بسم الله الرحمن الرحیم
خدمات متقابل ایران واسلام
مقدمه
ایرانیان در طول تاریخ از همان سالهای آغاز هجرت تاکنون پس از گرایش به اسلام و پیشدستی و پیشروی در پذیرش اسلام ، خدمات فرهنگی ، سیاسی ، اجتماعی و مبارزاتی بسیار به اسلام و مسلمین داشتند و به پیروی از پیشاهنگانی مانند سلمان فارسی ، در همه ی زمینه ها حماسه آفریدند . . گویی از همان آغاز اسلام ، ایران جزء اسلام بود و جداسازی ایران از اسلام که از آرزوهای همیشگی غرب و غرب زدگان است ، به هیچ وجه با واقعیت های تاریخ ایران و اسلام سازگار نیست و این دو روح در دو جسم هستند .
من کیم لیلی و مجنون کیست من هر دو یک روحیم اندر دو بدن
جوان عزیز !
آیا تا به حال به دو عنصر اساسی زندگی خود « اسلام » و « ایران » اندیشیده ای ؟
ما و همه ی جوانان مسلمان ایرانی به این دو واژه ی زیبا عشق می ورزیم . اندکی تامل کن . چقدر علاقه داری حقیقت این دو کلمه ی مقدس را درک کنی ؟
اگر این دغدغه ی ذهنی توست و مسایلی به عمق جواهر گونه ی این دو مفهوم و ارتباط متقابل آنها دست یابی ، ساعتی با ما باش تاجواب سه سئوال ذیل را که همه مطالب این تحقیق در پاسخ به این سه
پرسش خلاصه می شود ، دریابی :
1- آیا حس مسلمان بودن یک جوان با حس وطن دوستی و ایرانی بودن او ، در تضاد است ؟
2- آن گاه که دین اسلام چهارده قرن پیش به میهن ما ایران وارد شد ، چه تحولات و دگرگونی هایی در کشورمان بوجود آورد ؟آیا ورود این دین به میهن ما ، موهبت بود یا فاجعه ؟
3- پس از اسلام ملت های زیادی به این دین دل بستند و در نشر آن تلاش نمودند و تمدن زیبایی با نام « تمدن اسلامی » را بنا نهادند . ما ایرانیان در ساختن این تمدن عظیم چه نقشی و سهمی داشته ایم و انگیزه مان از این خدمات چه بوده است ؟
شما همراه علاقه من ، پاسخ سه سئوال فوق را در بحث های سه بخش ذیل خواهی یافت :
1- اسلام و مسئله ملیت
2- خدمات اسلام به ایران
3- خدمات ایران به اسلام
اسلام و ملیت
اسلام از همان آغاز کوشید تا پوسته ی عربیت را از خود بدور افکند …. قرآن با لحن شدید و اتهام آمیز از اعراب سخن گفته است و آنان را از نظر روانشناسی اجتماعی ، در نفاق و حق کشی از همه سخت تر و شدید تر خوانده است .
قرآن بطور بسیار مشخصی وجود ملیت ها را به عنوان واقعیت هایی عینی و طبیعی اعتراف نموده است .
اسلام گرایی ایرانیان از دیدگاه قرآن
در قرآن مجید با توجه به تفسیر و گفتار معصومین (ع) ، آیات متعددی در مورد اسلام ایرانیان وجود دارد ، که وجود این آیات ، نشانه ی دو موضوع است :
1- ایرانیان در پیشگاهی به حقایق و ارزشها ، لیاقت و اشتیاق عمیق دارند .
2- اسلام آنها از اهمیت فوق العاده و ژرفی برخوردار و سرچشمه ی شایسته ای برای رونق و گستردگی اسلام در همه ی جهان خواهد شد .
« اِن یَشا یُذهِبکُم اَیها الناس و یاتِ باخرین » « ای مردم ! اگر خدا بخواهد شما را از میــان می بـرد و افـراد دیگـری را ( به جای شما ) می آورد . » (نساء-133)
علامه طبرسی می گوید : در روایت آمده است ؛ هنگامی که این آیه نازل شد ، پیامبر (ص) دست خود را بر پشت سلمان زد و فرمود : « هُم قَومُ هذا یعنی عجَمُ الفُرس »
آن افراد ، از قوم این شخص ( سلمان ) هستند ، یعنی مردم غیر عرب از فارس .
خدمات اسلام به ایران
آقای تقی زاده: اسلام … آیینی نو ، دارای محاسن و اصول و قوانین منظم آورد و انتشار اسلام در ایران روح تازه و ایمان قویتر دمید که دو مایه ی مطلوب نیز بر اثر آن به این دیار آمد . یکی زبان بسیار غنی و پرمایه ، وسیع یعنی عربی بود … … دیگری علوم و معارف و تمدن بسیار عالی پر مایه ای بود که بوسیله ی ترجمه های کتب یونانی و سریانی و هندی به زبان عربی در شرق اسلامی و قلمرو خلافت شرقیه از اواسط قرن دوم تا اواخر قرن سوم بین مسلمین آشنا به زبان عربی و بالخصوص ایرانیان انتشار یافت .
دکتر عبدالحسین زرین کوب : آنچه این مایه ترقیات علمی و پیشرفت های مادی را برای مسلمین میسر ساخت ، در حقیقت همان اسلام بود که با تشویق مسلمین به علم و ترویج نشاط حیاتی ، روح معاضدت و تسامح را جانشین تعصبات دنیای باستانی کرد و در مقابل رهبانیت کلیسا که ترک و انزوا را توصیه می کرد ، با توصیه ی مسلمین به « راه وسط » توسعه و تکامل صنعت و علم انسانی را تحمیل کرد .
کارنامه ی اسلام در ایران
اولین چیزی که اسلام آن را در ایران از بین برد ، تشتت افکار و عقاید مذهبی بود . سپس به جای آن وحدت عقیده را گسترش داد . این کار برای اولین بار بوسیله ی اسلام در این مرز و بوم صورت گرفت . فکر واحد ، آرمان واحد و ایده آل واحد پیدا کردند و احساسات برادرانه میان آنها بوجود آمد . هر چند این کار به تدریج در طول چهار قرن انجام گرفت ، ولی سرانجام به نتیجه رسید و از آن هنگام تا کنون حدود 98 درصد مردم ایران اندیشه و احساسات مشترکی دارند .
اسلام از نفوذ و توسعه ی مسیحیت در ایران و به طور عام در مشرق زمین جلوگیری کرد .
ایران در پرتو گرایش به اسلام ، هنگامی که کشور های مسیحی در تاریکی قرون فرو رفته بودند ، همدوش با سایر ملل اسلامی و پیشاپیش همه ی آنها مشعلدار تمدنی عظیم و شکوهمند به نام « تمدن اسلامی » بود .
اسلام ، ایرانی را هم به خودش شناساند و هم به جهان ، معلوم شد که آنچه درباره ایرانی گفته شد که نبوغ و استعدادش فقط در جنبه های نظامی است و دماغ علمی ندارد غلط است ، عقب افتادن ایرانی در برخی دوره ها از نقص استعدادش نبوده بلکه بواسطه ی گرفتاری در زنجیر رژیم موبدی بوده است و لهذا همین ایرانی در دوره ی اسلامی نبوغ علمی خویش را در اعلی درجه نشان داد .
اسلام اجتماع طبقاتی آنروز را که ریشه بسیار کهن داشت و بر دو رکن خون و مالکیت قائم بود . همه قوانین و رسوم و آداب و سنن بر محور این دو رکن می گشت در هم ریخت و اجتماعی ساخت منهای این دو رکن ، بر محور فضیلت ، علم ، سعی و عمل ، تقوا .
اسلام روحانیت موروثی و طبقاتی و حرفه ای را منسوخ ساخت ، آنرا از حالت اختصاصی بیرون آورد ، بر اصل و مبنای دانش و پاکی قرار داد ، از هر صنف و طبقه ای که باشد .
اسلام به زن شخصیت حقوقی داد ، تعدد زوجات به شکل حرمسرا داری و بدون قید و شرط و حد را منسوخ ساخت ، آن را تحت شرایطی براساس تساوی حقوق زنان و امکانات مرد و در حدود معینی که ناشی از یک ضرورت اجتماعی است مجاز دانست ، عاریه دادن زن ، فرزند استلحاقی ، ازدواج نیابی ، ازدواج با محارم ، ولایت شوهر بر زن را منسوخ ساخت .
خدمات اسلام به ایران و ایرانی منحصر به قرون اول
اسلامی نیست ، از زمانی که سایه ی اسلام بر این مملکت
گسترده شده است ، هر خطری که برای این مملکت پیش
آمده بوسیله اسلام دفع شده است .
خدمات ایرانیان به اسلام از کی شروع شد ؟
علاقه ایرانیان به دین مقدس اسلام از همان آغاز ظهور این دین مقدس شروع شد . قبل از اینکه شریعت مقدس اسلام توسط مجاهدین مسلمان به این سرزمین بیاید ، ایرانیان مقیم یمن به آیین اسلام گرویدند و با میل و رغبت به احکام قرآن تسلیم شدند و از جان و دل در ترویج شریعت اسلام کوشش نمودند و حتی در راه اسلام و مبارزه با معاندین نبی اکرم جان سپردند .
تاریخ فتوحات اسلامی در شرق و غرب جهان حاکی از جانفشانی و مجاهدت گروهی از مردمان ایرانی است که با خلوص عقیده در راه اسلام از خود گذشتگی نشان دادند و دشمنان داخلی و خارجی اسلام را سرکوب کردند .
خدمات ایرانیان به اسلام
گستردگی و همه جانبگی
به همان نسبت که اسلام یک دین همه جانبه است و بر جنبه های مختلف حیات بشری سیطره دارد ، خدمات ایرانیان به اسلام نیز وسیع و گسترده و همه جانبه است و در همه صحنه ها و جبهه های گوناگون صورت گرفته است . جبهه ی نشر و تبلیغ و دعوت ملت های دیگر ، جبهه ی سـربازی و نـظامی ، جبهه ی علم و فرهنگ و جبهه ی ذوق و صنعت و هنر .
تمدن ایران
اولین خدمتی که باید از آن نام برد ، خدمت تمدن کهن ایرانی به تمدن جوان اسلامی است . ایران قبل از اسلام خود دارای تمدنی درخشان و با سابقه بوده ؛ دیگر این که این تمدن در دوره ی اسلامی مورد استفاده واقع شده است .
صمیمیت و اخلاص
ایرانیان خدمات بسیار شایانی به اسلام کرده اند و آن خدمات از روی صمیمیت و اخلاص و ایمان بوده است .
اکثریت قریب به اتفاق ایرانیان نسبت به اسلام صمیمی بوده اند و انگیزه ای جز خدمت به اسلام نداشته اند و در این جهت هیچ یک ازملل اسلامی اعم از عرب و غیر عرب ، به پای ایرانیان نمی رسند و شاید از این جهت ایرانیان در دنیا نظیر نداشته باشند ، به نظر می رسد هیچ ملتی نسبت به هیچ دینی و آیینی این اندازه خدمت نکرده و صمیمیت به خرج نداده است .
فعالیت های اسلامی ایرانیان
حوادث یمن و فداکاری ایرانیان مسلمان آن سرزمین ، خود شاهد بزرگی است که این ملت با آغوش باز این دین مقدس را قبول کرد و در راه نشر آن از هیچ گونه فداکاری خودداری نکرده است . روی هم رفته ، حدیث ، تفسیر ، کلام ، فلسفه ، تصوف در قرن نخستین اسلامی پی ریزی شد و ملت ایران در این مورد در درجه ی اول قرار دارد . غزنویان نیز نخستین افراد ایرانی هستند که دین مقدس اسلام را از طریق سند به هندوستان بردند .
حفظ سنت های ایرانی در اسلام
اسلام بی گمان ژرف ترین انقلاب اجتماعی و دینی بود که اگر نخواهیم بگوییم در تاریخ سراسر شرق نزدیک، دست کم در تاریخ عربان روی نمود . قبایل عرب را چنان به جنبش آورد که نه سابقه ای داشت و نه از آن پس چنین چیزی مشاهده شد . زیرا یک فرد مسلمان عرب پس از اسلام دیگر در بند پیوندهای اموال مشترک و تعهدات قبیله ای و قومی خویش نبود . وظایف فردی جایگزین پیوند قبیله ای شد و فرد مسلمان ناگزیر بود که از همه ی امت مسلمان در صـورت لزوم با جهاد دفاع کند مسـلمانان که مکـلف خوانده می شدند متعهد بودند پنج فریضه ی اسلامی را بجای آورند : شهادت ، صلات ( نماز ) ، صوم ( روزه ) ، زکات وحج ، گاهی در تاریخ اسلام جهاد هم به عنوان یک رکن ایمان بر فریضه های پیشین افزوده می شود .
سربازی و فداکاری
سرکوب کردن نهضت های ضد اسلامی توسط ایرانیان
بردن اسلام به آسیایی صغیر توسط سربازان ایرانی
ذوق و صنعت
خدمات ذوقی و احساسی بیش از خدمات فرهنگی می تواند نشان دهنده ی احساسات پاک و خالصانه ایرانیان بوده باشد . زیرا بیش از آنها سر و کارش با عشق و ایمان است ، بطور کلی شاهکارها مولود عشقها وایمانها است . زر و زور هرگز قادر نیست شاهکار خلق کند . تنها عشق و ایمان است که شاهکار می آفریند .
شاهکارهای صنعتی ایران در دوره اسلامی : اعم از معماری
ها ، نقاشیها ، خوشنویسی ها ، تذهیب کاریها ، خاتم کاری ها ،
کاشی کاری ها و معرق سازی ها و…. بیشتر در زمینه های دینی
اسلامی بوده است . شاهکارهای فوق همه در مساجد و مشاهد
و مدارس و قرآنها و کتب تجلی کرده است ، معمارها هنر خود را
در مساجد و مشاهد و مدارس اسلامی بروز داده اند .
علم و فرهنگ
صحنه ی علم و فرهنگ ، وسیعترین و پر شور ترین
میدانهای خدمات ایرانیان به اسلام است.سرعت پیشرفت و
توسعه ، کلیت و شمول و همه جانبگی ، شرکت طبقات
مختلف اجتماع ، اشتراک مساعی ملل گوناگون ، چیزهایی
است که اعجابها را در مورد تمدن اسلامی سخت برانگیخته
است .
کوشش های علمی ایرانیان در دوران بعد از اسلام
توجه خاص ایرانیان به ریاضیات و فروع آن چون حساب ، هندسه ، نجوم و موسیقی .
کسب دانش از هندیان وبابلیان ومصریان در این زمینه .
نخستین کسانی که ارقام عربی را وارد اروپا کردند و این ارقام جانشین رقام های لاتینی شد.
نوشتن کتب زیادی در زمینه های مختلف علوم و اهمیت عظیم به علوم.
توسعه علوم در کشور ایران.
کتابخانه
در ایران پیش از اسلام کتابخانه هایی در سرداب ها و پستوها
داشته اند و کتابخانه هایشان از پوست و بخط پهلوی بوده است و
پس از پیدایش اسلام ایرانیان از بزرگترین عوامل تاسیس کتابخانه
و مدارس در بغداد ، ایران و غیره به شمار می آمدند .
مدرسه
علم و تمدن در ممالک اسلامی بدون مدرسه رواج و توسعه یافت
، فقها و اطبائ و فیلسوفان و دانشمندانی بدون رفتن به مدرسه
پدید آمدند . نخستین مردمی که در اسلام مدارس تاسیس کردند
امراء ( بزرگان ) ایران بودند و اگر هم روایت فرنگیان مربوط به
مامون درست باشد باز هم نخستین مدرسه ی اسلامی در ایران
( خراسان و یا نیشابور ) و با نظر ایرانیان بنا شده است.
نتیجه
اسلام نه تنها برای ایرانیانی که مسلمان شدند خیر و برکت آورد در آیین زردتشتی نیز اثر گذاشت و به طور غیر مستقیم موجب اصلاحات عمیقی در آن گشت .
خدمات اسلام به ایران و ایرانیان منحصر به قرون اول اسلامی نیست ؛ از زمانی که سایه ی اسلام بر این ممـلکت گسـترده شده است ، هر خطری که برای این مملکت پیش آمده ، بوسیله ی اسلام دفع گردیده امروز نیز اسلام است که در مقابل فلسفه های مخرب بیگانه ایستادگی کرده و مایه ی شرف و عزت و استقلال این مردم است . آنچه امروز ملت ایران می تواند به آن افتخار و مباهات کند ، قرآن و نهج البلاغه است نه اوستا و زند .
منابع ومناخذ
ابطحی ، نور الدین ( 1383 ) ایرانیان در قرآن و روایات ، تهران : به آفرین ، چاپ اول .
ابراهیمیان ، حجت الله ( 1383 ) اسلام و ایران ، تهران : کانون اندیشه جوان ، چاپ اول .
حقیقت ، عبدالرضیع ( 1380 ) خدمات ایرانیان به اسلام ، تهران : کومش ، چاپ اول .
جرجی زیدان ( 1356 ) تاریخ تمدن اسلام ، ترجمه : علی جواهر کلام ، دوره کامل پنج جلدی در یک مجلد ،
تهران : انتشارات امیر کبیر ، چاپ پنجم .
ر . ناث و گلدزیهر ( 1371 ) اسلام در ایران ، شعوبیه : نهضت مقاومت ملی ایران علیه امویان و عباسیان
، مترجمان : محمود افتخار زاده و محمد حسین عضدانلو ، تهران : مولف ، چاپ اول.
زرین کوب ، عبدالحسین ( 1348 ) کارنامه اسلام ، تهران : شرکت سهامی انتشار .
قربانی ، زین العابدین ، تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی ، تهران : نشر فرهنگ .
محمدی اشتهاردی ، محمد ( 1378 ) رابطه ایران با اسلام و تشیع ( از آغاز تاکنون ) ، تهران : برهان
مطهری ، مرتضی ( 1370 ) خدمات متقابل اسلام و ایران ، تهران : انتشارات صدرا ، چاپ شانزدهم .
پایان