به نام خدا
نما در ساختمان
نما
در ساختمان سازی به سوی بیرونی یک ساختمان نما گفته می شود. در طراحی ساختمان، نما مهم ترین بخش به شمار می رود زیرا نما چارچوب کار برای بقیه اجزای ساختمان را مشخص می کند. بسیاری از نماها ارزش تاریخی دارند و در کشورهای گوناگون قوانین سختگیرانه ای در مورد موضوع تغییر نما وجود دارد که برخی از این قوانین هر گونه دگرگونی در نماهای تاریخی را ممنوع می کند.
در معماری سنتی ایرانی، آرایشی که پس از پایان کار ساختمان بر آن بیفزایند را آمود می گویند، مانند تزیین الحاقی، نماسازی سنگی یا آجری،کاشیکاری و گچبری.
نما به عنوان محافظ
اولین و قدیمی ترین وظیفه ای که نما به عهده دارد، وظیفهٔ محافظت از انسان ها در مقابل تهدیدهای بیرونی است. انسان برای حفاظت خود در برابر عوامل جوی و اقلیمی از یک طرف و حیوانات موذی و انسان های مزاحم از طرف دیگر، فضایی به نام خانه را برای خود ایجاد کرد.
تا زمانی که خانه برای ساکنان آن نقش حفاظ را بر عهده داشت و آن را برای محافظت خود در برابر تهدیدهای بیرونی می خواستند، نماسازی مفهومی نداشت. ساختمان های مسکونی دیوارهای محکم و یکپارچه ای محصور شده بودند که با حداقل نفوذی به بیرون بدنه تشکیل یک فضای عمومی را می دادند و نما سازی برای ساختمان های مسکونی به مفهوم امروز آن نبود. چون نمای ساختمان حداقل منفذ را به بیرون داشت جلوی باد و باران، گرما و سرما و نفوذ عوامل حیوانی و انسانی را می گرفت، ولی ساختمان را از نور و تهویه لازم محروم می کرد. رفته رفته نیاز به این مواهب بیشتر شد و در نتیجه ایجاد روزنه در دیواره افزایش یافت، نیاز به پوستهٔ سومی برای حفاظت بیشتر شد.
فلسفه نما:
از جمله کارهای نهایی وتکمیلی در ساختمان به منظور به تصویر کشیدن چهری واقعی و زیبای آن نماسازی است .
نما سازی مبین شخصیت ساختمان و زیبایی محیط مورد توجه است.
در کنار هم قرار گرفتن ساختمان ها و چسپیدن آنها به یکدیگر باعث شده ساختمانهای ما کمتر دارای چهار وجه مشخص بوده و آنچه از این بنا به دید و منظر اصلی بدل می شود تنها یک نما می باشد. کشور ایران یکی از کهن ترین تمدن های بشری را داراست از دیر باز مورد توجه جهانگردان داخلی و خارجی قرار داشته بناها و ساختمانهایی با معماری و نمای چشمگیر و عظیم را در خود جای داده است که سبک های زیبا را به جهانیان عرضه کرده است از ارگ بم ،تخت جمشید ، پاسارگاد گرفته تا میدان نقش جهان و سی و سه پل و منار جنبان و جای بسی خوشحالی است که تشکیلاتی چون میراث فرهنگی متولی بخشی از این بناهاستاما در کنار این افتخارات یک سوال دیگر در ذهن مطرح می شود که بناهای امروزین چگونه مایه مباحت ایندگان خواهد شد.
پارامترهای انتخاب یک نما :
تا اینجا دریافتیم که نما ضرورت دارد پس پارامترهای زیر درانتخاب نوع نما تاثیر گذاراست
1_سنخیت نما با بافت مجموعه ی بافت شهری
2_ترکیبات موزون و مطبوع معماری ایرانی
3_در نظر گیری نشانه های بشری والگوهای عرف جامعه
4_هزینی ساخت نما
5_موقعیت نما ونوع کاربری ساختمان و…
نما در لغت نامه دهخدا به معنای صورت ظاهری هر چیزی، آنچه که در معرض دید و برابرچشم است، آنچه از بیرون سوی دیده می شود، منظره خارجی بنا و عمارت، قسمت خارجی ساختمان و نماسازی، فن روسازی ساختمان و ساختن نمای
عمارت است.
نما
نمای هر ساختمان موثر در مجموعه شهری است که در آن حضور دارد و این تاثیر را در بدنه خیابان ها یا میدان ها که در آن قرار گرفته است می گذارد. اگر به نمای ساختمان واحدی، بدون در نظر گرفتن نمای دیگر ساختمانها فکر شود، همگونی نمای شهری در کلیت از بین می رود.
برای مثال در ساختمان های کوتاه عریض، ابعاد عرضی غالب خواهد بود. در ساختمان های بلند عناصر باریک برتری خود رانشان می دهند. در و پنجره و نعل درگاه ها تاثیر خاصی در نما می گذارند. ناودان ها، سایه بانها، پیش آمدگی های سقف و بالکن ها ایجاد سایه های خاصی بر روی نما می کنند.
نسبت های هندسی نقش تعیین کننده ای در هماهنگ سازی ظاهر نما دارند. می توان پنجره ها
را در گروه های کوچکتر ترکیب شده که شکل مشخصی را ایجاد می کنند دسته بندی
کرد. نــمــاهــــا مـی تـوانـنـد از نـظـر مـصـالـح نـیـز با یکدیگر متفاوت باشند. مصالح نما در رنگ، شکل، زبری و خـشـنـی نـمـا تاثـیـر می گذارد.
مصالح بومی نشان می دهد که نمـا مـربـوط بـه چـه
منطقه ای است.
محدوده های افقی ساختمان عبارتند از نقطه اتصال به آسمان ( محدوده پایانی ساختمان) نقطه اتصال به زمین (محل نشستن ساختمان بر زمین) و پوشش ساختمان مثل بام و شیروانی. محدوده پایانی ساختمان باید معنای اتمام ساختمان را با خود داشته باشد و طبقه همکف ساختمان را با خود داشته باشد و طبقه همکف ساختمان باید مفهوم نشستن ساختمان بر زمین را برساند.
طراحی نمای ساختمان نمای هر ساختمان در شکل دهی به مجموعه شهری که در آن حضور دارد، موثر است. اگر به نمای یک ساختمان بدون در نظر گرفتن نمای دیگر ساختمان های شهر توجه شود، همگونی نمای شهری در مجموع از بین می رود.
نمای ساختمان خالق نمای شهری است
نمای شهری از مجموعه نماهای مشرف به ف فضای عمومی به دست می آید. این نماها از ج جهتی همگن و از جهتی ناهمگن هستند. م ی می توانند همگن باشند چون با استفاده از ز زبانی مشترک روی بدنه اجزا شهر اجرا می می شوند و اما از آنجا که هر کدام از این ف فضاها به کمک این زبان، مقاصد و نیازهای خ خود را بیان می کند، ناهمگن هستند.
در واقع هر یک از نماها در شهر نشانه
وضعیت اقتصادی و اجتماعی سازنده و نحوه ت فکر و نگرش او به مسایل مختلف است.
نمای شهری در واقع ترکیبی از اجزا
متفاوت است که بر اساس اتفاقاتی که در خ خیابان ها ومعابر می افتد شکل می گیرد.
عناصر پراهمیت درنما
ورودی یکی از عناصر حایز اهمیت نما در ساختمان است که محل و اهمیت طراحی آن به شکل مستقیم نمایانگر نقش و عملکرد ساختمان است. در ورودی نشانه گذر از فضای عمومی خارجی به فضای خصوصی داخلی و یکی از مهم ترین عناصری است که می توان به عنوان نشانه ساختمان از آن نام برد.
صورت ظاهر ساختمان و آنچه که در برابر دید عموم قرار دارد، در واقع پر اهمیت ترین قسمت ساختمان در برابر عابران و سایر افراد غیر استفاده کننده از ساختمان است. همان طور که عنوان شد نمای ساختمان ها، نمای شهری را ایجاد می کند، اما به دلیل ضعف قوانین موظف کننده طراح و سازنده در این ارتباط، نمای ساختمان در کمترین اهمیت قرار گرفته است.
پذیرفتن این موضوع چندان سخت نیست که «نما» درمیان مفاهیم مختلف ساختمان سازی از اهمیت بصری اجتماعی تری برخوردار است. نمای یک ساختمان در حقیقت وجه اجتماعی آن ساختمان و زبان دیالوگ و تعامل آن با فضای اطرافش است. ایده های یک معمار، در طراحی یک بنا تنها در نمای آن بناست که رخ می نمایاند و اگر خوب طراحی شده باشد، ما را با زبان بصری خود به درون دعوت می کند. این بعد از معماری البته در طراحی شهری نیز اهمیت دو چندانی دارد؛ زیبا شدن جلوه ظاهری و بیرونی ساختمان و در نتیجه ایجاد دورنمای مناسب برای محلی که ساختمان در آن واقع شده است، یکی از این دلایل است.
نمای ساختمان؛ اهداف و کارکردها، بایدها و نبایدها…
زمانی که زیبایی ظاهری و آرامش، آسایش و ایمنی هر چه بیشتر محل زیست بشر و صد البته صرفه جویی در مصرف انرژی برای ساختمانها مد نظر قرار گرفت، ایجاد نماهای با مصالح و شیوه های اجرایی متفاوت و متنوع در دستور کار مالکان و سازندگان ساختمانها.
همچنین بررسی طراحی نمای ساختمان های 12 طبقه و بیشتر یا با زیربنای 20هزارمترمربع و بیشتر به عهده شورای معماری حوزه معاونت شهرسازی خواهد بود.
بسته به نمایی که قرار است استفاده شود سطح زیر کار باید قبل از احداث نما، بند کشی، کرم بندی، شمشه گیری، خراشیده یا آجدار شود و یا در صورت نیاز توری سیمی ویا توری مرغی نصب شود و سطح آن هموار و شاید هم ناهموار شود( برای اتصال بهتر نما و سطح زیر کار)، تمیز کردن و پاک کردن سطح زیرین از هر گونه آلودگی مثل لکه ها، اضافه ها و باقی مانده مصالح، دوده ها و گرد و خاک و … امری کاملاً ضروریست.
آماده سازی سطح زیر کار برای نما سازی:
نمای شیشه ای :
استفاده از شیشه دارای قدمتی در حدود 6500 سال است. اولین بار در حدود 3500 سال پیش مصریان از شیشه برای ساخت ظروف استفاده کردند. بر اساس شواهد تاریخی، در قرن ششم میلادی برای نخستین بار در کلیسایی در قسطنطنیه از شیشه بعنوان یک مصالح ساختمانی استفاده شد. قصر کریستال لندن اولین ساختمان شیشه ای بود که در سال 1851 احداث شد.
بطور عموم پوسته هوشمند بعنوان یک ضد گرمایی در جلوی ساختمان عمل می کند و این موضوع سه تاثیر گرمایی برای ساختمان دارد:
1. در اکثر اوقات روز درجه حرارت هوا در داخل پوسته هوشمند از دمای محیط بیشتر خواهد شد. رسانش پایین گرمای از دست رفته و رسانش بالای گرمای بدست آمده در تابستان بستگی به دمای محیط و سطوح تابش اشعه خورشید دارد.
2. لایه شیشه ای اضافی پوسته هوشمند مقدار تابش اشعه آفتاب به پوسته داخلی را کاهش می دهد. بنابراین بازتابش اشعه خورشید به ساختمان به خاطر عبور از شیشه کاهش می یابد.
3.پوسته هوشمند امکان قرار گرفتن پرده در داخل پوسته را فرآهم می آورد. بنابراین بار اشعه تابشی ازپنجره کاهش می یابد. اینکه کدامیک از این سه مورد در یک زمان مخصوص مهم تر است بستگی به خصوصیات و عملکرد سازه و دینامیک پیچیده گرمایی بین نما، دماها، جریان هوا در پوسته هوشمند و فضای بیرونی دارد.
در یک همکاری مشترک شرکت تولید کننده مواد کامپوزیت دیاب ( Diab Group AB) یک سیستم خلاقانه پیمانه ای برای نمای ساختمان ها ساخته است. (برای مثال ساختمان شش طبقه اداری کپنهاگ) این نمای ساختمانی جدید دارای دونمای متفاوت است. در حالیکه از یک سو نمای ساختمان شیشه به نظر می رسد از سوی مخالف سنگ مرمر به نظر می رسد. این حالت برای هر چهار طرف ساختمان دیده می شود. مساحت کل نمای کار شده در حدود 4000 متر مربع است. در این ابتکار بجای استفاده از روش های سابق شبکه کاری استیل که با پودر سنگ وشیشه همراه می شد اسکاندیناویسکا گلاسیتم (Skandinaviska Glassystem) سیستم پیمانه خلاقانه ای را تولید کرده که با استفاده از کامپوزیت های ساندویچی هردو خاصیت را دارا باشد. این سیستم به نسبت 4:1 مشخصاً بسیار سبکتر از روش های سنتی است و بسیار سریع تر و با افراد کمتر قابل نصب است.
پترونت
مینیرال آرتامیکس
علاوه بر زمان و هزینه کمتر این نما را می توان بلافاصله بعد از احداث طبقات و بدون نیاز به نگهدارنده های فلزی اجرا کرد. این سیستم ذاتاً دارای خواص عایق است، خورده نمی شود، زنگ نمی زند و در برابر رطوبت نیز مقاوم است.
نمای مینرال آرتامیکس در 3 کلاس و 90 رنگ متنوع و طبیعی ارائه میشود .
هزینه تمام شده نمای سنگ و نمای شسته ی مناسب به مراتب بالاتر از نمای مینرال آرتامیکس میباشد.
در مقابل سنگ و نمای شسته ، نمای مینرال آرتامیکس از بهترین گزینه ها برای اجرا در برجها و سازه های مرتفع میباشد.
وزن نمای سنگ 20 تا 30 برابر نمای مینرال آرتامیکس میباشد.
ویژگیهای آرتامیکس
* کاهشِ قابل توجه وزن ساختمان بعلت ضخامت و نوع پوشش آرتامیکس . * ضدجلبک و خزه و مقاوم درمقابل اشعه های خورشید ، آب و بخارآب ونیزیخبندان می باشد. * جایگزینی آرتامیکس به جای سنگ های خطرساز و آجر در نماهای بیرونی. * به علت حضور سنگهای کاملا معدنی و طبیعی و همچنیین عدم وجود حلالهای سمی و مضر در آن ، دوست محیط زیست می باشد. * به دلیل وزن سبک و طراحی زیبا و آسانِ آرتامیکس و عکس العمل ایده الِ آن درمقابل زلزله ، مصالحی ایده آل برای برجها و ساختمانهای بلند مرتبه می باشد.
کاهش هزینه , زیبایی ,ماندگاری . . .
یکی از مهمترین مشکلات ساختمان سازی در کشور ما، روند طولانی اجراست و نمای مینرال آرتامیکس قابلیت اجرای سریع را دارد که می تواند منجر به کاهش زمان ساخت و ساز شود. نمای مینرال آرتامیکس نیز یکی از گزینه های جدید برای معماران و طراحان ساختمان است که در مقایسه با مصالح متداول، مزیت های خاص خود را دارد. یکی از ویژگی های مینرال آرتامیکس، تنوع رنگ و فرم های ویژه برای نماهای خارجی و داخلی منزل است که دست معماران را برای خلق فضاهایی بدیع و آرامش بخش باز می گذارد.
سنگ گرانیت
گرانیت یکی از محکم ترین و سخت ترین سنگ ها می باشد بهمین خاطر بعنوان مصالح ساختمانی
بصورت گسترده ای استفاده می شود.
گرانیت از جمله سنگهائی است که دارای خواص مفید و منحصر به فرد است.
سنگ گرانیت دارای مقاومت و سختی زیادی است و در رویاروئی با عوامل طبیعی (زلزله، آتش سوزی و …) مقاومت بسیاری دارد
اما نکته مهم و قابل توجه درباره گرانیت، این است که این سنگ ها دارای خاصیت رادیو اکتیو هستند.
بیشتر گرانیت ها سخت و چگال هستند و به این ترتیب جزو مصالح بادوام ساختمانی قرار می گیرند . در برابر نفوذ آب و اثر ضربه مقاومند و محیط های صنعتی را به خوبی تحمل می نمایند . ظاهر گرانیت متاثر از کار انجام شده برروی سطح نهایی آن است که ممکن است چکشی ، کلنگی ، تیشه ای یا صیقلی باشد . بهترین نمای سنگ گرانیت حالت صیقلی آن است که زیبایی رنگ و انعکاس کریستال های آن را نمایش می دهد . سطح گرانیت بر اثر حرارت و تفاوت ضریب انبساط و انقباض بین اجزای کریستالی مختلف آن به صورت سوخته در می آید . استفاده تلفیقی از گرانیت صیقلی و سوخته در ساختمان به علت تضاد ، زیبایی جالبی پدید می آورد.
تراورتن
تراورتن نوعی سنگ آهک متخلخل است که از دسته سنگ های تزیینی به شمار می رود. این سنگ بجا مانده از رسوبات آب های معدنی غارها یا چشمه های آب گرم یا از رسوب کف دریاها و رودخانه ها است که به صورت پهنه های نسبتا وسیع دیده می شوند
دلایل مصارف تراورتن ها بعنوان سنگ ساختمانی
1. مقاومت قابل قبول
2. برش و صیقل پذیری ایده آل
3. شرایط استخراج ایده آل :بدلیل اینکه اغلب با لایه بندی افقی شیب کم و در نقاط کم ارتفاع و قابل دست یابی تشکیل می گردند .
4. عدم وجود ساختارهای تکتو نیکی بر روی ذخایر تراورتن ها به دلیل جوان بودن ( کواترنر ) بعد از فازهای کوه زایی مختلف زمین شناسی یافته اند
5. زیبایی ظاهر
6. وجود تخخل جهت چسبیدن به ملات
7. ارزانی نسبت به سایر سنگها
امروزه تقریباً نما های سنگی خارجی جای خود را به ورق های زیبا و با دوام آلومینیوم کامپوزیت داده اند.
ته نشست های ماسه ای را که به یکدیگر به کمک کربنات کلسیم ، سیلیس ، اکسید آهن و دولومیت به یکدیگر چسبیده اند ،به ترتیب ماسه سنگ آهکی ، سیلیسی ، اکسید آهن و دولومیتی می نامند . بر اساس طبیعت ماسه رسوبی اولیه ، ماسه سنگ ها ممکن است دارای بافت نرم یا خشن باشند .
ماسه سنگ
نمای مرمریت
نوعی سنگ آهک دگرگون شده است که رنگ هایی بسیار متنوع دارد.مقاومت این سنگ در برابر هوازدگی،گازها وبارانهای اسیدی کم است .به همین جهت این سنگ را در نمای داخلی ساختمانها به کار میبرند.
سنگ های مرمریت نیز بیشتر در فضای داخلی ساختمانهای مسکونی استفاده می شود.
کوارتزیت
کوارتزیت (به آلمان Quarzit) نوعی سنگ دگرگون و بسیار سخت است. این سنگ از دگرگونی ماسه سنگ در اثر فشار و گرمای بسیار بالای لایه های زمین بوجود آمده است.[۲] کوارتزیت خالص معمولا به رنگ های سفید تا خاکستری است. در صورتی که در آن اکسیدهای آهن Fe۲O۳ نیز وجود داشته باشد، به رنگ های صورتی تا قرمز دیده می شود. رنگ های دیگری از کوارتزیت مانند زرد و نارنجی نیز وجود دارد که به دلیل وجود دیگر ناخالصی ها است.
کوارتزیت در برابر هوازدگی شیمیایی بسیار مقاوم است، معمولا بالای تپه ها و پشته ها از این سنگ تشکیل شده است. بر روی سطحی که سیلیسیم خالص وجود دارد مقدار کمی خاک تشکیل می شود، در نتیجه بر روی بالای پشته ها معمولای خاک کمتری وجود دارد و پوشش گیاهی خیلی کم است یا اصلا وجود ندارد.
کاربرد
به دلیل سختی زیاد و تیزگوشه بودن آن ها معمولا در پارسنگ کف راه های آهن کاربرد دارند[۳] همچنین
به عنوان سنگ نمای ساختمان ها و پوشش دیوارها، کف زمین، روی سطح راه پله و یا کاشی بام مورد
استفاده قرار می گیرند. گاهی از کوارتزیت های شکسته در راه سازی نیز استفاده می شود.[۲]
از
ورق کمپوزیت
ورق کامپوزیت حاصل اتصال دولایه آلومینیوم است که در فضای بین آنها نوعی پلاستیک تزریق شده وباعث کاهش وزن وقابلیت شکل پذیری فوق العاده آن می گردد،آلومینیوم لایه بالایی بوسیله رنگ مخصوص PVDF پوشانده شده است.
موارد استفاده از ورق های کامپوزیت آلومینیوم : 1-نمای خارجی ساختمانها 2-بازسازی نمای ساختمانهای قدیمی 3-دکوراسیون داخلی(دیوار،سقف،پارتیشن…) 4-تابلوهای تبلیغاتی،پمپ بنزین،پاساژها 5-پوشش ستونها
خصوصیات ورق های کامپوزیت آلومینیوم : .1وزن سبک .2تنوع رنگ وطرح .3نگهداری وپاکیزگی آسان .4مقاومت بسار بالا دربرابر شرایط جوی .5شکل پذیری آسان 6.عایق صوتی وحرارتی
دیوریت
از دیوریت برای سنگ نما،سنگ پله وکف ونیز در جاده سازی استفاده می کنند.رنگ این سنگ خاکستری،خاکستری تیره وگاه خاکستری مایل به سبز است.
گابرو
سنگهای اطلاق می شود که به عنوان کانی فرعی تا 10 درصد کوارتز دارند. پلاژیوکلاز این سنگها معمولاٌ لابرادوریت یا بیتونیت است ولی آنورتیت نیز زیاد دیده می شود. در گابرو بطور کلی آنهایی که دارای الیوین است دارای پلاژیوکلازهای بازیکتری نیز می باشد و آنهایی که دارای پیروکسن های منوکلینیک است پلاژیوکلاز آنها اسیدی تر است و بالاخره سدیک ترین پلاژیوکلازها با نوریت ها و هیپریت ها دیده می شود.
ساخت و بافت گابروها
گابروها معمولا دارای بافت دانه ای با دانه های متوسط تا درشت و نیم شکل دار هستند. بافت پگماتیتی خیلی به ندرت در این سنگها دیده می شود. بافت پورفیری کمیاب است ولی بافت گنیسی و نوار ممکن است دیده شود. هم پلاژیوکلازها و هم الیوین های این سنگها ممکن است کم و بیش بصورت موازی باهم قرار گرفته باشند. یکی دیگر از بافت های معمولیین سنگها بافت افی تیک است که در آن تعدادی بلور نسبتا ریز پلاژیوکلاز در داخل بلور درشت پیروکسن دیده می شود و معرف تبلور همزمان این دو کانی در سنگ است.
محل تشکیل گابروها گابرو ونوریت معمولا در حاشیه باتولیتها و بصورت توده های نفوذی که در اولین مراحل باتولیت های مرکب بوجود می آید و همچنین بصورت توده های نفوذی مستقل که ممکن است مطبق نیز باشد. همچنین ممکن است به صورت طبقاتی در بین توده های مطبق پریدوتیتی دیده شوند.
کاربرد
گابرو هم به عنوان سنگ لاشه (در جاده سازی، ساخت تونل و پل سازی) و هم به عنوان سنگ تزئینی و نما در فضاهایی و بیرونی ساختمانها کاربرد دارد. در اکثر کشورهای جهان این نوع سنگ در صورت آلتره نبودن یکی از بهترین انواع سنگ ساختمانی محسوب می شود. درون
تمیز کردن نمای ساختمان
برای این منظور نکاتی را باید در نظر گرفت:
به طور مسلم در مواقع بنایی روی سطح دیوار های آجری ، سنگهای نما، اندودهای سیمانی و اندودهای شیمیایی ملات پاشیده می شود.
شوره سفید رنگ در آجرهایی دیده می شود که در اثر مکش آب و یا جذب رطوبت، نمکهای موجود در گل پخته را به شکل کپک بر سطح آجر کاری ساختمان نمایان می سازد.
رشد خزه ها نیز بر دیوار نما اشکالاتی ایجاد می کند و باید زدوده شوند زیرا ریشهاهای فرعی در بند آجرکاری که ملات خاکی دارد اثر می کند و باعث لقی و جابه جایی آجرها می شود. همچنین حشرات و باکتریها لابه لای شاخه ها و برگهای خزه ها لانه می کنند و زندگی انسان را دچار مخاطره می سازد.
پاشیدگی قیر یا آسفالت در سطح دیوار و نما به هنگام کار
پاشیدگی قیر یا آسفالت در سطح دیوار و نما به هنگام کار
رنگهای روغنی مانند نقاشیها وشعارنویسی دیواری
روش تمیز کردن
تمیز کردن نما بامواد شیمیایی
1.اسید قوی فلوئوریدریک
2.اسید فسفریک
3. تمیز کردن به وسیله بخار آب
4.قابل توجه اینکه قبل از استفاده از مواد شیمیایی
جهت تمیز کردن کل نما، سطح کوچکی را
بطور آزمایشی تمیز می کنیم و پس از اطمینان
از اینکه اشکالی پیش نخواهد آمد نما را پاک می کنیم.
تمیز کردن سنگ پلاک و اندود سیمانی
1.برای تمیز کردن گرد و غبار نماهایی که از سنگ مرمر و تراورتن است از پاشیدن آب استفاده می کنیم.
2. پس از روش ماسه پاشی در وضع خشک یا تر بهتر است با دستگاه فشار آب ، سطح را تمیز کنیم.
3. از محلولهای رقیق اسید فلوئوریدریک و بی فلوئور آلومینوم نیز با احتیاط کامل می توان برای تمیز کردن سنگ گرانیت استفاده کرد.
4.برای تمیز کردن اندودهای سیمانی ، بتونی و سنگهای مصنوعی ریختگی با دقت کامل می توان از قلیاییهای بسیار رقیق استفاده نمود.
5.در مواردی که تمیز کردن اندودهای سیمانی با اشکال روبه رو است ، رنگ آمیزی نما اصولی به نظر می رسد.
تمیز کردن نمای آجری
1. بندهای آجرکاری گرد وغبار را بخود می گیرد و پس از نفوذ روطوبت و باران آب گل آلود بر نما جاری می شود. از اینرو پس از پایان بنایی با اسکنه نجاری و کاردک تیز و با برسی سیمی غبارگیری می کنیم و بندها را می تراشیم.
2.سطوح نما را با آب خیس می کنیم و سپس اسید کلریدریک رقیق به غلظت 10% را به برس لیفی آغشته می کنیم و محل مورد نظر را با آن مالش می دهیم. بعد از 10 دقیقه سطح را با آب شستشو می دهیم .
3.شوره سفید را می توان بصورت ورقه هایی با کاردک و برس پاک کنیم .
4. در مواردی احتیاج است شوره را بتراشیم و سپس محل مذکور را با آب بشوییم . در مواردی عمل شستن با آب را چندین با تکرار می کنیم تا شوره کاملاً پاک شود.
5.چنانچه شوره در سطح باقی بماند،
لکه ها را پس از خیس کردن سطوح
با اسید کلرئیدریک رقیق پاک می کنیم.
6.ممکن است سالها نمای آجری شوره
نزند اما با پیدایش رطوبت شوره نیز
ظاهرمی شود که اگر رطوبت را برطرف
کنیم شوره نیز از بین می رود.
طرق از بین بردن زنگ آهن
1.رطوبت و آب باران ، فلزاتی مانند آهن و فولاد را که در مجاورت سطح قرار دارند، به رنگ قهوه ای در می آورند و این رنگ بر سطح جاری می شود.
2.چنانچه رنگ ضخیم باشد ، محلولهای مذکور را حرارت می دهیم و همانطورکه داغ است ، سطح خیس را چندین با تمیز می کنیم.
3.در مواردی ، زنگ آهن به سطح نشست می کند که با محلول سیترات سدیم به نسبت 15% و گلیسیرین به اندازه 18% و آب گرم ، خمیری سفت مانند بتون می سازیم و چند روز روی لکه می گذاریم .
4. لکه های سبز متمایل به آبی ناشی از مس و برنز است که شاید براثر پیچ و مهره هایی از این جنس بوجود آمده وسطح نما را آغشته کرده باشند.
تمیز کردن دوده با شستشو
1.لکه هایی را که از دوده بخاری حاصل می شود ، می توان با آب گرم و مواد کف کننده بویژه صابون شست.
2.چنانچه دوده چرب باشد، دو تا سه با شستن با
آب و صابون تمیز می شود.
3.چنانچه دوده بسیار چرب باشد می توان از گل "
مهل " یا " تالک" و یا " تری کلروراتیلن" خمیری تهیه
کرد و بر سطح لکه گذاشت و پس از خشک شدن
سطح مذکور را با برس تراشید و چربی غلیظ را
از آن گرفت.
پاک کردن اثرات قیر و قطران
1- لکه های قیر وقطران را می توان تراشید واثرات باقیمانده آن را باخمیری که از ترکیب تالک و یا گل مهل حلالی همچون تولوئن و یا تریکلروراتیلن یا جوهرهای معدنی به دست می آید ، پاک نمود.
2- هنگام صبح که هوا سرد است ، با احتیاط کامل می توان با ضربه نوک کاردک قیر را از سطح کار تراشید.
3- می توانیم پارافین را روی محل یک که قیر بصورت مذاب و لکه بر سطح آجرکاری نشسته است بکشیم ولکه ها با پاک کنیم.
4- لوله های بخاریهایی که گالوانیزه نیستند در اثر آب باران و برف ، زنگ آبه قهوه ای رنگی در سطح نما ایجاد می کنند که با آغشته سازی محل به محلول پارافین، لکه ها از بین خواهند رفت.
5- اثرات موجود از لکه های قهوه ای منگنز را نیز با یک واحد " پراکسید هیدروژن" و یک واحد " اسید استیک" که در چهار واحد آب حل می کنیم ، می توانیم از بین ببریم.
6- در تماس چربی ها ی مرطوب با نما، رنگهای خاکستری وقهوه ای که از صمغ چوب و یا مازوت خارج می شود ، بر سطح نما اثر می کنند .
عوامل مخرب سنگ ها
فساد در سنگ
عامل اصلی فساد در سنگ ها اثر نمک های محلول بر آنها می باشد. آلودگی محیط، یخبندان و پوسیدگی در قطعات فلزی و وجود رگه های ضعیف و همچنین عملیات اجرایی ضعیف نیز موجب تخریب سنگ ها می شود.
اثر نمک های محلول
چنانچه رطوبتی که به همراه خود نمک های محلول دارد از سطح سنگ تبخیر شود مقداری نمک در سطح آن به صورت شوره و لایه ای هم در خلل و فرج سنگ باقی می گذارد. تداوم دور رطوبت-تبخیر موجب افزایش حجم بلورها و پوسته شدن سطح سنگ می گردد. لذا سنگ هایی که متخلخل ترند در برابر نمک های محلول حساس ترند.
آلودگی محیط
سنگ های دارای کانی کربنات کلسیم به خصوص در برابر محیط های اسیدی حساس هستند. اکسید گوگرد در محیط مرطوب و اکسیژن موجود در هوا تولید اسید سولفوریک می کند که بر سنگ های آهکی اثر می گذارد و تولید سولفات کلسیم می نماید. سنگ های آهکی و ماسه سنگ های آهکی در این مورد حساس ترند.
مرمر که اساسا کربنات کلسیم است مورد هجوم اسیدهای موجود در هوا قرار می گیرد و سطح صیقلی آن در مرور زمان زبر می شود. ولی به علت بافت متراکم و چگال آن کمتر تحت تاثیر عمل تبلور قرار می گیرد.
اثر یخبندان
تخریب بر اثر یخبندان در قسمت هایی از ساختمان نظیر محل درپوش ها، سایه بان ها، کرسی بنا و کف پنجره ها بیشتر دیده می شود. عموما سنگ آهک و دولومیت بیش از ماسه سنگ در معرض تهاجم اثر یخبندان هستند.
مرمر، شیت و گرانیت به علت تخلخل اندک تحت تاثیر اثر یخبندان واقع نمی شوند.[
پوسیدگی فلزات
آب بارانی که از سطوح مس و آلیاژهای آن به سطح سنگ آهکی می ریزد باعث ایجاد لکه های سبزرنگی می شود. زنگ زدگی حاصل از مواد آهنی و فولادی بسیار سخت و دشوار از روی سطوح متخلخل سنگ ها پاک می شوند. بیشترین آسیب دیدگی ناشی از انبساط زنگ زدن قطعات آهنی و فولادی داخل سنگ کاری نما رخ می دهد. به این منظور کلیه قطعات فلزی مورد استفاده در نصب سنگ نما باید ضدزنگ باشند.
آتش
آتش به ندرت موجب تخریب کلی در کارهای سنگی شود. ولی سطح نمای گرانیت، مرمر و ماسه سنگ ها ممکن است در اثر آتش سیاه یا خرد شوند.
سنگ های آهکی عموما تحت تاثیر آتش قرار نمی گیرند، فقط سنگ های با رنگ روشن به علت اکسید شدن آهن موجود در آنها برای همیشه صورتی رنگ می شوند.[
آنچه در نما سازی باید مد نظر قرار گیرد پیوند صحیح واصولی نما با اسکلت ساختمان است . تاکید بر این موضوع به خصوص در نماهای شیشه ای به سبب بحث زلزله مورد توجه است.
اتصالات وترکیبات نما با زیرساختار سازه:
ارگ بم
مسجد جامع کاشان
باید اذعان داشت که در واقع نمای ساختمان متعلق به مالکین آنها نیست بلکه بخش عمده ای از بدنه خیابان هاست که آن هم متعلق به مردم است و حق مسلم هر شهروند است که در گذر از خیابانها نماهای زیبا و اصیل و برگرفته از فرهنگ و تمدن خود را ببیند.
نماها به سه دسته نماهای سنتی ،نیمه سنتی،نوین تقسیم بندی میشوند
سی و سه پل اصفهان
باتوجه به ذیق وقت و از طرفی نیز اکثر دانشجویان به طور کامل با این نماها اشنایی کامل دارند بنده فقط به توضیحات مختصری و گرفتن عکس از نماهای مختلف اکتفا کردم.
انواع نمای های رایج و مرسوم از نظر متریال مورد استفاده
آجرنما
سنگ نما
ابزار سیمان یا نمای رومی
نمای سرامیک
نمای سیمانی
سنگ بادبر و….
در نماسازی با آجر ارجح است آجر نما به طور همزمان با آجر پشتکار چیده شود و باید ضخامت این دو آجر یکسان یا تقریبا یکسان باشد تا هر دو رج روی یک ملات چیده شود در صورتی که اجر نما پس از احداث دیوار کار چیده شود باید با مهار کردن مفتول ها فلزی در داخل ملات پشت کار و قراردادن سر ازاد این مفتول در ملات اجر نما این دو قسمت اجر کاری به هم متصل گردند فاصله این مفتول ها در هریک از جهات افقی و قائم نباید از 50سانتی متر بیشتر باشد.
1- نمای آجری:
2- نما سازی با سنگ پلاک :
در صورتی که سنگ ها به صورت پلاک به صورت قائم نصب شوند باید با تعبیه اسکوپ و یا مهار مناسب دیگری از جدا شدن و فروریختن در موقع بروز زلزله جلوگیری شود در نماسازی با سنگ غیر پلاک که قطعات سنگ به صورت افقی روی هم چیده می شود نابع مقررات نماسازی با اجر بوده که در بالا توضیحات کامل ارائه گردید.
نحوه اسکوپ کردن نیز با ایجاد برشهایی در قسمت ابتدا و انتهایی عرض سنگ و گیردار کردن سیم مفتولی در برش ها صورت می پذیرد که پس از اجرا با ملات درگیر شده و از جدا شدن و خطرات ناشی از آن جلوگییری می کند.
نمای سنگ بادبر:
3- ابزار سیمانی و نمای رومی :
نمای سیمانی:
مخلوطی است ازسیمان وماسه با عیار 250تا300 کیلوگرم برمترمکعب ساخته شده .
در ابتدا کرم بندی وسپس بین کرم ها پر می گردد.
انواع نماهای نوین در ساختمان:
1- سفال نقش برجسته
2- کامپوزیت
3- شیشه
4- وال استون و متیوس
5- سنگ های آذرتاب
1- الوبوند 2- ال کلد 3- الکو بست 4- الوتایل
انواع کامپوزیت پانل های رایج در بازار:
مزایای استفاده از ورقهای کامپوزیت
1- شکل پزیری آسان
2- سبکی وزن
3- تنوع رنگ 4- نصب سریع
5- تنوع طرح های اجرایی
6- مقاومت در برابر شرایط جوی
7- نگهداری و نظافت آسان
8- عایق صوت و حرارت
9- پایداری در برابر حریق
10- مقاوم در برابر باران های اسیدی و مواد شیمیایی
11- مقاوم در برابر U.V آفتاب
مقایسه وزن انواع مصالح نما در هر متر مربع
Kg101 سنگ گرانیت و مصالح زیر سازی
Kg 81 انواع نمای سیمانی و پوشش
Kg 8 ورق کامپوزیت با زیر سازی
الوبوند نام تجاری تکنولوژی ورق های کامپوزیت ساخت شرکت تکنولوژی ساختمانی امریکا در ایالت دنور میباشد. این ورق محصولی کامپوزیت مشتمل بر دو لایه الومینیوم میباشد به طوری که مابین این دو لایه یک هسته ترموپلاستیک توسط فرایند فشار مضاعف قرار گرفته است این نسل جدید تکنولوژی نصب فنی و شیمیایی موجب گردیده است که ورقهای الوبوند به صورت یکپارچه نصب گردند. در ورق های الومینیوم مورد استفاده در نمای خارجی ساختمان پوسته رویی الومینیوم توسط pvdf kynar500 روکش گردیده است پوسته پشتی توسط کروم ابکاری شده است.
الوبوند
ویژگی و مزیت الوبوند:
1- وزن سبک ، استحکام بالا و مسطح بودن الوبوند سبب شده است که این ورق به عنوان انتخابی مقرون به صرفه جهت استفاده در نمای خارجی و داخلی ساختمان گردد.
2- مقاومت در برابر شرایط جوی و برخورداری از شاخص های صدایی و گرمایی بسیار بالا
3- تنوع رنگ بسیار بالا ، الوبوند را به رویای معماری برای نمای داخلی و خارجی ساختمان تبدیل کرده است.
4- تکنولوژی استفاده شده در ورق الوبوند امریکا سبب شده که این محصول از 10 تا 15 سال ضمانت شود(pvdf kynar500 )
5- قابلیت انعطاف پذیری بسیار بالا از ورق الوبوند محصول چند منظوره ساخته شده است
عرض استاندارد : 1220 میلی متر عرض های موجود : 1550،1500،1250،1000 میلی متر طول استاندارد : 2440 میلی متر ضخامت موجود : 1،2،3،4،5،6 میلی متر
ابعاد ورق های الوبوند:
تنوع طرح و رنگ الوبوند به همراه قابلیت شکل پذیری بسیار بالا و استحکام و مقاومت جوی پاندول را از این محصول رویایی معمار گونه ساخته شده است.
رایج ترین موارد استفاده کامپوزیت پانل به شرح زیر می باشد :
1- نمای خارجی ساختمان
2- ستون های مدور
3- قالب بندی دیوارها
4- زیر طاق و ستون ساختمان
5- قالب بندی دیوارها
6-پارتیشن و سقف فلزی
7-اطراف نمای پنجره
8-چهار چوب و قاب در
9- نمای ورودی فروشگاه
10- غرفه های نمایشگاه
آل کلد:
Al-clad به سبب ویژگی های منحصر به فرد پاندول مانند سطح هموار یکنواختی رنگ فوق العاده استحکام مقاومت در برابر ضربه قابلیت اجرایی و مقاومت در برابر حریق انتخابی ایده ال برای اراستن ساختمان های مرتفع است.
Al-clad از دو ورق الومنیوم به قطر 0.5میلیمتر که یک هسته معدنی ضد احتراق در میان دارند تشکیل یافته است . برای ساختن پنل ها از ماشین الات و ایزار الات معمولی نجاری و الومینیوم کاری استفاده شود.
Al-clad و alpolic در رنگ های متنوع و گوناگون مانند رنگ های سالید،متالیک،افشان و مجموعه های سنگی عرضه می شود.
پنل های الکوبست:
1- نیروی انقباض عالی
بهمراه متغیر های تجهیزات پیشرفته و کنترل کامل ، پانل هوا یوان با اشکال مستطیلی شکل با نیروی انقباض عالی علامت گذاری شده و نیروی خمش سخت با بارهای الکتریکی سنگین و همچنین نیروی مقاومت در برابر اب و هوا
2- فرایند نصب اسان
پانل هوا یوان به دلیل سبکی وزن به اسانی نصب می شود (3.5 تا 5 کیلوگرم)
هرگونه برش ، خمش ، قالب بندی ، چفت کردن ، به یک سو تا کردن و انحنا بوسیله ساده ترین ابزار با استفاده از چوب و فلز تزئین داخلی و خارجی می تواند به طور همزمان با کارایی فراوان و کوتاه تریم زمان انجام کار انجام پذیرد.
3- ضد حریق بودن
هوایوان دارای علامت پانل کامپوزیت ضد حریق قابل نصب در وسایل ضد حریق می باشند پانل کامپوزیت هوایوان دارای لایه داخلی پلاستیک پلی و ینیل پیراسته شده بدون زهراگین شدن و پوشش لایه الومینیوم غیر قابل اشتعال در دو سو ، این ماده ضد حریق با خصایص و نیازهای تعیین شده در نظام نامه ساختمان دارای جایگاه مناسب می باشد.
4- مقاومت عالی در برابر فشار یا ضربه
این خصیصه بطور برجسته نشان دهنده مقاومت ضرب ، خمیدگی و سفتی پانل مذکور بوده و زمانی که متحمل سایش ماسه و سنگ توسط باد می شود صدمه نخواهد دید.
5- مقاومت عالی در شرایط جوی
پانل هوایوان با فلورو کربن و رزین پوشیده شده و با وزن سبک و به هم پیوستگی قوی و مقاومت فلز قلیایی و مقاومت در برابر اشعه ماورائ بنفش ، این پانل می تواند 20 سال بدون محو شدن رنگ مورد استفاده قرار گیرد.
6- تنوع رنگ
المان پانل های رنگ امیزی شده و پانل Henkel با استفاده از فناوری مذکور قابل کوبیدن حتی با نیروی بسیار قوی در رنگ های متنوع با انتخاب شما می باشد .
7- نگهداری آسان
پانل هوایوان مقاوم در برابر الودگی هوا بوده و نگهداری و تمیز کردن ان توسط تمیز کننده طبیعی اب می باشد و پس از چند سال مصرف پس از تمیز کردن همچون قبل به نظر می آید.
نحوه زیر سازی کامپوزیت به صورت پروفیل های آلومینیومی و فولادی قاببندی شده می باشد که پانل ها توسط پرچ متصل می گردند و مابین آنها با سلیکن یا لاستیک های مخصوص درز بندی می شود. ضمنآ در طرح هایی که ورق احتیاج به خم زیاد دارند مثل ستون ها با استفاده از دستگاه های نورد این کار میسر می شود.
مزایای سیستم نماسازی شیشه ای 1- زیبایی و ظرافت دید 2- امکان استفاده از بازشوهای پنهان در نما 3- سهولت تعویض و نظافت شیشه 4- عدم نیاز به زیر سازی اهنی 5- دوام – زیبایی و کارائی و تنوع در رنگ 6- امکان استفاده از پروفیل های گرما بند جهت جلوگیری از اتلاف انرژی
نمای شیشه ای:
نمای شیشه ای امروزه با عناوینی جدید چون فریم لس ،اسپایدر مورد تقاضای کارفرمایان می باشد.
پانل های والستون که برای اولین بار در کشور آلمان ساخته شده اند.
سنگ های متیوس و آذرتاب:
در پایان بررسی مبحث طراحی نما:
1- دستی: اسکیس
2- نرم افزار:
Auto Cad
3D Max
Archicad
Maya
اسکیس
3D
نحوه نصب نما به بدنه با استفاده از صفحانی که از قبل در ساختمانها تعبیه شده اند یا در پایان توسط رل بلت به بدنه پیچ می شوند یا جوش می شوند صورت می پذیرد. ضمنا نوعی نما که با فناوری نانو تهیه گردیده به بازار عرضه شده است.
مصوب نشست بیست و پنجم آذر ماه 1387 شورای عالی شهر سازی و معماران ایران استفاده از نمای پرده ای شامل آلومنیومی، شیشه ای، کامپوزیت و از این قبیل در جدار بیرون و قابل مشاهده از عرصه های عمومی ضمنا رعایت مبحث 4 مقررات ملی ، برای کلیه بناهای دولتی و عمومی ممنوع بوده و استفاده از این مصالح صرفا در درون بنا مجاز است به ساکنین ابنیه موجود فرصت داده می شود تا ظرف سه سال ، با اولویت بنا های دولتی و عمومی به اصلاح نمای این ابنیه با مصالح جایگزین که توسط کمیته معین می شوند بازسازی نمایند.
با تشکر از توجه شما