متنی از مقدمه
بانک رفاه به عنوان تنها سازمان ایرانی موفق شد گواهینامه تعهد به تعالی بنیاد مدیریت کیفیت (EFQM) را کسب نماید. این گواهینامه ویژه سازمان هایی است که حرکت به سمت تعالی را آغاز کرده اند و دریافت آن توسط بانک رفاه آغازگر جنبش سرآمدی کسب و کار، به عنوان ابزاری قدرتمند برای سنجش میزان استرقرار سیستم سازمان های مختلف به کار برده می شود. با به کارگیری این مدل، ضمن اینکه یک سازمان میزان موفقیت خود را در اجرای برنامه های بهبود در مقاطع مختلف زمان مورد ارزیابی قرار می دهد. می توان عملکرد خود را با سایر سازمان ها به ویژه با بهترین آنها نیز مقایسه کند و همچنین بانک رفاه در سال 1385 به عنوان تنها بانک ایرانی در خاورمیانه گواهینامه 9001002000 ISO را از موسسه DQS آلمان دریافت کند. کسب این گواهینامه بانک رفاه را همطراز بانکهایی از قبیل ؟ مرز بانک و دریچه بانک آلمان
خط مشی کیفیت بانک رفاه
کیفیت از دیدگاه مدیریت بانک امری فراگیر و متاثر از یکایک اعضای سازمان بوده و تحقق آن در گرو مشارکت تمامی کارکنان بانک می باشد از این رو خط مشی کیفیت بانک مشتمل بر موارد ذیل است:
1- پایبندی به اصول بانکداری بدون ربا، امانتداری و جلب اعتماد همه اقشار جامعه، مورد توجه تمامی کارکنان بانک می باشد.
2- ارتقای جایگاه بانک به عنوان یک بنگاه مستقل اقتصادی در راستای تعالی مادی و معنوی کشور مورد تاکید است.
3- تلاش در راستای بهبود مستمر و ارتقای کیفیت خدمات، اولین تعهد کارکنان بانک جهت تامین رضایت و خشنودی مشتریان است.
4- ارج نهادن به مقام انسانی کارکنان به عنوان با ارزش ترین سرمایه بانک و الزام به اصل شایسته سالاری و ارتقای کیفیت زندگی آن همواره مورد تاکید است.
رفاه کارت
بانک رفاه در تداوم ارائه خدمات نوین بانکی همسو و همگام با شیوه ها نوین بانکداری و به منظور تسریع در ارائه خدمات و صرفه جویی در اوقات گرانبهای مشتریان عزیز، با افتخار کارت را عرضه نموده است. رفاه کارت کارت پرداخت بانک رفاه از نوع مغناطیسی (smart Debit) دارای دو حساب سپرده کوتاه مدت و کیف پول الکترونیکی است.
با استفاده از این حساب، مشتریان ؟ ضمن دریافت سود سپرده کوتا مدت به صورت روزشمار می توانند از خدمات رفاه کارت به صورت 24 ساعته در پایانه های بانک رفاه و پایانه های خودپرداز سایر بانکها و فروشگاه های عضو شتاب بهره مند شوند.
سقف برداشت از پایانه های خودپرداز (ATM)در هر شبانه روز مبلغ 2 میلیون ریال در 5 مرحله و از طریق پایانه های شعبه (PINPAD) در حال حاضر کلیه خدمات رفاه کارت شامل:
1- امکان انجام عملیات واریز، برداشت، انتقال وجه از یک حساب به حساب دیگر، به طور همزمان در هر ساعت از شبانه روز
2- دریافت مانده و صورتحساب
3- امکان انجام عملیات دریافت وجه و دریافت مانده در دستگاه های خودپرداز بانک های عضو طرح شتاب
4- امکان انجام عملیات در پایانه های فروش بانکهای عضو طرح شتاب، مستقر در فروشگاه ها و مراکز خدماتی
قابلیت سایر کارت پرداخت های بانک رفاه:
1- رفاه کارت و کارت بازنشستگان رفاه:
تاریخ اعتبار این کارتها 5 سال می باشد- با استفاده از کارت های مذکور می توانید از خدمات بانک های عضو شتاب بهره مند گردید.
سقف برداشت حساب کارتهای فوق از دستگاه های خودپرداز در شبانه روز دو میلیون می باشد و در 5 مرحله به مبلغ 000/400 ریال می توان برداشت نمود.
2- کارت های هدیه و بن کارت رفاه:
این نوع کارت صرفا جهت خرید بوده و امکان برداشت نقدی از کارت وجود ندارد- دارندگان آن می توانند تا سقف مبلغ موجود در کارت از طریق دستگاه Pos فروشگاهی و بانکهای عضو شتاب خرید نمایند- تاریخ اعتبار بن کارت رفاه 4 سال می باشد. کارت هدیه رفاه قابل شارژ نبوده و صرفا تا پایان اعتبار (یک سال پس از تاریخ صدور) و تا اتمام موجودی قابل استفاده می باشد.
3- کارت خانواده رفاه:
دارندگان کارت مذکور می توانند تا سقف مبلغی که صاحب حساب تعیین می نماید نسبت به برداشت نقدی و یا خرید از فروشگاه ها اقدام نماید- تغییر رمز کارت توسعه دارنده کارت امکان پذیر می باشد- صدور رمز جدید، تغییر مجدد سقف برداشت و صدور کارت شخصی صرفا با تقاضای دارنده صاحب اصلی حساب انجام می پذیرد.
کانال های ارتباطی بانک رفاه
بانک رفاه با بهره گیری از تکنیک های ارتباطی و فناوری های نوین ارتباطی برای حفظ و گسترش ارتباطات درون و برون سازمانی و اطلاع رسانی به موقع و دوسویه، اقدام به ایجاد کانال های ارتباطی مستقیم به منظور تعامل بیشتر مشتریان با مدیران و مسئولان بانک نموده و به اختصار عبارتند از:
ساپر (سامانه اطلاع رسانی و پست صوتی بانک رفاه)
این سامانه دارای دو رویکرد اطلاع رسانی و اطلاع یابی است. بدین ترتیب که تماس گیرنده ضمن تماس با شماره تلفن 8865110 وارد سامانه شد، و گزینه مورد نظر خود را انتخاب می کند.تماس گیرندگان از طریق این سامانه می توانند به کلیه اطلاعات از خدمات بانک به صورت گویا و مکتوب (از طریق دورنگار) و دسترسی یابند. دریافت نرخ ارز گویا به طور روزانه، از دیگر قسمت های این سامانه ؟ که تماس گیرنده می تواند با ورود به این قسمت، از نرخ ده ارز رایج دنیا در همان روز مطلع شود، همچنین اشخاص می توانند در تمام اوقات شبانه روز نظر، پیشنهاد و انتقاد خود را در صندوق صوتی مدیران و مسئولان بانک قرار داده و در صورت لزوم پاسخ بگیرند.
سامانه SMS
این سامانه یکی از کانال های است که مشتریان می توانند ضمن تماس با شماره 300044 از طریق تلفن همراه، دیدگاه ها، پیشنهادها و انتقادات خود را در تمام زمینه ها ارسال کنند.
پست الکترونیکی Mfo@bankrefah,ir
مشتریان می توانندبا ارسال پیام از طریق پست الکترونیکی اداره روابط عمومی با مجموعه مدیریت و نظارتی بانک ارتباط برقرارنمایند.
تلفن مستقیم:
شماره تلفن های: 88042875- 88041392 و 88049973 اداره روابط عمومی آماده پاسخگویی به مشتریان است.
آشنایی با سامانه ساتنا
(سامانه تسویه ناخالص آنی)
الف: تعریف ساتنا:
ساتنا (سامانه تسویه ناخالص آنی) نظامی الکترونیکی است که پردازش و تسویه تراکنش های بین بانکی و دستور پرداخت های فوری را به صورت انفرادی و آنی انجام می دهد.
ب- مزایای ساتنا
عدم نیاز مشتریان برای مراجعه به شعب بانک دیگر به منظور واریز وجه به حسابهای خود و جلوگیری از اتلاف وقت مشتریان از مزایای این سامانه است. با استفاده از این سامانه که امنیت بالایی دارد و جایگزین چک بین بانکی شده، امکان انتقال وجه در سریع ترین زمان به هر شعبه از هر بانک در سراسر کشور فراهم شده است.
ج- روش کار
مشتریان محترم یا دستور دهنده یا صادر کننده دستور پرداخت که معادل حواله دهنده است می تواند به مراجعه به شعبه ای که نزد آن حساب داشته ویا امکان برداشت وجه از ان حساب توسط شعبه با شعب مذبور وجود دارد فرم دستور پرداخت از طریق سامانه تسویه ناخالص آنی (سانتا) را دریافت کرده و مندرجات آن را تکمیل نماید. این فرم در دو نسخه بوده که نسخه اول متعلق به شعبه بانک و نسخه دوم متلعق به دستور دهنده است. نسخه مشتری فرم دستور پرداخت، در حکم رسید برداشت وجه و تعهد بانک برای انتقال آن به بانک ذینفع مورد استفاده قرارمی گیرد. دستور دهنده فرم تکمیل شده را به همراه مدارک احراز هویت و سایر مدارک لازم به متصدی شعبه تحویل می دهد که در این صورت برداشت از حساب صادر کننده دستور پرداخت به صورت آنی صورت پذیرفته و بانک تعهد می کند که دستور پرداخت را به همراه وجه مورد انتقال در تاریخ مذکور به بانک ذینفع ارسال نماید لازم به ذکر است درحال حاضراین خدمت فقط برای انتقال مبلغ پانصد میلیون ریال و بالاتر امکان پذیر می باشد.
د: مدارک لازم
1- مدارک احراز هویت مشتری (دستور دهنده) نظیر شناسنامه بانکی عکس دار و کارت ملی مطابق با مقررات مربوطه – مدارک دیگری که صلاحدید بانک ممکن است برای برداشت وجه از حساب مبدا ضرورت داشته باشد.
ه: کارمزد:
کارمزد انتقال از طریق سامانه ساتنا برای هر دستور پرداخت معادل ده هزارم (0001/0) مبلغ سند به علاوه رقم ثابت 000/20 ریال تا سقف یکصد هزار ریال (000/100) محاسبه و از صادر کننده دستور پرداخت دریافت می گردد.
طرح سپرده سرمایه گذاری بانک رفاه
بانک رفاه در راستای ارائه خدمات نوین بانکی و تحقق اهداف مشتری مداری، جلب رضایت و تامین نیازهای مشتریان و جذب هر چه بیشتر منابع و هدایت آن به سوی فعالیت های اقتصادی طرح سپرده سرمایه گذاری رفاه را به شرح زیر ارائه نموده است.
تعریف: طرح سپرده گذاری رفاه یکی ازانواع حسابهای سرمایه گذاری می باشد که به منظور تجهیز منابع بانک و تقویت نقدینگی تولید کنندگان- از طریق تقویت بخش تقاضا- مورد استفاده واقع شده که بر اساس آن دارندگان سپرده یاد شده می توانند ضمن برخورداری از سودی معادل سود سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت عادی، برای تامین بخشی از هزینه های خرید خودرو و کالاهای مصرفی با دوام ساخت داخل از امتیاز استفاده از تسهیلات بانکی نیز بهره مند شوند.
شرایط افتتاح حساب و ضوابط اجرای طرح
1- افتتاح حساب سپرده سرمایه گذاری رفاه نمی تواند به نام اشخاص حقیقی به صورت انفرادی و یا به صورت وکیل یا قیم یا قائم مقام قانونی صاحب حساب با داشتن اختیار لازم صورت گیرد. هر شخص حقیقی که به سن 18 سال تمام رسیده و یا حکم رشد او از دادگاه صالحه صادر شده باشد می تواند به نام خود نسبت به افتتاح این حساب اقدام نماید.
2- حداقل مبلغ برای افتتاح حساب 000/000/4 ریال خواهد بود.
3- دریافت و پرداخت از حساب امکان پذیر خواهد بود. اما موجودی حساب هیچگاه نباید از حداقل مبلغ لازم برای افتتاح حساب (000/000/4) ریال کمتر شود.
4- حداقل مدت انتظار برای استفاده از تسهیلات بانکی خرید کالاهای مصرفی با دوام ساخت داخل 3 ماه و برای خرید خورو 6 ماه از تاریخ افتتاح حساب خواهد بود.
5- حداکثر مبلغ تسهیلات اعطایی برای خرید کالاهای مصرفی با دوام ساخت داخل 000/000/40 ریال و برای خرید خودرو 000/000/70 ریال در قالب عقد فروش اقساطی می باشد.
6- اعطای تسهیلات بر اساس امتیاز، به ازای مدت و مانده سپرده (مشروط به اینکه کمتر از 000/000/4 ریال نباشد)
7- اعطای تسهیلات به سپرده گذارانی که دارای مانده تحصیلات در بخش خرید کالاهای با دوام و خرید خودرو در بانک رفاه می باشند مجاز نمی باشد، اما استفاده از هر نوع تحسیلات فوق الذکر برای یک شخص بلامانع می باشد.
8- واگذاری امتیاز طرح سپرده سرمایه گذاری رفاه از سوی سپرده گذار به اعضای درجه یک واحد شرایط خانواده صاحب امتیازامکان پذیر می باشد، اعضای درجه یک خانواده صاحب حساب شامل پدر، مادر،فرزندان، خواهر و برادر می باشد.
9- حداکثر مدت بازپرداخت تسهیلات خرید کالای مصرفی با دوام 36 ماه و برای خرید خودرو 60 ماه می باشد.
محاسبه امتیاز سپرده
1- امتیاز سپرده بر اساس رابطه زیر محاسبه می شود:
مجموع مانده های روزانه
به شرط اینکه از 000/000/4 ریال بالاترباشد و براساس کمترین مانده در روز تقسیم بر 000/000/10 برابر با میزان امتیاز دارنده حساب
2- به ازای کسب هر15 امتیاز یک میلیون ریال تسهیلات به دارنده سپرده قابل اعطا خواهد بود. بنابراین نحوه محاسبه مبلغ فوق تحصیلات اعطایی به شرح زیرخواهد بود:
000/000/1 ضرب در امتیاز مشتری تقسیم بر 15 برابر با مبلغ تسهیلات
3- چنانچه حداقل موجودی روزانه حساب توسط مشتری رعایت نگردد، ان ماه جز دوره انتظار مشتری محسوب نمی شود اما مجموع مانده های روزانه حساب مشتری در آن ماه (ماهی که مانده حساب سپرده گذار کمتر از 000/000/4 ریال گردد) در محاسبه میزان امتیاز جهت تعیین مبلغ تسهیلات قابل پرداخت، لحاظ می گردد.
تسهیلات خرید خودرو
مبلغ سپرده(ریال)
000/350/58
000/000/50
000/750/43
000/900/38
000/000/35
000/820/3
مدت
مدت سپرده (ماه)
6
7
8
9
10
11
بازپرداخت
مبلغ تسهیلات (ریال)
000/000/70
000/000/70
000/000/70
000/000/70
000/000/70
000/000/70
60ماهه
تسهیلات خرید کلاهای مصرفی بادوام
مبلغ سپرده(ریال)
00/700/66
000/000/50
000/000/40
000/400/33
000/600/25
000/000/25
مدت
مدت سپرده (ماه)
3
4
5
6
7
8
بازپرداخت
مبلغ تسهیلات (ریال)
000/000/40
000/000/40
000/000/40
000/000/40
000/000/40
000/000/40
36 ماهه
انواع سندها
1- سند واریز نقدی: بابت پولها و وجه های نقد واریزی توسط مشتریان حساب جاری به رفاه کارت و به حساب های همراه این فرم استفاده می شود که ؟ سریال این فرم در صورت حساب مشتریان خیلی اهمیت دارد.
سفید: نزد خود بانک (سند حسابداری) می ماند
که شامل 3 برگ می باشد. سبز: نزد پرداخت کننده می ماند
زرد: اعلامیه صاحب حساب
2- سند داخلی (سند بدهکاری شعبه): نمونه 1011 که آبی رنگ می باشد برای پرداختی از شعبه به مشتری از این برگه استفاده می شود.
3- سند داخلی (سند بستانکار شعبه): نمونه 33 که قرمز رنگ می باشد و برای هر دریافتی از مشتری به حساب شعبه استفاده می شود.
4- سند مخصوص عملیات بین واحدها:
نمونه 144: نمونه بستانکار مرکز می باشد.
که شامل 2 نمونه می باشد نمونه 132: نمونه بدهکار مرکز می باشد.
و برای ارسال هر گونه ایران چک واریز نقد از شعبه خود به شعبه دیگر باید به مرکز فرستاده شود.
5- سند چکهای تسلیم شده: این سند جهت واگذاری انواع چک پول- چک سایر بانکها- چک سایر شعب- چک های بانکی استفاده می شود.
که در سه برگ زرد- رسید موقت شده
آبی-
رسید قطعی مشتری (که هرگاه جواب توسط ؟ به شعبه برگشت شد آن را در اختیار مشتری قرار می دهیم)
سفید- سند حسابداری
سند داخلی: (نمونه 9):
هرگونه سند انتقالی از حساب به حساب دیگر به وسیله نمونه 9 صورت می گیرد که دو طرف دارد شامل بدهکار و بستانکار که مبلغ هر دو طرف باید یکی درآید.
صورت ارسال مراسلات بین واحدها: بابت نامه های صادره از بانک که توسط اداره پست به سایر شعب و بانکها و سازمان ها و اداره جات های مختلف استفاده می شود. شامل 4 برگ می باشد برگ اول و دوم: برای گیرنده ارسال که برگ دوم به منظور تایید و وصول از طرف گیرنده مرجوع می شود. و برگ سوم برای بایگانی در واحد توزیع کننده تا وصول تایید برگ دوم از طرف گیرنده باقی می ماند.
انواع حسابها
1- حساب قرض الحسنه جاری: این حساب در دفاتر بانک به تقاضای اشخاص حقیقی و حقوقی افتتاح می گردد. قرارداد دو جانبه ای است که رعایت مفاد آن برای بانک و مشتری الزامی است.
اشخاص حقیقی عبارتند از:
1- عادی (اشخاص حقیقی
2- حقوق بگیران بانک
3- حقوق بگیران سازمان و بنیاد شهید
4- حقوق بگیران بازنشسته بانک
5- پس انداز بیمه بیکاری
6- پس انداز کودکان و نوجوانان
7- پس انداز مستمری بگیران
اشخاص حقوقی عبارتند از: عادی (اشخاص حقوقی)
2- حساب قرض الحسنه پس انداز
سپرده قرض الحسنه پس انداز سپرده ای است که صاحب آن قصد انتفاع نداشته بلکه به منظوربرخورداری از اجر معنوی و استفاده از انواع خدمات بانکی و تسریع در نقل و انتقال وجوه پول های خود را به بانک می سپارد.
انواع حساب قرض الحسنه پس انداز
1- حساب قرض الحسنه پس انداز عادی
2- حساب قرض الحسنه پس انداز ویژه
3- حساب قرض الحسنه پس انداز ویژه جوانان
4- حساب قرض الحسنه ویژه کشاورزی
حساب راکد:
مانده کلیه حسابهای قرض الحسنه پس انداز (و سپرده کوتاه مدت) و همچنین مانده حساب بستانکاران موقت که دو سال تمام کارکر نداشته باشند در پایان سال دوم (بعد از دو سال) به سر فصل حسابهای راکد معین و تفضیلی مربوطه محسوب می گردد بدیهی است مانده حسابهای مذکور از مانده کل سپرده قرض الحسنه پس انداز (کوتاه مدت) خارج نخواهد گردید.
کلیه حسابهای راکد که مانده آنها کمتر از 000/100 ریال بوده و پنج سال تمام کارکرد نداشته باشند طی لیستی شامل ردیف شماره حساب و … در پایان سال پنجم استخراج و به بستانکار حساب اداره امور مالی منظور می گردد و یک نسخه از صورتهای مذکور می بایست به عنوان سابقه در شعبه نگهداری شود.
سندهای مربوط به سپرده قرض الحسنه پس انداز به شرح زیر می باشد:
2-1- افتتاح حساب:
بدهکار: حساب صندوق (به میزان مبلغ واریزی جهت افتتاح حساب)
بستانکار حساب مشتری (به میزان مبلغ واریزی جهت افتتاح حساب)
2-2- افتتاح حساب مشترک:
بدهکار: حساب صندوق (به میزان مبلغ واریزی جهت افتتاح حساب)
بستانکار: حساب مشتری (به میزان مبلغ واریزی جهت افتتاح حساب)
2-3- برداشت وجه از حساب:
بدهکار: حساب مشتری
بستانکار: حساب صندوق
2-4- مفقود شدن دفترچه
بدهکار: حساب صندوق/ مشتری
بستانکار: کارمزد دریافتی
2-5- بستن حساب
بدهکار: حساب مشتری
بستانکار: حساب صندوق
2-6- سند مربوط به غیر مالیاتی
بدهکار: حساب صندوق (مثل 000/10 ریال)
بستانکار: غیر مالیاتی (مثل 000/10 ریال)
حساب سپرده کوتاه مدت
نوع حساب بانکی است که در شعب بانک به تقاضای اشخاص حقیقی و یا حقوقی و به موجب قرارداد بین بانک و متقاضی افتتاح می گردد در این نوع حساب، مشتریان بانک را وکیل با حق توکیل به غیر برای زمان حیات و طی بعد از فوت قرار می دهند و تا وجه این سپرده را طبق قانون عملیات بانکی بدون ربا به طور مشروع به کار گرفته و منافع حاصله را طبق آیین نامه و مقررات مربوطه پس از کسر حق الوکاله بانک متناسب با مبلغ و مدت محاسبه و به سپرده گذاران پرداخت نماید.
انواع سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت
1- سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت عادی
2- سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت ویژه
3- سپرده خرید مسکن و ساخت مسکن
سندهای مربوط به سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت
3-1- افتتاح حساب:
بدهکار: حساب صندوق (به میزان مبلغ واریز جهت افتتاح حساب)
بستانکار: حساب مشتری (به میزان مبلغ واریز جهت افتتاح حساب)
3-2- افتتاح حساب مشترک:
بدهکار: حساب صندوق (به میزان مبلغ واریز جهت افتتاح حساب)
بستانکار: حساب مشتری: (به میزان مبلغ واریز جهت افتتاح حساب)
3-3- واریز وجه از طریق دفترچه:
بدهکار: حساب صندوق
بستانکار: حساب مشتری
3-4- واریز وجه بدون دفترچه
بدهکار: حساب صندوق
بستانکار: حساب مشتری
3-5- برداشت وجه از حساب:
بدهکار: حساب مشتری
بستانکار: حساب صندوق
3-6- مفقود شدن دفترچه
بدهکار: حساب صندوق/ مشتری
بستانکار: کارمزد دریافتی
3-7- بستن حساب
بدهکار: حساب سود پرداختی کوتاه مدت
بستانکار: حساب مشتری
4- حساب سپرده کوتاه مدت ویژه
نوعی حساب بانکی است که در شعب بانک به تقاضای اشخاص حقیقی یا حقوقی و به موجب قرارداد بین بانک و متقاضی به مدت 6 ماه افتتاح می گردد و مشتری مجاز به ورایز وجه به حساب نمی باشد و در صورت بستن حساب قبل از سر رسید مبلغی از سود متعلقه کسر می گردد. در این نوع حساب مشتریان بانک را وکیل باحق توکیل به غیر برای زمان حیات و وصی بعد از فوت قرار می دهند تا وجه این سپرده را طبق قانون عملیات بانکی بدون ربا به طور مشروع به کار گرفته و منافع حاصله را طبق آیین نامه و مقررات مربوطه پس از کسر حق الوکاله بانک متناسب با مبلغ و مدت محاسبه و به سپرده گذاران پرداخت نماید.
سند های مربوط به سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت ویژه
4-1- افتتاح حساب:
بدهکار: حساب مشتری/ صندوق
بستانکار: حساب سپرده کوتاه مدت ویژه
4-2- افتتاح حساب مشترک:
بدهکار حساب صندوق(به میزان مبلغ واریز جهت افتتاح حساب)
بستانکار: حساب مشتری (به میزان مبلغ واریز جهت افتتاح حساب)
4-3- بستن حساب
بدهکار: از طرف حسابهای انتظامی
بستانکار: حساب قراردادها
4-4- پرداخت وجه به مشتری پس از انسداد حساب:
بدهکار: حساب بستانکاران موقت
بستانکار: حساب مشتری
شرح: بابت انتقال مانده حساب های سپرده کوتاه مدت ویژه شماره ..
حساب سپرده بلند مدت
نوعی حساب بانکی است که در شعب بانک به تقاضای اشخاص حقیقی یا حقوقی و به موجب قرارداد بین بانک و متقاضی افتتاح می گردد و مشتری مجاز به واریز وجه به حساب نمی باشد و در صورت بستن حساب قبل از سر رسید مبلغی از سود متعلقه کسر می گردد. در این نوع حساب مشتریان بانک را وکیل با حق توکیل به غیر برای زمان حیات و وصی بعد از فوت خود قرار می دهند تا وجه این سپرده را طبق قانون عملیات بانکی بدون ربا به طور مشروع به کار گرفته و منافع حاصله از آن را طبق آیین نامه و مقررات مربوطه پس از کسر حق الوکاله بانک متناسب با مبلغ و مدت محاسبه و به سپرده گذاران پرداخت نماید.
سندهای مربوط به سپرده سرمایه گذاری بلند مدت
1-5- افتتاح حساب:
بدهکار: حساب مشتری/ صندوق (به میزان مبلغ واریز جهت افتتاح حساب)
بستانکار: حساب سپرده کوتاه مدت ویژه (به میزان مبلغ واریز جهت افتتاح حساب)
5-2- افتتاح حساب مشترک:
بدهکار: حساب صندوق (به میزان مبلغ واریز جهت افتتاح حساب)
بستانکار: حساب مشتری (به میزان مبلغ واریز جهت افتتاح حساب)
5-3- بستن حساب
بدهکار: طرف حسابهای انتظامی
بستانکار: حساب قراردادها
پرداخت به مشتری پس از انسداد حساب:
بدهکار: حساب بستانکاران
بستانکار: حساب مشتری
شرح: بابت انتقال مانده حساب سپرده بلند مدت شماره…
کلیه عملیات بانک رفاه
حواله:
انجام دستور مشتریان جهت انتقال وجه از واحدی به واحد دیگر یا از شهری به شهر دیگر توسط بانک صدور حواله نامیده می شود. در اصطلاح بانکی این حواله برای شعبه صادر کننده حواله، حواله صادره برای شعبه دریافت کننده حواله،حواله وارده نامیده می شود.
انواع حواله:
حواله تلفنی: رایج ترین نوع حواله می باشد که متن سند حواله صادره به صورت کامل از طریق تلفن و یا از طریق فاکس به شعبه مقصد مخابره می شود.
حواله چکی: این نوع حواله حسب درخواست خریدار حواله، حواله چکی به مبلغ مورد درخواست در وجه ذینفع صادر و پس از رمزگذاری امضا و درج مهر شعبه و پر فراژه به مشتری تحویل خواهد شد.
حواله کتبی: عبارت از دستور پرداختی که یک شعبه بانک عمده شعبه دیگر بانک صادر می نماید و توسط پست سفارشی ارسال می شود و شعبه مقصد با دریافت سند حواله از طریق پست مبلغ حواله را در وجه ذینفع پرداخت و یا به حساب قید شده در حواله واریز می نماید.
سندهای مربوط به حواله:
اقدامات شعبه مبدا به هنگام دریافت وجه و صدور حواله
بدهکار: صندوق/ حساب مشتری (به میزان مبلغ حواله+ کارمزد+ هزینه)
بستانکار: حواله های عهده شعب (صادره) (به میزان مبلغ حواله)
بستانکار: کارمزد دریافتی- حوالجات ( به میزان کارمزد)
بستانکار: درآمد متفرقه (به میزان هزینه)
2- اقدامات شعبه مقصد به هنگام دریافت حواله از شعبه مبدا:
بدهکار: حساب مرکز- شعبه مبدا (به میزان وجه حواله)
بستانکار: حواله های عمده ما (وارده) (به میزان حواله)
3- ابطال حواله: بدهکار: حواله های عهده شعب (به میزان وجه حواله)
بستانکار: حساب مشتری/ صندوق (به میزان وجه حواله)
در صورت مواجهه مشتری جهت پرداخت قبوض آب و برق و … لازم است کاربرد دقت کافی در قبض های مربوطه به عمل آورده و پس از دریافت وجه مندرج در قبض و شمارش آن، نسبت به معرفی شناسه های قبض و پرداخت در زیر سیستم قبوض اقدام نموده که در صورت صحت شناسه های وارد شده سیستم سند ذیل را صادر می نماید.
بدهکار: صندوق/ حساب شخصی
بستانکار: بستانکاران موقت- معین مربوط به هر قبض…
کلرینگ (چکهای درون شهری مشتریان):
پایاپای (کلرینگ): به معنی نقل و انتقال بانکی و یا تسویه بین بانکی می باشد.
اتاق پایاپای اسناد بانکی: اتاقی است که به منظور مبادله اسناد بانکی که طی دو نشست صبح و عصر و با حضور نمایندگان بانکی تشکیل جلسه می نماید.
اتاق پایاپای داخلی (بانک رفاه) اتاقی است که در اداره خزانه و مبادلات و یا ادارات امور شعب و یا شعبه مرکزی که مسئولیت وصول و ایصال چکها و اسناد کلیه شعب را بر عهده دارد.
سند مربوط به چکهای واگذاری سایر بانکها:
بدهکار: حساب مرکزواحد خزانه و مبادلات
بستانکار: حساب اشخاص
سند وصولی چکهای داخلی:
بدهکار: حساب مرکز شعبه ارسال کننده وصولی
بستانکار: حساب اشخاص
ایران چک
چکی است که تضمینی با مبلغ مشخص و چاپی، صادره توسط یکی از بانک های کشور عهده بانک صادر کننده و با قابلیت پرداخت در کلیه شعب بانکهای کشور. ایران چک از نظر مشخصه های امنیتی و نوشتاری در تمامی بانکها یکسان و صرفا در آرم، نام و امضا مدیریت عامل بانک صادر کننده تفاوت دارند.
سند مربوط به ایران چک
1- فروش ایران چک:
بدهکار: حساب مشتری/ صندوق
بستانکار: حسابهای چکهای صادره فروخته شده
2- بازخرید ایران چک
بدهکار: چکهای صادره فروخته شده
بستانکار: صندوق/ حساب مشتری
چکهای مسافرتی
چکی است که توسط یک بانک صادره و و جه آن در هر یک از شعب آن بانک یا توسط نمایندگان و کارگزاران آن بانک پرداخت می شود.
سندهای مربوط به چکهای مسافرتی
1- وصول چکهای مسافرتی برای مشتریان خاص:
بدهکار: پرداخت چکهای صادره سایر بانکها
بستانکار: حساب مشتری
2- وصول چکهای مسافرتی سایر مشتریان:
بدهکار: حساب مرکز
بستانکار: حساب مشتری
شرح: .واریز چک مسافرتی شماره بانک شعبه
چک بانکی
چکی است که بنا به درخواست مشتری و به نام شخص معین توسط شعب یک بانک عهده خودشان صادر می شود.
سندهای مربوط به چک بانکی
1- صدور و پرداخت چک بانکی توسط شعب:
بدهکار: حساب صندوق/ مشتری
بستانکار: حساب چکهای صادره فروخته شده- چک بانکی
2- چکهای بانکهای مفقودی و سرقتی:
بدهکار: چکهای صادره فروخته شده- چک بانکی
بستانکار: بستانکاران موقت- حسابهای مسدودی
3- بازخرید ایران چک سایر بانکها توسط شعب بانک:
بدهکار: حساب پرداخت چکهای صادره سایر بانکها
بستانکار: صندوق/ حساب مشتری
4- دریافت ایران چک مورد نیاز توسط شعب:
بدهکارک حساب انتظامی ایران چک
بستانکار: حساب طرف حسابهای انتظامی
رفاه چک
نوع چک مسافرتی است که توسط بانک رفاه عهده کلیه شعب بانک رفاه در مبالغ پانصد هزار تومانی/ یک میلیون ریالی/ دو میلیون ریالی/ پنج میلیون ریالی چاپ وعرضه می گردد.
سندهای مربوط به رفاه چک همانند ایران چک می باشد.
چک رمزدار بین بانکی
نوعی چک هست که بنا به درخواست مشتری جهت واریز آنی به حساب مشخص نزد شعب یکی از بانکهای کشور (شعبه مقصد) در محدوده یک اتاق پایاپای توسط شعبه مبدا در قبال دریافت وجه مربوطه از مشتری صادر می شود و مهمترین ویژگی این نوع چک غیر قابل انتقال و غیر قابل پرداخت بودن به صورت نقد می باشد.
سند مربوط به چک رمزدار بن بانکی
1- دریافت دسته چک رمزداربین بانکی:
بدهکار: انبار کل مطبوعات
بدهکار: تمبر عملیاتی
بستانکار: مرکز
شرح: ورود فقره فرمت دسته چک بین بانکی
2- صدور چک رمزدار بین بانکی توسط شعب:
بدهکار: صندوق. حساب مشتری
بستانکار: حساب چکهای صادره فروخته شده- چک رمزدار
شرح: صدور چک رمزدار شماره عهده بانک شعبه
3- پرداخت چک رمزدار بین بانکی توسط شعب
بدهکار: پرداخت چکهای صادره سایر بانکها – رمزدار
بستانکار: حساب مندرج در متن چک
شرح: چک رمزدار بین بانکی شماره بانک شعبه
چکهای برون شهری مشتریان (برات)
برات: در کلیه بانکها به کلیه اوراق تجاری اعم از چک، سفته، برات که جهت وصول ارائه می گردد اصطلاحا برات گفته می شود.
سند مربوط به چکهای برون شهری:
1- دریافت و ارسال چک از شعبه مبدا به شعبه مقصد:
بدهکار: بروات وصولی عهده شهرستان ها (به اندازه چک / برات)
بستانکار: طرف حسابهای انتظامی (به اندازه چک/ برات)
2- شعبه مقصد (دارنده حساب)
بدهکار: بروات وصولی رسیده از شهرستان ها (به اندازه مبلغ چک)
بستانکار: طرف حسابهای انتظامی (به اندازه مبلغ چک)
3- دریافت نتیجه وصولی چک برون شهری از شعبه مقصد:
بدهکار: حساب مرکز- شعبه مقصد
بستانکار: حساب مشتری