اطفای حریق و خروج اضطراری
اطلاعاتی که باید داشته باشید :
ایمنی و پیشگیری از حریق
جعبه کمک های اولیه
زمان تخلیه
شکستگی ها
توالت
شماره های اضطراری
کمکی ها
جمع بندی – تئوری
قوانین و مسئولیت ها
زنجیره شیمیایی آتش
انواع آتش
مدیریت ایمنی آتش
نحوه تخلیه اضطراری
جمع بندی – نحوه کاربردی
کاربرد
– نوع آتش را بدرستی مشخص نمایید و از اطفا کننده آن استفاده نمایید و چگونه از آن استفاده نمایید.
اعلان آتش از طریق ویدئو مانیتورینگ
ایمنی آتش در آن محیط
چگونه آتش در دانشگاه DORSET در می 2005 اتفاق افتاد
مسئولیت های ایمنی آتش نشانی :
همه نفرات باید :
مطمئن شوید نباید عملی یا غفلتی باعث بوجود آوردن آتش و دیگر خطرات آن شوند
تمام خط مشی ها و نحوه کنترل ایمنی آتش نشانی را بدانند
قوانین ملی را اجرا کنند
خطرات آتش سوزی را گزارش کنند
اجرای آموزش آتش نشانی
خطرات آتش
تاثیرات آتش در جامعه :
خسارات اساسی به ساختمان ها
از دست دادن – اقتصاد ، اعتبار ، تسهیلات ، تحقیق و از دست دادن کار
تاثیرات آتش در محیط زیست :
آلودگی – آب ، هوا ، خاک ، گیاهان و جانوران
خطرات آتش سوزی
تاثیرات آتش سوزی در زندگی بشر
جراحات جسمی برای مثال سوختگی ها ، استنشاق دود
تاثیرات روانی شامل ضربه روحی و بیماری عصبی
نبود بیمه توانگر باعث از دست دادن معیشت ، کار و استرس نسبی می شود.
مرگ افراد
زنجیره شیمیایی آتش
سه عنصر عامل آتش
– ماده سوختنی ، اکسیژن و حرارت
مثال :
– چوب ، هوا ، جرقه
برای شروع آتش نیاز به هر سه عنصر می باشد .
برای اطفای حریق می توان یک از عناصر را حذف کرد .
منابع آتش زنه
شیمیایی اشتعال پارچه های روغنی بوسیله اکسیداسیون یا مایعات قابل اشتعال
الکتریسیته از بین رفتن روکش کابلها ، اتصال کوتاه ، تخلیه بار الکتریکی ساکن
or loose
مکانیکال
دیگر منابع : سیگار ، سطوح گرم ، وسایل کاربردی حرارتی و اتش زدن عمدی
جرقه بوسیله اصطکاک یا گرم شدن بیش از حد موتور و جمع شدن گرد وغبار روی موتور و جوشکاری و برشکاری
مواد سوختنی
جامدات – کاغذ ، لباس ، چوب ، پارچه ، جعبه وسایل و غیره
مایعات قابل اشتعال – بنزین ، هیدروکربن های متوسط و سنگین ، رنگ برها ، مواد شیمیایی
گازها – LPG ، سیلندرهای گاز ، گازهای جوشکاری
Bradfordآتش در 11th May 1985
؟ چفدر طول کشید ؟
؟ چند نفر کشته شدند ؟
؟ چرا ؟
3 الی 4 دقیقه
56 نفر کشته و 265 نفر زخمی شدند
دلیل -کبریت و خاک سیگار بسیار زیادی در سطل های پلاستیکی وجود داشت ، و لبالب پر از آشغال و کاغذ بود
استاندارد های بسیار ضعیف ایمنی و خانه داری
مدیریت ایمنی آتش
عناصر :
پیشگیری از آتش
محافظت از آتش
تهی سازی آتش
پیشگیری از حریق
از بین بردن خطرات بوسیله منابع آتش زنه با مواد قابل اشتعال و انفجار
لازم است:
تمام خطرات مرتبط با فعال شدن و پروسه آتش سوزی را بدانیم
ارزیابی کنیم تمام خطرات برخورد در پروسه های آتش سوزی
کنترل خطراتی که نباید جرقه یا منبع آتش زنه اتفاق بیافتد
ابزاری که خطرات را کنترل و ایمنی را بالا می برد
پیشگیری از حریق
سیاست سیگارنکشیدن :
سیگار کشیدن در داخل ساختمانها و نزدیک به دربهای ورودی / خروجی / و پنجره های باز ممنوع است .
خانه داری :
ما باید محیط کار را تمیز و مرتب تا جایی که امکان دارد بدون آشغال نگه داریم .
دسترسی آسان به راه های فرار ، درب های خروجی یا اطفا کننده های آتش باید از همه چیز آزاد باشند.
بخاطر داشته باشید سالنها ایمن باشند – هجنین از اسباب و اثاثیه ی اضافی خود داری شود .
نمونه ای از انبارداری نا ایمن
مخفی شدن کپسولهای اطفای حریق
مسدود نمودن درب اضطراری
نقاط خطر
هرخطری را که افراد را تهدید می کند به مراجع ذیربط سریعا گزارش کنید .
برای مثال :
نشت مواد قابل اشتعال
اگر درب خروج اضطراری بسته یا قفل شده باشد
اگر تجهیزات اطفا کننده آتش گم ، خسارت یا از بین بروند
پنجره ها را ببندید
محافظت از آتش
تجهیزات آتش نشانی
اطفا کننده آتش
لوله های آتش نشانی ( ریلی )
پتو های آتش نشانی
سیستم مه پاش ( آب پاش )
شالوده محافظت از آتش
سیستم دستی ” شیشه آلارم را بشکنید ”
سیستم اتوماتیک آتش را کشف و الارم خطر را به صدا در می آورد
سیستم روشنایی اصطراری
راه های خروج اضطراری
انواع آتش
کلاس A : جامدات از جمله کاغذ ، چوب ، پلاستیک ، فرش ، و اثاثیه
کلاس B : مایعات قابل اشتعال ازجمله پارافین ، بنزین ، روغن
کلاس C : گازهای قابل اشتعال از جمله پروپان ، بوتان
کلاس D : فلزات ازجمله آلومینیوم ، مگنزیم
کلاس E : الکتریکی ( برق )
کلاس F : روغن های خوراکی و چربی ها
انواع مختلف اطفا کننده ها
هر کدام از خاموش کننده ها مخصوص خاموش کردن بعضی از انواع آتش می باشند
مهم است ماهیت خطرات آتش سوزی را بدانیم قبل از اینکه تصمیم به اطفای ان کنیم.
چهار نوع مشهور آن :
آب
گاز دی اکسید کربن
فوم
پودر خشک
آب
برای آتش کلاس A استفاده نمایید
برچسب یا نوار قرمز رنگ داشته باشد
آب تحت فشار می باشد
آمپر فشار داشته باشد
دی اکسید کربن
برای آتش های کلاس B، C، E استفاده نمایید
برچسب یا نوار مشکی دارد
نازل سخت و پلاستیکی دارد
نشانگر فشار ندارد
پودر خشک
برای آتش های کلاس ،A، B ،C، D وE استفاده می شود
برچسب یا نوار آبی رنگی دارد
ذرات پودر تحت فشار می باشند
نشانگر فشار سنج دارد
فوم
برای آتش های کلاس A وB استفاده می شود
برچسب یا نوار کرم رنگی دارد
طوری استفاده می شود که همانند یک پتو روی سطح آتش را می پوشاند و از دوباره شعله ور شدن آن جلوگیری می کند و خاصیت سر کنندگی نیز دارد .
شیمیایی تر
برای آتش نوع F استفاده نمایید
دارای برچسب یا نوار زرد رنگ است
با روغن واکنش شیمیایی انجام می دهد واز شعله ور شدن آن جلوگیری می کند
انتخاب صحیح نوع خاموش کننده با توجه به کلاس آتش
انتخاب صحیح نوع خاموش کننده با توجه به کلاس آتش
انتخاب صحیح نوع خاموش کننده با توجه به کلاس آتش
روش استفاده از خاموش کننده ها
P.A.S.S. روش
پین را بکشید
این به شما اجازه میدهد که دسته آنرا فشار دهید تا مواد خاموش کننده از آن خارج شود
P.A.S.S. روش
مرکز آتش را هدف قرار دهید.
وسط آتش را هدف قرار دادن خوب نیست .
عامل آتش را در نظر بگیرید
AIM
P.A.S.S.روش
دسته را به پایین فشار دهید
این عمل باعث خارج شد ن مواد اطفا کننده می شود
P.A.S.S. روش
آتش را جارو کنید از یک سمت به سمت دیگر
روی آتش را بپوشانید
تا زمانیکه آتش خاموش شود.
محل خاموش شده را بخوبی نگاه کنید تا دوباره آتش نگیرد.
بخاطر داشته باشید پشت به آتش بیاستید.
چند نکته قابل توجه
قبل از اینکه شروع به استفاده از خاموش کننده کنید ، همیشه برچسب روی آنرا چک کنید و از مناسب و ایمن بودن آن اطمینان حاصل کنید
در آتش هایی که شامل تجهیزات الکتریکی و یا از آنها دود دیده شود ، لازم است سوئیچ آنرا خاموش کنید
قبل از اینکه شروع به خاموش کردن نمایید منبع تغذیه آنرا قطع کنید تا باعث انفجار و یا شک الکتریکی نگردد.
آتش را خاموش کنید
زمانی یک آتش را خاموش نمایید که …..
زمانیکه یک راه خروجی پشت سرتان باشد
زمانیکه آن کوچک یا ابتدای آتش سوزی باشد
زمانیکه شما تجهیزات مربوطه و چگونگی استفاده از آنرا می دانید
زمانیکه وسایل تخلیه شده است و یا سریعا تخلیه میگردد.
بخاطر داشته باشید – اگر شک دارید سریعا بیرون آیید
مشخصه های آتش / حالت اضطراری
صدای آلارم آتش سوزی و یا چراغ چشمک زن ( علائم اصلی )
دیگر مشخصه ها ممکن است نشانه ….
سوسو شدن نور یک چراغ/ خراب شدن منبع تغذیه
دود/ خاکستر – بوییدن یا دیدن
صداهای غیر معمول برای مثال صدای شکستن شیشه
جرقه های غیر عادی
بوی سوخت برای مثال گاز
گرمای بیش از حد دستگاه ها
اگر شما صدای آلارم راشنیدید
هرگز
فرض بر تمریننگذارید
ممکن است زندگی شما به آن بستگی دارد
اگر شما یک آتش را مشاهده کردید :
نزدیکترین آلارم را بصدا در آورید ( شیشه روی جعبه مخصوص را بشکنید )
اگر ایمن باشد و آتش قابل کنترل باشد شروع به خاموش شدن نمایید
بیدرنگ ساختمان را ترک نمایید – و چیزی را حمل نکنید!
طبقه بندی حریق
در گذشته توسط سازمانهای مختلف انواع طبقه بندی حریق انجام پذیرفته است در حال حاصر برابر قطعنامهA602(15) سازمان جهانی دریانوردی (IMO) طبقه بندی های انجام شده توسط NFPA) و ISO بشرح مندرج در جدل زیر مورد تائید قرار گرفته است.
بطور کلی طبقه بندی زیر در صنعت دریانوردی شناخته شده و به کاربرده میشود.
CLASS A: این قبیل حریق ها از سوختن موادی بوجود می ایند که پس از سوختن از خود خاکستر بجای میگذارند مانند چوب، کاغذ و پارچه، بسیاری از پلاستیک ها و غیره.
CLASS B: این حریق از سوختن مایعات و یا جامدات(قابل مایع شدن) بوجود میاید مانند بنزین، نفت، روغن های خوراکی وقیر.
CLASS C: حریق گازها و الکتریکی – شامل دستگاههای الکتریکی، گازمتان، زغال سنگ و تجزیه شکر به گازهای قابل اشتعال
CLASS D: فلزات قابل اشتعالا مانند سدیم، پتاسیم، منیزیم و تیتانیوم.
با توجه به طبقه بندی فوق انواع مواد خاموش کننده بشرح زیر کار برد دارد.
مواد خاموش کننده نوع آتش
EXTINGUISHING MEDIUM
آب CLASS A
فوم CLASS A,B
پودر شیمیائی پودر خشک BC CLASS B,C
پودر شیمیائی پودر خشک ABC CLASS A,B,C
پودر شیمیائی پودر خشک فلزات CLASS D
دی اکسید کربنCO2 CLASS B,C
هالون CLASS B,C
پایان