تارا فایل

مهدویت در آموزه های نبـوی



o

درس تاریخ اسلام

عنـوان مقـالـه :
مهدویت در آموزه های نبـوی*

فهرست مطالب

1. مقدمه

2. منظور از مهدویت چیست واز چه زمانی آغاز شده است

3. مهدی به مفهوم و اصطلاح خاص

4. قرآن و مهدویت

5. تقاضای حضرت ابراهیم و بیان آیات مربوط به مهدویت

6. چرا نام امام زمان در قرآن نیامده است؟

7. شباهت های میان پیامبران الهی وامام زمان 

8. آیا پیامبر اکرم*از مهدی خبر داده اند؟

9. انقلاب حضرت مهدی ولزوم تشکیل حکومت واحد جهانی

10. نتیجه گیری

11. فهرست منابع و ماخذ

مقـدمـه:

خداوند متعال با خلقت انسان همواره پیامبرانی رابرای هدایت و رهبری آنها گسیل داشته است که اولین آن پیامبران – آدم – و آخرین آنها حضرت ختمی مرتبت- محمد بن عبد الله *- بود. هرچند این بزرگواران ،بخصوص رسول اکرم*در این باره ،سعی بسیار از خود نشان داده، ولی هیچکدام نتوانستند نتیجه مطلوب را در زمان حیات خویش بدست اورند.
از این رو،بعد از پیامبر اسلام*اصل امامت و وصایت امامان معصوم (علیهم السلام) پایگذاری شد و به امر الهی حضرت امیر المومنین علی به وصیت و جانشینی آن حضرت و پس از او نیز یازده تن از اولاد معصوم و بزرگوارش(علیهم السلام) به ترتیب عهده دارامر امامت و خلافت شدند .
اما متاسفانه این امامان نیز به دلایلی نتوانستند به آن نتیجه مطلوب دست یابند، تا این که مشیت الهی بر این تعلق گرفت که دوازدهمین پیشوای معصوم مسلمانان و شیعیان ،حضرت امام مهدی ،برای تحقق بخشیدن به آرزوی تمامی پیامبران و امامان(علیهم السلام) ، در پس غیبت به سر برد تا در روز موعود ظهور کرده، و با انقلاب خویش ، یک حکومت واحد جهانی را تشکیل دهد .
دراین نوشتاربرآنیم با پرداختن به نکاتی به مدد قرآن و احادیث ائمه معصومین علیهم السلام از منابع موثق به تبیین بحث (مهدویت درآموزه های نبوی*) بپردازیم.

منظور از " مهدویت "چیست و از چه زمانی آغاز شده است ؟
اعتقاد به مهدی موعود مسئله ای است که در تمام ادیان و مذاهب مختلف جهان اعم از وثنیّت،کلیمیّت، مسیحیّت،مجوسیّت،اسلام و غیره مطرح بوده و هست، بدین معنی که درکه درآخر الزمان مصلحی ظهورخواهد کرد و به جنایت ها و خیانت ها و تبعیض های بشر خاتمه خواهد داد. (اعتقادبه مهدی)نه تنها یک باور اسلامی است ، که عنوانی می باشد برای خواسته ها و آرزوهای همه انسانهای دردمند و ستمدیده ، با کیش و مذاهب کوناگون و همچنین ، بازده الهام فطری مردم است ، و با همه اختلافی که در عقیده و مذهب دارند ، دریافته اند که برای انسانیت در روی زمین ، روز موعودی و انسان موعود خواهد بود که با ظهورش هدف ادیان الهی تتحقق یافته و مسیر آن به دنبال رنجی بسیار ، همواری و استواری لازم را می یابد. بنابراین ،مسئله ی مهدویت با سا بقه ای دیرینه، ریشه در مذهب دارد.
اگر چه غیر از قرآن کریم، تمامی کتابهای آسمانی دیگر دستخوش تحریف شده اند ، لیکن با این وجود ، جملاتی از دستبرد دیگران مصون مانده است ، که در آنها از آمدن مهدی موعود و مصلح جهانی گفتگو شده است و چون این مطلب به صورت پیش گویی و مربوط به آینده است ، و مضامین آن در قرآن و روایات متواتر وارد شده است . از این رهگذر مسلم میشود که این عبارتها از منطق وحی سر چشمه گرفته و از دستبرد انسانها در طول تاریخ درامان مانده است.
از جمله روایات متواتری که به ظهور مهدی موعود وعده داده ،حدیث معروف نبوی* است که فرمود: (اگر از عمر دنیا یک روز بیش باقی نمانده باشد ، خداوند ان روز را طولانی کند تا مردی از امت و خاندان من که نامش نام من است ظاهرشود، و زمین را از عدل داد پر کند چنان چه از ظلم و ستم پرشده باشد) (1)

1- الفصول المهمّه ، ابن صباغ مالکی ، ص 294.به نقل از یکصد پرسش و پاسخ پیرامون امام زمان (عج) علیرضا رجالی

مهـدى به مفـهوم و اصطـلاح خـاص
آیا مهدى یک عنوان و لقب خاص است که بر شخص خاص با اوصاف و خصایص خاص اطلاق شده است یا مفهوم و لقب عام است که بر هر کس که خدا او را هدایت کرده باشد اطلاق مى شود و به عبارت دیگر مهدى و اعتقاد به مهدویت شخصى و یا نوعى است؟
پاسخ:
مفهوم لفظ مهدى مفهومى عام است که در عرف و لغت به کار بردن آن به هرفرد که خدا او را هدایت کرده باشد جایز است. با این مفهوم همه انبیا و اوصیا مهدى هستند و به کار بردن آن در حقّ شخص پیامبر(صلى الله علیه وآله وسلم) و امیرالمومنین و امام حسن و امام حسین و سایر ائمه(علیهم السلام) جایز است زیرا همه مهدى و هدایت شده بودند. بلکه به کار بردن این واژه درباره افراد دیگرى که در مکتب آن بزرگواران تربیت شده و هدایت یافته اند جایز است. به عنوان مثال اصحاب امام حسینهمه هدایت شده بودند. همچنین به کار بردنش نسبت به شیعیان خاص و بلکه همه شیعیان و هرکس که به حق هدایت شده باشد و در حال هدایت باشد جایز است. ولى همه مى داننـد که مقصـود از مهـدى که بر لسان مبارک حضرت رسول(صلى الله علیه وآله وسلم) جارى شده ـ مانند: "المهدى من ولدى ]مهدى از فرزندان من است".[(1) یا "المهدى من عترتى من ولد فاطمـه ]مـهـدى از اهل بیت من و از فرزندان فاطمه (علیها السلام) است".[(2) یا "المـهـدى مـن ولـدک ]مهدى از فرزندان تو است".[(3) ـ این یک عنوان خاص و لقب مختص شخص معیّن و فوق العاده عزیزى است که پیامبر(صلى الله علیه وآله وسلم)به ظهور او بشارت داده است و اهل بیتش (علیهم السلام) و همه مسلمانان را فراخوانده است که در ردیف منتظران ظهور آن حضرت باشند.
مهـدى به معناى هدایت شده به حسب معانى متعدد هدایت از قبیل ارائه طریق و ایصال الى المطلوب و موارد دیگر در غیر انسان نیز به کار مى رود و آیه
(رَبُّنَا الَّذى اَعطى کُلَّ شَىء خَلْقَهُ ثُمَّ هَدى) (1)
]"گفت: پروردگار ما همان کسى است که به هر موجودى، آن چه را لازمه آفرینش او بوده داده; سپس هدایت کرده است!".[
به این معنى دلالت دارد.
با این همه به نظر مى رسد از بررسى مواردى که این کلمه در آن ها به کار رفته است، این نتیجه به دست مى آید که هدایت، اغلب در افرادى که هدایت خدا در آن ها موثر بوده است به کار مى رود.

بر این اساس باید گفت:
"المهدى من هداه الله و قبل هدایته و اهتدى بها بعنایه منه و توفیقه".
یعنى کسى که هدایت خدا شامل حال او شده، مهدى است. به عبارت دیگر هدایت به معناى ارائه طریق، متوجه او شده است و به واسطه عنایت و توفیق الهى در او نتیجه بخش واقع شده است که عالى ترین مصادیق آن انبیا و ائمه (علیهم السلام) هستند.

1- سوره طه ، آیه 50
بر حسب اخبار معتبر، "مهدى" لقب همان موعود آخرالزمان  است که حتى نسب و اوصاف او در احادیث معتبر مورد اشاره قرار گرفته است که آن جز بر امام دوازدهم فرزند حضرت امام حسن عسکرىبر احدى قابل تطبیق نیست و لقب مهدى به این معنى که مورد هدایت خدا و احیاء کننده اسلام و پر کننده جهان از عدل و داد و داراى صفات ممتاز، است ـ اولین بار در مورد آن حضرت به کار رفت و این کار در عصر خود پیامبر(صلى الله علیه وآله وسلم) به توسط شخص آن حضرت انجام گرفت و مهدى به عنوان منجى و رهایى بخش ـ و الفاظ مترادف دیگر از این قبیل از جانب خدا تنها ـ لقب اوست.

قرآن و مهدویت:
درباره ولایت ائمه اثنى عشر(علیهم السلام) و حکومت عدل حضرت مهدى و جهان گیر شدن اسلام به کدام آیه از قرآن کریم مى توان استشهاد نمود؟
پاسخ:
آیاتى که از مضمون آن ها استفاده مى شود که ائمه اثنى عشریه ـ اعلى الله کلمتهم ـ ولایت و امامت دارند بسیار است.
از جمله آن ها است آیه:
(اِنَّما اَنْتَ مُنْذِرٌ وَ لِکُلِّ قَوْم هاد)(1 )
]"تو فقط بیم دهنده اى و براى هر گروهى هدایت کننده اى است".[

1-سوره ی رعد آیه ی 7

و آیه: (لا یَنالُ عَهدِى الظّالِمیِنَ)(1).
]"پیمان من به ستم کاران نمى رسد! ـ و تنها آن دسته از فرزندان تو که پاک و معصوم مى باشند، شایسته این مقامند".[
و آیه (اَفَمَنْ یَهدى اِلَى الْحَقِّ اَحَقّ اَنْ یُتَّبَعَ)(2).
]"آیا کسى که هدایت به سوى حق مى کند براى پیروى شایسته تر است".[
این آیات از آن جهت به این مطلب دلالت دارند که از آن ها خالى نبودن جامعه از امام و عصمت صاحب مقام امامت و اعلمیّت او از دیگران استفاده مى شود که این امر از اصول اعتقادى اختصاصى شیعه است و از آیه شریفه:
(یا اَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اَطیعُوا اللهَ وَ اَطیعُوا الرَّسُولَ وَ اُولِى الاَْمْرِ مِنْکُمْ)(3)
]"اى کسانى که ایمان آورده اید! اطاعت کنید خدا را! و اطاعت کنید پیامبر خدا را و اولو الامر ]= اوصیاى پیامبر[".[
این مبناى شیعه ـ که امام و ولى امر باید معصوم باشد ـ استفاده مى شود. زیرا در این آیه به طور مطلق دستور داده شده که از اولى الامر اطاعت شود. اطاعت از رسول را که در مطلق امور است با اولى الامر در یک کلمه ـ یک صیغه امر اَطیعُوا ـ پیش هم بیان کرده است.
1- سوره ی بقره ،آ یه ی 124
2-سوره ی یونس ، آیه ی 35
3-سوره ی نساء ، آیه ی59

بدیهى است کسى که مومنین این گونه به طور مطلق مامور به اطاعت از او مى شوند باید معصوم و برکنار از خطا و اشتباه باشد، و چنانکه مسلّم است در بین تمام فرقه هاى اسلامى فقط شیعه قائل به عصمت امام است.
علاوه بر این، تفاسیر و احادیث معتبر نیز به این دلالت دارند که مراد از آیه کریمه (اَطیعُوا اللهَ…) و آیات دیگر، ائمّه اثنى عشر(علیهم السلام)است و در این تفاسیر به نام هاى مبارک آن بزرگواران هم تصریح شده است.
و اما در مورد جهان گیر شدن دین اسلام و غلبه آن بر تمام ادیان کافى است به آیات 32 و 33 از سوره توبه، و آیه 28 از سوره فتح، و آیه 6 و 8 از سوره صف، و آیات متعدد دیگر توجه شود، در آن ها وعده ظهور و غلبه دینِ حق بر تمام ادیان داده شده است وَعده اى که با ظهور حضرت مهدىتحقق خواهد یافت و این تخلف ناپذیر است.
و اما در خصوص ظهور حضرت مهدىآیات بسیارى به آن تفسیر شده که در کل متجاوز از یک صد آیه است و کتاب "المحجّه فیما نزل فى القائم الحجّه" همه آن ها را گردآورى کرده است.
و از جمله آن ها است این آیه کریمه:
(وَعَدَ اللهُ الَّذینَ آمَنُوا مِنْکُم وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ لَیَستَخلِفَنَّهُم فِى الاَْرضِ کَمَا استَخْلَفَ الَّذینَ مِن قَبلِهِم وَ لَیُمَکّنَنَّ لَهُم دینَهُمُ الَّذِى ارتَضى لَهُم وَ لَیُبَدِلَنَّهُم مِن بَعدِ خَوفِهِم اَمناً یَعبُدُونَنى لا یُشرِکُونَ بى شَیئاً وَ مَن کَفَرَ بَعدَ ذلِکَ فَاُولئکَ هُمُ الفاسِقُونَ) سوره ی نور ،آیه ی55

]"خداوند به کسانى که از شما ایمان آورده و کارهاى شایسته انجام داده اند وعده مى دهد که قطعاً آنان را حکمران روى زمین خواهد کرد همان گونه به پیشینیان آن ها خلافت روى زمین را بخشید و ترسشان را به آرامش و امنیت مبدّل مى کند آن چنان که تنها مرا مى پرستند و چیزى را شریک من نخواهند ساخت و کسانى که پس از آن کافر شوند آن ها فاسقانند" . [
و این آیه کریمه: (وَ نُریدُ اَن نَمُنَّ عَلَى الَّذینَ استُضعِفُوا فِى الاَْرضِ وَ نَجعَلَهُم اَئِمَّهً وَ نَجعَلَهُمُ الوارِثینَ)(1).
]"ما مى خواهیم بر مستضعفان زمین منت نهیم و آنان را پیشوایان و وارثان روى زمین قرار دهیم".[
و این آیه کریمه: (وَ لَقَد کَتَبنا فِى الزَّبُورِ مِن بَعدِ الذِّکرِ اَنَّ الاَْرْضَ یَرِثُها عِبادِىَ الصّالِحُونَ) (2). ]"در زبور بعد از ذکر ـ تورات ـ نوشتیم بندگان شایسته ام وارث ـ حکومت ـ زمین خواهند شد!".[
"بدانید که خداوند، زمین را پس از مردنش زنده می گرداند، ما آیات خود را بر شما بیان کردیم تا در آن باره تعقّل کنید " (3)
در کتاب "غیبت" شیخ طوسی روایت شده که این آیه نیز درباره مهدی موعود  و یاران او نازل شده است .
" ما اراده کرده ایم بر آنان که در زمین زبور گشتند ، منّت بنهیم و آنان را پیشوایان و وارثان زمین قرار دهیم." (4)
در"غیبت" شیخ طوسی از امیر المومنین  روایت می کند که در تفسیر این آیه فرمود: اینان که در زمین ضعیف گشته اند آل پیغمبرند ، که خداوند مهدی آنان را برانگیزد تا آنان را عزیز و دشمنان ایشان را ذلیل گرداند.
در"غیبت " شیخ طوسی از ابن عباس روایت نموده که در تفسیر این ایه گفت:خداوند زمین مرده را بعد از بیدادگری اهلش،با ظهور قائم آل محمد(عجل الله تعالی فرجه الشریف) اصلاح کند.

1-سوره ی قصص،آیه ی 5
2-سوره ی انبیاء،آ یه ی 15
3-سوره ی حدید، آیه ی 26
4- سوره ی حدید، آیه ی15

تقاضای حضرت ابراهیم  و بیان آیات مربوط به مهدویت
ربناواجعلنا مسلمین لک ومن ذریتنا امه مسلمه لک وارنا منا سکنا وتب علینا…
بقره آیه 122
یعنی:پروردگار از ما بپذیر این خدمت را و روش عبادت را بما بیاموز وما را مسلم قرار ده و در ذریه من اسلام را جاوید و پایدار بدار.
و در تقاضایی دیگر نیز می نماید که:ربنا و ابعث فیهم رسولا منهم یتلوا علیهم
آیاتکو یعلمهم الکتاب و الحکمه ویزکیهم… بقره آیه ی129
پروردگارا به این ذریه ی مسلمان من از دودمان و نسل من کسی را مبعوث کن و پیامبری برانگیز که کتاب ترا بر این مردم بخواند و مردم را پاک کند و بسوی تو هدایت کند:
واکنون این سخن ابراهیم خلیل  را مقایسهای می کنیم با آیه ی که در فلسفه بعثت پیغمبر گرامی اسلام نازل شده در سوره ال عمران بدینگونه:
لقد من الله علی المومنین اذبعث فیهم رسولا من انفسهم یتلوا علیهم آیاته و یزکیهم و یعلمهم الکتاب والحکمه…آل عمران آیه ی 164
بتحقیق منت نهاد خداوند بر مومنین هنگامی که بر انگیخت در ایشان رسولی از خودشان که بخواند به انها آیه های او را و پاک گرداند آنها را وکتاب و حکمت را بر انان بیاموزد…
ابراهیم خلیل در ان زمان چنین تقاضا یی می نماید و تقاضایش با ایه ی که فلسفه بعثت رسول اکرم را بیان می نماید کاملا تطبیق دارد زیرا ابراهیم  در خواست می کند : و ابعث فیهم رسولا … و ایه بعثت می گوید : لقد من الله علی المومنین اذ بعث فیهم رسولا و انچه را که ابراهیم  تقاضا نمود که ان هدف و دعوت جهانی در سطح وسیع بود و محدود به یک زمان و مکان خاصـی نبــودآن دعـوت به وسیـلــه ی پیامبـر اسـلام* عملی شـد و این دو آیـه با کـلامی که حضرت رسول اکرم *فرموده اند که :ان دعوه ابی ابراهیم یعنی دعای ابراهیم را خدا به وسیله ی من مستجاب نمود مطابقت دارد حضرت ابراهیم تقاضا کرد پیغمبر در سطح جهانی باشد و خداوند پیغمبر اسلام را برای جهان بر انگیخت
چـرا نـام امــام زمـــان  در قـرآن کریـم نیــامـده اسـت تـا هیـچ ابهــامی در وجـودش بـاقـی نمــانـد؟
قرآن کریم برای معرفی شخصیتهای الهی از سه راه وارد می شود ، و در هر مورد طبق مصالحی از شیوه خاصی پیروی می کند.گاهی معرفی با اسم ، گاهی معرفی با عدد ، و گاهی با صفت .
اگر نام حضرت مهدی در قرآن نیست ، ولی صفات و خصوصیات حکومت او در قرآن وارد شده است .اصولا قرآن در معرفی افراد ، مصالح عادی را در نظر می گیرد .گاهی مصالح ایجاب میکند تنها به صفات افراد بپردازد ، چنان که در باره حضرت مهدی  جریان از این قرار است که :
تشکیل چنین حکومتی ، در مواردی صریحا ًو در موارد دیگر به طور اشاره در قرآن وارد شده است . آیاتی که در سوره "توبه" و "صف" از انتشار وگسترش اسلام در سطح جهان نوید می دهد ،مانند "لیظهره علی الدین کله " یعنی تا آن را بر همه ادیان پیروز سازد ،اشاره به تشکیل این حکومت است .زیرا مفسّران گویند :مضمون این آیه را که پیشگویی از گسترش فرا گیر و همه جانبه اسلام در سطح جهان است هنوز تحقق نپذیرفته است .
از این گذشته در آیه 106 سور ه ی انبیا می فرماید :"ماپس از ذکر ،در زبور نوشتیم که بندگان شایسته من ،وارث زمین خواهند بود". آیه ی شریفه نوید می دهد که صالحان ، وارثان زمین خواهند بود و حکومت جهان را بدست خواهند گرفت. و به اتفاق تاریخ بشر ، هنوز این وعده الهی تحقق نپذیرفته است.
اگر نام اصلی امام زمان را نبرده ، به خاطر مصلحتی است که برای اهل فضل و درک مخفی نمی باشد ، زیرا به همان علّت که نام امام علی  را نبرده ، نام آن حضرت را ذکر ننموده است .اگر نام این پیشوایان گرامی را می برد، کینه های دیرینه "بدر و احد و حنین " بار دیگر زنده می شد، ولذا مطلب را به صورت کلی مطرح می کرده و فرموده است "بندگان شایسته من ،وارث زمین خواهند بود "نام بردن از گذشتگان ، مانند لقمان و ذی القرین ،قابل قیاس با افراد آینده نیست ،درباره گذشتگان، حسدها و کینه ها تحریک نمی گردد، و افراد سود جو و شهرت طلب نمی توانند ازآن سوء استفاده کنند، ولی بردن نام ایندگان این محظور را دارد.
مساله مهم ، بیان خصوصیات دیگر آن حضرت است که افراد دل آگاه ، با شناخت آنها ،مهدی واقعی را از مدعیان قلابی مهدویت باز شناسد.
"شباهتهای میان پیامبران الهی علیهم السلام و امام زمان  "
امام محمد باقر  در این باره فرموده است : در قائم آل محمد (ص) پنج شباهت از پیغمبران است:شباهت یونس بن متی ،یوسف بن یعقوب ، موسی ، عیسی و محّمد صلوات الله علیهم .
شباهتی که به یونس دارد، غیبت اوست که بعد از پیری به صورت جوانی به سوی قریش باز گشت شباهت او به یوسف ،غیبت و پنهانی خود از خواص خود و عموم مردم و برادرانش واشکالی بود که کار او برای پدرش یعقوب پدید آورده بود با اینکه مسافت بین او و پدر و کسان و علاقمندانش نزدیک بود . شباهتی که به موسی دارد ترس ممتد او از مردم و غیبت طولانی و مخفی ماجرای ولایتش ، و پنهان گشتن پیروان او به واسطه ی آزار و خواری که بعد از وی به آنان رسید تا جایی که خداوند متعال ، فرمان را صادر کرد واورا بر دشمنانش پیروزداشت. شباهت او به عیسی ، اختلافی است که مردم درباره ی او دارند . زیرا جماعتی گفتند: او متولد نشده ، و عده ای گفتند : او مرده است ، و گروه ای نیز گفتند :او را کشتند و به دار آویختند. و امّا شباهتی که به جّد خویش حضرت محمّد * ودارد ، قیام به شمشیر و کشتن دشمنان خدا و رسول و جبّاران و گردن کشان و پیروزی وی به وسیله ی شمشیر و رعبی است که در دلها پدید می آورد.(1)
باید اضافه کرد مقصود از قیام با شمشیر ماموریت به جهاد،و توسل به اسلحه برای اعلای کلمه ی حق است و اینکـه با هیچ یــــک از کفــــار به مصالحه نمی نشیند.زیراشمشیر کنایه از قدرت ونیروی نظامی است.منظور از قیام با شمشیر ، همان اتکای بر قدرت است تا مردم نپندارندکه مصلح بزرگ به شکل یک معلم یا یک واعظ عمل می کند ،بلکه او یک رهبر مقتدر الهی است که امان را از ستمگران ومنافقان می گیرد

1- مهدی موعود ترجمه و نگارش علی توانی ،ص481.به نقل از یکصد پرسش و پاسخ پیرامون امام زمان (عج) ،علیرضا رجالی

آیـا پیـامبـر مکـرم اسلام * ، از مهدی موعود  خبــر داده انـد؟
از ناحیه ی مقدّسه پیغمبر اکرم *، روایات بسیاری با سندهای معتبر راجع به وجود حضرت مهدی و ظهور آن موعود جهانی وارد شده است که جای هیچ گونه شک و تردید را برای طالبان حقیقت باقی نمی گذارد. رسول اکرم * فرموده است:" مهدی ازفرزندان من است اسم او، اسم من (محمد) و کنیه اش کنیه ی من (ابوالقاسم) است، از نظر اخلاق و خلقت ، شبیه ترین مردم به من است ، برای او غیبت و حیرتی است که دران مردم بسیاری گمراه می شوند، آنگاه مثل "شهاب ثاقب" می اید و زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد همچنان که پر از ظلم و ستم شده بود ."(1)
حذیفه گوید : رسول خدا *خطبه می خواندند که در خلال سخنان، آنچه در آینده به وقوع خواهد پیوست گفته وفرمودند :"اگر از عمر روزگار جز یک روز نمانده باشد، خداوند آن روز را چنان طولانی کند که مردی از فرزندانم،که هم اسم من است، بر انگیخته شود .سلمان عرض کرد :ای رسول خدا از کدام فرزندتان خواهد بود؟حضرت فرمود:از این فرزندم و با دست مبارک به پشت امام حسین زدند."(2)
رسول خد ا* فرموده است :"سوگند به خدایی که مرا برای بشارت برانگیخت، قائم فرزندان من بر طبق عهدی که به او می رسد غایب می شود ،به طوری که بیشتر مردم خواهند گفت: خدا به آل محّمد احتیاجی ندارد و دیگران در اصل تولّدش شک می کنند. پس هر کس زمان را ادراک نمود، باید دینش را نگهداری کند و شیطان را از طریق شک به خود راه ندهد ، مبادا که او را ازملت من بلغزاندو از دین خارج کند، چنان که قبلا ً پدر و مادر شما را از بهشت بیرون کرد. خداوند شیطان را دوست و فرمانروای کفــــّار قرار داده است" (3)

1-کمال الدّین و تمام النّعمه ،شیخ صدوق ،ص 287. به نقل از یکصد پرسش وپاسخ پیرامون امام زمان(عج) ،علیرضا رجالی
2- فوایِد السّمطین ، محمد جوینی خراسانی،ج2،ص 325 به نقل از یکصد پرسش وپاسخ پیرامون امام زمان(عج)، علیرضا رجالی 3-اثبات الهداه ، شیخ حر آملی ،ج6، ص386 . به نقل از یکصد پرسش وپاسخ پیرامون امام زمان (عج)، علیرضا رجالی

عبدالله بن مسعود گوید: پیامبر اکرم *فرمود: "اگر از عمر دنیا جز یک روز باقی نمانده باشد ، خداوند ان روز راآنقدر طولانی می گرداند تا مردی از امّتم و اهت بیتم مبعوث شود، نام او نــام من است و زمین را پر از عدل و قسط می کند ، چنانکه پیش از ان پر از ظلم و جور بوده است ."(1)
و نیز از همان حضرت روایت کرده اند که فرمود: "مهـدی موعـود از عتـرت من و اولاد فاطمه (علیها السلام)است ."(2)
و ابو سعید خدری از پیغمبر *روایت کرده که فر مود:"در آخر الـزّمان بلای سختی از جانب سلطان ، بر امت من نازل می شود ، بلایی که سخت تر ازآن شنیده نشده است ، بطوری که زمین فراخ بر آنها تنگ شده واز جور و ستم می شود .مومنین پناهگاه و دادرسی از ظلم و ستم نمی یابد. پس خدا مردی از خانواده مرا می فرستد تا زمین را پر از عدل و قسط کند ، چنانکه از ظلم وجور پر شده است.ساکنین آسمان وزمین ،از او راضی خواهند بود .زمین تمام گیاهان خود را برایش می رویاند ،و آسمان بارانش را پی در پی فرو می فرستد ،به طوری که مردگان آرزوی زندگی دوباره کنند،هفت سال یا نه سال بین مردم زندگی می کند."(3)
ونیز از آن حضرت روایت شده که فرمود :"مهدی ما پیشانی بلند وباریک بینی است. زمین را پر از عدل وداد می کند ،چنان که از ظلم وبیدادگری پر شده است، مدت هفت سال حکومت می کند."(4)
و نیز ابن عباس از رسول خدا*روایت کرده است که فرمود:"مهدیطاووس اهل بهشت است."(5)
1- فصول المهمّه ،ابن صبّاغ مالکی، ص 294 .به نقل از یکصد پرسش وپاسخ پیرامون امام زمان (عج)، علیرضا رجالی
2- فصول المهمّه، ابن صبّاغ مالکی ، ص 294 . به نقل از یکصد پرسش وپاسخ پیرامون امام زمان(عج)، علیرضا رجالی 3-ابو سعیدالبیان فی اخبار صاحب الزمان، گنجی شافعی ص493.از یکصد پرسش وپاسخ پیرامون امام زمان(عج)علیرضا رجالی
4- فصول المهّمه، ابن صبّاغ مالکی ،ص293 . به نقل از یکصد پرسش و پاسخ پیرامون امـــــــام زمان(عج)، علیرضا رجالی
5- فصول المهّمه، ابن صبّاغ مالکی، ص293.به نقل از یکصد پرسش وپاسخ پیرامون امـــــــــام زمان(عج)، علیرضا رجالی

انقلاب حضرت مهدی () و لزوم تشکیل حکومت واحد جهانی
دانشمندان معتقدند که وضع کنونی جهان قابل دوام نیست و جهان بر سر دو راهی قرار گرفته :
1-تشکیل حکومت واحد جهانی
2-ادامه ی وضع فعلی و نابودی تدریجی
ظهور اندیشه ی "انترناسیونالیسم" وقوت گرفتن ان مبنی بر لوزم تشکیل حکومت واحد جهانی ، دلیلی است بر نیاز جهان کنونی به یک حکومت واحد علت پیدایش این فکر، هیولای مخوف جنگهای جهانی اول و دوم بود که به صورت وحشتناکی خود را نشان داد ، و تنها در جنگ اول جهانی ، در حدود 9 میلیون نفر کشته و 22 میلیون نفر معلول و 10 میلیون نفر مفقود الاثر شدند و طبقات جنگ دوم جهانی بسیار وحشتناک تر از جنگ نخست بود.
این نبردهای جهان ، عملا ً ثابت کرد که وجود مرزهای مصنوعی میان ملت ها ، عامل جنگ و نبرد مایع خونریزی و بد بختی است ، همچنان که ناسیو نالیسم افراطی و نژاد پرستی همین عواقب مشابه را نیز در بر دارد.
انیشتن می گوید:"یا باید حکومت جهانی با کنترل بین المللی انرژی تشکیل شود و یا حکومتهای ملّی جداگانه فعلی همچنان باقی بماند و منجر به انهدام بشری گردد."
وبرتراندراسل می گوید: " چون هم اکنون خرابی جنگ بیش از قرون گذشته است ،یا باید "حکومت واحد جهانی " رابپذیریم یا به عهد بربریِّت برگردیم و به نابودی نژاد انسانی راضی شویم."
در حالی که ایجاد حکومت واحد جهانی ،بر بشر کنونی – که در اخلاق مادی فرو رفته و معنویات واحساسات پاک او، نسبت به انسانها فروکش کرده-به صورت یک آرزوی خام و رد پای طلایی در آمده است،احادیث اسلامی ، تشکیل حکومت واحد جهانی اسلام را از ویژگی های قیام مهدی موعود می داند.
این بیانات الهی می رساند در پرتو عدل حضرتش، جهان تحت لوای یک حکومت ، یک دولت ، یک قانون و یک قدرت در می آید ، بساط تمام ابر قدرتها و فرعونها و قارون های زمان، از بزرگ و کوچک برچیده می شود ، و پرچم عدل و داد ،در سراسر جهان به اهتزاز در آمده و صفا و صمیمیّت و عشق به نوع بشر جهان را فرا می گیرد.

امام محمّد باقر می فرماید:"آنگاه که امام قایِِم قیام کند ، حکومتهای باطل نابود می شوند."
و نیز در تفسیر آیه ی"کسانی که اگر در روی زمین به آنان قدرت دهیم ،نماز را به پا می دارند و زکات می دهند، به نیکی ها امر کرده واز بدی ها نهی می کنند . و برای خدا ست سرا نجام امور " (1) فرمود: "این آیه ،بیانگر حکومت مهدی  است ، خدا او و یارانش را بر شرق و غرب زمین مسلّـــط می گردانـد ، و دیـن خدا را آ شـکار می سازد و به وسیله ی او و یارانـش بدعت ها را می میــراند ،همچنــــــان که بی خردان حق را میرانده بودند، تا آ نجا که از ستم اثری دیده نمی شود ،آنان مردم را نیکی ها امر کرده و از بدی ها باز می دارند و برای خداست سرانجام امور."(2)
و هم او می فرماید : "هنگام قیام حضرت قائم  خداوند، اسلام را برهمه ی ادیان پیروز می کند."(3)
سخن آخر اینکه ،برای تشکیل حکومت واحد جهانی و چیره شدن بر تمــام رژیمهای فاسد، ابزای لازم است ، که عبارتند از :متکی بودن به یک قدرت
نامحدود ، احاطه ی علمی بر کلّ هستی،قوانین جامع وکامل ، و مصونیّت از لغزش و اشتباه ، که جملگی در باره ی حضرت مهدی صادق می باشد.

1- سوره ی حج ، آیه ی41
2- تفسیر برهان ، سیّد هاشم بحرانی، ج3،ص96
3- تفسیر برهان، سیّد هاشم بحرانی ،ج3،ص96

نتیجه گیری

آن روز که:
ابرهای سیاه ظلم وفساد آسمان جهان را بپوشاند.
آن روز که:
قدرت های اهریمنی پنجه های خود را در گلوی مردم رنجدیده دنیا،هر بیشتر فرو برند.
آن روز که :
همه ی معیارها جز معیار ماده وماده پرستی از میزان سنجش افکار مردم پنهان گردد.
و سر انجام آن روز که:
تازیانه نامهربانی ها ،تنگ نظری ها ، جدایِیها،تبعیض ها وستم ها پشت خلق مستضعف جهان را مجروح سازد

آری در آن لحظه چشمهای پر امیدمان به تو ای مصلح بزرگ جهان دوخته
شده به انقلاب وحکومت جهانیت!

فهرست منابع و ماخذ
1- قرآن کریم
2- تفسیر برهان ، آیت اله سیّد هاشم بحرانی، ج3،ص96
3- پرسشـها و پاسـخها ، آیت اله جـعـفر سـبـحـانی
4- گفتمان مهدویت، تالیف آیت اله العظمی صافی گلپایگانی
5- مـهـدویـت از نـظـر قـرآن و عـتـرت ، تـالیـف مـردانـی
6- مهدی انقلابی بزرگ،آیت اله العظمی ناصر مکارم شیرازی
7- مهـدی مــوعــود ، آیت اله سیّـد عبـد الحسیـن دستغیـب
8- یکصد پرسش وپاسخ پیرامون امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) ، علیرضا رجالی تهرانی
9- سایت اینترنتی www.tebyan.net

1ـ بحارالانوار، ج 36، ص 309، ح 148. نقل از گفتمان مهدویت،صافی گلپایگانی
2 ـ بحارالانوار، ج 51، ص 102. نقل از گفتمان مهدویت،صافی گلپایگانی
3ـ بحارالانوار، ج 51، ص 78. نقل از گفتمان مهدویت ، صافی گلپایگانی
—————

————————————————————

—————

————————————————————


تعداد صفحات : حجم فایل:119 کیلوبایت | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود