تارا فایل

تحقیق مواد و مصالح ساختمانی – پلی استایرن



بسم الله الرحمن الرحیم

مواد و مصالح ساختمانی
پلی استایرن

تاریخچه پلی استایرن:

اولین بار پلی استایرن توسط ادوارد سایمون در سال ۱۸۳۹ کشف شد که خودش نمی دانست چه مادهٔ با ارزشی کشف کرده. تهیه تجاری منومر استایرن و پلیمریزاسیون آن به سال ۱۹۳۴ بر می گردد که کمپانی "داو" توانست استایرن را از فراورده های نفتی سنتز نماید و سپس آن را پلیمریزه کند. در همان زمان مشابه این فرایند مراحل تکمیلی خود را در آلمان غربی می گذراند. تجربیات به دست آمده از این محصول در زمان جنگ جهانی دوم موجب گردید تا در سال های بعد از جنگ، پلی استایرن نه تنها به عنوان یک عایق الکتریسیته گران قیمت شناخته نشود، بلکه به عنوان یک پلاستیک گرمانرم، ارزان و با خواص خوب معرفی شود. با طی گذر زمان و با انتشار تئوری های مختلف (از جمله تئوری هرمان اشتاودینگر در سال ۱۹۲۲ در مورد پلیمر)، در نهایت شرکت BASF در ابتدای سال ۱۹۵۰ یک فرایند دو مرحله ای برای تولید فوم پلی استایرن را گسترش داد. در این فرایند مرحله اول شامل تهیه دانه های حاوی توزیع یکنواخت عامل پف زا توسط روش پلیمریزاسیون سوسپانسیونی مونومر استایرن بوده که در مرحله دوم این ماده در داخل یک قالب فرایند می گردد. سهولت تولید محصول به هر شکل و اندازه از مزایای این روش بوده که باعث توسعه آن شد. این ماده اولین بار در سال ۱۹۵۰ تولید گردید

ساختار پلی استایرن
از نظر شیمیایی، پلی استیرن یک هیدروکربن طویل زنجیر است که در آن مراکز متغیر کربنی به گروه های فنیل (نامی که به بنزن حلقه ای داده می شود) متصلند. فرمول شیمیایی پلی استایرن (n(C8H۸ می باشد؛ این ماده حاوی موله های عناصر شیمایی کربنی و هیدروژن می باشد.
ویژگی های ماده توسط جذب کوتاه مدت وان در والسی بین زنجیرهای پلیمری تعیین می شود. از آنجایی که مولکول ها هیدروکربن های بلند-زنجیری هستند که از هزاران اتم تشکیل می شوند، نیروی کششی کلی بین مولکول ها بزرگ می باشد. هنگام حرارت دادن (یا به سرعت بدشکل شدن به علت ترکیب با ویژگی های ویسکوالاستیک viscoelastic و عایق حرارتی) زنجیره ها سازگاری بیشتری بدست آورده و از کنار یکدیگر سر می خورند. این سستی بین مولکولی (در مقابل قدرت بالای بین مولکولی به علت استقامت هیدروکربنی) حالت انعطاف پذیری و کشسانی به این ماده می دهد. قابلیت سیستم برای بدشکل شدن آن در دمای بالاتر از دمای تبدیل شیشه ای اش، به پلی استرین (و بطورکلی پلیمرهای نرمش پذیر در مقابل حرارت) این امکان را می دهد تا هنگام حرارت دادن به راحتی نرم شده و به شکل های گوناکون درآید.
مواده اولیه
ماده اولیه یونولیت پروپان است و در پتروشیمی به شکل جامد در آمده یونولیت اولا نام یک شرکت در ایران است و اخیرا این ماده را تحت عنوان پلاستوم (پلی استایرن انبساطی )نام میبرند

استایرن چیست؟
استایرن یکی از انواع حلالهای آلی آروماتیک است که به وسیله دهیدروژناسیون اتیل بنزن و در طی روند کراکینگ تولید میشود. بیشتر از 90% استایرن برای تولید پلیمر پلی استایرن بکار میرود. کاربردهای عمده استایرن و پلیمرهای آن در صنایع پلاستیک سازی ، لاستیک سازی، تولید وسایل بسته بندی، اسباب بازیها، وسایل منزل ، تولید یونولیت های ساختمانی(فوم های ساختمانی) و … می باشد.
پلی استایرن از نظر بیولوژیک خنثی است و مشکل اصلی تماس با منومر استایرن است است. منومر استایرن در طی واکنشهای حرارت دهی پلیمرهای استایرن آزاد می گردد. ضمن اینکه در طی روندهای اولیه پلیمرها ورزین ها نیز احتمال مواجهه با منومر استایرن وجود دارد. استنشاق راه اصلی تماس است.
اثرات استایرن شامل: تحریک غشاهای مخاطی و چشمها، درماتیت تماسی، عوارض حاد و مزمن هم در سیستم عصبی مرکزی و هم در سیستم عصبی محیطی و بالاخره عوارض کبدی بصورت افزایش آنزیمهای کبدی و اسیدهای صفراوی در مقادیر بالا می باشد.بنابراین ارزیابی های دوره های عملکرد کبدی در کارگران صنایع در معرض پیشنهاد می شود
یونولیت (فوم پلی استایرن) چیست ؟
امروزبا مطرح شدن مباحث مربوط به بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان وهمچنین لزوم توجه به مقاومت ساختمان ها در برابر زلزله ، استفاده از فوم های سبک پلی استایرن در ساخت و ساز رو به افزایش گذاشته است.فوم های پلی استایرن، به دلیل خواصی ازجمله سبکی، عدم اشتعال وجلوگیری از گسترش آتش سوزی و عایق بودن در برابر حرارت وصدا در قالب انواع مختلف پانل های سبک ساختمانی ،از جمله ساندویچ پانل، پانل های سه بعدی، بلوک سقفی وبلوک های دیواری مورد استفاده قرار می گیرد.
یونولیت یا پلاستوفوم ماده ای است سفید رنگ و عایق رطوبت و صدا و است که اولین بار توسط آلمان نازی در جنگ جهانی دوم برای ساخت پل های شناور روی آب ساخته شد. فوم پلی استایرن یکی از فراورده های صنایع پتروشیمی بوده و شکل ظاهری آن از بلور های ریز تشکیل شده است که در مجاورت فشار و بخار منبسط می گردد به علت ساختار سلولی بسته در بلوک های پلی استایرن یونولیت مقاومت خوبی در مقابل آب داشته و نیز در مقابل فساد پذیری و رشد باکتری از خود محافظت می نماید
با توجه به خطرات اشتعال پذیری بلوکهای پلی استایرین موجود در بازار ساخت و ساز کشور و عواقب سوء ناشی از کاربرد این بلوکها و به لحاظ پیشگیری از خسارات جانی و مالی به شهروندان، پیشنهاد می شود دست اندرکاران صنعت ساخت و ساز به جز بلوکها و پلی استایرین نوعFR-EPS ، از خرید و کابرد بلوکهای پلی استایرین غیر از نوع یاد شده در ساخت و ساز سقف های تپرچه بلوک و موارد دیگر سازه ای اکیدا پرهیز کنند.

بلوک پلی استایرن یا بلوکهای سقفی پلاستوفوم ( یونولیتی) که از بهترین مواد اولیه پلی استایرن خارجی غیر قابل اشتعال و مطابق با استانداردهای داخلی و دستورالعملهای سازمان بهینه سازی مصرف سوخت و کمیته تهیه مقررات ملی ساختمان تهیه شده ، برش خورده و برای مصرف در ساختمانهای کشور آماده سازی شده است.
پلاستوفوم با دانسیته های مختلف (تا ۵۰ کیلوگرم ) در شیتهایی به ضخامت مورد نظر جهت مصارف سردخانه ای، تیغه دیوار و …
ویژگی های ورق های فومی :
جذب آب بسیار پائین
مقاومت مکانیکی بالا
مقاومت تراکم بسیار بالا
دمای پایدار
عایق حرارت وصدا و رطوبت
قابل استفاده در تمامی مناطق بخصوص شرجی و کوهستانی

انواع پلی استایرن

پلی استایرن معمولی
پلی استایرینی با نام اختصاری GPPS که جهت مصارف عمومی مورد استفاده قرار می گیرد، معمولاً بایستی دارای خواص نظیر مقاومت خوب در برابر حرارت، قدرت ضربه پذیری مناسب و سیالیت خوبی در هنگام فرایند باشد. این پلی استایرنها خواص دی الکتریکی و استحکام بالایی دارند به همین دلیل در مصارف الکتریکی کاربرد بالایی دارند. نام تجاری این محصول در بازار ایران کریستال می باشد.
موارد مصرف
برای تولید ظروف یک بارمصرف، وسایل الکترونیکی، بدنه ساعت، تلویزیون، رادیو، لوازم ورزشی، اسباب بازی، عایق برودتی دربدنه یخچال ها، فریزرها و وسایل خانگی

پلی استایرن مقاوم
این نوع پلی استایرن با نام اختصاری high-impact polystyrene) HIPS) مقاوم به ضربه است و به همین دلیل در ساخت ظروف و بدنهٔ لوازم خانگی کاربرد دارد. نام تجاری این ماده در بازار ایران هایمپک می باشد
موارد مصرف
برای تولید لوازم ورزشی، اسباب بازی، عایق برودتی دربدنه یخچال ها، فریزرها و وسایل خانگی

پلی استایرن انبساطی (یونولیت)
این نوع پلی استیرن با نام اختصاری Expanded polystyrene) EPS) نوعی پلیمر سفید رنگ که به آنها یک عامل فوم کننده اضافه شده است؛ که در ایران با نام یونولیت شناخته می شود.
موارد مصرف
برای تولید بلوک های پلاستوفوم سقفی به منظور استفاده به عنوان عایق صوتی و حرارتی در ساختمان ها و مکان های مختلف.
عایق برودتی در سردخانه ها و یخچالهای صنعتی.
ساخت انواع فوم های بسته بندی و انواع یخدان و ترموس.

ویژگیهای بلوک سبک پلاستوفوم سقفی EPS
تولید بلوکهای پلاستوفوم سقفی
بلوک سقفی جدید از مواد پلی استایرن انبساطی ساخته شده و بهترین جایگزین بلوکهای سیمانی و سفالی می باشد.
گریدهای مختلف پلی استایرن انبساطی
گریدهای یونولیت (EPS) معمولاً بر اساس اندازه ذرات و نوع پوشش سطح آنها انجام می شود. البته گریدهای خاصی از آن نظیر کندسوز شده (F) و آنتی استاتیک نیز وجود دارد.

مزایا بلوک پلی استایرن :
* کاهش مصرف تیرچه به دلیل افزایش عرض بلوک های جدید
* کاهش ضایعات مصالح ساختمانی
* حمل ونقل و نصب آسان بلوک های پلی استایرن
* افزایش مقاومت ساختمان در مقابل زلزله و موج انفجار
* ظاهر تمیزصاف، یکپارچه، بدون ترک و بدون استفاده از ضایعات در تولی محصول.
* عدم وجود فاصله مشخص ظاهری بین دانه های پلی استایرن .
* ارائه بلوک ها با تراکم واقعی و وزن دقیق متناسب با این تراکم .
* برشهای گوناگون و متفاوت و دقیق متناسب با سفارش مشتری و استانداردهای ملی.
* استفاده از مواد اولیه درجه یک کندسوز گروه D مطابق استاندارد
* امکان جایگزینی یک عدد بلوک 2/5kg پلی استایرن به جای ده عدد بلوک سفالی با وزن 120kg
* 25% صرفه جویی در هزینه فنداسیون و اسکلت با در نظر گرفتن وزن کم بلوک ها و با استفاده از فن آوری جدید جهانی
* صرفه جویی در مصرف تیرچه به علت عرض مناسب بلوک ها
* سرعت و سهولت در اجرای سقف و عدم وجود پرت و ضایعات در
* حمل و نقل به طبقات استفاده از این بلوکها مورد حمایت سازمان بهینه سازی مصرف سوخت می باشد.
* سبک بودن این بلوکها خطرات ناشی از سقوط مصالح را در زمان زلزله به حداقل می رساند.
* با توجه به نوع مواد پلی استایرن انبساطی این بلوکها بهترین عایق از نظر نفوذ رطوبت – گرما – سرما و صدا می باشد و تا 70% از اتلاف انرژی جلوگیری می کند.
* صرفه جوئی در گچ و خاک: برای اولین بار شیارهائی در سمت تحتانی بلوک مذکور ایجاد شده و در قسمت زیر سقف قرار می گیرد.
* صرفه جوئی در آهن آلات در هر متر مربع ۲۲٪ کاهش می یابد.
* ضربه پذیر
* کاهش ۱۵ تن وزن در هر ۱۰۰ متر مربع
* صرفه جوئی در تیرهای بتنی سقف می شود به طوری که می توان فاصله محور تیرچه بتنی را از ۵۰ سانت به حداقل ۶۰ سانت تغییر داد
* محصولات قابل بازیافت هستند.
* امکان رشد کپک و قرچ در آنها وجود ندارد.
* پایدار بودن

معایب بلوک پلی استایرن :
* از نظر شکست مکانیکی ترد
* ضعف آن در برار حلال ها و برخی چسب ها و رنگ ها
* ضعف در برابر سوخت ها
* دوام پایین در برابر شرایط محیطی خارجی
* قرار گرفتن در معرض نور آفتاب باعث آسیب رسیدن و تغییر رنگ پلی استایرن می شود.
* حلال ها باعث آسیب رسیدن به فوم پلی استایرن خواهد شد.
* درجه حرارت بالا(بالاتر از 250 درجه فارنهایت) باعث ذوب شدن فوم پلی استایرن می شود.
* پلی استایرن قابل اشتعال است.

دود، گاز سمی، ساختمان های جدید
موادی که از پلی استایرین تولید می شود از نظر پایداری در برابر حریق بسیار ضعیف است. سرعت پیشروی حریق در بلوک های پلی استایرین بسیار زیاد است و با توجه به اینکه ماده جامدی که به عنوان مصالح ساختمانی استفاده می شود باید پایداری شکلی در برابر حرارت داشته باشد، اما پلی استایرین در برابر حرارت، سریع به شکل سیال در می آید.
در ساختمان باید محصولاتی به عنوان مصالح ساختمانی استفاده شود که در اثر سوختن خطرناک نباشند، این در حالی است که دود و گاز سمی متصاعد شده از سوختن پلی استایرین بسیار بالاست.
در حال حاضر اکثر ساختمان هایی که با این نوع بلوک های سقفی ساخته شده اند، ناایمن هستند .

پلی استایرین انبساطی(Expanded poly styrene) یا همان یونولیت با توجه به فرآیند تولید و ماهیت پلی استایرین از پلیمرهای بسیار قابل اشتعال بوده که از سرعت سوخت بالاو شاخص اکسیژن 1/0 برخوردار است به همین دلیل در مقادیر اکسیژن کمتر از هوا نیز به راحتی می سوزد.
اما تحقیقات نشان داده استفاده از مواد دیرسوزکننده(Flame retardant) در فرآیند تولید پلی استایرین توانسته بلوک پلی استایرین را به ماده ای کندسوز و خود خاموش شونده تبدیل کند.استفاده از پلی استایرین آغشته به مواد دیرسوزکننده (FR-EPS) فقط در قسمت های دکوراسیون ساختمان مجاز است و استفاده از آن ها برای کاربرد در سازه های ساختمان (بلوک های پرکننده فضای میان تیرچه های سقف) مجاز نیست.
بلوک های یونولیتی "پلی استایرن" مدتی است که برای ساختمان سازی در تهران و در آپارتمان های بلند به دلیل سبکی و کم هزینه بودن مورد استقبال انبوه سازان (بساز بفروش های سابق) قرار گرفته است. این بلوک ها در دو نوع "قابل اشتعال" و "غیر قابل اشتعال" در بازار عرضه می شوند.
وزن هر قطعه بلوک سیمانی که در ساختمان سازی به کار می رود، ۱۵ کیلوگرم است، در حالی که وزن بلوک های یونولیتی بسیار ناچیز است و تا اندازه بسیار زیادی موجب پایین آوردن وزن ساختمان می شود.
با وجود پوشش نسوزی که زیر و روی این بلوک را محصور کرده است، در صورت آتش سوزی در ساختمان، این بلوک ها تنها تا ۲۰ دقیقه تاب مقاومت در برابر حرارت را دارند. ایمنی اماکن مسکونی در برابر حریق و حادثه از جمله مواردی است که باید از نظر ایمنی شهری مورد توجه قرار گیرد. در ایمنی یک ساختمان موارد زیادی نقش دارد که می توان به مصالح به کار رفته در آن به عنوان یکی از مهم ترین موارد اشاره کرد.

معاون امور عملیاتی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی تهران در این باره می گوید: بسیاری از مهندسین معمار بلوک های یونولیتی "پلی استایرن" را به خاطر مقاوم بودن در برابر زلزله، عایق بندی و افت صدا در ساختمان سازی به کار می برند و این یونولیت ها به دلیل کم حجم بودن و هزینه پایین در قسمت های مختلف ساختمان و به خصوص در کف سقف ها به کار برده می شوند. ولی مواد شیمیایی به کار رفته در این بلوک ها غیر استاندارد و بسیار زیان آور است. همچنین انبار و نگهداری این مواد به دلیل واکنش هایی که ممکن است داشته باشند، بسیار خطرناک است و تاکنون شاهد مواردی از حریق انبار این بلوک ها بوده ایم.
جالب اینکه این بلوک ها برخلاف تصور و ذهنیت برخی از کارشناسان، به دلیل یکپارچه نبودن در برابر ضربه کوبه ای اثرات مثبت ندارند و بر عکس در تقویت صدا اثرگذار خوبی هستند

مسئول گروه کارشناسان صوت مرکز تحقیقات وزارت مسکن در خصوص کاربرد بلوک های یونولیتی "پلی استایرن" در ساختمان با انگیزه کاهش و افت صدا می گوید: این بلوک ها نمی توانند تاثیری در کاهش صدا داشته باشند اگر چه در ساخت این بلوک ها یونولیت به کار رفته است ولی تنها به این دلیل نمی تواند عایق صوت باشد و شاهدیم که به راحتی صدا را از خود عبور می دهند. برای کاهش صوت به چگالی نیاز است و بلوک های سیمانی از چگالی بالایی برخوردار هستند. یونولیت جاذب صوتی بهتری نسبت به بتون است و عایق صوت برتری محسوب نمی شود و به همین دلیل یونولیت به تنهایی تاثیری در افت صوت ندارد.
به گفته کارشناسان تنها در صورتی که بین دیوار دو جداره یونولیت به کار رود، افت صوتی افزایش می یابد. همچنین عایق های حرارتی هم به تنهایی عایق صوت نیستند و در صورتی که داخل سیستم قرار بگیرند، می توانند موجب کاهش صوت شوند.
مشخصات پلی استایرن
– بلوک های سقفی پلی استایرن در سیستم سقف تیرچه بلوک باید حتماً دارای کپی پروانه کاربرد علامت استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران و یا دارای گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات ر اه، مسکن و شهر سازی باشند. بلوک های دارای گواهینامه فنی و یا پروانه کاربرد علامت استاندارد باید دارای مهر کارخانه باشند، بنابراین مهندسین ناظر برای اطمینان از این موضوع می توانند فاکتور خرید، کپی گواهینامه فنی تولیدکننده و یا کپی پروانه کاربرد علامت استاندارد و وجود مهر کارخانه روی تمام بلوک ها را کنترل نمایند.
نمونه ای از بلوک های دارای گواهینامه فنی مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن با نشان استاندارد

1- ناظرین و مجریان می باید حتماً کپی پروانه کاربرد علامت استاندارد را ضمیمه گزارش مرحله ای سقف کرده و تحویل شهرداری نمایند.
2-1 لیست کارخانه های دارای پروانه استاندارد در سایت سازمان نظام مهندسی ساختمان ، اداره استاندارد و شهرداری موجود می باشد.
3- با مطالعه جزوه آموزشی آسیب شناسی و نکات اجرایی بلوک های پلی استایرن چاپ سازمان نظام مهندسی ساختمان و سایر جزوات آموزشی چاپ شده توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با چگونگی روش های صحیح اجرای این بلوک ها آشنا گردید.

یک نمونه جزئیات اجرایی قابل قبول برای اجرای اندود زیر بلوک سقفی پلی استایرن(حداکثر فواصل مفتول ها برای اتصالرابیتس به تیرچه 15 سانتی متر باشد.)
برای حفاظت از بلوک سقفی پلی استایرن و جلوگیری از برخورد مستقیم هرگونه حریق احتمالی با بلوک، لازم است تمام سطح نمایان بلوک های پلی استایرن در زیر سقف به وسیله پوشش مناسب محافظت شود. این پوشش باید به تیرها و تیرچه ها متصل و مهار گردد.

اجرای غلط واستفاده از لوله غیر استاندارد برق شرایط را برای اتش سوزی مهیا می کند
5- بایستی هرگونه ماده یا وسیله را که می تواند ایجاد حریق و آتش سوزی کند، از اطراف بلوک های پلی استایرن دور نمود.

6- از آنجایی که دیوارهای بین واحدهای مستقل (مانند دیوار بین آپارتمان های مسکونی یا واحدهای تجاری، اداری مستقل و غیره) در هر ساختمان باید دارای مقاومت در برابر آتش باشند، در این محل ها باید بلوک های پلی استایرن قطع شده و دیوارها تا زیر سقف سازه ای (یعنی زیر تیرچه یا بتن) امتداد داشته باشند یا به طور مناسب از مصالح حریق بند استفاده شود.

برداشتن بلوک پلی استایرن و اتصال دیوار به سقف (روش صحیح)
7- بر روی بلوک های تولیدی کارخانه موارد ذیل می باید حک یا درج شده باشد.
– تاریخ تولید
– طبقه واکنش در برابر آتش
– علامت استاندارد
– نوع بلوک (sd)
– ابعاد اسمی
– در حال حاضر حداقل دانسیته مورد قبول اداره کل استاندارد 12 کیلوگرم بر متر مکعب باشد.

بلوک های پلی استایرن ( فوم سقفی ) مشخصات
عرض بلوک از 50 تا 70 سانتیمتر
طول بلوک از 1 تا 2 متر
ارتفاع از 10 تا 30 سانتیمتر
چگالی از 12 کیلوگرم بر متر مکعب تا 30کیلوگرم بر متر مکعب
قطر میلگرد زیگزاگ از 4 تا 6 میلیمتر
مجتمع های مربوطه در ایران
در پتروشیمی تبریز محصولات به صورت گریدهای مختلف تولید می شود. در پتروشیمی بانیارگنبد نیز محصولات درگریدهای F-1000,F-2000,F-3000 و پترومل در گریدهای F50. F100. F150. F250. F350. F22. F16 تولید می شود.

موارد فنی به کارگیری سبک ترین ماده ساختمانی

استاندارد ملی بلوک های سقفی پلی استایرن به شماره ۱۱۱۰۸ تصویب شد.
موسسه استاندارد به عنوان نهاد مرجع و قانونی در کنترل کیفی کالاها و خدمات، شرایط تازه ای برای تولید و مصرف یونولیت های سفیدرنگ ساختمان در نظر گرفته که اگرچه تولید این ماده سبک ساختمانی را اندکی با مشکل روبه رو می کند، اما اجرای آن ایمنی در ساختمان را افزایش می دهد.

طی دو سال اخیر کاربرد یونولیت در سقف ساختمان ها با رشد قابل توجهی همراه بوده، هزینه پایین و زمان کم برای احداث طبقات، انگیزه اصلی سازندگان در جایگزین کردن این ماده در برابر آجرهای سفالی عنوان می شود. این در حالی است که تاکنون استاندارد مشخص برای این ماده ساختمانی وجود نداشت .
اما از سال آینده کلیه تولیدکنندگان بلوک های سقفی پلی استایرن موظف می شوند تحت ضوابط استاندارد این محصول سبک ساختمانی را تولید کنند. همچنین مصرف یونولیت های ساختمانی فاقد علامت استاندارد نیز ممنوع خواهد بود
آنچه موسسه استاندارد برای تولید و شرایط استفاده از یونولیت های ساختمانی اجبار کرده، خطرات احتمالی استفاده از آنها را در ساختمان تا حدممکن کاهش می دهد.

به گزارش دنیای اقتصاد بر اساس مصوبه موسسه استاندارد از بلوک سقفی پلی استایرن نباید به عنوان ماده ای که مقاومت ساختمان را برعهده دارد، استفاده شود. بلکه از بلوک سقفی باید به عنوان قالب ماندگار که پس از اجرا در سقف باقی می ماند برای قالب بندی در جان انواع تیرهای T شکل و همچنین قالب زیرین در بتن ریزی درجا استفاده شود. مقاومت بلوک ها در محاسبات مقاومت سقف منظور نشده و تنها به عنوان قالب های ماندگار و مصالح پرکننده محسوب می شوند. با این وجود بلوک ها باید قادر به تحمل ضربه های ناشی از حمل و نقل متعارف و نیروهای ناشی از عبور و مرور در زمان بتن ریزی باشند. این بلوک ها به دو شکل، دارای شیار و بدون شیار در قسمت زیرین تولید می شوند. موسسه استاندارد تاکید کرده، فرآورده های پلی استایرن منبسط شده مورد استفاده در ساختمان باید از نظر رفتار واکنش در برابر آتش، از نوع کندسوز شده (خود خاموش شو) باشد و چنانچه 15 ثانیه در معرض آتش قرار بگیرد، میزان پیش روی شعله در مدت 20 ثانیه کمتر از 150 میلی متر باشد. روی تمام صفحات و بلوک های تولیدی باید نام یا علامت تجاری تولیدکننده، تاریخ تولید، نوع و ابعاد اسمی قید شده باشد. در متن استاندارد ملی بلوک های سقفی پلی استایرن، موارد فنی نحوه کار گذاشتن این بلوک ها در سقف طبقات قید شده است. از جمله اینکه برای حفاظت از بلوک سقفی پلی استایرن و جلوگیری از برخورد مستقیم هرگونه حریق احتمالی با بلوک لازم است تا زیرسقف به وسیله پوشش مناسب محافظت شود. پوشش باید به تیرها و تیرچه ها متصل و مهار شود. اتصال مستقیم به بلوک پلی استایرن (مانند گچ کاری مستقیم بر روی بلوک بدون استفاده از اتصالات مکانیکی) به تنهایی قابل قبول نیست.
همچنین اتصال مستقیم اندود به بلوک با هر شکل هندسی (اعم از معمولی یا دارای انواع شیار) به تنهایی و بدون استفاده از اتصالات مکانیکی به هیچ وجه مجاز نبوده و ضرورتا باید از اتصالات مکانیکی مهار شده به تیرها و تیرچه ها (نظیر سامانه راپیتس) استفاده شود، بنابراین تولیدکنندگان موظف هستند از ارائه هر گونه اطلاعات شفاهی یا کتبی به مصرف کنندگان که مغایر با این موضوع باشد، خودداری کنند.
از آن جایی که دیواره های بین واحدهای مستقل (مانند دیوار بین آپارتمان های مسکونی یا واحدهای تجاری، اداری مستقل و…) در هر ساختمان باید دارای مقاومت در برابر آتش باشند. این دیوارها باید از لایه بلوک های پلی استایرن عبور کرده و تا سقف سازه ای (یعنی زیر تیرچه یا بتن) امتداد داشته باشند، یا به طور مناسب از مصالح حریق بند استفاده شود، به گونه ای که بلوک های پلی استایرن در این قسمت بین دو فضای مجاور پیوستگی نداشته باشند و از گسترش هرگونه حریق احتمالی بین دو فضایی که به وسیله دیوار مقاوم در برابر آتش از یکدیگر جدا شده اند، جلوگیری شود

براساس این گزارش بلوک های پلی استایرن منبسط شده در محل کارگاه ساختمانی باید به دور از هرگونه مواد قابل اشتعال (نظیر رنگ ها، حلال ها یا زباله های قابل اشتعال) نگهداری شوند. محل نگه داری باید به گونه ای باشد که از احتمال ریزش یا تماس براده های داغ یا جرقه های ناشی از جوشکاری یا هرکاری یا هرگونه شی داغ دیگر با بلوک ها در کارگاه ساختمانی پیشگیری شود. محل انبار اصلی بلوک ها حتی الامکان باید به دور از محل عملیات ساختمانی باشد تا از سرایت هر گونه شعله یا حریق احتمالی به محل انبار اصلی جلوگیری شود.

توصیه می شود که از انبار کردن بلوک ها به حجم بیش از 60متر مکعب خودداری شود. در صورت نیاز به انبار کردن مقادیر بیش از60متر مکعب بلوک ها به قسمت های با حجم حداکثر 60 متر مکعب تقسیم شده و بین هر دو قسمت حداقل 20 متر فاصله وجود داشته باشد.
همچنین کلیه کارگران و کارکنان باید نسبت به عدم استفاده از هرگونه شعله و نیز عدم استعمال سیگار در مجاورت محل نگهداری بلوک ها توجیه شوند و استفاده از تابلوی استعمال دخانیات ممنوع در مجاورت محل نگهداری بلوک ها الزامی است، تعدادی کپسول آتش نشانی نیز در نزدیکی محل نگهداری بلوک ها باید پیش بینی شود

پلی استایرن انبساطی (EPS)
پلی استایرن انبساطی پلی استایرن ضد آتش می باشد گرانولی سبک و سفید رنگ است. این ماده اولین بار در سال ١٩٥٠ تولید گردید. انبساط این محصول در اثر وجود مقداری گاز پنتان است که به صورت حل نشده در هنگام تولید در داخل آن محبوس می شود. این گاز در اثر حرارت ناشی از بخار آب از داخل دانه های پلی استایرن خارج شده و باعث انبساط آن می گردد. در اثر خروج این گاز حجم دانه های پلی استایرن تا ٤٠ برابر اندازه اولیه آنها افزایش می یابد. بعد از عملیات انبساط، دانه های منبسط شده بر حسب نوع کاربرد قالب گیری می شوند.
پلی استایرن انبساطی محصولی است که برای محیط زیست و انسان مشکلی ایجاد نمی کند. عدم آسیب رسانی به محیط زیست در تمام مراحل ساخت، کاربرد و بازیافت یا دور ریزی این محصول به چشم می خورد. فوم پلی استایرن ضد آتش در واقع پلی استایرن مقاوم در برابر آتش می باشد.
شرکت BASF در ابتدای سال ١٩٥٠ یک فرآیند دو مرحله ای برای تولید فوم پلی استایرن را گسترش داد. در این فرآیند مرحله اول شامل تهیه دانه های حاوی توزیع یکنواخت عامل پف زا توسط روش پلیمریزاسیون سوسپانسیونی مونومر استایرن بوده که در مرحله دوم این ماده در داخل یک قالب فرآیند می گردد. سهولت تولید محصول به هر شکل و اندازه از مزایای این روش بوده که باعث توسعه آن شد. با معرفی فوم پلی استایرن به بازار و کاربردهای آن در صنعت ساختمان و سایر صنایع، این فوم جایگاه خود را در این صنعت یافته است.

ویژگیهای فو م پلی استایرن ضد آتش

ضد حریق
عایق حرارتی خوب
خواص مکانیکی ایده ال (مقاومت در برابر فشار و میرا نمودن شوک وارده)
غیر حساس بودن به آب
توانایی قالبگیری و برش در اشکال مختلف
امکان بازیافت
هزینه کم به ازای واحد حجم
بالا بودن نسبت سفتی به وزن به طوری که قطعات ساخته شده دارای وزن کم و استحکام خوب
هستند.
دانسیته پایین
چگونگی عملکرد این فوم در برابر آتش را نشان می دهد.

فوم پلی استایرن ضد آتش، این حسن را دارد که آتش را پخش نمیکند و با دور شدن شعله مستقیم از آن، خیلی زود خاموش می شود. به عبارتی، اگر شما با یک فندک به مدت ٢٠ الی ٣٠ ثانیه در زیر آن یک شعله روشن کنید، هیچ دود غلیظی و سیاهی از آن بلند نمی شود و همچنین با خاموش شدن شعله فندک، شعله ای باقی نمی ماند.
از دیگر مزایای استفاده از این بلوک های جدید، پایداری آنها در مقابل زلزله است زیرا به دلیل کاستن بار
مرده در مقابل زلزله پایداری بیشتری دارد و خرد نمی شود.
شکل2 نحوه اتصال محصولات ساخته شده از فوم پلی استایرن ضد آتش را نشان می دهد.

موارد مصرف و کاربرد

بیش از ٥٠ سال است که پلی استایرن انبساطی در بسیاری از کاربردهای بسته بندی جای خود را باز کرده است. علاوه بر آن، این محصول در ساخت عایقهای حرارتی برای ساختمانها، سردخانهها، تونل های انجماد و کانتینرهای حمل مواد به کار برده می شود. اغلب تولید کننده ها در صنایع مختلف برای عرضه محصولات تولیدی خود نیاز به بسته بندی دقیق دارند تا در هنگام حمل و نقل و عرضه محصول خود از آسیب رسیدن به آنها جلوگیری کنند. ویژگی هایی نظیر وزن پایین، مقاومت ابعادی و حرارتی، پایداری در برابر رطوبت، ضربه گیری خوب و قالب پذیری عالی پلی استایرن انبساطی در بسته بندی و محافظت از قطعات حساس الکترونیکی نقش بسیار مهمی داشته است. علاوه بر این، پایداری در برابر رطوبت و نیز عدم فسادپذیری پلی استایرن انبساطی، این محصول را در بسته بندی مواد دارویی و غذایی شاخص ساخته است از دیگر موارد کاربرد این محصول. استفاده از آن در عایق کاری است.

مقاومت خوب حرارتی و نیز عدم فساد آن در طول زمان باعث استفاده از این ماده در عایق کاری سردخانه ها شده است. البته در سال های اخیر بلوک های پلی استایرن جایگزین سفال در دیوار منازل و ساختمانها شده است که این امر باعث کاهش هزینه نیروی انسانی، کاهش مصرف سایر تجهیزات، صرفه جویی در حجم و هزینه بتن، صرفه جویی در هزینه اسکلت و فونداسیون و صرفه جویی در هزینه کلی اجرای سقف شده است.
اما به طور کلی دانه های پلی استایرن انبساطی به عنوان یک محصول نهایی به بازار عرضه می شود که پس از آن توسط کارگاههای مصرف کننده بدون انجام هی چگونه واکنش شیمیایی تبدیل به انواع قطعات و پلی استایرن می شود که این مواد بر حسب دانسیته و شکل و اندازه در زمینه بسته بندی و یا عایق کاری به کار برده می شود

فوم پلی استایرن ضد آتش در ساخت سازه های پیش ساخته (تریدی پانلها) و نیز در صنایع ریخته گری و قالب سازی استفاده می شود. در صنایع ریخته گری از این فوم ها به عنوان قالب استفاده می شود که مواد مذاب داخل آن ریخته می شود و بعد از آن در اثر حرارت پلی استایرن از بین می رود و قطعه با همان شکل حاصل می شود.
اصلی ترین کاربرد فوم پلی استایرن ضد آتش که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته است عبارت از استفاده از این فوم در ساخت و ساز و استفاده از آن خصوصا در دیوار ساختمانها می باشد.
بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول
فوم پلی استایرن ضد آتش از جمله پلیمرهایی است که به دلیل داشتن خواص انبساطی، ویژگی های خوب حرارتی و صوتی موارد کاربرد خاصی دارد. رشد مصرف این فوم در جهان در سالهای اخیر نشان از اهمیت کاربرد و نیز ایجاد زمینه های مصرف جدید برای این محصول دارد.

در سالهای اخیر زمینه کاربرد جدیدی برای فوم پلی استایرن ضد آتش در کشور معرفی شده است و آن کاربرد این محصول در ساختمان سازی و خصوصا کاربرد آن در دیوار ساختمانها است. البته قدمت مصرف فوم پلی استایرن ضد آتش در این زمینه در اروپا به بیش از ٣٠ سال پیش می رسد. فوم پلی استایرن ضد آتش بهترین جایگزین برای سفالها و رابیس مورد استفاده در دیوارها و گچبریهای تزئیناتی می باشد. البته در حال حاضر کاربرد پلی استایرن انبساطی به جای این مواد در کشور جایگاه خاص خود را پیدا نکرده است و دلیل این امر آنست که گرید تولیدی پتروشیمی تبریز از نوع ضد آتش نیست و لذا مصرف آن هنوز بطور کامل از طرف مراجع ذیل تائید نشده است

پانل محافظ پلی استایرن سقفی MPS
حسب مقررات سازمان راه، مسکن و شهرسازی و مقررات نشریه 543 در کلیه سقف هایی که از بلوک پلی استایرن (فوم) استفاده می گردد، برای حفاظت از بلوک پلی استایرن (فوم) و جلوگیری از برخورد مستقیم هرگونه حریق احتمالی با بلوک، لازم است تا زیر سقف به وسیله پوشش مناسب محافظت شود که به عنوان نمونه، سقف کاذب (شبکه میلگردی + رابیتس و گچ وخاک) اجرا گردد.
این نوع سقف کاذب باید به تنهایی و بدون استفاده از اتصالات مکانیکی به بلوک فوم، ایستایی لازم را داشته باشد.
جهت رعایت مفاد مذکور در خصوص سپر دفاعی پلی استایرن سقفی و تسهیل در تولید و اجرای سقف کاذب با در نظر گرفتن وجه اقتصادی و تقلیل ارزبری، MPS با مزایای مشروح ارائه می گردد.
پانلی است به ضخامت 12میلیمتر که از عناصر معدنی و صنعتی با سیمان پرتلند 2/5 میلیمتری به ابعاد 50×25 cm 525 مسلح به مش با میلگرد به وزن حدود 3/5کیلوگرم برای تیرچه خرپایی و 66×52 cm به وزن حدود 4و نیم کیلوگرم برای تیرچه با جان باز (تیرچه کرمیت) تولید میگردد و جهت سپر دفاعی پلی استایرن سقفی در برابر حریق احتمالی بکار برده می شود. در این نوع اجرا، ضخامت بلوک پلی استایرن (فوم) از 25 cm به 20 cmو تقلیل می یابد 12 Kg/m3 به 9 Kg/m3 چگالی آن از.

خصوصیات فیزیکی
• چگالی پلی استایرن می تواند از 10 تا 50 کیلو گرم بر متر مکعب متغیر باشد.
• پلی استایرن پر نشده آمورف (ساختاری بی نظم) است و ظاهری شیشه ای و درخشان دارد. این پلیمر هم چنین به نام استایرن کریستالی شناخته می شود.

• یکی از ویژگی های مهم پلی استایرن اکسترود شده (حجم داده شده) توانایی شناور ماندن آن روی آب است. به این ترتیب این ماده انتخاب مناسبی برای ساخت تخته های شناور است. اگر تا کنون به استخر شنا رفته و تخته های رنگارنگ شنا را دیده باشید، منظور ما را به خوبی متوجه شده اید.
• ویسکوزیته ی (گران رَوی) پلی استایرن، همانند تمامی سیالات غیر نیوتونی دیگر به نرخ کرنش بستگی دارد (کرنش در اصطلاح فیزیک به تغییر در طول جسم جامد در هر جهت نسبت به طول آن جسم در همان جهت که در اثر اعمال نیرو پدید می آید گفته می شود). گران رَوی آن عبارت است از نسبت فشار کرنشی به نرخ کرنش.

هدف کلی پلی استایرن(GPPS)، با مقادیر تعیین شده برای خواص فیزیکی آن تعریف می شود. این مقادیر را در زیر مشاهده می کنید.
خواص فیزیکی
ویژگی
واحد
مقدار
وزن مخصوص
g/cm3
1.03 تا 1.06
چگالی ظاهری
g/cm3
0.60 تا 0.65
جذب آب
٪
0.03 تا 0.10

خواص فیزیکی پلی استایرن، از وجود پیوندهای ضعیف واندرولس میان زنجیره های پلیمر نشات می گیرند. با افزایش دما، این پیوندها به مراتب ضعیف تر شده و زنجیره ها به روی یک دیگر می لغزند. به این دلیل است که پلی استایرن در دمای بالاتر از انتقال شیشه ای اش، بسیار الاستیک و نرم می شود.
خصوصیات مکانیکی
خواص مکانیکی یک پلیمر شامل مقاومت، استحکام کششی، مدول ها، استحکام ضربه و استحکام فشاری آن است. اشکال کریستالی پلیمر پلی استایرن استحکام ضربه ای کمی دارند. پلیمرهای پلی استایرن، در معرض نور آفتاب به علت اکسیداسیون نوری تخریب می شوند چرا که خواص مکانیکی آن ها تحت تاثیر قرار می گیرد. جدول زیر مقادیر خواص فیزیکی پلی استایرن عمومی (GPPS) را نشان می دهد.
مشخصات مکانیکی
مشخصه
واحد
مقدار
مدول های کششی یا مدول یانگ (الاستیسیته)
مگا پاسکال
3000-3600

استحکام کششی
مگاپاسکال
30-60
تغییر شکل کششی
%
1.0 تا 5.0
مدول کرنشی
مگا پاسکال
1400
استحکام خمشی
مگا پاسکال
76
مدول خمشی
مگا پاسکال
3200

خواص بصری
GPPS شفاف است در حالی که پلی استایرنِ مقاوم به ضربه (HIPS) (کوپلمیری که از افزودن لاستیک به پلی استایران به هنگام پلیمریزاسیون تشکیل شده) مات می باشد. با این حال HIPS ظاهری براق دارد که میزان براق بودن آن با در صد باز تاب نور از سطح پلیمر اندازه گیری می شود. آن چه که در جدول زیر آمده مقادیر مشخصات بصری پلی استایرن معمولی است.
مشخصات بصری
مشخصه
واحد
مقدار
ضریب شکست

1.58 تا 1.59
پراکنش
٪
88 تا 90
میزان ماتی
٪
0.10 تا 1.1
خواص حرارتی
خواص حرارتی به ویژگی هایی گفته می شود که ماده به هنگام قرار گرفتن در معرض گرما از خود نشان می دهد. از این دست می توان دمای اعوجاج گرمایی، دمای انتقال شیشه ای، رسانایی گرمایی و غیره را نام برد. پلی استایرن، ماده ی ترمو پلاستیک سختی است (با افزایش دما بدون تغییر شیمیایی ذوب می شود) که در دمای معمولی به شکل جامد یا شیشه ای است. اما هنگامی که به میزان بیش از دمای انتقال شیشه ای اش گرم می شود، به حالت مایع تبدیل شده و جاری می شود؛ در این حالت می توان آن را برای قالب گیری یا اکستروژن استفاده نمود. با سرد کردن دو باره، ماده جامد می شود. از این ویژگی پلی استایرن برای ریخته گری آن در قالب با جزئیات دقیق استفاده می شود. مقادیری که در جدول زیر آمده خواص حرارتی پلی استایرن طبیعی است.
خواص حرارتی
مشخصه
واحد
مقدار
دمای انتقال شیشه ای
درجه c
100
ظرفیت گرمایی ویژه
J/Kg-K
1250
هدایت گرمایی
W/m-K
0.14
انبساط حرارتی (25 تا 100 درجه c )
μm/m-K
120
دمای نرم شدگی ویکت
درجه c
100
خواص الکتریکی
خواص الکتریکی ویژگی هایی هستند که پاسخ ماده را به یک میدان الکتریکی تعیین می کنند. در جدول زیر مقادیر این خواص را برای پلی استایرن معمولی مشاهده می کنید.
خواص الکتریکی
مشخصه
واحد
مقدار
قدرت دی الکتریک
MV/m
20
ثابت دی الکتریک
(در1MHz )
2.5
مقاومتالکتریکی حجمی
ohm-cm
>1016
مقاومت قوس الکتریکی
sec
70

خواص شیمیایی
پلی استایرن از نظر شیمیایی بی اثر بوده و با بسیاری از مواد واکنش نشان نمی دهد.
این ماده در برخی از حلال های آلی حل می شود. پلی استایرن در حلال هایی که حاوی استن هستند، مانند اغلب اسپری های رنگ آئروسل و چسب های ساینو اکریلات حل می شود.

دلیل اصلی ثبات شیمیایی پلی استایرن تبدیل اتصالات دوگانه ی کربن – کربن به پیوندهای واحدی است که واکنش پذیری کم تری دارند. بسیاری از خواص شیمیایی پلی استایرن در نتیجه ی خواص منحصر به فرد عنصر کربن است.
پلی استایرن به شدت اشتعال زا بوده و با شعله ای به رنگ زرد نارنجی می سوزد. این ماده طی سوختن همانند تمامی هیدرو کربن های آروماتیک، ذرات کربن یا دوده تولید می کند. در اکسیداسیون کامل پلی استایرن، تنها دی اکسید کربن و بخار آب تولید می شود.
اشکال دیگر پلی استایرن
پلی استایرن پر نشده، به نام پلی استایرن کریستالی (ps) یا پلی استایرن معمولی (GPPS) نیز شناخته شده است. با این حال به علت ترد و شکنندگی پلی استایرن کریستالی، پلیمرهای دیگری به آن افزوده می شود تا استحکامش بهبود یابد؛ در نتیجه ی این کار کوپلیمر تشکیل می شود. این کوپلمیر، پلی استایرن با مقاومت بالا است (HIPS) که با افزودن لاستیک پلی بوتادین به پلی استایرن در طی فرآیند پلیمریزاسیون، تولید می شود. HIPS سخت تر از پلی استایرن پر نشده بوده و در مقایسه مقاومت بیش تری در برابر ضربه دارد

پلی استایرن انواع مختلفی دارد. پلی استایرن اکسترود شده (XPS) یکی از انواع این پلیمر است که استحکام کششی و انعطاف پذیری مناسبی دارد. این ماده عموماً به نام استایروفوم شناخته می شود. شکل رایج دیگر پلی استایرن، نوع انبساط یافته ی آن است (EPS). پلی استایرن انبساطی و استایروفوم هر دو از مواد یک سانی ساخته شده اند اما با یک دیگر تفاوت دارند. استایروفوم نسبت به پلی استایرن انبساطی چگالی بالاتری داشته و میان سلول های این ماده گذرگاه هوا وجود ندارد. تراکم بالاتر باعث می شود که استایروفوم سخت تر و مستحکم تر باشد. هم چنین استایروفوم ضد آب و عایق حرارتی مناسبی است.
موارد استفاده
پلی استایرن اولین بار در آلمان و در سال 1930، توسط آی جی فاربن تولید شد. این ماده از آن زمان تا کنون راهی طولانی را پشت سر گذاشته و امروزه بعد از پلی اتیلن یکی از پر مصرف ترین پلیمر های جهان به شمار می رود. یکی از دلایل اصلی پر کار برد بودن این پلیمر، خواص گرما نرمی (ترمو پلاستیسیتی) آن است. مزیت این گونه مواد این است که به راحتی می توان با قالب گیری آن ها، محصولات کار آمدی تولید کرد. هم چنین به علت شفافیت این ماده، می توان از رنگ های مختلف در ترکیب آن استفاده نمود. این رنگ ها در حالت مایع ماده به آن افزوده می شوند. یکی از موارد اصلی کار برد پلی استایرن، تولید فوم پلی استایرن برای بسته بندی اشیاء قبل از حمل و نقل است. هم چنین در تولید انواع ظروف و کارد و چنگال یک بار مصرف از این ماده استفاده می شود. این پلیمر در تولید تجهیزات پزشکی و دارویی نیز به کار گرفته می شود
.
پلی استایرن در بازار به شکل های گلوله ای و ورقی یافت می شود. پلی استایرن اکسترود شده (XPS) خاصیت عایق دارد و در ساخت لوازم خانگی و اسباب بازی به کار گرفته می شود. پلی استایرن محصولی سمّی نبوده و مورد تایید سازمان FDA برای استفاده در تولید ظروف غذا می باشد. با این حال مانند تمامی انواع پلاستیک ها، در محیط زیست قابل تجزیه نیست؛ اما به راحتی می توان این ماده را بازیافت نمود

جدول مواد پلی استایرن (GPPS، HIPS، SAN و ABS)

گروه پلیمری
گرید
کاربرد
تولید کننده
توضیحات

پلی استایرن معمولی (GPPS)
1540

تبریز
کریستال

پلی استایرن مقاوم (HIPS)
7240

تبریز
هایمپک

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
SD 0150

تبریز

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
10415

گلپایگان-قائد بصیر

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
N50

گلپایگان-قائد بصیر

پلی استایرن معمولی (GPPS)
کریستال طه

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
10417

گلپایگان-قائد بصیر

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
N70

گلپایگان-قائد بصیر

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
N80

گلپایگان-قائد بصیر

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
10715

گلپایگان-قائد بصیر

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
10720

گلپایگان-قائد بصیر

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
10733

گلپایگان-قائد بصیر

پلی استایرن معمولی (GPPS)
G144

کره

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
10730

پلی استایرن معمولی (GPPS)
861

کره

پلی استایرن مقاوم (HIPS)
350

تایوان

پلی استایرن معمولی (GPPS)
336

پلی استایرن معمولی (GPPS)
5250

تایوان

پلی استایرن مقاوم (HIPS)
9450

تایوان

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
90913

گلپایگان-قائدبصیر

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
HI 121
High Heat

پلی استایرن مقاوم (HIPS)
425

کـره

پلی استایرن مقاوم (HIPS)
724

کـره

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
N10

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
N40

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
10620

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
10442

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
10210

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
HR2340

مقاوم به حرارت

پلی استایرن مقاوم (HIPS)
850

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
W157

پلی استایرن مقاوم (HIPS)
5157

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
N 75

پلی استایرن معمولی (GPPS)
1551

کریستال تخت جمشید

پلی استایرن مقاوم (HIPS)
616

تایوان

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
777C
High Heat
Chimei-taiwan

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
DH500
High Heat
گلپایگان

اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
2330
High Heat
تبریز

اکریلونیتریل بوتادین استایرن /پلی کربنات(PC/ABS)
265N

گلپایگان

مجتمع های تولیدکننده و محصولات
پتروشیمی تولیدکننده
محصولات نهایی
پتروشیمی انتخاب ( اسنوا )
F100- F200-F300-F400-R200-R300-R310-R400
پتروشیمی سهند
F16-F22-F50-F100-F150-F250-F350-F450
پتروشیمی تبریز
۲۰۰ – ۳۰۰ – ۴۰۰
پتروشیمی بانیارگنبد
F-3000 – F-2000- F-1000
پتروشیمی Xingda Group
ZKF 301 – ZKF ۳۰۲
پتروشیمی ANYPOL
SE 2000 – SE ۲۵۰۰
پتروشیمی LG Chem
R120 – R160
پتروشیمی TAITACELL
321T – 321MM
پتروشیمی Change Bubble
F130B
پتروشیمی Starex-Samsung
SF200H – SF300H
پتروشیمی King Perl
FMS – FSA

با تشکر از
همراهی صمیمانه شما
0Page 11


تعداد صفحات : 39 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود