تحلیل کتابخانه دلف هلند
بررسی نمای کتابخانه، موقعیت بنا
کتابخانه دانشگاه دلف در یک محوطه باز و وسیع چمن در محدوده دانشگاه دلف قرار دارد و یکی از عناصر شاخص معماری در شهر دلف هلند است. در نگاه اول از حجم کتابخانه فقط مخروط فلزی مرتفع آن دیده می شود. حتی ورودی کتابخانه هم چندان شاخص نیست. روی پوشش نهایی سقف کتابخانه، چمن رویانده شده است. چمنی که در هماهنگی با محوطه چمن اطراف، کتابخانه را در بافت جذب کرده و باعث شده که جزئی از محیط طبیعی به نظر برسد. در این کتابخانه سقف شیبدار در نمای اصلی از زمین شروع می شود و به مراجعان امکان راه رفتن روی فضای چمن بام را می دهد. نورگیری این ساختمان از طرف دیگر انجام می شود و در جبهه ورودی به جز در ورودی گشایش دیگری وجود ندارد.
همچنین در اطراف این شکل قیف مانند پنجره هایی در نظر گرفته شده است که مجددا برای استفاده از نور خورشید است
ویژگی های معماری، تحلیل پلان،
طرح جالب این کتابخانه باعث شده تا به یکی از شناخته شده ترین نمادهای دانشگاه دلفت هلند تبدیل شود. نمای یکطرف این کتابخانه سطح شیبدار پوشیده شده از چمن است که به سقف کتابخانه تبدیل شده است. و از طرف دیگر پنجره های بزرگ و نمای شیشه ای مشاهده میشود. هدف از انتخاب نمای شیشه ای, استفاده از نور طبیعی برای روشن کردن فضای داخل کتابخانه بوده است.
یکی از دیگر مشخصات چشمگیر این کتابخانه, جسم قیف مانندی است که از وسط کتابخانه به بیرون آمده است. داخل این شکل قیف مانند چهار طبقه وجود دارد که در اطراف آن میزهای مطالعه در نظر گرفته شده است. این طبقات مختلف توسط پله های دایره شکل به یکدیگر متصل شده اند..
این کتابخانه در سال ۱۹۹۷ ساخته شده است. گفته میشود کتابخانه دلفت سبزترین (از لحاظ محیط زیستی) کتابخانه جهان است.
سازه ای خاص و منحصربه فرد این کتابخانه است که به گونه ای زیبا طراحی شده است. مهم ترین این عناصر مخروط فلزی است که شاخصه این کتابخانه است و باعث می شود این کتابخانه که به خاطر طراحی خاص خودش در بافت حل شده است، نمایی ویژه داشته باشد. این مخروط خود از دو بخش بسته در قسمت پایینی و باز در نیمه بالایی تشکیل شده است و بخش بالایی آن با عناصر خطی فلزی از جمله لوله ها و کابل های فلزی طراحی شده، با دادن حالتی نیمه شفاف به این عنصر شاخص، آن را هر چه بیشتر با بافت هماهنگ کرده است. معماران با طراحی ورودی از یک جهت و نورگیری از جهت دیگر جبهه ورودی را با سایر بخش های ساختمان کاملا متمایز و متفاوت کرده اند.
این کتابخانه کار گروه طراحان مکانو (Mecanoo) است که از سال ۱۹۸۴ در شهر دلف هلند مشغول به طراحی هستند. کتابخانه دانشگاه دلف در سال ۱۹۹۷ ساخته شده و برنده جایزه ملی طراحی ساختمان های فلزی هلند در سال ۱۹۹۸ شده است. گروه طراحان مکانو در بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا هم آثار شاخصی طراحی کرده اند. کار این گروه طراحان در کتابخانه دانشگاه دلف آمیزه ای از پیشرفت های تکنولوژیک، توجه به مقیاس انسانی و نیز بازی با احجام است.بعد از وارد شدن به کتابخانه دلف، با فضایی کاملا متفاوت با معماری بیرونی آن مواجه شدم. هر چقدر که حجم معماری بیرونی به صورتی نامشخص در بافت قرار گرفته و به جز نماد شاخص خود، تقریبا در بافت ناپیداست اما داخل کتابخانه با مشخصه های کامل یک کتابخانه دانشگاهی طراحی شده است. حجمی وسیع با سقفی بلند که بخش های زیادی از آن به صورت void طراحی شده بود. دیوارها و کف کتابخانه در هماهنگی با قفسه های چوبی با همان رنگ و بافت قرار گرفته بود و باعث می شد که حواسمراجعه کنندگان پرت نشود. درواقع معماران، بازیگوشی طراحانه خود را در طراحی این کتابخانه برای فضای بیرونی نگاه داشته بودند و فضای داخلی را تا حد ممکن ساده و کاربردی طراحی کرده بودند.
سقف بلند کتابخانه مکانو در فضای داخلی، القای حس سکوت به مخاطب را آسان تر می کرد. در مواجهه با ساختمانی سرشار از کتاب، با سقف و ستون های بلند فلزی و قفسه های سرشار از کتاب، با نور طبیعی سکوت حاکم بود. کتابخانه دانشگاه دلف با حجمی خلاقانه که بخشی از محیط طبیعی به نظر می رسد تمام مشخصه های ضروری برای یک کتابخانه را در خود جای داده بود. در طراحی داخلی این کتابخانه از مصالح ارزانقیمت استفاده شده بود اما مانند سایر آثار معماران هلندی توجه ویژه به جزئیات و ظرافت کار در این ساختمان هم دیده می شد. اگر کتابخانه دانشگاه دلف، سقف چمنی و شیبدارش را نداشت و آنقدر متواضعانه در بافت سبز اطرافش جا خوش نکرده بود، نمی توانست به یک اثر معماری به یادماندنی تبدیل شود. تضاد موجود بین فروتنی این ساختمان در مواجهه با بافت اطراف از یک طرف و عنصر شاخص مخروطی آن از طرف دیگر برای من یادآوری کننده این بود که تضاد، اگر با دقت و دانسته به کار برده شود، چگونه می تواند برای ایجاد حس وحال موردنیاز طراح به کار بیاید و اثر معماری مورد طراحی را قابل توجه و شاخص کند.
منبع
http://vanaei.blog.ir/1393/08/20
https://www.arel.ir/fa/News-View-814.html