تارا فایل

پاورپوینت دیوارهای 3D Panel و بلوک سقفی پلی استایرن و دیوار گچی پلیمری در30 اسلایدکاملا قابل ویرایش



دیوارهای 3D Panel بلوک سقفی پلی استایرن دیوار گچی پلیمری
تهیه کننده : دکتر بهزاد زراعت

دیوارهای 3D Panel
1. سبکی دیوارهای ساخته شده از پانل در مقایسه با دیگر
مصالح که منجر به سبکی فنداسیون و سازه گردد. 2. سرعت حمل و نقل و سهولت بالا کشیدن پانلها در طبقات
ساختمان. 3. عایق در برابر حرارت، برودت و رطوبت و صدا . 4. مقاوم در برابر آتش سوزی بعلت وجود قشرهای بتنی طرفین پانل . 5. نفوذ ناپذیری ساختمان در برابر حشرات . 6. امکان حمل و نقل و بکارگیری پانل در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان بدون نیاز به تجهیزات خاص . 7. دستیابی به فضای مفید بیشتر بعلت ضخامت ناچیز دیوارهای پانل . 8. آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع قوسی و چند ضلعی بعلت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته پانل. 9. صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و یا زمستان بدلیل جلوگیری از تبادل حرارت و یا برودت ، در نتیجه صرف انرژی کمتر اعم از مواد سوختنی و یا برق . 10. افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاههای تاسیساتی آن. 11. عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهرهای بزرگ . 12. عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چهار چوب درها و کلاف فلزی پنجره ها قبل از بتن پاشی و کلا اجرای تاسیسات ساختمان.

13. عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تاسیساتی دیوارها و سقف در نتیجه عدم انباشت نخاله که صرفه جویی در هزینه و وقت را بدنبال دارد . 14. پس از بتن پاشی طرفین پانلها با ضخامت حداقل 3 سانتیمتر ، سیستم بی نیاز از گچ و خاک میگردد و با اجرای ( سفید کاری ) دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود . 15. حذف نعل درگاه در سیستم پیشرفته پانل . 16. حمل و نقل پانلها با هزینه کم صورت میگیرد . 17. عایق پلی استایرن که در تولید پانلها بکار میرود از نوع کندسوز) f ) می باشد که پس از نصب و سیمانکاری طرفین پانل با ضخامت 5 سانتیمتر ، دیوار پانل تا 2 ساعت در مقابل آتش سوزی مقاوم خواهد بود . 18. مقاومت در برابر نیروهای ناشی از زلزله . 19. عدم نیاز به کارگر با تخصص زیاد جهت نصب 20. سرعت بیشتر اجرا باعث برگشت سریعتر سرمایه میگردد .

بلوک سقفی پلی استایرن
مزایای استفاده از بلوکهای سقفی پلی استایرن :
1 – امکان جایگزینی یک عدد بلوک 2/5kg پلی استایرن
به جای ده عدد بلوک سفالی با وزن 120kg
2 – 25% صرفه جویی در هزینه فنداسیون و اسکلت با
در نظر گرفتن وزن کم بلوکها
3 – صرفه جویی در مصرف تیرچه به علت عرض مناسب بلوکها
4 – قابلیت اجرای عالی گچ و خاک بدون نیاز به رابیتس و توری با توجه به شیارهای تحتانی بلوکها
5 – عدم وجود پرت و ضایعات در حمل و نقل به طبقات
6 – سرعت و سهولت در اجرای سقف (با توجه به جایگزینی یک عدد بلوک 5/2کیلویی به جای ده عدد بلوک 12کیلویی زمان اجرا تا 70% کاهش می یابد )
7 – استفاده از این بلوکها مورد حمایت سازمان بهینه سازی مصرف سوخت میباشد
8 – سبک بودن این بلوکها خطرات ناشی از سقوط مصالح را در زمان زلزله به حداقل میرساند
9 – با توجه به نوع مواد پلی استایرن انبساطی این بلوکها بهترین عایق از نظر نفوذ رطوبت- گرما – سرما و صدا میباشد و تا 70% از اتلاف انرزی جلوگیری می کند
10 – صرفه جویی در هزینه حمل نیز از محاسن استفاده از بلوکهای پلی استایرن نسبت به بلوکهای سفالی میباشد

بلوک بتا استایرن
بتااستایرن یا پلی استایرن یکی از انواع بتن های سبک حاوی گرانول های سبک از نوع پلی استایرن می باشد که به دلیل وزن کم – ضریب هدایت حرارتی پایین برخی قابلیت های کار پذیری ومزیت مناسب جذب انرزی و صدا در سطح جهانی مورد استفاده و توجه قرار گرفته و منابع بین المللی متعددی از جمله ACI 523 به آن اشاره نموده اند.

مواد تشکیل دهنده بتا استایرن
دانه های گرانول
سیمان
الیاف
آب
رزین
افزودنی های دیگر

این مواد به صورت
بلوک سبک دیواری یا سقفی
دیوار های پیش ساخته (ساندویج پنل )
دیوارهای سبک درجا
ساندویج پنل مسلح

دیوار گچی پلیمری
نسل جدید پانل های گچی با افزودنی های پلیمری محلول در آب ساخته شده که ویژگی های آن به شرح زیر می باشد: 1- دیوار تمام شده 10% تا 50% ارزانتر از مصالح سنتی 2- قابلیت اجرای سریع تا 4 برابر 3- مقاوم در برابر آب 4- بسیار مستحکم 5- سبک 6- بدون نیاز به نازک کاری تکمیلی پس از اجرا 7- افزایش فضای مفید 8- عدم نیاز به مصرف سیمان 9- حداقل ضایعات 10- سهولت در اجرای تاسیسات 11- عایق صوت و حرارت 12- سازگار با محیط زیست 13- سازگار با مصالح سنتی و جدید و چسبندگی بسیار خوب با ملات سیمان و چسب های ساختمانی

دیوار گچی پلیمری

دیوار گچی
با استفاده از دیوارهاى پیش ساخته صرفه جوئى قابل توجهى در مصرف انرژى خواهید داشت دیوارهاى پیش ساخته طبق استاندارد شماره ١٨١٦٣ آلمان و با برخوردارى از آخرین تجربیات این صنعت هم زمان با دیگر کشورهاى صنعتى و با توجه به آب و هواى ایران تولید و در دسترس مصرف کنندگان قرار میگیرد دیوارهاى پیش ساخته از مرغوبترین گچ طبیعى ساخته میشوند و سالم ترین مصالحى است که با محیط زیست سازش دارد با استفاده از دیوارهاى گچى از آسایش بیشترى برخودار خواهید شد نصب دیوارهاى پیش ساخته بسیار آسان و سریع است کابل و لوله گذارى و نصب درب و پنجره کاشى سرامیک و کاغذ دیوارى و یا برش و میخ و پیچ . سوراخ کردن بر روى دیوارهاى پیش ساخته براحتى انجام پذیر است دیوارهاىپیش ساخته بصورت استاندارد و در ابعاد طول ٦٦٦ و ارتفاع ٥٠٠ و ضخامت ٨٠ میلیمتر تولید میشوند و با جا سازى که بصورت شیار در اطراف قطعات ایجاد شده است ( نر و ماده ) بسیار آسان و سریع  نصب میشود قبل از اقدام به تهیه مصالح براى تقسیم براى تقسیم بندهاى داخلى ساختمان خود با مشورت فرمایید اطمینان داشته باشید که مشورت با ما کاملا بنفع شما خواهد بود  دیوار پیش ساخته گچى از سال ١٣٥٠ تاکنون در دسترس صنعت ساختمان قرار دارد و توانسته است بسیارى از پروژه هاى انبوه سازى مانند شهرک اکباتان ، شهرک قدس،برجهاى اسکان، پروژه نواب، پروژه هاى انبوه سازى شرکت سرمایه گذارى مسکن در کرج،قزوین،زنجان،اردبیل،سمنان،شیراز و بسیارى دیگر را یارى رساند دیوار گچ بابالاترین کیفیت و مطابق با استاندارد کشورهای صنعتى و طبق مشخصات قنی جدول زیر تولید وعرضه مىگردد
 

سقف و دیوار کناف
سقف و دیوار کناف
دیوار های پوششی کناف جهت باز سازی دیوارهای بنائی قدیمی, پوشش دیوار های بنائی جدید, (نازک کاری ) و بهینه سازی حرارتی با سازه ( با پیچ کردن صفحات روکشدار گچی بر روی زیر سازی فلزی) اجرا می شوند .
دیوار های جدا کننده کناف دیوار های غیر باربری هستند که متشکل از قابهای فلزی ساخته شده با مقاطع C و U  بوده که صفحات روکش دار گچی به وسیله پیچ مخصوص بر روی آنها نصب میشوند.

موارد استفاده :
انبوه سازی و بلند مرتبه سازی
ساختمانهای تجاری اداری و مسکونی
بیمارستانها, درمانگاه ها ولابراتوارها
هتلها, سینماها وآمفیتئاترها
فروشگاه ها ورستورانها
فرودگاه ها و ایستگاه های مترو
مدارس و دانشگاه ها
استانداردها :
کلیه اجزا تشکیل دهنده این سیستم ها تحت لیسانس استاندارد های بین المللی ISO, ASTM, NF, BS, DIN تولید می شوند.

مزایا :
سبک و ایمن دربرابرزلزله
کاهش هزینه ها از طریق کاهش وزن کلی ساختمان بر روی سازه و فونداسیون
نصب سریع و آسان : سرعت در ساخت و ساز و بازگشت سریعسرمایه
دور ریز بسیار کم : صرفه جوئی درمصالحساختمانی
قابلیت رنگ آمیزی بلافاصله پس از نصب : صرفه جوئیدرزمان
سهولت دسترسی به تاسیسات
قابلیت ترمیم و تعویض
عایق حرارتی ،صوتیورطوبت
مقاوم در برابر آتش مستقیم تا 2 ساعت
حمل و نقل آسان و ارزان
مراحل نصب دیوار پوششی کناف:

مراحل نصب دیوار جدا کننده کناف:

سقف های کاذب

سقف پوش گچی
سقف پوش های پیش ساخته گچی در ابعاد استاندارد٦٠٠×٦٠٠ و ٦٢٥×٦٢٥ میلیمتر و در ضخامت ٣٠ الی ٥٥ میلیمتر و بصورت سپرى نمایان که پانل ها در داخل سپرى ها قرار مىگیرند و سپرى بصورت یک قاب اطراف پانل ها را مىپوشاند و بصورت سپرى نا پیدا که سپرى در داخل جا سازى دو طرف پانل ها تعبیه مىشود.جا سازى دو طرف پانل ها به طریقى طراحى شده است که در جهت افقى و عمودى به میزان ٢ میلیمتر محل بازى براى پیشگیرى ازآسیبهاى زلزله و یا هر گونه لرزش هاى احتمالى در نظر گرفته شده است.

مزایای محصولات:
سبک رنگ پذیری نصب سریع و آسان ایمنی در برابر زلزله دسترسی آسان به تاسیسات نسوز و عایق حرارتی در طرح های متنوع عایق صوتی ، گرما و سرما صرفه جوئی اقتصادی

براى زیبایى هر چه بیشتر و رعایت اصول فنى در سقف کاذب از چراغ هاى توکار که در اندازه استاندارد ١٢٥٠× ٣١٢ و ٦٢٥×٣١٢ و ٦٢٥×٦٠٥ و١٢٥٠ × ٦٠٥ و ٦٠٠ × ٦٠٠ و ١٢٠٠ × ٦٠٠ میلیمتر تولید و عرضه مىگردد استفاده نمایید سقف کاذب با دو سیستم اجرایى و در ٢ نوع مختلف به شرح زیر عرضه مى گردد:
١- با شبکه بندى بصورت سپرى نمایان
٢- با شبکه بندى بصورت سپرى ناپیدا
٣- بصورت عادى که پانل ها مسلح به الیاف شیشه و با وزن مخصوص هر متر مربع بین ١٦ الى ٣٠ کلیوگرم
٤- بصورت سبک که پانل ها مسلح به الیاف شیشه – فوم و تورى به وزن مخصوص هر متر مربع ١١ الى ١٦ کیلو گرم
٥- بصورت مقاوم در مقابل رطوبت که شامل پانل ها عادى و سبک مىگردد
٦- کلیه پانل هاى طبق استادارد (DIN 4102 ) آلمان نسوز بوده و مفیدترین عایق حرارتى و صوتى مى باشند
٧- ضریب صوت گیرى پانل ها بین ٣٨ الى ٥٣ دسى بل با توجه به نوع آن متغییر مى باشند

سقف های بدون شمع

مزایا
1- سرعت عمل و سهولت اجرا به دلیل خود ایستایی
تیرچه ها و عدم نیاز به شمع بندی. 2- مقاوم در برابر زلزله با بافت فولادی پیچیده و انسجام
ویکپارچگی سقف. 3- امکان صرفه جویی در فونداسیون و اسکلت توسط
مهندسین محاسب ساختمان به علت سبکی سقف نسبت به
تیرچه بلوک متداول.
4- افزایش مقاومت با طراحی کامل تر نسبت به تیرچه های فولادی
متداول. 5- امکان اجرای همزمان سقف طبقات. 6- امکان اجرای دهانه های بزرگ تا طول 10 متر. 7- اتصال عرضی تیرچه ها به همدیگر با اجرای ریب فولادی (RIB) و عدم نیاز به قالب بندی ریب ها. 8- امکان عبور کانال های کولر و اجرای داکتها به علت فاصله 70 سانتی متری تیرچه ها. 9- امکان تقویت و افزایش باربری سقف در صورت تصمیم تغییر کار برای ساختمان بعد از اجرا. 10- ایجاد تکیه گاه جانبی با خرپای دوبل تیرچه ها و جلوگیری از کمانش جانبی یال تیرچه (TOP-CHORD). 11- قابلیت اجرا با بلوکهای سفالی، بتنی، پلی استایرن و قالب کامپوزیت (COMPOSIT). 12- سهولت در اجرای سقف کاذب. 13- امکان تقویت سقف برای باربری بیشتر بعد از اجرای سقف در صورت تغییر کاربری ساختمان.

پانل کامپوزیت آلومینیومی مقاوم در برابر آتش :
پانل مقاوم در برابر آتش متشکل از لایه هایی از ورق آلومینیومی در پائین و بالا و ماده مرکب غیر ارگانیک کندکننده سرعت سرایت شعله به سایر نقاط و مواد ضد حریق در اندازه نانومتری در مرکز پانل می باشد . عیار این ماده که متشکل از مواد ریز غیر طبیعی و انواع زیادی از مواد با تراکم بالا و اکسیژن است بسیار بالا می باشد . این ماده دارای خاصیت پایداری در برابر شرایط آب و هوایی متغییر و عملکرد فوق العاده است و نه تنها مشکل ضد حریق نبودن پانل کامپوزیت آلومینیومی را برطرف میکند بلکه بطور چشمگیری عملکرد دینامیکی قسمتهای خم و یا تا شده پانل که ضعیف ترین بخش یک پانل مرکب آلومینیومی می باشد بهبود می بخشد .
پانل کامپوزیت فلزی :
پانل کامپوزیت فلزی زمانی ایجاد می گردد که تعداد زیادی از رولهای آلومینیومی در ابعاد باریکتر به یکدیگر بپیوندند و تشکیل یک پانل آلومینیومی با ضخامت مورد نیاز را بدهند .
 موارد مصرف :
1-     نمای بیرونی ساختمانها
2-     بازسازی نمای ساختمانهای قدیمی و تغییر دکوراسیون
3-     دکوراسیون دیوارهای داخلی ، سقفها ، حمامها ، آشپزخانه ها و تراسها
4-     دکوراسیون داخی فروشگاهها
5-     تابلوهای تبلیغاتی ، سکوهای نمایش و لوح های اطلاعاتی
6-     مواد صنعتی و مواد مورد مصرف در ماشینها و قایقها
7-     دیوارکوب ها و سقف کوب های تونل ها
 

 
ویژگی ها :
Ø      پایداری فوق العاده در برابر شرایط گوناگون آب و هوائی
Ø      پایداری بالا در برابر پوسته شدن رنگ و مسطح بودن پوشش
Ø      سبکی و پردازش ساده
Ø      خصوصیات ضد حریق ممتاز
Ø      پایداری در برابر جدانشدن لایه ها از یکدیگر
Ø      سادگی نگهداری
Ø      پایداری در برابر ضربه

ساندویچ پانل دکوراتیو و خانه های پیش ساخته
مزایا و ویژگی ها : مقاوم در برابر زلزله بواسطه جذب انرژی همانند دیوار برشی و وزن سبک ü انبساط و انقباض بسیار پایین ü حمل و نقل و نصب سریع و آسان ü عایق حرارتی، رطوبتی، صوتی ü سهولت در اجرای تاسیسات ü مناسب برای تمام اقلیم ها ü ضد قارچ کپک و پوسیدگی ü قابل شستشو و بهداشتی ü عدم نیاز به قالب بندی ü تنوع رنگ

کاربردها : § دفاتر کارگاهی § درمانگاه صحرایی § سرویس بهداشتی § نمازخانه و محیط آموزشی § تعمیرگاه سیار § پست نگهبانی § ویلا های یک و دو طبقه § واحد های امدادی در زمانهای بحرانی مانند زلزله

ساندویچ پانل صنعتی ، کانکس و سردخانه
ساختار
ورق گالوانیزه رنگی به ضخامت 0.5 میلیمتر
فوم از جنس پلی پورتال با دانسیته معادل 40 کیلوگرم بر مترمکعب
ورق گالوانیزه رنگی به ضخامت  0.5 میلیمتر
 
خصوصیات
–          تحمل بار
–          عایق در برابر صدا
–          سبکی وزن و مقاوم در برابر زلزله
–          عایق در برابر رطوبت
–          عایق در برابر سرما و گرما ( جلوگیری از پرت حرارت و برودت )
–          غیر قابل اشتعال ( دیرسوز )
–          نصب سریع و آسان
–          قابل شستشو و بهداشتی
 
کاربرد
با توجه به ویژگیهای ساندویچ پانلهای صنعتی مانند سبک بودن ، مقاومت در برابر زلزله ، عایق بودن در برابر سرما و گرما و صوت و گرد و غبار و … به بهترین نحو قابلیت استفاده در موارد ذیل را داراست :
–          دیوار و سقف کارخانجات و ساختمانهای صنعتی
–          ساخت سوله های صنعتی
–          ساخت انواع سردخانه ها
–          کانکسهای ثابت و متحرک
–          ساخت انبار و سیلو
–          ساخت کانتینرهای حمل و نقل
–          سقف آلاچیق
 

پرلیت
پرلیت نوعی سنگ سیلیکونی حاصل از گدازه های
آتشفشانی است که با توجه به سوابق به دست آمده از
قرن سوم پیش از میلاد شناخته شده بود و با توجه به
ویژگی هایی که در کاهش مصرف انرژی دارد در
سال 1940 در امریکا و در سال1946 در اروپا مورد
بهره برداری قرار گرفت.
امروزه پرلیت در صنایع مختلف از جمله ساختمان، نفت، پتروشیمی، نساجی، فیلتراسیون، نظامی، کشاورزی و… کاربردهای فراوانی دارد.
کاربرد پرلیت در صنعت ساختمان:
صنعت ساختمان مصرف کننده عمده پرلیت بوده و خواهد بود. حدود 65 تا 70 درصد از تولید پرلیت در این صنعت مورد استفاده قرار می گیرد.به طور کلی پرلیت در بخش های ساختمانی بعنوان آکرگات (قلوه سنگ) در تولید بتن، در تهیه ملات، پلاستر،بعنوان عایق نامتراکم در بین دیوارهای بنایی و آجری، بعنوان بخشی از صفحات و پانل های آماده و بعنوان پرکننده و بافت دهنده در رنگها به کار می رود.
 
تهیه پرلیت منبسط شده سنگ پرلیت را نخست خرد و سپس دانه بندی می نمایند. پرلیت دانه بندی شده ابتدا به بخش پیش گرم و از آنجا به داخل کوره هدایت می گردد. دمای داخل کوره میان ۷۰۰ تا ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد و بر پایه ترکیب شیمیایی و میزان آب موجود در پرلیت تنظیم می شود. پرلیت در داخل کوره منبسط و به کمک جریان هوا به طرف بالا رسانده می شود. مواد زاید به طرف پایین کوره سقوط می کنند.

مزایای کلی مصالح سبک پرلیتی:
1- وزن کم
2- کاهش ریسک
3- عایق گرمایی و سرمایی و صوتی
4- صرفه جویی اقتصادی
5- ضد اشتعال
6- ابزار پذیری و میخ خوری
7- ریزش کم
8- شات کریت
9- نازک کاری
10- فساد ناپذیری
11- شیب بندی کف و بام
12- مقاومت
13- کاهش نیروی موثر زلزله به دلیل سبکی مصالح پرلیتی 14- ضد حشره 15- قابلیت اجرا هر نوع نما 16- اجرای سریع و افزایش راندمان انرژی 17- کاهش وزن و قیمت تمام شده ساختمان 18- بتن سبک پرلیتی مخصوص شات روی 3dw

با تشکر از
همراهی صمیمانه شما


تعداد صفحات : 30 | فرمت فایل : .zip

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود