زعفران
تعریف:
زعفران گیاهی است چند ساله که دارای پیاز می باشد. این پیاز دارای غلاف قهوه ای رنگ است. این گیاه در جنوب غربی آسیا، جنوب اسپانیا و جنوب اروپا روییده میشود. دارای ساقه و شش برگ بنفش رنگ و سه رشته کلاله قرمز رنگ می باشد .
صفات ریخت شناسی
از لحاظ ریخت شناسی، دسته بندی زعفران از طریق مشخصه ها و ریخت برگ، کلاله، خامه، گلبرگ، کاسبرگ، پیاز (سوخ) و چمچه آن انجام می گیرد.
ارزش غذایی زعفران:
زعفران چاشنی و رنگ دهنده غذا است. زعفران موجب کاهش چربی و کلسترول خون می گردد. زعفران آرام بخش، اشتها آور، ضد اسپاسم و تقویت کننده حافظه و کاهش دهنده فشارخون است.
انواع خواص زعفران:
تسکین دردهای شکمی
ضد افسردگی
پیشگیری از کاهش دید در سالخوردگی
کاهندگی فشارخون
روش نگهداری زعفران:
زعفران را باید دور از نور و رطوبت نگهداری کرد. زعفران را در ظروف شیشه ای یا فلزی دربسته نگهداری میکنند.
چای زعفران
خوردن چای زعفران باعث هضم غذا می شود. یکی از مهمترین فواید و خواص دارویی زعفران، نشاط آور بودن آن است.
مقدار مجاز مصرف زعفران در ماه:
مصرف سه گرم زعفران برای هر نفر در ماه سودمند است و مصرف بیش از 5 گرم آن برای هر نفر در ماه مضر است.
خواص ضد سرطانی زعفران:
بر اساس تحقیقات پزشکی مواد آنتی اکسیدان موجود در زعفران خواص ضد سرطانی دارد. استفاده از زغفران از بروز توالیهای ژنی سرطان زا جلوگیری میکند و در ترمیم مولکولها نقش بسزایی دارد.
مزارع زعفران
ترکیبات شیمیایی زعفران
مهم ترین ترکیبات موجود در زعفران شامل ترکیبات زرد رنگ که به خوبی در آب محلول اند (مشتقات کروستین)، ترکیبات تلخ از جمله پیکروکروسین که به ویژه مقوی معده می باشند، مواد معطر (اسانس) که مهم ترین ترکیب آن سافرانال می باشد که گاهی تا ۱درصد زعفران را تشکیل می دهد، روغن ثابت به میزان حداکثر ۱۰درصد، رطوبت حدود ۱۳۱۰ درصد و ترکیبات معدنی حدود ۵درصد می باشد.
تاریخچه کاشت زعفران در ایران
ایرانیان ضمن صدور زعفران به بسیاری از نقاط جهان باستان، خواص آن را به یونانی ها، رومی ها، چینی ها و اقوام سامی از جمله عرب ها معرفی کردند و شیوه زراعت آن را در سده های اول تا چهارم هجری به امت های اسلامی اطراف مدیترانه آموختند. به این ترتیب که نخستین زعفران کاری به وسیله ایرانیان تبعید شده توسط معاویه در نواحی شام دایر شد.
خاک مناسب جهت کاشت و پرورش زعفران:
مناسب ترین خاک برای رشد زعفران خاک شنی رسی دارای مقدار کمی آهک است. زمینی که در آن زعفران میکارند باید چندسال در آن زعفران نکاشته باشند و خاک آن از علف هرز پاک باشد.
برداشت زعفران
درسال اول تنها تعدادی از غده های درشت که ذخیره غذایی کافی دارند و گل داده اند میتوانند محصول بدهند و در کل مزرعه محصول قابل توجهی نخواهد داد. اواسط آبان ماه در مزرعه گلهای بنفش ظاهر میشود و سه هفته بعد از پیدایش اولین گل برداشت آغاز میشود.
پایان