تارا فایل

پروپوزال بررسی رابطه آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و کارآفرینی سازمانی در شرکتهای کوچک و متوسط مطالعه


پروپوزال مدیریت بازرگانی بازاریابی
بررسی رابطه آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و کارآفرینی سازمانی در شرکتهای کوچک و متوسط مطالعه موردی: شهرک صنعتی فرامان کرمانشاه
مقدمه

با توجه به منابع محدود در شرکتهای کوچک و متوسط، بازاریابی در این شرکتها از اهمیت بسزایی برخوردار است. بهطوریکه بسیاری از محققان، ضعف بازاریابی این شرکتها را دلیل اصلی شکستهای این شرکتها معرفی میکنند؛ لذا در گام اول، تدوین برنامه بازاریابی متناسب با این شرکتها حیاتی به نظر میرسد و در گام بعدی، لزوم توجه به خلاقیت و کارآفرینی در این برنامه ضروری به نظر میرسد. بنابراین تحقیق حاضر با این اهداف، در شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه انجام شد. از طرفی هر تحقیق، برای رسیدن به نتایج قابل اعتماد، ملزم به رعایت اصول و چارچوبهای از پیش تعریف شدهای میباشد. در این پژوهش نیز، محقق سعی کرده تا با رعایت این اصول، یافتههایی تحقیق خود را در 5 فصل تدوین و ارائه دهد. بر این اساس، در فصل اول، به اهداف و کلیاتی از موضوع مورد بررسی، اشاره و در فصل بعد، مبانی نظری موجود و پیشینه مرتبط به آن شرح داده شده است. در ادامه و در فصل سوم، روش تحقیق و شیوه تهیه پرسشنامه بیان و در فصل بعد، به آزمون فرضیات تحقیق پرداخته شده است. در خاتمه نیز به نتایج تحقیق اشاره و بر اساس آن، پیشنهاداتی به صاحبان شرکتهای کوچک و متوسط، مدیران شهرک صنعتی استان کرماشاه و محققان آتی ارائه گردیده است.

بیان مسئله

با توجه به ویژگیهای خاص جهان امروز، از جمله تغییر و تحولات سریع، پیچیدگیهای فزاینده و رقابت روزافزون(هادیزاده مقدم، رحیمی فیل آبادی، 1384) و همچنین ضعف شیوههای سنتی از قبیل برنامهریزی استراتژیک، تحقیقات و پیشبینیهای بازار(بارت1، 1996؛ سیگلکو، ریوکین2، 2005)، توجه به شیوههای جدید – جهت فائق آمدن بر این تغییرات- ضروری گشته است(ماسون3، 2007). در همین راستا، کارآفرینی سازمانی4 یکی از شیوههایی است که سازمانهای امروزی به خصوص شرکتهای کوچک و متوسط5 به آن توجه میکنند. مفهومی که در سال 1970 برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت(هادیزاده مقدم، رحیمی فیل آبادی، 1384) و تا به حال، توسط محققان زیادی به طرق متفاوتی تعریف شده است. در ابتدا این مفهوم بیشتر برای سنجش کارآفرینی سازمانی در شرکتهای از پیش تاسیس شده6 بکارگرفته میشد ولی به مرور محققین مدعی شدند که استفاده از این مفهوم برای همه شرکتها از جمله شرکتهای کوچک و متوسط مهم و حیاتی است و مزایای زیادی از جمله ایجاد ارزش و توان اقتصادی(دس7 و همکاران، 2003)، بهبود عملکرد(دس و همکاران، 2003؛ زهرا8، 1991؛ زهرا، 1996) و حفظ مزیت رقابتی(کوراتکو9، 2007؛ هایتون10، 2005) را به همراه دارد.
برای سنجش میزان کارآفرینی سازمانی شرکتها، مدلهای مختلفی وجود دارد که در این تحقیق، از مدلی که زهرا در سال 1995 ارائه داد و شامل نوآوری11، تجدید استراتژیک12 و توسعه کسب و کار13 میباشد، استفاده شده است(زهرا، 1995؛ شارما، کریسمن14، 1999).
به طور کلی توجه به اجزای این مدل به سازمانهای از پیش تاسیس شده برای توسعه و ورود به بازارهای جدید، ایجاد و معرفی محصول جدید و به کارگرفتن مدلهای نوآورانه کسب و کار کمک می کند. در کنار نگرش کارآفرینانه به این شرکتها، وجود محدودیتهایی از قبیل مشکلات مالی، کمبود نیروی انسانی متخصص و کوچک بودن(حسنقلی پور، آقازاده، 1384) و همچنین ویژگیهای منحصر به فرد آنها از جمله انعطافپذیری، نیاز به منابع کم، متکی بودن به منابع داخلی(احمدی، صفری کهره و اعظمی، 1387) سبب شده تا وظایف و برنامههای بازاریابی این شرکتها از جمله آمیخته بازاریابی15شان در مقایسه با شرکتهای بزرگ و غیرکارآفرین متفاوت باشد(مارتین16، 2009). اما هرچقدر این تفاوتها در ارتباط با وجود نگرش کارآفرینانه ایجاد شود، احتمال تطبیقپذیری این شرکتها با چالشهای ناشی از محیط پیچیده امروزی بیشتر میشود. بهطوریکه آمیخته بازاریابی شرکتهای کوچک و متوسط به عنوان آمیخته بازاریابی کارآفرینانه17(محصول18، قیمت19، توزیع20، ترفیع21 و شخص22) یاد شده و باید مجموعه ابزارهایی باشد که یک بنگاه کارآفرین با بکارگیری آنها به شیوهای نوآورانه، توان کسب سود بیشتر و ارائه ارزشی بالاتر را برای مشتریان اولیه – نسبت به سایر رقبا- فراهم آورد(رضوانی، گلابی، 1390). این تعریف متفاوت، نیازمند نگاهی نو، به عناصر تشکیل دهنده آمیخته بازاریابی و همچنین تمامی اجزایی که هر کدام از عناصر آمیخته بازاریابی را تشکیل میدهند، است.
بنابراین این تحقیق، با دو مساله کلی روبرو است؛ اولا با توجه به تفاوتهای شرکتهای کوچک و متوسط با شرکتهای بزرگ و همچنین ویژگیها و محدودیتهای خاص این شرکتها، اجزای هر یک از عناصر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه شرکتهای کوچک و متوسط را مشخص کند و ثانیا به دلیل اهمیت نگرش کارآفرینانه به تمامی وظایف و برنامههای بازاریابی این شرکتها در محیط پویای امروزی، این تحقیق در پی پاسخ به این سوال میباشد که آیا رابطه معناداری بین میزان کارآفرینی سازمانی این شرکتها با هر کدام یک از عناصر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه وجود دارد یا خیر؟

اهمیت و ضرورت تحقیق

اگرچه عموما پذیرفته شده که اصول بازاریابی، قابلیت کاربرد عمومی برای کسب و کارهای کوچک و بزرگ را دارند(رینولد23، 2002؛ شیتال، سانگتا و کومار24، 2012)، اما امروزه شیوه بازاریابی شرکتهای کوچک و متوسط با شرکتهای بزرگ متفاوت میباشد. در واقع محققان معتقدند که بسیاری از مدلها و تئوریهایی که برای یک نوع سازمان مفید بوده، ممکن است برای انواع دیگر شرکتها مفید نباشد(موریش، دیاکن25، 2009؛ موریش، دیاکن، 2011). لذا از آن جا که از یک طرف بسیاری از اصول و تئوریهای بازاریابی از بررسی و مطالعه تجربههای شرکتهای بزرگ بوجود آمده است(گلابی، خداداد حسینی، مهرابی، سالم زاده، 2011) و از طرف دیگر، SMEها دارای ویژگیهای خاص و منحصر به فرد میباشند(کارسون26، 2005)؛ بنابراین فرایند بازاریابی کسب و کارهای کوچک و متوسط باید به صورت جداگانه ای بررسی شود. مساله ای که در بسیاری از تحقیقات از آن غافل شده و به سنجش عناصر و اجزای مختص شرکتهای بزرگ در این شرکتها اهتمام ورزیدهاند. لذا برای روایی سوالات مربوط به آمیخته بازاریابی، باید ابتدا اجزای بازاریابی مختص این شرکتها را به کمک مصاحبه یا تحقیقات کمی مجزایی (در یک نمونه آزمایشی اولیه27) بدست آورد.
همچنین با توجه به محیط پویای امروزی، اهمیت آماده سازی شرکتها – در هر اندازه و شکل – برای تقابل با چنین محیطی، ضروری و حیاتی میباشد. در این بین شرکتهای کوچک و متوسط نسبت به شرکتهای بزرگتر به دلیل محدودیت منابع، آسیب پذیرتر میباشند. بهطوریکه تصمیمات اشتباه به سرعت آنها را در معرض شکست و انحلال قرار میدهد(بارت، 1996؛ فاربر28، 1999).
یکی از ابزار کارآمدی که امروزه شرکتها برای تقابل و پاسخگویی به محیط، خود را با آن مجهز میکنند، کارآفرینی سازمانی است(زهرا، 1991) که شرکتهای کوچکتر به دلیل داشتن ویژگیهایی چون انعطافپذیری بالاتر، بوروکراسی کمتر به آسانی میتوانند از آن بهره گرفته و سبب بهبود عملکردشان را فراهم کنند(فاربر، 1999). لذا در اولویت قرار دادن تحقیقات کاربردی در زمینه کارآفرینی برای این شرکتها سبب میشود تا این شرکتها قابلیت بکارگیری این ابزار را در عمل یادگرفته و ارتباط آن را با بخشهای مختلف از جمله بازاریابی خود دریابند(اسد سعدی، افتخار29، 2011). زیرا این شرکتها در صورت عدم نگرش کارآفرینانه نسبت به وظایف و برنامههای خود(از جمله وظایف بازاریابی خود) در محیط پویای امروزی، به طور حتم با شکست مواجه میشوند(ماسون، 2007).
متاسفانه تاکنون اکثر تحقیقات بین کارآفرینی و بازاریابی در این حوزه، به بررسی بازاریابی کارآفرینانه معطوف شده و با این که دو مفهوم کارآفرینی سازمانی و آمیخته بازاریابی از مفاهیم قدیمی مدیریت بازاریابی به حساب میآیند ولی به جز تحقیق بارت(1996)، به طور مستقیم تاکنون در هیچ تحقیق دیگری به آن پرداخته نشده است. لذا به طور محسوسی این خلا پژوهشی چه در داخل و چه در خارج دیده میشود. بنابراین این تحقیق با بررسی رابطه بین این دو مفهوم، هم به درک رابطه بین آنها کمک کرده و هم بخشی از خلا پژوهشی موجود را برطرف میکند؛ همچنین میتوان میزان کارآفرینانه بودن عناصر بازاریابی این شرکتها را مشاهده و راهکارهایی را برای عملکرد نوآورانهتر بازایابی این شرکتها ارائه داد.

اهداف تحقیق
اهداف کلی:

1- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.

اهداف جزئی :

1- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته قیمت در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
2- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته محصول در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
3- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته ترفیع در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
4- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته توزیع در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
5- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته فرد در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
6- بررسی میزان و جایگاه کارآفرینی سازمانی در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
7- بررسی میزان و جایگاه اجزای عناصر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه شرکتهای کوچک و متوسط شهرکهای صنعتی استان کرمانشاه.

فرضیه های تحقیق:
فرضیه اصلی :

1- بین کارآفرینی سازمانی و آمیخته بازاریابی کارآفرینانه در شرکت های کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه رابطه معناداری وجود دارد.

فرضیه فرعی

1- بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته قیمت و در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه رابطه معناداری وجود دارد.
2- بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته محصول در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه رابطه معناداری وجود دارد.
3- بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته ترفیع و در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه رابطه معناداری وجود دارد.
4- بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته توزیع در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه رابطه معناداری وجود دارد.
5- بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته فرد میزان در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه رابطه معناداری وجود دارد.

سوالهای تحقیق

1- شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه از چه میزان کارآفرینی سازمانی برخوردار میباشند؟
2- هر یک از ابعاد کارآفرینی سازمانی شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه از چه جایگاهی برخوردارند؟
3- شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه از چه میزان آمیخته بازاریابی کارآفرینانهای برخوردار میباشند؟
4- اجزای هر کدام یک از عناصر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه شرکتهای کوچک و متوسط شهرکهای صنعتی استان کرمانشاه از چه جایگاهی برخوردرند؟

قلمرو تحقیق

قلمرو تحقیق شامل قلمرو موضوعی، مکانی و زمانی میباشد.
* قلمرو موضوعی؛ در این تحقیق منظور از کارآفرینی سازمانی تنها سه بعد تجدید استراتژیک، نوآوری و توسعه کسب و کار میباشد. همچنین منظور از آمیخته بازایابی کارآفرینانه 5 عنصر شخص، قیمت، ترفیع، توزیع و قیمت می باشد(و دیگر ابعادی که برای این مفاهیم در نظر گرفته می شود را شامل نمی شود) که این مباحث در حوزه مطالعات استراتژیک و بازاریابی قرار میگیرند.
* قلمرو مکانی تحقیق شامل بررسی شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان کرمانشاه میباشد.
* قلمرو زمانی تحقیق نیز از دی سال1390 تا اواخر شهریور 1391 را دربر میگیرد

روش تحقیق

این پژوهش یک پژوهش کمی و از نوع تحقیقات کاربردی و توسعهای است. همچنین از لحاظ روش پژوهش، یک تحقیق توصیفی-پیمایشی محسوب میشود. روش جمعآوری اطلاعات شامل دو بخش کتابخانهای و میدانی است. برای جمعآوری اطلاعات مربوط به چارچوب نظری و پیشینه پژوهش از روش کتابخانهای و برای جمع آوری اطلاعات مورد نظر جهت آزمون فرضیات از روش میدانی(به کمک پرسشنامه) کمک گرفته شد. پرسشنامه شامل دو بخش سوالات عمومی و تخصصی است. بخشی از سوالات تخصصی، به سنجش آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و بخش دیگر آن به سنجش کارآفرینی سازمانی شرکتها بر اساس طیف لیکرت میپردازد. سوالات بخش کارآفرینی سازمانی از مدل زهرا(1995) استخراج شد. اما برای دستیابی به سوالات بخش آمیخته بازاریابی این شرکتها، ابتدا پرسشنامهای جامع به کمک مبانی نظری این بخش تهیه شد، سپس در بخشی از شهرکهای صنعتی استان کرمانشاه که به عنوان نمونه اولیه آزمایشی انتخاب شده بودند، توزیع شد. در نهایت به کمک آزمونهای آماری، آمیخته بازاریابی متناسب با آنها بدست آمد. جامعه آماری این تحقیق، شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه میباشد که تعداد واحدهای فعال در آن 114 شرکت میباشد که با استفاده از فرمول تعیین حجمِ نمونهی جامعه محدود، 63 واحد به عنوان نمونه انتخاب شدند.
به منظور تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه از نرم افزار SPSS و برای ترسیم نمودارهای بخش آمار توصیفی از نرم افزارEXEl بهره گرفته شد. در بخش آمار توصیفی از شاخصهای آماری نظیر فراوانی، میانگین، انحراف معیار، جداول و نمودار های آماری استفاده شد. همچنین در بخش آمار استنباطی از آزمونهایی چون آزمون فریدمن، ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون دو-جمله ای، تحلیل عاملی، مقایسه میانگین دو جامعه، آزمون میانگین یک جامعه و کولموگوروف-اسمیرنوف استفاده شد.

کاربرد نتایج تحقیق

این تحقیق در صورت همکاری مناسب تولیدکنندگان در ارائه اطلاعات مناسب میتواند جایگاه کارآفرینی سازمانی و آمیخته بازارایابی کارآفرینانه این شرکتها را مشخص کند. همچنین ابزارهایی که صاحبان این واحدها به عنوان وظایف بازاریابی از آن استفاده می کنند، معلوم می کند. بعلاوه این تحقیق به صاحبان این کسب و کارها میتواند در یافتن استراتژیهای مناسب در خصوص عناصر آمیخته بازاریابی(قیمت، محصول، ترفیع، توزیع و شخص) برای داشتن عملکردی بهتر، یاری رساند.

متغیرهای تحقیق

متغیر شامل هرچیزی است که بتواند ارزشهای گوناگون و متفاوت را بپذیرد. این ارزشها میتواند در زمانهای مختلف برای یک شخص یا یک چیز متفاوت باشد یا این که در یک زمان برای اشخاص یا چیزهای مختلف متفاوت باشد(سکاران، 1390). متغیرها بر اساس نقشی که در پژوهش برعهده دارند به دو دسته تقسیم بندی می شود:
الف: متغیر مستقل؛ متغیری است که توسط پژوهشگر اندازهگیری، دستکاری یا انتخاب میشود تا تاثیر یا ارتباط آن با متغیر دیگر را مشخص کند(دانایی فرد، الوانی، آذر، 1389). در این تحقیق متغیرهای مستقل عبارتند از: کارآفرینی سازمانی و سه بعد آن(تجدید استراتژیک، نوآوری و توسعه کسب و کار).
ب: متغیر وابسته؛ متغیری است که مشاهده یا اندازهگیری میشود تا تاثیر متغیر مستقل بر آن معلوم و مشخص شود(خاکی، 1382). در این تحقیق متغییرهای وابسته عبارتند از: آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و هر 5 عنصر آن(شخص، قیمت، توزیع، ترفیع و محصول).

تعریف متغیرها
تعریف مفهومی متغیرها

* قیمت: مقدار پولی است که مشتریان برای بدست آوردن کالا پرداخت میکنند(کاتلر، آرمسترانگ30، 1379).

* ترفیع: برنامههایی که از سوی مدیران بازاریابی برای برقراری ارتباط با مصرف کننده با یکی از اهداف معرفی، یادآوری و یا ترغیب استفاده می شود(رضایی، 1389؛ رضوانی، گلابی، 1390).

* محصول: محصول شامل ترکیب کالا و خدماتی است که شرکت به بازار هدف خود ارائه میدهد(کاتلر، آرمسترانگ، 1379).

* شخص: افرادی میباشند که عمدتا به منظور کسب هدفهای شخصی، کسب و کاری را تاسیس و اداره میکنند و این کار تنها منبع درآمد آنها به حساب میآید(صمدآقایی، 1388).

* توزیع: دربرگیرنده آن دسته از فعالیتهای شرکت است که کالا را در دسترس مصرف کنندگان قرار می دهد(کاتلر، آرمسترانگ، 1379).

* تجدید استراتژیک: تلاشهای کارآفرینانه سازمانی که منجر به تغییرات قابل توجه در کسب و کار سازمان، سطح ساختار و یا استراتژی سازمانی میشود، تعریف شده است(شارما، کریسمن، 1999).

* نوآوری: ایجاد، توسعه و اجرای ایدهها و رفتارهای جدید را نوآوری گویند(وینکر، سیجده، دورینگ و نیجهف، 31، 2008).

* توسعه کسب و کار : به تلاشهای کارآفرینانه سازمانی که منجر به ایجاد کسب و کارهای جدید درون یا بیرون سازمان میشود، اطلاق شده است(شارما، کریسمن، 1999).

* کارآفرینی سازمانی: شامل معرفی محصولات و فرایندهای جدید، طراحی ساختارهای جدید سازمانی و گسترش بازارهای جدید است. همچنین این مفهوم شامل اصلاح دورهای ساختارها و استراتژیها که ممکن است منجر به تعریف مجدد بعضی قلمروها شود، نیز اطلاق میشود(رومرو-مارتینز، فرناندز-رودریگز، وازکویز-اینچواستی32، 2010)

* آمیختهی بازاریابی کارآفرینانه: مجموعه ابزارهایی است که یک بنگاه کارآفرین با بکارگیری آن ها به شیوه ای نوآورانه، به صورت بهرهگیری از تواناییهای فرد کارآفرین، همچنین ترکیب مولفههای قیمت، محصول، ترفیع و توزیع سعی در کسب سود بیشتر و ارائه ارزشی بالاتر نسبت به سایر رقبا برای مشتریان اولیه/ثانویه دارد(رضوانی، گلابی، خداداد حسینی و فارسی، 1389).

تعریف عملیاتی متغیرها

تعریف عملیاتی، مفهومی مرکب از ارائه سوابق، پی آمدها یا مفاهیم وابسته به مفهوم نیست؛ بلکه در آن صفات قابل مشاهدهی مفهوم را برای این که بتوان آن را اندازهگیری کرد، توصیف میشود(دانایی فرد و همکاران، 1389). در این تحقیق تعریف عملیاتی متغیرها به شرح زیر میباشد.

* آمیخته قیمت: در این تحقیق منظور از آمیخته قیمت؛ استراتژیهایی چون تخفیف، فروش اقساطی، داشتن قیمتهای متنوع و پیروی از قیمت بازار میباشد و مانند سایر متغیرهای این پژوهش، به وسیله طیف پنچگانه لیکرت سنجیده میشود .

* آمیخته توزیع: در این تحقیق منظور از آمیخته مکان(توزیع)؛ توسعه و نفوذ در بازار و انتخاب روشهای توزیع بر اساس سود و تفاوتهای هر منطقه میباشد.

* آمیخته ترفیع: در این تحقیق منظور از آمیخته ترفیع؛ تبلیغات دهان به دهان، استفاده از ویزیتور، تبلیغ بر روی کامیون ها و شرکت در همایشها و نمایشگاهها میباشد.

* آمیخته محصول: در این تحقیق منظور از آمیخته محصول؛ برند، بسته بندی، گارانتی و هم خوانی محصول با نیاز مصرف کننده است.

* آمیخته شخص: در این تحقیق منظور از آمیخته شخص؛ دادن ایدههای اصلی کسب و کار توسط صاحب کسب و کار و توانایی برقراری روابط دوستانه به رقبا، مشتریان و سازمانهای ذی ربط میباشد.

* نوآوری: در این تحقیق منظور از نوآوری؛ تغییر در خطوط محصول، توجه و ارائه محصول جدید، اضافه کردن ارزش افزوده به محصول اصلی و توجه به تحقیق و توسعه است.

* توسعه کسب و کار: در این تحقیق منظور از توسعه کسب وکار؛ افزودن خطوط، واحد، کسب و کار و شرکتهای جدید به فعالیتهای اصلی شرکت میباشد. همچنین در این تحقیق، توجه به پروژههایی پر ریسک و تاسیس واحدهای مشترک با رقبا جز این مفهوم میباشد.

* تجدید استراتژیک: در این تحقیق منظور از تجدید استراتژیک؛ تغییرپذیری در برابر قوانین، توجه به بازارها و مشتریان جدید و همچنین تغییر در شیوه توزیع و تامین مواد اولیه میباشد.

* کارآفرینی سازمانی: در این تحقیق کارآفرینی سازمانی با توجه به مدل زهرا(1995) نوآوری، تجدید استراتژیک و توسعه کسب و کار تعرف شده است.

* آمیختهی بازاریابی کارآفرینانه: در این تحقیق عناصر آمیخته قیمت، ترفیع، توزیع، محصول و شخص به عنوان عناصر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه تعریف شده است
روش تحقیق

از نظر دانشمندان علوم اجتماعی، تحقیق عبارت است از فرایندی که پژوهشگر میکوشد تا با جمعآوری اطلاعات، پیچیدگیهای روابط متقابل بین متغییرها را درک، ارزیابی و ارائه دهد(سکاران، 1390). دانایی فرد و همکارانش(1389) در کتاب خود، برای فرایند پژوهش هشت گام درنظر گرفتند که محقق باید قبل از آغاز پژوهش به طور دقیق این گامها را بردارد.

* مبانی فلسفی
* جهت گیریهای پژوهش
* رویکردهای پژوهش
* صبغه پژوهش
* نوع پژوهش
* استراتژایهای پژوهشی
* اهداف اصلی پژوهش
* شیوههای گردآوری

همه پژوهشها، نوعی مبنای فلسفی دارند که یکی از آنها پارادایم اثباتگرایی است. پژوهشگران اثباتگرا با تکیه بر روشهای کمی و تجربی تحقیق، دادههای کمی را که اغلب ناشی از تجربهها و بررسیهای آماری است، جستجو میکنند و با تاکید بر معیارهای دقیق و عینی، فرضیهها را به وسیله تحلیل اعداد حاصل از این معیارها، اندازهگیری و آزمون میکنند(ابراهیم پور، نجاری، 1386). در این تحقیق نیز محقق با این مبنای فلسفی و با کمی کردن مفاهیمی چون کارآفرینی سازمانی و آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و جمع آوری اطلاعات به کمک روشهای کمی و آزمون قرار دادن آنها گام به این تحقیق نهاده است.
در گام بعدی محقق باید جهتگیری کلی پژوهش خود را مشخص کند. این جهتگیری به معنای آن است که پژوهشگر از تحقیق خود چه قصد و نیتی دارد(دانایی فرد و همکاران، 1389). اصولا این جهتگیریها به سه بخش بنیادی، کاربردی و توسعهای تقسیم میشود(خاکی، 1382). هدف از تحقیقات بنیادی، ارتقای دانش در حوزهای خاص است؛ درحالی که هدف از تحقیقات کاربردی، بکارگیری نتایج یافتههای تحقیق برای حل مساله خاصِ متداول درون سازمان میباشد. تحقیقات توسعهای نیز به منظور افزایش دانش ما از مسائل خاص که عموما در محیطهای سازمانی اتفاق میافتد و چگونگی حل آنها، انجام میشود. از طرفی اگرچه هیچ پژوهشی نمیتواند به طور همزمان بنیادی و کاربردی باشد ولی پژوهشهای توسعهای میتوانند ماهیت بنیادی یا کاربردی داشته باشند(دانایی فرد و همکاران، 1389). این تحقیق نیز از آنجا که به دنبال یافتن رابطه بین آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و کارآفرینی سازمانی میباشد، جهت گیریاش توسعهای و از آنجا که این مساله در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان کرمانشاه و در جهت یافتن راهکار برای این شرکتها انجام میشود، جهت گیریاش کاربردی است.
یکی دیگر از مراحلی که محقق باید طی کند، رویکرد او نسبت به تحقیق است. به طور کلی چهار رویکرد استقرا، قیاس، تطبیقی و قیاسی- استقرایی وجود دارد که در رویکرد قیاسی، پژوهش با مشاهده(شناخت مساله)، آغاز و با مطالعه بر روی مبانی نظری و تدوین تئوری و فرضیهسازی ادامه پیدا میکند. در نهایت نیز با جمعآوری اطلاعات، آزمون فرضیهها، تحلیل و نتیجهگیری به پایان میرسد(خاکی، 1382). این تحقیق نیز با این رویکرد صورت گرفتهاست؛ به طوری در مرحله نخست با مسئولین شرکت شهرکهای صنعتی کرمانشاه، صحبت و معلوم شد که شرکتهای تابعه با مشکلات عدیده در زمینه بازاریابی و کارآفرینی مواجهاند. در مرحله بعد با مطالعه بر روی مبانی نظری، اهداف و فرضیات تحقیق تدوین شد. در مرحله بعد با جمعآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه، به آزمودن فرضیات پرداخته و در پایان تحلیل و نتیجهگیری شد.
نوع پژوهش نیز که ارتباط مستقیمی با روش جمعآوری اطلاعات دارد، به سه دسته کتابخانهای، میدانی و آزمایشگاهی تقسیم بندی می شود(دانایی فرد و همکاران، 1389). در این تحقیق اطلاعات مورد نیاز از شرکتها از روش میدانی و به کمک پرسشنامه جمعآوری شد و مبانی نظری تحقیق نیز به کمک روش کتابخانهای و با بهرهگیری از اسناد، مدارک، مقالات و کتابها، بررسی و گردآوری شد(خاکی، 1382).
در این تحقیق، از دو استراتژی همبستگی و پیمایش استفاده شد. از استراتژی همبستگی برای آزمودن فرضیه اصلی و پنج فرضیه فرعی تحقیق- که به دنبال بررسی رابطه بین متغییرهای تحقیق بود- استفاده شد؛ زیرا این استراتژی، برای توصیف و اندازه گیری میزان رابطه بین دو یا چند متغییر استفاده میشود(سکاران، 1390). از استراتژی پیمایش نیز برای آزمودن سوال تحقیق -که بررسی جایگاه آمیخته بازاریابی در شرکتهای صنعتی شهرک صنعتی فرامان کرمانشاه بود- استفاده شد؛ زیرا در این استراتژی، پژوهشگر نوعی پیمایش را روی یک نمونه یا کلیت جامعه اجرا میکند تا نگرشها، خصوصیات و یا رفتارهای جامعه را توصیف کند(سکاران، 1390). بنابراین اهداف اصلی پژوهش توصیف جایگاه و تبیین رابطه بین متغییرهای تحقیق میباشد.

فرایند تحقیق
جامعه آماری

جامعه آماری عبارت است از تعدادی از عناصر مطلوب و مورد نظر که حداقل دارای یک صفت مشخص باشند(آذر، مومنی، 1381) که خود به دو بخش جامعه محدود و نامحدود تقسیم میشود(دانایی فرد و همکاران، 1387). با توجه به هدف تحقیق و همچنین تعریف وزارت صنایع و معادن از شرکتهای کوچک و متوسط، شرکتهایِ کمتر از 50 کارکن جز شرکتهای کوچک و متوسط محسوب میشود(سایت وزارت صنایع و معادن) که با توجه به اینکه این تحقیق در شهرک صنعتی فرامان کرمانشاه انجام شد، لذا جامعه تحقیق، شرکتهای موجود در این شهرک صنعتی میباشند که زیر 50 کارکن دارند. این تعداد با توجه به آمار شرکت شهرکهای صنعتی استان کرمانشاه33 به 114 واحد میرسد که به تفکیک نوع صنعت در جدول 3-1 نشان داده شده است.

جدول ‏3-1- فراوانی شرکتهای شهرک صنعتی فرامان کرمانشاه
گروه صنعت
فراوانی
فلزی
39
سلولزی
12
غذایی
12
شیمیایی
23
متفرقه
28
کل
114
* آمار سایت شهرکهای صنعتی استان کرمانشاه

نمونه گیری

نمونهبرداری، فرایند گزینش و انتخاب تعداد محدودی از اعضای جامعه است؛ طوری که پژوهشگر با بررسی نمونه و درک خصوصیات یا ویژگیهای آزمودنیهای نمونه، قادر به تعمیم خصوصیات یا ویژگیها به عناصر جامعه خواهد شد(دانایی فرد و همکاران، 1387). در این تحقیق، جهت نمونهگیری، از روش نمونهگیری احتمالی طبقهای متناسب استفاده شد. برای این کار و با توجه به محدود بودن جامعه و مقیاس ترتیبی(چند ارزشی) متغیرها، از فرمول زیر برای تعیین حجم نمونه استفاده شد(مومنی، قیومی، 1389).

(فرمول 3-1 )

که در آن،
N= حجم جامعه که برابر با 114 واحد میباشد.
P= نسبت موفقیت که میزان آن اگر قابل حدس نباشد، 5/0 درنظر گرفته میشود.
Ԑ = دقت مورد نظر که در این تحقیق 6 درصد در نظر گرفته شد
Z= مقدار احتمال نرمال استاندارد(که بر اساس جدول احتمال های نرمال استاندارد 96/1 میباشد).
α = سطح خطا؛ که از آنجا که سطح اطمینان 95% درنظر گرفته شده، سطح خطا 05/0 درنظر گرفته میشود.

با توجه به فرمول 3-1 و توضیحات فوق، نمونه تحقیق 63 میباشد که به ترتیب از این صنایع انتخاب شده است.

جدول ‏3-2- نمونه طبقاتی شرکتهای شهرک صنعتی فرامان کرمانشاه
نوع صنعت
فراوانی
نمونه
فلزی
39
20
سلولزی
12
8
غذایی
12
8
شیمیایی
23
12
متفرقه
28
15
کل
114
63

روش جمع آوری اطلاعات

همان طور که در ابتدای این فصل بیان شد، اطلاعات این تحقیق از دو بخش کتابخانهای و میدانی بدست آمده است. از روش کتابخانهای که شامل مطالعه بر روی مقالات، کتابها و منابع اینترنتی است، جهت نگارش مبانی نظری تحقیق – که در فصل دوم به صورت مبسوط آورده شد – بکار گرفته شد؛ از روش میدانی و بهره گیری از پرسشنامه نیز جهت آزمون فرضیات تحقیق استفاده شد.
اصولا پرسشنامه به علت عدم نیاز به منابع زیاد، هزینه پایین و همچنین قابلیتهای بالقوه در جمع آوری نمونه، به عنوان یکی از ابزار تحقیقی موثر برای محققان و متخصصان به حساب میآید(خاکی، 1382).

روش تهیه پرسشنامه

با توجه به آنچه در ادبیات آمیخته بازاریابی مطرح شد، هنوز محققان پیرامون کمیت و کیفیت عناصر آمیخته بازاریابی، اتفاق نظر ندارند(ر.ک: صص44-56)؛ لذا برای بومیسازی و وقفپذیری عناصر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه این تحقیق با شرایط فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی کشورمان، باید ابتدا تحقیق را در یک نمونه اولیه آزمایشی34 انجام داد.
برای این کار ابتدا پرسشنامهای برای سنجش اجزایِ عناصر آمیخته بازرایابی کارآفرینانه که شامل: قیمت، محصول، ترفیع، توزیع و شخص میباشد(رضوانی، گلابی، 1390؛ گلابی و همکاران، 2011) تهیه شد و سپس با نظر اساتید تعدیل و تایید شد. این پرسشنامه که شامل 13جزء در آمیخته شخص، 10 جزء در آمیخته قیمت، 14 جزء در آمیخته محصول، 11 جزء در آمیخته ترفیع و 13 جزء در آمیخته توزیع بود، در نمونه آزمایشی اولیه تحقیق توزیع شد(ر.ک: ضمیمه 2).
در مرحله بعد و بعد از جمعآوری اطلاعات حاصل از نمونه آزمایشی اولیه، به کمک آزمون دو-جملهای به بررسی صحت ادعای زیر پرداخته شد. این فرضیه ادعای برابری تعداد شرکتهایی که از یک جز آمیخته بازاریابی استفاده میکنند با تعداد شرکتهایی که از آن جز استفاده نمیکنند، مورد آزمون قرار میدهد.

H0= این جزء بازاریابی در 50% از شرکتهای موجود در نمونه اولیه آزمایشی استفاده میشود.
H1= این جزء بازاریابی در 50% از شرکتهای موجود در نمونه اولیه آزمایشی استفاده نمیشود.

جدول ‏3-3- آزمون دوجملهای برای سنجش تفاوت بین 2 گروه
متغییر
فراوانی
نسبت آزمون
خطای محاسبه شده
پذیرش/عدم پذیرش
توانایی برقراری ارتباط دوستانه با مشتریان
دارد : 59
ندارد: 8
50/0
00/0

استفاده از حرکات بدن35 در ارتباطات روزانه
دارد : 42
ندارد: 26
50/0
06/0

* محاسبات محقق

با توجه به جدول 3-3، میزان خطای محاسبه شده(sig) برای متغییر "روابط دوستانه با مشتریان"، برابر 00/0 میباشد که این مقدار از آن جا که از سطح خطای درنظر گرفته شده(α)کمتر میباشد؛ بنابراین فرضیه H0 رد میشود. لذا تعداد شرکتهایی که از این جزء استفاده میکنند به طور معناداری با تعداد شرکتهایی که از این جزء استفاده نمیکنند، تفاوت دارند. به عبارت دیگر اکثر شرکتها در نمونه آماری تحقیق به این جزء در بازاریابی توجه و تاکید میکنند.
همچنین با توجه به جدول 3-3، میزان خطای محاسبه شده برای متغییر "استفاده از حرکات بدن در ارتباطات روزانه" برابر 06/0 میباشد که این مقدار از آن جا که از سطح خطای درنظر گرفته شده بیشتر میباشد؛ بنابراین فرضیه H0 تایید میشود. لذا تعداد شرکتهایی که از این جزء استفاده میکنند با تعداد شرکتهایی که از این جزء استفاده نمیکنند، تفاوت معناداری ندارند. به عبارت دیگر اکثر شرکتها در نمونه آماری تحقیق توجهی به این جزء بازاریابی نمیکنند(لازم به ذکر است که آزمون فوق برای همه اجزای آمیخته بازایابی(ر.ک: ضمیمه 3) انجام شد و نتیجه آن در جدول 3-4 به طور خلاصه مشاهده میشود).

جدول ‏3-4- اجزای حذف شده حاصل از آزمون دو جمله ای
آمیخته شخص
جزء 10 و 12
آمیخته محصول
جزء 7 و 9، 10
آمیخته ترفیع
جزء 2، 3، 8 و 9
آمیخته توزیع
جزء 7، 8 ، 9
آمیخته قیمت

* محاسبات محقق

در مرحله بعد و برای شناسایی اجزای اصلی عناصر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه، از تحلیل عاملی استفاده شد. تحلیل عاملی در واقع روشی برای یافتن مهمترین شاخصههایی که متغیرهای تحقیق با آن سنجیده میشوند، است. این روش از دو بخش تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی تشکیل میشود. در تحلیل عاملی اکتشافی، پژوهشگر درصدد کشف ساختار زیربنایی مجموعه نسبتا بزرگی از متغیرها است و پیش فرض اولیهاش، این است که هر متغیری ممکن است با هر عاملی ارتباط داشته باشد. به عبارت دیگر محقق در این روش هیچ تئوری اولیهای ندارد(میرزاده، 1388)
در تحلیل عاملی تاییدی پیش فرض اساسی پژوهشگر آن است که هر عاملی با زیرمجوعه خاصی از متغییرها ارتباط دارد. حداقل شرط لازم برای تحلیل عاملی تاییدی این است که محقق در مورد تعداد عاملهای مدل، قبل از انجام تحلیل، پیش فرض معینی داشته باشد(مومنی، قیومی، 1389).
اما برای انجام این آزمون ابتدا باید از این مساله اطمینان حاصل کرد که آیا میتوان دادههای موجود را برای تحلیل مورد استفاده قرار داد یا خیر؟ به عبارت دیگر، آیا تعداد دادههای مورد نظر(اندازه نمونه و رابطه بین متغیرها) برای تحلیل عاملی مناسب است یا خیر؟ بدین منظور از شاخص KMO و آزمون بارتلت استفاده میشود. از شاخص KMO برای بررسی کوچک بودن همبستگی جزیی بین متغیرها استفاده میشود. این شاخص در دامنه صفر و یک قرار دارد. اگر مقدار شاخص نزدیک به یک باشد، دادههای مورد نظر(اندازه نمونه) برای تحلیل عاملی مناسب است و در غیر این صورت(معمولا کمتر از 6/0) نتایج تحلیل عاملی برای دادههای مورد نظر چندان مناسب نمیباشد(مومنی، قیومی، 1389).
این شاخص از فرمول 3-2 به شرح ذیل محاسبه میشود.

فرمول3-2

آزمون بارتلت نیز مشخص میکند که چه هنگام ماتریس همبستگی، یک ماتریس واحد و همانی است و برای شناسایی ساختار(مدل عاملی) نامناسب است. اگر میزان خطای محاسبه شده(sig) آزمون بارتلت کوچکتر از 5% باشد، تحلیل عاملی برای شناسایی ساختار(مدل عاملی) مناسب است؛ زیرا فرض یکه بودن ماتریس همبستگی رد میشود(مومنی، قیومی، 1389).
با انجام تمامی آنچه که گفته شد و همچنین اطلاعات حاصل از نمونه اولیه آزمایشی تحقیق، مطابق با جدول 3-5، پیش شرطهای لازم جهت انجام تحلیل عاملی را انجام شد.

جدول ‏3-5- – شاخص KMO و آزمون بارتلت
آزمون KMO
81/0
آزمون بارتلت
69/127
سطح معناداری در آزمون بارتلت
00/0
* محاسبات محقق

از آن جا که با توجه به جدول 3- 5 میزان شاخص KMO از 7/0 بیشتر است، لذا میتوان نتیجه گرفت که متغییرهای تحقیق، تحت تاثیر واریانس مشترک برخی عامل های پنهانی قرار ندارند. به عبارت دیگر نمونه برای تحلیل عاملی کافی میباشد. همچنین از آن جا که سطح معناداری در آزمون بارتلت، کم تر از 05/0 میباشد، لذا فرض واحد بودن ماتریس همبستگی، رد میشود.
بجز جدول 3-5، خروجی های این آزمون شامل جدولی است که اشتراکات اولیه و اشتراکات استخراجی را نشان میدهد. از آنجا که ستون اشتراکات اولیه، اشتراکها را قبل از استخراج عاملها بیان میکند؛ لذا تمامی اشتراکهای اولیه برابر 1 می باشد. اما در مورد اشتراک استخراجی، هرچقدر مقدارش بزرگتر باشد، عاملهای استخراج شده، متغیر را بهتر نشان میدهد. به بیان دیگر اگر هر یک از مقادیر اشتراک استخراجی کوچک باشند(کوچک تر از 5/0)، ممکن است استخراج عاملهای دیگر الزامی شود. بنابراین عاملهایی که اشتراک استخراجی کمتر از 5/0 داشته باشند، مرحله به مرحله از مدل حذف میشوند.
در خروجی بعدی این بخش، مقادیر ویژه، مقادیر ویژه بدون چرخش و مقادیر ویژه با چرخش را نمایش میدهد که این مقدار در این تحقیق، 68% می باد. به عبارت دیگر، 5 عامل این تحقیق 68% تغییرپذیری متغیرها را توضیح میدهند.
خروجی پایانی این بخش، جدول تفسیر بارها بدون چرخش و با چرخش است که از آنجا که تفسیر بارها بدون چرخش ساده نیست، لذا برای تفسیر از ماتریس چرخیده شده بهره گرفته میشود. در این جدول، بارهایِ عاملی هر یک از متغیرها در عاملهای باقیمانده پس از چرخش میباشد. هرچقدر مقدار قدرمطلق این ضرایب بیشتر باشد، عامل مربوطه نقش بیشتری در کل تغییرات متغییر مورد نظر دارد. این مساله در جدول 3-6 به طور خلاصه نشان داده شده است. لازم به ذکر است که از آن جا که برای سنجش هر متغییر بین 3 تا 5 سوال نیاز است(دانایی فرد و همکاران، 1389)؛ لذا در این تحقیق تنها 4 عامل اصلی هر متغیر برای پرسش انتخاب شده است.

جدول ‏3-6- نتایج حاصل از تحلیل عاملی*

شخص
قیمت
محصول
ترفیع
توزیع
توانایی برقراری ارتباط مناسب با رقبا
65/0

توانایی برقراری ارتباط مناسب با سازمانهای ذی ربط
54/0

اهمیت داشتن اطلاعات کامل در تصمیم گیری
40/0

تحمل ریسک
48/0

توانایی برقراری ارتباط دوستانه با مشتریان
86/0

اهمیت نوآوری مالک/مدیر
71/0

کاهش هزینه به کمک تعدیل در نیروی کار

44/0

قیمت گذاری انطباقی

71/0

تنوع در قیمت گذاری

68/0

تخفیف

67/0

اقساطی کردن

75/0

حراج

50/0

تولید محصول مطابق نیاز مشتری

75/0

توجه به برند شرکت و نام محصول

79/0

توجه به بسته بندی

68/0

داشتن سفارش تولید با برند شرکت دیگر

31/0

داشتن تنوع محصول از چند سبد

38/0

واراتی

31/0

گارانتی

77/0

اندازه محصول

43/0

ویژگی های خاص محصول

51/0

فروش به کمک ویزیتور

71/0

تبلیغ بر روی کامیون ها و وسایل نقلیه

68/0

تبلیغ با حضور در نمایشگاه ها و محافل عمومی

57/0

تبلیغ به کمک مشتریان راضی(دهان به دهان)

81/0

تبلیغ از طریق سر در مغازهها

54/0

واگذاری توزیع با توجه به حاشیه سود

41/0
توزیع مشترک

52/0
انتخاب نوع توزیع بر اساس حاشیه سود

68/0
توجه تفاوتهای مشتریان هر منطقه

78/0
سطح پوشش

88/0
نفوذ در بازار

71/0
(* محاسبات محقق )

بعد از تهیه بخش آمیخته بازاریابی کارآفرینانه پرسشنامه و ادغام آن با سوالات محقق ساخته کارآفرینی سازمانی، پرسشنامهای مشتمل بر 44 سوال طراحی شد که در جدول 3-7 به تفکیک هر بُعد، قابل روئت میباشد.
جدول ‏3-7- سوالات پرسشنامه* به تفکیک هر عنصر
متغییر
شاخص
سوالات
آمیخته بازاریابی
قیمت
19، 38، 39، 40

ترفیع
23، 42، 43، 44

توزیع
20، 21، 22، 41

محصول
15،16،17،18

شخص
11،12،13،14
کارآفرینی سازمانی
نوآوری
25،26،27،28،29،30

توسعه کسب و کار
24،25، 26، 27، 28، 29

تجدید استراتژیک
7،8،9،36،37
* محاسبات محقق- برای مشاهده پرسشنامه به ضمیمه 1 رجوع شود

تحلیل پرسشنامه

پرسشنامه مجموعه سوالاتِ از قبل تدوین شده است که پاسخ دهندگان، پاسخهای خود را درون دامنهای از گزینههای معین شده انتخاب میکنند. وقتی محقق واقعا میداند که به چه اطلاعاتی نیاز دارد و از نحوه سنجش متغیرهای مورد نیازش نیز اطلاع دارد؛ آنگاه پرسشنامه، ابزار کارآمد و مفیدی برای جمع آوری دادهها محسوب میشود(دانایی فرد و همکاران، 1383). هر چقدر هم محتوای یک پرسشنامهی بسته، خوب باشد، ولی اگر گزینههای پاسخ کافی نباشند، ارزش پاسخهای ارائه شده پایین خواهد بود. مقیاسهای درجهبندی، متداولترین شکل پاسخ مورد استفاده برای سنجش متغیرهای تحقیق است و از میان این مقیاسها، مقیاس درجهبندی لیکرت، محبوبترین نوع است. در این مقیاس از پاسخ گویان خواسته میشود که از یک درجه بندی برای نشان دادن شدت اعتقاد خود در مورد یک مساله استفاده کنند(خاکی، 1382). در این تحقیق از مقیاس لیکرت 5 گزینهای برای پاسخ به سوالات استفاده شده است. در جدول 3-8 و 3-9 دو نمونه از گزینه های موجود ارائه شده است.

جدول ‏3-8- درجه بندی سوالات پرسشنامه
خیلی کم
کم
تا حدودی
زیاد
خیلی زیاد
1
2
3
4
5

جدول ‏3-9- درجه بندی سوالات پرسشنامه
کاملا مخالفم
مخالفم
نظری ندارم
موافقم
کاملا موافقم
1
2
3
4
5

پایایی

پایایی یک وسیله اندازهگیری است که عمدتا به دقتِ نتایج حاصل از آن اشاره میکند. به بیان دیگر، پایایی به دقت، اعتماد پذیری، ثبات یا تکرار پذیری نتایج آزمون اشاره میکند(مومنی، قیومی، 1389). روشهای تعیین پایایی متنوعاند که اصولا محققانی که از نرم افزار SPSS استفاده میکنند برای تعیین پایایی تحقیق خود از روش ضریب آلفای کرونباخ بهره میگیرند. در واقع ضریب آلفای کرونباخ نوعی ضریب پایایی است که نشان میدهد چگونه آیتمها در یک مجموعه، به نحو مناسب به یکدیگر گره خوردهاند(دانایی فرد و همکاران، 1387). برای محاسبه ضریب آلفای کرونباخ ابتدا باید واریانس نمرههای هر زیر مجموعه سوالهای پرسشنامه و واریانس کل را محاسبه کرد. سپس با فرمول زیر باید مقدار آن را محاسبه نمود(مومنی، قیومی، 1389)

فرمول3-2

که در آن:

n = تعداد سوال های تست

با توجه به فرمول 3-2 و همچنین محاسبه آن در نرم افزار SPSS، پایایی پرسشنامه بدست آمد که در جدول 3-10 قابل مشاهده است.

جدول ‏3-10- پایایی پرسشنامه به تفکیک هر متغیر
پایایی
آلفای کرونباخ
سوالات مربوط به شخص
76/0
سوالات مربوط به قیمت
74/0
سوالات مربوط به محصول
80/0
سوالات مربوط به توزیع
70/0
سوالات مربوط به ترفیع
72/0
آمیخته بازاریابی
75/0
سوالات مربوط به تجدید استراتژیک
85/0
سوالات مربوط به توسعه کسب و کار
88/0
سوالات مربوط به نوآوری
89/0
سوالات مربوط به کارآفرینی سازمانی
82/0
پایایی کل پرسشنامه
79/0
* محاسبات محقق

هرچه این مقدار به 1 نزدیکتر باشد، پایایی سازگاری درونی بیشتری است(دانایی فرد و همکاران، 1387)

روایی

روایی عبارت است از توانایی ابزار مورد نظر در اندازهگیری صفتی که پرسشنامه برای اندازهگیری آن طراحی شدهاست و شامل روایی صوری، روایی پیش بینی، روایی محتوا و روایی سازه میباشد(مومنی، قیومی، 1389). در این تحقیق از دو روش محتوایی و سازه استفاده شده است. در روش محتوایی، کمیت و کیفیت سوالات از نظر خبرگان مورد بررسی قرار گرفت و در روش سازه از تحلیل عاملی کمک گرفته میشود(میرزاده، 1388).
در این تحقیق و در بخش روایی محتوایی، ابتدا سوالات آمیخته بازاریابی کارآفرینانه از نمونه آزمایشی استخراج شد، سپس سوالات کارآفرینی سازمانی به صورت محقق ساخته طراحی شد. در خاتمه این پرسشنامه به متخصصان این بخش داده و با نظرات این افراد پرسشنامه اصلاح و تکمیل شد. در بخش روایی سازه نیز به کمک تحلیل عاملی روایی پرسشنامه به تایید محقق رسید.

آزمون های مورد استفاده

بعد از تعیین روشهای مناسب برای جمعآوری دادهها، جهت تجزیه و تحلیل استنباطی دادهها و آزمون فرضیههای تحقیق به کمک نرم افزار SPSS از فنون آماری استباطی زیر استفاده شده است.

آزمون میانگین یک جامعه36

در این آزمون، فرضیه مطرح شده در مورد میانگین جامعه در سطح خطای مورد بررسی قرار میگیرد. هدف از این آزمون تعیین تفاوت میانگین یک متغیر کمی با یک عدد مفروض میباشد(میرزاده، 1388)

آزمون همبستگی37

تحلیل همیستگی ابزاری آماری برای تعیین نوع و درجه یک متغیر کمی با یک متغیر کمی دیگر است. ضریب همبستگی یکی از معیارهای مورد استفاده در تعیین همبستگی دو متغیر میباشد. این ضریب بین 1 تا 1- است و در صورت عدم وجود رابطه بین دو متعیر برابر صفر میباشد (مومنی، 1389). در این پژوهش از این آزمون برای تعیین روابط بین متغیرهای فرضیات استفاده شده است.

آزمون کولموگوروف- اسمیرنوف

این آزمون جهت بررسی ادعای مطرح شده در مورد توزیع دادههای یک متغیر کمی مورد استفاده قرار میگیرد(میرزاده، 1388).

آزمون فریدمن38

از آزمون فریدمن برای بررسی یکسان بودن اولویتبندی(رتبهبندی) تعدادی از متغیرهای وابسته توسط افراد استفاده میشود(مومنی، قیومی، 1389). در این تحقیق از آزمون فریدمن برای رتبهبندی سوالات مربوط به هر فرضیه استفاده شده است تا مطابق نظر پاسخ دهندگان مهمترین اجزای عناصر آمیخته بازاریابی و ابعاد کارآفرینی سازمانی را رتبهبندی کرد.

آزمون مقایسه میانگین دو جامعه39

اگر فرضیه مطرح شده به مقایسه میانگین دوجامعه بپردازد، برای بررسی صحت و سقم آن باید از آزمون مقایسه میانگین دو جامعه استفاده کرد. برای این آزمون لازم است ابتدا بررسی کنیم آیا واریانس دو جامعه برابرند یا خیر. به عبارت دیگر در آن آزمون، آزمون تساوی واریانسها مقدم است(میرزاده، 1388).

تحلیل عاملی40

برای تحلیل دادهها و رسیدن به نتایجی علمیتر و در عین حال عملیاتی تر، پژوهشگران به دنبال کاهش حجم متغیرها و تشکیل ساختار جدیدی برای آنها می باشند. برای این کار از تحلیل عاملی میتوان استفاده کرد. به عبارت دیگر، تحلیل عاملی سعی در شناسایی متغیرهای اساسی یا عاملها به منظور تبیین الگوی همبستگی بین متغیرهای مشاهده شده دارد(مومنی، قیومی، 1389)
منابع

آذر، ع، مومنی، م، آمار و کاربرد آن در مدیریت، تهران، جلد دوم، چاپ پنجم، انتشارات سمت، 1381.
ابراهیم پور، ح، نجاری، ر، مبانی فلسفی مطالعات سازمانی در چهار پارادایم، فصلنامه حوزه و دانشگاه روش شناسی علوم انسانی، سال 13، شماره 53، صص، 9-33، 1386.
احمدی، پ، صفریکهره، م، اعظمی، ا، بررسی نقش کسب و کارهای کوچک و متوسط بر توسعه اقتصادی با تاکید بر رویکرد استراتژیک، چالشها و راهکارها، اولین کنفرانس مدیریت اجرایی، تهران، 1387.
الوانی، م، رودگرنژاد، ف، مدل توسعه کارآفرینی در سازمان های کوچک و متوسط، فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی، سال 4. شماره 37، صص، 73-87.، 1389.
الوانی، م، مدیریت عمومی، تهران، انتشارات نی، چاپ بیست و پنجم. 1384.
افجه، ع، ا، سجادینایینی، ع، بررسی و اولویت بندی انواع حمایت های دولتی از بنگاه های کوچک و متوسط(با تاکید بر دفاتر خدمات گردشگری شهر تهران)، فصلنامه مطالعات گردشگری، شماره 13، صص. 85- 111، 1389.
انصاری، م، ت، سلمانی زاده، ع، نوآوری در سازمانها بر مبنای کارآفرینی سازمانی، فصلنامه راهبرد یاس، شماره 18، صص، 166-186، 1388.
اخوان صراف، ا، ص، کاربرد شبکه سازی در بازاریابی بنگاه های کوچک و متوسط، ماهنامه تدبیر، شماره 180، صص، 45-48- 1386.
بافنده زنده، ع، ر، نوروزی، د، عالی، ص، بررسی مشکلات مدیران صنایع کوچک و متوسط(SMEهای) استان آذربایجان شرقی، فصلنامه مدیریت صنعتی دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سسندج، سال پنجم، شماره 13، صص، 41- 54، 1389.
تقی زاده، ه، تاری، غ، موسوی، ر، سنجش میزان کارآفرینی سازمانی- مطالعه موردی، فصلنامه علوم مدیریت، سال اول، شماره 3، صص 155-180، 1386.
حسنقلیپور، ط، آقازاده، ه، برنامه ریزی استراتژیک برای موسسات کوچک و متوسط، فصلنامه پژوهشنامه بازرگانی، شماره 35، صفحات 65-100، 1384.
حاجی زاده، پ، سلامی، ر، به کارگیری سناریوی نوآوری انقلابی در بنگاههای کوچک و متوسط، فصلنامه تخصصی پارک ها و مراکز رشد، شماره 19، صص. 2- 12، 1388.
حق شناس، ا، جمشیدیان، م، شائمی، ع، شاهین، آ، یزدان شناس، م، الگوی کارآفرینی سازمانی در بخش دولتی ایران، فصلنامه علوم مدیریت ایران، سال دوم، شماره 8، صص، 31-73، 1386.
خنیفر، ح، وکیلی، ف، رابطهی بین نوع ساختار سازمانی و کارآفرینی سازمانی و اقتصادی در شرکتهای اقتصادی کوچک و متوسط، مجله توسعه کارآفرینی، سال اول، شماره 2، صص، 35-55، 1387.
خاکی، غ، روش تحقیق با رویکردی به پایان نامه نویسی، تهران، انتشارات بازتاب، 1382.
داناییفرد، ح، الوانی، م، آذر، ع، روش شناسی پژوهش کمی در مدیریت: رویکردی جامع، چاپ اول، تهران، انتشارات صفار-اشراقی، 1387.
رضایی،م، بررسی و انتخاب آمیخته ی ترفیع موثر برای شرکت های ارائه کننده ی نرم افزارهای کسب و کار، ماهنامه علمی تخصصی انجمن روابط عمومی ایران، شماره 75، صص،60-66، 1389.
رضوانی، م، طالبی، ک، توکلیان، س، شناسایی مولفه های بازاریابی نوآورانه در شرکت هی کوچک ومتوسط فناوری محور، مجله مطالعه مدیریت راهبردی، شماره 7، 83-98، 1390.
رضوانی، م، گلابی، ا، خداداد حسینی، ح، یداللهی فارسی، ج، مفهوم پردازی آمیخته بازاریابی کارآفرینانه در بنگاه های صنایع غذایی کوچک و متوسط ایران، نشریه چشم انداز مدیریت بازرگانی، شماره 2. صص. 27-42. 1389.
رضوانی، م، گلابی، م. بازاریابی در بنگاههای کارآفرین، انتشارات جهاد دانشگاهی، 1390.
زری باف، م، شفیع خانی، م، آموزش منابع انسانی کارآفرین و توسعه سازمان های کوچک و متوسط، فصلنامه علمی ترویجی مدیریت، سال سوم، شماره 2/7، صص، 72-79، 1385.
زیوردار، م، سازمان های کارآفرین در تقابل با سازمان های سنتی، ماهنامه تدبیر، شماره 197، صص، 84-85.، 1387.
زارع مهرجردی، م، رضایی، م، عربیون، ا، اکبری، م، کارآفرینی سازمانی(مدیران نسل سوم)، مفاهیم، راهبردها و مدل ها، مجله ابتکار و خلاقیت در علوم، سال اول، شماره اول، صص، 75-84، 1389.
سایت وزارت صنایع و معادن http://mimt.gov.ir/

سایت شرکت شهرک های صنعتی http://isipo.ir/

سایت مرکز امار ایران www.amar.org.ir
سعیدنیا، ح، ر، مردانی، ح، بررسی بازارگرایی در شرکت های کوچک و متوسط مستقر در پارک و فناوری استان سمنان، مجله پزوهش های مدیریت، شماره 80، 155-164، 1388.
سمیع زاده، ر، چهارسوقی، ک، ارائه مدلی به منظور ارزیابی عملکرد سازمان های کوچک و متوسط در اتخاذ تجارت الکترونیکی، نشریه بین المللی علوم مهندسی دانشگاه علم و صنعت ایران، شماره 1، ج19، صص.65-79، 1387.
سکاران، روش های تحقیق در مدیریت(ترجمه محمد صائبی، محمود شیرازی)، تهران، انتشارات مرکز آموزش مدیریت دولتی ریاست جمهوری، چاپ12، 1390.
شم آبادی، م، ع، خداداد حسینی، ح، طراحی الگوی بازاریابی صادراتی فرش دستباف ایران، فصلنامه مدرس علوم انسانی(ویژه نامه مدیریت)، صص، 79-100، 1384.
شهرکی پور، ح، ندری، خ، شیرمحمدی، ر، بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی با کارآفرینی سازمانی در بین کارکنان دانشگاه لرستان. فصلنامه علمی- پژوهشی تحقیقات مدیریت آموزشی، شماره چهارم، صص، 109- 136، 1389.
صمد آقایی، ج، سازمان های کارآفرین، انتشارات موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی، تهران، چاپ سوم، 1388.
طاهری،ع، شایان جهرمی، ا، ترابی، س، بررسی رابطه کارآفرینی سازمانی با خلاقیت در سازمان فنی و حرفه ای شهرستان گچساران، فصلنامه علمی و پژوهشی رهیافتی نو در مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، سال اول، شماره 4، صص، 45-62، 1389.
عطایی فر، ع، محمودی، س، بررسی ابعاد آمیخته بازاریابی اینترنتی، فصلنامه احیا، صص، 5-12. 1387.
عبدالملکی، ج، یوسفی افراشته، م، پیرمحمدی، م، سبکرو، م، محمدی، ن، بررسی رابطهی مهارتهای کارآفرینی باکارآفرینی سازمانی، فصلنامه توسعه کارآفرینی، سال اول، شماره دوم، صص، 129- 103، 1387.
علیمردانی، م، قهرمانی، م، ابوالقاسمی، م، بررسی میان ساختار سازمانی و کارآفرینی سازمانی(مورد مطالعه دانشگاه شهید بهشتی)، فصلنامه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، سال دوم، شماره سوم، صص، 131- 144، 1388.
فیض پور، م، ع، پوش دوز باشی، ه، بنگاه های کوچک و متوسط با رشد سریع و سهم آنها در ایجاد اشتغال (مطالعه صنایع تولیدی ایران در برنامه دوم توسعه)، فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران، سال دوازدهم، شماره37، صص، 119- 145، 1387.
فرهنگی، ع، ا، صفرزاده، ح، طراحی و تبیین الگوی ارتباطات سازمانی در فرایند کارآفرینی سازمانی. ماهنامه علمی – پژوهشی دانشور رفتار. دانشگاه شاهد: سال دوازدهم شماره14، صص، 1-20، 1384.
فدایی نژاد، ا، خالقی، ا، م، مهاجری، م، مقایسه تعالی عملکرد سازمانهای کوچکو بزرگ با رویکرد EFQM، چشم انداز مدیریت دولتی، شماره 3، صص، 119- 133، 1389.
فیضی، ک، تجزیه و تحلیل آمادگی شرکتی برای ارتقا به سازمان کارآفرین، فصلنامه علوم مدیریت ایران، دورهی اول، شماره ی 2، صص، 89- 108، 1385.
کاتلر، ف، آرمسترانگ، گ، اصول بازاریابی(ترجمه فروزنده، 1379)، نشر آموخته با همکاری شرکت آتروپات، 1991.
کرسول، ج، د، روشهای تحقیق کمی و کیفی و آمیخته(ترجمه پوراشرف، طولابی و نوری)، انتشارات دانشگاه ایلام، چاپ اول، 1391.
کوراتکو، د، کارآفرینی سازمانی(ترجمه نوری زاده و صبور)، انتشارات سازمان مدیریت صنعتی، 1391.
گلابی، ا، م، خداداد حسینی، م، یدالهی فارسی، ج، رضوانی، م، شناسایی و تبیین آمیخته ترفیع کارآفرینانه با رویکردی نوگرایانه در بنگاههای کارآفرین، اولین کنفرانس بین المللی مدیریت، نوآوری و کارآفرینی، شیراز، 27و 28. بهمن، 1389(الف).
گلابی، ا، م، خداداد حسینی، م، رضوانی، م، یدالهی فارسی، ج، مفهوم آمیخته بازاریابی در بنگاه های صنایع غذایی کوچک و متوسط ایرانی، مجله چشم انداز مدیریت بازرگانی. شماره 2، پیاپی 35، صص، 27-42، 1389(ب).
مقیمی، م، احمدپور داریانی، م، آموزش کارآفرینی درکسب و کارهای کوچک و متوسط ایران: نیازها و راهکارها، فصلنامه توسعه کارآفرینی، سال اول، شماره اول، پاییز 1387، صص، 207-245، 1387.
مرتضایی، ی، نوآوری مبتنی بر نسل دوم بازاریابی، اولین همایش نوآوری و کارآفرینی شکوفائی صنعتی استان آذربایجان شرقی. آذربایجان شرقی، 1387.
مقدسی، ع، ر، امکان سنجی پیاده سازی کارآفرینی سازمانی در شرکت های تولیدی- صنعتی سها طب، فصلنامه مدیریت، سال ششم، شماره 16، صص 1- 17، 1388.
مومنی، م، فعال قیومی، ع، تحلیل های آماری با استفاده از SPSS، انتشارات کتاب نو، چاپ سوم، 1389.
میرزاده، م، ر، تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار Spss، انتشارات تایچاز.، چاپ اول، 1388.
معاونت برنامه ریزی و امور اقتصادی، مبانی نظری و مطالعات تجربی نقش بنگاههای کوچک و متوسط در اقتصاد کشورها و سیاستهای دولتها در حمایت از آنان، وزارت بازرگانی، 1388.
ناهید، م، چیستی و چرایی کارآفرینی و کارآفرینی سازمانی در یک نگاه، مجله بررسی های بازرگانی، شماره 34، صص 39-58، 1388.
هادیزاده مقدم، ا، رحیمی فیل آبادی، ف، کارآفرینی سازمانی، انتشارات جانان، 1384.
یوسفی، ب، طاهری، ح، شجاعی، و، بررسی وضعیت بازاریابی ورزشی از طریق اینترنت در ایران با تاکید بر P 4، مجله پژوهش در علوم ورزشی، شماره 15، ص 81-91، 1386.
عزیزی، ش، قیمت گذاری، رویکردها و فرایند، ماهنامه تدبیر، شماره 127. صص. 38-42. 1381.

Abdullah, M. A., Hoetoro, A. Social entrepreneurship as an Instrument to Empowering Small and Medium Enterprises: An Islamic Perspective, International Journal of Business Research and Management, Vol, 1(1), pp. 35-46, 2011.
Alipour, M., Ghanbari, A., Moniri, M. The Impact of Marketing Mix (4Ps) on Marketing Audit and Performance in Iranian SMEs, International Journal of Humanities and Social Science, Vol, 1(2), pp, 112-117, 2011.
Asad Sadi, M., Lftikhar, Q. Factors critical to the success of small-medium sized business marketing: A view from the tourism industry in Saudi Arabia, African Journal of Marketing Management, Vol, 3(9), pp. 226-232, 2011.
Ayanda, A. M., Adefemi, B. J. Marketing Mix Practice as a Determinant of Entrepreneurial Business Performance, International Journal of Business and Management, Vol, 7(1), pp, 205-213, 2012.
Barrett, H. Relationships among corporate entrepreneurship, marketing mix factors, and business performance, Ph.D Thesis in Business Administration. School of business and Entrepreneurship nova Southeastern, Florida, USA, 1996.
Barringer, B. R., Bluedorn, A. C. The relationship between corporate entrepreneurship and strategic management, Journal of Strategic Management, Vol, 20, pp, 421-444. 1999.
Baumol, W. J., Latin, R. E., Schramm, C. J. Good capitalism, bad capitalism, and the economics of growth and prosperity. Yale University Press New Haven & London, 2007.
Bennet, A. R. The Five Vs – a Buyer's Perspective of the Marketing Mix. Journal of Marketing Intelligence & Planning, Vol, 15(3), pp, 151-156, 1997.
Bhuian, S. N., Menguc, B., Bell, S. J. Just Entrepreneurial Enough: The Moderating Effect of Entrepreneurship on The Relationship between Market Orientation and Performance, Journal of Business Research, Vol, 25, pp, 9-17, 2005.
Bojica, A. M., Fuentes Fuentes, M. M. Knowledge acquisition and corporate entrepreneurship: Insights from Spanish SMEs in the ICT sector. Journal of World Business, Vol, 47, pp, 397-408, 2012.
Borden, N. H. The concept of the Marketing mix, Journal of Advertising Research, Vol, 2, pp, 7-12, 1984.
Carrier, C. Intrepreneurship in Large Firms and SMEs: A Comparative Study, International Journal of Small Business, Vol, 12(3), pp, 54-61, 1994.
Carson, D. Towards a research agenda – 2005. Conference discussion paper, the UK Academy of Marketing/Entrepreneurship Interface SIG, Southampton, 5-7 January. 2005.
Carson, D., Cromie, S., McGowan, S. Hill, J. Marketing and entrepreneurship in SMEs: An innovative approach, London: Prentice Hall, 1995.
Carson, D., Gilmore, A. SME marketing management competencies, International Journal of Business Review, Vol, 9, pp, 363-382, 2000.
Carson, D., Gilmore, A., Cummins, D., O'Donnell, A., Grant, K. Price setting in SMEs: some empirical findings. Journal of Product & Brand Management. Vol, 7(1), pp, 74-86, 1998.
Cheesbrough, H. W. Making sense of corporate venture capital, Journal of Harvard Business Review, Vol, 80, pp, 90−99. 2002.
Chiara, A.D., Minguzzi, A. Success factors in SMEs internationalization processes: an Italian investigation, Journal of Small Business Management, Vol, 40(2), pp, 144-153. 2002.
Christensen, K. S., A classification of the corporate entrepreneurship umbrella: labels and perspectives, International Journal of Management Enterprise Development, Vol, 1(4), pp, 301-315, 2004.
Covin, J. G., Miles, M. P. Corporate entrepreneurship and the pursuit of competitive advantage. Journal of Entrepreneurship Theory and Practice, Vol, 23(3), 47-63. 1999.
Covin, J. G., Slevin, D. P. A conceptual model of entrepreneurship as firm behavior, Journal of Entrepreneurship: Theory & Practice, Vol, 16(1), pp. 7-25, 1991.
Dehghan, N., Haghighi, M. Corporate entrepreneurship in Iran and development of a model for the economic and social environment, AGSE, 2008.
Dess, G. G., Ireland, R. D., Zahra, S. A., Floyd, S.W., Janney J. J., Lane, P. J. Emerging Issues in Corporate Entrepreneurship, Journal of Management, Vol, 29(3), pp, 351-378, 2003.
Dess, G. G., Lumpkin, G. T., McGee, J. E. Linking corporate entrepreneurship to strategy, structure, and process: Suggested research directions, Journal of Entrepreneurship Theory and Practice, Vol, 23(3), pp, 85-102. 1999.
Farber, S. W. Corporate entrepreneurship within the small single business firm, Ph.D Thesis in Claremont Graduate University, California, USA, 1999.
Ferreira, D. J. Corporate Entrepreneurship: a Strategic and Structural Perspective. International Council for Small Business 47th World Conference, San Juan, Puerto Rico June 16-19, 2002.
Geenhuizen, M. V., Middel, R. Lassen, A. H. Corporate Entrepreneurship in SMEs During the Search for Discontinuous Innovations. In Proceedings of the 9th International CINet Conference. pp, 827-841, 2008.
Gilmore, A., Carson, D., Grant, K. SME Marketing in Practice, journal of Marketing Intelligence & Planning, Vol, 19(1), pp, 6-11, 2001.
Goi, C. L. A Review of Marketing Mix: 4Ps or More?, International Journal of Marketing Studies, Vol, 1(2), 2009.
Grönroos, C. From Marketing Mix to Relationship Marketing: Towards A Paradigm Shift in Marketing. Journal of Management Decision, Vol, 32(2), 4-20, 1994.
Harbi, E. S. Anderson, R. A. Institutions and the shaping of different forms of entrepreneurship, Journal of Socio-Economics, Vol, 39, pp, 436-444. 2010.
Hayton, J, C. Promoting corporate entrepreneurship through human resource management practices: A review of empirical research. Journal of Human Resource Management Review. Vol, 15, pp, 21-41, 2005.
Hill, J. A multidimensional study of the key determinants of effective SME marketing activity: Part 2. International Journal of Entrepreneurial Behaviour & Research, Vol, 7(6), pp, 211-235. 2001.
Hill, J. McGowan, P. Small business and enterprise development: questions about research methodology. International Journal of Entrepreneurial behaviour & Research, Vol, 5(1), pp. 5-18, 1999.
Hill, J. Wright, l. T. Defining the scope of entrepreneurship marketing: A qualitative approach. Journal of Enterprising Culture. Vol.8, No. 1. Pp. 23-46. 2000.
Hills, G. J., Hultman, C. M., Miles M. P. The Evolution and Development of Entrepreneurial Marketing, Journal of Small Business Management, Vol, 46(1), pp, 99-113. 2008.
Holt, D. T., Rutherford, M. W., Clohessy, G. R. Corporate Entrepreneurship: An Empirical Look at Individual Characteristics, Context, and Process. Journal of Leadership and Organizational Studies, Vol. 13(4), pp, 40-57, 2007.

http://www.marketingpower.com/AboutAMA/Pages/DefinitionofMarketing.aspx.

http://www.cim.co.uk/resources/understandingmarket/definitionmkting.aspx.

Ireland, R. D., Hitt, M. A., Vaidyanath, D. Strategic alliances as a pathway to competitive success. Journal of Management, Vol, 28, pp, 413-446. 2002.
Kearney, C., Hisrich, R., Roche, F. A conceptual model of public sector corporate entrepreneurship. International Journal Entrepreneurship Management, Vol, 4(3), pp, 295-313. 2008
Kolabi, A, M., Khodadad Hosseini, H., Mehrabi, R., Salemzadeh, A. Developing Entrepreneurial Marketing Mix: Case Study of Entrepreneurial Food Enterprises in Iran. Journal of Knowledge Management, Economics and Information Technology. Vol, 5, pp, 1-17. 2011.
Kotler, P. Keller, K. l. Marketing Management, 12th revised ed, Prentice Hall, Singapore, 2008.
Kotler, P., Armestrong, G. Principles of Marketing (5rd ed), New Jersey, Englewood Cliffs, prentice Hall International Inc,2003.
Li, Y., Liu, Y., Zhao, Y. The role of market and entrepreneurship orientation and internal control in the new product development activities of Chinese firms. Journal of Industrial Marketing Management. Vol, 35, pp, 336-347. 2006.
Lumpkin, G. T., Dess, G. G. Clarifying the entrepreneurial orientation construct and linking it to performance. Journal of Academy of Management Review, Vol, 21(1), pp, 135-172, 1996.
Maes, J. The search for corporate Entrepreneurship: A clarification of the concept and its measures. Working Paper Steunpunt OOI: September 2003.
Magrath, A. Ten timeless truths about pricing, Journal of Business and Industrial Marketing, Vol, 6(3/4), pp, 15-23, 1991.
Martin, D. M. The entrepreneurial marketing mix, International Journal of Qualitative Market Research, Vol, 12(4), pp, 391-403. 2009.
Mason, R. B. A Marketing Mix Model For A Complex and Turbulent Environment, Journal of Acta Commercii, Vol, 7, pp, 236-254, 2007.
Möller, K. The Marketing Mix Revisited: Towards the 21st Century Marketing by E. Constantinides. Journal of Marketing Management, Vol, 22(3), pp, 439-450. 2006.
Moriarty J., Jones, R., Rowley, J., Kupiec-Teahan, B. Marketing in small hotels: A qualitative study. Journal of Marketing, Intelligence and Planning, Vol. 26(3), pp, 293-315, 2008.
Morris, M. H., Kuratko, D. F. Corporate entrepreneurship. Mason, OH: South-Western College Publishers, 2002.
Morris, M. H., Paul, G. W., The Relationship Between Entrepreneurship and Marketing established firms. Journal of Business Venturing, Vol, 2(3), 247-259, 1987.
Morris, M. H., Schindehutte, M., LaForge, R. W. Entrepreneurial Marketing: A Construct for Integrating Emerging Entrepreneurship and Marketing Perspectives. Journal of Marketing Theory and Practice, 10(4), 1-18, 2002.
Morrish, S. C., Deacon, J. H. A Tale of Two Spirits: Entrepreneurial Marketing at 42Below Vodka and Penderyn Whisky. Journal of Small Business and Entrepreneurship, Vol, 24(1), pp, 113-124, 2011.
Morrish, S. C., Deacon, J. H. Entrepreneurial Marketing: A Comparative Case Study of 42Below Vodka and Penderyn Whisky. Seoul, South Korea, International Council for Small Business (ICSB) World Conference 2009, 21-24 June 2009.
Pizam, Abraham. The Return of the Fifth Marketing Mix P. International Journal of Hospitality Management, Vo. 30, No. 4, pp. 763-764. 2011
Pltier, J, W; Scovotti, C. Enhancing entrepreneurial marketing education: the student perspective. Journal of Small Business and Enterprise Development. Vol. 17 (4), pp. 514-536. 2010.
Rafiq, M. & Ahmed, P. K. Using the 7Ps as A Generic Marketing Mix: An Exploratory Survey of UK and European Marketing Academics. Journal of Marketing Intelligence & Planning, 13(9), 4-15. 1995.
Raja, J. Kumar, S. A., SME entrepreneurship, firm performance and corporate governance practices in Indian service firms. Journal of Services Research. Vol, 7 (2), pp, 100-113, 2008.
Reynolds, P. L. The need for a new paradigm for small business marketing – what was wrong with the old one?", Journal of Research in Marketing & Entrepreneurship, Vol, 4(3), pp. 191-205. 2002.
Romano, C. and Ratnatunga, J. The role of marketing: its impact on small enterprise research", European Journal of Marketing, Vol. 29 (7), pp. 9-30. 1995.
Romero-Martinez, A. M. Fernandez-Rodriguez, Z. Vazquez-Inchausti, E. Exploring corporate entrepreneurship in privatized firms. Journal of World Business, Vol, 45, pp, 2-8. 2010.
Sadler, R. J. Stimulating Corporate Entrepreneurship in the Public Sector: The dance of the chameleon. Journal of Public Administration, 59(2), pp, 25-43. 2000.
Sathe, V. Corporate Entrepreneurship: Top managers and new business Creation. University of Cambridge. 2003.
Scheepers, M. J., Hough, J., Bloom, J. Z. Nurturing the corporate entrepreneurship capability. Journal of Southern African Business Review, Vol, 12(3), pp, 50-76, 2008.
Sharma, P., Chrisman, J. J. Toward a reconciliation of the definitional issues in the field of corporate entreprenruship, Journal of Entrepreneurship Theory and Practice, Vol. 22, pp.43-68. 1999.
Schachtbeck, C. The level of corportate entrepreneurship whitin small and medium-sized enterprise in the seafreight transport industry. Ph.D Thesis in Business management in university of Johannesburg, South Africa, 2011.
Sheetal, Sangeeta, Kumar, R. Marketing Strategies of Small and Medium Enterprises: A Sample Survey. International Journal of Management Sciences, Vol(1), 2, pp, 60-72, 2012.
Siggelkow, N. Rivkin, W. J., Speed and Search: Designing Organizations for Turbulence and Complexity. Journal of Organization Science, Vol, 16(2), pp. 101-122, 2005.
Simpson, M., Padmore, J., Taylor, N., Frecknall-Hughes, J. Marketing in small and medium sized enterprises. International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research, Vol, 12(6), pp, 361-387, 2006.
Siu, W., Kirby, D. A. Approaches to small firm marketing: a critique, European Journal of Marketing, Vol, 32(1/2), pp, 40-60, 1998.
Stokes, D. Putting entrepreneurship into marketing: the processes of entrepreneurial marketing, Journal of Research in Marketing & Entrepreneurship, Vol, 4(2), pp, 119-133. 2000.
Stokes, D., Wilson, N. C. Entrepreneurship and marketing education: time for the road less travelled? International Journal of Entrepreneurship and Innovation Management, Vol, 11(1), pp, 95-108, 2010,
Veenker, S., Sijde, P. C., van der, During, W., Nijhof, A. Organizational conditions for corporate entrepreneurship in Dutch organizations. Journal of Entrepreneurship, Vol, 17(1), pp, 49-58. 2008.
Vignali, C., Davies, B. J. The Marketing Mix Redefined and Mapped – Introducing the MIXMAP Model. Journal of Management Decision, Vol, 32(8), pp, 11-16. 1994.
Zahra, S, A., Filatotchev, I., Wright, M. How do threshold firms sustain corporate entrepreneurship? The role of boards and absorptive capacity. Journal of Business Venturing. Vol, 24, pp, 248-260, 2009.
Zahra, S. A. Predictors and financial outcomes of corporate entrepreneurship: An exploratory study. Journal of Business Venturing, Vol, 6,pp, 259-285, 1991.
Zahra, S. A., Gravis, D. M. Entrepreneurship and firm performance: The moderating effect of international environmental hostility. Journal of Business Venturing, 15: 469-92. 2000.
Zahra, S.A. Corporate entrepreneurship and financial performance: the case of management leveraged buyouts. Journal of Business Venturing, Vol, 10(3), pp, 225-247. 1995.
Zahra, S, A. Enviroment, corporate Entrepreneurship and finacial performance: A taxonomic approach. Journal of Business Venturing. Vol, 8(4), pp, 319-340, 1993.
Zahra, S. A. Technology strategy and financial performance: examining the moderating role of the firm's competitive environment. Journal of Business Venturing, Vol, 11(3), pp, 189-219, 1996.
Zampetakis L, A., Moustakis, V. Fostering corporate entrepreneurship through internal marketing. Europ Journal of Innovation and Management, Vol, 10(4), pp, 413-433, 2007.
Zatezalo, A., Gray, B. Competitor Orientation of Small Organisations, ANZMAC Visionary Marketing for the 21st Century: Facing the Challenge, 2000.
Zhang, Z., Wan, D. and Jia, M. Do high-performance human resource practices help corporate entrepreneurship? The mediating role of organizational citizenship behavior", Journal of High Technology Management Research, Vol, 19(2), pp, 128-138. 2008.

1. Barrett
2. Siggelkow & Rivkin
3. Mason
4. Corporate Entrepreneurship
5. Small & Medium size Enterprise
6. Established Company
7. Des, Ireland, Zahra, Floyd, Janney & Lane
8. Zahra
9. Kuratko
10. Hayton
11 . Innovation
12. Renewal
13. New Venture
14. Sharma & Chrisman
15. Marketing Mix
16. Martin
17. Entrepreneurial Marketing Mix
18. Product
19. Price
20. Place
21. Promation
22. person
23. Reynolds
24. Sheetal, Sangeeta & Kumar
25. Morrish & Deacon
26. Carson
27. Pilot
28. Farber
29 . Asad Sadi & Iftikhar
30 . Kotler & Armstrong
31 . Veenker, Sijde, During & Nijhof
32 . Romero-Martinez, Fernandez-Rodriguez & Vazquez-Inchausti
33. Www.kiec.ir
34 . Pilot
35 . Body language
36 . One-Sample T Test
37 . Correlation
38 . Friedman
39 . Independent Sample Test
40 . Factor Analysis
—————

————————————————————

—————

————————————————————


تعداد صفحات : 58 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود