نمونه پروپوزال مدیریت
شناخت عوامل موثر بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران
مقدمه:
محیطی که شرکتها اکنون درآن فعالیت میکنند محیطی است درحال رشد و بسیار رقابتی؛ و شرکتها برای ادامه حیات مجبور به رقابت با عوامل متعددی در سطح ملی و بین اللملی و بسط فعالیتهای خود از طریق سرمایه گذاریهای جدید میباشند؛ شرکتها برای سرمایه گذاری احتیاج به منابع مالی دارند. اما منابع سرمایه و استفاده از آنها باید به خوبی تعیین شود تا شرکت بتواند سودآور باشد و این وظیفه یک مدیر مالی است که منابع تامین مالی و نحوه استفاده از آنها را تعیین کند.(اسدی،1390: 10)
در نظریات نوین مالی وظایف یک مدیر مالی در یک واحد بازرگانی تصمیمهای مربوط به سرمایه گذاری، تصمیمهای تامین مالی و تصمیمهای تقسیم سود میباشد. هدف مدیرت مالی از اتخاذ چنین تصمیمهای حداکثر کردن ارزش شرکت میباشد. بنابراین یک شرکت در راستای به حداکثر رساندن ارزش شرکت باید تعیین کند که در کجاها باید سرمایه گذاری انجام دهد. یعنی دارایی موجود در قسمت راست ترازنامه با چه ترکیبی آورده شود و این داراییها از چه منابع تامین مالی شود.(نصیری،1391)
آیا از طریق استفاده بدهی و ایجاد اهرم ، شرکت تامین مالی کند یا از آورده سهامداران تامین مالی کند؟ یک مدیر مالی باید همیشه مراقب باشد، که روشهای تامین مالی با نوع سرمایه گذاری شرکت سازگار باشد، همچنین از اهرم درحد معقول آن استفاده کند، تا به صورتی باشد که هم ارزش شرکت حداکثر گردد و هم اینکه هزینههای ورشکستگی زیادی برای شرکت تحمیل نشود. یعنی شرکت یک ریسک مالی معقولی را به واسطه استفاده از بدهی تحمل نماید.
عوامل موثر بر ساختار مالی شرکتها به دو دسته کلی عوامل درونی و بیرونی تقسیم میشود. عوامل درونی فاکتورهایی هستند که از عملیات شرکت و از درون شرکت ناشی میشوند و در واقع ناشی از فعالیت و ویژگیهای عملیاتی است که از درون خود شرکت نشات میگیرد. برخی از این عوامل را میتوان به شرح زیر نام برد:
نوع صنعت، اندازه شرکت، ریسک تجاری، اهرم عملیاتی، فرصتهای رشد، ساختار داراییها، سود آوری، معافیتهای مالیاتی غیر بدهی(سپر مالیاتی) و…
عوامل بیرونی عواملی هستند که از بیرون موسسه یا شرکت پدید میآیند و در واقع برخاسته از ماهیت و ویژگیهای محیط شرکت یا موسسه است برخی از این عوامل را میتوان به شرح زیر نام برد:
مالیات، نرخ بهره، سطح عمومی فعالیتهای تجاری، قابلیت دسترسی به وجوه در بازار، رفتار قرض دهندگان، الگوهای رایج و…. (اسدی،1390: 11)
بنابراین این پژوهش به دنبال یافتن اثر داراییهای وثیقهای شرکت، سود آوری شرکت، نرخ موثر مالیات شرکت، سپر مالیاتی غیر بدهی شرکت، اندازه شرکت، نرخ رشد، تعداد شرکتهای تابعه و شاخص صنعت بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران میباشد تا مدیران مالی و سرمایه گذاران و وام دهندگان بتوانند از این نتایج استفاده کنند. زیرا برای افراد وموسسات ذینفع، قابل توجه و مهم است که شرکت مورد نظر برای تامین مالی داراییهای خود از چه حجمی بدهی و از چه حجمی سهام (حقوق صاحبان سهام) استفاده نموده است. زیرا این امر بر تصمیمهای آنها در ارتباط با آن شرکت تاثیر خواهد گذاشت. بانک ها در هنگام اعطای وام به شرکتها و افراد سرمایه گذار در هنگام خرید سهام شرکتها به این مساله توجه دارند که شرکتها از چه بافت مالی بر خوردار هستند.
تعریف موضوع و بیان مساله
تصمیمهای تامین مالی و سرمایه گذاری در شرکتها، تصمیمهایی هستند که هر دو با آینده نگری اتخاذ میشوند. در تصمیمهای تامین مالی، شرکت وجوه مورد نظر خود را در حال حاضر به کار میگیرد تا در آینده بتواند به تعهدات خود در قبال تامین کنندگان منابع مالی عمل کند، و آنچه که در تصمیمهای سرمایه گذاری نقش کلیدی را بازی میکند هزینه سرمایه1 شرکت است؛ زیرا هزینه سرمایه به عنوان نرخ تنزیل2 جریان های نقدی حاصل ازپروژههای سرمایه گذاری استفاده میشود. بنابراین، رد یا قبول پروژههای سرمایه گذاری پیشنهادی در گرو انتخاب مناسب ترین نرخ تنزیل یا همان هزینه سرمایه است این در حالی است که هزینه سرمایه شرکت، تابعی از ساختار سرمایه3 آن است. بنابراین انتظار میرود تغییر در ترکیب منابع تامین مالی (ساختار سرمایه) بر هزینه سرمایه و متعاقباً ارزش شرکت تاثیر گذارد.
منابع تامین مالی شرکتها بر اساس سیاست تامین مالی آنها، به دو بخش " منابع مالی درونی" و " منابع مالی بیرونی" شرکت تقسیم میشود. در منابع مالی درونی، شرکت از محل سود کسب شده اقدام به تامین مالی میکند، یعنی به جای تقسیم سود بین سهامداران، سود را در فعالیتهای عمدتاً عملیاتی شرکت برای کسب بازده بیشتر به کار میگیرد و در منابع مالی بیرونی از محل بدهیهاو سهام، اقدام به تامین مالی می کند. (نمازی، 1384: 76)
لذا سئوالاتی که در این ارتباط مطرح میباشد عبارتند از:
آیا ساختار مطلوبی وجود دارد که به واسطه آن هزینه سرمایه شرکت حداقل و ارزش شرکت حداکثر گردد؟ و اگر چنین ساختاری وجود دارد، چه عواملی درتعیین آن نقش دارند؟ این پژوهش درصد یافتن اثر 8 متغیر داراییهای وثیقهای شرکت، سود آوری شرکت، نرخ موثر مالیات شرکت، سپر مالیاتی غیر بدهی شرکت، اندازه شرکت، نرخ رشد، تعداد شرکتهای تابعه صنعت و شاخص صنعت از بین عوامل دورنی و بیرونی بر ساختار مالی(اهرم مالی) شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران میباشد.
اهمیت و ضرورت انجام پژوهش
یکی از موضوعهای مهمی که تمام صاحب نظران مالی و مدیران مالی برآن توافق دارند، مسئله ساختار مالی (اهرم مالی) است. شرکتی که هیچ گونه بدهی نداشته باشد، یک شرکت با ساختار کاملاً سرمایهای است، اما در عالم واقعیت چنین شرکتی سراغ نداریم و تمام شرکتها به نسبتهای مختلفی از اهرم استفاده میکنند.
لذا برای افراد و موسسات ذینفع، قابل توجه مهم است که شرکت مورد نظر برای تامین منابع مالی داراییهای خود از چه حجمی بدهی و از چه حجمی سهام (حقوق صاحبان سهام) استفاده نموده است. زیرا این امر بر تصمیمهای آنها در ارتباط با آن شرکت تاثیر خواهد داشت. بانکها در هنگام اعطای وام به شرکتها و افراد سرمایه گذار در هنگام خرید سهام شرکتها نیز داشتن ساختار مالی بهینه مهم است که از آن طریق بتوانند در صورت لزوم اقدام به گرفتن وام یا انتشار سهام جدید نمایند. هم گرفتن وام و هم انتشار سهام جدید نیاز به داشتن بافت و ساختار مالی مناسب است تا اینکه هم بانکها مایل به اعطای وام باشند و هم سرمایه گذاران از افزایش سرمایه (انتشار سهام جدید) استقبال نمایند.
با توجه به مراتب فوق به جهت اهمیت ساختار مالی در زمینههای مختلف، لذا شناخت عوامل عمدهای که بر آن تاثیر دارند قابل توجه و مهم است. تا از این طریق هر شرکت به تواند با در نظر گرفتن آن عوامل تعیین کننده و موثر، و میزان تاثیر هر کدام در ارتباط با ساختار مالی خود برنامه ریزی و تصمیم گیری نماید.) یزدانی،1373: 9)
نوآوری که در این پژوهش وجود دارد به شرح ذیل می باشد:
پس از مطالعات گسترده،بررسیهای جامع و باتوجه به پژوهشها، تالیفها و ثوابق پیشین مشخص شد که علارغم پژوهشهای فراوانی که درباره ساختار سرمایه و اهرم مالی صورت گرفته اما تاکنون تاثیر نرخ موثر مالیات، شاخص صنعت و تعداد شرکتهای تابعه بر اهرم مالی و ساختار سرمایه مورد بررسی قرار نگرفته که در این پژوهش اثر این سه متغیر نیز در کناد متغیرهای دیگر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
1-4 اهداف پژوهش:
امروزه شرکتهای موفق، شرکتهایی هستند که با شناسایی عوامل موثر بر ساختار مالی مطلوب و بهینه، وجوه مالی مورد نیاز خود را از منابع صحیح تامین مالی نموده، به طوری که هزینه سرمایه شرکت به حداقل و ثروت سهامداران به حداکثر برسد. هدف اصلی (کلی) این پژوهش عبارت است از:
شناخت عوامل موثر بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران
و اهداف فرعی (ویژه) این پژوهش عبارتند از:
1) شناخت تاثیر داراییهای وثیقهای بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران
2) شناخت تاثیر سودآوری بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران
3) شناخت تاثیر نرخ موثر مالیات بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران
4) شناخت تاثیر سپرمالیاتی غیربدهی بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران
5) شناخت تاثیر اندازه شرکت بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران
6) شناخت تاثیر نرخ رشد بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران
7) شناخت تاثیر تعداد شرکتهای تابعه بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران
8) شناخت تاثیر شاخص صنعت بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران
1-5 فرضیههای پژوهش:
با توجه به موضوع پژوهش، فرضیههای مورد بررسی عبارتند از:
1) داراییهای وثیقهای تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
2) سودآوری تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
3) نرخ موثر مالیات تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
4) سپر مالیاتی تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
5) اندازه شرکت تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
6) فرصت رشد (نسبت رشد) تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
7) تعداد شرکتهای تابعه تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
8) شاخص صنعت تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
1-6 تعریف مفهومی و عملیاتی واژهها و اصطلاحات فنی:
متغیر وابسته:
اهرم مالی: به نظر راجان4 و زنگالس5(1995)، تعریف نسبت بدهی یا اهرم به عنوان متغیر وابسته، درتحقیقهای ساختار مالی از اهمیت به سزایی برخوردار است و انتخاب معیار مناسب برای سنجش آن، به هدف پژوهش بستگی دارد. بنابراین ضروری است قبل از پرداختن به عوامل موثر برنسبت بدهی یا اهرم مالی، ابتدا معیار اهرم یا نسبت بدهی تعریف و مشخص گردد با توجه به پژوهشهای مختلف که از معیارهای متفاوتی از قبیل نسبت بدهیهای غیر سرمایه ای به کل داراییها، نسبت کل بدهی به کل داراییها، نسبت کل بدهی به کل سرمایه، نسبت بدهی تعدیل شده به سرمایه تعدیل شده، استفاده نمودهاند.(نصیری،1391: 5)
لذا در این پژوهش برای اندازه گیری اهرم مالی از متغیر جایگزین "نسبت کل بدهی به کل دارایی" استفاده گردیده که در مدل رگرسیون برای متغیر اهرم مالی از نماد MTL استفاده گردیده است.
بنابراین برای هریک از شرکتها به شرح زیر محاسبه خواهد شد
(کل داراییها) / (مجموع بدهیها) = اهرم مالی
متغیرهای مستقل:
در این پژوهش تعداد هشت متغیر مستقل وجود خواهد داشت که به شرح زیر تعریف و مدل اندازه گیری آنها بیان خواهد گردید:
داراییهای وثیقه: یکی دیگر از عوامل تعیین کننده ساختار مالی شرکت دارائیهای ثابت مشهود شرکت میباشد. هرچه میزان دارائیهای ثابت مشهود شرکت بیشتر باشد؛ شرکت وام و اعتبار بیشتری میتواند تحصیل نماید. با توجه به این تئوری که سهامداران شرکتهای اهرمی این انگیزه را دارند که به وسیله سرمایه گذاریهای غیر بهینه اقدام به تصرف ثروت طلبکاران نمایند. لذا طلبکاران اقدام به وثیقه کردن مطالبات خود در قبال دارائیهای شرکت نمایند. (اسدی،1390: 23-9)
بنابراین میتوان گفت هر چه دارائیهای شرکت که قابل شهود باشد، بیشتر باشد، شرکت قادر به تحصیل وام و اعتبار بیشتری خواهد بود.
برای اندازهگیری داراییهای وثیقه از متغیر جایگزین "نسبت ارزش دفتری داراییهای ثابت به کل داراییها" استفاده گردیده که در مدل رگرسیون برای متغیر داراییهای وثیقه از نماد MCA استفاده گردیده است.
(کل داراییها) / (داراییهای ثابت) = داراییهای وثیقه
سودآوری: میرز6، دونالسون7، و برالی اظهار کردهاند که شرکتها ترجیح میدهند سرمایه گذاریهای (افزایش سرمایه) خود را ابتدا از محل سود انباشته و سپس از طریق بدهی و در نهایت از طریق انتشار سهام تامین نمایند. آنها حدس زدند که این رفتار ممکن است، به واسطه هزینه انتشار سهام جدید و همچنین اطلاعات چندگانه باشد.
بنابراین میتوان گفت سودآوری یک شرکت و مقدار سود انباشته یک شرکت، یکی از عوامل مهم و تعیین کنند، ساختار مالی میباشد، به عبارتی هر چه سودآوری بیشتر باشد شرکت قادر به انباشته شدن سود بیشتر خواهد بود و درنتیجه برای سرمایه گذاریهای مجدد خود از محل سود انباشته اقدام خواهد نمود.
سودآوری به میزان بازدهی داراییها در اثر بکارگیری و برنامه ریزی مدیریت و کارایی عملکرد شرکت که در قالب سود ناخالص در صورت سود و زیان محاسبه میگردد یا به گفته دیگر افزایش در حقوق صاحبان سهام در اثر بکارگیری و بهره وری داراییها را نسبت به کل داراییها گویند. (اسدی،1390: 23-9)
که برای اندازه گیری آن از متغیر جایگزین "نسبت سود قبل از بهره و مالیات به ارزش دفتری کل داراییها" استفاده شده و در مدل رگرسیون برای متغیر سود آوری از نمادROA استفاده گردیده است.
(کل داراییهای پایان دوره) / (سود قبل از کسر بهره و مالیات و استهلاک) = سودآوری
نرخ موثر مالیات: از آنجایی که برخی فعالیتها مانند کشاورزی و دامپروری و… معاف از مالیات میباشند و برخی شرکتها به دلایلی خاص از معافیتهای مالیاتی خاصی برخوردار میباشند لذا مقدار مالیات آنها نسبت به کل سود آنها از نرخ مالیاتی مصوب متفاوت خواهد بود لذا نرخ موثر مالیات نسبت مالیات پرداختی به کل سود می باشد.(اسدی،1390: 23-9)
که در مدل رگرسیون برای متغیر نرخ موثر مالیات از نمادMETR استفاده گردیده است.
(سود قبل مالیات) / (مالیات بر دآمد) = نرخ موثر مالیات
سپر مالیاتی غیربدهی: منظور از سپر مالیاتی هزینههایی است که باعث خروج پول و ثروت از شرکت نمیگردد و یا به بیان دیگر هزینههای غیر نقدی هستند و سپر مالیاتی غیر بدهی منظور هزینه استهلاک است که در شرایط تورمی نیز به دلیل تجدید ارزیابی بیشتر خواهد شد و افزایش هزینه استهلاک باعث کاهش مالیات خواهد شد. (اسدی،1390: 23-9)
که در مدل رگرسیون برای متغیر سپر مالیاتی غیر بدهی از نماد MNDTS استفاده گردیده است.
(مجوع کل داراییها) / (هزینه استهلاک) = سپر مالیاتی غیربدهی
اندازه شرکت: منظور از اندازه شرکت عبارت است از حجم فروش، حجم داراییها، حجم سرمایه و میزان فعالیت یک شرکت. بنابراین نکته مهم در سنجش اندازه شرکت این است که چه عاملی به عنوان ملاک و معیار، مورد استفاده قرار گیرد، تا از آن طریق به شکل صحیح و دقیق شرکتها را از نظر اندازه وحجم از یکدیگر تفکیک نمایند. لذا مساله مهم در اندازه شرکت، مقیاس و ملاک سنجش اندازه شرکتها میباشد. معیارهای متفاوت، ولی مرتبط با یکدیگر، برای اندازه گیری حجم و گسترش فعالیت شرکتها مورد استفاده قرار گرفته است:
1) یکی از معیاها "فروش کل" شرکت است. یعنی هرچه میزان فروش یک شرکت بیشترباشد حاکی از حجم و اندازه بزرگتر آن شرکت است، و برعکس هرچه میزان فروش یک شرکت کمتر باشد، حجم و اندازه ا آن شرکت کوچکتر است. یعنی بین میزان فروش واندازه شرکت یک رابطه مستقیم وجود دارد.
2) معیار دیگر مورد استفاده "مجموع داراییها" به ارزش دفتری ا ست. که این معیار نیز مانند معیار قبلی با اندازه شرکت را بطه مستقیم وجود دارد. یعنی هر چه داراییهای شرکت بیشتر باشد حاکی از اندازه بزرگتر شرکت است، و برعکس هرچه حجم داراییهای شرکت کمتر باشد، حجم و اندازه شرکت کوچکتر است. (اسدی،1390: 23-9)
اما در ارتباط با اینکه کدام یک از معیارهای مذکور، به عنوان یک معیار مناسب در این پژوهش مورد استفاده قرار گیرد. باید گفت که تمامی معیارهای ذکر شده، عمدتاً در بررسیهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است، و به عنوان شاخص تعیین کننده اندازه شرکت مطرح و قابل استفاده هستند که ما در این پژوهش از روش لگاریتم فروش استفاده خواهیم نمود و در مدل رگرسیون برای متغیر اندازه شرکت از نماد LnS استفاده گردیده است.
لگاریتم طبیعی فروش در پایان دوره مالی = اندازه شرکت
فرصت رشد (نرخ رشد): به میزان تغییرات ایجاد شده در داراییهای کل واحد اقتصادی نسبت به یک سال مبنا فرصت رشد یا همان نسبت رشد نامیده میشود.(آمارجیت8 گیل و نیل متیور9؛ 2011)
که درمدل رگرسیون برای متغیر نرخ رشد از نماد GTA استفاده گردیده است و به شرح زیر محاسبه میگردد.
(داراییهای سال مبنا) / (کل داراییهای سال مبنا – کل داراییهای سال مورد نطر) = فرصت(نسبت) رشد
شرکتهای تابعه: به تعداد شرکتهای که در صنعت مورد نظر پذیرفته شده اند که درمدل رگرسیون برای متغیر شرکتهای تابعه از نماد SUB استفاده گردیده است. از طریق سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران استخراج میگردد. (آمارجیت گیل و نیل متیور؛ 2011)
شرکتهای تابعه هر صنعت در سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران موجود میباشد= شرکتهای تابعه
1-7 قلمرو پژوهش
قلمرو پژوهش حاضر از سه بعد تشکیل شده است:
الف ) قلمرو موضوعی پژوهش:
از میان کلیه عوامل موثر بر اهرم مالی شرکتها در پژوهش حاضر تاثیر داراییهای وثیقهای شرکت، سود آوری شرکت، نرخ موثر مالیات شرکت، سپر مالیاتی غیر بدهی شرکت، اندازه شرکت، نرخ رشد، تعداد شرکتهای تابعه و شاخص صنعت بر اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی و مطالعه قرار خواهد گرفت.
ب) قلمرو مکانی پژوهش:
دراین پژوهش تمامی شرکتهای پذیرفته شده در 7 صنعت (فلزات اساسی، خودرو و ساخت قطعات، مواد و محصولات دارویی، سیمان آهک گچ، محصولات شیمیایی، ماشین آلات و تجهیزات، محصولات غذایی) بورس اوراق بهادار تهران که ازسال 1387 تا 1391 در عضویت بورس تهران بودهاند به عنوان جامعه آماری انتخاب گردیده است و مورد بررسی و مطالعه قرار خواهد گرفته.
ج) قلمرو زمانی پژوهش:
دراین پژوهش آمار و اطلاعات مربوط به داراییهای وثیقه، سودآوری، نرخ موثر مالیات، سپر مالیاتی غیربدهی، اندازه شرکت، فرصت رشد، تعداد شرکتهای تابعه، شاخص صنعت و اهرم مالی تمامی شرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران برای یک دوره پنج ساله از سال 1387 تا 1391 مورد بررسی و مطالعه قرار میگیرد.
روش پژوهش
پژوهشهای علمی، فرآیند بررسی نظام یافته، کنترل شده و تجربی پدیدهاست که روابطه بین آنها از طریق فرضیهها و نظریه هدایت میشوند. جهت پاسخگویی به سئوالات پژوهشی و یا فرضیههای مطرح شده دادهها باید جمع آوری شده و مورد تحلیل و تفسیر قرار بگیرند. به این فرآیند تبدیل دادهها به اطلاعات متدولوژی و یا روش پژوهش گفته میشود.
روش پژوهش برحسب هدف پژوهش:
پژوهش حاضر برحسب هدف از نوع پژوهشهای کاربردی بوده که به شکل اسناد کاوی به انجام خواهد رسید.
روش پژوهش برحسب نوع داده ها:
در پژوهش اطلاعات و دادههای مورد استفاده به صورت کمی اندازه گیری خواهند شد و پسرویدادی بوده وبه صورت علی- مقایسهای آزمون خواهند شد.
روش پژوهش برحسب نحوه اجرا:
تجزیه و تحلیل اطلاعات متغیرهای حاضر در پژوهش شامل داراییهای وثیقهای، سودآوری، نرخ موثر مالیات، سپر مالیاتی غیربدهی، اندازه شرکت، فرصت رشد، تعداد شرکتهای تابعه و شاخص صنعت (به عنوان متغیرهای مستقل) و اهرم مالی (به عنوان متغیر وابسته) درشرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران به صورت پژوهش توصیفی پیمایشی و از نوع همبستگی میباشد.
3-3) فرضیه های پژوهش: فرضیات این پژوهش به شرح زیر میباشد :
فرضیه 1 H0 : داراییهای وثیقهای تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی ندارد.
H1 : داراییهای وثیقهای تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
فرضیه 2 H0 : سودآوری تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی ندارد.
H1 : سودآوری تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
فرضیه 3 H0 : نرخ موثر مالیات تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی ندارد.
H1 : نرخ موثر مالیات تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
فرضیه 4 H0 : سپر مالیاتی تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی ندارد.
H1 : سپر مالیاتی تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
فرضیه 5 H0 : اندازه شرکت تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی ندارد.
H1 : اندازه شرکت تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
فرضیه 6 H0 : نرخ رشد تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی ندارد.
H1 : نرخ رشد تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
فرضیه 7 H0 : تعداد شرکتهای تابعه تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی ندارد.
H1 : تعداد شرکتهای تابعه تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
فرضیه 8 H0 : شاخص صنعت تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی ندارد.
H1 : شاخص صنعت تاثیر مثبت و معنیداری بر اهرم مالی دارد.
3-4) مدل تحلیلی پژوهش
در این پژوهش با الهام از پژوهش راجان و زنگالس (1995)، بیون و دانبولت (2002) وآمارجیت ونیل ماتور(20011) ، از بین عوامل متعدد مورد اشاره، هشت عامل: داراییهای وثیقهای شرکت، سود آوری شرکت، نرخ موثر مالیات شرکت، سپر مالیاتی غیربدهی شرکت، اندازه شرکت، نرخ رشد، تعداد شرکتهای تابعه و شاخص صنعت به عنوان متغیرهای توضیحی (مستقل) ساختار مالی انتخاب شده است .
MTL i,t = β0 + β1 MCAit + β2 ROAit + β3 METRit + β4 MNDTSit + β5 LnSit +β6 GTAit + β7 SUBit + β8 lndDumiit +μit
عرض از مبداء β0
β1…… β7 و β8 ضریب نوسان پذیری متغیرهای مستقل
MTL اهرم مالی
MCA داراییهای وثیقه
ROA سودآوری
METR نرخ موثر مالیات
MNDTS سپر مالیاتی غیربدهی
LnS اندازه شرکت
GTA فرصت رشد (نرخ رشد)
SUB شرکتهای تابعه
IndDumi شاخص صنعت
μ ضریب خطای معادله
3-5) نحوه محاسبه متغیرهای پژوهش
همانگونه که در فصل دوم ذکر گردیده، ساختار مالی شرکت ها باید با یکدیگر متفاوت هستند و این ناشی از عوامل مختلفی میباشد. در پژوهش حاضر ما به دنبال بررسی اثرات متغیرهایی چون سودآوری، نرخ رشد، نسبت داراییهای ثابت مشهود و اندازه شرکت بر میزان اهرم استفاده شده در ساختار مالی شرکتها هستیم و به عبارت دیگر به دنبال آن هستیم تا ببینیم آیا این عوامل در ساختار مالی شرکتها موثر است؟ و اگر تاثیر دارند، میزان تاثیر آنها چه قدر میباشد که در ذیل به تعریف و محاسبه هرکدام میپردازیم.
اهرم مالی: نسبت کل بدهی به کل داراییهای شرکت i در سال t
: نسبت کل بدهی به کل داراییهای شرکت i در سال t
:کل بدهی شرکت i در سال t
: کل داراییهای شرکت i در سال t
i : هر یک از شرکتهای نمونه
t : دوره زمانی 1386 الی 1391
داراییهای وثیقه: نسبت داراییهای ثابت به کل داراییهای شرکت i در سال t
: نسبت داراییهای ثابت به کل داراییها شرکت i در سال t
:داراییهای ثابت شرکت i در سال t
: کل داراییهای شرکت i در سال t
i : هر یک از شرکتهای نمونه
t : دوره زمانی 1386 الی 1391
سود آوری :
: نسبت سود قبل از کسر بهره و مالیات به کل داراییها شرکت i در سال t
: نسبت سود قبل از کسر بهره و مالیات شرکت i در سال t
:کل داراییهای شرکت i در سال t
i : هر یک از شرکتهای نمونه
t : دوره زمانی 1386 الی 1391
نرخ موثر مالیات:
: مالیات عملکرد شرکت i در سال t
: سود قبل مالیات شرکت i در سال t
i : هر یک از شرکتهای نمونه
t : دوره زمانی 1386 الی 1391
سپر مالیاتی غیربدهی:
:هزینه استهلاک شرکت i در سال t
: کل داراییهای شرکت i در سال t
i : هر یک از شرکتهای نمونه
t : دوره زمانی 1386 الی 1391
اندازه شرکت
: اندازه شرکت i در سال t
: لگاریتم طبیعی فروش کل شرکت
i : هر یک از شرکتهای نمونه
t : دوره زمانی 1386 الی 1391
نرخ رشد:
: ارزش دفتری کل داراییهای شرکت i در سال t
: ارزش کل داراییهای سال 1386 شرکت i در سال t
i : هر یک از شرکتهای نمونه
t : دوره زمانی 1386 الی 1391
تعداد شرکتهای تابعه صنعت: تعداد شرکتهایی که در عضویت صنعت شرکت مورد بررسی باشند به عبارتی تعداد شرکتهای هم صنعت با هر شرکت میباشد که از طریق سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران بدست میآید.
شاخص صنعت: از طریق سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران قسمت تاریخچه شاخص صنعت صنایع استخراج میگردد.
3-6) جامعه آماری و نمونه گیری:
جامعه آماری این پژوهش را کلیه شرکتهای پذیرفته شده در 7 صنعت (فلزات اساسی، خودرو و ساخت قطعات، مواد و محصولات دارویی، سیمان آهک گچ، محصولات شیمیایی، ماشین آلات و تجهیزات، محصولات غذایی) بورس اوراق بهادار تهران که دارای اطلاعات لازم جهت محاسبه متغیرهای پژوهش طی دوره مورد بررسی بودهاند تشکیل میدهند. برای اینکه درنتایج پژوهش تورشهای ناشی از نوسانات غیرعادی و یا اطلاعات نادرست حذف گردند حجم نمونه پس از مطالعات اولیه براساس روش حذف سیستماتیک مبتنی بر غربال کردن با درنظر گرفتن چهار معیار زیر مشخص شد. به این منظور ابتدا کلیه شرکهای عضو 7 صنعت مورد نظر پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران تاپایان سال1391 فهرست شده و سپس از میان آنها شرکتهایی انتخاب شدند که تمامی شرایط زیر را داشته باشند:
1) پایان سال مالی منتهی به 29 اسفند ماه باشد.
2) شرکتهای مورد بررسی بیش از 6 ماه وقفه معاملاتی نداشته باشند.
3) از 01/01/1387 تا تاریخ 29/12/1291 در عضویت بورس اوراق بهادار تهران باشتد.
4) اقلام صورتهای مالی جهت محاسبه متغیرها طی دوره 1387 تا 1391 موجود باشد.
جدول 3-1 نمونه و فیلترینگ
شرح
تعداد
اعضای جامعه آماری در پایان سال 1391
213
جمع کل
شرکتهایی که سال مالی آنها منتهی به ٢٩/١٢ نمیباشد.
74
فیلتر
شرکتهایی که بیش از 6 ماه وقفه معاملاتی داشتهاند.
23
فیلتر
شرکتهایی که در عضویت بورس اوراق بهادار نمیباشند.
12
فیلتر
شرکتهایی که اطلاعات آنها در دسترس نمی باشد
41
فیلتر
جمع شرکتهای حذف شده از جامعه آماری
150
کل فیلتر
جمع شرکتهای عضو نمونه ی آماری
63
مانده
3-7) روشها و ابزار جمعآوری دادها
فرضیهها به عنوان گمانها، حدسها، راه حلها و پاسخهای احتمالی پیرامون مساله پژوهش، مطرح میشوند. پژوهشگر باید با ابزارهایی دادههای لازم را از جامعه (نمونه) آماری جمعآوری و با تحلیل، پردازش و تبدیل آنها به اطلاعات، به آزمون فرضیهها بپردازد. برای جمعآوری دادهها به ابزار گوناگونی نیاز است. نوع این ابزارها تابع عوامل گوناگونی از جمله ماهیت و روش پژوهش است. باید به تاثیر هر یک از ابزارهای گوناگون جمع آوری دادهها در هدف پژوهش توجه کرد تا زمینههای افزایش اعتبار پژوهش فراهم آید. مباحث تئوریک این پژوهش، از طریق مطالعات کتابخانهای و بررسی سوابق و مدارک موجود در رابطه با موضوع پژوهش جمع آوری و از کتابها، پایان نامهها، مجلات داخلی و خارجی معتبر مرتبط با موضوع پژوهش، استفاده شده است. همچنین دادههای مورد نیاز برای آزمون فرضیههای پژوهش از طریق مراجعه به سازمان بورس اوراق بهادار تهران و استفاده از صورتهای مالی سالانه و یادداشتهای توضیحی شرکتهای پذیرفته شده در سازمان بورس اوراق بهادار تهران (شامل: ترازنامه، صورت سود و زیان)، گزارشات هیئت مدیره و نرمافزارهای تلخیص کننده اطلاعات مالی شرکتها مانند ره آورد نوین، ودیگر داده های مورد نیازپژوهش از طریق مراجعه به هفته نامهها، ماهنامهها و سالنامههای منتشر شده توسط سازمان بورس واوراق بهادار تهران برای دورهی زمانی 5 ساله (1391-1387) گردآوری و جهت محاسبه متغیرهای پژوهش در یک بانک اطلاعاتی مانند نرمافزار Excel ذخیره شده است.
3-8 ) روشها و ابزار تجزیه و تحلیل دادهها
در این پژوهش برای آزمون فرضیهها از مدل رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. روش آماری مورد استفاده در این پژوهش روش دادههای مقطعی و ترکیبی میباشد. در ادامه به توضیح روش پردازش مدل مورد بررسی پژوهش پرداخته میشود، لازم به ذکر است در این مطالعه برای پالایش دادهها از نرمافزار Excel و برای تجزیه و تحلیل دادههای آماری از نرمافزار Eviews بهره گرفته شده است. و برای آزمون فرضیههای پژوهش از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است.
3-8-1 آمار توصیفی
آمار توصیفی آن بخش از آمار است که به جمعآوری، خلاصه کردن، نمایش و پردازش اطلاعات میپردازد بیآنکه به هر گونه نتیجهگیری در کنار آن اطلاعات آماری مبادرت ورزد.
دسته اول شاخصهای مرکزی مربوط به تعداد دادهها، میانگین، مد، میانه است. دسته دوم شاخصهای پراکندگی نظیر واریانس، چولگی، کشیدگی، ماکزیمم و مینیمم است که بیانگر پراکنش دادهها حول محور میانگین است. از شاخصهای مرکزی و پراکندگی برای توصیف متغیرهای پژوهش استفاده شده است.
3-8-2 آمار استنباطی
3-8-2-1 آزمون جارک- براو
اگر برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار Eviews استفاده شود، برای بررسی نرمال بودن دادهها باید از آزمون جارک- براو استفاده کنیم.
3-8-2-2 آزمون چاو
آزمون چاو10 برای تعیین به کارگیری مدل اثر ثابت در مقابل تلفیق کل دادهها (یکپارچه شده) انجام میشود. فرضیههای این آزمون به صورت زیر است:
H0 : Pooled Model
H1 : Fixed Effect Model
فرضیهی صفر بر اساس مقادیر مقید و فرضیهی مقابل آن بر اساس مقادیر غیرمقید است. آمارهی آزمون چاو بر اساس مجموع مربعات خطای مدل مقید و مدل غیرمقید به صورت زیر است:
Chow
این آماره دارای توزیع F با N-1 و NT-N-K درجهی آزادی است. اگر ارزش آمارهی F مقید محاسبه شده از ارزش آمارهی F جدول کمتر باشد، در سطح معنادار تعیین شده، فرضیهی H0 رد میشود و اثر معناداری برای مقاطع وجود خواهد داشت. بنابراین، مدل اثر ثابت انتخاب میشود. در غیر اینصورت، از مدل دادههای تلفیق شده استفاده میشود (اشرفزاده و مهرگان، 1387).یا به عبارت دیگر آزمون چاو آزمونی است که، مشخص میکند روش استفاده از دادههای متغیرها به صورت ترکیبی (تابلویی) باشد یا مقطعی. اگر سطح معناداری برای آزمون چاو کمتر از 5 درصد باشد از دادههای ترکیبی (پانل دیتا) استفاده میشود و اگر بیشتر از 5 درصد باشد از دادههای مقطعی استفاده میشود.
3-8-2-3 آزمون هاسمن
تاکنون از جنبههای مختلف به تمایز بین مدلهای اثرات ثابت و تصادفی اشاره کردیم. اما یک سوال بدیهی مطرح است: کدامیک را استفاده کنیم؟ از نقطه نظر عملی، رویکرد متغیرهای مجازی موجب از دست دادن درجه آزادی میشود. از طرف دیگر، رویکرد اثرات ثابت یک ویژگی در خور توجه دارد: این رویکرد، وقتی اثرات فردی با متغیرهای توضیحی همبستگی نداشته باشد، توجیه کمتری ندارد. بنابراین، مدل اثرات تصادفی مواجه با یک ناسازگاری است که ناشی از همبستگی بین متغیرهای توضیحی موجود در معادله و اثرات تصادفی است.
آزمون تصریح هاسمن (1978)، برای آزمون مستقل بودن اثرات تصادفی از متغییرهای توضیحی به کار می رود. این ازمون براساس این ایده است که تحت فرضیه عدم همبستگی، هم روش OLS در مدل LSDV و هم GLS سازگارند، اما OLS ناکارا است. در حالی که تحت فرضیه رقیب، OLS سازگار است اما GLS سازگار نیست. همان طور که دیدیم، روش GLS از وزن های کارای Ө استفاده می کند، در حالی که روش OLS از 1=Ө استفاده می کند. بنابراین، تحت فرضیه H0 (عدم همبستگی) این دو تخمین نباید تفاوت نظام مندی داشته باشند و لذا می توان در خصوص تفاوت آنها یک آزمون را ارائه نمود. یک راه برای انجام این آزمون، استفاده از ماتریس کوواریانس بردار تفاضل است. مربوط به روش GLS (که از مدل اثرات تصادفی به دست می آید) و مربوط به مدل اثرات ثابت است. واریانس تفاضل عبارت است از:
نتیجه اساسی آزمون هاسمن آن است که کوواریانس تخمین زننده کارا با تفاضل آن از تخمین زننده ناکارا صفر است، یعنی:
و
(1)
و لذا خواهیم داشت:
(2)
آزمون کای دو بر اساس معیار والد عبارت است از:
(3)
برای محاسبه از ماتریس کوواریانس تخمین زنندههای شیب (ضرایب Xها) در مدل LSDV و ماتریس کوواریانس در مدل اثرات تصادفی (به استثنای عرض از مبدا) استفاده میکنیم. تحت فرضیه صفر، W توزیع کای دو با درجه آزادی 1-K خواهد داشت (1-K برابر با ضرایب Xها است).
اگر مقدار W بزرگ باشد () در این صورت فرضیه H0 رد میشود. یعنی این فرضیه که اثرات فردی با سایر متغیرهای توضیحی همبستگی ندارد، رد نمیشود. لذا نتیجه میگیریم که اثرات فردی را بایستی به صورت اثرات تصادفی در نظر بگیریم و نه به صورت اثرات ثابت.
به عبارت دیگر برای آنکه بتوانیم بین مدلهای اثرات ثابت و اثرات تصادفی از نظر قدرت توضیح دهندگی متغیر وابسته مقایسهای انجام دهیم از آزمون هاسمن استفاده میکنیم. اگر سطح معناداری آزمون هاسمن کمتر از 5 درصد باشد از روش اثرات ثابت و اگر بیشتر از 5 درصد باشد از روش اثرات تصادفی استفاده میکنیم.
3-8-2-4 آزمون فیشر
برای بررسی معنا دار بودن مدل رگرسیون از آماره F استفاده شده است. فرضیه صفر در آزمون F به صورت زیر خواهد بود:
که به وسیله آماره زیر صحت آن مورد بررسی قرار گرفته است:
برای تصمیم گیری در مورد معنا دار بودن مدل های پژوهش، خروجی های آماری آماره F به دست آمده، با F جدول که با درجات آزادی K-1 و N-K در سطح خطای () 5% محاسبه شده، مقایسه شده است. اگر F محاسبه شده بیشتر از F جدول باشد () مقدار عددی تابع آزمون در ناحیه بحرانی قرار گرفته و فرض صفر () رد می شود، در این حالت با ضریب اطمینان 95% کل مدل معنا دار خواهد بود. در صورتیکه مقدار F محاسبه شده کمتر از F جدول باشد فرض پذیرفته شده و معنا داری مدل در سطح اطمینان 95% مورد تایید قرار نمی گیرد.
3-8-2-5 آزمون t
برای تعیین تاثیرگذاری متغیر مستقل بر روی متغیر وابسته از این آزمون استفاده میکنیم. اگر سطح معناداری این آزمون کمتر از 5 درصد باشد متغیر مستقل توانایی تاثیرگذاری بر روی متغیر وابسته را دارد، در نتیجه فرضیه تایید میشود و معادله تشکیل میگردد.
3-8-2-6 پییش فرض تبیین مدل
در این پیش فرض باید مشخص شود که آیا متغیرهای مستقل توانایی تبیین (متوسط اثر متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته) متغیر وابسته را دارند، که این مقدار بوسیله R2 (ضریب تعیین) سنجیده میشود و این مقدار نباید در حد صفر باشد.
3-8-2-7 پیش فرض استقلال خطاها از یکدیگر (عدم خودهمبستگی)
در تحلیل رگرسیون بایستی خطاها (تفاوت بین مشاهده شده و پیشگویی) مستقل از هم باشند، که در این زمینه از آزمون دوربین واتسون کمک گرفته میشود. بایستی مقدار به دست آمده این آزمون بین 1.5 تا 2.5 قرار گیرد تا استقلال خطا پذیرفته شود.
سادهترین روش تشخیص خودهمبستگی، آزمون دوربین واتسون است. این آزمون برای بررسی و تشخیص همبستگی سریالی بین باقیماندههای مدل استفاده میشود.
آزمون دوربین واتسون بصورت زیر تعریف میشود :
صورت کسر، مجموع مجذور تفاضل پسماندههای پیاپی (اخلال) و مخرج کسر مجموع مجذورات مقادیر پسماند است. همچنین تعداد مجذورات صورت برابر n-1 است، زیراکه با انجام تفاضلهای پیاپی، مجموعاً n-1 جمله بوجود میآید. همبستگی سریالی بین باقیماندهها به معنای اثرگذاری مشاهدات بر روی هم است. برای قضاوت در مورد وجود یا عدم وجود همبستگی سریالی مقدار آماره دوربین واتسون را با مقایسه جدول مربوط به آن می توان به کار برد. یعنی هنگامی که الگو اصلی را تخمین میزنیم، آماره دوربین واتسون (DW) بدست آمده را با توجه به تعداد مشاهدات (n) و تعداد متغیرهای مستقل (K) و مطابقت با جدول مربوطه محاسبه کرده و با (DW) مقایسه مینماییم و حالتهای زیر را بررسی میکنیم:
جدول (3-2) آماره دوربین- واتسون
اگر:
تصمیمگیری
شواهدی دال بر خود همبستگی مثبت
ناحیه نبود تصمیمگیری
شواهدی دال بر خود همبستگی منفی
ناحیه نبود خود همبستگی
نبود خود همبستگی مثبت یا منفی
بهعنوان یک قاعده تجربی برای تشخیص خود همبستگی سریالی، بدون مراجعه به جدول عبارت است از:
با محاسبه مقدار آماره دوربین واتسون و مطابقت آن در محدوده 1.5 تا 2.5 میتوان به عدم وجود همبستگی سریالی اذعان کرد.
3-8-2-8 مدلهای رگرسیونی پانل دیتا
در اقتصاد سنجی پایه، معمولاً میخواهیم تغییرات یک متغیر را (y) بر حسب تعدادی از متغیرها (xها) که معتقدیم باعث تغییرات y میشود توضیح دهیم. اغلب این کار را در قالب یک تابع انجام می دهیم:
(1-1)
اندیسk تعداد متغیرهای توضیح دهنده را نشان میدهد. اغلب برای شروع، این تابع را خطی فرض میکنند:
(1-2)
در اینجا اندیس i نشاندهنده تعداد مشاهداتی است که از هر متغیر در دست داریم. تعداد مشاهدات می تواند بر حسب زمان باشد. در این صورت yt و xkt را داریم که هر متغیر در طول سال، فصل، ماه و … اندازه گیری میشود و خواهیم داشت t = 1,2,…,T به عبارت دیگر yt و xkt سری زمانی11 میباشند. یعنی یک متغیر واحد که مقادیر آن در فاصله زمانی موردنظر بر اساس یک مکانیزم معین (مثلاً یک مکانیزم آماری) تولید میشود.
در حالت دیگر میتوان در یک زمان خاص، برای مثال سال 1380، یک متغیر را در یک جامعه آماری، (مثلاً درآمد افراد مختلف در سال 1380) اندازهگیری کرد. در اینجا درآمد در میان افراد تغییر میکند نه در طول زمان. در این حالت یک مقطع از جامعه را در یک زمان خاص پیمایش کردهایم که به زبان فنیتر آن را برش مقطعی12 یا برای راحتی کار، مقطع میگوییم. مدل (1-2) چه بر حسب برش مقطعی یا مقاطع، چه بر حسب زمان، سادهترین مدل در تحلیل رگرسیونی است. با اعمال فرضهای کلاسیک رگرسیون، مدل مذکور برای یافتن β ها یا ضرایب تابع، برآورد میشود. با نقض فروش کلاسیک با مشکلاتی چون همبستگی پیاپی13 جملات اخلال یعنی Ɛt در مدلهای سری زمانی و واریانس ناهمسانی14 در مدلهای مقطعی روبرو میشویم. آزمونهای آماری در مورد ضرایب، خوبی برازش رگرسیون، آمارههای R2 و F رگرسیون و نظایر آن به تعداد مشاهدات یعنی، T در مورد سری زمانی و N در مورد دادههای مقطعی و تعداد پارامترها (β ها) برآورد شده بستگی دارد (1+k پارامتر یا β در مدل (1-2) برآورد میشود). اغلب با یک مشکل عمومی در این مدلها روبرو میشویم متغیرهای توضیحی یعنی xها با یکدیگر همخطی دارند که باعث میشود مقادیر درست β ها برآورد نشود و استنتاج با مشکل مواجه شود. بدین جهت پاسخ به برخی سوالات اقتصادی و آزمون برخی از فرضیه ها در مدل سری زمانی یا مقطعی با مشکل روبرو خواهد شد و گاه غیرممکن است. بنابراین از روش پانل دیتا استفاده میکنیم.
برای نمایش، ابتدا نماد مدل خطی رگرسیونی پانل دیتا را نشان میدهیم و سپس به معرفی نمایش ماتریسی خواهیم پرداخت. نماد مدل خطی به صورت زیر است:
(1-3)
که به زبان ماتریس به صورت زیر است:
(1-4)
اندیس i برای افراد یا مقاطع (تعداد N) و اندیس t برای زمان (از 1 تا T) در نظر گرفته شده است.
منابع فارسی:
– اردبیلی، محمد حسن. بیگلر، کیومرث. (1385). " بررسی ارتباط بین معیارهای ساختار سرمایه و ویژگی های عملکردی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران " فصلنامه دانش و پژوهش حسابداری. شماره 6. ص 46.
– افشاری، اسدالله. (1378)، مدیریت مالی در تئوری و عمل. تهران: صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران.
– آقایی، محمدعلی. جوان، علیاکبر. نظامی اردکانی، مهدی. موسوی، ابراهیم. (1388). "تاثیر مدیریت سود، اندازه شرکت و نسبت سودآوری بر ساختار سرمایه". فصلنامه مطالعات حساباری. شماره 25 .صص 87-103 .
– باقر زاده، سعید (1382). "تیین الگوی ساختار سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران" تحقیقات مالی، دوره 16.
– پور حیدری، امید (1382) "بررسی عوامل تعیین کننده ساختار مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران" پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت، دانشگاه تهران.
– پی.نوو، ریموند (1389). مدیریت مالی، ترجمه و اقتباس جهانخانی و پارسیان، مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها(سمت).
– سایت سازمان بورس اوراق بهادار تهران www.tsetmc.com
– سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران www.fipiran.com
– سجادی، سید حسین. محمدی، کامران. سلگی محمد. (1390). "بررسی تاثیر ویژگی های شرکت بر روی ساختار سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران". فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات حسابداری. شماره 10.
– سجادی، سیدحسین. جعفری، علیرضا (1386). "بررسی ساختارسرمایه شرکتهای کوچک و کارآفرین " تحقیقات مالی. شماره 24 . صص 33 – 56.
– سینایی، حسنعلی. رضاییان، علی (1384). " تاثیر ویژگی های شرکتها بر ساختار سرمایه (اهرم مالی ) شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ". پژوهشنامه علوم انسانی و اجتماعی. سال پنجم . شماره 15 . ص 124
– سینایی، حسنعلی. نیسی، عبدالحسین. (1384) "بررسی عوامل موثر بر اندازه استفاده از اهرم مالی در شرکتهای سهامی عام پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ". فصلنامه مطالعات حسابداری . سال اول. شماره 4. ص 129
– شباهنگ، رضا (1381). تئوری حسابداری جلد اول، مرکز تحقیقات تخصصی حسابداری و حسابرسی، سازمان حسابرسی.
– محمودیان، فرشته. (1382)، مدل تعدیل بافت سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادارتهران. پایان نامه کارشناسی ارشد، موسسه عالی آموزش و پژوهش در برنامه ریزی و توسعه
– نمازی، محمد و شیرزاد،جلال (1384). "بررسی رابطه ساختار سرمایه با سودآوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (با تاکید بر نوع صنعت)" بررسی های حسابداری و حسابرسی ،سال دوازدهم ،شماره 43.
– نیکبخت، محمد رضا. پیکانی، محسن (1388) "بررسی بین ساختار سرمایه و معیار حسابداری ارزیابی عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران". تحقیقات مالی. دوره 11.صص 89-104.
– یزدانی،ناصر وجهانخانی،علی (1373). "بررسی تاثیر نوع صنعت، اندازه، ریسک تجاری و درجه اهرم عملیاتی شرکتها بر میزن به کارگیری اهرم مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران" فصلنامه مطالعات مدیریت،شماره 17و18
منابع خارجی:
– Abor. J (2005), The effect of capital structure on profitability: empirical analysis of listed firms in Ghana, Journal of Risk Finance, 6(5), , 438-445.
– Abor. J (2006), Debt policy and performance of SMEs: Evidence from Ghanaian and South African Firms, The Journal of Risk Finance, 8(4), 364-380.
– Afza. T and A. Hussain (2011), Determinants of capital structure: A case study of automobile sector of Pakistan, Interdisciplinary Journal of Contemporary Research In Business, 2(10), , 219-230.
– AL- Shubiri, Faris.(2010), " Determinants of Capital Structure Choice: A Case Study of Jordanian Industrial Companies ", An-Najah Univ. J. of Res. (Humanities), Vol. 24(8).
– Al-Qaisi. K (2010), The capital structure choice of listed firms on two stock markets and one country, The Business Review, Cambridge, 16(2), , 155-160.
– BAUER, Patrik. (2004)."Determinants of Capital Structure Empirical Evidence from the Czech Republic" Finance a uver – Czech Journal of Economics and Finance, 54.
– Biger.N, N.V. Nguyen and Q.X. Hoang (2008), The determinants of capital structure: Evidence from Vietnam, International Finance Review, 8, ,307-326.
– Booth.A, A. Demirguc-Kunt and V. Maksimovic(2001), Capital structure in developing countries, Journal of Finance, 56(1), , 87-130.
– Bradley. Michael, Jarrell. Gregy A.And Kim. E. Ham, (1984). "On The Existence of Capital Structure: Theory And Evidence " Journal of Finance, VOL 3.
– De Angelo, H., & Marsalis, R.W. (1980). Optimal Capital Structure Under Corporate and Personal Taxation. The Journal of Finance, 8, 3-29.
– Gill.A, N. Biger, C. Pai, and S. Bhutani(2009), The determinants of capital structure in the service industry: evidence from United States, The Open Business journal, 2, , 48-53.
– Harris, M., Ravi, A. (1991). The Theory of Capital Structure. The Journal of Finance, 1(46), 297-355.
– Jensen, Mac, & Macklin, W.(1976). Theory of the Firm: Managerial Behavior, Agency Costs, and Ownership Structure. The Journal of Finance,(3), 305-360.
– Jensen, Mac.(1986). Agency Costs ofFree Cash Flow Corporate Finance and Takeovers. The Journal of Finance, 76, 323-329.
– Leland, H., Pyle, D. (1977). Informational Asymmetries, Financial Intermediation. The Journal of Finance, 2(1), 371-387.
– M.P. Odit and Y.D. Gobardhun (2011), The determinants of financial leverage of SME's in Mauritius, The International Business & Economics Research Amarjit Gill and Neil Mathur 37 Journal, 10(3), , 113-125.
– Miller, M. H. (1988). The Modigliani – Miller proposition after Thirty Years. The Journal of Economic Persecutions, 4(2), 99-120.
– Myers, S. C. (1984). Capital Structure puzzle. The Journal of Finance, 39, 575-592.
– Myers, S., & Male, N. (1984). Corporate Financing and Investment Decisions when Firm Have information that Investors Do not Have. The Journal of Finance, 13, 178-221.
– Myers. S. C. (2001). Capital Structure. Journal of Economic Perceptions, 15(2), 81-102.
– Rajan R. G, and Zingales L. (1995), "What do we know about Capital Structure? Some evidence from International Data", The Journal of Finance, 50(5): 1421-1460.
– S. Bhaduri (2002); "Antecedents of capital structure choice: a study of the Indian corporate sector", Applied Finance Economics, Vol. 12, pp.
– S. Titman & R. Wessels (1988); "The determinants of capital structure choice", Journal of Finance, Vol. 4, pp. 1-19.
1) cost of capital
2)Dis count Rate
3) capital and / or Financial structre
4 (Rajan
5) Zingales
6 (Myers
7 (Donlson
8 ( Amarjit Gill
9 (Neil Mathur
1. Chaw Test
1) Time Series
2) Cross- Section
13 ) Serial Correlation
2) Hetoroskedasticty.
—————
————————————————————
—————
————————————————————