تارا فایل

تحقیق بررسی رابطه اضطراب امتحان با عملکرد تحصیلی دانش آموزان




عنوان تحقیق:
رابطه اضطراب امتحان با عملکرد تحصیلی دانش آموزان
نام استاد:
؟؟؟؟
گردآوردنده :
؟؟؟

فهرست مطالب

چکیده
1- فصل اول: مقدمات تحقیق
1-1- مقدمه
1-2- بیان مسئله
1-3- ضرورت این پژوهش
1-4- فرضیه پژوهش
1-5- اهداف پژوهش
1-6- تعاریف نظری
1-7- اضطراب امتحان
1-8- تعاریف عملیاتی
2- فصل دوم: پیشینه تحقیق
2-1- اضطراب امتحان چیست؟
2-2- علائم و نشانه های اضطراب امتحان
2-3- شیوع اضطراب امتحان
2-4- علل عمده اضطراب امتحان
2-5- پیشگیری و درمان
2-6- چگونه اضطراب امتحان را ساده کنیم
2-7- تکنیکهای بدست آوردن آرامش
2-8- تکنیک های کوتاه مدت شامل
2-9- تکنیکهای آرامش بلند مدت
2-10- تعاریف اضطراب
2-11- تحقیقات انجام شده در مورد اضطراب امتحان
3- فصل سوم: روش های آماری
3-1- جامعه آماری
3-2- نمونه و نمونه گیری
3-3- ابزار پژوهش
3-4- روش آماری
3-5- روش تجزیه و تحلیل داده ها
منابع

روش تجزیه و تحلیل داده ها
ملاحظات اخلاقی
چکیده :
تحقیق حاضر به منظور بررسی رابطه اضطراب امتحان و افت تحصیلی انجام شده است بدین منظور دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان دزفول به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شده است و با روش نمونه گیری تصادفی ، نمونه ای با حجم 60 نفر از دانش آموزان که 30 نفر از آنها دارای معدل پایین (12) و 30 نفر از آنها دارای معدل بالا (17) انتخاب شده اند برای سنجش میزان اضطراب امتحان آنها از آزمون اضطراب منبع ( آلپورت) و " هی بر " استفاده کرده ایم که میزان اضطراب دانش آموزان را مشخص می کند نتایج آماری بدست آمده فرضیه ها را تاکید کرد یعنی نشان داد که اضطراب امتحان در بروز افت تحصیلی تاثیر دارد.

1- فصل اول: مقدمات تحقیق
1-1- مقدمه:
عنوان افت تحصیلی یکی از معیارهای سنجش کارایی در نظام آموزشی است. نظام هایی که در آنها افت تحصیلی زیاد است. به روشی ضعیف و نقص خود را نشان داده اند و نظام های آموزشی پیشرفته همه تلاش خود را در جهت کم کردن افت تحصیلی به کار می برند در جامعه امروزی مسائل تحصیلی و یادگیری دارای ارزش ویژه می باشند با توجه به این مسئله می تواند با این گرایش و طرز تذکر و علاقه کودکان اثرات مثبت و منفی داشته باشد و این اثرات تا سنین بزرگسالی در فرد باقی بماند مطالعه روی مشکلات تحصیلی از جنبه های مختلف ضروری می باشد به خصوص با ویژگی های شخصیتی کودک ، کودک ناتوانی ها چگونگی ارزشیابی از دانسته های شاگردان ، میزان بهره هوش و علل افت تحصیلی و ترک تحصیل.
شناخت و انواع و ابعاد این آفات و راههای مقابله با آن یکی از مهمترین وظایف نظام های آموزش و پرورش می باشد در چاره اندیشی در این زمینه نیز جلوگیری از هدر رفتن منابع مالی و معنوی و نجات انسانهایی است که پس از شکست تحیلی زمینه مساعدی برای بزهکاریهای اجتماعی می باشند جلوگیری از این امر باعث خواهد شد که نظام های آموزشی بتوانند امکانات تحصیلی در اختیار دانش آموزان قرار دهند یا از تراکم کلاسها کاسته شود و کیفیت آموزش بهبود یابد در این تحقیق کوشش کرده ایم تا یکی از عواملی را که یکی از شایع ترین عواملی است بر افت تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد را مورد بررسی قرار دهیم امیدواریم که نتایج این تحقیق در بهبود امر آموزش کارساز باشد.
1-2- بیان مسئله :
آنچه که می تواند به عنوان یک عامل مهم و بازدارنده مورد توجه قرار گیرد شدن هیجان زدگی اضطراب فوق العاده ای است که به هنگام حضور در جلسات امتحان دامن گیر بعضی از افراد می شود بنابراین آنچه حائز اهمیت این است که اولیا و مربیان به عنوان اضطراب توجه داشته باشند و تدابیر لازم را برای کاهش دادن آن اتخاذ کنند اصولاً هر امتحان و آزمونی در هر موردی که باشد اضطراب خاص خود را دارد همه هنر انسان در این است که با حداقل اضطراب از عهده انجام بزرگترین امتحانات بر آید اضطراب ، دلهره ، استرس همه حالاتی هستند که خواه و ناخواه هر انسانی تلخی آنها را چشیده است بطور کلی انسان دوست ندارد که رفتارهایش مورد نقادی و ارزشیابی قرار گیرد به همین دلیل در موقعیت امتحانی که قرار می گیرند دچار اضطراب می شود ولو اینکه نتایج خویشاوندی داشته باشد انسان بالفعله موجودی است کمال طلب و تشویق پذیر وتنبیه گریز و همه کودکان و نواجوانان دوست دارند به گونه ای که هستند مورد تشویق قرار گیرند زمانی که دانش آموز دچار اضطراب می شود چنین اضطرابی می تواند آثار زیستی و روانی زیان باری داشته باشد به همین دلیل نتایج بدست آمده از آزمون های دانش آموزانی که شدیداً دچار اضطراب می شوند بیانگر فراموشی آتی و خطاهای ادراکی آنهاست. در این میان کودکان و نوجوانان کم رو و خجالتی در شرایط امتحان بیش از دیگران دچار اضطراب می شوند و اضطراب تجربه ای ناخوشایند برای آنهاست البته این را هم متذکر شویم که اضطراب به خودی خود امری عادی تلقی نمی شود زیرا اضطراب در یادگیری می تواند تقش مهمی داشته باشد. بنابراین سئوال پژوهش حاضر این است که آیا میزان اضطراب در دانش آموزان دارای موفقیت تحصیلی و افت تحصیلی متفاوت است؟
1-3- ضرورت این پژوهش :
تحقیق و پژوهش از اهمیت و ارزش خاصی برخوردار است زیرا پژوهش و تحقیق می تواند بسیاری از معلومات و چیزهای نامعلوم را آشکار و معلوم می سازد با توجه به پیچیده شدن جوامع و همراه آن پیچیدگی در نظام آموزش و پرورش فشار روانی هم افزایش پیدا کرده است صرف نظر از این پیچیدگی ، اضطراب امتحان بسیار در بین دانش آموزان فراگیر شده است و نیاز به فعالیت در این زمینه برای علت یابی ، پیش گیری و درمان بسیار ضروری و با اهمیت به نظر می رسد امروز دانش آموزان زیادی هستند که به خاطر اضطرابی که در آنها به وجود می آید ( به دلایل متعدد) باعث به وجود آمدن مشکلات برای دانش آموزان و در نهایت افت تحصیلی آنها شده است.
1-4- فرضیه پژوهش :
بین اضطراب امتحان دانش آموزان دارای معدل بالا (موفقیت تحصیلی) و دانش آموزان دارای معدل پایین ( افت تحصیلی) تفاوت معناداری وجود دارد.

1-5- اهداف پژوهش:
بررسی رابطه بین اضطراب امتحان با افت تحصیلی در دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان دزفول.
1-6- تعاریف نظری :
اضطراب : احساس منتشر ، بسیاز ناخوشایند و اغلب مهم دلواپسی است که یک یا چند تا از احساس های جسمی مثل احساس خالی شدن ، سرد شدن ، تنگی قفسه سینه ، تپش قلب ، تعریق ، سر درد همراه می گردد ( خلاصه روانپزشکی علوم رفتاری مولفان کاپلان ، سادوک ، گرب ، ترجمه : پورافکاری (1365) به نقل از اکبری ،اراده ( 1379) بررسی رابطه اضطراب امتحان و اضطراب عمومی ، پایان نامه کارشناسی آزاد واحد اهواز)
1-7- اضطراب امتحان :
نگرانی در مورد عملکرد (انتظار شکست) استعداد توانایی خویش به هنگام امتحان و موفقیت و ارزیابی اوست ( به نقل از دکتر سید حسین سلیمی ، 1384)
1-8- تعاریف عملیاتی:
اضطراب امتحان :
یک احساس ناخوشایند که به وسیله پرسشنامه سنجش اضطراب که توسط (آلپورت) و ( هی بر) و از طریق مقایسه دو گروه از دانش آموزان دارای افت تحصیلی و بدون افت تحصیلی بدست می‏آید.
افت تحصیلی:
به معنای نزول از یک سطح بالاتر به سطح پایین تر است و یکی از مشکلات آموزش و پرورش مدارس است . افرادی ه نمره معدل پایین تر از دوزاده داشته باشند بعنوان دانش آموزان ضعیف و دارای افت تحصیلی شناخته می شود.

موفقیت تحصیلی:
عملکرد بالای دانش آموزان که با نمرات معدل بالای هفده مشخص می شوند در این پژوهش به صورت موفقیت تحصیلی در نظر گرفته شده است.

2- فصل دوم: پیشینه تحقیق
2-1- اضطراب امتحان چیست؟
سارلسون ودیویدسون اضطراب امتحان را اینگونه تعریف می کنند. اضطراب امتحان نوعی خود مشغولی ذهنی است که با خود کم انگاری و تردید درباره توانایی های خود بروز پیدا کرده است که اکثراً به ارزیابی شناختی منفی ، عدم تمرکز حواس ، واکنشهای جسمانی نامطلوب و افت عملکرد تحصیلی منجر می گردد ( از قول دکتر سید حسن سلیمی – 1383).
به اعتقاد گیورا و لودو نیز اضطراب امتحان نوعی واکنش ناخوشایند و هیجانی نسبت به موفقیت ارزیابی در مدرسه و کلاس درس است . این حالت هیجانی معمولاً با تنش ، نگرانی ، سردرگمی و برانگیختگی سیستم اعصاب خود مختار همراه است همین طور از نظر کالو اضطراب امتحان عبارت است از نگرانی فرد در مورد عملکرد خویش به هنگام امتحان و موفقیت ارزیابی است . (همان منبع)
با این همه بسیاری از متخصصین اضطراب امتحان را از دیدگاهی کلی مثبت ارزیابی کرده ویان دو پدیده را لازم و ملزوم هم و در کل پدیده مثبت می دانند کسی که از میان دو راه و یا چند گزینه باید یک راه و یک گزینه را انتخاب کند دچار اضطراب و استرس می شود این موقعیت برای او فضای امتحان هم دارد بنابراین طبیعی است که تا حدودی شخص به دلیل این که خود را در موقعیت انتخاب و امتحان ببیند دچار اضطراب شود اما آنچه به طور مشخص از آن تحت عنوان اضطراب امتحان یاد می شود حالتی خارج از نرم و طبیعی است که به صورت یک بیماری همراه با سرگیجه ، خشک شدن آب دهان ، بالا رفتن قلب ، تهوع ، سردرد ، بیخوابی ، کم شدن اتها و … بروز می کند. (همان منبع )
2-2- علائم و نشانه های اضطراب امتحان :
در یک پژوهش در زمینه علائم و نشانه های اضطراب امتحان آمده است ، علائم و نشانه با توجه به تحقیقات انجام شده ، آشفتگی معده ، به هم خوردن ساعت های خواب و آرامش و تغییراتی در میل و غذا و ضعف – سرگیجه ، تغییر در فشار خون – میزان نبض و تغییراتی در ترشح هورمون های آدرنالین و نوراآدرنالین در افراد دارای اضطراب امتحان و یا در ایام امتحانات و هنگام امتحان در افراد مستعد به اضطراب را افزایش دهد ( از قول محمدی نیا) (1385) هم چنین در افراد دارای اضطراب امتحان در امتحانات شفاهی ، تپش قلب ، پریدگی رنگ صورت ، لکنت زبان ، حرکت های غیر ارادی دست و پا ، تغییر صدا ، لرزش بدن و صدا ، تغییر دمای بدن ، خشک شدن دهان و عرق کردن بارز است. اضطراب امتحان باعث شعف ایمنی بدن می شود و در نتیجه در ایام امتحانات عفونت دستگاه تنفس در دانش آموزان و دانشجویان افزایش می یابد . (همان منبع)
2-3- شیوع اضطراب امتحان :
در این پژوهش در مورد اضطراب امتحان می خوانید درباره شیوع سنی و کلاسی اضطراب امتحان باید گفت با زیاد شدن سن و بالا رفتن پایه تحصیلی و اضطراب امتحان افزایش می یابد و به نظر می رسد اضطراب امتحان بین سنین 10 و 11 سالگی شکل گرفت و ثبات پیدا می کند و تا بزرگسالی ادامه می یابد. ( همان منبع)
تحقیقات نشان می دهد دختران بیش از پسران اضطراب امتحان را تجربه می کنند و تفاوت های جنسیتی در اضطراب بخوبی با نقش پذیری جنسیتی تبیین می شود ( همان منبع).
2-4- علل عمده اضطراب امتحان :
ابراهیم ناصری ( به نقل از شیرازی – 1385) کارشناس مسائل آموزش و تربیتی بخش عمده اضطراب امتحان را در حوزه نابسامانی آموزشی بررسی می کند اضطراب امتحان را در دو بُعد درونی و برونی می توان تحلیل کرد و بخش درونی آن بر می گردد به ویژگی های ضخصیتی افراد ، وراثت و تربیت و منظورم از تربیت تاثیر تربیت بر روی شخصیت فرد است وگرنه خود تربیت یک فرایند بیرونی است اما به اعتقاد من بخش عمده پدیده اضطراب امتحان باید در عوامل بیرونی و خارج از کنترل افراد بررسی گردد (همان منبع)
و در توضیح و تحلیل این وضعیت می گوید ما در هیچ جای دنیا و با حداقل در هیچ کشور توسعه بافته ای این مسئله را نمی بینیم که مدرسه وارد منزل شود. یعنی اینکه دانش آموزان تا زمانی که در مدرسه است مورد آزمایش و تربیت قرار می گیرد و زمانی که به خانه می آید خبری از خواندن و درس و مشق نیست این موضوع باعث می شود به شکلی تخصصی فرایند آموزش جریان یابد و خانواده ها وارد این حیطه تخصصی شوند چون وقتی والدین وارد این جریان آموزش می شود ناخودآگاه به دلایل مختلف دانش آموز را دچار استرس می کمند و حتی خودشان هم دچار استرس می گردند (همان منبع)
پس این پیش فرض ما این است که دانش آموز در مدرسه به شکل تمام و کمال آموزش می بیند آن وقت موضوعات دیگری مطرح میشود که می توانند در فرایند آموزش و تربیت موثر واقع شود مثل فضای مدرسه ، امکانات آموزشی ، استاندارد بودن این امکانات و فضا، اعم از نور ، صدا، رنگ، مواد مطلوب آموزشی و … و اما مهم تر از اینها استاندارد بودن روش تدریس و کارآمد بودن و نیروی انسانی متخصص است . مطمئن باشید اگر مواد درس ما استاندارد باشند، روش تدریس و روش طرح سئوال استاندارد باشند و نیروی کارآمدی هم کنترل چنین فضایی را بر عهده بگیرند آن وقت تا 50 درصد اضطراب امتحان کاهش می یابد ( همان منبع)
اما برخی معتقدند انتظارات بیش از حد والدین از فرزندان خود یکی از اصلی ترین عوامل اضطراب امتحان است بسیاری از مادران و پدران ، فرزندان خود را با دیگر همسالان مقایسه کرده و کودک خود را به دلیل ناتوانی در رسیدن به آن مرحله تحت فشار قرار می دهند (همان‏منبع).
کارشناس به طور مشخصی سه عامل اصلی اضطراب امتحان را عوامل شخصیتی ، خانوادگی و آموزشی ارزیابی می کنند که در ایم میان دو عامل خانوادگی و آموزشگاهی که به عنوان عوامل بیرونی مطرح هستند از اهمیت بالاتر برخوردارند . با این همه موضوعی که می تواند متوجه خود دانش آموز باشد بیش از سایر عوامل به موقع خواندن درس است و تقریباً تمامی کارشناسان در این زمینه متفق القول هستند . که باقی نگذاشتن خواندن دروس و تمرینات برای شب امتحان یک روش مطمئن برای جلوگیری از اضطراب امتحان است (همان منبع).
ابراهیم ناصری ، ( به قول از همان منبع ) در این زمینه می گوید : دانش آموزان باید یاد بگیرند که آموزش اهمیت بیشتری نسبت به امتحان دارد و مهم تر اینکه در طول سال تحصیلی باید متون درسی را آموخت و به طور قطع اگر دانش آموز در طول سال تحصیلی عادت به مطالعه و انجام تمرینات داشته و مهم تر از همه اینکه در کلاس درس تمام حواسش به یادگیری مفاهیم مطرح شده دلچسب و عاری از اضطراب می تواند باشد چون فردا حاصل زحماتش را خواهد دید همان طور که عنوان شد مقداری از اضطراب در شکل طبیعی خود در همه افراد وجود دارد که در صورت موفقیت این نوع اضطراب و هیجان به نیروی مثبت تبدیل می شود و نه تنها آثار مخربی ندارد می تواند قوا و انرژی خود را به شکل مطلوبی تجربه کند (همان منبع).
اما اگر استرس از حالت نرم و طبیعی خارج شود و به خصوص آنکه نتیجه مثبتی هم در این نداشته باشد می تواند به نیرویی مخرب برای جسم و روان تبدیل گردند (همان منبع).
2-5- پیشگیری و درمان :
کارشناسان مختلف ، نظریات و روشهای مختلفی برای مبارزه با اضطراب یا پیشگیری از آن پیشنهاد می کنند. برخی از این نظریات ، نظریاتی در ارتباط با نوعی فعالیت چون ورزش است در حالی که برخی دیگر روش هایی را برای تعدیل روحیه پیشنهاد می دهند و نیز مدیریت در فرآیند آموزش که این ورد آخر حاصل پیام هایی برای خود دانش آموز ، معلم و والدین است در یکی از روشها با نام " تن آرامی " که به کنترل جسم توسط خود فرد مربوط می شود آمده است ( یغمی – علی – 1379- بررسی رابطه اضطراب امتحان با افت تحصیلی ، پایان نامه کارشناسی، دانشگاه پیام نور ، واحد دزفول).
در این روش افراد می توانند بیاموزند به طور اختیاری اثرات ویژه دستگاه عصبی خودکار را نظم بخشند ، چنین نظمی در حقیقت می توانند در حالت هیجانی آنها اثر بگذارد . اضطراب می تواند ناشی از تنش که با انقباض با جمع شدن بافت های عضلانی پیش می آید. همچنان که در موقع فشار روانی چنین می شود بر عکس تنش نمی توانند وقتی بافت های بی آرام و فراخ هستند وجود داشته باشد در روش تن آرامی افراد ید می گیرند که چگونه بر ماهیچه های بدن خود متمرکز شده و با کشش در برخی ماهیچه ها و رها گرفتن گروهی دیگر از آنها تا مقدار قابل توجهی استرس خود را کاهش دهد . در توصیف این روش آمده است ، تن آرامی نه تنها به صورت شیوه درمانی مستقل استفاده می شود بلکه به عنوان پایه ای برای دیگر درمان ها نیز به کار می رود این شیوه دارای قابلیت کاربردی برای بسیاری از مسائل مربوط به فشار روانی است و می تواند به آسانی در هر صورت فردی و گروهی آموزش داده شود (همان منبع).
به خود ، استعداد و اندیشه خود بیش از کلاس های تقویتی ، معلم خصوصی و کتاب های کمک آموزشی ایمان داشته باشید.
تمام درس ها را برای شب امتحان تلنبار نکنید و به مرور در فرآیند آموزش قرار گیرید.
بر فکر خود تسلط داشته باشید و در هیچ شرایطی ناامید نشوید.
به هنگام مطالعه مطالب حائز اهمیت را بیشتر بخوانید و آنجا که تشخیص می دهید برخی مطالب از اهمیت کمتری برخوردار است به اندیشه خود اعتماد کنید و آنها را کنار بگذارید.
در جلسه امتحان ابتدا سئوالاتی را که کاملاً بر آنها تسلط دارید جواب دهید و کاملاً بر روی آنها متمرکز شوید. پس از جلسه امتحان تمام ذهن خود را آزاد کنید تا دچار استرس پس از امتحان نشوید. (همان منبع ).
2-6- چگونه اضطراب امتحان را ساده کنیم؟
برای اینکه اضطراب امتحان ریاضی را ساده کنیم لازم است دو نکته را بفهمید.
1- به آرامش پاسخ مثبت بدهید و آرامش ذهنی را باور داشته باشید.
2- افکار منفی را از ذهنتان بیرون کنید زیرا سبب خالی شدن تواناییهایتان میشود ( ترجمه متن لاتین. ذکر منبع آن در آخر تحقیق)
2-7- تکنیکهای بدست آوردن آرامش:
پاسخ آرامش فنی است که شما را برای آرامش داشتن کمک می کند و باید برای این منظور ، جای پاسخ اضطراب را بگیرد. (آرامش جایگزین اضطراب شود) کسی که به شما می گوید ، رفلکس باشید یا حتی خودتان ریلکس کنید در هر دو صورت بدون آموزشهای مناسب پاسخ آرامش وجود دارد.
> دوره کوتاه مدت
> دوره بلند مدت
که در هر دوره به کنترل عاطفی (بدنی) و اضطراب امتحان ریاضی کمک می کند این تکنیکها از لحاظ شناختی به شخص این امکان را می دهد که نگرانی را ساده تر خواهد کرد.
2-8- تکنیک های کوتاه مدت شامل :
منقبض کردن و روش آرامش متفاوت و روش پالمینگ ( palming) می باشد.
منقبض کردن و روش آرامش متفاوت ، در این روش به شما کمک می شود که آرامش خود را بوسیله منقبض کردن وشل کردن تمام ماهیچه های بدنتان بدست آورید این اعمال را زمانی ادامه بدهید که روی صندلی با آرامش تمام نشسته اید. قبل از اینکه برگه امتحانی را در دست داشته باشید.
1- کف پاهایتان باید به طور یکنواخت روی زمین قرار گیرد
2- با دستهایتان ، قسمت زیر صندلی را بگیرید.
3- در حدود 5 ثانیه پاهایتان را به حالت بارفیکس از زمین جدا کرده و در هوان گه دارید.
4- برای 5 تا 10 ثانیه شل شوید ( ریلکس باشید)
5- قسمت 2 و3 را دوباره تکرار کنید.
6- تمام ماهیچه های بدن را شل کنید جز آن عضوی از بدن را که واقعاً سر جلسه امتحان به کار می برید.
2-9- تکنیکهای آرامش بلند مدت:
کنترل تکنیک آرامش ساده است و بهترین تکنیک از انواع تکنیک های آرامش ، نوع آرامش بلند مدت است ، کنترل آرامش به این معنی است که شما می توانید آرامش داشته باشید در صورتی که کلمه های سرنخ را مبنی بر اینکه " من به خودم اطمینان دارم و آرامش دارم " زیاد تکرار کنید. شما یاد می گیرید که آرامش داشته باشید.
سکوت مطلق ، مثلاً
من ریلکس هستم
بعد از تمرینات کافی شما در طول امتحان ریاضی می توانید ریلکس باشید تکنیکهای آرامش را تا کنون هزاران دانش آموز تمرین کرده اند و به نتیجه مطلوب قبل از امتحان دست پیدا کرده‏اند.
2-10- تعاریف اضطراب :
احساس انتظار ، اما نه از روی اطمینان ، برای رویدادهای ناخوشایند ، این احساس تجربه یک ترس مبهم در غیاب خطر بلا فصل خارجی است ( به نقل از شیرازی 1385) فروید اضطراب روان رنجور را نتیجه یک تعارض ناهشیار می دانست که بین نکته های نهاد که عمدتاً تکانه های جنسی و پرخاشگری هستند و محدودیتهایی که خود و فراخود اعمال می کنند ایجاد می شود. از آن جا که بسیاری از تکانه های نهاد با ارزشهای اجتماعی با شخص در تضاد هستند آدمی را دستخوش تهدیدی کنند از نظر دیدگاه روان کاوی فروید ، اضطراب سه نوع دارد.
1- اضطراب عینی : بر اثر ترس از خطرهای واقعی در دنیای واقعی رخ می دهد.
2- اضطراب نوردتیک : عبارت است از ترس از تنبیه بر اثر بروز تمایلات تکانشی.
اضطراب اخلاقی که از وجدان ناشی می گردد ( همان منبع)
اضطراب یک نیروی ایجاد کننده تنش در رفتار آدمی است که شخصی را بر می انگیزد تا حالت تنش را کاهش دهد در تعریف دیگری آمده است. اضطراب ، حالت مضطرب بودن با احساس ترکیبی نیرومند با مستولی شدن از عدم تعیین بی تابی ، بیم و ترس ریشه دار و عمیق درباره یک اتفاق ، احتمالی و ناآرامی (همان منبع) از نظر روانپزشکی ، اضطراب عبارت از ناآرامی ، هراس ، ترس ناخوشایند و منتشر با احساس خطر قریب الوقوع که منبع آن مشخص نیست. ( همان منبع)
به طور کلی اضطراب عبارت است از :
1- یک فرآیند آگاه کننده که اخطاری است به فرد درباره یک خطر قریب الوقوع و به ترتیب شخص را برای مقابله با خطر آماده می کند.
2- یک حالت روانی بسیار پریشان کننده است به این دلیل شخصی معمولاً برای مدت طولانی قادر به تحمل آن نیست ، برای کنار آمدن و سلطه بر اضطراب ، افراد معمولاً از یک از مکانیسم های دفاعی کمک می گیرند. ( همان منبع )
2-11- تحقیقات انجام شده در مورد اضطراب امتحان :
نخستین پژوهش منظم در مورد عوامل ارثی اختلالات اضطراب نشان داد که دو سوم بیماران مبتلا به قلبی عروقی، سابقه خانوادگی همان بیماری را داشته 22 درصد بستگان درجه یک آنها نیز به همین بیماری مبتلا بودند. در مطالعه ای بوسیله سیلتر شیلدر بر روی جنبه های ژنتیک یک حالت اضطراب مشاهده گردید که 15 درصد والدین و خواهر و برادران بیمار به ( نوروزی- روان رنجوری) اضطراب همین بیماری را در حالیکه این ریتم در بستگان گروه کنترل فقط 5 درصد بود. در بین دوقلوهای یک تخمکی عیار بروز توام اضطراب 50 درصد بود و صفات قابل توجه اضطراب 65 درصد بود و برعکس در دوقلوهای دو تخمکی این ارقام به ترتیب 4 درصد گزارش گردید. معهذا هیچ کدام از این اطلاعات به جز مدارک مربوط به سه زوج دوقلو تاثیر محیط خانواده را شامل نمی گردد ( اکبری نیسی ، آزاد – 1379) ، رابطه اضطراب امتحان و اضطراب عمومی پایان نامه کارشناسی دانشگاه آزاد واحد اهواز ) اخیراً " گرا " و همکاران خطر بیماری را برای بستگان درجه یک چنین بیماری 41 درصد یافتند " در مقایسه با 4 درصد برای بستگان گروه کنترل این رقم بالا به خصوص از این نظر که مکالمه بر اساس وجود تشخیص دقیق و معاینه روانی مستقیم بستگان بیمار به عمل آمده است تا با اتکا به گزارش خود بیمار ، روشی که شیوع بیماری را در بستگان اصولاً کمتر از مقدار واقعی نشان می دهد حائز اهمیت است. آگاهی از پیش آگاهی یک اختلال موضوعی نیست که بتوان آن را از نظر دور داشت چون وسیله مقایسه و سنجش تاثیر روشهای مختلف درمانی است یکی از قدیمی ترین کوششها برای آگاهی از پیش آگاهی حالات اضطراب با تعقیب 123 بیمار به مدت 10 سال انجام گرفت. در طول 10 سال 38 نفر از 123 نفر بهبود یافته تلقی شدند. 60 نفر هنوز حالات اضطراب را داشتند 9 نفر دچار سایکوز شده و 16 نفر مرده بودند . حالا این موضوع شاید برای پزشکان عمومی قابل توجه باشد که 5/16 درصد این نمره در دوره بیماری خود علائم هیبوکندر بای شدید نشان دادند. یک موقعیت تازه تر که بوسیله پرسشنامه از 57 بیمار مبتلا به اضطراب در یک بیمارستان دانشگاهی آمد 67 درصد بیماران پس از 5 سال بهبود یافته یا علائم اضطراب را داشتند. طبق تحقیقی که سارلسون در سال 1960 انجام داد نتایج بدست آمده حاکی از آن است که بین اضطراب امتحانی و اضطراب عمومی همبستگی مثبت وجود دارد و با توجه به یافته های بدست آمده ، افزایش اضطراب عمومی در دانش آموزان اضطراب انتحان آنان نیز شدت می یابد.
بال ( 1985) در مطالعات خود رابطه بین اضطراب و نوع تکلیف را مورد بررسی قرار داد یافته های او با نتایج مطالعات انجام شده در مورد ، رابطه اضطراب و پیشرفت تحصیلی همخوان است او دریافت تکالیفی که دارای پیچیدگی اندک هستند و یا تکالیفی که فرد قبلاً در آنها مهارتی کسب کرده است. اضطراب می تواند عملکرد را بهبود بخشد. در تکالیف پیچیده ویا تکالیفی که در آنها تمرین زیادی ندارند اضطراب می تواند میزان عملکرد را کاهش دهد (همان منبع ).
سعادت ( 1363) تحقیقی تحت تاثیر اضطراب در یادگیری انجام داد که تحقیق تفاوت میزان اضطراب بین زن و مرد را رد کرد و لزوم وجود اضطراب در حد اعتدال را برای شروع هر کار و فعالیتی در انسان مفید و سازنده است و به اثبات رساند که اضطراب در افراد ضعیف وقوی هیچ گونه اثری ندارد و در صورتی که خیلی زیاد شود در افراد متوسط تاثیر تجربی به همراه دارد ( نعیمی – علی -1379- بررسی رابطه اضطراب امتحان با افت تحصیلی ، پایان نامه کارشناسی، دانشگاه پیام نور- واحد درفول)
ابولقاسمی ( 1374) پژوهشی تحت " ساخت و اعتبار یابی ، مقیاسی برای سنجش اضطراب امتحان بر روی رابطه اضطراب عمومی ، عزت نفس ، پایگاه اجتماعی ، اقتصادی ، انتظارات مهم و عملکرد تحصیلی انجام داد. هدف از این پژوهش ساخت مقیاس اضطراب احتمال بررسی رابطه احتمالی بین اضطراب امتحان با هر یک از متغیرها و بررسی همبستگی چندگانه متغیرهای مورد مطالعه اضطراب امتحان بود.
حجم نمونه این پژوهش 304 نفر از دانش آموزان پسر سال سوم راهنمایی شهرستان اهواز بود که از ناحیه آموزش و پرورش به طور تصادفی انتخاب شده اند برای جمع آوری داده ما از مقیاس های اضطراب امتحان ، عزت نفس ، اضطراب عمومی ، پرسش نامه پایگاه اجتماعی ، اقتصادی ، پرسش نامه انتظارات معلم و معدل نمره هالی دانش آموزان در سال تحصیلی 74-73 عنوان عملکرد تحصیلی استفاده شد برای تجزیه و تحلیل یافته در سال روش هم بستگی پیرسیون و رگرسیون چند متغیر و هم بستگی های چندگانه استفاده شده با استفاده از تحلیل عامل ، یک مقیاس کوتاه 32 ماده ای ساخته شد که از ضریب پایانی و اعتباری رضایت بخش و قابل توجه برخوردار بود بر اسا تحلیل عوامل ، دو عامل استخراج شد که عامل اول اضطراب مربوط به موفقیت امتحان و عامل دوم اضطراب مربوط به نتیجه امتحان را می سنجد بر اساس یافته های این پژوهش ، اضطراب امتحان با اضطراب عمومی (59%r) و انتظارات معلم (16%r) مثبت معنادار و با عزت نفس (15%r) و پایگاه اجتماعی ، اقتصادی (13%r) منفی معناداری نشان داد بین عملکرد تحصیلی ( معدل کل ) و اضطراب امتحان همبستگی معناداری ملاحظه شد. ضریب همبستگی چندگانه بین متغیرهای مورد مطالعه و اضطراب عمومی متغیر معناداری بین متغیرهای مورد مطالعه و اضطراب امتحان به وجود می آورد ( همان منبع).

3- فصل سوم: روش های آماری
3-1- جامعه آماری:
جامعه آماری به کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه که در شهرستات دزفول در سال تحصیلی 86-85 تحصیل می کنند اطلاق می شود که دامنه سنی آنها بین 15 تا 18 ساله است.
3-2- نمونه و نمونه گیری :
نمونه آماری پژوهش مذکور 60 نفر از دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان دزفول که دارای افت تحصیلی و بدون افت هستند می باشد با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای می باشد که از بین دانش آموزان دو دبیرستان (پسرانه) شهرستان دزفول به طور تصادفی است انتخاب شده اند.
3-3- ابزار پژوهش :
ابزار اندازه گیری در این تحقیق تست ( پرسشنامه ) سنجش اضطراب که توسط آلپورت و هی بر تهیه شده است این آزمون 20 سئوال 5 گزینه ای دارد از تقریباً " هیچگاه " تا " همیشه " تنظیم شده است. هر یک از گزینه ها ها نمره از ( 1) تا (5) می گیرد نمره اضطراب هر فرد از جمع نمرات پاسخهایی که به هر سئوال داده شده بدست می آید. این سئوالات به صورت مستقیم و غیر مستقیم میزان اضطراب از امتحان را می سنجد.
" جدول نمره گذاری آزمون سنجش اضطراب "
تقریباً هیچگاه
به ندرت
گهگاهی
اغلب
همیشه
1
2
3
4
5

3-4- روش آماری :
در این تحقیق از روش مقایسه میانگین ها ( t-test) استفاده می شود

3-5- روش تجزیه و تحلیل داده ها:
داده ها را بعد از جمع آوری ، دسته بندی کرده و توصیف نموده ، آنگاه جدول فراوانی آنها را تنظیم و برای مقایسه اضطراب امتحان در دو گروه دارای افت و بدون افت تحصیلی آزمون t تست گروههای مستقل استفاده کردیم.

منابع :
1- منابع کتابی و پایان نامه آماری
– اکبر نیسی- آزاده (1379)- بررسی رابطه اضطراب امتحان و اضطراب عمومی ، پایان نامه کارشناسی – واحد اهواز
– خلاصه روانپزشکی علوم رفتاری -مولفان ، کاپلان ، سادوک ، گرب ، ترجمه پورافکاری (1365)
– نعیمی – علی (1379) – بررسی اضطراب امتحان با افت تحصیلی – پایان نامه کارشناسی – دانشگاه پیام نور واحد دزفول
2- منابع اینترنتی فارسی
– www. Iran mania .com
– ( اضطراب امتحان ) 22 آذر ( 1385) – اسینا امیر شیرازی
– www. Irankonkour.com
– ( اضطراب امتحان – 20 بهمن (1383) – وب سایت روزنامه جام جم – دکتر سید حسین سلیمی )
3- منابع اینترنتی لاتین
– File://llyekta-1/shareddocs/how to reluce testanxierty- math study skills-academic support-2/10/2007

4


تعداد صفحات : 21 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود