داستان برند مازراتی
علاوه بر توانایی فنی فوق العاده خودروهای مازراتی، صدای برخاسته از اگزوز آنها همواره سرها را به سوی این موجودات درنده برمی گرداند؛ هیجان و سرزندگی نهفته در غرش اگزوز خودروهای مازراتی همواره روح عاشقان دنیای اتومبیل را جلا بخشیده و هیجانی تکرار نشدنی درونشان به وجود می آورد. غرش های ممتد با وقفه های کوتاه به گونه ای است که هر شنونده ای را به سوی خود جلب کرده و یکی از معروف ترین و زیباترین صداها را در میان خودروهای اسپرت جهان تولید می کنند.
شرکت مازراتی در سال ۱۹۱۴ توسط آلفیری مازراتی در شهر بولونیا ایتالیا تاسیس شد و از آن زمان تاکنون نقش مهمی در توسعه اتومبیل های اسپرت و طراحی خودروهای پرتوان مسابقه ای و شهری بر عهده داشته است. این شرکت در واقع توسط پسران خانواده مازراتی بنیان نهاده شد و جان گرفت. آنها فرزندان کارولینا روسی و رودولفو مازراتی هستند که پسر اول خانواده یعنی کارلو در سال ۱۸۸۱ متولد شد. بیندو و آلفیری نیز به ترتیب در سال های ۱8۸۳ و ۱۸۸۵ میلادی پا به این دنیا گذاشتند.
ئ
با این حال آلفیری چند ماه پس از تولد از دنیا رفت و پدر و مادر تصمیم گرفتند تا پسر بعدی خود را که در سال ۱۸۸۷ متولد شد، با این اسم نام گذاری کنند. سه فرزند دیگر یعنی ماریو، اتوره و ارنستو نیز طی دهه ۱۸۹۰ میلادی به دنیا آمدند. کلیه برادران مازراتی به کارهای مهندسی و تولید خودرو مشغول شدند؛ البته ماریو نقاش و هنرمند بود و طراحی لوگوی اولیه مثلثی شکل مازراتی توسط او انجام شد.
کارلو که برادر بزرگ تر نیز بود، زودتر از بقیه برادران مازراتی وارد زمینه کارهای صنعتی شد و شروع به کار در کارخانه دوچرخه سازی آفوری در نزدیکی شهر میلان کرد. او که در زمینه تولید موتورهای احتراقی نیز فعال بود، یک پیشرانه تک سیلندر برای یک سه چرخه قدیمی ساخت؛ همچنین برخی مدل های دوچرخه موتوردار نیز در کارخانه کارچانو ساخته شدند که طراحی موتور آنها توسط کارلو مازراتی صورت گرفته بود. رکورد سرعت دوچرخه موتوردار مذکور تا ۵۰ کیلومتر بر ساعت نیز می رسید.
در سال ۱۹۰۱ و پس از تعطیلی کارخانه کارچانو، کارلو مازراتی ابتدا به فیات و سپس به ایزوتا فراسکینی رفت و در آنجا به عنوان مکانیک و راننده تست خودروها مشغول به کار شد. طی این مدت توانست برادر ۱۶ ساله اش یعنی آلفیری را نیز استخدام کند. او همچنین به همراه برادرش اتوره موفق شد کارگاه تولید ترانسفورماتورهای ولتاژ بالا و ولتاژ پایین برای خودرو را تاسیس کند.
متاسفانه کارلو مازراتی در ۲۹ سالگی درگذشت و برادرش آلفیری به عنوان تکنسین و راننده خیلی زود به جای برادرش منصوب شد. آلفیری در مسابقات گرند پریکس موفق شد با یک اتومبیل معیوب به مقام چهاردهم دست یابد. دو برادر دیگرش بیندو و اتوره نیز به شرکت ایزوتا پیوسته بودند.
در سال ۱۹۱۲ آلفیری مازراتی به همراه برادر خود اتوره به عنوان مسئول مشتریان ایزوتا در بولونیا منصوب شدند. تجربه فراوان آلفیری در زمینه تولید خودروها و رانندگی سبب شد تا وی نهایتا تصمیم به ایجاد شرکتی مستقل برای خود و برادرانش بگیرد. بنابراین طی سال ۱۹۱۴ در منطقه ویادپیولی در ناحیه مرکزی شهر بولونیا یک دفتر اجاره کرد که نهایتا این مکان به اولین پایگاه مستقل شرکت آلفیری مازراتی تبدیل شد.
پس از جنگ جهانی اول شرکت مازراتی از ویادپیولی به اطراف شهر بولونیا نقل مکان کرد. آلفیری که همچنان به عنوان راننده نیز در برخی مسابقات شرکت می کرد، در سال ۱۹۲۶ شرکت دیاتو را ترک کرد و خودروی تیپ ۲۶ یعنی اولین محصول مازراتی را تولید کرد. اولین خودروی تولیدی مازراتی به صورت ۴ و ۶ و ۸ و ۱۶ سیلندر طراحی شد. این خودرو در مسابقات تارگا فلوریو با رانندگی آلفیری مازراتی توانست مقام اول در کلاس خود را کسب کند. سال ۱۹۲۷ نیز خودرو تیپ ۲۶ بی برای آلفیری حادثه آفرید اما با این حال وی موفق شد تا جایزه قهرمانی سازندگان ایتالیا را در این سال از آن خود کند.
سال ۱۹۲۹ بود که شرکت آلفیری مازراتی خودروv4 را با موتور ۱۶ سیلندر ساخت و آن را در گرندپری ایتالیا رونمایی کرد که موفق شد رکورد سرعت 246 کیلومتر بر ساعت را ثبت کند. این رکوردزنی سبب معروفیت هر چه بیشتر شرکت مازراتی شد و توسعه فعالیت های آن را به دنبال داشت. نهایتا آلفیری مازراتی در سال ۱۹۳۲ از دنیا رفت و مراسم باشکوهی در شهر بولونیا برای تشییع پیکر وی برگزار شد.
با مرگ آلفیری، بیندو نیز از شرکت ایزوتا بیرون آمد و به ما همکاری دو برادرش ارنستو و اتوره به تداوم فعالیت های مازراتی رونق بخشید. همکاری آنها 5 سال دوام داشت و در سال ۱۹۳۷ سه برادر مازراتی سهام خود را به شرکت آدولفو اورسی واگذار کردند اما همچنان به عنوان مهندس در شرکت به فعالیت خود ادامه دادند.
مازراتی تا مدتی بعد نیز همچنان به تولید خودروهای مسابقه ای می پرداخت و در مسابقات رالی نیز حضور نسبتا موفقی را تجربه کرد. مازراتی در برابر شرکت های بزرگ خودروساز آلمانی همچون مرسدس بنز و اتو یونیون طی سال های ۱۹۳۹ و ۱۹۴۰ موفقیت های زیادی را به دست آورد. در مسابقات رالی نیز مدل سی تی اف۸ مازراتی موفق به کسب عنوان اول شد.
سال ۱۹۳۹ و ۱۹۴۰ دوراج اوج مازراتی بود
پس از شروع جنگ جهانی دوم، کمپانی مازراتی وارد عرصه تولید محصولات نظامی شد و اتومبیل V16 را برای رهبر ایتالیا یعنی موسیلینی تولید کرد. پس از پایان جنگ نیز خودروهای سری E6 روانه بازار شدند. سپس شرکت مازراتی با جذب کارشناسان و متخصصان حوزه خودرو تمرکز خود را بر ساخت خودروهای مسابقه ای افزایش داد. همچنین اتومبیل های غیر مسابقه ای همچون سی ال تی ۴ و سی ال تی ۸ را در آن زمان روانه بازار کرد.
V16
E6
این روند تداوم یافت تا آن که مازراتی پس از سال ۱۹۵۷ از تمرکز خود بر ساخت خودروهای مسابقه ای کاست و به سمت تولید محصولاتی غیرمسابقه ای رفت و در این راستا مازراتی 3500 را تولید کرد که بدنه آن تماما از جنس آلومینیوم ساخته شده بود. مازراتی 5000GT نیز با پیشرانه ۸ سیلندر طی سال ۱۹۵۸ از سوی این شرکت به بازار عرضه شد.
3500
5000GT
همچنین مازراتی سبرینگ و مازراتی میسترال دو محصول دیگری بودند که طی سال های ۶۲ و ۶۳ قرن بیستم میلادی به دست مشتریان رسیدند. نهایتا در سال ۱۹۶۳ نخستین اتومبیل چهار درب مازراتی یعنی مدل معروف کواتروپورته از سوی این شرکت به دست مشتریان رسید. نسل اول مازراتی گیبلی نیز طی سال ۱۹۶۷ به صورت دو سرنشین طراحی شد.
quattroporte
ghibli
در سال ۱۹۶۸ شرکت فرانسوی سیتروئن مالکیت مازراتی را بر عهده گرفت نام مازراتی به مازراتی ایندی تغییر کرد و محصولاتی همچون مازراتی ایندی، مازراتی بورا، مراک، کمسین و مازراتی کواتروپورته۲ تحت مدیریت کمپانی فرانسوی راهی بازار شدند. اما با شروع بحران نفتی در سال ۱۹۷۳ و پس از گران شدن قیمت سوخت، توسعه محصولات نسبتاً پرمصرف و پرتوان شرکت مازراتی نیز متوقف شد و مالک آن یعنی کمپانی فرانسوی سیتروئن تا آستانه ورشکستگی پیش رفت. در این هنگام کمپانی پژو وارد میدان شد و مالکیت سیتروئن را در سال ۱۹۷۵ از آن خود کرد. بر اساس تصمیم مدیران جدید، مازراتی به شرکت بنلی از زیرمجموعه های دتوماسو فروخته شد.
maserati indy
اولین خودرو تولید شده مازراتی در این دوران که متعلق به سال ۱۹۷۶ است، خودرو مازراتی کیالامی بود. در سال ۱۹۸۰ تغییرات بزرگی در طراحی و ساخت خودروهای مازراتی به وجود آمد که بیشتر آن متعلق به موتور خودرو بود و همچنین قیمت فروش آن نیز کاسته شد
kyalami
خودروهای مازراتی کایف و مازراتی بای توربو نیز خودروهای بعدی بودند.
biturbo
مازراتی شامال و گیبلی2 طی سال های ۱۹۹۰ و ۹۲ راهی بازار شدند. در این بین کمپانی کرایسلر بخشی از سهام مازراتی را خریداری کرد و مدل های مازراتی بارچتا و کرایسلر تی سی تولید شد اما به تولید انبوه نرسید چرا که کرایسلر ورشکست شد.
shamal
شرکت مازراتی از سال ۱۹۹۳ به مالکیت فیات درآمد. مازراتی 3200 GT، مازراتی کوپه و مازراتی اسپایدر محصولاتی بودند که تحت مالکیت فیات توسط مازراتی وارد بازار شدند.
3200 GT
اسپایدر
مازراتی در سال ۱۹۹۷ با فروش ۵۰ درصد از سهام، این شرکت به مالکیت فراری درآمد و بعد از آن هردو شرکت مازراتی و فراری تحت نظر فیات فعالیت خود را انجام دادند. همکاری مازراتی با فراری سبب شد تا محصولات هر دو این شرکت ها به عنوان لوکس ترین و البته محبوب ترین خودروها در سراسر جهان شناخته شوند و تولیدات آن ها نیز هر روز موفق تر عمل می کند.
مدل کوپه در سال ۲۰۰۲ به عنوان بهترین خودروی دنیا انتخاب شد.
در سال 2005 فیات، مازراتی را از فراری جدا کرد و آن را با آلفا گروه بندی کرد.
2007 اتومبیل GranTurismo طراحی شد.
2013: نسل ششم Quattroporte و Ghibli ، طراحی شد.
Quattroporte
2014: مازراتی خودروی مفهومی خود Alfieri را در نمایشگاه ژنو افتتاح کرد.
سال 2016 و 2017 این برند به لطف معرفی Levante ، و ارائه مجدد GranTurismo و GranCabrio، به نوآوری ادامه داد.
Levante
GranCabrio
لوگوی شرکت مازراتی از نیزه سه شاخه خدای باستانی رومی نپتون الهام گرفته شده است، این نیزه به رنگ قرمز است و در لوگوی بیضی شکل مازراتی در بخش بالایی قرار دارد و در بخش پایینی که زمینه ای سرمه ای رنگ دارد، نام مازراتی نوشته شده است. البته این نشان این روزهای شرکت ایتالیایی مازراتی است که در گذشت سال های تاسیس شرکت تغییراتی در آن ایجاد شده است، در عکس ذیل این تغییرات را مشاهده می کنید.
نشان مازراتی
مازراتی در سال 2019 ، نوزده هزار واحد اتومبیل تولید نمود و درآمد آن به حدود 2 میلیارد یورو رسید اما سود خالص آن منفی 150 میلیون یورو بود.
لازم به ذکر است که پس از اعمال محدودیت بر واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سی سی به کشورمان، حضور کلیه محصولات مازراتی در ایران متوقف شد و صرفا مدل های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ این خودروها به صورت دسته دوم در ایران حضور دارند.
منابع
صفحه ویکیپدیای انگلیسی کمپانی مازراتی
www.maserati.com
khodro45.com
www.khodrobank.com
www.pedal.ir
www.finds.ir
carech.org
www.britannica.com