تارا فایل

ویژگی شهر های جهان سوم


استاد: جناب آقای دکتر منوچهر مکی
دانشجو: محمد کاظم زاده
رشته: شهرسازی
درس: روش تحقیق

دانشگاه هنر و معماری کمال الملک نوشهر
ویژگی شهر های جهان سوم

این جهان اول تا جهان سوم طبقه بندی جالبی است. می گویید نه؟ این متن را بخوانید تا بفهمید که واقعا”بعضی مواقع جهان چهارم و پنجم هم لازم میشود!
ب.پاسخگویی به مردم
جهان اول:شرکت تویوتا به دلیل نقص فنی خودروهایش رسما عذرخواهی می کند و خسارت می دهد و اعلام می کند حاضر به عودت خودروها نیز هست.
جهان دوم:شرکت خودروسازی سایپا اعلام می کند پراید هیچ مشکل ایمنی ندارد و همه قطعاتش هم استاندارد خوبی دارند!
جهان سوم:سوریه پراید سایپا که خود سایپا روی هر کدامش چهار میلیون سود می کند را از ایران میخرد و معادل یازده میلیون به مردم سوریه فروش می کند!
ج. مبارزه با فساد
جهان اول:دادگاهی در چین ”وانگ هوایوان”را به دلیل فساد اقتصادی و دریافت رشوه و فرار از پرداخت مالیات در دوران تصدی اش به مرگ و تصرف اموالش محکوم کرد.
جهان دوم:رسوایی مالی یکی از نمایندگان پارلمان انگلیس، مایکل مارتین رئیس مجلس عوام این کشور را به استعفا واداشت. وی از کمبود نظارت در دوران تصدی خود رسما”از مردم انگلیس عذرخواهی کرده است.
جهان سوم:آقای …که گفته میشود دارای پرونده فساد اقتصادی است و مدرک جعلی نیز دارد با ارتقای درجه به سمت …منصوب گردید. در حکم انتصاب وی آمده است:با توجه به شایستگی، تعهد، تجربه و توانمندی جنابعالی را به سمت …برمی گزینم.

ویژگی شهر های جهان سوم
2

د.شفافیت مسئولان
جهان اول: باراک اوباما وضعیت اقتصادی کشورش را رو به بهبود توصیف کرد اما معتقد است کماکان نرخ بیکاری و تورم نگران کننده است.

جهان دوم:نخست وزیر چین ضمن رد ادعای کاهش رشد اقتصادی بر واقعی بودن ارزش یوان واحد پول چین و رشد صادرات به دنیا تاکید کرد.

جهان سوم:دولت ایران رشد اقتصادی ایران را حدود هشت درصد اعلام کرده اما آمارهای مجلس حاکی است که رشد اقتصادی فقط در حد یک درصد بوده است! مسوولان اقتصادی ایران ضمن تاکید بر محرمانه بودن آمارهای اقتصادی معتقدند رشد اقتصادی ایران در سالهای اخیر بی سابقه بوده و بیکاری و تورم کنترل شده است.

ویژگی شهر های جهان سوم
3

نقل قول بسیار جالبی از دکتر حسابی ، در پاسخ به یک دانشجوی نروژی که پرسید:

استاد، شما که خود از جهان سوم می آیید، "جهان سوم کجاست ؟؟"
که وی در پاسخ گفته است:

"جهان سوم جایی است که هر کس بخواهد مملکتش را آباد کند، خانه اش خراب می شود و هر کس که بخواهد خانه اش آباد باشد باید در تخریب مملکتش بکوشد." 

گذشته از ژرفای این گفتار و اینکه مسلما مجموعه ای از عوامل اجتماعی، تاریخی، فرهنگی و سیاسی در ایجاد این واقعیت دخیل هستند، می توان براین اساس "شهرسازی در جهان سوم" و دلایل عدم موفقیت آن و معضلات فراوانی که برنامه ریزان و طراحان شهری در کشورهای در حال توسعه با آن مواجه هستند را مورد ارزیابی و بررسی قرار داد.

ویژگی شهر های جهان سوم
4

ویژگی شهر های جهان سوم
5
بویژه آنکه امروزه شالوده تمامی نظریه های جدید شهرسازی در پاسخ به این پرسش استوار است که "چه کسی از نتایج و عواقب این تصمیم یا طرح و برنامه در شهر سود می برد؟" و با توجه به تاکید بیش از پیش بر افزایش دامنه مشارکت مردم در طرحهای توسعه شهری و این واقعیت تلخ که در کشورهای جهان سوم همواره منافع فردی نه در مقابل بلکه در تضاد با منافع عمومی قرار دارد می توان دریافت که چرا در این جوامع مشارکت مردم در شهرسازی امری صوری و ظاهری و نه به معنای واقعی است.
گرچه تقابل منافع فردی با عمومی در تمامی کشورها وجود دارد اما در ممالک پیشرو بدلیل وجود قوانین مناسب و پشتوانه های اجرایی متناسب همچنین درونی شدن ارزشهای دموکراتیک در افراد بواسطه آموزشهای همگانی نوعی تعامل و تعادل در این زمینه بوجود آمده است. امری که متاسفانه در کشورهای جهان سوم اصولا امکانپذیر نبوده و افراد را به انتخاب فقط این یا آن ناگزیر می نماید. در همین رابطه بارها با متخصصانی برخورد کرده ام که بدلیل طرفداری از اصول علمی و کارشناسی به داشتن منافع فردی متهم گردیده و طرد گردیده اند!
به هر حال به نظر می رسد که تعیین دامنه منافع فردی و عمومی و چگونگی ایجاد تعامل میان این دو در کشورهای جهان سوم از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و نیازمند مطالعات و پژوهش های دقیقی در این رابطه می باشد. امری که در صورت تحقق، حداقل در شهرسازی می تواند به ارتقاء کمی و کیفی پارادایم این رشته و رفع بسیاری از معضلات موجود منجر گردد.

ویژگی شهر های جهان سوم
6
عوامل موثر در سیستم های شهری کشورهای جهان سوم
سیستم های شهری بیشتر کشورهای جهان سوم با اقتصاد بازار اداره می شود و دارای دو جریان موثر است رشد : 1-سریع جمعیت شهری 2- افزایش تمرکز جمعیت و فعالیت های اقتصادی در بزرگ ترین شهرها.
یکی از مسائل مهم کشورهای جهان سوم کنترل شهرهای بسیار بزرگ و کیفیت ناموزون سلسله مراتب شهری است. توسعه شهرهای بزرگ در نقاط مختلف دنیا مسائلی را در سلسله مراتب شهری ظاهر می سازد زیرا شهرهای بزرگ، هزینه های شهری بیشتر می طلبد و در آن قیمت زمین، قیمت مسکن، اجاره بها، هزینه آمدوشد و هزینه های مربوط به آلودگی های هوا و آلودگی های صوتی خیلی بیشتر از هزینه های مصرف شده در شهرهای میانی و کوچک گزارش می شود. در برابر این هزینه ها و نارسایی ها، شهرهای بزرگ جهان سوم دارای امتیازاتی هستند از جمله دارا بودن سیستم تامین مصرف جمعی، بیمارستان های مجهز، کتابخانه ها، تئاترها، موزه ها، خدمات آتش نشانی و پلیس کارآمد. متاسفانه در بیشتر کشورهای جهان سوم این قبیل خدمات در مناطق پردرآمد شهری ارائه می شود. در بیشتر کشورهای جهان سوم، شهرهای کمتر از یک میلیون نفر، فرصت های اشتغال کمتری در اختیار نیروی کار شهری قرار می دهند.

تجهیزات فضاهای شهری
طراحی ساختمان ها را می توان به معماران و طراحی راه ها را به مهندسان سویل واگذار کرد؛ اما مسوولیت طراحی پهنه بدون صاحبی که در این میان قرار دارد، نامشخص و نابسامان است. با وجود این ، طراحی فضاهای ضهری با تمامی تسهیلات و تجهیزات ، محیط مناسبی برای زندگی و فعالیت شهری فراهم می آورد.
از چند دهه ی پیش تا کنون آگاهیهای تازه ای درباره ی فاز(منطقه) های شهری پدید آمده است و بار دیگر خیابان به عنوان فضایی برای زندگی – نه صرفامحلی برای عبور و مرور وسائط نقلیه مطرح شده است این نگرش را می توان از برخی جهات ,بازگشتی به شیوه استفاده از خیابان ها پیش از تسلط اتومبیل دانست
اهمیت طراحی مناسب عناصر منظر خیابان که خصلت ویژه خیابان را بدان باز می گرداند امری است که دوباره کشف شده است در نهایت این تجهیزات همه جا یا بر کیفیت خیابان ها می افزاید ویا از آنها می کاهد .
ویژگی شهر های جهان سوم
7

صحنه ی خیابان های معاصر با به ریختگی فراوان اثاثیه و تجهیزاتش پدیده ای نسبتا جدید است اگر به یکی از عکس های قدیمی نگاه کنید در آن معدودی تیر برق نیمکت یک فواره آب و تعداد محدودی تابلو علامت در نمای طبقه همکف ساختمان ها مشاهده می کنید . به تدریج تاسیسات مختلف روشنایی سرد و بی احساس (فلورنست )خیابان ها و توقف سنج (پارکومتر)ها همراه با انبوهی از آگاهی ها و علایم تبلیغاتی برای جلب توجه مردم ظاهر شدند . ظرف های پلاستیکی و یکبار مصرف فرهنگ دور ریختن خود ظرف و در نتیجه سطل های زباله را به همراه آورد که در همه جا به چشم می خورد
درابتدا این اجزای مختلف تجهیزات خیابانی به شیوه ای ناهماهنگ طراحی می شوند . این وضع را تنوع مواد جدید وخیم تر کرد . اما با ظهور طرحهای احیای شهری نظیر خیابان های پیاده معابر ساحلی و نواحی تاریخی توجه بیشتری به اهمیت طراحی منظر خیابانی از جمله سنگ فرش و تجهیزات خیابانی معطوف شده است.
ویژگی شهر های جهان سوم
8

ویژگی شهر های جهان سوم
9

هویت بخشی در طراحی منظر خیابانی (منظرشهری)

اثاثیه و تجهیزات خیابانی در هویت بخشیدن به یک مکان با ایجاد یا اصلاح فضاهای شهری کمک موثری می کنند برای مثال با استفاده از آب نما می توان یک کانون ایجاد کرد و ورودی ها و لبه ها را از طریق مکان یابی درست تیرهای چراغ برق و درختان مشخص نمود
پرو‍ژه های احیای فضاهای شهری ؛چه بزرگ ؛چه کوچک و چه به صورت طرح های پیاده سازی یا تعویض پیاده روها فرصت هایی برای طراحی مجدد و همه جانبه اثاثیه خیابانی فراهم می آوردند اصلاح روسازی خیابان ها و اثاثیه آنها به نوبه یخود تاثیر متقابل بر املاک مجاور باقی می گذارد و انگیزه ای برای مردم ایجاد می کند تا کیفیت ساختمان های خود رابهتر کنند و به محیط خویش مباهات نمایند
ویژگی شهر های جهان سوم
10

ملاحضات طراحی

انتخاب و استقرار عناصر تجهیزاتی و خیابانی طبق سنت توسط مهندسان و اغلب به شیوه ی خاصی انجام می گیرد و در نتیجه هیچ گونه انسجام طراحی ویژه ای درآنها به چشم نمی خورد اقلام و اجناس اغلب با توجه به هزینه پایین آنها انتخاب شده و توجهی به مناسب بودن ؛دوام و امتیازهای زیبایی شناختی آنها نمی شود و بیشتر بیانگر نگرشی مصلحت گرایانه است تا روش طراحی سنجیده .
ویژگی شهر های جهان سوم
11

خصوصیات شهرهای جهان سوم
شهر های انگلی
واژه جهان سوم برای اولین بار در سال 1952 به وسیله آلفرد سوی در دوران جنگ سرد درباره کشورهایی به کار رفت که جزء کشورهای غیرمتعهد بودند و به هیچ بلوک سیاسی پیوستگی نداشتند، این اصطلاح در آن زمان دارای بار سیاسی بود. منظور از کشورهای جهان سوم جوامعی است که از نظر اقتصادی – تکنولوژیکی در مقام مقایسه با کشورهای صنعتی مدرن در سطح پایین تری قرار دارند.

ویژگی شهر های جهان سوم
12

شهرهای صنعتی مولدند شهر انگلی به نظر بی اف هوزلیتز شهری است که از نظر اقتصادی، اجتماعی و فعالیت های سیاسی بر یک حوزه تسلط کامل داشته باشد و در نقاط مختلف آن تاثیر منفی بر جای گذارد. شهرهای کشورهای صنعتی خود مولدند و جریان کالا میان شهر و روستا و منطقه نفوذ را برعهده دارند رابطه ای که هیچ گاه یک طرفه نیست بدین سان ملاحظه می شود که در شهرهای انگلی جهان سوم، همواره میان شهر انگلی و منطقه نفوذ آن در مبادله مازاد عدم توازن دیده می شود، توزیع مجدد مازاد از حوزه های پیرامون به طرف شهر انگلی صورت می گیرد ،نیروهای شهر مسلط انگلی حوزه های روستایی و منطقه نفوذ را مجبور می سازند تولیدات خود را جهت مصرف به مادرشهر صادر کنند و جریان مازاد همیشه یک طرفه است. در شهرهای جهان سوم نخبگان و قدرتمندان در مادر شهرهای بزرگ یا شهرهای مسلط زندگی می کنند و در نتیجه سرمایه گذاری در این شهرها، این تعداد معدود بر کل جامعه تسلط می یابند و تقسیم کار قشربندی میان شهر و حوزه های روستایی به موازات تقسیم کار و قشربندی در داخل مادر شهرها تکمیل می شود.

ویژگی شهر های جهان سوم
13

جوامع جهان سومی از خصوصیات اقتصادی مشترکی برخوردارند. یکی از این خصوصیات عبارت است از وابستگی اقتصادی به کشورهای صنعتی مدرن بدین معنی که اغلب این کشورها از نظر نیازهای اقتصادی – تکنولوژیکی به کشور مادر متکی هستند. خصوصیت اقتصادی دیگر عبارت است از فقر عمومی و ساختار اقتصادی – کشاورزی. ساختار اقتصادی و اجتماعی این کشورها انسجام لازم برای توسعه و گسستن از زنجیر سرمایه داری جهانی را ندارند.
ویژگی شهر های جهان سوم
14

یکی دیگر از ویژگی های جوامع توسعه نیافته خصلت دوگانگی است. ما می توانیم این خصلت را در دو بخش صنعتی و سنتی این جوامع به وضوح ببینیم. بخش صنعتی تحت سازماندهی خاص نظام بین المللی سرمایه داری اداره می شود و از ویژگی ها و خصوصیات این نظام برخوردار است ولی بخش سنتی بیشتر بر پایه تولید سنتی متکی بوده و انگیزه تولید در این بخش جهت رفع نیازمندی های اولیه و حفظ بقای انسان است. مقاله حاضر سعی دارد موضوعات پیش گفته را بسط و گسترش دهد.

ویژگی شهر های جهان سوم
15

به رغم اختلاف و تنوع در ساخت کشورهای توسعه نیافته، همگی آنها دارای ویژگی های بنیادی زیر هستند:
الف- ویژگی های اقتصادی: 1- وابستگی اقتصادی 2- سطح بالای بیکاری و کم کاری 3- سطح نازل درآمد سرانه 4- وابستگی به تولیدات کشاورزی و مواد اولیه صادراتی.
ب- ویژگی های غیراقتصادی:
1- سطح پایین زندگی عمومی 2- سطح پایین بهره وری 3- عدم توزیع عادلانه ثروت 4- بی کفایتی دولت ها 5- نرخ بالای رشد جمعیت 6- وضع بد بهداشت همگانی 7- سطح بالای بی سوادی 8- دوگانگی.

ویژگی شهر های جهان سوم
16

فراشهرنشینی که در کشورهای جهان سوم، باعث ایجاد مادرشهرهای هشت، 15 و 26 میلیون نفری می شود، نشان دهنده عمق بیماری ساخت های اجتماعی و اقتصادی آنهاست.این روند که حاصل تسلط استعمار نو، ساخت های ناهمگون داخلی و در نهایت تبعیت کورکورانه از اقتصاد روستایی، کلیت نظام اجتماعی، اقتصادی کشورهای جنوب را در معرض خطر قرار داده است.
در مورد خصلت دوم می توان گفت رشد سریع جمعیت شهرنشینی در این جوامع ناشی از نیاز رشد اقتصادی آنها نیست بلکه ناشی از وضع بد اقتصادی روستاهاست و موجب می شود جمعیت روستایی برای فرار از بیکاری و سطح زندگی پایین به طرف شهرها حرکت کنند ولی به علت عدم پویایی اقتصاد جامعه، آنها نمی توانند در نظام اقتصادی شهر ادغام شوند و با روآوردن به کارهای فرعی در حاشیه قرار می گیرند.

ویژگی شهر های جهان سوم
17

خصلت سوم، توزیع نامتناسب نظام شهری است، بدین گونه که معمولاً یک شهر بزرگ که اندازه آن گاهی پنج تا 10 برابر اندازه شهر دوم است، ایجاد می شود که فعالیت های اصلی اقتصادی و سیاسی کشور در آن متمرکز است. در این شهرها حداقل فعالیت در بخش های تولیدی و حداکثر جذب در بخش اقتصاد غیررسمی شهرها دیده می شود. این روند به تدریج مقدمه قطبی شدن شهرهای جهان سوم را فراهم می کند.
ویژگی شهر های جهان سوم
18

ویژگی های شهرهای جهان سوم:
تاکید بر چهار موضوع زیر می تواند سیاست واقعی شهرهای جهان سوم را ترسیم کند:
1- مورفولوژی شهری: کاربری زمین در شهرهای دو قطبی جهان سوم، بازتابی از شیوه سرمایه داری غربی است که به صورت مداخله اجباری در فرهنگ سنتی شهر صورت گرفته است.
در مورفولوژی شهری شهرهای جهان سوم بیش از تسلط اقتصاد و فرهنگ غربی، فضاهای بازشهری تنها در اطراف موسسات عمومی مانند، میدان ها شهر، مساجد، معابر، گاهی هم در مراکز محله دیده می شد و شهرها دارای دیوار بود. در بخش قدیمی شهرها واحدهای مسکونی با حیاط وسیع و با خلوت گزینی ساکنان آن، آرامش و آسایش خاصی برای خانواده ها ایجاد می کرد اما امروزه در مورفولوژی شهرهای جهان سوم دو بخش کاملاً مجزا دیده می شود:

ویژگی شهر های جهان سوم
19

بخش قدیمی با مورفولوژی سنتی، بخش جدید با مورفولوژی غربی که با بررسی و مقایسه این دو بخش می توان بسیاری از مسائل شهری را ریشه یابی کرد.
2- اکولوژی اجتماعی: برخلاف گذشته امروزه در شهرهای جهان سوم، عامل اقتصادی، تعیین کننده اکولوژی اجتماعی شهرهاست. همانطور که در بخش های معینی از شهر یا حاشیه آن را مهاجران روستایی اشغال کرده اند در مقابل، طبقه پردرآمد شهری نیز مناطق زیبا با فضای سبز و هوای پاک را برای اقامت خود برگزیده اند. عده ای از محققان معتقدند در صورت وابسته شدن شهرهای جهان سوم به اقتصاد جهانی، این قبیل شهرها در عین زیبایی به شهرهای فقیری تبدیل می شود که از نظر کمیت و کیفیت همواره بر فقر آنها افزوده می شود.تحرک اجتماعی به ندرت در شهرهای جهان سوم دیده می شود؛ زیرا در بیشتر موارد با میزان آموزش رابطه مستقیم دارد.
ویژگی شهر های جهان سوم
20

در حالی که همه آموزش ها و تحصیلات دانشگاهی را طبقه پردرآمد و طبقه متوسط شهری به خود اختصاص داده اند. به همین دلیل روز به روز در شهرهای جهان سوم، تعداد مدارس خصوصی سطح بالا افزایش می یابد. در شهرهای جهان سوم، پایگاه شغلی افراد آموزش دیده از کارگران و افراد غیر ماهر و آموزش ندیده، ثابت تر و پردرآمد تر است و برای افراد آموزش ندیده تنها در شغل های اتفاقی و روزمره یا پیش روی، محل شغلی وجود دارد. در شهرهای جهان سوم، سطح زندگی، نوع شغل و درآمد کارگران غیرماهر گاهی از سطح زندگی، کیفیت شغلی و میزان درآمد پدران شان نیز پایین تر است.
ویژگی شهر های جهان سوم
21

3- اقتصاد شهری: شهرهای جهان سوم اقتصاد دوگانه ای دارند به طوری که بر اثر وجود نیروی کار غیرماهر فراوان در شهرها، میزان اشتغال این افراد نسبت به کل نیروی کار شهر، در بخش غیر رسمی برخی از این شهرها بین 60 تا 80 درصد افزایش دارد. تی مک گی معتقد است اقتصاد شهرهای جنوب آسیا می تواند در دو بخش جدا از هم مطالعه شود؛

الف- بخش جدید که سرمایه بر است
ب- بخش غیررسمی و سنتی که کارگر بر است که دوام این دو بخش (ساخت دوگانه اقتصادی) بر اقتصاد توسعه نیافتگی دلالت دارد.

ویژگی شهر های جهان سوم
22

4- جمعیت شهری: از نظر تاریخی، روند شهرنشینی و شهرگرایی در جهان سوم، امری غیرعادی محسوب می شود که امروزه همه مسائل کشورهای در حال توسعه را تحت تاثیر قرار داده است. از مسائل مهم شهرهای جهان سوم، بالا بودن تعداد کودکان و نوجوانان در کل جمعیت شهری است، چنانکه در آمریکای لاتین 40 درصد جمعیت 15 یا زیر 15 ساله هستند. این نسبت در کشورهای توسعه یافته صنعتی به 22 تا 25 درصد جمعیت کاهش می یابد. شهرهای بزرگ، پایتخت ها و مراکز بزرگ ناحیه ای در جهان سوم با مسائل زیر در گیرند:
ویژگی شهر های جهان سوم
23

1- مهاجرت های روستایی 2- بالا بودن سهم بخش غیر رسمی در اقتصاد شهری 3- آلونک نشینی 4- آلودگی های محیطی 5- میزان زیاد بیکاری 6- بالا بودن قیمت زمین و مسکن 7- نارسایی حمل ونقل عمومی 8- بالا بودن میزان امراض در نتیجه آلودگی های هوایی، صوتی و … 9- نارسایی تجهیزات شهری از قبیل درمانگاه، بیمارستان، مدارس، کتابخانه، محل های گذران اوقات فراغت و فضای سبز و … .
ویژگی شهر های جهان سوم
24

آنچه را که به عنوان ویژگی های شهرهای جهان سوم محسوب می شوند، می توان به شرح ذیل خلاصه کرد:
1- این شهرها دارای یک بخش غیررسمی بسیار چشمگیر هستند.
ویژگی های بخش غیررسمی به این شرح است:
1- فاقد سازمان مشخصی است.
2- از طرف هیچ سازمان دولتی و غیر دولتی حمایت نمی شود.
3- بدون تایید دولت ها به کار خود ادامه می دهد و در امر پیشه وری جواز کسب لازم ندارد.
4- ساعات کار منظمی ندارد.
5- به شاغلان بخش غیررسمی در روزهای بیماری یا هنگام استفاده از مرخصی های سالانه مزدی پرداخت نمی شود.
6-دارای ساعات کار بیشتر، درآمد کمتر، شرایط نامطلوب محل کار و محل اشتغال محدودی است.
7- درآمد شاغلان بخش غیررسمی نامنظم و نامطمئن است.

ویژگی شهر های جهان سوم
25

2- دارای جمعیتی ناهمگون متشکل از عده زیادی از مهاجران هستند.
در کشورهای در حال توسعه، شهرهای بزرگ با سیل عظیم مهاجران روستایی روبه رو هستند. شهر به عنوان یک متوقف کننده در مورد آنها عمل می کند. بعضی از مهاجران خوشبخت می توانند از دروازه طلایی شهر عبور کرده و خود را با شهر تطبیق دهند اما بعضی از آنها نمی توانند با شهر سازگاری داشته باشند و در نتیجه پشت دروازه شهر تشکیل مناطق حاشیه نشینی را به این شرح می دهند:
1- حاشیه نشینی از ویژگی های بارز شهرهای جهان سوم است.
2- بسیاری از شهرهای جهان سوم عمدتاً دارای یک پایگاه اقتصادی پیش صنعتی که شامل کشاورزی است، هستند.

ویژگی شهر های جهان سوم
26

3- از نظر وضعیت مکانی در نواحی ساحلی واقع شده اند (منعکس کننده وابستگی های
مستعمره ای هستند) 4- برای آنها وجود اسکان غیرقانونی و محلات زاغه نشینی (ساخته شده از مواد ساختمانی نامناسب) امری عادی است. 5- بیکاری و فقر در این شهرها از درصد بالایی برخوردار است. 6- مراکز تجاری آنها کمتر توسعه یافته است. 7- ویژگی مشترک بسیاری از شهرهای جهان سوم، نقش عجیب کشاورزی در اقتصاد شهری است. 8- شهرهای کشورهای در حال توسعه با نرخ بالای رشد جمعیت مواجه هستند. این نرخ بالای رشد جمعیت نه به خاطر رشد طبیعی جمعیت بلکه نتیجه مهاجرت های روستا شهری است.
ویژگی شهر های جهان سوم
27

در کشورهای جهان سوم به دلیل عدم برنامه ریزی و فقدان زیرساخت های مناسب، استقرار جمعیت انبوه به ویژه در شهرهای بزرگ، مشکلات و معضلات اجتماعی فراوانی را همچون ایجاد مساکن نابهنجار، افزایش آمار جرائم و بزهکاری های گوناگون و آلودگی های مختلف زیست محیطی را سبب شده است.

ویژگی شهر های جهان سوم
28

حدود نیمی از جمعیت شهرهای جهان با جمعیت بیش از یک میلیون نفر هم اکنون در جهان در حال توسعه زندگی می کنند. از 24 شهر بزرگ جهان 20 شهر در جهان در حال توسعه واقع شده است. و چهار شهر (بوئنوس آیرس، ریودو ژانیرو، سائوپائولو مکزیکوسیتی) در آمریکای لاتین واقع شده است. جمعیت شهرهای بزرگ اکثر کشورهای در حال توسعه به طور نامتناسبی در نقاط مختلف پراکنده شده اند. میزان رشد شهری در شهرهای کشورهای در حال توسعه (به میزان هفت درصد در سال) بالاتر از کشورهای توسعه یافته است. در کشورهای توسعه یافته میزان رشد شهری گاهی به کمتر از یک درصد در سال می رسد.
مجموعه شرایط حاصل از شهرگرایی در کشورهای جهان سوم، باعث ایجاد نابرابری های شدید اجتماعی – اقتصادی میان نواحی داخلی آن شده و در مادر شهرهای بزرگ جهان سوم و شهر مسلط کشورها، شکاف میان ثروت و فقر را عمیق تر کرده است.

ویژگی شهر های جهان سوم
29

ویژگی شهر های جهان سوم
30
کشورهای جهان سوم و دلایل عقب ماندگی آن

اصطلاح جهان سوم، در چند دهه ی اخیر یکی از رایج ترین عناوین برای گروه بزرگی از کشور های جهان،  شامل کشورهایی در افریقا، امریکای لاتین و آسیا بوده است. این اصطلاح  و دیگر اصطلاحات متصف به سوم ابتدا در فرانسه به کار گرفته شد. پیشینه‏ی تاریخی کاربرد اصطلاح جهان سوم و اصطلاحات مشابه از این دست، به دوران انقلاب کبیر  ۱۷۸۹ فرانسه بر می گردد. اصطلاحاتی چون  طبقه ی سوم  و حکومت سوم  که در آن دوران به گونه‏ی وسیعی به کار برده می شد، معانی آن ها در نظر مردم فرانسه شباهت زیادی با معنای " جهان سوم " در جهان امروز داشت.
 
پیش از انقلاب فرانسه طبقه ی متوسط رو به رشد شهری (بورژوازی) در مقابل دو طبقه ی بالای آن روزگار ( اشراف و ارباب کلیسا) به طبقه ی سوم معروف بود و در سال های اولیه ی انقلاب فرانسه، حکومت انقلابی که از میان همین طبقه برخاسته بود، خود را در مقابل دو طبقه ی حاکم قبلی (دربار و کلیسا) " حکومت سوم " می نامید.
درحال حاضر جهان سوم به  گروهی از کشورها گفته می شود، که دارای پیشینه ی استعماری هستند و اکنون دست خوش فرایند توسعه‏ی اقتصادی واجتماعی از وضعیتی می باشند که ویژگی های آن عبارت از: در آمدهای پایین، وابستگی به کشاورزی، ضعف در روابط بازرگانی خارجی،  محرومیت اجتماعی قشرهای عمده‏ی جامعه وآزادی های محدود سیاسی ومدنی می باشد.

ویژگی شهر های جهان سوم
31
در کنار اصطلاح جهان  سوم ، بیش ازبیست عنوان و اصطلاح دیگر نیز برای این کشورها به کار می رود: اصطلاحاتی نظیرعقب مانده، عقب نگه داشته شده، در حال توسعه،  توسعه نیافته، کم رشد،  فقیر، استعمار زده، وابسته، پیرامونی، قمر و جنوب.  از خصوصیات مشتر ک کشور های جهان سوم این است که تقریبا در همه ی این کشورها کم و بیش سابقه ی حضور و حاکمیت استعمار وجود دارد؛ البته چگونگی و شکل آن متفاوت است.
بیشتر کشورهای جهان سوم در تجارت جهانی موقعیت نا مساعدی دارند و به طور معمول کسری موازنه ی تجاری خود را با فروش منابع طبیعی خود و یا از طریق قرض گرفتن جبران می کنند.
بخش عظیمی از جمعیت این کشورها در زیر خط فقر مطلق به سر می برند و گرسنگی و سوء تغذیه دراین کشورها امری عادی به نظر می رسد.
جامعه ی مدنی در این کشورها ضعیف است و قادر به ابراز وجود در مقابل دولت نیست. کشمکش های سیاسی در این کشور ها معمولا به شکل تعارض های قومی ، نژادی، مذهبی و محلی بروز می کند و غالبا پراکنده و خشونت آمیز است.  در این کشورها مشارکت سیاسی عمومی یا محدود است و یا این که به طور مستقیم به وسیله ی دولت برانگیخته و هدایت می شود و به طور کلی مشارکت دموکراتیک و نهادینه ی عرصه ی زیادی برای بروز و ظهور ندارد.
بسیاری از این کشور ها به ویژه طی چند دهه ی اخیر، عرصه ی شورش ها، انقلاب ها،  کودتاها جنگ های داخلی و جنگ های منطقه ای بوده اند.

ویژگی شهر های جهان سوم
32
در برخی از این کشور ها هنوز بخش اعظم جمعیت در روستاها سکونت دارند،  در حالی که در برخی دیگر، گسترش فعالیت های تجاری، خدماتی، صنعتی و غیره موجب فزونی جمعیت شهر ها نسبت به روستاها شده است، در برخی از این کشورها هنوز ساختار اجتماعی مبتنی بر قبیله و عشیره غالب است، در حالی که در بسیاری دیگر با پیدایش اقشار و طبقات جدید، ساختار اجتماعی کهن فرو ریخته است.
 در عرصه ی زندگی سیاسی نیز تفاوت های زیادی به چشم می خورد؛ در تعدادی از این کشورها نظام سیاسی هنوز در اشکال سنتی نظیر سلطنت و شیخوخیت ادامه دارد. در حالی که در بسیاری دیگر از آن ها انواع جدید تر حکومت در اشکال مختلف نظیر جمهوری، پارلمانی و حکومت های نظامی پیدا شده است.
همچنین در برخی از این کشورها هیچ گونه فرصت مشارکت سیاسی _ حتی انتخابات عمومی _ وجود ندارد، در حالی که در برخی دیگر، گونه هایی از مشارکت سیاسی نظیر انتخابات یا بسیج سیاسی وجود دارد.
جهان سوم بیش از یک صد و سی کشور را درافریقا، آسیا، خاور میانه، امریکای لاتین و حوزه ی کارائیب در برمی گیرد. جمعیت این کشورها روی هم رفته به حدود چهار میلیارد نفر یعنی هفتاد و پنج درصد کل جمعیت جهان می رسد و سرزمین های این کشورها، تقریبا هفتاد درصد خشکی های کره ی زمین را پوشش می دهد.

ویژگی شهر های جهان سوم
33
با آن که اصطلاح جهان سوم از  سنت معنایی در فرانسه سرچشمه گرفت، اما  رهبران چین کمونیست نیز تفسیر دیگری از جهان سوم ارائه کرده اند: طبق نظریه ی " سه جهان " مائوتسه دون کشور های جهان به سه دسته تقسیم می شدند: جهان امپریالیسم ( شامل کشورهای پیشرفته سرمایه داری غربی ) جهان سوسیالیسم امپریالیسم ( شامل اتحاد شوروی سابق و اقمار آن ) و جهان سوم (شامل بقیه ی کشورهای جهان ) اما در این نظریه چندین بار تجدید نظر شد. مثلا اندکی بعد، از سوی رهبران حزب کمونیست چین، کشور های جهان بر حسب میزان قدرتی که در سطح بین المللی و سلطه ای که بر دیگر کشور ها داشتند به سه دسته تقسیم شدند: جهان اول شامل دو ابر قدرت امپریالیستی یعنی ایالات متحده امریکا و اتحاد شوروی؛ جهان دوم شامل کشور های اروپای غربی ، جاپان و کانادا و آن دسته از کشور های اروپای شرقی که دنباله رو اتحاد شوروی بودند و سرانجام جهان سوم شامل بقیه ی کشورهای جهان .
 همواره جست و جویی برای یافتن عنوانی مقبول به عوض جهان سوم در کشورهای توسعه یافته تر شامل کشورهای جهان سوم در جریان بوده است. گاه از " جنوب " برای اشاره به " کشور های در حال توسعه " بهره گرفته می شود.  برخی هم عنوان" کمتر توسعه یافته " و برخی دیگر همچنان واژه ی " توسعه نیافته " را ترجیح می دهند. اما تاهنوز کسی نتوانسته است عنوانی را پیشنهاد کند که با مقبولیت همگانی روبرو شود.
برخی همچنان بر این باورند که خط  واژه ی " جهان سوم" به منظور حفظ  وانتقال ارزش ها همراه این واژه  مهم است.

ویژگی شهر های جهان سوم
34
برخی مشکلات ومسائل جهان سوم

کشورهاى جهان برحسب میزان قدرتى که در سطح بین المللى و سلطه اى که بر دیگر کشورها داشتند به سه دسته تقسیم شدند : جهان اول شامل دو ابر قدرت وقت ، جهان دوم شامل کشورهاى اروپاى غربى ، ژاپن ، کانادا و آن دسته از کشورهاى اروپاى شرقى که دنباله رو اتحاد شوروى بودند و سرانجام جهان سوم شامل بقیه کشورهاى جهان. جهان اول و دوم به نوبه خود جهان سوم را استثمار مى کردند.
در سال هاى اولیه پس از جنگ جهانى دوم مفهوم توسعه مترادف رشد و در همان معناى صرف اقتصادى به کار برده مى شد. اما بزودى روشن شد که یکسان انگاشتن توسعه با رشد اقتصادى چندان درست نیست. بر این اساس علاوه بر گنجاندن افزایش شاخص هایى چون درآمد سرانه مشخصاتى چون کاهش فقر و نابرابرى در مفهوم توسعه ، به معناى بهبود زندگى اجتماعى نیز در نظر گرفته شد.

ویژگی شهر های جهان سوم
35
زیر ساخت هاى اقتصادى

تا قبل از نیمه قرن بیستم در اکثر کشورهاى جهان سوم اثر قابل ملاحظه اى از زیر ساخت هاى نوین اقتصادى شبکه هاى حمل و نقل ارتباطات ، آب رسانى ، تولید و توزیع انرژى (برق ، نفت ، گاز) و موسسات آموزشى به چشم نمى خورد. مثلا تنها کمتر از 7 درصد از کل شبکه هاى راه آهن جهان در این کشور ها قرار دارد و یا میزان سرانه اتومبیل در بسیارى از کشورهاى جهان سوم حدود یک پنجاهم کشورهاى پیشرفته است.
به طور کلى آن بخش از شبکه هاى حمل و نقل جهان سوم که با بخش هاى جدید اقتصادى یعنى با تجارت خارجى مرتبط است ، تا حدودى توسعه یافته است . در حالى که در بخش هاى بومى این کشورها این توسعه هنوز شکل نگرفته است. علاوه بر این شبکه هاى موجود حمل و نقل داخلى در این کشورها ویژگى دیگرى نیز دارند و آن توزیع نابرابر جغرافیایى و اجتماعى آن است . به طورى که شهر هاى بزرگ تقریبا تمامى امکانات و شبکه هاى مدرن حمل و نقل را به خود اختصاص مى دهند ، اما روستاها فاقد چنین امکانات و شبکه هایى هستند.
در سطح اقشار شهرى هم بخش اعظم جمعیت شهرى از امکانات ناچیز و نا مطلوبى در حمل و نقل برخوردارند. در حالى که همزمان بخش کوچکى از ثروتمندان شهرى از مدرن ترین و گران قیمت ترین وسایل حمل و نقل شخصى استفاده مى کند.

ویژگی شهر های جهان سوم
36
ارتباطات

امکانات و شبکه هاى ارتباطى (مخابرات ، رسانه هاى گروهى و … ) این کشورها نیز شبیه شبکه هاى حمل و نقل آنهاست. در بسیارى از این کشورها تعداد روزنامه ها از یک یا دو نوع تجاوز نمى کند و تیرا ژ آنها نیز گاه به 2 نسخه براى هر هزار نفر هم نمى رسد. شبکه هاى رادیو و تلویزیونى نیز معدود و محدود است.

ویژگی شهر های جهان سوم
37
انرژى

سهم کشورهاى جهان سوم در استفاده از منابع انرژى جهان به مراتب کمتر از کشورهاى پیشرفته است. با این وجود در میان کشورهاى جهان سوم از نظر منابع و میزان تولید و مصرف انرژى تفاوت هاى زیادى وجود دارد. براى مثال کشورهاى حوزه خلیج فارس و معدودى دیگر از کشورهاى جهان سوم منابع غنى نفت و گاز دارند که البته بیشتر این کشورها تاسیسات کافى و یا سیاست هاى مناسب براى استفاده بهینه از این منابع را ندارند. به طورى که تا چند دهه قبل ، از منابع نفتى آنها از طریق واگذارى امتیاز به شرکت هاى خارجى استفاده مى شد و امروز نیز این منابع به طور عمده و به صورت خام به کشورهاى صنعتى صادر مى شود. در مقابل این بخش از کشورهاى جهان سوم ، بسیارى دیگر از این کشورها فاقد منابع انرژى مناسب ، (بویژه نفت و گاز) هستند و خرید آن از خارج نیز برایشان ممکن نیست.
فقدان یا کمبود انرژى در بسیارى از کشورهاى جهان سوم موجب شده که بخش مهمى از انرژى مورد نیاز این کشورها از طریق سوخت هاى طبیعى (چوب ، زغال و … ) تامین مى شود. طبق آمارهاى بانک جهانى طى سال هاىاخیر سالانه بیش از 10 میلیون هکتار از جنگل هاى موجود در این مناطق بر اثر بهره بردارى بى رویه براى تامین سوخت از میان رفته است.

ویژگی شهر های جهان سوم
38
آموزش و پرورش

عوامل تشکیل دهنده زیر ساخت هاى اقتصادى یک کشور فقط عوامل مادى نیستند بلکه عوامل غیر مادى نیز از مهمترین آنها محسوب مى شوند. در این باره بویژه باید به سطح آموزشى ، مهارت و کارایى و خلاقیت نیروهاى انسانى یک کشور نیز توجه کرد.
آنچه مسلم است این است که سطح پایین آموزش و پرورش در کشورهاى جهان سوم ناشى از فقر عمومى و فقدان امکانات کافى است چرا که بسیارى از مناطق توسعه نیافته – بویژه روستاهاى کشورهاى فقیر – فاقد مدرسه و دیگر امکانات اولیه آموزشى هستند. همچنین فقر خانواده ها و به کار گماردن فرزندان شان از سنین کودکى و نوجوانى بر موانع آموزش عمومى در این مى افزاید.
علاوه بر این کیفیت آموزش عمومى نیز در این کشورها بسیار نامطلوب است. این نکته قابل ذکر است که متوسط هزینه سرانه جهانى آموزش و پرورش در دهه 1980 و 1990 در حدود 130 دلار بود. در حالى که این هزینه در کشورهاى توسعه یافته صنعتى 320 دلار و در کشورهاى توسعه نیافته کمتر از 25 دلار بود.

ویژگی شهر های جهان سوم
39
کشاورزى

جایگاه بخش کشاورزى در اقتصاد بسیارى از کشورهاى جهان سوم به معناى پیشرفته بودن این بخش و توانایى آنان براى تامین روز افزون این کشورها نیست. بخش کشاورزى در این کشورها معمولا سنتى و مبتنى بر شیوه ها و مناسبات قدیمى باقى مانده است. در آن مناطق هم که کشاورزى مدرنیزه شده تغییرات حاصله بیش از آنکه در خدمت نیازهاى داخلى این کشورها باشد برآورنده نیازهاى بازار جهانى کشورهاى پیشرفته بوده است و معمولا نیز به سمت تولید یک یا معدودى از محصولات خام کشاورزى (صادراتی) تغییر جهت داده است.
در آن دسته از کشورهاى جهان سوم که کشاورزى تجارى رشد بیشترى کرده است ، در حقیقت به سمت تولید یک یا چند محصول معدود حرکت کرده اند و این کشورها که بیش از این به کشت انواع محصولات مورد نیاز بومى و معیشتى مى پرداختند هم اکنون فقط محصولات معدودى را براى عرضه در بازارهاى بین المللى کشورهاى پیشرفته کشت مى کنند.
براى مثال در بخشى از آفریقا کاکائو و کوکائین تا بیش از 90 درصد کل صادرات این کشور ها را تشکیل مى دهد . نیشکر و موز نیز بخش اعظم مزارع حوزه کارائیب را به خود اختصاص مى دهند.
مهمترین مشکلات پدیده تک محصولى شدن کشاورزى ، افزایش آسیب پذیرى این کشورها در مقابل نیازهاى حیاتى داخلى (بویژه مواد غذایی) است. چرا که هیچ تضمینى وجود ندارد که از درآمد فروش این محصولات ، دیگر نیازهاى حیاتى این کشورها (بویژه مواد غذایی) تهیه و تامین مى شود.

ویژگی شهر های جهان سوم
40
در مجموع ، بخش کشاورزى جزء عقب مانده ترین بخش هاى اقتصاد کشورهاى جهان سوم است و روش ها ، فنون و امکانات جدید در سطح بسیار محدودى وارد این کشورها شده است. از سویى دیگر به دلایل متعددى از جمله عوامل جغرافیایى و شیوه هاى نا مطلوب بهره بردارى از زمین ، روز به روز از وسعت زمین هاى حاصلخیز در این کشورها کاسته مى شود و منابع آب نیز به همین دلیل روز به روز کاهش مى یابد.
در بسیارى از کشورهاى جهان سوم هنوز مناسباتى که در آن بزرگ مالکان و سیستم بهره کشى مستقیم از کشاورزان استوار است حاکم است. و صادرات محصولات کشاورزى در این کشورها معمولا به سود طبقه کوچکى از ثروتمندان شهرى و به ضرر طبقات پایین روستایى و شهرى تمام مى شود. زیرا آنچه در ازاى صادرات این نوع محصولات وارد مى شود بیشتر در خدمت نیازهاى روز افزون و رفاه طلبانه طبقات بالاست و حتى بخش ناچیزى از درآمد هاى صادرات این محصولات به وارد کردن امکانات و وسایل لازم براى توسعه بخش کشاورزى اختصاص نمى یابد.
ازآنجایی که تحللیل مشکلات ومسائل جهان سوم از حیطه این نوشتار خارج وهرکدام خود نیازمند تحقیقی جداگانه اند درزیر به برخی ازشایعه ترین مشکلات جهان سوم به صورت تیتر وار اشاره می شود.

ویژگی شهر های جهان سوم
41
1-فرارمغزها پدیده ویران کننده جهان سوم:
فرار مغزها" (brain drain) پدیده کهنى است که از دیرباز تاکنون به گونه هاى وسیع و چشمگیرى در کشورهاى جهان سوم دیده مى شود. این عارضه که از منظر آسیب شناسان به نوعى استثمار شدگى کشورهاى جهان سوم ، توسط کشورهاى توسعه یافته محسوب مى شود به عنوان مخربترین بحران اجتماعى شناخته و تعریف شده است . از میان کشورهایى که به دلیل در اختیارگذاشتن امکانات پژوهشى و رفاهى به صاحبان اندیشه بیشترین نخبگان ایرانى را به خود جذب کرده اند، آمریکا و کانادا به ترتیب رتبه اول و دوم را به خود اختصاص داده اند.
تحقیقات یک پژوهشگر ایرانى که در دانشگاه MIT آمریکا تدریس مى کرد ، نشان مى دهد که بیش از۴۵ درصد از ایرانیان مقیم کشور آمریکا داراى مدارک تخصصى یا فوق تخصصى هستند. تحقیقات دیگرى که در سطح دانشگاه هاى معتبر ایران انجام شده نشان داده است که به طور متوسط از هر۱۸ نفرى که از سوى دانشگاه براى کسب تخصص به کشورهاى توسعه یافته اعزام شده اند، تنها۳ نفر به ایران بازگشته اند.
نخستین بارى که اصطلاح فرار مغزها در دهه ۱۹۶۰ میلادى مطرح شد، هیچ کس انتظار نداشت که جهان شاهد چنین سیل خروشان مهاجرت نخبگان و مغزها از کشورهاى در حال توسعه به سوى کشورهاى غربى باشد اما ورق هاى بعدى تاریخ این را به باور همگان رسانید…تا امروز که دیگر نمىتوان جلودار این معضل و فرار سرمایه هاى انسانى شد.
عوامل متعددى در بسترسازى براى فرار مغزها موثر است که مىتوان به سطح فرهنگ ، تحصیلات ، رضایت والدین ، نبود پیشرفت اجتماعى از نظر مالى و نبود تضمین شغلى و کمبود امکانات رفاهى اشاره کرد.
همچنین مىتوان گفت که نقش دافع هاى اجتماعى، امنیتى، سیاسى و معنوى در زمینه فرار مغزها بیشتر از عوامل مادى و معیشتى است .
مساله فرار مغزها پدیده بسیار پیچیده اى است که مساله مهاجرت نخبگان ، فرار مغزها و شکار مغزها را شامل مىشود و هر کدام این موارد مکانیزمها و سازوکارهاى مختلفى دارد.

ویژگی شهر های جهان سوم
42
2-جهان سوم حرکت مدرنیته شدن راکند می کند:

معمولا در جهان سوم جایی که حضور فرهنگهای بسیار ریشه دار و تاریخی پررنگ است خصلت های ایستا و بدون تحرک ظاهری این نوع فرهنگها باعث می شود در مقابل هر نوع حرکت نو نوعی نیروی کند کننده وارد عمل شود و کل حرکت را اگر نتواند کاملا متوقف کند دستکم کُند کُنَد. حال اگر این حرکت نو خود اصالت دادن به نوزایی به طور کلی باشد شدیدترین مقاومت ها ظاهر می شود چرا که در غیر این صورت نوزایی تقدیس شده خیلی سریع بساط فرهنگ مستقر را برخواهد چید. به دلیل همین تفاوت دیدگاه فلسفی مقاومت فرهنگ پذیرنده به صورت یک جدال فلسفی در می آید و باعث بسیج تقریبا تمام نیروی فکری موجود در آن حوزه ی فرهنگی خواهد شد که این نیز از آسیب های موجود در پذیرش و جذب تمدن مدرن در کشورهای جهان سوم است.

ویژگی شهر های جهان سوم
43
3-وضعیت نامناسب بهداشت ومرگ ومیربالا:

صندوق کودکان سازمان ملل یونیسف درتازه ترین گزارش سالانه خود درباره وضعیت کودکان جهان در سال ‪۲۰۰۹میلادی ازمرگ روزانه ‪۱۵۰۰زن در کشورهای فقیر جهان به هنگام بارداری و وضع حمل خبر داد. گزارش یونیسف حاکیست: دو سوم مرگ و میر مادران جهان تنها در ‪ ۱۰کشور روی می دهد به طوری که ‪۲۶۵هزار مورد از آن در کشورهای آفریقایی و ‪۱۸۷هزار مورد درکشورهای جنوب آسیا است
یونیسف علت مرگ مادران را خونریزی، عفونت، مسمومیت ، مشکلات حین زایمان و غیر استاندارد بودن ابزار به کار برده شده به هنگام زایمان معرفی کرد.
. .
ازآنجایی که اکثراین مرگ ومیرها درکشورهای جهان سوم اتفاق می افتد لذا
نوزادن و مادران آنها برای نجات جان خود به کمکهای پزشکی و دارویی نیازدارند و تحقیقات نشان داده است با آموزش های لازم و کمکها ی دارویی لازم می توان از وقوع ‪ ۸۰درصد این مرگ و میرها جلوگیری کرد.

ویژگی شهر های جهان سوم
44
4-تک محصولی بودن وزیان پذیری از اثرات اقتصاد تک محصولی ازجهات مختلف ازجمله نوسانات قیمت دربازار جهانی(مثل نفت درکشورمان که گاه به مرز 140 دلار می رسد وگاه زیر40 دلار وکمتر)
5-نوع سیستم سیاسی کشورهای جهان سوم اجازه پیشرفت را از آنها می گیرد به خاطر سنت گرایی وومذهب گرایی محض دربرخی کشورهای جهان سوم (دموکراسی به عنوان یک سیستم سیاسی ایده آل دراکثریت کشورهای جهان سومی وجود ندارد)
6-عدم وجود احزاب گسترده وعدم اجازه به آزادی در تمامی اشکال آن ازجمله آزادی بیان ونوشتار(بیشتر کشورهای جهان سوم تعداد احزاب به اندازه انگشتان یک دست وگاه کمتر ودربرخی حزب وجود ندارد)
7-تنش های داخلی وهمچنین تنش با برخی دیگر ازکشورهای جهان سوم بویژه درخاورمیانه وآفرقا
8-عدم دسترسی به بازارهای جهانی به خاطر ضعف اقتصادی این کشورها وگاها سیستم سیاسی آنها
9-مصرف گرایی در تمام اشگال آن(ازاقتصادی گرفته تا فرهنگی واجتماعی وغیره…)
10-ضعف اطلاعاتی ناشی از سیستم سیاسی حاکم برکشورهای جهان سوم

ویژگی شهر های جهان سوم
45
11-تاریخ گذشته کشورهای جهان سوم که ناشی ازاستعمار آنها در دوره ای توسط یکی از کشورهای جهان اول ودوم(بدون شک اکثریت غریب به اتفاق کشورهای جهان سوم زمانی وبیشتر آنها حتی هم اکنون دراستعمار آشکار ویا پنهان یکی ازکشورهای دو جهان برتر قرارداشته ودارند).
12-مسائل ناشی از رشد سریع جمعیت وعدم تناسب بین امکانات وجمعیت کشورهای جهان سومی(ازجهت کار وتامین مالی وبهداشتی وآموزشی و…)
13-فاصله طبقاتی شدید بین اقشار مختلف کشورهای جهان سومی(ازلحاظ جایگاه سیاسی واقتصادی و…)
14-دیپلماسی سیاسی ضعیف کشورهای جهان سوم از لحاظ روابط بین المللی (ازلحاظ برقراری روابط سیاسی واقتصادی مفید ودوجانبه با کشورهای حاضر در دوجهان اول ودوم)اکثر کشورهای جهان سومی با هم رابطه بین المللی دارند وبا دوجهان دیگر رابطه یک جانبه مرکز وپیرامونی که مرکز کارش جذب وبهره کشی ازپیرامون است و…..
اینها قطره کوچکی از دریای بیکران مشکلات کشورهای جهان سوم است که انشا الله اگر زمان دست داد در آینده نزدیک کتابی با عنوان جهان سوم وراه خیز به جهانی بالاتر را خواهم نوشت.
با این امید خوانندگان از محتوای این نوشتار ناقص استفاده وضعف این نوشتار کوتاه را برنگارنده ببخشند.

با تشکر از صبر
و تحمل شما

پایان
ویژگی شهر های جهان سوم
46


تعداد صفحات : حجم فایل:5,892 کیلوبایت | فرمت فایل : .ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود