logistics
فهرست مطالب
مدیریت زنجیره تامین
تاریخچه لجستیک
تعریف لجستیک
اهداف لجستیک
فعالیت های لجستیک
ویژگی های اساسی لجستیک
هزینه های لجستیک
مدیریت لجستیک
لجستیک داخلی و خارجی
حمل و نقل داخلی
لجستیک تجاری و مهندسی لجستیک
شاخص عملکرد لجستیک
وضعیت لجستیکی ایران
انواع لجستیک
مدیریت زنجیره تامین
1)مدیریت اطلاعات
گردش مناسب و انتقال صحیح اطلاعات باعث مى شود تا فرآیندها موثرتر و کاراتر گشته و مدیریت آنها آسان تر گردد.
2)مدیریت لجستیک
این بخش کلیه فعالیت هاى فیزیکى از مرحله تهیه ماده خام تا محصول نهایى شامل فعالیت هاى حمل و نقل، انباردارى، زمان بندى تولید و… را شامل مى شود و بخش نسبتا بزرگى از فعالیت هاى زنجیره تامین را به خود اختصاص مى دهد.
3)مدریت روابط (RELATIONSHIP MANAGEMENT)
بسیاری از شکست های آغازین در زنجیره ی تامین ، معلول انتقال ضعیف انتظارات وتوقعات و نتیجه رفتارهایی است که بین طرفین در گیر در زنجیره به وقوع می پیوندد.
تاریخچه لجستیک
Logistikos واژه ای انگلیسی با ریشه یونانی بوده و در موارد نظامی برای جابجایی جنگ افزار، مهمات و جیره غذایی در مواقع حرکت از مکان اصلی به سمت خط مقدم استفاده می شد که در فارسی به آن «آماد و پشتیبانی» گفته می شود.
در زبان یونانی،رومی وامپراطوری رم شرقی،نظامیانی وجود داشتند با نام LOGISTIKASکه وظیفه مسائل مالی و تقسیم مایحتاج برعهده آنان بوده است.
تعریف لجستیک
لجستیک شامل یکپارچه سازی اطلاعات، حمل و نقل، موجودی کالا، انبارداری، جابه جایی کالا و بسته بندی و در مواردی نیز شامل امنیت نیز می شود. لجستیک قسمتی از زنجیره تامین است که ارزش زمان و مکان را به آن می افزاید.(دانشنامه ویکی پدیا)
لجستیک عبارت است از یکپارچه سازی دو یا چند فعالیت به منظور برنامه ریزی، پیاده سازی و کنترل کارایی جریان مواد و محصولات از نقطه مبداء تا نقطه مصرف.(کتاب لجستیک سیستم توزیع)
تعریف لجستیک
لجستیک بخشی از فرآیند زنجیره تامین است که برنامه ریزی، اجرا و کنترل موثر و کارای جریان و انبارش کالاها، خدمات و اطلاعات مرتبط را از نقطه مبداء تا نقطه مصرف به عهده دارد تا نیازمندی های مشتری برآورده شود.
لجستیک فرایند برنامه ریزی ،اجرا و کنترل موثر وکارایی جریان وانبارش کالاها وخدمات واطلاعات وابسته به آنها از نقطه ی شروع تا نقطه ی مصرف به منظور برآوردن احتیاجات مشتری می باشد.گستره لجستیک وابسته به 2 مفهوم نقطه مصرف ونقطه شروع می باشد. لجستیک مدیریتی جامع است که بر کلیه سیستم های تولیدی احاطه داشته وکلیه ی فعالیت های یک شرکت را تحت تاثیر قرار می دهد به عبارت بهتر لجستیک بر تمام فعالیت های عملیاتی یک شرکت یا مجموعه ای از شرکت ها که هدف مشترکی را دنبال می کنند تاثیر مستقیم یا غیر مستقیم دارد. این هدف مشترک برای شبکه شرکت ها می تواند همان برآورده کردن نیازهای مشتری باشد.
(CLM)
اهداف لجستیک
واکنش سریع
حداقل سازی نوسان ها
حداقل سازی موجودی انبار
ادغام محموله ها
کیفیت
ارائه پشتیبانی برای دوره عمر محصول
هدف کلی لجستیک دستیابی به رضایتمندی مشتریان با ارائه ی یک مجموعه خدمات با کیفیت بالا
فعالیت های لجستیک
ویژگی لجستیک
هزینه های لجستیک
بخش حمل ونقل
بخش نگهداری موجودی و انبارداری
مدیریت لجستیک
مدیریت لجستیک
مدیریت لجستیک نوعاً شامل مدیریت حمل و نقل ورودی و خرو جی، مدیریت ناوگان حمل، انبارداری، جابجایی مواد و کالا، اجرای سفارش، طراحی شبکه لجستیک، مدیریت موجودی، برنامه ریزی عرضه و تقاضا و مدیریت اشخاص ثالث تامین کننده خدمات لجستیک است.
مدیریت لجستیک بخشی از SCM است که وظیفه اصلی آن برنامه ریزی, اجرا وکنترل جریان مستقیم و معکوس مواد , کالاها و اطلاعات مرتبط و ذخیره سازی آنها به گونه ای کارا و اثر بخش میان نقطه مبدا و نقطه مصرف به منظور برآوردن الزامات مشتری می باشد.
مدیریت لجستیک
لجستیک در تمامی سطوح برنامه ریزی و اجرا حضور فعال دارد:
مدیریت لجستیک یک عملیات یکپارچه ساز است که تمامی فعالیتهای لجستیکی را با هم هماهنگ ساخته و بهینه می نماید. بدیهی است که تحت این مدیریت فعایت های لجستیک می باید به هماهنگی و یکپارچگی با سایرفعالیتها اعم از بازاریابی , فروش , ساخت وتولید , مالی و فناوری اطلاعات دست یابند.
تصمیمات مورد توجه در لجستیک
سطح استراتژیک:با تصمیماتی که اثرات طولانی مدت بر روی سازمان دارند، سر و کار دارد که تعداد، محل و ظرفیت انبارها و کارخانه و جریان مواد در شبکه لجستیک را در بر می گیرد.
سطح تاکتیکی: شامل تصمیماتی است که بر طبق منوال، یکبار در هر سه ماه و یا در هر سال گرفته می شود که خود شامل تصمیمات خرید و تولید، خط مشیء های موجودی و استراتژی های حمل و نقل که بر اساس تعداد دفعات بازدید بنا شده است.
سطح عملیاتی: مربوط به تصمیمات روزانه مانند برنامه ریزی، مدت زمان تحویل(Lead Time)، مسیریابی و حمل می باشد.
لجستیک، اشیا را به مقصد مورد نیاز منتقل می کند، اما مدیریت زنجیره ی تامین، این فرایند را با سازماندهی کلیه ی فعالیت های کسب و کار ارتقاء می دهد
مدیریت زنجیره تامین روشی را که فرایند مذکور طی آن با سایر بنگاه ها و فعالیت های جاری لجستیکی و سازمان یافته و اکنش متقابل دارد، بهبود می بخشد
موقعی که می خواهید چیزی را به مشتری برسانید، کار لجستیکی انجام می دهید اما زمانی که بنگاه را برای انجام وظایف جاری لجستیکی سازماندهی می کنید، این در محدوده مدیریت زنجیره ای تامین قرار می گیرد.
لجستیک و scm
لجستیک داخلی و خارجی
در صنعت و تجارت، لجستیک را با دو مفهوم لجستیک بیرونی و درونی شناسایی کرده اند:
در اولی موضع هدف، تامین مواد اولیه و اجزایی است که فرآیندهای تولیدی را میسر می سازد.
در دومی کالا از انتهای خط تولید تا لحظه تحویل به مشتری دنبال می شود.
لجستیک داخلی برای هزینه های واحد یک محصول/ خدمت می تواند به سه بخش عمده تقسیم شود:
هزینه های حمل موجودی
هزینه های معاملاتی
هزینه ی اساسی واحد محصول/ خدمت
نوعی از تجهیزات حمل و نقل مواد است که بدون نیاز به اپراتور با کمک تجهیزات هدایت اتوماتیک الکترومغناطیسی،نوری و یا لیزری مسیر راهنما را دنبال می کند.این ارابه ها با توجه به انعطاف بسیار بالا ،در حجم وسیع برای جابجایی مواد و قطعات نیم ساخته در سیستم های تولید منعطف،مورد استفاده قرار می گیرند.
حمل و نقل AVG
استفاده از سیم
استفاده از نوار
استفاده از نوار
لجستیک تجاری و مهندسی لجستیک
مدیریت همه ی فعالیت هایی که جابجایی کالا را آسانتر می کنند
هماهنگ کردن تقاضا و تامین برای ایجاد مطلوبیت مکان و زمان در کالاها.
لجستیک تجاری برای کالاهای ارزان قیمت و غیر پیچیده است که نیازی به پشتیبانی دراز مدت و پر هزینه ندارد.
مهندسی لجستیک مربوط به ملاحظات بلند مدت محصول از قبیل قابلیت اطمینان، در دسترس بودن و قابلیت نگهداری است.
بانک جهانی با ارایه و تحلیل شاخصی با عنوان «شاخص عملکرد لجستیک»، موضوع لجستیک را به عنوان یک موضوع مهم جهانی مطرح کرده و کشورها را طبق آن با یکدیگر مقایسه کرده و هزینه هایی که کشورها از بابت عملکرد ضعیف لجستیکی متحمل می شوند را نمایان می سازد.
قابلیت اطمینان
در دسترس بودن
قابلیت نگهداری
هزینه یابی چرخه عمر
مهندسی لجستیک
لجستیک تجاری
تحلیل شاخص عملکرد تجاری ایران
کارامدی فرایند ترخیص گمرکی
کیفیت زیر ساختهای تجارت و حمل ونقل
سهولت انجام حمل ونقل با قیمت رقابتی
ظرفیت و کیفیت خدمات
امکان ردیابی یا ردگیری محموله ها
میزان تحویل بموقع محموله ها.
مزیت لجستیکی ایران
مزیت لجستیکی ایران
انواع لجستیک
لجستیک ناب
لجستیک جامع
لجستیک یکپارچه
لجستیک الکترونیک
لجستیک معکوس
لجستیک ناب
نقطه اصلی شروع تفکر ناب ، ارزش است .
در تولید ناب همواره کمال جستجو می شود.
در منطق ناب به مشتری اجازه داده می شود که ارزش مورد نظر خود را از درون سازمان بیرون بکشد.
ساختار ناب یک رویکرد نظام مند است که با بهبود مستمر به شناسایی و حذف زوائد می پردازد تا نهایتاً رضایت مشتری حاصل گردد.
در تولید ناب حرکت برای تحقق ارزش هایی که مشتری به دنبال آن است شروع می شود وهرآنچه دراین مسیرقرار ندارد تحت عنوان زائده حذف می گردد.
انواع زوائد
لجستیک ناب
لجستیک جامع
لجستیکی است که دربرگیرنده ی تمام کارکردهای لجستیکی باشد. در این سیستم لجستیکی سازمان خود به تنهایی تمام فعالیت ها را به انجام رسانده و فعالیت های خود را به واسطه لجستیکی دیگری واگذار نمی نماید، بدین سان تمام بخش ها و کارکردهای سازمان عملا بخش ها و کارکردهای لجستیکی هستند.
لجستیک یکپارچه
در سیستم لجستیک یکپارچه برخلاف سیستم لجستیک جامع، فعالیت لجستیکی به سایر وابسته های لجستیکی واگذار می شوند و سازمان در عمل به کنترل ، نظارت و مدیریت فعالیت شرکای جدید و همکاری آنها با سازمان و سایر بخش های سیستم می پردازد.
لجستیک الکترونیکی
مجموعه اقداماتی است که بر روی شبکه اینترنت صورت گرفته و کارخانجات پراکنده، کامیونها، کشتی ها، انبارها و کاربران نهایی را در زمان به هنگام، به همدیگر مرتبط می سازد.
لجستیک الکترونیک، امروزه موجب بهبود و توسعه روشهای مدیریت زنجیره تامین در امر توزیع کالاها و خدمات با تحمل هزینه هایی کمتر شده است.
لجستیک الکترونیک، شالوده ای را پی ریزی می کند که با شفافیت به هنگام، ارتباطات بدون مرز و راه حلهای مشترک در زنجیره تامین، موجب بهبود فرایندهای یک شرکت می شود.
«آشکار بودن موجودی» و نیز «شفافیت اطلاعات» دو رکن اسـاسی در سیستم های لجستیک الکترونیک جهت رسیدن به موفقیت هستند.
ارزش واقعی، زمانی ظهور می یابد که سیستم لجستیک الکترونیک با دیگر فرایندهای مبتنی بر فناوری اطلاعات نظیر MRP یا ERP، سیستم های اطلاعات مشتریان و نیز اطلاعات بازار ادغام گردد. علاوه بر این، ترکیب سیستم های کامپیوتری اطلاعات مدیریت با نرم افزارها و اطلاعات لجستیکی می تواند تجزیه و تحلیل خرید و فروش کالا را برای ارائه خدمات بهتر به مشتریان و نیز کاهش هزینه ها، تسهیل بخشد.
لجستیک الکترونیکی
استفاده از وب دراین راستا برای حذف مبادلات کاغذی، می تواند صرفه جوئی های عظیمی را در هزینه و زمان به همراه داشته باشد.
کاهش اشتباهاتی که ناشی از فعالیتهایی نظیر دوباره وارد کردن اطلاعات، دریافت سفارشات به وسیله تلفن یا نمابر و… است.
وب، همچنین باعث تسهیل در امر حذف سفارشات خرید، تاییدیه های توزیع، صورتحسابهای مواد و فاکتورها می گردد. دورشدن از انجام عملیات کاغذی، می تواند سرعت عکس العمل شرکت را افزایش دهد و ارتباطات را با افرادی که در نواحی زمانی متفاوتی بوده و یا در شیفت هایی خارج از ساعات اداری هستند، بهبود بخشد.
لجستیک الکترونیک سازمانها را قادر ساخته است که با جمع آوری اطلاعات و پالایش آن (جهت تدارک و اجرا) تصویر بزرگ و دید وسیعی از شرکت را به دست آورند.
مزایای لجستیک الکترونیک
لجستیک معکوس بیانگر تمام عملیات مربوط به استفاده ی مجدد از محصولات و مواد است و یا اینکه از نظر محیط زیستی باز یافتشان آسان شود.
هماهنگی و کنترل کامل، بارگیری و تحویل فیزیکی مواد، قطعات و محصولات، از محل مصرف به محل عملیات و بازیابی یا دفع و سپس بازگرداندن متعاقب به محل مصرف در موارد مناسب
در واقع لجستیک معکوس یعنی فرآیند حرکت و انتقال مناسب اقلام (مصرف شده و نشده) از آخرین مقصد توزیع شده برای کسب ارزشمندی محصولات در نزد مشتری و یا مصرف مناسب آن.
لجستیک معکوس
توزیع
توزیع معکوس عبارت است از فرآیند جمع آوری تولیدات یا بسته های تاریخ گذشته یا خسارت دیده از اولین تا آخرین مصرف کننده در زنجیره تامین.
کنترل موجودی و برنامه ریزی تولید
فناوری اطلاعات
ابعاد لجستیک معکوس
ابعاد لجستیک معکوس
توزیع
کنترل موجودی و برنامه ریزی تولید
در لجستیک معکوس برای حفظ تداوم و هماهنگ کردن فعالیت های تولید و توزیع و جلوگیری از توقف عملیات به سبب کمبود موجودی و نیز قابل استفاده نمودن اقلام و کالاهای برگشتی باید خط مشی ها ، نظام ها و روش هایی را اتخاذ نمود تا مجموع هزینه های مرتبط با موجودی ها را کاهش دهد.
فناوری اطلاعات
ابعاد لجستیک معکوس
توزیع
کنترل موجودی و برنامه ریزی تولید
فناوری اطلاعات
پیوند و ترکیب با رویکرد فناوری اطلاعات (IT) منجر به تکمیل لجستیک معکوس می شود. که مشتریان و سازمان های صنعتی و نظامی ، بهره برداران اصلی این نظم نوین جهانی خواهند بود.
فعالیت های لجستیک.
دو رویکرد لجسیک معکوس.
لجستیک معکوس تنها به استفاده مجدد یا بازیافت محدود نمی شود؛ بلکه طراحی مجدد بسته بندی ها به منظور استفاده کمتر از مواد در آنها و یا کاهش انرژی و آلودگی ناشی از حمل محصولات را نیز می توان بخشی از لجستیک معکوس تحت عنوان "لجستیک سبز" دانست.
لجستیک سبز
قوانین و مقررات زیست محیطی
مزایای اقتصادی استفاده از کالاهای عودت داده شده در فرآیند تولید
سود نهفته ای که در اثر استقرار لجستیک معکوس عاید مشتریان می شود.
مشتریان سیستم با استقرار لجستیک معکوس ثبات و بقاء بیشتری را در فعالیت های خود احساس می کنند.
دلایل استفاده از لجستیک معکوس
صنایع دارای لجستیک معکوس
صنایع نشر ( باز پس گیری جلد های فروخته شده برای استفاده مجدد )
صنایع آشامیدنی و بسته بندی ( جمع آوری بطری ها و پاکتهای خالی برای استفاده مجدد )
صنایع سنگین ( جمع آوری و استفاده ی مجدد از زباله ها )
صنایع کالاهای مصرفی ( انجام کامل تعهدات پس از فروش و گارانتی )
صنایع داروسازی ( جمع آوری داروهای منقضی شده و از بین بردن آنها، مناسب با محیط زیست )
صنایع اتومبیل سازی ( انجام تعهدات خدمات پس از فروش و سرویسهای دوره ای )
درصد بازگشت محصولات برای صنایع مختلف
1.جمع آوری: تمام فعالیت های جمع آوری مجدد محصولات.
2. شناسایی و ذخیره: بازرسی کالاهای برگشتی و طبقه بندی آنها به یکی از روشهای
3. توزیع مجدد: محصول یا فروخته می شود یا به مکان دفن فرستاده می شود.
فعالیت های لجستیک معکوس
نسل های مختلف شرکت های لجستیکی
PL5 تا PL1
لجستیک طرف اول
این نسل از ارایه دهندگان خدمات لجستیکی (1PL) همان شرکت یا شخص حقیقی است که نیاز دارد بار، کالا، محصول یا وسیله خود را از نقطه ای به نقطه ای دیگر حمل کند و خودش این کار را انجام می دهد.
یک 1PL ممکن است یک سازنده، تاجر، واردکننده، صادرکننده، عمده فروش، خرده فروش یا توزیع کننده ای در حوزه تجارت بین الملل باشد.
1PL همچنین ممکن است موسساتی همچون یک دستگاه دولتی یا یک شخص حقیقی یا خانواده ای باشد که از یک مکان به مکانی دیگر جابجا می شود.
در یک کلام، هرکسی که کالایی را از مبدا آن به مکانی جدید جابجا کند به عنوان یک «ارایه دهنده خدمات لجستیکی طرف اول» محسوب می شود.
لجستیک طرف دوم
این نسل از ارایه دهندگان خدمات لجستیکی (2PL)، متصدیان حمل ونقلی هستند که دارای دارایی های سرمایه ای (همچون کامیون، فضای انبار و مانند اینها) بوده و به طور واقعی همه ملزومات انجام حمل ونقل را دارا هستند. خطوط حمل ونقل دریایی که کشتی هایی را تحت مالکیت یا در اجاره خود دارند، شرکت های خطوط هوایی که هواپیماهایی را تحت مالکیت یا در اجاره خود دارند و شرکت های حمل ونقل زمینی بار که کامیون هایی را تحت مالکیت یا در اجاره خود دارند نمونه های بارزی از 2PLها می باشند.
لجستیک طرف سوم
برون سپاری یک مفهوم عام است که برای همه ی فعالیت های زنجیره تامین قابل کاربرد است. اما اگر در حوزه فعالیت های مهم لجستیکی شامل حمل و نقل و انبارداری که از عوامل مهم توزیع به شمار می روند وارد شود، ابعاد جدیدی از مفاهیم نوین با عناوین طرف سوم، چهارم و پنجم لجستیک را به خود اختصاص می دهد.
برون سپاری از سه سطح تشکیل شده است:
طرف اول: تامین کننده
طرف دوم: خریدار
طرف سوم: واسطه
منظور از لجستیک طرف سوم، رابطه سه جانبه بین خریدار، تامین کننده و فراهم آورنده خدمات لجستیکی است، که وظیفه حمل و ذخیره کالا را بین طرفهای اول و دوم به عهده دارد.لجستیک طرف سوم همکاری با یک سازمان خارجی است که همه و یا بخشی از فعالیتهای مدیریت مواد و توزیع محصولات آن سازمان را برعهده می گیرد.
لجستیک طرف سوم
یک دلیلی که سازمان ها فعالیت های لجستیک خود را برون سپاری می کنند فضاست.
مدیریت، حمل و نقل، برنامه ریزی، فناوری اطلاعات، برنامه ریزی راهبردی، ارسال بار، ادغام حمل بار و خدمات دارای ارزش افزوده، ترخیص کالا از گمرک، پرداخت عوارض گمرکی و…
مثال: طرف اول شرکت داروسازی، طرف دوم شامل داروخانه ، بیمارستان و طرف سوم شرکت پخش رازی.
فعالیت های لجستیک طرف سوم
دلایل همکاری با لجستیک طرف سوم
جهانی شدن اقتصاد
مشتری محوری
کاهش زمان تحویل سفارش مشتری
سازمانها به خدمات پیشرفته ی لجستیکی نیازمند بوده و لجستیک یک منبع بالقوه سود برای آنها محسوب می شود.
معایب همکاری با لجستیک طرف سوم
تلاش برای یافتن گزینه ی مناسب
مشکلات همکاری و یکپارچه سازی
اشتراک اطلاعات
کاهش کنترل
هزینه کمتر برون سپاری
صرفه جویی در زمان
استفاده از توانایی ها و مهارتهای سازمان های دیگر در زمینه خدمات لجستیکی
تقسیم مسئولیت ها
تمرکز بر فعالیت های اصلی سازمان
مهندسی مجدد شبکه توزیع
کاهش تجهیزات حمل و نقل و اجاره با فروش انبار
مزایای همکاری با لجستیک طرف سوم
طرف چهارم لجستیک، هماهنگ کننده و یکپارچه کننده است و منابع، توانمندیها و فناوری سازمان خود را با امکانات سازمانهای ارائه دهنده ی خدمات لجستیکی (یعنی طرف سوم لجستیک) ترکیب می نمایند تا یک راه حل مناسب برای زنجیره های تامین ارائه دهند.
یکپارچه کننده خدمات و فعالیت های چندین طرف سوم لجستیک بوده و بیشتر روی مدیریت آنها تمرکز می کنند.
لجستیک طرف چهارم
بسیاری از طرف سوم و چهارم های لجستیک موفق امروزی، شرکتهای پست بوده اند که بتدریج ارائه خدمات لجستیکی به سازمانهای مختلف را به برنامه های خود افزوده اند. به طور مثال شرکتهای پستی DHL، FEDEX و UPS از این قبیل هستند. این شرکتها با داشتن ناوگانی متشکل از وسایل حمل و نقل زمینی، هوایی و دریایی در کنار ارائه خدمات پستی، خدمات لجستیکی را به سازمانهای مختلف ارائه می دهند و بعنوان شرکای راهبردی وارد زنجیره های تامین می شوند.
ارائه دهنده ی خدمات لجستیکی در فضاهای مجازی و لجستیک الکترونیک در عرصه ی جهانی هستند.
لجستیک طرف پنجم
مرجع بزرگ خرید و فروش فایل های قابل دانلود
دارای سیستم پیشرفته همکاری در فروش فایل
مشاوره در زمینه تدوین پروپوزال، پایان نامه، مقاله،…
www.FaraFile.ir