موضوع تحقیق:اُفت تحصیلی
استاد: دکتر عربان
محقق: جعفر لطیفی
کلاس 102
دانشگاه علامه طباطبایی
پاییز94
"فهرست مطالب"
عنوان صفحه مقدمه ……………………………………………………………………………………………………………. 1 چکیده …………………………………………………………………………………………………………….. 2 کم آموزی تحصیلی چیست؟ …………………………………………………………………………………. 3 سندروم کم آموزی چیست؟ وچه چیزی عامل آن است؟ ……………………………………………… 4 تربیت والدین چگونه باشد تا کودک به سمت موفقیت حرکت کند؟ ……………………………… 5 رفتار والدین با کودکان کم آموز …………………………………………………………………………….. 6 برای انجام امور صبحگاهی یک کودک وابسته می توانید این کارها را انجام دهید ……………… 7 یکی از عوامل افت تحصیلی استرس ناشی از امتحان و اضطراب های زیاد است ……………… 8 روش های کاهش استرس …………………………………………………………………………………….. 9 وقت خود را مانند پولتان مدیریت کنید ………………………………………………………………….. 10 تربیت کودک چگونه باید باشد تا به سمت موفقیت حرکت کند ………………………………….. 11 والدین به عنوان الگوهای موثر ……………………………………………………………………………… 12 نتیجه گیری ……………………………………………………………………………………………………… 13
مقدمه:
هنوزم کم آموزی یا همان افت تحصیلی مشکلی همه گیر است، این مشکل در هر خانه و کلاس وجود دارد و تنها با کمک والدین و معلمان حل می شود.
افت تحصیلی مشکلی است که زندگی خانواده ها را آشفته می کند،بازدهی کلاس را به حداقل و انگیزه و احساس کنترل فردی را از کودک می گیرد. امیدوارم بتوانی از این مطلب (شما خواننده) برای معکوس کردن روند این سندروم در خانه هایتان استفاده کنید.
بعضی کودکان که دچار افت تحصیلی می شوند تنها و غمگین هستند و به نظر می رسد که تمایل دوستی با دیگران ندارند.
این نوع کودکان ممکن است اهل دادوبیداد،آه و ناله و شکوه و شکایت باشند و یا همسالان خود را مورد آزار و اذیت قرار دهند.
عده ای از آنها اهل زورگویی هستند وسریع عصبی می شوند و کنترل خود را از دست می دهند همچنین بعضی از آنها حالت تهاجمی دارند و احتمالا این کار را با ستیزه جویی های تفریحی شروع می کنند.
در مدرسه هرنوع علاقه بچه های کم آموز به نوع زندگی اجتماعی ،باور ها و ارزش های آنان بر میگردد.
این بچه ها عموما مدرسه را مکانی ملال آور می دانند. بعضی از آنها هرگز حاضر به خواندن حتی یک صفحه کاب نیستند و عده ای نیز آنچنان محو خواندن می شوند که انگار با این کار از چیزی فرار می کنند به ویژه هنگامی که مجبور به انجام تکالیف یا کارهای روزمره ی مربوط به خانه هستند.
چکیده:
پژوهشگران هنوز نتوانسته اند علت خاصی را برای افت تحصیلی پیدا کنند. اما تنها به نظر می رسد که این گونه کودکان روند موفقیت را به درستی نیاموخته اند.
نکته این است که بچه های مورد بحث،یاد گرفته اند که کمتر از ظرفیت خود موفق شوند.
کودکی که به درس گوش نمی دهد ،خوب مطالعه نمی کند و خوب یاد نمی گیرد و تکالیف درسی اش را کامل انجام نمی دهدبراستی چگونه می تواند از نظر تحصیل موفق باشد؟
بچه هایی که افت تحصیلی دارند ،بچه هایی هستند که دیروز خوش می درخشیدند،اکثر آنها بچه هایی هستند که در سن قبل از دبستان از نظر کلامی رشد بسیار عالی داشته اند ولی به دلیل بروز برخی از مشکلات،اشتیاق آنها به یادگیری کم شده ظهور این مشکل در عده ای تدریجی و در عده ای دیگر یکباره و ناگهانی است.
کم آموزی تحصیلی چیست؟
ملل مختلف همواره درباره ی راههای بهتر شدن آموزش کودکانشان تحقیق می کنند. مطالعات ملی و تحقیقات ویژه ، آمار تاسف باری را گزارش می دهند که بیانگر کمبود مهارت های اساسی ، دانش ناکافی در زمینه ی علوم ، عدم رشد تفکر انتقادی و فقر توانایی های حل مسئله (راهبرد های مختلف در زندگی روزمره) است. در کودکان کمبودهای زیادی از لحاظ آمادگی برای آموزش یا کار در سالهای قبل از دبیرستان به چشم می خورد بر اساس گزارش آموزش و پرورش آمریکا 40% فارق -التحصیلانی جزو 5.% از دانش آموزان موفق دبیرستان بوده اند ، نتوانسته اند از کالج فارق التحصیل شوند. شورای آموزش کالج اعلام کرده است که دلیل این افت تمرکز دوباره بر نمره ی میانگین در آزمون های استعداد تحصیلی (SAT) است. مطالعات نشان می دهد که 10تا 20% از افرادی که افت تحصیلی پیدا کرده اند از توانایی هایی در بالاترین حد استاندارد برخوردار بوده اند . عده ایی وجود این مشکلات در آمریکا را ناشی از تاثیر تلویزیون ، مسائل اقتصادی ، فروپاشی پایه -های خانواده ، وجود کلاس های بزرگ و پر جمعیت در مدرسه رفت و آمدهای بین خانه و مدرسه ، اختلاف قومی و نژادی ، کمبود ساعات درس ، کمبود کلاس ، کمبود بودجه ی مدارس و نبود انظباط کافی در مدارس می دانند. برخی کارشناسان آموزش و پرورش با استفاده از اطلاعات خاصی که بین خودشان رایج است.
10-یکی از اهداف ویژه ی آموزش و پرورش نظیر محرومیت و فقر فرهنگی ، آموزش معلولین ، دوره های ویژه ی تحصیلی ، گرایش های جدید نسبت به آزمون ، آموزش مشارکتی ، آموزش دو زبانی و محتوای آموزش ، این بحث را پیچیده تر از پیش می کند. بحث بی پایان افت تحصیلی و کم آموزی از یک سو والدین معمولی را که معلم و مربی نیستند و از سوی دیگر مربیان و معلمانی را که واقعا مایل به تعلیم کودکان هستند دچار سر در گمی کرده است . کسانی که درگیر این مشاجره ی بی پایان هستند که چرا بچه های آمریکایی توان یادگیری ندارند در واقع اساسی ترین موضوع را نادیده می گیرند.
سندرم کم آموزی چیست؟ چه چیزی عامل آن است؟
تاکنون هیچ ژن و هیچ توضیح زیستی – عصب شناختی برای آن پیدا نشده است. ما هم هنوز نمی توانیم علت خاصی را برای کم آموزی کودکی توان مند بین کودکان توانمند دیگر بیابیم . تنها به نظر می رسد که این گونه کودکان روند موفقیت را به درستی نیاموخته اند . نکته ی مسلم این است که بچه های مورد بحث یاد گرفته اند که کمتر از ظرفیت خود موفق شوند. کودکی که به درس گوش نمی دهد خوب مطالعه نمی کند ، خوب یاد نمی گیرد و تکالف و درسش را انجام نمی دهد . به راستی چگونه می تواند از لحاظ درسی موفق باشد؟ بچه های کم آموز امروزه بچه هایی هستند که دیروز آشکارا می درخشیدند . اغلب آنها بچه هایی هستند که در سن قبل از دبستان از نظر کلامی رشدی بسیار عالی داشته اند . ولی به دلیل بروز برخی مشکلات اشتیاق آنها به یادگیری و رضایتشان از نقشی که داشته اند تغییرکرده است . ظهور این مشکل در عده ایی تدریجی و در عده ای دیگر یکباره و ناگهانی است. بعضی از کودکان کم آموز تنها و غمگین هستند و به نظر می رسد که تمایلی به دوستی با دیگران ندارند . این نوع کودکان ممکن است اهل داد و بی داد ، آه ، ناله و شکوه و شکایت باشند یا همسالان خود را مورد آزار و اذیت قرار دهند . عده ای از آنها اهل زورگویی هستند و سریع عصبی شده و کنترل خود را از دست می دهند. بعضی از آنها حالت تهاجمی دارند و احتمالا این کار را با ستیزه جویی های تفریحی شروع می کنند .در مدرسه هر نوع علاقه ی بچه های کم آموز ، به نوع زندگی اجتماعی ، به باورها و ارزش های آنان بر می گردد. بعضی از آنها هرگز حاضر به خواندن حتی یک صفحه کتاب نیستند . و عده ای نیز آنچنان محو خواندن می شوند که انگار با این کار از چیزی فرار می کنند .
تربیت والدین چگونه باشد تا کودک به سمت موفقیت حرکت کند؟
تربیت کودک با هدف موفقیت تحصیلی و تربیت درست ، دو راهی هستند که فرایندی یکسان دارند. بیشتر والدین هم عقیده دارند که بیش از هر چیز خواهان سلامتی و تندرستی ، شادابی و نشاط و ارزش قائل شدن برای خود هستند. گر چه بیشتر کودکان کم آموز سعی دارند وانمود کنند که از شرایط خود راضی هستند و در عین حال نمی خواهند در رفتار و برخورد هایشان تغییری ایجاد کنند ، ولی بعد از اصلاح رفتار نمرات شان بهتر شده و رفتارهای مثبتی کسب کرده اند . آنها اعتراف می کنند که زندگی توام با سخت کوشی را خیلی بیشتر ترجیح می دهند . تمام آنها اگوهای رفتاری جدید را ترجیح می دهند.
نکته برای والدین:هر پدری که از فرزندانش انتظار موفقیت در مدرسه و تحصیل و احترام گذاشتن به مادرشان را دارد باید به طور علنی و شفاف برای تلاش ها و تعهد همسرش نسبت به درس بچه ها و اجتماع احترام قائل می شود و این احترام را آشکارا بیان کند . شماری از مردان جامعه ی ما که خانه دارند ممکن است از سوی همسایه های خود مورد سرزنش قرار گیرند.
رفتار والدین با کودکان کم آموز وابسته :
این کودکان گر چه به تلاش بیشتری نیاز دارند اما والدین آنها می توانند با روشی محبت آمیز و حساس با آنها برخورد کنند تا اندک اندک بتوانند جرئت و اعتماد به نفس خویش را باز یابند . شناخت عوامل و ویژگی های الگوی کم آموزی در کودکانتان اولین مسئله ی مهم در تغییر آن است . شاید وقتی به تدریج روش خود را تغییر می دهید ، حس کنید که به اندازه ی کافی با کودکتان مهربان نیستسید و به خوبی از او حمایت نمی کنید و حتی شاید به خاطر نوع برخوردتان گاهی احساس گناه کنید.
*اگر هم اکنون به کودک اجازه ندهید که مستقل کار کنند ، بعدا حتما شکست خواهند خورد و شما خود را مقصر تلقی خواهید کرد.
*اگر از کودک خود بیش از اندازه ی لازم حمایت کنید و یا کارهای زیادی برایش انجام دهید بعد ها متهم به ربودن استقلال وی خواهید شد.
*وقتی اساسا اعتقاد نداشته باشید که کودکتان ظرفیت مستقل شدن را دارد او نیز نمی تواند که بیاموزد که مستثقل باشد.
*ایجاد وابستگی در کودک باعث می شود نا آگاهانه اعتماد به نفس او را از بین ببرید.
*اگر کودک از حقه گریه ، ناله – شکایت ، تمارض یا نخوردن غذا استفاده می کند و شما طوری رفتار می کنید که او احساس کند شما باور کرده اید که ناراحتی اش واقعی است ، والدین نامهربان هستید.
حق اعتماد به نفس :
کارهایی که کودکان از پس آنها برآیند برایشان انجام ندهید در کتاب های رشد کودک ، نیازهای سنی و گروهی هر کودکی وجود دارد. اگر آنها به همدردی و کمک شما عادت کرده اند ،یاد گرفته اند که همواره توجه شما را به وابستگی خود جلب کنند. باید بیاموزید که توجه ارزشمند خود را بر کارهای کامل شده ی او جلب کنید.
برای انجام امور صبحگاهی یک کودک وابسته می توانید این کارها را انجام دهید :
ابتدا اعلام کنید که از امروز به بعد او باید خودش مسئولیت رفتن به مدرسه را تقبل کند و کار شما فقط دادن صبحانه به اوست .
*به او بگویید کیف و کتاب هایش باید از شب قبل آماده باشد . و دفتر یاداشتش بدون کمک شما کامل شود. و باید ساعت را برای زنگ زدن در موقع لازم تنظیم کند. تا صبح فرصت کافی برای بیدار شدن و انجام کارهایش داشته باشد.
*اگر از وقتش استفاده نکرد و لباسش را سر وقت نپوشید باید از صبحانه خوردن چشم پوشی کند.
*اگر صبح وقت زیادی نداشته باشد باید در فرصتی به او یاد دهید که چگونه با استفاده از ساعت زنگدار می تواند نیم ساعت زودتر بیدار شود . تا وقت کافی برای انجام کارهایش داشته باشد.
*بر کارهای مثبتش تاکید کنید نه نتایج بالقوه ی کارها.
یکی از عوامل افت تحصیلی استرس ناشی از امتحان و اظطراب های زیاد است :
برای این که از شر استرس خلاص شوید باید حلقه ی ضعیف زنجیره ی خود را جوش بزنید و آن را محکم کنید . استرس احساس مضحکی است که حتی قبل از تولد صورت خارجی پیدا می کند و تا روزی که در قید حیات هستیم با ما باقی می ماند. استرس کاری به شما ندارد که جوان یا پیر ، دختر یا پسر ، ثروتمند یا فقیر و یا کودک یا نوجوان هستید و اینکه در کجا زندگی می کنید بستگی ندارد . مردم می گویند که این روزها استرس بیشتری داریم اما من گمان می کنم حتی در روزگار گذشته استرس بیش از حد امروز بوده است.
استرس به زبان ساده به آتش شباهت دارد و اگر دقیق تر بگوئیم خاکستر داغ و آتش نیم سوز است . ما یا می توانیم آن را کنترل کرده و از آن چیزی بی خطر سازیم و از شعله و حرارتش استفاده کنیم. و یا آن را باد بزنیم تا تبدیل به یک آتش بزرگ شود و بسیاری از ما ندانسته کار دوم رانجام میدهیم .مسئله ای که تولید استرس می کند موفقیت در حرفه یا درس شماست چرا باید این اتفاق بیفتد؟
شکست و موفقیت شبیه به هم هستند . با توجه به انتخابی که می کنید زندگیتان می تواند آرام یا پر استرس باشد. به طور مثال ممکن است که شما امروزبه میل خودتان پرخوری کنید. میتوانید زندگی شاد داشته باشید یا زندگی پر از استرس. در مجموع انتخاب شاد بودن یا استرس زده بودن با شماست.
اغلب مسائل استرس آینده ناشی از نبود ایده های مناسب است :
مسائل تولید استرس می کنند و فشار خون را افزایش می دهند بنابراین کاملا منطقی است که از شدت مسائل خود بکاهید. باید از میزان استرس کاسته شود و فشار خونمان هم تخفیف پیدا کند.
اصولا چرا با مسائل و مشکلات روبرو می شویم ، یک سوم از مسائل ما ناشی از آن است که زنده هستیم و یک سوم دیگر ناشی از مسائل خودمان است و یک سوم باقی مانده ناشی از حرص زدن و مشکل های نفسانی است.
روشهای کاهش استرس :
1- ادغام کردن مسائل 2- بهتر کردن راه حل ها 3- ساده کردن راه حل ها 4- حذف روشهای استرس آور
افکار خوب تولید کنید؟
*مراقب افکارتان باشید ، آنها حرف های شما را می سازند.
*مراقب حرفهایتان باشید آنها اعمال شما را تشکیل می دهند.
*مراقب اعمالتان باشید آنها عادت های شما را به وجود می آورند.
*مراقب عادت هایتان باشید آنها منش شما می شوند .
اگر مراقب اندیشه ها ، کلمه ها ، اعمال و عادت هایتان باشید می توانید استرس خود را کنترل کنید.به هر صورت استرس نتیجه ی احساسات و عواطف نا فرمان و سرکش است. استرس ناشی از واکنش های بی حساب است . توجه داشته باشید که ذهن و مغز انسان شبیه کامیوتر است . شما به کامپیوتر هر چیز رابدهید همان را جواب می گیرید. به همین شکل ، هر چه به مغز خود بدهید ، همان را هم دریافت می کنید. و هر چه بکارید همان را برداشت می کنید.
ذهن های ما کارخانه ی اندیشه هستند آنها تنها اندیشه و باز هم اندیشه را تولید می کنند و در تمام مدت شبانه روز صدها اندیشه در ذهن ما تولید می کنند. و این مهم ترین حقیقتی است که با آن روبرو هستیم. باید به این نکته توجه داشته باشیم که ذهن ما می تواند اندیشه ی خوب یا اندیشه ی اضطراب آمیز را تولید کند. تنها ما می توانیم تصمیم بگیریم که کدام اندیشه را تولید کنیم . اندیشه های خوب یا اندیشه های پر استرس.
وقت خود را مانند پولتان مدیریت کنید:
زمان در حکم پول است. به عبارت دیگر مدیری که چهارهزار روپیه از شرکت خود دریافت می کند هر ساعت کارش دویست هزار روپیه ارزش دارد. وقتی که این را در نظر بگیرید می توانید زمان تان را بهتر مدیریت کنید . وقتی این کار را بکنید از آن لذت می برید برای اسفاده از زمان موارد زیر را رعایت کنید:
1) در محل کار ، ترتیبی بدهید که آنچه را که لازم دارید به سرعت در اختیار بگیرید.
2) فهرست کارهایی را که باید انجام شوند در اختیار داشته باشید از همه ی کسانی که به شما گزارش می دهند بخواهید که کارهایشان را فهرست کنند.
3) اجازه ندهید عوامل مختلف در کارتان وقفه بیندازند اجازه ندهید دیگران شما را از کارتان باز دارند.
خودتان را تنها با خودتان مقایسه کنید:
اگر خواهان لذت و رضایت اصیل و بکر هستید خودتان را به جای این که با دیگران مقایسه کنید با خودتان مقایسه کنید. بعد از آن اگر مجبورید خودتان را با دیگران مقایسه کنید ، با کسانی که از شما بدبیارترند مقایسه کنید این کار عملی است و موثر واقع می شود. من سال های پیش آموختم که لذت بردن از زندگی می تواند خیلی ارزان و یا خیلی گران واقع شود. با نگرش ذهنی مناسب می تواند همه چیز لذت بخش باشد . خودتان را با دیگران مقایسه نکنید و توانمندی هایتان را با خودتان مقایسه کنید و فرزندانتان را با فرزندان دیگران مقایسه نکنید. به این فکر کنید که فرزند خودتان چه کرده است؟ آیا این ترم بهتر از ترم پیش بوده است ؟ اگر چنین مقایسه هایی را انجام دهیم فرزند ما دچار استرس شده و از کارکردهای مفید خود باز می ماند.
کم آموزی تحصیلی چیست؟
سندروم کم آموزی چیست؟ چه چیزی عامل آن است؟ ما هنوز نمی توانیم علت خاصی را برای کم آموزی کودک توانمند بین کودکان توانمند دیگر بیابیم. تنها به نظر می رسد که این گونه کودکان روند موفقیت را به درستی نیاموخته اند. نکته ی مورد بحث این است که بچه های کم آموز یاد گرفته اند که کمتر از ظرفیت خود موفق شوند. کودکی که به درس گوش نمی دهد ، خوب مطالعه نمی کند ، خوب یاد نمی گیرد و تکالیف درسی اش را کامل انجام نمی دهد. به راستی چگونه می تواند از نظر تحصیلی موفق باشد؟ بچه های کم آموز امروز بچه هایی هستند که دیروز آشکارا می درخشیدند اغلب آنها بچه هایی هستند که در سن قبل از دبستان از نظر کلامی رشد بسیار عالی داشته اند ولی به دلیل بروز برخی مشکلات اشتیاق آنها به یادگیری و رضایتشان از نقشی که داشته اند ، تغییر کرده است ظهور این مشکلات در عده ای تدریجی و در عده ای دیگر یکباره و ناگهانی است.
تربیت کودک چگونه باید باشد که کودک به سمت موفقیت حرکت کند؟
تربیت کودک با هدف موفقیت تحصیلی و تربیت درست ، دو راهی هستند که فرایندی یکسان دارند. بیشتر والدین عقیده دارند که بیش از هر چیز خواهان سلامتی و تندرستی ، شادابی و نشاط و ارزش قائل شدن برای خود هستند. گر چه بیشتر کودکان کم آموز سعی دارند وانمود کنند از شرایط خود راضی هستند و در عین حال نمی خواهند در رفتار و برخوردهایشان تغییری ایجاد کنند. آنها اعتراف می کنند که زندگی توام با سخت کوشی را خیلی بیشتر ترجیح می دهند.
طراحی و ایجاد اگوی موفقیت : قانون دوم : وقتی کودکان نمونه های خوبی برای تقلید داشته باشند می توانند رفتارهای مناسب را به راحتی بیاموزند.
والدین به عنوان الگوهای موثر:
بچه ها ممکن است با تقلید از والدین خود ، کم آموزی را بیاموزند. آنها ممکن است حتی در صورت برخورداری از والین موفق ، با تقلید و همانند سازی الگوها از دیگران ، کم آموزی را در خود رشد دهند. تقلید ناخود آگاه بین سنین2 تا3 سالگی طی فرایندی روانی که تطبیق یا همانند سازی نامیده می شود آغاز می گردد. تحقیقی که توسط "موسن وروتر فورد" و "هنزینگتون و فرانکی" انجام شده نشان می دهد که الگوی انتخابی یکی از والدین برای همانند سازی و تقلید بستگی زیاد به ترکیب این سه متغییر دارد: 1- تشابهات بین یکی از والدین و کودک .2- تربیت و پرورش کودک 3- قدرت.
اولین متغیر مشابهت هایی که کودکان بین خود و یکی ازوالدینشان می بینند. ومتغیر دوم یعنی تربیت و پرورش به سادگی به این نکته اشاره دارد که کودک با رفتار یکی از والدینش که با محبت تر است همانند سازی می کند.
متغییر سوم :یعنی قدرت ، بر همانند سازی به میزان قدرت والدین و تاثیر آن بر زندگی کودکان بستگی دارد.
نتیجه گیری :
نتیجه می گیریم که افت تحصیلی عواملی دارند یعنی عواملی هستند که باعث می شود کودک یا نوجوان ما میل به درس خواندن یا تمرکز لازم برای مطالعه را ندارد این عامل ها عبارتند از :عدم توجه والدین به فرزندان که باعث می شود که آنها به درس بی توجه باشند و یکی دیگر از عوامل افت تحصیلی استرس است که من در این تحقیق راه های مبارزه با آن و چگونگی تاثیر برافت تحصیلی ناشی از آن را برای شما بیان کردم.
ما باید طوری با فرزندان خود رفتار کنیم و با آنها حرف بزنیم که میل به درس خواندن داشته باشند و انگیزه ی آنها برای خواندن درس روزبه روز بیشتر شود.
همچنین برای آنها فضای لازم برای درس خواندن را ایجاد کنیم به گونه ای که هیچ استرسی نداشته باشند و استعدادهای خود را شناخته و با عمل خود باعث شوند آنها شکوفا شوند.
"منابع و ماخذ"
نام کتاب نویسنده
1)وقتی که فرزندان باهوش نمره های کم می گیرند! ناهید آزادمنش
2)راه های ساده برای مدیریت استرس مهدی قراچه داغی
3)چگونه دانشمند شویم دکتر جمشید خاک چمنی
4)قدرت ذهن (تجربه) –
5)سایت اینترنت –
5