ساختار آموزش و پرورش در آمریکا
نظام آموزش و پرورش آمریکا آن چنان که انتظار می رود، گسترده و متنوع، حتی آشفته است
22 اکتبر 2008
(مقاله زیر برگرفته از نگاهی به آموزش و پرورش از انتشارات وزارت امور خارجه است.)
در نظر یک خارجی، نظام آموزش و پرورش در آمریکا، آنچنان که انتظار می رود، گسترده و متنوع، حتی آشفته جلوه می کند. آموزش و پرورش در آمریکا، از طریق پیچیدگی خود، بازتاب تاریخ، فرهنگ، و ارزش های این کشور دائم در حال تحول می باشد. از دیدگاهی وسیع تر، نظام آموزش و پرورش در آمریکا را می توان از طریق ابعاد وسیع، ساختار تشکیلاتی، عدم تمرکز، و چندگونگی فزاینده آن توصیف کرد.
ابعاد
مدارس در ایالات متحده – مدارس خصوصی و دولتی، ابتدایی و متوسطه، دانشگاه های دولتی و مراکز آموزش عالی خصوصی – در همه جا یافت می شوند، و ایالات متحده دارای یکی از گسترده ترین نظام های آموزشی جهان است. به گزارش مرکز ملی آمار تحصیلی، در سال تحصیلی 2006-2005 بیش از 75 میلیون نفر از کودکان و بزرگسالان در مدارس و دانشگاه های آمریکا به تحصیل مشغول بوده، و 6,8 میلیون نفر دیگر نیز به عنوان مربیان و مدرسان در استخدام بوده اند.
به علاوه، بیش از یک میلیون کودک دوره آمادگی متعلق به خانواده های کم درآمد، که معمولا بین 3 تا 4 ساله هستند، در برنامه های پیش دبستانی که جهت تامین آموزش، رشد اجتماعی و تغذیه مناسب طراحی شده، شرکت می کنند تا از امکان آمادگی آن ها برای آغاز تحصیلات دبستانی درپنج یا شش سالگی، اطمینان حاصل شود.
ثبت نام در مدارس دولتی در دوره بعد از جنگ جهانی دوم و زمان نسل "بیبی بوم" ( که معمولا به متولدین میان سال های 1946 تا 1964 اطلاق می شود) از رشد زیادی برخوردار شد. ثبت نام در موسسات آموزشی، بعد از یک دوره افت در دهه 1980، مجددا رونق پیدا کرد که طبق تازه ترین گزارش های اداره آمار آمریکا، تا حدی نتیجه ازدیاد جمعیت اسپانیایی تبار بوده است.
نظام آموزشی امروز آمریکا شامل 96,000 مدرسه ابتدایی دولتی و خصوصی، به علاوه بیش از 4200 موسسه آموزش عالی شامل کالج های دوساله تا دانشگاه های عظیم دولتی، دارای دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد و بالاتر، با ظرفیت 30.000 دانشجومی باشند.
مجموع هزینه های کشور برای تعلیم و تربیت بالغ بر 878 میلیارد دلار در سال است.
نظام کودکستان تا کلاس 12
در بیشتر ایالت ها، تحصیل تا سن شانزده سالگی اجباری است. کودکان معمولا مدرسه ابتدایی را در پنج سالگی و با کودکستان آغاز می کنند و تا پایان دوره متوسطه (کلاس 12) در 18 سالگی این دوره از تحصیلات خود را خاتمه می دهند. معمولا سال های تحصیلات ابتدایی شامل کودکستان تا کلاس های پنجم و ششم و در بعضی مدارس تا کلاس هشتم است. مدارس متوسطه که در آمریکا به آن دبیرستان گفته می شود، معمولا کلاس های نهم تا دوازدهم را شامل می شود.
پنجاه سال پیش از این، دانش آموزان مدارس ابتدایی بلافاصله وارد دبیرستان می شدند، و یا با تحصیل در سیکل اول دبیرستان، کلاس های هفتم، هشتم و نهم را می گذراندند. در سی سال گذشته، سیکل اول دبیرستان جای خود را به مدارس راهنمایی داده است که کلاس های ششم تا هشتم، یا همان کلاس های دوره سیکل را در بر می گیرد. تخمین زده می شود که امروزه حدود 20 میلیون دانش آموز 10 تا 15 ساله درمدارس راهنمایی تحصیل می کنند.
مارک زیبارت، مدیر نمونه مینه سوتا، اختلاف میان این دو رویکرد را این گونه توضیح می دهد، برنامه سیکل اول طوری طراحی شده که ارائه دهنده برنامه دبیرستان برای دانش آموزان کم سن و سال تر باشد. شباهت آن به برنامه دبیرستان زیاد است و کلاس ها در گروه های آموزشی مختلف تشکیل می شوند. مدارس راهنمایی مانند گرد همایی هایی هستند که برای برآوردن نیازهای نوجوانان تشکیل می شوند.
از خصوصیات مدارس راهنمایی، تدریس تیمی و در عوض تشکیل شدن کلاس های 45 تا 50 دقیقه ای، زمانبندی قابل انعطاف دروس است. این مدارس هم بر گروه های کوچک، در ارائه رشته ای دروس، وهم بر پروژه های خاص مختص نوجوانان 10 تا 15 ساله که به گفته انجمن ملی مدارس راهنمایی، سریع ترین تغییرات در رشد فکری خود را می گذرانند، تاکید می گذارند .
شکل معاصر دبیرستان، همراه با طیف وسیع دروس اختیاری برای دانش آموزان 14 تا 18 ساله، در نوع تحصیلات آمریکا در قرن بیستم، تثبیت شد. دانش آموزان دبیرستان می توانند از تعداد متعددی از باشگاه ها، فعالیت های ورزشی، برنامه های کار-دانش، و سایر فعالیت های فوق برنامه استفاده کنند. دانش آموزان بر مبنای کلاس و امتحانات خود می توانند درس های آکادمیک یا بیشتر حرفه ای را انتخاب نمایند.
در بیشتر سال های قرن بیستم، ادغام دبیرستان ها در یک دیگر باعث می شد که دانش آموزان هر چه بیشتری ثبت نام کرده و از امکان انتخاب های زیادتری در مواد درسی برخوردار باشند. تعجبی نداشت که در شهرهای مختلف، بعضی از دبیرستان ها دارای 5000 دانش آموز با گرایش های دانشگاهی یا حرفه ای باشند، که برای هر کسی جذابیت داشت.
اخیرا ، نگرانی درمورد کیفیت تحصیل در چنین مدارس بزرگی منجر به ایجاد مدارس کوچکتر و تعداد معدودتری دانش آموز و، آموزگار شده است.
دبیرستان های معاصر آمریکایی برای مدتی طولانی در فرهنگ جامعه قد علم کرده بودند. نمایش موزیکال "گریس"، سریال تلویزیونی روز های شاد، و فیلم های سینمایی از قبیل جنگل تخته سیاه به توصیف خوبی ها و بدی های مدارس در دهه 1950پرداخته اند. فیلم ها و نمایش های پربیننده اخیر که موضوع آن ها مدارس و دبیرستان ها است، عبارتند از دختران بد، جونو، انتخابات، و نمایش موزیکال دبیرستان، تا فیلم های تلویزیونی بورلی هیلز 90210 و نجات با به صدا درآمدن زنگ.
مدارس خصوصی
این نوع مدارس در ایالات متحده رونق زیادی دارند؛ بسیاری از آن ها توسط کلیسا ها و سایر تشکل های مذهبی اداره می شوند. از حدود 55,8 میلیون دانش آموز مدارس ابتدایی و متوسطه در سال تحصیلی 2008-2007، 6 میلیون، یا 11 درصد، در مدارس خصوصی به تحصیل اشتغال داشته اند.
بیش از نیمی از شاگران مدارس خصوصی، در مدارس کاتولیک درس می خوانند که قدیمی ترین نظام آموزشی خصوصی در کشور است. دیگر مدارس خصوصی نمایانگر چندگونگی مذهبی در آمریکا هستند، که شامل فرقه های عمده پروتستان، کویکر، اسلامی، یهودی، و ارتدکس یونانی می شود.
با این حال، قدیمی ترین مدارس خصوصی در کشور، شبانه روزی های تیز هوشان و طبقات بالای جامعه است که در قرن 18 پایه گذاری شدند، و رکورد دار تربیت بسیاری از رهبران فکری و سیاسی مملکت هستند.
طبق تازه ترین آمار، بیش از 1,1 میلیون دانش آموز هم طبق ضوابط آموزش و پرورش هر ایالت، در خانه و توسط والدین خود از آموزش و تحصیل برخوردار می شوند .
کنترل محلی
شاید یکی از ویژگی های قابل توجه تعلیم و تربیت در ایالات متحده، متمرکز نبودن آن باشد. در ایالات متحده، مدارس در حیطه مسئولیت های محلی و ایالتی بوده و خواهد بود. برخلاف غالب کشور های دیگر، در ایالت متحده یک سیستم آموزشی واحد به اجرا در نمی آید – به غیر از معدودی استثنا در مورد دانشکده های افسری و مدارس مربوط به بومیان. دولت فدرال برنامه درسی واحدی را در سطح کشور تایید و اجرا نمی کند.
آموزش و پرورش همگانی بزرگترین هزینه ایالت ها و بخش های کشور است که از طریق دریافت مالیات های محلی تامین می گردد. شورا های آموزش وپرورش که اغلب آن ها انتخابی هستند، مدیریت و اداره نزدیک به 15.500 منطقه آموزش وپرورش در سطح کشور را به عهده دارند که شامل مدارس کوچک در مناطق روستایی در ایالت هایی چون کانزاس و نبراسکا، تا سیستم شهر نیویورک با ارائه خدمات آموزشی به سالی حدود یک میلیون دانش آموز، می شود.
شورای آموزش و پرورش هر ایالت، همراه با سرپرست یا نماینده ایالت، به نظارت بر مناطق آموزش و پرورش ایالت، تعیین استاندارد هایی جهت مربیان و دانش آموزان، تایید برنامه های درسی، و بررسی کتاب های درسی اشتغال دارند. قدرتی که از سوی ایالت اعمال می شود، بیش از هر چیز، قدرت مالی است که کمک زیادی در زمینه جبران کمبود درآمد های مالیاتی می کند.
یکی از پیامد های کنترل محلی و تامین بودجه برای مدارس دولتی ایجاد نابرابری های مالی میان محله های مرفه تر و فقیر تر است. در سال های اخیر، تحت فشار دادگاه های ایالتی و گروه های حامی مردم، تعداد زیادی از ایالت ها گام هایی در جهت تامین امکانات مالی برابر برای مدارس، صرف نظر از سطح درآمد مردم منطقه، برداشته اند.
دولت فدرال، برای تضمین دسترسی برابر و کیفیت برتر آموزش، و تامین بودجه برای برنامه های وام دانش آموزی و دانشجویی و کمک به دانش آموزان کم درآمد تدابیری اتخاذ کرده است. با این حال، مهمترین مسئولیت در امور تعلیم و تربیت به عهده خود ایالت ها و مقام های محلی است. به گفته وزارت آموزش و پرورش آمریکا، قریب به 90 درصد از مخارج سالانه مربوط به تعلیم و تربیت، در همه سطوح، از طریق منابع ایالتی ومحلی و منابع خصوصی تامین می گردد.
چندگونگی
مدارس ایالات متحده در طول تاریخ ، دوران متعددی را با امواج مهاجرت تجربه کرده اند، و امروزه، مدارس آمریکا مانند جامعه ای که در آن خدمت می کنند، بیش از هر زمان دیگری دارای چندگونگی قومی هستند.
در اوایل قرن بیستم، کودکان خانواده های مهاجر، که اغلب متعلق به اروپای جنوبی و شرقی بودند، به سیستم مدارس دولتی شمال شرق و غرب میانه سرازیر شدند. امروز هم ورود مهاجران تازه، هر چند کشورهای مبدا اکثر آن ها آمریکای لاتین و آسیا است، موجب ایجاد تغییر در ترکیب قومی دانش آموزان می گردد.
دانش آموزان آمریکایی- آفریقایی تبار حدود 17 درصد از دانش آموزان کودکستانی تا کلاس 12 را تشکیل می دهند.؛ اسپانیا یی ها در شرف تبدیل به بزرگترین گروه اقلیت در مدارس دولتی هستند. یافتن مدارسی در طول کرانه های شرق و غرب آمریکا که والدین دانش آموزان در خانه خود به ده ها زبان خارجی، از عربی گرفته تا ویتنامی، صحبت می کنند، اصلا جای تعجب ندارد. در نتیجه، تدریس زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم، یکی از مسئولیت های مهم آموزش و پرورش باقی می ماند.
مدارس دولتی علی رغم چندگونگی و عدم تمرکز، به طور هماهنگ و منسجم اداره می شوند. اگر دانش آموزی از یک مدرسه در کالیفرنیا، به مدرسه دیگری در پنسیلوانیا یا جورجا منتقل گردد، بدون شک با تفاوت هایی روبرو می گردد، اما با این که دولت فدرال برنامه درسی واحدی را ابلاغ نمی کند، با کلیات مواد درسی آشنایی دارد.
آموزش و پرورش و حقوق معلمان آمریکایی
باراک اوباما
کد خبر: ۹۱۶۵۱
تاریخ: ۰۴ آذر ۱۳۸۸ – ۰۸:۴۶
در 2005 به دیدار از دبیرستانی از محله های جنوبی شیکاگو رفتم که بیشترین دانش آموزان آن سیاهپوست بودند. کارکنان من با دبیران آنجا دیدار کرده و از آنها خواسته بودند که همایشی را با شاگردان در تالار دبیرستان ترتیب دهند. نمایندگان هر کلاس هفته ها وقت صرف کرده نتیجه گرفته بودند همشاگردی هاشان دوست دارند چه مسایلی از من به صورت یک رشته سوال پرسیده شود.
وقتی دور هم نشستیم آنها از خشونت در محلات گفتند، از کمبود کامپیوتر در کلاس هاشان صحبت کردند. اما گلایه اصلی شان این بود: چون در ناحیه کمبود معلم است، معلم ها نیم روزه به این مدرسه می آیند و مدرسه ساعت 1:30 تعطیل می شود و چون وقت کافی نیست آزمایشگاه علوم و ساعت های زبان خارجه حذف شده اند.
همه از من پرسیدند که چرا باید مدرسه ما نصفه و نیمه باشد؟ شاید کسی دوست ندارد که ما اصلا به کالج برویم! آنها مدرسه های بیشتر می خواهند.
ما دیگر عادت کرده ایم که بچه های سیاهپوست و لاتین تبار از چنان آموزشی برخوردار نشوند که بتوانند در میدان اقتصادی کهنه رقابت کنند، چه رسد به رقابت در عصر اطلاعات. اما مشکل آموزشی ما به محله های کم درآمد محدود نمی شود. میزان ترک تحصیل در دبیرستان های آمریکا از هر کشور دیگر در جهان صنعتی بیشتر است. وقتی در سالهای بالاتر می روند، دبیرستانی های آمریکا در درس های ریاضیات و علوم نمره های بسیار پایین تری از همتایانشان در کشورهای خارجی می گیرند. نیمی از نوجوانان ما حساب ساده برخه و کسر را نمی توانند درک کنند. نیمی از بچه های 9 ساله ما عمل های ضرب و بخش را نمی دانند. و اگرچه امروزه بیش از هر زمان دیگری داوطلب کنکور ورود به کالج داریم، فقط 22 درصد آنها دانشی در حد کالج برای انگلیسی و ریاضیات و علوم دارند.
هیچ باور ندارم که وظیفه تغییر این آمار فقط و فقط به عهده دولت است، پدران و مادران هم وظیفه دارند که شوق علم آموزی و کوشش بسیار را در وجود فرزندانشان بریزند. اما پدران و مادران از دولت توقع دارند که دولت هم در امر آموزش و پرورش از نقش پدری و نقش مادری خود غافل نباشد و مدارس دولتی کار را با معلمان خوب در اختیار شهروندانش بگذارد.
متاسفانه، به جای نوسازی و اصلاحات متهورانه در مدارس، اصلاحات از آن نوع که شاگرد سیاهپوست مدرسه شیکاگو را چنان قابلیت دهد که بتواند برای گرفتن شغلی در گوگل با دیگران رقابت کند، نزدیک به دو دهه است که دولت ها رنگی به در و دیوار زده اند و از لک و لک کردن بچه ها در مدارس اظهار رضایت کرده اند. این بی اعتنایی ها بخشی به دلیل جنگی است ایدئولوژیک که به دلیل کهنگی زمان نبردشان سپری شده، ولی هنوز میان دو حزب جریان دارد. بسیاری از محافظه کاران در مدارس دولتی را دیوان سالاری های ناخوشایند و اتحادیه های معلمان باعث شده اند؛ و تنها راه این است که انحصار دولت بر آموزش و پرورش را از میان برداشت و کالابرگ یارانه توزیع کرد. در همین زمان آنها که در جناح چپ قرار دارند از وضع موجوع دفاع ناپذیر دفاع می کنند و عقیده دارند که صرف پول بیشتر به بهبود نتیجه آموزش کمک خواهد کرد.
این دو تصور هر دو نادرست اند. البته پول در آموزش اهمیت دارد، که اگر جز این بود خانواده ها برای سکونت در مناطق با مدارس خوب سر و دست نمی شکستند و اجاره های گزاف نمی دادند. پول می تواند به جای کتاب های تاریخ مصرف گذشته، کتاب های به روز در اختیار دانش آموزان بگذارد، کلاس های جدید بسازد که ازدحام شاگرد در کلاس کمتر شود و معلمان بیشتر و باسوادتر استخدام کند. انکار نمی توان کرد که مشکل بیشتر مدارس امروز به بودجه آنها بستگی دارد.
در نتیجه ما باید بفهمیم به چه اصلاحاتی باید دست بزنیم که از رهگذر آن بیشترین سود به شاگردان برسد، باید بودجه کافی گذاشت و باید طراحی برنامه ای آموزشی که فراگیر و منسجم و جذاب باشد که بر ریاضیات، علوم و ادبیات و ساعت های طولانی تر و روزهایی بیشتر در هفته تاکید داشته باشد تا فهم و فراگیری درس ها برای شاگردان امکان پذیر شود؛ باید هر کودک از آموزش پیش دبستانی برخوردار باشد، تا در نخستین روز درس دبستانی از دیگران عقب نباشد. برنامه هایی برای ارزیابی که بر اساس آن بتوان چگونگی فراگیری هر شاگرد را بررسی کرد؛ و استخدام معلمان با کفایت، و آموزش مواد درسی به آنها برای انتقال به شاگردان.
در نکته آخر، یعنی استخدام معلمان با کفایت، باید دقت بسیار کرد. بررسی های اخیر نشان داده اند که مهمترین عاملی که در موفقیت شاگردان تاثیر ارد نه رنگ پوست آنهاست و نه این که از چه نژاد و کشوری اند، مهم ترین عامل یادگیری، معلم خوب است. متاسفانه امروزه در بسیاری از مدارس ما معلمان بی تجربه مشغول کارند، و برای تدریس موادی که درس می دهند آموزش لازم را نگرفته اند، و گاه این نوع معلمان تمامی کادر آموزش مدرسه ای را تشکیل می دهند. و باید گفت که این وضع روز به روز بدتر می شود: هر ساله اداره های آموزش هزاران معلم کارآزموده را بازنشسته می کنند و معلمان جدید و بی تجره را به مدارس می فرستند.
من نمی خواهم بگویم که برای معلمی شوقی و دل بستگی ای وجود ندارد؛ بسیار می بینم جوانانی را که از کالج های معتبر فارغ التحصیل شده اند و تا پیدا کردن کاری مناسب دو سال قرارداد بسته اند که رشته خود را در دبیرستان ها تدریس کنند و اغلب هم به دبیرستان های پایین شهر رفته اند. این گونه جوانانی را که دیده ام همه از تدریس لذت برده آن را شغلی با پاداش نیک توصیف کرده اند. شاگردان شان از خلاقیت و شوق بسیار آنان سود می برند؛ اما در پایان دو سال یا شغلی دیگر یافته اند و یا به دبیرستان های بالا شهری منتقل شده اند- که این نتیجه دستمزد پایین است؛ این نتیجه نبود پشتیبانی از دیوان سالاری آموزش است؛ این، القاء احساس کناره گیری و تنهایی است.
اگر ما برای ساختن سامانه مدرسه قرن بیست و یکم جدی هستیم، باید که شغل معلمی را جدی بگیریم. برای این کار باید پیچ و خم اداری یا فرایند صدور گواهی نامه ها را تغییر بدهیم؛ باید به دانشجویی که مثلا، شیمی می خواند و می خواهد دبیری کند تا برای اتمام رشته اش پولی تهیه کند، اجازه این کار را بدهیم؛ باید این گونه تازه استخدام شده ها را در کنار معلمان قدیمی تر بگذریم تا احساس تنهایی از میان برود؛ و باید به معلمان آزموده فرصت بدهیم که با قدرت بیشتری کلاسشان را اداره کنند.
این به معنای آن است که به معلمان دستمزدی بدهیم که واقعا شایستگی دریافتش را دارند. هیچ دلیلی ندارد که معلمی تجربه اندوخته و توانا دستمزد سالیانه اش به یکصد هزار دلار نرسد. معلمان با تجربه و توانای رشته های حیاتی آموزش مانند علوم و ریاضیات که در شادترین سالهای جوانی اند و آماده اند تا در دور افتاده ترین مدارس درس بدهند، دستمزد سالیانه شان باید حتی از یکصد هزار دلار هم بیشتر باشد.
فقط یک شرط وجود دارد، در ازاء دستمزد خود، معلمان باید مسوولیت چگونگی تدریس شان را بپذیرند و ادرات آموزش نواحی هم باید برای اخراج معلمان بی کفایت اختیارات بیشتری داشته باشند.
تا این زمان اتحادیه معلمان تفکر دستمزد بر اساس شایستگی را نپذیرفته است و استدلال شان این است که این کار ممکن است تعیین میزان دستمزد به حب و بغض مدیران مدارس ارتباط بدهد. اتحادیه معلمان همچنین استدلال می کنند که بیشترینه اداره های آموزش نواحی، تست ممکن است وابستگی بسیار به عواملی خارج از کنترل معلم داشته باشد، مثلا به شاگردان فقیر یا نیازمند در کلاس های درس شان- و من با این استدلال موافقم.
اما این ها مسایل غیرقابل حلی نیستند. همکاری اتحادیه معلمان، با ادرارات آموزش ایالتی و محلی می تواند به ابداع شیوه ای بینجامد که بر اساس آن بتوان چگونگی آموزش معلمان را سنجید، شیوه ای که اطلاعات برگرفته از تست را با شواهد در هم بیامیزد (بیشتر معلمان با دقت بسیار می توانند به شما بگویند که در مدرسه شان کدام معلم خوب است و کدام معلم بد). و از این طریق معلمان بی کفایت را به شاگردانی که شیفته یاد گرفتن اند تحمیل نمی کنیم.
در واقع، اگر ما عزم آن را داریم که برای تحول مدارس مان سرمایه لازم را هزینه کنیم، قبلا باید خود را بیازماییم و از خود بپرسیم که آیا باور داریم که: هر بچه ای می تواند بیاموزد؟ اخیرا فرصتی دست داد و من از دبستانی در شیکاگو دیدار کردم. این دبستان تا چندی پیش از هر لحاظ نسبت به دبستان های دیگر در پله آخر نردبان، یا پایین ترین رتبه، قرار داشت و اکنون می کوشید که وضع را دیگرگون کند. به هنگام صحبت با یکی از معلمان جوان، آن خانم، به اصطلاح "این بچه ها" اشاره کرد، اصطلاحی که مانند عوارض یک بیماری مهلک از آن نام برده می شود و جامعه هر مشکل لاعلاجی دارد به گردن "این بچه ها" می اندازد. "این بچه ها" چیز یاد بگیر نیستند، "این بچه ها"درسخوان نمی شوند، "این بچه ها با خصلت خشونت بزرگ شده اند"، "این بچه ها خیلی عقب مانده هستند".
"وقتی این اصطلاح رو می شنوم، دیوانه می شم،" خانم معلم جوان گفت، "به اینها نباید گفت این بچه ها، باید گفت، بچه های ما."
اگر ما همه بچه های دیگران را بچه های خودمان بدانیم عملکرد اقتصاد آمریکا در آینده بهتر خواهد شد.
ساختار آموزشی معلمان در آمریکا
آموزش معلمین ابتدایی
شرایط آموزش و کسب گواهی نامه معلمین ابتدایی ( دبستان )و کودکستان ( مهد کودک ) از طریق دولتهای ایالتی تعیین می گردد که نیاز به امتحانات ورودی قبل از ورود به آموزش معلم ارجحیت داشته و مجدداً آموزش معلمی از قبل از کسب گواهی نامه تکمیل نمایند .
درپنج ایالت امتحان برگزار نمی گردد و در دوازده ایالت تنها ارزیابی جزئی از مهارت ها به عمل می آید.در سی و هشت ایالت نیاز به تکمیل برنامه تحصیلات تعیین شده در سطح دوره لیسانس به منظور کسب گواهی نامه و تکمیل رضایت بخش دوره عملی می باشد .
تحصیلات دوره لیسانس باید در یک موسسه رسمی در 47 الایت و در موسسه مورد تایید ایالت در سه مرحله دیگر تکمیل گردد .اولین گواهی نامه آموزشی ، مدرک لیسانس همراه با کسب گواهی نامه می باشد . اغلب بیشتر ایالتها سطوح تکمیلی کسب گواهی نامه ای که مبنی بر تجربه و آموزش اضافی باشد را پیشنهاد می نمایند و بسیاری از معلمین در این سطح مدرک فوق لیسانس را دریافت می نمایند . تکمیل و تداوم آموزش حرفه ای به منظور حفظ گواهی نامه در 42 ایالت ضروری و لازم می باشد .
آموزش معلمین متوسطه
شرایط آموزش و کسب گواهی نامه معلمین متوسطه از طریق هر ایالتی تعیین می گردد که نیاز و الزام به امتحانات ورودی قبل از ورود به آموزش معلم ارجحیت داشته و مجدداً آموزش معلمی را قبل از کسب گواهی نامه تکمیل نمایند .
در5 ایالت الزام به امتحان وجود ندارد و در 12 ایالت تنها ارزیابی جزئی از مهارتها به عمل می آید . و 19 ایالت الزام به یک دوره کارشناسی است که تمرکز اصلی اش بر روی رشته ای است که آموخته می شود و در 25 ایالت تمرکز جزئی بر روی آموزش و یا الگوی دیگری از دوره های مربوطه ضروری و لازم می باشد.همچنین در38 ایالت تکمیل و اتمام موفقیت آمیز دوره نظارت عملی ضروری میباشد.تحصیلات دوره لیسانس باید در یک موسسه رسمی در 47 ایالت و در موسسه مورد تایید ایالت در سه سطح دیگر تکمیل گردیده شود .
اولین گواهی نامه آموزشی مدرک لیسانس همراه با کسب گواهی نامه و جواز می باشد . اغلب ایالتها سطوح تکمیلی کسب گواهی نامه ای که مبنی بر تجربه و آموزش اضافی و بیشتر باشد را پیشنهاد مینماید وبیشتر معلمین این دوره حداقل مدرک فوق لیسانس را دریافت می دارند.تکمیل و تداوم آموزش حرفه ای در 42 ایالت به منظور حفظ جواز و گواهی نامه ضروری و لازم می باشد .
آموزش معلمین استثنایی
معلمین آموزش ویژه دراغلب ایالتها تحت برنامه های ویژه ومشخص شده درسطح کارشناسی وسطح کارشناسی ارشد آموزش داده می شوند و همچنین بطور جداگانه تایید و آموزش داده می شوند .
47 ایالت چنین معلمینی را مطابق با تخصص خاص و ویژه ای که آنها کسب و تجربه کرده اند برای مثال آموزش ناشنوایان ، آموزش نابینایان و آموزش معلولینی که برای کار و حرکت آموزش داده می شوند ، تایید و تصدیق مینماید.درحالیکه حداقل نیاز و شرط آکادمیک مدرک کارشناسی درارتباط با آموزش ویژه یا رشته ای مربوط به آن (مانند روانشناسی پرورشی) میباشد ، هدف چنین تصرف و دارائی معلم مدرک فوق لیسانس می باشد.پرسنل ویژه آموزش ندیده باید دراغلب ایالتهای آمریکا تاییدکردند؛این استثنائات شامل مدیران مدرسه ،روسای مدرسه(مشاوران)،پرسنل بهداشت مدرسه(روانشناسان،پرستاران)، کتابداران مدرسه و موارد دیگر میباشد.دربیشتر این رده بندیهای حرفه ای مدرک فوق لیسانس یا بالاتر برای اولین گواهی ضروری و لازم می باشد.مدیران مدرسه ، بویژه مدیران(ناظمان) و ناظران معمولاً به کسب گواهی نامه معلمی ملزم می گردند .
آموزش اساتیددانشگاهی
قانون ایالت با درنظر گرفتن شرایط هیات علمی در آموزش متوسطه تکمیلی متفاوت می باشد
مسوولیت تعیین و مشخص کردن استانداردها و شرایط مراتب هیات علمی و استخدام و تشویق و ارتقاء هیات علمی بر عهده موسسه خاص و هیات علمی ، اداره یا مدرسه درون یک موسسه می باشد .شرایطی که موسسات تعیین می نمایند ، مطابق با سطحی که هیات علمی جهت آموزش تعیین شده اند و مطابق با موضوع رشته آموزش داده شده ، خواه تحقیق و پژوهش اعمال شده باشد یا نشده باشد ، خواه گواهی نامه حرفه ای یا صلاحیت مورد نیاز باشد یا نباشد و خواه طول دوره تمام وقت یا نیمه وقت باشد یا نباشد ، ممکن است متفاوت باشد.همچنین موسسات رسمی از هرگونه استاندارهای هیات علمی که از طریق موسسه رسمی منطقه ای تعیین شده باشند پیروی می نمایند چرا که آنها ملزم و مطیع هر گونه استانداری از جانب انجمن می باشند که برنامه های یک رشته خاص ویژه را تایید و تصدیق می نماید.هیات علمی آموزش دانشگاهی بطور کلی و همگانی برای کسب تخصصهای لازم و شرایط و صلاحیتهای آموزش ، اجراء تحقیق و پژوهش و مشاور در رشته حرفه ای خاص خودشان ، پیش بینی شده اند.
مدرک مورد نیازجهت تدریس در سطوح مختلف آموزشی
. پیش دبستانی: حداقل مدرک کاردانی
. سطح اول : حداقل مدرک کارشناسی و در بیشتر موارد گذراندن در یک یا در سال برنامه های آموزشی برای شغل معلمی
. سطح دوم : حداقل مدرک کارشناسی و در بیشتر موارد گذراندن در یک یا در سال برنامه های آموزشی برای شغل معلمی
. سطح سوم: مقطع دکتری
حقوق و مزایای معلمین
نسبت دریافتی حقوق
طبق آمار سال1995،برای معلمان مدارس دولتی میانگین حقوق سالانه در حدود 37400 دلار است .طبق آمار سال1992،برای کلیه معلمان از سطح پیش دبستانی تا دبیرستان و مدارس دولتی وخصوصی با مدرک لیسانس میانگین حقوق دریافتی سالانه در حدود 38500 دلار است .
نسبت افزایش حقوق
حقوق معلمان معمولاً بر اساس آموزش و تجربه افزایش پیدا می یابد.علاوه بر این از سال 1981 تا سال 1995 حدود 20 درصد و برای معلمان تازه کار با توجه به تورم ، از سال 1980 تا سال 1995 حدود 24 درصد افزایش حقوق مد نظر قرار گرفته است.
مدت زمان تدریس به تفکیک دوره
. ابتدایی : 33 ساعت + 12 ساعت کار فوق العاده قبل یا بعد از مدرسه
. مقدماتی متوسطه : 33 ساعت + 12 ساعت کار فوق العاده قبل یا بعد از مدرسه
. تکمیلی متوسطه : 33 ساعت + 12 ساعت کار فوق العاده قبل یا بعد از مدرسه
آموزش ضمن خدمت
در بسیاری از مناطق مراکز آموزش ضمن خدمت تاسیس شده است که این مراکز به عنوان کتابخانه مرجع ، مرکز دیداری شنیداری کارگاهی برای توسعه مواد آموزشی و محلی برای سمینارها و سخنرانی ها به شمار می آید .
بسیاری از مناطق محلی معلمان را تشویق می کنند که به دلایل زیر در دوره های آموزش ضمن خدمت شرکت نمایند :
. نیاز داشتن به دوره های جدید قبل از تجدید قرارداد
. تخفیف گرفتن در شهریه دانشگاهها برای ادامه تحصیل
. افزایش حقوق در قبال کسب درجات بالاتر و شرکت در دوره های آموزشی
. رهایی از مسئولیتهای کلاس داری و تامین هزینه های سفر برای حضور در جلسات تخصصی
. تصویب دوره های مطالعاتی
. قانونمند شدن وقت آزاد در طی روز
گذراندن دوره های آموزش ضمن خدمت، دربرخی موارد افراد دارای لیسانس هستند گذراندن دوره یک یا دو ساله می تواند به مدرک فوق لیسانس منجر شود .
آموزش متوسطه
سن ورود به آموزش اجباری در ایالات متحده ، مطابق با ایالت ، از سطح سنی 5 تا 8 سالگی متفاوت می باشد و عمومی ترین سن برای ورود به آموزش اجباری 7 سالگی می باشد ؛ در پایان دوره سن فارغ التحصیلان بین 15 تا 18 می باشد که البته سن 16 عمومی ترین سن و متداول ترین سن برای فارغ التحصیلی می باشد .
آموزش متوسطه در ایالت متحده مطابق با قوانین ، سیاستهای و تدابیر ایالات و حوزه های مدرسه محلی شامل کلاس 12- 7میباشد .هیچگونه ساختار، برنامه آموزشی یا قانون اجرایی وجود ندارد، تمامی قوانین و تدابیرازطریق حکومتهای ایالتی و بیش از 14000 مدرسه محلی تصویب و اجرا می گردند.تمامی ایالات و حوزه های مدارس ، سطح فارغ التحصیلی از مدرسه متوسطه را ، تکمیل و اتمام کلاس دوازدهم می دانند و اسم عمومی برای مدرک فارغ التحصیلی متوسطه ، دیپلم تحصیلات دبیرستانی می باشد .
شرایط و نیازهای آکادمیک و برنامه آموزشی فنی و حرفه ایی جهت اخذ این دیپلم از طریق هر ایالت تصویب واتخاذ میگردد و ممکن است درهرایالت این شرایط و برنامه های آموزشی متفاوت می باشند.در بسیاری از ایالات و مناطق (حوزه ها) نه در تمامی آنها ، امکان کسب دیپلم های ویژه دبیرستانی که مشخص کننده تکمیل و اتمام تحصیلات آکادمیک عالی یا برنامه های تحصیلی فنی و حرفه ایی می باشند، وجود دارد.گاهی اوقات ، مدارک آکادمیک کالج مقدماتی ، تکمیلی یا مدارک دبیرستانی آکادمیک نامیده می شوند و در بعضی موارد مدارک فنی و حرفه ا ی ، دیپلمهای دبیرستان فنی و حرفه ای نامیده می شوند.اعطای این مدارک که به شکل خاصی تخصیص یافته اند ، در تمام کشور یک جور و به یک شکل نمی باشد .
عنوان "دیپلم دبیرستان" نام شناخته شده ایی را برای مدرسه متوسطه ابالات متحده بر جای می گذارد.محتوای برنامه آموزشی که به سبک دیپلم و نمرات کسب شده درج شده اند و رونوشت دبیرستان نامیده می شود .
ارزیابی تحصیلی
سیستم نمره دهی
اغلب مدارس متوسطه از نظام ارزیابی استفاده می نمایند که از حروف الفبای رمی D , C , B , A و گاهی E و F و حرف I به معنای نا تمام تشکیل یافته است .
این حروف به نمرات عددی وابسته و مربوط می باشند .
( عالی ) : A
( قبولی ) : D
( مردودی ) : F
مقطع آموزش مقدماتی متوسطه مدت زمان 6-2 سال طی رده های سنی18-14سال به طول می انجامد.
هدف اصلی برنامه های آموزش ابتدایی کسب مهارتها ، دانش و گرایشهای مثبت و اساسی توسط دانش آموزان و تاکید بر رشد فردی آنان با توجه به نیازها وتوانائیهای فردی می باشد.مقطع آموزش ابتدایی اجباری بوده و به صورت رایگان به دانش آموزان ارائه می گردد.در مدارس ابتدایی طبق آمارسال 1995 نسبت معلمین به دانش آموزان بر 9/14 به1 در مدارس دولتی و3/11به 1درمدارس خصوصی بالغ میگردد.
طبق آمار سال1996،جمعیت سنی که این مقطع را طی کرده اند برحدود 8/32 میلیون نفر بالغ می گردد.مقطع تکمیلی متوسطه نیز مدت زمان4سال به طول می انجامد.
به افرادی که دوره متوسطه را با موفقیت به پایان می رسانند مدرک دیپلم اعطا می شود در این بین تعدادی هستند که دوره دبیرستان را ادامه نمی دهند امتحان جامعی به عنوان امتحان توسعه آموزش عمومی (GED) برگزارمی گردد که درصورت موفقیت افراد به آنها مدرک معادل دیپلم ارائه می گردد.
تعداد معلمان زن
تعداد کل معلمان
تعداد دختران ثبت نامی
تعداد کل ثبت نامی
سال
–
–
9473000
19270000
1990
734456
1320775
10000943
20516146
1992
745895
1341314
10228972
21055473
1993
761518
1369314
10373671
21122633
1994
775294
1394080
10471227
21473692
1995
برنامه های آموزشی
برنامه های درسی مقطع مقدماتی متوسطه موضوعات زیر را پوشش می دهند :
. دستور زبان انگلیسی
. متون خواندنی
. مهارت نوشتن
. ریاضیات
. علوم و روشهای علمی
. تاریخ ایالات متحده
. هنر
. موسیقی
. بهداشت و تغذیه
. هنرهای عملی
. تربیت بدنی
. جغرافی
زبانهای خارجی
آموزش معلمان در آمریکا1
● مترجم: کامبیز – پارتازیان
آموزش معلمین ابتدایی
شرایط آموزش و کسب گواهی نامه معلمین ابتدایی ( دبستان )و کودکستان ( مهد کودک) از طریق دولتهای ایالتی تعیین می گردد که نیاز به امتحانات ورودی قبل از ورود به آموزش معلم ارجحیت داشته و مجدداً آموزش معلمی از قبل از کسب گواهی نامه تکمیل نمایند. درپنج ایالت امتحان برگزار نمی گردد و در دوازده ایالت تنها ارزیابی جزئی از مهارت ها به عمل می آید.در سی و هشت ایالت نیاز به تکمیل برنامه تحصیلات تعیین شده در سطح دوره لیسانس به منظور کسب گواهی نامه و تکمیل رضایت بخش دوره عملی می باشد.
تحصیلات دوره لیسانس باید در یک موسسه رسمی در 47 ا یا لت و در موسسه مورد تایید ایالت در سه مرحله دیگر تکمیل گردد.اولین گواهی نامه آموزشی، مدرک لیسانس همراه با کسب گواهی نامه می باشد. اغلب بیشتر ایالتها سطوح تکمیلی کسب گواهی نامه ای که مبنی بر تجربه و آموزش اضافی باشد را پیشنهاد می نمایند و بسیاری از معلمین در این سطح مدرک فوق لیسانس را دریافت می نمایند. تکمیل و تداوم آموزش حرفه ای به منظور حفظ گواهی نامه در 42 ایالت ضروری و لازم می باشد.
آموزش معلمین متوسطه
شرایط آموزش و کسب گواهی نامه معلمین متوسطه از طریق هر ایالتی تعیین می گردد که نیاز و الزام به امتحانات ورودی قبل از ورود به آموزش معلم ارجحیت داشته و مجدداً آموزش معلمی را قبل از کسب گواهی نامه تکمیل نمایند. در5 ایالت الزام به امتحان وجود ندارد و در 12 ایالت تنها ارزیابی جزئی از مهارتها به عمل می آید. و 19 ایالت الزام به یک دوره کارشناسی است که تمرکز اصلی اش بر روی رشته ای است که آموخته می شود و در 25 ایالت تمرکز جزئی بر روی آموزش و یا الگوی دیگری از دوره های مربوطه ضروری و لازم می باشد.همچنین در 38 ایالت تکمیل و اتمام موفقیت آمیز دوره نظارت عملی ضروری میباشد.تحصیلات دوره لیسانس باید در یک موسسه رسمی در 47 ایالت و در موسسه مورد تایید ایالت در سه سطح دیگر تکمیل گردیده شود. اولین گواهی نامه آموزشی مدرک لیسانس همراه با کسب گواهی نامه و جواز می باشد. اغلب ایالتها سطوح تکمیلی کسب گواهی نامه ای که مبنی بر تجربه و آموزش اضافی و بیشتر باشد را پیشنهاد مینماید وبیشتر معلمین این دوره حداقل مدرک فوق لیسانس را دریافت می دارند. تکمیل و تداوم آموزش حرفه ای در 42 ایالت به منظور حفظ جواز و گواهی نامه ضروری و لازم می باشد.
آموزش معلمین استثنایی
معلمین آموزش ویژه دراغلب ایالتها تحت برنامه های ویژه ومشخص شده درسطح کارشناسی وسطح کارشناسی ارشد آموزش داده می شوند و همچنین بطور جداگانه تایید و آموزش داده می شوند.
47 ایالت چنین معلمینی را مطابق با تخصص خاص و ویژه ای که آنها کسب و تجربه کرده اند برای مثال آموزش ناشنوایان، آموزش نابینایان و آموزش معلولینی که برای کار و حرکت آموزش داده می شوند، تایید و تصدیق مینماید.درحالیکه حداقل نیاز و شرط آکادمیک مدرک کارشناسی درارتباط با آموزش ویژه یا رشته ای مربوط به آن (مانند روانشناسی پرورشی) میباشد، هدف چنین تصرف و دارائی معلم مدرک فوق لیسانس می باشد.پرسنل ویژه آموزش ندیده باید دراغلب ایالتهای آمریکا تاییدکردند؛این استثنائات شامل مدیران مدرسه،روسای مدرسه(مشاوران)،پرسنل بهداشت مدرسه(روانشناسان،پرستاران)، کتابداران مدرسه و موارد دیگر میباشد.دربیشتر این رده بندیهای حرفه ای مدرک فوق لیسانس یا بالاتر برای اولین گواهی ضروری و لازم می باشد.مدیران مدرسه، بویژه مدیران(ناظمان) و ناظران معمولاً به کسب گواهی نامه معلمی ملزم می گردند.
آموزش اساتیددانشگاهی
قانون ایالت با درنظر گرفتن شرایط هیات علمی در آموزش متوسطه تکمیلی متفاوت می باشد
مسوولیت تعیین و مشخص کردن استانداردها و شرایط مراتب هیات علمی و استخدام و تشویق و ارتقاء هیات علمی بر عهده موسسه خاص و هیات علمی، اداره یا مدرسه درون یک موسسه می باشد.شرایطی که موسسات تعیین می نمایند، مطابق با سطحی که هیات علمی جهت آموزش تعیین شده اند و مطابق با موضوع رشته آموزش داده شده، خواه تحقیق و پژوهش اعمال شده باشد یا نشده باشد، خواه گواهی نامه حرفه ای یا صلاحیت مورد نیاز باشد یا نباشد و خواه طول دوره تمام وقت یا نیمه وقت باشد یا نباشد، ممکن است متفاوت باشد.همچنین موسسات رسمی از هرگونه استاندارهای هیات علمی که از طریق موسسه رسمی منطقه ای تعیین شده باشند پیروی می نمایند چرا که آنها ملزم و مطیع هر گونه استانداری از جانب انجمن می باشند که برنامه های یک رشته خاص ویژه را تایید و تصدیق می نماید.هیات علمی آموزش دانشگاهی بطور کلی و همگانی برای کسب تخصصهای لازم و شرایط و صلاحیتهای آموزش، اجراء تحقیق و پژوهش و مشاور در رشته حرفه ای خاص خودشان، پیش بینی شده اند.
مدرک مورد نیازجهت تدریس در سطوح مختلف آموزشی
پیش دبستانی: حداقل مدرک کاردانی
سطح اول : حداقل مدرک کارشناسی و در بیشتر موارد گذراندن در یک یا در سال برنامه های آموزشی برای شغل معلمی
سطح دوم : حداقل مدرک کارشناسی و در بیشتر موارد گذراندن در یک یا در سال برنامه های آموزشی برای شغل معلمی
سطح سوم: مقطع دکتری
حقوق و مزایای معلمین
نسبت دریافتی حقوق
طبق آمار سال1995،برای معلمان مدارس دولتی میانگین حقوق سالانه در حدود 37400 دلار است.طبق آمار سال1992،برای کلیه معلمان از سطح پیش دبستانی تا دبیرستان و مدارس دولتی وخصوصی با مدرک لیسانس میانگین حقوق دریافتی سالانه در حدود 38500 دلار است.
نسبت افزایش حقوق
حقوق معلمان معمولاً بر اساس آموزش و تجربه افزایش پیدا می یابد.علاوه بر این از سال 1981 تا سال 1995 حدود 20 درصد و برای معلمان تازه کار با توجه به تورم، از سال 1980 تا سال 1995 حدود 24 درصد افزایش حقوق مد نظر قرار گرفته است.
مدت زمان تدریس به تفکیک دوره
ابتدایی : 33 ساعت + 12 ساعت کار فوق العاده قبل یا بعد از مدرسه
مقدماتی متوسطه : 33 ساعت + 12 ساعت کار فوق العاده قبل یا بعد از مدرسه
تکمیلی متوسطه : 33 ساعت + 12 ساعت کار فوق العاده قبل یا بعد از مدرسه
آموزش معلمین پیش دبستانی و ابتدایی
مطابق برنامه LOGSE مربیان و معلمین مراکز پیش دبستانی و ابتدایی ملزم به برخورداری ازمدرک دانشگاهی می باشند. گفتنیست که علاوه برمدرک دانشگاهی، افرادبرخوردار ازمدارک دیگر حرفه ای نظیر فارغ التحصیلان مدارس پرستاری و یا آموزشی ابتدایی وآموزشهای حرفه ای نیزازمجوزتدریس درمراکزآموزشی مذکور برخوردار می باشند.
تاریخچه
تاریخچه قوانین دولتی آموزش معلمان پیش دبستانی و ابتدایی در اسپانیا به دوره اولیه پایه گذاری سیستم آموزشی در کشور باز می گردد. بطور دقیق تر می توان گفت که قوانین سیستم آموزشی معلمان مقاطع ابتدایی از قرن نوزدهم به مورد اجراء گذارده شد. پس از تاسیس نخستین مرکز آموزش معلمان طی سال 1839 با عنوان (Escueta Normal de Maestros) این مدارس از رشد چشمگیری طی قرن 20 برخوردار گردیده و به ارائه مدل آموزشی خاصی به گروههای کثیری از معلمان اسپانیایی تا سال 1970میلادی پرداختند. در آن اثنا، مطابق با برنامه فرآیند عمومی آموزش (LGE) فرآیند تکمیل دوره های آموزش معلمان در دانشگاهها مورد بررسی قرار گرفت. پس ازسال 1970دانشگاهها (Escuetas) به آموزش عمومی معلمین پرداخته و جانشین مراکز آموزش معلمان گردیدند. در این راستا، با توجه به رشد سطح آموزش مقدماتی معلمین، ضرورت ارائه آموزش های عمومی و مقدماتی (EGB) به معلمان مقطع آموزشی ابتدایی نیز ضروری گردید. مطابق برنامه LGE معلمان آموزش ابتدایی و پیش دبستانی ملزم به برخورداری از مدرک و گواهی نامه مهندسی فنی و یا معماری و گذراندن دوره 3 ساله آموزش عالی می باشند. چارچوب اصلی دروس آموزش معلمین ابتدایی مطابق برنامه (LGE) که طی دهه 70 پیش بینی گردید بر دروس علوم ابتدایی و پیش دبستانی، علوم انسانی، فلسفه و آموزش تخصصی تمرکز بیشتری می گردد. با توسعه سیاستهای آموزشی مطابق برنامه LOGSE طی سال 1990، ساختار آموزش معلمان ابتدایی اصلاح گردید. به طور کلی می توان گفت که تاریخچه وضع قوانین آموزش معلمان در نظام آموزشی اسپانیا به قرن 18 میلادی باز می گردد. پس از اعمال اصلاحات مداوم در حوزه آموزش کشور، نخستین مرکز آموزش معلمان کشور با عنوان "میلستوس" طی سال 1839 تاسیس شد. مرکز آموزش معلمان میلیستوس به عنوان مدل آموزشی نظام آموزش اسپانیا عملاً تا سال 1970 تداوم یافت. این درحالی آست که درسال1970 مطابق قوانین آموزش اسپانیا (LGE) مسوولیت برگزاری و نظارت بر دوره های آموزش معلمان پیش دبستانی وابتدایی به دانشگاه های کشور محول گردید.
طبق قانون مصوب1970،مراکز جدیدی تحت عنوان مراکز آموزش مقدماتی معلمان " EGB " جایگزین سیستم پیشین آ موزش معلمان در دانشکده ها گردید. هدف از تشگیل چنین مراکزی بالا بردن سطح آ موزش معلمان پیش دبستانی و تقویت ساختار آموزش مقدماتی معلمان (EGB) بود. چهارچوب سیاست های آموزشی دهه 70، بر تخصص معلمان مقاطع آموزش ابتدایی و پیش دبستانی در تدریس دروس آموزشی متمرکز بود. این در حالی است که طی اصلاحات آموزشی دهه 1990، تعریف جدیدی از آموزش مقدماتی معلمان ارائه گردید. به عبارت دیگر ساختار آموزش مقدماتی معلمان از نظر سازماندهی و محتوا بازسازی گردید. هدف از اعمال چنین اصلاحاتی منطبق ساختن نیازهای آموزش معلمان با نیازهای آموزشی کشور بود. از جمله قوانین اصلاحی آموزشی می توان به لزوم برخورداری کلیه معلمان مقاطع آموزش ایتدایی و پیش دبستانی از مدرک "میسترو " اشاره نمود.قوانین ویژه معلمین واجد شرایط تدریس در مقاطع پیش دبستانی که از تحصیلات دانشگاهی برخوردار نمی باشند،دراساسنامه آموزش کشور اسپانیا لحاظ گردیده است. شیوه ارائه مدرک آموزشی" میسترو " که جهت تدریس به خردسالان و دانش آموزان مقطع پیش دبستانی توسط شورای سلطنتی اسپانیا به معاونین اعطا می گردد در سال 1991 تغییر یافته و فهرست تخصص ها و مهارت های عمومی معلمان مقطع آموزشی مذکور در اساس نامه آموزشی اتخاذ گردید.
دوره های آموزشی
آموزش معلمین مراکز پیش دبستانی و ابتدایی در دانشگاههای آموزش معلمان (Escueals) طی یک مرحله آموزشی 3 ساله صورت می گیرد. در حال حاضر طی دوره های آموزش معلمین مراکز پیش دبستانی و ابتدایی 7 تخصصی آموزش ابتدایی و نحوه تعلیم آن، زبان خارجی (انگلیسی و فرانسوی)، آموزش جسمانی، آموزش موسیقی، آموزش تخصصی و آموزشهای سمعی و بصری (گفتاری و شنیداری) به دانشجویان ارائه می گردد. قوانین مشترکی در کلیه دانشگاههای آموزش معلمان در خصوص برنامه های آموزش معلمین مرکز پیش دبستانی و ابتدایی وجود دارد. به نحویکه دوره های تحصیلی کلیه رشته های این مقطع بر حداقل 180 روز آموزشی بالغ می گردد. زمان کلاسی نیز بر20 تا 30 ساعت در هفته به علاوه دروس عملی مشتمل می گردد. طبق قوانین مذکور، تحت هیچ شرایطی مدت زمان کلاس (دروس تئوری) از 15 ساعت در هفته تجاوز نمی نماید. این قوانین همچنین به ارائه ساختارهایی برای دانشگاههای آموزش معلمان ابتدایی (Escueals)
منتهی می گردد که بر سری موضوعات مرتبط با آموزش ابتدایی و مباحث روانی تعلیمی، تئوری آموزش عمومی، موسسات آموزش پیش دبستانی و ابتدایی و نوع سازماندهی این مراکز، روانشناسی آموزشی و بهبود سن تحصیل، آموزش جامعه شناسی، تئوری آموزش کوتاه مدت و موسسات ارائه کننده این قبیل آموزش ها، به کارگیری تکنولوژیهای جدید در آموزش و برخورداری از آموزش عملی و مناسب درقالب حداقل320 ساعت آموزش مشتمل می گردد.
چارچوبهای قانونی
قوانین ویژه معلمین واجدشرایط تدریس در مقاطع پیش دبستانی که ازتحصیلات دانشگاهی برخوردار نمی باشند. دراساسنامه آموزش کشور اسپانیا قید گردیده است. شیوه ارائه مدرک آموزشی" میسترو " که جهت تدریس به خردسالان و دانش آموزان مقطع پیش دبستانی توسط شورای سلطنتی اسپانیا به معاونین اعطا می گردد در سال 1991 تغییر یافته و فهرست تخصص ها و مهارت های عمومی که معلمان مقطع آموزشی مذکور در اساس نامه آموزشی اتخاذ گردید.از جمله مهمترین چارچوب های قانونی ویژه مراکز آموزش پیش دبستانی و ابتدایی می توان به موارد ذیل اشاره نمود :
1- برنامه LOGSE در خصوص ساختار و گواهینامه های معلمین آموزش ابتدایی.
2- حکم سلطنتی مصوب سال 1991 در خصوص مدارک مورد نیاز معلمین مراکز پیش دبستانی و ابتدایی.
نهادهای مرکزی
دولت اسپانیا به دانشگاهها در ارائه مدارک معتبر و اجرای قوانین کلی تحصیلی، توصیه ها و مشاوره هایی ارائه می نماید.مسوولیت ارزیابی واعتباربخشی مدارک تحصیلی معلمین مقطع ابتدایی نیزبرعهده شوراهای دانشگاهی است. بر این مبنا قوانین و مدارک دانشگاههای خصوصی نیز که به ارائه مدارک مختلفی منتهی می گردد از طریق شوراهای دانشگاهی ارزیابی و سنجش می گردد. آموزش معلمین سطوح پیش دبستانی و ابتدایی در دانشگاههای آموزش معلمین (Escueals) ، دانشکده های آموزش معلمان و موسسات غیررسمی آموزش معلمان صورت می گیرد. دانشگاههای آموزش معلمان (Escuelas) و موسسات آموزش معلمان به صورت مشترک به آموزش معلمان ابتدایی و بصورت منظم و در ارتباط با یکدیگر می پردازند. این قبیل ارتباطات به گونه ای است که مراکز مذکور حتی در تشکیل جلسات دروس عملی و دوره تحصیلی و معیارهای استخدام کادر آموزشی (اساتید) به مشارکت با یکدیگر مبادرت می نمایند.
ارزیابی تحصیلی
ارزیابی دانش جویان دوره های آموزش معلمان در سطح دانشگاه بر عهده دانشگاه ها و گروه های آموزشی مربوطه می باشد. به کلیه دانش جویانی که موفق به گذراندن دوره های آموزش معلمان در دانشکده ملی آموزش معلمان اسپانیا گردند. مدرک علمی "میسترو" در رشته ی تخصصی مربوطه اعطا می گردد.
پذیرش تحصیلی
از جمله پیش نیازهای دانشگاهی آموزش معلمین مراکز پیش دبستانی و ابتدایی (Escueals) و یا موسسات آموزش معلمان می توان به قبولی در آزمون تعیین سطح دانشگاهی (COU) قبولی در آزمون سال دوم مراکز پیش دانشگاهی، گذراندن آموزش حرفه ای و تخصصی سطح Fpll ، سطح پیشرفته آموزش حرفه ای و مدارک معادل موارد مذکور اشاره نمود. علاوه بر این افراد برخوردار از مدرک تکنسین تخصصی و یا تکنسین حرفه ای در رشته های تخصصی از مجوز ثبت نام به طور مستقیم در این دانشگاهها برخوردار می باشند که بر 30 درصد از کل افراد ثبت نامی مشتمل می گردد.
استخدام معلمین
مسوولیت استخدام معلمین مقاطع آموزش ابتدایی و پیش دبستانی در کشور اسپانیا بر عهده دانشکده ملی آموزش معلمان Scholas universitias و مراکز آموزش معلمان مقاطع آموزش پیش دبستانی و ابتدایی است.
آموزش معلمین مقطع متوسطه
تاریخچه
در مقابل رویه های ایجاد شده برای معلمین مقاطع آموزش پیش دبستانی و ابتدایی، معلمین آموزش متوسطه عموماًًًًً در دانشگاه ها تحصیل می نمودند. از این روی، معلمین این سطح به صورت اختیاری تحصیل درمدارس و مراکز عالی آموزش معلمان مبادرت می نمودند. طی سال 1970 و با وضع برنامه LGE رویه فوق تغییر یافته و آموزش معلمین مراکز متوسطه در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی اجباری گردید. تا پیش از سال 1970، مطابق برنامه LGE برای معلمان درحوزه های مختلف آموزش متوسطه درجاتی پیش بینی شده بود که آنها قادر به اخذ مدارک لینکشادو، مهندسی یا معماری، مدارک BUP و COU ودیگر انواع گواهی نامه های آموزش حرفه ای، مرتبط با موضوعات دروس تدریسی خود بودند. معلمین آموزش حرفه ای مشتمل برآموزش عملی و نظری (FPI و PII) نیز ملزم به برخورداری از مدرک مهندسی فنی یا درجه معماری فنی می باشند. اساتید آموزش فنی و رشته های سطوح FPI نیز ملزم به برخورداری از گواهی نامه FPII می باشند. علاوه براین، معلمان نیازمند آموزش های تعلیمی می باشند. که به کسب آن در موسسات علوم آموزشی مبادرت می نمایند. با اتمام این مرحله معلمین به احراز مدرک شایستگی تعلمیی (CAP) نائل می آیند. گفتنی است که دانشجویان برخوردار از آموزش های ویژه دانشگاهی و افراد برخوردار از تجربه تدریس، از گذراندن این مرحله معاف می باشند. لازم به ذکر است که درچنین آموزش هایی نیاز به اساتید کارگاهی و کارگاه های آموزشی نیست. با اجرای برنامه LOGSE ، طی سال1990، 2 گروه آموزشی در این سطح آموزشی ایجاد گردید. طی سطح اول آموزش معلمین برخوردار از مدرک لینکشادو، مهندسی یا معماری از امکان تدریس در مدارس متوسطه، مراکز پیش دانشگاهی یا آموزش حرفه ای برخوردار می باشند. مطابق سطح دوم آموزش معلمین برخوردار از گواهی نامه معمار فنی یا مهندسی فنی، از مجوز تدریس در مراکز آموزش حرفه ای و تخصصی متوسطه و پیش دانشگاهی برخوردار می گردید. این در حالی است که در سیستم سابق آموزشی از گروه های معلمین آموزش فنی و حرفه ای، توسط معلمین الزامی است. گفتنی است که این گواهی نامه پس از گذراندن آموزش فنون تعلیمی به فارغ التحصیلان ارائه می گردد. گفتنی است که معلمین برخوردار از مدرک استادی یا لینکشادو و معلمین دارای تخصص هایی در زمینه های روانشناسی، تعلیمی و تکنولوژی معلمینی برخوردار از20 سال تجربه تحصیل در مدارس عمومی وخصوصی، گذراندن از این نوع آموزش ها معاف می باشند.
قوانین آموزشی
چهارچوب قانونی آموزش مقدماتی معلمان کشور اسپانیا طبق قانون اصلاحات دانشگاه ( LRU ) مصوب سال 1983 و قوانین بعدی تعیین گردید. قوانین مربوط به آموزش تخصصی معلمان در سال 1995 تصویب گردیده و برنامه ها ی درسی و شرایط پذیرش مدرسین به واسطه تصویب قانون 1996 طراحی گردید.قوانین عمومی آموزش معلمان مصوب 1970 در زمره قوانین اصلی مقطع آموزش معلمان قرار داشته و هم چنان قابل اجرا است. از جمله مهم ترین چارچوب های قانونی ویژه آموزش معلمین مقطع متوسطه می توان به موارد ذیل اشاره نمود :
1- برنامه LOGSE در خصوص آموزش معلمین مقطع متوسطه در سطوح غیر دانشگاهی.
2- قانون مصوب سال1983درخصوص تدوین فرآیند آموزش دانشگاهی معلمین مقطع متوسطه (LRU).
3- قانون مصوب سال 1970درخصوص فرآیند عمومی آموزش (LGE).
دوره های آموزشی
معلمین مقطع متوسطه، نیازمند برخورداری از مدرک آموزش حرفه ای و تخصصی درقالب 16 تخصص سازماندهی شده مطابق با حوزه های مختلف آموزش متوسطه می باشند. برنامه های آموزشی رشته های مذکور حداکثر بر75 و حداقل60 واحد درسی مشتمل می گردد. که طی سال تحصیلی به دانشجویان ارائه می گردد. دوره تحصیلی نیز در دو جزء تحصیلات تئوری و آموزش حرفه ای وعملی. سازماندهی گردیده است. دروس تئوری و عملی نیز خود بر دروسی مشتمل می گردد. ارائه دروس تخصصی ویژه بستگی به انتخاب دانشجو دارد. از جمله دروس اجباری می توان به علوم اجتماعی، تعلیمی و جنبه های روانشناسی مرتبط با آموزش متوسطه اشاره نمود. موضوعات دروس انتخابی نیز از جنبه های علمی، فنی و آموزشی مشتمل می گردد. که به کمتر از20 درصد از کل رشته ها و واحدهای تئوری و عملی (حداقل 40 واحد درسی) مشتمل می گردد. دروس عملی نیز بر15 واحد درسی مشتمل می گردد. در حدود 10 واحد از آن بر دروس عملی، تجزیه و تحلیل، انعکاس و ارزیابی برنامه های آموزشی می گردد. برای تخصصی های مرتبط با آموزش حرفه ای و تخصصی توجه خاصی به فرآیند آموزش ضمن خدمت معطوف گردیده است.
پذیرش تحصیلی
معلمین مراکز آموزش متوسطه ملزم به برخورداری از مدرک لینکشادو، مهندسی، معماری و یا مدارک معادل با آنها می باشند. علاوه بر این افراد برخوردار از مدرک حرفه ای، ملزم به گذراندن آموزش تخصصی در رشته تخصصی خود می باشند. پس ا ز اجرای مقررات برنامه LOGSE در خصوص معلمین مدارس متوسطه، از سال 2000 سیستم اعطای مدرک شایستگی تعلیمی تحت عنوان (CAP) به مورد اجرا درآمده است. شرایط پذیرش معلمین مقطع آموزش متوسطه بنا بر دوره های آموزش فنی و حرفه ای و دوره های آموزش غیر حرفه ای (آکادمیک) متفاوت می باشد. دروس تخصصی فنی و حرفه ای بر اساس تخصص و نیز در رابطه با دروس مختلف مقاطع آموزش متوسطه سازماندهی می گردد. شوند. برنامه های آموزش فنی و حرفه ای در قالب 60-50 واحدهای عملی تدریس حرفه ای که به دانشجویان ارائه می گردد. گفتنی است که واحد های تئوری ـ عملی شامل دروس عمومی و موضوعات تخصصی با توجه به رشته انتخابی دانشجویان می باشد. ازجمله دروس عمومی دوره های آموزش معلمان مقطع آموزش متوسطه می توان به موضوعات اجتماعی، آموزشی و روان شناختی اشاره نمود.دروس اختیاری فنی و غیر فنی آموزش معلمان از کمتر از 20 % کل واحدها متشکل می گردد. حداقل واحد های عملی تدریس متشکل از 15 واحد درسی است که حداقل 10 واحد درسی آن از طریق تدریس عملی در مراکز آموزش متوسطه ارائه گردیده و سایر واحدها تحت عنوان آمادگی آموزشی و تجزیه و تحلیل و ارزیابی برنامه های آموزشی تعلیم می گردد.گفتنیست که دراحرازتخصص های آموزش فنی واحدهای عملی تدریس به صورت کار عملی فنی و حرفه ای ارائه می گردد.
کادر مراکزآموزش پیش دانشگاهی
کادر حرفه ای
از جمله مهم ترین کادر حرفه ای مراکز آموزش غیردانشگاهی کشور اسپانیا می توان به موارد ذیل اشاره نمود :
1- کادر پرستاری که عهده دار مسوولیت مراقبت و نظارت بر سلامت دانش آموزان بیمار و تجویز دارو و ارائه خدمات مراقبتی اولیه به آنان می باشند.
2- کادر گفتار درمانی که عهده دار مسوولیت کشف بی نظمی های رفتاری و تغییرات متناوب کلام و ارائه کمک های لازم در این زمینه می باشند.
3- کادر فیزیوتراپی که عهده دار مسوولیت زیر نظر گرفتن رفتارهای فیزیکی و جسمانی دانش آموزان و کشف مشکلات جسمانی آنان و نظارت بر سلامتی دانش آموزان در زمان عدم حضور کادر پرستاری می باشند.
4- ناظمین مدارس که عهده دار مسوولیت نظارت بر رفتار دانش آموزان در راهروهای مدارس به هنگام زنگ تفریح و عدم حضور معلمین در کلاس، ارائه خدمات رفاهی نظیر تدارک سرویس ایاب و ذهاب، سرویس بهداشتی و آرایشی و تغذیه به دانش آموزان می باشند.
گفتنی است که ناظمین مدارس ملزم به برخورداری از حداقل مدرک (FPII) می باشند.
5- کادر مشاورین تحصیلی که به ارائه خدمات مشاوره تحصیلی به دانش آموزان مبادرت می نمایند.
کادر اداری و خدماتی
از جمله مهم ترین اعضای کادر اداری و خدماتی مراکز آموزش پیش دانشگاهی کشور اسپانیا می توان به موارد ذیل اشاره نمود :
1- کادر اداری مشتمل بر کادر امور دفتری، اپراتورها و کادر پردازشگری اطلاعات.
2- کادر خدماتی مشتمل بر سرایداران، نگهبانان، پرسنل نظافت رستوران مدیریت رستوران، رانندگان، باغبانان، خیاط ها و پرسنل لباسشویی.
3-کادر کامپیوتری مشتمل بر برنامه سازان – تحلیل گران و مسوولین مراکز آرشیو، فیلم و اسناد مراکز آموزشی.
4-کادر کتابخانه مشتمل بر کتابداران و کمک کتابداران.
فرصت های خدمتی معلمین مقاطع آموزش پیش دانشگاهی www.zibaweb.com
تاریخچه
از نقطه نظر تاریخی فرصت های خدمتی معلمین در مدارس آموزش متوسطه و ابتدایی متفاوت می باشد. معلمین آموزش ابتدایی در اسپانیا از موقعیت های کاری موقت تا سال1970 برخوردار بوده و حقوق خود را از طریق دولت دریافت می نمودند. علاوه براین، نرخ نزولی دانش آموزان این مقطع به ویژه در مناطق روستایی مشکلاتی را برای حرفه آموزش معلمان این مقطع بوجود آورده بود. معلمان آموزش متوسطه نیز به طور سنتی از فرصت های آموزشی مرتبط با نیازمندی های آموزش عالی بهره برداری نموده و به فعالیت در بخش های مختلف آموزشی مبادرت می نمودند. با اجرای فرآیند عمومی آموزشی طی سال 1970 موقعیت معلمین با تغییرات اساسی مواجه گردید که از آن جمله می توان به لحاظ نمودن کلیه معلمان در برنامه EGB اشاره نمود. گفتنی است که این برنامه بر امور اقتصادی و فرصت های شغلی برای معلمین مشتمل می گردید. این فرآیند و قوانین بعدی به هماهنگی کادر آموزشی به طور منظم در هر دو بخش عمومی و خصوصی و در کلیه سطوح آموزشی منجر گردید. لازم به ذکر است که در مفاد این قوانین بر مدارک مورد نیاز تدریس در مراکز مختلف تحصیلی، عضویت در گروه های آموزشی، استانداردهای قانونی و کاری و دیگر جنبه های فرصت خدماتی معلمین تاکید عمده ای لحاظ گردیده است. علاوه بر این، مطابق قانون فوق، معلمان کشور مشمول قانون خدمات اداری و دولتی گردیدند. طی سال 1978 همچنین قوانینی در جهت اصلاح قوانین پیشین خدمات عمومی و رسمی معلمین جوامع مستقل وضع گردید. با تدوین برنامه LOGSE و پذیرش آن طی سال1990، از این برنامه تحت عنوان چارچوب جدید قانونی خدمات عمومی معلمین یاد می گردد. در حال حاضر و بنا برقانون مذکور، به اجرای قوانین خاص خود درخصوص آموزش رسمی کادر آموزش مبادرت می نمایند و این در حالی است که قوانین پایه برنامه LOGSE نیز از اعتبار برخوردار می باشد. معلمین مدارس خصوصی نیز از قوانین کاری ویژه خود برخودار می باشند. دولت اسپانیا، پس از انجام مشاوره هایی با اتحادیه های معلمان، وزارت آموزش و وزارت کاربه تعیین حداقل درآمد معلمان مراکز آموزش خصوصی و دولتی مبادرت می نمایند.
قوانین آموزشی
قانون ویژه فرصت های اشتغال به شغل معلمی در مدارس کشور در قالب فرآیند معیارهای بهبود خدمات عمومی معلمین طی سال1984 به مورد اجراء در آمده و طی سال 1988اصلاح گردید. طی سال 1995 نیز قوانین جداگانه ای در خصوص رویه حقوق بازنشستگی معلمین مقاطع مختلف آموزشی به تصویب رسید. علاوه براین برنامه اصلاحیه فرآیندعمومی آموزش با عنوان (LODE) طی سال 1985 به عنوان معیاری برای استخدام و اخراج معلمان در نظر گرفته شد بعدها طی سال 1995، قوانین فوق در قالب برنامه LOPEG اصلاح گردید علاوه براین، حدود صحیح فاکتورهای ساختار آموزش معلمان سال 1978 اعم از آزادی تحصیلی، آزادی همکاری با اتحادیه های کاری و مشارکت در جهت نظارت و مدیریت مناسب موسسات عمومی مشخص گردید. فرآیند سازماندهی عمومی سیستم آموزشی (LOGSE) تدوین یافته طی سال1990 برگروه های جدید کادر آموزشی غیردانشگاهی و تشریح ویژگی های اصلی این افراد تاکید می نماید. علاوه براین چندین حکم سلطنتی در خصوص تعیین جایگاه معلمین، عضویت آنان در کادر استخدامی کشور، ارائه تخصص های کاری و آموزشی به آنان، انتقال معلمین، قوانین ویژه آزمون های جامع جهت تعیین سطح معلمین به تصویب رسیده است. تدوین برنامه LOPEG طی سال 1995 نیز بر ارتقاء کارآیی های معلمین تاکید دارد. کادر خصوصی و غیردانشگاهی حوزه آموزش نیز بر مبنای قانون مصوب سال1980 از قوانین کار ( در خصوص ارتباطات شغلی و استخدامی معلمین به فعالیت می پردازند.
نهادهای مرکزی
دولت اسپانیا مسئول تعیین خط مشی پرسنلی و اجرایی و تنظیم قدرتها در امور اداری و خدماتی کشور می باشد. مطابق قانون اساسی کشور وزارت خدمات کشور نیز عهده دار مسئوولیت هماهنگی و نظارت برروند اجرای خط مشی های دولتی درخصوص استخدام کادر آموزشی و مدیریتی مراکز آموزش کشور جوامع مستقل نیز به تنظیم قوانین خدمات عمومی خود می پردازند کادر آموزشی موسسات خصوصی نیز مشمول قانون کار بوده و توسط دولت و سازمان استخدامی کشور مورد نظارت و ارزیابی قرار می گیرند. برنامه های LOPEG و LODE نیز مطابق معیار ویژه و معینی در خصوص استخدام و اخراج کادر آموزشی تدوین گردیده اند.
شرایط استخدامی معلمین اسپانیا
از جمله مهم ترین شرایط استخدامی جهت استخدام معلمین مقاطع مختلف آموزش در مراکز دولتی می توان به موارد ذیل اشاره نمود :
الف )برخورداری از متبوعیت کشور اسپانیا یا عضویت در اتحادیه اروپایی (پیش بینی هایی برای شهروندان دیگر کشورهای اروپایی اتخاذ گردیده است) گفتنی است که داوطلبین غیراسپانیایی ملزم به پیروی از قوانین اسپانیا به طور کامل می باشند.
ب )برخورداری از سن بیش از 18 سال.
ج )عدم مواجهه با هیچگونه ناراحتی جسمی و روانی ناسازگار با آموزش.
د )عدم سوء سابقه اخراج از مناصب اداری و خدماتی در گذشته.
ر )برخورداری از گواهی نامه آموزش عمومی پایه جهت تدریس در سطح آموزش ابتدایی و پیش دبستانی
ز ) برخورداری از مدرک لینکشادو، معماری یا مدارک معادل آموزش آن جهت تدریس در مراکز حرفه ای و تخصصی.
گفتنی است که در برخی از تخصص های مرتبط با آموزش حرفه ای برخورداری گواهی نامه مهندسی فنی، معماری فنی و مدارک معادل آن الزامی است. علاوه بر این کلیه داوطلبان ملزم به برخورداری از مدرک حرفه ای و تخصصی می باشند لازم به ذکر است آندسته از معلمین که از مدرک لینکشادو در آموزش تعلیمی و نیز تخصص هایی در زمینه روانشناسی، علوم تعلیمی و تکنولوژی و یا تجربه تدریس در موسسات آموزش خصوصی و عمومی برخوردار باشند، از گذراندن این پیش نیاز معاف می باشند.
آموزش معلمین مراکز آموزش خصوصی
مراکز و موسسات خصوصی به استخدام معلمین خود با توجه به قوانین استخدامی خاص مبادرت می نمایند. استخدام معلمین مراکز آموزشی خصوصی بر مبنای توافقات میان شورای آموزشی روسا و مالکین موسسات آموزشی صورت می گیرد. گفتنی است که چنین معیاری بر برنامه Lode و بخشی از برنامه LOPEG در خصوص ارزیابی شایستگی و توانایی داوطلبان استوار می باشد. کادر آموزشی مراکز خصوصی ملزم به گذراندن دوره های3 تا 6 ماهه آموزشی در قالب آموزش پایه می باشند. گفتنی است که پس از اتمام دوره های مذکور معلمین به استخدام ثابت مراکز در می آیند. بر طبق توافقات جمعی در مراکز آموزش خصوصی، کادر آموزشی برمبنای ظرفیت ها، درجات تحصیلی، و استعداد و توانایی شغلی گروه بندی می گردند.
قوانین اخراج کادر آموزشی
مطابق برنامه LODE ، قوانین اخراج معلمین از مراکز آموزشی عمومی تدوین گردیده که اصلاحاتی در این برنامه در برنامه LOPEG صورت پذیرفته است. اخراج معلمین از مراکز آموزش عمومی براساس اعلان شورای آموزشی و با اکثریت آراء صورت گرفته و دلیل اخراج معلم به طور کامل بازگو گردد.
حقوق و مزایای کاری معلمان
حقوق و مزایای معلمین سطوح مختلف آموزشی غیردانشگاهی برحسب گروه تخصصی، طبقات آموزشی، سطوح و ارشدیت معلمین تنظیم و پرداخت می گردد. معلمین مراکز آموزش دولتی بر موارد ذیل مشتمل می گردد :
1- حقوق پایه که به طور استاندارد به کلیه معلمین پرداخت می گردد.
2- حقوق ارشدیت که براساس تعداد سنوات خدمت آموزشی و همکاری با گروه ها آموزشی و پرداخت می گردد.
3- گفتنی است که پرداخت حقوق ارشدیت معلمین هر 3 سال یکبار صورت می پذیرد.
4- حقوق مازاد و اضافه کاری که 2 بار در سال علاوه بر حقوق پایه به معلمین پرادخت می گردد.
در جوامع مستقل نیز حقوق ومزایای معلمان بصورت ترکیبی مشتمل بر 3 جزء به شرح ذیل به آنان ارائه می گردد :
1- حقوق ثابت و مشترک برای هر گروه از معلمین
2- حقوق متناسب با سطوح تحصیلی و تخصصی آنان
3- حقوق 6 سال یکبار مبتنی بر درجه ارشدیت و تخصص معلمین که به معلمین برخورد از مدت زمان 1000-600 ساعت تدریس طی 6 سال تحصیلی پرداخت می گردد.
در مراکز آموزش خصوصی نیز حقوق و مزایای کادر آموزشی برحقوق پایه، عرضه دستمزدهای انتقالی و بهره وری کاری و مزایای یازده ماهه مشتمل می گردد.
زمان کاری معلمین
معلمین مراکز آموزش دولتی از 5/37 ساعت کاری در هفته برخوردار می باشند. گفتنی است که 30 ساعت از این زمان به فالیت های آموزشی (کلاسی) اختصاص می یابد. از 30ساعت مذکور حداقل مدت 25 ساعت آموزشی به آموزش ابتدایی و 18 ساعت به آموزش متوسطه اختصاص می یابد. به طور کلی می توان گفت که ساعات سالانه آموزش مراکز دولتی بر1180 ساعت مشتمل می گردد. که از این زمان، 850 ساعت به ساعات کلاسی و بقیه زمان به عنوان ساعات استراحت منظور می گردد. میزان فعالیت روزانه معلمان مدارس خصوصی نیز بستگی به توافقات جمعی شوراهای تصمیم گیری مراکز آموزشی دارد گفتنی است که این توافقات در موسسات آموزش ابتدایی بر32 ساعت آموزشی در هفته (1398ساعت در سال) بالغ می گردد. در دیگر سطوح آموزشی توافق بر ارائه آموزش 27 ساعت در هفته (1089ساعت در سال) می باشد که 237 ساعت آموزش تکمیلی را نیز باید به این ساعات اضافه نمود. علاوه براین 50 ساعت نیز به روز نمودن فعالیت های آموزشی اختصاص می یابد.
تعطیلات رسمی کادر آموزشی
تعطیلات رسمی کادر آموزشی مراکز آموزش عمومی و خصوصی بر تعطیلات یک ماهه تابستانی، تعطیلات 8 روزه عید پاک و تعطیلات 15 روزه عید کریسمس مشتمل می گردد. به استثنای تعطیلات فوق، معلمان مراکز آموزش عمومی از تقویم کاری منظم (بین اول جولای تا 31 آگوست) برخودار می باشند. تعطیلات کادر آموزش مدارس خصوصی نیز بر تعطیلات یک ماهه تابستانی، تعطیلات10روزه بین سال تحصیلی ( که عمدتاً در خصوص معلمین مراکز آموزش ابتدایی مصداق می یابد)، تعطیلات 5روزه در سال، تعطیلات عید پاک و کریسمس مشتمل می گردد. علاوه براین، هر سال50 در صد از کادر آموزشی از تعطیلات مازاد2 هفته ای طی فصل ثابت برخوردار می گردند. گفتنی است که تعطیلات فوق در خصوص مداری ارائه کننده رشته های آموزشی تابستانه مصداق نمی یابد.
بازنشستگی معلمین
قانون بازنشستگی معلمین مراکز دولتی طی سال 1995 اصلاح گردید.. مطابق این قانون سن بازنشستگی معلمین به رده سنی 65 سالگی کاهش یافت. این در حالی است که برخی از معلمین به ارائه تقاضای بازنشستگی خود طی سن60 سالگی بطور داوطلبانه مبادرت می نمایند. که در این صورت ملزم به برخورداری از حداقل سنوات خدمتی به مدت 15سال می باشند. علاوه بر این گاهی اوقات بازنشستگی بر اثر ناتوانی جسمی و روحی افراد و یا مواجهه با صدمات جسمی زودتر ازموعد مقررصورت می گیرد. به طور کلی می توان گفت که سن اجباری بازنشستگی در مراکز آموزش دولتی 65 سال می باشد. در مراکز آموزش خصوصی نیز سن بازنشستگی 65سال می باشد. این درحالی است که معلمین محروم از حق بیمه و یا بیمه دوره ای مجاز به تدریس تا سن 70 سالگی می باشند.
آموزش اساتید دانشگاهی
مطابق برنامه (LRU) اساتید دانشگاه ها ملزم به برخورداری از مدرک دکتری می باشند. عناوین استاد و استادیار دانشگاه به افراد برخوردار ازمدرک لینکشادو، معماری یامهندسی ویا حوزه های علوم تخصصی دیگر توسط شوراهای دانشگاهی اعطا می گردد.
تاریخچه
ازدیدگاه تاریخی، آموزش اساتید دانشگاه دراسپانیا دردانشگاه ها اجراء می گردیده است. طی سال 1857مطابق با فرآیند ساختارعمومی آموزش، حداقل پیش نیاز تدریس در دانشگاه ها، برخوردارازمدرک دکتری اعلام گردید.گفتنی است که این پیش نیاز درکلیه رشته ها و برای کلیه اساتید دانشگاه ها وجود داشته است. به طور کلی تا بیش از سال 1970 اعتقاد براین که آموزش اساتید دانشگاهی بر الگوها و حوزه های درسی بجای آموزش تعلیمی و یا روش آموزشی تمرکز دارد. این درحالی است که با تدوین برنامه (LGE) طی سال1970، برای نخستین بار، آموزش های تعلیمی ویژه به اساتید دانشگاهی ارائه گردید. گفتنی است که در حال حاضر این آموزش ها امروزه در موسسات علوم آموزشی در طول دوره دکتری یا طول دوره استادیاری ارائه می گردد. طی سال1983، با تدوین برنامه LRU چارچوب جدید قانونی ویژه آموزش معلمان در دانشگاه های اسپانیا اتخاذ گردید. مطابق برنامه ای ساده سازی ساختار آموزش دانشگاهی و تقسیم نیروهای آن به طبقات تحصیلی مختلف به وقوع پیوست.علاوه براین،مطابق این فرآیند دانشگاه ها ازمجوز همکاری موقتی با مدرسین مختلف برخوردار گردیدند. گفتنیست که این مدرسین عمدتاً ازمیان اساتید غیر دانشگاهی و همچنین از میان مدرسین مراکز آموزش متوسطه انتخاب می گردد. اتخاذ چنین فرآیندی تا برانجامست که دانشگاه های خصوصی و عمومی، کمتر از 50 درصد کادر آموزشی برخوردار از مدرک دکتری بهره مند می باشند.
قوانین آموزشی
1- قانون مصوب سال1983درخصوص کادر آموزشی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی که در قالب برنامه فرآیند ارتقاء کیفی و کمی دانشگاه ها (LRU) به مود اجراء گذارده می شود.
فرصت های کاری اساتید دانشگاهی
تاریخچه
ازنقطه نظر تاریخی دانشگاههای اسپانیا به طورسنتی ازماهیت تمرکزگرا وغیرتمرکزگرا برخوردار بوده آموزشی ملزم به فعالیت در چهارچوبهای قانونی معین شده توسط دولت می بود. از این روی، سازماندهی سنتی ساختار کادر آموزشی بر سیستم فردگرایی و ثبات اساتید، ثبات کاری و بهره گیری از معلمین بصورت تیم های کاری استوار بود. در راستای برطرف نمودن این مشکل، تلاشهای مختلفی طی دهه های 60 و70 میلادی در جهت منظور نمودن بخش های جانشین دانشگاهی برای حضور ثابت اساتید صورت گرفت. پس از اعمال چنین تلاشهایی، جایگاه اساتید دانشگاه به عنوان اساتید رسمی دانشگاه ها و مرکز آموزش عالی تغییر یافت. با وجود این افزایش نرخ دانشجویان دانشگاهی طی دهه های اخیر به افزایش تعداد اساتید غیررسمی دانشگاهی درمقایسه با اساتید رسمی دانشگاهها منجر گردید.عدم ثبات موقعیت کاری در این گروهها و وجود تعارضات فرهنگی میان اساتید نیز به افزایش حقوق و ظرفیت های آموزش ثابت در دانشگاهها منجر گردید. با انطباق ساختار آموزشی اسپانیا طی سال 1978با موسسات جوامع مستقل، استقلال دانشگاههای کشور به رسمیت شناخته شده و الگوی متمرکز سنتی دانشگاههای اسپانیا در خصوص استخدام کادر آموزش این سطح آموزشی، مورد تعدیل و اصلاح قرار گرفت. با ارائه و اجرای برنامه LRU طی سال1983، چارچوب قانونی دانشگاههای اسپانیا تغییر یافته و توجه خاصی به بهبود موقعیت اساتید دانشگاهی معطوف گردید.
قوانین آموزشی
طی سال 1983، فرآیند پویایی دانشگاهی (LRU) در راستای سازماندهی ساختار قانونی کادر آموزشی دانشگاهی مراکز آموزش عالی به مورد اجرا درآمد. هدف این فرآیند مذکور تاکید بر توسعه برنامه های آموزش دانشگاهی درمراکز آموزش دولتی بود. علاوه بر این، فرآیند فوق به انطباق جوامع مستقل با وظایف گروههای رسمی تاکید داشت. به طورکلی می توان گفت که فرآیند فوق بر دو اصل ارائه خدمات عمومی آموزش عالی به جوامع مستقل و تبدیل موسسات آموزش تکمیلی به دانشگاهها در چارچوب استقلال دهی به این موسسات استوار می باشد. اساتید متعلق به گروه های رسمی دانشگاهی موضوع برنامه (LRU) بوده و قانون خدمات آموزش عمومی و رسمی نیز شامل حال آنان می گردد. (LRU) همچنین به گسترش این قوانین در جوامع مستقل پرداخته و به تطبیق قوانین دانشگاهها در این مناطق می پردازد. طی سال 1985کادر آموزشی دانشگاههای عمومی بطورمنظم هماهنگ شده و مسئولیتهایشان مشخص گردید.هماهنگی اساتید دانشگاههای عمومی از چند جنبه من جمله سازماندهی وظایف آموزشی و تعیین حقوق و درآمد ثابت اساتید دانشگاهی مورد تاکید است.علاوه بر این، چندین حکم پادشاهی نیزدرخصوص تنظیم مباحث مختلف دانشگاههای مختلف عمومی مشتمل بر رویه های آزمون رقابتی استخدامی به منظور برطرف نمودن خلاءکمبود کادرآموزش دانشگاهی وهیئت علمی دانشگاهها، درآمدکادر آموزشی،برقراری ارتباطات همکاری میان اساتید دانشگاههای عمومی و تعیین رویه هایی جهت ارزیابی تحقیقات میدانی به تصویب رسیده است. درقانون عمومی کاراسپانیا نیز فرصتهای شغلی در ارتباط با استخدام اساتید دانشگاهی پیش بینی گردیده است.
نهادهای مرکزی
مطابق برنامه LRU دانشگاهها عهده دار مسئولیت انتخاب، آموزش و ارتقاء آموزشی، تحقیقی و اداری کادر آموزشی خود می باشند. در اجرای برنامه LRU معاونت رئیس دانشگاه نیز عهده دار مسئولیت استخدام اساتید دانشگاهی و انطباق تصمیمات مرتبط با قوانین منظم در خصوص اخراج کادر آموزشی در چارچوب قانون اداری و رسمی و هماهنگی با شورای دانشگاهی و ابراز توصیه های به این شورا است. با وجود این معاونت دانشگاه ملزم به ارائه گزارش استخدامی اساتید دانشگاهی مطابق با اصول جوامع مستقل به این جوامع می باشد. اساتید رسمی دانشگاهها نیز خود تحت نظارت قوانین تعیین شده توسط دولت و جوامع مستقل تعیین می شوند. دولت و جوامع مستقل همچنین در تعیین درآمداساتید دانشگاهی منطبق با استانداردهای موجود در کلیه دانشگاهها نقشی اصلی را ایفا می نمایند. با این وجود، این شورای اجتماعی دانشگاهی است که به ارائه پیشنهاداتی در خصوص اداره این امور و ارتباط درآمد اساتید با صلاحیتهای علمی و تحقیقی آنان می پردازد. علاوه بر این، به همچنین تعیین حق الزحمه های دوران بازنشستگی و تامین امنیت اجتماعی اساتید دانشگاهی مبادرت می نماید.
روند استخدامی اساتید دانشگاهی
برنامه (LRU) به ارائه سطوح آموزش دانشگاهی در راستای تکمیل مراکز وسیستمهای رسمی سازمانی دانشگاه های کشور به واسطه استخدام اساتید رسمی مبادرت می نماید. اساتید رسمی و عمومی دانشگاه بر حسب رویه های تعیین شده در آزمونهای رقابتی که در هردانشگاه و طبق مقررات رسمی دولتی اعلام می گردد، استخدام گردند. چنین فرآیندهای امتحانی بصورت باز و عمومی بوده و خود بر 2 بخش (بخش اول شامل مباحث علمی و تحقیقی داوطلبین مطابق با برنامه تحصیلی آنان و بخش دوم شامل دفاع و حمایت از مقاله علمی انتخابی داوطلبین) مشتمل می گردد. گفتنیست که کمیته ای متشکل از5استاد متخصص به ارائه منظم این بخش ها می پردازند. به منظور جایگزینی سطوح خالی دانشگاهی، داوطلبین واجد شرایط ملزم به برخورداری از چنین سطوحی در دانشگاهها و برخورداری از حداقل 3 سال تجربه تدریس دانشگاهی و احراز مدرک دکتری از مراکز و دانشگاههای عمومی می باشند. به منظور مشارکت در آزمون رقابتی دانشگاههای (Escuelas) و عضویت در هیئت علمی دانشگاه ها، برخورداری از مدرک لینکشادو، مهندسی و یا معماری الزامی است. شورای دانشگاهی نیز به تعیین حوزه های درسی و علمی در پذیرش دانشجویان در دانشگاههای (Escuelas) با وجود برخورداری آنان از گواهینامه های در معماری فنی و یا مهندسی فنی مبادرت می نماید. در حوزه های معین علمی از معلمین مقطع آموزش متوسطه نیز جهت برگزاری آزمون رقابتی دعوت به عمل می آید. پذیرش در سطوح آموزشی دانشگاه ارتباط مستقیمی با رویه استخدامی هر دانشگاه دارد. این رویه ها باید از نظر اصول اساسی، عدالت، شایستگی و ظرفیت و ماهیت عمومی ثابت و معین باشند. علاوه بر این مطابق، برنامه LRU ، دانشگاهها همچنین از امکان برقراری همکاری با اساتید و مشارکت آنان بطور پاره وقت برخوردار می باشند.در این راستا، دانشگاهها از مجوز دعوت مجدد از اساتید معاف از خدمت و اساتید افتخاری به مدت 10 سال خدمتی در دانشگاهها برخوردار می باشد. علاوه بر این دانشگاهها همچنین به دعوت از استادیاران برای حداکثر مدت 2 سال (از طریق آزمون عمومی) مبادرت می نمایند. در این حالت، منحصرا از داوطلبان برخوردار از مدرک دکتری با حداقل 2 سال سابقه کاری تحقیقی دعوت به عمل می آید. گفتنی است که قراردادهای فیمابین دانشگاهها و استادیاران حداکثر برای مدت 3 سال قابل تمدید است. کادر دانشگاههای خصوصی و کادر استخدامی مجدد، مطابق قراردادهای شخصی ملزم به گذراندن دوره 4 ماهه تعلیمی می باشند و این در حالی است که برای اساتید رسمی دانشگاههای عمومی ادامه این سطوح غیر قابل قبول است.
آموزش معلمان در آمریکا2
ارتقاء شغلی اساتید دانشگاهی
ارتقاء حرفه ای اساتید دانشگاه مبتنی برترکیبی از ظرفیت ها، شایستگی ها، ارشدیت و انتخاب آنها بعنوان سمت استادی دانشگاه می باشد. ارتقاء حرفه ای اساتید دانشگاهی عندتاً به واسطه برگزاری آزمون های رقابتی در میان اساتید دانشگاه و گزینش اساتید قراردادی نیز بدین صورت است که موقعیت های سطوح بالای آموزشی با نیروهای سطوح پایین جایگزین گردیده و ارتقاء از پایین به بالا مبتنی بر درجات استعداد و ارشدیت اساتید موسسات آموزشی است.مطابق برنامه LRU قوانین دانشگاهی مشتمل بر ارزیابی تحصیلی است. که هر 5 سال یکبار صورت می گیرد. گفتنی است که این ارزیابی تحصیلی در مورد عملکرد و تحقیقی و آموزشی کادرآموزشی دانشگاهی به عمل آید. نتایج این ارزیابی ها در آزمون های رقابتی مورد محاسبه قرار گرفته و در زمره فاکتورهای ارتقاء افراد محسوب می گردد. به طور کلی می توان گفت که دانشگاه ها ملزم به طراحی و تدوین مکانیزم های ضروری در جهت ارتقاء کیفی آموزشی اساتید دانشگاهی می باشند.علاوه بر این، طی سال 1994 رویه هایی در جهت ارزیابی تحقیقات علمی اساتید دانشگاهها قالب دوره 6ساله آموزشی اتخاذ گردید.
اخراج کادر دانشگاهی
معاونت دانشگاه عهده دار مسوولیت مجازات کادر آموزشی دانشگاهی کشور می باشد. معاونت دانشگاه همچنین به تصمیم گیری در خصوص اخراج کادر دانشگاهی با توجه به تصمیم نهایی ماخوذه با مشورت شورای دانشگاهی و پیشنهادات این شورا مبادرت می نماید. اساتید قراردادی زمانی اخراج می گردند که زمان قرارداد آنان به اتمام رسیده باشد. علاوه بر این امکان اخراج این اساتید همچنین در طول دوره آزمایشی اجباری ویژه اساتید قراردادی و یا در هر بخش از کار برحسب نوع قرارداد منعقده وجود دارد.
حقوق اساتید دانشگاهی
دولت اسپانیا مجری اصلی تعیین و پرداخت درآمد کلیه کادر آموزش دانشگاهی کشور می باشد. کادر آموزش رسمی و عمومی دانشگاهی درآمد پایه ای دریافت می نمایند که بر حقوق تشویقی آنان مبنی بر انجام فعالیتهای تحقیقی نیز مشتمل می گردد. گفتنی است که حقوق تشویقی تحت اعمال ارزیابی های مثبت هر 5 سال یکبار ارائه می گردد. اعطای حقوق تشویقی به اساتید دانشگاهی عمدتا مبتنی بر ارزیابی مثبتی است که در نتیجه اجرای فعالیتهای تحقیقاتی اساتید ظرف مدت زمان 6 سال به وقوع می پیوندد. رویه ارزیابی آموزشی دانشگاهی بر اساس معیارهای عمومی و از طریق شورای دانشگاهی اعمال می گردد. کمیته ملی آموزش عالی نیز مسئول ارزیابی راندمان فعالیت های تحقیقاتی اساتید دانشگاهی تحقیقات می باشد. حداکثر تعداد ارزیابی های هر بخش بر 6نفر مشتمل می گردد. شورای اجتماعی دانشگاه نیز به ارائه پیشنهاداتی در جهت انعقاد توافقاتی در خصوص میزان و نحوه پرداخت درآمد پایه و تحقیقاتی اساتید آموزش عالی مرتبط با شایستگی های فردی آنان می پردازد. دانشگاهها نیز به پرداخت حقوق اساتید دانشگاه بر اساس نوع تحصیلات آنان تاکید دارند. گفتنی است که اگر چنانچه اساتید دانشگاهی به ارائه فعالیت های تحقیقی و علمی خود ظرف مدت کمتر از 3 سال مبادرت نمایند، افزایش حقوق ملموس تر خواهد بود. اگر چنانچه ارائه فعالیت تحقیقاتی ظرف کمتر از یک سال صورت پذیرد، اساتید از 80درصد درآمد معمول دانشگاه ها برخوردار می گردند این در حالی است که اگر اساتیدی به ارائه فعالیت های تحقیقاتی خود ظرف بیش از یک سال مبادرت نمایند هیچ گونه پاداشی نصیب آنان نخواهد شد. حقوق اساتید قراردادی نیز توسط دولت تعیین و پرداخت می گردد. استادیاران نیز درآمدهای متغیری بسته به نوع موسسات و دوره های آموزشی دریافت می دارند. درآمد دریافتی اساتید دانشگاههای خصوصی متناسب با موضوع قرارداد، زمان و قوانین آموزشی مربوطه می باشد.
مدت زمان کاری اساتید دانشگاهی
در استخدام کادر آموزش دانشگاهی پرسنل تمام وقت از ارجحیت استخدامی برخوردار است اما از کادر نیمه وقت نیز استخدام به عمل می آید. وظایف اساتید بصورت مدون و ثابت در هر دانشگاه معین بوده و مفاد برنامه LRU و مصوبات سلطنتی نیز در این خصوص بدقت رعایت می گردد. حداکثر ساعات کاری اساتید تمام وقت و رسمی بر 5/37 ساعت در هفته بالغ می گردد. در سطح دانشگاهی، کلاسهای هفتگی اساتید تمام وقت بر 8-6 ساعت در جلسه مشتمل می گردد. این در حالی است که اساتید دانشگاههای (Escuela) و اساتید افتخاری ملزم به انتخاب 12 کلاس و 6ساعت تدریس در هر جلسه می باشند.علاوه بر این، زمانهایی نیز برای انجام فعالیت های تحقیقی و امور اداری و اجرایی در دانشگاهها اختصاص می یابد. میزان ساعات کاری اساتید نیمه وقت و مدرسین برخوردار از ساعات تدریس متغیر با توجه به نوع ساعات کلاسی و نوع آموزش ارائه شده به دانشجویان تعیین می گردد. اساتید فوق از حداکثر 6 و حداقل 3کلاس درساعات متغیر تدریس برخوردار می باشند. گفتنی است که ساعات کاری فوق به ارائه و تکمیل پروژه های هنری، فنی و علمی تخصیص می یابد. نرخ کل ساعات کاری هفتگی کادر آموزشی دانشگاههای خصوصی به موقعیتهای تمام وقت و یا نیمه وقت آنان بستگی دارد. اساتید تمام وقت ملزم به تدریس 5/37ساعت در هفته می باشند که حداکثر 15 ساعت از این میزان صرف آموزش رسمی و تحقیقاتی و باقیمانده آن به فعالیتهای دانشگاهی اختصاص می یابد. اساتید تمام وقت نیز به فعالیت 30 ساعت در هفته می پردازند که 15 ساعت آن به اجرای فعالیتهای آموزشی اختصاص می یابد. جدول زمانی اساتید نیمه وقت نیز میان دانشگاه و فرد به صورت توافقی برنامه ریزی می گردد.
حقوق بازنشستگی اساتید دانشگاهی
سن اجباری بازنشستگی اساتید رسمی دانشگاه سن 70سالگی است. سن بازنشستگی داوطلبانه نیز 65 سال می باشد. با وجود این دانشگاهها با بازنشستگی کادر رسمی و برجسته دانشگاهی حداقل 10سال زودتر از موعد بازنشستگی موافقت می نمایند. این برنامه به ویژه در خصوص اساتید افتخاری و شایسته مصداق می یابد. اساتید قراردادی نیز در سن 65 سالگی بازنشسته می گردند. سن 70سالگی برای اساتید دانشگاههای خصوصی اجباری است. و البته امکان افزایش این سن به 73 سالگی وجود دارد. اساتید برخوردار از سطوح حرفه ای و تخصصی نیز در سن 65سالگی بازنشسته می گردند. این در حالی است که اساتید مذکور از مجوز همکاری با دانشگاه ها بصورت توافقی و افتخاری طی چند سال بعد برخوردار می باشند.
آموزش معلمین استثنایی
معلمین مراکز آموزش استثنایی عمدتاٌ از میان اساتید مراکز آموزش استثنایی و اساتید فنون شنیداری و دیداری انتخاب می گردد. در بخش آموزش های حرفه ای نیز از معلمان فنی آموزش حرفه ای در رشته های فنی و عملی دعوت به عمل می آید. در جوامع مستقل نیز تعداد متخصصین آموزش استثنایی با دانش آموزان متناسب بوده و این نسبت با توجه به دوره های تحصیلی مختلف مطابقت می یابد.
آموزش ضمن خدمت www.zibaweb.com
مطابق برنامه LOGSE ، آموزش ضمن خدمت در جهت ارتقاء دانش علمی، آموزشی و حرفه ای به کلیه کادر آموزشی مقاطع مختلف تحصیلی بطور تدریجی ارائه می گردد. جوامع مستقل عهده دار مسئولیت برنامه ریزی فعالیتهای مربوط به چنین آموزش هایی در بعد وسیع و بطور رایگان می باشند. جوامع مذکور به توسعه آموزش ضمن خدمت و برنامه های آن با همکاری موسسات و مراکز آموزش معلمان مبادرت می نمایند. علاوه بر این، در مفاد برنامه LOPEG علوم پایه و به روز مورد نیاز کادر آموزشی و تطابق این علوم با حوزه ها و الگوهای آموزشی در جهت پیشرفت سطح فکری و علمی کادر آموزشی و ارائه استراتژی های جدید به این الگوها مورد تاکید قرار گرفته است.
آموزش ضمن خدمت معلمین پیش دانشگاهی
تاریخچه
در سال 1970 برنامه LGE در جهت ارائه خدمات مشاوره توسط دانشگاهها و موسسات آموزش معلمان (ICE) و مراکز آزمایشگاهی به کادر آموزشی در ارتباط با ادامه تحصیل آنان به منظور ارتقاء سطح علمی این افراد به مورد اجرا درآمد. مراکز علمی و دانشگاهی معلمان (ICE) یکسال پیش از ایجاد هر دانشگاهی در کشور دایر گردید. بعدها تغییراتی در مدل مشاوره معلمین اعمال گردیده و مراکز ثابتی به منظور پرورش تیم های کاری و آموزش کادر غیر دانشگاهی در حوزه های مدیریتی و آموزشی از سوی وزارت آموزش و علوم دایر گردید. برخی از جوامع مستقل به ارائه الگوهای مشابه آموزشی در این خصوص پرداخته و به منظور ادامه تحصیل معلمان به تاسیس مراکزی بدین منظور مبادرت نمودند. در سال 1990 و با ارائه برنامه LOGSE سیستم آموزش معلمین توسعه یافته، به آموزش صحیح معلمین در این رابطه تاکید شده و جوامع مستقل عهده دار مسئولیت ارائه این گونه آموزش گردیدند. با این هدف جوامع مستقل ملزم به ارائه فعالیتهای حرفه ای، فنون تعلیم و تربیت و دیگر علوم آموزش معلمان به صورت دوره ای در این مراکز بودند.
قوانین آموزشی
1- برنامه LOGSE مدون سال 1990 در خصوص برنامه های آموزش ضمن خدمت ویژه معلمین سطوح پیش دانشگاهی.
2- قانون مصوب سال 1990در خصوص آموزش ضمن خدمت و ثبت نام از معلمین متقاضی فعالیت در حوزه آموزش ضمن خدمت در جوامع مستقل.
3- برنامه LGE مدون سال 1970 در خصوص ارائه خدمات مشاوره به استادی دانشگاهی در خصوص ادامه تحصیل و حضور در دوره های تکمیلی آموزش ضمن خدمت.
نهادهای مرکزی
سیستم آموزش ضمن خدمت با مشارکت مراکز مختلف و در رشته های مختلف به مورد اجرا گذارده می شود. پیشنهادات ارائه شده از سوی جوامع مستقل معلمان به نمایندگان اتحادیه های معلمان جوامع مستقل انعکاس می یابد. کلیه جوامع از مدلهای تداوم آموزش و آموزش ضمن خدمت برخوردار بوده و به اجرای این مدلها می پردازند. آموزش ضمن خدمت معلمان مدارس خصوصی از طریق برنامه های تنظیم شده توسط خود موسسات خصوصی اجراشده ومطابق نظرات اتحادیه های معلمین وموسسات دولتی آموزش معلمان تنظیم می گردد.آموزش ضمن خدمت معلمان مسئولیتی غیرمتمرکز می باشد که موسسات عمومی متصدی ارائه آن می باشند. این در حالی است که نحوه اجرای مسوولیت مذکور در جوامع مستقل متفاوت می باشد. اکثریت جوامع مستقل از مراکز آموزش ضمن خدمت معلمین برخوردار بوده و مراکز دانشگاهی و موسسات آموزش معلمان (ICE) نیز به ارائه آموزشهای ضمن خدمت در این علاوه بر این بسیاری از جوامع مستقل به ارائه کمک هایی در جهت تشویق معلمین و کادر علمی کشور به افزایش دانش علمی خود مبادرت می نمایند. دانشگاهها نیز متصدی آموزش پایه معلمین و فعالیت های تحقیقاتی آنان می باشند. هر دانشگاهی مطابق چارچوب استقلال خود به ارائه فعالیتهای آموزش ضمن خدمت می پردازد. در این خصوص دانشگاه ها به همکاری با وزارت آموزش، فرهنگ و ورزش می پردازند. علاوه بر این مراکز ویژه آموزشی به آموزش کادر آموزش حرفه ای تاکید دارند. این مراکز، با عنوان مراکز آموزش حرفه ای سعی در بهبود و نوآوری در بخش آموزش حرفه ای دارند. این مراکز با ابزار آموزشی خاص به تقویت و حمایت از فعالیت کادر آموزش حرفه ای پرداخته و در این خصوص به بهبود اصول تعلیمی و روش های آن و ابزارهای آموزشی این نوع از آموزش نیز مبادرت می نمایند. جوامع مستقل نیز به انعقاد توافقاتی با وزارت آموزش، فرهنگ و ورزش در این خصوص مبادرت نموده و همچنین به مشارکت و همکاری در قالب فعالیتهای سازماندهی شده آموزشی در نوآوری و بهبود آموزش حرفه ای می پردازند. در سال 2000 موسسات آموزشی به آموزش معلمین با همکاری وزارت آموزش فرهنگ و ورزش و سازماندهی برنامه ها و فعالیتهای آنان در کل کشور پرداختند. به طور کلی از جمله مهمترین نهادهای دست اندکار آموزش ضمن خدمت معلمان می توان به نهاد های ذیل اشاره نمود :
• وزارت آموزش و فرهنگ اسپانیا
• اتحادیه های معلمان مستقر در مدارس سراسر کشور
• انجمن های علوم آموزش (LCE)
• اتحادیه های آموزشی مستقر در دانشگاه ها
• مراکز محلی آموزش معلمان
• مراکز توسعه آموزش فنی و حرفه ای
از آن جایی که دوره های آموزش ضمن خدمت معلمان تحت قوانین تمرکز زدایی آموزش ارائه می گردد، از این روی سازمان ها و مراکز متعددی مسوولیت برگزاری و نظارت بر آن را بر عهده دارند. به طور کلی، مراکز آموزش ضمن خدمت،درکشوراسپانیا تحت نظارت اتحادیه های دانشگاهی، انجمن های علوم آموزشی و سایر سازمآن های به فعالیت می پردازند. در این میان عمده مسوولیت برگزاری دوره های آموزش مقدماتی معلمان برعهده دانشگاه ها و سازمان های تحقیقاتی کشور قرار دارد. به عبارت دیگر هر دانشگاه، در چهارچوب اختیارات خود، به برگزاری دوره های آموزش معلمان مبادرت می نماید.لازم به ذکر است که دانشگاه ها علاوه بر هم کاری با مراکز تحقیقاتی با سایر سازمآن های دولتی اعم از وزارت آموزش و فرهنگ در جهت برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت هم کاری می نمایند. علاوه بر این سازمان ها، گروه ها و اتحادیه های آموزش غیردولتی درکشور اسپانیا فعالیت دارند که از جمله اهداف آن می توان به ارائه دوره های آموزش همراه با جریانات نوگرایی آموزشی اشاره نمود.مراکزآموزشی معلمان نیزبه عنوان مهمترین مراکز ارائه دهنده آموزش های غیردانشگاهی به معلمین وخدمات آموزشی، حمایتی وفنی به کادر مراکز آموزشی فعالیت می نمایند. مراکز توسعه آموزش حرفه ای نیز در جهت ارائه خدمات آموزش حرفه ای معلمان فعال در مدارس متوسطه فعالیت دارند.مراکز مذکور عهده دار آموزش حرفه ای معلمان، بررسی اهداف و محتوی دروس آموزش حرفه ای و اتخاذ روش های آموزشی کارآمد درحوزه آموزش حرفه ای معلمان می باشند.گفتنی است که دوره های آموزش مداوم ویژه معلمان مدارس خصوصی نیز توسط مراکز مذکور ارائه می گردد.
برنامه های آموزشی
برنامه های آموزش ضمن خدمت درقالب اشکال مختلف نظیربرگزاری گردهمایی ثابت معلمین،رشته های آموزشی و علمی، اجرای پروژه های آموزشی در موسسات آموزشی، رشته های تخصصی،رشته های کوتاه مدت، و برپایی کنفرانسها به معلمین ارائه میگردد. گفتنیست که سهم عمده برنامه های مذکوربه عنوان ابزاری برای توجیه به نیازهای آموزشی معلمان مراکزپیش دانشگاهی باهدف بهبودکیفی آموزش معلمان به آنان ارائه می گردد.
آموزش ضمن خدمت اساتید دانشگاهی
آموزش ضمن خدمت کادرآموزشی دانشگاه ها بصورت برنامه کلی وجامع نظیرآموزش معلمان سطوح پیش دانشگاهی نیست چرا که دانشگاهها و مراکز آموزش معلمان عمومی وخصوصی عهده دار مسئولیت آموزش کادر آموزشی خود می باشند.
قوانین آموزشی
چارچوب ویژه قانونی کادر آموزشی دانشگاهها از طریق اجرای فرآیند پویایی دانشگاهها با عنوان (LRU) در سال 1983 وضع گردید. علاوه بر این، در سال 1994 به منظور انطباق مصوبات سلطنتی با نرخ درآمد کادر آموزش عالی و دانشگاهی ورویه ها و فعالیتهای ارزیابی وتحقیقی آنان، تعدیلاتی دراین خصوص صورت گرفت.
نهادهای مرکزی
در حال حاضر، دانشگاهها خود به سازماندهی و اجرای فعالیتهای مربوط به کادر آموزشی چه از لحاظ تقویت دانش علمی آنان و چه از لحاظ حمایتهای آموزشی و تشویق معلمان به انجام فعالیت های تحقیقاتی و آموزش ضمن خدمت می پردازند. علاوه بر این، اجرای فعالیتهای سازماندهی شده نظیر برپایی سمینارها، سخنرانی ها و کارگاههای تخصصی توسط دانشگاه ها صورت می گیرد. علاوه بر این، دانشگاهها به ارائه خدماتی به اساتید و مدرسین دانشگاهی در راستای اجرای فعالیتهای تحقیقی و آموزشی خود با مشارکت دانشگاههای خارجی می پردازند. ارائه برنامه های آموزش ضمن خدمت به کادر آموزش دانشگاهی نیز به ارزیابی مثبت از عملکرد تحقیقی و آموزشی آنان منجرمی گردد. بدین منظور درسال 1994، رویه هایی جهت ارزیابی فعالیتهای تحقیقاتی اساتید دانشگاهی صورت گرفت که از آن جمله می توان به تشکیل کمیته های ملی ارزیابی عملکرد اساتید دانشگاهی اشاره نمود.
آمار تحصیلی www.zibaweb.com
نرخ مراکز آموزش معلمان و دانشجویان و اساتید این مراکز طی سال تحصیلی 2000
* تعداد مراکز آموزش معلمان 1584
**نرخ اساتید مراکز آموزش معلمان 9518
** نرخ دانشجویان مراکز آموزش معلمان 420216
منبع : (MECD)
(*اطلاعات فوق به استثنای منطقه کاتالونیا می باشد.
(**اطلاعات فوق به استثنای جزایر قناری و کاتالونیا می باشد.
نرخ حداقل و حداکثر حقوق معلمین رسمی مراکز آموزش متوسطه و دانشگاهی طی سال 2000
اساتید رسمی وثابت دانشگاه ها پزوتا یورو
حداقل 3218358 19343
حداکثر 6145938 36938
معلمان متوسطه حداقل 3751840 22549
حداکثر 7060772 42436
اساتید افتخاری دانشگاهها حداقل 3775532 22691
حداکثر 8303936 49908
ارقام محاسبه شده بر اساس 30 سال خدمت در مراکز دانشگاهی و غیر دانشگاهی می باشد.
محاسبات بر اساس حداقل و حداکثر و بالاترین و پایین ترین حقوق می باشد.
آموزش معلمان در اسپانیا
ساختار آموزشی چین
آموزش معلمان همواره به عنوان ، یک بخش مهمی از سیستم آموزش سوسیالیستی کشور چین مطرح بوده است. طی50 سال اخیر ، از زمان پایه گذاری جمهوری خلق چین ، دولت بر اجرای برنامه های آموزشی معلمان تاکید نموده و حمایت های گسترده ای از آن به عمل آورده است . اصول کلی سیستم آموزش معلمان کشور چین بر آورده سازی نیازهای آموزشی پیش دانشگاهی در انواع و سطوح مختلف استوار گردیده است. سیستم مذکور بر اساس شرایط خاص کشور چین طراحی شده و بر موسسات آموزش معلمان غیر وابسته مانند بخشهای مدیریتی تحت نظارت موسسات آموزشی مشتمل می گردد. آموزش معلمان در کشور چین از دو بخش آموزش قبل از خدمت و آموزش ضمن خدمت متشکل می گردد. از جمله دوره های آموزش معلمان می توان به موسسات آموزش 4 ساله معلمان شامل کالج ها و دانشگاههای عمومی، کالج های تربیت معلم سه ساله و مدارس متوسطه آموزش پیش از خدمت معلمان مقطع ابتدایی اشاره نمود. موسسات مذکور به آموزش معلمان در جهت تدریس در مدارس مقدماتی Junior و تکمیلی متوسطه (Senior) و مدارس ابتدایی، مراکز پیش دبستانی و موسسات آموزش استثنایی مبادرت می نمایند. دوره های آموزش ضمن خدمت توسط موسسات آموزشی و مراکز تربیت معلم به معلمان مدارس ابتدایی، پیش دبستانی و مدارس متوسطه ارائه می گردد . علاوه بر این، دپارتمانهای آموزش عالی و برنامه های آموزشی تلویزیونی در جهت آموزش معلمان مدارس متوسطه طراحی گردیده اند. علاوه بر این برنامه های آموزشی ضمن خدمت ویژه معلمان مدارس ابتدایی و متوسطه از طریق برنامه های آموزشی مدارس شبانه، آموزش ماهواره ای و برگزاری آزمونهای ویژه سیستم خودآموزی به مورد اجرا درآمده است .
سیاستهای آموزشی
وزارت آموزش و پرورش چین به تدوین برنامه ای جهت تربیت10هزار معلم مدارس ابتدایی و متوسطه مبادرت نمود که در اواخر سال 2001 به پایان رسید. 38 دانشگاه آموزش معلمان، مسئولیت آموزش این 10 هزار معلم را بر عهده داشته و دولت مرکزی مبلغی بالغ بر 26/76 میلیون یوان به اجرای برنامه فوق اختصاص داده بود .علاوه بر این، نخستین دوره آموزش معلمان جهت بررسی کتب درسی جدید آموزش و پرورش پایه ای چین در تاریخ 24 مارس تا 28 آوریل سال2001 در تعداد9 دانشگاه تربیت معلم برگزار شده و تعداد 3038 معلم نیزدر این دوره ها شرکت کردند.گفتنی است که پروژه مذکور، نقش مهمی در انجام اصلاحات در آموزش و پرورش پایه ای چین ایفا نموده است . وزارت آموزش و پرورش چین همچنین به آموزش اخلاقی معلمان نیز توجه ویژه ای مبذول داشته است.از سوی دیگر، به دنبال ارتقاء موقعیت اجتماعی معلمین در جامعه چین ، درآمد آنها نیز افزایش یافته است . در سال 2001 حقوق متوسط سالیانه معلمین در دانشگاه ها بر 18054 یوان بالغ گردید که نسبت به سال قبل معادل 3856 یوان (16/27 درصد ) افزایش داشته است . در همین اثنا، حقوق متوسط سالیانه معلمین مدارس ابتدایی و متوسطه بر 10194 یوان بالغ گردید که نسبت به سال قبل معادل 1610 یوان (76/18 درصد ) افزایش داشته است .
لزوم حضور معلمین در دوره های آموزشی
درحال حاضر، کشور چین، از 10 میلیون معلم مدرسه ابتدایی و متوسطه برخوردار می باشد. در این اثنا، آموزش ضمن خدمت و تربیت شغلی معلمین، وظیفه مهمی در جهت پیشرفت آموزش و پرورش کشور چین می باشد. طبق درخواست وزارت آموزش و پرورش چین، تا انتهای سال 2001، کلیه معلمین ابتدایی و متوسطه، ملزم به شرکت در آموزش دوره ای ( هر 5 سال یک بار) می باشند.در این راستا، جهت اجرای طرح فوق، شبکه بزرگ کامپیوتری آموزش و پرورش مداوم معلمین ابتدایی و متوسطه تحت عنوان (شبکه کامپیوتری معلمین ابتدایی و متوسطه چین ) (www.ChinaTDE.net) راه اندازی گردیده است. گفتنی است که شبکه کامپیوتری معلمین چین، از مرکز مطبوعاتی، مرکز تربیتی، مرکز پژوهشی، مرکز درسی، مرکز خدماتی و مرکز مبادلاتی برخوردار می باشد. در حال حاضر، تعداد 28 پایگاه آزمایشی در 18 استان و ناحیه خود مختار کشور در حال تاسیس می باشند. طی سپتامبر سال 2001 ، دروس مرحله اول شبکه کامپیوتری ارائه گردیده و دروس مراحل دوم و سوم در پی راه اندازی شبکه های جدید، ایجاد گردیده است. طی سال2003 (شبکه کامپیوتری معلمین ابتدایی و متوسطه چین) به ارائه 200 واحد درسی مبادرت خواهد نمود.گفتنی است که دروس فوق، درجهت برآورده سازی نیازهای آموزش و پرورش ضمن خدمت معلمین چینی ارائه می گردد .
اصلاحات و توسعه
جوان سازی یک ملت به آموزش و توسعه آموزش به معلمان بستگی دارد . از این روی حزب کمونیست و دولت چین توجه عمده ای بر آموزش معلمان معطوف داشته و آنرا در راس دستور کار خود قرار داده است. چهارمین کنفرانس ملی آموزش معلمان چنین طی سال 1980 برگزار گردید. طی این کنفرانس اهداف و وظایف آموزش معلمان در عصر جدید پس از جمع بندی سی سال تجربه مشخص گردید. در سال 1985، کمیته مرکزی حزب کمونیست چین در خصوص اصلاح سیستم آموزشی بر توسعه آموزش ضمن خدمت معلمان مانند سایر اقدامات استراتژیک در توسعه آموزش تاکید نمود. در حال حاضر آموزش معلمان به وضعیتی بالاتر از همیشه ارتقاء یافته است. در همان اثنا نشست ملی معلمان مدارس ابتدایی و متوسطه بر پا گردید. طی این نشست اهداف، سیاستها و روش های پایه ریزی شرایط معلمان مقطع پیش دانشگاهی و سیاستهای توسعه هر چه بیشتر آموزش معلمان اتخاذ گردید. طی سال1993 با صدورخط مشی اصلاح و توسعه آموزش چین کلیه دولتها اعم از ملی و منطقه ای ملزم به افزایش اعتبارات مالی در جهت ارتقا سطح کیفی و کمی آموزش معلمان گردیدند. با برگزاری "پنجمین نشست ملی آموزش معلم" طی سال 1996 از "تربیت معلم به عنوان اولویت استراتژیک در روند توسعه آموزشی کشور یاد شده و دولتها ملزم به ایجاد سیستم منسجم آموزش معلمان گردیدند. مطابق نتایج بدست آمده در این نشست دولتها ملزم به معرفی آموزش معلمان به عنوان یک مساله قابل توجه برای قرن های آتی گردیدند. بعدها وضعیت استراتژیک آموزش معلمان و روند توسعه آن هر چه بیشتر تقویت شد. با اعمال اصلاحات و اتخاذ سیاست باز شدن درها به دنیای بیرون، آموزش معلمان در چین به مرحله جدیدی از توسعه وارد شد. در حال حاضر آموزش معلمان پیروی از جهت گیری های سوسیالیستی را ادامه داده و به فراهم سازی برنامه های آموزش پیش دانشگاهی برای کشور مبادرت می نماید. علاوه بر این در جهت ارتقا کیفیت مدارس و بهبود تدریجی روند اصلاحات، اقدامات و پیشرفتهای قابل توجهی در سیاست های آموزش معلمان کشور صورت گرفته است . این امر در لیست اولویت دولتها در ردیف اول قرار گرفته است تا اعتبارات آن افزایش یافته و استاندارد سازی شرایط آموزشی سرعت گیرد. مدیریت مدارس پیش از پیش استاندارد و علمی شده است. علاوه بر این کیفیت آموزشی و کیفیت آکادمیک اعضای موسسات آموزش معلمان به صورت جامع در روند تعمیق اصلاحات بهبود یافته است. موفقیت های عمده ای نیز در تحقیقات علمی به ویژه در تحقیقات آموزشی بدست آمده است. کالج ها و موسسات آموزش معلمان به آموزش هزاران معلم مدارس ابتدایی و متوسطه در جهت تقویت ساختار آموزش پیش دانشگاهی و به ویژه توسعه آموزش پایه نه ساله و ارتقاء کیفیت آموزشی در کشور مبادرت نموده اند. در سال 1998، تعداد کل معلمان مدارس ابتدایی و متوسطه عادی بر 9516500 نفر بالغ گردید که 5819400 نفر به معلمان مدارس ابتدایی، 3054700 نفر به معلمین مدارس مقدماتی متوسطه Junior و 642400 نفر به معلمین مدارس تکمیلی متوسطه (Senior) تعلق دارد. از آنجاییکه از آموزش معلمان در کشور چین تحت عنوان بزرگترین سیستم حامی آموزشی پیش دانشگاهی در جهان یاد می گردد از این روی اصلاحات و توسعه آن قویاً به پیشرفت آموزش پیش دانشگاهی کشور منجر گردیده است .
تبادلات بین المللی آموزشی
از سال 1982 تا 2000، کشور چین طی پنج مرحله با سازمان یونیسف UNICEF در حوزه آموزش معلمان همکاری داشته است که از آن جمله می توان به پروژه آموزش معلمان مدارس ابتدایی، آموزش پیش دبستانی و آموزش استثنایی از سال 1985 تا 1989 ، پروژه آموزش ضمن خدمت معلمین مدارس ابتدایی از سال 1990 تا 1993، پروژه آموزش معلمین مدارس ابتدایی طی سالهای 1994 تا 1995 و پروژه آموزش ابتدایی در نواحی فقیرنشین طی سال 1996 تا 2000 اشاره نمود. در سال 1993، کشور چین به انجام پروژه های مشترک با UNDP در زمینه آموزش معلمان پیش دانشگاهی مبادرت نمود. از سال 1990 تا 1994 ، کشور چین به انجام پروژه مشترک آموزش ضمن خدمت معلمان مدارس متوسطه با بانک جهانی مبادرت نمود. پروژه دیگر توسعه برنامه های آموزش معلمان طی سالهای 1993 تا 1998 بود. علاوه بر این گسترش تبادلات آموزش معلمان در میان کشور چین و سایر کشورها و نواحی جهان وجود داشته که تبادل نمایندگان، تورهای مطالعاتی، تبادل دانش پژوهان، تاسیس مدارس مشترک و اجرای فعالیتهای تحقیقاتی بر روی آموزش از آن جمله می باشد . علاوه بر این، از معلمان و کادر آموزشی چینی جهت شرکت در سمینارها و سمپوزیوم های بین المللی دعوت به عمل آمده است که این خود رد جهت تقویت فهم دو جانبه و روابط دوستانه و توسعه آموزش معلمان در کشور چین کاملاً موثر بوده است .
آموزش پیش از خدمت معلمین مدارس ابتدایی و متوسطه
آموزش عالی عمومی معلمان در کشور چین به صورت عمده بر آموزش معلمان مدارس متوسطه متمرکز شده است. طبق آمار بدست آمده طی سال 1998، تعداد 229 موسسه آموزش عالی با تعداد 690 هزار دانشجوی ثبت نامی در کشور چین فعالیت دارد . دانشگاهها، موسسات آموزش معلمان و کالج های آموزش معلمان همگی از فارغ التحصیلان مدارس تکمیلی متوسطه (Senior) ثبت نام به عمل می آورند. لازم به ذکر است که برنامه های آموزشی 4 ساله عمدتا جهت آموزش معلمان مدارس تکمیلی متوسطه Senior و برنامه های 2 تا 3 ساله آموزشی عمدتاً جهت آموزش معلمین مدارس مقدماتی متوسطه Junior می باشد . از جمله تخصص های آموزشی که در دورههای آموزش معلمان ارائه می گردد می توان به فنون تعلیم و تربیت کودکان، آموزش پیش دبستانی، آموزش های تخصصی، روانشناسی، تکنولوژی آموزشی، ادبیات و زبان چینی، زبان و ادبیات اقلیت های قومی، آموزش سیاست و ایدئولوژی، تاریخ، زبان انگلیسی، زبان روسی، زبان ژاپنی، علوم ریاضی و ریاضیات کاربردی، علوم کامپیوتر، فیزیک، شیمی، زیست شناسی، جغرافیا، موسیقی، هنرهای زیبا و تربیت بدنی اشاره نمود . www.zibaweb.com
وضعیت آموزش معلمان مدارس ابتدایی و متوسطه
آموزش ضمن خدمت معلمان در مدارس ابتدایی و متوسطه به دو نوع آموزش با درجه تحصیلی و بدون درجه تقسیم می گردد . طی سال 1991 تا 1995 ،کمیسیون آموزش ملی به ارائه پیشنهادی در خصوص آموزش مداوم بمعلمان مدارس ابتدایی ، آموزش معلمان تازه کار مدارس ابتدایی طی دوره کار آموزی و آموزش مهارتهای پایه به معلمان مدارس ابتدایی مبادرت نمود . آموزش مداوم ابتدائاً در میان معلمان مدارس ابتدایی توسعه یافت . این نوع آموزش عمدتاً تقویت روش تدریس، اخلاق ، تئوری های آموزشی و توانایی های آموزشی معلمان برخوردار از آموزش های ضمن خدمت تاکید دارد . دپارتمان ها و موسسات آموزش ضمن خدمت معلمان پایه های اصلی آموزش مداوم معلمان مدارس ابتدایی به شمار می آیند . آموزش مداوم معلمان مدارس ابتدایی خود به دو بخش دوره کار آموزی معلمان تازه کار و آموزش تکمیلی تقسیم می گردد . آموزش هایی نیز در خصوص همکاری های آموزشی ، دلسوزی برای دانش آموزان ، انس گرفتن با نظام ها و خط مشی های آموزشی ، بررسی قوانین متداول در خصوص کتب مرجع به معلمین ارائه می گردد. آموزش تکمیلی نیز به صورت معرفی مسوولیتهای شغلی ، توانایی های آموزشی و بخشهایی از نیازهای تکمیلی در سطوح بالاتر ارائه می گردد . روند آموزش مداوم معلمان مدارس ابتدایی ، پس بعد از برگزاری پنجمین نشست ملی آموزش معلمان طی سال 1996 سرعت پیدا کرد . در حال حاضر 51 ناحیه در 123 استان ، برنامه های آموزش مداوم به صورت تجربی مبادرت نموده اند . طی سال 1997 پیشنهاداتی در خصوص تقویت تجربه منطقه ای آموزش مداوم معلمان مدارس ابتدایی و متوسطه توسط کمیسییون آموزش ملی مطرح گردید. در این پیشنهادات، اهداف ، محتوا ، نحوه اداره ، سطح مسوولیتهای دپارتمانهای اداری ونقشی موسسات آموزش معلمان و موسسات تحقیقاتی و سمعی بصری تصریح گردیده است. طی سال 1997 دپارتمان آموزش معلمان کمیسیون آموزش ملی به ارائه یک سری ملاک های راهنما در خصوص گسترش دوره های آموزش مداوم معلمان مدارس ابتدایی و متوسطه مبادرت نمود. در تالیف کتب مرجع آموزش مداوم معلمین مدارس ابتدایی و متوسطه از ترکیبی از انتشار کتب ملی و منطقه ای با ارجحیت کتب منطقه ای استفاده می گردد. وزارت آموزش به تالیف تعدادی کتب مرجع ملی ویژه دوره های اجباری عمومی آموزش معلمان از قبیل بررسی تئوری Deng Xiaoping ، اخلاق حرفه ای معلمان مدارس ابتدایی و متوسطه، روش شناسی پایه و تکنولوژی آموزش مدرن مبادرت می نماید. بهبود اخلاق حرفه ای معلمان ابتدایی و متوسطه، بخش اصلی آموزش مداوم است. در سال 1997، دپارتمان آموزش معلمان کمیسیون آموزش ملی، پیشنهاداتی در خصوص تقویت آموزش اخلاق حرفه ای در آموزش مداوم معلمان مدارس ابتدایی و متوسطه ارائه نمود که به نظام بندی جهت گیری مدیران، اهداف، محتوا، اقدامات، آزمون ها و سیستم ارزیابی و تقویت اداره و مدیریت آموزشی منجر گردید. علاوه بر این، وزارت آموزش به تصویب قوانینی در خصوص آموزش مداوم معلمان مدارس ابتدایی و متوسطه به منظور اجرای سیستم آموزش مداوم و شناسایی محتوا، روش ها، نحوه اداره سازمانی، استانداردهای زیر بنایی، آزمون ها و ارزیابی، جوایز و جریمه های آموزش مداوم معلمان مبادرت نموده است. در سال 1999، مجلس ملی، طرح جوان سازی آموزش طی قرن بیست و یکم را در دستور کار خود قرار داد. گفتنی است که پیش نویس طرح مذکور توسط وزارت آموزش ارائه گردیده بود. دو موضوع اصلی در طرح "پروژه تربیت معلم بین دو قرن" وجود داشت . یکی تکمیل آموزش مداوم، آموزش مدیران کنونی و معلمان مدارس ابتدایی و متوسطه ظرف مدت زمان سه سال و دیگری گزینش و آموزش 100 هزار معلم ذخیره برای مدارس متوسطه فنی حرفه ای و مدارس ابتدایی ظرف مدت زمان دو سال بود. گفتنی است که از میان این افراد تعداد 10000 نفر از طریق برنامه هایی که مستقیماً توسط وزارت آموزش سازماندهی شده است آموزش می بینیند. لازم به ذکر است که وزارت آموزش اکنون در مسیر انجام این طرح است .
آموزش معلمان مقطع ابتدایی
معلمان این مقطع در مراکز تربیت معلم به مدت سه تا چهار سال با استفاده از تکنولوژی ماهواره ای آموزش می بینند و از سال 1986 برنامه های آموزش معلمان این مقطع ازطریق تلویزیون ارائه می گردد. موضوعات ارائه شده برای معلمین این مقطع عمدتا در سه زمینه نظریه های مقدما تی، ادبیات و جبر می باشد. معلمین مدارس ابتدایی پس از فارغ التحصیلی از مراکز آموزش متوسطه وقبل از شروع تدریس ملزم به گذراندن دوره های آموزشی در زمینه سیاست، تحصیلات عمومی، اطلاعات علمی، نظریه های آموزشی، هنر، تربیت بدنی و … در مدارس عادی یا مراکز دیگر بوده و سپس برای تحصیلات عالی می باید رهسپار مراکز تربیت معلم گردند .
آموزش معلمین مقطع متوسطه
آموزش معلمین در سطح متوسطه به طور عمده بر آموزش معلمان مدارس ابتدایی، پیش دبستانی و آموزش استثنایی متمرکز شده است. طبق آمار بدست آمده در سال 1998 ، تعداد 875 کالج آموزش متوسطه معلمان با تعداد 920000 دانشجو فعالیت دارد علاوه بر این، تعداد 811 مدرسه متوسطه آموزش معلمان، 61 مرکز آموزش مربیان پیش دبستانی و 3 مرکز آموزش استثنایی فعالیت دارد. وظیفه اصلی آموزش معلمان در سطح متوسطه، تربیت معلمان مقطع آموزش ابتدایی است. موسسات فوق، از فارغ التحصیلان مدارس مقدماتی متوسطه Junior ثبت نامبه عمل آورده و طی دوره های 3 تا 4 ساله به آموزش آنان مبادرت می نمایند. از جمله رشته های درسی ویژه معلمین سطوح متوسطه می توان به دروس اجباری، دروس انتخابی، روش تدریس و فعالیتهای خارج از برنامه اشاره نمود. دوره های اجباری بر آموزش سیاست و ایدئولوژی، روش شناسی زبان چینی، آموزش ریاضیات در مدارس ابتدایی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی، تاریخ، جغرافیا، روانشناسی، تعلیم و تربیت کودکان مدارس ابتدایی، آموزش سمعی و بصری پایه، تربیت بدنی، موسیقی، هنرهای زیبا، مهارتهای شغلی و اصول کاربردی کامپیوتر مشتمل می گردد. مطابق با نیازهای آموزش منطقه ای رشته های انتخابی نیز خود بر موضوعاتی مشتمل می گردد که به تعمیق و گسترش معلومات دانش آموزان و پرورش علایق و استعداد آنان منتهی می گردد. علاوه بر عناوین فوق، دورس فنی حرفه ای در جهت برآورده سازی نیازهای توسعه اقتصادی محلی ارائه می گردد. روش تدریس نیز خود بر دیدار از مدارس ابتدایی، بازدید آموزشی، کارآموزی آموزشی و آموزش تجربی مشتمل می گردد. فعالیتهای خارج از برنامه نیز بر سخنرانی ها، ساماندهی گروههایی با علائق تخصصی و بررسی اجتماعی روند آموزش دانش آموزان، علوم و تکنولوژی، هنر و تربیت بدنی مشتمل می گردد. وظیفه اصلی مدارس آموزش معلمان پیش دبستانی در مقطع متوسطه، آموزش مربیان کودکستانی است. طبق آمار بدست آمده در سال 1998 ، تعداد 61 مدرسه تربیت معلم پیش دبستانی در مقطع متوسطه با 58000 کودک در کشور چین فعالیت دارند. مدارس آموزش معلمان پیش دبستانی در مقطع متوسطه از فارغ التحصیلان مدارس مقدماتی متوسطه Junior ثبت نام نموده و آموزش 3 تا 4 سال ارائه می نمایند. برنامه های درسی بر 4 بخش دروس اجباری شامل آموزش سیاست و ایدئولوژی، زبان چینی، ریاضیات، شیمی، فیزیک، زیست شناسی، جغرافیا، تاریخ، آموزش سمعی بصری پایه، مراقبتهای بهداشتی از کودکان کودکستانی، روانشناسی قبل از دبستان، بررسی آموزش پیش دبستانی، طراحی و جهت دهی فعالیتهای آموزشی پیش دبستانی، و دروس اختیاری موسیقی، هنرهای زیبا، رقص، تربیت بدنی و مهارتهای کاری مشتمل می گردد. علاوه بر این در جهت پوشش دادن به نیازهای مدارس پیش دبستانی محلی، دوره های انتخابی جهت هر چه وسیع تر نمودن معلومات دانش آموزان و پیشبرد علائق و مهارت های تخصصی آنان طراحی گردیده است. آموزش روش تدریس نیز خود بر دیدار از کودکستانهای محلی، مشاهده دقیق رشد جسمی و ذهنی کودکان کودکستانی، کارآموزی آموزشی و آموزش خدمات کودکستانی مشتمل می گردد . فعالیتهای خارج از برنامه نیز با هدف پیشرفت آموزش علوم و تکنولوژی، هنر و تربیت بدنی از طریق برگزاری سخنرانی و انجام همکاری ها و بررسی های اجتماعی صورت می گیرد . وظیفه اصلی مدارس تربیت معلم در سطح متوسطه، آموزش تخصصی معلمان مدارس ابتدایی است . در سال 1998، 33 موسسه تربیت معلم با آموزش تخصصی در سطح متوسطه در چین فعالیت داشت؛ سه موسسه از این موسسات به طور کامل به کار آموزش تخصصی اختصاص نیافته است . موسسات آموزش معلمان متوسطه استثنایی نیز به ارائه سه نوع آزمون آموزش ناشنوایان، نابینایان و عقب افتادگان ذهنی مبادرت می نمایند. به طور معمول مدارس مذکور از فارغ التحصیلان مدارس مقدماتی متوسطه Junior ثبت نام نموده و به آموزش آنان طی 3 تا 4 سال تحصیلی می پردازند. این دوره ها نیز خود از 4 قسمت دورس اجباری، دروس انتخابی، روش تدریس و فعالیت های خارج از برنامه متشکل می گردد. دروس اجباری نیز خود در دو بخش دروس اجباری تخصصی و عمومی دسته بندیمی گردد. دروس عمومی نیز خود بر آموزش سیاسی و ایدئولوژی، زبان چینی، ریاضیات، فیزیک شیمی، زیست شناسی، تاریخ، جغرافیا، موسیقی، تربیت بدنی، هنرهای زیبا، اصول تعلیم و تربیت کودکان، روانشناسی پایه، آموزش تخصصی و مهارت های کاری مشتمل می گردد. دروس اختصاصی نیز که به صورت جداگانه ارائه می گردد شامل روانشناسی و تعلیم و تربیت کودک می باشد. روش تدریس نیز بر بازدید از مراکز آموزش استثنایی، کارآموزی و دستیاری معلمان آموزش استثنایی جهت اجرای فعالیتها و تحقیقات آموزشی مشتمل می گردد. فعالیتهای خارج از برنامه نیز بر آموزش علوم و تکنولوژی، هنر، تربیت بدنی، سخنرانی و جمع آوری و انجام تحقیقات اجتماعی مشتمل می گردد که بر تشویق دانش آموزان جهت تدریس داوطلبانه در مدارس استثنایی سازمانهای آموزش محلی تاکید دارد. علاوه بر این، دروس انتخابی آموزش استثنایی در مدارس متوسطه عادی آموزش معلمان نیز ارائه می گردد تا از این طریق فارغ التحصیلان این گونه مدارس قادر به مواجهه با چالش های آتی آموزش کودکان معلول بوده و به هدایت صحیح تحصیلی آنان مبادرت نمایند .
آموزش اساتید دانشگاه
تا سال 1955 هیچ گونه دوره آموزشی خاصی برای ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری ارائه نمی گردید و اکثریت دانشجویان به منظور ادامه تحصیلات خود رهسپار اتحاد جماهیر شوروی سابق می شدند. تا اینکه طی سال 1955 دوره دانشیاری تشکیل شده و تعداد محدودی از دانشجویان بورس تحصیلی دریافت نمودند. طی سال 1978 امکان تحصیل در این دو مقطع فراهم آمد. نهایتا از سال 1982 دولت چین به منظور توسعه نظام آموزش عالی کشور به اقداماتی در جهت ارتقاء سطح کیفی دانشگاه ها مبادرت نمود .
آموزش معلمان اقلیت های قومی
کشور چین ،کشور برخوردار از ملیت چند قومی متحد با 56 گروه اقلیت نژادی می باشد . جمعیت اقلیت های قومی کشور بر 108 میلیون نفر برابر با 98/8% جمعیت کل کشور بالغ می گردد. آموزش گروه های اقلیت نژادی ،بخش مهم تعهدات آموزش ملی را تشکیل می دهد . کشور چین به تشویق ، توسعه آموزش معلمین اقلیت های قومی در جهت پیشبرد توسعه آموزش در نواحی اقلیتی مبادرت می نماید . موسسات آموزش عالی ، کالج ها و مدارس متوسطه آموزش معلم آن عمده دار مسئولیت آموزش و پرورش معلمان اقلیت های قومی می باشند.درحال حاضر مرکز آموزش معلمان در شمالغرب و مرکز آموزش معلمان جنوب غربی کشور به فعالیت می پردازند . علاوه بر این بخش هایی از موسسات ملی و دانشگاههای جامع نیز به ارائه برنامه هایآموزش معلمان اقلیت های قومی مبادرت می نمایند .
آمار آموزشی www.zibaweb.com
طبق آمار بدست آمده طی سال 2001 ، تعداد مراکز تربیت معلم کشور چین بر 210 باب با تعداد 35/1میلیون دانشجو بالغ می گردد . با اصلاح کتب درسی و باز آموزی مجدد معلمین مدارس ابتدایی و متوسطه ، سطــح و سابقـه تحصیلـی معلمیـن مـدارس مذکور بصورت قابل ملاحظه ای ارتقا یافته است . طبق آمار بدست آمده تا اواخر سال 2001 ، تعداد معلمین مدارس بر 7977/5 میلیون نفر بالغ گردیده و تعداد معلمینی که از نظر دانش و سابقه تحصیلی به سطح استاندارد مورد نظر رسیده اند از 1/47 درصد طی سال 1977 به 81/96 درصد ارتقا یافته است . علاوه بر این ، تعداد معلمین مقطع سیکل اول بر 3484/3 میلیون نفر بالغ گردیده و میزان معلمینی که از نظر دانش و سابقه تحصیلی به سطح استاندارد مورد نظر رسیده اند از 8/9 درصد طی سال 1977 به 81/88 درصد ارتقا یافته است . تعداد معلمین مقطع سیکل دوم متوسطه نیز بر 840 هزار نفر بالغ گردیده و میزان معلمینی که از نظر دانش و سابقه تحصیلی به سطح استاندارد مورد نظر رسیده اند از 9/45 درصد طی سال 1977 به 71/70 درصد ارتقا یافته است .گفتنی است که ارتقا سطح دانش و سابقه تحصیلی معلمین مدارس ابتدایی و متوسطه نقش مهمی در پیشرفت آموزش و پرورش چین ایفا کرده است. طبق آمار بدست آمده طی سال2000، ازمیان425600مدرس دانشگاهی ، بالغ بر39300نفر از مدرک علمی دکتری برخوردار بوده و25900 نفر نیز در سمت دانشیاری فعالیت دارند. علاقه به شغل معلمی درمیان زنان چینی روز به روزافزایش می یابد.تعدادزنان معلم درمدارس مختلف بر000/0 27/ 5 نفر(معادل 5/48 درصدازتعدادکل معلمین) بالغ می گردد .نسبت معلمین زن کمتراز 30سال به 4/5درصد بالغ می گردد.درمدارس متوسطه ،نسبت زنان معلم کمتراز رده سنی30 سال دردوره مقدماتی متوسطه بر 8/47 درصد ودردوره تکمیلی متوسطه بر3/44 درصدبالغ می گردد.درمیان اساتید دوره آموزش عالی نیز ،نسبت اساتید زن بر 35/37 درصد بالغمی گردد.به طور کلی می توان گفت که3/49 درصد کل اساتید کمتر از رده سنی30 سال را زنان تشکیل می دهندکه بر 50 درصد کل ا ساتید مشتمل می گردد .
در دوازدهم دسامبر سال 1995، مجلس ملی به تصویب قوانین شرایط کاری معلمان مبادرت نمود. در این قانون، استاندارد های استخدامی معلمان، مدارک لازم جهت انجام فعالیت آنان و شرایط دعوت از معلمین و فارغ التحصیلان شایسته جهت تدریس در مراکز آموزش لحاظ گردیده است .
مقایسه ی تدریس درکشورهای آمریکا وایران
تدریس درآمریکا
1.مرورمطالب قبلی ؛ درس باکنترل وبررسی تکالیف یافعالیت آماده سازی شروع می شود .
2.نشان دادن چگونگی حل مساله مربوط به آن جلسه ؛بعدازبررسی تکالیف ،معلم باارائه ی چندمساله نمونه ونشان دادن چگونگی حل آنهاموضوع جدیدرامعرفی می نماید .
3.تمرین ؛ فعالیت کلاسی ارائه می شودوازدانش آموزان خواسته می شودمسائل مشابه راحل کنند .
4.تصیحیح تمرین کلاسی وارائه ی تکالیف ؛ درپایان درس، بعضی ازتمرین های کلاسی ومسائل متعدد دیگری به عنوان تکلیف ارائه می گردد.
تدریس درایران (الگوی قدیمی )
این الگوی انتقالی ونتیجه محورازسال های گذشته درمدارس ایران حاکم شده است وضعف عمده ی آن، عدم فعالیت دانش آموزان درفرایندتدریس است .
1.بررسی تکالیف وپرسش های درس قبل؛ معمولاً پس ازحضوروغیاب،تکالیف موردانتظاربررسی می شودوازچندنفرسوال می شود .
2.معرفی موضوع درس جدید؛ بانوشتن موضوع درس جدیدبرتخته سیاه، موضوع درس معرفی می شودوازدانش آموزان خواسته می شود، سکوت کنندوبه صحبت های معلم گوش نمایند .
3. بیان مفاهیم کلیدی درس؛ باروش سخنرانی ،مطالب توضیح داده می شودودرحین تدریس سعی می شوددانش آموزان باسوال وجواب هدایت شوندومطالب رایادبگیرند .
4.جمع بندی مطالب ؛ معمولاً دراین مرحله معلم خودبه جمع بندی مطالب می پردازد .
5. تمرین ؛ چندنمونه تمرین ازسوی دانش آموزان حل می شودیاازچندنفرسوال می شود .
6.ارائه ی تکلیف ؛ تکالیف مشخص می شودوازدانش آموزان خواسته می شودآنها رادرمنزل انجام دهند .
تدریس درایران (الگوی فعال )
این الگوی فعال، اکتشافی وفرایندمحورازسال 1375 باتغییربرنامه ی درسی علم پدید آمد .
1.بررسی تکالیف وپرسش ازدرس قبل .
2.معرفی موضوع درس جدید ؛ درس جدیدبانشان دادن یک فیلم یاتصویر،نقشه وآوردن وسایل آزمایشگاهی درکلاس،زمینه
سازی می شود . موضوع درس به صورت یک مساله طرح سوال اصلی ازسوی خوددانش اموزان یامعلم مطرح می شود .
3. مرحله ی کاوشگری ؛ دانش آموزان به صورت فردی یاگروهی هدایت می شوند تاابعاددرس راازطریق آزمایش ، گفتگو، مطالعه و … بررسی نمایندوباطرح راه حل های مختلف، آمادگی خودراجهت ارائه ی گزارش اعلام نمایند .
4.مرحله ی تبیین ؛ پس ازدریافت گزارش های دانش آموزان باکمک خودآنهاابعاددرس وراه حل های بیان شده تبیین می شود.
5.مرحله ی تمرین وانتقال ؛ پس ازاطمینان ازفهم دانش آموزان- ازطریق ارزشیابی مستمر … – به منظورتثبیت یادگیری ، تمرین هایی ارائه می شودتاعده ای ازدانش آموزان آن راانجام یاتوضیح دهند .
6. ارائه ی تکالیف بارویکردی تمرینی وکاوشگری ؛ پس ازاطمینان ازیادگیری دانش آموزان ، تکلیف درسی با توجه به تفاوت های فردی دردوسطح تمرینی وکاوشگری ارائه می شود .
جمع بندی
مرورمطالب قبلی بیان موضوع ومساله درس درهمه ی کشورهایکسان است .اماتفاوت درنحوه ی برخوردبامساله وفعالیت های پیرامون آن است :
درالگوی آلمانی، باطرح مساله، زمینه برای توضیحی طولانی درباره روش حل آن آماده می شود .
درژاپن، ارائع ی یک مساله ، زمینه رابرای فعالیت دانش آموزان به صورت فردی وگروهی آماده می کند .
درآمریکا، ارائه ی یک مساله زمینه ای برای نشان دادن راه حل آن است .
درایران ، طبق الگوی قدیمی ، ارائه ی یک مساله زمینه ای است برای نشان دادن راه حل ازسوی معلم . ولی طبق الگوی نوین، که تا حدی به الگوی ژاپنی شبیه است ، سعی می شودپس ازطرح مساله، زمینه ی فعالیت دانش آموزان فراهم شودتاضمن کشف راه حل، به بازآفرینی آن بپردازند .
69