فضاهای خدماتی پشتیبانی هتل
تعریف فضاهای کاری بخش خدماتی آماده سازی غذا و نگهداری سلسله مراتب در روابط فضای آشپزخانه اصلی طراحی آشپزخانه اهداف طراحی آشپزخانه انبارهای آذوقه و نوشیدنی فضای بارانداز دریافت مواد اولیه،طباله و انبار عمومی سلسله مراتب در روابط بارانداز و انبارها سردخانه سلسله مراتب در انبار عمومی پارکینگ خدماتی اداری روابط فضاهای حسابداری و دفتر روابط فضاهای مدیریت و فروش پلان دفاتر اداری هتل فضای مربوط به کارکنان سلسله مراتب در روابط فضای کارکنان سلسله مراتب در روابط فضای رختشویخانه
فهرست
فضاهای مهندسی و مکانیکی بخش تاسیسات میکانیکی تجهیزات مولد دیگ(بویلر) فن کوئل هواساز مولد سرما تاسیسات آب و فاضلاب مصارف آب در ساختمان جزئیات اجرای تاسیسات برق و مکانیک در سقف کاذب
تعریف :
فضاهای خدماتی پشتیبانی (دور از دید هتل) فضاهایی هستند که به ندرت در دید مهمانهای هتل قرار دارد .
* نحوه ی برنامه ریزی و طراحی فضاهای خدماتی برای موفقیت نهایی یک هتل اهمیت حیاتی دارد .
فضاهای کاری بخش خدماتی :
آماده سازی غذا و نگهداری آن
بار انداز،زباله و انبار عمومی
اداری و فضاهای مربوط به کارکنان
رخشویخانه و خانه داری
فضاهای مهندسی و مکانیکی
آماده سازی غذا و نگهداری آن :
1 . آشپزخانه
2 . انبارهای آذوقه و نوشیدنی
سلسله مراتب در روابط فضاهای
داخلی آشپزخانه ی اصلی :
ریز فضاهای آشپزخانه اصلی
انبارها
فضاهای آماده سازی غذا
امور بهداشتی
سرو
دفتر سرآشپز
سرویس بهداشتی
آذوقه خشک
نوشیدنی
سردخانه
انبار وسایل
قصابی
نانوایی
سالاد و دسر
پخت و پز
پخت سریع
ظرف شویی
قابلمه شویی
برداشتن زباله
جمع آوری ظروف کثیف از رستوران
جمع آوری ظروف کثیف از سالن ضیافت
فضای خدمات رسانی به اتاق ها
تحویل
سلسله مراتب در روابط
آشپزخانه ی اصلی با سایر بخش ها :
آشپزخانه اصلی
رستوران
آبدارخانه کافی شاپ
آبدارخانه
سالن
جشن ها
خدمات رسانی به اتاق ها
سالن عرضه نوشیدنی
پیش فضاهای اتاق های مراسم
غذا خوری کارکنان
انبار اماکن عرضه غذا و نوشیدنی
بار انداز دریافت
زباله
اتاق ضیافات
آسانسورهای خدماتی
کافی شاپ
طراحی آشپز خانه :
یکی از اهداف طراحی آشپز خانه کوچکترین آشپزخانه ی ممکن در راستای اهداف عملکردی است .
در نظر گرفتن یک آشپزخانه ی اصلی در نزدیکی رستوران و اماکن عرضه ی غذا .
1.جداسازی با مبلمان
2. جداسازی با تفکیک فضاها
قسمت شست و شوی ظروف
قسمت آماده سازی
قسمت پخت و پز
انبار مواد خشک
یخچال انسان رو
فریزر
انسان رو
قسمت تحویل غذا
سر آشپز
خروجی اضطراری
ورودی رستوران
ورودی آشپزخانه
خروجی زباله
ورودی کارکنان
قسمت شست و شوی ظروف
قسمت آماده سازی
قسمت پخت و پز
انبار مواد خشک
یخچال انسان رو
فریزر
انسان رو
قسمت تحویل غذا
سر آشپز
خروجی اضطراری
ورودی رستوران
ورودی آشپزخانه
خروجی زباله
ورودی کارکنان
شست و شوی ظروف
آماده سازی و تحویل
انبار
آذوقه
فیلتر ورودی و خروجی به رستوران
فیلتر کنترل
قسمت آماده سازی سالاد و دسر
قسمت پخت و پز اصلی
قسمت آماده سازی
قسمت تحویل غذا
قسمت پخت و پز سریع
تحویل غذا به مشتری
اهداف مهم طراحی آشپز خانه
1. نورپردازی
2. تهویه ی مطبوع
3. مبلمان
4. وسایل و تجهیزات
قسمت پخت و پز
قسمت آماده سازی
قسمت قصابی
قسمت تحویل غذا
انبارهای آذوقه و نوشیدنی :
انبارهای نگهداری آذوقه و نوشیدنی در مجاورت بارانداز و یا در مجاورت آشپزخانه واقع گشته اند که حالت دوم ارجحیت دارد .
آشپزخانه اصلی
انبارها
بارانداز دریافت
انبارهای یخچالی
انبارهای یخچالی
انبارهای یخچالی
انبارهای یخچالی
مجاورت انبارها با یکدیگر
فضای بار انداز دریافت مواد اولیه ، زباله و انبار عمومی :
جداسازی فضای بارانداز دریافت مواد اولیه و محل قرارگیری زباله
فضای لازم برای گردش کامیون ها برای عدم ایجاد مزاحمت برای مهمانان
بارانداز دریافت
دفتر خرید
مواد
تر
زباله
انبار عمومی
دفتر تحویل
بارانداز تحویل زباله
مواد خشک
کمپکت کننده
سرویس بهداشتی
سلسله مراتب در روابط
بارانداز و انبارها :
سرد خانه زیر صفر
سرد خانه میانی
سرد خانه بالای صفر
سرد خانه ها:
عایق حرارتی جداره ها
ایزوله
نگهداری
گوشت،مرغ ،ماهی
میوه ،سبزیجات
کنترل سرما
جمع آوری مواد مصرفی روزانه
انبار عمومی
انبار مواد غذایی
انبار نوشیدنی
انبار مهندسی
انبار خانه داری
انبار میز و صندلی
انبار اوراق چاپی
انبار وسایل تنظیف
سلسله مراتب در انبارهای عمومی :
رخشویخانه
انبار ملحقه
انبار خانه داری
انبار عمومی
بارانداز
آشپزخانه
سردخانه
تاسیسات
کارکنان
اداری
خانه داری
انبار عمومی
جمع آوری زباله
سرد خانه اصلی
بارانداز
پارکینگ خدماتی :
پارکینگ کارکنان در نزدیکی ورودی خدماتی طراحی شود .
. پارکینگ کارکنان (خدماتی) هتل باید جدا و مشخص باشد
محلی برای پارک دوچرخه و موتورسیکلت برای پرسنل در نظر گرفته شود .
بارانداز تجهیزات در معابر از بام :
اداری :
طرح پیشخوا ن لابی و دفاتر اداری ، برای ایجاد واکنش مثبت میهمانان نسبت به هتل حائز اهمیت است . دفاتر ادار ی به چهار قسمت تقسیم می شود .
1.پیشخوان لابی و دفتر لابی
2.حسابداری
3.مدیریت ارشد
4.فروش و تدارکات
مدیر رزرواسیون
حسابداری
رزرواسیون
روابط فضاهای حسابداری و دفتر لابی با لابی
اپراتور تلفنها
پیشخوان
صندوقدار
آسانسور میهمان
لابی
درب ورودی
باربر و انبار چمدان
مسئول اتاق
شمارش پول
مدیریت حسابداری
کنترل حریق
صندوق امانات
مسئول پرداخت حقوق
مدیر عمومی
روابط فضای مدیریت و فروش و تدارکات با لابی
نماینده فروش
پیشخوان
فروش و تدارکات
آسانسور میهمان
لابی
درب ورودی
باربر و انبار چمدان
اتاق کنقرانس
مدیریت قروش
مدیریت ضیافات
خدمات گرد همایی
مدیریت بخش عرضق غذا و نوشیدنی
مدیریت تدارکات
پلان دفاتر اداری هتل
Double tree
در اورلند
لابی
اتاق مدیریت
اتاق کنفرانس
برای یک سرویس دهی کامل در هر نوع هتلی ، در نظر گرفتن فضای کافی برای کارکنان ضروری است .
فضاهای مربوط به کارکنان :
آشپزخانه
غذا خوری
سلسله مراتب در روابط
فضاهای کارکنان :
رخشویخانه
ساعت زنی / امنیت
ورودی کارکنان
آموزشی
مصاحبه
سرویس بهداشتی
پرسنل
کمد
مدیریت پرسنل
غذا خوری کارکنان
تحویل روپوش
آشپزخانه
سایر بخشهای خدماتی
دوش
غذا خوری کارکنان
نمازخانه کارکنان
غذا خوری کارکنان
نمازخانه کارکنان
رختشویخانه و خانه داری :
چهارمین عنصر کلیدی از فضای خدماتی یک هتل را تشکیل می دهد . ، علیرغم این فضا ها هر کدام دارای مدیریت مستقل هستند .
رختشویخانه و خانه داری باید در مجاورت یکیگر قرار گیرند .
به علت آلودگی صوتی موجود در این فضاها ترجیحاً باید در قسمت زیر زمین قرار گیرند .
سلسله مراتب در روابط
رختشویی و خانه داری :
خانه داری طبقات
تحویل روپوش
انبار وسایل و تجهیزات
انبار لوازم
مایحتاج پارچه ای کثیف
رختشویخانه
خانه داری مرکزی
مدیریت رختشویخانه
خیاطی
انبار عمومی
انبار مایحتاج پارچه ای
شوت ملحفه
رختشویی
خیاطی
خشکشویی
شوت ملافه
رختشویی
خشکشویی
خیاطی
خیاطی
فضاهای مهندسی و مکانیکی :
فضاهای مربوط به تجهیزات مکانیکی برای بهترین کارآیی باید نزدیک به بخش هایی که مصرف انرژی آنها بالا است قرار داشته باشد.(رختشویخانه ، آشپزخانه ،…)
همچنین این بخش باید مستقیماً به بخش های دور از دید و به آسانسورهای خدماتی مرتبط باشد .
نمودار مجاورت تاسیسات ،کارگاهها و فضاهای مهندسی :
انبار
تاسیسات
مهندسی
کارگاه برق
کارگاه رنگ
کارگاه نجاری
کارگاه لوله کشی
کامپیوتر انرژی
مکانیکی والکتریکی
تعمیرات تلویزیون
کلید
سازی
بخش تاسیسات مکانیکی :
فن کوئل
تجهیزات مولد:
با استفاده از انرژی بنا به افزایش یا کاهش دمای سیال در دو گروه عمده تجهیزات مولدگرما و سرما قرار می گیرند. در برخی موارد با بکارگیری توام فرآیند های گرمایی وسرمایی به صورت مرکب وجود دارد، دو گروه مولدهای دوفصلی و نیمه مولد مرکب دوفصلی را نیز در نظر گرفت.
نظم و نظافت و فواصل مناسب
تجهیزات
نمایی از موتور خانه مرکزی
دیگ (بویلر):
تامین آب گرم برای گرمایش هوا و آب مصرفی
در اماکنی مناسب است که :
1-نیازمند تامین هوای تازه زیادی نیستند
2- اولویت در کنترل انفرادی و مستقل شرایط گرمایی و
سرمایی وجود دارد.
3- در اتاقهای هتل به دلیل استفاده بهینه از تمامی فضاو
عدم دستکاری فن کوئل ،نوع سقفی مناسب است.
فن کوئل :
4- در اماکن بزرگ مانند برخی سالنها ،سرسراهاو
راهروهابه منظور کاهش سر وصدا وکاهش مقدار لوله کشی ها،بهتر است از فن کوئل کانالی استفاده شود.
فن کوئل کانالی
فن کوئل سقفی
اساس کلیه سیستمهای تهویه مطبوع هوا ساز است.
سیال گرم یا سرد از طریق سیستم مرکزی در اختیار هوا ساز قرار می گیرد.کویل فن و جعبه مخلوط کننده هوا از اجزا ثابت و اصلی هوا سازند.
معیار ارزش :
دستگاهی است که با انجام عملیاتی چون تغییر دما ، افزایش یا کاهش رطوبت، تصفیه و تنظیم سرعت، مشخصات هوا را تغییر و آن را مطبوع می سازد.
هوا ساز :
انتخاب تاسیسات
انواع جانمایی هوا ساز :
هوا ساز
پلان و مقطع اتاق هوا ساز
هواساز در طبقات
مقطع اتاق هوا ساز
مولد سرما
چیلر
تاسیسات: آب وفاضلاب
برای تامین،توزیع ومصرف آب است. آب:هر ساختمان نیازمند تاسیسات
توزیع آب:
گسترش شبکه لوله کشی تابعی از مقدار ونقاط مصرف است.
:معیار ارزش در طراحی
طراحی نقاط مصرف متمرکز ونزدیکتر
استقرار نقاط تر بر روی هم
استفاده از لوله های عمودی یا رایزر های
متعدد
لوله کشی افقی کمتر
جلوگیری از نشت آب در طبقات
انشعاب لوله هادر طبقه در مسیر افقی از
سقف کاذب راهرو
مصارف آب
در ساختمان:
آشامیدنی
غیرآشامیدنی
آب گرم
برگشت آب گرم مصرفی
آب سرد
سیستم اطفای حریق
آبیاری محوطه
آب مصرفی تجهیزات حرارتی وبرودتی
با تجهیزات مربوطه(سختی گیرها)
تاسیسات :فاضلاب
لوله کشی مربوط به تخلیه سرویس های بهداشتی
تخلیه آب باران
لوله کشی ونت یا هواکش فاضلاب
معیار طراحی:
معبر عمودی مستقیم ومستقل تا پایین ترین نقطه وتعدد رایزرها به منظور جلو گیری از حرکت افقی لوله های
فاضلاب
سرویس
شفت مشترک
سقف کاذب:معابر افقی برای عبور کانال ها ولوله ها در زیر سقف
شفت: معابر عمودی عبور لوله ها وکانالها در طبقات
معیار طراحی: کاستن ارتفاع سقف کاذب تا حد امکان و گسترش درسطح
معیار طراحی: شفت ها میبایست در هر طبقه قابل دسترسی وبازدید باشند
جزئیات اجرای تاسیسات برق و مکانیک در سقفهای کاذب :
مقطع شفت شوت ملافه یا زباله :
پایان