عنوان
گزارش تحقیق
درس
روش تحقیق در علوم رفتاری
استاد راهنما
نام محقق :
مَن لَم یَشکُرِ الخالق لَم یَشکُرِالمَخلوق
در اینجا بر خود فرض می دانم که از استاد گرامی آقای دکتر حسنی که روش انجام تحقیق را به من آموختند تشکر کنم .
همچنین از پسرم که اگر همکاری او در نگهداری از برادر کوچکش نبود من نمی توانستم با فراغ بال در دانشگاه حضور یابم .
در انتها از خواهر م که در تهیه ی آمارمورد نیاز و جامعه ی آماری مورد تحقیق یاریم کردتد تشکر میکنم .
چکیده
هدف ازاین تحقیق تاثیر شغل مادران برعملکردتحصیلی فرزندان آنها ومقایسه با وضعیت تحصیلی فرزندان مادران خانه دار است .
ابتداازروی کارنامه های دانش آموزان میانگین معدل دانش آموزانی که مادرانی شاغل دارند ومیانگین معدل دانش آمو زانی که مادرانشان غیر شاغل اند را محاسبه کرده ونتایج راباهم می کنیم .
دراین تحقیق که هدف اصلی آن بررسی تاثیرشغل مادران برپیشرفت تحصیلی دانش آموزان است ازروش کتابخانه ای استفاده شده است. تمام مطالب نگارش شده دراین تحقیق باتوجه به مطالب کتاب های مختلف نوشته وگردآوری شده است بدون اینکه به تجزیه و وتحلیل آماری پرداخته باشیم .
جامعه ی آماری تعداد 61نفر ازدانش آموزان پایه ی پنجم دبستان پسرانه ی شهید متقیان ناحیه ی 2 مشهد می باشند .
جامعه ماکوچک وشامل یک پایه تحصیلی می باشد. نتایج بدست آمده قابل تعمیم نیست زیرا دریک مقطع ودریک پایه مورد تحقیق قرارگرفته است .
مشکلات ومحدودیت هایی وجود داشت که در صورت نبودن آن ها می توانستیم نتیجه مطلو بتری دا شته باشیم ازجمله ازنظرزمانی وقت کمی برای بررسی جنبه های مختلف تحقیق داشتیم . و ازنظرمنابع نیز محدودیت وجود دارد به طوری که جستجودرباره این موضوع درکتابخانه ومتون پایان نامه ها نتیجه یدلخواه را در بر نداشت .
از طرفی توصیفی بودن ارزشیابی در مقطع ابتداییو نداشتن یک نتیجه ی کلی وپایانی( مثل معدل کل ) اعتبار نتایج را کم می کند .
کلید واژه :پیشرفت تحصیلی – مادران شاغل – تاثیر
فهرست محتوی
فصل اول :
مساله و طرح تحقیق………………………………………………7
اهداف تحقیق …………………………………………………..8
متغیر های مورد مطالعه…………………………………………..8
سوالات تحقیق……………………………………………………9
فرضیه ی تحقیق …………………………………………………10
روش تحقیق …………………………………………………….10
بیان مفاهیم و اصطلاحات…………………………………………..10
فصل دوم :
تعریف لغوی موضوع……………………………………………….17
نظر اندیشمندان راجع به موضوع…………………………………….18
پیشینه ی تحقیق…………………………………………………18
نتیجه گیری…………………………………………………….20
فهرست جداول و نمودار ها
جدول و نمودار میران و سطح تحصیلات مادران…………………………21
نمودار درصد مادران شاغل و خانه دار……………………………..22
جدول میانگین وضعیت تحصیلی سال قبل دانش آموزان……………………23
فصل اول :
مساله و طرح تحقیق
بیان مساله
قدم اول در موفقیت این است که پیروز شدن را بخواهیم ، و این تنها به این صورت است که اصول موفقیت را به آسانی بیاموزیم. پیروزی در تحصیل به عوامل گوناگونی بستگی دارد و این عوامل درمجموعه ای فردی ، آموزشگاهی ، خانوادگی و اجتماعی طبقه بندی می شود.
بی تردید پیشرفت تحصیلی دانش آموزان به عوامل مختلفی نظیر درآمد ، سطح تحصیلات والدین ، رفتار والدین ، فضای خانواده ، شبکه ارتباطی ، نوع مدرسه ، امکانات آموزشی ، رفتار معلم و بسیاری از عوامل دیگر بستگی دارد.
در این تحقیق من عامل دوم یعنی شغل والدین را مورد بررسی قرار می دهم.
سطح تحصیلات و فرهنگ خانواده ، همانند سایر عوامل مرثر بر پیشرفت تحصیلی به اشکال مختلف در پیشرفت تحصیلی و یا افت تحصیلی تاثیر می گذارد.
نحوه برخورد والدین ، فرزندان برخوردار از نعمت پدر ومادر ، تشویق یا تنبیه ومنعیت اقتصادی و محیط عاطفی خانواده ، میزان سواد والدین بر پیشرفت تحصیلی فرزندان خود تاثیر بسزایی دارد. و سرنوشت کودک را تغییر داده و در شکوفایی یا پس ماندگی استعداد و هوش او تاثیر انکار ناپذیری دارد.
یکی از وقایع دردناک که از مطالعه روی رشد کودکان با توانایی های بالقوه یکسان به عمل آمده است. این است که رشد وپرورش وکسب اطلاعات در این کودکان خیلی متفاوت است . کودکانی که درخانواده هایی تحصیل کرده وفرهنگی بارمی آیند، معمولاً نسبت به کودکانی که از ین نظر کمتر حمایت شده اند، پیشرفت مداوم و پیوسته تری دارند.
اهداف تحقیق:
هدف کلی:
تاثیر شغل والدین بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان .
هدف های ویژه و جزئی:
1- شناخت عوامل اقتصادی موثر بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان .
2- تاثیر تحصیلات والدین در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان .
3- رابطه ی بین بی سوادی والدین و پیشرفت دانش آموزان
4- تاثیر اشتغال مادران بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
متغیر های مورد مطالعه :
متغیر مستقل : Independent Variable
متغیری است که توسط محقّق دستکاری می شود تا تاثیرات آن بر متغیر وابسته مشخص شود. متغیر مستقل در این تحقیق " شغل والدین " می باشد.
Dependent Variable متغیر وابسته :
متغیری است که ارزش یا مقدار آن به متغیر مستقل بستگی دارد. متغیر وابسته در اختیار محقق نیست و محقق نمی تواند درآن دخل و تصرف و دستکاری به عمل آورد . متغیر وابسته در این تحقیق" پیشرفت تحصیلی دانش آموزان " می باشد
متغیرهای مزاحم :
متغیری است که اندازه گیری آن در روند تحقیق مد نظر نبوده است و قابل اندازه گیری نیست .در اینجامیزان بهره ی هوشی دانش اموزان متغیر مزاحم است .
سوال های تحقیق :
الف – سوال اصلی :
شغل والدین بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان چه تاثیری دارد؟
ب – سوالات فرعی :
1- بین تحصیلات والدین و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان چه رابطه ای وجود دارد؟
2- اشتغال مادران می تواند بر پیشرفت تحصیلی فرزندان موثر باشد؟
3- وضعیّت اقتصادی خانواده بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان چه تاثیری دارد؟
4- آیا بی سوادی والدین بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد؟
فرضیه های تحقیق :
1 – بین تحصیلات والدین و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه ای مستقیم وجود دارد .
2 – احتمالاً اشتغال مادران می تواند باعث پیشرفت تحصیلی فرزندان شود و مادران با توجه به شغلشان می توانند در امر تحصیل به فرزندان کمک کنند.
3 – به نظر می رسد وضعیّت اقتصادی خانواده بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می تواند تاثیر بگذارد.
4 – ممکن است بی سوادی والدین بتواند بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تاثیر منفی بگذارد و به همین دلیل والدین بی سواد نمی توانند فرزندانشان را در امر تحصیل یاری دهند.
روش تحقیق :
در این تحقیق که هدف اصلی آن تاثیر شغل والدین بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است ، از روش کتابخانه ای استفاده شده است و تمام مطالب نگارش شده در این تحقیق باتوجه به مطالب کتاب های مختلف نوشته وگردآوری شده است ، بدون اینکه به تجزیه وتحلیل آماری پرداخته باشیم .
بیان مفاهیم و اصطلاحات :
مادران شاغل:
مادرانی که در منزل یا بیرون از منزل به کاری غیر از خانه داری اشتغال دارند و از این طریق کسب درامد می کنند.
تاثیر:
موضوع تحقیق تاثیر و نقش شغل والدین بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است . نقش در این موضوع به معنای تاثیر و اثر بخشی می باشد.
پیشرفت تحصیلی:
علیرغم تعاریف متعددی که از پیشرفت تحصیلی شده است از قبیل موفقیت در یک پایه تحصیلی در طول یکسال بدون وقفه و… ، منظور از پیشرفت تحصیلی در ابن تحقیق یک میزان قرار دادی نمی باشد؛ منظور از پیشرفت تحصیلی موفقیت در امر تحصیل است که می تواند به مهارت درامر خاص یا تخصیص در بخشی از دانش منجر شود و در نظام آموزش و پرورش منظور از پیشرفت تحصیلی دستیابی به اهداف آموزشی مورد نظر هر دوره آموزشی است .
مطالعه ی والدین:
والدین محبوبی که اهل مطالعه و علاقه مند به مباحث علمی و یافته های تحقیقاتی هستند و عموماً دوست دارند با اهل علم و اصحاب اخلاق برتر حشر و نشر داشته باشند و در مهمانی رفتن ها و مهمان دعوت کردن ها به این نکته اهمیت بیشتری می دهند و آن را از اصلی ترین معیارهای ارتباط حمعی خود به شمار می آورند ، فرزندانشان بیشترین موفقیت تحصیلی و نوآوری های فکری را از خود نشان می دهند .
. سطح تحصیلات و فرهنگ خانواده:
" پایین بودن سطح تحصیلات و فرهنگ خانواده در درجه ی اول سبب می شود که والدین نتوانند کمک های درسی لازم را به دانش آموزان نموده و در حل مشکلات آن ها را یاری کند و در درجه ی دوم باعث می شود والدین در خانه کمتر از روزنامه ، مجله و کتاب استفاده کنند ؛ در نتیجه فرزندان چنین خانواده هایی نیز از این لحاظ در محرومیّت به سر می برند. همچنین به دلایل فقر فکری چنین خانواده هایی نمی توانند نگرش های لازم را به فرزندان خود برای ادامه ی تحصیلات مناسب بدهند. والدین کم سواد و بی سواد معمولاً کمتر به مسئله ی پیشرفت تحصیلی فرزندان خود فکر می کنند ، آن ها به دنبال روال عادی زندگی خود هستند و از روابط و همکاری نزدیک با اولیی مدریه آگاهی لازم را ندارند ؛ در صورتی که دانش آموزانی که والدین آن ها تحصیلات بالاتری دارند ، بهتر می توانند از امکانات ، راهنمایی و کمک والدین در رفع مشکلات درسی خود مدد گیرند. والدین تحصیل کرده احتمالاً بیش از پدران و مادران کم سواد یا بی سواد به اهمیّت و ارزش تحصیلات واقف هستند و علاقه مندی بیشتری به پیشرفت تحصیلی فرزندانشان نشان می دهند و رسیدگی و پیگیری جدّیتری در این راه به عمل می آورند. "
( بیابانگرد ، 1384 ، ص214-215 )
تحصیلات والدین:
ازآن جا که تحصیلات والدین می تواند نقش مهمی در امر تربیت فرزندان داشته باشند و والدین تحصیلکرده به دلیل احراز مشاغل بهتر و مفید تر به خودی خوداز فرهنگ بالاتر ومحیط وموقعیت بالاتر ومحیط وموقعیت بهتری برخوردار خواهند بود و برخورداری از موقعیت خوب اجتماعی به نوبه خود تاثیر روی نگرش فرزندان نسبت به والدین واحساس امنیت و اعتماد به نفس آنها می شود ودرنتیجه بهتر می توانند با محیط خود ارتباط برقرار کنند و همین امر موجب رشد وشکوفایی استعدادآن ها می شود. درحالی که کودکی که والدین وی تحصیلات خوبی ندارند نه تنها نمی توانند به وجودآنها افتخار کنند بلکه در خود احساس حقارت می کنند. وارتباط وتعامل آنها از سایرین کمتر است .البته تحصیلات به تنهایی نمی توانند عامل پیشرفت فرد محسوب شود. اما ازآنجا که تحصیلات میتواند موجب آگاهی بیشتر وقرار گرفتن در وضعیت اجتماعی، اقتصادی بالاتر می گردد و نیز در تحقیقات ثابت شده که شغل و سطح اجتماعی والدین نیز رابطه مستقیمی با پیشرفت تحصیلی فرزندان دارند. بنابراین ملاک انتخاب تحصیلات والدین و تاثیری که بر روی پیشرفت تحصیلی فرزند آن ها می گذارد به این دلیل منظور شده است که خانواده های با تحصیلات بالاتر فرزند کمتری دارند و بنابراین بهتر می توانند با آنها در ارتباط باشند. معمولاً وقت بیشتری برای رسیدگی به مسائل آن ها را دارند.
کودکی که در کنار بزرگسالان تحصیلکرده واهل مطالعه وبا حوصله پرورش یافته و بزرگ می شود مسلما پیشرفت تحصیلی او از سایر کودکانی که ازچنین محیط مساعدی بی بهره اند به مراتب بالاتر است .
اشتغال مادران :
" اشتغال مادران با پیشرفت تحصیلی رابطه دارد و این رابطه در میان دختران و پسران متفاوت است ، به این صورت که دختران بیشتر از پسران از داشتن یک مادر شاغل بهره می برند. دخترانی که مادران شاغل دارند نسبت به دخترانی که مادرانشان شاغل نیستند ، از پیشرفت تحصیلی و سازگاری اجتماعی و استقلال بیشتری برخوردارند و تمایل بیشتری به اشتغال نشان می دهند. پسران مادر شاغل نیز در مقابسه با پسران مادران غیر شاغل از سازگاری اجتماعی و استقلال بالاتری بهره مندند امّا پیشرفت تحصیلی یا نمره های در آزمون های شناختی کمتر است. گفته شد که پیشرفت تحصیلی پسران مادران شاغل در مقایسه با پسرانی که مادرانشان شاغل نیستند در سطح پایین تری است ؛ نکته ای که باید اضافه کرد این است که این مطلب فقط در مورد پسران طبقه ی متوسط صادق است و بر عکس در خانواده های بسیار فقیر ، پسران مادران شاغل نسبت به پسرانی که مادرانشان شاغل نیستند در آزمون های شناختی و هوشی نمرات بالاتری دارند ، این تاثیر متفاوت اشتغال مادر احتمالاً ناشی از عوامل متعددی است امّا به نظر می رسد که یکی از مهّم ترین آن ها ، نقس مادر به عنوان یک معلّم است ؛ مادران طبقه ی متوسط نسبت به مادران طبقات پاین تر از تحصیلات بیشتری برخوردار بوده به همین دلیل می توانند معلّم بهتری برای فرزندان خود باشند و تحریک ذهنی گسترده ی برای آن ها فراهم می شوند. بنابرین اشتغال مادر ، کودکان طبقه ی متوسط را بیشتر از کودکان طبقه ی پایین دچار کاستی می کند. اگر بری کودکان طبقه ی پایین در زمان غیبت مادر محیطی سرشار از تحریک ذهنی فراهم شود ، می توان انتظار داشت که مهارت های تحصیلی آنان پیشرفت کند. "
( بیابانگرد ، 1384 ، صص223-221 )
درآمد خانواده :
" رفاه اجتماعی درگرو اقتصادجامعه است . جامعه ای که ازنظر اقتصادی پیشرفته تر می باشد، افرادآن علاقه بیشتری به کار وکوشش دارند. وهر روز درفکر ایجاد و کشف چیزهای تازه تری هستند.درکل یک جامعه با اقتصاد بالا دارای امکانات لازم وکافی برای پیشرفت دارد.
حالا می خواهیم ببینیم اقتصاد یک خانواده چه تاثیری برروی فرزندان آن خانواده دارد ؛ مقایسه بین خانواده هایی که دارای وضعیت مالی خوبی می باشند با خانواده هایی که ازنظر مالی دارای اقتصاد پایین می باشند نشان میدهند که:
دانش آموزانی که درخانواده های ثروتمند بزرگ می شوند چون با افرادی در سطح تحصیلی بالا یی برخورد می کنند ، که یا ازخویشاوندان هستند ویا اینکه چون درمحله های ثروتمند نشین زندگی می کنند با افرادی برخورد دارندکه دارای آرزوها و گرایشات بالاتری می شوند، که این عوامل موجب انگیزه درتحصیل می شوند خانواده هایی که درآمد بالاتری دارند از نظر اقتصادی مشکلی ندارند.
پس باید در تحصیل دانش به حد دلخواه برسند که این عامل وقتی با هم جمع می شوند باعث می شود که دانش آموز در رسیدن به آرزوهایش خودرا درموقعیتی احساس کند که آرزوهایش در پیش روی او قرار دارد. "
( چنگ ، 1381، ص366 )
درآمد پایین یک خانواده ضررهای زیادی به فرزندان و پیشرفت دانش آموزان می زند ، ازنظر پزشکی تغذیه ناکافی و نامناسب باعث کند شدن فعالیت تارهای عصبی در بدن می شود و عوارضی از قبیل بی حوصلگی و بی ارادگی و بی میلی ، اختلال در دید و مواردی دیگر رابه وجود می آورد ، ازآن جایی که بچه ها به تفریح احتیاج دارند و تفریح باعث قوی تر شدن اعضای بدن بخصوص ذهن می شود ، خانواده های کم درآمد از این نعمت بی بهره اند.
" دانش آموزانی که دارای وضعیت اقتصادی و رفاهی خوبی هستند . دارای پوشه و سرو وضعی بهتر می باشند که خود موجب بالندگی آنها درمقابل بچه های همکلاسی خود می باشند. خودرا آدم با شخصیتی تلقی می کند. پس اگربخواهد از مقبولیت او کم نشود باید درسش را بخواند و برای همین سعی و کوشش بیشتری می کند و پیشرفت تحصیلی بیشتری خواهد داشت .
هوش کودکان درخانواده هایی که ازنظر مالی مشکلی نداشته باشند. بیشتر است . حس امنیت واعتماد کافی در والدین به فرزندان منتقل می شود و به آن ها کمک می کند تا در مورد خودشان احساس بهتری داشته باشند و بتواند فرزندانی با کفایت و با لیاقت شوند. برای تصمیم گرفتن در مورد امر سرنوشت سازی مثل بچه دار شدن، پدر و مادر باید خوب فکر کنند و ببینند میتوانند ازعهده این کار بر بیایند. یا نه ." (میر کاظمی مقدم ، 1381، ص371 )
بهای آوردن موجود ی دیگر به این دنیا حتی با وجود مخارج اندک خیلی سنگین است . مخصوصاً اگر اولین بچه باشد، مثلاً اگر مادر برای مدت کمی هم، ازنظر مالی در مضیقه باشد، باید این میزان را در نظر بگیرد . هرچه والدین امنیت بیتری داشته باشند، حال چه ازنظر مالی و چه از نظر احساسی و عاطفی، بیشتر احساس راحتی می کنند، در نتیجه از کودکشان به بهترین نحو مراقبت می کنند. والدینی که همیشه دلواپس و نگران هستند و نمی دانند برای گذراندن زندگی چه باید بکنند، قطعا نمی توانند با کودکشان با خیال راحت سر و کله بزنند حوصله این کار ها را ندارند. درنتیجه نمی توانند تجارب درست یادگیری را در اختیار فرزندشان قرار دهند. همچنین نمی تواند رابطه ای صمیمی با او پیش بگیبرید و در نهایت نمیتوانند جَوّی آرام و بی دغدغه برای فرزندشان فراهم سازد.
بی سوادی والدین :
" بی سوادی والدین نیز یکی از پارامتر هایی است که می تواند در افت تحصیلی دانش آموزان موثر باشد ، زیرا عدم توانایی والدین جهت کمک به فرزندان در امر تحصیل و نبودن پشتیبان در جهت راهمایی فرزندان ، می تواند سبب سر در گمی دانش آموز و ایجاد اضطراب در او گردد. همین عدم اطمینان در مورد آن چه که دانش آموز انجام می دهد و نبود راهنما در منزل سبب می شود تا دانش آموز با یقین و اطمینان کامل نتواند به پیش ببرد. البته این مطلب کلیّت ندارد و دانش آموزان با استعداد می توانند بدون راهنما نیز به سر منزل مقصود برسند و لیکن این موضوع ، مربوط به دانش آموزانی است که دارای استعداد کمتری هستند و جهت پیشرفت ، نیاز به یاری دهنده دارند. "
( کاووسی ، 1382 صص 10 – 9 )
فصل دوم :
ادبیات و پیشینه ی تحقیق
تعریف لغوی موضوع :
موضوع تحقیق تاثیر و نقش شغل والدین بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است . یعنی شغل والدین چه نقش و تاثیری در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می تواند داشته باشد. به طور یقین دانش آموزانی که دارای والدین شاغل هستند بهتر می توانند در امر تحصیل پیشرفت کنند یا از والدینشان در این زمینه کمک بگیرند . وجود والدین پشتوانه و مدد کار فرزندان می باشد و درتمام مراحل زندگی تاثیرات خود را نمایان می کند. در موضوع مذکور والدین که جمع ولد می باشد به معنای پدر و مادر و به عنوان دو عنصر اصلی خانواده بکار می رود. تحصیل که معنای اصطلاحی آن حاصل و بدست آوردن است ، معمولاً در بحث های مربوط به خانواده به عنوان یکی از محورهای بحث مطرح بوده است که البته بیشتر تحقیقات در محیط های بزرگ و پر جمعیت انجام گرفته و نتایج آن بر سایر بلاد تعمیم داده می شود.
تشریح عوامل مذکور در فرآیند تحصیل دانش آموزان و میزان تاثیر هر کدام برروی پیشرفت تحصیلی یا افت آن ، تقویت عوامل پیشرونده و ارائه ی فرضیه های لازم به والدین ، تعیین میزان تاثیر هر کدام از عوامل اقتصادی ، میزان سواد والدین و نگرش آن ها به صورت تشویق و تنبیه و روابط عاطفی حاکم بر خانواده و… بر روی پیشرفت تحصیلی فرزندان ، از دیگر مسائل است که این جا لازم است در پی یافتن آن ها باشیم که به نظر می رسد در بهبود وضعیت تحصیلی فرزندان در ارتباط با خانواده موثرند. امید آنکه مورد قبول واقع شود و بتوانیم گامی درجهت بهتر نمودن مسئولیت خود بر داریم که ضمن مشخص کردن تعدادی از عوامل که از طریق خانواده بر پیشرفت تحصیلی فرزندان تاثیر دارد ، میزان و نحوه ی اثر هرکدام از عوامل نیز مشخص گردد ، تا ضمن تقویت عوامل مثبت و کم اثر نمودن عوامل منفی والدین را به وظایف خود آشنا و آنان را در جهت فراهم نمودن زمینه های لازم برای تحصیل فرزندان خود یاری کند.
نظر اندیشمندان راجع به موضوع:
" داگلاس" به این نتیجه رسید که عوامل مهم روی موفّقیّت های کودکان مدرسه ای تاثیر دارد، مانند علاقه والدین به تحصیل، امید آنها به کودکشان ، به نوع زندگی ای که راهبری می کنند و …، کودکان خانواده هایی که زیاد به امرآموزش و پرورش اهمیت نمی دهند ، بی علاقگی آنها به تحصیل در دبستان متجلی می شود و تفاوت این کودکان با کودکانی که ازنظر آموزشی مورد حمایت قرار گرفته اند درمقطع راهنمائی بیشتر جلوه می نماید.
" داگلاس " در تحقیقش می نویسد:
" تاثیر چنین خانواده هایی حتی روی کودکان مستعد هم اثر مستقیم دارد".
همچنین این مطالعات دراکثر کشورها همین نتیجه را به دست داد
دردهه1960 توسط دکتر" ج.ب.ا.داگلاس" مطالعه ای روی 5000 کودک انگلیسی انجام شد که علّت آن برای درک تاثیرات زندگی خانوادگی روی موفقیت های آموزشی کودکان بود.این 5000 کودک در هشت سالگی، یازده سالگی و پانزده سالگی مورد آزمایش قرار گرفتند
پیشینه تحقیق:
اکبری (1356) در تحقیقی در مورد " علل ترک تحصیل در استان سیستان و پلوچستان " دریافت که بین سطح تحصیلات والدین و ترک تحصیل فرزندان آن ها رابطه ی معکوس وجود دارد. به این صورت که 74% ترک تحصیل کنندگان در گروه مورد مطالعه دارای پدران بی سواد ، 33% دارای پدران با مدرک ابتدایی و فقط 2% مدرک متوسطه داشته اند و 89% مادران نیز بی سواد هستند.
محمودی نسب (1364) در تحقیق خود با عنوان " بررسی علل مردودی دانش آموزان سال سوم راهنمایی در کرج " به این نتایج دست یافت که 39% از مردودین دارای پدران بی سواد و بیش از 50% آن ها دارای مادران بی سواد بوده اند ، در حالی که سواد پدران 48% از افراد موفّق بین سوم راهنمایی تا لیسانس و سواد مادران 35% از آن ها در همین حد بوده است.
محبی (1377) در تحقیقی دیگر پیرامون " سواد والدین و عمل کرد تحصیلی دانش آموزان کلاس پنجم ابتدایی منطقه ی چهار کرج " به این نتیجه رسیده است که بین عملکرد دانش آموزانی که دارای والدینی باسواد هستند و دانش آموزانی که والدین بی سواد دارند تفاوت معناداری وجود دارد ؛ به این معنا که سواد والدین در پیشرفت تحصیلی فرزندان اثرات مثبتی دارد.
کاووسی (1382) در تحقیقی پیرامون " تاثیر مطالعه ی والدین بر پیشرفت تحصیلی فرزندان " به این نتیجه رسیده است که میزان علایق والدین به مطالعه و توجّه به علم از جمله عوامل انگیزشی موثر در پیشرفت تحصیلی فرزندان است ؛ یعنی اگر در خانواده ای والدین به مطالعه بپردازند به مرور علاقه ی دانش آموز به مطالعه نیز افزایش می یابد و این امر باعث می شود فرزندان در امر تحصیل پیشرفت کنند
نتیجه گیری :
.
با توجه به مطالعاتی که در این زمینه انجام داده ام می توانم نتیجه بگیرم بین شغل والدین و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه ای مستقیم وجود دارد و دانش آموزانی که شغل والدینشان دراجتماع اعتبار بیشتری دارد ، در امر تحصیل و یادگیری بیشتر به ترقّی دست پیدا می کنند در عین حال بین پیشرفت تحصیلی فرزندان مادران شاغل و خانه دار هیچ گونه تفاوت معنا داری وجود ندارد.
از طرفی، بین میزان وابستگی و اشتیاق تحصیلی آنها نیز هیچ تفاوت معنا داری مشاهده نشد. همکاری در خانواده و نحوه گذراندن اوقات فراغت فرزندان در دو گروه مادران شاغل و خانه دار نیز یکسان بود. به علاوه، در میزان تشویق و اهمیت تحصیلی فرزندان، بین مادران شاغل و خانه دار نیز تفاوتی مشاهده نشد. نتایج مذکور با توجه به نظریه ها، یافته های قبلی و گروه انتخاب شده، تفسیر شده اند .
با توجه به توصیفی بودن ارزشیابی در دوره ی ابتدایی و نبود معیار قطعی در کارنامه تحصیلی برای سنجش میزان پیشرفت تحصیلی به نظر میرسد بهتر بود موضوع تحقیق بر درس خاصی متمرکز می شدوپیشرفت در یک درس مورد مطالعه قرار می گرفت .
جدول میزان سطح تحصیلات مادران
مادر فوت شده
ابتدایی
سیکل
دیپلم
کاردانی
کارشناسی و بالاتر
——
17
12
26
2
4
نمودار درصد میزان تحصیلات تحصیلات مادران
نمودار درصد والدین مادر شاغل و خانه دارپایه ی پنجم
جدول میانگین وضعیت تحصیلی سال گذشته دانش آموزانی که مادران شاغل دارند
نیاز به تلاش
قابل قبول
خوب
خیلی خوب
—
—-
4
6
جدول میانگین وضعیت تحصیلی دانش آموزانی که مادران خانه دار دارند
نیاز به تلاش
قابل قبول
خوب
خیلی خوب
—-
2
7
42
1393
تاثیر شغل مادران بر میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
Page 6 | 22