نگاه
نگاه
نگاه کردن به بدن نامحرم، چه با قصد لذت و چه بدون آن حرام است. نگاه کردن به صورت و دستها اگر به قصد لذت باشد حرام است، ولی اگر بدون قصد لذت باشد، مانعی ندارد.
نیّت اگر انسان فکر گناه و نیّت آن را داشته باشد، بر او گناه نوشته نشود. اگر آن را انجام داد، گناه ثبت شود. اگر نیت کار نیکی را داشت، هر چند آن را انجام ندهد، برای او ثواب نوشته میشود. (البته پیشگیری بهتر از درمان است. عاقل باید به منظور پیشگیری از گناه از فکر آن دوری اجتناب کند)
قرآن و نگاه به نامحرم
قل للمومنین یغضوا من ابصارهم ویحفظوا فروجهم ذلک ازکى لهم ان اللّه خبیر بما یصنعون (نور 30 ) به مومنان بگو: چشم هاى خود رااز نگاه به نامحرمان، باز دارند و عفاف خود را حفظ کنند. این براى آنان پاکیزه تر است. خداونداز آنچه انجام مى دهند آگاه است. وقل للمومنات یغضضن من ابصارهن ویحفظن فروجهن ویبدین زینتهن الا ما ظهر منهاولیضربن بخمرهن على جیوبهن ولایبدین زینتهن الا لبعولتهن (نور 31 ) به زنان با ایمان بگوچشم هاى خود را از نگاه (هوس آلود) فرو گیرند و دامان خویش را حفظ کنند و زینت خود راجز آن مقدار که نمایان است، آشکار ننمایند و اطراف روسرى هاى خود را برسینه خود افکنند تا گردن و سینه با آن پوشانده شود وزینت خود را آشکار نسازند، مگر براى شوهرانشان….
پیامدهاى نگاه به نامحرم
الف: پیامد روانى
نوعى بیمارى یا عادت مذموم
کاهش آرامش روانى و افزایش التهاب و اضطراب
بیمار شدن عقل
تنوع طلبى
ب : پیامدهاى خانوادگى و اجتماعى
بدنامى طرفین
مقایسه هاى هوس آلود
نگرانى دائمى
از هم پاشیدگى خانواده
زایش گناه
الف: پیامد روانى
نوعى بیمارى یا عادت مذموم:
شخص نَظَر باز، با مشاهده و نگاه ارضا نمى شود و به همین جهت گاه مبتلا به خود ارضائى مى شود این گونه افراد کنج کاوى شدیدى نسبت به دیدن جنس مخالف دارند و این امر گاهى باعث مى شود ساعت ها به نظاره گرى بپردازند تا شاید به کام دل برسند .
کاهش آرامش روانى و افزایش التهاب و اضطراب :
اگر نتواند از نگاه خود دارى کند. شدیداً انحراف اذهان و آشفتگى فکر و دل را در پى دارد.نگاه هم براى مردان مشکل ساز است و هم براى دختران و زنان، چرا که برخى زنان و دختران نیز تلاش مى کنند که زمینه جذب و توجه و نگاه کردن دیگران را به خود جلب کنند.
بیمار شدن عقل :
انسان در سایه پیروى از آموزه هاى نورانى اسلام، به تکامل مى رسد و عقلش رشد مى کند و در صورت سرپیچى از دستورهاى الهى و دست یازیدن به کردار خلاف شرع همچون چشم چرانى از رحمت الهى دور مى شود با خاموش شدن نور الهى در خانه دل، عقل و روح انسان دچار نوعى بیمارى مى گردد
تنوع طلبى:
انسانى که پیش از ازدواج چشم چرانى را تجربه کرده بعد ازدواج هم هر روز به دنبال دیدن مناظر جدید از صحنه هاى حرام است و تنوع طلبى و دیدن صحنه هاى حرام روان او را بیمار مى سازد و چه بسا زندگى موجود را به سردى کشانده گرفتار دام هاى فساد خواهد ساخت.
پیامدهاى خانوادگى و اجتماعى
بدنامى طرفین :
بسیارى از دوستى ها و ارتباط هاى نامشروع که از نگاه آغاز شده ولى تداوم آن و تسلّط طبیعى شهوت آن را به ناکجا آباد کشانیده، سبب بدبختى و بدنامى طرفین میگردد و حتى افشا شدن برخى از این روابط بعد از ازدواج، کانون گرم خانوادگى را متلاشى مینماید.
مقایسه هاى هوس آلود :
در جامعه اى که نگاه به نامحرم رائج شود به دنبال آن جلوه گرى ها و فرهنگ برهنگى و بدحجابى حاکم مى شود، و در پى آن زن و مرد به هر سوى و هر کس که بخواهند نگاه مى کنند. اینجاست که همواره در زندگى حالت مقایسه بوجود مى آید و این مقایسه ها هوس را دامن مى زند و خانواده را در معرض نابودى قرار مى دهد
نگرانى دائمى :
جوانانى که از طریق نگاههاى هوس آلود بهم رسیده و ازدواج و پیوند زندگیشان بر اساس این بنیان سست بنا شده است همیشه این نگرانى را دارند که نکند همسرش دوباره صید نگاه دیگرى شود و زندگى او از هم بپاشد، و همین نگرانى همیشگى در عدم آرامش روحى و روانى او دائمی است.
زایش گناه:
نقطه آغاز بسیارى از گناهان نگاه است، وقتى نگاه رفت، به دنبال آن دل مى رود، دل رفت به دنبال آن دین مى رود، بسیارند کسانى که گرفتار دام زنا و یا خودکشى و یا دیگر کشى شده اند ولى آغاز آن با یک نگاه بوده است.
راه کنترل چشم و نگاه نکردن به نامحرم(دستورات شخصی)
1- کوچک نشمردن هیچ گناهى هرچند به نظر صغیره باشد.
2- عزم جدى و آهنین بر ترک معصیت و مراقبت جدى و دائمى نسبت به تمام افعال خود.
3- شرط نمودن با خدا مبنى بر ترک معصیت و همچنین از او استعانت جستن.
4- هر گاه فکر گناه و وسوسه آن به ذهن آمد بلافاصله آن را از لوح ذهن خارج کردن و توجه خود رابه خدا و امور شریفه مشغول داشتن. جدیت و موفقیت در این امر پیروزى بزرگى است و در واقع دفع دشمن از همان خاکریزاول است.
5- مطالعه و تفکر پیرامون عواقب سوء و وخیم گناه. در این رابطه مطالعه کتب پیرامون معاد بسیار نافع و لازم است.
6- خود را همواره در محضر حق تعالى دانستن و او را به یقین در همه حال مراقب و بیناى به افعال خود نگریستن .
(ادامه)
7- توجه به چهره کریه و زشت واقعى سیئات. براى ترک معاصى لازم است در بسیارى از موارد انسان از مکروهات و چه بسا از برخى مباحات نیز چشم پوشد تااو را به انجام زشتىها نزدیک نسازند.
8- در حد ممکن دورى جستن از مکان ها و شرایطى که آدمى را به گناه ترغیب مىنماید.
9- تقویت اراده.
10- محاسبه نفس همه روزه و در صورت رخداد خطا خود را محاکمه و توبیخ نمودن و بلافاصله استغفار کردن.
11- مطالعه پیرامون زندگى پارسایان و زاهدان و مطالعه کتب اخلاقى و … .
12- هنگام صحبت کردن با نامحرم خیره به صورت آنها نگاه نکنید چنانچه قرآن می فرماید: «قل للمومنین یغضوا من ابصارهم؛ به مومنان بگو چشمان خود را فرو بندند» همین دستورالعمل را برای زنان نیز دارد «قل للمومنات یغضضن من ابصارهن».
13- جملات مربوط به گناه و پیامدهای گناه را جلوی خود نصب کنید و هر از چند گاهی آن جملات را تغییر دهید و جملات جدیدتر با الفاظ دیگری را جایگزین کنید و سعی کنید این جملات را هر روز چند بار بخوانید.
(دستورات اجتمائی )
دوری کردن از اختلاطهای غیرضروری .
2. معاشرت و رفاقت با صالحان و دوری کردن از رفاقت با نااهلان و شرکت نکردن در جلسات خصوصی که احتمال فساد در آن است .
3. اشتغال به فعالیت های ورزشی و علمی .
4. باور قلبی بر این که این عمل ، گناه و عذاب آور است .
5. تمرین و ممارست ِ دوری کردن از نگاه به نامحرم تا حدّ عادت .
6. توجه بیش تر به عبادت ، مخصوصاً نماز، تلاوت قرآن ، دعا و نیایش ، توسل به امامان معصوم : و تفکر و اندیشه .
چند مسئله
نگاه به عکس : نگاه کردن به هر عکسی به قصد لذت حرام است خواه عکس مرد باشد یا زن، محرم باشد یا نامحرم،عکس انسان باشد یا غیر آن .
نگاه به فیلم: فیلمی که بطور مستقیم پخش می شود حکم انسان زنده را دارد و اگر به طور غیر مستقیم پخش می شود حکم عکس را دارد.
نگاه کردن به میت : حکم نگاه کردن به میت همان حکم انسان زنده است .
سوال: مراد از زینت چیست. نور31
▪ جواب: هر چیزی که عرفاً زینت محسوب گردد و مردم به آن زینت بگویند.
ـ امام: با استفاده از استفتاء از کتاب احکام بانوان، سوال ۷، ص۱۹.
ـ اراکی، بهجت، سیستانی، خامنه ای، گلپایگانی و مکارم: استفتاء.
ـ فاضل: جامع المسائل، ج۱، سوال ۱۷۰۷.
سوال: خانمی هستم که حلقه ازدواج خود را (که بسیار ساده هم هست) نه برای زینت بلکه برای یادگاری و وفاداری به شوهر به دستم کرده ام آیا پوشیدن آن از نامحرم واجب است.
▪ جواب: به دست کردن هرگونه حلقه ای زینت محسوب می شود و پوشیدن آن از نامحرم واجب است.
ـ امام، اراکی و گلپایگانی: استفتاء.
ـ بهجت، تبریزی، خامنه ای، سیستانی، فاضل و مکارم:(۳۴.
● سوال: آیا فرقی بین آرایش کردن هست یعنی اگر کسی بسیار بد زینت کند مثلاً مطابق رسومات خودشان به آن زینت بگویند و حال آنکه برای عده ای دیگر نه فقط زینت نیست بلکه برای آنها زشت هم هست آیااینگونه زینتها نیز باید از نامحرم پوشیده شود.
▪ جواب: زینت کردن، به زشتی و زیبایی نیست و هرچه که عرفاً بدان زینت بگویند باید از نامحرم پوشیده شود.
ـ امام، اراکی، بهجت، خامنه ای و گلپایگانی: استفتاء.
ـ فاضل: جامع المسائل، ج۱
ـ تبریزی و سیستانی:(۳۵.
از نصایح لقمان به فرزندش
در مجلسی وارد شدی زبان نگهدار
در سفره ای وارد شدی شکم نگهدار
در خانه ای وارد شدی چشم نگهدار
در نماز وارد شدی دل نگهدار
راههای تقویت ایمان
اسلام : تسلیم اوامر ونواحی خداوند بودن
ذکر : پیوسته بیاد خدا و روز واپسین و در ذکر خدا بودن
معرفت : تلاش برای کسب معرفت ومتعلقات ایمان
بندگی : صیانت از نفس ، تقوا ، مهار نفس
پاداش
حضرت صادق (علیه السلام)
نگاه ناروا تیری مسموم از تیرهای شیطان است. هرکس آن را تنها بخاطر خدا ترک کند ، خداوند آرامش و ایمانی به او می دهد که طعم گوارای آن را در خود می یابد.
النّظرُ سهمٌ مسموم مِن سَهامِ ابلیس مَن ترَکها لله عَزّوجلّ لا لِغیرِه اعقبه آمِناً و ایماناً یَجد طَعمه