بسمه تعالی
آموزش دانشکده اقتصاد و مدیریت دریا
درخواست تصویب موضوع پروژه کارشناسی
1- عنوان پایان نامه
فارسی:
بررسی ارتباط عملکرد بنادر با رشد اقتصادی
لاتین:
Investigating the relationship between the ports' performance and economic growth
2- مشخصات دانشجو
نام خانوادگی: جاشی
نام: مهوا
شماره دانشجویی: 9032305
دانشکده: اقتصادو مدیریت دریا
رشته تحصیلی: مدیریت بازرگانی
گرایش: بندر و کشتیرانی
پست الکترونیک:j.mahva@yahoo.com
تلفن: 09307247711
3- مشخصات استاد راهنما
نام خانوادگی: تبعه ایزدی
نام: امین
تخصص اصلی: علوم اقتصادی
آخرین مدرک تحصیلی: دکتری
پست الکترونیک: amin_t_izady@yahoo.com
رتبه دانشگاهی: –
4- مشخصات استاد مشاور
نام خانوادگی:
نام:
تخصص اصلی:
آخرین مدرک تحصیلی:
پست الکترونیک:
رتبه دانشگاهی:
5- اطلاعات پایان نامه
5-1 واژگان کلیدی
فارسی: عملکرد بنادر، رشد اقتصادی
لاتین: Port efficiency, Economic growth Performance Ports,
5-2 نوع تحقیق
بنیادی □
نظری□
کاربردی■
توسعه ای□
بیان مساله :
در دنیای یکپارچه و به هم پیوستهی امروز، سیستمهای حمل و نقل کارآ که زنجیره تامین جهانی را به هم متصل میکند موتور توسعه و کامیابی اقتصادی هستند. از آنجا که 80 درصد از حجم تجارت کالایی دنیا از مسیر دریا حمل میشود و در بنادر سراسر دنیا اداره میشود اهمیت راهبردی و اقتصادی حمل و نقل دریایی(به عنوان فراهم آورنده امکان تجارت) قابل چشم پوشی نیست(آنکتاد 2013). این اهمیت و نقش حمل و نقل دریایی و بنادر همواره در ادبیات اقتصادی مورد تاکید بوده است. برای مثال آدام اسمیت (1776) معتقد است که: "به وسیله حمل آبی، یک بازار گستردهتر (نسبت به حالت دسترسی صرف به حمل زمینی) پیش روی همهی گونههای صنایع قرار میگیرد، بنابراین با اتکا به سواحل دریا و رودخانههای قابل کشتیرانی انواع صنایع میتوانند بزرگ شوند و خود را توسعه دهند". امروزه نقش حمل و نقل دریایی در رشد و توسعه اقتصادی کشورها بر هیچ کس پوشیده نیست.
با توجه به رقابت شدیدی که در مبادلات تجاری بینالملل وجود دارد صرف دسترسی به دریا و ارائه خدمات حمل و نقل دریایی نمیتواند بهرهبرداری کامل از منافع این شیوه حمل و نقل را تضمین کند. با توجه به این که زیرساخت اصلی حمل و نقل دریایی بنادر میباشند، عملکرد و کارآیی این زیرساخت میتواند هزینههای تجارت را به نحو معنی داری تحت تاثیر قرار دهد. کاهش هزینههای تجارت از طریق کاهش هزینههای بندری میتواند راه را برای ایجاد مزیتهای نسبی در یک کشور هموار سازد و قدرت رقابت صنایع مختلف کشور را در بازارهای بینالمللی افزایش دهد. با توجه به این نگرش در پژوهش حاضر سعی خواهد شد تا تاثیر کارآیی و عملکرد بنادر بر رشد اقتصادی کشورهای مختلف مورد بررسی قرار گیرد.
اهمیت و ضرورت انجام تحقیق :
بنادر به عنوان یکی از مراکز مهم و مرکز ثقل فعالیت های اقتصادی از قدیم نقش مهمی را در اقتصاد کشورها ایفا می کردند. با تغییر کاربرد بنادر و تبدیل ان ها از بارانداز و انبار نگه داری کالا به بازار کالا و محل هایی برای پردازش، فراوری، تغییر، تبدیل، توزیع و ترانزیت کالا، فعالیت های خدماتی، صنعتی و بازرگانی اهمیت بنادر در اقتصاد جهانی دو چندان شده است. با این تفسیر آن دسته از کشورهایی که موفق به هماهنگ کردن بنادر خود با روند جدید اقتصاد جهانی شده اند و با سرمایه گذاری و مدیریت، بنادر را از حالت بارانداز خارج کرده و آن را به شکل بنگاه اقتصادی درآورده اند از منافع آن نیز در اقتصاد کشور خود بهره مند شده اند(جعفری و همکاران، 1391). اثبات تجربی اثر گذاری عملکرد و کارآیی بنادر بر رشد اقتصادی تاکیدی مجدد بر اهمیت توجه به راهکارهای ارتقای کارآیی بنادر خواهد بود. از این رو در پژوهش حاضر سعی خواهد شد تا اثرگذاری عملکرد و کارآیی بنادر بر رشد اقتصادی با استفاده از یک تحلیل رگرسیونی مورد بررسی قرار گیرد.
مروری بر ادبیات و پیشینه تحقیق :
سهم اقتصادی بنادر در اقتصادمحلی کشور کره(اپریل2011) با توجه به برتری منطقی تکنولوژی و تغییر ساختار اقتصادی، مزایای به دست امده از بنادر نشان دهنده کاهش روند رشد ان ها است. ارتباط میان بنادر و کارایی اقتصادی بندر های بزرگ شهرستان های کره بر مبنای داده های تجربی از عملکرد بنادر و شاخص های اقتصادی می باشد. در نتیجه به نظر می رسد تسهیلات کنونی خدمات بندری نمی تواند ضامن موفقیت شهرستان هایی که بنادر ان ها بررسی شده اند باشند، به همین علت ممکن است اقتصادهای محلی به صورت چشمگیری از همسایگی با بنادر سود نداشته باشند.
جعفری و همکاران(1391) "توسعه بنادر کشور راهبردی موثر در توسعه ی دریا محور" هدف از این مقاله بررسی قابلیت های بالقوه بنادر تجاری کشور در تسریع فرایند توسعه ی دریا محور می باشد که به منظور دستیابی به این هدف در ابتدا سیر تحول در بنادر بررسی شده و سپس مزایای توسعه بنادر و مراکز لجستیکی در راستای بهره مندی بهینه از فرصت ها به ویژه مزیت های ترانزیتی بنادر تجزیه و تحلیل شده است.در نتیجه تغییرکاربردها و وظایف بنادر کشور از بارانداز کالا به سکوی لجستیکی از سویی برای اقتصاد ملی و منطقه ای ایجاد منافع کرده و از طرف دیگر شرایط حفظموقعیت کشوررا در شبکه حمل ونقل و تجارت پایدار و همچنین زمینه های تولید ارزش افزوده و توسعه ی اقتصادی دریا محور کشور را فراهم می کند.
تعامل میان بندر و شهر کائوسینگ، اقتصاد، موسسه و قدرت(2013) با تبدیل شدن بندر قدیمی کائوسینگ به بندر تجاری و در نهایت تبدیل شدن به یک شهر بندری قانونی و با توجه به مدل توسعه ی ان این شهر شایسته ی مطالعه بوده است. این مقاله سیر توسعه اقتصادی بندر شهر کائوسینگ و نقش بندر کائوسینگ را با شاخص تمرکز نسبی RCI))شرح می دهد، بخش اخر این مقاله سیستم دموکراتیک تایوان را بر اساس مفهوم تقسیم قدرت شرح می دهد و به بیان اهمیت وجود سازمانی خلاق و انعطاف پذیر و بهبود استراتژی های مرجع میان حزب ها و بهبود روابط متقابل میان ان ها می پردازد.
آگبولا و چین1 (2013) در مقالهای با عنوان " باز بودن تجاری، کارآیی بنادر و رشد اقتصادی: یک تحلیل بین کشور با استفاده از دادههای پنل" به بررسی اثرگذاری کارایی بنادر بر رشد اقتصادی پرداختهاند. دادههای مورد استفاده در این پژوهش 133 کشور را برای دوره زمانی 2004 تا 2011 پوشش میدهد. نتایج تحلیل رگرسیونی در این پژوهش نشان میدهد که طی دوره مورد بررسی در اکثر گروههای کشوری مورد بررسی کارآیی بنادر بر رشد اقتصادی اثر معنیداری داشته است.
سازمان بنادر و کشتی رانی(1374) در طرح پژوهشی با عنوان "سرمایه گذاری در بنادر و نقش ان در توسعه اقتصادی کشور "را ارائه می دهد، محقق در این رساله می کوشد به بررسی ریشه های توسعه نیافتگی بنادر کشور پرداخته و با جمع بندی نتیجه گیریهای بدست آمده، نقش تعیین کننده سرمایه گذاریهای بندری را در بهبود سیستم حمل و نقل و در نتیجه توسعه اقتصادی کشور تبیین نماید همچنین نقش حمل و نقل دریایی در توسعه اقتصادی کشورها، مزایای تجاری و اقتصادی ناشی از گسترش شبکه حمل و نقل، نقش بنادر در توسعه و نیاز کشورها به بنادر از نقطه نظر: مزیتهای نسبی بین کشورها، هزینه های پایین جابجایی، توسعه منطقه ای، توزیع کالا، ثبات سیاسی، تامین امنیت و ارتقای سطح زندگی مردم، مورد بررسی قرار می گیرد. بمنظور سنجش وضعیت موجود بنادر، برخی شاخصهای فیزیکی کارایی عملیات بندری همانند: شاخص اندازه گیری اشغال اسکله، شاخص سرعت تخلیه و بارگیری کشتی ها، شاخص های عملکرد ساعتی اسکله، متوسط زمان توقف کشتی در بندر، زمان انتظار نوبت و زمان سرویس و بازدهی نیروی انسانی بررسی می شود. مهمترین شاخص های مالی کارایی همانند: هزینه متوسط و نهایی تخلیه و بارگیری، هزینه نیروی کار به ازای هر تن کالای جابجا شده، درآمد حاصل از تخلیه و بارگیری یک تن کالا، بازده مالی عملیاتی، نسبت سود به هزینه، ارزش افزوده خالص سرانه و ارزش افزوده خالص در هر تن، بررسی شده است.
اهداف تحقیق :
1- معرفی شاخص ارتباط کشتیرانی لاینر (LSCI) به عنوان شاخص کارآیی بنادر
2- بررسی تجربی ارتباط بین کارآیی بنادر و رشد اقتصادی
سوالات یا فرضیههای تحقیق :
1- شاخص های ارزیابی عملکرد بنادر کدامند؟
2- آیا کارآیی و عملکرد بنادر اثر معنی داری بر رشد اقتصادی کشورهای مختلف دارد؟
روش انجام تحقیق :
در این پژوهش ابتدا سعی خواهد شد تا دادههای مربوط به عملکرد و کارآیی بنادر و همچنین دادههای مربوط به متغیرهای اصلی اثر گذار بر رشد اقتصادی برای مجموعهای از کشورهای جهان جمع آوری گردد. در ادامه سعی خواهد شد تا با استفاده از تحلیل رگرسیونی در مورد اثر گذاری عملکرد و کارآیی بنادر بر رشد اقتصادی استنباط آماری به عمل آید. شکل کلی رگرسیون مورد استفاده در این پژوهش به صورت زیر خواهد بود:
y_it=α_i+β_i^1 L+β_i^2 K+∑_(j=3)^k▒〖β_i^j 〖CV〗_j 〗+δ〖PE〗_it+ε_it
که در معادله فوق (y_it)رشد اقتصادی کشور i ام در سال t میباشد و (L) جمعیت نیروی کار، (K) شاخص حجم سرمایه و (〖CV〗_j) مجموعه ای از متغیرهای کنترل و (〖PE〗_it) یک شاخص برای اندازهگیری کارایی بنادر یک کشور میباشد. در پژوهش حاضر برای اندازهگیری بنادر یک کشور از شاخص ارتباط کشتیرانی لاینر (LSCI)2 استفاده خواهد شد. این شاخص توسط آنکتاد از سال 2004 به بعد منتشر شده است. در ضمن (α) و (β) نیز ضرایب میباشند و (ε) جمله اخلال رگرسیون میباشند. پس از برآورد رگرسیون فوق با بررسی معنی دار بودن ضریب متغیر 〖PE〗_it اقدام به پاسخگویی به سئوالات پژوهش خواهد شد.
فهرست منابع و مآخذ
منابع فارسی :
اداره کل تحقیق و توسعه، 1379، توسعه و بهبود بنادر،
روش های ارزیابی سرمایه گذاری در بنادر.
آنکتاد، 2001، تاثیر اقتصادی بنادر تفریحی: بندر میامی، ترجمه مرکز تحقیقات سازمان بنادر و کشتیرانی.
سازمان بنادر و کشتی رانی،1374، سرمایه گذاری در بنادر و نقش ان در توسعه اقتصادی کشور.
جعفری حسن، سعیدی سیدناصر، جعفری حمید، 1391، توسعه بنادر کشور راهبردی موثر در توسعه ی دریا محور، اولین همآیش ملی توسعه سواحل مکُران و اقتدار دریایی جمهوری اسلامی ایران.
محمدی کیا شیرین، رشد و توسعه ی اقتصادی، صفحه1-11.
منابع لاتین :
Agbola, F., and Chin, T. 2013. Trade Openness, Port Efficiency and Economic Growth: A Cross-country Panel Data Analyses, third international workshop on port economics and policy, National University of Singapore, 9-10 December.
JUNG, B. 2011. ''Economic contribution of ports to the local Economies in Korea'' , The Asian Journal of Shipping and Logistics, Volume 27, No 1, PP 1-30.
Chia-Hong, L . 2013. The interaction between the port and Kaohsiung city: Economy, Inistituation and Power, City, Culture and Society, Volume 4, Issue 1, PP: 21-35.
Smith, A. (1967) Wealth of Nations, Chicago: University of Chicago Press, Volume 2, Book V, Part 3, 244.
نام و نام خانوادگی دانشجو:
امضاء:
تاریخ:
نام و نام خانوادگی استاد راهنما:
امضاء:
تاریخ:
1 Agbola and Chin
2 Liner Shipping Connectivity Index
—————
————————————————————
—————
————————————————————
5