی برای هریک از موارد A تا I
2-2-12-2- برآورد ظرفیت برد روانی برای هریک از موارد Aتا I
2-2-12-3- برآورد ظرفیت برد اکولوژیکی برای هریک از موارد Aتا I
2-2-12-4- برآورد ظرفیت برد خدماتی برای هریک از موارد Aتا I
2-2-12-5- جمع بندی نهایی برای رسیدن به ظرفیت برد محیط زیستی موارد A تا I
2-2-12-6- برآوردظرفیت بردمحیط زیستی مرکز(کمینه -متوسط -بیشینه )درروزهای هفته-آخرهفته -ماه‎ها فصل‎ها-سال-دوره اول
2-2-13
تدوین برنامه بازدیدکنندگان در::روزهای هفته(خورندکمینه -متوسط وبیشینه)-آخرهفته ها(خورندکمینه-متوسط وبیشینه) فصل‎های اوج وغیر اوج استفاده
2-2-14
ارائه راهکارهای مناسب و دستورالعمل مناسب استفاده از محل های تاریخی و فرهنگی
2-2-15
تدوین برنامه مدیریت زیست محیطی پسماند ها و پساب مرکز
2-3- برنامه تفصیلی واختصاصی برای زون(6) زون بازسازی، احیاء و ترمیم VI (Restoration zone)
2-3-1
پیش بینی مرزبندی زون با حصارکشی ، سیم خاردار و تابلوگذاری
2-3-2
تهیه و تدوین برنامه بازسازی شامل زیستگاه ها ، رویشگاهها و اکوسیستم ها
شایان یادآوری است که کوشش وافر باید به عمل آید که از دست اندازی به این زون با اجرای برنامه های جنگلداری ، مرتعداری و آبخیزداری پرهیز گردد. چه این زون باید درعدم حضوردخالت انسانی به طورطبیعی بازسازی شود.حتی اگرگونه های بیگانه گیاهی وجانوری درزون وجودداردباید برنامه نویسی برای حذف آنها با تعیین جدول زمان بندی به عمل آید.
2-4- برنامه تفصیلی واختصاصی برای زون (7) استفاده ویژه ( اداری ) ((Special use zone
برنامه توسعه زون7،ازآنجاکه منجربه ساخت وسازبرای سازه هامی‎شود،مانندزون4است،یعنی برنامه ریزی باتهیه نقشه توسعه پذیری وبرنامه های موردنیازمدیریت برای توسعه آغازمی‎شود.درصورتیکه مساحت این زون فراترازسطح موردنیازتاسیسات مدیریتی باشد ،حداکثر10هکتارازسطح موجود با رعایت معیارهای زیر: انتخاب وروی نقشه زون (جدول 1فصل 7)جانمائی گردد- دررابطه با بقیه سطح زون7 که احتمالامازادبرسطح 10 هکتاری احداث مرکزتاسیسات اداری ومدیریتی میباشد ضرورت دارد با یک بازنگری روی ویژگیهای عرصه مذکور آنرا با یکی از زونهای متجانس دیگر ادغام نمایند.
2-4-1
تهیه مقدمات لازم برای جستجوی محل های واجد شرایط به منظور گزینش وتاسیس مرکز::
2-4-1-1- تدوین برنامه حفاظت و بهسازی نماها
2-4-1-2- تهیه نقشه توانمندیها و تنگناهای سیمای سرزمین درمقیاس نقشه زون بندی (جدول1 فصل7)
2-4-1-3 – تهیه نقشه نقاط توسعه پذیر با استفاده از نقشه های تهیه شده
2-4-2
گزینش نهائی مرکز موردنظر بالحاظ نمودن معیار های زیر وجانمائی آنها برروی نقشه زون (جدول1فصل7)
2-4-2-1- طبقات شیب درمرکز منتخب بیش از 15 درصد نباشد.
2-4-2-2– محل انتخابی رویشگاه ویا مامن گونه های درمعرض تهدید وانقراض و نادر گیاهی و یا جانوری نباشد
2-4-2-3- محل انتخابی مرکزدرمسیل ویادرمعرض سیلابهای محتمل دوره ای (حتی دوره های بسیار طولانی) نباشد.
2-4-2-4- وجود کمترین فاصله ممکن با مرز زون ومرزمنطقه درجهاتی که :
* راه های دسترسی به منطقه به لحاظ کمی وکیفی فراهم ترباشد
* امکان بهره وری ازشبکه های برق وگاز ومنابع تامین آب بیشترباشد
2-4-2-5- موقعیت ارتفاعی مرکزموجب چشمگیرشدن عدم تجانس(باطبیعت) ساخت وسازهای مورداجرادرآن
اززاویه دید خارج ازمرکزنشود

شرح عملیات ویژه درداخل مرکز منتخب برای تاسیسات اداری ومدیریتی واقع در زون 7.
2-4-3
تهیه نقشه مرکز درمقیاس 1:2500 تا 1:500 بالحاظ نمودن خطوط میزان 1 تا 2 متری ( بسته به مورد )
2-4-4
تهیه نقشه 1: 2500 تا 1:500 طبقات درصد شیب از روی نقشه توپوگرافی تهیه شده شامل طبقات :
طبقه یک : 2- 0 درصد – طبقه دو: 5-2 درصد -طبقه سه : 10-5 درصد -طبقه چهار 15-10 درصد
2-4-5
بررسی خاکشناسی مرکز با حفر پروفیل های لازم درمقیاس 1:2500 تا 1:500
2-4-6
بررسی منابع آب مرکز وپیرامون آن تاشعاع یک کیلومتری وتهیه نقشه لازم درمقیاس 1:2500 تا 1:500

2-4-7
بررسی وضعیت پوشش گیاهی مرکز شامل تعیین گونه های غالب
2-4-8
تهیه نقشه استتار سازه ها درمقیاس نقشه مرکز
2-4-9
تهیه وتدوین برنامه های مورد نیاز اداری ومدیریتی مرکز در دوره اول از جمع بندی نهایی موارد
2-4-9-1-جمع بندی برنامه های پارکداری درپارک (بند2-5- دستورالعمل تهیه طرح مدیریت مناطق صفحه27)
2-4-9-2-جمع بندی نظر مدیران ( پارک و سازمان حفاظت محیط زیست )

2-4-10
تهیه فهرست برنامه های مورد نیاز مدیریتی واداری مرکز
2-4-11
اولویت بندی وزمان بندی اجرای برنامه های پیشنهادی
2-4-12
تهیه طرح اجرائی مرکز بااولویت استفاده ازانرژی پاک واستفاده ازمصالح بومی ورعایت مهندسی چشم انداز(حسب مورد)
2-4-13
تهیه نقشه جانمائی واحد های جزء مرکز باتوجه به توان وظرفیت برد منطقه درمقیاس 1:2500 تا 1:500 (بسته به مورد) شامل :

A
ورودیها
D
پاسگاه محیط باتی
G
تیمارگاه
J
ایستگاه آتش نشانی ( بسته به مورد)

B
پارکینگ
E
خانه های سازمانی
H
اصطبل ( بسته به مورد)
K
مراکز دفن زباله وتصفیه پساب

C
مراکز اداری
F
تعمیرگاه
I
انبار
L
آبراهه ها و لوله گذاری ها

M
جاده ها پیاده روها . وموتور روها

2-4-14
پیش بینی مرزبندی مرکزباعلامت،نرده کشی،حصارکشی،کانال ،سیم خاردار،رنگ زدن، و تابلوگذاری ( بسته به مورد)
2-4-15
تدوین برنامه مدیریت زیست محیطی پسماند ها و پساب مرکز
2-5- برنامه تفصیلی واختصاصی برای زون (8) زون سپر بازدارنده یابافر VII (Buffer zone)
2-5-1
بررسی امکان استفاده بهینه از عوارض طبیعی یا غیرطبیعی موجود جهت بهره گیری در اهداف حفاظتی زون بافر
2-5-2
ارائه راهکارهای اصلاح واحیاء اراضی بایرواقع درزون بافربه وسیله گونه های مرتعی،جنگلی(بسته به پوشش طبیعی منطقه)
2-5-3
تعیین و ارائه دستور العمل پایش (Monitoring) در زون بافر
شایان ذکر است که زون سپر دراغلب موارد یک زون ضربه گیر است که بین دو زون آسیب پذیر، کمتر آسیب پذیر ویا مقاوم بسته به مورد ، زون بندی می‎شود، دراینصورت موارد توسعه جاده ای که درزون مقاوم ویا کمتر آسیب پذیر به عمل می‎آید درحین عبود از زون سپرشامل این زون نیز می‎شوند. لذا شایسته است که دراینگونه موارد برای این زون نیز برحسب کیلومتر عبور، پیش بینی ، جانمایی ، و بودجه بندی شوند .
2-6-برنامه تفصیلی واختصاصی برای زون(11)) سایر فعالیتها(توسعه روستایی) (Other Development zone)
2-6-1
ارائه برنامه دقیق مناسب سازی بستری های اقتصادی و اجتماعی در استقرارگاه های جوامع محلی
2-6-2
تدوین برنامه بهسازی برای روستائیان و عشایری که پیشنهاد جابجائی آنها مطرح می شود( حسب ضروت ومورد)
2-6-3
-تهیه برنامه بهسازی وایجادزیرساخت هاوامکانات زیربنایی دراستقرارگاه های جوامع محلی وتهیه نقشه نقاط توسعه پذیر زون درمقیاس 1:25000تا1:10000(باتوجه به نوع اکوسیستم ونیازهای مربوطه)
2-6-4
تعیین دقیق محل یا مسیر تریل ها، جاده های دسترسی یامسیر پایش (موجود) ودرصورت نیازارائه نحوه مرمت آنها

فصل 3- تهیه تدوین برنامه جلب مشارکت مردمی
3-1
شناسایی مردم محلی وطبقه بندی آنان به طبقات:بهره برداروبهره ور(خنثی)-بهره کش(منفی)-طرفدار محیط زیست (مثبت)
3-2
بررسی دقیق ویژگی روان شناختی (مشارکت پذیری ونوگرایی) جوامع
3-3
شناسایی و تعیین جایگاه سازمانهای غیر دولتی (NGO) در مدیریت منطقه
3-4
تدوین برنامه های گفتگوی چهره به چهره بین مردم محلی طرفدار وسازمان های غیردولتی
3-4-1- فهرست کردن طرحهای مورد نیاز منطقه
3-4-2- بررسی زمینه هاومیزان مشارکت مردمی ونحوه ارتقاءآن جهت جابجایی عرصه وکاربریهای ناسازگاروحفظ واحیاءمحیط زیست وارائه راهکارمناسب اجرایی
3-4-3- جلب مشارکت درفرایند اجرای پروژه با برآورد کردن نیازهای منطقی ازمحل پروژه

3-5
نظرسنجی از ساکنین محدوده طرح و و بررسی و تعیین ، امکانات ومحدودیتهای منطقه ای از نظر اقتصادی ـ اجتماعی
3-6
– تدوین برنامه و زمان بندی مشارکت مردم محلی در اجرای پروژه ها در ، زون های تفرجی وفرهنگی (3و4و5) و (6و 8)
3-7
بررسی رابطه گرایشهای موجود در بهره برداری ازفضاباسطح تحصیلات،ساخت سنی وجنسی، قدمت سکونت، مکان سکونت و توان درآمدی جمعیت بهره بردار
3-8
شناخت استعدادها،پتانسیلهاوموانع،مشکلات وتنگناهای اقتصادی-اجتماعی وفرهنگی درارتباط بابرنامه مدیریت پیشنهادی
3-9
بررسی امکان و ارائه راهکارهای مناسب جلب مشارکتهای مردمی ونحوه بهره برداری ازسرمایه گذاری بخشهای خصوصی و دولتی دراجرای طرحهای پیشنهادی مرحله نفصیلی ومرحله اجرای پروژه ها در،زون های تفرجی وفرهنگی (3و4و5) و(6و8)

فصل 4 – تدوین برنامه آموزش کارکنان
4-1
تعیین نیروی انسانی مورد نیازدربخش مدیریت،حفاظت،اداره ونگهداری وتعیین دستورالعمل تفسیربرای راهنماهای زون
4-2
تهیه وتدوین برنامه آموزش دوره ای کارکنان حفاظت ، راهنماها ، تفسیرگران
4-3
تهیه دستورالعمل وظایف برای کارکنان حفاظت ، راهنما و تفسیر

فصل 5- ارزیابی آثارتوسعه وکنترل پیامدهای زیست محیطی پروژه های پیشنهادی برمحیط زیست
5-1
بررسی و کلاسه بندی پروژه های پیشنهادی برای تمامی زونها
5-2
بررسی میزان تطبیق پروژه های پیشنهادی با اهداف تبیین شده در طرح
5-3
تعیین محدودیتها و امکانات در اجرای پروژه های تعریف شده
5-4
تعیین اهم اثرات مثبت و منفی پروژه های پیشنهادی بر ساختار اکولوژیک منطقه
5-5
بررسی اهم اثرات مثبت و منفی بهره برداریهای تفرجگاهی در محدوده مطالعاتی از نقطه نظر تاثیر آن بر اهداف تعیین شده درمناطق و همچنین تعادل زیست محیطی عرصه و ارائه راهکارها و پیشنهادات در زمینه بهبود شیوه های بهره برداری
5-6
بررسی اثرات اجتماعی اجرای طرحهای موردپیشنهاد درمطالعات مرحله تفصیلی و شناخت بسترهای اقتصادی و اجتماعی اعمال مدیریت در منطقه
5-7
غربال گزینه ها و انتخاب پروژه های مناسب با توجه به اثرات تخریبی، شرایط محیطی حاکم بر منطقه، ویژگیهای اقتصادی و اجتماعی و هدف پروژه
5-7-1-تدوین چارچوب قانونی و اداری
5-7-2-تدوین پروژه پیشنهادی
5-7-3- تشریح محیط زیست محل پروژه
5-7-4- ارزیابی نشانزدهای مهم محیط زیستی و تصمیم گیری نهایی
5-7-5- ارزیابی گزینه های اجرا و عدم اجرا
5-7-6- تهیه و تدوین برنامه چند گانه بهسازی
5-7-7- تهیه و تدوین برنامه پایش
5-7-8- تعیین وپیشنهاد ضوابط و معیارهای توسعه صنعت گردشگری و اکوتوریسم درمنطقه
5-8
زمانبندی توسعه وتهیه جداول اولویت بندی مراکزتوسعه زون های4و5و7ومدیریتی تمام زونهادردوره اول برحسب کاربری های مربوطه باتوجه به اصول زیر:
* ایمن سازی عرصه
* زیرساختها و تاسیسات زیربنایی
* برآورد اقتصادی برنامه های پیشنهادی
* تعیین زمان بندی و الویت اجرای برنامه های پیشنهادی
* برآورد هزینه‎های اجرایی توسعه و مدیریتی درهرسال و در دوره اول

فصل 6- تهیه گزارش برای تدوین کتاب طرح مدیریت درمناطق حفاظت محیط زیست
فهرست مطالب ، جدول ها ، شکل ها ، عکس ها ،نقشه ها
6-1
معرفی منابع اکولوژیکی منطقه شامل: (چکیده منابع فیزیکی و بیولوژیکی )بند یک فرایند طرح مدیریت وشرح خدمات عملی آن در دستورالعمل تهیه طرح مدیریت مناطق تحت حفاظت صفحات ، 26 تا 27)
6-2
معرفی منابع اقتصادی واجتماعی( چکیده بند 2 فرایند یاد شده دربالا)
6-3
تجزیه و تحلیل و جمع بندی داده ها ( بند 3 فرایند یاد شده در بالا)
6-4
تشریح نقشه اکوسیستم ها ( چکیده )
6-5
تشریح ارزیابی توان (چکیده بند4 فرایند یاد شده بالا)
6-6
تشریح نیازهای اقتصادی اجتماعی ( چکیده )
6-7
تشریح توان محیط زیستی
6-8
تشریح زون بندی ( چکیده ) وتشریح مرزبندی( چکیده) زونهای یک الی هشت وزون یازده ( بسته به مورد)
6-9
برنامه ریزی ( بند 8 فرایند یاد شده درپیش
6-9-1- برنامه های دراز مدت و میان مدت
6-9-2- برنامه های اداره وحفاظت
6-9-3- برنامه های استفاده پژوهشی وآموزشی
6-9-4- برنامه های استفاده تفرجی
6-9-5- برنامه های اداری توسعه و نگهداری
6-9-6- برنامه بازسازی و نگهداری
6-9-7- برنامه توسعه یادستورالعمل اجرایی
6-10
راه کارها ( متن نوشته شده برای انجام کارهای مورد نیاز درشرح خدمات تفصیلی در هرزون به تفکیک زونهای1تا8و11 )
6-10-1- سازمان تشکیلات
6-10-2- نمودار وساختارتشکیلاتی بخش های(اداری وحفاظتی وبخش مدیریت وبهره وری زونهای تفرجی وفرهنگی)
6-10-3- تعداد کارکنان هربخش
6-10-4 – شرح وظایف کارکنان هربخش
6-11
بودجه بندی ( برای مشاهده نمونه بودجه نویسی به پیوستها مراجعه فرمایید .)
6-11-1- برآورد هزینه های اجرای کل ( از روی برآورد هزینه ها درهر یک از زونها )
6-11-2- تنظیم بودچه سرمایه ای ( عمرانی ) در سال و در دوره اول
6-11-3- تنظیم بودجه نگهداری ( جاری ) در سال ودر دوره اول
6-12
زمان بندی ( از روی زمان بندی در هریک از زون ها )
6-12-1- زمان بندی موارد توسعه
6-12-2 – تنظیم جدول اولویت بندی توسعه در سال و در دوره اول
6-12-3- طرح تجدید نظر و جدول کنترل ( بند 3-5 دستورالعمل یاد شده ، صفحه 27)
6-13
شرح برنامه جلب مشارکت مردمی
6-14
شرح برنامه آموزش کارکنان
6-15
شرح ارزیابی آثار توسعه برمحیط زیست پروژه های پیشنهادی

فصل7- جداول
7-1- جدول شماره (1) توضیح مقیاس نقشه زونها
ردیف
شـــــــــرح سابقه
مقیاس تهیه نقشه عمومی
الف
درموردمناطقی که نقشه های آنهادرمرحله مطالعات (توجیهی) در مقیاس250000/1تهیه شده
50000/1
ب
درموردمناطقی که نقشه های آنهادرمرحله مطالعات (توجیهی) در مقیاس50000/1تهیه شده
25000/1
ج
درموردمناطقی که نقشه های آنهادرمرحله مطالعات (توجیهی) در مقیاس25000/1یابزرگترتهیه شده
10000/1یا بزرگتر
د
درموردنقشه های اختصاصی محدوده های توسعه پذیرداخل زونهای4و5و6و7مقیاس اختصاصی تعیین شده درمتن شرح خدمات لازم الاجراست
توجه:کلیه تحلیلها،محاسبات ونقشه هامی بایست درمحیطGISو و کلیه فایلهای رقومی بصورت Shapefile در سیستم UTM و Datum:WGS 84 ارائه گردد.

7-2- جدول شماره (2) آلبوم نقشه ها : این آلبوم شامل تجلید گزیده ای ازنقشجات تهیه وارائه شده دردررابطه بامجموعه فعالیتهای شرح خدمات میباشد.

ردیف
شرح نقشه های بخش اصلی شرح خدمات تفصیلی با معرفی آیتم های مربوطه
مقیاس نقشه
1- گزیده نقشه های عمومی زون ها
1
جانمائی مراکز منتخب در داخل زونهای 4و7وتعیین محل دقیق آثارفرهنگی،مذهبی ،تاریخی وباستانی درمنطقه موردمطالعه روی نقشه زون بندی مربوط به آیتم های 1-1-6 و 2-1-2 و 2-4-2
طبق جدول شماره1
2
جانمائی مراکزتفرجگاهی مورداستفاده کنونی(عرصه های مورداستفاده تفرجی اهالی) روی نقشه زون بندی مربوط به آیتم 1-1-7
طبق جدول شماره1

3
نقشه تعیین محل دقیقچشم اندازهای طبیعی درمحدوده دشتها،جنگلها،علفزارها،کوهها،ومحیط های آبی ازقبیل دریاچه ها،رودخانه ها تالابها،آبشارها،چشمه هاوبرکه هاومحل یخچالهاوغارهاروی نقشه زون بندی درزون های 3و4و5و11منطقه مربوط به آیتم 1-1-5
طبق جدول شماره1

4
نقشه جانمایی محل های موجودتاسیسات کنونی ومحلهای احداث آتی(باستثناءزون 1) مراکزمدیریتی حفاظتی و تفرجی پایشگاه‎ها پاسگاه محیطبانی،تیمارگاهها،انبارها،سازه های ذخیره علوفه،پارکینگ‎ها، اصطبل‎هاآبشخورها، آتش برها ، تابلوهای اصلی هشداردهنده وراهنما وراههای موجودوقابل احداث آتی برای دسترسی به آنها درداخل هریک از زونها مربوط به آیتم 1-1-1 تا 1-1-4
طبق جدول شماره1

5
نقشه جانمایی،پیست اسکی وتله کابین(حسب مورد) زیج نشین های عکاسی وفیلم برداری ونصب تلسکوپ ،سکوهای ماهیگیری ،سرویس بهداشتی(درداخل زونهای3و4و5) وخورگشت گاهها(داخل زون4 )مربوط به آیتم های 1-1-8 و 2-1-1-9
1:25000 تا1:10000
2- گزیده نقشه های اختصاصی وتفصیلی زونها
1
نقشه جانمائی ،برنامه های فرعی مانندسرویس بهداشتی،میزها،تخت ها.نیمکت ها،زباله دانی ها،آبخوری هاتابلوهای راهنماوهشداردهنده ویژه ،سایبانها،آلاچیق ها،چادرها،وسائل بازی کودکان واجاقها مربوط به آیتم های 1-1-8 و 2-1-2 و 2-2-2 (بسته به موردبرای زونهای 3و4و5)
1:25000 تا1:10000
2
نقشه مرکزبالحاظ نمودن خطوط میزان 1تا2متری(حسب مورد)برای مراکزتوسعه زونهای4و5و7مربوط به آیتم های 2-1-4 و2-2-3 و 2-4-3
1:2500 تا 1:500
3
نقشه سیماهای سرزمین برای زونهای4و5مربوط به آیتم های 2-1-1-1 و 2-2-10
طبق جدول شماره1
4
نقشه نقاط توسعه پذیر با استفاده از نقشه های تهیه شده برای زونهای 4و5و7مربوط به آیتم های 2-1-1-6 و 2-2-1-5 و 2-4-1-3
1:25000 تا1:10000
5
نقشه توسعه پذیری وجانمائی نقاط توسعه پذیروغیر قابل توسعه برای زون 11مربوط به آیتم 2-6-3
1:25000 تا1:10000

6
نقشه جانمائی واحد های جزء مرکز باتوجه به توان وظرفیت برد منطقه(بسته به مورد) :درمراکز توسعه زون های 4و5و7 مربوط به آیتم های 2-1-13 و 2-2-11 و 2-4-13
1:2500 تا 1:500
7
نقشه بررسی منابع آب مرکز وپیرامون آن تاشعاع یک کیلومتری مربوط به آیتم های 2-1-7 و 2-2-6 و 2-4-6
1:2500 تا 1:500
8
نقشه استتار سازه ها (در مرکزتوسعه زون 7 ) مربوط به آیتم 2-4-8
1:2500 تا 1:500

توضیحات:
هنگامیکه برنامه ریزی برای پارک و مناطق درمقیاسهای کوچکتر از 1:10000 به عمل آید ( بند 5 فرایند طرح مدیریت و شرح خدمات عملی آن در دستورالعمل تهیه طرح مدیریت مناطق تحت حفاظت صفحات 24 تا 27)، کتاب طرح تهیه شده وکاراصلی دراین مقیاس به پایان رسیده است . یعنی آنکه گامهای شناسایی منابع ، تجزیه و تحلیل و جمع بندی منابع ، ارزیابی توان اکولوژیکی برای زون بندی ومرزبندی پارک به سرانجام رسیده‎اند که برای زونها امکان تدوین برنامه‎های کوتاه مدت ، میان مدت ودراز مدت فراهم شده است ، دراین مرحله دیگر نیازی دوباره به شناسایی تمامی منابع و تجزیه و تحلیل تمامی منابع و ارزیابی مجدد دراین مقیاس نیست . پارکداری ازاین بابت با سایر کاربری‎ها مثلاً آبخیزداری تفاوت دارد که می‎باید برای کاربری اخیردرمرحله تفصیلی به شناسایی بسیاری از منابع در مقیاسهای بزرگتر پرداخت و تدقیق کرد.برنامه تفصیلی درپارک ها ومناطق شامل بزرگنمایی اطلاعات ضروری برای طراحی ومهندسی است که در واقع از نظر مفهومی همان معنی واژه نا مانوس تدقیق را می‎دهد .بنابراین شرح خدمات تفصیلی شامل :برنامه‎ بزرگنمایی شده درزون‎های 1تا 8و11 وپیش بینی وجانمائی برنامه‎های توسعه است .

ضوابظ و چهارچوبی که گزارش باید طبق آن تهیه شود.؟
از ابتدای مطالعات طرح های جامع بدلیل گوناگونی روش مطالعات طرح جامع و روش ها و ضوابط متقاوتی برای گزارش نویسی، به وجود آمد این روش ها تا حدودی در انتها بررسی خواهد شد ولی دراین قسمت الگوی فعلی " دستوالعمل تهیه طرح مدیریت مناطق تحت حفاظت" که توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایرلن(به عنوان مخاطب)تهیه شده وطبق موازین علمی اطلاعات را در چهار چوب خاصی طبقه بندی نموده و نوع اطلاعات را تا حدودی مشخص گردانیده و همچنین ترتیب و الویت بندی پارامترهای مورد مطالعه در گزارش را به صورت کلی وجزئی تعیین کرده که به صورت زیر می باشد.
فصل 6 – تهیه گزارش
مبنای و موازین علمی جهت تحصیل اطلاعات مورد نیاز ………
مبنای علمی دراین مطالعات یعنی طرح جامع پارکداری براساس پژوهش علمی می باشد. در صورتی که اطلاعات مورد نیاز ( به صورت معتبر و علمی ) موجود نباشد از طریق پژوهش وتحقیق علمی گرد آوری می شود تا حداکثر صداقت و اعتبار را داشته باشد.
این اطلاعات از طریق طرح آزمایشات ، مدل سازی، آمارگیری ، مصاحبه، نمونه برداری مشاهدات دقیق و هدفدار میدانی، عکس های هوایی و ماهواره ای ، نقشه های دقیق و معتبر، یافته های علمی پژوهشگران در زمینه های مورد نظر، استفاده از روش ها و ابزار دقیق جهت بررسی شواهد و ….

اطلاعات مورد نیاز :

گزارش طرح جامع یک گزارش پژوهش وعلمی میباشد زیرا اطلاعات براساس روش صحیح علمی تحصیل ،طبقه بندی، تجزیه و تحلیل می شود که مبنای گزارش را تشکیل می دهد.
درصورتی که اطلاعات مورد نیاز موجود نباشد یا نقص در آن باشد از پژوهش علمی استفاده می کنیم که چهار چوب معتبری در جهت تولید علم و آگاهی می باشد و در حال حاضر معتبرترین راه دستیابی به اطلاعات مناسب و جدید می باشد.
اساس این پژوهش در مطالعات طرح جامع براساس :
1- نمونه گیری : روش براساس تجربیات گذشته و وابسته به آماربرداری و اطلاعات قبلی
2- آماربرداری : بر شماری اطلاعات یک ناحیه در یک قالب یا واحد
3- مدل سازی و تبدیل
4- تفسر عکس های هوایی و ماهواره ای
5- طرح آزمایشات
6- مصاحبه
و در نهایت پردازش داده های خام به صورت قابل فهم و طبقه بندی شده توسط مدل ها، نرم افزارها و روش های تبدیل و آماری بطوری که بتوان از آنها جهت هدف طرح جامع و گزارش طرح استفاده کرده و برای مخاطبین طرح قابل درک می باشد.
منابع موثق علمی :
در صورتی که اطلاعات موردنیاز موجود باشند توسط تحقیق و جستجو می توان آنها را یافته و از حصول اطمینان از اعتبار علمی آنها از آنها جهت جمع آوری داده های مورد نیاز استفاده کرد. این منابع در گزارش نوسی طرح جامع معمولا شامل : نقشه ها ،عکس های هوایی و ماهواره ای، داده های ایستگاه های هواشناسی و هیدرولوژی ، سینوپتیک و کلماتیک، هیدرومتری و… کتاب ،مجلات علمی ، مقالات ، پایان نامه ها ، سایت های اینترنتی، گزارشات علمی پژوهشی دیگر آمارهای بدست آمده از ادارات ،طرح های جامع دیگر، مطالعات قبلی منطقه ، بررسی ها و پژوهش های هم جهت با اطلاعات مورد نیازماو….
شکل این منابع می توان به صورت :
1- نقشه
2- عکس های هوایی و ماهواره ای
3- عکس
4- متن ، کتاب و مجله و مقاله و ……
5- عددو ارقام و جدول و نمودار
6- فیلم
7- نرم افزاری و الکترونیکی
مخاطب اصلی گزارش و درخواست کننده اصلی در ایران همان سازمان حفاظت محیط زیست می باشد که متولی حفاظت از پارک ها و مناطق پاک و دست نخورده طبیعی است.
این گزارش جهت اخذ تصمیمات واقداماتی است که جهت نیل به اهداف حفاظتی و موجودیت پارکهاست می باشد که به مدیران مناطق تحت حفاظت کمک می کند تا این منطقه را بدون مشکل در طی زمان و بودجه برنامه ریزی شده توسعه بخشیده و به اهداف اصلی حفاظت از منطقه برسند.
مدیران بیشتر نیازمند برنامه ریزی و طرح جامع می باشند. تا طبق آن به صورت جامع و همه جانبه پارک و منطقه حفاظتی را توسعه بخشیده بدون اینکه صدمه ای به محیط زیست و شرایط طبیعی و اکولوژیکی بخورد.
مخاطبین دیگر این طرح ها ، اساتید ، دانشجویان ، مسئوولین رده پایین تر سازمان، پژوهشگران و حتی مردم عادی علاقه به شناخت منطقه می باشند.
بدلیل اعتبار این طرح های پژوهشی به عنوان یکی از منابع موثق اطلاعات جامع در زمینه های مختلف تحقیقاتی توسط پژوهشگران با تخصص های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند.
این گزارش باید مطابق با سطح دانش ، نیازها و درخواست مخاطبین آن صورت گیرد که در راس آن مدیران پارک و مناطق تحت حفاظت می باشد.
تهیه کنندگان گزارش:
مطالعات طرح جامع توسط یک گروه متخصص در زمینه های مختلف که شامل یک مدیر طرح یک مشاوره علمی طرح می باشد. و بعد از آن سرپرستان گروه های قرار میگیرند هر گروه متشکل از تعدادی متخصص هستند که در یک زمینه علمی مشترک کار می کنند.
مدیر طرح، مشاور علمی طرح├ █(├ █( اقلیم هوا کارشناسی @ هیدرولوژی کارشناسی )} فیزیکی منابع گروه سرپرست @ بیولوژیکی منابع سرپرست@ اجتماعی اقتصادی منابع گروه سرپرست@ تلفیق نشرو مسوول سرپرست @صنعت و آلودگی ها بررسی مسئول سرپرست @ )}

در گزارش طرح مطالعاتی ، متن گزارش بارعایت ضوابط تدوین و مقررات از پیش تعیین شده نوشته می شود این متن توسط سرپرست گروه تهیه می شود. و هر قسمت توسط کارشناس مسئول بررسی و اصلاح می گردد و همچنین هماهنگی میان بخش های مختلف بعمل می آید. بخش طرح مدیریت توسط مدیر طرح از طریق اطلاعات بدست آمده در مطالعات طرح جامع ( که تک تک اعضا بدست آورده اند) نشر وتولید می شودو برنامه ریزی توسط یک یا دو نفرکه شامل مدیر طرح و مشاور علمی طرح می باشد تهیه می گردد.
تلفیق نقش ها و نشر اطلاعات نیز توسط سرپرست مسوول نشر و تلفیق صورت می پذیرد.
ارکان گزارش

به طور کلی ارکان یک گزارش علمی شامل :
به منظور رسیدن به یک الگوی کلی و جامع صحیح از گزارش نویسی طرح جامع ، اجزاء گزارش های طرح های جامع را با یکدیگر بررسی کرده و به صورت جداگانه و با الگوی فعلی ( دستور العمل طرح تدوین مدیریت ) سازمان حفاظت محیط زیست مقایسه می کنیم
در هر جز اصلی، اجزای فرعی و مطالب کلی در هر جزء می باشد. و نیاز است که باشد بررسی شود.
مقدمه : سرآغاز گفتار گونه ای که در ابتدای گزارش به رشته تحریر در می آید و یک یا چند صفحه را به خود اختصاص می دهد در حقیقت پیام گزارشگر و شناسنامه گزارش است
مقدمه به خواننده یاگیرنده جهت دستیابی سریعتر به اطلاعات کمک می نماید.
در مقدمه عناوین زیر مطرح می شود:
معرفی عناوین گزارش
هدف یا اهداف گزارش
دامنه گزارش
زمان تهیه یا ارائه گزارش ( روزهای که عملیات به طول انجامیده )
مکان یا محدوده جغرافیایی
وقت صرف شده
روش های جمع آوری اطلاعات
منابع و ماخذ مورد استفاده
افرادیکه با آنها صحبت شده و نحوه مصاحبه
نام فرد یا سازمان یا واحد گیرنده گزارش و افرادیکه در تهیه گزارش همکاری نموده اند و نوع همکاری نحوه تقسیم بندی گزارش، بخش های و قسمت های و فصول
نمونه ای از مقدمه در طرح جامع پارکداری سرخه حصارو؟؟؟؟ ؟؟
مقدمه با عنوان دیگری به نام هدف آورده شده است در ابتدا به بررسی هدف از طرح جامع و تهیه آن پرداخته است ونیاز حیاتی عصر امروز دانسته است و لزوم اجرای طرح را ضروری دانسته و توجیه نموده است.
در قسمت "ویژگی های کلان منطقه مورد مطالعه" به بررسی مکان و منطقه مورد مطالعه از نظر جغرافیایی ومشخص کردن محدوده های مورد مطالعه کرده وویژگی های کلانی چون مساحت، موقعیت ، اقلیم و آب و هوا هیدورلوژی ، زمین شناسی و ژئو مورفولوژی ،خاک شناسی زیستگاه های و حیات وحش وزیستها به طور کلی اختصاصات کلی اکوسیتم منطقه را به طور کلی بیان کرده است البته راههای دستیابی به این منطقه رانیز بیان کرده
در بخش " مطالعات گذشته " بررسی قبلی منطقه را که اعتبار علمی دارد بیان کرده و ویژگی های آنرا ، نویسندگان و سال انتشار مجموعه مدون را بیان کرده ( جزیی از منابع و ماخذ)
درقسمت" همکاران و تهیه کنندگان"
نام افراد و همکاران را در طرح جامع، وظیفه و مسوولیت هایشان آورده و نام مجری علمی طرح و سازمان گیرنده گزارش را آورده است.
روش های به کار رفته در تهیه طرح:
مراحل مختلف کار، نحوه تقسیم بندی طرح و گزارش و فصول گزارش را آورده است.و همچنین روش های جمع آوری اطلاعات و منابع مورد استفاده در طرح شرح داده شده
قسمت آخر را با تاکید بررعایت یکی از نکات مهم و همچنین تشکر وتقدیر به پایان رسانیده
در آخر مقدمه منابع و ماخذ آورده شده است.
مقدمه ای دیگراز طرح ریزی زیست محیطی پناهگاه حیات وحش لوندویل
در ابتدا هدف از پارکداری و لزوم طرح جامع برای مناطق حفاظتی را دردنیای امروز تشریح و توجیه می کند.
سپس روش های به کار رفته دراین طرح را مختصری بیان می کند.
بخش اول : وضع موجود
آنچه که حاصل مطالعه و تحقیق وپژوهش پیرامون وضعیت منطقه از نظر اکولوژیکی و اقتصادی اجتماعی و همچنین وضعیت آلودگی وصنعت می باشد.
این مطالعات که پایه و اساس طرح ریزی را فراهم می کند بهترین قسمت گزارش می باشد. که در صورت نبود آن و نقص در آن هر نوع برنامه ریزی بی نتیجه و ناکارآمد خواهد بود.
وضع موجود شامل پارامترهای مختلفی می باشد که به صورت تک تک و جدا جدا بررسی می شود. و این بررسی مقایسه ای می باشد تا به نتیجه مورد نظر ( رسیدن به الگوی صحیح گزارش نویسی ) برسد.
البته به دلیل کمبود زمان و همچنین دانش موردنیاز در این زمینه کمتر به چراها؟ می پردازیم و بیشتر به چگونه ها می پردازیم. که قابلیت درک بیشتری و اظهار نظر دارد زیرا منابعش موجود بوده و نیاز به بررسی های عمیق ندارد. و داوری آن راحتر می باشد. بنابراین از این تحقیق آنچه مطلوب و ایده آل است بیرون کشیدن نمی شود. زیرا بررسی باید براساس چراها صورت گیردتا یک الگوی صحیح و بدون نقص بدست دهد ولی بررسی چگونه ها از بین الگوهای موجود بر می گزیند. و چیز جدیدی خلق نمی کند. و نمی تواند تحقیق مثمر ثمری باشد.
براین اساس با توجه به منابع موجود دست به مقایسه اجزای گزارش های طرح های جامع با یکدیگر می زنیم تا به الگوی مناسب تر برسیم دراین جهت هر جز این بخش جداگانه بررسی می شود.
این قسمت از گزارش حاوی اطلاعات بدست آمده از مطالعات می باشد که به صورت طبقه بندی شده ترتیب و الویت بندی شده و نظام خاصی پیدا کرده که مخاطب را به بهترین نحو به هدف گزارش برساند.
این اطلاعات به طور کلی به دو بخش تقسیم می شوند.
اطلاعات حاصل از مطالعات

اکولوژیکی

انسانی

انواع تقسیمات و طبقه بندی اطلاعات موجود در گزارش های طرح جامع بارگذاری :
الف) الگوی فعلی سازمان حفاظت محیط زیست ایران شرح خدمات مرحله توجیهی
فصل 1 شناسایی منابع اکولوژیکی و اقتصادی – اجتماعی
1-1- منابع اکولوژیک
منابع فیزیکی
منابع زیستی

1-1-1- منابع فیزیکی
1- شکل زمین
2- زمین شناسی و ژئوموفورلوژی
3- زمین و خاک
4- اقلیم و آب و هوا
5- شناسایی منابع آبها

منابع زیستی
1- پوشش گیاهی
2- حیات و حش و زیستگاهها
3- زمین رخساره های طبیعی
1-2- اقتصادی – اجتماعی

فصل 2- ارزیابی توان اکولوژیکی اکوسیستم ها
فصل سوم : ارزیابی توان زیستی با توجه به نیازهای اقتصادی – اجتماعی
فصل 4- ارزیابی زون ها با توجه به نیازهای اقتصادی- اجتماعی
فصل 5- مرزبندی و زون بندی
ب) طرح جامع پارکداری سرخه حصار و
1- شناسایی منابع زیست محیطی
1-1- شناسایی منابع فیزیکی
اقلیم
هیدرولوژی
ژئومورفولوژی
تشریح خاک و تیبولوژی خاکها
فرسایش
شکل زمین

1-2- شناسایی منابع بیولوژیکی
پیشنهاد و جوامع گیاهی
زیستگاه ها
حیات وحش

1-3- منابع اقتصادی- اجتماعی
2- تجزیه و تحلیل با جمع بندی و ارزیابی منابع زیست محیطی
3- برنامه ریزی
طرح جامع پارکداری چهار چوب تهیه طرح مدیریت حیات وحش 1982 هاریا و همکاران بخش 1 :
خلاصه فعالیت ها
فصل اول
1- مقدمه
فصل 2-
2- منابع
موقعیت
مرزها
ژئومورفولوژی
اقلیم
آب
توزیع قطعات نمک طبیعی
فلور منطقه
فون منطقه

فصل سوم
3- پیش نیازها
وضعیت قانونی
تجزیه و تحلیل منطقه ای
سوابق تاریخی
بهره برداری از جنگل
توریسم و توسعه آن

طرح ریزی پارکهای ملی از جان موزلی ک (1976):
1- مقدمه
2- منابع
2-1- منابع طبیعی
زمین شناسی
آب
گیاهان
جانوران
سیمای ویژه اکولوژیک و ژنتیک

2-2- منابع فرهنگی
منابع باستان شناسی
منابع تاریخی
منابع فرهنگ عامه

2-3- شرح و بیان اهمیت
3- اطلاعات مربوط به پیش زمینه
3-1- موقعیت
3-2- تجزیه و تحلیل منطقه ای
3-3- وضعیت قانونی پارک
3-4- استفاده موجود از اراضی
3-5- منابع مورد استفاده بازدید کنندگان
3-6- تجزیه و تحلیل مسائل مربوط به بازدیدکنندگان
3-7- اقلیم
3-8- وضعیت های ویژه
3-9- تاریخچه آتش سوزی
3-10- خاک وزیستگاهها از نظر عوارض زمین
طرح مدیریت منطقه حفاظت شده گنو(مرحله توجیهی)

منابع فیزیکی
1- فیزیوگرافی
2-زمین شناسی و ژئومرفولوژی
3-شناسایی منابع اراضی
4-کاربرد و تلفیق اراضی
5-رسوب و فرسایش اراضی
6-هوا و اقلیم
7-هیدرولوژی آبهای سطحی

8- هیدرولوژی اب های زیرزمینی
9- سینولوژی
محیط بیولوژیکی
1- پوشش گیاهی
2- حیات وحش و آبزیان
مطالعات اقتصادی اجتماعی
سیمای محیط طبیعی
آلبوم نقشه ها
تلفیق و سنتز و تدوین برنامه مدیریت
طرح مدیریت پناهگاه حیات وحش قمیشلو (مرحله توجیهی):
منابع فیزیکی
1) فیزیوگرافی
2) زمین شناسی و ژئومورفولوژی
3) شناسایی منابع اراضی
4) کاربری و تفکیک اراضی
5) رسوب و نمایش اراضی
6) هوا و اقلیم
7) هیدرولوژی آبهای سطحی
8) هیدرولوژی آبهای زیرزمینی
9) هیدروژولوژی

منابع زیستی
1- پوشش گیاهی
2- حیات و حش و آبزیان
مطالعات اقتصادی اجتماعی
سیمای محیط صنعتی
سنتز و تلفیق
طرح جامع مدیریت پارک ملی کلاه قاضی:
a) منابع فیزیکی
1- فیزیوگرافی
2- هوا و اقلیم شناسی
3- زمین شناسی
4- ژئومورفولوژیچ
5- هیدرولوژی و منابع آب
6- خاک شناسی
b) منابع زیستی
1- پوشش گیاهی و برتکی
2- حیات وحش – پرندگان
3- حیات وحش – خزندگان
4- حیات وحش – پستانداران
5- حیات وحش – آبزیان
c- بخش اقتصادی – اجتماعی
d- سنتز و تلفیق
فصل اول مورد بررسی
شناسایی منابع بیولوژیکی و اقتصادی اجتماعی
این عنوان در هر یک از طرح های جامع با اسم های دیگری عنوان شده است. در طرح جامع سرفه حصار با عنوان شناسایی منابع زیست محیطی آورده شده در چهارچوب طرح ریزی پارک ملی جان ؟؟ با اسم منابع و در طرح های دیگر با عناوین دیگر آورده شده است ولی در کل عنوان و اسم ظرف معنا است و معنایی که باید در برگیرد چه می باشند؟
منابع در تعریف جان موزلی – منابع موجود در پارک ها عناصر برجسته ای از میراثهای ملی بوده و شایسته آنند که مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند. بررسی این بخش می تواند هدف طرح را مشخص کند اطلاعات مستند در این رابطه می تواند به عنوان پایه ای برای اتخاذ تصمیمات آن باشد. چنین بررسی به معنی تحقیق دقیق و مشروح نبوده بلکه منظور شناسایی نسب سیماها و عوارض برجسته منطقه است و در هنگام طرح ریزی باید کلیه منابع اعم از طبیعی یا مصنوعی مدنظر قرار گیرد و ارزشیابی آن تحت عنوان چشم انداز و مناظر، مناطق تفرجگاهی آموزشی، علمی و دیگر منابعی که دارای قابلیت های حفاظتی هستند انجام گیرد.
منابع را می توان به دو گروه کلی زیر تقسیم کرد :
1) منابع طبیعی
2) منابع فرهنگی
سلسله مراتب این منابع در طرح ریزی براساس اهمیت آنها در منطقه مورد مطالعه تعیین میشود.
براساس توجیه طرح سرخه حصار ، منابع اکولوژیکی کاربری و توان منطقه را در کاربریهای مختلف و توسعه معین کرده و عوامل اقتصادی اجتماعی به عنوان مکمل این عوامل در تعیین کاربری و برنامه ریزی ؟؟ سرزمینها و مناطق حفاظتی عمل می کنند و تلفیق این دو یعنی منابع اکولوژیکی و عوامل اقتصادی اجتماعی عوامل زیست محیطی را ایجاد می کند.
در کل معنای این عناوین یکسان بوده تا حدودی و اشاره به جامعیت منابع و ایجاد ارتباط منابع طبیعی (اکولوژیکی) و عوامل اقتصادی اجتماعی (منابع فرهنگی) داشته است و ما حصل این ارتباط در سنتز و تلفیق که برنامه مدیریت جامع و کامل می باشد.
منابع اکولوژیکی :
این منابع در الگوی سازمان محیط زیست شامل :
منابع اکولوژیکی
منابع فیزیکی
منابع بیولوژیکی (زیستی)
در طرح جامع پارک بررسی (مدیریت حیات وحش) ساهاریا 1982 به جای منابع اکولوژیکی ، منابع را آورده است و این منابع به زیر شاخه های مختلف بودن دسته بندی منابع فیزیکی و بیولوژیکی صورت گرفته و جدا از هم نیستند.
البته در این طرح پارامترهای منابع بیولوژیکی نسبت به دیگر طرح متفاوت و دارای کاستی هایی می باشد که البته بسته به هدف تهیه طرح بوده است (مثلا بررسی خاک، هوا و اقلیم در آن موجود نیست و توزیع قطعات ؟؟ در آن وجود دارد)
در طرح ریزی جان موزلی منابع طبیعی همان منابع بیولوژیکی است که بدون تفکیک به منابع فیزیکی و زیست به پارامترهای ریزتر تفکیک شده و پارامترها جدا نیستند و پارامترهای زیستی و فیزیکی با هم بررسی می شوند.
مناطق حفاظتی در طرح جامع مورد ارزیابی قرار می گیرند که به آن ارزیابی در آن زیست محیطی گویند و عبارت است از برآورد استفاده ممکن انسان از سرزمین برای کاربریهای مختلف
سرزمین بیانگر یک تعداد پارامترهای سطحی می باشد که این پارامترها به طور انفرادی یا در رابطه با یکدیگر با هم متفاوتند و چنین پارامترهایی ویژگیهای مختلف سرزمین را سبب میشود. مجموعه این پارامترها را منابع اکولوژیک یا منابع طبیعی می نامند.
تفکیک منابع اکولوژیک به منابع زیستی و فیزیکی باعث افزایش کیفیت کار می شود زیرا این پارامترها از نظر پژوهش و روش بررسی با یکدیگر متفاوتند و به عنوان یک طبقه بندی علمی و معتبر به گزارش اعتبار و نظام می دهد.
منابع فیزیکی
این منابع در الگوی محیط زیست به صورت زیر تفکیک و اولویت بندی می شود :
1- شکل زمین
2- زمین شناسی و ژئومورفولوژی
3- زمین و خاک
4- اقلیم و آب و هوا
5- شناسایی منابع آبها
این الگو در بعضی از طرح ها دارای کاستی ها ، عناوین متفاوت پارامترها و یا فزونی ها و تفکیک های دیگر می باشد.
به طور مثال : در طرح جامع سرخه حصار ابتدا اقلیم بررسی می گردد و ترتیب و اولویت این منابع در طرح های مختلف متفاوت می باشد. همچنین در این طرح عنوان زمین شناسی نیامده و به جای آن و سنگ شناسی آمده است و همچنین خاک و تیب بندی خاک جدا از فرسایش خاک آمده و کل پارامترهای کلان مورد بررسی شش پارامتر بوده (تفکیک بیشتر) ولی در الگوی استاندارد (محیط زیست) پنج پارامتر
واحدهای شکل زمین – برای آنکه بتوانند واحدهای زیست محیطی را که اساس ارزیابی و برنامه ریزی هستند تعیین کنند باید واحدهای شکل زمین منطقه مشخص شوند.
شکل زمین توسط وضعیت طبیعی زهکش ها (شبکه هیدروگرافی) ، شیب، امتداد شیب ، بلندیهای ماکرو و میکرو درجه ارتباط هایی داره. تعداد برآمدگیها ، قوت و ضعف جهات جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا مشخص می شوند.
برای دستیابی به واحدهای شکل زمین ابتدا نقشه های درصد شیب، ارتفاع از سطح دریا و جهت باید تهیه شوند سپس از طریق رویهم گذاری و تلفیق نقشه ها می توان نقشه شکل زمین را بدست آورید.
بررسی پارامتر کلان زمین شناسی و ارکان گزارش آن و اطلاعاتی که باید در آن گنجانده شود.
هدف از بررسی
پارامترهای مورد بررسی به ترتیب اولویت
مقدمه – عناوین گزارش – (مطالعات هیپومتری با بررسی شبکه آبراهه ها و …)
اطلاعات مورد استفاده در گزارش – (نقشه های توپوگرافی )
شماره نقشه ها ، عکس های هوایی با مقیاس x تهیه شده در سال y
موقعیت منطقه
– مختصات جغرافیایی
– مرزهای قانونی و نقاط طلاقی با دیگر مناطق (آدرس منطقه)
– مساحت
– ویژگیهای خاص
2- بررسی طبقه بندی شبکه آبراهه ها ، تغییرات ارتفاع ، شیب و جهت جغرافیایی و اولویت و ترتیب برحسب تاثیرگذاری روی منابع بیولوژیکی – تعیین جایگاه مطالعاتی هر یک پارامترها و بررسی میزان تاثیر هر یک بر روی منابع زیستی و بررسی وابستگی مطالعات دیگر به مطالعه فیزیوگرافی (شکل زیست)
اولویت بندی مطالعات پارامتر شکل زمین از طریق میزان تاثیر روی منابع بیولوژیک تعیین میشود
3- بررسی منطقه جهت طبقه بندی کمربندهای ارتفاعی و تهیه نقشه طبقات ارتفاعی از روی نقشه توپوگرافی (عناوین دیگر مطالعات طبقات ارتفاعی و تهیه نقشه آن یا بررسی ارتفاع در منطقه مورد مطالعه)
لزوم و هدف
تعریف موقعیت ارتفاعی خاص منطقه حفاظتی
توجیه انتخاب روش مناسب برای بررسی ارتفاع
جدول کلاس بندی ارتفاعی (شامل شماره کلاس و ارتفاع هر کلاس) که نقشه از روی این جدول کلاس بندی و تهیه می شود (نقشه طبقات ارتفاعی)
3- تجزیه و تحلیل طبقات ارتفاعی منطقه
جدول و مساحت هر طبقه و کلاس ارتفاعی
مشخص کردن کلاس دارای بیشترین مساحت و کلاس دارای کمترین مساحت و کلاسهایی که در منطقه وجود ندارند.
جدول ارتفاع متوسط ، حداقل، حداقل
نمودار توزیع طبقات ارتفاع پارک ملی (شامل درصد مساحت y / طبقات ارتفاعی x)
نقشه مورد نیاز در این قسمت نقشه توپوگرافی و نقشه تولید نقشه طبقات ارتفاعی
3- بررسی شبکه آبراهه و تفکیک آنها به واحدهای هیدرولوژیک فرد و تهیه نقشه هیدروگرافی از روی نقشه توپوگرافی (عناوین دیگرتفکیک محدوده مطالعاتی به واحدهای هیدرولوژیک فرد
2- کلاه قاضی – مطالعه شبکه هیدروگرافی منطقه و نقشه آن
لزوم وهدف
تعریف تفکیک (گنو)
آدرس نقشه واحدهای هیدرولوژیک (گنو) (کلاه)
روش تولید نقشه (کلاه قاضی)
4-1- درجه بندی آبراهه (به روش اسکاتلر ) [کلاه قاضی ]
روش تولید نقشه شبکه هیدروگرافی (رتبه بندی استرالر)
جدول رتبه بندی شبکه هیدروگرافی به روش استرالد شامل
– رتبه
– تعداد آبراهه
– مجموع طول
– توسط طول
4-2- تعیین تراکم شبکه
تعریف و رابطه با فرسایش
روش محاسبه و بدست آوردن عدد و تفسیر
نمودار تعداد آبراهه های با رتبه مختلف
نمودار طول متوسط آبراهه های با رتبه مختلف
4-3- شیب طولی آبراهه اصلی و طول آن
روش تعیین آبراهه اصلی و لزوم تعیین
ارجاع به جدول و آدرس
آدرس نمودار نیمرخ طولی آبراهه اصلی به همراه شیب خالص
جدول مشخصات آبراهه اصلی
نمودار پروفیل طولی آبراهه اصلی
5- بررسی منطقه برای تهیه نقشه شیب با استفاده از نقشه توپوگرافی (عناوین 1- گنو بررسی شیب در منطقه مورد مطالعه – کلاه قاضی تهیه نقشه شیب و گزارش آن)
– لزوم بررسی [گنو]
– انتخاب روش بهتر برای بررسی (نقشه طبقات ارتفاعی) [گنو]
– روش و پارامترهای تعیین طبقات و تعداد طبقات شیب [گنو]
جدول کلاس بندی شیب ( در صورتی که روش تولید نقشه از طریق کلاس بندی شیب باشد (از جدول استفاده می شود) (کلاه قاضی)
روش تولید نقشه (کلاه قاضی)
5-1- تجزیه و تحلیل شیب منطقه
جدول مساحت واقع شده و درصد مساحت هر یک از کلاسهای شیب
آدرس نمودار توزیع طبقات شیب
بیشترین دکترین مساحت و کلاس آنها
نمودار توزیع طبقات شیب
نقشه ضمیمه – نقشه طبقات شیب
6- تهیه نقشه جهات جغرافیایی در 5 کلاس با استفاده از نقشه توپوگرافی و نقشه هیدروگرافی
( عناوین 1- گنو – بررسی طبقات جهات جغرافیایی حوزه 2- کلاه قاضی – جهت های جغرافیایی منطقه و نقشه آن )
لزوم و اهمیت (گنو)
روش و موارد ویژه (گنو)
پارامترهای مهم جهت انتخاب جهات جغرافیایی
روش تهیه نقشه
نقشه ضمیمه
1- تجزیه و تحلیل جهت های جغرافیایی منطقه
– جدول مساحت و درصد مساحت هر یک از طبقات جهت جغرافیایی
– تفسیر جدول
نمودار توزیع طبقات جهت های جغرافیایی
نقشه خروجی – نقشه طبقات جهت جغرافیایی
7- تلفیق نقشه های ارتفاع، شیب جهت برای دستیابی به نقشه شکل زمین و مکانهای شکل زمین (اکوسیستم کلان) و جدول ویژگیهای یگانهای شکل زمین
(عناوین 1- گنو – نحوه تهیه نقشه شکل زمین 2- کلاه قاضی وجود ندارد)
لزوم و اهمیت
بررسی چگونگی تهیه نقشه شکل زمین (توجه و روش)
– روش و چگونگی
– آدرس جداول
جداول
– واحدهای شکل زمین
نقشه
– نقشه مقدماتی شکل زمین
– نقشه نهایی شکل زمین
در طرح جامع گنو به جز موارد بالا موارد دیگری نیز بررسی شده که شامل :
8- بررسی شکل حوزه :
لزوم و اهمیت
روش و کاربرد
تشریح روش و فرمولها
جدول شاخص های شکل واحدهای هیدرولوژیک منطقه
9- بررسی شبکه آبراهه ها
لزوم و اهمیت
عوامل موثر در بررسی شاخص هایی شبکه آبراهه ها
اطلاعات مورد نیاز، نقشه ها و عکس های هوایی
11- ضریب دو شاخه شدن آبراهه ها در واحدهای هیدرولوژیک – از طریق نقشه تهیه شده از آبراهه های اصلی و فرعی بررسیهای مختلف صورت می گیرد.
11-1- رده بندی آبراهه ها – توضیح رده بندی و تاریخچه
جدول – ضریب دو شاخه شدن آبراهه ها در واحدهای هیدرولوژیک
12- زمان تمرکز
اهمیت و لزوم
روش بررسی و اندازه گیری
توجیه روش براساس نوع منطقه
شرح روشهای مورد استفاده
توضیح
فرمول و توضیح پارامترها
جداول
زمان تمرکز برحسب ساعت به روشهای مختلف استفاده شده در هر یک از واحدهای هیدرولوژیک
نکات حاصل از مقایسه یک پارامتر دو طرح مختلف با ویژگیهای متفاوت
از طریق مقایسه دو منطقه و انطباق آنها با مدل الگو نتایج زیر حاصل شده
1- شباهت های پارامترهای خرد شکل زمین در دو طرح گنو و کلاه قاضی الگوی کلی سازمان حفاظت محیط زیست را بدست داد.
2- هر طرح انحراف های از طرح الگو دارد که شاید به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد.
4- در طرح کلاه قاضی نقشه شبکه هیدروگرافی به صورت تفکیک شده به واحدهای هیدرولوژیکی ؟؟ و این جای سوال نمی گذارد که چگونه می توان در روی هم گذاری نقشه ها و تولید نقشه شکل زمین از آن استفاده کرد (زیرا باید ؟؟ گون بندی شده باشد)
5- مطالعات واحدهای هیدرولوژیک و هیدروگرافی در گنو دارای اهمیت زیادی بوده بدلیل شکل خاص زمین و ویژگیهای ارتفاعی خاص منطقه و ؟؟ مطالعات و واحدهای هیدرولوژیکی به پارامترهای خرد دیگر.
5- عدم وجود بخش آخر یعنی تلفیق نقشه ها و تولید نقشه شکل زمین در طرح کلاه قاضی
6- وجود پارامترهای خرد اضافی در منطقه گنو و بررسی آن دلیل بررسی پارامترهای اضافی احتمال شکل خاص منطقه گنو می باشد که اثرگذاری زیادی روی منابع بیولوژیکی دارد به خصوص خصوصیات هیدرولوژیکی و ارتفاعی
3- شکل گیری تمامی فورماسیونها از نظر زمین شناسی یا رویدادهای حرکات زمین یا تغییرات کاربری زمین از عناوین گنو – گینه شناسی 2- کلاه قاضی – چینه شناسی)
سازندها و تشریح زمین شناسی (از قدیم به جدید) (گنو، کلاه قاضی)
– گسترش و مختصات
– رخساره های عمده
ویژگیهای حاصل از رخساره ها
انواع سیستم های موجود (گسل ، شکستگی، درز و شکاف و …)
اجزای تشکیل دهنده (ویژگی بخش ها و جنس و ضخامت) قدیمی ترین و جدیدترین سنگها و جنس آنها
ویژگیهای خاص رخساره
مساحت به هکتار
بررسی و تشریح مقطع (بررسی رسوبات دوره های مختلف)
جدول واحدهای زمین شناسی منطقه
– دوره زمین شناسی
– علامت سازند
– شرح هر سازند
نقشه سازندها و جنس سنگهای ایران
نقشه زلزله خیزی و زمین لغزش و چینه شناسی عمومی
4- فورماسیون های خطوط ساحل (اطلاعاتی نداریم)
5- تمام پدیده های ژئومورفولوژی موجود در منطقه (عنوان ژئومورفولوژی درگنو و کلاه قاضی)
مقدمه
– تعریف اهمیت لزوم و کاربرد
– تاثیر دیگر عوامل زمین شناسی در ژئومورفولوژی
– تقسیم بندی عوارض زمین
– ویژگیها و حدود وسعت هر عارضه

مطالعات ژئومورفولوژی (شامل واحدها ، تیپ ها ، زیر تیپ ها و رخساره ها می باشد)
به صورت مثال :
4-1- واحد کرتاسه پایینی
– وسعت (درصد)
– اختلاف ارتفاع
– شیب غالب
– عمق خاک
– تفکیک ، تیپ ، دانه های مختلف
4-1-1- تیپ k2 – تعریف و ویژگیها
تفکیک به زیرتیپ ها
تعریف و توضیح
تفکیک به رخساره ها
4-1-1-1- رخساره های توده سنگی
جدول – مساحت هر رخساره ژئومورفولویگی در هر واحد و درصد مساحت به کل محدوده
جدول – مشخصات واحدهای ژئومورفولوژیکی منطقه
جدول – مساحت رخساره (تراس های فوقانی) و درصد نسبت به کل
6- حساسیت مناطق نسبت به فرسایش و پدیده های فرسایش
1- عناوین : گنو – فرسایش پذیری و حساسیت سنگها به فرسایش کلاه قاضی حساسیت به فرسایش سازندهای مختلف در منطقه)
خصوصیاتی که فرسایش پذیری مبتنی بر آن می باشند.
ارزیابی و طبقه بندی رخساره های سنگی نسبت به فرسایش
کلاس حساسیت
عوامل فرسایش پذیر در خصوصیات سنگها
نقشه حساسیت سنگها به فرسایش
بررسی فرسایش پذیری سازندهای و حساسیت سنگهای تشکیل یافته ؟؟ نسبت به فرسایش
نقشه حساسیت سنگها و فرسایش و نفوذپذیری سنگها
پارامترهایی در طرح های موجود وجود دارد که در طرح الگو موجود نمی باشد (حداقل با این عناوین و مفاهیم ) در پارک کلاه قاضی در قسمت زمین شناسی :
1- زمین شناسی ساختمانی و تکتونیک منطقه
3- زمین و خاک
طرح الگوی سازمان محیط زیست
بررسی بافت ، نفوذپذیری، ساختمان با عمق رنگ خاک، تجمع گچ و آهک در تیپ های خاک ، اسیدیته، شوری، حاصلخیزی ، مواد آلی خاک در تیپها، زهکشی خاک، سنگلاخی بودن خاک و میزان سنگریزه در تیپ خاکها، مقاومت فیزیکی و مکانیکی و تحول یافتگی خاکها، طبقه بندی خاکها برحسب نیازهای مدل اکولوژیکی کاربری زمین و گروههای هیدرولوژیک خاکها در صورت وجود اراضی تالابی
2- تعیین عوامل محدود کننده اراضی و شدت آن، تضمین قابلیت اراضی جهت کاربریهای مختلف شامل حفاظتی ، کشاورزی ، مرتعداری، جنگداری، آبزی پروری. تفرجی، توسعه شهری روستایی و صنعتی براساس استعدادهای اراضی
3- بررسی روشهای مختلف کنترل فرسایش خاک و معرفی بهترنی گزینه در منطقه مورد مطالعه
فصل اول : کلیات
1-1- مقدمه و هدف
1-2- موقعیت و وسعت
1-3- آب و هوا
1-4- فیزیوگرافی
1-5- زمین شناسی و ژئومورفولوژی
فصل 2-
2- منابع اراضی
2-1- روشها و وسایل
2-2- علائم واحدهای مطالعاتی
2-3- رژیم رطوبتی و حرارت خاکها
2-4- سوابق مطالعاتی
2-5- تقسیم بندی منطقه به واحدهای هیدرولوژیکی
2-6- مشخصات تیپ ها ، واحدها و اجزای واحدهای اراضی
3- خاک ، تشکیل ، طبقه بندی
3-1- مقدمه
3-2- تشریح پروفیل های خاک مشاهده و طبقه بندی خاکها
4- تناسب اراضی
4-1- مقدمه و هدف
4-2- تناسب اجزاء واحدهای اراضی
4-3- سطوح تناسب واحدهای اراضی
4-4- تناسب اجزاء واحدهای اراضی در شرایط فعلی
4-5- محدودیتهای اساسی موجود
4-6- عملیات عمرانی و حفاظتی لازم
4-7- تناسب اجزاء واحدهای اراضی در شرایط آتی
5- گروههای هیدرولوژیکی خاکها
– طرح جامع کلاه قاضی – مطالعات خاک شناسی
1- مقدمه
2- هدف و روش مطالعه
3- مشخصات عمومی منطقه
4- منابع اراضی
5- شرح واحد اراضی و خاک آنها
6- قابلیت استفاده از منابع
7- خاک شناسی و طبقه بندی اراضی
8- فرسایش
1- کلیات : مقدمه ، هدف و روش کار
(عناوین معادل با موضوع در گنو – روشها و وسایل ، مقدمه و هدف ، کلیات
منابع اراضی(به جز مشخصات تیپ ها واحدها و اجزای واحد اراضی ) در کلاه قاضی
شامل : مقدمه ، هدف و روش مطالعه، مشخصات عمومی منطقه ، منابع اراضی
اهداف و لزوم و کاربرد مطالعه ، جایگاه شناسایی منابع اراضی خاک و مطالعات
موقعیت ، آب و هوا ، فیزیوگرافی ، زیست شناسی و ژئومورفولوژی (مشخصات عمومی)
روشها و وسائل
گردآوری اطلاعات
فعالیتهای ستادی
عملیات صحرایی
– علایم واحدهای مطالعاتی نقشه
رژیم های رطوبتی و حرارتی خاکها – تقسیم بندی منطقه به واحدهای هیدرولوژیکی
سوابق مطالعاتی
در این قسمت روش تولید اجزای واحد اراضی و مراحل آن گنجانده می شود
2- بررسی بافت ، نفوذپذیری – ساختمان خاک، بررسی تیپ های خاک و ویژگیها و اختصاصات نوع تیپ ها و … (مطابق با عناوین مشخصات تیپ ها، واحدها و اجزای واحد اراضی منطقه ، خاک تشکیل و طبقه بندی در طرح جامع گنو و شرح واحد اراضی و خاکها ، خاکشناسی و طبقه بندی اراضی)
تیپ و علامت اختصاری آن روی نقهش – تعریف و عوامل ایجاد
(هر تیپ شامل واحد و جز واحدها می باشد)
واحد اراضی – تعریف ، خصوصیات ویژگی ها
سازند
شیب کلی (به درصد)
اجزاء واحد اراضی
عمق خاک ، بافت ، ویژگیهای خاک سطحی
کاربرد فعلی اراضی
فرسایش
تناسب اراضی
محدودیت اراضی
عملیات عمرانی مورد لزوم
تناسب اراضی در شرایط آتی
مساحت درصد مساحت
خاک ، تشکیل طبقه بندی
مقدمه – عوامل تعیین کننده شکل گیری نوع خاک
مسائل بررسی شده در این بخش
تشریح پروفیل خاک شاهد و طبقه بندی خاکها و نتایج آزمایشگاهی
اجزاء واحد اراضی
ویژگیهای عمومی خاک
تعیین فامیل به روش تاکسونومی
مشخصات جدول خاک شاهد
نقشه ها – نقشه تیپولوژی خاکها
3- تعیین عوامل محدود کننده اراضی جهت کاربری های مختلف
مطابق با عناوین تناسب اراضی ، محدودیتهای اساسی موجود در طرح جامع گنو و قابلیت استفاده از منابع در کلاه قاضی می باشد)
تناسب اراضی
تعریف و اهمیت
روشهای قابل بررسی جهت ارزیابی اراضی
تناسب اجزاء واحدهای اراضی
– تعریف
– تعریف درجه بندی ، عامل و روش کار
سطوح تناسب اراضی
– سطح مطالعاتی
– رده
– درجه
– زیرکلاس
– واحد
تناسب اجزاء واحدهای اراضی در شرایط فعلی
جدول کاربریهای مختلف
قابلیت استفاده از منابع و تناسب هر یک از اجزاء واحدهای اراضی با کاربری مورد نظر و تعیین میزان محدودیتها
محدودیتهای اساسی موجود – اجزاء واحدهای اراضی مختلف و نوع محدودیت هر کدام
4- بررسی روشهای مختلف کنترل فرسایش خاک و معرفی بهترین گزینه در منطقه مورد مطالعه
(عناوین منطبق با گنو – عملیات عمرانی و حفاظتی مورد لزوم ، تناسب اجزاء واحدهای اراضی در شرایط آتی و در کلاه قاضی با عنوان فرسایش)
اهمیت و لزوم بررسی فرسایش
روش مطالعه
مطالعات مقدماتی (جمع آوری اطلاعات)
صحرایی (نمونه برداری و مشاهده مستقیم)
تکمیلی – تهیه نقشه فرسایش
– اشکال فرسایش – بررسی محدودیتهای خاک ها
– اجزاء واحدهای اراضی مختلف و نوع فرسایش و روش اقدام و اصلاح
– ارائه پیشنهادات جهت انجام اقدامات پیشگیرانه و اصلاح خاکها جهت کاهش فرسایش
– تناسب اجزاء واحدهای اراضی در شرایط آتی با توجه به اصلاحات و اقدامات پیشگیرانه صورت گرفته
البته در انتها در بعضی از طرح های جامع پارامترهایی چون
گروههای هیدرولوژی خاکها نیز صورت می گیرد جهت میزان تولید هرزآب و سیل حاصل از بارش و میزان نفوذپذیری خاکها در این قسمت
عوامل مثور در نفوذپذیری تشریح می شوند
زهکشی و نفوذپذیری گروهها و اجزاء واحدهای اراضی مختلف مورد بررسی قرار می گیرد.
میزان تولید هرزآب و شدت نفوذپذیری حوزه بررسی می شود
جداول شامل :
رده بندی خاک اجزاء واحد اراضی
قابلیت اراضی برای کاربریهای مختلف
گروههای هیدرولوژیکی خاک منطقه
مساحت گروههای هیدرولوژیکی خاک منطقه به مساحت کل حوزه
مشخصات جدول پروفیل های خاک
نوع فرسایش و درصد مساحت هر نوع فرسایش
نقشه ها
فرسایش پذیری
توپولوژی خاکها
گروههای هیدرولوژیک خاک
کاربری اراضی
اقلیم آب و هوا
– طرح الگو :
1- دما و تغییرات ماهانه و سالانه
2- رطوبت نسبی
3- باد
4- تابش آفتاب
5- حد آسایش فیزیکی
6- تحلیل اجمالی و میکروکلی تیک مکانهای خاص به ویژه رویشگاههای گیاهی، جانوری، تالابها
6- تعیین منحنی های برای کلیه ایستگاهها
– طرح جامع کلاه قاضی
1- جمع آوری آمار ایستگاههای هواشناسی
2- بارش
3- دما
4- تعیین رطوبت نسبی
5- بررسی ساعات آفتابی
6- تعیین رژیم بارش منطقه
7- ترسیم منحنی های هم باران
8- تبخیر اثر سطح آزاد آب و تبخیر و تعرق
9- باد
10- تعیین اقلیم به روشهای آمبرژه وگوسن و ترسیم منحنی آمبروترمیک
11- بررسی سوابق آتش سوزی و پتانسیل آن
12- تشریح جایگاه اقلیم در طرح مدیریت محیطهای طبیعی حفاظت شده
طرح جامع گنو:
1- کلیات
2- ریزشهای جوی
3- درجه حرارت
4- رطوبت نسبی ، ساعات آفتابی وابرناکی
5- جریان هوا
6- اقلیم
7- تحلیل میکروکلیات مکانهای خاص

1- دما و تغییرات ماهانه و سالانه (حداکثر و حداقل مطلق، متوسط، حداکثر و حداقل و میانگین) (عناوین مطابق با موضوع در گنو – درجه حرارت و در کلاه قاضی دما)
– تعیین شاخص های حرارتی ایستگاههای مورد مطالعه
نمودار
2- رطوبت نسبی و تغییرات ماهانه آن برحسب درصد – تعداد روزهای ابرناکی
(عناوین در گنو رطوبت نسبی در کلاه قاضی تعیین رطوبت نسبی)
3- باد
جهت ، سرعت و شدت بادهای اصلی و فرعی ، حداکثر باد در دماهای مختلف سال ، درصد و تعداد روزهای آرام و ترسیم برای فصول مختلف ، تاثیرات احتمالی باد، طوفان ، گلباد و یا هرگونه وضعیت ویژه بر روی بازدیدکنندگان ، مدیریت و توسعه منطقه که موارد بالا در طرح های پارک ملی قاضی و گنو ؟؟ تقریبا به یک صورت است.
شدت باد و جهت باد و ترسیم گلبادهای سالانه و ماهانه را آورده است و نقشه تعیین ایستگاههای بادسنجی
4- تابش آفتاب : میزان تابش آفتاب و تعداد روزهای آفتابی در طول سال باید مشخص شود این اطلاعات در طرح ریزی زون های تفرج مورد استفاده قرار می گیرد (که عناوین در کلاه قاضی بررسی ساعات آفتابی)
5) حد آسایش فیزیکی به حد آسایش فیزیکی (براساس شاخص دمای ظاهری و طبقه بندی صدمات حاصل از تنش گرمایی به نوعی سطح مطلوبیت زون تفرج را نشان می دهد و در تقاضای تفرجگاهی موثر است حد آسایش فیزیکی درکلاه قاضی و گنو به این عنوان آورده نشده ولی میتوان از بقیه پارامترها مثل ساعات آفتابی از آن استخراج نمود.
6- تحلیل اجمالی میکروکیماتیک مکانهای خاص به ویژه رویشگاههای جانوری و گیاهی، تالابها و دوره های مهاجرت حیات وحش و بازتاب فنولوژیک شرایط اقلیمی
7- ترسیم منحنی آمبروتومیک برای کلیه ایستگاههای سینوپتیک و کلیماتولوژی موجود) برای تعیین دوره های ترسالی و خشکسالی نیز ضروری است
این منحنی نشان دهنده آن است که ترسالی موجود جبران خشکسالی های قبل را کرده یا نه و یا ترسالی های قبل باعث جبران خشکسالی امسال شده یا نه.
که در تمام طرح ها به همین اسم آمده است.
نقشه مورد نیاز تهیه نقشه های همباران، همدما ، هم فشار و نقشه های تقسیمات اقلیمی ضروری هستند کاربری این نقشه ها محدود به ارزیابی توان نیست بلکه وضعیت هیدرولوژی منطقه را نیز می رساند.
1-5- منابع آب :
شناسایی منابع آبهای سطحی و زیرزمینی
1- کلیه سیستم های رودخانه و آبراهه و چشمه، قنات، آبشخور و آبهای زیرزمینی و تالاب و رودخانه فصلی و … که در طرح قمیشلو در بخش بررسی موقعیت مکانی زیر ساختها از پراکندگی چاههای آب شرب و قنات چشمه و منابع آب متفرقه نام برده شده البته در بخش آب هیدرولوژی هم منابع معرفی شده اند.
در کلاه قاضی پس از معرفی منطقه نظام حوزه و میزان آبراهه را توضیح داده و محل استقرار آن را بیان کرده
2- تعیین میزان هیدرولوژیکی آبراهه های حساس در امر فرسایش، تولید رسوب و سیل خیزی
در طرح کلاه قاضی به عنوان گروه هیدرولیکی و پتانسیل تولید رواناب آمده
3- بررسی و تشریح شبکه زهکشی محدوده طرح و تعیین ویژگی فیزیکی آن (فرم، ضریب انشعاب ، تراکم و شیب و آبراهه اصلی)
در طرح قمیشلو تحت عنوان حوزه و زیرحوزه و عنوان رودخانه ها و آبراهه های منطقه توضیح مختصری داده شده در کلاه قاضی در بخش نقشه و ضمائم شبکه آبراهه – رتبه بندی و … واحد هیدرولیکی زیرحوزه را آورده
6- تعیین اندازه منابع آبی (طول، عرض و عمق ، وسعت آنها) تعیین تغییرات فصلی و سالانه آبهای جاری و ساکن، سزحی زیرزمینی (دبی منبع یا میزان موجودی آب) در ارتباط با تغییرات منابع تغذیه یا تخلیه (استحصال آب) و ترسالی یا خشکسالی تعیین دبی برحسب متر مکعب در روز، در سال و طبقه بندی آنها از جهت کاربری و نحوه ومیزان استحصال آب برای استفاده مختلف
در طرح های کلاه قاضی و قمیشلو در جداولی به عنوان جدول منابع آب توضیح داده شده ولی به این ترتیب دقیق و کامل نیست.
7- تجزیه و تحلیل آمارهای دبی اب و محاسبه میزان حجم آبهای ورودی و خروجی
که در طزرح ها در بخش سنتز و تلفیق و همچنین کلاه قاضی در بخش تبخیر و تعرق منطقه در مورد آن صحبت شده
9- بررسی و تعیین میزان و نوع آب مصرفی هر بخش
که باید در این بخش از ان صحبت گردد و میزان آن در فصول مختلف بیان شود.
10- تعیین وضعیت تداوم آبدهی منابع آبی موجود در منطقه
در جداول پراکندگی منابع آب از آن به صورت فصلی یا دائمی صحبت میشود
11- تعیین مناسبترین روش های بهره بداری و توسعه منابع آب و منطقه و تعیین نقاط مناسب
در بخش پیشنهادات و بخش توسعه زیر ساخت از آن صحبت می شود
12- امکان سنجی بکارگیری روشهای ذخیره نزولات آسمانی در کابریهای مختلف از قبیل پوشش گیاهی و حیات وحش بطور جداگانه هیچ بخشی را در طرح ها مشاهده نکردیم ولی در لابلای بخشهای مختلف مثل توسعه زیر ساخت و منابع آب دیده میشود
13) تعیین وضعیت مالکیت منابع آب موجود در منطقه اعم از چشمه و قناتها
15) بررسی و تعیین نحوه حفاظت از کلیه منابع آبی قابل استفاده در حوزه
16) تعیین کیفیت منابع آب سطحی و زیرزمینی (فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی)
17) این قسمت مربوط به تالاب است و در طرح ها بررسی نمی شود
18) تعیین منشا آلودگی آب و تاثیر آن بر وضعیت طبیعی منبع آب
19) تعیین روشهای مناسب برای کنترل آلودگی منابع آب در منطقه مورد مطالعه
20) وضعیت ویژه ، بررسی میزان و احتمال وقوع سیلاب دوره بازگشت، سرازیری گل ولای سیلاب
21) وضعیت سیل گیری اراضی حاشیه رودخانه اصلی (در صورت وجود رودخانه اصلی در منطقه مورد مطالعه)
و پیشنهاد روشهای مناسب حفاظت اراضی از سیل (در صورت طغیان با دوره بازگشت کمتر صد ساله)7
– حیات وحش و زیستگاهها :
1- روابط اکولوژیکی بین جانوری در زیستگاهها و تشریح زیستگاههای گونه های مهم از نظر توپوگرافی ، منابع آب، سیمای کلی (آب ، پناه، غذا) و قلمرو و یا زیستگاههای خاص ، درجه بندی زیستگاهها
(این بخش در گزارش پارک ملی کلاه قاضی تحت عناوین مطالعاتی و زیستگاههای حیات وحش در پارک ملی کلاه قاضی، تنوع زیستگاهی و ظرفیت برد آنها آورده شده )
– بررسی پوشش گیاهی از نظر اهمیت
– روابط اکولوژیکی بین جانوران
– بررسی منابع آب و کمبودها
– اثرات خشکسالی و پیامدهای آن بر روی حیات وحش و رفتارهایشان
– بررسی غذا ، پناه، آب و شرایط لازم برای زیست گونه های بارز
– بررسی زیستگاههای مهم منطقه و وضعیت آنها از نظر پارامترهای تعیین قلمرو جهت زیست حیات وحش و مطلوبیت آن برای گونه های خاص (مختصر)
2- بررسی پستانداران منطقه و ارایه فهرست آنها برحسب نوع زیستگاهها، تغذیه، موقعیت حفاظتی و سایر خصوصیات متعارف در جداول ارزشی
(مطابق با عناوین 1- روش بررسی و 2- بحث و نتیجه گیری در جلد نهم یعنی حیات وحش – پستانداران آورده شده است)
– تشریح روش بررسی پستانداران منطقه و موزاییک بندی (پلی گون بندی) منطقه جهت آمارگیری و نمونه گیری حیات وحش جهت تخمین جمعیت و شناسایی گونه ها و …
– فرمول ها ، جداول، تصاویر جهت تفهیم روش بررسی
– نقشه پلی گون بندی منطقه
– بررسی راسته های پستانداران و گونه های شاخص و بارز آنها
– پستانداران منطقه، غنای گونه ای و شاخص تاسکونومیک
– ارائه فهرست پستانداران داخل پارک براساس زیستگاه، موقعیت هرگونه ، وضعیت حفاظتی، رژیم غذایی
3- بررسی پرندگان منطقه و ارایه فهرست آنها برحسب نوع زیستگاه، تغذیه، موقعیت حفاظتی و سایر خصوصیات متعارف در جداول ارزشی
(مطابق عناوین روش بررسی و نتیجه گیری و بحث در جلد هفتم گزارش طرح جامع کلاه قاضی ، حیات وحش پرندگان)
تشریح روش بررسی به طور دقیق جهت آمارگیری و شناسایی – فرمول ها ، جداول، تصاویر ، نقشه
فهرست پرندگان داخل پارک براساس زیستگاه، موقعیت هرگونه (مهاجر، تولید مثل، گوزی، فصلی و عبوری)
وضعیت حفاظتی، رژیم غذایی و سایر ویژگیها (جدول )
فهرست پرندگان حاشیه خارجی پارک ملی کلاه قاضی (جدول)
نقشه پراکندگی گونه های شاخص در منطقه
4- بررسی خزندگان منطقه و ارایه فهرست آنها برحسب نوع زیستگاه، تغذیه، موقعیت حفاظتی و سایر خصوصیات متعارف در جداول ارزشی
(مطابق با عناوین 1- بررسی و روشها 2 – نتیجه گیری و بحث در جلد هشتم گزارش طرح جامع کلاه قاضی با عنوان حیات وحش – خزندگان و دوزیستان)
تشریح بررسی روش کار آمارگیری و نمونه برداری و مشاهدات جهت شناسایی و برآورد جمعیت و پراکندگی و … تصویر، جدول ، نقشه
فهرست خزندگان داخل پارک براساس زیستگاه، موقعیت گونه ، وضعیت حفاظتی، رژیم غذایی و …
5- بررسی دوزیستان (در قالب همان جلد هفتم کلاه قاضی با عنوان حیات وحش – خزندگان و دوزیستان آمده است)
– روش بررسی راسته
– فهرست دوزیستان
6- بررسی ماهیها در آبهای (ساکن و جاری) منطه و ارایه فهرست
(به دلیل عدم وجود تالاب و آبگیر و رودخانه دائمی در منطقه، آبزیان بررسی نشده اند)
7- برآورد ذخایر آبزیان در رودخانه های داخل محدوده (بررسی نشده)
8- برآورد جمعیت گونه های بارز و مورد نظر (گونه حمایت شده ، نادر ، در خطر تهدید یا قابل شکار)
(این عنوان در قسمتهای 1- بحث و نتیجه گیری 2- ارزشهای اقتصادی ، علمی ، تفرجی، آموزشی حیات وحش بررسی شده به طور مختصر)
گونه های بارز و مورد نظر در زمینه پرندگان و خزندگان – دوزیستان معین نشده و این بررسی بر روی پستانداران بیشتر انجام گرفته است و آن هم به طور مختصر و نه به طور کامل
9- تعیین و نیز تحلیل وضعیت موجود اجتماعات جانوری و بررسی عوامل تهدیدکننه زیستگاهها و گونه ها در محیط خشکی و آبی و خط ساحلی
(این عنوان در قسمتهای 1- زیستگاههای حیات وحش (پارک ملی کلاه قاضی، تنوع زیستگاهی و ظرفیت برد آنها و 2- پراکنش حیات وحش بررسی شده)
– نقشه های پراکندگی جانوران به تفکیک گونه
– بررسی پوشش گیاهی و ظرفیت برد زیستگاه
– بررسی منابع آب منطقه و مشکلات کم آبی و خشکسالی و پیامدها
– مقایسه زیستگاهها و بررسی وضعیت عوامل تهدید زیستگاهها
– بررسی وضعیت جوامع جانوری زیستگاههای مختلف و مخاطرات
– ارتباط اکولوژیک بین اجزاء زنده اکوسیستم
اطلاعات در تمام زمینه ها مختصر بوده و بررسی کلی داشته است.
10- بررسی حواشی بیرونی منطقه تحت حفاظت از لحاظ گسترش احتمالی زیستگاههای حساس به خارج منطقه در قسمت بحث و نتیجه گیری به صورت فهرستی از حیات وحش حواشی پارک ملی و وضعیت کلی و پراکندگی آنها پرداخته و بررسی شده ولی از لحاظ زیستگاهی و دقیق به آن نگاه نشده
11- بررسی پدیده های فصلی نظیر مهاجرت ، جابجایی، زادآوری و ارائه نقشه مسیرها و نقاط حساس برای گونه های بارز
(این قسمت به طور جدا بررسی نشده و در بخشهای مختلفی چون 1- روش بررسی 2- پراکنش حیات وحش زیستگاههای حیات وحش منطقه ، تنوع زیستگاهی و ظرفیت برد آنها و … به صورت پراکنده و بررسی پیرامون آن صحبت شده)
– اثرات ناشی از خشکسالی، تخریب زیستگاهها و خشکی منطقه بر روی رفتارهای حیات وحش در سالها و فصلهای مختلف
11- ظرفیت برد زیستگاهها در مورد حیات وحش عمده و بارز
این قسمت به صورت مختصر و ناقص در بخش زیستگاههای حیات وحش منطقه، تنوع زیستگاهی و ظرفیت برد زیستگاه مقید شده)
این قسمت برای گونه های خاص و شاخص تعیین ظرفیت برد نرده است.
به طور کلی ظرفیت برد منطقه را به صورت کیفی و کلی بررسی کرده و زیستگاهها را با یکدیگر مقایسه نموده و تاثیر ظرفیت های برد برابر حیات وحش (تراکم، رفتار و نوع گونه) به صورت کلی نشان داده
13- زیستگاهها و طبقه بندی آن از نظر کیفیت و عوامل تهدید
و این قسمت در بخش زیستگاههای حیات وحش منطقه کلاه قاضی ، تنوع زیستگاهی و ظرفیت برد زیستگاه بررسی شده به صورت کلی)
در یان طرح (کلاه قاضی) چنین طبقه بندی زیستگاهها صورت نگرفته یا ناقص
میزان تخریبات زیستگاه و تهدیدات زیستگاه چه از لحاظ اساسی و چه پدیده های طبیعی
بررسی و مقایسه کیفیت زیستگاهها و نوع حیات وحش و تراکم جمعیت آن در زیستگاهها
14- بررسی تنوع گونه ای منطقه (و پیشنهاد الگوی بهره برداری پایدار از حیات وحش)
(این بخش در قسمت 1- نتیجه گیری و بحث 2- حیات وحش منطقه – غنای گونه ای و شاخص تاکسونومیک 4- ارزشهای اقتصادی ، علمی، آموزشی تفرجی حیات وحش بررسی شده است)
نتیجه گیری
روش گزارش نویسی تحقیق ها امده است که ما در اینج بهترین روش را در مورد تحقیقهای علمی بیان کردیم وبه بررسی طرح های جامع پرداختیم در تمام بررسی های صورت گرفته در 4 طرح جامع و بقیه منابع هیچ مطلبی خارج از چهارجوب چارت طرح تفضیلی و توجیهی سازمان نبوده و در تمام انها قصمت هایی از این چهارچوبها وجود ندارد و طرح پیشنهادی ما همان طرح اصلی سازمان میباشد که محیط ها را به فیزیکی و بیولوژیکی تقسیم بندی کرده و در انها ریز تمام روشها و جداول ونمودارها خواسته شده که تمامی انها درون متن به طور کامل توضیح داده شده که ما میتوانیم یک یاد اوری کوتاه داشته باشیم
1-1- منابع اکولوژیک
منابع فیزیکی
منابع زیستی

1-1-1- منابع فیزیکی
6- شکل زمین
7- زمین شناسی و ژئوموفورلوژی
8- زمین و خاک
9- اقلیم و آب و هوا
10- شناسایی منابع آبها

منابع زیستی
1- پوشش گیاهی
2- حیات و حش و زیستگاهها
3- زمین رخساره های طبیعی
1-2- اقتصادی – اجتماعی

ارزیابی توان اکولوژیکی اکوسیستم ها
ارزیابی توان زیستی با توجه به نیازهای اقتصادی – اجتماعی
ارزیابی زون ها با توجه به نیازهای اقتصادی- اجتماعی
مرزبندی و زون بندی
1- شناسایی منابع زیست محیطی
1-1- شناسایی منابع فیزیکی
اقلیم
هیدرولوژی
ژئومورفولوژی
تشریح خاک و تیبولوژی خاکها
فرسایش
شکل زمین

1-2- شناسایی منابع بیولوژیکی
پیشنهاد و جوامع گیاهی
زیستگاه ها
حیات وحش

1-3- منابع اقتصادی- اجتماعی
2- تجزیه و تحلیل با جمع بندی و ارزیابی منابع زیست محیطی
3- برنامه ریزی
طرح جامع پارکداری چهار چوب تهیه طرح مدیریت حیات وحش 1982 هاریا و همکاران بخش
منابع
موقعیت
مرزها
ژئومورفولوژی
اقلیم
آب
توزیع قطعات نمک طبیعی
فلور منطقه
فون منطقه

پیش نیازها
وضعیت قانونی
تجزیه و تحلیل منطقه ای
سوابق تاریخی
بهره برداری از جنگل
توریسم و توسعه آن
منابع:
1. امینی-کاظم،گزارش نویسی اداری،فنی،بازرگانی و پژوهش نامه های علمی،تهران،نشر نور،1381
2. دستورالعمل تهیه طرح مدیریت مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست(شرح خدمات طرح تفصیلی و توجیهی)
3. رحیمی فرزان-حسن ،طرح اثرات توسعه بر محیط زیست یزد ،جلد 1و2
4. طرح جامع پارک ملی کلاه قاضی جلد 1و2و3و4و5و7و8و9و10و12و13
5. طرح جامع پناهگاه حیات وحش قمیشلو جلد 1 تا 14 بجز 11و13
6. طرح جامع منطقه حفاظت شده گنو جلد 4تا8 مدیر طرح شرکت جهاد تحقیقاتی اب ئ ابخیزداری
7. مجنونیان-هنریک ، طرح ریزی پارک ملی (پارکداری)، انتشارات سازمان حفاظت محیط زیست ، چاپ اول ،1376
8. مجنونیان-گشتاسب میگونی،طرح ریزی زیست محیطی پناهگاه حیات وحش لوندویل،تهران،انتشارات سازمان محیط زیست،1382
9. مجله محیط شناسی ،سال سی و پنجم ،شماره 50 و54، سال1388
10. مخدوم-مجید،طرح جامع پارکداری پارک های ملی سرخه حصار و خجیر،مجری سازمان حفاظت محیط زیست،1366
11. مخدوم-مجید،شالوده آمایش سرزمین،تهران،دانشگاه تهران،چاپ هشتم،1387
12. منوری-مسعود،ارزیابی اثرات زیست محیطی،تهران،نشر میترا،چاپ دوم،1387
13. www.irandoe.ir سایت سازمان محیط زیست ایران


تعداد صفحات : 100 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود