تارا فایل

پروپوزال بررسی تاثیر منابع مالی بر عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش استان گیلان


پروپوزال مدیریت بازرگانی مالی

بررسی تاثیر منابع مالی بر عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش استان گیلان
مقدمه
عصر حاضر با بروز و ظهور پدیده جهانی شدن، تغییرات و تحولات اساسی ساختاری بی شماری را در ابعاد اقتصادی، تجاری و همچنین منابع انسانی به سازمان های در عرصه رقابت تحمیل نموده است. چالش های جدید فرا روی سازمان ها، اهمیت جایگاه برنامه ریزی راهبردی را برای مدیران بیش از پیش روشن ساخته، چرا که امروزه تفکر راهبردی و حرکت بر مبنای راهبردها، سازمان ها را برای رویارویی و انطباق پذیری موفقیت آمیز با محیطی چنین رقابتی و پویا توانمند می سازد که در این راستا، ارزیابی عملکرد درونی سازمان و ارزیابی محیط رقابتی که سازمان در آن فعالیت می کند به منزله دو ابزار نیرومند در اختیار مدیران به شمار می رود که به واسطه ارائه شناخت بهتر و حقیقی تر از وضعیت موجود سازمان، آن را به وضعیت مطلوب و ایده آل خود که در سند چشم انداز سازمان ترسیم شده است، رهنمون می سازد (صابری، 1392).
آموزش و پرورش همواره ارتباط نزدیکی با پیشرفت جوامع داشته و در اغلب کشورها توجه به اقتصاد مبتنی بر دانش در اولویت خاصی قرار دارد. مدل نظری رشد اقتصادی بر مکانیزم های مختلفی که آموزش و پرورش از طریق آن می تواند رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد، تاکید کرده است(موریل و اسمیت، 2011). چگونگی ارتقا سطح اثربخشی آموزشی برای تحقق اقتصاد دانایی محور به عنوان یکی از چالش های اساسی پیش روی مدیران و برنامه ریزان قرار داشته و در این خصوص سیاست های مختلفی به کار گرفته شده است که تغییر در سازکارهای تامین و تخصیص منابع مالی یکی از مهم ترین آنان به شمار می رود.
امروزه تامین مالی آموزشی بر اثر تقاضای فزاینده برای آن، از یک سو و محدودیت عمومی منابع مالی این بخش، از سوی دیگر با مشکل مواجه گشته است. این مشکل در طی دهه 1980 با کاهش سهم هزینه های آموزشی در تولید ناخالص ملی آغاز شد که دلیل اصلی آن محدودیت عرضه منابع مالی دولتی بود. این روند در چند سال اخیر در کشورهای در حال توسعه که در اغلب آن ها تامین مالی آموزشی بر عهده دولت بود، نیز آغاز شده است.
در ایران، پژوهش هاى معدودی برای ارزیابی میزان و نحوه تاثیر عوامل آموزشی انجام شده است، اما تاثیر و اهمیت منابع مالی در عملکرد آموزشی، به ویژه در مناطق آموزش و پرورش استان گیلان مورد بررسى قرار نگرفته است، از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر منابع مالی بر عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش استان گیلان صورت پذیرفته است.

بیان مسئله
در تغییر و تحولات سازمان ها در عصر حاضر، آنچه مدیران این سازمان ها را در مواجهه با چالش های اقتصادی، فنی و دانشی فرا رو، توانمند می سازد، همانا استفاده بهینه از امکانات، منابع و ظرفیت های بالقوه موجود در بخش های مختلف سازمان است. بدیهی است، دستیابی به این مهم بدون شناخت وافی و کافی مدیران از میزان مطلوبیت و مرغوبیت امکانات، فعالیت ها و نتایج عملکردشان در محیط های پیچیده و پویای کنونی امکان پذیر نمی باشد (دویگون و پازیوراس :189:2010). نظام آموزشی فرایند بسیار پیچیده ای است که مانند هر سیستمی دارای درونداد، فراگرد و برونداد است. تجزیه و تحلیل نظام آموزشی یا مطالعه و شناخت اجزا یا مولفه های تشکیل دهنده آن از طریق معرفی و انتخاب نشانگرهای بخش های مختلف دسترسی به فرصت های آموزشی، فضای آموزشی و تجهیزات، نیروی انسانی، کارایی درونی و بیرونی و در نهایت منابع مالی، نخستین گام در فرایند برنامه ریزی و آینده نگری این بخش زیربنایی و اقتصاد دانایی محور است. امروزه تامین منابع مالی آموزش و پرورش در سراسر جهان خصوصاً در کشورهای در حال توسعه با بحران جدی روبرو است زیرا از یک سو افزایش تقاضا برای آموزش از طریق رشد سریع جمعیت، گرایش خانواده ها به فراهم کردن تحصیلات برای فرزندان خود، درآمد نسبتاً بیش تر باسوادان و افراد با تحصیلات بالا نسبت به سایر افراد جامعه و نیز تاکید بر برخورداری از حقوق اجتماعی از طرف دیگر پدیده جهانی شدن، رشد روزافزون فناوری اطلاعات و کاربرد و استفاده آن در زندگی روزمره و مهم تر از همه این ها محدودیت منابع مالی و کسری ساختاری بودجه در نظام های آموزشی این معضل را حادتر نموده است. با توجه به این مهم و اهمیت و جایگاه آموزش و پرورش در فرایند رشد و توسعه کشور و کمبود و کسری منابع مالی آموزش و پرورش بررسی تحول نشانگرهای مالی و روند تغییرات منابع مالی اختصاص یافته به آموزش و پرورش براساس نشانگرها یا شاخص های مالی کارا و کاربردی مختلف می تواند به عنوان ابزاری در فرایند بودجه ریزی و تخصیص منابع به این بخش زیربنایی اقتصاد دانایی محور مورد استفاده مسئولان و دست اندرکاران، سیاست گذاران و برنامه ریزان کلان و خصوصاً تصمیم گیرندگان بخش تامین، تخصیص و توزیع منابع مالی آموزش و پرورش قرار گیرد (صراف و همکاران، 1385).
بدیهی است که این امر در مدارس که مرکز تولید خلاقیت در جهت تولید، ترویج دانش هستند، از اهمیت خاصی برخوردار است و مدیران موسسات آموزشی نیز برای دستیابی به عملکرد مطلوب و بهره برداری از همه منابع و امکانات موجود لازم است ضمن به کارگیری مدیریت صحیح منابع مالی، به ارزیابی عملکرد گروه ها و واحدهای آموزشی نیز بپردازند(باب کوک و جولیان1، 2009). نکته مهم این است که مدرسه و مناطق آموزش و پرورش به میزان فراوانى، به میزان و نحوه تخصیص منابع مالی وابسته هستند(نادری، 1390). به عبارت دیگر، بدون منابع مالی کافی، واحدهای آموزشی و نیز مناطق آموزش و پرورش، امکان جذب سرمایه انسانی مورد نیاز را ندارند، نمی توانند فضا و تجهیزات آموزشی مناسب را تامین کنند، تامین منابع درسی و… برایشان ممکن نیست (دیکن و هاستن، 2010). از این رو، بودجه و منابع مالی یکی از مهمترین عوامل آموزشی محسوب می شود. بنابراین بهترین راه برای شناخت موضوع و ابعاد تامین منابع مالی آموزش و پرورش این است که آن را به عنوان موضوعی مبتنی برتصمیم گیری در نظر گرفت، چرا که تامین منابع مالی آموزش وپرورش سازوکارهای سیاسی برای تصمیم گیری در هر جامعه را منعکس می‎سازد (لوین، 398:1381). برای ارزیابی علمی این مسائل و مباحث، باید روند تخصیص منابع (سرانه) و نیز رابطه بین منابع مالی و عملکرد آموزشی تحلیل و ارزشیابی شود تا بتوان دریافت که "مسئله اصلی" آموزش و پرورش، میزان منابع است یا "نحوه استفاده از منابع" در این زمینه، باید عملکرد آموزشی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بررسى شود و عوامل موثر بر آن مورد ارزیابی قرار گیرد.
با توجه به اهمیت تخصیص منابع مالی بر روند توسعه و پیشرفت دانش در آموزش و پرورش، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر منابع مالی بر عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش استان گیلان صورت پذیرفته است. آیا منابع مالی بر عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش استان گیلان تاثیر دارد؟

اهمیت و ضرورت تحقیق
آموزش بدون ارزشیابی و بازخورد امری عقیم و بدون موفقیت است(خادمی و فخرزاده، 24:1392). آموزش و پرورش، بازوی مهم ارائه خدمات دانشی است و بخش عمده منابع علمی کشور را به خود اختصاص می‎دهد. با عنایت به محدودیت منابع ارزشمند آموزش و کشور، تخصیص درست منابع، اعمال مدیریت علمی، برنامه ریزی صحیح و اصولی گامی مهم در دست یابی به اهداف نظام علمی خواهد بود. پژوهش حاضر نشان داده است که برای ارتقای سطح عملکرد آموزشی، به کارگیری نظام منابع مالی از جمله اولویت‎های مهم است که، در کنار برنامه ریزی جامع و نظام کنترل و نظارت مناسب در ساختاری اصولی، می تواند موجبات ارتقای سطح عملکرد را فراهم آورد (صادقی و زارع، 1388). به اعتقاد بسیاری از مسئولان، مهمترین مسئله آموزش و پرورش کشور برای بهبود کیفیت، تامین نیازهای آموزشی، ایجاد تحول در نظام آموزش و پرورش و… "کمبود منابع مالی" است. به عبارت دیگر، افزایش منابع مالی مهم ترین راه حل برای تامین مطلوب نیازهای آموزشی و بهبود کیفیت تصور می شود. حتی ایجاد هر گونه تحول در نظام آموزش و پرورش، منوط به منابع مالی جدید است (نادری، 1390).
مفهوم کیفیت در آموزش و پرورش مقوله ای پیچیده و چند بعدی است و به تغییر یا تغییراتی گفته می شود که در رفتارهای دانش آموزان پدید می آید (دوهرتی، 2008).پیشرفت تحصیلی و عوامل موثر بر آن سال هاست که مورد توجه متخصصان آموزش و پرورش قرار گرفته است. با توجه به آشکار شدن اهمیت پیشرفت تحصیلی در دنیای امروز، شناسایی و بررسی عوامل و متغیر های موثر بر آن حائز اهمیت فراوان است. تحقیقات تجربی بر عوامل روان شناختی و محیطی که پیشرفت تحصیلی را پیش بینی می کنند تمایز یافته اند (گووی و ولرند، 2009).
در بین عوامل و نهاده های آموزشی، منابع و امکانات (مانند منابع مالی و نیروی انسانی) مورد توجه ویژه بوده است و پژوهشگران به دنبال پاسخ به این پرسش بوده اند که آیا رابطه ای بین منابع و امکانات عملکرد آموزشی وجود دارد؟ اهمیت بررسى موضوع مذکور به این دلیل است که دولت ها منابع مالی فراوان و روزافزونى به آموزش و پرورش اختصاص داده اند، اما نتایج مورد انتظار را (به ویژه به صورت ارتقای کیفیت آموزش) مشاهده نکرده اند. از این رو، پژوهش های متعددی درنهاد های علمی پژوهشی(دانشگاه ها و موسسات پژوهشی) و اجرایی سیاست گذاری طراحی و اجرا شده اند و افرادی مانند هنوشک (2003) نتایج آنها را در پژوهش هاى فراتحلیل به میزان بسیارى مورد ارزیابی قرار داده اند. نتیجه و جمع بندی نهایی فراتحلیل های هنوشک نشان مى دهد که منابع اختصاص یافته، رابطه مثبت و معنی داری با عملکرد آموزشی نداشته است. این قبیل یافته ها، موجب بیان پرسش هاى پژوهشی جدید و مهم ترى در دو حوزه مرتبط، یعنی روش شناسی ارزیابی عوامل و نهاده های آموزشی و نحوه استفاده از منابع و امکانات شده است. در ایران، پژوهش هاى معدودی برای ارزیابی میزان و نحوه تاثیر عوامل آموزشی انجام شده است، اما تاثیر و اهمیت منابع مالی در عملکرد آموزشی، به ویژه در مناطق آموزش و پرورش استان گیلان مورد بررسى قرار نگرفته است.

اهداف تحقیق
هدف اصلی
* سنجش میزان تاثیر منابع مالی بر عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش استان گیلان.

اهداف فرعی
* سنجش تاثیر میزان " سرانه" بر عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش استان گیلان .
* سنجش تاثیر میزان "کمک بخش دولتی" بر عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش استان گیلان
* سنجش تاثیر میزان "کمک مردمی" بر عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش استان گیلان .

فرضیه های تحقیق
فرضیه اول :بین منابع مالی سرانه و معدل دانش اموزان رابطه معناداری وجوددارد.
فرضیه دوم :بین منابع مالی سرانه ونسبت دانش اموز به کلاس رابطه معناداری وجود دارد.
فرضیه سوم :بین کمک مردمی و معدل دانش اموزان رابطه معنا داری وجوددارد.
فرضیه چهارم :بین کمک مردمی و نسبت دانش اموز به کلاس رابطه معنا داری وجود دارد.
فرضیه پنجم:بین کمک بخش دولت و نسبت دانش اموز به کلاس رابطه معنا داری وجود دارد.
فرضیه ششم:بین کمک بخش دولت و معدل دانش اموزان رابطه معناداری وجوددارد.

مدل مفهومی تحقیق
متغیر مستقل پژوهش حاضر منابع مالی می باشد که از طریق بررسی اسناد مالی و همچنین میزان سرانه و کمک بخش دولت و کمک های مردمی مورد اندازه گیری قرار می گیرد.
متغیر وابسته پژوهش حاضر عملکرد آموزشی می باشد که از طریق اندازه گیری معدل و نسبت دانش اموز به کلاس به عنوان کیفیت آموزشی مورد اندازه گیری قرار می گیرد، که مدل مفهومی آن (برگرفته از نادری و عزتی، 1388) به شرح زیر می باشد.

شکل 1-1 مدل مفهومی تحقیق

تعریف اصطلاحات و واژه ها
تعریف مفهومی
عملکرد آموزشی
برخی نظیر مورهد و گریفین (2003) عملکرد را نحوه ادای وظایف و مسئولیتهای محول شده می دانند که در برگیرنده فرایند و نتیجه عملکرد مجموعه ای از امور است، که عملکرد رفتارهای مرتبط با شغل می دانند که افراد از خود نشان می دهند؛ عملکرد آموزشی عبارت است از کمیت و کیفیت آموزش های ارائه شده توسط فرد یا گروه آموزشی (عزتی، 1391).

منابع مالی
منابع مالی یکی از عوامل و نهاده های آموزشی است که که هر دولت به بخش های مختلف از جمله آموزش و پرورش اختصاص می دهد(لاد و هنسن، 1999). و تامین مالی، یعنی مدیریت بر منابع سرمایه ای و کسب منابع مالی لازم برای شرکت یا موسسه جهت دستیابی به اهداف (امین، 1392). در واقع "تامین مالی" به آن بخش از دانش مالی اطلاق می شود که روش های مختلف را جهت جذب نقدینگی با بهترین ساختار و کمترین هزینه سرمایه، ابداع یا مورد بررسی قرار می دهد(لارنس، 2009).

تعریف عملیاتی
عملکرد آموزشی
در این پژوهش عملکرد آموزشی از طریق اندازه گیری معدل و نسبت دانش آموز به کلاس به عنوان کیفیت آموزشی مورد اندازه گیری قرار می گیرد.
* معدل: میانگین نمرات اکتسابی دانش آموزان در سال تحصیلی
* نسبت دانش آموز به کلاس : این شاخص تعداد دانش آموزان به کلاس های موجود در مدارس را مورد مطالعه قرار می دهد.

منابع مالی
بهترین راه برای فهم و شناخت زمینه تامین منابع مالی آموزش و پرورش این است که آن را به عنوان یک پدیده مبتنی بر تصمیم گیری در نظر گرفت که در آن تصمیم های آموزشی باید به شیوه های تامین منابع مالی برای آموزش و پرورش ترجمه شوند. نظام تامین منابع مالی برای دولت، ساز و کارهای سیاسی برای تصمیم گیری، ساختار و تشکیلات اداری به کارگیری تصمیم ها را به شکل خاص خود داراست(مویدی، 1382).
طبق ماده 11 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش در استانها و شهرستانها و مناطق کشور منابع مالی مدرسه از سه جنبه اساسی مورد ارزیابی و داوری قرار می گیرند:

الف) سرانه
اعتبارات دولت که به استناد تبصره های 1 و 2 ماده واحده قانون نحوه هزینه سرانه از محل اعتبارات کل آموزش و پرورش و یا سازمان های وابسته به حساب واحد آموزشی و پرورشی واریز می گردد که این نوع اعتبارات را سرانه می گویند.
ب) کمک های بخش دولتی
وجوهی است که به عناوین مختلف از طریق دستگاهها و سازمانهای دولتی غیر از آموزش و پرورش برابر مقررات برای مصارف خاص در اختیار مدرسه قرار می گیرد (مویدی، 1382)
ج) کمک های مردمی
مشارکت پذیری والدین در مدارس به عنوان نیاز اجتناب ناپذیر عصر ما همه ابعاد انسانی را در سطوح مختلف فکری، عاطفی و رفتاری در مدارس را تحت پوشش قرار می دهند(جیمز، 2010). کمک های مردمی که حسب دستورالعمل و بخشنامه های مربوطه به وسیله اشخاص حقیقی جهت انجام هزینه ها به حساب واحدهای آموزشی واریز می گردد.

قلمرو تحقیق (زمانی، مکانی، موضوعی)
قلمرو زمانی
قلمرو زمانی این تحقیق مربوط به سال 88الی92 می باشد.

قلمرو مکانی
قلمرو مکانی پژوهش حاضر مقطع متوسطه 33 منطقه آموزش و پرورش استان گیلان می باشد.

قلمرو موضوعی
این تحقیق از نظر موضوعی در حوزه مدیریت مالی مورد مطالعه قرار گرفته است.
جامعه، نمونه و روش نمونه گیری
جامعه آماری عبارتست از تعدادی از عناصر مطلوب مورد نظر که حداقل دارای یک صفت مشخص باشند صفت مشخصه صفتی است که بین همه عناصر جامعه آماری مشترک و متمایز کننده جامعه آماری از سایر جوامع باشد. (دلاور، 1390)
جامعه آماری تحقیق، کلیه مناطق 33 گانه اموزش و پرورش استان گیلان از سال 1388تا پایان سال 1392 می باشد.
نمونه آماری عبارتست از تعداد محدودی از آحاد جامعه آماری که بیان کننده ویژگی های اصلی جامعه باشد (عادل آذر، 1382).
نمونه گیری یعنی انتخاب تعدادی از افراد، حوادث و یا اشیا که از یک جامعه تعریف شده، به عنوان نماینده آن جامعه انتخاب می شود (دلاور،1390). در این پژوهش مقطع متوسطه 33 منطقه آموزش و پرورش استان گیلان به عنوان نمونه آماری مورد مطالعه قرار گرفته شد.که از طریق بررسی اسناد مالی درمدارس و همچنین از طریق ارشیو اطلاعات اداره کل اموزش و پرورش استان گیلان و تمامی ادارات اموزش و پرورش مناطق 33 گانه استان گیلان، جهت بررسی میزان معدل دانش اموزان، تعداد دانش اموزان و تعداد کلاس برای عملکرد اموزشی و میزان کمک مردمی و سرانه دانش اموزان و میزان کمک های بخش دولتی برای منابع مالی نمونه گیری انجام شده است.

جمع آوری و طبقه بندی داده ها
داده ها و اطلاعات مورد نیاز از منابع متعدد و به روش های زیر استخراج، گرداوری و طبقه بندی گردیده و در بخش های مربوطه مورد استفاده قرار گرفته است :

منابع کتابخانه ای
روشهای کتابخانه ای در تمامی تحقیقات علمی مورد استفاده قرار می گیرد، ولی در بعضی از آنها در بخشی از فرایند تحقیق از این روش استفاده می شود و در بعضی از آنها تا انتها متکی بر یافته های تحقیق کتابخانه ای است و از آغاز تا انتها متکی بر یافته های تحقیق کتابخانه ای است (حافظ نیا، 1382 :164).
در این تحقیق، به منظور شناخت ادبیات و سوابق موضوع و بررسی روند مقوله مورد بحث از روش کتابخانه ای در بخشی از فرایند تحقیق استفاده گردیده است؛ در روش کتابخانه ای از منابع و مطالعات کتابخانه ای، مراجعه به پایگاه های اینترنتی اسناد و مدارک علمی داخلی و خارجی و نیز مقالات موجود، استفاده گردیده است.

نرم افزار آماری و اقتصاد سنجی
در مرحله جمع آوری، طبقه بندی و پردازش اولیه داده ا از نرم افزار Excel استفاده شده است. در این مرحله داده ای مربوط به متغیرهای تحقیق مستقیما وارد اکسل شده است.پس از انجام طبقه بندی مناسب بر روی داده ها و انجام محاسبات و پردازش اولیه اطلاعات خروجی با استفاده از نرم افزار8Eviews برای اجرای مدل و آزمون فرضیات مورد استفاده قرار گرفته است.

معرفی الگوی رگرسیون چند متغیره برای آزمون فرضیات تحقیق
اگر بخواهیم بدانیم که در میان مجموعهای از پیش بینی کنندهها کدام یک بیش ترین اهمیت را در تبیین واریانس دارد و کدام یک در درجه دوم قرار دارد و همین طور تا آخر، میتوانیم یک تحلیل رگرسیون چند متغیری را انجام دهیم (سکاران، 1390)
برای آزمون فرضیات تحقیق از مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است .این مدلها را می توان به صورت زیر تعریف نمود:

مدل استفاده شده برای فرضیه اصلی
* بین منابع مالی و عملکرد اموزشی رابطه معناداری وجود دارد.
فرضیه اصلی: (3-1)
Amalkard=βO+β1mfin+£it

mfin به عنوان منابع مالی و Amalkard به عنوان عملکرد اموزشی و £it به عنوان پسماند مدل می باشد.
مدل استفاده شده برای فرضیه فرعی اول
* بین سرانه و معدل دانش اموزان رابطه معنا داری وجود دارد
(3-2)برای آزمون فرعی اول از مدل خطی استفاده شده است:
Aveit=βO+β1RXSit+£it

مدل استفاده شده برای فرضیه فرعی دوم
* بین سرانه و نسبت دانش اموز به کلاس رابطه معنا داری وجود دارد
(3-3) برای آزمون فرعی دوم از مدل خطی استفاده شده است:
RSTit=βO+β1RXSit+£it

مدل استفاده شده برای فرضیه فرعی سوم
* بین کمک مردمی و معدل دانش اموزان رابطه معنا داری وجود دارد.
(3-4) برای آزمون فرعی سوم از مدل خطی استفاده شده است:
Aveit=βO+β1RXmit+£it

مدل استفاده شده برای فرضیه فرعی چهارم
* بین کمک مردمی و نسبت دانش اموز به کلاس رابطه معنا داری وجود دارد.
(3-5) برای آزمون فرعی چهارم از مدل خطی استفاده شده است:
RSTit=βO+β1RXmit+£it

مدل استفاده شده برای فرضیه فرعی پنجم
* بین کمک دولت ونسبت دانش اموزبه کلاس رابطه معناداری وجوددارد.

(3-6) برای آزمون فرعی پنجم ازمدل خطی استفاده شده است:
RSTit=βO+β1 RXdit+£it

مدل استفاده شده برای فرضیه فرعی ششم
فرضیه فرعی ششم: بین کمک دولت و معدل دانش اموزان رابطه معنا داری وجود دارد.
(3-7)برای آزمون فرعی ششم از مدل خطی استفاده شده است:
Aveit=βO+β1RXdit+£it
در این معادله متغیر وابسته AVe به عنوان معدل دانش اموزان و RST به عنوان نسبت دانش اموز به کلاس می باشند.و βO عرض از مبدا مدل و RXd به عنوان کمک بخش دولت در اموزش و پرورشi در سالt و RXm به عنوان کمک مردم به اموزش و پرورشiدر سال tو RXS به عنوان سرانه سهم دانش اموزان آموزش و پرورش i در سال tو β1 به عنوان ضریب متغیر مستقل رگرسیون و £i به عنوان پسماند مدل می‎باشد.

آزمون فرضیه ها
مهمترین و اولین مرحله در آزمون فرضیه، تبدیل فرضیه های پژوهشی و نقیض ان به فرضیه های آماری است که به فرض صفر (HO) و فرض یک (H1) معروف هستند .مقدارP-Value یک آزمون آماری، مقدار احتمالی است که میزان سازگاری داده های نمونه را با نتیجه فرض صفر اندازه می گیرد. نتیجه ای که از آزمون مبتنی بر (p-value) بدست می آید از نظر ریاضی هم ارز با نتیجه ای است که از قاعده تصمیم متناظر، مبنی برآماره آزمون استاندارد شده حاصل می شود . قاعده تصمیم مبتنی بر (p-value) بدین صورت است که اگر (a≤p-value) باشد گزینه Ho را نتیجه می گیرد و بالعکس اگر (α>P-value)باشدگزینه H1 نتیجه گرفته می شود. لذا در جدول حاصله از آزمون ها وبا فرض در نظر گرفتن α=%5 اگر میزان (p-value) محاسبه شده از 0.05 کمتر باشد فرض صفر رد و فرض مقابل آن پذیرفته می شود.
از آنجا که در آزمون فرضیات به دنبال اثبات فرضیه صفر نیستیم بلکه تنها می توان فرضیه ها را تایید یا رد کرد. بنابراین حتی اگر آماره در ناحیه بحرانی پذیرش فرض صفر قرار گیرد و فرض صفر رد نشود دلیل بر آن نیست که فرض صفر درست است بلکه تنها با احتیاط می توان گفت که در حال حاضر امکان درستی فرض صفر وجود دارد. بنابراین براساس نتایج حاصل از آزمون فرض های آماری و پس از تایید یا رد Ho می توان در خصوص تایید یا رد فرضیات تحقیق قضاوت و نتیجه گیری کرد.
مسائل مورد توجه در تخمین مدل
می دانیم که مدل کلاسیک رگرسیون خطی بر اساس چند فرض ساده به شرح زیر است:
فرض 1:میانگین شرطی جزء اخلال جامعه(ui) صفر است.
فرض2: واریانس شرطی(ui) ثابت یا همسان است.
فرض3: خود همبستگی در اجزاء اخلال و جود ندارد.
فرض4: u ها به طور طبیعی با میانگین و واریانس داده شده در فروض 1 و 2 توزیع شده اند.
فرض5: مدل رگرسیون به طور صحیح تصریح شده است یعنی تورش تصریح و جود ندارد.
حال اگر یک یا چند فرض از فروض فوق براورده نشده باشد برای خصوصیات تخمین زننده های مدل چه پیش می اید ودر این حالت چه می توان کرد (گجراتی، 1390). بنابراین قبل از تخمین و اجرای مدلهای رگرسیونی، لازم است از وجود برخی شرایط در بین متغیرها اطمینان حاصل شود بنابراین به منظور اطلاع از برخورداری داده های تحقیق از شرایط لازم، انجام تعدادی آزمون بر روی متغیرها ضروری می باشد که در ادامه فصل به اختصار به کلیات آنها اشاره می شود.

نرمال بودن
برای بررسی نرمال بودن2 داده ها از آزمون های نرمال بودن استفاده می شود. این آزمون ها به طور کلی به دو گروه شامل روش های ترسیمی3 وروش های عددی4 تقسیم می شوند. روش های ترسیمی تنها تصویری از توزیع متغیر تصادفی را ارائه می کنند اما روش های عددی قادرند معیاری عینی و کمی برای قضاوت در خصوص نرمال بودن توزیع متغیر تصادفی فراهم نماید. در روش های عددی می توان هم از امار توصیفی و هم از تکنیک ها و هم آزمون های مختلف امار استنباطی استفاده کرد. در این آزمون از اختلاف بین ضریب کشیدگی و چولگی داده های مورد برسی می توان به نرمال بودن توزیع داده ها پی برد.
در این آزمون فرض صفر مبتنی بر نر مال بودن است که در صورت به دست امدن احتمال تایید کم تر از 5% فرض صفربا احتمال 95% اطمینان رد می شود این آزمون در جریان بررسی امار توصیفی داده های تحقیق انجام شده است (افلاطونی و نیک بخت 1389) در صورت رد شدن فرض نرمال بودن به قضیه حد مرکزی5 استناد می کنیم این قضیه می گوید توزیع میانگین تعداد زیادی متغیر تصادفی نرمال (یا به طور کلی متقارن) است حتی اگر توزیع خود متغیر ها نرمال نباشد برای استفاده از قضیه حد مرکزی باید به شرایط ان نیز توجه کرد قضیه حد مرکزی زمانی کاربرد دارد که :
* مقادیر تصادفی از یک توزیع باشد
* مقادیر مستقل از هم باشند
* وتوزیع مقادیر دارای میانگین وانحراف معیار متناهی باشد.
در قضیه حد مرکزی هرگاه مجموع و یا متوسط مورد استفاده و اندازه نمونه به قدر کافی بزرگ باشد انتظار می رود که تخمین زننده دارای یک توزیع نرمال (البته به طور تقریبی) در نمونه گیری های مکرر باشد.
بدیهی است که داده های مالی همه این شرایط را ندارند و در واقع هیچ کدام را ندارند به خصوص وقتی در مورد داده های غیر نرمال صحبت می کنیم بهترین توزیع توزیع هایی با واریانس نا محدود (نامتناهی) هستند این باعث می شود که نتوانیم از خواص توزیع نرمال و قضیه حد مرکزی استفاده کنیم این موضوع اگر چه برای محققینی که قصد مدل سازی واقعی تریاز داده های مالی را دارند جذاب است اما تحقیقات مالی را که طی دهه های گذشته صورت گرفته بود .بااین حال هنوز می توان برخی از این سه شرایط را تا حدی آزاد کرد و همچنان از خواص قضیه حد مرکزی استفاده کرد. برای مثال اینکه توزیع متغییرهای تصادفی کاملا یکسان باشد ضروری نیست (برای n های بزرگ). به ان دلیل است که هر کدام از متغیرها تاثیر کوچکی بر مجموع دارد .همچنین در صورت وجود همبستگی ضعیف بین متغیرها، همچنان می توان از این قضیه استفاده کرد .(بی غم ازاد، معصومه، 1391)

ناهمسانی واریانس
یکی از موضوعات مهمی که در اقتصاد سنجی به آن برخورد می کنیم موضوع ناهمسانی واریانس است. ناهمسانی واریانس به این معناست که در تخمین مدل رگرسیون مقادیر جملات خطا دارای واریانس های نابرابر هستند. یکی از فروض کلاسیک در تحلیل رگرسیون همگن یا همسان بودن توزیع واریانس خطااست که در صورت نقض شدن این فرض، اجزای اخلال دارای ناهمسانی واریانس6 خواهند بود .ناهمسانی واریانس در واقع، به دلیل برابر نشدن واریانس متغیر وابسته در دوره های مختلف به وجود می اید.در صورت نابرابری واریانس متغیر وابسته، واریانس اجزای اخلال نیز در ادوار مختلف یکسان نخواهد بود . که در نتیجه، تخمین مدل دچار تورش و عدم کارایی می گردد. برای تشخیص ناهمسانی واریانس در مدل از روشهای مختلف مانند : به روش ترسیمی و اسپیر من می توان استفاده کرد .
در نرم افزارEviews قابلیت استفاده از آزمونهای وایت و نوی وست وجود دارد .آزمون وایت در دو شکل مقطعی و غیر مقطعی عمل می کند .در حالت مقطعی حاصلضرب متغیر مستقل خود به عنوان یک متغیر جدیدو مستقل شناسایی می شود در آزمون وایت فرض صفر (HO) معادل همسانی واریانس ها و فرض جانشین (H1) معادل ناهمسانی واریانس ها تعریف شده است .و براساس نتیجه آزمون می توان در مورد ناهمسانی واریانس ها قضاوت کرد .برای رفع ناهمسانی واریانس در نرم افزارEviews از ماتریس واریانس–کو اریانس استاندارد استفاده می شود (گجراتی، 1390).

خود همبستگی
یکی دیگر از موارد نقض فروض کلاسیک، همبستگی پیاپی7 یا خود همبستگی8 است که به وضعیتی اشاره می کند که در ان میان اجزای اخلال نوعی رابطه همبستگی بر قرار است . چنین حالتی به دلیل ارتباط جزء اخلال هر مشاهده (تفاوت متغیر وابسته با مقدار تخمینی اش) با جزء اخلال مشاهده دیگر به وجود می‎اید. همبستگی پیاپی یا خود همبستگی در چندین نوع یا مرتبه قابل مشاهده است برای مثال در همبستگی پیاپی مرتبه اول9 اجزای اخلال یک دوره زمانی به طور مستقیم با اجزای اخلال یک دوره بعد همبستگی دارند اهمیت توجه به این موضوع از ان جهت است که وجود همبستگی پیاپی کارایی براورد کننده (تخمین زن) حداقل مربعات معمولی10 (OLS) را تحت تاثیر قرار می دهد راه حل متداول برای برسی احتمال وجود همبستگی پیاپی استفاده از اماره دوربین واتسون11 می باشد این اماره به طور معمول بین صفر تا چهار تغییر می کند مرز تقریبی بین همبستگی پیاپی مثبت و منفی عدد 2 است اگر اماره بالاتر از 2 باشد بیانگر وجود خود همبستگی منفی و اگر کمتر از 2 باشد نشان دهنده وجود خود همبستگی مثبت است چنانچه آماره در حدود 2 باشد به این معنی است که در رگرسیون خود همبستگی مرتبه اول وجود ندارد از طریق مراجعه به جداول آماری مربوط به دوربین واتسون می توان نسبت به رد یا قبول وجود خود همبستگی قضاوت و نتیجه گیری کرد با تشخیص ساختار همبستگی ها به ویژه با آزمون نمودار AFC یا آزمون تشخیص ساختار ARMA در Eviews 8 می توان روش مناسب برای رفع خود همبستگی را در مدل یافت به این ترتیب در صورت برخورداری از ساختار ARMA مدل با اضافه کردن ترکیبات AR یا MA در بین مولفه های مدل اجرا می گردد (جعفری سرشت، 1389)

هم خطی
یکی از اهداف رگرسیون چندگانه تعیین اثر هر یک از متغیرهای مستقل با ثابت نگه داشتن سایر متغیرهای مستقل می باشد. این هدف در مرحله اول با برآورد ضرایب رگرسیونی در مدل محقق می گرد. اما اگر بین متغیرهای مستقل رابطه خطی برقرار باسد جواب یکتایی برای متغیرها قابل دستیابی نیست. در این صورت مشکل هم خطی برای مدل رگرسیونی بوجود آمده و محقق در برآورد صحیح پارامترها دچار مشکل می‎شود. مشکلات ناشی از هم خطی در یک مدل رگرسیونی روی اریبی ناشی از حذف متغیر و نیز واریانس پارامترها می باشد.
هم خطی در اثر خطی یا فنی متغیر های مستقل مدل به وجود می اید معیار تشخیص هم خطی (که به تورم واریانس معروف است) مبتنی بر تغییر ضریب تعیین و واریانس رگریسیون در نتیجه ورود متغیرهای هم خط به مدل است. از جنبه کاربردی تا زمانی که میزان توزیع دهندگی مدل به واسطه ورود متغیرهای هم خط کاسته نشود و ضرایب رگرسیونی ان ها نیز معنا دار باشد در جهت رفع هم خطی اقدامی صورت نمی‎گیرد.
راه کار رفع هم خطی پیش از حذف متغیر های شدیدا هم خط استفاده از تحلیل عاملی یا همان ادغام کردن تاثیر متغیر های هم خط در قالب یک متغیر روی مدل است (جعفری سرشت1389).

مانایی متغیرها
از آنجا که ممکن است متغیر های اقتصادی دارای سری زمانی نامانا باشند بنابر این باید قبل از به کارگیری در مدل بررسی لازم در خصوص مانایی ان ها صورت گیرد و نسبت به مانا یا نامانا بودن متغیر های سری زمان اطمینان حاصل شود در واقع به طور معمول عملیاتی مانند استفاده از روش حد اقل مربعات معمولی در تحقیقات تجربی با فرض مانا بودن متغیرهای سری زمانی صورت می گیرد. مانایی در مجموع به دو شکل مانای اکید و مانای ضعیف قابل بررسی است. مانای اکید به این معنی است که عامل تغییر زمان هیچگونه تاثیری بر تابع توزیع مشترک ندارد . در عمل با توجه به دشوار بودن آزمون های مانایی اکید محققان معمولا از آزمون های مانایی ضعیف استفاده می کند بر همین اساس متغیرها در صورت برخورداری از خصوصیات مانایی ضعیف مانا شناخته می شوند ثبات میانگین ثبات واریانس وثبات کوواریانس فر ایند تصادفیx به ازای مختلف مقادیرt از خصوصیات مانایی ضعیف است.
موضوع مانایی می تواند برای مدل تلفیقی نیز همانند مدل های سری زمانی مطرح گردد. آزمون معمول به منظور برسی مانایی در مدل تلفیقی آزمون ریشه واحد می باشد. نرم افزارEviews 8 از آزمونهای مختلفی نظیر آزمون لوین لین و چو12(2002) آزمون بریتونگ (2000) آزمون ایم پسران و شین13 (2003) آزمون ریشه واحدفیشر-دیکی فولر تعمیم یافته14 و آزمون ریشه واحد فیشر-فیلیپس پرون15 (مادلاو وو1999) و چویی16 (2001) به منظور محاسبه ریشه واحد می تواند استفاده کند. (مشکی، 1390).

منابع فارسی
1-آرمسترانگ، مایکل(1385)، مدیریت عملکرد، ترجمه دکتر بهروز قلیچ خانی، دکتر داریوش غلام زاده، تهران، مرکز آموزش تحقیقات صنعتی ایران
2-انصاری، عبدالله(1389)، بررسی نقش دولت در تامین منابع مالی آموزش و پرورش ایران، علوم تربیتی، شماره 104، 58-31.
3-احمدی، اکبر و بهکیش، محمد مهدی(1382)، الگویی برای تخصیص برنامه ای و کنترل منابع مالی با استفاده از منطق فازی، برنامه ریزی و بودجه، شماره 82، 120-81.
4-افلاطونی، عباس نیکبخت، لیلی، 1389، کاربرد اقتصاد سنجی در تحقیقات حسابداری، مدیریت مالی و علوم اقتصادی، انتشارات ترمه، چاپ اول، ص 108-23.
5-الوانی، سیدمهدی(1391)، مدیریت عمومی، تهران، نشر نی، چاپ سی و ششم
6-الهی، شعبان و حیدری، بهمن(1387)، مدیریت ارتباط با مشتری، چاپ دوم، تهران، شرکت چاپ و نشر بازرگانی وابسته به موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی
7-ایران زاده، سلیمان، باقری، داود و آذرنسب، اصغر(1390)، ارائه مدل درخت ارزیابی فازی برای بررسی سیستمهای ارزیابی عملکرد کارکنان و انتخاب سیستم ارزیابی مناسب برای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی، فراسوی مدیریت، شماره 17، 89-55.
8-بیاضی، علی؛ عقیلی، حسن و معین نجف آبادی، فقیهه(1388)، مدل جامع مدیریت عملکرد سازمانها، مجله تدبیر، شماره211، 54-49.
9-بی غم آزاد، معصومه(1391)، تاثیر اندازه شرکت بر خطای پیش بینی سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه ازاد واحد رشت.
10-تولایی، روح الله(1386)، رویکردهای نوین به ارزیابی عملکرد سازمان ها، دو ماهنامه توسعه انسانی پلیس، شماره 12، 30-9
11-جعفری سرشت، داوود(1389ارائه مدل تجربی تاثیر خصوصی سازی بر نقد شوندگی بورس اوراق بهادار تهران، رساله دکتری، دانشگاه تهران.
12-حافظ نیا، محمد، 1383، " مقدمه ای بر روش تحقیق در علوم انسانی"، انتشارات سمت، تهران
-13خاکی، غلامرضا، (1391)، روش تحقیق در مدیریت، تهران، انتشارات فوژان، چاپ دوم
14-خادمی زارع، حسن و فخرزاده، محمدباقر(1392)، تلفیق مدیریت مشارکتی و سیستمهای فازی برای ارزیابی عملکرد آموزشی دانشجویان، شماره 69، 40-23.
15-خدائی، سمیه (1387).ارزیابی عملکرد شعب تامین اجتماعی شهرستان های استان تهران با استفاده از رویکرد ترکیبی تحلیل پوششی داده های فازی و کارت امتیازی متوازن، پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران.
-16دلاور، علی(1390)، روش تحقیق در روان شناسی و علوم تربیتی، تهران، انتشارات ویرایش، چاپ سی و هشتم
17-رحیمی، غفور(۱۳۸۵)، ارزیابی عملکرد و بهبود مستمر سازمان، تدبیر، شماره ۱۷۳، ۴۴-41.
18سرمد، زهره؛بازرگان، عباس و حجازی، الهه، (1391)، روش های تحقیق در علوم رفتاری، تهران، انتشارات آگه، چاپ بیست و چهارم
19سکاران، اُوما، (1391)، روشهای تحقیق در مدیریت"، ترجمه محمد صائبی و محمد شیرازی، تهران، انتشارات موسسه عالی آموزشی و پژوهشی مدیریت و برنامه ریزی، چاپ چهارم.
20سهرابی، روح الله و خان محمدی، هادی(1386)، بررسی و تحلیل نظام ارزیابی عملکرد دستگاه های اجرایی کشور و ارائه پیشنهادهای بهبود، تهران.مرکز همایش های علمی، سومین کنفرانس ملی مدیریت عملکرد
21-شیخ زاده، مصطفی(1384)، بررسی شیوه های تامین منابع مالی در آموزش و پرورش از دیدگاه اولیا و کارشناسان، پژوهش های تربیتی، شماره 4، 18-1.
22-صابری، طاهره(1392)، ارزیابی عملکرد سازمان های خدماتی با استفاده از رویکرد ترکیبی BSC-TOPSIS، پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت دانشگاه پیام نور مرکز رشت.
23-صالحی نژاد، سیمین(1391)، کارت امتیازی متوازن به عنوان یک سیستم ارزیابی عملکرد، نشریه تدبیر، شماره 245، 63-56.
24-صدری، عباس(1383)، نظام رتبه بندی حرفه ای معلمان و جذب و تامین منابع انسانی، توسعه مدیریت و پشتیبانی، شماره 1. 48-1
25-عطافر، علی و امری، الهام(۱۳۹۰)، ارزیابی عملکرد اداره مخابرات شهرستان آباده بر اساس رضایت ارباب رجوع، مدیریت فرهنگ سازمانی، تهران، شماره ۲۳، ۱۶۷-145.
-26عزتی، میترا و نادری، ابوالقاسم(1388)، تاثیر سازکارهای تخصیص منابع مالی بر عملکرد آموزشی گروه های آموزشی دانشگاهی: مطالعه موردی دانشگاه تهران، فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی، شماره 52، 54-23.
27-عزتی، میترا(1391)، بررسی عوامل موثر بر عملکرد آموزشی گروه های آموزشی دانشگاهی مطالعه کیفی، شماره 65، 46-23.
28-قورچیان، نادرقلی و محمودی، امیرحسین(1383)، تدوین استانداردهای عملکرد مدیران آموزشی دوره راهنمایی و ارائه الگوی مناسب، فصلنامه نوآوری های آموزشی، شماره 8، 134-107.
29-قارون، معصومه(1392)، مروری بر نحوه تامین منابع مالی آموزش عالی در منطقه آسیا و اقیانوسیه و رهیافتهایی برای ایران.
30-قارون، معصومه(1392)، معرفی الگوی برآورد منابع مالی مورد نیاز برای اهداف کلان بخش علوم، تحقیقات و فناوری از محل منابع عمومی، فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی، شماره 67، 19-1.
31-کاشانی، مجید و رستم پور، منیر(1392)، آموزش و پرورش حیاتی ترین ابزار در مسیر توسعه، نشریه علوم اقتصادی، شماره 67، 89-81
32-لوین، هارولد(1381)، تامین منابع مالی آموزش و پرورش عومی، ترجمه عبدالحسین نفیسی، دانشنامه اقتصاد آموزش و پرورش، تهران.
33-مقیمی، سید محمد(1390)، روش شناسی مورد کاوی و کاربردهای آن درعلوم انسانی، روش شناسی علوم انسانی. سال13. شماره 50.
34-نادری، ابوالقاسم(1389)، ساز و کار و الگوی مطلوب تخصیص منابع مالی برای آموزش و پرورش : مبانی، الزامات، عناصر و الگوریتم، تعلیم و تربیت، شماره 104، 90-59.
35-نادری، ابوالقاسم(1390)، تحلیل رابطه بین منابع مالی و عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش شهر تهران، برنامه ریزی و بودجه، شماره1، 159-129.

36-Augenblick، J.، & Myers، J. L. (2003). Calculation of the cost of an adequate education in Missouri using the professional judgment and the successful school district approaches. Report prepared for the Missouri Education Coalition for Adequacy (MECA). Denver، CO: Augenblick، Palaich and Associates، Inc.
37-Babcock، P. & Julian، R. B. (2009). Reduced-class distinctions: Effort، ability، and the education production function. Journal of Urban Economics، 65، 314-322.
38-Becker، William، E. Priest، Douglas M. Hossler، Don John and Edward P. St. (2008); Incentive-based Budgeting Systems in Public University، Edward Elgar Pub.
39-Doherty .D.G.(2008).On Quality in Education Journal. Quality Assurance in Education. vol.16.Issne:3 PP.255-265
40-Duyfun. Hasan.، pazirus. Kevser، (2010). A Performance Evaluation of the Turkish Banking Sector after the Global Crisis via CAMELS Ratios "Procedia Social and Behavioral Sciences، ۲۴، 130-154.
41-Dickey، S. & Houston، Jr. R. G. (2010). Estimation of the Education Production Function for Principles of Macroeconomics. Perspectives on Economic Education Research، 6 (1)، 72 -89.
42-Ghalayini، A.M.، Noble، J.S. and Crowe، T.J. (1997)، An Integrated Dynamic performance Measurement system for Improving Manufacturing competitiveness، International Journal of Production Economics، Vol.48.
43-Guay، F.، G.A. Mageau & RJ. Vallerand (2009). On the Hierarchical Structure of Self-Determinated Motivatin: A Test of Top-down، Bottom-up، Reciprocal، and Horizontal Effects. Personality and Social Psychology. Vol. 29(8)، 992-104.
44-Hanushek، E. A. (2003). The Failure of Input-based Schooling Policies. Economic Journal، 113 (485)، 64 -98.
45-Hanushek، E. A. (2006). School Resources In Eric Hanushek & Finis Welch. Handbook of the Economics of Education. Elsevier.
46-Ladd، H.F.، & Hansen، J. S. (1999). Making money matter: Financing America's schools. Washington، DC: National Academy Press.
47-Li، p. (2001)، Design of Performance Measurement Systems: a Stakeholder Analysis Framework، The Academy of Management Review. Mississippi State، April.
48-Neely، A.D.، Gregory، M.، Platts، K.W. (1995)، Performance Measurement System Design: a Literature Review and Research Agenda، International Journal of Operations & Production Management، Vol.15 ، No.4.
49-Pusser، B. (2002). Higher education، the emerging market and the public good. Report of workshop، The National Academic Press.
50-Tangen، S. (2004)، Professional Practice Performance Measurement: From Philosophy to Practice، International Journal of Productivity and performance Management، Vol.53No.8، pp726-37.
51-Wang، T. Y.، & Chien، S.C. (2006). Forecasting innovation performance via neural Networks: A Case of Taiwanese Manufacturing Industry. Technovation، 26(5-6)، 635-643.

1 Babcock & Julian
1. Normality Tests
3. Graphical Methods
4.Numerical methods
5.Central Limit Theorem
1. Heteroskedasticity
7.Serial Correlation
8.Auto Correlation
9.First -Order Serial Correlation
10.Ordinary Least Squars (OLS)
11.Durbin- Watson(DW)
12.LevinLinand Chu
13.ImPesaranand Shin
3. Fisher-Augmented Dickey-Fuller UnitRoot Test(Fisher-ADF)
4. Fisher-Phillips-perrson(Fisher-PP)
5. Choi
—————

————————————————————

—————

————————————————————


تعداد صفحات : 31 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود