مرکز تربیت علی ابن مهزیار
شهرستان اهواز
عنوان:
تاثیر کمرویی بر میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه اول دبستان ولی عصر (عج) شهرستان گتوند
محل اجرای طرح:
دبستان ولی عصر (عج) گتوند
استاد راهنما:
استاد ؟؟؟
محقق:
؟؟؟
بهار 1393
فهرست
عنوان صفحه
فصل اول: مقدمه 2
بیان مسئله 3
اهمیت و ضرورت انجام تحقیق 3
اهداف تحقیق 4
فرضیه تحقیق 4
متغیرهای تحقیق 4
واژه های کلیدی 4
فصل دوم: پیشینه تحقیق 5
فصل سوم: نوع روش تحقیق 7
جامعه آماری و حجم نمونه 7
روش نمونه گیری 7
ابزارهای گرد آوری داده ها 7
شیوه تجزیه و تحلیل داده ها 8
فصل چهارم: محدودیت های تحقیق و ملاحظات اخلاقی تحقیق 9
نتایج تجزیه و تحلیل داده ها 9
راه حل های پیشنهادی برای مسئله 9
منابع مورد استفاده در تحقیق 11
فصل اول
مقدمه
دنیای ژنتیک بسیار شگفت انگیز است، به دنبال ازدواج دو نفر، کودکی متولد می شود که بسیار شبیه پدر، پدربزرگ، یا یکی از اقوامش بوده و یا شباهت زیادی به اطرافیانش ندارد. هنگامی که فرزند دوم متولد می شود نیز شاید شباهتی به فرزند اول نداشته باشد.
همان طور که بچه ها متفاوتند، نحوه ی رفتار و ویژگیها و استعدادهای او نیز متفاوت از دیگران و مختص خود اوست پس باید منطبق با ویژگی های خلقی و رفتاری خودش با او رفتار کنیم.
زمانی که شما با کودکی خجالتی و کمرو و خوددار مواجه می شوید، رعایت نکات و موراد به ظاهر کوچک تربیتی می توانید مسیر تربیت و پرورش او را ساده تر کنید.
در این تحقیق سعی شده است با معرفی مشکل و علل آن راهکارهایی چند را جهت برخورد با کودکان خجالتی عنوان کند. امید است موثر واقع شود.
بیان مسئله
دبستان ولی عصر (عج) از مدارس متوسط از نظر میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است که در شهرستان گتوند قرار دارد در این مدرسه تعداد زیادی از دانش آموزان مشغول تحصیل می باشند و آمار دانش آموزان در هر کلاس نیز بسیار بالاست. کلاس اول این مدرسه را 32 نفر دانش آموز تشکیل می دهد که با توجه به ضعیف بودن وضع خانواده ها از نظر مالی و تحصیلی و فرهنگی با مشکلات عدیده ای بخصوص در آغاز سال دست به گریبان هستیم. البته طی این سالها که پیش دبستانی راه اندازی شده دانش آموزان به مراتب آماده تر هستند ولی با این وجود در هر کلاسی با توجه به خصوصیات فردی و خانوادگی دانش آموزان مشکلات خاص آن وجود دارد یکی از مسائلی که ما طی این دو ماه او سال تحصیلی 89-88 به خود درگیر کرده بود مسئله کمرویی در گوشه گیری چندین نفر از دانش آموزان بود. مشاهده می شد که آنها در فعالیتهای گروهی شرکت نمی کنند و میل به تنهایی و گوشه گیر بودن دارند به بازی های دسته جمعی کمتر علاقه نشان می دهند و در جمع بسیار به ندرت صحبت می کنند و در هنگام صحبت کردن به پایین نگاه می کنند و با دست و پای خود حرکاتی را انجام می دهند مثل: ضربه زدن پا به زمین و… همچنین تن صدای آنها آرام است و هنگامی که به آنها مستقیماً نگاه کنی یا خیره شوی یا آنها را به تنهایی مورد خطاب قرار دهی آثاری از اضطراب همراه با ترس و قرمز شدن در چهره ی آنها مشاهده می شود با دیدن این علائم متوجه کمرویی در این دانش آموزان شدیم .
اهمیت و ضرورت انجام تحقیق:
تاثیر این موضوع در ارتباطات اجتماعی حال و آینده ی آنها و همچنین اهمیت مسئله در میزان پیشرفت تحصیلی و عواقب سوء کمرویی که باعث طرد شدن آنها و برچشب دار شدن این دانش آموزان به نام خجالتی بودن که خود باعث کناره گیری از کلیه فعالیت های گروهی می شود و از آنها موجودات منفعل و گوشه گیری می سازد که نه تنها از نظر پیشرفت تحصیلی و اجتماعی بلکه از جهت روحی و عاطفی نیز لطمه می بیند ما را بر آن داشت تا به علت یابی مسئله بپردازیم و برای برطرف کردن مشکل اقدام کنیم تا مانع افت تحصیلی در این دانش آموزان شویم. پس هدف خود را اینچنین تعریف کردیم که:
اهداف تحقیق:
1- پیدا کردن رابطه بین کمرویی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
2- پیدا کردن علل کمرویی
3- جستجوی راه حل مشکل کمرویی
فرضیه تحقیق:
بر اساس مساله و مشکلی که با آن مواجه بودیم فرضیه تحقیق خود را چنین تعریف کردیم:
1- بین مشکل کمرویی در دانش آموزان و میزان پیشرفت تحصیلی رابطه وجود دارد.
متغیرهای تحقیق:
بر اساس موضوع تحقیق متغیر مستقل، تاثیرگذار، کمرویی و متغیر وابسته و تاثیرپذیر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است.
واژه های کلیدی:
کمرویی: کمرویی فقط یک هیجان نیست بلکه ترکیبی از ترس، تنش، نگرانی و خجالتی است. کلاً کناره جویی یا گوشه گیری بیمار گونه از برقرار نمودن تماس با افراد و شرکت در گرفتاری های اجتماعی، تقلیل یافتن علائق ذهنی و عاطفی به محیط خارج را گویند.
فصل دوم
پیشینه تحقیق:
طبق بررسی و مطالعه ای که بر مجله ها و کتابهای گوناگون داشتیم توانستیم دریابیم که این موضوع با شکل ها و عنوان هایی متفاوت تر ولی مشابه همین مساله در سالهای گذشته کار شده است که نتایج آن نیز به ثبت رسیده و چیزی که در همه مطالعات مشترک بود کمرویی و تاثیرات بر رفتار و کارکرد و فعالیت های دانش آموزان بود طبق اطلاعات حاصل از تحقیقات گذشته موضوع این گونه بازگشایی شده بود:
علائم کمرویی:
شامل بیزاری از نگاه خیره، آهنگ ملایم، صحبت کردن همراه با ترس و لرز، عدم اعتماد به نفس و شرمندگی به خصوص در مواقعی که در مرکز توجه جمع یا در محیطی جدید قرار می گیرند.
ویژگی های کودکان کمرو: این دسته از کودکان معمولاً از داشتن دوست محروم هستند یا تک دوست بوده و بسیار به آنها وابسته می باشند و بطور کلی از بودن در کنار همسن و سالهای خود لذت نمی برد و به فعالیت هایی که بچه های دیگر در آن شرکت داشته باشد علاقه ای نشان نمی دهند و بازی در تنهایی را به جمع ترجیح می دهند.
علل کمرویی:
1- وراثت: اگر خانواده فرد تمایل به انزوا و کناره گیری از دیگران داشته باشند این احتمال وجود دارد که بچه ها نیز افرادی خو دار باشند یعنی به راحتی احساسات درونی خود را ابرازنکنند.
2- محیط: اگر بزرگسالانی که در زندگی یک بچه شرکت دارند به طور دائم به جای او حرف بزنند یا به او خود مختاری و استقلال اندکی بدهند ممکن است موجب کمرویی وی گردد علاوه بر این تغییر محیط و فشارهای تحصیلی نیز از عواملی اند که رفتار چنین بچه ای را تشدید می کنند.
3- نوشتن تجربه خاص: بعضی از کودکان به سبب اینکه والدینشان به ندرت با آنها گفتگو می کنند یا به ندرت آنها را با این گونه موارد به طور شفاهی آشنا می سازند یا اینکه شانس کارکردن گروهی با دوستانشان را نداشته اند، از مهارتهای ارتباطی موثر بی بهره اند.
فصل سوم
نوع روش تحقیق:
روش تحقیق آزمایشی- چون می خواهیم رابطه علت و معلولی بین دو متغیر مورد نظر را بررسی کنیم و ببینیم که آیا رابطه ای بین آنها وجود دارد یا خیر، این روش مناسب است.
جامعه آماری و حجم نمونه:
جامعه شامل دانش آموزان پایه اول دبستان ولی عصر (عج) شهرستان گتوند که در یک کلاس بوده و شامل 32 نفر است و به دلیل کوچک بودن جامعه نمونه نیز همان جامعه است. پس حجم نمونه با حجم جامعه برابر است.
روش نمونه گیری:
به دلیل اینکه حجم نمونه برابر با جامعه است روش نمونه گیری مورد نیاز نبوده است.
ابزار های گرد آوری داده ها:
الف- کارت مصاحبه: کارتی با پرسشهای مربوط به مسئله کمرویی که در جهت اهداف به ما کمک کند تهیه می کنیم برای بررسی وضعیت خانواده ها و مطلع شدن از نگرش ها و روابط و طرز رفتار حاکم بر خانواده ها.
ب- کارت مشاهده: برای بررسی و زیر نظر گرفتن دقیق و حساب شده رفتار دانش آموزان تا میزان تاثیر مشکل کمرویی را در روابط و فعالیت های آنها بررسی می کنیم.
پ- آزمون پیشرفته تحصیلی: برای اینکه بتوانیم ملاک وسندی برای بررسی تاثیر کمرویی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان داشته باشیم چندین آزمون پیشرفت تحصیلی از دروس مختلف تهیه می کنیم تا از این طریق دانش آموزان را مورد یک ارزیابی استاندارد قرار داده باشیم.
شیوه تجزیه و تحلیل داده ها:
در مورد اطلاعات حاصل از کارت مصاحبه و کارت مشاهده از تجزیه و تحلیل کیفی استفاده می کنیم که روابط علمی و عقلی اطلاعات حاصل را بررسی می کنیم. در مورد اطلاعات حاصل از آزمون پیشرفت تحصیلی از تجزیه و تحلیل کمی (استفاده از جدول فراوانی و نمودار) استفاده می کنیم و از مقیاس فاصله ای بهره می بریم.
فصل چهارم
محدودیت های تحقیق:
1- اطلاعات کم وگاهی اوقات نادرست خانواده ها از برداشت آنها در مورد برخورد با کودکان
2- مشکل ایجاد حس اعتماد به نفس در دانش آموزان برای جلب همکاری های لازم
3- عدم همکاری قابل توجه دیگر کارکنان مدرسه در امر تحقیق
ملاحظات اخلاقی:
1- رعایت احترام و رازداری در مصاحبه با خانواده ها در صورت داشتن مشکل خاص خانوادگی
2- توجه به احساسات کودکان برای جلوگیری از لطمه دیدن احتمالی آنها در جریان تحقیق
نتایج تجزیه و تحلیل داده ها:
بر اساس اطلاعات جمع آوری شده و تجزیه و تحلیل آنها نتیجه حاصل فرضیه ی تحقیق ما را تایید کرد و همچنین با استفاده از اطلاعات کمی و نمودارهای توجه نوع رابطه بین دو متغیر پژوهش شدیم که به صورت زیر نمایش می دهیم.
نمودار
راه حل های پیشنهادی برای مسئله:
با توجه به نتایج حاصل از پژوهش و روشن شدن مشکل و جلوگیری ان راه حل های زیر ارائه می شود:
فعالیتهای گروهی، شامل:
شرکت در کار گروهی و درگیر شدن در فعالیت های رقابتی گروه های کوچک کلاسی
میانجیگری های معلم، شامل:
* برقرار کننده رابطه مراقبت کننده با کودک
* دادن وقت کافی برای صحبت به آنها و استفاده از لحن و صدای ملایم در برخورد با آنها
* توجه به احساسات کودک و دادن فرصت برای اینکه خودش را پیدا کند.
* پرهیز از تحت فشار قرار دادن آنها برای پاسخ دادن به سوال یا شرکت در فعالیت های گروهی
* جفت کردن بچه کمرو با یک کودک برونگرا
* تقویت صفحات بارز اخلاقی و نقاط قوت او
* تشویق کودک به کوشا بودن
* پرهیز از زدن برچسب خجالتی بر آنها
* استفاده از روش ایفای نقش برای تقویت مهارتهای اجتماعی در آنها
* دادن وظایف خاص به آنها
* آموزش روشهایی برای شروع ارتباط موثر گروهی به آنها
گفتگو با والدین آنها و دادن مشاوره و راهنمایی های لازم بر آنها و در نهایت این نکته را باید به خاطر داشت که فرآیند اجتماعی شدن نیاز به زمان دارد . ایجاد ارتباط و احساس اطمینان در بچه های کمرو اغلب با تماشای فعالیت دیگران، گوش دادن به تعاملات دیگران و گفتگوهای کوتاه و… آغاز می شود.
منابع:
1- بچه های کمرو/ تالیف: دیویس، لی/ ترجمه: سعیدی، علی/ نشریه ماهانه آموزشی- تربیتی پیوند/ انتشارات سازمان مرکزی انجمن اولیا و مربیان/بهمن 1384
2- کودکان خجالتی و راه کارهایی برای خانواده/بهنود، محصسا/ ماهنامه پرورش تربیتی/ انتشارات وزارت آموزش و پرورش/ آذر 1384
3- مشکلات رفتاری در کودکان و نوجوانان/ فرقانی رئیسی، شهلا/ انتشارات موسسه فرهنگی منادی تربیت/ چاپ اول/ تابستان 1380
4- غلبه بر کمرویی/ تالیف: ژاکو، پل/ ترجمه: بنی احمد، حسین/ انتشارات کتابخانه ملی ایران/ چاپ چهارم/ زمستان 1381
3