پروپوزال مدیریت اجرایی رشته بازاریابی
عنوان
بررسی موانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
مقدمه
ورود به قرن بیست و یکم و عصر اطلاعات با چالش ها و نگرانی های بسیار جدی همراه بوده است به طوری که هیچ یک از برنامه های توسعه ای طراحی شده و فناوری های نوین قرن بیستمی نتوانسته اند تاثیر قاطعی بر حل این مسائل و تبعات ناشی از بروز آن ها برجای گذارند (کلی1، 2003). اما به نظر بسیاری از صاحب نظران، محققین، مدیران و دولت مردان، انقلاب فناوری اطلاعاتی می تواند نقش اساسی در مواجهه با این چالش ها داشته باشد (مورنان2، 2002،ص12). یکی از مهمترین فرصت هایی که این فناوری پیش روی دولتمردان ومدیران قرار می دهد امکان مهندسی مجدد، معماری و افزایش قابلیت دسترسی، تقویت کارآمدی و پاسخگوتر ساختن دولت است که استفاده از آن در فرایند حکومت گری موجب پدیدار و پایدار شدن واقعیتی به نام دولت الکترونیکی3 شده است که لازمه حکومت دولت ها در جوامع اطلاعاتی است (باکاس4،2001،ص5).
عوامل متعددی زمینه استقرار دولت الکترونیکی را فراهم می سازند و بخش دولتی را به سوی بر پایی آن سوق می دهند که عبارتند از:
الف) رشد فناوری به ویژه فناوری اطلاعات و پهنای باند مخابراتی : فناوری اطلاعات نماد عصر حاضر است که با نرخی فزاینده و تصاعدی در حال رشد است و برتمامی پدیده ها از جمله دولت و موسسات دولتی تاثیرات شگرفی بر جای گذاشته و خواهد گذاشت (نقدی فردهاشمیان،1382).
ب) افزایش سرمایه گذاری بنگاه های اقتصادی در بخش فناوری اطلاعات و تطبیق آن با نیازها و شرایط خویش: بنگاه های اقتصادی سرمایه گذاری کلانی را در زمینه فناوری اطلاعات انجام داده اند و بخش دولتی نیز در پاسخگویی به شرایط کنونی و کم کردن شکاف بین بخش خصوصی و دولتی ناگزیر از سرمایه گذاری در این زمینه است.
ج) رشد استفاده از اینترنت و عادت کردن مردم به استفاده از آن: اینترنت یکی از پدیده های منحصر به فرد قرن بیستم است که ضمن تاثیر گذاری بسیار بر زندگی مردم مزایای بی شماری نیز بر آن مترتب بوده که استفاده روز افزون و عمومیت یافتن از آن را موجب شده است (بورکه5،2000).
د) تغییر انتظارات شهروندان و بنگاه های اقتصادی و بالا رفتن سطح توقعات آنها : انتظارات افراد در مورد خدمات و محصولات و نحوه و کیفیت ارائه آن به طور روز افزون در حال تغییر است و دولت ها نیز باید پاسخگوی این نیاز ها وانتظارات باشند (کلی، 2003).
ه) جهانی شدن :جهانی شدن دولتها را وادار میسازد تا به منظور فروش کالاها و خدمات و همچنین صدور فرهنگ و شناساندن خویش به سایر فرهنگ ها و تمدن ها به تاسیس دولت الکترونیکی اقدام کنند (باکاس، 2001، ص5).
مطالعات صورت گرفته در مورد برنامه های فناوری اطلاعات و اتباطات کشورهای مختلف بیانگر آن است که کشورهایی همچون ایلات متحده آمریکا، انگلستان، هنلد، چین، سنگاپور و حتی نامیبیا و نپال نیز بهره گیری از دولت الکترونیکی را به طور جدی در دستور کار خود قرار داده اند و در تلاش هستند با سرعتی فزاینده تحولات عظیمی را در نحوه ارایه خدمات عمومی رقم بزنند (بورکه ،2000). اما این دولت ها برای رسیدن به اهداف نهایی وایده آل خود راهی دراز در پیش رو دارند.
بیان مساله
با گسترش روزافزون فناوری اطلاعات و ارتباطات در همه بخش ها و سازمان ها و مشاهده آن در اکثر فعالیت ها تحولات عظیمی در روش اجرایی کارها شده است. فناوری اطلاعات با دگرگونی روش اجرای کارها آن ها را به صورت الکترونیکی تبدیل کرده است. فناوری اطلاعات روش انجام کار را که به شکل کاغذی و سنتی بود به صورت دیجیتال و الکترونیکی تبدیل کرده و این تغییر موجب کوتاهی زمان دسترسی به اطلاعات و نحوه تغییر مبادلات پولی و اطلاعاتی گشته است. حوزه دولت الکترونیک به عنوان یکی از حوزه های زیر مجموعه فناوری اطلاعات، امروزه این امکان را برای دولت ها بوجود آورده است تا با استفاده از فناوری های نوین اطلاع رسانی، اطلاعات و خدمات مورد نیاز جامعه را به سادگی، به سرعت و به شیوه ای کارآمد در حداقل زمان و با کمترین هزینه ارائه نمایند (قربانی و علیلو،1390، ص 44-46).
امروزه ظهور فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، فرصت های گسترده ای جهت رشد و توسعه در کشورها فراهم نموده است. بگونه ای که کشورها ناگزیر هستند جهت پایدار ماندن در دنیای کنونی از آن ها استفاده نمایند. هم اکنون دادوستد و تجارت بیشترین بهره را از وجود و توسعه چنین فناوریهایی می برند اما دولت ها نیز در بسیاری از جنبه ها از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی استفاده نموده اند و نتایج مثبت و مناسبی عایدشان شده است. دولت ها در نظر دارند که از پتانسیل های موجود در بکارگیری این گونه فناوری ها استفاده نمایند تا ابعاد جدیدی را در پیش برد و ارتقاء اقتصادی و اجتماعی به ارمغان آورند. همان گونه که فناوری های نوین هم اکنون توانسته اند تغییر چشم گیری در نحوه عملکرد و فرآیندهای کاری بخش تجاری ایجاد نمایند، بکارگیری آن ها در دولت نیز می تواند بسیار مفید واقع شود. با توجه به اینکه فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی مزایای بسیاری مانند صرفه جویی در وقت، راحتی برقراری ارتباط و تعامل و صرفه جویی در هزینه به ارمغان می آورند، استفاده از آن ها در بخشی از فعالیت ها، انتظاراتی را به دنبال خواهد داشت، به طوری که توقعات در نحوه انجام فعالیت ها و برقراری تعاملات بالا می رود و افراد مایلند که در دیگر فعالیت هایشان نیز جهت رسیدن به مطلوبیت بیشتر، از آن ها استفاده نمایند. بدین منظور دولت ها باید در شکل دهی ساختارشان و نحوه انجام فعالیت ها و تعاملات؛ مهندسی مجدد نمایند، به صورتیکه از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی استفاده کنند و فرآیندهای کاری خود را بهبود بخشند تا نحوه ارائه خدمات به مخاطبین ارتقاء یابد و نیازهای آن ها برآورده گردد. دولت الکترونیکی نیز یکی از اصطلاحاتی است که نتیجه کاربرد فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در دولت است. دولت الکترونیکی به مفهوم استفاده از پتانسیل های فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در شکل دهی ساختار و فرآیندهای کاری دولت در تمام سطوح است تا عملکرد دولت و حکومت بهبود یابد و خدمات بهتری به مخاطبین ارائه گردد (احمدیان، 1380).
دوره ای از زمان را که در آن به سر می بریم " دوران الکترونیکی شدن همه چیز " نامیده شده است. زیرا که در این دوران پدیده های الکترونیکی بسیاری را با خود به همراه داشته است (گرو6،2003). که ازجمله آنها می توان به تجارت الکترونیکی، بانکداری الکترونیکی، یادگیری الکترونیکی، تدارکات الکترونیکی، شهروندی الکترونیکی و در نهایت دولت الکترونیکی و در مجموع زندگی الکترونیکی اشاره کرد.
دولــت الکترونیکی ترکیبی از فناوری اطلاعات و شبکه اطلاع رسانی وب است که هدف آن ارایه مستقیم خدمات به شهروندان، بخش های تجاری و کارکنان و سایر بخش های دولتی است. این پدیده با شروع انقلاب دیجیتالی بروزکرد(اکوت اوما و کافری7،2000) . در آن هنگام بسیاری از واحد و سازمان های دولتی طیف گسترده ای از منابع، انتشارات و بانک های اطلاعاتی خود را به عنوان خدمات واقعی دولتی در اختیار شهروندان قرار می دادند. این کارکرد باعث افزایش کارایی و اثربخشی سیستم های دولتی، نحوه خدمات رسانی به مردم و جلب رضایت عمومی درسطح وسیعی شد(وست8،2000). با مطرح شدن فناوری اطلاعات در سطح جهانی و توسعه اینترنت، دولت الکترونیکی در میان مدیران، مسئولان، اندیشمندان و صاحبنظران گسترش بسیاری یافت. به دنبال آن بسیاری ازکشورها و سازمان های جهانی حرکت به سوی الکترونیکی کردن دولت و فعالیت های آن را آغاز کردند(لانیه و لی9،2001،ص122).
پیش بینی ها نشان می دهد که بسیاری ازکشورهای جهان خود را به این ابزار مهم و استراتژیک مجهز خواهند ساخت. رهبران و مدیران این کشورها دریافته اند که دولت هایی که نتوانند و یا نخواهند از این فرصت طلایی و استثنایی برای استقرار دولت الکترونیکی بهره گیری کنند، محکوم به ضعف و یا نابود شدن هستند. با توجه به مطالب مطرح شده فوق شکی وجود ندارد که این تغییرات و اقدامات منجر به نوع جدیدی از روابط میان کشورها و ملت ها و تبدیل آن از حالت سنتی به دیجیتال خواهد شد و در نتیجه ایران نیز باید با این تغییرات همگام، همراه و همسان شود. (از طرفی در راستای استقرا ر دولت الکترونیک موانع متعددی وجود دارد که بایستی این موانع مورد کنکاش و تحلیل قرار گیرد تا با اجرای راهکارهای مناسب نسبت به رفع موانع استقرار دولت الکترونیک اقدام نمود. ایران نیز از جمله کشورهایی است که درگیر این موانع میباشد و به دلیل حجم زیاد دولت در جمهوری اسلامی ایران و وجود مسائل و مشکلات مختلف در ارتباط با پیاده سازی دولت الکترونیکی مانند فقدان زیر ساخت های قانونی، نهادی، انسانی ومسایل مالی و … پیاده سازی دولت الکترونیکی در ایران دشوار است. وهمین مساله است که لزوم توجه به آموزش و سرمایه گذاری دربخش تحقیق و توسعه و گسترش اجرای طرح های فناوری اطلاعات را بیش از بیش آشکار می سازد. در تحقیق حاضر موانع استقرار دولت الکترونیک بر اساس مطالعات اکتشافی کتابخانه ای، جستجوی اینترنتی در منابع داخلی و خارجی در قالب شش طبقه موانع مدیریتی، سازمانی، فنی، انسانی، مالی، محیطی و 29 عامل فرعی: عدم آگاهی مدیران از مسائل روز تکنولوژیکی، فقدان انگیزه و حمایت لازم برای مدیران، فقدان دستور العمل های شفاف سازمانی، عدم تطابق سیستم ها با کاربران، دشواری به روز شدن اطلاعات، فقدان دوره های آموزشی مرتبط برای کارکنان، مقاومت کارکنان در برابر تغییر ، کمبود بودجه جهت تجهیز سخت افزار و نرم افزار، کمبود تجهیزات و امکانات شبکه سازی، فقدان پهنای باند مناسب برای اینترنت، سرعت پایین اینترنت و … دسته بندی شده ومورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد.
اهمیت وضرورت موضوع
باید توجه داشت که با برقرای دولت الکترونیک، ارتباطات الکترونیکی بین سازمان ها برقرار می شود که این امر نه تنها باعث، تسریع در امور اداری و جلوگیری از اتلاف وقت کارکنان و ارباب رجوع می شود بلکه باعث کاهش رفت و آمدها و ترافیک درون شهری و افزایش سرعت اطلاع رسانی از شرکت مادر به شرکت های زیر مجموعه و افزایش سرعت ارتباطات شرکت های زیر مجموعه با یکدیگر را به دنبال خواهد داشت (احمدی قوچان عتیق، 1390).
اصولاً استقرار دولت الکترونیکی برای کشورهای توسعه یافته بسیار آسان تر از کشورهایی نظیر ایران است. مفهوم دولت در ایران با کشورهای غربی پیشتاز استقرار دولت الکترونیکی بسیارمتفاوت است (باکاس،2001). همچنین دولت ایران حجیم است و کاربرد فراگیر فناوری اطلاعات در کلیه کارهای دولتی دامنه گسترده ای پیدا می کند و هنوز بخش عمده ای از آن به صورت کاملا متمرکز اداره می شود. پس قبل از هر اقدامی در خصوص استقرار دولت الکترونیکی در ایران باید به تفاوت های میان دولت ایران و دیگر کشورها توجه شود. به این ترتیب شناسایی موانع، اولین قدم در طریق استقرار دولت الکترونیکی در ایران است.
اهداف تحقیق
هدف آرمانی:
گسترش سطح دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
هدف کلی:
-بررسی موانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
اهدف ویژه:
– بررسی تاثیرعوامل مدیریتی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
– بررسی تاثیر عوامل سازمانی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
– بررسی تاثیر عوامل فنی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
– بررسی تاثیر عوامل انسانی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
– بررسی تاثیر عوامل مالی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
– بررسی تاثیر عوامل محیطی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
سوالات تحقیق
سوال اصلی:
– موانع استقرار دولت الکترونیک درشرکت گازاستان اردبیل کدامند؟
سوالات فرعی:
– آیا عوامل مدیریتی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
– آیا عوامل سازمانی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
– آیا عوامل فنی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
– آیا عوامل انسانی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
– آیا عوامل مالی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
– آیا عوامل محیطی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
فرضیههای تحقیق
عوامل مدیریتی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
عوامل سازمانی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
عوامل فنی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
عوامل انسانی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
عوامل مالی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
عوامل محیطی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
تعاریف مفهومی
دولت الکترونیک
دولت الکترونیک عبارت است از متحول کردن دولت و فرایند اداره کشور از طریق قابل دسترس تر، کارآمدتر و پاسخگوتر کردن آن و ارائه اطلاعات و خدمات به شهروندان و سایر نهادهای دولتی با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) (شمس،1385). در واقع دولت الکترونیک استفاده سهل و آسان از فناوری اطلاعات به منظور توزیع خدمات دولتی به صورت مستقیم 24ساعته و 7 روز هفته به مشتری می باشد دولت الکترونیک شیوهای برای دولتها به منظور استفاده از فناوری جدید می باشد که به افراد تسهیلات لازم جهت دسترسی مناسب به اطلاعات و خدمات دولتی، اصلاح کیفیت خدمات و ارائه فرصت های گسترده تر برای مشارکت در فرایندها و نهادهای مردم سالار را اعطاء می کند (هازلت و هیل10،2003).
عوامل مدیریتی
مجموعه ای از عوامل از قبیل عدم آگاهی مدیران از مسائل روز تکنولوژیکی، عدم توجه به نیازهای آموزشی کارکنان، وجود مشکلات اجرایی و کوتاه بودن عمر دوره های مدیریتی می باشند (میرزاده، 1387، ص200).
عوامل سازمانی
مجموعه ای از عوامل از قبیل فقدان دستورالعملهای شفاف سازمانی، طولانی بودن سلسله مراتب و فقدان هماهنگی، همکاری و انسجام بین بخش های مختلف سازمان در بکارگیری فناوری اطلاعات میباشند (لام11،2005،ص8).
عوامل فنی
مجموعه ای از عوامل از قبیل عدم تطابق سیستم ها با کاربران، فقدان نرم افزارهای مناسب و دشواری به روز شدن اطلاعات می باشند(مقدسی،1383).
عوامل انسانی
به عواملی از قبیل فقدان افراد متخصص، عدم علاقه و انگیزه کارکنان به استفاده از روش های جدید و مقاومت کاربران در برابر تغییر اطلاق می شود(شوستر12، 2009).
عوامل مالی
منظور از عوامل مالی مواردی از قبیل کمبود بودجه جهت تجهیز سخت افزار و نرم افزار و فقدان تجهیزات و امکانات اتصال به اینترنت می باشند(مقدسی، 1383).
عوامل محیطی
منظور از عوامل محیطی عدم وجود شبکه یکپارچه در کشور، فقدان قوانین و مقررات حقوقی لازم، فقدان پهنای باند مناسب برای اینترنت و سرعت پایین اینترنت می با شد (میرزاده،1387، ص200).
تعاریف عملیاتی:
موانع مدیریتی
موانع سازمانی
1- عدم آگاهی مدیران از مسائل روز تکنولوژیکی
2- فقدان دانش و تجربه لازم مدیران در ارتباط با رایانه
3- عدم آگاهی مدیران از مزایای فناوری اطلاعات
4- عدم توجه مدیران به نیاز های آموزشی کارکنان
5- وجود مشکلات اجرایی
6- فقدان انگیزه وحمایت لازم برای مدیران
7- کوتاه بودن عمردوره های مدیریتی
8- فقدان دستور العمل های شفاف سازمانی
9- ضعیف بودن شبکه ارتباطات در ساختار سازمان
10- طولانی بودن سلسله مراتب و بلند بودن هرم سازمان
11- فقدان هماهنگی، همکاری و انسجام بین بخشهای مختلف سازمان در بکارگیری فناوری اطلاعات
موانع فنی
موانع انسانی
12- فقدان نرم افزارهای مناسب
13- عدم تطابق سیستم ها با کاربران
14- عدم استفاده آسان از سیستم ها و فناوری
15- عدم امکان یا دشواری به روز شدن اطلاعات
16- فقدان افراد متخصص در ارتباط با فناوری اطلاعات و رایانه
17- عدم انگیزه و علاقه کارکنان برای استفاده از روش های جدید
18- فقدان دوره های آموزشی مرتبط برای کارکنان
19- عدم آشنایی و تجربه قبلی کارکنان با رایانه و فناوری
20- مقاومت کاربران در برابر تغییر
موانع مالی
موانع محیطی
21- کمبود بودجه جهت تجهیزسخت افزارو نرم افزار
22- فقدان تجهیزات و امکانات رایانه ای
23- کمبود تجهیزات و امکانات شبکه سازی
24- فقدان تجهیزات و امکانات اتصال به اینترنت
25- عدم وجود شبکه یکپار چه در کشور
26- فقدان قوانین و مقررات حقوقی لازم در کشور
27- فقدان پهنای باند مناسب برای اینترنت
28- سرعت پایین اینترنت
29- عدم واگذاری پروژه های فناوری اطلاعات به متخصصین مجرب
قلمرو تحقیق
زمینههای سهمیهای که در تحقیق و پژوهش مورد بحث قرار میگیرد، روشن بودن دقیق محدوده تحقیق است. یک تحقیق علمی باید دارای حدود و شمول تا حد امکان مشخصی باشد، زیرا تعیین حدود منطقی و صحیح به دقت علمی و ارزش علمی پژوهش خواهد افزود. این محدوده مشخص مینماید که پژوهش گر از لحاظ موضوعی، مکانی، زمانی تحقیق را به چه نحو انجام داده است و تا چه حد توانسته متغیرهای مربوط را در کنترل داشته باشد. از طرف دیگر به لحاظ اتلاف زمان، نیروی انسانی و هزینههای مرتبط مشخص شدن حدود تحقیق ضروری بنظر میرسد (متانی،1386،ص98).
بنابر مطالب فوق الذکر قلمرو تحقیق حاضر را میتوان از سه نظر مورد توجه قرار داد:
قلمرو موضوعی تحقیق
قلمرو موضوعی تحقیق حاضر حوزه مدیریت است و تحقیق حاضر بررسی موانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل می باشد.
قلمرو مکانی
این تحقیق در بین کارکنان شرکت گاز استان اردبیل انجام شده است.
قلمرو زمانی
قلمرو زمانی تحقیق حاضر آذر ماه تا تیرماه 1392 میباشد و دادههای تحقیق از طریق پرسشنامه جمعآوری شدهاند.
چهارچوب نظری ومدل مفهومی تحقیق
برای انجام تحقیقات علمی و نظاممند، چارچوبی علمی و نظری مورد نیاز است. که اصطلاحاً مدل مفهومی نامیده میشود، در این پژوهش از مدل مفهومی که در شکل (1-1)ترسیم شده است استفاده میشود.
مدل مفهومی تحقیق مدلی محقق ساخته با استفاده از نتایج مطالعات داخلی (مقدسی، 1383، میرزایی، 1387 و قهرمانی، 1382 ) و مطالعات خارجی (شوستر، 2009، لام، 2005 و گیلبرت، 2004) انجام گرفته در زمینه دولت الکترونیک می باشد.
روش تحقیق
روش تحقیق مجموعه ای از قواعد، ابزارها و راههایی معتبر (قابل اطمینان) نظام یافته برای واقعیت ها، کشف مجهولات و دستیابی برای راه حل مشکلات است ( خاکی،1382،ص201).
اگر چه مدل تحلیل رابطه بین متغیرها را منعکس می کند و محقق را یاری می دهد که چه نوع اطلاعاتی را جستجو کند. لیکن اینکه به چه ترتیب اطلاعات را جمع آوری کند تا کلیت تعمیم بیشتری داشته باشد. منوط به انتخاب یک طرح یا روش تحقیق است ( ایران نژاد پاریزی، 1378).
تحقیق حاضر یک مطالعهی توصیفی- پیمایشی است که جزو تحقیقات هبستگی است. برای جمعآوری مطالب و مبانی نظری تحقیق از منابع کتابخانهای، مجلات، نشریات و اینترنت استفاده گردیده است. همچنین این تحقیق از نظر هدف کاربردی است که از نتایج آن میتوان در شرکتها و سازمانهایی که به نوعی با خدمات الکترونیکی در ارتباط هستند، استفاده کرد.
جامعه آماری
جامعه آماری به مجموعه افراد، اشیاء و یا بطور کلی پدیدههایی اطلاق میشود که محقق میتواند نتیجه مطالعه خود را به کلیه آنها تعمیم دهد و آحاد جامعه آماری دارای ویژگیهای مشترکی هستند که آنها را از سایر پدیدههای خارج از قلمرو جامعه آماری مشخص میسازد. بنابراین جامعه آماری تحقیق باید حداقل با یک یا چند صفت مشترک شناسایی شوند (متانی، 1386، ص108).
جامعه آماری مورد نظر در این پژوهش، کاربران کامپیوتردر شرکت گاز استان اردبیل به تعداد 387 نفر می باشد.
نمونه آماری وروش نمونه گیری
نمونه عبارتست از: تعدادی از افراد جامعه که صفات آنها با صفات جامعه مشابهت داشته و معرف جامعه بوده، از تجانس و همگنی با افراد جامعه برخوردار باشند (حافظ نیا ،1382، ص121).
نمونه برداری فرآیند انتخاب کردن تعداد کافی از میان اعضای جامعه آماری است، بطوریکه با مطالعه گروه نمونه و فهمیدن خصوصیات یا ویژگیهای آزمودنیهای گروه نمونه بتوان این خصوصیات یا ویژگیها را به اعضای جامعه تعمیم داد (سکاران، 1386، ص295).
دراین پژوهش نمونههای مورد بررسی با استفاده از فرمول کوکران 193نفرتعیین شد. همچنین روش نمونه گیری تصادفی مورد استفاده قرار گرفت و برای جلوگیری از کوچک شدن نمونه آماری و پیش بینی پرسشنامه های غیر قابل بازگشت، تعداد 230 پرسشنامه توزیع شد و در پایان 193 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
ابزار گردآوری اطلاعات
در هر تحقیقی گرد آوری داده ها با توجه به اهداف تعیین شده در تحقیق، از اهمیت ویژه ای برخوردار است در این تحقیق از ابزار زیر برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است.
پرسشنامه
یکی از روشهای مناسب برای گردآوری داده ها استفاده از پرسشنامه است. در این پژوهش با توجه به ماهیت موضوع مورد پژوهش و آزاد گذاشتن پرسش شوندگان در پاسخ به سوالها از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها و پژوهش های مدیریتی – رفتاری در ایران حکایت بالا بودن میزان اعتبار تحقیقات پرسشنامه ای نسبت به متوسط اعتبار برای همین تعداد از تحقیق به روش مصاحبه ای دارد 87 درصد در مقابل 6/75 درصد (آذر، 1373،ص42).
اگر چه استفاده از پرسشنامه بسته، محدویت های خاص خود نظیر عدم دریافت کامل نظرات پاسخگو را به همراه دارد، ولی با توجه به صرفه جویی زمان و هزینه، بالا بودن انگیزه و رغبت پاسخ دهنده برای ارائه جواب و امکان استفاده از تکنیک های آماری برای جمع بندی، تجزیه و تحلیل یافته ها، ارائه پیشنهاد و به ویژه استفاده از نرم افزارهای آماری، بسیار مورد استفاده قرار گرفته است.
مطالعات کتابخانه و منابع اینترنتی
در این تحقیق، محقق به بررسی کتب، مجلات تخصصی، پایان نامه ها، مقالات و نظریات لاتین و فارسی و بررسی اسناد و مدارک موجود پرداخته است.
مصاحبه
برای دستیابی به یکسری اطلاعات در زمینه وضیعت موجود دولت الکترونیک در جامعه تحقیق که امکان دستیابی به آن از طریق پرسشنامه مقدور نبوده است از مدیران و کارشناسان آگاه به موضوع تحقیق مصاحبه به عمل آمده است.
نحوهی تدوین پرسشنامه
برای تهیه پرسشنامه ابتدا شاخصهای هر یک از متغیرها تعریف و براساس آن پرسشنامه طراحی شده است و همچنین پرسشنامههایی که درباره موضوع و متغیرهای مورد نظر تنظیم شده بود با بررسی و تطبیق آن با جامعه آماری مورد نظر ملاک طراحی و تهیه پرسشنامه پژوهش حاضر قرار گرفته است. سوالات پرسشنامه در دو بخش تنظیم گردیده که در ذیل بیان میگردد:
بخش اول: شامل سوالات عمومی است. این بخش در چهار سوال از اعضاء خواسته که نوع جنسیت، سن، میزان تحصیلات، سابقه خدمت خود را مشخص نمایند.
بخش دوم: شامل سوالات اختصاصی است، در این بخش 29 سوال در قالب 6 فرضیه طراحی شده است. جدول (3-1) نحوه بخش بندی پرسشنامه برای فرضیات را نشان می دهد.
جدول نحوه بخش بندی سوالات پرسشنامه
فرضیه
متن فرضیه
تعداد سوالات
اول
عوامل مدیریتی تاثیر معنی داری براستقراردولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد
سوال7-1
دوم
عوامل سازمانی تاثیر معنی داری براستقراردولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد
سوال11-8
سوم
عوامل فنی تاثیر معنی داری براستقراردولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد
سوال15-12
چهارم
عوامل انسانی تاثیر معنی داری براستقراردولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد
سوال20-16
پنجم
عوامل مالی تاثیر معنی داری براستقراردولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد
سوال24-21
ششم
عوامل محیطی تاثیر معنی داری براستقراردولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد
سوال29-25
سوالات براساس طیف پنج درجهای لیکرت طراحی شده است. که صفات کیفی و ارزشهای عددی گزینه های پرسشنامه به شرح جدول(3-2) میباشد.
جدول صفات کیفی و ارزشهای عددی گزینه های پرسشنامه
طیف کلی
خیلی زیاد
زیاد
متوسط
کم
خیلی کم
ارزش عددی
5
4
3
2
1
روایی پرسشنامه
منظور از روایی این است که مقیاس و محتوای ابزار یا سوالات مندرج در ابزار دقیقاٌ متغیرها و موضوع مورد مطالعه را بسنجد؛ یعنی اینکه هم دادههای گردآوری شده از طریق ابزار مازاد بر نیاز تحقیق نباشد و هم اینکه بخشی از دادههای مورد نیاز در رابطه با سنجش متغیرها در محتوای ابزار حذف نشده باشد یا به عبارت دیگر عین واقعیت را نشان دهد (حافظ نیا،1382، ص155).
در پژوهش حاضر با توجه به اینکه پژوهشگر در ارائه فرضیات و طراحی سوالات از مقالات و ترجمه های زیادی کمک گرفته است، یعنی اینکه فرضیات و سوالات طرح شده برای آزمون فرضیات بر اساس مطالعه دقیق و کارشناسی شده در اصول و پیشینه تحقیق بوده است و با همکاری و مشورت اساتید راهنما و مشاور وکارشناسان نقایص پرسشنامه رفع شده است و اصلاحات روی آن انجام گرفته است که این امر به روایی پرسشنامه کمک می کند. علاوه بر این پژوهشگر در ارائه پرسشنامه به اساتید و متخصصان، جملگی به این نکته معترف بودن که در طراحی سوالات ظرافت و دقت فراوانی شده است، بطوری که سوالات پرسشنامه علاوه بر اینکه به صورت ساده مطرح شده است منعکس کننده نکته ها و مباحث کلیدی در مورد استقرار دولت الکترونیک هستند و این دلیلی دیگر بر این است که پرسشنامه از روایی لازم برخوردار است.
پایایی
پایایی یک وسیله اندازه گیری، به دقت آن اشاره می کند. یک آزمون در صورتی دارای پایایی است که اگر آن را در یک فاصله زمانی کوتاه چندین بار به گروه واحدی از افراد بدهیم نتایج حاصل نزدیک به هم باشند. برای اینکه یک آزمون روا باشد باید نخست پایا باشد. یعنی پایایی شرط روایی است، اما روایی برای پایایی ضروری نیست (سیف،1380، ص132).
روشهای مختلفی برای برآورد پایایی وجود دارد که در این پژوهش از روش آلفای کرونباخ برای برآورد استفاده می شود.
برای دستیابی به پایائی پرسشنامه تحقیق بعد از جمع آوری اطلاعات و تکمیل پرسشنامه ها ضریب آلفای کرونباخ آنها محاسبه شده که ضریب آلفای بدست آمده در جدول (3-3) آورده شده است.
جدول3-3- نتایج بررسی پایایی پرسشنامه تحقیق
مولفه
تعداد سئوالات
آلفای پیش آزمون
آلفای محاسبه شده
نتیجه
عوامل مدیریتی
7
85/0
813/0
تایید پایایی
عوامل سازمانی
4
84/0
784/0
تایید پایایی
عوامل فنی
4
86/0
873/0
تایید پایایی
عوامل انسانی
5
83/0
809/0
تایید پایایی
عوامل مالی
4
87/0
814/0
تایید پایایی
عوامل محیطی
5
92/0
855/0
تایید پایایی
کل پرسشنامه
29
95/0
932/0
تایید پایایی
روش های آماری
در این تحقیق از روشهای آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است.
روش تجزیه و تحلیل دادهها
در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل دادهها از تکنیکهای آمار توصیفی شامل درصد، فراوانی، جداول، انحراف معیار و … استفاده میشود و همچنین از آزمونهای آمار استنباطی شامل:
آزمون فریدمن: این آزمون یکی از آزمونهای معروف ناپارامتری میباشد، در صورتی که نوعی وابستگی بین گروه های مختلف وجود داشته باشد، میتوان از این آزمون برای رتبه بندی گروه های مختلف استفاده کرد. با استفاده از این آزمون میتوان چند فرضیه را مقایسه نمود (فرجی، 1388، ص 225).
آزمون تحلیل واریانس فریدمن: هنگامی که پژوهشگر بخواهد k یعنی بیش از دو متغیر وابسته به هم را که در سطح مقیاس ترتیبی سنجیده می شوند اولویت بندی نماید، می توان از این آزمون استفاده نماید. آمار این آزمون از توابع کای دو پیروی می کند ( آذر و مومنی،1380، ص248).
از این آزمون برای رتبهبندی موانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل استفاده میشود.
در تمامی تحلیل های این پژوهش از نرم افزار SPSS استفاده شده است.
منابع
منابع فارسی:
آذر ع و مومنی م. 1380. آمار و کاربردآن درمدیریت. جلد دوم. تهران : انتشارات سمت، چاپ پنجم. 304 صفحه. احمدیان ح . 1380. دولت الکترونیکی:راهی با برنامه یا بی برنامه . سازمان مدیریت و برنامه ریزی مازندران.
[online] : http://www. mpo-mz. ir
احمدی قوچان عتیق ر، احمدی قوچان عتیق م . 0 139 . دولت الکترونیکی . ماهنامه تجارت الکترونیک و رایانه، شماره 62 : 62 – 43.
اقدسی م، هادی زاده م . 1383 . چهارچوبی برای پیاده سازی دولت الکترونیک . مجله تحویل اداری ،دوره هفتم، شماره 43 : 59-21.
ایران نژاد پاریزی م . 1378. روش های تحقیق در علوم اجتماعی . تهران : نشر مدیران، چاپ دوم. 320صفحه.
باطنی ا، یزدان شناس م. 1385. نگاهی به فرآیند شکل گیری دولت الکترونیک و چالشهای فراروی آن . مجله فقه و حقوق، شماره 9 :94-59.
– برادران شرکاء ح. ر. 1378. نقش دولت در جهان در حال تحول . تهران: انتشارات موسسه مطالعات و پژوه های بازرگانی، 456 صفحه.
جلالی ع. 1384. درباره چگونگی پیاده سازی دولت الکترونیکی. سایت آنالیز فناوری اطلاعات و ارتباطات.
[ online ]: http://itanalyze. com/news/2005/05/02/687. php
حافظ نیا م ر. 1382 . مقدمه ای بر روش تحقیق در علوم انسانی . چاپ نهم، تهران: انتشارات سمت، 344 صفحه.
خاکی غ ر. 1381. راهبرد مجازی ساخت دولت:مهمترین چالش پیش روی نظام اداری در برنامه چهارم توسعه. مجله مدیریت وتوسعه ،شماره 58:
خرائی م، اردبیلی م، نجفی ع . 1374 . گزارش پانزدهمین کنگره حقوق جزا . مجله تحقیقات حقوقی، دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی.
رضایی ح ر، داوری ع . 1383. دولت الکترونیک. ماهنامه تدبیر، شماره 146: 17 – 22.
ریاحی ح. ر. 1382. دولت الکترونیکی؛ هدف یا بهانه. ماهنامه تکفا، شماره8 :91-52.
[online] http://www. irannsr. org/services/magzin_takfa
روزنامه آفتاب یزد. 1388. شماره : 2833 به تاریخ 03/11/88، ص 5 (اقتصادی).
سایت مخابرات استان اردبیل. 1391.
http://www. ardabiltelecom. ir/HomePage. aspx?TabID=3754&Site=ArdabilPortal&Lang=fa-IR
سپهری م. ر. 1381. نقش فناوری اطلاعات در توسعه منابع انسانی و افزایش بهره وری شغلی . مجله کار وجامعه، شماره 43: 4 – 13 .
سرداری ا. 1388. فرآیند شکل گیری دولت الکترونیکی و راهبردهای آینده نگاری در ایران . چشم انداز مدیریت، شماره 30 : 200-181.
سکاون ا . 1381. روش های تحقیق در مدیریت. ترجمه صائبی م و شیرازی م، تهران :انتشارات موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامهریزی، چاپ سوم. 532صفحه.
سیف ع. ا. 1380. روش های اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی . انتشارات دوران،چاپ ششم. 265 صفحه.
شاه منصوری ا . 1384. آثار و چالش های فناوری اطلاعات و ارتباطات در حوزه اشتغال. مجله پژوهشگر،. شماره 2: 8 – 22.
شفازند م. ح. 1387. دولت الکترونیک. جزوه درس دولت الکترونیک،دانشگاه شهید بهشتی.
شمس ع. ح. 1386. نظری بر پیامدهای دولت الکترونیک با نگرش مدیریتی- حقوقی. انتشارات موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی،چاپ اول، 194 صفحه.
صفری ح . 1386. اندازه گیری بلوغ دولت الکترونیک دروزارت بازرگانی ایران-رویکرد فازی . نشریه دانش مدیریت، شماره77: 61-80 .
علی احمدی ع، شمس عراقی ش . 1382. فن آوری اطلاعات و کاربردهای آن . تهران: انتشارات تولید دانش، چاپ دوم. 208 صفحه.
غلامزاده م. ر . 1380. بررسی اثرات فن آوری اطلاعات بر ساختار سازمانی . پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده مجتمع آموزش عالی آزاد قم دانشگاه تهران.
فقیهی ح، یعقوبی ن . 1383. دولت الکترونیک ؛انتخاب یا اجبار. قم:مجتمع آموزش عالی قم،مجله فرهنگ مدیریت، شماره5 :44-29.
فیضی ک، مقدسی ع ر. 1384. دولت الکترونیک، باز آفرینی دولت در عصر اطلاعات. تهران : انتشارات ترمه ،192صفحه.
قربانی ص، علیلو ر. 1390. نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در پیشرفت دولت الکترونیکی. ماهنامه تجارت الکترونیک و رایانه، شماره 62: 44 – 46.
قلی پور ، توفیقی رخی غ. ر. 1388. بررسی موانع ایجاد دولت الکترونیک در ایران با تمرکز بر مشکلات مربوط به تبادلات پولی و مالی از طریق شبکه مالی در کشور. پژوهشنامه مدیریت اجرایی، سال نهم، نیمه دوم 1388.
قهرمانی گ . 1382. بررسی موانع ایجاد و گسترش دولت الکترونیکی در ایران . پایانامه کارشناسی ارشد،دانشکده حسابداری و مدیریت دانشگاه تهران.
متانی م. 1386. مبانی روش تحقیق در مدیریت. قائمشهر: مهرالنبی، 256 صفحه.
محمودی منش م. ر و منوچهری . 1385. مروری بر مفاهیم دولت الکترونیکی.
[online] : http://itanalyze. com/news
مسرور ر . 1387. تبیین چالشهای فراروی وضع موجود دولت الکترونیک در کیش با رویکرد بهبود. کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی تهران.
مقدسی ع . 1383. موانع و راهکارهای شکل گیری دولت الکترونیکی در ایران . فصلنامه مدیریت وتوسعه، شماره 22: 68- 43.
مقیمی م، نامداری ن . 1384. بررسی ارتباط بین فناوری اطلاعات وباز آفرینی دولت . فرهنگ مدیریت،شماره9: 157-115.
میرزاده م . 1387. موانع استقرار دولت الکترونیک در سازمانهای دولتی ایران . پژوهشهای مدیریت، شماره 2: 185-204.
نقدی فرد هاشمیان م . 1382. مفاهیم دولت اکترونیکی. مجله تکفا، شماره های 7 و 8، مرداد و شهریور.
نقشینه و . 1386. موانع شکلگیرى دولت الکترونیکى . روزنامه ایران، یکشنبه 30 اردیبهشت، سال سیزدهم، شماره 16: 42-36.
ویکیپدیا. 2012. ص 1. [ online ]: http://fa. wikipedia. or
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات . 1381. معرفی طرح تکفا : طرح توسعه و کاربری فناوری ارتباطات و اطلاعات روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات .
هیوز آ. (1383). مدیریت دولتی نوین . ترجمه الوانی م ، دانایی فرد ح تهران : انتشارات گلشن، چاپ سوم. 320 صفحه.
همتی م، سید نقوی ع . (1388). دولت الکترونیک و ویژگیهای ساختار سازمانی در شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران. فصلنامه مدیریت منابع انسانی در صنعت نفت، سال سوم، شماره 8 : 133- 151.
یعقوبی م. 1386. دولت الکترونیک رویکرد مدیریتی. تهران: نشر افکار، 300 صفحه.
منابع انگلیسی:
Akesson M & Skalen E. 2008. E-government and service orientation: gaps between theory and practice . Internation Journal of Public sector Management، Vol 20. No . 1. Pp:74-92.
Backus M . 2001. E-governance in Developing Countries . IICD Research Brief Issue1.
Bretschneider S . 2003. Information Technology, E-Government, and Institutional Change. Public Administration Review, vol. 63. No:6.
Burke E. 2000. Digital Government: The Next Step to Reengineering the Federal Government. Roadmap for E-government in the Developing World. April 19.
Bridges. 2001. Comparison of E-Readiness Assessment Models. Bridges. Org.
Burn J & Robins G . 2003. Moving Toward E-Government: A Case of
Organizational Management . Logistics Information Management، vol. 16 No 1
Chen H. 2002. Special Issue in Digital Government: Technology and Practices. Decision Support Systems Journal, vol. 34,Pp 223-227.
Cain p. 1996. Making the Transition to the Electronic Age. information for Development, vol. 7. Issue4.
Criado JI & Ramilo NC. 2003. E-Government in Practice. The Internation Journal of Public Sector Management, vol. 16، No. 3
Dahlberg L. 2001. Domocracy via cyberspace: mapping the rhetoric's and
practices of Three prominent camps. New media and society.
DPEPA & ASPA . 2002. Benchmarking E-Government : A Global Perspective. Available at: http://www. unpan. org
Ferguson, M1999 . Development in Electronic Government The British council.
Ebrahim Z & Irani Z . 2005. E-government adoption: architecture and barriers. Business Process Management Journal , Vol. 11 Iss. 5 Pp: 589 -611.
Edmiston K D. 2003. State and locaaal E-Government: Prospects and challenges. American review of public Administration, vol. 33, No. 1. Ghasemzadeh F & Safari H . 2003. Transition to Electronic Government: A Plan for Iran. Management Khowledge, Vol. 14, Iss. 55,Pp:252-278.
Gilbert D, Balestrini P, Littleboy D. 2004. Barriers and benefits in the adoption of E-government. International Journal of Public Secto Management،vol. 17،Iss. 4،Pp:286-301.
Gronlund A. 2002 . Electronic Government: design, Application and management. idea group publishing.
Gronlund A. 2002. Electronic Government: Design , Application and Management. Idea Group publishing
Grove A . 2003. Only the Paranold Survive. Doubleday
Hazlett SA & Hill F. 2003. E-government: therealities of using IT to transform the public sector. Managing Service Qualit، Vol. 13، Issue. 6، Pp:445-452.
Heeks R . 2002. E-Government in Africa: promise and practice. working paper, No. 13, is dpm, university of Manchester, Manchester.
Jain A. 2004. Using the Lens of Max Weber's Theory of Bureaucracy to Examine E- Government Research, hicss, Proceedings of the 37th Annual Hawaii International Conference on System Sciences (HICSS'04) . 2004. Track 5 , vol. 5: Pp. 50127c.
Kakabadse A. 2003. Reinventing the Democratic Government Project Through
Information Technology. Public Administration Review, Vol. 63, No. 1.
Kelly C. 2003. Electronic Government Strategies. Meta Group، Advisory Service.
Knol WH & Stroeken JH . 2001. The diffusion and Adoption of information Technoligy in small and medium – size enterprises Though it Scenarios. Technology Analysis and Strategic Managament Journal, Vol. 13 No. 2.
Layne K& Lee J. 2001. Developing Fully Functional: A Four Stage Mode . Government Information Quarterly,Vol. 18, Iss. 2,Pp:122-136
Lam W. 2005. Barriers to e-government integration. Journal of Enterprise Information Management، Vol. 18 Iss. 5 Pp:5-11
Margetts H ،Eynon . 2008. Organisational Culture as a Barrier to e-Government.
Meng X , Wang Y , Zhang W and Meng J . Automatic Discovery of Data Resources in the E-Government Grid. Wseas Transactionson Computers, Issue 3, Vol. 8, March 2009
Moon M J. 2002. The Evolution of E- Government Among Municipalities: Rhetoric or Reality?. Public Administration Review Journal, Vol. 62, No. 2. Pp: 424-433.
Murnane L. 2002 . Digital Government: Digital Tools for the Electronic Dissemination of Government Information. Knowledge Network Unlimited, Vol. 10, Issue 2
Norris DF&Kraemer KL. 2000. Mainframe and PC computing in American Cities: Myths and Reliabilities. Pablik Administration Review Journal،Vol. 56، Pp:568-576.
OECD . 2003. The case of E-Government: Experts from the OECD Report The E-Government imperative. OECD Journal on Budgeting , Vol. 3,Issue. 1,Pp: 62-96.
Okot-Uma R Caffrey L. 2000. Trusted Services and Public Key Infrastructure. Commonwealth Secretariat, London.
Oneill J . 2000. e-Government. New York State Archives , January 29.
Posch R. 2002. The Austrian approach to e-government. Secure Information Technology Center Austria Inffeldgasse . 2002. 16a, A-8010 Gra Available by : http://europa. eu. int/idabc/en/document/968/3
Rodney HG, Lee CH, Kean CS and Mok VH. 2008 . Automatic Power Meter Reading and Distribution Control using ICT and GSM Networks. 1st International Conference of the IET Brunei Darussalam Network, 26-27 May 2008
Schwester R W. 2009. Examining the Barriers to e-Government Adoption. Electronic Journal of e-Government، Vol 7. Issue 1 Pp: 113 – 122.
Taylor DW. 2000. Facts Myths and Monsters: Understanding the Principles of Good Governance. The international Journal of Public Sector Management Journal، Vol. 13, No 2.
Tat -Kei -Ho . 2002. Rainventing Local Government and the E- Government Initiative. Public Administration Review Journal, Vol. 62, No. 4.
United Nation . 2008. . E-Government survey: from E-government to connected E- governance. Department of Economic & Social Affairs. United nation publication, New YORK.
West DM . 2004. E-Government and the Transformation of Service Delivery and Citizen Attitudes. Public Administration Review, vol. 62, No. 4.
West D M . 2000. Assessing e-Government: The Internet, Democracy and Service Delivery by State and Federal Governments. Brown University Report. 2000. Issue 5
Whitson TL & Davis L. 2001. Best Practices in E- Government. Government Information Quarterly, 18.
World Bank. 2003. ADefinition of E-government. World Bank's eGovernment Website Available by: http://www1.worldbank.org/publicsector/egov/definition.htm.
1 – Kelly
2 – Murnane
3 – Electronik Government (E-government )
4 – Backus
5 – Burke
6- Grove
7 – Okotuma and Cafery
8 – West
9 – Layne and lee
10 – Hazlett and Hill
11 – Lam
12 – Schwester
—————
————————————————————
—————
————————————————————