محرم غفاری فارغ التحصیل دکتری DBA(Doctor of Business -Administration)-
از دانشگاه خوارزمی تهران
دکتری مدیریت استراتژیک DBAازدانشگاه صنایع ومعادن ایران
مدرس دانشگاه:دانشگاه خوارزمی،دانشگاه آزاد ،دانشگاه پیام نور
مشاوره شغلی و تجاری (مدیران محترم شرکت ها –کارخانجات-شرکت های خدماتی –کسب و کارهای کوچک و بزرگ)…….. مشاور پایان نامه و پژوهش های کاربردی، مدرس کار آفرینی
مشاور اجرایی و مطالعه فنی راه اندازی کارخانجات
مدرس کلا س های آموزش ضمن خدمت و توانمند سازی مدیران
پست الکترونیکی :gaffarim3@yahoo.com
وب سایت :pajoohesh-kara.com
کانال تلگرام:pajhohesh_kasbokar@
همراه 09144067323-09142183819
خلاصه رزومه
کاربردهای اینترنت اشیا در حوزهی سلامت
اکنون باید به این سوال پاسخ داد که قابلیتهای اینترنت اشیا در چه بخشهایی از حوزهی سلامت دارای کاربرد است. مطمئناً اینترنت اشیا در حوزهی سلامت فرصتهای زیادی را پیش روی کاربران قرار خواهد داد.
مطابق یک نظرسنجی که در سال 2016 توسط شرکت Vodafone صورت پذیرفت 89 % سازمانهای مربوط به حوزهی سلامت اذعان داشتهاند که اینترنت اشیا برای موفقیت آیندهی آنها «حیاتی» است. همچنین سازمانهایی که در حال استفاده از اینترنت اشیا هستند نتایج بسیار خوبی را به دست آوردهاند. علاوه بر این، دوسوم شرکتهایی که در حوزهی اینترنت اشیا سرمایهگذاری نمودند بازگشت سرمایهی «چشمگیر و قابل ملاحظه» داشته اند
پایش از راه دور
ویزیتهای بیمارستانی معمول هم برای بیماران و هم برای پزشکان هزینهبر و زمانبر است. یکی از راهکارهای کاهش هزینه و زمان صرف شده راهکار مراقبت از راه دور مبتنی بر اینترنت اشیا است. پایش از راه دور امکان مشاوره و مرور اطلاعات بیمار بهصورت زمان- حقیقی را به پزشکان میدهد و پذیرشهای اورژانسی و همچنین تعداد ویزیتها و قرارهای ملاقات را کاهش میدهد. بدین ترتیب بیماران میتوانند وقت بیشتری را صرف زندگی خود نمایند و پزشکان میتوانند بیماران بیشتری را ویزیت نمایند و همچنین در مورد مسائل چالشی به سرعت با همکاران خود در دانشگاه های سراسر جهان بحث و گفتگو نمایند.
پایش از راه دور به مناطق روستایی یا بازارهای نوظهور که در آنها دسترسی به امکانات سلامت و پزشکان ، دیابت، محدودتر است نیز قابل انتقال است. پایش از راه دور برای بیماریهایی مانند وقفه تنفسی در خواب بیماریهای قلبی و اختلالات تنفسی که نیاز به مراقبت دائم دارند بسیار ایده آل و مناسب است. در برخی منابع پیشبینی شده است که بازار در حال افزایش پایش از راه دور بیماران به 4,26 میلیارد دلار در سال 2019 برسد.
بهعنوان مثال بیماران دیابتی میتوانند با استفاده از دستگاه هوشمند میزان فشار و گلوکز خون خود را به کلینیک راه دور ارسال نموده و آنها با توجه به اطلاعات خون فرد نسخه و راهنماییهای مناسب فرد را تجویزنمایند. (شکل3-1 (پیشبینی میشود تا سال 2040 حدود 642 میلیون نفر به بیماری دیابت مبتلا شوند.
ارسال اطلاعات خون بیماران دیابتی به کلینیک و دریافت نسخه و راهنمایی از راه دور
خدمات زندگی مستقل
میلیونها نفر در سراسر دنیا آسیبپذیری بیشتری نسبت به افراد معمولی دارند. برای مثال سالمندان وکسانی که از بیماریهایی مانند دیوانگی و جنون رنج میبرند جزء این دسته هستند. پیشبینی میشود جمعیت افراد مبتلا به دیوانگی در سراسر دنیا تا 25 میلیون نفر در سال 2030 برسد. این دسته افراد در صورتی که به تنهایی زندگی کنند در معرض خطر بالایی هستند. از طرفی انتقال این افراد به مراکز مراقبتی همیشه مقرون
بهصرفه نیست. راهکارهای مبتنی بر IoT میتواند این خلا را پر نموده و این دسته از افراد را قادر سازد تا به صورت مستقل در درون و بیرون خانه با آسودگی خاطر بیشتری به فعالیت بپردازند. این راهکار معمولاً با استفاده از حسگرها و دستگاههای پوشیدنی قابل پیادهسازی است. با استفاده از این راهکار رفتارهای روزانه ومعمول افراد سالمند بایگانی شده و در صورت سرزدن رفتاری خلاف معمول از آنها– مانند روشن ماندن چراغ اتاق خواب در شب افراد فامیل یا افراد مرتبط با آنها از این مساله آگاه خواهند شد. به این ترتیب افراد فامیل و امن میتوانند رفتار سالمندان خود را بررسی نموده و در عین حال بهطور مستقل 1 از طریق یک سامانه برخط زندگی نمایند.
زنجیره تامین و تولید
یکی از کاربردهای IoT در حوزهی زنجیرهی تامین و تولید است. حصول اطمینان از بی عیب و نقص بودن محصول و تامین امنیت آن در زنجیرهی تامین همواره یکی از اولویتها بوده است. این اولویت در محصولات حوزه سلامت اهمیت بیشتری پیدا میکند زیرا بسیاری از کالاهای سلامت بسیار گران و همچنین حساس به شرایط محیطی و غیره هستند. همچنین نقص و تخریب در اغلب کالاهای حوزهی سلامت خطرناکتر از نقص و تخریب در کالاهای بسیاری از حوزههای دیگر است؛ زیرا بسیاری از کالاهای این حوزه بهطور مستقیم با سلامت انسانها در ارتباط هستند. با استفاده از روشهایIoT میتوان به صورت برخط کالاهای سلامت را مورد بررسی قرار داد. همچنین با استفاده از این راهکارها میتوان خطرات دیگری مانند خطر سرقت را نیز کاهش داد. ردیابی
دستگاهها و حسگرهای قرار گرفته در کانتینرها، انبارها، خودروها و حتی لباس کارمندان، شرکتهای بزرگ را قادر میسازد تا بهصورت برخط کالاهای گران، حساس به رطوبت، دما و زمان در حوزهی سلامت را رهگیری نمایند. راهکارهای IoT میتوانند خطر حملونقل کالاهای سلامت را کاهش داده و به اتخاذ تصمیم صحیح درهنگام بروز مشکل کمک نمایند
کارآزماییهای بالینی
کارآزمایی بالینی یکی از انواع مطالعات پزشکی است که بر روی جمعیتهای انسانی انجام میشود کاربرد مهم کارآزماییهای بالینی در مطالعه اثرات داروها و شیوههای درمانی جدید است. هنگامی کارآزمایی بالینی برای یک فراورده دارویی بر روی انسانها انجام میشود که اطلاعات قانعکنندهای از کیفیت این فراورده و ایمنی غیربالینی آن جمعآوری شده باشد، و تاییدیه مقامات بهداشتی یا کمیته اخلاق پژوهشی در کشوری که این پژوهش در آن انجام میشود، کسب شده باشد.
با اینکه کارآزماییهای بالینی بسیار ضروری هستند امابخش بسیار هزینهبری در تحقیق و توسعهی داروها محسوب میشوند. شرکتهای دارویی بهطور معمول زمانی
17 ساله برای رساندن دارو از مرحلهی دانش پایه به محصول بیمارستانی صرف میکنند. با استفاده از راهکارهایIoT میتوان کارآزماییهای بالینی را سریعتر و موثر تر به انجام رساند. همچنین با استفاده از راهکارهای IoT میتوان به بینش عمیقتری نسبت به موفقیت یا عدم موفقیت یک درمان دست پیدا کرد.
دستگاههای پوشیدنی نقش اساسی را در این راهکار بازی میکنند. با استفاده از این دستگاهها بهراحتی میتوان حجم عظیمی از دادههای فیزیولوژیکی را جمعآوری نموده و تحلیل نمود. با استفاده از این راهحل سختیهای شرکت در طرحهای کارآزمایی بالینی بسیار کمتر خواهد شد، همچنین احتمال جذب اعضا برای همکاری راحتتر و در نتیجه دادههای جمعآوری شده از اعتبار بیشتری برخوردار بوده و بهبود خواهند یافت.همچنین با استفاده از راهکارهای IoT میتوان برای اعضا یادآور مصرف دارو ارسال نمود. این راهکار هماکنون در شرکتهایی در جهان در حال اجرا و استفاده است. بهعنوان مثال شرکت Health CRF با همکاری شرکت Vodafone سامانه ثبت آزمایش بالینی برای 550 نفر در 74 کشور جهان را ارائه نموده است. این سامانه خدمت بهبود یافتهای برای اپراتورهای کارآزمایی بالینی و بیماران آنها در 74 کشور جهان ارائه مینماید
دستهبندی کاربردهای اینترنت اشیا در حوزهی سلامت با توجه به بازیگران مرتبط
کاربردهای IoT در حوزه سلامت
اینترنت اشیاء از جمله فناوری های پرکاربردی است که در سال های آینده – بنا بر پیش بینی ها از سال ۲۰۲۰- از آن و تحولات ناشی از استفاده از این فناوری بیشتر خواهیم شنید. اگرچه اینترنت اشیاء در همه حوزه ها کاربردی است، اما می توان گفت یکی از حوزه های مهم و جذابی که می تواند سریعتر از سایر حوزه ها خود را با آن وفق دهد، حوزه سلامت است.
تخت های هوشمند
در بیمارستان ها تمامی تخت ها(موسوم به تخت های هوشمند) تحت نظارت قرار می گیرند و ۱۵ شاخصه بیماران توسط حسگرها و تجهیزات هوشمند بطور دایمی بررسی می شود تا در صورت سلامت کامل؛ بیمار به سرعت ترخیص شده و بتوان از فضا و تجهیزات بصورت بهینه تری استفاده کرد که این عمل باعث صرفه جویی در وقت بیمارانی که در انتظار اورژانس ها هستند و نیاز فوری به آن دارند می شود.
مانیتورینگ از راه دور
علایم مختلفی که پزشک در نظر دارد از راه دور بررسی شده و وضعیت بیمار به پزشک اطلاع داده می شود تا پزشک بتواند درمان های احتمالی را در نظر بگیرد؛ این مورد علاوه بر صرفه جویی در وقت و هزینه و کاهش رفت و آمدها برای بیمارانی که در مناطق دور افتاده زندگی می کنند یا ناتوانی حرکتی دارند، می تواند بسیار مفید باشد.
مانیتورینگ مداوم قند خون و مقدار انسولین
وسایل هوشمند در زمینه بیماری های مربوط به دیابت که نیازمند نظارتی مداوم هستند می تواند بسیار مفید باشد . دستگاه CGM وسیله ای است که با مانیتورینگ مداوم قند خون در فواصل منظم؛ سطح قند خون را بطور مداوم کنترل می کند؛ این سیستم در سال ۱۹۹۹ توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده تایید شد و در سال های اخیر CGM های هوشمند وارد بازار شده اند.
CGM های هوشمند مانند Eversense و Freestyle Libre داده های مربوط به سطح قند خون را به برنامه ای در iPhone ، Android یا Apple Watch ارسال می کنند تا آنها بتوانند با بررسی اطلاعات؛ تشخیص درستی دهند. برنامه FreeStyle LibreLink امکان نظارت از راه دور توسط مراقبین را نیز فراهم کرده است، که این مراقبت می تواند توسط والدین یا فرزندان فرد بیمار دیابتی یا بستگان بیماران سالخورده باشد.
دستگاه هوشمند دیگری که در حال حاضر زندگی بیماران دیابتی را بهبود می بخشد قلم انسولین هوشمند است. قلم های
انسولین هوشمند :
Gocap ; InPen و Esysta این توانایی را دارند که به طور خودکار؛ زمان ، مقدار و نوع انسولین تزریق شده را با دوز
ضبط کنند و نوع صحیح تزریق انسولین را در زمان مناسب توصیه کنند.
این دستگاه ها با یک برنامه تلفن هوشمند تعامل دارند که می تواند داده های طولانی مدت را ذخیره کند، به بیماران
دیابتی کمک می کند که مقدار انسولین خود را محاسبه کنند و حتی (در مورد Gocap) به بیماران اجازه می دهد
تا وعده های غذایی و قند خون خود را ضبط کنند ، تا ببینند چطور مواد غذایی و مصرف انسولین بر قند خون آنها
تاثیر دارد.
اسپری متصل
بیماری آسم نیز مانند دیابت بیماری است که زندگی صدها میلیون نفر در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. به کمک فن آوری هوشمند وسیله ای ساخته شده که به افرادی که به این بیماری مبتلا هستند کمک می کند تا آگاهی خود ازعلائم را افزایش داده و در جهت معالجه گام های موثری بردارند.
بزرگترین تولید کننده این فن آوری هوشمند Propeller Health است که به جای تولید این دستگاه بطورکامل، سنسوری را ایجاد کرده است که به یک بلوتوث متصل می شود. این سنسور در واقع به یک برنامه متصل شده و به افراد مبتلا به آسم و COPD (بیماری انسدادی مزمن ریوی، که شامل آمفیزم و برونشیت مزمن است) در تشخیص علایم و داروهای موثر کمک می کند.
معالجه ی سرطان
در سال ۲۰۱۸ ، در یک گردهم آیی سالانه داده های مربوط به ۳۵۷ بیمار که تحت درمان سرطان سر و گردن قرار گرفته بودند، ارائه شد. در این نمونه از مقیاس وزنی با بلوتوث و دکمه فشارخون به همراه یک برنامه ردیابی علائم استفاده شد تا به روز رسانی های لازم برای پزشکان بیماران درمورد علائم و پاسخ به درمان در هر روز هفته را انجام دهد.
بیمارانی که از این سیستم نظارت هوشمند استفاده کردند در مقایسه با بیمارانی که با ویزیت پزشک بصورت منظم و هفتگی کنترل می شدند (بدون نظارت اضافی) مقایسه شدند و نتیجه نشان داد که این ۳۵۷ بیمار، بهبود بهتری را درارتباط با درمان این بیماری تجربه کردند.
بروس ا. جانسون ، رئیس ASCO (انجمن انکولوژی بالینی آمریکا)، گفته است که این فناوری هوشمند “به ساده سازی مراقبت از بیماران و ارائه دهندگان مراقبت از آنها کمک کرده است تا با شناسایی سریع عوارض جانبی در حال ظهور بتوانند آنها را کنترل کرده و درمان بیمار را براحتی پیش ببرند.”
مزایای اصلی اینترنت اشیاء که سازمان های بهداشتی می توانند از آن بهره مند شوند
کاهش هزینه ها: راهکارهای اینترنت اشیاء و دستگاه های متصل پزشکی می توانند ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی را قادر سازند تا به طور بلادرنگ بر وضعیت بیماران نظارت کنند. با استفاده از جمع آوری و مدیریت کارآمد داده ها می توان میزان بازدیدهای غیرضروری با پزشک و مدت زمان بستری شدن و تعداد پذیرش ها در بیمارستان را کاهش داد.
ایجاد تجربه ی بهتری برای بیمار: با اتصال به سیستم مراقبت های بهداشتی از طریق اینترنت اشیاء، بیماران بیشتر می توانند در جریان روند درمان خود قرار بگیرند، و با توجه به این که پزشکان همه اطلاعات لازم بیمار را در دست دارند، دقتشان هنگام تشخیص بهبود می یابد.
مدیریت بهتر داروها: راهکارهای اینترنت اشیاء این امکان را برای کارمندان بیمارستان فراهم می کند تا زمان کم تری را برای جستجوی داروها، ردیابی تامین کنندگان و داروها صرف کرده و بتوانند اقدامات بهداشتی در بیمارستان ها را پیگیری کرده و به طور موثر از آلودگی های بیمارستانی جلوگیری کنند. راهکارهای نظارت بر سلامت که مبتنی بر اینترنت اشیاء هستند به بیماران کمک می کنند تا برنامه های درمان خود و پزشکان را به هم متصل کرده تا رعایت مقررات را پیگیری کنند.
کاهش اتلاف و خطاها: استفاده از اینترنت اشیاء برای جمع آوری داده ها و اتوماسیون فرآیندهای کاری یک راه عالی برای اجتناب از انجام کارهایی است که ضرورت چندانی ندارند. مانند آزمایش های غیرضروری و تصویربرداری گران که موجب کاهش هزینه ها و به حداقل رساندن اشتباهات (به ویژه اشتباهات مرتبط با عوامل انسانی) می شوند.
بهبود نتایج درمان: راهکارهای مراقبت های بهداشتی که از طریق محاسبات ابری متصل شده و از داده های حجیم استفاده می کنند، این امکان را برای مراقبین فراهم می کند تا بتوانند به طور بلادرنگ به داده ها دسترسی داشته باشند. درنتیجه می توانند آگاهانه تر تصمیم گیری کرده و روش های درمانی را مبتنی بر شواهد ارائه دهند.
6 کاربرد جالب اینترنت اشیا در بهداشت و درمان
با ظهور اینترنت اشیا (IoT) شاهد پیشرفت های هیجان انگیزی در قرن 21 خواهیم بود. اگرچه اغلب IoT با تولیدات، انبارداری و کارخانجات هوشمند آینده مرتبط است، اما تنها به این موارد محدود نمی شود و شاهد پیشرفت های قابل توجهی در بخش های بهداشتی و درمانی نیز هستیم که شامل موارد زیر می شود:
1. کاهش زمان های انتظار اتاق اورژانس
به عنوان کسی که از اتاق اورژانس بازدید می کند بعضی موارد در آن خسته کننده است. در نتیجه به غیر از هزینه های پزشکی ، ممیزی های اتاق اورژانس گاهی اوقات ممکن است ساعت ها طول بکشد.
به لطف برخی از اختراعات اخیر و IoT، یک بیمارستان به اسم Mt. Sinai به عنوان مرکز پزشکی شهر نیویورک – به طور موثری برای 50٪ از بیماران اتاق اورژانس که نیاز به مراقبت های سرپایی دارند، زمان انتظار را کاهش داده است.
این یک سیستم بسیار موثر است که برخی از کاربردهای نوآورانه و جالب IoT را برجسته می کند.
2. سلامت از راه دور و نظارت
در برخی از موارد، بیماران حتی نیازی نیست حضور فیزیکی در اتاق اورژانس یا بیمارستان داشته باشند. یکی از واضح ترین و محبوب ترین برنامه های مراقبت های بهداشتی و IoT نظارت از راه دور است – گاهی اوقات به عنوان telehealth شناخته می شود.
این امر نه تنها هزینه ها را به حداقل می رساند و نیاز به حضور فیزیکی را از بین می برد، بلکه به بهبود کیفیت زندگی بیمار نیز کمک می کند تا از دردسرهای رفت و آمد کاسته شود. که می تواند برای بیماری که برای تحرک محدودیت دارد و یا از حمل و نقل عمومی استفاده می کند بسیار موثر واقع شود.
3. اطمینان از دسترسی و قابلیت دسترسی سخت افزارهای بحرانی
بیمارستان های مدرن نیاز به عملکرد نرم افزاری و سخت افزاری نسل بعدی دارند – بعضی از آنها حتی برای حفظ و بقا زندگی انسان مورد استفاده قرار می گیرند. همانند تمام دستگاه های الکترونیکی، این تجهیزات مستعد خطرات متعددی از قطع برق تا خرابی سیستم – می تواند منجر به زندگی یا مرگ افراد شود.
یک راه حل جدید IOT از Philips، به نام e-Alert، وجود دارد که هدف آن حل این مشکل است. به جای اینکه منتظر باشند تا یک دستگاه خراب شود، سیستم جدید فیلیپس، عملاً نظارت بر سخت افزارهای پزشکی را برآورده می کند و در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد، به کارمندان بیمارستان هشدار می دهد.
4. پیگردی کارکنان، بیماران و موجودی
همیشه ایمنی بیشترین نگرانی هر بیمارستان یا مرکز پزشکی است. بدون قابلیت پیگیری اموال، کارمندان، بیماران و سخت افزار – در تمام ساختمان، حفظ بیشترین میزان امنیت سخت است.
این کاری است که به آسانی در موسسات کوچکتر انجام می شود، اما در مورد ساختارهای چندگانه و دانشگاه ها و نیز هزاران بیمار و کارکنان به چه شکل است؟
بسیاری از آنها با سیستم های IoT و سیستم های مکانی واقعی در حال تغییر هستند تا ردیابی اموال را تسهیل کنند که نه تنها روش ارزانی برای نظارت بر فعالیت های روزمره در یک محیط بیمارستان است بلکه بسیار موثر و پیشرفته می باشد.
5. مدیریت پیشرفته دارو
یکی از پیشرفت های جالب و جدید در زمینه مراقبت های بهداشتی و IoT در زمینه داروهای تجویزی است. به نظر می رسد این یک کار علمی تخیلی باشد – اما قرص هایی حاوی سنسورهای میکروسکوپی که به اندازه دانه برنج هستند می توانند یک سیگنال را به یک دستگاه خارجی ارسال کنند که معمولاً به عنوان یک پیج بر روی بدن، برای اطمینان از دوز مناسب بکار می روند. بیماران همچنین از طریق اپلیکیشن های گوشی هوشمند می توانند به اطلاعات برای ردیابی عملکرد شخصی و بهبود عادات خود دستیابی پیدا کنند.
6. مقابله با بیماری های مزمن
نرم افزارهایی مانند Fitbit از IoT برای نظارت بر سلامت شخصی استفاده می کنند – این اطلاعات را می توان با یک دکتر به اشتراک گذاشت تا مسائل تکراری را حل کند. یک شرکت به نام Health Net Connect به تازگی یک برنامه برای مدیریت افراد دیابتی با هدف بهبود درمان بالینی و کاهش هزینه های پزشکی برای بیماران ایجاد کرده است که به نتایج جالبی رسیده است.
پایش شاخصه های بیومتریک و اینترنت اشیا ; عصری نوین در صنعت سلامت دیجیتال
اینترنت اشیا یا IoT فرصت های بی پایانی برای بهره وری در صنعت مراقبت های بهداشتی ارائه می دهد. یکی از برجسته ترین محصولات این هم آمیختگی فناوری و مراقبت های بهداشتی، مفهوم سلامت دیجیتال است که محصول همگرایی اینترنت اشیا و مراقبت های بهداشتی می باشد. تمرکز این عصر نوین روی پایش شاخصه های بیومتریک می باشد.
پایش شاخصه های بیومتریک چیست؟
پایش بیومتریک ، نظارت بر ویژگی های مرتبط با تغییرات آگاهانه و ناخودآگاه خصیصه های فیزیکی و روانی یک کاربر، مانند خلق و خو، انگیزه، درجه حرارت، رسانایی پوست، وضعیت ایستادن، فعالیت مغز، ضربان قلب، و غیره…، برای ارزیابی ویژگی های پیچیده تر کاربران، مانند احساسات و رفتار، می باشد. با استفاده از فناوری اینترنت اشیا ، هر دستگاه پایش بیومتریک قادر به برقراری ارتباط بی سیم و انتقال این اطلاعات می باشد. صنعت مراقبت های بهداشتی یکی از پیشگامان صنایع برای پیاده سازی اینترنت اشیا می باشد و از زمان آغاز به جمع آوری داده های بیومتریک، دچار انقلاب عظیمی شده است. در حال حاضر بسیاری از تجهیزات مراقبت خانگی، با دستگاه های الکترونیکی مجهز شده اند که به پزشک اجازه می دهد تا با یک کلیک یا فشردن یک دکمه و از هر فاصله ای، سلامت بیمار را کنترل کن
دورانی تازه از پایش بیومتریک
تجهیزات پوشیدنی دارای اینترنت اشیا، سال هاست که مورد استفاده بوده اند. بااین حال، اکثر دستگاه های مورد استفاده توسط کاربران، نوع داده ای که برای صنعت پزشکی کارا باشد، را ارائه نمی دهد. این جایی است که نظارت بر بیومتریک از تکنولوژی استاندارد پوشیدنی استاندارد متفاوت است. این جایی است که پایش بیومتریک از تکنولوژی استاندارد گجت های پوشیدنی، متفاوت می باشد.
در بسیاری از مراکز پزشکی سراسر جهان، پایش بیومتریک را به صورت آنلاین جهت اندازه گیری و تجزیه-تحلیل تعریق بدن برای تعیین میزان آب بدن و سطح الکترولیت یا PH خون، استفاده می شود. اگرچه تجزیه و تحلیل تعریق بدن در آزمایشگاه ها چیز جدیدی نیست، ولی سنسورهای متصل از راه دور، توانایی تجزیه و تحلیل تعریق بدن ورزشکاران را حتی درحالی که آنها هنوز در یک بازی هستند را دارد.
کاربرددرمسابقات خودرویی
کاربرد دیگری از این فناوری در جهان مسابقات خودرویی یافت می شود. در برخی موارد، سنسورهای پایش بیومتریک برای نظارت بر ضربان قلب، دما، فشار خون و سایر علائم حیاتی راننده مورد استفاده قرار می گیرند تا تیم پزشکی اطمینان حاصل کنند که راننده در طول مسابقه از سلامت لازم برخوردار می باشد، چون وضعیت فیزیکی رانندگان تاثیر زیادی روی زمان واکنش و تصمیم گری آنان دارد. این داده های بیومتریک به تیم ها کمک می کند تا برنامه های آموزشی موثرتری را طراحی کنند و حتی اگر یک راننده (به دلیل گرما، استرس یا عوامل دیگر) با ریسک تصادف مواجه شود، امکان ارسال هشدار لازم به تیم وجود دارد.
پایش بیومتریک در مقابل گجت های پوشیدنی
بسیاری از افراد به اشتباه بر این باورند که گجت های پوشیدنی و دستگاه های پایش بیومتریک، یکسان هستند. این یک اشتباه معقولانه است، اما تمایز بسیار مهمی بین این دو موضوع وجود دارد. درحالی که دستبند سلامتی شما از لحاظ فنی جمع آوری داده های بیومتریک را انجام می دهد، ولی این اطلاعات به طور معمول در صنعت پزشکی استفاده نمی شود. داده های جمع آوری شده از گجت های تناسب اندام موجود در بازار، تقریباً در قابل استفاده در پرونده نیست، زیرا هدف اصلی آنها تنها این است که به کاربر کمک کند تا سبک زندگی سالم تری داشته باشند. با تجزیه و تحلیل اطلاعات خروجی از این دستگاه ها، مصرف کنندگان می توانند نگاه واقع بینانه ای به چگونگی مقدار حرکت و میزان نشستن خود در طول یک روز داشته باشند. بسیاری از دستگاه ها اگر شما بیش ازحد در جای خود نشسته باشید به شما هشدار می دهند ، که این قابلیتی بسیار مفید برای بلند شدن از صندلی در طول کارهای روزانه می باشد. درحالی که این داده ها ممکن است در یک محیط پزشکی چندان مفید نباشند، ولی برای آن دسته از افرادی که تمایل به پایش فعالیت های فیزیکی خود دارند، امکانات خوبی ارائه می دهند.
پایش بیومتریک خیلی پیچیده تر از موارد بالا می باشد و به صورت عمده توسط متخصصان پزشکی استفاده می گردد. اگر شخصی بیماری مزمن داشته باشد، انواع خاصی از داده ها بسیار مفید خواهد بود، به ویژه اگر داده های درست در نقطه ی مناسب ترکیب شده و مسیر دسترسی آسانی برای ارتباط بین بیمار و پزشک وجود داشته باشد.
کنترل بیماری هاو نارسایی قلبی
برای مثال، اگر بیماری نارسایی قلبی داشته باشد، افزایش ناگهانی وزن می تواند به این معنا باشد که بیمار مایعات را به درستی دفع نمی کند، و این نشانه بدتر شدن شرایط بیمار است. بنابراین، یک فاکتور یا مقیاسی که به وسیله ی IoT به اینترنت متصل است، هنگامی که افزایش وزن بیمار ثبت شود، به طور خودکار یک هشدار را به پزشک ارسال می کند. این مثال نوعی از پایش بیومتریک است که در دنیای مراقبت های بهداشتی ، حیاتی است. توسط این هشدار پزشک با بیمار تماس می گیرد، مشکل را
ارزیابی می کند و تغییرات لازم در درمان را انجام دهد. این سیستم هشدار دهنده مبتنی بر اینترنت اشیا یا IoT باعث حفظ سلامت بیماران دوری آنها از بیمارستان می گردد. همانند بسیاری از داده ها در جهان، درک مفهوم و نوع داده ها کاملاً حیاتی است. داده ها تنها زمانی با ارزش هستند که به بینش های هدفمند و معنی دار منجر شوند.
امنیت دیجیتال و Ransomware
Ransomware اصطلاحی است که این روزها بیشتر برای امنیت دیجیتال در سیستم پرداخت دیجیتالی در بیمارستان ها استفاده می شود. استفاده ی روزافزون از این سیستم نشان دهنده ی ضرورت وجود امنیت دیجیتال در پرداخت های مالی است. در واقع استفاده ی بیشتر از سرویس های آنلاین خطر حملات هکرها را افزایش می دهد و صنعت مراقبت های بهداشتی از این امر مستثنی نیست.
به عنوان مثال یک مرکز بهداشتی در لس آنجلس مجبور به پرداخت مبلغ 17000 دلار در بیت کوین به هکرها شد تا سیستم IT این مرکز دوباره فعال شود.
علی رغم این مورد، متخصصین و توسعه دهندگان فناوری اطلاعات مخالف پرداخت پول مراکز بهداشتی به هکرها هستند و بیش از نیمی از بیمارستان ها مطمئن نیستند که در صورت قرار گرفتن در همچین موقعیتی موافق به پرداخت هزینه خواهند بود یا خیر.
کلان داده ها
به رغم تعداد محدودی، اکثر ارائه دهندگان خدمات بهداشتی هنوز هم می توانند از ابزارهای پیشرفته تکنولوژیک که به آن ها امکان می دهد سطح سلامت افراد را افزایش دهند، بهره مند شوند. این ابزارهای پیشرفته می توانند شامل موارد زیر باشند:
الگوریتم های مدیریتی و تشخیصی که به سازمان ها در تشخیص و شناسایی بیماری، نوع آن و سایر پارامترهای حیاتی کمک می کند.
پیاده سازی نرم افزار GIS که بر اساس مکان جغرافیایی می تواند ریسک های احتمالی را مشخص کند.
گزارشات جامع از سوابق پزشکی بیمار برای حمایت از همکاری و ارتباط بین پزشکان و سایر کارکنان مسئول مراقبت از بیمار.
مراقبت بلندمدت (LTC)
این روزها ارائه دهندگان مراقبت های بلندمدت از تله مدیسین استفاده می کنند که توجه خیلی ها را به خود جلب کرده است. این روش یک ابزار مناسب برای بهبود دسترسی به خدمات بهداشتی برای سازمان های تازه تاسیس یا مبتدیان به شمار می آید.
اگرچه ارائه ی خدمات مراقبت بلندمدت می تواند یک چالش جدی برای ارائه دهندگان به خصوص با توجه به مناطقی که خارج از دسترس قرار دارند، باشد. بااین حال تله مدیسین می تواند راه حل خوبی برای رفع این مشکل باشد. با استفاده از این تکنولوژی می توان به موقع به خدمات مربوط به امراض پوستی، جراحی و حتی روانپزشکی دسترسی کامل داشت.
امنیت در ارسال پیام
همانطور که قبلاً گفته ذکر شد، پیام های متنی در صنعت مراقبت های بهداشتی نقش مهمی ایفا می کنند. تقریباً 60٪ از همه کارکنان پزشکی از پیام های متنی برای اطلاع رسانی به بیماران استفاده می کنند.
یک سوم اطلاعات مربوط به درمان بیماران در فرم پیام های متنی ارسال و دریافت می شود. یکی از مزایای پیام های متنی این است که به سالانه 1 میلیون دلار صرفه جویی در سازمان های بهداشتی می گردد.
ما برخی از آخرین روند فناوری در صنعت مراقبت های بهداشتی را مرور کرده ایم. تمام موارد فوق مطمئناً به توانمندسازی بیمار منجر می شود. با توجه به موارد ذکرشده، دوره ی هزینه های بالا و صف های طولانی در بیمارستان ها در سال های آینده از بین خواهد رفت. بیماران در حال حاضر می توانند از دسترسی آسان تر و سریع تر به مراقبت های پزشکی باکیفیت بالا بهره مند شوند که این امر باعث افزایش میزان رضایتمندی و مشارکت آن ها در مراقبت های بهداشتی می گردد.
مزایای واقعی VR در بهداشت و درمان
ابزار VR ، امکانات زیادی را در اختیار ارائه دهندگان خدمات بهداشتی قرار می دهد. این ابزار می توانند در زمینه ی مدیریت اضطراب پس از آسیب دیدگی که ممکن است در PTSD و سایر مشکلات بهداشتی رخ دهد و همچنین برای کنترل درد در شرایط خاص پزشکی بسیار مفید باشند.
گزارشات اخیر توسط متخصصان MIT نشان دهنده ی کارایی VR و توانایی آن در کاهش درد بیماران است. در واقع می توان گفت تکنولوژی واقعیت مجازی تقریباً به اندازه ی مصرف داروهای مسکن موثر بوده و می تواند در آینده ی نزدیک بخشی حیاتی در آموزش پزشکان و مراقبان بهداشتی باشد.
IoT در بهداشت و درمان
صنعت مراقبت های بهداشتی جز اولین صنایعی بود که از مزایای اینترنت اشیا بهره وری نمود.
اینترنت اشیا در بیش از 45 حوزه فعالیت دارد که بخش عمده ای از آن فراتر از کاربرد این تکنولوژی در خرده فروشی ها و صنایع تولیدی است. استفاده از ابزارهای IoT برای مدیریت مشکلات بهداشتی مختلف در یک زمان امکان پذیر است. از مزایای عمده ی این تکنولوژی در بهداشت و درمان می توان به موارد زیر اشاره نمود :
بهبود ارتباط بین بیماران و ارائه دهندگان خدمات بهداشتی؛
پاسخ فوری پزشک در صورت وجود شرایط اضطراری؛
تعامل بهتر و رضایت بیمار؛
کاهش طول مدت اقامت بیمار در بیمارستان
تخت هوشمند و ابزارهای دیگر برای بهبود وضعیت بیمار.
همانطور که اینترنت اشیا در اتومبیل های خودران، سفارشات اتوماتیک و سیستم های پرداخت در حال رشد است ، بدون شک برای ارائه ی خدمات بهداشتی نیز چیزهای زیادی برای ارائه دارد.
راهکارهای مبتنی بر رایانش ابری (Cloud-Based Solutions) و توان بالقوه ی آن ها
با وجودی که هنوز در مورد امنیت دیجیتال در زمینه مراقبت های بهداشتی، نگرانی های وجود دارد، بسیاری از سازمان ها در نهایت شروع به استفاده از راهکارهای مبتنی بر رایانش ابری کرده اند.
البته لازم به ذکر است راهکارهای فناوری اطلاعات همیشه ارزان ترین راه حل ارائه شده نیستند، چرا که قیمت گذاری در این زمینه می تواند بسیار بالا باشد. در حقیقت، تنها برخی از غول های صنعت می توانند این راهکارها را ادغام کنند. از سوی دیگر، هنوز هم نیاز به تولید، ذخیره، انتقال و به روزرسانی اطلاعات در مورد بیماران وجود دارد.
این جایی است که پلتفرم عمومی و خصوصی مبتنی بر ابر با یکدیگر ادغام شده و به کاهش هزینه ها کمک می کنند. یک پلت فرم به اشتراک گذاری ساده اما موثر می تواند باعث بهبود ارتباط بیمار شود و درعین حال دسترسی پزشکان به اطلاعات پزشکی لازم را میسر سازد.
آینده دستگاه های هوشمند با قابلیت پردازش زبان طبیعی (محاوره ای)
اینترنت اشیا و هوش مصنوعی عمیقاً با یکدیگر مرتبط هستند. دستگاه های IoT داده های بسیار حجیم تولید می کنند و پردازش این دادها نیازمند روش های هوشمندی است که با هوش مصنوعی و یادگیری ماشین امکان پذیر می گردد. ازاین رو، با گسترش سریع دستگاه ها و سنسورهای متصل و شبکه ای، نقش فناوری های هوشمند در این حوزه به شدت در حال رشد است. امروزه هوش مصنوعی کاربردهای متنوعی در حیطه های مختلف IoT دارد.
قابلیت و توانمندی ادراک گفتار
یکی از مفاهیم اصلی پردازش زبان طبیعی، توانایی ادراک گفتار انسانی است. واضح است که لازمه کنترل دستگاه های هوشمند از طریق فرامین صوتی، قابلیت و توانمندی ادراک گفتار است که از طریق روش های NLP امکان پذیر می گردد.
در IoT، ارزش تشخیص گفتار بیش از حد ارزشمند است. رابط های صوتی که بدون نیاز به استفاده از دست امکان ارتباط و تعامل با کاربر را مهیا می سازند مزایای بسیاری را به همراه دارند. این رابط ها قابلیت استفاده موثر از سیستم را ارتقا می دهند. به عنوان یک قاعده کلی می توان گفت هر چه یک سیستم پیچیده تر باشد طراحی یک رابط کاربری یا رابط وب برای کنترل آن نیز سخت تر خواهد بود. رابط های صوتی، با توجه به ماهیت بصری خود و تعامل صوتی و گفتاری، کاربری ساده و موثرتری داشته و یادگیری استفاده از آن ها برای کاربران بسیار ساده تر است.
گاهی اوقات، یک رابط صوتی صرف نظر از ویژگی های قابلیت استفاده از سیستم، می تواند در ارتقای ایمنی سیستم ایفای نقش نماید. تصور کنید یک تکنسین در ارتفاع 150 فوت روی دکل خطوط برق فشارقوی مشغول به کار است. اگر این فرد بتواند بدون نیاز به استفاده از دست و انگشتان خود و تنها از طریق دستورات صوتی، ابزارهای دیجیتال خود را کنترل نموده و یا با افراد دیگر در ارتباط باشد، احتمال وقوع حوادث خطرناک برای او به شدت کاهش می یابد.
محبوبیت کنترل رفتار دربازارهای مصرف
در بازارهای مصرف نیز محبوبیت کنترل گفتاری در حال افزایش است. حدود 50 درصد خانوارهای ایالات متحده از صدا برای دسترسی به محتوای آنلاین استفاده می کنند. بنابراین، افزایش مصرف تجهیزات عمومی الکترونیک که توسط صدا فعال یا کنترل می شوند، یک گام طبیعی از تکامل این تکنولوژی است.
یکی از مزایای دیگر NLP قابلیت بومی سازی سیستم ها می باشد. به عبارت دیگر می توان به جای ارائه یک رابط کاربری عمومی با زبان بیگانه برای کشورهای دیگر، رابط های بومی شده و منطبق با زبان محلی کاربران ارائه نمود. برای این منظور می توان موتور پردازش NLP را بر اساس زبان محلی موردنیاز انتخاب نمود. این روش بسیار موثرتر از ترجمه می باشد و حس خوشایندتری را برای کاربران به همراه دارد. این قابلیت می تواند به عنوان یک مترجم نیز مورد استفاده قرار گیرد.
به عنوان مثال، شرکت ژاپنی ili، یک محصول قابل پوشیدن را ارائه کرده است که می تواند عبارات ساده را برای مسافران خارجی، بدون دسترسی به اینترنت ترجمه کند. محصول مشابه دیگری نیز با عنوان pilot یکی دیگر از دستگاه های متصل است که امکان ترجمه در حال حرکت را دارد. برخلاف ili، این سیستم قادر به گفتگوی دوطرفه نیز می باشد یعنی pilot نه تنها زبان های مختلف را درک می کند، بلکه می تواند پاسخ مربوط به یک زبان خارجی را نیز سنتز کند.
دستیارهای صوتی
یکی از دیگر کاربردهای NLP سیستم های دستیاری است که قادر به پاسخگویی سوالات هستند. این سیستم ها ما را قادر می سازند تا سوالات خود را به صورت طبیعی و گفتاری مطرح کنیم و سیستم پاسخ ما را یافته و ارائه می نماید. در حال حاضر، سیستم های متنوعی با این قابلیت موجودند که دراین بین می توان به دستیار Alexa از کمپانی آمازون، Google Home از شرکت گوگل و یا HomePod از شرکت اپل اشاره نمود. این دستیارها با ارتباط گفتاری فعال و کنترل شده و قادر به پاسخ به سوالات مختلف هستند و در نتیجه به مردم کمک می کنند تا سریعاً به اطلاعات مورد نیاز دسترسی پیدا کنند. این قابلیت را می توان به یک منشی هوشمند و همواره در دسترس نیز تشبیه نمود.
کاربرد پزشکی ونظارت برسلامت
این قابلیت برای کاربردهای خاص مثل کاربردهای پزشکی و یا نظارت بر سلامت از اهمیتی بیشتر برخوردار می گردد. به عنوان مثال بیمارستان متعلق به دانشگاه Thomas Jefferson با همکاری شرکت IBM Watson محصول مشترکی ارائه نموده اند که مشابه یک پرستار مجازی هوشمند برای بیمار عمل می کند. این محصول اولاً قادر به پاسخگویی سوالات بیمار است و ثانیاً شرایط محیطی اتاق بیمار را نیز مثل میزان روشنایی و غیره را بنا به خواست و فرمان صوتی بیمار کنترل می کند.
یک قابلیت دیگر این حوزه، امکان استخراج اطلاعات خاص برای کاربر می باشد. مثلاً اطلاعات خاصی از یک مقاله یا از یک کتاب را استخراج نماییم. استفاده از این سیستم ها در اتومبیل نیز در حال گسترش است و می توانند به عنوان دستیار به راننده کمک کنند. مثلاً راننده می تواند تقاضای یافتن مسیر نماید و یا در مورد وضعیت ترافیکی راه ها از این دستیار سوالاتی بپرسد.
ادراک احساس
به طورکلی ادراک گفتار از ادراک محتوای متنی بسیار پیچیده تر است. دلیل این امر آن است که متن فاقد احساس است در حالیکه گفتار حاوی اطلاعاتی بیشتر که همانا احساس است نیز می باشد. به عبارت دیگر با بیان یک جمله متنی یکسان ولی با لحن های متفاوت می توان معانی یا مفاهیم متفاوتی را ارائه داد.
به همین دلیل شاخه جدیدی در هوش مصنوعی با عنوان آنالیز احساس ایجاد گردیده است و تجهیزاتی که امکان ادراک احساس از گفتار را داشته باشند بسیار موثرتر عمل می نمایند.
به عنوان مثال محصول API از شرکت IBM Watson قادر به تشخیص احساساتی مثل حس توافق، حس احساس مسئولیت و غیره می باشد. شرکت Disney نیز محصولی که از طریق پردازش تصویر احساساتی مثل ترس، تعجب و غیره را تشخیص می دهد برای آنالیز نحوه تاثیر گزاری فیلم روی بیننده را به کار گرفته است.
3 مورد از ارزشمندترین کاربردهای هوش مصنوعی در مراقبت های بهداشتی
هوش مصنوعی یک موتور در حال رشد برای بخش مراقبت های بهداشتی در آینده ای نه چندان دور است. گزارش اخیر Accenture استفاده از اپلیکیشن های AI در مراقبت های بهداشتی و چگونگی تاثیر بالقوه ی این فناوری در کاهش هزینه ها را مطرح می کند. بر اساس نتایج این گزارش، اپلیکیشن های AI در مراقبت های بهداشتی تا سال 2026 ، سالانه 150 میلیارد دلار در اقتصاد سلامت ایالات متحده صرفه جویی خواهند کرد.
ربات دستیار برای جراحی : ارزش تخمینی 40 میلیارد دلار
جراحی های روباتیک نسبت به جراحی هایی که توسط انسان ها انجام می شوند ایمن تر هستند چراکه برش های جراحی توسط ربات ها با دقت بیشتری انجام می شود.
جراحی رباتیک ترکیبی از اطلاعات تجربی جراحی واقعی برای بهبود روش های جراحی است. در این روش، گروه های جراحی ، داده ها را از سوابق پزشکی بیمار استخراج کرده و با داده های عملیاتی به هنگام برای بهبود در نتایج جراحی ادغام می کنند. این تکنیک دقت دستگاه را بهبود می بخشد و می تواند منجر به کاهش 21 درصدی طول اقامت بیمار در بیمارستان شود.
با به کارگیری این تکنولوژی جراحان طیف وسیعی از روش های پیچیده را با انعطاف پذیری و کنترل بیشتر انجام می دهند. این تکنیک که به عنوان تکنیک داوینچی شناخته شده است ، به عنوان پیشرفته ترین نوع جراحی در جهان شناخته می شود. داوینچی دارای اندام های روباتیک با ابزار جراحی هوشمند است که دیدی وسیع و سه بعدی از محل جراحی را فراهم می کند. جراح ، بازوی دستگاه را از یک کنسول کامپیوتر در نزدیکی میز کار خودکنترل می کند. این روش باعث موفقیت در جراحی و کاهش حاشیه خطا می گردد.
دستیاران پرستاری مجازی: ارزش تخمینی 20 میلیارد دلار
دستیاران مراقبت های پرستاری می توانند بازدیدهای غیرضروری در بیمارستان و مسئولیت های متخصصین بهداشتی را کاهش دهند. بر اساس گزارش Syneos Health Communications ، 64 درصد از بیماران اظهار داشتند که با دستیارهای پرستار AI راحت تر هستند چراکه این دستیاران با پاسخگویی و نظارت 24/7 توانایی پاسخگویی به سوالات درباره ی داروها و دیگر پشتیبانی ها رادارند.
از اهداف کلیدی این فناوری این است که بیماران و ارائه دهندگان خدمات مراقبتی از ارتباطات بین دفاتر اداری و پذیرش مجدد در بیمارستان جلوگیر کنند. این دستیاران مجازی از یک طبقه بندی اختصاصی استفاده می کنند و به کاربران گوش داده و پاسخ می دهد.
دستیار پرستار به نام Angel یکی از نمونه های خوب پرستار مجازی است. ای ربات با استفاده از صدا و هوش مصنوعی، سلامت فرد بیمار را کنترل می کند تا گزارش های پزشکی را با هزینه ی پایین تر فراهم کند. این دستیار قابلیت مدیریت، نظارت و ارتباط با استفاده از بینش منحصربه فرد و اعلان های به هنگام را دارد.
کمک های عملیاتی اداری: ارزش تخمینی 18 میلیارد دلار
اتوماسیون گردش کار اداری تضمین می کند که ارائه دهندگان خدمات ، مسائل فوری را در الویت قرار می دهند و همچنین می توانند به پزشکان ، پرستاران و دستیاران کمک کنند تا در زمان انجام وظایف معمول صرفه جویی کنند. برخی از اپلیکیشن های AI در بخش اجرایی عبارت اند از تبدیل رونوشت های صوتی به متن که به طور خودکار مراقبت های غیرپزشکی مانند یادداشت های نمودار و تجویز دارو را انجام می دهند.
یک مثال خوب در این زمینه شرکت Naunce است. این شرکت راهکارهای مبتنی بر AI را فراهم می کند که به یادگیری ماشین به ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی در کاهش زمان بندی اسناد و بهبود کیفیت گزارش کمک می کند. مستندات پزشکی مانند این به ارائه ی خدمات بالینی به هنگام و دریافت تاریخچه ی بالینی دقیق و توصیه های سازگار کمک می کند.
درحالی که پیشرفت هایی مانند این می تواند خطاهای انسانی را کاهش و نتایج کلی و اعتماد مصرف کننده را افزایش دهد، بسیاری هنوز کاربرد عملی AI در مراقبت های بهداشتی را مورد سوال قرار می دهند. بیماران و مراقبان به طور یکسان نگران عدم نظارت انسانی و احتمال اشتباهات دستگاه که می تواند منجر به سوء مدیریت در مراقبت شود، هستند. این در حالی است که حفظ حریم خصوصی یکی از بزرگ ترین چالش های مراقبت های بهداشتی وابسته به AI است. علی رغم چنین نگرانی هایی مشارکت AI در مراقبت های بهداشتی اجتناب ناپذیر است.
اپلیکیشن تشخیص بیماری مالاریا در گوشی های هوشمند
امروزه اپلیکیشن های مختلف گوشی های هوشمند در زمینه های متنوعی مثل سرگرمی، موسیقی، عکاسی و … کاربرد دارند. طبق آمار اعلام شده در آخرین نشست خبری در رابطه با توسعه گوشی های هوشمند ، هر فرد به طور عادی 10- 20 اپلیکیشن در گوشی هوشمند خود دارد که 3 – 5 عدد از این اپلیکیشن ها با زمینه ی اجتماعی یا سرگرمی ، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. در کنار اپلیکیشن های اجتماعی و سرگرمی که مردم به طور روزانه از آن استفاده می کنند، وجود اپلیکیشن هایی در رابطه با سلامت نیز ضروریست.
آزمایش های تشخیص سریع مالاریا
در حال حاضر، آزمایش های تشخیص سریع بیماری مالاریا ( RDTs) که در سراسر کشورهای جنوب صحرای آفریقا و سایر نقاط جهان انجام می گیرند فقط 40 درصد دقت دارند. این در حالیست که دقت اپلیکیشن Lifesens در آزمایش های انجام شده بیش از 94 است.
عملکرد اپلیکیشن Lifesens ساده است. کافیست که یک قطره خون از بیمار را به عنوان نمونه روی یک اسلاید با رنگی که فقط انگل مالاریا می تواند جذب کند، قرار دهید. سپس تصویری از آن اسلاید را با گوشی هوشمند مجهز به لنزی با بزرگنمایی 350 برابر بگیرید و سلول های خونی را مشاهده کنید وبا استفاده از یک الگوریتم خاص که عناصر متفاوت در تصویرو گلبول های قرمز را شناسایی می کند ،بیماری مالاریا را تشخیص دهید.
هنگامی که اپلیکیشن Lifesens سلول های بیمار را شناسایی می کند، داده ها که شامل مختصات جغرافیایی نیز هستند به وب منتقل می شوند تا متخصصان و دانشمندان روند پیشرفت بیماری و شیوع آن را بررسی کنند. علاوه بر این با استفاده از پرتال وب، می توان تمام اطلاعاتی را که در پروژه های مختلف پزشکی قرار دارد در یک نقشه ی تلفن همراه قرار دارد و یک تصویر کلی از نقاطی که مالاریا در آن شیوع بیشتری دارد ارائه داد.
به گفته ی Jason Wakizaka ، یکی از اعضای تیم Lifesens ، شما می توانید حتی بدون دسترسی به اینترنت از این اپلیکیشن استفاده کنید. با ذخیره داده ها در گوشی واتصال به اینترنت در هر زمان می توان داده ها را به سرویس های Cloud منتقل کرد تا اطلاعات لازم روی نقشه مشخص شوند.
قابل استفاده درموبایل
بر اساس آمارهای Lifesens ، نرخ مرگ ومیر کودکان با توجه به پیشرفت های چشمگیری که در پزشکی وجود دارد، غیرقابل قبول است. حدود 29000 کودک زیر 5 سال عمدتا به دلایل قابل پیشگیری جان خود را از دست می دهند. این مقدار معادل 21 مرگ در هر دقیقه است و لازم به ذکر است که بیش از 85% از مرگ و میر ناشی از بیماری مالاریا به کودکان زیر 5 سال اختصاص دارد.
پروژه Lifesens که متشکل از یک تیم 5 نفره از دانشجویان خلاق از رشته های مختلف است، در نظر دارد به طور مستقیم عوامل مرگ ومیر ناشی از مالاریا در کودکان را در سراسر جهان با استفاده از اپلیکیشن Lifesens کاهش دهد. مهم تر از همه این برنامه می تواند توسط تلفن همراه برای هر کسی قابل استفاده باشد و هیچ آموزش ویژه ای برای استفاده از این اپلیکیشن لازم نیست. امید است با استفاده از این اپلیکیشن زندگی هزاران کودک که تحت تهدید این بیماری قرار دارند نجات پیدا کند.
اینترنت اشیا و بیمارستان هوشمند
با افزایش ادغام تکنولوژی اینترنت اشیا در زندگی روزمره، بهبودی چشمگیری در خدمات بیمارستانی دیده می شود. اینترنت اشیا به بیماران این امکان را می دهد تا خود، کنترل وضعیت را در دست بگیرند و پزشکان و کارکنان بیمارستان را قادر می سازد تا موثرترین مراقبت های ممکن را ارائه دهند.
بهبودچشمگیردر زندگی روزانه
تصور کنید در اثر یک تصادف به بیمارستان منتقل شده اید. شما عصبی هستید و مطمئن نیستید چه اتفاقی می افتد. اولویت اول شما در اسرع وقت بهبود حالتان و به دست آوردن سلامتیست. عملکرد بیمارستان ها به گونه ایست که منجر به اضطراب بیشتر بیماران می شود، چرا که بیماران احساس می کنند کنترلی بر شرایط ندارند و زمان زیادی برای رسیدگی تیم پزشکی صرف می شود. مدت زمان انتظار، کارکنان بی توجه، پرونده های تکمیل شده و جمع آوری اطلاعات بهداشتی می تواند به طور قابل ملاحظه ای در اتلاف وقت موثر باشد.
با افزایش ادغام تکنولوژی IoT در زندگی روزمره، بهبودی چشمگیری در خدمات بیمارستانی دیده می شود. اینترنت اشیا به بیماران این امکان را می دهد تا خود، کنترل وضعیت را در دست بگیرند و پزشکان و کارکنان بیمارستان را قادر می سازد تا موثرترین مراقبت های ممکن را ارائه دهند. با افزایش شفافیت و اجازه دادن به بیماران برای کنترل شرایط محیطی، بیماران می توانند مطمئن باشند که بهترین مراقبت های پزشکی را دریافت می کنند. از طرفی پزشکان با جمع آوری داده های بیمار در طول اقامت در بیمارستان ، دیدگاه های واضحتری نسبت به فیزیولوژی بدن بیمار کسب می کنند و می توانند طرح های مراقبتی ویژه و تخصصی تری را ارائه دهند .
تجربه های جدید بیماران
در اینجا، نظارت مستمر بر بیمار شروع می شود. بیماران می توانند اطلاعات بهداشتی اولیه ی خود را به طور کامل از طریق تلفن همراه خود وارد کنند . این اطلاعات به طور مستقیم به سیستم دیجیتال ارسال می شود و بیماران می توانند مدت زمان دقیق انتظار را در دستگاه تلفن همراه خود مشاهده کنند.
علایم حیاتی
بسیاری از بیماران در مدت بستری بودن در بیمارستان ها احساس ترس یا اضطراب دارند. در بیمارستان های هوشمند ، این امکان وجود دارد که بیمار نسبت به علائم حیاتی بدن خود آگاه باشد. همانطور که پرستار علائم حیاتی بیمار را ثبت می کند، دستگاه های هوشمند اطلاعات را به تلفن همراه بیمار ارسال می نمایند. این دستگاه ها می توانند اطلاعات را به صورت به هنگام با تکنولوژی های VR و AR فعال نمایند تا بیماران فعالیت های بدن خود را مشاهده و درک کنند. همچنین این اطلاعات بخشی از گزارش دیجیتالی بیمار محسوب می شود، جمع آوری این اطلاعات به صورت مداوم به نفع بیمار و پزشک خواهد بو
اتاق های بیمارستان
یک داشبورد دیجیتالی در اتاق های بیمارستان ، اطلاعات لازم را در مورد وضعیت سلامتی بیماران ارائه می دهد. برای تسکین اضطراب بیمار، زمان دقیق ویزیت دکتر یا پرستار نمایش داده می شود. هنگامی که بیمار یک پرستار را صدا می زند ، موقعیت جغرافیایی پرستار در داخل بیمارستان مشخص شده و حرکت آن پرستار ردیابی می گردد. همانطور که پزشکان مراقبت های پزشکی را به بیمار ارائه می دهند، می توانند اقدمات لازم را انجام داده و اطلاعات مربوطه را اضافه کنند. هنگامی که پزشک تمام مراقبت های خود را به پایان رساند، بیمار می تواند دستورالعمل دقیق مراقبت خود را از طریق یک اپلیکیشن تلفن همراه، بازیابی کند. پزشک یا پرستار می توانند یادآورهای دارو را از اتاق بیمارستان فعال کنند و به طور مستقیم به دستگاه تلفن همراه بیمار، ساعت هوشمند، ایمیل و غیره ارسال نمایند.
بین زمان های ویزیت پزشکان و پرستاران، بیماران می توانند انواع شرایط فیزیکی در اتاق از جمله درجه حرارت، نور و صدا، و همچنین دسترسی به یک سیستم اطلاعاتی کامل و انتخاب غذا را از طریق تلفن همراه خود کنترل کنند. افزودن این قابلیت ها به اتاق های بیمارستان به بیماران کمک می کند تا احساس راحتی بیشتری داشته باشند.
پرداخت هزینه
بیماران نیازی به پر کردن مدارک اضافی برای پرداخت هزینه های خود ندارند. خلاصه ای از گزارش زمان بستری بودن آن ها در بیمارستان از طریق ایمیل برای آن ها ارسال می گردد و بیماران می توانند این اطلاعات را از طریق تلفن همراه خود بازیابی کنند. پس از سپری نمودن دوران پر استرس بستری در بیمارستان، اغلب دشوار است که دستورالعمل های ترخیص از پزشک را به یاد داشته باشید. با وجود تکنولوژی های جدید ، بیماران به فعالیت های توصیه شده، یادآورهای نسخه، درمان فیزیوتراپی و قرار ملاقات های بعدی دسترسی خواهند داشت. اگر بیمار از پزشک خود سوالی داشته باشد، دیگر نیازی به منتظر بودن برای بررسی آن یا تلاش برای تماس با یک سیستم مراقبت بهداشتی نیست. در عوض، بیمار می تواند به سادگی یک پیام فوری برای مراقبت کننده ارسال و ارتباطات به هنگام را برای اهداف پزشکی فعال کند.
تجهیزات درمانی IOT و مراقبت های پزشکی
مدتی قبل از پیدایش اینترنت اشیا، صنعت مراقبت های بهداشتی و درمانی از تله متری – گردآوری داده ها از راه دور- برای کمک به بهبود روند درمان در بیماران استفاده می کرد بنابراین می توان گفت این صنعت به نوعی از پیشگامان تکنولوژی اینترنت اشیا محسوب می شود اما هدف IoT صرفا جمع آوری داده ها نیست بلکه اینترنت اشیا با اتصال به داده های آزاد و دسترسی به اطلاعات پزشکی بیماران، روند درمان را بهبود می بخشد.
اهمیت امنیت داده ها در مراقبت های پزشکی IoT
حفظ امنیت در صنعت IoT مهم است اما اهمیت آن درباره ی حفظ حریم خصوصی بیماران دو چندان می شود. مقرراتی که اپلیکیشن های دارویی باید رعایت کنند نوآوری و خلاقیت در زمینه ی تجهیزات پزشکی اینترنت اشیا را به یک چالش تبدیل کرده است. HIPAA، قانون اجرایی بیمه درمانی، استانداردهایی را برای محافظت از داده های جمع آوری شده ی بیماران وضع کرده است. حریم خصوصی همیشه درباره ی پرونده ی سلامت افراد باید رعایت شود، اما از آنجایی که در حال حاضر سنسورها به صورت خودکار به جمع آوری و ذخیره ی اطلاعات پزشکی افراد می پردازند، حفظ امنیت بسیار حیاتی است. این بدان معناست که هر کسی که یک دستگاه پزشکی IoT ایجاد می کند باید حفظ حریم خصوصی بیمار را به عنوان الویت اصلی در نظر بگیرد.
ادغام IT و حفاظت از اطلاعات
حفظ امنیت سایبری یکی از نگرانی های هر بخش از تکنولوژیست و صنعت مراقبت های پزشکی از این امر متمایز نیست. طبق گفته ی Healthcare IT News، تجهیزات درمانی در کالیفرنیا، کنتاکی، مریلند و ناحیه کلمبیا اخیرا با حملات ransomware مواجه شده است. به عنوان مثال در مارس سال 2016، گروه مراقبت های پزشکی Medstar قربانی یکی از حمله های ransomware به سیستم های کامپیوتری خود شده بود که باعث شد پرونده های مهم و ضروری بیماران در سیستم از دست برود و آن ها برای دسترسی به اطلاعات بیماران مجبور شدند به پرونده های کاغذی رجوع کنند.
با توجه به این مسائل، امروزه بیمارستان ها برای اضافه کردن تجهیزات جدید در شبکه های خود به شدت حساس و مراقب هستند.
معرفی سه اپلیکیشن در حوزه ی مراقبت های پزشکی IoT
UroSense
شرکت Future Path Medical راهکارهای هوشمندانه برای بیماران و کادر پزشکی ایجاد کرده است. جدیدترین دستگاه پزشکی این شرکت به نام UroSense به صورت خودکار میزان ادرار و درجه حرارت بدن (CBT) را اندازه گیری می کند و با اندازه گیری این علائم حیاتی، متخصصان پزشکی می توانند سریع تر به نارسایی قلبی، آسیب کلیه، بیماری های عفونی، تومورهای پروستات، دیابت و سوختگی رسیدگی کنند. همچنین اندازه گیری CBT می تواند میزان عفونت در بدن هم نشان دهد.
UroSense در بیمارستان ها اطلاعات CBT بیماران را به صورت مستقیم و بی سیم به مانیتورهای ایستگاه پرستاری منتقل می کند.
سرویس های تجویز دارو شرکت فیلیپس
یکی از بهترین اپلیکیشن های شرکت فیلیپس خدمات تجویز داروی آن است. این اپلیکیشن برای افراد سالمندی که اغلب فراموش می کنند داروی خود را مصرف نمایند یا در مقدار داروی مصرفی و نوع آن دچار اشتباه می شوند ساخته شده است. این دستگاه زمان مصرف قرص را با ایجاد نور یا صدا هشدار می دهد و هنگامی که بیمار دکمه ی مربوطه را فشار می دهد، ظرف های مخصوص که در آن دارو تعبیه شده با داروی مربوطه پر می شوند.این دستگاه با خط تلفن همراه کاربر همگام سازی می شود، بنابراین اگر بیمار مقدار دوز مصرفی را فراموش کند یا در صورت خاموش شدن برق دستگاه خاموش نمی شود و پیام ها ردیابی می شوند.
Airfinder
Airfinder یک سیستم موقعیت یاب به هنگام برای بیمارستان ها و سایر شرکت هاست. این سیستم می تواند در عرض چند دقیقه نصب شده و با استفاده از تکنولوژی Symphony Link برای ردیابی وسایل و تجهیزات در اتاق عمل یا در کل بیمارستان اقدام نماید. به طور کلی سیستم های موقعیت یاب به هنگام بسیار گران هستند، اما Airfinder با قیمت پایین تر ارائه می شود.
پیش بینی موقعیت دستگاههای پزشکی IoT در آینده سخت است اما به نظر می رسد که با افزایش علاقه به تکنولوژی اینترنت اشیا و درآمدی که در نوآوری های پزشکی وجود دارد، شاهد پیشرفت های خوبی خوبی در این فضا باشیم.
افزایش تعداد بیمارستان های هوشمند تا سال 2020
در سال های اخیر افزایش چشمگیر استفاده از تکنولوژی های جدید، منجر به ارائه ی مدل های متفاوتی در مراقبت های بهداشتی و درمانی گشته است. این انقلاب در تکنولوژی که صنعت مراقبت های پزشکی را متحول کرده است، ترکیبی از داده ها، سرویس های رایانش ابری و یادگیری نحوه ی کارکرد با ماشین آلات است که راهکارهای مبتنی بر هوش مصنوعی (AI) را برای تجزیه و تحلیل در مقیاس بالا با هزینه ی کم ارائه می دهد.
دستگاه های هوشمند پزشکی، صنعت مراقبت های درمانی را متحول کرده اند و پیش بینی می شود تا سال 2020 با استفاده از این دستگاه ها به صورت گسترده ، مفهوم "بیمارستان های هوشمند" به خوبی درک شود.
نقش کلان داده ها در انقلاب صنعتی
اساس کار یک بیمارستان هوشمند، مبتنی بر فرآیندهای بهینه سازی شده و خودکار اینترنت اشیا است و هدف آن بهبود روش های مراقبت از بیماران می باشد. این امر از طریق تحلیل کلان داده ها، دستگاه های هوشمند، رایانش ابری و هوش مصنوعی برای اطمینان از زیرساخت هوشمند میسر می شود.
با توجه به اینکه انتظار می رود، حجم داده های جهانی 40 درصد در سال افزایش یابد و تا سال 2020 مقدار آن 50 برابر شود، IoT می تواند مقدار زیادی از داده ها را سریع تر و دقیق تر از هر زمانی تولید کند. همچنین باید توجه داشت که اگر مراقبت های پزشکی به صورت گسترده برای نسل های آینده قابل دسترس باشند، نحوه ی ارائه و مدیریت آن بسیار مهم تلقی می شود.
همکاری ارائه دهندگان تکنولوژی هوشمند با سیتم های سلامت و درمان منجر به دستیابی به تغییرات لازم می شود. تطبیق تکنولوژی دیجیتال کلان داده ها نه تنها به بهبود بیمار کمک می کند بلکه باعث کاهش هزینه های مراقبت پزشکی نیز می گردد. یک نمونه از چگونگی تاثیر فناوری اطلاعات در مراقبت های پزشکی ، رادیولوژی است که کارشناسان معتقدند 80 درصد از عملکرد آن می تواند توسط برنامه نویسی ماشین آلات و تجهیزات جایگزین شود. سرطان شناسی و درمان بیماری های پوستی نیز مثال های دیگر در این زمینه هستند. فناوری اطلاعات می تواند هر آنچه راجع به بهداشت و درمان می دانیم، تغییر دهد.
4 نوع آوری که بیمارستان ها را در آینده تحت تاثیر قرار خواهند داد:
تکنولوژی بلوک چین (Blockchain) اطلاعات و داده ها هر بیمار را به صورت جداگانه به شکل یک "بلوک" از مشخصات کامل بیمار ذخیره می کند و پس از آن بیمار می تواند این "بلوک" را با ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و یا سازمان های تحقیقاتی به اشتراک بگذارد. بلوک چین می تواند به سازمان ها برای دسترسی به داده های قدیمی کمک کند و همچنین دسترسی بیماران به داده های پزشکی را امکان پذیر می نماید. این تکنولوژی می تواند بر محدودیت های به اشتراک گذاری داده های درمانی و بهداشتی در مقیاس بزرگ غلبه کند و نگرانی های مربوط به حفظ حریم خصوصی را در روند پردازش داده ها برطرف نماید. Blockchain باعث ایجاد شفافیت بین بیمار و پزشک و همچنین ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی مختلف می شود.
سنجش از راه دور اطلاعات بیولوژیکی (Biometry) جمع آوری داده ها و تحلیل آن ها از طریق حسگرها برای نظارت بر تغییرات ضربان قلب و سایر نشانه های حیاتی در طول روز است. تکنولوژی های پوشیدنی مثل ساعت های هوشمند ، نمایشگرهای عینک ها و لباس های Electroluminescent به افراد برای نظارت بر فیزیولوژی بدنشان و دستیابی به بهبودی سلامتشان کمک می کنند. بیماران می توانند در منازل خود بر سیتم بدن خود نظارت داشته باشند و پزشکان نیز از این طریق به روند درمان بیمار و پیشرفت در بهبودی آن ها آگاه می شوند و همین امر نیاز به قرار ملاقات پزشک و بیمار در بیمارستان را کاهش می دهد.
تجویز دارو بر اساس اطلاعات ژنتیکی و کلان داده ها: از زمان راه اندازی پروژه ی ژنوم انسان، بیشتر از 1800 ژن بیماری شناسایی و بیش از 2000 آزمایش ژنتیکی انجام شده است. ژنومیک بخش مهمی از سلامت در حوزه ی دیجیتال را تشکیل می دهد. این پیشرفت بیشترین استفاده را برای انکولوژی ( سرطان شناسی ) به همراه داشته است و در مقیاس کوچک تر بخش های درمانی سیستم عصبی مرکزی، بیماری های عفونی و بیماری های خود ایمنی را در بر می گیرد.
توان بخشی مجازی در ارتوپدی: درمان فیزیوتراپی بخش بزرگی از مراقبت های ارتوپدی است. در دسترس بودن دستگاه هایی که به برنامه های گوشی های هوشمند متصل می شوند و از طریق آن بیماران می توانند پس از جراحی حرکات روزانه ی خود را در آن ضبط نمایند، برای نتایج بالینی اهمیت فراوانی دارد. همچنین به اشتراک گذاری داده های به هنگام، به پزشکان این امکان را می دهد که بیماران را از طریق تمرینات هدایت نمایند.
حسگرهای اینترنت اشیا در حوزه سلامت
یکی از مهمترین بخشهای زیرساخت فناوری در اینترنت اشیا حسگرها هستند. پیشبینی میشود تا سال 2020 تعداد حسگرها به بیش از 6 عدد در هر محدودهی یک متری برسد. در حوزهی سلامت نیز حسگرها ازاهمیت خاصی برخوردار هستند زیرا بهطور مستقیم با سلامت انسان در ارتباط هستند. این حسگرها در قالب دستگاههای پوشیدنی، جامههای هوشمند و یا حتی قرصهای هوشمند درون یا بیرون بدن انسان قرار گرفته و
پارامترهای مختلف مربوط به سلامتی انسان مانند قند خون، ضربان قلب و یا حتی واکنش بدن پس از خوردن
یک دارو را میتوانند اندازهگیری نمایند. این حسگرها بهطور معمول میتوانند پارامترهایی مانند گلوکز خون، فشار خون، تعداد تنفس در دقیقه ،
ضربان قلب در دقیقه و نوار قلب را اندازهگیری نمایند
بازار اینترنت اشیا در حوزه سلامت و آینده آن
زنجیره ارزش سلامت همراه
زنجیره ارزش سلامت همراه از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که عبارتاند از:
• فروشندگان نرمافزار : اپلیکیشنها و پلتفرمهایی را برای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به بیماران و
کارکنان توسعه میدهند.
• فروشندگان سختافزار : دستگاههای تلفن همراه را برای بیماران و کارکنان بهداشت تولید و توزیع
میکنند. این دستگاهها میتوانند شامل گوشیهای هوشمند، تبلت، دستگاههای حوزهی سلامتی و
مراقبت از راه دور بیسیم برای اندازهگیری قند خون و … باشند.
• فراهم آورندگان اتصال (اپراتورهای تلفن همراه) : دسترسی به دادهها از طریق شبکههای تلفن همراه
و دستگاههای سلامت همراه متصل را فراهم میآورند.
• فراهم آورندگان محتوا : محتوای مربوط به مراقبتهای بهداشتی را فراهم میکنند.
• تامین کنندگان مالی (اهداکنندگان و سرمایهگذاران) : منابع مالی لازم برای توسعه را فراهم میکنند.
بازار کلی اینترنت اشیا در حوزه سلامت
پیشبینی میشود تا سال 2025 بازار اینترنت اشیا حجم سالانهای بیش از 11 تریلیون دلار داشته باشد.بازار جهانی سلامت همراه را میتوان شامل دستگاههای پزشکی متصل، اپلیکیشنهای سلامتی و فناوریهای موبایل مربوطه دانست. در مورد بازار جهانی سلامت پیش بینی ها و برآوردهای مختلفی صورت گرفته است
که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
بر اساس اعلام سایت insider Business بازار جهانی اینترنت اشیا در حوزهی سلامت از 9,58 میلیارددلار در سال 2014 به 410 میلیارد دلار در سال 2022 خواهد رسید.
در منبع دیگری بازار جهانی سلامت همراه در حدود 6336 میلیون دلار در سال 2013 تخمین زده شده است و برآورد میشود که تا سال 2018 به 20683 میلیون دلار با نرخ رشد مرکب سالانه حدود 7,26 % برسد.
بازار جامه های هوشمند و ساعتهای هوشمند
بازار برخی محصولات اینترنت اشیا در حوزهی سلامت و تناسب اندام را موسسه گارتنربیشترین سهم بازار را 4 پیشبینی نموده است. بر اساس این پیشبینی ساعتهای هوشمند و جامههای هوشمند در این دسته از محصولات خواهند داشت. بر اساس تحقیقات موسسه IDTechEx امروزه حدود 70 درصد بازارمربوط به جامههای هوشمند مربوط به سلامتی و تناسب اندام میباشد. سهم هر یک از گروههای موجود از جامههای هوشمند را نشان میدهد.
آمار ارائه شده حاکی از آن است که طی سه ماهه سوم سال 2016 میلادی میزان فروش گجتهای پوشیدنی به 23 میلیون دستگاه رسیده است که 85 درصد این آمار به مچبندهای هوشمند سلامتی اختصاص دارد.
بازار سلامت همراه
تا سال 2018 ارزشی معادل 8,11 میلیارد دلار برآورد گردیده است. دلیل و محرک 1 برای بازار سلامت همراه این انتظار رشد خصوصاً در آمریکا را میتوان در قوانین مختص آن کشور در خصوص سلامت (برای مثال HIPAA – قانون انتقال و پاسخگویی الکترونیک بیمه سلامت) دانست.
سلامت همراه از پتانسیل بالایی برای کاهش هزینههای عملیاتی بهداشت و درمان در کنار ارتقای کیفیت ارائه خدمات برخوردار است. تحقیقات نشان میدهند که تا پایان سال 2014 سلامت همراه در حدود 250 میلیارد دلار صرفهجویی در هزینه مراقبتهای بهداشتی سالانه در سراسر جهان به همراه داشته است.
محبوب ترین اپلیکیشنهای حوزهی سلامت – تناسب اندام
شرکتهای برتر در حوزهی سلامت همراه
CareClix شرکت- 1
این شرکت در سال 2010 تاسیس شده است و خدمات پزشکی و سلامت از راه دور را در زمینههایی مانندمراقبت خانگی، بیماریهای واگیردار، بیماریهای کودکان، کمکهای اولیه و اورژانس بهطور وسیع در دنیا ارائه میدهد. همچنین این شرکت برنامههایی را در مدارس ایالت Maryland آمریکا اجرا نموده است و از راه دوربه معاینه دانشآموزان مدارس ابتدایی برای برخی بیماریها مانند زخمها و جراحات میپردازد.
ConsultADoctor شرکت
این شرکت به مشتریان خود خدمات غیر اورژانسی از طریق ارتباط تلفنی یا بر خط با پزشکان خود را ارائه مینماید.همچنین برخی خدمات پزشکی که در آنها ویزیت بیمار ضروری نیست را نیز ارائه مینماید. همچنین پزشکان این شرکت میتوانند در صورت لزوم آزمایش و یا نسخههای لازم را تجویز نمایند و این نسخهها درسرتاسر کشور آمریکا قابل استفاده است.
Teladoc شرکت
این شرکت یکی از نخستین ارائهدهندگان خدمات سلامت از راه دور در آمریکا میباشد. این شرکت در حال حاضر نیز یکی از محبوبترین شرکتها در میان بیماران و پزشکان است. خدمات این شرکت شامل زمینه هایی چون موضوعات پزشکی غیر اورژانسی، امراض کودکان، امراض پوستی، مشاورههای روانشناسی در زمینه هایی مانند اعتیاد و افسردگی و مشاورههای سلامت جنسی میشوند.
MeMD شرکت
ساختن حساب کاربری در این شرکت بسیار ساده است. پس از ساختن حساب امکان گفتگو و مشاوره باپرستار یا پزشک از طریق رایانه وجود دارد. این شرکت امکان تجویز آزمایش را ندارد اما میتواند آزمایشهایی که قبلاً انجام شده است را مورد بررسی قرار دهد.
iClinic شرکت
این شرکت نیز امکانات متنوع ارتباطی با پزشکان از طریق نوشتار در سایت، تماس تلفنی و گفتگوی تصویری را فراهم نموده است. بیماران میتوانند با توجه به برنامه زمانی بیش از 1000 پزشک عضو این شرکت ازمشاورههای آنها برخوردار شوند. این شرکت همچنین امکان بیمارستان مجازی را برای متخصصین سلامت ومراکز پزشکی فراهم نموده است. معاینههای این شرکت در زمینههای روانپزشکی، غده شناسی، زنان و زایمان،دندانپزشکی، بیماریهای جنسی، پوست و بیماریهای عمومی میباشد
مقایسه برترین شرکتهای ارائه کننده خدمات پزشکی و سلامت از راه دور
شرکتهای برتر در حوزهی بهبود خدمات بیمارستانی
برخی شرکتهای حوزهی حسگرهای زیستسنجشی
شرکتهای برتر مخابراتی در بازار سلامت همراه
شرکت Vodafone
این شرکت واقع در جنوب انگلستان است و در زمینه های مختلف IoT از جمله شبکه هوشمند و اندازه گیری هوشمند، پایش و کنترل هوشمند، ردیابی سرمایه، مدیریت اطلاعات انرژی و حوزه سلامت هوشمند ارائهدهنده خدمات است. بسیاری از موسسههای تحلیلگر صنعتی مانند Gartner ، Mason Analysys و MachinaResearch این شرکت را بهعنوان یکی از شرکتهای پیشرو در حوزهی اینترنت اشیا میدانند. در ادامه به توضیحاتی در مورد فعالیتهای این شرکت در حوزه سلامت هوشمند پرداخته خواهد شد.
یکی از فعالیتهای این شرکت در حوزه ی سلامت هوشمند « مدیریت وضعیت سلامتی » نام داردبرخی از بیماریها مانند دیابت، آسم، صرع و آرتروز قابل درمان نیست اما به طور مداوم قابل کنترل است. این بیماریها،بیماریهای مزمن قابل کنترل نامیده میشوند. برای بیماران مبتلا به چنین بیماریهایی مراجعه مکرر به مراکز درمانی بسیار مشکل است. همچنین مراجعه مکرر به مراکز درمانی علاوه بر اثر منفی بر زندگی بیماران موجب
تحمیل هزینه های بالا و کاهش ظرفیت پذیرش مراکز درمانی برای سایر بیماران میشود. راه حل این شرکت برای چنین بیمارانی پایش و مدیریت وضعیت سلامت آنها با رعایت احترام و در محیط منزل آنها میباشد.
یک پورتال ساده به بیماران، پزشکان و متخصصین سلامت این امکان را میدهد تا به موقع و از طریق راهی امن به ارسال یا دریافت گزارش پرداخته و یا به آن دسترسی داشته باشند. این پورتال دارای امکان بازبینی دورهای است و از تشدید این بیماریها جلوگیری میکند. این خدمت علاوه بر بهبود کیفیت زندگی بیماران، معالجه راموثرتر و استفاده از منابع سلامت را بهتر نموده و همچنین نیاز به مراقبتهای ثانویه را کاهش میدهد. به عنوان نمونه در کشور پرتغال خدمت تصمیم سریع کلینیکی برای بیماران جوان صرع ارائه میشود. در این خدمت با استفاده از نرم افزار و گوشی هوشمند یا رایانه برای پزشکان این امکان وجود دارد تا نوار مغزی ( (EEGبیماران را از راه دور مشاهده نموده و برای تحلیل بیماری و تجویز نسخه بهسرعت اقدام نمایند.
سایرخدمات شرکت Vodafone
یکی دیگر از خدمات مبتنی بر IoT این شرکت خدمت بیمارستان به خانه است. این خدمت برای بیمارانی که دوران معالجه طولانی دارند و امکان درمان آنها در منزل نیز وجود دارد ارائه میشود. این خدمت بر بهبود کیفیت زندگی بیماران و همچنین کاهش بار بیمارستانها و تسهیل کار آنها تاثیر زیادی دارد. بهعنوان مثال طرحی توسط این شرکت با همکاری شرکت Healthcare Baxter در انگلستان و برای بیماران ایمونوگلوبولین اجرا شده است. در قلب این راهکار یک تلفن همراه هوشمند قرار دارد که گزارشهای روزانه ای از طریق پایگاه دادهای با خطوط امن تهیه میکند. بیماران از طریق گوشی هوشمند امکان پر کردن پرسشنامه مربوط به وضعیت سلامتی خود را دارند. همچنین متصدیان سلامت مربوطه امکان دریافت گزارش از وضعیت بیماران خود را دارا هستند. این مساله موجب انتقال تعداد بیمار بیشتری از بیمارستان به خانه میشود.
یکی دیگر از خدمات این شرکت همیار زندگی نام دارد که مخصوص افراد سالمند و کم توان میباشد. خدمات این شرکت در این زمینه شامل پایش علائم حیاتی سالمندان از راه دور، پشتیبانی دارویی و مدیریت اتفاقاتی مانند زمین افتادن و غیره میباشد. ارائه ی این خدمات موجب بهبود کیفیت زندگی سالمندان و افزایش امنیت آنها شده و امکان بیشتری برای زندگی مستقل به آنها میدهد. همچنین موجب کاهش بار اقتصادی- اجتماعی سالمندان بر جامعه، دولت و سیستم سلامت میشود.
چهارمین و آخرین بخش خدمات اصلی شرکت Vodafone در حوزه ی سلامت در زمینه ی پایش و نگهداری تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی است.
برخی شرکتهای برتر مخابراتی در حوزه سلامت همراه
محصولات، خدمات و پروژه های اینترنت اشیا در حوزه سلامت
پروژهیeCall
این پروژه، پروژهای بین المللی (بین کشورهای اتحادیه اروپا) است که اعلام بلادرنگ خبر تصادفات را بدون نیاز به اعلام افراد امکانپذیر میکند. انتظار میرود این پروژه در سال 2017 یا 2018 به اتمام برسد. در این پروژه اعلام تصادفات بهطور خودکار از
طریق ارتباطی از جنس ماشین با ماشین و در بستر اینترنت اشیا رخ می دهد.
چالشهای تحقق اینترنت اشیا در حوزه سلامت
بررسی چالشها از نگاه مردم
یکی از چالشهای تحقق اینترنت اشیا در حوزهی سلامت دغدغهی کاربران این حوزه است. تا کنون پژوهشهای متفاوتی در مورد نظرات کاربران در مورد اینترنت اشیا در حوزهی سلامت صورت گرفته است. دریکی از این پژوهشها که توسط associates Park در سال 2015 صورت گرفته، مهمترین دغدغهی کاربران در مورد اپلیکیشنهای حوزهی سلامت و اطلاعات برخط آنها مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش که برروی مردم آمریکا صورت گرفته است به بررسی مشکلات و دغدغههای آنها در هنگام کار با اپلیکیشنهای حوزهی سلامت پرداخته است. مطابق این پژوهش از مهمترین دغدغههای مردم آمریکا در استفاده از
اپلیکیشنهای حوزه سلامت میتوان به ترس از محرمانه نبودن اطلاعات شخصی، از دست دادن سریع علاقه به این ابزارها، عدم راهنمایی کافی کاربران توسط پزشکان در مورد نحوهی استفاده از اطلاعات، کندی سرعت پاسخ دهی متصدیان سلامت، گنگ بودن اطلاعات ارائه شده توسط اپلیکیشنها که در برخی موارد باعث به اشتباه افتادن کاربران میشود و کلی بودن اطلاعات ارائه شده توسط اپلیکیشنها اشاره نمود.
بررسی چالشها از نگاه پزشکان
بر اساس پژوهشی که توسط Group MedData در سال 2015 صورت گرفته است از جمله مهمترین دغدغه های پزشکان در کار با اپلیکیشنهای سلامت میتوان به هزینه بالا، مقاومت بیماران در برابر تغییر درسبک زندگی خود، محدودیتهای فناوری، دغدغههای محرمانگی و مقاومت بیماران در برابر فناوریهای جدید اشاره نمود.
بررسی چالشهای استفاده از اپلیکیشنهای حوزهی سلامت از نگاه پزشکان
بررسی چالشها از منظر فناوری
یکی از مهمترین چالشهای تحقق اینترنت اشیا حجم عظیم دادههای تولید شده در این بستر خواهد بود.
این دادهها را اصطلاحاً داده های عظیم مینامند. پیشبینی میشود در سال 2020 حدود MB 7,1 داده جدید توسط هر فرد در هر دقیقه تولید شود. بدیهی است که ثبت، پردازش، تحلیل و انتقال این اطلاعات نیازمند بسترفناوری بسیار عظیمی خواهدبود.
برای تحقق شبکه ی بیسیم قابل استفاده برای اینترنت اشیا نیز چالشهای دیگری نیز وجود دارد. ازجمله ی این چالشها میتوان برد بالا، امنیت اطلاعات، مصرف توان پایین، نرخ بالای ارسال اطلاعات، تاخیر ارسال اشاره نمود.
ویژگیهای فوق در نسل جدید شبکهی ارتباطی ، قابل حمل بودن یا ثابت بودن، قابلیت اطمینان و قابلیت همزیستی باید به قدر کافی ارتقا یافته باشد تا جوابگوی حجم عظیم دستگاهها و ارتباطات در اینترنت اشیا باشند
امنیت اینترنت اشیا
دستگاههای پزشکی نیز مانند سایر سیستمهای کامپیوتری میتوانند در برابر حملات امنیتی آسیب پذیرباشند و این حملات میتواند بر روی امنیت و کارایی دستگاه تاثیرگذار باشد. این آسیبپذیری با افزایش اتصال دستگاههای پزشکی و شبکه های بیمارستانی به اینترنت افزایش مییابد. همچنین از منظر دیگری میتوان دوعامل مهم مجاورت و میزان تاثیرگذاری را در امنیت یک دستگاه موثر دانست به عبارت دیگر دستگاهی که دارای
مجاورت بیشتر با زندگی انسان باشد و همچنین قدرت اثرگذاری بیشتری بر محیط اطراف خود داشته باشد به لحاظ امنیتی دارای اهمیت بیشتری است.
یکی از خطرناکترین اهداف حمله کنندگان، بخش بهداشت و درمان است. یک محقق کلاه سفید به نامبارنبی جک توانست با موفقیت دستگاه تنظیم شربان قلب دیجیتال و پمپ انسولین را هک نماید. این تهدید به اندازهای واضح بود که اتصال دستگاه تنظیم ضربان قلب دیک چنی زمانی که او در دفتر کارش بود قطع میشد تا از یک ترور با کمک فناوری جلوگیری شود.
تمامی دستگاههای پزشکی با خود مقداری از خطر را به همراه دارند.
تمامی دستگاههای پزشکی با خود مقداری از خطر را به همراه دارند. همزمان با افزایش استفاده از فناوری بیسیم و نرمافزار خطرات بالقوهی حملات امنیتی نیز افزایش مییابد و در عین حال ابزارهای بهبود سلامت نیزافزایش یافته و توانایی متصدیان سلامت برای درمان بیماران نیز افزایش مییابد. سازمان غذا و داروی آمریکا ((FDAتنها به دستگاههایی مجوز ورود به بازار را میدهد که از اطمینان معقول و مناسبی در برابر این حملات برخوردار باشند و مزیت آن برای بیماران نسبت به خطرات احتمالی ارجح باشد.
خطرات امنیتی دستگاه های پزشکی
از آن جایی که نمیتوان حملات امنیتی سایبری را بهطور کامل حذف نمود سازندگان دستگاههای پزشکی،بیمارستانها و … باید این حملات را مدیریت نمایند. در واقع لازم است بین افزایش کارایی دستگاههای پزشکی و توسعهی فناوریهای نو و تضمین امنیت بیماران تعادل مناسبی را برقرار نمود. سازمان غذا و داروی آمریکاتوصیه نامه هایی برای کاهش و یا مدیریت حملات امنیتی سایبری دارد که عبارتاند از :
• سازندگان د ستگاههای پز شکی و ابزارهای سلامتی باید گامهایی را برای اطمینان از ضریب امنیت مناســب بردارند. ســازندگان دســتگاههای پزشــکی باید همواره در مورد خطرات امنیتی مربوط به د ستگاههای مربوط به حوزه ی خود در حالت آماده باش کامل با شند و آنها در این زمینه مسئول هستند.
سازندگان این د ستگاهها مسئول هستند تا خطرات امنیتی که متوجه بیماران ا ست را به حد کافی کاهش داده و از عملکرد مناسب دستگاه اطمینان حاصل نمایند.
بیمارسـتانها و ارائهدهندگان خدمات سـلامت مسـئول هسـتند تا امنیت شـبکهی خود را ارزیابی نموده و سیستمهای بیمارستانی خود را محافظت نمایند.
اینترنت اشیا در ایران (حوزه سلامت)
در مورد کشور ایران در حوزهی سلامت پژوهشهای مختلفی صورت گرفته است. در ادامه به نتایج برخی ازپژوهش ها اشاره میشود. در کشورهای مختلف وزارت سلامت تعیین کننده ی اولویتهای آن کشور در حوزه ی
سلامت خواهد بود. در مطالعه ای که بر روی اسناد موجود در چند کشور و همچنین بررسی سیاستهای وزارتخانههای مربوطه در آن کشورها صورت گرفته است سیاستهای حوزه ی سلامت در چند کشور به صورتی که در جدول4-1 آمده است ارزیابی و مقایسه شده است
راهبردهای سلامت الکترونیک در کشورهای مختلف
مقایسهی فرایند پیاده سازی سلامت الکترونیک
در مرکز تحقیقات مخابرات ایران بر اساس پیمایشی که
برای ترسیم نقشه راه اینترنت اشیای ایران برای
دستیابی به جایگاه مناسب در چشمانداز 1404 انجام شد،
صنعت بهداشت و درمان بهعنوان اولویت اصلی ایران
برای توسعهی اینترنت اشیا شناسایی شد. با این حال
هنوز هیچ اولویتی از کاربردهای اینترنت اشیا در این
صنعت مشخص نشده است و به نظر میرسد استفاده از
فناوری اینترنت اشیا در بخش بهداشت و درمان به
تعریف واولویتبندی حوزههای کاربردی نیاز دارد.
محصولات حوزه ی سلامت هوشمند در ایران
دستبندهای سلامتی و ساعتهای هوشمند
در میان شرکتهای تولیدکنندهی دستبند سلامتی و ساعتهای هوشمند پنج شرکت سامسونگ، اپل، گارمین، شیائومی و fitbit از سایر رقبا جلوتر هستند. محصولات این شرکتها در ایران نیز بیشترین فروش را دارند. شرکت حسان طب ابزار نیز این محصولات را وارد نموده و بخشی از بازار ایران را در اختیار دارد. نمونهای از محصولات هر یک از این شرکتها در پیوست یک مورد بررسی قرارگرفته است.
منبع:کتاب گزارش اینترنت اشیا در حوزه سلامت،1396