تارا فایل

تحقیق آشنایی با کمیته امداد امام خمینی و فعالیت های این سازمان


فهرست مطالب
تاریخچه 2
ارکان و تشکیلات 4
اهداف و وظایف 6
منابع مالی 8
*امور توانمندسازی محرومین: 11
*امور مدیریتی و تحقیقاتی: 11
*امور اعتماد سازی و جلب مشارکتهای مردمی: 12
*امورارتباطات و خدمات بین الملل: 12
طرح مددجویی 15
حمایت خانواده زندانیان 21
اطلاعات خانوار زندانیان تحت پوشش: 22
کمک به محکومین نیازمند و جبران دیه 23
اشتغال و خودکفائی مددجویان 24
مددجویان مستعد خودکفایی 28
خانوار تحت پوشش طرح های خودکفایی 28
خانوارهای خود کفا شده: 29
اجرای طرحهای اشتغال و خودکفایی 30
ارائه آموزشهای فنی و حرفه ای و کاریابی: 37
تامین فضای خودکفایی 39
امکانات در اختیار و تولیدات خودکفایی خانوارها 40
بیمه اجتماعی مشمولین طرحهای خودکفایی: 40
خدمات فرهنگی و آموزشی: 42

تاریخچه
سابقه شکل گیری و پی ریزی تشکیلات این نهاد به سالهای قبل از پیروزی انقلاب و حدوداً سال 1342 برمی گردد که تعدادی از انقلابیون اول نهضت اسلامی که در زمره همراهان و همرزمان حضرت امام خمینی (ره) قرار داشتند و بعضاً مسئولان فعلی این نهاد می باشند، از طرف معظم له ماموریت رسیدگی به خانواده زندانیان سیاسی و نازمندان مبارز را به عهده داشتند.
اقدامات حمایتی و امدادی این بزرگان خصوصاً در زمان اوج گیری انقلاب اسلامی یعنی سالهای56 و 57 که مبارزات امت مسلمان به اوج خود رسید و اعتصاب و تحصن همه جا را فرا گرفت، حمایت گسترده و فراگیر از اعتصابیون و خانواده زندانیان سیاسی و نیازمندان جامعه سیر صعودی یافت.
با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و آغاز فعالیت مجدد بخشهای اداری، اقتصادی و فرهنگی کشور، لزوم حمایت از نیازمندان درصدر برنامه های نظام قرار گرفت و دقیقاً 22 روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی در تاریخ 14 اسفند ماه 1357هجری شمسی(مطابق با7ربیع الثانی 1399هجری قمری و5 مارس1979 میلادی) کمیته امداد امام به عنوان دومین نهاد انقلابی، با صدور حکم پرخیر و برکت و تاریخی حضرت امام خمینی (ره) برای مدت نامحدود، به منظور تحقق بخشیدن به اهداف عالیه نظام جمهوری اسلامی ایران و ولایت فقیه، در حمایت و امداد محرومان و مستضعفان و خودکفا کردن آنان، تاسیس گردید.
شورای محترم مرکزی که پس از ولایت فقیه عالی ترین رکن این نهاد می باشد، مسئولیت کلی کارها و امور را عهده دار است. اعضای این شورا عبارتند از آقایان: حاج حبیب الله عسگر اولادی- حسین انواری- سید رضا نیری- ابولافضل حاجی حیدری و حمیدرضا ترقی.
این نهاد تحت نظر مستقیم مقام معظم رهبری(ولی فقیه) قرار دارد و اساسنامه اول آن در مورخ 20/3/1366 به توشیح و تایید حضرت امام خمینی(ره) و اساسنامه دوم آن در مورخ 29/9/80 به تایید مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای مدظله رسیده است.

ارکان و تشکیلات
کمیته امداد امام خمینی (ره) بعنوان نهادی انقلابی و از نوع موسسات غیر انتفاعی و عام المنفعه است و دارای شخصیت مستقل و استقلال مالی و استخدامی است که تحت نظارت عالیه ی مقام معظم رهبری (ولایت فقیه) قرار دارد و طبق اساسنامه مربوطه اداره می شود.
مرکز اصلی امداد امام در تهران بوده و در تمامی شهرستان و اکثر بخشهای کشور و در برخی نقاط خارج از کشور(لبنان، سوریه، جمهوری آذربایجان، تاجیکستان، افغانستان، عراق و کومور) دارای شعبه می باشد.
ارکان امداد امام عبارتند از: شورای مرکزی که نمایندگان ولی فقیه هستند، سرپرست امداد امام، حسابرسی و بازرسی.
بخشهای اساسی کمیته امداد امام خمینی عبارتند از:
1- شورای مرکزی- عالی ترین رکن امداد پس از مقام عظمای ولایت فقیه شورای مرکزی می باشد که اعضای آن توسط مقام معظم رهبری برای مدت5 سال تعیین می گردند و بعنوان نمایندگان ولی فقیه مسئولیت کلی کارها و امور امداد امام را عهده دار می باشند.
2- سرپرست امداد امام- سرپرست یکی از اعضای شورای مرکزی و به عنوان بالاترین مقام اجرائی امداد امام و مجری مصوبات شورای مرکزی است. سرپرستی امداد، با پینهاد شورای مرکزی امداد و تایید مقام معظم رهبری منصوب می شود. در غیاب سرپرستی کلیه اختیارات و وظایف او به عهده قائم می باشد. عزل و نصب معاونان و مدیران کل امداد و روسای شاخه ها با حکم مقام محترم سرپرستی صورت می گیرد. در حال حاضر سرپرست امداد امام جناب آقای حسین انواری می باشند.
3- اداره کل کمیته امداد استان- برای تمرکز امور استانی و هماهنگی، نظارت و رسیدگی به امور شاخه ها، در مرکز هر استانی اداره کل امداد امام خمینی (ره) استان با مسئولیت اجرایی مدیر کل استان، ایجاد شده است.
4- شاخه ها- در کلیه شهرستانها و برخی شهرها و مراکز دهستان، برای رسیدگی به امور محرومان و ارائه خدمات به آنها، شاخه اصلی کمیته امداد امام، ایجاد گردیده است که مستقیماً به امور مددجویان و ارباب رجوع رسیدگی می نماید.

اهداف و وظایف
کمیته امداد امام خمینی، با هدف یاری نمودن محرومان و مستضعفان، امداد درماندگان و آسیب دیدگان و خودکفا کردن محرومان تشکیل یافته است.
وظایف امداد امام عبارتند از: الف- بررسی و شناخت انواع محرومیتهای مادی و معنوی نیازمندان و تبیین و تامین نیازهای حمایتی، معیشتی، فرهنگی و ارتقای سطح زندگی آنها در حد امکان و شناسایی افراد و خانواده های لازم الحمایه در شهر و روستا و عشایر.
ب- بررسی و ارایه پیشنهاد خط مشی ها، سیاستهای اجرایی، طرحها، برنامه ها و روشهای مناسب بری رفع محرومیتهای نیازمندان در ابعاد مختلف به مراجع ذیربط و انجام اقدامات و پیگیریهای لازم جهت تحقق آنها.
ج- فراهم آوردن امکانات لازم به منظور خوداتکاء نمودن افراد و خانواده های تحت پوشش و سایر نیازمندان از طریق ایجاد اشتغال، اعطای وام، آموزشهای فنی و حرفه ای و ارایه خدمات لازم در حد امکان.
د- ایجاد تسهیلات لازم جهت ارایه ی خدمات بهداشتی و درمانی و اقدام به بیمه های درمانی و اجتماعی اقشار آسیب پذیر در حد امکانات و چارچوب قوانین و مقرارات مربوطه.
هـ- پرداخت مستمری (کمکهای نقدی و غیر نقدی)، اعطای وام قرض الحسنه ضروری، کمک به تعمیر و تهیه مسکن، ازدواج و جهیزیه ی نیازمندان.
و- ارایه ی خدمات فرهنگی به افراد و خانواده های نیازمندان و انجام فعالیتهای فرهنگی و آموزشی و تامین وسایل آموزشی و کمک آموزشی لازم و تعمیق باورهای دینی.
ز- حمایت موردی از افراد و خانواده های نیازمندان در برابر مشکلات ناشی از بروز حوادث و بلایای طبیعی وغیر طبیعی.
ح- ارایه ی خدمات مشاوره و مددکاری و حمایتهای لازم حقوقی و قضایی به افراد و خانواده های نیازمند.
ط- حمایت نیازمندان خارج از کشور براساس سیاستهای نظام جمهوری اسلامی ایران، در حد امکانات.
ی- تمهیدات لازم به منظور احیای فرهنگ انفاق و ایثار، نشر سنتهای حسنه ی اسلامی و جلب و هدایت امکانات و کمک های مردمی خصوصاً کمک های اشخاص خیر و نیکوکار و همچنین امکانات و کمک های بخشهای دولتی و غیر دولتی جهت حمایت از افراد و خانواده های نیازمند.
ک- ارتباط با موسسات خیریه، انجمن ها و تشکلهای عام المنفعه ی مردمی داخل و خارج از کشور به منظور تبادل تجربه و بهره گیری هر چه مطلوب تر از ظرفیتهای بالقوه و بالفعل آنها و پرهیز از انجام کارهای موازی و غیر ضرور در جهت انجام حمایت های مادی و معنوی و تقویت و گسترش این گونه هسته های مردمی در حد توان.
ل- انجام هر گونه تکلیف قانونی پس از تخصیص اعتبار لازم.

منابع مالی
منابع مالی این نهاد برای امور فقرزدایی و کمک به محرومان جامع عبارتست از:
1- عنایات مقام معظم رهبری (مدظله العالی)
2- اعتبارات و کمک های دولت محترم جمهوری اسلامی ایران
3- هدایا و کمکهای مردمی، موسسات، سازمانها و نهادهای داخل و خارج از کشور
4- دریافت صدقات، نذورات و زکوات
5- درآمد حاصل از فعلیتهای اقتصادی امداد امام
سند چشم انداز20ساله ی کمیته امداد امام خمینی(ره) (در افق 1404 هـ ش)
*سند چشم انداز 20 ساله ی امداد به عنوان منشور حرکت جمعی مطلوب بلند مدت امداد در جهت رسیدن به قله ی رفیع نظام، یعنی ایجاد حیات طیبه ی اسلامی و تامین رفاه مادی در کنار عدالت، معنویت اخلاق برای مردم به ویژه محرومین به عنوان سهامداران نظام اسلامی است.
* سند چشم انداز 20 ساله ی امداد مبتنی بر اصول قانون اساسی و رهنمودهای حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری، اساسنامه و تجارب مفید امداد، هماهنگ و در راستای تحقق چشم انداز 20 ساله ی جمهوری اسلامی ایران است که قابلیت عملیاتی شدن در 4برنامه ی 5ساله را دارا می باشد.

با اتکال به خداوند سبحان کمیته ی امداد حضرت امام خمینی (ره) در چشم انداز به عنوان نهاد انقلاب اسلامی جوشیده از متن مردم و متکی به آن با هویت اسلامی و انقلابی، توسعه یافته، پویا و پایدار و الگو در ارائه ی خدمات امدادی و حمایتی با تعامل سازنده و موثر در روابط ملی بین المللی تحت نظارت عالیه مقام معظم رهبری.

کمیته امداد امام (ره) در افق چشم انداز20 ساله چنین ویژگی هایی خواهد داشت:
*توسعه دهنده ی شبکه ای ارتباطی و حمایتی مردمی و کارآمد برای انجام کارهای عمیق، ماندگار، زودبازده و اثر بخش در میان اقشار آسیب پذیر جامعه با رعایت اصول کفایت، جامعیت و مطلوبیت.
*دارای نقش محوری و بازوی توانمند نظام جمهوری اسلامی در جهت تقویت تکامل و توازن اجتماعی و معین دولت در تحقق برنامه ها و خدمات و حمایتهای اجتماعی.
*پیشتاز در احیاء و ترویج سنت های حسنه ی اسلامی و تاثیر گذار بر تقویت همبستگی های اجتماعی و حفظ همگرایی مردم با نظام اسلامی و تامین اصل عدالت و رضایت اجتماعی.
*صیانت از تحکیم نهاد خانواده و احیای عزت و کرامت فردی، خانوادگی و ملی توانمند سازی محرومین و زدودن فقر با تاکید بر مناعت طبع و خوداتکایی.
*دارای تعاملی موثر و سازنده با سازمانها و نهادها، متکی به مشارکتهای مردمی و منابع اختصاصی و بهره گیرنده از منابع عمومی.
*الهام بخش، فعال و موثر در سطح ملی، جوامع اسلامی و بین المللی به عنوان تکیه گاه قابل اعتنای محرومان و مستضعفان.

سیاست کلی برنامه پنجساله چهارم (1388-1384) کمیته امداد امام خمینی(ره)
با الهام از تعالیم و احکام نورانی اسلام و زنده و نمایان نگاه داشتن اندیشه دینی و فرهنگی و حمایتی بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران و مقام معظم رهبری و تحقیقات و تجربیات نزدیک به سه دهه فعالیت امداد و تبلور آن در تمام سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها با توجه به اهداف چشم انداز 20 ساله امداد امام (ره) و قانون برنامه پنجساله چهارم کشور به شرح زیر است:
*امور حمایتی محرومین و زدودن فقر:
– تلاش در تامین حداقل نیازهای اساسی و بهبود شاخصهای زندگی خانواده های فاقد درآمد یا درآمد ناکافی، برای زندگی سالم و توسعه پوشش حمایتی به نیازمندان جامعه، هماهنگ با سیاستهای کلی جمهوری اسلامی ایران.
– حمایت ممکن نیازمندان تحت پوشش در برابر مشکلات ناشی از بروز حوادث و بلایای طبیعی و غیرطبیعی.
– بسیج امکانات و توانائیهای بالقوه و بالفعل در راستای تحقق عدالت اجتماعی و حمایت از حقوق محرومان و رفع محرومیت خانواده های لازم الحمایه بویژه در مناطق روستایی و عشایری.
– رسیدگی به نیازهای فوری و ضروری نیازمندان تحت پوشش در جهت کاهش شکاف طبقاتی و تامین رفاه عمومی در حد امکانات(تغذیه، پوشاک، درمان و مسکن)

*امور توانمندسازی محرومین:
– سالم سازی فضای فرهنگی و اعتقادی خانواده های تحت پوشش و رفع آسیبهای آنها.
– تقویت و هدایت استعدادهای برجسته و بالقوه دانش آموزان و دانش جویان تحت حمایت.
– ترویج روحیه و فرهنگ کار و وجدان کاری بین خانواده های محرومین.
– فراهم آوردن امکانات لازم جهت خوداتکاء نمودن افراد و خانواده های تحت حمایت و نیازمندان موردی.
– تلاش در تامین آموزشهای فنی و حرفه ای و ایجاد فرصت های اشتغال مولد و مفید محرومین تحت حمایت.
*امور مدیریتی و تحقیقاتی:
– شناخت انواع محرومیت های مادی و معنوی نیازمندان.
– اصلاح و بهینه سازی نظام مدیریتی امداد جهت افزایش بهره وری و کارآمد و بهبود نظام خدمات رسانی بر اساس افق چشم انداز 20 ساله امداد.
– تبیین فلسفه خدمات رسانی و روش های مناسب جهت رفع محرومیت نیازمندان کشور.
– تقویت و توسعه فعالیت های علمی، تحقیقاتی، فناوری اطلاعات و ارتباطات بصورت کاربردی.
– تقویت و کارآمد نمودن نظام منسجم بازرسی و نظارت و ارزیابی مستمر از فعالیت های امداد.
*امور اعتماد سازی و جلب مشارکتهای مردمی:
– ترویج فرهنگ انفاق، احسان، ایثار، اکرام یتیم و سنتهای حسنه اسلامی.
– بسیج همبستگی های مردمی و تقویت رضایت مندی عمومی و همگرایی مردم با نظام.
– بهره مندی از همدلی و توانائیها و منابع عظیم مردم در جهت مبارزه با فقر و محرومیت.
– گسترش و عمق بخشیدن به روحیه تعاون و مشارکتهای عمومی.
– ارتباط و حمایت ممکن از نهادهای عام النفعه عمومی و موسسات و خیریه های مردمی.
– حفظ و تقویت عوامل اساسی اعتماد مردم و رهبری.
*امورارتباطات و خدمات بین الملل:
– حمایت ممکن از نیازمندان و محرومان خارج از کشور براساس منویات مقام معظم رهبری و هماهنگ با سیاستهای نظام جمهوری اسلامی.
– تامین ارتباطات با موسسات خیریه و تشکلهای عام النفعه مردمی و سازمانهای بشر دوستانه بین المللی.
– بهره مندی مطلوب از ظرفیتهای بالقوه و بالفعل نیکوکاران بویژه ایرانیان خارج از کشور.
– شناساسی فرصت های مناسب جهت گسترش ارتباطات حمایتی بین المللی امداد.
– الگو سازی جهت تقویت سلامت و رفاه خانواده و چگونگی تامین کرامت زن و جایگاه او در خانواده و اجتماع.
تعاریف و مفاهیم:
خانوار معمولی: خانوار معمولی از افرادی تشکیل می شود که باهم در یک اقامتگاه زندگی می کنند. با یکدیگر همخرج هسند و معمولاً باهم غذا می خورند. بنابراین لازم نیست که اعضای یک خانوار حتماً با یکدیگر رابطه خویشاوندی داشته باشند. به عبارت دیگر خانوار لزوماً با خانواده یکی نیست. فردی که به تنهایی زندگی می کند نیز، خانوار تلقی می شوند.
سرپرست خانوار: عضوی از خانوار است که اعضای خانوار وی را به این عنوان معرفی می کنند. در مواردی که اعضای خانوار کسی را به عنوان سرپرست معرفی نکنند، مسن ترین فرد را به عنوان سرپرست خانوار شناخته می شود. در خانوارهای یکنفره، همان فرد سرپرست خانوار به شمار می آید.
خانوار عشایری: نوعی از خانوارهای معمولی است که وابستگی ایلی داشته و کوچ رو نیز باشد، هر چند در زمان تحقیق در محل ثابتی سکونت داشته باشد.
خانوار تحت پوشش: به خانوار هایی گفته می شود که واجد شرایط دریافت کمک از کمیته امداد بوده و در تمام یا مقطعی از سال از خدمات و کمک های کمیته امداد برخوردار است.
مددجو: به فردی گفته می شودکه دچار مشکلات جسمی، اقتصادی یا اجتماعی شده و بدون دریافت کمک و خدمات ویژه از سازمانهای مربوط، قادر به استقلال و خودکفایی اقتصادی و اجتماعی نباشد.
مدد جوی تحت پوشش: به مددجویی گفته می شودکه به دلیل همخوانی وضعیت عمومی وی با شرایط پذیرش مندرج در دستورالعمل سازمانهای ذیربط از امکانات پیش بینی شده به طور مستمر بهره مند شود.
علت حمایت: منظور عللی است که خانوار نیازمند تشخیص داده شده و زیر پوشش طرحهای حمایتی قرار گرفته است.
مدد جویی موردی: به مددجویی گفته می شود که به دلیل مورد پیش آمده در یک یا چند نوبت، از امکانات حمایتی و پیش بینی شده سازمان ذیربط بهره مند شود
سالمند: به افراد 60 ساله و بیشتر سالمند گفته می شود.
از تحت پوشش خارج شده: مددجوی تحت پوششی که بنا به عللی مانند اشتغال به کار یکی از اعضای خانوار، ازدواج، فوت، مهاجرت، دریافت کمک از دیگران، مراجعت سرپرست یا نان آور و یا عدم استحقاق از تحت پوشش ذیربط خارج شده باشند.
پرونده در نوبت تحقیق: پرونده ای است که جهت تحقیق محلی و بررسی وضعیت استحقاق یا عدم استحقاق خانوار در اختیار مدد کار گرفته است.
پرونده در نوبت حمایت: پرونده ای است که در آن استحقاق خانوار برای تحت پوشش قرار گرفتن محرز گردیده است ولی به دلیل کمبود بودجه یا عدم وجود امکانات مورد نیاز در نوبت حمایت قرار می گیرد.
مددجویان تحقیق شده غیر نیازمند: به مددجویانی اطلاق می شود که پس از تحقیق و بررسی، عدم استحقاق و نیازمندی آنها محرز می گردد..

طرح مددجویی
فقر از مهمترین مسائل و دردهای جوامع بشری است و قسمت بزرگی از تلاشهای انسان و جوامع مکتبها در مبارزه با این مشکل خلاصه می شود، علیرغم پیشرفتهایی که در بیشتر شئون نصیب انسان گشته، هنوز آمار افراد فقیر و تنگدست که در تامین معاش خود درمانده اند بالادست و سیستم های اقتصادی حاکم بر کشورها در حل این مشکل سخت درمانده اند.
اسلام که دینی مبتنی بر ایدئولوژی الهی و بینش توحیدی است به این مسئله اندیشیده و راه حلهایی را ارائه داده است. در این ارتباط رسیدگی و مراقبت از بیماران، معلولان، ازکار افتادگان، اسیران، ایتام، زنان بی سرپرست، سالمندان، در راه ماندگان، مصیبت زدگان، آسیب دیدگان، مستمندان و محرومان را مطرح و از جمله وظایف حکومت سلامی و امت مسلمانان قلمداد نموده است.
کیته امداد امام خمینی به عنوان نهادی جوشیده از بطن انقلاب شکوهمند اسلامی و با الهام از تعالیم تعالی بخش شرع مقدس، تولید و رسیدگی به مسائل و مشکلات مددجویان و محرومان در تمامی زمینه های ممکن را در راس برنامه ها و اقدامات خود قرار داده است.
در این فصل اطلاعات مختصری از وضعیت خانوار ها و نفرات تحت پوشش طرح مددجویی ارائه شده است.
تعاریف و مفاهیم:
خانوار عشایری: نوعی از خانوارهای معمولی است که وابستگی ایلی داشته و کوچ رو نیز باشد، هرچند در زمان تحقیق در محل ثابتی سکونت داشته باشد.
سرپرست خانوار: عضوی از خانوار است که اعضای خانوار وی را به این عنوان معرفی می کنند. در مواردی که اعضای خانوار کسی را بعنوان سرپرست معرفی نکنند، مسن ترین فرد را به عنوان سرپرست خانوار شناخته می شود. در این خانوارهای یکنفره، همان فر د سرپرست خانوار به شمار می آید.
خانوار تحت پوشش: به خانوار هایی گفته می شود که واجد شرایط دریافت کمک از کمیته امداد بوده و در تمام یا مقطعی از سال از خدمات و کمک های کمیته امداد برخوردار است.
مددجو: به فردی گفته می شودکه دچار مشکلات جسمی، اقتصادی یا اجتماعی شده و بدون دریافت کمک و خدمات ویژه از سازمانهای مربوط، قادر به استقلال و خودکفایی اقتصادی و اجتماعی نباشد.
مدد جوی تحت پوشش: به مددجویی گفته می شودکه به دلیل همخوانی وضعیت عمومی وی با شرایط پذیرش مندرج در دستورالعمل سازمانهای ذیربط از امکانات پیش بینی شده به طور مستمر بهره مند شود.
علت حمایت: منظور عللی است که خانوار نیازمند تشخیص داده شده و زیر پوشش طرحهای حمایتی قرار گرفته است.
طرح مددجویی: طرحی است که براساس آن افراد بنا ب عللی از قبیل فقدان سرپرست، از کارافتادگی سرپرست، معلولیت سرپرست و بیماری سرپرست یا استیصال و درماندگی برحسب نوع نیازمندی، تحت پوشش مستمر کمیته امداد قرار می گیرند.
سالمند: به افراد 60 ساله و بیشتر سالمند گفته می شود.
از تحت پوشش خارج شده: مددجوی تحت پوششی که بنا به عللی مانند اشتغال به کار یکی از اعضای خانوار، ازدواج، فوت، مهاجرت، دریافت کمک از دیگران، مراجعت سرپرست یا نان آور و یا عدم استحقاق از تحت پوشش ذیربط خارج شده باشند.
پرونده در نوبت تحقیق: پرونده ای است که جهت تحقیق محلی و بررسی وضعیت استحقاق یا عدم استحقاق خانوار در اختیار مدد کار گرفته است.
پرونده در نوبت حمایت: پرونده ای است که در آن استحقاق خانوار برای تحت پوشش قرار گرفتن محرز گردیده است ولی به دلیل کمبود بودجه یا عدم وجود امکانات مورد نیاز در نوبت حمایت قرار می گیرد.
مددجویان تحقیق شده غیر نیازمند: به مددجویانی اطلاق می شود که پس از تحقیق و بررسی، عدم استحقاق و نیازمندی آنها محرز می گردد.
کمک مستمر: وجهی است که به صورت نقدی، کالا یا خدمات با نظر مددکار اجتماعی یا کارشناسان مربوطه طبق ضوابطی به افراد خانوار نیازمند تا رسیدن به مرحله بازتوانی و رفع مشکل به طور ماهانه پرداخته شود.
کمک مالی غیر مستمر: به وجوهی گفته می شود که به منظور رفع نیازهای ضروری و تحقق برنامه های بازتوانی افراد و خانواده های تحت پوشش، براساس آیین نامه اجرایی مصوب سازمانهای مددکاری قابل پرداخت باشد.
از جمله مواردی که در زندگی به انسانها امید و نشاط می بخشد و مایه تحرک و دلگرمی بیشتر آنهامی شود تامین آینده روشن بودن وضعیت زندگی آتی او می باشد. به همین لحاظ مستمری دوران بازنشستگی و از کارافتادگی در سیستمهای تامین اجتماعی پیش بینی شده و مطمح نظر قرار دارند.
متاسفانه در کشور ما بسیاری از افراد خصوصاً روستائیان، تحت حمایت سیستم های بیمه ای قرار نداشته، بدین جهت همواره نگرانی هایی از وضعیت آینده در بین اقشار به چشم می خورد.
خوشبختانه پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی به ابتکار شهید عالیقدر رجایی، قانون حمایت از سالمندان نیازمند روستانشین تهیه و به تصویب مجلس محترم شورای اسلامی رسید و اجرای آن از سال 64 به کمیته امداد امام خمینی (ره) محول گردید. بدین صورت زمینه جدیدی برای خدمتگزاری بیشتر به محرومان و مستضعفان جامعه برای امدادگران این نهاد فراهم آمد.
تعاریف و مفاهیم:
خانوار معمولی: خانوار معمولی از افرادی تشکیل می شود که باهم در یک اقامتگاه زندگی می کنند. با یکدیگر همخرج هسند و معمولاً باهم غذا می خورند. بنابراین لازم نیست که اعضای یک خانوار حتماً با یکدیگر رابطه خویشاوندی داشته باشند. به عبارت دیگر خانوار لزوماً با خانواده یکی نیست. فردی که به تنهایی زندگی می کند نیز، خانوار تلقی می شوند.
خانوار عشایری: نوعی از خانوارهای معمولی است که وابستگی ایلی داشته و کوچ رو نیز باشد، هرچند در زمان تحقیق در محل ثابتی سکونت داشته باشد.
خانوار تحت پوشش: به خانوار هایی گفته می شود که واجد شرایط دریافت کمک از کمیته امداد بوده و در تمام یا مقطعی از سال از خدمات و کمک های کمیته امداد برخوردار است.
سرپرست خانوار: عضوی از خانوار است که اعضای خانوار وی را به این عنوان معرفی می کنند. در مواردی که اعضای خانوار کسی را بعنوان سرپرست معرفی نکنند، مسن ترین فرد را به عنوان سرپرست خانوار شناخته می شود. در این خانوارهای یکنفره، همان فر د سرپرست خانوار به شمار می آید.
مددجو: به فردی گفته می شودکه دچار مشکلات جسمی، اقتصادی یا اجتماعی شده و بدون دریافت کمک و خدمات ویژه از سازمانهای مربوط، قادر به استقلال و خودکفایی اقتصادی و اجتماعی نباشد.
مدد جوی تحت پوشش: به مددجویی گفته می شودکه به دلیل همخوانی وضعیت عمومی وی با شرایط پذیرش مندرج در دستورالعمل سازمانهای ذیربط از امکانات پیش بینی شده به طور مستمر بهره مند شود.
علت حمایت: منظور عللی است که خانوار نیازمند تشخیص داده شده و زیر پوشش طرحهای حمایتی قرار گرفته است.
سالمند: به افراد 60 ساله و بیشتر سالمند گفته می شود.
طرح شهید رجایی: طرح شهید رجایی طرحی است که به موجب آن سالمندان روستایی و عشایری نیازمند و عائله، تحت تکفل آنها زیر پوشش خدمات حمایتی قرار می گیرند.
از تحت پوشش خارج شده: مددجوی تحت پوششی که بنا به عللی مانند اشتغال به کار یکی از اعضای خانوار، ازدواج، فوت، مهاجرت، دریافت کمک از دیگران، مراجعت سرپرست یا نان آور و یا عدم استحقاق از تحت پوشش ذیربط خارج شده باشند.
پرونده در نوبت تحقیق: پرونده ای است که جهت تحقیق محلی و بررسی وضعیت استحقاق یا عدم استحقاق خانوار در اختیار مدد کار گرفته است.
پرونده در نوبت حمایت: پرونده ای است که در آن استحقاق خانوار برای تحت پوشش قرار گرفتن محرز گردیده است ولی به دلیل کمبود بودجه یا عدم وجود امکانات مورد نیاز در نوبت حمایت قرار می گیرد.
مددجویان تحقیق شده غیر نیازمند: به مددجویانی اطلاق می شود که پس از تحقیق و بررسی، عدم استحقاق و نیازمندی آنها محرز می گردد.
کمک مستمر: وجهی است که به صورت نقدی، کالا یا خدمات با نظر مددکار اجتماعی یا کارشناسان مربوطه طبق ضوابطی به افراد خانوار نیازمند تا رسیدن به مرحله بازتوانی و رفع مشکل به طور ماهانه پرداخته شود.
کمک مالی غیر مستمر: به وجوهی گفته می شود که به منظور رفع نیازهای ضروری و تحقق برنامه های بازتوانی افراد و خانواده های تحت پوشش، براساس آیین نامه اجرایی مصوب سازمانهای مددکاری قابل پرداخت باشد.

تعاریف و مفاهیم:
خانوار زندانی تحت پوشش: خانوار نیازمندی است که سرپرست آن بنا به دلایلی زندانی شده و افراد خانواده وی تحت پوشش سازمانهای مددکاری قرار گرفته و از مزایای حمایتی بهره مند می شوند.
محکومین نیازمند: به افرادی گفته می شود که خطایی عمد مرتکب نشده و سابقه محکومیت قضایی نیز نداشته ولیکن به دلیل بدهی، به پرداخت جریمه یا دیه محکوم شده اند و طبق ضوابط مربوطه استحقاق کمک و رفع محکومیت را دارا می باشند.
حمایت خانواده زندانیان
وجود خطا و جرم در جامعه حکایت از خطری است که جامعه را بیمار خواهد کرد و زندگی کردن در این جامعه بسی دشوار خواهد بود. زندگی سالم به جامعه سالم نیاز دارد، بایستی چنین تلقی شود که افراد خطاکار و مجرم بیمارند و قابل درمان، لذا براساس تدابیری میتوان آنها را اصلاح کرد و به راه آورد، از تدابیر متعارف در اصلاح منحرف، بازداشت و زندانی نمودن اوست. حال اگر چنانچه فرد زندانی قبل از بازداشت سرپرستی خانواده را نیز عهده دار بوده، در رابطه با افراد خانواده او چه تدبیری باید اندیشید؟
در نظام جمهوری اسلامی ایران، دولت خدمتگزار در این رابطه علاوه بر اصلاح و تربیت فرد زندانی، به منظور جلوگیری از انحطاط و از هم پاشیدگی کانون گرم خانواده فرد زندانی اقدام به رسیدگی و حمایت از خانواده او نموده است.
بر این اساس در سال 1357 بنا به تصمیم هیئت محترم دولت جمهوری اسلامی ایران وظیفه حمایت از خانواده زندانیان به کمیته امداد امام خمینی(ره) واگذار گردید. کمیته امداد نیز در پی این واگذاری، پس از تنظیم و ابلاغ آیین نامه و دستورالعملهای مربوطه، کار حمایت از افراد مشمول را آغاز کرد.
اطلاعات خانوار زندانیان تحت پوشش:
در پایان سال 86 تعداد 32199 خانوار زندانی تحت حمایت کمیته امداد بوده که 22862 خانوار (0/71 درصد) در مناطق شهری و 9337 خانوار(0/29درصد) در مناطق روستایی ساکن بوده اند. جمعیت خانوار زندانیان تحت حمایت در این سال 96669 نفر شامل: 67156 نفر(5/69درصد) شهری و 29513 نفر(5/30 درصد) روستایی بوده است. از مجموع افراد فوق تعداد 31603 نفر(7/32 درصد) مرد و تعداد 65066 نفر (3/67 درصد) زن بوده اند.
از تعداد 32199 خانوار زندانی تحت حمایت، تعداد 4209 خانوار یک نفره، تعداد8622 خانوار دو نفره، تعداد 9283 خانوار سه نفره، تعداد5786 خانوار چهار نفره، تعداد 2685 خانوار پنج نفره، تعداد1041خانوار شش نفره، تعداد 382 خانوار هفت نفره، و تعداد 191 خانوار هشت نفره و بیشتر بوده اند. شایان ذکر است مددجویان خانوار زندانیان جزء آمار مددجویان تحت حمایت طرح مددجویی نیز منظور گردیده اند.
طی سال 86 تعداد8726 خانوار با جمعیت 28239 نفر بنا به دلیل آزادی سرپرست آنها از زندان و دلایل دیگر از تحت حمایت امداد خارج شده اند.
در این سال مبلغ 7/189 میلیارد ریال کمک های مختلف به صورت نقد وکالاً به مددجویان خانواده زندانیان پرداخته شده که 0/93 درصد آن بصوت نقد و 0/7 درصد مابقی بصورت کالا بوده است.
از مجموع 7/189 میلیارد ریال مذکور، 6/86 درصد بابت مسمتری، 9/5 درصد بابت هزینه های فرهنگی، 8/5 درصد بابت هزینه های درمانی، 3/2 درصد بابت هزینه های ازدواج و تهیه جهزیه، 5/1 درصد بابت هزینه های اجاره مسکن، 6/6 درصد بابت خودکفایی و 3/9 درصد مابقی بابت سایر هزینه ها از جمله: عمران مسکن مددجویی، خدمات مددکاری و مشاوره، جبران خسارت و … پرداخت شده است.
کمک به محکومین نیازمند و جبران دیه
عصری که در آن زندگی می کنیم عصری سراسر حادثه و اتفاق است. پیشرفت فوق العاده تکنولوژی علاوه بر تهسیلاتی که برای انسانها فراهم آورده مخاطرات فراوانی را نیز در پی داشته است و هر روزی که می گذرد بر حجم این حوادث و مخاطرات افزوده می شود.
وسیله نقلیه به عنوان ابزاری کارا و نیرومند که سرعت فوق العاده درحرکت ها و نقل و انتقالات بوجود آورده همواره حادثه آفرین بوده و متاسفانه تصادفات و حوادث بوجود آمده توسط این وسیله، آمار و ارقام بالایی را به خود اختصاص داده است.
این قبل اتفاقات برای کسانی که به لحاظ شرایط کاری در موقعیت هایی چون ماموریت های اضطراری برای مقالبه با رخدادهای مضره قرار می گیرند بسیار متحمل است.
برادران نیروی نظامی و انتظامی از جمله این افرادند که همواره به مامویتهای خطرناک و اضطراری فرستاده می شوند و بعضاً به خاطر سرعت های بالا که لازمه کارشان هست دچار حادثه شده و ملزوم به پرداخت دیه می گردند.
گاهی دیده شد که خانواده ای به خاطر اینکه یکی از اعضای آن دچار حادثه شده، از هم متلاشی شده است. پدر و نان آور خانواده به علت تصادف و قتل شبه عمد و نقص عضو علاوه بر اینکه ملزم به پرداخت دیه شده، محکومیتهای دیگر از قبیل زندان را نیز باید متحمل گردد.
این نهاد از سال 1366 با به اجراء گذاشتن طرح جبران دیه، برادران نظامی و انتظامی که در جهت دفاع از نظام مقدس جمهوری اسلامی در حین ماموریتهای ویژه و اظطراری بر اثر تصادف و بروز حادثه ملزم به پرداخت دیه گشته اند و امکان پرداخت دیه نیز برایشان فراهم نیست کمک های موثری نموده و آزادی بسیاری از آنها از زندان و بازگشت به آغوش گرم خانواده شان را موجب شده است.
اشتغال و خودکفائی مددجویان
عمران و آبادنی دنیا به دست انسانها صورت گرفته است. براساس تلاش و کوشش انسانها امروزه شاهد پیشرفتهای فزاینده علم و تکنولوژی و صنعت هستیم. انسان همواره با کار و تلاش زنده است و روزی او از راه فعالیت و کار و کوشش حاصل می شود. دین مبین اسلام نیز همواره انسانها را به تلاش وکوشش و کسب روزی حلال و استفاده از دسترنج خود تشویق کرده است. به فرموده ائمه معصومین (ع) خداوند انسانهای دارای شغل و حرفه را دوست می دارد و تلاش و کوشش جهت به دست آوردن روزی حلال در ردیف جهاد فی سبیل الله عنوان شده است.
این نهاد با الهام ازتعالیم شرع مقدس همواره سعی بر این دارد که اصولیترین و شایسته ترین خدمات را نسبت به مددجویان تحت حمایت انجام دهد برهمین اساس طرحها و فعالیتهای خودکفایی را در راس برنامه های خود قرار داده است.
بدیهی است اولین قدم و اساسی ترین اقدام در این رابطه ایجاد روحیه خوداتکایی و اعتماد به خود و روحیه علاقه به کار و عدم اتکاء به دیگران می باشد.
فعالیتهای این نهاد در زمینه خودکفای مددجویان حول محورهای زیر متمرکز است:
1- شناسایی مددجویان مستعد خودکفایی و تعیین درجه مهارت و توان اجرایی آنها.
2- رسیدگی و نظارت بر حسن اجرایی طرحهای اشتغال و خودکفایی مددجویان و کنترل کیفیت محصولات تولیدی آنان.
3- ارائه آموزشهای فنی و حرفه ای به منظور ارتقاء سطح آگاهیهای علمی و مهارتهای فنی و حرفه ای مددجویان.
4- کاریابی برای مددجویان آماده به کار و ایجاد زمینه های لازم برای جذب مددجویان آموزش دیده در بازار کار.
5- پرداخت وامهای خودکفایی، تهیه و واگذاری مواد اولیه و وسیله ی کار.
6- ایجاد فرصت های شغلی مناسب برای مددجویان مستعد از محل اعتبارات صندوق اشتغال نیازمندان
7- ایجاد زمینه استفاده مددجویان از تسهیلات تبصره های قانونی بودجه (استفاده از اعتبارات بنگاههای کوچک اقتصادی زودبازده و سایر اعتبارات تبصره های قانون بودجه).
8- ایجاد زمینه دریافت وام توسط زنان روستایی سرپرست خانوار از محل اعتبارات طرح حضرت زینب(س).
9- تهیه مقدمات لازم برای خودکفایی جمعی و گروهی، از طریق کارگاههای آموزشی و تولیدی.
10- پشتیبانی فنی و تدارکاتی از مددجویان کار آفرین.
11- کمک در بازاریابی و فروش محصولات تولیدی مددجویان.
12- تامین فضای خودکفایی.
13- بیمه اجتماعی مشمولین طرح های خودکفایی به منظور پیش گیری از سقوط آنان به چرخه فقر.
14- شناسایی منابع و امکانات بالقوه و بالفعل مناطق مختلف کشور ه منظور بهره گیری در جهت توسعه فرصت های شغلی.
تعاریف و مفاهیم
مددجوی مستعد خودکفایی: به مددجویان اطلاق می شود که از توان جسمی، علاقه و زمینه لازم برای خوداتکایی و اجرای طرحهای خودکفایی و اشتغال زایی برخوردار باشد. این فرد ممکن است دارای مهارت لازم نبوده ولی زمینه فراگیری را داشته باشد.
طرح خودکفایی: یک فعالیت تولیدی و خدماتی است که با شرایط و ضوابط مشخص به صورت انفرادی، تجمعی و یا تعاونی برای اشتغال و خودکفایی مددجویان ایجاد می گردد.
مجری طرح خودکفایی: فردی است که مسئولیت اجرای طرح خودکفایی را بعهده دارد. این فرد ممکن است سرپرست یا یکی از اعضای خانوار باشد.
تسهیلات طرح خودکفایی: امکاناتی است که جهت ایجاد فرصتهای شغلی در اختیار مددجویان قرار می گیرد و عبارتست از اعطای وام خودکفایی، تامین سرمایه، ایجاد فضای خودکفایی، تامین ابزار و لوازم کار، ارائه آموزشهای فنی و حرفه ای، اعطای وام از محل تبصره های قانون بودجه، اعطای وام از محل طرح حضرت زینب (س).
کارگاه خودکفایی: کارگاهی است که متناسب با نوع فعالیت ای خودکفایی، برای خانوار ایجاد می شود تا زمینه اجرای فعالیت هم فراهم شود.
وام خودکفایی: به تسهیلات اعتباری گفته می شودکه جهت اجرای طرحهای خودکفایی در اختیار مددجویان قرار می گیرد.
کارگاه آموزشی: مکانی است که مطابق ضوابط معین، با هدف ارائه آموزشهای فنی و حرفه ای به مددجویان تحت پوشش، به منظور کسب مهارت های لازم ایجاد و تجهیز شده است. فضای خودکفایی: فضایی است که متناسب با نوع طرح خود کفایی، برای خانوار، ایجاد می گردد تا زمینه اجرای طرح فراهم آید.
کاریابی: مجموعه اقداماتی است که طی آن تمهیدات لازم جهت جذب و اشتغال بکار مددجویان مستعد و واجد شرایط و آموزش دیده در بخشهای تولیدی، صنعتی، خدماتی و موسسات و سازمانها فراهم می شود.
درآمد تولیدات خودکفایی: درآمدی است که از محل فروش محصولات تولیدی خانوارهای تحت پوشش طرحهای خودکفایی عاید آنان می شود.
نوع تولید: نوع تولید عبارتست از نوع محصول یا کالایی از قبیل: قالی، گلیم، محصولات دامی و کشاورزی و … که بواسطه اجرای طرح خودکفایی تولید و عرضه می شود.
تسهیلات تبصره های قانون بودجه: تسهیلات و امکاناتی که همه ساله در قالب تبصره های بودجه سالیانه کشور(بصورت خاص برای مددجویان کمیته امداد و یا متقاضیان اشتغال بطور عام) جهت ایجاد اشتغال و کسب درآمد پیش بینی و بصورت وام جهت اجرای طرحهای خاص در اختیار این خانوار ها قرار می گیرد.
طرح حضرت زینب(س): طرحی است که به موجب آن تسهیلاتی از طریق بانک کشاورزی جهت اشتغال زنان سرپرست خانوار روستایی با معرفی کمیته امداد پرداخت می شود.
مددجویان مستعد خودکفایی
براساس بررسی های بعمل آمده از مجموع 1816011 خانوار تحت پوشش امداد در پایان سال 86 (شامل طرح مدجویی و طرح شهید رجایی) تعداد480109 خانوار تحت پوشش (4/26درصد) و تعداد 166862 خانوار سایر اقشار زمینه، استعداد و آمادگی لازم برای خودکفا شدن را دارند.
تعداد خانوار مستعد خودکفایی طرح مددجویی 338046 خانوار(2/30 درصد از کل خانوارهای تحت حمایت طرح مددجویی) و تعداد خانوار مستعد خودکفایی طرح شهید رجایی 142063 خانوار(3/20 درصد از کل خانوارهای تحت حمایت طرح شهد رجایی) بوده است.
از مجموع خانوارهای مستعد خودکفایی (تحت حمایت طرح مددجویی، طرح شهید رجایی و سایر اقشار نیازمند) در پایان سال 86 خانوار، (3/52 درصد کل خانوار های مستعد خودکفایی تحت حمایت طرحهای خودکفایی قرار داشته اند.
خانوار تحت پوشش طرح های خودکفایی
در پایان سال 86 جمعاً تعداد 338551 خانوار با جمعیت 1229123 نفر تحت حمایت طرحهای حودکفایی قرار داشته اند که مسئولیت 108049 خانوار (9/31 درصد) با زنان و مسئولیت 230502 خانوار (1/68 درصد) با مردان بوده است. کل خانوار تحت حمایت طرحهای خودکفایی نسبت به رقم مشابه سال 85 که 285496 خانوار بوده 6/18 درصد افزایش داشته است. از سال 82 تا پایان سال 86 سالانه بطور متوسط 2/17 درصد بر تعداد خانوارهای تحت حمایت طرحهای خود کفایی افزوده شده است. از نظر نوع سکونت خانوارهای تحت حمایت طرحهای خودکفایی، تعداد 136055 خانوار(2/40 درصد) شهری و 202496 خانوار (8/59 درصد) روستایی بوده اند. همچنین از نظر نوع پوشش تعداد 171871 خانوار (8/50 درصد) تحت حمایت طرح مدد جویی، 68905 خانوار (4/20 درصد) تحت حمایت طرح شهید رجایی و 97775 خانوار (9/28 درصد) از خانواده سایر اقشار نیازمند بوده اند.

خانوارهای خود کفا شده:
طی سال 86 تعداد668 خانوار با جمعیت 2308 نفر از تحت حمایت طرحهای خودکفایی با دریافت امکانات خود کفایی به مرحله خود کفایی رسیده و از تحت پوشش خارج شده اند. بعلاوه در این سال تعداد 1600 خانوار دیگر با جمعیت 5606 نفر نیز به مرحله نیمه خود کفایی رسیده واز حالت مستمری بگیری امداد خارج شده اند هر چه که کماکان از سایر خدمات امداد برخوردار می باشند. در مجموع طی سال 1386 تعداد2268 خانوار خود کفا شده اند.
تعداد خانوارهای خود کفا شده طی سالهای مختلف
سال 82
سال 83
سال84
سال 85
سال86

ارقام
درصد
تغیرات
نسبت به سال قبل

ارقام
درصد
تغیرات
نسبت به سال قبل

ارقام
درصد
تغیرات
نسبت به سال قبل

ارقام
درصد
تغیرات
نسبت به سال قبل

ارقام
درصد
تغیرات
نسبت به سال قبل
خودکفا شده کامل و از تحت پوشش خارج شده
4623
4/62

2854
3/38-
1896
6/33-
1057
3/44-
668
8/36-
نیمه خود کفا و قطع مستمری شده
6846
9/114
5579
5/18-
3941
4/29-
2508
4/36-
1600
2/36-
جمع
11469
1/90
8433
5/26-
5837
8/30-
3565
9/38-
2268
4/36-

اجرای طرحهای اشتغال و خودکفایی
1- تعداد و مبلغ وامهای خود کفایی پرداختی از محل اعتبارات خود کفایی امداد:
خوشبختانه سال به سال بر حجم فعالیتهای خود کفایی این نهاد افزوده می شود. در سال86 فعالیتهای خود کفایی در مقایسه با سالهای قبل از رشد چشمگیریبر خوردار بوده و بحمدالله این سیر صعودی همچنان بصورت شتابدار ادامه دارد.
در این سال معادله 7/1070 میلیارد ریال وام خود کفایی به 26282 خانوار تحت پوشش پرداخت شده است. وام خود کفایی پرداختی نسبت به سال 85 از نظر مبلغ 3/18 درصد افزایش داشته است که این افزایش نسبت به رقم مشابه سال 82 2/140 درصد(بیش از 3/2 برابر)میباشد.
مبلغ وامهای خود کفایی کمیته امداد از سال 1382 لغایت 1386 سالانه به طور متوسط 8/23 درصد افزایش داشته است.
تغییرات مبلغ وام یا امکانات خودکفایی پرداخت شده طی سالهای مختلف:
(مبالغ به میلیارد ریال)
سال 82
سال 83
سال 84
سال 85
سال 86
ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
مبلغ
7/4555
7/26
5/519
0/14
3/695
8/33
905
2/30
7/1070
3/18

2- نوع وامهای خودکفایی پرداختی:
وامهای خودکفایی پرداختی از تنوع زیادی برخوردار بوده که طرحهای قالیبافی، دامداری، پرورش آبزیان، باغداری، صنفی و صنعتی و حمل ونقل ارقام عمده را به خود اختصاص داده اند.

توزیع درصد مبلغ وام هر یک از انواع طرحهای خود کفایی در سالهای مختلف:
نوع طرح
سال 82
سال 83
سال 84
سال 85
سال 86
1-قالیبافی
6/5
1/6
7/5
2/6
6/8
2-گلیم وجانیم بافی
2/0




3-خیاطی،گلدوزی وبافندگی
6/1




4-دامداری
4/47
8/41
8/38
3/33
8/35
5-پرورش آبزیان
6/0
0/1
3/1
4/0
3/0
6-پرورش طیور،کرم ابریشم و زنبورداری
3/0




7-کشاورزی و باغداری
0/12
3/12
2/12
7/9
0/9
8-صنفی و صنعتی
9/16
4/19
6/24
0/27
4/25
9-حمل و نقل
4/12
8/14
7/14
5/17
2/15
10- صنایع دستی

4/0
2/0
5/0
7/0
11- سایر طرحها
0/3
2/4
5/2
3/5
0/5
لازم به ذکر است مبالغ وام مربوط به ردیفهای 2و3و6 در سالهای 83و84 در ردیف سایر طرحها محاسبه شده است.
از نظرتعداد دریافت کنندگان وام خودکفایی، استان آذربایجان شرقی با پرداخت 2687 مورد، استان اصفهان با پرداخت 1785 مورد، استان خراسان رضوی با پرداخت1520 مورد، بیشترین تعداد وام و منطقه بشاگرد باپرداخت 93 مورد و استان سمنان با پرداخت 218 مورد کمترین تعدادپرداخت وام را داشته اند. از نظر مبلغ وام خودکفایی نیز، استان آذربایجان شرقی با پرداخت مبلغ 4/94 میلیارد ریال و استان کرمان با پرداخت مبلغ 8/68 میلیارد ریال وام خودکفایی بیشترین مبلغ وام و منطقه بشاگرد با پرداخت مبلغ 6/4 میلیارد ریال و استان سمنان با پرداخت مبلغ 7/6 میلیارد ریال کمترین مبلغ وام را پرداخت نموده اند.
3- متوسط مبلغ وامهای خودکفایی پرداختی:
درسال 86 به طور متوسط برای هر طرح خودکفایی مبلغ 7/40 میلیون ریال وام یا امکانات خودکفایی پرداخت شده که در مقایسه بامبلغ مشابه سال قبل 3/18 درصد افزایش داشته است.
متوسط وام پرداختی درطرح قالیبافی 4/16 میلیون ریال، در طرح صنایع دستی 4/31 میلیون ریال، درطرح صنفی و صنعتی 7/43 میلیون ریال، در طرح دامداری 49 میلیون ریال، درطرح شیلات و پرورش آبزیان 4/50 میلیون، درطرح کشاورزی و باغداری 7/53 میلیون ریال، درطرح حملو نقل 7/52 میلیون ریال، ودرسایر طرحها 1/37 میلیون ریال بوده است.
4- تعداد و مبلغ وامهای پرداختی از محل تسهیلات سیستم بانکی(تبصره های قانون بوجه):
بر اساس تبصره هایقانون بوجه سال 1386 جهت ایجاد اشتغال و خودکفایی خانوارهای تحت حمایت کمیته امداد خمینی(ره)،امکانات و تهسیلاتی اختصاص یافته که در اختیار خانوارهای واجشرایط قرار گرفته است.
تعداد و مبالغ وامهای تبصره های قانون بوجه طی سالهای مختلف
سال 82
سال 83
سال 84
سال 85
سال 86

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
تعداد
1583
1/72-
13235
1/736
6215
0/53-
5935
5/4-
1659
0/72-
مبلغ(میلیارد ریال)
0/24
8/65-
9/356
1/1387
7/163
1/54-
5/216
3/32
8/80
7/62-

با توجه به اطلاعات بدست آمده طی این سال از محل تحسیلات تبصره های قانون بوجه به تعداد 1659 خانوار مبلغ 8/80 میلیارد ریال وام بصورت قرض الحسنه در زمینه های کشاورزی و باغداری، دامداری، قالیبافی، شیلات و آبزیان، صنفی و صنعتی، صنایع دستی و سایر زمینه های تولیدی پرداخت شده است.

5- تعداد ومبلغ وامهای پرداختی از محل تهسیلات بانک کشاورزی(طرح حضرت زینب(ص)):
طبق طرحی که از طریق بانک کشاورزی با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) بااجراء گذاشته شد، طی سال86 به تعداد 944 نفر زن روستایی سرپرست خانوار مبلغ 8/3 میلیارد ریال وام جهت اشتغال در زمینه های کشاورزی و باغداری، دامداری، قالیبافی، شیلات و آبزیان، حمل ونقل، صنفی و صنعتی، صنایع دستی و سایر طرحهای تولیدی پرداخت شده است.
تعداد و مبالغ وامهای طرح حضرت زینب(س) طی سالهای مختلف
سال 82
سال 83
سال84
سال85
سال 86

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
تعداد
1964
8/12-
3103
0/58
3527
7/13
1744
5/50-
944
9/45-
مبلغ(میلیارد ریال)
4/5
4/0
9/9
3/83
9/12
3/30
8
0/38-
8/3
5/52-

6- تعداد ومبلغ وامهای پرداختی از محل تهسیلات بانکی و اعتبارات بنگاههای کوچک اقتصادی:
این نهاد در 1386 از محل تهسیلات بانکی و اعتبارات بنگاههای کوچک اقتصادی وزودبازده و کار آفرین به تعداد 44702 خانوار مبلغ 7/2702 میلیارد ریال وام بصورت قرض الحسنه در زمینه های کشاورزی و باغداری، دامداری، قالیبافی، شیلات و آبزیان، صنفی و صنعتی، صنایع دستی وسایر زمینه های تولیدی پرداخت نموده است.
7- تعداد و مبلغ وامهای پرداختی جهت اشتغال از محل اعتبارات قرض الحسنه امداد:
چنانچه جداول مربوط به وامهای قرض الحسنه مورد مشاهده قرار گیرد ملاحظه می شود که طی سال 86 از طریق صندوقهای قرض الحسنه، مبلغ 6/48 میلیارد ریال وام قرض الحسنه به تعداد 20264 خانوار تحت حمایت یا نیازمندان غیر تحت حمایت جهت کسب، تولید، صنایع دستی، کشاورزی و باغداری، دامپروری و سایر انواع طرحهای تولیدی پرداخت شده است.
تعداد و مبلغ وامهای پرداختی جهت اشتغال از محل اعتبارات قرض الحسنه طی سالهای مختلف
سال 82
سال 83
سال84
سال85
سال 86

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
تعداد(هزار مورد)
1/14
0/23-
1/16
2/14
21
4/30
7/22
1/8
3/20
6/10-
مبلغ(میلیارد ریال)
1/18
7/11
4/21
2/18
2/36
2/69
2/53
0/47
6/48
6/8-

همانگونه که ملاحظه می شود وامهای پرداختی بطور متوسط از سال 82 تا 86 از نظر تعداد 5/9 درصد و از نظر مبلغ 6/28 درصد رشد داشته است.
8- تعداد ومبلغ کل وامهای پرداختی جهت اشتغال:
در یک جمبندی کلی میتوان نتیجه گرفت طی سال 1386 ازطریق امکانات خودکفایی کمیته امداد امام خمینی(ره)،تبصرهای قانونی بوجه، طرح حضرت زینب(س)، بنگاهای کوچک اقتصادی و صندوقهای قرض الحسنه به تعداد9/93 هزار خانوار مبلغ 6/3906 میلیاردریال وام جهت اجرای طرحهای خود کفایی و ایجاد اشتغال پرداخت شده است.

تعداد و مبالغ کل وامهای خودکفایی، تبصره های قانون بوجه، طرح حضرت زینب(س)، بنگاههای
کوچک اقتصادی و وام قرض الحسنه طی سالهای مختلف
سال 82
سال 83
سال84
سال85
سال 86

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
تعداد(هزار مورد)
1/42
0/21-
5/59
3/41
1/61
7/2
1/92
7/50
9/93
0/2
مبلغ(میلیارد ریال)
3/502
3/11
8/907
7/80
1/908
1/0
2/3258
8/258
6/3906
9/19

با توجه به اینکه طی سال 86 مبلغ 6/20 میلیارد ریال علاوه بر مبالغ فوق الذکر جهت ایجاد فضای خودکفایی، اراءه آموزشهای فنی و حرفه ای و اداره کارگاههای آموزشی هزینه شده، در کل میتوان گفت طی سال مزبور مبلغ 2/3927 میلیارد ریال صرف امور خودکفایی مددجویان شده است.

9- وضعیت خانوارهای دریافت کننده وامهای خودکفایی:
از مجموع 73587 خانوار دریافت کننده وام خودکفایی تعداد 26483 خانوار(0/36 درصد) مددجویان عادی و خانواده زندانیان تحت حمایت، تعداد 6915 خانوار(4/9 درصد) تحت حمایت طرح شهید رجایی و تعداد40189 خانوار(6/54 درصد)سایر اقشار نیازمند غیر تحت حمایت بوده اند.
از نظر محل سکونت خانوارهای جدید دریافت کننده وام خودکفایی، تعداد 37775 خانوار(3/51درصد) شهری و تعداد 35812 خانوار(7/48 درصد) روستایی بوده اند.
ارائه آموزشهای فنی و حرفه ای و کاریابی:
1-ارائه آموزشهای فنی و حرفه ای:
همانگونه که قبلا اشاره شد، به منظور ایجاد زمینه های اشتغال، حرفه آموزی و نهایتا خودکفایی مددجویان تحت حمایت بصورت جمعی و گروهی، این نهاد در سال 86 با ایجاد 41 کارگاه آموزشی، نسبت به آموزش فنی و حرفه ای افراد تحت حمایت طرح خودکفایی اقدام نموده است.
طی سال 86 تعداد 109322 نفر آموزشهای فنی وئ حرفه ای را از طریق این کارگاهها و کلاسهای آموزشی دایر شده و با استفاده از امکانات کمیته امداد امام خمینی (ره) فراگرفته اند. بعلاوه تعداد 27540 نفر دیگر نیز با استفاده از امکانات سایر دستگاهها، آموزشیهای فنی و حرفه ای را فرا گرفته اند، در مجموع طی سال 86 تعداد 136862 نفر (شامل 62834 نفر زن) آموزش فنی و حرفه ای را فرا گرفته اند. تعداد کل افرادی که آموزش فنی و حرفه ای را فرا گرفته اند نسبت به رقم مشابه سال قبل 3/10 درصد افزایش داشته است در این رابطه مبلغ 5/82 میلیارد ریال صرف آموزش مددجویان و کارگاههای آموزش خودکفایی شده است.

تعداد افراد برخورداراز آموزشهای فنی و حرفه ای با استفاده از امکانات امداد طی سالهای مختلف
سال 82
سال 83
سال84
سال85
سال 86

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
69512
1/9
134941
1/94
123676
3/8-
101970
6/17-
109322
2/7

2- ایجاد و اداره کارگاه های آموزشی :
این نهادها به منظور ایجاد زمینه های اشتغال، حرفه آموزی و نهایتا خودکفایی محرومین تحت پوشش به صورت جمعی و گروهی اقدام به ایجاد و اداره کارگاههای آموزشی و تولیدی نموده است که این مهم خصوصا در شهرهای بزرگ که مددجویان از نظر تامین جا و مکان جهت اجرای طرحهای خودکفایی درتنگنا قرار دارند بسیاری راه گشا و موثر می باشد.
در پایان سال 86 تعداد 41 کارگاه آموزشی و تولیدی درزمینه های مختلف از جمله خیاطی، گلدوزی، بافندگی، قالیبافی، گلیم و جاجیم بافی و . . . فعال بوده است که ازطریق این کارگاهها تعداد کثیری کارآموز دوره های آموزشی مختلف را طی کرده اند.
3-کاریابی برای مددجویان آموزشی دیده و مستعد:
طی سال 86 تعداد 10485 نفر(شامل 5520 نفرزن) جهت اشتغال(طرح کاریابی) معرفی شده اند که اکثر این افراد مشغول به کار گردیده اند. این تعداد نسبت به سال قبل 8/43 درصد کاهش داشته است.

سال 82
سال 83
سال84
سال85
سال 86

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
مرد و زن
6797
5/18-
29763
9/337
33828
7/13
18649
9/44-
10485
8/43-
زن
3627
4/16-
11576
2/219
16092
0/39
11527
4/28-
5520
1/52-
تعداد موارد کاریابی طی سالهای مختلف

تامین فضای خودکفایی
بمنظور فراهم نمودن فضای مورد نیاز اجرای برخی طرحهای خودکفایی مثل دامداری، پرورش طیور، قالیبافی و. . . این نهاد اقدام به احداث یا تعمیر فضای خودکفایی در جنب محل سکونت مددجویان می نماید.
درسال 86 مبلغ 6/20 میلیارد ریال صرف عمران 2121 واحد فضای خودکفایی(شامل: تعداد1112 واحد احداث و 1009 واحد تعمیر و بازسازی) شده است. (تفصیل اطلاعات فضای خودکفایی ایجاد شده در قسمت سوم از فصل خدمات عمرانی ارائه شده است.)
سال 82
سال 83
سال84
سال85
سال 86

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل

ارقام
درصد تغییرات نسبت به سال قبل
تعداد واحد
2796
8/18-
4243
6/51
4337
2/2
2006
7/53-
2121
7/5
مبلغ(میلیارد ریال)
4/15
3/1
8/27
5/80
6/30
1/10
4/15
7/49-
6/20
8/33
تعداد و هزینه احداث یا تعمیر فضای خودکفایی طی سالهای مختلف

امکانات در اختیار و تولیدات خودکفایی خانوارها
1- تعداد و متراژ قالی، گلیم و جاجیم بافته شده و تعداد دار قالی در حال کار:
در پایان سال 86تعداد دسگاه های دار قالی در حال کار بیش از 17423 دستگاه بوده که از این تعداد 679 دستگاه در کارگاههای امداد و مابقی در منازل مددجویان بوده است. در این سال مددجویان تحت حمایت طرحهای خودکفایی نسبت به بافت 14925 تخته زیر انداز بافتنی به متراژ 59778 متر مربع اقدامنموده اند. که شامل: تعداد 12884 تخته فرش(قالی) به متراژ 55863 متر مربع و تعداد 2041 تخته گلیم به متراژ 3915 متر مربع می باشد.
2- تعداد دام طیور در اختیار خانوارهای تحت حمایت طرحهای خودکفایی در پایان سال:
بحمدالله با همت و تلاش امدادگران عزیز و اجرای موفقیت آمیز طرحهای خودکفایی در پایان سال86 جمعا تعداد 3163133 راس دام (شامل 214561 راس گاو، گوساله و گاومیش، 2947695 راس بز وگوسفند، 877 نفر شتر) 544946 قطعه طیور، 61581 کندوی زنبورعسل و 48572 جعبه کرم ابریشم در اختیار خانوارهای تحت حمایت طرحهای خودکفایی قرار داشته که از محصولات تولیدی آنها در جهت کسب درآمد استفاده میگردد.
بیمه اجتماعی مشمولین طرحهای خودکفایی:
کمیته امداد امام خمینی(ره) طی سال 1386 بمنظور حمایت همه جانبه از طرحهتی خودکفایی اجراشده توسط مددجویان، نسبت به تامین اجتماعی مشمولین طرحهای خودکفایی اقدام نمود. در این رابطه تعداد 36804 نفر مرد و زن مجری طرحهای خودکفایی شامل 35346 نفر مددجویان تحت پوشش امداد و 1458 نفر سایر اقشار تحت حمایت بیمه تامین اجتماعی قرار گرفتند.

محورهای اساسی فعالیتهای فرهنگی کمیته امداد عبارتند از:
1- فراهم آوردن تهسیلات و امکانات لازم برای ادامه تحصیل دانش آموزان، دانشجویان و طلاب تحت پوشش.
2- رسیدگی به مسائل آموزشی و تربیتی دانش آموزان، دانشجویان و طلاب تحت پوشش.
3- برگزاری اردوهای تربیتی و آموزشی دانش آموزان و دانشجویان تحت پوشش.
4- برگزاری اردوهای زیارتی مشهد مقدس ویژه سالمندان تحت پوشش.
5-تلاش و کوشش در جهت رشد و اعتلای فرهنگ اصیل اسلامی در بین خانواده های تحت پوشش با برگزاری کلاسهای آموزشی، آموزش مکاتبه ای، انجام کارهای هنری، برگزاری مراسم و مجالس مختلف و. . .
گرچه فعالیتهای فرهنگی امداد حول محورهای مختلف صورت میگیرد اما مهمترین اقدام، فراهم آوردن تهسیلات و امکانات لازم برای ادامه تحصیل محصلین، دانشجویان و طلاب تحت پوشش میباشد، لذا بسیار مناسب است که نگاهی هر چند مختصر به وضعیت محصلین، دامشجویان و طلاب تحت پوشش داشته باشیم.

خدمات فرهنگی و آموزشی:
به مجموع تدابیر، تسهیلات و خدماتی اطلاق میشود که جهت فراهم نمودن زمینه ادامه تحصیل و تربیت مناسب فرزندان و ارتقاء سطح علمی و فرهنگی افراد تحت پوشش ارائه میشود.
نوع هزینه خدمات فرهنگی و آموزشی:
منظور یکی از سر فصلهای هزینه ای خدمات فرهنگی میباشد از قبیل: هزینه لوازم التحریر، کتاب درسی، وسایل کمک آموزشی، شهریه تحصیلی، ایاب و ذهاب، هزینه اردوها و خدمات تربیتی به جوانان و خانواده.
اردوگاه دایر:
به اردوگاهی گفته میشود که با کسب مجوز و برنامه های مدون در طوره آماری مورد نظر اقدام به برگزاری اردو نموده باشد.
خوابگاه: واحد اقامتی است برای افراد در حال تحصیل که به صورت مشترک در اطاقها یا سالنهای بزرگ زندگی میکنند. مانند خوابگاههای دانش آموزی و دانشجویی که در این خوابگاهها معمولا سرویس بهداشتی، حمام، سالن نشیمن، سالن مطالعه و سالن صرف غذا مشترک است.
کانون فرهنگی:
به مراکزی گفته می شود که در آنها فعالیتهای فرهنگی و آموزشی خاص جهت ارتقاء سطح علمی و فرهنگی دانش آموزان و پر کردن اوقات فراغت آنان ارائه می گردد، این کانونها به در نوع دائم و موقت تقسیم می شوند، که کانونهای دائم درطی سال فعالیت دارند وکانونهای موقت صرفا درتابستان تشکیل میشود.
وضعیت تحصیلی:
منظور اشتغال یا عدم اشتغال به تحصیل فرد مورد نظر در یکی از دوره های رسمی آموزشی کشور می باشد.
طرح آموزش خانواده:
طرحی است که براساس آن افراد بزرگسال خانواده های تحت پوشش، آموزشهای لازم در زمینه های مسائل بهداشتی، تنظیم خانواده، سواد آموزی، احکام و آموزشهای قبل از ازدواج را فرا میگیرند.
طرح آموزشی مکاتبه ای:
طرحی است که براساس آن بصورت غیر حضوری و از طریق ارسال جزوه، کتاب و امثالهم آموزشهای لازم به فرا گیران ارائه می شود، این طرح زمینه هایی چون کتابخوانی، نوارهای صوتی ونشریه خوانی و . . . را در بر می گیرد.
افراد بزرگسال:
به کسانی که به لحاظ سن عموما 15 تا40 سال یا سایر شرایط نمی توانند در دوره روزانه تحصیل نمایند بزرگسال گفته می شود.
رابطین فرهنگی:
به افرادی گفته می شود که عمدتا در آموزش و پرورش یا مراکز آموزشی شاغل هستند و بصورت افتخاری در امر خدمات فرهنگی طبق ظوابط تعریف شده با امداد همکاری دارند.

1


تعداد صفحات : 41 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود