تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بر افزایش بهره وری سازمان
مقدمه
توسعه هرچه سریعتر ICT در جوامع مختلف، بهره وری نیروی کار و رفاه عمومی جامعه افزایش می یابد و در سرمایه گسترش فناوری اطلاعات فرصتهای شغلی جدیدی ایجاد می شود. فناوری اطلاعات بعنوان یک زیر ساخت جدید توجه زیادی را به تاثیرخود در سازمانها جلب کرده است.این زیر ساخت که عموماً بصورت بهره برداری جمعی از دستگاه های الکترونیکی، ارتباط از راه دور، نرم افزار،ایستگاه های کامپیوتری نامتمرکز و رسانه های یکپارچه تعریف می شود، برسازماندهی فاصله های مکانی و به طبع آن بر دیگر سیستم ها اثر عمیقی برجای گذاشته است.
تعریف فناوری اطلاعات و ارتباطات
تعریف فناوری اطلاعات و ارتباطات فناوری اطلاعات به معنای جمع آوری، ذخیره سازی، پردازش، توزیع و استفاده از اطلاعات است و محدود به سخت افزار و نرم افزار نمی باشد ونیز فناوری اطلاعات را می توان نقطه همگرایی الکترونیک، پردازش داده ها و ارتباطات مخابراتی دانست . ضرورت فناوری اطلاعات و ارتباطات در سازمان بیش از دو دهه است که اطلاعات در کنار سایر عوامل تولید به عنوان یک منبع با ارزش مطرح شده است. همگام با گسترش فعالیت های بازرگانی،جهانی شدن و تغییرات سریع در محیط سازمان ها اطلاعات به عنوان عاملی استراتژیک به شمار می رود. تا جایی که امروزه به عنوان یک ابزار رقابتی قدرتمند در مواجهه با مشکلات محیطی و چالش ها و نیز استفاده مناسب از فرصت ها محسوب می شود. در این راستا برقراری یک سیستم اطلاعاتی مناسب با بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهت جمع آوری پردازش و نگهداری اطلاعات امری حیاتی است.
ابعاد بکار گیری فناوری اطلاعات
ابعاد بکار گیری فناوری اطلاعات مارتینر فناوری اطلاعات را در 6 دسته وسیع مطابق با اهدافی که بکارگرفته می شوند دسته بندی کرده است: فناوری اطلاعات در امور اداری، در ارتباطات، پشتیبان تصمیم گیری، در برنامه ریزی تولید، درطراحی محصول و در عملیات و کنترل تولید.وی معیارهای اندازه گیریهای کاربردهای فناوری اطلاعات در فعالیتهای مختلف سازمان را مطابق با جدول زیرخلاصه نموده است.
کاربرد فناوری اطلاعات در سازمان
کاربرد فناوری اطلاعات در سازمان 1)عملیاتی 2)اطلاعاتی کاربرد عملیاتی: استفاده از فناوری اطلاعات در یک تخصص را کاربرد عملیاتی آن می نامند. تهیه فهرست حقوق ودستمزد صدور احکام کارگزینی، پیش بینی موجودی، برنامه ریزی تولید و توزیع و تخصیص نیروی کار، هزینه یابی صنعتی و دیگر وظایف تخصصی از جمله زمینه های کاربرد عملیاتی فناوری اطلاعات است در این سطح رایانه موجب گسترش خودکار شدن کارها و امور اداری گشته و در نتیجه به انجام اقتصادی ترکارها و سرعت در انجام آنها می انجامد
کاربرد اطلاعاتی
کاربرد اطلاعاتی کاربرد اطلاعاتی فناوری اطلاعات سبب تسهیل جمع آوری، ذخیره سازی و انتشار اطلاعات می گردد. به عبارت دیگر رایانه و فناوری های اطلاعاتی، در نقش کاربرد عملیاتی به عنوان یک وسیله و ابزار مکانیکی تبدیل داده به ستاده عمل می کنند. در حالیکه در نقش اطلاعاتی به عنوان یک عنصر و عامل اصلی در جمع آوری، انتقال و انتشار عوامل اطلاعاتی به شمار می روند. نقش اطلاعاتی به کنترل و انتشار اطلاعات بر اساس اهداف، مقررات و استانداردهای سازمان کمک می نمایند. برنامه ریزی، آموزش، تحقیقات بازاریابی، پیش بینی فروش و غیره از جمله زمینه های کاربرد اطلاعاتی فناوری اطلاعات می باشند.
نقش بهره وری در سازمان
نقش بهره وری در سازمان بهره وری ترکیبی است دقیق و استفاده ای است بهینه از نیروی انسانی و منابع مادی موجود ، اگر چه عملکرد به طریقی بهره وری را تعیین می کند،اما این دو،یکی نیست. عملکرد نشان می دهد که تا چه حد به هدف نزدیک شده ایم . یعنی کمیت و کیفیت بازده بدست آمده را بیان می کند . بهره وری به عبارت ساده یعنی ، نسبت ستاده به داده که بصورت کسر نشان داده می شود وری بهره= ستاده داده
تاثیر فناوری اطلاعات در بهره وری
تاثیر فناوری اطلاعات در بهره وری در اختیار داشتن اطلاعات جامع و استفاده از فناوری اطلاعات در زمان مناسب می تواند ضمن امکان افزایش خلاقیت و فناوری مانع از اتلاف منابع و دوباره کاری های غیر ضروری و نا خواسته و بالاتر از همه تصمیم گیریهای بی ثمرمی گردد.بی شک کارایی نظام اطلاع رسانی بهبود بسیاری ازامور را به همراه دارد.
1) تاثیر it بر ساختار سازمان
1) تاثیر it بر ساختار سازمان کاهش ارتقای هرم سازمان تمرکز و عدم تمرکز بیشتر بهبود هماهنگی شرح دقیق تر وظایف افزایش کارکنان متخصص سیستم های اطلاعاتی و مزیت رقابتی
۲) It جزئی جدایی ناپذیر از Is
۲) It جزئی جدایی ناپذیر از Is سیستم های اطلاعاتی برنامه های نرم افزای هستند که با استفاده از رایانه و بانک ها اطلاعات کار جمع آوری ، ذخیره ، بازیابی و کنترل در سازمان تسهیل می کند . هدف چنین سیستم هایی ارائه اطلاعات صحیح و قابل اطمینان در مواقع مورد نیاز و در شکل قابل استفاده است . به کار گیری it در کنار is مدیران را قادر می سازند تا با سازمان، محیط و یکدیگر ارتباط بیشتر و بهتر برقرار کنند .
تاثیر IT & IS بر سازمان
تاثیر IT & IS بر سازمان مشارکت بیشتر در تصمیم گیری افزایش سرعت تصمیم گیری افزایش سرعت شناسایی مسائل کاهش ارتفاع هرم سازمان بهبود هماهنگی افزایش کارکنان متخصص بهبود اثر بخشی ایجاد مزیت رقابتی