رنسانس
Renaissance
به نام خدا
مبانی و روش های طراحی شهری
موضوع:طراحی شهری در دوره رنسانس
استاد دکتر کرمی پور
دانشجویان:زهراشکری
مریم منجم
نداسلطانی
سحر محمدی
نیمسال دوم 93 -94
واژه رنسانس از زبان فرانسه وام گرفته شده است و به معنای تولد دوباره یا نوزایی است. کسانی که دوران رنسانس را پدید آوردند بر این گمان و باور بودند که عصر آنها با سدههای میانه هیچ ارتباط وثیقی ندارد بلکه به یونان و روم باستان مربوط میشود چرا که به زعم آنها بشر تنها در دنیای باستان کارها و موفقیتهای بزرگ را تجربه کرد. در واقع رنسانس بر آن بود که با زایش دوباره فرهنگ یونان و روم، امکان موفقیت و پیشرفتهای سترگ را دوباره فراهم آورد. با آغاز قرن پانزدهم ، قرون وسطی کاملاً به پایان رسید . در این قرن در ایتالیا ، دوره ای از تمدن بشری آغاز می شود که به آن رنسانس یا نوزایی می گویند .(ایلخانی ,محمد1382)
نگاهی به دوران رنسانس
رنسانس را می توان عصر شکوفایی تمامی رشته ها دانست ؛ زیرا ادبیات ، موسیقی ، علم ، فلسفه ، هنر و معماری و شهرسازی بکلی متحول شدند و حتی انسان در دوران رنسانس به شوکت و عظمتی تازه (نهضت اومانیسم) دست یافت. منظور از انسان عصر رنسانس ، انسانی است ، که به تمام جنبه های زندگی اعم از علم و هنر گرایش دارد . دوره رنسانس دوره خردگرایی ، ریاضیات ، منطق ، انسان مداری است . در این دوره کلیسا و تفکرات مذهبی کنار می رود. شهروندان مایوس از کلیساها روگردان شده و به سوی امور دنیوی می شتابند . یک جنبش دموکراتیک به وجود می آید . مانند روم و یونان باستان ، پیشرفت علمی مطرح می شود . مسلمانان مسیحیان را شکست داده ، علم آن ها وارد اروپا می شود . دانشمندانی از شرق به غرب می آیند و باعث شکوفایی علمی می شوند و رنسانس به وجود می آید.
پس از جدا شدن فلسفه و علم از الهیات بتدریج تغییراتی در جهان بینی مسیحی نیز رخداد . شیوه عبادات مردم تغییر کرد و رابطه فرد با خدا بدون نیاز به کلیسا و بطور مستقل شکل گرفت و تصویر جدیدی از خداوندی که فقط در عرش اعلا به حکومت ننشسته ، بلکه در همه ذرات عالم حاضر است ، ارائه شد و چنین دیدگاهی را که آیین "همه خدایی" می نامند ، در ذهن مردم شکل گرفت . حال آنکه کلیسای قرون وسطی همواره بر عرصه غیر قابل گذر میان انسان و خداوند تاکید داشت و بر اساس همین تفاوت دیدگاه بود که "جوردانو برونو" را در سال۱۶۰۰میلادی در میدان گل های شهر رم سوزاندند .
تحولات در عرصه هنر
با وجود اختلافی که در مورد تعیین زمان دقیق آغاز رنسانس وجود دارد ، اما در تاریخ هنر بدیهی است که تحولات در عرصه ادبیات و هنر یک تا دو قرن پیش از رنسانس صنعتی و علمی رخ داده است . با وجود این که در تاریخ هنر، آغاز رنسانس به اموری همچون سال فتح قسطنطنیه در سال ۱۴۵۳ میلادی ، بوسیله سلطان محمد فاتح و تشکیل حکومت عثمانی بجای دولت بیزانس ، یا پایان یافتن بیماری طاعون و اموری از این قبیل نسبت داده شده است ، اما در نزد مورخان هنر ، این امر حتمی است که رنسانس هنری از ایتالیا آغاز شده ، بدین ترتیب که هنرمندان ایتالیایی برخلاف دیگر کشورهای اروپایی حاضر نبودند به سبک گوتیک درمعماری تن دهند و حتی این مفهوم را به صورت طعن و استهزا برای این سبک بکار می بردند .
ویژگی های عصررنسانس
از جهت سیاسی در این عصر پادشاهان و امیران نسبت به دستگاه کلیسا مستقلتر شدند به گونهای که در نهضت اصلاح دینی برخی از آنان به طور علنی از این جنبش حمایت کردند و در مقابل پاپ و کلیسای کاتولیک ایستادند و سرانجام از کلیسا خارج شدند؛ امری که در قرون وسطی غیرقابل تصور بود. (ایلخانی ,محمد1382)
از جهت اقتصادی بازرگانان با سود چشمگیری که از تبادل کالا بهدست آورده بودند استقلال اجتماعی بیشتری کسب کردند. توسعه اقتصادی و بازرگانی در رنسانس مستلزم این بود که اقتصاد پولی به جای اقتصاد مبتنی بر مبادله کالا به کالا رایج شود. به همین خاطر نقره و طلا از آلمان و آمریکا به بازار آمد و طولی نکشید که بانکها و بانکداران پدید آمدند. از دیگر سو بازرگانان به خاطر افزایش تقاضا و کمبود کالا به مسافرت به سرزمینهای دیگر و جستجوی عرصههای تازه برآمدند.(رندال،هرمن،1376)
ویژگی های عصر رنسانس
مسافرت به سرزمینهای ناشناخته، استفاده از تکنیکهای پیچیدهتری را میطلبید در نتیجه اروپائیان به ساخت وسایل و ابزار جدید برای دستیابی به طلا و لوازم تجملی و اشیاء گرانبهای سرزمینهای دیگر پرداختند.(ایلخانی ,محمد1382)
اروپائیان از رهگذر مسافرتها و آشنایی با تمدنهای دوردست، به مطالعه وسیعتر متون یونانی و لاتین دست زدند و به همین دلیل فراگیری زبان های دیگر در میان اندیشمندان این دوره امری رایج گردید.(عبدالحسین آزرنگ 1384).
یکی از مهمترین اتفاقات عصر رنسانس، اختراع دستگاه چاپ است. با اختراع این دستگاه به وسیله گوتنبرگ، کتاب به تعداد بیشتر، ارزانتر و آسانتر در اختیار دوستداران دانش قرارگرفت. تعداد افراد باسواد رشد چشمگیری یافت و زنان نیز به کتابها دسترسی بیشتری یافتند.(ایلخانی ,محمد1382)
از دیگر ویژگیهای دوران نوزایی افزایش تعداد مراکز آموزشی و تنوع آنها است. در این دوران مراکزی شکل گرفت که از حوزه اختیار مقامات کلیسا بیرون بود. در این مراکز چنانکه اشاره شد فقط یافتن حقیقت و تحصیل علم برای خود علم هدف قرار گرفت نه تربیت عدهای کشیش و سازگارکردن ایمان با عقل.(ایلخانی ,محمد1382)
مبادله بازرگانی میان شهرها و کشورها گسترش یافت . هر چه اقتصاد مرکانتالیستی (بازرگانی خرد) وسعت می گرفت ، از اقتدار لردهای فئودال کاسته می شد . کم کم مالکیت اراضی به گروه تازه ای از اشراف یعنی همان بازرگانان ثروتمند منتقل شد . کلیسا ثروت بسیار اندوخته بود و املاک فراوان داشت . بنابراین اشرافیت و کلیسا دو طبقه ی ممتاز را تشکیل می دادند . اقتصاد فئودالی ریشه در زمین داشت . اما اقتصاد جدیدی که سربرآورد مبتنی بر پول بود .(سایت شهرسازی آنلاین)
رنسانس
رنسانس در فلورانس آغاز شد . جایی که یک موقعیت خاص اجتماعی ، با وضعیت طبیعی کشور و مردم و رسوم خاص تاریخی آن انطباق یافته بود . موقعیت اجتماعی عبارت بود از دولت شهری بسیار ثروتمند و مقتدر که در آن خانواده های اعیان ، مشوقین فعال هنر بودند .حکام دوک نشین های ثروتمند ایتالیا تصمیم گرفتند رفاه و قدرت خود را با پیشرفت شهرهایشان نشان دهند . نهضت زیباسازی شهر درگرفت . خانواده های اعیان فلورانس ، ونیز ، رم ، لمباردی مایل به زیبا کردن شهرهای خود بودند . خانواده های مدیچی(Medici) و بورگیاس (Borgias) کاخ های جدیدی برای خود ساختند . نوعی فرمالیسم پیدا شد . شکل اصلی شهر تغییر نکرد ، اما ساختمان ها با نماها و عناصر کلاسیک تزئین شدند . (سایت شهرسازی آنلاین)
فلورانس شهری زیبا، تاریخی و خوش آب و هوا در شمال ایتالیاست.
زادگاه رنسانس
باروی جدیدشهر,وسعت آن به شش برابر افزایش داده بود.
مهم ترین اتفاق شهرسازی فلورانس دراین دوره
ایجاد ارتباط کلیسای جامع شهر باشش کلیسای
دیگر وسامان دهی میادین جلوی کلیسابود.
کلیسای جامع فلورانس که به سبک معماری گوتیک ساخته شده است
شهر رنسانسی
در دوره رنسانس ، نظم کلاسیک عهد باستان مورد توجه قرار گرفت. به نظرمتفکران دوره رنسانس ,شهرباید به جنبه های گوناگون زندگی انسان پاسخ دهد وبرنامه ریز شهری به زیباییهای شهری وشوق زندگی درآن بیندیشد(خمر,1385)
بدین جهت استفاده ازانواع شیوه های زیباسازی شهر,مثل استفاده از فواره وتزیین ساختمان های یادبود,به اوج خود رسید. پرداختن به تزئینات و اجزاء خاص بنا به صورتی بدیع تر دوباره رایج شد . (توسلی ، محمود ،۱۳۸۶)
یکی از مهم ترین عوامل در تغییرات شهری,آشنایی با باروت بودکه سبب شد تا دیوارهای بزرگ قرون وسطی ازبین بروند وبه جای آنها بولوارهای عریض احداث شوند.فرآیند تخریب خیابان های باریک قرون وسطی واحداث بولوارهای عریض ازپاریس شروع شد.( حاتمی نژاد وعبدی ,1386)
اگر درسده های میانی ,کلیسا باشکوه ترین ساختمان شهری به شمار می آمد,در دوران رنسانس کاخهای بزرگ اشراف نهاد فعال شهربود وهمه ی خیابان های اصلی شهر به آنها می رسید.شهردر قرون وسطی با دیوارهای دفاعی احاطه می شد و کلیسای جامع در مرکز شهر به طور نمادین قرار داشت . شهر مطلوب دوره رنسانس از تنوع فوق العاده ای برخوردار بود : کلیسا ، خانه های مجلل ، بیمارستان ها و مراکز آموزشی در حاشیه خیابان های عریض و میدان ها به ردیف کنار هم قرار می گرفت . (حاتمی نژاد وعبدی ,1386)
در قرن شانزدهم در شهرهای اروپای غربی و بویژه دولت شهرهای ایتالیایی طبقه ثروتمندی از استاد کاران پیدا شدند . شهرهای رنسانس مثل فلورانس شروع به ساختن بناهای بزرگ کردند . درشهرهای رنسانسی,برنامه های شهری زیادی اجراشد.درطراحی ساختمان های خصوصی وعمومی,به سبک کلاسیک ظهور یافت واز استعدادهای هنرمندانی نظیر میکلانژ و لئوناردو دواینچی برای زیباسازی شهرها استفاده شد.داوینچی طرح های زیادی برای برنامه ریزان شهری ارائه کرد.دراین دوران دولت-شهرهای ثروتمند ازمعماران استفاده کردند. (حاتمی نژاد وعبدی ,1386)
احیای علاقه به سبک کلاسیک ، رعایت تقارن و پرسپکتیو و تناسب تاثیر عمیقی بر ساختمان های عمومی و خصوصی داشت .دولت شهرهای مرفه دوره رنسانس ، طراحی شهری داشتند . تاثیر دوران کلاسیک به صورت خیابان های سرراست و میدان های مستطیلی قابل ملاحظه بود . شهرهای اولیه قرون وسطی حالت نیمه روستایی داشتند ، اما شهرهای دوره رنسانس در قرون شانزدهم و هفدهم ایده اولوژی اومانیستی (انسانگرا) را منعکس می کردند و به فرهنگ شهری خود می بالیدند . منظور از اومانیسم درشهرسازی این است که شهر همچون یک محصول دست ساخت انسان که همه جایش تحت کنترل انسان در آمده ، فهمیده شد . در حالی که پیش از آن در قرون وسطی شهرها فروتنانه در دل طبیعت جای می گرفتند و هیچ شکوه و جلالی نداشته ، کمترین تاثیر را بر محیط می گذاشتند . شهروند قرون وسطی به این جهان اهمیتی نمی داد و زیبایی را در آن جهان جستجو می کرد. اما شهروند شهرهای مرفه این دوره، به دنبال زیبایی و سلطه بر طبیعت بود .
اگر بخواهیم خلاصه کنیم ، باید بگوییم که بزرگترین ویژگی شهرسازی دوره رنسانس، نگاه به شهر همچون یک ماده مصنوع دست بشر ویک اثر هنری است ، که باید در خدمت زیبایی و زندگی زیبا در این جهان باشد . پس اگر اختلاف سطحی بود ، حتماً با پله های زیبا تزئین می شد . بوته ها قیچی می شدند تا هم اندازه شوند و شکل هندسی بگیرند وکوچه های مسکونی به میدان های کوچک پرگل و مجسمه ختم می شدند .پس زیبایی تقریباً برای همه بود . اما دو قرن بعد اوضاع کاملاً متفاوت شده بود .(سایت شهرسازی آنلاین)
شهرسازی رنسانس
دوره رنسانس در تاریخ شهر نشینی با آغاز این حرکت در اوایل قرن پانزدهم در ایتالیا شروع و تا پایان قرن هجدهم ادامه می یابد . شهرسازی رنسانس بتدریج از ایتالیا به سایر کشورهای اروپایی گسترش یافت .75سال طول کشید تا این سبک شهرسازی و معماری به فرانسه برسد و ۸۵ سال بعد از آغاز رنسانس ، این سبک شهرسازی و معماری در انگلستان رایج شد .در طراحی شهر، "سبک محوری" مقدم شد ، به این معنی که شکل شهر یک خط مرکزی سازمان دهنده داشت . همچنین استفاده از فضاهای باز ، میدان های رسمی و … رواج یافت . رنسانس مفهوم طراحی شهر را ایجاد کرد ، به این معنی که شهرها نه تنها به دلایل کارکرد ، بلکه تحت تاثیر عوامل زیبایی شناختی می توانند برنامه ریزی شوند .به عبارت دیگر، برنامه ریزی شهری باید زیبایی را به تناسب فرم و عملکرد مورد توجه قرار دهد . (برگزاری دانشجویان ایران – تهران ، سرویس: مسائل راهبردی ایران)
شهروند دوره رنسانس با آنکه از خدا محوری به انسان محوری روی آورده بود ، ولی اعتقاد داشت که بر جهان و طبیعت نظمی حاکم است و او و خانه اش بایستی به عنوان جزئی کوچک از جهان و طبیعت ، این نظم را پاس داشته ، هندسه پنهان را رعایت نمایند .
اصول و نگرش کلی حاکم بر شهرسازی رنسانس:
پرسپکتیو
انسداد دید :به وسیله قرار دادن دقیق ستون های یادبود و یا مجسمه در انتهای خیابان طویل و مستقیم
ترکیب:ترکیب ساختمان های منفرد به صورت یک واحد منسجم معماری که با تکرار یک طرح واحد برای نما انجام می شد .
تقارن:در این دوره توجه خاصی به تقارن و قواعد طراحی دیده می شد .
ساخت عناصر یک پروژه شهرسازی ، به منظور ایجاد ترکیبی متوازن حول یک یا چند محور اصلی مورد توجه بود . حفظ تقارن گاه به حد مضحکی می رسید . چنان چه در "پیاتزا دل پو پو لو" یا میدان مردم (Piazza del popolo) در رم ، دو کلیسای مشابه در دو سوی یک میدان بنا شده است . واضح است که دو کلیسا قرینه و مثل هم در دو طرف یک میدان هیچ کارکردی ندارد.اما شهرساز رنسانسی به تقارن و قواعد طراحی بیشتر اهمیت می داد تا کارایی . برای همین به او فرمالیست می گوییم . در واقع شهر مثل کاخ های اشراف و کلیسا یک اثر هنری بود . معنای زیباسازی و شهر زیبا همین بود و البته چنین برداشتی از شهر کاملاً تازگی داشت .
فیلارته وآلبرتی بنیان گذاران نظریه پردازی در شهرسازی رنسانس می باشد.
ویژگی شهرهای آرمانی پیشنهادی
نظریه پردازان:
آلبرتی
1-وسعت شهر وابسته به موقعیت وشرایط محیطی است
2-ازخیابان های اصلی شهر به نام خیابان های نظامی یادمی کرد(دارای عملکرد اجتماعی وبرای استفاده جمعی)
3-خیابان های اصلی باید دارای قوس های نرم باشند.(برای زیبایی قابلیت استفاده بیشتر)
4-وظیفه شهر:ایجاد کالبدی سالم وموقر
5-شهرمی بایست دارای نظام تقسیم بندی (هندسی-عملکردی)مناسب باشد.دومبنای طراحی شهر:1-آسایش2-لذت
فیلارته:
1-طرح ستاره هشت پر با16 خیابان شعاعی که ازمرکز به بارو میرسند.
2-خیابان حلقوی با16 میدانچه خیابان های شعاعی راقطع می کنند.
دی مارتینی:
1-اشکال 8گوش که درابتدا خیابان ها به صورت شعاعی بوده وبعدها به شکل شطرنجی در می آیند.(دکترحمیدرضاعامری ومهندس صابرزند)
شهرسازی رنسانس درعمل:
طرح های ستاره ای:ازنظر نظامی پاسخگو ولی در شرایطی که شهرهای اروپایی به شدت درحال رشد بودند محدودیتی شدید برای گسترش شهربه همراه می آورد.
آنها با بافت قدیم خود دشمنی نداشتندوتنها درنقاطی که امکان پذیربود شبکه شطرنجی را به کار می بردند.
فقط تعداد کمی ازشهرها براساس طرح های آرمانی شکل گرفتند اماکاخ ها ومیداین زیادی ساخته شد.
نظم فضاها تمایل به توازنی درونی وسکون داشت ونتیجه این تفکر ایجاد فضاهای محصور ومرکزگرا بود.
اقدمات عملی شهرسازی رنسانس:
سیستم حصاربندی
خانه های مسکونی
خیابان
میدان
فضاهای عمومی
باغ سازی
سیستم حصاربندی
حصار شهرهایی که از اعصار قبل از رنسانس باقی مانده بودند. در دوران رنسانس براساس قوانین جدید مهندسی رزمی شکلی جدید یافتند. به دلیل کشف توپ،سنگربندی ها و حصارها را ضخیم تر و به صورت شیب دار می ساختند تا گلوله ی دشمن کمانه کرده و باعث تخریب کمتر شود.فرم حصاربندی
برآمدگیهای حصارها و عرض زیاد آنها و همچنین وجود شبکه ای برای حمل اسلحه و حمل مهمات به قسمت های توپخانه از خصوصیات این حصارها بود که هزینه زیادی دربر داشت. این مساله امکان فعالیت های عمرانی شهرها را تا حد زیادی محدود می کرد.
خانه های مسکونی
یکی از امکانات گسترش فضای درونی,خرید بنای همسایه وگسترش افقی خانه بود.البته این امکان زمانی آغاز گردید که مالکیت اراضی مسکونی شهر به تدریج ازشهر به مالکین منتقل وزمین های رهنی برای عرضه وتقاضای بازار,خصوصی اعلام شد.تامین مسکن برای شهروندان فقیر تا حد زیادی توسط شهرداری یا خیرین شهر به صورت وقفی انجام می گرفت.این امر زمینه ساز الگوی مسکن حداقل قرن19 و20 بود.(پاکزاد،جهانشاه)
در دوره رنسانس ، خیابان عنصر اصلی سازمان دهنده با یک نقطه گریز و چشم انداز منحصر به فرد بود. خیابان علیرغم عملکرد عبوری ، به عنوان محل تجمع و تبادلات فرهنگی تجاری و وسیله ای برای اعمال امور اداری حکومت محسوب می شد.
دراین دوره درعمل خیابان های جدید درشبکه شطرنجی سازمان دهی می شدند. .(پاکزاد،جهانشاه)
خیابان
خیابان
شبکه شطرنجی سه کاربرد مهم داشت:
اساس وپایه طراحی مناطق جدید مسکونی(بیشترین کاربرد)
اساس طرح تعدادی نوشهر
به همراهی یک شبکه خیابان اصلی به عنوان الگو برای طرح کلی سایر نوشهرها
میدان
میادین دوره رنسانس براساس عملکرد ترافیکی آنها، به سه گروه تقسیم می شدند.:
فضاهای تردد :
که هم بوسیله پیاده ها و هم ارابه های اسبی مورد استفاده قرار می گرفت.
میدان های مسکونی :
که اساساً برای تامین دسترسی محلی بوجود آمده و مضاف بر آن فضای تفریحی لازم برای پیاده ها را نیز فراهم می نمود.
میدان به عنوان یک فضای پیاده :
که اصولاً تردد و وسایل نقلیه چرخدار در آنها ممنوع بود .
میادین و فضاهای محصور تحت تاثیر سه نوع اصلی ساختمان قرار داشتند:
نخست ساختمانهای عمومی و مذهبی.
دوم ساختمانهای مسکونی معمولاً به شکل ردیفی ساخته می شد. سوم بازار و سایر ابنیه تجاری.
فضاهای وبناهای عمومی
شهرداری:
تنها تفاوت ساختمان شهرداری دراین دوره با قرون وسطی نمای آن است که نمای ساختمان های باقیمانده ازدوران قبل بااصول این دوران باسازی میشد.
بازارچه:
درواقع همان تالارهای تجاری دوران قرون وسطی هستند که بارشد وتوسعه جمعیت درپاسخ به نیاز تولید وتوزیع کالاها به طور متمرکز به وجود آمدند.
پرورشگاه:
احداث فضاهایی مستقل برای نگه داری کودکان بی سرپرست یکی از کاربری های جدید رنسانس می باشد.پرورشگاه فلورانس یکی از بهترین نمونه های آن می باشد.(دکتر حمیدرضا عامری و مهندس صابر زند)
کتابخانه:
با ساخت کتابخانه روبروی کاج دوجه در ونیز برای اولین بار مکانی برای رشد و پرورش علم و آموزش در محلی مهم و تشریفاتی به وجود آمد.
باغ سازی
باغ سازی در دوره رنسانس به اوج شکوفایی خود رسید.ارتباط میان باغ های این دوره باهنر,دانش وطبیعت مهم ترین عامل توسعه آن بود.
مشخصات اصلی باغ های رنسانس به شرح زیر می باشند:
طرح به صورت محوری تنظیم گردیده بود.
در شیب های تند تراس ها و قسمت های مسطح تراشیده شده که توسط دیوارهای حائل نگهداری می شدند و با انواع رامپ ها و پله ها به هم مربوط می شدند.
درخت کاری منظم خیابان ها با سروهای بلند.
معبر سرپوشیده و درخت های میوه و سایه های متراکم در مقابله با آفتاب شدید.
از خیابان های درختکاری شده برای تاکید بر پرسپکتیو و در قاب قرار دادن مناظر.
شمشاد و دیگر بوته ها در طرح های خطی پیرایش شده و بطوری تنظیم می شدند که از بالا در دیدرس باشد
. از گل به ندرت در تزیین باغ های رنسانس استفاده می شد.
بیننده از بین باغ که دارای مجسمه های مختلف فواره ها و دیگر اشکال و دیدنی های جالب بود، عبور می کرد به کاخ که در قسمت بالا واقع شده بود می رسید.
ورودی در سطح تحتانی باغ قرار می گرفت.
10.در سراسر باغ مجسمه ها و ساختمان ها در تضاد با اشکال و بافت های طبیعی.
معرفی برخی شهرهای رنسانس
پالمانوا :
از نظر طراحی،نمونه یک شهر ایده ال رنسانس بود.شهری که بیش از هرچیز ایده های نظریه پردازان را نشان می داد. پلان شهر به صورت نه گوش است 18خیابان از مرکز شهر به صورت شعاعی خارج می گردند که به استحکامات ختم می شوند و ایجاد یک سیستم پیجیده دفاعی می کنند که نمونه ای از تکنیک های دفاعی قرن شانزدهم به شمار می رود. این شهر قرار بود از لحاظ تجارت،صنعت و کشاورزی خود کفا باشد ولی کسی راضی به اسکان در این شهر جدید نبود. بالاخره در سال 1622 تصمیم گرفته شد که با تهدید و تشویق مجرمین به بخشایش جرم هایشان آنان را به این شهر کوچ داده و با دادن زمین و مصالح ساختمانی مستقر نمایند. ولی مجرمین راضی به مهاجرت به این شهر نشدند و حتی امروزه نیز زندگی این شهر توسط ساکنین نظامی آن در جریان است.
معرفی برخی شهرهای رنسانس
شارل ویل(فرانسه):
بافت این شهر فرانسوی شطرنجی بوده که درتقاطع دومحور اصلی شمالی-جنوبی وشرقی-غربی آن یک میدان اصلی داشت.میدان کوچکتر نیز درتقاطع خیابان های مسکونی توضیح شده بودند.پیرامون شهر رااستحکامات سبک رنسانس شکل داده است.
وین(آلمان):
محل تلاقی راه ها تجاری عمده بود.
درجنگ های صلیبی به یک مرکز مهم نظامی تبدیل شد.
نانسی(فرانسه):
ازدوبخش مجزا با دیوارهای دفاعی مستقل تشکیل شده بود.
شهرقدیمی مربوط به قرون وسطی وبا بافت ارگانیک درشمال شهرجدید قراردارد وشهرجدید دارای شبکه شطرنجی نمای واحدهای مسکونی یکسان.
آمستردام(هلند):
آشتی میان طرح های آرمانی شهردوره رنسانس ومحدودیتی که باروی شهربه وجود آورد.
زوریخ(سوئیس):
درزمان رومی ها فقط یک ایستگاه گمرکی بود.
شاهد مبارزه دائمی بین شهروندان واشراف بود.
1. رندال، هرمن، سیر تکامل عقل نوین، ترجمه ابوالقاسم پاینده، تهران، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، 1376، ج 1، ص 125 و 126.
2. همان، ص 229؛ برهیه، امیل، تاریخ فلسفه قرون وسطی و دوره تجدد، تهران: خوارزمی، 1377، ص 308؛ هرش، ژان، شگفتی فلسفی، ترجمه عباس باقری، تهران: نشر نی، 1383، ص126-125.
3. توضیح بیشتر ر. ک: یر، دمپی، تاریخ علم، ترجمه عبدالحسین آزرنگ، تهران: سمت، 1384، ص 159-158.
4. تاریخ فلسفه در قرون وسطی و رنسانس، ص 561 و 562؛ تاریخ فلسفه قرون وسطی و دوره تجدد، ص 308.
5.پاکزاد-جهانشاه
6. تاریخ علم، ص 158-157؛ شگفتی فلسفی ص126؛ تاریخ فلسفه در قرون وسطی و رنسانس، ص 563-562؛ سیر تکامل عقل نوین، ج 1، ص 133.
7.تاریخ فلسفه قرون وسطی و دوره تجدد، ص 307-306.
8.تاریخ شهروشهرسازی درجهان،دکترحمیدرضا عامری ومهندس صابرزند.
9.موریس ، آنتونی ادوین جیمز ، تاریخ شکل شهر تا انقلاب صنعتی ، ترجمه راضیه رضا زاده ، جهاد دانشگاهی دانشگاه علم و صنعت ایران ، ۱۳۸۷٫
10. توسلی ، محمود ، طراحی فضای شهری : فضاهای شهری و جایگاه آن ها در زندگی و سیمای شهر ، مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ، ۱۳۸۶٫
11. سایت شهرسازی آنلاین
منابع:
پایان