تعریف افت تحصیلی
کاربرد اصطلاح افت تحصیلی یا اتلاف د ر آموزش و پرورش، از زبان اقتصاد د انان گرفته شد ه و آموزش و پرورش را به صنعتی تشبیه می کند که بخشی از سرمایه و مواد اولیه را که باید به محصول نهایی تبد یل می شد ، تلف کرد ه و نتیجه مطلوب و مورد انتظار را به بار نیاورد ه است. البته کاربرد اصطلاح قصور و واماند گی د ر تحصیل مطلوب تر است.
وقتی صحبت از افت تحصیلی می شود ، منظور تکرار پایه تحصیلی د ر یک د وره و ترک تحصیل پیش از پایان د وره است. به عبارت د یگر افت تحصیلی شامل جنبه های مختلف شکست تحصیلی، چون غیبت مطلق از مد رسه، ترک تحصیل قبل از موعد مقرر، تکرار پایه تحصیلی، نسبت میان سنوات تحصیلی د انش آموز و سال های مقرر آموزش و کیفیت نازل تحصیلات می شود . منظور از افت تحصیلی کاهش عملکرد تحصیلی و د رسی د انش آموز از سطح رضایت بخش به سطح نامطلوب است.
افت تحصیلی یعنی د انش آموز د ر هنگام تحصیل بعد از یک د وره موفقیت تحصیلی یا متوسط، به تد ریج ظرفیت یاد گیری او کاهش یافته و یا تکرار پایه تحصیلی د اشته باشد . به طورکلی نمرات او نسبت به ماه قبل یا سال های قبل سیر نزولی محسوس از خود نشان می د هد .
افت تحصیلی به عنوان شاخص اتلاف آموزشی، از نظر مفهوم عام به هر گونه ضعف د ر سواد آموزی و یا وجود بیسواد ی گفته می شود . اما از نظر مفهوم خاص عبارت از محقق نشد ن انتظارات آموزشی و شکست د ر اهد اف آموزشی است و نا بسامانی د ر فرآیند یاد د هی – یاد گیری را د ر برمی گیرد .
ناکامی های تحصیلی به شکل گریز از مد رسه، تجد ید ی، مرد ود ی و ترک تحصیلی به منصه ظهور می رسد .
تاریخچه افت تحصیلی
افت تحصیلی از د یر باز مورد نظر سیاست گذاران، برنامه ریزان آموزشی، مسوولان آموزشی و خانواد ه ها بود ه و همگی از خسارات ناشی از افت تحصیلی د انش آموزان د ر جنبه های ماد ی و انسانی آن آگاهی د اشته اند .
به نظر می رسد افت تحصیلی به مفهوم عام آن از گذشته د ور، حتی د وران باستان و از صد ر اسلام د ر ایران و جهان وجود د اشته است اما افت تحصیلی به معنای خاص آن یعنی ناکامی د ر تحقق انتظارات آموزشی و شکست د ر موفقیت های تحصیلی (آموزشی) د ر صد ساله اخیر د ر ایران و د ر چند قرن اخیر د ر کشورهای د یگر جهان، به وجود آمد ه است.