تارا فایل

پاورپوینت DNA و RNA


DNA و RNA

فهرست اصلی
تشریح قورباغه
تعیین گروه خونی رایگان
تشریح خرگوش
تهیه گستره خونی
اجزای گل
DNA و RNA پیشرفته

تشریح قورباغه
رده بندی قورباغه
قورباغه
تولید مثل قورباغه
فرق میان قورباغه و وزغ
ویژگیهای اختصاصی
ساختار پوست
سیستم تنفسی
تشریح قورباغه نر
گونه ها
قورباغه سمی
قورباغه نیزه سمی
منابع

قورباغه

قورباغه
قورباغه:
قورباغه جانوری دوزیست از راسته بی دمان (Anura). رایج ترین دوزیستان جهان قورباغه ها و وزغها هستند. نوع بالغ قورباغه ها عموماَ بدون دم و چمباته زده هستند، آنها پاهای بلند عقب برای پریدن و زبان بلند چسبناک برای گرفتن طعمه، دارند. معمولاَ قورباغه ها بدن نرم و مرطوب دارند و در نزدیکی آبها زندگی می کنند. وزغها پوست خشک و زگیل مانند دارند و عمدتاً روی خشکی زندگی می کنند.

قورباغه
تولید مثل:
قورباغه ها و وزغها هر ساله به محل تولید مثل (محل تولد) خود باز می گردند. عموماَ نرها زودتر از ماده ها به آبگیرها می رسند و محدوده جفت گیری خود را مشخص می کنند. هنگامی که ماده ها به محل می رسند، نرها به وسیله آوازهای مخصوص آنها را به درون آبگیر دعوت می کنند. در صورتی که ماده ها به آواز نرها جواب بدهند، نرها به وسیله پاهای جلویی آنها را می گیرند. وقتی ماده ها تخم ریزی می کنند، نرها به وسیله اسپرم تخمها را بارور می کنند.
نحوه بغل کردن برای جفت گیری که به نام اتصال معروف است، به این شکل است که نر در سمت راست قرار می گیرد تا بتواند تخمها را بارور کند. این حالت ممکن است چند روز طول بکشد
حقایق ثبت شده
وزغ نیزار متعلق به آمریکای مرکزی و جنوبی در سال 1935 برای کنترل سوسک های نیشکر که آفت ساقه های نیشکر هستند، به نواحی شما شرقی استرالیا برده شده. متاسفانه وزغ نیزار در محیط زیست خود بیش از حد سازگاری پیدا کرد. این وزغ به سرعت افزایش پیدا کرد و تعداد بیشماری از گونه های حشرات محلی و حیوانات استرالیا را خود. بعضی از این گونه ها در حال حاضر در معرض خطر قرار دارند. این وزغ به دلیل سمی بودن و غیر قابل خورده شدن، شکارچیان کمی دارد.

قورباغه درختی

قورباغه
فرق میان قورباغه و وزغ
 بسیاری نمی دانند که آیا میان قورباغه و وزغ تفاوتی وجود دارد یا نه؟ گرچه هردو دوزیست و خونسرد هستند ولی تفاوتهایی با هم دارند.قورباغه اندامی صاف،لیز و کشیده دارد واز وزغ خوشنماتر است اما وزغ خپله و دارای پوستی خشک و زگیل وار می باشد.بیشتر قورباغه ها دندان دارند ولی در بیشتر وزغها هیچ دندانی دیده نمیشود .وزغ و قورباغه هردو عمر طولانی دارند وگاهی به ۳۰ تا ۴۰ سال هم می رسد.وزغ از قورباغه کمتر تخم می گذارد با این وصف در ظرف یک سال بین ۴۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ تخم می گذارد. یک استثنا در مورد قورباغه گاوی وجود دارد که در هر فصل ۱۸۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ تخم می گذارد.در برخی از انواع وزغها نر نقش مهمتری در بیرون آمدن نوزاد از بازی میکند.مثلا در اروپا دیده شده که وزغ نر زنجیره های دراز تخمها را به دور پای خود بسته،آنقدر در سوراخی توی زمین می آرمد تا نوزادها آماده بیرون آمدن از تخم شوند.در آمریکای جنوبی وزغی زیست میکند که شکل عجیبی دارد،این وزغ حفره هایی در پشت خود دارد که تخمهایش در درون آنها رشد میکنند.در این حفره ها مایعی ریخته شده وبا پوست هم رویشان پوشانده شده.نوزادان وزغ آنقدر در همین حفره ها باقی می مانند تا لحظه ای که شکل وزغ کاملی به خود بگیرند . وزغهایی که در مناطق معتدل زندگی میکنند معمولا قهوه ای یا زیتونی هستند ولی وزغهای مناطق گرمسیری غالبا به رنگهای روشن هستند. نوزادان قورباغه و وزغ سه تا چهار ماه طول میکشد تا دم و آبششهای خود را از دست بدهند وحدود یک سال طول میکشد تا تبدیل به یک قورباغه یا وزغ کامل شوند.

قورباغه
ویژگیهای اختصاصی
پوست برهنه ، مرطوب و نرم است با غدد مخاطی زیاد که ترشحات غدد باعث نرم و مرطوب شدن پوست می شود. پولک یا فلس روی پوست وجود ندارد.
دو جفت اندام حرکتی برای راه رفتن یا شنا کردن دارند. تعداد انگشتان بین 5 – 4 عدد است. بین انگشتان در انواعی پرده شنا دیده می شود مانند قورباغه.
اسکلت کاملا استخوانی است و مهره ها دنده ندارند.
قلب از دو دهلیز جدا و یک بطن مشترک با 3 جفت سرخرگهای خروجی از بطن است. گردش خون مضاعف و ناقص است.
تنفس بوسیله آبششها ، ششها ، پوست و پوشش داخلی دهان انجام می شود.
مغز دارای دو نیمکره رشد طولی یافته است. لوبهای بویایی رشد متوسط دارند و از مغز 10 جفت اعصاب جمجمه ای جدا می شود.
همانند ماهیها جانوران خونسردی هستند.
لقاح در انواعی داخلی و در انواعی خارجی است. اکثرا هم تخم گذار هستند.

قورباغه
ساختار پوست
در دوزیستانی مانند قورباغه که از انواع مهم این گروه است، اپیدرم به صورت چند لایه ای بوده و به صورت دوره ای در هر ماه یکبار تعویض می شود. علاوه بر غدد مخاطی در بعضی از دوزیستان مانند وزغها ، غدد مولد سم هم وجود دارد که این جانوران را بر علیه دشمنان مصون نگه می دارد. پوست رنگی است. تغییر رنگ به کندی انجام می شود به این دلیل که سیستم عصبی کنترل مستقیمی روی سلولهای رنگی ندارد.
ساختار اسکلت بدن
جمجمه یک جعبه استخوانی است که مغز و اندامهای حسی را نگهداری می کند. ستون مهره ها از مهره های جدا از هم تشکیل شده این مهره ها شامل مهره های گردن ، پشت ، ناحیه کمری ، خاجی و ناحیه دمی در دوزیستان دم دار است. بعضی از سمندرها تعداد مهره هایشان به بیش از 100 عدد می رسد و در قورباغه فقط 9 مهره بدون دنده وجود دارد.
سیستم گردش خون
قلب که داخل پرده پریکاردیومی قرار دارد. از دو دهلیز جدا از هم و یک بطن مشترک بوجود آمده که در بالای بطن ، پیاز آئورتی قرار دارد. به دهلیز سمت راست یک سینوس سیاهرگی اتصال دارد. از بالای بطن یک تنه آئورتی کوتاهی خارج می شود که به دو تنه آئورتی راست و چپ تقسیم می شود. هر یک از انشعابات دارای 3 شاخه از سرخرگهاست که شامل سرخرگ یا کمان کاروتیدی ، سرخرگ یا کمان آئورتی و سرخرگ یاکمان ششی _ پوستی هستند. که اولی حاوی خون اکسیژن دار ، دومی حاوی خون مخلوط و سومی حاوی خون تیره است. خون تیره همه بدن از طریق یک سیستم سیاهرگی پیچیده به قلب برمی گردد.

قورباغه
سیستم تنفسی
تنفس از طریق ششها در انواعی از دوزیستان مانند قورباغه دیده می شود. علاوه بر تنفس از این طریق پوست و حفره دهانی نیز در تنفس نقش دارند. تنفس از طرق مختلف در انواع گوناگون دوزیستان متفاوت است.
دستگاه گوارش
دهان مجهز به آرواره های تحتانی و فوقانی با دندانهای ریز مخروطی است. لبها رشد زیادی ندارند. دهان به حلق و مری منتهی می شود. معده ساده ای وجود دارد. سپس روده کوچک ، روده بزرگ و راست روده وجود دارد که راست روده به کلواک و مخرج منتهی می شود.
دستگاه تناسلی و ادراری
2 تا کلیه قرمز مایل به قهوه ای ، چسبیده به ستون مهره ها دیده می شود که از هر کدام یک مجرای میزنای منشا می گیرد. در جنس نر میزنای ها با دفران از طریق منفذ مشترک وارد کلواک می شوند اما در جنس ماده میزنای با اویداکت مستقل هستند.

قورباغه
تشریح قورباغه نر
روده بزرگa. Large intestine.
روده کوچکb. Small intestine.
لوبهای ریه 1. Lung lobes.
قلب 2. Heart.
لوبهای کبد 3. Liver lobes.
کیسه صفرا 4. Gall bladder.
معده 5. Stomach.
روده کوچک 6. Small intestine.
بیضه 7. Testis.
مثانه8. Urinary bladder.
Fat body.9.

قورباغه

گونه ها
پراکندگی قورباغه ها
3700 گونه از قورباغه ها و وزغها در دنیا وجود دارد که به غیر از قطب جنوب در همه نقاط عالم می توان آنها را یافت. برخی از آنها عبارت اند از:
قورباغه سبز -قورباغه نیزه سمی – قورباغه نیزه زهرآلوده آبی – قورباغه میمونی قول پیکر – قورباغه طلایی پاناما – قورباغه توماتو – قورباغه درختی سفید – قورباغه نیزه سمی زرد و…
قورباغه درختی
قورباغه ای بر شاخه بعضی از قورباغه های مناطق گرم با زندگی روی درختان و بوته ها سازگاری پیدا کرده اند. بعضی از گونه ها هرگز درختان را ترک نمی کنند و حتی روی درختان ،تولید مثل می کنند. بیشتر قورباغه های درختی دارای انگشتان بلند و دست و پا هستند که روی آنها صفحه های چسبناکی برای گرفتن شاخه ها و برگهای نرم وجود دارد. بعضی از قورباغه ها با استفاده از انگشتان پرده دارشان که به عنوان بال پرواز به کار می برند، از این درخت به آن درخت می پرند. این قورباغه درختی جنگلهای بارانی آمریکای مرکزی، یک قورباغه پرنده است که از این درخت می پرد. او در حالی که روی شاخه ها راه می رود، حشرات را شکار می کند.

قورباغه

قورباغه سمی
مکانیسم عمل قورباغه این قورباغه های زهرپاش که در چندین خانواده رده بندی شده اند، با رنگهایشان خود را از ‏‏آسیب شکارگران در امان می دارند و در واقع ، با رنگ فریبنده به شکارگران هشدار می‏‏دهند که به سراغ آنها نروند. زهر موجود در بدن قورباغه ، فیلوباستی تریبیلیز تا حدی ‏زیاد ‏است که می تواند ۲۰۰۰۰ موش یا ۲۰ انسان را بکشد. حتی تماس با این ‏قورباغه برای ‏انسان کشنده است.
مردم بومی کلمبیا ، هنگام شکار از زهر این قورباغه استفاده می کنند و آن را به ‏‏تیر و کمان خود می مالند. بررسی و اکتشاف دانشمندان در سال ۱۹۷۴ دانشمندان با بررسی زهر قورباغه زرد و کوچک ‏‏اپیپدو باستی تری کولور در یافتند که آلکالویید موجود در زهر این قورباغه ، مانند ‏داروی ‏مخدر ، واکنشی درد زدایی را در موشهای آزمایشگاهی ایجاد می کند. دانشمندان با مسایل زیادی روبرو بودند. حتی پس از جمع آوری ۷۵۰ قورباغه ، فقط ‏۵۰۰mg ‏‏زهر جمع آوری کردند. نمی دانستند عامل فعال این زهر چیست و بدتر از آن این قورباغه ها از گونه های حفاظت شده محسوب می شدند

قورباغه
مشکلات دانشمندان به همین حالت ‏‏باقی بود تا اینکه در اوایل دهه ۱۹۹۰ روشهای تجزیه ای پیشرفته ای بوجود آمد که با ‏‏استفاده از آنها مشخص شد که عامل فعال زهر این قورباغه ، ترکیبی است که آن را اپی ‏‏باتیرین نام نهادند (بر گرفته از نام علمی این قورباغه).‏
ساختار اپی باتیرین اپی باتیرین ساختاری شبیه به نیکوتین دارد و از طریق فعالسازی گیرنده استیل ‏کولین ‏نیکوتین عمل می کند و بدین ترتیب مانند مورفین که از راه گیرنده دیگری ‏عمل می کند، ‏اعتیاد آور نیست. اپی باتیرین ، در تسکین درد حیوانات ۲۰۰ بار قوی تر از مورفین است.‏ تشکیل اپی باتیرین در بدن قورباغه قورباغه های آزمایشگاهی ، اپی باتیرین تولید نمی کنند. بنابراین ، می توان نتیجه ‏گرفت ‏که فقط قورباغه ها در زیستگاههای طبیعی خود که از حشرات (مانند مورچه) ‏و گیاهان ‏تغذیه می کنند، اپی باتیرین دارند. شیمیدانان راههایی را برای ساخت این ماده ‏در ‏آزمایشگاه پیدا کرده اند.‏ کاربردهای پزشکی اپی باتیرین سمیت این ترکیب ، فراتر از آن است که مورد استفاده انسانی باشد. بنابراین شیمیدانان ‏‏صدها مولکول مشابه آنرا ساخته اند. یکی از آنها یعنی ‏R‏ ـ ۵ (۲ـ آزیترینیل متوکسی) ـ۲ـ ‏‏کلرو پیریدین که به اختصار ۵۹۴ ـ ‏ABT‏گفته می شود، نسبت به اپی باتیرین سمیت ‏‏بسیار کمتری دارد و درد زدایی موثری تلقی می شود. ۵۹۴ ـ ‏ABT‏ در حال حاضر در ‏‏آزمایشگاههای بالینی بکار می رود و به نظر نمی آید اعتیاد آور باشد.

قورباغه

قورباغه نیزه سمی
این قورباغه جنگلی یک ماده سمی کشنده ، داخل پوست خود تولید می کند که برای عقب راندن شکارچیان خود مثل مارها به کار می برد . مردم بومی سم موجود در پوست این قورباغه را به سر نیزه های خود می زنند و به همین دلیل نام او را قورباغه نیزه سمی گذاشته اند . دشمنان احتمالی از روی طرحهای رنگ روشن پوست این قورباغه به خطرناک بودن و سمی بودن آن پی می برند . قورباغه های نیزه سمی روی چمنزارها جفت گیری می کنند نه در آب.
اسم علمی: دندروبیتز
اندازه قد:3تا 5 سانتی متر(1تا2 اینج) محل زیست: جنگلهای بارانی استوایی پراکندگی: کاستاریکا ، پاناما ، کلمبیا نحوه تولید مثل: ماده تخمها را روی زمین می ریزد.
بعد نر آنها را جمع کرده و روی پشت خود نگهداری می کند .
و نوزادان روی پشت پدر (نر) از تخم بیرون می آیند.
رژیم غذایی: حشرات

قورباغه
حالا تشریح مجازی قورباغه

منابع
ویکی پدیا
دانشنامه رشد
WWW.FROGUTS.COM
www.about.com
جستجو به عنوان:
انگل شناسی قورباغه
میکروبیولوژی قورباغه
قورباغه
دوزیستان

تعیین گروه خونی
گروه های خون
گروه بندی خون

گروه های خون
در پزشکی گروه بندی سلول های خونی براساس ماده ای است که بر روی سطح آن ها وجود دارد.

گروه بندی خون
گروه بندی خون پیش نیازی است برای انتقال خون . در اوایل قرن بیستم پزشکان متوجه می شوند که انتقال های خونی غالبا موفق نبودند . چرا که همخوانی بین اهدا کننده و گیرنده وجود نداشت در سال 1901 پاتولژیست اطراشی کارل لندستایز(landsteiner ) گروه های خونی را
کلاسه بندی کرده و متوجه این امر شد که قوانین
آن ها بر اساس قوانین مندل Mandel)) صورت
می گیرد .

تشریح خرگوش

معرفی
خرگوش اهلی (Oryctolagus Cuniculus)حیوانی از راسته خرگوش شکلان (Lagomorpha) و خانواده Leporidae است و خاستگاه ابتدائی آن غرب اروپا و شمال غرب آفریقا می باشد. در حال حاضر از نژادهای مختلف آن به منظورهای گوناگون از جمله تولید پشم و گوشت ، انجام تحقیقات بیولوژیکی و بعنوان حیوانات خانگی استفاده می شود. رفتار غیر تهاجمی و آرام خرگوش آنرا بعنوان یک حیوان خانگی ایده آل مطرح نموده است . با این وجود جهت نگهداری مناسب آن ، آشنائی با خصوصیات آناتومیکی ، فیزیولوژیکی و رفتاری این حیوان ضروری است .

 ویژگیهای کالبد شناسی و فیزیولوژیکی
سر: مهمترین ویژگی آناتومیکی حیوان در سر، گوشها می باشند. بخش خارجی گوشها یعنی لاله گوش خصوصیت برجسته این حیوان بوده و علاوه بر نقش آن در شنوائی ، به لحاظ وجود شبکه وسیع عروقی در زیر پوست این ناحیه ، تاثیر مهمی درتنظیم حرارت بدن دارند. لاله های گوش نرم و بسیار حساس می باشند و نباید از آنها برای گرفتن و مقید کردن حیوان استفاده نمود.

 ویژگیهای کالبد شناسی و فیزیولوژیکی
قفسه صدری : حجم قفسه صدری در مقایسه با گنجایش محوطه خیلی کوچک است . قلب نیز کوچک است وبر خلاف سایر پستانداران دریچه دهلیزی – بطنی سمت راست سه لختی (Tricuspid) نبوده و دو لختی Bicuspid))است .
محوطه بطنی : طول روده ها حدود 10 برابر طول بدن است و بخش مهمی از آن را (از نظر گنجایش و عملکرد)روده کور (Cecum)تشکیل می دهد که باقیمانده هضم نشده مواد غذائی پس از عبور از روده باریک وارد آن شده وتوسط میکروفلور موجود در آن مورد تجزیه قرار می گیرند و ترکیبی غنی از پروتئین و ویتامین را ایجاد می کنند.

مدفوع و ادرار
خرگوش بطور طبیعی و غریزی رفتاری تحت عنوان مدفوع خواری دارد. این حیوانات دو نوع مدفوع تولیدمی کنند که یک نوع آن بشکل دانه ای و نوع دیگر بحالت خمیری است . نوع دوم غنی از ترکیبات پروتئینی و ویتامینی است و حیوان فقط این نوع مدفوع را مورد تغذیه قرار می دهد. این عمل معمولا صبح زود انجام می شود و حیوان مدفوع را مستقیما از مخرج خود می گیرد و بدین ترتیب بخشی از نیاز بدن به پروتئین و ترکیبات ویتامینی را تامین می نماید.

مدفوع و ادرار
ادرار خرگوش بواسطه مصرف جیره غذائی گیاهی دارای PH قلیائی حدود 8/2 است و رنگ آن از زرد روشن تانارنجی پر رنگ یا قهوه ای متمایل به قرمز متغیر است که میزان رنگ بر اساس دهیدراتاسیون و قلیائی بودن ادرار تغییرمی کند. همچنین بخاطر وجود نمکهای کربنات کلسیم و فسفات آمونیم و منیزیم ادرار کدر است . رسوب این ترکیبات بر سطح میله های قفس ، تمیز کردن لانه را با اشکال روبرو می سازد.

نژاد
با توجه به وجود نژادهای مختلف وزن حیوان بالغ می تواند از حداقل kg 0/9 در نژادهای کوچک (آلمانی ،لهستانی ) تا kg 1/8 در نژادهای متوسط (نیوزیلند) و kg 7/3 در نژادهای بزرگ (فلاماندری بزرگ ) متغیر باشد. متوسططول عمر این حیوان حدود 5 تا 6 سال و حداکثر طول عمر قابل انتظار 15 سال است .

خرگوش صحرایی
این خرگوش در نیمکره شمالی و در قطب شمال زندگی می کند درطی زمستان سرد پوست سفیدش دیده شدنش را در برف دشوار می کند در تابستان هنگامیکه برف ها آب می شوند پوستش خاکستری یا قهوه ای می شود خرگوش قطبی اغلب سوراخ هایی به طول 2 متر (6 فوت) در برف حفر می کند این سوراخ ها محل اختفای بچه خرگوش ها به هنگام تهدید خطر است.

تهیه گستره خونی

مقدمه
گاهی دیده می شود که خون شخصی را به شخص دیگری تزریق می کنند خون شخص دهنده در بدن فرد گیرنده لخته می کند و رسوب می دهد. چگونگی این عمل با انعقاد خون متفاوت است و به وجود گروه های خونی مختلف مربوط می شود. در سطح خارجی گلبول های قرمز افراد دو نوع آنتی ژن از جنس پروتئین وجود دارد که به نامهای A و B معروف هستند. برخی افراد آنتی ژن نوع A و برخی نوع B ، برخی هر دو آنتی ژن A و B را دارا هستند و برخی هیچ یک از آنتی ژنها را ندارند این افراد را به ترتیب در گروه های خونی AB ، B ، A و O قرار می دهند بیان آنتی ژنهای گروههای خونی تحت کنترل ژنهای خاصی است و توارث آنها از قوانین ساده مندل تبعیت می کند. برای هر سیستم گروه خونی ، تعداد متغیری از آللهای مختلف وجود دارد. آللها به نوبه خود تعداد متغیری از آنتی ژنهای غشایی گلبول قرمز را کنترل می نمایند. حیوانات سالم علاوه بر داشتن آنتی ژنهای گروههای خونی بر سطح خود ممکن است واجد آنتی بادیهای سرمی بر علیه آنتی ژنهای گروه خونی که خود فاقد آنها نیز هستند، باشند. مثلا افرادی که گروه خونی آنها فاقد آنتی ژن A است، در سرم خود آنتی بادی بر ضد آنتی ژن A دارند. تصور می شود این آنتی بادیهای طبیعی حاصل برخورد با گلبولهای قرمز گروه A نبوده بلکه متعاقب تماس با آنتی ژنهای مشابهی هستند که در طبیعت به وفور یافت می شوند.

گروه خون چگونه کشف شد
انتقال خون یا اجزای خون از شخصی به شخص دیگر از صدها سال پیش انجام می شده است . بسیاری از بیماران پس از انتقال خون می مردند تا این که در سال 1901، یک پزشک استرالیایی به نام " کارل لندشتاینر" گروه های خونی انسان را کشف کرد . از آن زمان به بعد، انتقال خون ایمن تر شده است . فعالیت های لندشتاینر امکان تعیین گروه های خونی را فراهم کرد و به ما امکان داد انتقال خون را با اطمینان بیشتری انجام دهیم. وی به خاطر این کشف بزرگ جایزه نوبل پزشکی سال 1930 را به خود اختصاص داد. ( می خواهم بیشتر بدانم … ) مخلوط کردن خون دو فرد ممکن است به تجمع اجزای خون در کنار یکدیگر منجر شود. در این حالت خون " کپه کپه" به نظر می رسد. گلبول های قرمزی که کنار هم جمع شده اند می توانند باعث واکنش های خطرناکی در بدن شوند . این واکنش ها می توانند نتایج مرگ باری داشته باشند . لندشتاینر کشف کرد که کپه کپه شدن خون زمانی رخ می دهد که فرد دریافت کننده خون ، پادتن ضد گلبول های فرد دهنده را در خون خود داشته باشد .

اجزای خون
یک انسان بالغ حدود 6-4 لیتر خون دارد که در سر تا سر بدنش در حال گردش است. خون کار های مهمی انجام می دهد اما انتقال اکسیژن به بخش های مختلف بدن، مهم ترین کار آن است . خون از چند نوع سلول شناور و مایعی به نام پلاسما تشکیل شده است. سلول های قرمز خون که گلبول های قرمز نیز نامیده می شوند حاوی هموگلوبین اند. این پروتئین به اکسیژن متصل می شود . گلبول های قرمز اکسیژن را به بافت های بدن می رسانند و دی اکسید کربن را از محیط آن ها دور می کنند .
سلول های سفید خون که گلبول های سفید نیز نامیده می شوند با عوامل عفونی مبارزه می کنند. پلاکت ها به لخته شدن خون کمک می کنند؛ وقتی جایی از بدنمان بریده می شود، آن ها با تسهیل لخته شدن خون مانع خونریزی شدید می شوند.
پلاسما حاوی املاح و پروتئین های متنوعی است

گروه خونی های متفاوت
تفاوت خون های مختلف به وجود یا عدم وجود پروتئین های ویژه ای به نام پادتن و پادزا بر می گردد. پادزا ها بر سطح گلبول های قرمز و پادتن ها در پلاسمای خون قرار دارند. افراد مختلف ، انواع متفاوت و ترکیب های متفاوتی از این مولکول ها را دارند . گروه خونی شما به آن چه که از والدین خود به ارث برده اید بستگی دارد . امروزه بیش از 20 نوع نظام تعیین گروه خون وجود دارد . اما نظام ABO و RH مهمترین آنها هستند که برای انتقال خون استفاده می شوند . همه گروه های خونی با هم ناسازگار نیستند. مخلوط کردن گروه های خونی ناسازگار به کپه کپه شدن خون می انجامد که برای بیمار خطرناک است.

ABO نظام
نظام ABO بر طبق این شیوه تعیین گروه خون ، چهار نوع گروه خون وجود دارد : A،B،AB و O گروه خون A اگر گروه خون شما از نوع A باشد، شما بر سطح گلبول های قرمز خود پادزای A و در پلاسمای خود پادتن B را دارید.
گروه خون B اگر گروه خون شما از نوع B باشد ، شما بر سطح گلبول های قرمز خود پادزای B و در پلاسمای خود پادتن A را دارید
گروه خون AB
اگر گروه خون شما از نوع AB باشد ، شما بر سطح گلبول های قرمز خود هم پادزای A و هم پادزای B دارید. در پلاسمای خون شما پادتن A و پادتن B وجود ندارند.
گروه خون O
اگر گروه خون شما از نوع O باشد ، شما بر سطح گلبول های قرمز خود پادزای A یا B ندارید. در پلاسمای خون شما هم پادتن A و هم پادتن B وجود دارد . نظام Rh بسیاری از مردم بر سطح گلبول های قرمز عامل Rh نیز دارند . Rh پادزایی است که هر فردی که آن را داشته باشد ، Rh + محسوب می شود .  کسانی که این پادزا را ندارند ، Rh – محسوب می شوند . شخصی که Rh – است به طور طبیعی در پلاسمای خون خود پادتن Rh ندارد ( اما می تواند پادتن A یا B را داشته باشد ). اما اگر شخصی Rh – خون Rh + دریافت کند ، علیه آن پادتن Rh می سازد که در پلاسمای خونش ظاهر می شود . فرد Rh + بدون هیچ گونه مشکلی می تواند از فرد Rh – خون دریافت کند .
براساس نظام گروه خونی ABO که در بالا توضیح داده شد،

چگونه گروه خون فردی را تعیین کنیم
نمونه خون فرد را با سه محلول مخلوط کنید که حاوی پادتن های A، B یا Rh هستند.
• سپس به آن چه که رخ می دهد، توجه کنید. در کدام مخلوط، خون لخته می شود؟ لخته شدن خون نشان می دهد که خون با پادتن خاصی واکنش داده است و بنابراین با خونی که آن نوع پادتن را دارد ، سازگار نیست . اگر خون رسوب نکرد ، می توان نتیجه گرفت که آن خون پادزایی را که به پادتن موجود در محلول متصل می شود، ندارد .
• اگر شما بدانید که خون فرد چه پادزاهایی دارد، می توانید به سادگی گروه خون او را تعیین کنید.

وقتی خون فردی لخته می شود چه رخ می دهد
برای این که انتقال خون موفقیت آمیز باشد، باید دهنده و گیرنده خون از لحاظ گروه های خونی ABO و Rh با هم سازگار باشند . اگر آن ها سازگار نباشند ، گلبول های قرمز خون دهنده کپه کپه یا لخته می شوند. گلبول های قرمز لخته شده می توانند رگ های خونی را مسدود کنند و از رسیدن خون به بخش های مختلف بدن جلوگیری کنند. به علاوه ، گلبول های لخته شده ، متلاشی می شوند و محتویات آن ها بیرون می ریزد . گلبول های قرمز هموگلوبین دارند که در خارج از گلبول قرمز حالت یک سم را پیدا می کند . این وقایع می توانند برای بیمار بسیار خطرناک باشند. پادزای A و پادتن B می توانند به هم دیگر متصل شوند و همین طور پادزای B و پادتن B می توانند به هم بپیوندند . اگر شخصی با گروه خونی B از فردی با گروه خونی A خون دریافت کند ، این واقعه رخ می دهد. گلبول های قرمز به واسطه پادتن ها مانند حبه انگور به هم متصل می شوند. همان طور که گفتیم، تجمع گلبول ها و در نتیجه تشکیل لخته خون می تواند به مرگ منجر شود .

چه کسی از چه کسی می تواند خون دریافت کند
شما می توانید به شخصی با گروه خون A ، خون A و به شخصی با گروه خون ، B خون B تزریق کنید و برای گروه های خونی دیگر نیز همین طور. البته، در برخی موارد می توانید از فردی با گروه خون متفاوت خون دریافت کنید یا به شخصی با گروه خونی دیگر خون بدهید. اگر فرد دریافت کنند خون ، گروه خونی دارد که باعث تولید پادتنی علیه پادزا های گروه خون دهنده نمی شود ، انتقال خون می تواند با موفقیت انجام شود . اما اگر فردی که می خواهد خون دریافت کند، پادتن هایی دارد که با پادزا های خون دهنده پیوند می شوند، گلبول های قرمز خون دهنده لخته خواهند شد.

منابع
سایت : JAZIREH DANESHوکتاب دانش زیست شناسی

اجزای گل

بازگشت

گل اندامی برای زایش
گل اندام زایشی در گیاهان است. گل از نظر زیباسازی محیط و تولید میوه و دانه که از مواد غذایی مهم به شمار می آیند اهمیت زیادی دارد. مراحل اصلی تولید مثل جنسی یعنی میوز و لقاح درون گل انجام می گیرد. پیدایش دانه فرایند تولید مثل جنسی را کامل می کند و پیدایش جنین درون دانه اولین مراحل دوران حیات گیاه جوان است.
بازگشت

ساختمان گل
گلها از نظر شکل و اندازه و رنگ بسیار متنوعند و از نظر تعداد و آرایش نیز تنوع زیادی دارند. و بعضی گلها مانند عدسک آبی به زحمت دیده می شوند و بعضی دیگر بسیار بزرگتر. گل معمولا 4 بخش دارد که عموما روی دوایر متحدالمرکز قرار دارند این چهار بخش عبارتند از: کاسه گل (کاسبرگها )جام گل (گلبرگها) ، نافه گل (پرچمها) و برچه (مادگی). این چهار بخش گل معمولا به نهنج گل که در انتهای دمگل قرار دارند متصلند.
بازگشت

کاسه گل (کاسبرگها )
کاسه گل معمولا سبز رنگ است و در غنچه ها بخشهای گل را می پوشاند. کاسه گل معمولا از تعدادی کاسبرگ جدا از هم و یا چسبیده بهم تشکیل شده است.

جام گل گلبرگها
جام گل معمولا قسمت رنگی گل است جام گل از قطعاتی فاقد کلروفیل به رنگهای گوناگون ، به نام گلبرگ تشکیل شده است. گلبرگها ممکن است جدا از هم و یا چسبیده به هم باشند.
بازگشت

نافه گل پرچمها
مجموعه ای از چند پرچم که غالبا جدا از هم هستند تشکیل شده است. هر پرچم دارای یک میله است که در انتهای آزاد آن بساک قرار دارد، بساک محل تولید دانه گرده است. ساختمان بساک معمولا دارای دو قسمت استوانه ای است که بوسیله بافتی پارانشیمی در تمام طول به هم چسبیده اند. هر قسمت دو حفره به نام کیسه گرده دارد. دانه های گرده درون کیسه گرده تولید می شوند. در بساک رسیده شکافی در دیواره هر قسمت استوانه ای بساک ظاهر می شود و باعث پراکنده شدن دانه های گرده می شود
بازگشت

مادگی گل برچه
هر برچه از سه قسمت تشکیل شده که شامل کلاله ، خامه و تخمدان می باشد. تخمدان بخش زیرین برچه و درشت تر از دو قسمت دیگر است. درون تخمدان یک یا چند تخمک وجود دارد خامه دراز است و در انتها به کلاله ختم می شود. برچه را برگی تغییر شکل یافته می دانند و این به دو علت است:
برچه در مراحل اولیه رشد به برگ شباهت دارد.
در مراحل رشد تکامل گل شباهت برچه به برگ مشاهده می شود

DNA
سنتز DNA
تقسیم میتوز و میوز
و …


تعداد صفحات : 51 | فرمت فایل : .ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود