تارا فایل

مقاله ارتقاء شغلی معلمان « تجربیات دبیر دین و زندگی دبیرستان »



عنوان تحقیق:
تجربیات دبیر دین و زندگی دبیرستان

محقق:

کدپرسنلی:

سمت:
آموزگار

اردیبهشت

مقدمه:
معلم و شاگرد، دو عنصر اساسی نظام تعلیم و تربیت به شمار می‏روند، روش های تدریس و ارزیابی معلمان از شاگردان نیز اصلی‏ترین وظیفه آموزگاران است.
این موضوع، آن گاه اهمیت دوچندان می‏یابد که آموزگاران دروس دینی، رسالت‏شان را در قبال شاگردانی که مقطع بسیار حساس و بحرانی نوجوانی را سپری می‏کنند، مد نظر داشته باشد. چنین رسالتی، در قالب ظهور نگرش‏ها و رفتارهای دینی خاص در نوجوانان و جوانان دانش‏آموز، تجلی می‏یابد.
آگاهی از وضعیت موجود روش های تدریس و ارزشیابی آموزگاران دروس دینی و نگرش و رفتار دینی دانش‏آموزان ـ که آرمان اصلی این پژوهش نیز هست ـ می‏تواند به نوعی بیانگر فاصله وضعیت موجود با وضعیت مطلوب بوده و راه را برای برنامه‏ریزی سنجیده‏تر و دقیق‏تر در جهت سوق دادن به وضعیت مطلوب، هموار سازد. نگاهی گذرا به وضعیت موجود در جامعه اسلامی معاصر و فقدان پژوهش‏های دقیق، لزوم و ضرورت انجام این‏گونه پژوهش‏ها را افزون‏تر جلوه می‏دهد. در این نوشتار برآنیم تا به بررسی و تحلیل موارد ذیل بپردازیم و در واقع، مسیر را برای برنامه‏ریزی دقیق‏تر، هموار سازیم:
1. نگرش دینی دانش‏آموزان دبیرستان‏ها؛
2. رفتار دینی دانش‏آموزان دبیرستان‏ها؛
3. روش های تدریس و ارزشیابی آموزگاران دبیرستان‏ها؛
4. آیا میان روش های تدریس و ارزشیابی آموزگاران زن و مرد دبیرستان‏ها تفاوت وجود دارد؟
5. آیا میان روش های تدریس و ارزشیابی آموزگاران دبیرستان‏ها در پایه‏های تحصیلی گوناگون تفاوت وجود دارد؟
6. آیا میان نگرش و رفتار دینی دانش‏آموزان پسر و دختر دبیرستان‏ها تفاوت وجود دارد؟
7. آیا میان نگرش و رفتار دینی دانش‏آموزان در پایه‏های گوناگون تحصیلی تفاوت وجود دارد؟
روش‏های تدریس و ارزشیابی
هر کس که به نوعی با مقوله تدریس در هر سطحی سر و کار داشته باشد می‏داند که کسب آگاهی‏های افزون‏تر نسبت به روش های تدریس، می‏تواند در بهبود اثربخشی تدریس، نقش چشمگیر داشته باشد.[81]
آشنایی با روش‏ها و فنون تدریس و به‏کارگیری آنها موجب می‏شود که هدف های آموزش و پرورش به آسانی و در مدت زمانی کوتاه‏تر تحقق یابند.[82] شناخت نسبت به "روش‏های کلی تدریس"، "روش‏های اختصاصی در هر درس"، "روان‏شناسی تربیتی"، "روان‏شناسی رشد"، "شیوه‏های نوین ارزشیابی"، "کاربرد مواد آموزشی" و "فنون کلاس‏داری"، بر هر آموزگاری لازم، بلکه واجب است تا بتواند وظیفه خطیری را که بر عهده گرفته است، به شایستگی انجام دهد. ناآشنایی با این علوم و فنون سبب می‏شود [آموزگار] بی‏آنکه بداند، صدمات و لطمات جبران‏ناپذیر به روح و روان فراگیران خود وارد آورد، به‏ویژه اگر توجه کنیم که هر [آموزگاری] در عین حال، مربی کودکان و نوجوانانی است که در بهترین سال‏ها و در مناسب‏ترین شرایط فکری و روانی، در اختیار او قرار گرفته‏اند و بر اوست که به تربیت و پرورش آنها بپردازد و آنها را برای زندگی سعادتمندانه و بنای جامعه‏ای مترقی آماده سازد.[83]
با توجه به تحولات جامعه، نقش تعلیم و تربیت در جهان امروز، پرورش هر فرد و آماده ساختن او برای مشارکت موثر در فعالیت‏های زندگی می‏باشد. به دیگر سخن، آموزش و پرورش، باید امکانات پرورش استعدادها و توانایی‏های کلی دانش‏آموزان را تا حداکثر ظرفیتی که دارند فراهم سازند تا بتوانند نقش خود را در جامعه متحول و پیچیده، به نحو مطلوب ایفا کنند. پیداست در چنین شرایطی، نقش آموزش و پرورش و بالطبع نقش امتحان یا ارزشیابی و نیز شیوه‏های تدریس مطالب به شاگردان تغییر می‏کند.[84]

نگرش دینی
برخی از دانشمندان علوم اجتماعی، دین‏داری یا وابستگی به مذهب را دارای حداقل دو بعد "اجرای فرایض مذهبی" و "اعتقادات مذهبی" دانسته‏اند، که اجرای فرایض مذهبی مثل نماز، روزه و…، به وسیله مشاهدات علمی آشکار خواهد شد و اعتقادات مذهبی، از راه پاسخ به پرسش‏های عقیدتی، مکشوف خواهد شد.[85]
از دیدگاه آلپورت[86] جهت‏گیری مذهبی، به دو صورت "درونی" و "بیرونی" می‏باشد. وی قابل قبول‏ترین روش متمایز کردن این دو قطب مذهب را این می‏داند که بگوییم شخصی با "مذهب بیرونی" مذهبش را به کار می‏گیرد. در صورتی که، شخص دارای "مذهب درونی" با مذهبش زندگی می‏کند. بر اساس نظر "آلپورت" مذهب درونی، مذهبی فراگیر، دارای اصول سازمان‏یافته و درونی شده است که خود، غایت و هدف است، نه وسیله‏ای برای رسیدن به هدف شخصی. ولی فردی که جهت‏گیری مذهبی درونی دارد، با مذهبش زندگی می‏کند و مذهبش با شخصیتش یکی می‏شود. در حالی که، شخصی که جهت‏گیری مذهبی بیرونی دارد، مذهبش با شخصیت و زندگی‏اش تلفیق نشده است و برای او، مذهب وسیله‏ای است که برای ارضای نیازهای فردی از قبیل امنیت، مورد استفاده قرار می‏گیرد.

سنجش نگرش مذهبی
از طریق ابزارهای گوناگونی می‏توان نگرش مذهبی و دین‏داری افراد را اندازه‏گیری کرد که این ابزارها به نام سازنده‏های آنها ساخته شده است و مهم‏ترین آنها عبارتند از:
1. پرسش نامه درون‏سویی و برون‏سویی: آلپورت و راس این مقیاس را تعبیه کردند. آلپورت، روان‏شناس برجسته آمریکایی در گستره‏های شخصیت و روان شناسی اجتماعی است. وی عمیقاً دین‏دار بود، به‏ویژه در مورد نقش دین در زندگی، مطالعه کرد و از پژوهش‏گرانی است که تلاش می‏کند در مورد دین‏داری، نظریه‏پردازی کند. وی به کمک "راس" موفق به ساخت پرسش نامه‏ای برای سنجش جهت‏گیری دینی شد که این مقیاس، دارای20 ماده است و دارای دو زیر مقیاس 1 ـ 9 سوالی (جهت‏گیری درونی) و 2 ـ 11 سوالی (جهت‏گیری بیرونی) می‏باشد.[87]
2. مقیاس نگرش مسیحیت (1976): این مقیاس، توسط "فرانسیس" ساخته شد. این پرسش نامه بر مبنای مقیاس لیکرت پنج درجه‏ای ساخته شده و نگرش افراد مسیحی را نسبت به مسیحیت می‏سنجد.
3. مقیاس شفارد: این پرسش نامه، توسط "باست" و همکاران در سال (1981) ساخته شد.[88] این مقیاس بر مبنای شیوه نمره‏گذاری لیکرت و به منظور تمایزگذاری بین مسیحیان و غیر مسیحیان تهیه شده است. هر ماده از این مقیاس، با توجه به نقش کتاب مقدس تدوین شده است. این مقیاس تنها در دین مسیحیت کاربرد دارد.
4. پرسش نامه فرافکن احمدی علوان آبادی (1352): این پرسش نامه بر مبنای اصول فرافکن تهیه شده که شامل 20 سوال کامل‏کردنی و 5 سوال حکایت به منظور مقایسه طرز فکر مذهبی دانش‏آموزان دبیرستان‏های اسلامی و غیر اسلامی تهران تهیه شده است.
5. پرسش نامه نگرش مذهبی گلریز (1353): این پرسش نامه دارای 25 سوال و دو پاسخ است، هر کدام از پاسخ‏ها بار خاصی دارد که بعد از نمره‏گذاری، نگرش مذهبی فرد اندازه‏گیری می‏شود. پایایی این آزمون از طریق همبستگی با آزمون آلپورت به دست آمده و برابر با 80% گزارش شده است. از آن زمان تا کنون، بیشتر مطالعاتی که در زمینه نگرش مذهبی در ایران صورت گرفته، از این پرسش نامه بهره گرفته‏اند.
6. پرسش نامه نگرش مذهبی خدایاری (1376): این پرسش نامه دارای 40 ماده است که توسط جمعی از پژوهشگران حوزه و دانشگاه تهیه شده و در سال 1378 با حذف برخی از مواد آن، به یک مقیاس 32 ماده‏ای تبدیل شده است.
7. پرسش نامه نگرش مذهبی شیرشاهی (1378): از تغییر پرسش نامه خدایاری و همکاران از 44 ماده و32 ماده و از 6 گزینه و 5 گزینه ساخته شده است.[89]

سنجش رفتار دینی
"چارلز گلاک"، پس از مرور مطالعات بی‏شمار پژوهشگران دیگر، ابعاد چهارگانه‏ای را برای دین در نظر گرفت. وی با دستچین کردن این چهار بُعد، از لابه‏لای مطالعات این پژوهشگران، مفهوم عملیاتی مستقلی از دین ساخت. این ابعاد چهارگانه عبارت بودند از: بُعد تجربی ناظر بر تجربیات معنوی فرد، بُعد ایدئولوژیک ناظر بر باورهای مذهبی، بُعد مناسکی ناظر بر اعمال و رفتارهای مذهبی و بُعد استنتاجی (پیامدی) که ناظر است بر اصول و فرامین دین در زندگی.[90] "داوس" نیز مانند "گلاک"، برای سنجش مذهبی بودن افراد، چهار بعد را به شرح زیر کافی دانست:
1. حضور در کلیسا؛
2. اعتقادات مذهبی؛
3. تعهد یا اهمیت مذهب در زندگی؛
4. الهام یا شهود مذهبی.[91]
"اینگلهارت"، با ارائه شواهد تجربی بی‏شمار، به بهره‏گیری رایج پژوهش‏گران از معرف میزان حضور در کلیسا به عنوان شاخص باورها و گرایش دینی، انتقاد می‏کند. وی، معرف حضور در کلیسا را فقط یک شاخص تقریبی از باورهای مذهبی دانسته و بر این باور است که، مذهبی بودن را نباید معادل انجام رفتارها، آداب و مناسک مذهبی دانست؛ چون بر این اساس، تصویری نسبتاً گمراه‏کننده و خام از دین‏داری مردم، به دست خواهیم آورد. وی اظهار می‏دارد که، اگرچه آمارهای حضور در کلیسا، نشانه شاخص تقریبی روندها در تغییر ایمان مذهبی، بهتر از هیچ است، ولی مسلماً جانشین سنجش‏های مستقیم این باورها نیستند.[92] به نظر اینگلهارت "اعتقاد به خدا" و "تعهد مذهبی"، به میزان اهمیت خداوند نزد افراد، شاخص بسیار حساس، پس از دین‏داری است.[93] "کلودسرکلیف" در اندازه‏گیری دین‏داری یک مسلمان، رفتار دینی وی را اصل قرار داده و از آن به دفعاتی که انسان عادتا در یک شبانه‏روز نماز می‏گذارد، تعبیر می‏کند. ولی او اشاره دارد که هر شاخص رفتاری به تنهایی برای انداره‏گیری دین‏داری کافی نیست، چون رفتار دینی، فقط یکی از ابعاد دین‏داری است.
کمال المنوفی در پژوهش خود تحت عنوان "اسلام و توسعه"، دین را دارای دو بُعد متمایز دانسته که عبارتند از: "شناخت دینی" و "رفتار دینی". وی از میان معرف‏های بعد رفتار دینی تنها نماز را کافی دانسته است؛ چون بر این باور است نماز در اسلام جایگاه ویژه‏ای دارد.[94]

سنجش دین‏داری جوانان
"اگر اجازه دهیم اعمال بی‏سابقه نسل‏های جوان‏تر ما ادامه یابد، تمدن ما محکوم به ناامیدی است". این سخن، یک پیام‏آور رستاخیز در عصر معاصر نیست، بلکه گفتاری است که بر یک لوحه باستانی مکشوفه در شهر اور[95] نقش بسته است.[96]
این عبارت‏ها، بازتاب عقیده‏ای نسبت به جوانان است که در هر عصری، شایع به نظر می‏رسد. بنابر این عقیده، جوانان هر دوره‏ای نسبت به دیگر گروه‏های سنی، پایبندی و تعهد اندکی به نظم اجتماعی منظور داشته و مظهر سرکشی و طغیان علیه هنجارهای حاکم به شمار می‏روند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام جمهوری اسلامی، اندیشه تحول اساسی در نظام اجتماعی، به منظور همسو کردن همه ابعاد و اجزای آن با ارزش‏ها و موازین دین اسلام، در دستور کار نظام سیاسی ایران قرار گرفت. در این راستا، "تربیت دینی" از اهداف عمده نظام اجتماعی تعریف شد و جهت‏گیری کلی نظام سیاسی و فرهنگی کشور در راستای تقویت و گسترش ارزش‏ها و باورهای دینی در میان مردم (به ویژه نسل جدید) شکل گرفت. با این حال، امروزه پس از گذشت سی سال از عمر انقلاب اسلامی ایران، بسیاری از مردم با مشاهده برخی شیوه‏های رفتاری جوانان، به این نتیجه رسیدند که باورها و رفتارهای مذهبی این دسته از افراد که همه سال‏های زندگی‏شان را در سایه این نظام دینی سپری کرده‏اند، چندان مطلوب و خرسند کننده نیست و جامعه در انتقال ارزش‏ها و موازین دینی به نسل جدید خود، کاملاً با شکست رو به رو شده است.
حال پرسش اصلی این است که، بحرانی و اسفناک قلمداد کردن وضعیت دین‏داری نوجوانان و جوانان، چقدر با واقعیت‏ها تطابق دارد و آیا می‏توان وضعیت دین‏داری جوانان را صرفاً بر اساس برخی شیوه‏های رفتاری آنان که مغایر با شیوه‏های رفتاری بزرگسالان یا الگوهای رفتاری مذهبیون انقلابی است، به درستی استنباط کرد؟ در واقع بسیاری از افراد، با مشاهده برخی از رفتارهای اجتماعی نابهنجار از سوی جوانان، چگونگی اعتقاد و تعلقات مذهبی این گروه را استنباط کرده و بر آن اساس، وضعیت دین‏داری آنها را بحرانی و فاجعه‏آمیز تلقی می‏کنند. در صورتی که، وقتی نتیجه‏گیری‏ها و استنباط‏های خود را در خصوص دین‏داری جوانان، فقط بر اساس برخی رفتارهای اجتماعی آنان (مثل نحوه آرایش، الگوهای لباس،…) بنا سازیم، نه بر اساس اطلاعات و شواهد جزئی‏تر و مشخص‏تری که از پژوهش‏های تجربی به دست می‏آید، تصویری نسبتاً گمراه کننده و مفهومی مغلوب و خام از گرایش‏های جوانان و نوجوانان نسبت به دین به دست خواهیم آورد. شیوه رفتاری جوانان، هرچند که نابهنجار باشد، به یقین، جانشین سنجش‏های مستقیم باورها و تعلقات دینی نیست. برای داوری درباره دین‏داری جوانان و نوجوانان، باید دقت نظر فراوانی داشت و به دور از هرگونه شتابزدگی، از یک یا چند وجه رفتاری، همه دین‏داری آنان را نتیجه نگرفت. فروکاستن دین‏داری، صرفاً به یک سلسله موازین رفتاری خاص و ظاهری، در واقع محدود کردن دین در قالب تنگ و ظاهری است.[97]

مروری بر پژوهش‏های مشابه
الف) مطالعات انجام شده در خارج از کشور:
1. "ایوان بازیک حداد" و "آدیرث لومیس" در سال1983 مطالعه‏ای درباره مساجد امریکا انجام داده‏اند که گزارش آن در کتابی به نام "گسترش ارزش‏های اسلامی در ایالات متحده امریکا" به چاپ رسیده است. پژوهشگر، با بهره‏گیری از پرسش نامه، به صورت حضوری اطلاعاتی از 347 نفر از مسلمانان حاضر در پنج مسجد نیویورک، میدوست و سواحل شرقی به دست آورده است.
خلاصه این پژوهش بدین گونه بوده است که، هرچه الفت افراد با مساجد بیشتر باشد، آنها به اجرای دقیق احکام اسلامی تعهد بیشتری دارند. این پژوهش نشان می‏دهد که بین سن و مشارکت در فعالیت‏های مسجد، رابطه وجود دارد؛ بدین ترتیب که، جوانان بیشتر از افراد مسن به مسجد می‏روند و همچنین افراد متاهل، بیشتر از مجردین در مسجد حضور می‏یابند.
2. "دیوید دی واس" و "یان مک الستر" (1987) در نوشتاری تحلیلی با عنوان "تفاوت‏های جنسیتی در دین" به بررسی این مسئله پرداختند که چرا زنان، از مردان مذهبی‏ترند. برای تبیین تفاوت‏ها، از نظریه "موقعیت ساختاری" بهره گرفته است که در آن از نقش زنان در بچه‏داری، مشارکت کمتر آنان در کار و نگرش نسبت به کار و خانواده به عنوان ساختاری یاد می‏شود که زمینه را برای مذهبی‏تربودن زنان نسبت به مردان فراهم می‏کند.
3. بر اساس تحقیق انجام شده بر روی سن و مشارکت دینی توسط "هوارد بحر" (1970)، در فاصله 18 تا 30 سالگی، میزان حضور در کلیسا به شدت کاهش و در فاصله 30 تا 35 سالگی این کاهش به تدریج از بین می‏رود و پس از سن 35 سالگی تا کهنسالی، به گونه‏ای یکنواخت افزایش می‏یابد.
4. "اس ام استلزبرگ، ماری بالیر ـ لوی، لیندای وایت" (1995) در تحقیقی با عنوان "مشارکت دینی در اوان بزرگسالی و تاثیرهای سن و چرخه زندگی خانوادگی بر عضویت در کلیسا" به بررسی تحولات زندگی از قبیل ازدواج، طلاق، روابط جنسی پیش از ازدواج، بر مشارکت دینی در ایالات متحده امریکا پرداخته‏اند.
این پژوهش‏ها در فاصله سال‏های 1972 تا 1986 در سطح ملی، در ایالات متحده صورت گرفته است. در این پژوهش، داده‏های مربوط به دوره 1986 ـ 1979 ـ 1976 که مقطع سنی 22 تا32 سالگی افراد مورد مطالعه را در بر می‏گیرد، جهت تحلیل برگزیده شده است. از جمله فرضیه‏های مطرح شده در این پژوهش، می‏توان به دو فرضیه اساسی زیر اشاره کرد:
الف) ازدواج، مشارکت دینی را افزایش می‏دهد.
ب) از هم‏پاشیدگی روابط زناشویی، به کاهش مشارکت دینی می‏انجامد و این کاهش در مورد مردان، بیش از زنان است. میزان مشارکت دینی در هر سه مقطع سنی مورد نظر دینی (یعنی22، 25و32 سالگی) هم در زنان و هم در مردان، همراه با افزایش سن افزیش می‏یابد. البته، میزان مشارکت دینی زنان در هر سه مقطع، از میزان مشارکت دینی مردان بیشتر است. بر اساس برآوردهای رگرسیونی، پژوهش‏گران، پیش‏بینی کرده‏اند که امکان مشارکت دینی برای مردان و زنان متاهل نسبت به دوران تجرد، به میزان 4 تا 8 درصد افزایش یافته است و معنایش این است که تاثیر ازدواج بر مشارکت دینی، مثبت و معنادار است. فقط برای زنان 25 ساله، این تاثیر معنادار نیست. هم‏بالینی، هم در مردان و هم در زنان تاثیر منفی داشته است؛ به گونه‏ای که امکان عضویت افراد مجرد در کلیسا از زمان هم‏بالینی نسبت به زمان پیش از آن از حدود 35 درصد به 15 درصد کاهش یافته است و نتایج به دست آمده، بدین گونه بوده است که هم‏بالینی، تاثیر منفی و ازدواج، تاثیر مثبت بر مشارکت دینی (عضویت افراد در کلیسا) دارد.
5. پور یوسفی (1984) در پژوهش خود با عنوان "گرایش دینی دانشجویان مسلمان مشغول به تحصیل در دانشگاه میشیگان امریکا" نمره بالایی برای نمونه خود که دربردارنده دانشجویان مسلمان مشغول به تحصیل در دانشگاه میشیگان امریکا بودند، گزارش می‏کند.
6. برگین و همکاران (1987: 197) پژوهشی در بین دانشجویان دانشکده "مورسن" انجام دادند که بر مبنای آن، دین‏داری درونی با عملکرد مثبت اشخاص و سازگاری آنها، رابطه مثبت داشته و همچنین با میزان اضطراب آنها ارتباط منفی داشت.
7. یحیی (1988) در پژوهش خود با عنوان "میزان دین‏داری مسلمانان ساکن میشیگان" گزارش می‏کند که، نسبت بالایی از پاسخگویانش که مسلمانان ساکن میشیگان بودند، "خیلی دین‏دار" یا "دین‏دار" طبقه‏بندی شدند.

ب) مطالعات انجام شده در داخل کشور:
1. سراج‏زاده (1375)، پژوهشی با عنوان "نگرش‏ها و رفتارهای دینی نوجوانان تهرانی و دلالت‏های آن برای نظریه سکولارشدن" انجام داده است. در این پژوهش، مدل گلاک و استارک برای سنجش دین‏داری مورد استفاده قرار گرفته است. به نظر گلاک و استارک در همه ادیان دنیا، به رغم تفاوت‏هایی که در جزئیات دارند، عرصه‏های مشترکی وجود دارد که دین‏داری در آنها متجلی می‏شود. این عرصه‏ها که می‏توان آنها را ابعاد مرکزی دین‏داری به حساب آورد، عبارتند از ابعاد اعتقادی، مناسکی، عاطفی و پی‏آمدی. بُعد اعتقادی یا باورهای دینی، عبارت است از باورهایی که انتظار می‏رود پیروان آن دین بدانها اعتقاد داشته باشند. بُعد مناسکی، یا اعمال دینی، شامل اعمال دینی مشخصی همچون عبادت نماز، شرکت در آیین‏های دینی خاص، روزه گرفتن و غیره است که انتظار می‏رود پیروان هر دین، آنها را به جا آورند.
بُعد تجربی یا عواطف دینی، ناظر به عواطف و تصورات و احساسات مربوط به داشتن رابطه با جوهری ربوبی همچون خدا یا واقعیتی غایی یا اقتداری متعالی است. بُعد فکری یا دانش دینی، مشتمل بر اطلاعات و دانسته‏های مبنایی در مورد باورداشت‏های هر دین است که پیروان هر دین باید آنها را بدانند. بُعد پی‏آمدی یا آثار دینی، ناظر بر اثرهای باورها، اعمال، تجارب و دانش دینی بر زندگی روزمره پیروان است. اگر بخواهیم ابعاد دین‏داری مدل گلاک واستارک را بر اسلام منطبق کنیم، مجموعه‏ای از باورها که (اصول دین) خوانده می‏شود را می‏توان با باورهای دینی تطبیق داد.
همه عبارت‏های پرسش نامه، پرسش‏های نگرشی بودند و در طول یک طیف پنج قسمتی از نوع لیکرت، ارزشگذاری شدند:
1. کاملاً مخالف؛
2. مخالف؛
3. بینابین؛
4. موافق؛
5. کاملاً موافق.
فقط عبارت‏های معرف بُعد عملی این سوالات، مربوط به رفتار واقعی بودند. جامعه مورد نظر، محدود به دانش‏آموزان سال سوم دبیرستان و حجم نمونه شامل 391 نفر بود.
یافته‏های پژوهش حاکی از آن است که دانش‏آموزان دبیرستانی، در مجموع دارای گرایش‏ها و علایق دینی بالایی هستند؛ در حالی که نمره‏های دین‏داری گروه کوچکی (4/2) درصد پایین بوده نمره‏های 8/45 درصد متوسط و نیمی از نمونه دارای نمره‏های بالا بودند. میانگین نمره‏های دین‏داری کلی هم 57/3 از 5 بود.
با آنکه توزیع پاسخ گویان از نظر نمره‏های دین‏داری در مناطق چهارگانه مورد مطالعه تقریباً یکسان بوده، گرایش دینی افراد ساکن در مناطق شمالی، بر اساس معرف دین‏داری به کار رفته در این پژوهش، اندکی کمتر از افراد ساکن در مناطق جنوبی شهر بود. می‏توان گفت که گرایش‏های دینی در طبقه‏های پایین‏تر اجتماعی، قوی‏تر از طبقه‏های بالاتر است.
2. طالبان (1377) پژوهشی با عنوان "سنجش دین‏داری جوانان" انجام داده است. این پژوهش که در شهر تهران انجام شده است و برای سنجش دین‏داری، سه بُعد اعتقادات مذهبی، مناسک مذهبی و تعهد مذهبی یا اهمیت دین در زندگی را در نظر گرفته است و جامعه تحقیق را همه دانش‏آموزان دختر و پسر سال‏های اول، دوم و سوم دبیرستان‏های روزانه دولتی، نمونه مردمی و غیر انتفاعی شامل می‏شدند و حجم نمونه، عبارت از 733 نفر از دانش‏آموزان دبیرستان‏های شهر تهران بود.

نتایج یافته‏ها نشان می‏دهد که:
الف) دانش‏آموزان از باورهای مذهبی بالایی برخوردار بودند و تفاوت معناداری از لحاظ آماری بین دختران و پسران وجود نداشت؛
ب) در بُعد مناسکی، نتایج حاکی از آن بود که تنها 7/15 درصد جوانان، پایبندی به نماز نداشتند و 4/55 درصد پاسخ گویان پایبندی کامل به نماز داشتند و 9/28 درصد پایبندی نسبی به نماز داشتند و پایبندی به نماز با متغیر جنسیت، ارتباط کاملاً معناداری داشته و در پسران بیشتر از دختران بود؛
ج) در بُعد تعهد مذهبی نیز اکثریت قریب به اتفاق جوانان جمعیت نمونه تحقیق، یعنی 93 درصد آنان در زندگی‏شان اهمیت زیادی به خداوند می‏دادند که از این میان، نسبت پسران بیش از دختران بود (1/94 درصد در مقابل 1/92 درصد)، شمار پاسخ گویانی که اظهار کرده‏اند خداوند در زندگی‏شان از اهمیت کمی برخوردار است. بسیار ناچیز بود (11 نفر معادل 5/1 درصد)، در این میان نیز نسبت پسران کمی بیش از دختران بود (8/1 درصد در مقابل 3/1 درصد) و به طور کلی، 83 درصد افراد نمونه تحقیق، دین‏داری قوی و 6/2 درصد آنها دین‏داری ضعیف داشتند.
نتایج این پژوهش نشان داده است که از هر شاخص که برای دین‏داری بهره بگیریم، نه‏تنها دین‏داری و تعلق مذهبی جوانان نمونه تحقیق، بحرانی و اسفناک نبوده، بلکه اکثریت مطلق آنان، دارای تعلقات دینی بالایی هستند. مشاهده‏های این پژوهش، مبنی بر میزان بالای دین‏داری جوانان نمونه تحقیق، کاملاً مغایر دیدگاه بدبینانی است که همواره وضعیت ایمان مذهبی جوانان و نوجوانان تهرانی را بسیار ضعیف و فاجعه‏آمیز ارزیابی می‏کنند.

3. در تحقیق صباغ‏پور (1372) حجم نمونه را 222 پسر دانش‏آموز تهرانی تشکیل می‏داد. در مطالعه وی، برای نگرش دینی سه بعد تعریف شده است: دانش، احساسات و آمادگی برای عمل. وی گزارش می‏کند که پاسخگویان از نظر دین‏داری در سطح پایینی قرار داشتند؛ به گونه‏ای که 65 تا 97 درصد آنها در هر سه بعد نگرش دینی، در مقوله پایینی قرار گرفتند. به نظر سراج‏زاده، این نتیجه‏گیری غیر عادی ممکن است ناشی از به کار بردن معیارهای سخت‏گیرانه در تعریف دین‏داری باشد. افزون بر این، فقدان گزارش دقیق در مورد روش تحقیق و ابهام دین‏داری به کار رفته در گزارش تحقیق، کاملاً مشهود است که روایی سنجه به کار رفته را به شدت زیر سول می‏برد و باعث می‏شود تا نتوان یافته‏های آن را جدی گرفت.
4. خدایاری فرد و همکاران (1377)، پژوهشی با عنوان "آماده‏سازی مقیاس نگرش مذهبی دانشجویان" در دانشکده روان شناسی دانشگاه تهران انجام داد. بدین منظور، با بهره‏گیری از پیشینه پژوهش و متون اسلامی، مقیاسی مشتمل بر 52 پرسش طراحی شد که این پرسش‏ها ابعاد اعتقادی انسان را در برمی‏گرفت و سپس با انجام دو مطالعه مقدماتی، فرم نهایی مقیاس تهیه شد. در نهایت، پرسش نامه با 44 داده چند گزینه‏ای و 7 ماده سنجش گمانه‏ای آماده شد. پرسش نامه روی 369 نفر دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف اجرا شد و اعتبار آزمون، مورد بررسی قرار گرفت وجهت بررسی روایی پرسش نامه 235 نفر از طلاب حوزه علمیه قم و 83 دانشجوی رشته هنرهای زیبای دانشگاه تهران به پرسش‏های آزمون پاسخ دادند. نتایج نشان داد که میانگین نمره‏های نگرش مذهبی طلاب حوزه علمیه قم به طور معناداری بالاتر، از میانگین نمره‏های دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف و دانشجویان هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. همچنین نتایج فرعی زیر هم از یافته‏های این پژوهش‏ها حاصل شد:
الف) میان نگرش مذهبی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه صنعتی شریف تفاوت معناداری وجود دارد و این تفاوت در پسران بیشتر از دختران است؛
ب) تفاوت معناداری بین نگرش مذهبی دانشجویان رشته‏های علوم فنی وجود ندارد؛
ج) تفاوت معناداری بین نگرش مذهبی پسران و دختران طلبه وجود دارد و این تفاوت در دختران بیشتر از پسران است.
5. علوی (1379) پژوهشی را با عنوان "بررسی رفتار و عملکرد دینی نوجوانان سال‏های اول، دوم و سوم دبیرستان‏های کرمان" انجام داده است. هدف از این تحقیق، تبیین و بررسی وضعیت موجود رفتار و عملکرد دینی نوجوانان پسر و دختر سال‏های اول، دوم و سوم دبیرستان‏های پسرانه و دخترانه دولتی و غیر انتفاعی شهر کرمان بوده و روش تحقیق به کار برده شده، روش توصیفی می‏باشد و جامعه آماری آن را همه دانش‏آموزان متوسطه شهر کرمان مشتمل بر 94 دبیرستان تشکیل داده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه از نوع بسته بوده که به علت شمار بسیار زیاد پرسش‏ها، به دو پرسش نامه شماره 1و2 تنظیم شده است.
ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه‏ای محقق ساخته جهت سنجش 74 مولفه دینی بوده است که روایی پرسش نامه معادل 84/0، و اعتبار آن معادل 95/0 محاسبه و تعیین شده است. متغیرهای مورد بررسی نوع مدرسه، جنس و کلاس بوده و نتایج حاصله، نشان‏گر آن بود که، میانگین نظرهای پاسخ دهندگان در مورد رعایت 74 مولفه دینی 8/63% بوده است که وضع مطلوبی را نشان می‏دهد و میانگین نظرهای پاسخ دهندگان در مورد عدم رعایت هفتاد و چهار مولفه طراحی شده 1/16% بوده و 1/20% باقیمانده یا بی‏نظر بودند یا به پرسش‏ها پاسخ نداده‏اند. در مورد هر یک از هفتاد و چهار مولفه دینی تحقیق، میزان درصد نظرهای افرادی که قائل به رعایت مولفه‏های مربوطه بوده‏اند، از این رو، رفتار و عملکرد دینی مطلوبی را داشته‏اند، به مراتب بیش از افرادی بوده که اظهار داشته‏اند با رعایت مولفه‏های دینی مربوط، مخالف یا کاملاً مخالف بوده‏اند، منهای شایعه‏پراکنی، تواضع مذموم، حسد، لهو و لعب، تکبر ممدوح. همچنین لازم به یادآوری است که، در مورد بسیاری از مولفه‏های مربوط به رفتار و عملکرد دینی، وضعیت مدارس دولتی، بهتر از مدارس غیر انتفاعی بوده و همچنین در رابطه با جنسیت، بین عملکرد دینی دختران و پسران، تفاوت معناداری وجود دارد. در مورد بسیاری دیگر از مولفه‏های مربوط به رفتار و عملکرد دینی، وضعیت دختران بهتر از پسران بوده است. ولی هیچ ترتیب و نظم خاصی که بتوان در مورد وضعیت رفتار و عملکرد دینی نوجوانان در سال‏های اول، دوم و سوم متوسطه اظهار داشت، به چشم نمی‏خورد.
6. عظیمی یزدی (1381) در تحقیق خود با عنوان "بررسی وضعیت و عوامل مرتبط با نگرش مذهبی دانش‏آموزان دبیرستان‏های دخترانه شهر کرمان" با حجم نمونه 500 نفر از دانش‏آموزان دبیرستان‏های دخترانه که جامعه آماری آن همه دبیرستان‏های دخترانه شهر کرمان بوده است، به این نتایج رسیده است:
الف) میانگین نگرش مذهبی دانش‏آموزان نوجوان، معادل 92/127 به دست آمده که با وضعیت مطلوب (160=X) نزدیک به 32 نمره فاصله را نشان داده است؛
ب) در تحلیل رگرسیونی چند متغیره، عواملی که در ارتباط با یکدیگر با نگرش مذهبی رابطه مثبت نشان داده‏اند، عبارتند از: روحانیون، والدین، کتاب درسی، پایه تحصیلی، بُعد خانوار، رفتن به محیط‏های مذهبی، دیگر آموزگاران، دوستان، مربی پرورشی، بهره‏گیری از فیلم ویدئو و رادیو تلویزیون؛
ج) عواملی که با نگرش مذهبی رابطه منفی داشتند عبارتند از: پیشرفت تحصیلی، رفتن به سینما، بهره‏گیری از رایانه و بازی‏های رایانه‏ای.
7. شیرشاهی (1378) پژوهشی با عنوان "بررسی نظرهای شاگردان متوسطه درباره ارزش‏ها و باورهای مذهبی" انجام داده است. ابزار سنجش اعتقاد مذهبی، پرسش نامه و جامعه آماری این پژوهش را همه دانش‏آموزان دبیرستانی دختر و پسر پایه اول، دوم و سوم استان مرکزی دربرمی‏گیرند که در سال تحصیلی78 ـ 1377 مشغول به تحصیل بوده‏اند. نمونه مورد مطالعه شامل 600 نفر از دانش‏آموزان می‏باشند که در رشته‏های گوناگون ادبیات و علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی‏فیزیک و رشته عمومی اشتغال به تحصیل داشته‏اند. دامنه سنی افراد 14 ـ 18 سال بوده و ابزار جمع‏آوری داده‏ها پرسش نامه بوده است. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که:

الف) تفاوت معناداری بین نگرش مذهبی دختران و پسران وجود دارد و نگرش مذهبی دختران، قوی‏تر از پسران است؛
ب) مذهبی دانش‏آموزان دختر پایه‏های اول تا سوم دبیرستان، تفاوت معناداری وجود دارد و نگرش مذهبی به ترتیب در پایه اول، قوی‏تر از پایه‏های دیگر و دانش‏آموزان پایه دوم نسبت به پایه سوم، از نگرش مذهبی قوی‏تر برخوردارند؛
ج) در مورد نگرش مذهبی دانش‏آموزان پسر پایه‏های اول تا سوم، نتایج زیر حاصل شد:
بین نگرش مذهبی دانش‏آموزان پسر پایه اول و دوم، تفاوت معناداری وجود ندارد؛ ولی تفاوت بین نگرش مذهبی دانش‏آموزان در پایه اول و دوم با پایه سوم معنادار است و نگرش مذهبی دانش‏آموزان پایه‏های اول و دوم، بیش از پایه سوم است.
د) نگرش مذهبی دانش‏آموزان رشته‏های گوناگون، تفاوت معناداری را نشان می‏دهد که در این مورد به ترتیب، دانش‏آموزان رشته عمومی، علوم انسانی و علوم تجربی و علوم ریاضی قرار دارند. در این میان، تفاوت نگرش مذهبی رشته‏های عمومی با دیگر رشته‏ها و تفاوت نگرش مذهبی دانش‏آموزان رشته علوم انسانی و ریاضی، معنادار می‏باشد. همچنین:
1. نگرش مذهبی در دانش‏آموزان دختر، بالاتر از دانش‏آموزان پسر است؛
2. تفاوت‏های نگرش مذهبی بین پایه‏های سه گانه متوسطه از سال اول تا سوم، به‏طور معناداری (P<0/05) سیر نزولی داشته و کاهش می‏یابد؛
3. اولاً، دانش‏آموزان رشته عمومی (سال اول متوسطه) نسبت به سایر رشته‏ها که سال اول و دوم هستند، از اعتقادات و گرایش‏های مذهبی بالاتری برخوردارند و ثانیاً، دانش‏آموزان رشته علوم انسانی نسبت به دانش‏آموزان رشته ریاضی فیزیک، گرایش بیشتری را نسبت به مسائل مذهبی نشان داده‏اند.[98]
8. رستمی گوهری، پژوهشی را با عنوان "بررسی رفتار دینی و عوامل مرتبط با آن در دانش‏آموزان دبیرستان‏های دخترانه شهر کرمان" انجام داده است. هدف از انجام آن، آگاهی از وضعیت موجود رفتار دینی و عوامل مرتبط با آن در بین دانش‏آموزان دبیرستان‏های دخترانه کرمان بوده است. از این رو، تلاش شده تا رفتار دینی دانش‏آموزان تعیین و نیز برخی از عوامل مرتبط با آن شناسایی شود. نتایج عمده پژوهش بدین شرح است:
الف) بر اساس داده‏های حاصل از پرسش نامه، در مجموع از 625 نفر حجم نمونه، رفتار دینی بیشتر آنها متوسط (8/41%) بوده است.
ب) با در نظر گرفتن پایه تحصیلی، در میان دانش‏آموزان سال اول با حجم نمونه 199 نفر، رفتار دینی بیشتر آنها خوب (7/35%)، در میان دانش‏آموزان
سال دوم با حجم نمونه 212 نفر، رفتار دینی بیشتر آنها متوسط (9/42%) و در میان دانش‏آموزان سال سوم با حجم نمونه 213 نفر رفتار دینی بیشتر آنها
متوسط (9/46%) بوده است. همچنین میانگین رفتار دینی دانش‏آموزان سال اول و دوم 5/3 از 5 و میانگین رفتار دینی دانش‏آموزان سال سوم 3/3 از 5 به دست آمده است.
ج) با در نظر گرفتن نوع مدرسه، بالاترین میانگین نمره رفتار دینی مربوط به دانش‏آموزان دبیرستان شاهد و پس از آن، به ترتیب دبیرستان‏های نمونه دولتی، دولتی و غیر انتفاعی بوده است و با توجه به نتایج به دست آمده از آزمون تحلیل واریانس برای رفتار دینی پاسخ گویان به تناسب پایه تحصیلی و نوع مدرسه، نمره رفتار دینی دانش‏آموزان به تناسب پایه تحصیلی و نوع مدرسه متفاوت است. همچنین بر اساس نتایج آزمون توکی، میانگین نمره رفتار دینی دانش‏آموزان پایه اول، دوم و سوم، تفاوت معنادار داشته است.

د) بر اساس نتایج رگرسیون پیش‏رونده عوامل مرتبط با رفتار دینی به ترتیب بیشترین تاثیر، عبارتند از:

1. میزان درآمد خانواده؛
2. نوع مدرسه؛
3. پایه تحصیلی؛
4. میزان تصمیم‏گیری در خانواده؛
5. میزان تحصیلات پدر.

ه‍ ) در ارتباط با پایه تحصیلی، عوامل مرتبط با رفتار دینی دانش‏آموزان پایه اول به ترتیب بیشترین تاثیر عبارتند از:
1. میزان درآمد خانواده؛
2. نوع مدرسه؛
3. در قید حیات بودن مادر.

عوامل مرتبط با رفتار دینی دانش‏آموزان پایه دوم به ترتیب بیشترین تاثیر عبارتند از:
1. نوع مدرسه؛
2. میزان درآمد خانواده؛
3. میزان تصمیم‏گیری در خانواده، و برای پایه سوم، عامل مرتبط، متغیر دوره تحصیلی بوده است.
و) در ارتباط با نوع مدرسه، عوامل مرتبط با رفتار دینی دانش‏آموزان دختر دبیرستان‏های دولتی به ترتیب بیشترین تاثیر عبارتند از:
1. میزان درآمد خانواده؛
2. میزان تحصیلات پدر؛
3. شغل پدر.

ژ) عوامل مرتبط با رفتار دینی دختران دبیرستان‏های نمونه دولتی به ترتیب بیشترین تاثیر عبارتند از:
1. میزان تحصیلات مادر؛
2. پایه تحصیلی؛
3. میزان تصمیم‏گیری در خانواده، و عامل مرتبط با رفتار دینی دختران دبیرستانی شاهد، شغل مادر و عامل مرتبط با رفتار دینی دانش‏آموزان دبیرستان‏های دخترانه غیر انتفاعی، پایه تحصیلی بوده است.

9. ثمره رضایی (1377) در پژوهش خود با عنوان "بررسی عملکرد معلمان مقطع ابتدایی (شهری و روستایی) شهرستان بم در به کارگیری روش های تدریس و وسایل کمک آموزشی، به این نتایج به دست یافته است که آموزگاران دوره ابتدایی، تنها در تدریس درس‏های علوم تجربی و ریاضی، کمابیش از روش های تدریس فعال و شماری وسایل کمک آموزشی بهره گرفته‏اند. در مجموع، عمده فعالیت آنها مبتنی بر بهره‏گیری از روش های سنتی و مستقیم و معلم‏محور در تدریس بوده است. این امر، بدون بهره‏گیری موثر از وسایل کمک آموزشی، به ویژه در تدریس اجتماعی، دینی و ادبیات بوده است.
10. ضیاءالدینی (1379) در پژوهشی با عنوان "بررسی روش های تدریس معلمان دوره‏های ابتدایی و راهنمایی شهر کرمان"، به این نتیجه رسیده که 2/20 درصد از آموزگاران ابتدایی، نیاز به آموزش دارند و این حاکی از عدم تناسب رشته تحصیلی آنان با دروس مورد تدریس است. همچنین فعالیت‏های بیرون از کلاس آنان بسیار کم بوده و بسیاری از آموزگاران، طرح درس ندارند و در این زمینه بین مدارس ابتدایی و راهنمایی، تفاوت معناداری وجود ندارد.
11. نوراللهی فرد (1377) در پژوهش خود با عنوان "میزان آشنایی و به کارگیری شیوه‏های ارزشیابی از آموخته‏های دانش‏آموزان توسط دبیران دبیرستان‏های خرم‏آباد"، به این نتایج دست یافته است که میزان آشنایی و به‏کارگیری شیوه‏های ارزشیابی هنجاری به تکوینی و پایانی در نزد دبیران، در حد مطلوب است. میزان آشنایی و به‏کارگیری شیوه‏های ارزشیابی هنجاری و ملاک مطلقی در نزد دبیران، در حد متوسط و کمتر است. میزان آشنایی و به‏کارگیری شیوه‏های ارزشیابی در نزد همکاران زن، بیشتر از مردان است. میزان آشنایی و به‏کارگیری شیوه‏های ارزشیابی در نزد همکاران دارای مدرک لیسانس، بیش از دیگر افراد است. سرانجام آنکه، بین آشنایی و به‏کارگیری هر یک از شیوه‏های ارزشیابی، همبستگی معنادار وجود دارد.
12. شریفی (1352) در پژوهشی با عنوان "مطالعه درباره شیوه‏های ارزشیابی در نظام آموزش عمومی"، سه نوع امتحان داخلی، هماهنگ و نهایی را از دیدگاه‏های زیر، مورد بررسی قرار داده است:
ـ ارتباط محتوا و شیوه انجام امتحان با برنامه‏ها و اهداف آموزشی.
ـ تحلیل محتوایی پرسش‏های انواع امتحانات سه‏گانه مذکور از نظر اصول روان‏سنجی.
ـ رابطه بین عملکرد دانش‏آموزان در امتحانات داخلی و امتحانات هماهنگ یا نهایی.
نتایج پژوهش یاد شده نشان می‏دهد که در همه انواع امتحانات، از نظر ارتباط محتوا و شیوه اجرایی آنها با برنامه‏ها و هدف های آموزشی، برخی نارسایی‏ها مشاهده شد. با وجود این، امتحانات هماهنگ و نهایی، از این نظر نسبت به امتحانات داخلی برتری دارند. تحلیل محتوایی پرسش‏های انواع امتحانات سه‏گانه، نشان‏گر آن است که پرسش‏ها عمدتاً به سطح دانش معطوف بوده و سطح‏های عالی‏تر یادگیری مانند تجزیه و تحلیل و ترکیب و ارزشیابی، چندان مورد توجه طراحان نبوده است. از این نظر نیز امتحانات هماهنگ و نهایی نسبت به امتحانات داخلی، از برتری نسبی برخوردارند. بین عملکرد دانش‏آموزان، در امتحانات داخلی و هماهنگ یا نهایی، همبستگی قابل ملاحظه‏ای وجود دارد. بنابراین، از روی نتایج امتحانات داخلی می‏توان عملکرد دانش‏آموزان را در امتحانات هماهنگ و یا نهایی با سطح اطمینان بالایی پیش‏بینی کرد. نتیجه این بررسی، لزوم اجرای امتحانات هماهنگ را تردیدآمیز می‏سازد.

روش
روش انجام پژوهش، بستگی به هدف، ماهیت موضوع پژوهش و امکانات اجرایی آن دارد.[99] روش جمع‏آوری اطلاعات و روش آماری جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، متفاوت بوده و بالطبع، گزینش روش پژوهش نیز بر اساس همین عوامل می‏باشد.[100] با توجه به آنکه هدف اساسی این پژوهش، توصیف وضعیت موجود روش های تدریس، ارزشیابی آموزگاران و نگرش و رفتار مذهبی دانش‏آموزان می باشد، از این رو، از روش تحقیق توصیفی بهره‏گیری شده است.
جامعه آماری در این پژوهش عبارت است از: همه دانش‏آموزان مقطع دبیرستان، اعم از دختر و پسر که در سال‏های اول، دوم و سوم دبیرستان‏های ناحیه 2 کرمان، مشغول تحصیل هستند و که شامل 9077 دانش‏آموز پسر و 8954 دانش‏آموز دختر که جمعا 18031 نفر است و همچنین 36 دبیر دینی مرد و 57 دبیر دینی زن که در مقطع دبیرستان مشغول تدریس هستند.
نمونه این پژوهش، همه دانش‏آموزان مقطع دبیرستانی که به نحوی در محدوده تدریس دبیران دینی و قرآن قرار می‏گیرند و همه دبیران دینی و قرآن را شامل می‏شود. در این پژوهش، به دلیل گسترده بودن شمار دانش‏آموزان، از روش نمونه‏گیری خوشه‏ای چند مرحله‏ای[101] بهره‏گیری شده است. در این روش، واحد اندازه‏گیری، فرد نیست، بلکه گروه‏ها به صورت تصادفی گزینش می‏شوند، در صورتی که عمل نمونه‏گیری، به‏صورت تصادفی ساده در داخل گروه ادامه یابد، نمونه‏گیری خوشه‏ای چند مرحله‏ای نامیده می‏شود. این روش نمونه‏گیری، زمانی به کار برده می‏شود که جامعه آماری، گسترده باشد و گزینش نمونه از اعضای جامعه، دشوار و نیازمند وقت، نیروی انسانی و هزینه زیاد بوده و گزینش گروهی از اعضا، امکان‏پذیر و آسان‏تر از گزینش اعضای جامعه باشد. این روش، در مدارس و پژوهش‏های آموزشی کاربرد بسیاری دارد و اجرای آن در مقایسه با دیگر روش‏ها، نیازمند وقت کمتری است و موجب صرفه‏جویی در منابع مالی و انسانی است.
به منظور گزینش مناسب گروه نمونه و با در نظر گرفتن تجربه آموزشی کارشناسان اداره آموزش و پرورش ناحیه 2، عوامل سه‏گانه کادر آموزشی، امکانات آموزشی و فیزیکی مدارس، موقعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دانش‏آموزان مدارس، مبنای تقسیم‏بندی جامعه آماری به چهار گروه نمونه دولتی، "قابل توجه"، "عادی" و "لازم‏التوجه" قرار گرفت که این تقسیم‏بندی در جدول (1) آمده است.

جدول 1: تقسیم‏بندی مدارس و شمار دانش‏آموزان به تفکیک هر پایه
گروه
نام آموزشگاه
پایه اول
پایه دوم
پایه سوم
جامعه نمونه
گروه 1:مدارس نمونه دولتی
دخترانه شهید ایرانمنش پسرانه سیدکمال‏الدین موسوی
66
39
64
19
گروه 2:مدارس قابل توجه
پسرانه امام خمینی(ره) (دولتی)
پسرانه طالقانی (دولتی)
پسرانه خواجوی کرمانی (غیرانتفاعی)
دخترانه پروین اعتصامی (دولتی)
دخترانه ملاصدرا (دولتی)
دخترانه فاطمیه (دولتی)
272
216
164
71
گروه 3:مدارس عادی
پسرانه قدس (دولتی)
دخترانه اعتصام (دولتی)
دخترانه اسوه (دولتی)
دخترانه ولیعصر (دولتی)
دخترانه 38 شهدا (دولتی)
224
64
66
37
گروه 4:مدارس لازم التوجه
پسرانه کیخسرو شاهرخ (دولتی)
دخترانه بنت‏الهدی باغین (دولتی)
دخترانه حجاب اختیارآباد (دولتی)

جمع جامعه نمونه

307

لازم به یادآوری است مدارسی که در این تقسیم‏بندی چهار گانه قرار نگرفته‏اند، زیرگروه مدارس عادی بوده‏اند. )
پس از تقسیم‏بندی مدارس به چهار گروه بالا، از هر گروه 3/1 یا 30% دبیرستان‏ها به تصادف گزینش شده است. سپس 30% جمعیت آنها گزینش و دوباره از 30% جمعیت آنها 30% گزینش شده است، که همه این موارد به شکل کاملاً تصادفی بوده است. نتیجه گزینش به شرح زیر است:
از مدارس گروه 1 به دلیل اینکه در زمان انجام پژوهش تنها دو مدرسه نمونه بیشتر موجود نبود، یکی از آنها به طور تصادفی گزینش شد که نمونه این تحقیق، دبیرستان نمونه دولتی شهید ایرانمنش بود.
از مدارس گروه 2، که شامل مدارس قابل توجه می‏باشند، سه مدرسه به شکل تصادفی انتخاب شده‏اند که شامل دبیرستان پسرانه امام خمینی(ره)، دخترانه پروین اعتصامی و غیر انتفاعی دخترانه ریحانه می‏باشند.
از مدارس گروه 3 که مدارس معمولی‏اند، دبیرستان پسرانه قدس و دخترانه اعتصام انتخاب شده و از مدارس گروه 4، که شامل مدارس لازم‏التوجه می‏باشند، دبیرستان پسرانه کیخسرو شاهرخ گزینش شده‏اند، که با توجه به آمار دانش‏آموزان این دبیرستان‏ها و انتخاب 3/1 از جمعیت دانش‏آموزی، جامعه نمونه تحقیق شامل 307 دانش‏آموز شده است که به شکل تصادفی از بین سال‏های اول، دوم و سوم گزینش شده‏اند. لازم به یادآوری است که، جمعیت جامعه نمونه با توجه به گروه‏بندی مدارس، در جدول (1) آمده است.
در مواردی که تماس مستقیم با آزمودنی‏ها وقت فراوان می‏گیرد و یا هزینه زیادی را می‏طلبد، یا به دلیل حجم زیاد نمونه و گستردگی آن، دشوار و یا حتی غیر ممکن باشد، از ابزار پرسش نامه برای جمع‏آوری داده‏ها استفاده می‏شود.
در این پژوهش نیز با توجه به حجم زیاد نمونه و گسترده بودن آن، برای صرفه‏جویی در وقت و هزینه، از پرسش نامه برای جمع‏آوری داده‏ها بهره‏گیری شده است.

پرسش نامه در بیشتر جاها شرایط عملی‏تر و آسان‏تری را فراهم کرده و به پژوهشگر این امکان را می‏دهد تا نمونه‏های بزرگ‏تر را مطالعه و بررسی کند، همچنین موجب ایجاد شرایط تقریباً یکسان آزمودنی‏ها هنگام تکمیل پرسش نامه است.
جمع‏آوری اطلاعات جهت پژوهش بالا از راه 4 پرسش نامه 5 گزینه‏ای صورت گرفته است. برای تهیه آن، نخست پرسش‏های پژوهش، مفهوم‏سازی شد و ابعاد هر مفهوم مشخص گردید، تا سرانجام معرف‏هایی که به کمک آنها بتوان ابعاد متغیر را اندازه‏گیری کرد، مشخص شوند.
برای تبدیل کیفیت به کمیت و بیان مطالب به صورت آماری، همچنین آسانی کار پاسخ گویان، از طیف لیکرت استفاده شد تا میزان دقت و سنجش بالا رود و همچنین امکان محاسبات آماری در سطحی دقیق فراهم شود. در این روش، آزمونی‏ها نظر خود را بر مبنای یک طیف که معمولاً از 5 قسمت تشکیل شده و با واژه‏ها یا نشانه‏ها مشخص شده است، در برابر هر یک از پرسش‏ها روشن می‏کنند، با توجه به اینکه این روش از دقت و اعتبار بالایی برخوردار است، لذا در بسیاری از پژوهش‏های میدانی وسیع و نیز در علوم اجتماعی، مناسب و با کاربرد زیاد، قابل استفاده است.
از 4 پرسش نامه استفاده شده در این پژوهش، دو پرسش نامه مربوط به دبیران و دو پرسش نامه مربوط به دانش‏آموزان می‏باشد. دو پرسش نامه مربوط به دبیران، به صورت یک پرسش نامه تنظیم و در اختیار آنها قرار گرفته است، پرسش‏های پرسش نامه در دو بخش تنظیم شده است که بخش اول از پرسش 1 الی 34، مربوط به بررسی روش تدریس و بخش دوم از پرسش 35 الی 60 مربوط به بررسی روش ارزشیابی دبیران می‏باشد. پرسش نامه‏های مربوط به دانش‏آموزان نیز به صورت جداگانه بوده که یک پرسش نامه مربوط به سنجش نگرش دینی و شامل 32 پرسش و پرسش نامه دیگر مربوط به رفتار دینی دانش‏آموزان و شامل 7 پرسش می‏باشد.
پرسش نامه پژوهش هم روایی محتوایی و هم روایی صوری دارد. روایی عبارت است از میزان کارآیی آزمون برای اندازه‏گیری خصیصه‏ای که به منظور اندازه‏گیری آن خصیصه ساخته شده است.[102] رواسازی تست، گردآوری شواهد گوناگونی است که نشان می دهد نمونه پرسش‏های تست، آنچه را که پژوهشگر در پی آن است، می‏سنجد.[103]

آزمون، زمانی دارای روایی محتوایی است که پرسش‏های مطرح شده در آن، نمونه معرفی از تمامی حیطه‏ها و مهارت‏ها، توانایی‏ها، درک مفاهیم و سایر رفتارهایی باشد که قرار است به وسیله آزمون، اندازه‏گیری شود. تجزیه و تحلیل روایی محتوایی تا حدی جنبه ذهنی دارد و اگر چند متخصص، پس از تحلیل روایی محتوایی آزمون، آن را تایید کنند، می‏توان به آن استناد کرد.[104]
پرسش‏های پرسش نامه با بهره‏گیری از نظر متخصصان، صاحب‏نظران، کتاب‏های گوناگون و پژوهش‏های پیشین، تنظیم شده و برای اظهار نظر و بررسی در مورد روایی محتوایی آن، در اختیار چند نفر از استادان، متخصصان و صاحب نظران روان شناسی و علوم تربیتی قرار گرفت. بنا به نظر متخصصان، محتوای پرسش‏ها، متناسب با پرسش‏های پژوهش است و با اهداف پژوهش سازگاری دارد.
با توجه به نتایج به دست آمده، روایی پرسش نامه بررسی روش تدریس و ارزشیابی، برابر با 66/90%، روایی پرسش نامه سنجش رفتار دینی، برابر با 002/85% و روایی پرسش نامه نگرش دینی، معادل 33/77% محاسبه شد.
اعتبار، به دقت و صراحت روش اندازه‏گیری مربوط می‏شود. شاخص‏های اعتبار، نشانه ثبات و قابلیت تکرار ابزار اندازه‏گیری است. آنچه در مبحث اعتبار مورد توجه است، درجه و دقت اندازه‏گیری است و پژوهشگر می‏خواهد بداند اگر فردی را دو بار با روش مورد نظر بسنجد، نتایجی که به دست می‏آید، با چه دقتی تکرار می‏شود.[105]
اعتبار، دو معنای متفاوت دارد: معنای نخست اعتبار، ثبات و پایایی نمره‏های آزمون در طول زمان است؛ به این بیان که اگر یک آزمون، چند بار درباره یک آزمودنی اجرا شود، نمره وی در همه موارد یکسان باشد. معنای دیگر اعتبار، به همسانی درونی آن اشاره دارد و مفهوم آن این است که، پرسش‏های آزمون تا چه اندازه با یکدیگر همبستگی متقابل دارند.

اگر ضریب اعتبار آزمونی کم باشد، بدان معناست که پرسش‏های گوناگون آزمون، متغیر واحدی را اندازه‏گیری نمی‏کنند. به دیگر سخن، آزمون ممکن است دارای اشکال باشد.
بنابراین، آزمونی که بین پرسش‏های آن هماهنگی وجود داشته باشد، از همسانی درونی بالایی برخوردار است. اگر آزمونی برای هدف های پژوهشی به کار می‏رود، ضریب اعتبار بین 70% تا 80% کافی به نظر می‏رسد.[106]
با توجه به نتایج به دست آمده، اعتبار (پایایی) پرسش نامه بررسی روش تدریس و ارزشیابی، همبستگی بیش از 99% را نشان می‏دهد. اعتبار پرسش نامه رفتار دینی نیز همبستگی بیش از 99% را بیان می‏کند و اعتبار (پایایی) پرسش نامه نگرش دینی هم همبستگی بیش از 99% را نشان می‏دهد.
به منظور کشف نارسایی‏های پرسش نامه و آشنایی با دشواری‏های احتمالی اجرا و همچنین تعیین ضریب اعتبار پرسش نامه، نخست به طور مقدماتی پرسش نامه‏های تهیه شده، روی دو گروه نمونه 10 نفری اجرا شد: (یک گروه از دبیران و یک گروه از دانش‏آموزان). پس از آن، با توجه به اینکه یکنواخت بودن آموزش برای تکمیل نهایی پرسش نامه و یکسانی تقریبی شرایط همه پاسخ گویان هنگام تکمیل پرسش نامه، مورد نظر پژوهشگر قرار داشته است، پژوهشگر به هر دبیرستانی که به صورت تصادفی خوشه‏ای انتخاب شده مراجعه و پس از توجیه مدیر دبیرستان، دانش‏آموزان گروه نمونه، با روش تصادفی ساده گزینش شدند. پیش از تحویل پرسش نامه به دانش‏آموزان، توضیحات لازم داده شد و وقت کافی جهت پاسخ دادن به پرسش‏های پرسش نامه برای آنها در نظر گرفته شد و از آنان خواسته شد که کاملاً صادقانه و دقیق به پرسش‏های پرسش نامه پاسخ دهند.
نیز به آنها یادآوری شد که از نوشتن نام و نام خانوادگی خودداری کنند. از مدیر و معاونان نیز درخواست شد که در محل تعیین شده برای پاسخ گویی دانش‏آموزان به پرسش‏های پرسش نامه حضور نداشته باشند. پس از اینکه دانش‏آموزان به پرسش‏ها پاسخ دادند، پرسش نامه‏ها جمع‏آوری شده و تجزیه و تحلیل گردید.

در این پژوهش برای توصیف داده‏های جمع‏آوری شده، از انواع شاخص‏های آمار توصیفی از جمله فراوانی، درصد، درصد پاسخگو، فراوانی تجمعی، انواع جداول و نمودارها و میانه سطری بهره‏گیری شده است. برای چگونگی ارتباط بین متغیرها، از ضریب همبستگی "پیرسون"، "اسپیرمن" و "رگرسیون" بهره‏گرفته شده است و همه محاسبات آماری، به وسیله رایانه نرم‏افزار SPSS انجام گردید است و نحوه نمره‏گذاری پرسش نامه‏ها به‏گونه‏ای بوده که برای مثال در 34 پرسشی که مربوط به روش تدریس بوده است، گزینه‏ای که بهترین حالت یا روش را مشخص می‏کند، نمره 5 دارد.
حال اگر هر ستون مربوط به یک پرسش و هر سطر مربوط به یک فرد (پرسش نامه) باشد، باید از پاسخ‏های داده شده، یک میانه سطری گرفته شود؛ یعنی 34 عدد ستون، تبدیل به یک ستون شود که تمام تجزیه و تحلیل مثلاً مربوط به روش تدریس، بر روی این ستون انجام شود.
علاوه بر این، از آنجایی که همه پرسش‏ها پنج گزینه‏ای هستند و پاسخ‏ها، کدهای 1 تا 5 دارند، بنابراین میانه آنها نیز در فاصله 1 تا 5 قرار می‏گیرد که به صورت زیر کدگذاری شده است:
1. بسیار ضعیف، 2. ضعیف، 3. متوسط، 4. خوب، 5. عالی.
ستون‏های دیگر (روش ارزشیابی، نگرش دینی و رفتار دینی) نیز به همین روش محاسبه و کدگذاری شده‏اند.

نتایج
توزیع فراوانی نگرش دینی دانش‏آموزان
بر اساس جدول شماره 2 و نمودار شماره 1، 3/0 درصد از دانش‏آموزان، دارای نگرش دینی بسیار ضعیف، 3/0 درصد آنها دارای نگرش دینی ضعیف، 0/13 درصد آنها دارای نگرش دینی متوسط، 9/30 درصد دارای نگرش دینی خوب و 0/55 درصد نیز دارای نگرش دینی عالی می‏باشند. یک نفر نیز به این پرسش پاسخ نداده است.
جدول 2: توزیع فراوانی نگرش دینی دانش‏آموزان
پاسخگو درصد
درصد
فراوانی

پاسخگو
3/0
3/0
1
بسیار ضعیف

3/0
3/0
1
ضعیف

1/13
0/13
40
متوسط

0/31
9/30
95
خوب

2/55
0/55
169
عالی

0/100
7/99
306
کل

3/0
1
بی پاسخ

0/100
307
کل

نتیجه ‏گیری
یکی از نتایج پژوهش این است که، نگرش دینی دانش‏آموزان، با توجه به میانه پاسخ‏های نگرش دینی، بین 4 و 5 (خوب و عالی) قرار گرفته است که با نتیجه پژوهش‏های پژوهش‏گرانی از جمله طالبان (1377)، سراج‏زاده (1375)، شیرشاهی (1378) و خدایاری (1377) هم‏سو می‏باشد و با نتایج پژوهش صباغ‏پور (1372) و عظیمی (1381) ناهم‏سو است. در ضمن، با نتایج پژوهش‏های پوریونسی (1984) و یحیی (1988)، که در امریکا روی دانشجویان مسلمان انجام گرفته، همخوانی دارد. این، نشان دهنده آن است که افراد مسلمان، از بالاترین میزان نگرش مذهبی برخوردارند.
درباره پژوهش صباغ‏پور (1372)، که در مورد "بررسی نگرش مذهبی در مدارس پسرانه شهر تهران" انجام گرفته است، نگرش مذهبی دانش‏آموزان در سه بُعد (دانش، احساسات و آمادگی برای عمل)، در سطح بسیار پایینی قرار دارد؛ به‏گونه‏ای که 65 تا 97 درصد آنها، در سه بُعد یاد شده، در مقوله پایین قرار گرفته‏اند. البته، این نتیجه‏گیری غیر عادی، ممکن است ناشی از به کاربردن معیارهای سخت‏گیرانه در تعریف دین‏داری باشد. فقدان تبیین دقیق روش تحقیق و ابهام سنجه دین‏داری به کار رفته در آن، روایی سنجه به کار رفته را زیر سوال می‏برد.
یکی دیگر از نتایج این پژوهش این است که، میانه متغیر رفتار دینی دانش‏آموزان، برابر 3 (متوسط) به دست آمده است و پراکندگی پاسخ‏های رفتار دینی، از پراکندگی پاسخ‏های نگرش دینی بیشتر است. نتیجه یاد شده با پژوهش رستمی (1381)، که از کل نمونه (625 نفر)، 8/41 درصد نمونه پژوهش (216 نفر) رفتار دینی متوسط و 9/30 درصد (193 نفر) رفتار دینی خوبی داشته‏اند، هم‏سویی و همخوانی دارد.
در پژوهش سراج‏زاده (1375)، که درباره "نگرش‏ها و رفتارهای دینی نوجوانان تهرانی" و درباره دانش‏آموزان سال سوم دبیرستان انجام شده، دانش‏آموزان در مجموع دارای گرایش‏ها و علاقه‏های دینی بالایی تشخیص داده شدند. در حالی که، نمره‏های دینی گروه کوچکی (2/4 درصد) پایین بود و نمره‏های 8/45 درصد متوسط و نیمی از نمونه، دارای نمره‏های بالا بودند و میانگین نمره دین‏داری کلی هم 57/3 از 5 بود و میانگین نمره دین‏داری در بُعد مناسکی، 5/2 از 5 بود که این نتایج با پژوهش حاضر همخوانی داشته و تفاوت چندانی مشاهده نمی‏شود.
در پژوهش علوی (1379) نیز، که درباره رفتار و عملکرد دینی نوجوانان دبیرستان‏های کرمان انجام شده است، میانگین نمره‏های رفتار دینی (8/63) بوده که وضع مطلوبی را نشان می‏دهد.
در دو پژوهش طالبان (1377) و سراج‏زاده (1375)، نکته درخور اهمیت، فاصله نسبتا زیادی است که بین اعتقادات پاسخ گویان به خداوند، معاد، قرآن و رفتار دینی آنان مانند نماز، روزه و قرآن خواندن وجود دارد. به دیگر سخن، درجه اعتقادی نوجوانان به مقوله دین، بسیار خوب است. ولی رفتار دینی آنان، درجه پایین‏تری را نسبت به سطوح اعتقادات آنان نشان می‏دهد. در این پژوهش، رفتار دینی دانش‏آموزان، نمره متوسط داشته است و مطلوبیت پایین‏تری را نسبت به نگرش دینی آنان نشان می‏دهد.
از سوی دیگر، در این پژوهش، روش های تدریس و ارزشیابی معلمان دروس دینی، "خوب" (و نه عالی) ارزیابی شد که این امر تا حدودی با نتایج پژوهش نوراللهی فرد (1377) نسبت به پژوهش‏های ثمره رضایی (1377) و شریفی (1352)، که در مورد روش های تدریس یا ارزشیابی معلمان دروس دینی یا دیگر دروس انجام گرفته است، همخوانی دارد. زمان متفاوت انجام پژوهش‏ها و همچنین جامعه آماری گوناگون و بررسی روش های تدریس و ارزشیابی دروس گوناگون، می‏تواند از جمله عوامل احتمالی تفاوت نتایج پژوهش‏های یاد شده باشد.
بر اساس نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد می‏شود که برای سوق دادن روش های تدریس و ارزشیابی آموزگاران دروس دینی دبیرستان‏ها، از "خوب" به سمت "عالی" و همچنین سوق دادن رفتار دینی دانش‏آموزان از "متوسط" به سمت "عالی"، تلاش افزون‏تری شود.
پینوشت:
[81]. ر.ک: فولی و اسمیلانسکی، روش های تدریس در علوم پزشکی، ترجمه احمد سلطان زاده.
[82]. امان الله صفوی، کلیات روش‏ها و فنون تدریس، ص 238.
[83]. محمدعلی سادات، راهنمای معلم، ویژه معلمان دینی، ص 2.
[84]. حسن پاشا شریفی، سنجش و اندازه‏گیری در آموزش و پرورش، ص 14.
[85]. پیرت رونژر، مبانی پژوهش در علوم اجتماعی، ترجمه محمد دادگران، ص 60.
[86]. Alport, G. W. and Ross. G. M. "personal religious orientation and prejudice", Journal of personality and social psychology 5: 432 – 343.
[87]. بل جی واتسن، "روان شناسی دین در جوامع مسلمین"، ترجمه قربانی، قبسات2 و 3.
[88]. به نقل از بروان 1987: Brown, L. B, The psychology of religious belief, Academic press Inc.
[89]. عصمت عظیمی یزدی، بررسی وضعیت و عومل مرتبط با نگرش مذهبی دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهر کرمان، پایان نامه کارشناسی ارشد.
[90]. ادیمون کیوی و لوک دان کامپنهود، روش تحقیق در علوم اجتماعی، ترجمه عبدالحسین نیک گهر، ص 116.
[91]. دی ان دواس، پیمایش در تحقیقات اجتماعی، ترجمه هوشنگ نایبی، ص 300.
[92]. رونالد اینگلهارت، تحول فرهنگی در جامعه پیشرفته صنعتی، ترجمه مریم وتر، ص 210.
[93]. همان، ص 212.
[94]. همان.
[95]. از مراکز مهم تمدن سومری که به گفته تورات، زادگاه ابراهیم نبی بوده و در حدود 3500 سال پیش از میلاد شهر آبادی بوده است.
[96]. رابرت لاور، دیدگاه هایی درباره دگرگونی های اجتماعی، ترجمه کاووس سید امامی، ص 179.
[97]. محمدرضا طالبان، نمایه پژوهش 7 و 8، 1375، ص 121 ـ 129.
[98]. ر.ک: عصمت عظیمی یزدی، بررسی وضعیت و عومل مرتبط با نگرش مذهبی دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهر کرمان، پایان نامه کارشناسی ارشد.
[99]. عزت الله نادری و مریم سیف نرافی، روش های تحقیق و چگونگی ارزشیابی آن در علوم انسانی، ص 59.
[100]. جان بست، روش های تحقیق در علوم تربیتی و رفتاری، ترجمه حسن پاشا شریفی و نرگس طالقانی، ص 281.
[101]. Multi – stage cluster sampling.
[102]. حسن پاشا شریفی، سنجش و اندازه گیری در آموزش و پرورش، ص 213.
[103]. صدر علی هومن، روش های پژوهش علمی، ص 206.
[104]. حسن پاشا شریفی، سنجش و اندازه گیری در آموزش و پرورش، ص 216.
[105]. صدر علی هومن، روش های پژوهش علمی، ص 206.
[106]. حسن پاشا شریفی، سنجش و اندازه گیری در آموزش و پرورش، ص 187 ـ 202.
منابع
ـ احمدی علوان آبادی، سیداحمد؛ مقایسه‏ای در طرز فکر مذهبی کلاس سوم دبیرستان‏های اسلامی و غیر اسلامی، پایان‏نامه کارشناسی ارشد، 1352، دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تهران، کتابخانه دانشگاه.
ـ اینگلهارت، رونالد؛ تحول فرهنگی در جامعه پیشرفته صنعتی، ترجمه مریم وتر، تهران، کویر، 1373.
ـ بست، جان؛ روش های تحقیق در علوم تربیتی و رفتاری، ترجمه حسن پاشا شریفی و نرگس طالقانی، تهران، رشد، 1371.
ـ ثمره رضایی، علی؛ بررسی عملکرد معلمان مقطع ابتدایی (شهری و روستایی) شهرستان بم در به‏کارگیری روش های تدریس و وسایل کمک آموزشی، پایان‏نامه کارشناسی ارشد، کرمان، مرکز آموزش مدیریت دولتی، 1377.
ـ حداد، ایوان یازبک و آدیرث، لومیس؛ گسترش ارزش‏های اسلامی در ایالات متحده امریکا، ترجمه افضل وثوقی، سازمان مدارک فرهنگی اسلامی، تهران، 1371.
ـ دواس، دی ان؛ پیمایش در تحقیقات اجتماعی، ترجمه هوشنگ نایبی، تهران، نشر نی، 1376.
ـ رستمی گوهری، عصمت؛ بررسی رفتار دینی و عوامل مرتبط با آن در دانش‏آموزان دبیرستان‏های دخترانه شهر کرمان، پژوهشکده تعلیم و تربیت استان کرمان، 1381.
ـ رونژر، پیرت؛ مبانی پژوهش در علوم اجتماعی، ترجمه محمد دادگران، تهران، آگاه، 1364.
ـ سادات، محمدعلی؛ راهنمای معلم، ویژه معلمان دینی، تهران، وزارت آموزش و پرورش، 1370.
ـ سراج‏زاده، سیدحسین؛ نمایه پژوهش 7 و 8، 1377.
ـ شریفی، حسن پاشا؛ سنجش و اندازه‏گیری در آموزش و پرورش، تهران، [بی‏نا]، 1352.
ـ شیرشاهی، ذبیح‏اللّه‏؛ بررسی نظارت شاگردان متوسطه درباره ارزش‏ها و اعتقادات مذهبی، پایان‏نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تهران، 1378.
ـ صفوی، امان‏اللّه‏؛ کلیات روش‏ها و فنون تدریس، تهران، معاصر، 1369.
ـ ضیاءالدینی، طیبه؛ بررسی روش های تدریس معلمان دوره‏های ابتدایی و راهنمایی شهر کرمان، پایان‏نامه کارشناسی ارشد، کرمان، مرکز آموزش مدیریت دولتی، 1379.
ـ طالبان، محمدرضا؛ نمایه پژوهش شماره 7 و 8، 1377.
ـ عظیمی یزدی، عصمت؛ بررسی وضعیت و عوامل مرتبط با نگرش مذهبی دانش‏آموزان دبیرستان‏های دخترانه شهر کرمان، پایان‏نامه کارشناسی ارشد، مدیریت آموزشی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، 1381.
ـ علوی، سیدحمیدرضا؛ بررسی رفتار و عملکرد دینی نوجوانان سال‏های اول، دوم و سوم دبیرستان‏های کرمان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، کرمان، 1379.
ـ علوی، سیدحمیدرضا؛ روش تدریس سخنرانی و پرسش و پاسخ، کرمان، دانشگاه شهید باهنر کرمان، 1384.
ـ کیوی، ادیمون و کامپنهود، لوک دان؛ روش تحقیق در علوم اجتماعی، ترجمه عبدالحسبن نیک‏گهر، تهران، توتیا، چ دوم، 1365.
ـ لاور، رابرت؛ دیدگاه‏هایی درباره دگرگونی‏های اجتماعی، ترجمه کاووس سید امامی، تهران، مرکز نشر دانشگاهی، 1373.
ـ نادری عزت‏اللّه‏ و سیف نداقی، مریم؛ روش های تحقیق و چگونگی ارزشیابی آن در علوم انسانی، تهران، بدر، 1377.
ـ واتسن، بل جی؛ "روان شناسی دین در جوامع مسلمین"، ترجمه قربانی؛ فصلنامه قبسات 2 و 3، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، 1377.
-Alport, G. W. and Ross. G. M. "personal religious orientation and prejudice". Journal of personality and social psychology, 5: 432 – 343, 1967.
-Devaus, D. and McAlister, I. Gender differences in religion: A test of the structural location theory. American sociological review. 52: 472 – 481, 1987.
-Brown, L. B, The psychology of religious belief. London: Academic press Inc, 1987.
-Bahr, H. M. Aging and rel;igious disaffiliation. Social forces, 49: 59 – 71, 1970.
-Stolzenberg, R. M.; Blair, L. & Waite, L. J. Religious participation in early adulthood: age and family life cycle effects on church membership. American sociological review. 60: 84 – 103, 1995
47


تعداد صفحات : 48 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود