اصول تامین احتیاجات تغذ یه ای در وضعیت های اضطراری (بحرانها)
Drought
plagues
flood
Other natural hazards
Man-made
hazards
Environmental
contamination
Other man-made
hazards
Difficulty in production
Difficulty in
distribution
Inadequate
Accessibility
To foods
Family vulnerability
Community
vulnerability
Extensive
Food contamination
Food insecurity
The process of the effect of disasters on food and nutrition situation
تاثیربلایا بروضع غذا و تغذیه
تخریب منابع تولید مواد غذایی(کشاورزی،دامی و…)
اختلال در روند توزیع غذا
از بین رفتن مراکز ذخیره مواد غذایی
قطع برق و از بین رفتن وسایل نگهداری مواد غذایی
آلوده شدن آبهای لوله کشی وافزایش بیماری های اسهالی
آشفته شدن وضیت مالی خانواده ها ونبود امکان خرید مواد غذایی
Effects of Natural Disasters on Nutritional Status:
Type of the disaster
( Flood and Hurricane affect the nutritional
status more than earthquake)
Duration of the Disaster
(e.g. Draught with a long standing presence, affect the nutritional status for a longer period of time)
Size of Affected Area
Nutritional Status Prior to the Disaster
نیازهای اساسی افراد در شرایط بحران:
آب
بهداشت محیط
غذا و تغذیه
پناهگاه
مراقبتهای بهداشتی
Priorities of a Food Aid Program:
Immediate Provision of Food, where Need is Urgent
(e.g. for Relief workers, institutions, hospitals and vulnerable groups such as children, pregnant and lactating mothers, mental retarded people and children, minorities and immigrants)
Initial Estimation of the Food Needs
Identification of the Food Stocks
Ensuring the Safety & Suitability of Available Food
Monitoring the Food & Nutritional Situation
Distributing food in large quantities is not always an immediate priority & can have undesired results.
Large amount of food may impair the local economy and the situation of the owners of small farms, the population would remain dependant for a longer time, funds necessary for other activities would be wasted and workers and human resources would be engaged with unnecessary procurement and distribution and some items like powder milk which are potentially harmful may be distributed without proper supervision and……….
برای اینکه میانگین دریافت روزانه هر ماده مغذی کافی باشد باید:
دفع هر ماده مغذی را پوشش دهد.
تداخل مواد مغذی در غذای مصرفی مورد توجه قرار گیرد.
شرایط محیطی در نظر گرفته شود.
اندازه بدن، رشد، بارداری و شیردهی را حفظ کند.
فعالیت ها را از جمله فعالیت هایی که از نظر اقتصادی ضرورری است و از نظر اجتماعی مطلوب است حفظ کند.
چه مقدار غذا برای جمعیت بلادیده مورد نیاز است؟
به پاسخ فوری نیاز دارد!!!!
پاسخ
راه اول استفاده از توصیه های سازمان بهداشت جهانی
راه دوم استفاده از توزیع سنی، جنسی جمعیت و برآورد RDA انرژی ومواد مغذی مورد نیازاز روی جداول
تامین انرژی و پروتئین مورد نیاز
میانگین انرژی سرانه مورد نیاز برآورده شده در روز 2070 کیلوکالری است که گرد شده آن 2100 کیلوکالری است
توزیع سنی / جنسی جمعیت مختصات کشورهای در حال توسعه است.
میانگین قد مردان و زنان بالغ به ترتیب 169 و 155 سانتی متر است ( مشابه منطقه زیر صحرا در افریقا است).
وزن بزرگسالان طوری است که نمایه توده بدن (BMI ) بین 22ـ20 است.
فعالیت فیزیکی بالا است.
تمام شیرخوران از تولد تا 6 ماهگی شیرمادر می خورند و نصف شیرخوران 11 ـ6 ماهه نصف نیازهای انرژی و پروتئینی از شیر مادر تامین می کنند.
دریافت سالم پروتئین روزانه از یک رژیم مخلوط متوسط شامل غلات، حبوبات و سبزیجات 46 گرم برآورد شده است.
PROTEIN should provide between 10 and 12 percent of the energy in the ration.
FAT should provide at least 15-17 percent of energy in the ration.
Remember 1 g protein
provides 4 kcal
Remember 1 g fat
provides 9 kcal
چربی و روغن نیز جزو مهمی از غذای جیره است که لذیذی غذا را زیاد کرده و انرژی بالایی فراهم می کند
برای پوشش نیاز به برخی اسیدهای چرب ضروری توصیه می شود:
که حداقل 15% کل انرژی دریافتی در بالغین را(20% برای زنان سنین بارور ) و 40ـ 30% کودکان زیر دوسال به وسیله روغن تامین گردد.
در مجموع توصیه می شود که چربی یا روغن باید 20ـ17% جیره را تشکیل دهد.
آب
برای جلوگیری از دهیدرتاسیون به طور متوسط حداقل نیاز روزانه افراد به آب سالم:
در یک ماهگی 400 میلی لیتر ( با شیر مادر تامین می شود)
در 4 ماهگی 600 میلی لیتر ( با شیر مادر تامین می شود)
در 12 ماهگی 800 میلی لیتر
در 3 سالگی 1000
نوجوانان و بزرگسالان 1 تا 5/1 لیتر
سالمندان بیشتر از نیاز بزرگسالان
دمای محیط
در دمای محیط کمتر از 20 درجه سانتی لازم است که به ازای هر 5 درجه سانتی گراد زیر 20 درجه 100 کیلو کالری به انرژی پایه اضافه شود.
دما کالری
20 درجه سانتی گراد 2100 کیلوکالری
15درجه سانتی گراد 100+ کیلوکالری
10درجه سانتی گراد 200+ کیلوکالری
5درجه سانتی گراد 300+ کیلوکالری
0درجه سانتی گراد 400+ کیلوکالری
مثال : با متوسط دمای 10-5 درجه انرژی مورد نیاز کل جمعیت 2300-2400
توزیع جمعیتی
با توزیع نرمال جمعیت 2100 کیلو کالری مورد نیازاست
مثال: به طورکلی نیاز گروه سنی 19-10 سال پسر به انرژی 2700-2300 است
در یک اردوگاه 80% جمعیت پسران نوجوان زندگی می کنند باید300+کیلوکالری به انرژی پایه مورد نیاز جمعیت اضافه گردد (2400 کیلوکالری)
فعالیت فیزیکی
2100 کیلو کالری انرژی مورد نیاز برای حفظ سلامت و تغذیه افراد است که براساس متابولیسم پایه است در صورتی که افراد مجبور باشند مسافت طولانی برای آوردن آب و سوخت راه پیمایی کنند یا فعالیت بدنی شدیدی دارند 200-300 + به 2100 باید اضافه کرد.
امدادهای تغذیه ای: الف)برنامه های تغذیه همگانی ب)برنامه های تغذیه انتخابی
الف)برنامه های تغذیه همگانی
اقلام غذایی باید با میزان نیاز و عادات مردم سازگار بوده، حمل، نقل، ذخیره و توزیع آن آسان باشد و توزیع نیز به طور عادلانه صورت گیرد و از نظر فرهنگی نیز قابل پذیرش باشد و برای گروههای آسیب پذیر براحتی هضم شود.
کلید موفقیت توزیع غذا، سازمان دهی مناسب و هماهنگی بین بخشی است.
برآورد متوسط دریافت روزانه برخی از مواد مغذی به ازاء هر نفر در بحران(FAO/WHO)
تصمیم گیری برای اقدام به یک برنامه غذای انتخابی
ادامه:
تهیه غذا
در یک شرایط اضطراری بسته به:
نوع و شدت حادثه تا 1 هفته
لازم است که نیاز های غذایی افراد آسیب دیده صرفا از طریق غذا های آماده به مصرف بر پایه غلات و حبوبات در مقیاس گسترده با قابلیت نگهداری ، حمل و خصوصیات تغذیه ای مناسب تر تامین گردد .
از توزیع غذاهای پخته شده در سطح کلان باید اجتناب کرد زیرا:
نامناسب بودن از نظر فرهنگی
عدم رعایت بهداشت در تهیه مواد غذایی
دریافت کمتر از حد مورد انتظار
هزینه بردار بودن و نیازمندی به سیستم تهیه و توزیع
برآورده نشدن تمامی نیازهای کودکان
راهکار برای پاسخ به کمبود ریز مغذیها
ادامه
علت آسیب پذیری :
نوزادان: به علت رشد سریع
کودکان: فعالیت زیاد و مقدار کم غذا در هر وعده
نوجوانان: دختران به دلیل جهش رشد دوران بلوغ
زنان باردار: به دلیل رشد سریع جنین
زنان شیرده: به دلیل شیر دادن
سالمندان: به علت تغییر در نیازمندی های تغذیه ای آنان
دستور عمل تغذیه در بحران
مرحله اول(7-3 روز اول بعد از بحران)
مرحله دوم(هفته دوم تا سوم بعد از بحران)
مرحله سوم(هفته سوم به بعد بحران)
ویژگیهای سبدغذایی در مرحله اول بحران
تامین حداقل 2100کیلو کالری و 50گرم پروتئین
حاوی حد اقل 4-3 نوع از اقلام غذایی
آب آشامیدنی سالم
غذای کمکی برای کودکان زیر 5سال
بمنظور تامین ریزمغذیها
توزیع قرص مولتی ویتامین
توزیع کپسول مگادوزویتامین آ
حاوی نمک ید دار
سهل الهضم بودن برای کودکان و سایر گروههای آسیب پذیر
نمونه ای از سبد غذایی مورد نیاز روزانه در( 7-3) روز اول بحران
شرایط سبدغذایی افراد در مرحله دوم بحران
تامین حداقل 2500کیلوکالری و 50گرم پروتئین
تامین آب آشامیدنی سالم
متنوع کردن سبد غذایی
توزیع قرص مولتی ویتامین برای کلیه افراد
توزیع غذای کمکی برای کودکان
نمو نه ای ازسبد غذایی روزانه افراد در مرحله دوم بحران
ویژگی سبد غذایی در مرحله سوم بحران
تامین آب آشامیدنی سالم
تامین حداقل 2500کالری و50گرم پروتئین
تامین میوه تازه و لبنیات
متنوع بودن سبد غذایی
استفاده از میوه های خشک در صورت فقدان میوه تازه
توزیع غذای کمکی برای کودکان زیر دو سال
توزیع مولتی ویتامین برای کودکان زیر پنج سال و زنان باردار و شیرده
توزیع جیره خشک مواد غذایی همراه با ظروف مناسب برای پخت غذا
نمونه ای ازسبد غذایی روزانه مطلوب در هفته سوم پس از بحران
پایش سبد غذایی Food Basket Monitoring
هد ف :
تعیین کمیت جیره غذایی دریافت شده توسط جمعیت
ابزار و اطلاعات مورد نیاز
– انتخاب یک نمونه سیستماتیک از خانوارها
– توزین اجزای مواد غذایی موجود در سبد غذایی
جدول تصمیم گیری اجرای برنامه های غذایی انتخابی
انواع برنامه های غذایی انتخابی
نتیجه گیری :
وقوع بحران منجر به دسترسی ناکافی به مواد غذایی ، کاهش مراقبتهای بهداشتی ، محیط غیر بهداشتی و در نهایت به مخاطره افتادن وضع تغذیه جامعه می گردد.
کودکان زیر شش سال، مادران باردار و شیرده ،کودکان سنین دبستان، نوجوانان و … از گروه های آسیب پذیر تغذیه ای درمواقع بحران می باشند.
نقش مشارکت گروههای آسیب پذیر در تصمیم گیری و اجرای مداخلات بسیار ضروری است.
با توجه به پیامد های بحران نیاز به طراحی و اجرای برنامه مشارکتی-حمایتی مبتنی بر مشارکت مردمی (درگیر نمودن دانش آموزان ،زنان و…)و همکاری های بین بخشی می باشد.
1ـ از یک رژیم غذایی که زیست فراهمی آهن پایین یا خیلی پایین است.
میانگین ریزمغذی توصیه شده روزانه دربحرانها در کشورهای در حال توسعه
The average minimum daily needs of energy & nutrients for developing countries which require emergency food grants
برای اطمینان ازتامین احتیاجات انرژی و پروتئین عوامل زیرباید شناسایی شود:
ترکیب سنی و جنسی جمعیت
میانگین قد و وزن افراد بالغ (مردان و زنان )
میزان فعالیت فیزیکی
درجه حرارت محیطی
سوءتغذیه و بیماری
امنیت غذا
شناسایی گروه های آسیب پذیر
توزیع جمعیتی استان و مقدار انرژی مورد نیاز بر حسب سن و جنس
تعداد کل انرژی
گروه سنی زن مرد زنان مردان
1-0 26502 27974 1/103356555 109098586
4-1 79505 83922 8/159010084 166960589
7-4 88339 92756 272378386 4/285629226
11-7 136189 142815 8/382213129 456417836
15-11 173733 182567 526352827 761923323
19-15 239251 253974 1765306404 2423063399
51-19 802412 835539 209804973 3/245508626
60-51 110424 106743 1/110055591 1/110055591
65-60 47850 47850 7/93123961 4/101589776
70-65 40489 44169 9/143918849 5/11174745
70 < 62573 4859 0
باردار 36317 _ 44/10895135 _
شیرده 54476 _ 6/27237838 _
جمع 1807267 1888245 3803653737 4671421698
Energy Requirements (handbook Annex 8.1 p. 121 )
فهرست مواد غذایی که در چنین مواقعی می توان از آن استفاده کرد، چنین خواهد بود. به غیر از موارد 2 و 4، نیاز به آماده سازی مجدد برای مصرف نداشته و به آسانی و سرعت قابل استفاده هستند.
1- نان 2- کنسرو ماهی 3- کنسرو لوبیا 4- کنسرو عدس 5- خرما 6- بیسکویت 7- آجیل 8- شیر 9- مربا 10- پنیر 11- کلوچه یا کیک
باید از مواد غذایی استفاده شود که شرایط زیر را دارا باشند:
1- مناسب برای مصرف انسانی
2- مناسب از لحاظ تغذیه ای
3- قابل پذیرش از لحاظ فرهنگی
4- آسان برای تهیه و ذخیره
ماده غذایی مقدار(گرم) پروتئین (گرم) انرژی (کیلوکالری)
نان 450 40 1320
آجیل (مانند گردو) 100 8/14 650
شیر 225 8 125
پنیر 30 7 80
آب اشامیدنی ا لیتر – –
جمع 70 2200
نمونه یک برای دو روز اول برای یک نفر
نمونه دوم برای یک نفر از روزدوم به بعد
ماده غذایی مقدار(گرم) پروتئین(گرم) انرژی (کیلوکالری)
نان 450 40 1320
کنسرو ماهی 180 40 500
خرما 100 3/2 250
بیسکویت 50 3 180
شیر 225 8 125
جمع 3/93 2375
نمونه اول (برای هر روز)
ماده غذایی مقدار(گرم) پروتئین(گرم) انرژی (کیلوکالری)
نان 450 40 1320
کنسرو ماهی 180 40 500
خرما 100 3/2 250
بیسکویت 50 3 180
شیر 225 8 125
جمع 3/93 2375
نمونه دوم (برای هر روز)
ماده غذایی مقدار(گرم) پروتئین(گرم) انرژی(کیلوکالری)
نان 450 40 1320
کنسرو عدس 450 35 320
شیر 225 8 125
مربا 30 – 120
کلوچه 150 6 360
خرما 50 1/1 125 جمع کل 1 /90 2325
نمونه سوم (برای هر روز)
ماده غذائی مقدار(گرم) پروتئین (گرم) انرژی(کیلوکالری)
نان 450 40 1320
کنسرو لوبیا 450 35 320
خرما 100 3/2 250
بیسکویت 50 3 180
شیر 225 8 125
پنیر 30 7 80
جمع 3/95 2275
برنامه هفته دوم و سوم
نمونه اول (برای هر روز)
ماده غذایی مقدار(گرم) پروتئین (گرم) انرژی(کیلوکالری)
نان 400 55/35 33/173
کنسرو ماهی 180 40 500
شیر 500 77/17 77/27
مربا 30 0 120
پنیر 30 2/4 80
پیاز 50 7/0 20
آب میوه 200 0 100
قند 20 0 80
جمع 23/98 11/2351
نمونه دوم (برای هر روز)
ماده غذایی مقدار(گرم) پروتئین (گرم) انرژی (کیلوکالری)
نان 400 55/35 33/1173
خرما 30 69/0 75
گردو 80 84/11 520
شیر 500 77/17 77/277
مربا 30 0 120
پنیر 30 2/4 80
پیاز 50 7/0 20
آب میوه 200 0 100
قند 20 0 80
جمع 76/70 11/2446
برنامه هفته سوم به بعد
ماده غذائی مقدار(گرم) پروتئین (گرم) انرژی(کیلوکالری)
نان 200 77/17 66/586
کنسرو ماهی 90 20 250
کنسرو لوبیا 0 0 0
کنسرو عدس 0 0 0
خرما 50 15/1 125
گردو 30 44/4 195
شیر 500 77/17 77/277
پنیر 30 2/4 80
پیاز 50 7/0 20
آب میوه 200 0 100
رب 20 5/0 10
برنج 100 7/6 363
روغن 20 0 180
سیب زمینی 100 2/2 70
میوه 100 0 60
قند 20 0 80
جمع 44/75 44/2397
Distribution systems should be:
Equitable
Regular
Accountable
Transparent
Secure
مقایسه دریافت مواد مغذی با نیاز افراد به مواد مغذی و پیگیری آن به شناسایی مسایل زیر کمک خواهد کرد :
کدام زیرگروهها غذای ناکافی یا اضافی دریافت یا مصرف می کنند و چرا؟
مشکلات لجستیک در سیستم توزیع جیره عمومی .
گروههای آسیب پذیر که ممکن است نیاز به هدف گیری انتخابی با جیره کمکی داشته باشند.
آیا محتوای مواد مغذی جیره عمومی در عمل کافی است یا نه؟
چه مقدار غذا به عنوان کالای مبادله ای برای به دست آوردن سایر مواد ضروری استفاده می شود.
چه مقدار غذا از فروشگاههای محلی قابل دسترس است یا استفاده می شود.
علتهای زمینه ساز سوءتغذیه کدامند.
روش پیگیری دسترسی و دریافت غذا
پیگیری دسترسی و دریافت غذا می تواند با چند روش مختلف انجام گیرد اما برای مفید بودن و صرفه جویی در زمان در مرحله اول باید 30 خانوار از اطلاعات ثبتی در اردوگاه که قابل دسترس هستند انتخاب کنید. به وسیله مقایسه احتیاجات غذایی تئوریکی با غذای فراهم شده برای هر خانواده می تواند، نسبت خانواده های که خیلی کم دریافت می کنند و خانواده های خیلی زیاد می گیرند می تواند محاسبه شود این اولین مرحله و یک مرحله مهم است.
Adjustment of initial reference value for:
Demographic characteristics (age and gender composition) – men & adolescents require more
Activity levels
Environmental temperature, climate, altitude
Health, nutritional and physiological status
Household food security (including degree of access to other food sources such as local markets or wild foods)
Proper Management of Food Supplies
Ensuring Safety and Prevention of Disease Transmission
Inspection of the Food Received
Ensuring the Safety of Food Transport System
(e.g. the vehicle which is routinely used for transportation of hazardous material or livestocks should be used for food transportation)
Proper Selection, Maintenance & Management of the Warehouses
( The warehouse should have proper light and ventilation and be protected from looting. The materials which arrives first should be sent out first, First In First Out)
Selective Feeding Programs
Estimation of the Medium Term Needs:
Consideration of the Effect of the Disaster on:
Harvests
Livestock
Environmental Factors
Number & Consumption of the Population
Consideration of the Availability of Cooking Facilities ( Canned foods need equipments to be openned!)
Fast Calculation of Warehouse Space Based on Simple Estimations:
16 Tons Food per 1000 person in one Month is Needed
1 Ton Food Takes 2m3 of Space
The “Food Basket”
For an initial emergency period and/or for a population entirely dependent on external food aid.
2100 kcal/person/day
10-12% of total energy from protein
At least 17% of total energy from fat
Recommended micronutrient intakes
Appropriate Diet per Circumstances:
Immediate Provision of Food for High Risk Groups (3-4 Kg/Person/Week).
Provision of Sufficient Energy is the PRIORITY (1700-2000 Kcal/day)
Calculation of Food Rations:
Considering the Food Pattern of People
The Food Rations Should be as Simple as Possible (A Basic Food, Protein & Energy)
Provision of Supplement for Vulnerable Groups
(Be Cautious about Mothers! Supporting the mothers will benefit the children much more than distributing commercial child’s food and powder milk, POWDER MILK CAN CAUSE MALNUTRITION, Field Clinics should accept mothers and children first)
Design should address:
Who is the recipient? There are various pathways for distribution.
Registration process
Measurement of rations
Informing recipients of how much they will receive and how often
Time increment for distribution
Number of distribution points
Monitoring
Environmental Temperature
Reference temperature = ?
20oC
For every 5 oC drop below 20oC, provide an additional 100 kcal per day
متشکرم
Factors to consider to ensure equitable distribution:
Are any groups finding it difficult to access the distribution site?
Are any groups unable to hold on to their rations?
Are pregnant women & nursing mothers getting enough?
Are the elderly getting enough?
Are mothers able to prepare appropriate meals for young children with the foods provided?
What are young infants eating?
Do people know how to prepare and use the relief goods?
Household Food Security
Defined as access by all people at all times to the food needed for an active and healthy life. Its essential elements are the availability and utilization of food and the ability to acquire it.
Access to food through:
Own food production – Markets
Barter/exchange – Gifts or loans
Relief handouts – Illegal acts
Coping strategies:
Insurance strategies
Crisis strategies
Immediate Measures to Ensure an Effective Food Aid Program:
Estimation of the Quantity of Available Food
Calculation of the Dietary Needs
Determination of the Food Rations
Monitoring the Nutritional Status
Factors of Effective Nutritional Aid Program:
Knowledge of Nutritional Status Prior to the Disaster
Knowledge of Specific Effects of the Disaster on the Nutritional Status
Feeding the Survivals of Disaster Proper distribution with respect to the survivors dignity is the most difficult precise and important tasks In devastating disasters, simples enjoyments like a cup of tea and the taste of the food and the protecting and supporting behavior of the relief workers become extremely important for the survivors who have lost everything.