تارا فایل

پاورپوینت معماری طبیعی هندسه ارگانیک در معماری


بررسی هندسه ارگانیک در معماری
(Natural architecture)معماری طبیعی
5/1/2025
1

بررسی هندسه ارگانیک در معماری
مقدمه
اصل و مبدا معماری طبیعی
کلبه های نخستین با الهام از طبیعت
سازمند گرائی
سازمند گرائی رایت و سالیوان و …
رایت و الهام از طبیعت
اصول نه گانه معماری ارگانیک
دو گونه معماری ارگانیک
ساز و کار معماری ارگانیک ( الگوئی از موجود زنده )
معرفی آثار فرانک لوید رایت

5/1/2025
2

مقدمه
بینش معماری ارگانیک ریشه در فلسفه رمانتیک دارد . رمانتیسم یک جنبش فلسفی ، هنری و ادبی در اواخر قرن هجده و نوزده میلادی در شمال غربی اروپا بود که به سایر نقاط اروپا و آمریکا سرایت کرد .
در آثار رمانتیک بر انگیختن احساس و هیجان ، ایجاد ابهام و توهم و مناظر تماشائی طبیعی مورد نظر است. کلا سیک به دنبال سلطه بر طبیعت است در حالی که رمانتیک در پی تحسین طبیعت است .
فردریش ویلهم شیلینگ که یکی از بنیانگذاران مهم فلسفه رمانتیک محسوب می شود ، معتقد بود که طبیعت جزئی از خود انسان است و بین انسان و طبیعت جدائی نیست .

5/1/2025
3

1-1- اصل و مبدا معماری ارگانیک
با خلق شیوه های نوین معماری بسیاری از معماران بر ان شدند که با تلفیق تکنیک های ساختمان سازی و الهام از طبیعت معماری طبیعی را بنیان گذاری کنند. لوئیس سالیوان در مورد طبیعت تحقیقات بسیاری انجام داد که نتیجه ی آن اصول نقشه کشی این شیوه ی معماری بود. فرانک لوید رایت به وضع دستور العمل هایی در خصوص چگونگی فضا های داخلی و خارجی بنا و استفاده از مصالح ساختمانی سازگار با طبیعت پیرامون پرداخت.
آنتونی گادی اولین فردی بود که طرح این شیوه را با ارائه صورت ساخته شده در بنا بیان کرد و به چگونگی ساختمان سازی بدین شیوه تاکید داشت .وی در اواخر عمرش معماری هندسی طبیعی را با ساخت دو فضای قوس دار در کلیسای سگرادافامیلی متحول ساخت .

5/1/2025
4

5/1/2025
5
کلیسای سگرادافامیلی

1-2- کلبه های نخستین با الهام از طبیعت
بشر اولیه همانند حیوانات وحشی در جنگل ها ، غارها وبیشه زارها به دنیا می آمد و به صورت بدوی می زیست . کشف آتش باعث گردید تا آنها برای امان یافتن از سرما به دور یکدیگر جمع گردند و بدینسان اولین اجتماعات بشری پدید آمد در پی این اجتماعات ، آنها اقدام به احداث سر پناه هائی نمودند . برخی سرپناههای خود را با شاخه های سبز درختان ساختند ، و برخی دیگر به حفر غار در کوه ها پرداختند و دسته ای دیگر نیز با الهام از لانه پرستوها لانه خویش را بنا نمودند .
دوراند با داشتن اعتقاد به نظریه محاکاتی افلاطون ، هنر را

5/1/2025
6

همچون تقلید از طبیعت می دید ، وی می گوید :
” اگر کار معماری تقلید باشد ، باید همچون سایر هنرهای دیگر از طبیعت تقلید کند لذا بگذارید بنگریم که آیا اولین کلبه ساخته شده توسط آدمی موضوعی طبیعی بوده است و آیا ممکن است بدن آدمی به عنوان الگوئی برای نظم به خدمت گرفته شده باشد و در نهایت اینکه آیا آن نظم ها تقلیدی از آن کلبه نخستین و بدن آدمی اند ؟ ”

5/1/2025
7

5/1/2025
8

1-3- سازمند گرائی
سازمندگرایی به معنی سازمندهی فضا و عناصر یک نظام است.بر اساس این نظریه جامعه به موجود زنده شباهت داردکه بین این دو قائل به این شباهت هاهستیم:نخست اینکه جامعه از اعضا و نهادهای مختلف تشکیل شده که همانند اعضای موجود زنده یک کل واحد را تشکیل میدهد.دوم اینکه نهادهای اجتماعی در جامعه همانند سلسله اعصاب اندام موجود زنده با هم ارتباط دارند و به طور کلی در دوام ساخت اصلی خود موثر و دخیل اند.

5/1/2025
9

راسکین استعاره سازمند گرائی را از میان برداشتن مرز خلقت خداوند و انسان ، هنر و طبیعت می داند . و ی در کتاب خود می گوید : همه زیبائی ها بر مبنای قوانین اشکال است و انسان قادر نیست بدون کمک طبیعت شکل های زیبا را درک کند .

5/1/2025
10

1-4- سازمند گرائی رایت و سالیوان
سالیوان فرم تابع عملکرد را در فرایند رشد و حرکت طبیعی میدید.او معتقد بود یک محله ی شهری باید همانند موجود زنده حیات داشته باشدیعنی همه ی اجزای ان عملکرد داشته باشند تا نیازهای ما را برآورده سازند و جهان را لذت بخش سازد.
سالیوان اعتقاد زیاد به فرم های طبیعی و سبک ارگانیک داشت ، او به روشی معتقد بود که مشابه فرآیند به وجود آوردن در طبیعت است .
5/1/2025
11

1-5- رایت و الهام از طبیعت
5/1/2025
12
1-5-1- خانه آبشار رایت
انسان جزئی از طبیعت است وبین انسان و طبیعت جدائی نیست . .

5/1/2025
13
هیچ خانه ای نباید روی تپه ای باشد ، بلکه باید جزئی و برآ مده از طبیعت باشد تا تپه و خانه بتوانند با هم زندگی کنند و خوشحالی هر یک به لحاظ دیگری باشد .

5/1/2025
14
فضای داخلی خانه ابشار با فضای بزرگ تری که طبیعت است تلفیق شده فرد در داخل این ساختمان ، خود را در فضای بزرگ تری که همان بتن طبیعت است احساس می کند .

5/1/2025
15
راه پله خانه آبشار همچون ،درختی تنومند، از دل زمین بیرون آمده است . در طرح این ساختمان مرز بین معماری و طبیعت مخدوش شده است .

1-5-2- خانه دشت های مسطح رایت
5/1/2025
16
پنجره های سر تا سری ، کنسول نمودن بام و نمایش افقی آن موازی سطح زمین

1-5-3 – صدف ها و پیله کرم ابریشم به عنوان مثال های سازه ای مناسب در طبیعت
5/1/2025
17

1-5-4- برج آزمایشگاهی
درخت نوعی تیر طره ای است که تکیه گاه آن در درون زمین قرار دارد و بیان کننده تعادل نیروها در طبیعت است . از نظر رایت طره نوعی آزادی از تمامی قوانین ساخت به شمار می رفت . این نوع الهام از طبیعت در طرح برج آزمایشگاهی پانزده طبقه در رسین که در سال 1950 توسط رایت به اتمام رسید ، به کار برده شده است .

5/1/2025
18

5/1/2025
19
برج آزمایشگاهی

5/1/2025
20

1-5-5- ساختمان اداری اس .ای . جانسون
در این ساختمان ستونهائی به شکل ریشه درون یک کاسه گل به کار برده شده . ستون ها دارای فرمی شبیه گلبرگ بودند و 22 فوت ارتفاع داشتند . قطر بخشی که به شکل گلبرگ بود 5/8 فوت بود و روی یک بخش به شکل کاسه گل نگاه داشته می شد .

5/1/2025
21

5/1/2025
22
1-5-5- ساختمان اداری اس . سی . جانسون

1-5-6- موزه گوگنهایم
موزه گوگنهایم یکی دیگر از آثار فرانک لوید رایت است . او با فرم رمپ حلزونی شکل این بنا دست و پنجه نرم کرد و سرانجام برای پایدار نگهداشتن ساختمان ستون های یکپارچه ای در طول لبه داخلی فرم مدور موزه را پیشنهاد کرد .
او پس از انجام آزمایش ها جایگزین شدن مارپیچ مثلثاتی را که رمپ پوششی آن به شکل حلزونی بود پیشنهاد کرد .

5/1/2025
23

5/1/2025
24
1-5-6- موزه گوگنهایم

1-6- اصول نه گانه معماری ارگانیک
1- طبیعت : فقط شامل محیط خارج مانند ابرها درختان و حیوانات نمی شود بلکه شامل داخل بنا اجزا و مصالح ان نیز میباشد.

5/1/2025
25

2- ارگانیک :به معنای همگونی و تلفیق اجزا نسبت به کل و کل نسبت به اجزا است.
3- شکل تابع عملکرد : عملکرد صرف صحیح نمی باشد بلکه تلفیق فرم و عملکرد و استفاده از ابداع و قدرت تفکر انسان در رابطه با عملکرد ضروری است .

5/1/2025
26

4- لطافت : تفکر و تخیل انسان باید مصالح و سازه ی سخت ساختمان را به صورت فرم های دلپذیر و انسانی شکل دهد.همان گونه که پوشش درخت و گل بوته ها شاخه های ان را تکمیل می کند.
5/1/2025
27

5- سنت تبیعت نه تقلید از سنت اساس تفکر معماری ارگانیک است .
6- تزئینات : رابطه ی تزئینات به معماری همانند گل ها به شاخه های بوته است.

5/1/2025
28

7- روح : روح چیزی نیست که به ساختمان القا شود بلکه باید در درون آن وجود داشته باشد و از داخل
به خارج گسترش داشته باشد.

5/1/2025
29

8- بعد سوم : که یک حجم نیست بلکه عمق است .
9- فضا : عنصری است که دائماً باید در حال گسترش باشد .
5/1/2025
30

1-7- دو گونه معماری ارگانیک
1-7-1- خانه هائی که با طبیعت تلفیق و همگونی دارند
5/1/2025
31

1-7-2- خانه هائی بر آمده از دل طبیعت
فرم ارگانیک همانگونه که از درون رشد می کند ، شکل می گیرد .
5/1/2025
32
خانه گورل
خانه پیت واتر

اقامتگاه تابستانی گورل
این مجموعه مسکونی که توسط یک معمار برای خود و خانواده اش طراحی شده بر خط الراس صخره ای قرار دارد که دامنه آن تا درون آبهای ساحلی امتداد دارد . ساختمان این بنا از مصالح سنگی و آجری سنتی ساخته شده و سقف آن از جنس چوب است .
پوشش گیاهی بومی محل دست نخورده باقی مانده و گذرهای باریک با قلوه سنگ در میان آنها ساخته شده .
صاحبنظران برجسته معماری جهان این اقامتگاه را به عنوان یک اثر هنری که در آن انسان و طبیعت بر بالاترین مسند نشسته اند ارزیابی نمودند .

5/1/2025
33

خانه پیت واتر
صاحبان این خانه چشمنواز در پالم پیچ ارتباط دیرپائی با کل شبه جزیره داشته اند .
نخست والتر باردای معمار این بنا ، انبان ذهن خود را از جزئیات موقعبت محل پر کرد :
صدفهای ساحل ، تکه پاره های کشتی ، چینه های ساحلی و سنگ بستری که از ساحل سر به در آورده همه و همه را مد نظر خود قرار داد.
باردا از مواد و مصالح مختلفی برای ساخت این خانه استفاده می کند که از میان آنها می توان به گچ و چوب و … اشاره کرد . این مواد و مصالح ، مثلاً ستون های خانه ( کنده های درخت ) ، تمایز میان درون و بیرون خانه را از میان برمیدارد .

5/1/2025
34

5/1/2025
35
خانه پیت واتر

یکی از مشهورترین معماران اوایل قرن20در قرن حاضراو به عنوان معروف ترین معمار امریکایی در دید عموم مردم جامه است.
او در یک شهرک روستایی در مرکز ریچلند ویسکانسین امریکابه دنیا امد.وقتی بچه بود زمان زیادی را برای بازی و اموزش با بلوک ها وقطعاتی که مادرش براییش اماده کرده بود میگذراند.بلوک های هندسی متفاوتی که قابلیت اتصال داشتندو فرم های سه بعدی ایجاد میکردند.
رایت در بیوگرافی خود در مورد تاثیر این تمرینات بر تصورش در طراحی صحبت می کند.

فرانک لوید رایت

رایت تحصیلات رسمی اش را در سال 1885 در دانشگاه ویسکانسین در رشته مهندسی اغاز کرد.او دو سال به طور تمام وقت به کلاس های دانشگاه رفت تا زمانی که شاگرد الن کونووز سازنده ی محلی و استاد دانشکده ی عمران.در سال 1887رایت دانشگاه را بدون گرفتن مدرک رها کرد(او در سال 1955دکتری افتخاری را از دانشگاه دریافت کرد.)شیکاگو را ترک کرد و به گروه معماری جزف لیمان سیلسبی ملحق شد با گذشت یک سال سیلسبی را ترک کردتا در دفتر سالیوان و الدر کار کند.در ابتدای 1890تمامی کارهای مسکونی را او برای شرکت انجام میداد تا اینکه در سال 1893دفتر سالیوان را ترک کرد تا به انتشار مکتب خود بپردازد.تا سال 1901حدود15 پرو‍‍‍طه کار کرد که همگی شامل بنا های زیادی در شهر خود بود. بین سال های 1900تا1910طرح های مسکونی او((خانه های قرن 19امریکا))(ساختمان هایی با ارتفاع کم ،سقف های کشیده،خط آسمان در لند اسکیپ،تراس های برجسته،استفاده از مصالح طبیعی) نامیده می شدند.

داشتن پلان آزاد وی‍‍‍ژگی بارز این طرح هاست
مهارت او در طراحی دستی قوی از فضای داخلی ساختمان های مسکونی و عمومی است.
خانه های او جزو شاهکارهای قرن 19آمریکا محسوب می شوند.
او سه بار ازدواج کرد،آخرین همسر او که پیرو فرقه ی گارد جیف (جی،ای)بود،تاثیر این افکاردر رایت را می توان در فرم و ساختار ساختمان تالیسین فیلو شاپ در 1932 شاهد بود.که همسرش این ساختمان را پس از مرگ رایت به اتمام رساند.

نمونه کارهایش:

خانه ی آبشار

خانه ی آبشار
معروف ترین خانه مسکونی که طراحی کرده معروف به خانه آبشار 1935-39 در پنسیلوانیای آمریکا .
علاقه ی رایت برای ایجاد فضایی برگرفته از طبیعت باعث خلق این اثر هنری شده(تراس های وسیع و آزاد بدون ستون و استفاده از مصالحی در نما چون سنگ آهک برای بیان برخطوط عمودی و بتن برای خطوط افقی.
مهندسان عمران بر عقیده بودند که اجرائ طرح بدون گذاشتن ستون امکان پذیر نخواهد بود.از این رو یک سازه ی فولادی به ساختار بتنی سازه افزودند.در سال 1990 پشت بندهای فولادی به زیر پایین ترین تراس اضافه کردند.

خانه ی آبشار

مراحل توسعه ی بنا

تالیسین غربی
1937-59
خانه و اتاق کار فرانک آریزونا

سخن آخر
معماری طبیعی در اواخر قرن 20 رو به افول نهاد ، چندین نفر از پایه گذاران این سبک مردند و در اروپا رکود اقتصادی و شروع جنگ جهانی دوم باعث کساد بازار ساخت و ساز شد . البته در دهه 6و5 قرن 20 این سبک معماری دوباره رواج پیدا کرد ، این حیات دوباره معماری طبیعی مدیون تلاش های بنیانگذاران مدرنیسم بود . آنها صورتهای تئوری معماری هندسی را عمل کردند .

5/1/2025
88

منابع
خبرگذاری میراث فرهنگی http://www.chn.ir/news/?Section=8&id=303
http://www.bc.edu/bc_org/avp/cas/fnart/default.html
http://amosibilo.blogsky.com
http://memaryabhar.blogfa.com/
http://www.ctv.es/USERS/ags/otros-a.htm
http://www.flair-twl.de/index.htm
http://www.ctv.es/USERS/ags/otros-a.htm
http://www.planetclaire.org/fllw
http://lava.ds.arch.tue.nl/modelshop/lloyd/unitaria/lava/data/default.html
http://www.franklloydwright.org/index.cfm?section=home
پروفسور بنه ولو ، لئوناردو ، تاریخ معماری مدرن ، ترجمه دکتر سیروس باور ، انتشارات دانشگاه تهران 1353
مجلات : معمار ، آبادی ، هنر معماری و نما

5/1/2025
89


تعداد صفحات : 89 | فرمت فایل : ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود