به نام خدا
هتل و استانداردهای طراحی و ساخت آن
هتل
هتل یک واژه فرانسوی و منظوراز آن مکانی است که تسهیلات لازم برای اقامت کوتاه
مدت مسافر را درمقصد یا در مسیر حرکت تامین می کند. معادل فارسی آن عبارتند از
کاروانسرا، مهمانپذیر، زائرسرا و مسافرخانه که صرف نظراز درجه و کیفیت خدماتی
آنها در دنیا پیشینه چندین هزارساله دارند.
هتل به معنای یک مجتمع خدماتی با هدف کسب درآمد و سود پدیده تکوین یافته ای است
که پیشینه آن به انقلاب صنعتی اروپا برمی گردد.
تاریخچه : روند تاریخی هتل در جهان
در طول تاریخ مسافران برای استراحت و غذا به مکان ها و استراحت گاه های عمومی پناه برده اند. روم باستان هنگامی که به اوج قدرت خود رسیده بود تعداد زیادی مسافرخانه در مسیر راه های عمومی و پناهگاه ها یا استراحتگاه ها ایجاد کرده بود. این ها بیشتر برای مقامات دولتی و شخصیت های کشوری اهمیت داشتند. در آسیا، استراحتگاه های کوچک در مسیر کاروان ها ایجاد شده بود. زوار که به محل های زیارتی می رفتند ، می توانستند در این مکان ها استراحت کنند و غذای مورد نیاز را به دست آورند. واژه مهمان داری یک واژه قرون وسطایی است و مقصود از آن استراحت گاه یا اقامتگاه مسافران است. نکته قابل توجه این است که هنوز هم در اروپا مهمانخانه هایی وجود دارد که پذیرای مسافران خسته است و به آنها غذا و نوشابه می دهد.
مهمان پذیرهایی که جنبه بازرگانی داشتند در سده پانزدهم در اروپا به وجود آمدند. نخستین این نوع مهمان پذیرها با نام «تختخواب و صبحانه» به وجود آمد که افراد در خانه های شخصی به قیمت های اندک از مسافران پذیرایی می کردند. در همین زمان کسانی که مالک قطعه های بزرگی از زمین بودند، کلبه های کوچکی بر روی زمین های خود (به نام خود) می ساختند و از افراد پذیرایی می کردند.
در سده شانزدهم جاده سازی و مسافرت دریایی موجب افزایش مسافران گردید و در نتیجه بر تعداد مسافرخانه ها و کلبه هایی که به گونه ای از مهمانانی پذیرایی می کردند افزوده شد. در آخرین سال های سده هفده و نخستین سال های سده هجده تشکیلاتی برای پذیرایی مهمانان به وجود آمد که نمونه های نخستین از مهمانخانه های امروز است. در سال 1774 نخستین میهمانخانه (هتل) در لندن گشایش یافت؛ پس از آن در 1794 «سیتی هتل» در نیویورک گشایش یافت.
در ایالت متحده امریکا نخستین مهمانخانه (هتل) با تجهیزات و تسهیلات امروزی در سال 1892 در بستن ماساچوست ساخته شد که نام آن «ترمانت هاس» بود. این مهمانخانه دارای تعداد راهرو، اتاق خواب، اتاق پذیرایی، اتاق رخت کن و حمام بود. در پاریس، هتل ریتز، در لندن، ساوی و در سنگاپور رافلز نمونه هایی پذیرایی، نوآوری هایی مشاهده شد. یک آمریکایی مشهور به نام «ای. ام. استاتر» از جمله نخستین کسانی بود که توانست با ساخت اتاق های بزرگ، که دارای حمام های خصوصی، شیر آب، برق، تلفن، رادیو و سیستم ذخیره جا بود ارائه کند. نوآوری های دیگر در صنعت مهمان پذیری و مهمانخانه عبارت بودند از دستگاه حرارت مرکزی، تهویه هوا، آسانسور، روشنایی و سیستم فاضلاب که در آمریکا ارائه شدند. مهمانخانه های سراسر دنیا به سرعت این نوآوری را پذیرفتند.
از هتل و هتلداری در ایران از زمان دور اطلاعی در دست نیست. در تاریخ معماری ایران، نام هتل همواره با فعالیت های تجاری و در پاره ای موارد با سفرهای زیارتی همراه بوده است. تنها اطلاعات موجود کاروانسراها و چاپارخانه های عهد هخامنشیان محدود می شود و پس از آن با کاروانسراهای ایران در عهد صفویه و ایجاد آب انبارها برای رفاه مسافران برخورد می شود که تقریباً در تمام ایران در طول مسیر شاهراه های آسیایی خاور دور به وجود آمده اند و هنوز در گوشه و کنار بقایای آنها دیده می شود.
کاروانسراها ارزش ویژه ای در تاریخ معماری ایران کسب کرده اند چرا که با توجه به اشکال و فرم عملکرد بسیار حساب شده آنها، همواره منزلگاه بین راه و یا داخل شهر بازرگانان و زائران بوده و کلیه فعالیت های مربوط به هر دوره خاص از تمدن بشری از جمله انبار کالا، محل نگهداری دام، محل زندگی و استراحت، محل گرد هم آیی و .. را برعهده داشته اند. این پدیده از نقطه نظر اقتصادی در داد و ستد و حمل و نقل مال التجاره های روستاهای مملکت به شهرها و از آنجا به کشورهای خارج، وظیفه مهمی را برعهده داشته است و از نقطه نظر اجتماعی، راحتی و آسایش مردم را در سفرهای طولانی و دراز مهیا می نموده است و از دید سیاسی بهترین پست امدادی جهت آذوقه و نیروهای تازه نفس و استراحت قشون در کشمکش های کوچک و احیای جنگ های بزرگ بوده است. قسمت دوم
تاریخچه هتل در ایران معاصر
در سال 1306 خورشیدی توسط یک مهاجر روسی به نام خاچیک مادیکیانس کافه ای بنام نادری در خیابان نادری تهران دایر شد و این شخص برای اولین بار در تهران بکار شیرین پزی پرداخت و چندی بعد در جوار کافه نادری، هتلی به همان نـام تاسیس کرد.
برای نخستین بار در تهران در رستوران این هتل بود که غذاهای فرهنگی نظیر بیفتک و بیف استروگانف و غیره به ایرانیان معرفی شد. همچنین کافه گلاسه، بستنی فرنگی، انواع قهوه های ترک و فرانسه و انواع نانهای قالبی برای اولین بار به وسیله موسس این هتل در اختیار علاقه مندان گذاشته شد.
در جوار تاسیس هتل، رستوران های متعددی نیز در تهران، رشت، بندر انزلی، بابلسر و دیگر شهرهای ایران به وسیله ایرانیان و خارجیان دائر گردید و تعداد آنها در هنگام جنگ جهانی دوم و ورود افسران و سربازان متفقین افزایش قابل توجهی یافت. با خاتمه جنگ و خروج افسران و سربازان خارجی بسیاری از این رستورانها تعطیل شد. از کافه های مشهور تهران آن زمان کافه های کانتینانتال و لقانطه بود. کافه کانتینانتال در خیابان اسلامبول قرار داشت و کافه لقانطه در میدان بهارستان در عمارت نظامیه دایر شده بود. این عمارت از بناهای باشکوه دوره ناصر الدین شاه قاجار بود. عمارت نظامیه دارای تالار بزرگ و بسیار زیبایی بود که در هر چهار طرف آن پرده های نقاشی به چشم می خورد. در این تابلوها مناظر جالبی از سلام محمدشاه قاجار دیده می شد و چهره رجال سرشناس آن زمان در این تابلو تصویر شده بود.
در قدیمی ترین واحدهای اقامتی و پذیرائی تهران که امروز فقط نامی از آن باقی مانده است می توان مهمانخانه مدرن گراند هتل را نام برد. گراند هتل از مجلل ترین و معروفترین هتل های نیم قرن پیش تهران بود. این هتل در خیابان لاله زار کمی بالاتر از کوچه ملی قرار داشت و در سالهای پیش هر وقت میهمان سرشناسی از خارج به تهران می رسید تنها محلی که برای اقامت او در نظر گرفته می شد گراند هتل بود. گراند هتل سالن بزرگی نیز داشت که هنرمندان آن روز ایران در آن به اجرای برنامه می پرداختند و به تدریج که هتل های دیگر در تهران ساخته شد این هتل از رونق افتاد. کافه و رستورانهای آن روز در حقیقت محل تجمع اعیان و اشراف آن زمان بود و رفتن به کافه و رستوران خود یک نوع تشخص محسوب می گردید
اما امروزه، پذیرایی از مهمان (که گاهی آن را تهیه اقامتگاه یا صنعت هتل داری) می نامند و صنعت تامین غذا و نوشابه (که گاهی آن را صنعت پذیرایی) می نامند، شامل مجموعه ای از تشکیلات و تسهیلات می شود که یکی از بخش های بسیار پویای صنعت جهانگردی و مسافرت جهانی را تشکیل می دهد. مسافر به هر کجا برود نیاز به محلی برای خواب، استراحت و غذا دارد. پذیرایی شامل مجموعه ای از تشکیلات خوابگاهی می شود که امکان دارد به صورت استراحتگاه های بسیار مجلل یا حتی تنها محدود به یک تخت خواب معمولی و صبحانه کامل شود. میزان تسهیلات و تشکیلات مهمان پذیرها بازتابی از نیازها و سلیقه های مختلف مسافران و پویایی های این بازار است. در سراسر دنیا، رشد صنعت جهانگردی، در سطح داخلی و خارجی، تعداد اتاق خواب با سرعتی افزون افزایش یافته است. همچنین با رونق گرفتن صنعت جهانگردی، صنعت تهیه غذا و تامین نوشابه نیز گسترش یافته است. قسمت سوم
از انقلاب صنعتی تا به امروز دست کم چهار رویداد به رونق صنعت توریسم و
هتل سازی کمک کرده است:
1- تغییر الگوی تولید و مصرف انرژی از سوختهای گیاهی و حیوانی به زغال سنگ
2- تولید انبوه صنعتی و گسترش تجارت آن هم به مقیاس وسیع
3- اختراع و رواج خودروی شخصی و ترن و هواپیما و امکان حرکت سریع وآسان تر
4- افزایش سطح درآمد مردم همراه با کاهش ساعات کار و افزایش اوقات فراغت
طراحی هتل
هرهتل از دو بخش مجزا تشکیل می شود:
بخش اول دراختیارمراجعان و شامل فضاهای اقامتی (اتاق، آپارتمان و سوئیت)
و فضاهای عمومی (رستوران، فضاهای تفریحی و ورزشی، پذیرش، پارکینگ)
بخش دوم مختص کارکنان است. و شامل انبارها، آشپزخانه، رختشویخانه،
فضاهای تاسیساتی و… می باشد.
آرایش فضاها و معماری داخلی آن در هتل باید چنان باشد که مسیرها در یک نگاه
قابل شناسایی باشند. مهم ترین کاربریها برای شناسایی سریع، پذیرش- آسانسورها-
صندوق- رستوران و پارکینگ است.
درجه بندی هتل ها بر اساس ستاره
2ستاره
ویژگیها
خانه داری بسیارخوب، دکوراسیون جذاب و تلویزیون رنگی در تمام اطاق ها، مبلمان
با کیفیت، رستوران با قابلیت ارائه سرویس برای تمام وعده های غذایی، استخرشنا،
خدمت رسانی به اطاقها، ورودی با ظرفیت قابل توجه، تخت هایی با اندازه معمولی و
بزرگتر، سرویس حمام خوب و زیبا، امکانات تفریحی، حوله و صابون با کیفیت بالا،
پرسنل آموزش دیده و سرویس برای اطاق ها.
3ستاره
ویژگیها
نظافت، خانه داری و نگهداری عالی، هال ورودی بزرگ با طراحی جذاب، فضای
پذیرش فعال 24ساعته، اطاقهای بزرگ و راحت بدون سروصدا، نشیمن و دکوراسیون
جذاب، سیستم مرکزی تهویه هوا، سیستم حرارتی اطاق های مفروش باکیفیت بالا،
استخرشنا در محوطه ساختمان یا نزدیک آن، خدمات بیدار کردن، وجود بیش از یک
رستوران با غذاهای عالی، امکانات تفریحی برای مهمانان از قبیل سونا، گلف و…
4ستاره
ویژگیها
خانه داری ونگهداری فوق العاده، اطاق و فضای سبز، طراحی ساختمان به صورت
خاص و جالب، هال ورودی لوکس، آثارهنری،امکانات حمل ونقل و روزنامه رایگان،
لباس راحت دراطاق ها، دو مرتبه سرویس دهی دراطاق، جعبه کمکهای اولیه در
اطاقها، سیستم روشنایی هوشمند در اتاقها و حمام، رزواسیون سریع، چشم انداز
طبیعی، لباس متحدالشکل کارکنان، وجود دربان با مدیریت تخصصی و…
5ستاره
ویژگیها
معماری و دکوراسیون منحصربه فرد، وجود بیش از 100اطاق، فضای عمومی
تزیین شده با کارهای هنری، لابی بسیار زیبا، نگهبان 24 ساعته، تمیز کردن
اطاقها روزانه دو بار، رستوران های عالی و متعدد، سرویس حمل و نقل رایگان،
مغازه و فروشگاه در لابی، یخچال مخصوص در هر اطاق، داشتن مدیر حرفه ای
ومتخصص، سرویس وحمام مجهز و تکمیل، تداوم نگهداری و خانه داری بی عیب
و نقص اجزای اصلی و اساسی حفظ درجه هتل 5 ستاره است.
معرفی انواع هتل
دسته بندی هتل ها از نظر مرغوبیت و کیفیت کلی
الف: هتلهای اقتصادی با اطاق ها و خدمات ساده برای مسافران با بودجه محدود.
ب: هتل های تجاری با استاندارد بالا و با خدماتی نظیر ارتباط اینترنتی سریع، سرویس حمل و نقل
به فرودگاه و…
ج: هتلهای لوکس با معماری بسیار خاص و تزیینات گاه اغراق آمیز، رستورانهای عالی، ارائه همه
خدمات در اطاق، استخر و…
امروزه انواع بسیار متفاوت هتل در سراسر جهان ساخته شده که دسته بندی آنها بسیار دشواراست.
در نگرش کلی می توان به انواع زیر که رایج ترند اشاره کرد:
هتل های زنجیره ای ( در مسیر شهرهای بزرگ و بزرگراهها )
هتل های شهری ( بر اساس الگوی هتل های زنجیره ای ولی در مقیاس کوچک تر)
هتل های ییلاقی- تفریحی ( در مناطق ویژه از نظر منظر و چشم انداز)
هتل آپارتمان وهتل اقامتگاه ( هتل آپارتمان درشهر و با بافت فشرده – هتل اقامتگاه در مناطق
ساحلی و توریستی )
هتل بوتیک ( اهمیت طراحی، اجرا و به کارگیری اشیا و مبلمان )
هتل موضوعی ( بازسازی یک دوره خاص هنری یا یک واقعه تاریخی )
هتل های خاص یا غیر متعارف (به کارگیری جذابیتی استثنایی و ایده ای خاص )
هتل های بومی ( ساخته شده توسط تجربه خاص منطقه ای وبه سبک محلی )
بررسی ضوابط و مقررات طراحی هتل 5 ستاره
ورودی
طراحان باید الویت نسبی برای ورودی های ذیل را
بررسی نمایند :
– ورودی اصلی به هتل
– ورودی به سالن های جشن / ضیافات
– ورودی به رستوران / پیشخوان عرضه نوشیدنی/
کلوب شبانه / سالن بازیها و تفریحات شبانه
– ورودی برای اتوبوس توریست ها / فرودگاه
– ورودی برای سوئیت یا آپارتمان
ورودی
سایبان
سایبانی درابتدای ورودی اصلی و درب های اصلی ثانویه (سالن جشن) برای محافظت میهمانان در مقابل آب وهوای نامساعد تعبیه نمائید. در صورت لزوم ، روشنایی، علائم راهنما و وسایل حرارتی بیفزائید. برای عبور اتوبوس ها ارتفاع مناسبی برای سایبان در نظر بگیرید.
مسیر پیاده روی جلوی درب
پیاده رو عابرین را به اندازه کافی عریض درنظر گیرید تا فضای کافی برای جابجائی چمدانها، نگهداری
چرخهای حمل چمدان و محل ایستادن دربان و پادو وجود داشته باشد. در محل ایستگاه اتوبوس ها فضای
کافی برای ایستادن گروههای مسافرین درنظر گیرید .
لابی
لابی هتل مهمترین تاثیر را برمیهمانها می گذارد.
لابی علاوه برمعرفی شخصیت هتل به صورت
فضای اصلی ارتباطی است که میهمان ها را به
سمت پیشخوان لابی، آسانسورها، اماکن عرضه
غذا و نوشیدنی، اتاق های جلسات و ضیافات،
مجموعه ورزشی و سایر فضاهای عمومی هدایت
می کند. از دیگرعملکردهای لابی کانون کنترل
است که درآن کارکنان به صورت بصری بر
مسیرهای دسترسی به هتل نظارت می نمایند .
پیشخوان لابی
– برای هر فضای کاری پیشخوان 8/1 متر فضا لازم است.
– مساحت دفترلابی 3 تا 5% متر به ازای هراتاق خواب متغیر
است، مشروط براینکه مساحت سالن نشیمن از200متر کمتر
نباشد.
– قراردادن 3 کابین تلفن عمومی و یک کابین تلفن راه دور در
پیشخوان لازم است.
– پیشخوان لابی باید از درب ورودی قابل مشاهده باشد.
– ستونهای سازه ای درفضای پیشخوان لابی نباید وجود داشته
باشد.
– فضای کاری دفتر لابی نباید قابل دید از قسمت پیشخوان باشد.
دفاتر اداری
دفتر حسابداری
دفتر مدیر اجرایی
مدیرعمومی اغلب در دید عموم قراردارد. به همین
دلیل دفتر محوطه جلسه او تا حدی شباهت به فضای
عمومی پذیرش در سالن را پیدا می کند و شامل:
پذیرش/ مدیرعمومی/ معاونین مدیر اجرایی/ مدیر
بخش عرضه غذا و نوشیدنی/ منشی/ اتاق کنفرانس/
سرویس/ انبار و … می باشد.
دفاتر اداری
اتاقها
طراح باید مساحت فضای اختصاص داده شده برای اتاقهای
خواب را به حداکثر مقدارممکن و فضای سیرکولاسیون و
خدمات ( لابی، آسانسورخدمه، فضای مخصوص فروش
اجناس و …) را به حداقل مقدار برساند .
کارآمدترین ترکیب ساختمانی آنهایی می باشند که فضای
سیرکولاسیون آنها حداقل مقدار ممکنه باشد.
نکاتی که در طراحی اتاقهای هتل باید رعایت شود شامل موارد زیر است:
– حداقل مساحت اتاق یک نفره با تختخواب 2متری بدون فضای حمام و راهروی ورودی 14 متر
مربع می باشد.
– حداقل مساحت اتاق دو نفره یک تخته با تختخواب به ابعاد 5/21متر بدون حمام و راهروی
ورودی 17متر مربع می باشد.
– حداقل مساحت اتاق دو نفره دو تخته بدون حمام و راهروی ورودی 18 مترمربع می باشد.
– اتاق خواب باید دارای گنجه توکار با حداقل عمق 60 سانتیمتر، ارتفاع 2متر و حداقل طول 6/1
متر باشد.
– عرض راهرو طبقات باید متناسب با طولش بوده ولی درهرصورت تا 18 متر طول نباید دارای
عرض 2متر باشد.
– در مهمانخانه های بیشتر از 3 طبقه به تعداد هر 15 اتاق یک آبدارخانه موجود می باشد.
طراحی اتاقها
نمونه هایی از پلان اتاقهای خواب
ابعاد اتاقهای خواب
سرویس بهداشتی اتاقها
سوئیت ها
سوئیت اتاق نشیمنی است که به یک یا چند اتاق خواب
مرتبط می باشد. سوئیتهای هتل که حدود ده درصد از کل اتاقها را اشغال مینمایند، معمولاً درطبقات فوقانی
برج هتل واقع می باشند، اما در شرایط غیرعادی می توان آنها را بصورت عمودی و درطبقات مجزا قرار
داد.
انواع مختلف سوئیتها
سرویس طبقات
شامل:
آبدارخانه دارای فضای لازم استفاده از دستگاه یخساز
و شیر آب باشد. این فضا با در دیگری به محلی که
شامل: انبار ملحفه و همچنین پله و آسانسور است،
مرتبط می گردد.
آسانسور سرویس باید ارتباط غیر مستقیم به آشپزخانه
داشته باشد.
حداکثر فاصله پله فرار از دور ترین اتاق نباید بیشتر
از 30متر باشد.
سالن رستوران
سالن رستوران متناسب با وضع مهمانخانه در نظر
گرفته می شود. حداقل سطح لازم به ازای هر اتاق
2مترمربع می باشد.
در صورتیکه از مهمانان خارج نیز پذیرایی شود،
باید دارای دو در ورودی مستقل از خیابان باشد.
حداقل نسبت مساحت آشپزخانه به رستوران برابر
60% می باشد.
تعبیه سرویسهای بهداشتی مجزای مردانه و زنانه
با فیلترمناسب درمجاورت سالن رستوران الزامی
است.
اصول طراحی آشپزخانه
درطراحی آشپزخانه رستوران باید موارد زیر رعایت شود:
– پیش بینی مسیر مستقیم ازانبار آذوقه به محل سرو
– اجتناب از تردد ضربدری و حرکت خطی
– 6/0مترمربع به ازای هر صندلی دررستوران
– مرکزیت قرار دادن فضاها و تجهیزات مشترک
– 2/0 مترمربع به ازای هر صندلی در سالن جشنها و ضیافات
– 1/0 مترمربع به ازای هر صندلی در قسمت صرف نوشیدنی ها
– 1/0 مترمربع برای هراتاق باید در نظر گرفته شود
فضاهای عرضه غذا و نوشیدنی
معمولاً یک یا چند رستوران و سالن صرف نوشیدنی، به
طور شکیلی به گرد لابی هتل قرار داده می شوند .
این فضاها و سایر فضاهای عرضه انواع مخصوص غذا
و نوشیدنی، نظیر: رستوران های عرضه غذاهای ویژه ،
رستوران روی بام (Rooftop) و رستوران های دارای
سبک در دکوراسیون ( Theme Restaurant) ، اماکن
فروش غذاهای آماده، لابی، پیشخوان عرضه نوشیدنی و
سالن های تفریحاتی، یک طبقه بندی ثانویه و پیچیده تری
در فضاهای عمومی تشکیل می دهند. البته این اماکن هم
ازنظرکیفی و هم از نظرخصوصیات آنچنان با هم تفاوت
دارند که برنامه ریزی و طراحی های هریک باید به طور
مستقل و جدا از دیگری انجام شود.
گنجایش امکان غذاخوری و نوشیدنی بر حسب تعداد صندلیها
فضاهای برگزاری مراسم و فعالیت ها
در طراحی این فضاها باید موارد زیر رعایت شود:
– مجزا بودن این فضاها از سایر اماکن عمومی و
ایجاد تفاوت در شکل دهی آنها
– نزدیک بودن خدمات پشتیبانی به سالنها
– دسترسی راحت از لابی به سالنها
مساحت های لازم برای اتاقهای برگزاری مراسم و فعالیتها
فضاهای ورزشی
ابعاد استخرسرپوشیده یا روبازباید از 12*6 متر کمتر
نبوده و حداقل 3 متر فضای پیرامونی Deck Space
درتمام جهات داشته باشد. به طورکلی فضای ورزشی
هتل عبارتند از:
فضاهای پشتیبان (توالت، رختکن،عرضه غذاهای سبک،
اتاق وسایل و انباراثاثیه، استخرکم عمق، جکوزی).
کلوپ بدنسازی ( توالت، دوش، کمد رختکن)
سونا – اتاق بخار- حوض با آب گردان (جکوزی) – اتاق
ماساژ- اتاق بدنسازی – متصدی، مراقب- سالن انتظار.
فضاهای آماده سازی غذا و انبار آذوقه
فضاهای ضروری در این بخش شامل فضاهای زیراست:
– انبار آذوقه به آشپزخانه اصلی
– آشپزخانه اصلی به رستورانها
– فضای خدمات رسانی به اتاق ها و به آسانسورهای خدماتی
– آبدارخانه سالن ضیافات به سالن جشن
بارانداز دریافت مواد اولیه، زباله و انبار عمومی
فضاهای کارکنان
در طراحی فضای کارکنان باید موارد زیر را رعایت کرد:
– دفاتر ایمنی و ثبت ساعات را در داخل ورودی کارکنان و در نزدیکترین نقطه به آن قرار دهید.
– امکان کنترل بصری ورودی و راهروی خدماتی اصلی را فراهم نمائید.
– دفاتر خصوصی و کوچکی برای مصاحبه و مشاوره با کارکنان در نظر گیرید .
– اتاق آموزش برای برگزاری جلسات کارکنان و یا تدریس و آموزش پیش بینی کنید .
– فضاهای جداگانه ای که اندازه آنها متناسب با برنامه و شیفت کارکنان است تامین نمائید.
– رختکن های جداگانه ای برای کارکنان بخش ضیافات در نظر بگیرید .
– دسترسی های جداگانه ای به توالت ها بدون عبور از میان رختکن طرح نمائید .
فضای کارکنان
رختشویخانه و خانه داری
چهارمین عنصر کلیدی از فضای خدماتی یک هتل بزرگ را رختشویخانه و خانه داری است.
این دو فضا مرتبط به هم و باید در مجاورت هم قرار داشته باشند، علی رغم اینکه این فضاها هر کدام
دارای مدیریت مستقل هستند.
ابعاد و اندازه فضای لازم برای این منظورنسبتاً استاندارد است. یعنی بین 9/0 تا 3/1 مترمربع برای
هراتاق خواب در نظر گرفته می شود.
مهندسی و تاسیسات
ضروری است که فضاهای مربوط به تجهیزات مکانیکی برای بهترین کارآیی، نزدیک به رختشویخانه ،
آشپزخانه و سایر بخش هایی که مصرف انرژی آنها بالا است، قرار داشته باشند.
دفاترو کارگاهها به فضایی حدود 3/0 تا 5/0 مترمربع به ازای هر اتاق نیاز دارند.
پارکینگ
به ازای هر اتاق یک واحد پارک در نظر گرفته می شود. یک در ورودی مجاز ازهرخیابان یا
کوچه و در صورتی که طول زمین بیشتر از 20 متر باشد از دو در ورودی استفاده می شود.
حداقل ارتفاع ورودی پارکینگ 2 متراست.
حداقل عرض رمپ از 20 واحد به بالا 5 متراست.
فضای لازم برای هر پارک نیز3*5 متر می باشد.
تعداد جایگاه توقف مورد نیاز برای انواع هتلها به ازاء اتاق
دیاگرام نحوه قرارگیری فضاهای عمومی
نمودار دفتر لابی
دیاگرام ارتباطی طبقات
آشپزخانه
دیاگرام مجاورت خدمات غذایی
دیاگرام فضاهای مربوط به جلسات و ضیافت ها
نمودار مجاورت فضاهای مربوط به کارکنان
دیاگرام نواحی خدماتی دور از دید
نمودار مجاورت فضاهای رختشویخانه و خانه داری
نمودار مجاورت فضاهای مهندسی
منبع
خط معمار، رسانه ای برای معماری ایران
http://archline.ir
با تشکر از توجه شما