نوشته و گردآوری : محمد حسین مولایی
بیماری های آمیزشی sexually transmitted disease..STD عفونتهای منتقله آمیزشی venereal disease …VD
1
محمد حسین مولایی
بیماری های آمیزشی یا عفونتهای منتقله آمیزشی برای بیماریهای گوناگونی است که از طریق انواع روش های آمیزش جنسی (آمیزش جنسی دهانی، مهبلی، مقعدی) انتقال پیدا می کنند. برخی از این بیماریها از روشهای غیر جنسی نیز منتقل می شوند، از طریق سوزن مشترک در معتادان به مواد مخدر تزریقی و یا در زایمان و شیردهی. برخی از این بیماری ها علایم و نشانه دارند و برخی نشانه ای نداشته و مدتی نهفته می مانند اما به دیگران منتقل می شوند.
2
محمد حسین مولایی
باکتری
قارچ
ویروس
3
محمد حسین مولایی
عوامل انتقال
سوزاک…. Gonorrhea
4
محمد حسین مولایی
عفونت های باکتریایی
سوزاک عبارت است از یک بیماری عفونی در دستگاه تناسلی که از راه آمیزشی منتقل می شود. در مردان ، این عفونت در پیشابراه رخ می دهد، در زنان ، در پیشابراه (مجرایی که ادرار را از مثانه به بیرون هدایت می کند) و نیز دستگاه تولید مثل ، و در هر دو جنس ممکن است راست روده ، گلو، مفاصل ، یا چشم ها نیز درگیر شوند. این عفونت در تمام سنین رخ دهد (حتی کودکان کم سن و سن سال که مورد تجاوز قرار می گیرند). حداکثر شیوع این عفونت بین ۲۰تا۳۰ سالگی است . دوره کمون بیماری (از زمان ورود میکرب تا بروز علایم ) ۲ تا۱۰ روز است ..
عامل عفونت سوزاک نوعى باکترى است که به مخاط مجارى ادرار و مخاط دهانه رحم زنها صدمه وارد میکند. حلق و مقعد هم ممکن است آسیب ببیند. در سوئد موارد اندکى از این بیماری مشاهده می شود، البته این موارد در سالهاى اخیر افزایش یافته اند. بسیارى از افرادی که در سوئد دچار بیماری سوزاک هستند در کشورهاى دیگری به این بیماری مبتلا شده اند. در صورتیکه فرد احتمال دهد که به سوزاک مبتلا شده بایستی براى معاینه و رسیدگی به پزشک مراجعه کند .
5
محمد حسین مولایی
سوزاک از طریق همخوابگى مهبلـى و یا مقعدى و همچنین نزدیکی جنسى دهانى سرایت میکند .
هم مرد و هم زن بیمار ترشح زرد مایل به سبز رنگى از مجراى ادرار خواهند داشت و ممکن است موقع دفع ادرار احساس سوزش کنند. بعضى اوقات زن ممکن است ترشحات خون آلودى پیدا کند. این علائم معمولا بین ٣ تا ۵ روز پس از سرایت ظاهر می گردند. در بعضى موارد ممکن است تا ٢٠ روز پس از واگیری هم علائمى ظهور نکنند. بعضى افراد دچار هیچ ناراحتى نمیشوند .
6
محمد حسین مولایی
سوزاک چگونه سرایت می کند و چه علایمی دارد
معمولا از مجراى ادرار و از دهانه رحم و بعضى مواقع از حلق و مقعد نیز با یک چوب گوش پاک کن آزمایش گرفته می شود. بعضى از پزشکان میتوانند بلافاصله بگویند که فرد به این بیماری مبتلا شده است. البته معمولا فرد بایستی چند روز منتظر جواب بماند. فرد تا تشخیص درست بیماری نبایستی نزدیکی جنسى داشته و همخوابه او نیز تا قبل از کنترل نبایستی با کسى همخوابه شود .
7
محمد حسین مولایی
آزمایش سوزاک چگونه انجام میشود؟
بسیارى از باکتری هاى سوزاک که در سوئد مشاهده می گردند با پنیسیلین درمان میشوند. البته اغلب باکتری هائی پیدا میشوند که مقاوم هستند. در اینصورت بایستی انواع دیگری از آنتى بیوتیکها استفاده شوند. ١ تا ٢ هفته پس از خاتمه درمان آزمایش جدیدى براى کنترل کردن از بین رفتن عفونت گرفته میشود. انجام آزمایش و درمان هزینه اى ندارد .
8
محمد حسین مولایی
سوزاک چگونه درمان میشود؟
هم همخوابه احتمالـى جدید و هم همخوابه هاى سابق که ممکن است مبتلا شده باشند بایستی مورد معاینه و احتمالا مداوا قرار گیرند. طى مدتى که فرد تحت درمان است نبایستی همخوابگی داشته باشد. فرد مبتلا براى پیشگیری از سرایت بیماری به دیگران بایستی دستورالعمل پزشک را رعایت کند .
9
محمد حسین مولایی
در مورد همخوابه خود چگونه بایستی عمل نمود؟
زنانی که بیماری سوزاک آنها درمان نشده ممکن است دچار التهاب لوله هاى تخمدان شوند. مردها ممکن است دچار التهاب غدد فوق بیضوی و یا غده پروستات شوند. این بیماری میتواند باعث عقیم شدن هر دو جنسیت شود .
10
محمد حسین مولایی
سوزاک باعث بروز چه بیماریهای دیگری میشود؟
اگر در خارج از کشور و یا از کسی که به تازگى در خارج از کشور بوده این بیماری به شما سرایت کرده است مراتب را به پزشک اطلاع دهید. این امر اهمیت دارد که شما بطرز صحیحى مورد درمان قرار گیرید . همیشه بخاطر داشته باشید که کاندوم محافظ خوبى در مقابل بیماری سوزاک است .
همانطور که در بالا ذکر شد این بیماری از طریق تماس جنسی منتقل می شود و عامل آن گنوکوک می باشد . در مردان ۷-۲ روز پس از تماس جنسی با فرد آلوده ترشحات چرکی از مجرای ادرار خارج شده و میزان دفع ادرار نیز کاهش و با سوزش می باشد. . درصد کمی از مردان بدون نشانه بالینی هستند .
در خانمها پس از آلودگی ، التهاب دهانه رحم به وجود آمده که در بیشتر موارد بدون نشانه است ولی در برخی از خانمها پس از نزدیکی ترشحات غیرعادی یا خونریزی وجود دارد.
در بیست درصد از موارد ، عفونت در مراحل عادات ماهانه به رحم رسیده و باعث التهاب رحم ، لوله های زهدان و برخی نواحی لگن می شود که گاهی چنین حالتی منجر به عقیم شدن و یا حاملگی خارج از رحم می شود .
11
محمد حسین مولایی
نکاتی مهم
دختران در سنین قبل از بلوغ ممکن است در اثر تماس جنسی مستقیم با ترشحات بالغین آلوده ، دچار التهاب گنوکوکی واژن و رحم شوند . نوزادان و ندرتاً بالغین ممکن است مبتلا به عفونت کنوکوکی ملتحمه چشم شوند که اگر به سرعت و به مقدار کافی درمان نشوند ممکن است منجر به کوری گردد . در صورتیکه آلودگی به صورت سیستمیک در بدن پخش شود منجر به درگیری مفاصل و پوست و گاهی بندرت قلب و پرده های مغزی می شود . در صورتیکه درمان آلودگی و التهاب مفصلی به تاخیر افتد منجر به ضایعات دائمی مفصلی میشود .
التهابهای غیرگنوکوکی مجاری ادراری – تناسلی و التهاب چرکی مخاطی رحم که ممکن است با عوامل دیگر غیر از گنوکوک ایجاد شده باشند ، در اغلب موارد با عفونت گنوکوکی همراه بوده و تشخیص بالینی سوزاک را دچار اشکال می کند .
تشخیص بیماری از طریق آزمایش میکروسکوپی گسترش ترشحات دستگاه تناسلی رنگ آمیزی شده با روش گرم یا کشت این ترشحات در محیطهای اختصاصی کشت … صورت می گیرد. حداکثر شیوع این بیماری در طبقات اقتصادی پائین جامعه وجود دارد.در حال حاضر موارد مقاوم به داروهای قدیمی افزایش یافته است و داروهای جدید تنها کاربرد درمانی دارند. انسان تنها مخزن شناخته شده این عامل عفونی است .
12
محمد حسین مولایی
زنان معمولاً علایم کمی دارند یا اصلاً علامتی ندارند. اما علایم در مردان معمولاً برجسته تر هستند.
* سوزش به هنگام ادرار * ترشحات غلیظ به رنگ سبز ـ زرد از آلت تناسلی مردان یا مجرای * تب خفیف و یا لرز بدون تب * گاهی درد به هنگام مقاربت * درد مفاصل به خصوص در ناحیه مچ دست و مچ پا * ورم مفاصل به همراه بثورات * بثورات (نقاط قرمز وصورتی خصوصاً روی کف دست ) * گاهی گلو درد خفیف
13
محمد حسین مولایی
علایم شایع
عفونت ناشی از باکتری های گنوکک که در بافت نرم و مرطوب به خوبی رشد می کنند. باکتری ها معمولاً از راه آمیزشی انتقال می یابند،اما در بعضی از موارد منشا عفونت مشخص نیست . در صورت مقاربت های غیرطبیعی ، ممکن است راست روده یا دهان نیز دچار عفونت شوند.
* داشتن شرکای جنسی متعدد * خودفروشی * سوءاستفاده جنسی از کودکان * عبور نوزاد از کانال زایمانی مادری که دچار عفونت است .
14
محمد حسین مولایی
علل و علایم افزایش دهنده
اولین اصل مبتنی بر رابطه جنسی سالم می باشد . پس بهتر است از بی بند و باری جنسی خودداری کنید و به ارتباط با یک نفر اکتفاء کنید.
جهت جلوگیری از ابتلا در اشخاصی که مشکوک به آلودگی به این بیماری می باشند حتماً بایستی از کاندوم استفاده شود.
اقدامات دیگری که خاص پیشگیری از ابتلا به سوزاک است مثل پیشگیری داروئی در چشم نوزادان و توجه به تماسهای بیماران مبتلا به سایر بیماریهای عفونی نیز اجرا می گردد.
ترشحات بیمار و اشیایی که به آنها آلوده شده اند بایستی گندزدایی شود
موارد این عفونت باید گزارش شود تا از گسترش آن جلوگیری شود. این عفونت گاهی همزمان با سیفلیس و عفونت کلامیدیایی رخ می دهد. توجه داشته باشید که همکاری مناسب اهمیت زیادی دارد و مطمئن باشید که هویت شما نزد پزشک شما محرمانه خواهد ماند.
15
محمد حسین مولایی
پیشگیری
با درمان معمولاً در ۱-۲ هفته خوب می شود.
* عفونت گنوککی چشم . این عفونت می تواند باعث نابینایی در کودکان شود. * مسمومیت خون (سپتی سمی گنوککی ) * رتریت عفونی (عفونت مفصل ) * بیماری التهابی لگن (منظور عفونت احشای تناسلی در زنان ) * آندوکاردیت * در صورت عدم درمان ، گاهی در مردان ناتوانی جنسی رخ می دهد. * ناباروری در زنان
16
محمد حسین مولایی
عواقب مورد انتظار و عوارض احتمالی
خاکشیر، گیلاس، دوغ، فندق، کاهو، مارچوبه، آش تمرهندی و آش آبغوره.
درمان گیاهی سوزاک:
1- دم گیلاس و کاکل ذرت را جوشانده، سپس صاف کرده و میل نمایید.
2- میوه کاج، هسته ی آلبالو، تخم هندوانه، گل بنفشه، عناب و خارخَسَک مفید است.
3- برگ شاه دانه را چند مرتبه مثل چای دم کنید و آب آن را میل نمایید.
4- روزی سه مرتبه یک قاشق مرباخوری برگ گلپر را در یک فنجان آب جوش دم کرده و میل نمایید.
5- دم کرده ریشه آناناس مفید است.
درمان سوزاک با عرقیات:
روزانه 2 الی 4 فنجان یکی از عرقیات زیر میل شود.
عرق بید، چهارگیاه، خارخسک، بارهنگ و عرق غازیافی.
درمان سوزاک با آبمیوه جات:
آب انگور، لیمو و آبغوره.
17
محمد حسین مولایی
درمان سوزاک از طریق طب سنتی
شانکروئید ….. Chancroid
18
محمد حسین مولایی
عفونت های باکتریایی
شانکروئید یا شانکر نرم (آتشک) یکی از بیماریهای جنسی است که عامل آن باکتری هموفیلوس دوکرئی می باشد . بیماری در مناطق گرمسیری ( به خصوص آفریقا) بیشتر دیده می شود . دوره کمون ۱۴-۲ روز است. اولین تظاهر آن بصورت یکجوش کوچک التهابی است که پس از ۳-۲ روز تبدیل به پوسچول شده و بعد زخم می شود. ضایعه حاشیه مشخصی دارد، متموج نیست و دردناک می باشد. ضایعه نرم و دردناک است. نسبت ابتلای مرد به زن، ۱۰ به ۱ بوده و در ۵۰٪ موارد همراه با لنفادنوپاتی دردناک و یکطرفه اینگوینال می باشد. در ۲۵٪ موارد غدد لنفی چرکی شده و به خارج سر باز می کند.
دوره نهفتگی در این بیماری ۳-۵روز و حداکثر ۱۴ روز است. تا زمانی که عامل عفونت در زخم اولیه و یا ترشحات غده های لنفی که متورم شده اند وجود دارد و زخم بهبود نیافته، انتقال بیماری صورت می گیرد که این مدت در مواردی که بیماریدرمان نشده است ممکن است چند هفته تا چند ماه ادامه پیدا کند. با درمان به وسیله آنتی بیوتیک ها تمام باکتریها از بین می روند و محل زخم نیز یک تا دو هفته بعد بهبود میابد .
19
محمد حسین مولایی
در محل تلقیح ابتدا یک پاپول قرمز دردناک ظاهر می شود و با پیشرفت بیماری به یک پوسچول تبدیل می شود که در صورت پاره شدن یک زخم با قاعده قرمز درخشان را تشکیل می دهد. زخم شانکروئید عمیق می باشد و بسرعت خونریزی میکند و معمولا از اطراف گسترش پیدا می کند. یک اگزودای فیبرینی زرد-خاکستری زخم را احاطه کرده است.
شدت عفونت در این زخم ها بسیار زیاد است و حتی ممکن است از طریق خود تلقیحی برتعداد زخم ها اضافه شود. روی باسن، رانها و منطقه آنال محل ایجاد زخم می باشند. احساس بی حالی، تب، آنورکسی و میالژی در بیمار مشاهده می شود. لنف نودها ممکن است چرکی و زخمی شده و یا خود بخود بهبود یابند.اغلب زنان حامل ارگانیسم می باشند و فاقد نشانه های قابل تشخیص و علایم بیماری هستند. اگر بیماری درمان نشود ممکن است به طور خود بخود بهبود یابند و یا اینکه بیماری مزمن شود و برای بهبودی به زمان بیشتری نیاز داشته باشد.
از دیگر علایم بیماری ضایعـات نـرم و بسیار دردنـاک چـرکی می باشد که در دو سوم موارد به همراه بزرگ شدن غدد لنفاوی و کشاله ی ران می باشد. گاهی چند زخم کوچک به هم می چسبند و زخـم بزرگتـری را تشکیل می دهند.
20
محمد حسین مولایی
دستگاه تناسلی علایم بیماری شانکرویید
با آزمایش و بررسی غدد لنفاوی قابل می توان این بیماری را تشخیص داد.تشخیص این بیماری معمولا با لنفو گرام و نروم اشتباه گرفته می شود.
این بیماری معمولا از طریق رابطه ی جنسی منتقل می شود. شانکروئید به مقدار زیادی با مصرف دارو به طور خودسرانه و بدون تجویز پزشک همراه بوده است.
21
محمد حسین مولایی
تشخیص و راه های انتقال
عدم برقراری تماس جنسی با افراد مشکوک به بیماری و با افراد دارای شرکای جنسی زیاد بهترین روش برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری می باشد.
باید نسبت به مبتلا نبودن شریک جنسی از طریق انجام آزمایشات اطمینان حاصل شود .
استفاده از کاندوم در هنگام برقراری تماسهای جنسی واژینال، دهانی و یا مقعدی مطمئن ترین روش پیشگیری میباشد.
پس از تماس دست با اندامهای جنسی و ترشحات بدن و پس از اجابت مزاج برای احتیاط بیشتر باید دستها را به خوبی شستشو داد.
استفاده از از آنتی بیوتیک هایی مانند:سفتریاکـسیـون، آزیترومایسین ،
اریترومایسین ، سیپروفلوکساسین برای درمان شانکروئید توصیه می شود.
22
محمد حسین مولایی
پیشگیری و درمان
سیفلیس یا سفلیس…. Syphilis
23
محمد حسین مولایی
عفونتهای باکتریایی
خاستگاه دقیق سیفلیس مورد مناقشه است. دانسته است که سیفلیس پیش از ورود اروپاییان به قاره آمریکا، در این قاره وجود داشت. مناقشه بر سر این است که آیا سیفلیس در جای دیگری از جهان هم وجود داشته است یا خیر. در این مورد دو فرضیهٔ اولیه وجود دارد، طبق یکی از این فرضیه ها، سیفلیس در بازگشت خدمه از سفر دریایی کریستف کلمب از قاره آمریکا به اروپا وارد شد، و فرضیه دیگر بر این باور است که سیفلیس از قبل در اروپا وجود داشته، اما ناشناخته بوده است. به این دو فرضیه به ترتیب، فرضیه های «کلمبی» و «پیشاکلمبی» می گویند.[شواهد موجود بیشتر از فرضیه کلمبی پشتیبانی می کنند. اولین نمونه های گسترش سیفلیس در اروپا مربوط به سال های ۱۴۹۴/۱۴۹۵ در ناپل ایتالیا، طی حمله فرانسوی ها به ثبت رسیده اند. به علت شیوع این بیماری با بازگشت سربازان فرانسوی، این بیماری به «بیماری فرانسوی» معروف شد و هنوز هم به صورت سنتی آن را به این نام می خوانند. در سال ۱۵۳۰، برای نخستین بار یک شاعر و پزشک ایتالیایی به نام گیرولامو فراکاستورو نام «سیفلیس» را برای عنوان یکی از اشعار خود به زبان لاتین به کار برد.
24
محمد حسین مولایی
تاریخچه سیفلیس
این شعر با وزن شش ضربی داکتیلیک، شیوع این بیماری در ایتالیا را توصیف می کند. همچنین به لحاظ تاریخی این بیماری به «آبله بزرگ» نیز مشهور است.
اولین بار فریتز شادین و اریش هوفمان در سال ۱۹۰۵ باکتری ای را که باعث این بیماری می شود، یعنی «ترپونما پالیدیوم» شناسایی کردند. اولین درمان موثر (سالوارسان) در سال ۱۹۱۰ توسط پل الریخ به کار گرفته شد، که با بررسی استفاده از پنی سیلین و تایید کارایی آن در سال ۱۹۴۳ ادامه یافت.پیش از پیدایش درمان موثر، استفاده از جیوه و روش قرنطینه و درمان هایی که اغلب بدتر از خودِ بیماری بودند، رواج داشتند.احتمال می رود بسیاری از چهره های مشهور تاریخی مانند فرانتس شوبرت، آرتور شوپنهاور، ادوار مانه و آدولف هیتلر مبتلا به این بیماری بوده باشند.
25
محمد حسین مولایی
سیفلیس یا سفلیس نوعی بیماری آمیزشی است که از باکتری ترپونما پالیدوم ناشی می شود. اولین بار فریتز شادین واریش هوفمان در سال ۱۹۰۵ باکتری ای را که باعث این بیماری می شود، یعنی ترپونما پالیدیوم را شناسایی کردند. سیفلیس می تواند در یکی از این چهار مرحله اولیه، ثانویه، نهفته و سوم ظاهر شود. سیفلیس اولیه از طریق ارتباط مستقیم جنسی با زخم های عفونی شخص مبتلا به این بیماری عارض می شود. سیفلیس ثانویه به شیوه های مختلفی ظاهر می شود و علایم آن غالباً پوست، غشاء مخاطی و غدد لنفاوی را درگیر می کند. در سیفلیس نهفته عفونت با استفاده از سرم شناسی شناسایی می شود و در آن علایم بیماری مشاهده نمی شود. مرحله سوم به سه شکل دمل سیفلیسی، سیفلیس عصبی متاخر و سیفلیس قلبی–عروقی تقسیم می گردد و در یک سوم افراد آلوده ای که تحت درمان قرار نمی گیرند بروز می کند. همچنین ابتلا به سیفلیس به صورت مادرزادی نیز می تواند در دوران بارداری یا هنگام زایمان رخ دهد و دو سوم نوزادان سیفلیسی بدون علایم این بیماری به دنیا می آیند.
26
محمد حسین مولایی
راه اصلی انتقال سیفلیس آمیزش جنسی است؛ اما می تواند در دوران بارداری یا هنگام زایمان هم از مادر به جنین منتقل و منجر به سیفلیس مادرزادی شود. این بیماری می تواند با بوسه زدن بر روی محلی در نزدیکی زخم و نیز از راه دهانی، مهبلی و نزدیکی مقعدی، انتقال یابد، اما نمی تواند از طریق صندلی توالت، فعالیت های روزانه، وان های داغ یا استفاده مشترک از ظروف غذا یا لباس منتقل شود. سیفلیس معمولاً با زخم های بدون درد روی اندام تناسلی یا در دهان یا مقعد (عفونت اولیه) شروع می شود. پس از این مرحله باکتری ها ممکن است تا سال ها در بدن به صورت نهفته و غیرفعال باقی مانده و پس از آن دوباره فعال شده و مرحله بعدی سیفلیس بروز کند؛ بنابراین تشخیص بالینی سیفلیس در ابتدای بیماری دشوار بوده و تایید ابتلا به این بیماری، از طریق آزمایش خون یا با بررسی میکروسکوپی امکان پذیر است.
27
محمد حسین مولایی
پرهیز از تماس فیزیکی با شخص مبتلا و همچنین استفاده صحیح از کاندوم در کاهش خطر انتقال سیفلیس موثر است، همچنین می توان از طریق غربالگری مادران در طول دوران بارداری و درمان کسانی که مبتلا هستند، از ابتلای نوزادان به سیفلیس مادرزادی پیشگیری کرد. سیفلیس را می توان به طور موثری با آنتی بیوتیک ها درمان کرد. بررسی ها نشان می دهد که تنها در سال ۱۹۹۹، ۱۲ میلیون مورد جدید آلوده به سیفلیس مشاهده شد که بیش از ۹۰٪ آنها در کشورهای در حال توسعه زندگی می کردند. اگرچه در دهه ۱۹۴۰ به دنبال استفاده گسترده از پنی سیلین میزان ابتلا به سیفلیس کاهش چشم گیری داشت، اما پس از آغاز هزاره سوم در بسیاری از کشورها میزان ابتلا افزایش یافته است. در مبتلایان به سیفلیس، به دلیل وجود زخم هایی روی آلت تناسلی و یا لب و زبان، احتمال آلودگی به ویروس HIV در طی تماس جنسی افزایش می یابد.
28
محمد حسین مولایی
سیفلیس می تواند در یکی از این چهار مرحله ظاهر شود: اولیه، ثانویه، نهفته، و سوم و همچنین می تواند به صورت مادرزادی منتقل شود. ویلیام آسلر به خاطر علایم متنوع این بیماری آن را «مقلد بزرگ» نامید.
29
محمد حسین مولایی
علایم و نشانه ها
سیفلیس اولیه نوعاً از طریق ارتباط مستقیم جنسی با زخم های عفونی شخص مبتلا به این بیماری عارض می شود. تقریباً ۳ تا ۹۰ روز بعد از اولین ارتباط (به طور متوسط ۲۱ روز) یک زخم پوستی که شانکر نامیده می شود ظاهر می شود. این زخم اغلب در همان قسمت تماس پدیدار می شود. این زخم معمولاً (در ۴۰٪ موارد) از نوع زخم سفت، بدون درد و خارشی بر روی پوست و دارای ظاهری تمیز و حاشیه هایی برجسته در اندازه ای بین ۰٫۳ تا ۳٫۰ سانتی متر است. البته این زخم ممکن است هر شکلی به خود بگیرد. در حالت معمول، این زخم از یک لکه به یک سفت دانه و در نهایت به یک زخم تبدیل می شود. گاهی اوقات ممکن است چندین زخم در محل ظاهر شوند (تقریباً در ۴۰٪ موارد)، و زمانی که این بیماری با ایدز همراه باشد ظهور چند زخم در محل رایج است. ممکن است زخم ها دردناک یا حساس باشند (در ۳۰٪ موارد)، و یا ممکن است در محلی خارج از اندام تناسلی ظاهر شوند (بین ۲ تا ۷٪ موارد). رایج ترین محل زخم در زنان گردن رحم (۴۴٪ موارد)، در مردان دگرجنس گرا آلت تناسلی (۹۹٪ موارد) و در مردانی که با مردان دیگر آمیزش می کنند (MSM) معمولاً مقعد و راست روده (۳۴٪ موارد) است. معمولاً غدد لنفاوی (در ۸۰٪ موارد) در اطراف محل عفونت بزرگ می شوند و این اتفاق هفت تا ۱۰ روز بعد از شکل گیری شانکر رخ می دهد.[ اگر این زخم درمان نشود ممکن است سه تا شش هفته در محل باقی بماند.
30
محمد حسین مولایی
مرحله اولیه
سیفلیس ثانویه تقریباً چهار تا ده هفته بعد از عفونت اولیه ظاهر می شود. این در حالیست که بیماری ثانویه به شیوه های مختلفی ظاهر می شود و علایم آن غالباً پوست، غشاء مخاطی و غدد لنفاوی را درگیر می کند.ممکن است دانه هایی متقارن، مایل به قرمز–صورتی، بدون خارش بر روی بدن و انتهای اندام ها، از قبیل کف دست و پا ظاهر شوند . زخم ممکن است ماکولوپاپولار یا دانه چرکی باشد. شکل آن می تواند مسطح، نسبتاً سفید یا زگیل مانند باشد که به زگیل لاتیوم معروفند و روی غشای مخاطی رشد می کنند. تمامی این زخم ها، محلی برای رشد باکتری ها و عفونی هستند. علایم دیگر می تواند شامل تب، گلودرد، کسالت، کاهش وزن، ریزش مو، و سردرد باشد. علایم نادر این بیماری شامل التهاب کبد، بیماری کلیه، آرتریت، ورم غشای پوششی استخوان، یوئیت و التهاب عصب بینایی است . البته، حدود ۲۵ درصد افراد ممکن است با بازگشت علایم ثانویه مواجهه شوند. بیشتر افرادی که علایم سیفلیس ثانویه در آن ها بروز می کند (۴۰ تا ۸۵ درصد زنان، ۲۰ تا ۶۵ درصد مردان) گزارش داده اند که پیشتر شانکر کلاسیک سیفلیس اولیه را نداشته اند
31
محمد حسین مولایی
مرحله ثانویه
در سیفلیس نهفته عفونت با استفاده از سرم شناسی شناسایی می شود و در آن علایم بیماری مشاهده نمی شود. این بیماری همچنین در آمریکا یا به صورت زودرس (کمتر از ۱ سال بعد از سیفلیس ثانویه) یا دیررس (بیش از ۱ سال بعد از سیفلیس ثانویه) تعریف می شود.انگلستان از یک دوره زمانی دو ساله برای زودرس بودن و دیررس بودن سیفلیس نهفته استفاده می کند.در سیفلیس زودرس ممکن است نشانه های بیماری مجداً عود کنند. سیفلیس نهفتهٔ دیررس بدون علایم است، و به اندازه سیفلیس نهفته زودرس واگیردار نیست
32
محمد حسین مولایی
سیفلیس نهفته
مرحله سوم تقریباً ۳ تا ۱۵ سال بعد از عفونت اولیه ظاهر شود، و می توان آن را به سه شکل مختلف تقسیم کرد: دمل سیفلیسی (۱۵٪)، سیفلیس عصبی متاخر (۶٫۵٪)، و سیفلیس قلبی–عروقی (۱۰٪). بیماری نوع سوم، در یک سوم افراد آلوده ای که تحت درمان قرار نمی گیرند بروز می کند. افرادی که مبتلا به سیفلیس نوع سوم هستند، عفونت ندارند.
دمل سیفلیسی یا سیفلیس خوش خیم دیررس، معمولاً ۱ تا ۴۶ سال و به طور متوسط ۱۵ سال بعد از اولین عفونت ظاهر می شود. ویژگی این مرحله شکل گیری گوم های مزمن است، که گره های غده مانند متورم و نرمی هستند که اندازه های متفاوتی دارند. آن ها معمولاً بر پوست، استخوان و شش ها ظاهر می شوند، اما می توانند در هر جای دیگر نیز ظاهر شوند
33
محمد حسین مولایی
مرحله سوم
سیفلیس قلبی–عروقی معمولاً ۱۰ تا ۳۰ سال بعد از اولین عفونت ظاهر می شود. رایج ترین عارضه این بیماری آئورتیت سیفلیسی است، که می تواند منجر به آنوریسم شود.
آئورتیت سیفلیسی علامت دار در ۱۰٪ افراد درمان نشده دیده می شود. تخریب دیواره آئورت باعث آنوریسم می شود که خود آنوریسم می تواند سبب نارسایی آئورت و نارسایی قلبی شده و یا بر اندام های مجاور فشار بیاورد. آئورتیت سیفلیسی به خوبی با آنتی بیوتیک ها درمان می شود، اما گاه عمل جراحی برای آنوریسم نیاز است.
سیفلیس عصبی به عفونتی گفته می شود که دستگاه عصبی مرکزی را درگیر می کند. این بیماری می تواند به صورت زودرس اتفاق بیفتد و ممکن است بدون علامت باشد یا به صورت مننژیت سیفلیسی ظاهر شود، یا به صورت دیررس و به کشل سیفلیس منینگو وسکیولار، فلج عمومی، یا تابس دورسالیس باشد، که با ضعف در حفظ تعادل و دردهای لحظه ای در اندام های انتهایی بدن همراه است. سیفلیس دیررس اعصاب معمولاً بین ۴ تا ۲۵ سال بعد از عفونت اولیه ظاهر می شود. سیفلیس منینگو وسکیولار معمولاً با بی حسی و تشنج، و فلج عمومی به همراه جنون و تابس دورسالیس همراه است.همچنین، ممکن است مردمک ارگیل–رابتسون – که مردمک هایی کوچک و دو سویه ای هستند و وقتی شخص به اشیاء نزدیک متمرکز می شود تنگ می شوند – در این بیماری وقتی که شخص در معرض نور قرار می گیرد تنگ نشوند.
34
محمد حسین مولایی
ابتلا به سیفلیس مادرزادی می تواند در دوران بارداری یا هنگام زایمان رخ دهد. دو سوم نوزادان سیفلیسی بدون علایم این بیماری به دنیا می آیند. علایم رایج این بیماری در دو سال اول زندگی بروز می کنند که شامل بزرگی طحال و کبد (۷۰٪)، زخم/شانکر (۷۰٪)، تب (۴۰٪)، سیفلیس عصبی (۲۰٪) و التهاب ریه (۲۰٪) هستند. اگر درمانی صورت نگیرد، در ۴۰٪ موارد ممکن است سیفلیس مادرزادی دیررس بروز کند که علایم آن شامل تغییر شکل بینی فرورفته، علامت هیگومناکیز، سابر شین و مفاصل کلاتون می شود.
35
محمد حسین مولایی
سیفلیس مادرزادی
سیفلیس در درجه اول از طریق تماس جنسی یا در دورهٔ بارداری از مادر به جنین منتقل می شود؛ اسپیروکت قادر است تا از غشای مخاطی سالم یا پوست آسیب دیده عبور کند. بنابراین، این بیماری می تواند با بوسه زدن بر روی محلی در نزدیکی زخم و نیز از راه دهانی، مهبلی و نزدیکی مقعدی، انتقال یابد. تقریباً ۳۰ تا ۶۰٪ کسانی که در معرض سیفلیس اولیه و ثانویه قرار می گیرند به این بیماری مبتلا می شوند. قابلیت عفونی شدن آن را می توان با این واقعیت نشان داد که اگر فردی تنها با ۵۷ عدد از این موجودات واکسینه شود، ۵۰٪ امکان دارد تا مبتلا به عفونت شود.اکثر مبتلایان جدید این بیماری در آمریکا (۶۰٪ موارد) مردانی که با مردان دیگر آمیزش می کنند بوده اند. این بیماری می تواند از طریق فراورده های خونی نیز منتقل شوند. با این حال، این مسئله در بسیاری از کشورها مورد آزمایش قرار گرفته است و میزان خطر ابتلا به بیماری از این طریق پایین است. به نظر می رسد خطر انتقال از طریق سرنگ مشترک محدود باشد. سیفلیس نمی تواند از طریق صندلی توالت، فعالیت های روزانه، وان های داغ، یا استفاده مشترک از ظروف غذا یا لباس منتقل شود
36
محمد حسین مولایی
راه های انتقال
تشخیص بالینی سیفلیس در ابتدای بیماری کار دشواری است. تایید ابتلا به این بیماری، یا از طریق آزمایش خون یا با بررسی میکروسکوپی امکان پذیر است. به کارگیری آزمایش های خونی به دلیل سهولت اجرای آنها، رایج تر است. با این حال، آزمایش های تشخیصی که در بین مراحل این بیماری انجام می شود، قادر به شناسایی بیماری نیستند
37
محمد حسین مولایی
تشخیص بیماری
آزمایش های خونی قابل تقسیم به دو دسته غیر ترپونمال و آزمایش های ترپونمال هستند. معمولاً در وهلهٔ اول از آزمایش های غیرترپونمال استفاده می شود، که شامل آزمایش آزمایشگاه تجسس بیماری های آمیزشی VDRL و آزمایش های ریاگین سریع پلاسما است. البته، از آنجا که این آزمایش ها به ندرت از نوع مثبت کاذب هستند، برای تایید این بیماری انجام آزمایش ترپونمال، از قبیل سنجش لختگی ذرات تارپیچ پالیدیوم TPHA یا آزمایش جذب پادتن ترپونمال فلورسنت FTA-Abs مورد نیاز است. مثبت های کاذب در آزمایش های غیرترپونمال می توانند برخی از عفونت های ویروسی از قبیل آبله مرغان وسرخک، و همچنین لنفوم، سل، مالاریا، اندوکاردیت، بیماری بافت همبند و بارداری را نیز نشان دهند.
38
محمد حسین مولایی
آزمایش های خونی
آزمایش های پادتنی ترپونمال معمولاً بین دو تا پنج هفته بعد از عفونت اولیه مثبت هستند.سیفلیس عصبی می تواند با بررسی بالا بودن تعداد گلبول سفید (غالباً لنفوسیت) و سطح بالایی از پروتئین درمایع مغزی–نخاعی در شرایط عفونت سیفلیس تشخیص داده شود.اگر شخصی آلوده به اسپیروکت سیفلیس باشد، باید پس از درمان نیز برای اطمینان از برطرف شدن عفونت، آزمایش های تعقیبی خون در ماه های ۳، ۶، ۱۲ و ۲۴ (پس از آغاز درمان) داشته باشد. البته معمولاً انجام آزمایش در ماه های ۶ و ۱۲ کفایت می کند، مگر اینکه بیمار به ویروس HIV نیز مبتلا باشد که در اینصورت باید حتماً در ماه های ۳، ۶، ۱۲ و ۲۴ آزمایش صورت گیرد
39
محمد حسین مولایی
با مشاهده میکروسکوپی خونابه یک شانکر (زخم سیفلیس) در منطقهٔ آسیب دیده، نظیر دهانه رحم، آلت تناسلی مرد، مقعد یا گلو می توان این بیماری را به سرعت تشخیص داد. البته، بیمارستان ها همیشه تجهیزات یا اعضای باتجربه برای انجام این کار را ندارند، این در حالیست که آزمایش باید در عرض ۱۰ دقیقه بعد از گرفتن نمونه انجام شود. گزارش شده است که حساسیت این آزمایش باید تقریباً ۸۰٪ باشد، بنابراین این آزمایش تنها می تواند برای تایید تشخیص استفاده شود و نه برای رد آن. بر روی نمونه گرفته شده از شانکر می توان دو آزمایش دیگر نیز انجام داد. یکی آزمایش پادتن فلورسانت و دیگری آزمایش تقویت اسید نوکلئیک. در آزمایش های فلوئورسانت مستقیم، از پادتن هایی که به فلورسین سدیم چسبیده اند استفاده می شود، که خود آنها نیز به پروتئین های خاص سیفلیس متصل شده اند، در حالی که در آزمایش های تقویت اسید نوکلئیک از تکنیک های خاصی از قبیل واکنش زنجیره ای پلیمراز برای بررسی وجود ژن خاص سیفلیس استفاده می شود. این آزمایش های حساس به زمان نیستند، چرا که در آن ها برای تشخیص نیازی به باکتری های زنده نیست.
40
محمد حسین مولایی
آزمایش مستقیم
اولین درمان انتخابی برای سیفلیس بدون عارضه تجویز یک دوز پنی سیلین جی به صورت تزریق عضلانی یا مصرف یک دوز خوراکی آزیترومایسین است.داکسی سایکلین و تتراسایکلین انتخاب های جایگزین هستند؛ البته به دلیل خطر زایمان ناقص، این داروها برای زنان باردار توصیه نمی شوند.
مقاومت آنتی بیوتیکی در بین داروهای زیادی ایجاد شده است، از جمله ماکرولیدها، کلیندامایسین، و ریفامپین.در موارد زیادی، مقاومت در مقابل اریترومایسین (که خود نوعی ماکرولید است) مشاهده شده است و این دارو نتوانسته به عنوان درمانی برای سیفلیس موثر باشد. در مواردی که بیمار تحت درمان با استفاده از ماکرولیدها قرار می گیرد، باید به طور مرتب شرایط بیمار را بررسی نمود که آیا این نوع درمان موثر بوده یا مقاومت نشان داده است، همچنین میزان شیوع بیماری در یک نقطه جغرافیایی خاص می تواند عاملی برای مقاومت در مقابل دارو باشد که باید در نظر داشت. ترپونما پالیدوم های مقاوم در برابر ماکرولیدها بیش از همه در آمریکا، کانادا، اروپا و چین مشاهده شده اند، با این حال احتمال اینکه این گونه از پالیدوم ها توسط تورسیت یا مسافرت اشخاص به کشورهای دیگر منتقل گردند وجود دارد
41
محمد حسین مولایی
عفونت های اولیه
کلیندامایسین که خود گونه دیگری از آنتی بیوتیک هاست، در مواردی مقاومت بیماری در برابر این دارو نیز مشاهده شده است. مطالعات نشان می دهد که ترپونما پالیدوم به طور ذاتی نسبت به کلیندامایسین مقاومت نشان می دهد و بر این اساس درمان با استفاده از این نوع آنتی بیوتیک ممکن است همواره موثر نباشد. همین مطلب در مورد ریفامپین هم صادق است و ترپونما پالیدوم مقاومت ذاتی در برابر ریفامپین از خود نشان می دهد.
در مواردی که بیمار نسبت به پنی سیلین از خود مقاومت نشان می دهد، می توان با افزایش دوز دارو این مقاومت را از بین برد، به همین دلیل مقاومت در برابر پنی سیسلن، برخلاف ماکرولید مسئله نگران کننده ای نیست.همچنین سفتریاکسون، که نسل سوم آنتی بیوتیک سفالوسپورین است، می تواند به اندازهٔ درمان مبتنی بر پنی سیلین موثر باشد.
42
محمد حسین مولایی
به این دلیل که پنی سیلین جی قابلیت چندانی در نفوذ به دستگاه عصبی مرکزی ندارد، برای درمان مبتلایان به سیفلیس عصبی توصیه می شود که به آنها به مدت دست کم ۱۰ روز پنی سیلین با دوز بالا به صورت درون وریدی تزریق شود. اگر فردی حساسیت داشته باشد، می توان برای درمان او از سفتریاکسون استفاده کرد یا تلاش کرد که حساسیت بدن به پنی سیلین را کاهش داد. سایر علائم دیررس این بیماری را می توان با تزریق عضلانی پنی سیلین جی به مدت سه هفته درمان کرد. اگر بدن بیمار واکنش نشان داد، می توان مانند سایر موارد از داکسی سایکلین یا تتراسایکلین برای مدت زمانی طولانی تر استفاده کرد. درمان در این مرحله جلوی پیشروی بیشتر بیماری را خواهد گرفت، اما تاثیر چندانی بر جبران عوارضی که قبلاً رخ داده نخواهد داشت.
43
محمد حسین مولایی
عفونت های بعدی
یکی از عوارض جانبی نهفتهٔ درمان سیفلیس، واکنش یاریش–هرکس هایمر است. این عارضه غالباً ساعاتی پس از شروع درمان آغاز می شود و تقریباً تا ۲۴ ساعت به طول می انجامد. نشانه های آن عبارتند از تب، دردهای عضلانی، سردرد و تندتپشی. این عارضه با سیتوکینی ایجاد می شود که سیستم ایمنی بدن در واکنش به لیپو پروتئین آزاد شده از پارگی باکتری سلفیس رها می کند
44
محمد حسین مولایی
واکنش یاریش هرکس هایمر
عوامل زیادی بیماری سیفلیس را به عنوان یک بیماری که بتوان برای آن واکسن ساخت تبدیل می کند. از آنجایی که ترپونما پالیدیوم پاتوژنی انسانی است و در گونه های جانوری دیگر دیده نمی شود، با داشتن یک واکسن به راحتی می توان این بیماری را از بین برد. لازمه ساختن یک واکسن عوامل پیچیده ای هستند، از جمله اینکه واکسن باید توانایی جلوگیری از انتقال ترپونما پالیدیوم و همین طور HIV را داشته باشد. تاکنون پژوهش هایس در زمینه ساخت واکسن برای این بیماری انجام شده است، اما هیچ یک از آنها هنوز در صنعت داروسازی وارد نشده اند.
45
محمد حسین مولایی
کلامیدیا تراکوماتیس….. Chlamydia trachomatis
46
محمد حسین مولایی
عفونت های باکتریایی
کِلامیدیا تِراکوماتیس، باکتری گرم منفی و داخل سلولی اجباری است که در سرده (جنس) کلامیدیا قرار گرفته است. اجسام انکلوزیون کلامیدیا تراکوماتیس، اولین بار در سال ۱۹۴۲ توصیف شدند. فیفان تانگ در سال ۱۹۵۷ برای اولین بار این باکتری را در کیسه زرده تخم مرغ کشت داد.کلامیدیا می تواند موجب عفونت های چشمی، تناسلی و مقعدی شود.
هرچند کشت کلامیدیا دشوار است ولی گونه های کلامیدیا را می توان با استفاده از تست های مبتنی بر DNA به راحتی تشخیص داد.(البته این روش در بسیاری از آزمایشگاهها وجود ندارد و هزینه بر است.)
بیشتر سویه های کلامیدیا تراکوماتیس را با استفاده از آنتی بادی های مونوکلونال mAbsعلیه اپی توپ های منطقه VS4 پروتئین MOMP کلامیدیایی، شناسایی می کنند. با این وجود، این تست خیلی اختصاصی نیست و ممکن است آنتی بادی های اخیر با سایر گونه های کلامیدیایی مانند کلامیدیا سوئیس و کلامیدیا موریداروم نیز واکنش (واکنش مثبت کاذب) دهند.
47
محمد حسین مولایی
سرووارهای Ab، B، Ba یا C که موجب بیماری تراخم می شوند.
سرووارهای D تا K که در اورتریت، عفونت های التهابی لگن، بارداری نابجا، ذات الریه (پنومونی) و ورم ملتحمه در نوزادان نقش دارد.
سرووارهای L1، L2 وL3 که در بیماری لمفوگرانولوم ونروم (lymphogranuloma venereum، به طور مخفف LGV) نقش دارد.
بیشتر اما نه همه سویه های کلامیدیا تراکوماتیس دارای پلاسمید خارج کروموزومی می باشند
48
محمد حسین مولایی
کلامیدیا تراکوماتیس دارای ۳ سرووار (سروتیپ) است
کلامیدیا تراکوماتیس نیز مانند سایر گونه های کلامیدیا دارای چرخه زندگی متفاوت از سایر باکتری هاست. آن ها به صورتانگل داخل سلولی اجباری فقط در داخل سلول های میزبان می توانند رشد کنند.
اجسام اولیه ( elementary bodies)، ذرات عفونت زا هستند. آن ها در خارج از سلول پایدار می باشند. فعالیت متابولیکی ندارند و همانندسازی نمی کنند. اجسام اولیه از طریق چند نوع ادهسین مانند پروتئین اصلی غشای خارجی (MOMP) به سلول میزبان می چسبند. آن ها از طریق اندوسیتوز وارد سلول می شوند. سپس از طریق مکانیسم ناشناخته ای مانع ادغام لیزوزوم با واکوئل کلامیدیایی می شوند. به این ترتیب از مرگ خود جلوگیری می کنند.
49
محمد حسین مولایی
چرخه زندگی
مدت اندکی پس از ورود به داخل سلول، پیوندهای دی سولفیدی پروتئین های غشای اجسام اولیه، پیوندهای عرضی خود را از دست می دهند. اجسام ابتدایی به اجسام بزرگی به نام اجسام شبکه ای ( reticulate bodies)می شوند. اجسام شبکه ای، شکل فعال و زنده باکتری هستند که فعالیت متابولیکی داشته و همانند سازی می کنند. اجسام شبکه ای، بطور پیوسته از طریق تقسیم دوتایی تکثیر پیدا می کنند تا اینکه واکوئل داخل سلولی ، پر ازاین اجسام خواهد شد. سپس این اجسام به اجسام اولیه تبدیل می شوند. اجسام اولیه با ترکاندن سلول به خارج ازآن می ریزند و دوباره باکتری، چرخه خود را از سر می گیرد. کلامیدیا از نظر داشتن چرخه زندگی پیچیده، منحصربه فرد می باشد.
50
محمد حسین مولایی
کلامیدیا تراکوماتیس، گستره بزرگی از بیماری ها را ایجاد می نماید.
اورتریت، پروکتیت (التهاب راست روده و مقعد)، تراخم وناباروری
در مردان و زنان دیده می شود. در زنان موجب التهاب رحم، التهاب لگن
و حاملگی نابجا می شود. این باکتری، بیماریزای مهمی در نوزادان است. باکتری
موجب تراخم و یا پنومونی در نوزادان می شود. تراخم یکی از مهمترین عوامل
نابینایی در کشورهای درحال توسعه است.
کلامیدیا تراکوماتیس به بسیاری از آنتی بیوتیک مانند ماکرولیدها
(آزیترومایسین، اریترومایسین و کلاریترومایسین وتتراسایکلین ها حساس می باشد.
51
محمد حسین مولایی
عفونت های کلامیدیایی و درمان
تبخال دستگاه تناسلی یا هرپس تناسلی….. Herpes genital
52
محمد حسین مولایی
عفونت های ویروسی
تبخال دستگاه تناسلی یا هرپس تناسلی یک عفونت ویروسی است. در دهه ۱۹۶۰ ویروس هرپس سیمپلکس به دو نوع ۱ و ۲ تقسیم بندی شد. معمولاً باور بر این بوده است که به صورت کلی تبخال در ناحیه پایین تر از کمر مربوط به هرپیس نوع ۲ بوده و تبخال در ناحیه بالای کمر مربوط به ویروس هرپیس نوع ۱ بوده؛ ولی تبخال تناسلی به خاطر ویروس هرپیس نوع ۱ نیز در حال افزایش است و آن قاعده کلی دیگر صدق نمی کند. هر دو نوع این ویروسها می توانند آلودگی مجاری تناسلی یا مخاط دهان را باعث گردند .
53
محمد حسین مولایی
نوع شماره ۲ این بیماری عامل ایجاد تبخال تناسلی است که خاص بزرگسالان بوده و از طریق ارتباط جنسی منتقل می شود .
تبخال تناسلی ممکن است پس از اولین آلودگی با ویروس و یا در اثر فعال شدن عفونت مخفی ایجاد شده و ممکن است نشانه های بالینی داشته و یا مخفی بماند
در خانمها محل ابتدائی تظاهر ضایعات ، واژن و دهانه رحم است در حالیکه پس از عود ، زخمها در واژن ، پوست اطراف مقعد ، پاها و باسن ایجاد می شود .
در مردان آلت تناسلی یا ناحیه شرمگاهی محل بروز زخمهاست و همچنین کسانیکه رابطه جنسی غیرمعقول از راه مقعد دارند در آن نقطه ایجاد می شود .
هرپس تناسلی ممکن است در سایر نقاط دستگاه تناسلی اطراف مقعد و دهان زن و مرد ، برحسب رفتار جنسی آنها ، ایجاد شود .
54
محمد حسین مولایی
آلودگی درون رحمی به ۳ شکل بالینی تظاهر می یابد : عفونت منتشر که بیشتر کبد را مبتلا می کند ، انسفالیت و عفونتهایی که محدود به پوست ، چشم و یا دهان می شوند . دو شکل اول بیماری اغلب کشنده است .
این شکل عفونت معمولاً با هرپس ویروس شماره ۲ ایجاد می شود ولی هرپس ویروس شماره ۱ نیز می تواند عامل ایجاد آن باشد .
این بیماری گسترش جهانی دارد و در خون ۵۰ تا ۹۰ درصد بزرگسالان پادتن ویروس شماره ۱ وجود دارد ، آلودگی به این ویروس معمولاً قبل از ۵ سالگی اتفاق می افتد ولی در حال حاضر بیشترین موارد بیماری با ویروس شماره ۱ اتفاق می افتد .
55
محمد حسین مولایی
تماس با بزاق حاملین ویروس شماره ۱ ممکن است مهمترین وسیله انتشار ویروس باشد .
تلقیح ویروس به دستهای کارکنان خدمات بهداشتی ( مثل دندانپزشکان ) از طریق حاملین ویروس می تواند باعث ایجاد تبخال دست گردد .
آلودگی نوزادان معمولاً هنگام تولد و عبور از مجاری آلوده تناسلی و یا با نسبت کمتری در داخل رحم و یا بعد از تولد اتفاق می افتد .
دور کمون این بیماری بین ۱۲-۲ روز است .
56
محمد حسین مولایی
روش انتقال
ویروس را می توان ۲ هفته و به ندرت تا ۷ هفته بعد از عفونت اولیه دهان یا دستگاه تناسلی جدا کرد . عفونت اولیه و عود آن می تواند بدون نشانه بالینی باشد . بعد از ابتلا به شکل اولیه و یا عود عفونت ، ویروس برای سالها و احتمالاً تا آخر عمر بدون وجود نشانه بالینی به طور متناوب از مخاطهای آلوده ترشح میگردد .
قدرت آلوده کنندگی زخمهای عودکرده کوتاهتر از عفونتهای اولیه است و معمولاً ویروس را بعد از ۵ روز نمی توان در آنها یافت .
چون عفونت نوزادان بسیار کشنده است توصیه می شود که در صورتی که آلودگی اولیه مادر در اواخر دوران بارداری ایجاد شده قبل از پاره شدن کیسه آب جنین ، زایمان با عمل سزارین انجام شود .
57
محمد حسین مولایی
دوره واگیری
نوزادان را باید از تماس با زخمهای گسترده و عفونتهای شدید اولیه ، زخمهای عود کرده و برخورد با ترشحات زخمهای هرپس حفظ کرد .
بیمارانیکه زخم هرپسی دارند نباید با نوزادان ، کودکانی که اگزما یا سوختگی دارند و یا بیماران مبتلا به کاهش ایمنی تماس داشته باشد
تبخال بیماری عفونی مزمنی است که در اثر آلودگی به ویروس هرپس سیمپلکس HSV به وجود می آید و زخم ها و تاول هایی بر روی پوست ایجاد می کند. این زخم ها معمولاً بر روی لب ها، گونه ها، بینی، چانه، ناحیه تناسلی و باسن ظاهر می شوند. عفونت غالباً به صورت دوره ای ایجاد می شود و زخم های بدمنظره و دردناکی ایجاد می کند. «تبخال تناسلی (هرپس ژنیتال) را اولین بار جان آستروک پزشک پادشاه فرانسه، در ۱۷۳۶، توصیف کرد. پس از آن به تدریج آشنایی پزشکان با این ضایعات و انواع تبخال های دهانی و تناسلی بیشتر شد تا سرانجام، در ۱۹۲۵، ویروس هرپس سیمپلکس، که عامل این ضایعات است، در آزمایشگاه کشت داده شد.
58
محمد حسین مولایی
این ویروس که گسترش جهانی دارد در دو نوع ۱ و ۲ در انسان ایجاد بیماری می کند. نوع ۱ اغلب با تبخال های دهانی همراه است و ابتلای به آن از سنین پایین شروع می شود. به طوری که ۹۰ درصد افراد تا قبل از ۵ سالگی با ویروس تماس پیدا می کنند. ویروس نوع ۲ اغلب تبخال های تناسلی ایجاد می کند و تماس با آن اغلب در دوران بعد از بلوغ و شروع فعالیت جنسی است. اصولاً تبخال های تناسلی جزء بیماری هایی هستند که از راه تماس جنسی منتقل می شوند.» بروز علائم بیماری معمولاً ۴ تا ۷ روز بعد از تماس با فرد حامل ویروس یا ترشحات حاوی ویروس است. البته، در اغلب موارد، ابتلا بدون علامت است.
59
محمد حسین مولایی
«شایع ترین علامت بیماری، در صورت ایجاد، پیدایش تاول های کوچک آبدار در ناحیه تناسلی است که بعداً پاره می شوند و زخم های دردناکی ایجاد می کنند، زخم ها خشک می شوند و به تدریج در چند روز بهبود می یابند. برخی افراد ممکن است فقط ضایعاتی قرمزرنگ یا برجسته پیدا کنند و برخی هم، هنگام دفع ادرار، درد داشته باشند. در خانم ها ممکن است ترشحات آبکی واژینال هم مشاهده شود. در مجموع می توان گفت سوزش ادرار، همراه با ترشحات آبکی شفاف از پیشابراه، غالباً از عوارض عفونت با ویروس تبخال است.»
60
محمد حسین مولایی
زخم ها معمولاً ۴ تا ۷ روز بعد از اولین عفونت ایجاد می شوند و بیمار علائمی شبیه به سرماخوردگی نظیر تب، تورم غدد لنفاوی کشاله ران و کوفتگی دارد. زخم های تبخالی معمولاً در اولین ابتلا شدیدترند ولی در دفعات بعدی ابتلا، ضایعات کوچک ترند، درد کمتری ایجاد می کنند و زودتر بهبود می یابند. ضمن اینکه قبل از هر عود بیماری، فرد در ناحیه مبتلا احساس خارش، ضربان یا سوزش دارد و ممکن است دردهایی در لگن یا پاها داشته باشد. «تظاهرات تبخال تناسلی در قسمت های مختلفی ازجمله آلت تناسلی و بیضه ها در آقایان، اجزای دستگاه تناسلی در خانم ها، مقعد، پیشابراه، باسن و پاها ایجاد می شوند. لیکن باید به خاطر داشت که بسیاری از مبتلایان بدون علامت اند یا علائم خود را با مشکلات دیگری ازجمله بیماری های قارچی، گزش حشرات و هموروئید اشتباه می گیرند.»
61
محمد حسین مولایی
در برخی افراد به دنبال انتشار ویروس به دستگاه عصبی علائمی همچون تب، سردرد، استفراغ و سفتی گردن ۳ تا ۱۲ روز بعد از ضایعات تناسلی ایجاد می شود. این حالت اگرچه برای بیمار بسیار ناراحت کننده است اغلب اوقات خوش خیم است و کاملاً بهبود می یابد. تبخال های تناسلی جزء بیماری هایی است که از راه تماس جنسی منتقل می شوند و «علاوه بر تماس جنسی، تماس پوست با ترشحات تنفسی افراد آلوده باعث انتقال عفونت های تبخالی می شود. بنابراین افرادی ازجمله دندانپزشکان، کارکنان بخش مراقبت های ویژه ICU و آزمایشگاه ها در معرض خطر بیشتری برای اکتساب بیماری های تبخالی هستند. همچنین انتقال از مادر به فرزند در حین زایمان یکی از راه های مهم انتقال بیماری است.»
62
محمد حسین مولایی
عوارض بیماری
انتقال ویروس از یک نقطه بدن مثل ناحیه تناسلی به سایر نقاط ازجمله دست ها، بازوها، ران ها و نیز به دنبال دستکاری دیده شده است. چرا که، ویروس تبخال پس از ورود به پوست از انتهای (پایانه های) عصبی خود را به گره های عصبی منطقه می رساند و در آنجا به زندگی خود ادامه می دهد و می تواند دوباره خود را به سطوح مخاطی و پوستی برساند و ضایعات جدیدی ایجاد کند و به سایرین نیز منتقل شود. ضایعات تبخالی تمایل به عود مجدد دارند که دفعات عود در افراد متفاوت است و شرایط فردی و وضعیت ایمنی فرد به شدت روی آن تاثیر می گذارد.
63
محمد حسین مولایی
شیوع بیماری در مناطق دنیا متغیر است ، «در امریکای مرکزی و جنوبی، بیماری ۲۰ تا ۴۰ درصد زنان را درگیر می کند. یک پنجم افراد بالای ۱۲ سال در امریکا به این ویروس آلوده اند که تقریباً ۹۵ درصد آنها از ابتلای خود بی خبرند. شیوع آن در کشورهای اروپایی ازجمله آلمان ۱۳ درصد، فنلاند ۱۶ درصد، ایتالیا ۱۸ درصد و در انگلیس ۲۰ درصد گزارش شده است. در منطقه جنوب صحرای کبیر افریقا، شیوع بیماری از ۳۰ تا ۸۰ درصد در زنان و ۱۰ تا ۵۰ درصد در مردان متغیر است. در تانزانیا، ۳۹ درصد و در استرالیا ۱۵ درصد گزارش شده است. در کشورهای آسیایی ازجمله بنگلادش ۱۲ درصد، ژاپن ۷ درصد، فیلیپین ۹ درصد و هند ۱۴ درصد شیوع دارد. به نظر می رسد در کشورهای آسیایی درحال توسعه شیوع بیماری کمتر و بین ۱۰ تا ۳۰ درصد متغیر است.»
64
محمد حسین مولایی
شیوع بیماری
در ایران، هرپس تناسلی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. لذا، مطالعات در زمینه بیماری محدود است. در ۱۳۸۰، در مطالعه ای که روی اهداکنندگان خون در کرمان انجام شد، شیوع بیماری ۷/۲ درصد گزارش شد. بررسی دیگری که در ۱۳۷۵، در یکی از درمانگاه های تهران روی شیوع بیماری ها از راه تماس جنسی انجام شد، شیوع ۶ درصد گزارش شد. همچنین، طبق بررسی دیگری در مرکز تحقیقات سازمان انتقال خون ایران در تهران، شیوعی معادل ۴۳/۱۱ درصد تخمین زده شد.
65
محمد حسین مولایی
«پس از معاینه و انجام بررسی های ضروری پزشک، تبخال تناسلی را می توان با داروهای ضد ویروس موجود درمان کرد. درمان معمولاً به صورت خوراکی است و در اولین بار ابتلا برای ۷ تا ۱۰ روز و در موارد عود حدود ۵ روز انجام می شود و باعث کوتاه شدن دوره بیماری و بهبود سریع تر ضایعات می شود. در افرادی که به طور مکرر دچار ضایعات تبخال تناسلی می شوند، می توان از درمان طولانی مدت نگه دارنده برای مدت طولانی ۳ ماه تا یک سال، بسته به شرایط فرد، استفاده کرد. این درمان ها به مهار بیماری کمک می کنند، ولی باعث درمان قطعی یا ریشه کنی ویروس نمی شوند.»
66
محمد حسین مولایی
درمان
جعفری :
جعفری یکی از گیاهان ضد ویروس عامل تبخال است ، برای استفاده می توانید جعفری را جوشانده و عصاره ی آن را به نواحی تبخال زده بمالید و منتظر معجزه باشید .
گل همیشه بهار :
گل همیشه بهار نیز جزو آن دسته گیاهان ضد ویروس و مرهم آن روی تبخال سبب بهبود سریع تبخال و عوارض آن می شود .
برگ زیتون :
برگ زیتون دارای خاصیت ضد ویروسی و ضد التهابی است که در اکثر محصولات پزشکی و بهداشتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد ، مرهم کردن زیتون در ناحیه تبخال می تواند به درمان سریع تر این بیمار کمک کند .
67
محمد حسین مولایی
درمان تبخال تناسلی در طب سنتی
از طریق اجتناب از تماس های جنسی پرخطر و مشکوک، اجتناب از بی بندوباری جنسی و داشتن شرکای جنسی متعدد، اجتناب از تماس جنسی هنگام فعال بودن ضایعات، و استفاده از کاندوم در حین تماس جنسی موثر می دانند، چرا که هنوز واکسنی برای این بیماری وجود ندارد و بیشترین تاکیدها روی پیشگیری از ابتلا به آن است. هرچند که تحقیقات گسترده در زمینه تهیه واکسن موثر همچنان ادامه دارد. «۲۲ درصد زنان باردار به صورت بی علامت به ویروس تبخال تناسلی آلوده اند و ۲ درصد آنان در دوران بارداری مبتلا می شوند. از آنجا که بیماری در اغلب موارد بی علامت است، بیش از ۹۰ درصد این افراد از ابتلای خود بی اطلاع اند.
68
محمد حسین مولایی
پیشگیری
انتقال ویروس به جنین در حین زایمان و عبور از کانال زایمانی صورت می گیرد. برخی از متخصصان معتقدند، به منظور پیشگیری از انتقال عفونت از مادر به جنین، بهتر است زایمان این زنان به صورت سزارین باشد، در صورت ابتلای مادر در سه ماهه آخر بارداری، درصد احتمال انتقال به جنین بسیار بالاست. عفونت نوزادی با درگیری پوست، چشم، دهان، آسیب دستگاه عصبی مرکزی و دیگر اعضای داخلی، محدودیت رشد جنین و حتی مرگ جنین همراه باشد. اگر درمان سریع و به موقع آغاز شود، ممکن است از آسیب های بعدی پیشگیری کند یا از شدت آن بکاهد.»
69
محمد حسین مولایی
زگیل تناسلی …… Condylomata acuminata
70
محمد حسین مولایی
عفونت های ویروسی
زگیل تناسلی (Condylomata acuminata ) همراه عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی به وجود می آید (ویروس HPV از ویروس های DNAدار). ضایعات جلدی پاپول مانند دستگاه تناسلی که خوش خیم هستند به رنگ صورتی مایل به گوشتی.
این بیماری تقریباً شایع بوده معمولاً از راه جنسی منتقل می شود (تماس پوست با پوست آلوده). تیپ های ۶ و ۱۱ این ویروس مسئول ۹۰٪ موارد کوندیلوما هستند. درمان معمول از بین بردن ضایعات با روشهایی مانند لیزر CO۲، نیتروژن مایع و فتودینامیک تراپی با آمینولولونیک اسید می باشد. میزان عود ضایعات بالاست. اینترفرون آلفا نیز در درمان بکار می رود. اچ.پی.وی به قدری شایع است که بیش از نیمی از انسان های از نظرِ جنسی فعال، در مقطعی از زندگی دچارش می شوند.
اغلب زگیل های تناسلی آنقدر کوچک هستند که نمی شود آنها را با چشم غیر مسلح دید، اما بعضی اوقات این زگیل ها تکثیر شده و در دسته های کوچک خود را نشان می دهند..
71
محمد حسین مولایی
زگیل تناسلی جزو بیماری های آمیزشی محسوب می شود و به شدت مسری است به طوری که فقط در یک بار رابطه زناشویی با فرد آلوده به این بیماری، احتمال انتقال آن ۶۰ درصد خواهد بود. هرچند استفاده از کاندوم خطر انتقال بیماری را کاهش می دهد ولی آن را به صفر نمی رساند. عامل ایجاد این بیماری هم نوعی ویروس به اسم «ویروس پاپیلوم انسانی» HPV است که بیش از ۱۰۰ نوع مختلف دارد و نوع ۶ و ۱۱ آن، علت بروز ۹۰ درصد زگیل های تناسلی هستند. البته در تمام افراد آلوده به «ویروس پاپیلوم انسانی» باوجود آلوده بودن ناحیه تناسلی به ویروس، ضایعات زگیلی دیده نمی شود و آلودگی آنها مخفی است با این حال ناقل عفونت اند و می توانند آن را به دیگران منتقل کنند. سایر انواع ویروس پاپیلوم انسانی می توانند باعث ایجاد سرطان گردن رحم در خانم ها شوند. دو نوع ۱۶ و ۱۸ عامل ۷۰ درصد موارد سرطان دهانه رحم، ۸۰ درصد سرطان مقعد، ۶۰ درصد سرطان های واژن و ۴۰ درصد سرطان های فرج هستند. این دو نوع ویروس عامل ایجاد بیشتر سرطان های داخل حفره دهان نیز هستند.
72
محمد حسین مولایی
احتمال انتقال زگیل تناسلی چقدر است؟
زگیل های تناسلی در هر دو جنس زن و مرد دیده می شوند. علایم آن معمولا به صورت تجمع خوشه ای زگیل ها تظاهر می یابد. این تجمع خوشه ای، از چند عدد تا گرفتاری وسیع تمام ناحیه تناسلی و مقعد متفاوت است. در خانم ها علاوه بر قسمت خارجی دستگاه تناسلی، این زگیل ها داخل و خارج واژن، گردن رحم و نیز در اطراف مقعد هم دیده می شوند. اگر در خانمی زگیل قابل رویت در قسمت خارجی دستگاه تناسلی وجود داشته باشد، باید از نظر وجود ضایعات زگیلی داخل واژن، گردن رحم، داخل مجرای ادرار و سایر نقاط مجاور دستگاه تناسلی نیز بررسی شود. بسیاری از زگیل های داخل واژن بدون علامت هستند و گاهی تنها علامت آنها خونریزی پس از برقراری رابطه زناشویی است.
73
محمد حسین مولایی
این بیماری چه علایمی دارد؟
بله، میزان شیوع زگیل های تناسلی در خانم ها به همان اندازه مردان است ولی علایم آن در خانم ها کمتر است. این زگیل ها در مردان معمولا در نوک آلت تناسلی دیده می شوند ولی در تنه آلت تناسلی، روی کیسه بیضه و اطراف و داخل مقعد نیز می توان آنها را یافت. این بیماری علاوه بر خطرهای بهداشتی عدیده ای که دارد، باعث بروز مشکلات اجتماعی و خانوادگی نیز می شود. گاهی وقتی خانمی به دلیل ابتلا به زگیل تناسلی نزد پزشک می رود، پزشک صراحتا می گوید شوهر شما رابطه خارج از خانواده دارد و این ویروس از وی به شما منتقل شده است. برعکس این مساله نیز صادق است و ممکن است به مرد مبتلا گفته شود از طریق همسرش به این ویروس آلوده شده است. این آغاز بگومگوهای خانوادگی است که گاهی کار را به طلاق می کشاند.
74
محمد حسین مولایی
میزان شیوع آن در هر دو جنس یکسان است؟
هرچند گاهی ضایعات خیلی کوچک هستند و قابل مشاهده نیستند یا ظاهری گول زننده دارند و شبیه سایر بیماری های پوستی به نظر می رسند ولی برخلاف ایدز به آسانی تشخیص داده و باعث می شود فرد در پی یافتن علت مشکل باشد. تشخیص زگیل های ناحیه تناسلی بر اساس سابقه و ظاهر ضایعات آسان است. در این صورت باید ضایعات را قابل مشاهده کرد. برای این کار پزشک محل موردنظر را با اسیداستیک ۵ درصد آغشته و مدت ۱۰ ۵ دقیقه صبر می کند. اگر ضایعه سفید شود، دلیل بر وجود زگیل تناسلی است. این اقدام تشخیصی در زنان توصیه نمی شود. علاوه بر این، امروزه با انبوه اطلاعاتی که در رسانه ها و اینترنت ارائه می شود، آگاهی بیماران بالا رفته و به آسانی پی می برند دچار بیماری آمیزشی شده اند.
75
محمد حسین مولایی
با دانش فعلی این بیماری درمان قطعی ندارد و داروی ضدویروسی برای آن موجود نیست. به این دلیل و به دلیل اهمیت نقش این زگیل ها در ابتلا به سرطان های دستگاه تناسلی خانم ها، به ویژه سرطان دهانه رحم، از یک دهه قبل دانشمندان برای ساخت واکسن موثر علیه این بیماری اقدام کرده اند. در حال حاضر دو نوع واکسن موثر علیه این بیماری تایید شده که عبارتند از: «گارداسیل» و «سرواریکس». این واکسن ها از ابتلا به ویروس پاپیلوم انسانی نوع ۱۶ و ۱۸ جلوگیری می کنند. واکسن «گارداسیل» هم تا ۹۰ درصد از ابتلا به انواع ۶ و ۱۱ جلوگیری می کند.
76
محمد حسین مولایی
آیا این بیماری درمان قطعی دارد؟
سازمان بهداشت جهانی و مسوولان بهداشتی کشور آمریکا، بسیاری از کشورهای اروپایی، استرالیا و کانادا، واکسیناسیون دخترهای نوجوان در سنین ۱۲- ۱۱ سالگی را بر ضد این ویروس توصیه می کنند ولی اگر خانمی با سن بالاتر واکسیناسیون علیه ویروس پاپیلوم انسانی را انجام نداده باشد باز هم می تواند تا سن ۲۶سالگی این کار را انجام دهد. با صلاحدید پزشک می توان برای سنین بالاتر نیز این واکسن را تزریق کرد. اگر خانمی قصد ازدواج با مردی که مبتلا به این بیماری است، دارد هم باید این واکسن را تزریق کند. در کشورهای غربی هم قبل از سن شروع رابطه جنسی توصیه می شود این واکسن تزریق شود. البته اگر چند سال از برقراری رابطه زناشویی گذشته باشد ولی هنوز واکسن تزریق نشده باشد هم باز خانم ها از تزریق واکسن سود می برند ولی نه به اندازه ای که واکسیناسیون قبل از شروع فعالیت جنسی انجام شده باشد، چون این افراد ممکن است به بعضی از انواع ویروس پاپیلوم انسانی آلوده شده باشند.
77
محمد حسین مولایی
برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری برنامه واکسیناسیون کشورهای مختلف چگونه است؟
بین ۹ تا ۲۶سالگی ولی در اروپا و آمریکا واکسیناسیون تمام مردان مثل خانم ها توصیه نمی شود. عیب اصلی این واکسن هزینه زیاد آن است چون باید در ۳ دوز تزریق شود و هر دوز آن ۱۳۰ دلار آمریکا هزینه دارد.
78
محمد حسین مولایی
مردان از چه سنی می توانند این واکسن را تزریق کنند؟
متاسفانه در کشور ما واکسیناسیون علیه بیماری زگیل تناسلی اجباری نیست و بیشتر مردم از این بیماری، عوارض آن و وجود واکسن موثر علیه آن بی خبر هستند. در حال حاضر در ایران هزینه هر دوز این واکسن حدود ۲۵۰ هزار تومان است، درحالی که در کشورهایی که برنامه واکسیناسیون علیه این بیماری را در برنامه ملی خود گنجانده اند، شرکت های بیمه درصد قابل توجهی از هزینه این واکسیناسیون را پوشش می دهند، چون هزینه پیشگیری بسیار کمتر از هزینه های تشخیصی و درمانی بیماری و عوارض آن است.
79
محمد حسین مولایی
در ایران برنامه واکسیناسیون چگونه است؟
هپاتیت ب …. Hepatitis B
80
محمد حسین مولایی
عفونت های ویروسی
هپاتیت ب نوعی بیماری ویروسی در انسان هاست که به کبد بیشترین آسیب را می زند. ویروس این بیماری یکی از جدی ترین انواع هپاتیت را سبب می شود.
این بیماری معمولا خود به خود بهبود یافته و عوارض دراز مدت کبدی ندارد. اکثر افراد مبتلا به هپاتیت B حاد می شوند که در این موارد اکثر بیماران خودبخود بهبود می یابند. این بیماری در عده کمی حالت مزمن پیدا کرده و فرد ناقل بیماری می شود و ی می تواند بیماری را به دیگران منتقل کند. تعداد کمی از این افراد در آینده دچار عوارض بیماری مانند سیروز یا هپاتوسلولار کارسینوما می شوند.ویروس های هپاتیت ب نوعی از ویروس هپاتیت است که در کبد انسان جایگزین شده و تکثیر می نمایند مواد تولید شده توسط این ویروس ها به گردش خون می ریزد. انجام آزمایشات خونی حساس، تکثیر ویروس در بدن را مشخص می نماید. کسانی که ویروس هپاتیت ب را به مدت بیش از شش ماه در خون شان داشته باشند ناقل این بیماری هستند.
81
محمد حسین مولایی
این افراد حال عمومی خوبی دارند و گاهی با انجام آزمایشات نیز اختلالی در کار کبد دیده نمی شود. در چنین شرایطی ویروس به صورت مسالمت آمیز در داخل بدن وجود دارد ولی به کبد آسیبی نمی رساند در صورت انتقال ویروس هپاتیت ب از مادران آلوده به نوزادان، احتمال باقی ماندن عفونت و ناقل شدن نوزادان زیاد است و عمده ناقلین هپاتیت به در کشور ما شامل این موارد است.
بیماری حاد هپاتیت ب در ۹۰ درصد به طور خود به خود بهبودی یافته و ویروس هپاتیت ب نیز به صورت کامل از بدن دفع شده و خارج می شود. ولی در ۱۰ درصد موارد ویروس در بدن باقی مانده و حالت ناقل هپاتیت ایجاد می شود.
82
محمد حسین مولایی
عامل بیماری هپاتیت در خون و همه ترشحات بدن (مانند بزاق، عرق و…) افراد ناقل وجود دارد البته این ویروس تا به حال در مدفوع یافت نشده است. بهترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری، شناخت راه های انتقال آن است. تنها مخرن این ویروس انسان است و انتقال آن از فرد آلوده به فرد سالم می باشد. در قدیم مهم ترین علت ابتلا به هپاتیت ب استفاده از خون و فراورده های ان بوده است ولی امروزه با ازمایش خون می توان این الودگی را مشخص نمود و به همین خاطر خون ها مورد بررسی قرار گرفته و انتقال این بیماری از طریق خون دیگر به آسانی صورت نمی گیرد.
کارکنان بیمارستان ها، پزشکان، پرستاران و مراقبین بهداشتی که در تماس با بیماران و یا خون انها هستند، در معرض عفونت هپاتیت و انتقال آن قرار دارند و به همین دلیل واکسیناسیون هپاتیت ب و رعایت دستورات بهداشتی و مرابتی در این دسته از افراد توسیه می شود.
83
محمد حسین مولایی
درد شکم
ادرار تیره
تب
درد مفاصل و ماهیچه ها
حالت تهوع و استفراغ
زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها
خستگی و ضعف
84
محمد حسین مولایی
نشانه های بیماری
تمام افراد آلوده شده با این ویروس علایم بیماری حاد را نشان نمی دهند. ۴۰ – ۳۰ درصد افراد آلوده شده علامت خاصی را نشان نمی دهند. معمولا علایم حدود ۶ – ۴ هفته بعد از ورود ویروس بروز می کند. مانند هپاتیت A افراد آلوده شده با ویروس هپاتت B حاد احساس بیماری می کنند و قادر به انجام کاری نیستند. کمتر از یک درصد افراد آلوده این بیماری را به شکل خیلی شدید و سریع نشان می دهند که منجر به از کار افتادن کبد و مرگ می شود.
اگر دستگاه ایمنی نتواند بیماری را تا ۶ ماه مراقبت کند، شخص علایم هپاتیت مزمن را نشان می دهد. نشانه های هپاتیت مزمن مشابه هپاتیت حاد باشد. معمولا در افرادی که چندین سال است مبتلا به بیماری هستند گروهی از علایم اضافی را نشان می دهند. این علایم شامل کهیر ، جوشهای پوستی ، آرتریت ، سوزش یا مورمور کردن در بازوها و پاها Polyneuropathyمی باشد.
85
محمد حسین مولایی
اولین راه تشخیص استفاده از آزمایش خون است که آنتی ژنها و آنتی بادیها که بوسیله دستگاه ایمنی در مقابل ویروس ساخته می شود را مشخص می کند. آزمایشهای ضروری برای تشخیص آلودگی ، تشخیص آنتی ژن HBSAg آنتی ژن سطحی B) و دو آنتی بادی HBS ( آنتی بادی مربوط به آنتی ژن سطحی) و آنتی بادی HBC آنتی بادی مربوط به آنتی ژن مرکزیB می باشد.
86
محمد حسین مولایی
چگونگی تشخیص هپاتیت ب
بوسیله آزمایش بار ویروسی می توان تعداد ویروس را در خون مشخص کرد. اگر بار ویروسی بیشتر از صد هزار نمونه در میلی لیتر باشد نشان دهنده فعالیت ویروس در کبد می باشد. وقتی بار ویروس از این مقدار بالاتر رود و آنزیمهای کبدی نیز افزایش یابد درمان باید شروع شود. اگر تعداد کمتر از این مقدار باشد و HBe Anti مثبت و HBeAg منفی باشد باید دستگاه ایمنی را کنترل کرد. در این حال نیز ویروس می تواند منتقل شود.
87
محمد حسین مولایی
آزمایش با ویروس HBV
آزمایش آنزیم کبدی میزان آنزیمهای کبد مانند آلانین آمینو ترانسفراز ALT و آسپارتات آمینو ترانسفراز AST را مشخص می کند. افزایش این آنزیمها نشانه آسیب کبد است. در هپاتیت حاد این آنزیمها افزایش پیدا می کند ولی موقتی است و ندرتا مشکلات دراز مدت کبدی بوجود می آورد. در هپاتیت مزمن مقدار ALT کبد به شکل دوره ای یا دائمی افزایش می یابد و خطر آسیبهای کبدی دراز مدت را افزایش می دهد.
88
محمد حسین مولایی
آزمایش آنزیمی کبدی
این روشها میزان آسیب کبدی را مشخص نمی کنند به همین دلیل از بیوپسی کبد استفاده می شود. بیوپسی برای افرادی که بار ویروسی خیلی بالاتر از صد هزار دارند و آنزیمهای کبد در آنها افزایش پیدا کرده است استفاده می شود.
89
محمد حسین مولایی
بیوپسی کبد
بزرگسالانی که به ویروس هپاتت B آلوده شده اند کمتر از ۱۰ درصد احتمال دارد آلودگی را به شکل مزمن نشان دهند ولی اگر شخص به ایدز مبتلا باشد این احتمال به ۲۵ درصد می رسد. زیرا این افراد دستگاه ایمنی ضعیفی دارند. در افراد مبتلا به ویروس ، پاسخ به هپاتیت ضعیف شده یا از بین می رود. این موضوع باعث فعال شدن ویروس می شود و در نتیجه خطر آسیب کبد را افزایش می دهد. ارتباط بین ایدز شدت هپاتیت کاملا معلوم نیست ولی گزارشها نشان داده است که در افراد آلوده با هر دو ویروس خطر ابتلا به سیروز کبدی بیشتر می شود و بار ویروسی بالاتر می رود. همچنین در این افراد خطر از کار افتادگی کبد دو برابر می شود.
90
محمد حسین مولایی
ارتباط هپاتیت ب و ایدز
فرد مبتلا به نوع حاد بیماری احتیاج به درمان ندارد و می تواند با استراحت و قرصهای ایبوپروفن و نوشیدن مایعات بیماری را تحت نظر قرار دهد. درمان فقط برای افراد مبتلا به هپاتیت مزمن تجویز می شود. هدف از درمان ، کاهش بار ویروسی و سطح آنزیمهای کبد می باشد. اگر آنتی ژنهای HBSAg و HBeAg از خون پاک شوند درمان متوقف می شود.
91
محمد حسین مولایی
درمان هپاتیت ب
دو نوع واکسن هپاتیت B که محتوی HBSAg می باشد در دسترس است. واکسنهای بدست آمده از پلاسمای خون و واکسنهای نوترکیبی. هر دو نوع واکسن حتی اگر پس از تولد تلقیح شوند مطمئن ، ایمنی زا و اثر بخش هستند. (آنتی بادی مادری تاثیری بر پاسخ به واکسن نمی گذارد) بیش از ۹۰ درصد کودکان حساس پس از سه دوز واکسن ، آنتی بادی محافظت کننده را تولید می کنند و در اکثر مطالعاتی که بر کودکان هم گروه برای بیش از ۱۰ سال انجام شده است اثر بخشی واکسن جهت جلوگیری از حامل مزمن شدن از ۹۰ درصد تجاوز می کند.
92
محمد حسین مولایی
واکسن هپاتیت ب
از مادر الوده به نوزاد (در ایران شایع ترین راه است.) از راه تزریق (تزریق خون، اعتیاد تزریقی، حجامت، خالکوبی و…) از راه جنسی (اگر همسر فرد ناقل واکسینه نشده باشد حدود ۵ درصد احتمال انتقال وجود دارد که با تزریق واکسن این احتمال به حدود صفر می رسد.)
93
محمد حسین مولایی
راه های انتقال هپاتیت ب
درمان عفونت ویروسی هپاتیت B بستگی به میزان فعال بودن ویروس و میزان در خطر بودن شما برای آسیب کبدی مانند «سیروز» دارد. هپاتیت B حاد معمولاً خودبه خود بهبود می یابد. درمان های خانگی برای فروکش کردن علائم آن استفاده می شود و سبب جلوگیری از گسترش ویروس می گردد. در عفونت مزمن هپاتیت B، درمان شامل بررسی شرایط و بیمار استفاده از داروهای ضد ویروسی جهت جلوگیری از آسیب رساندن به کبد می باشد. اگر بیماری به کبد آسیب جدی رسانده باشد، ممکن است جهت درمان پیوند کبد در نظر گرفته شود.
94
محمد حسین مولایی
درمان
مراقبت در منزل ، کاهش فعالیت: کاستن از میزان فعالیت و هماهنگ کردن آن با توان خود، نکته ای مهّم است. شما نباید دائماً در بستر استراحت نمائید اما باید به نیاز بدن خود، هنگامی که خسته می شوید توجه نمائید. از رفتن به سرکار و مدرسه مگر در صورتیکه حجم کارهایتان در توان شما باشد اجتناب کنید. از ورزش شدید بپرهیزید. بتدریج که بهتر می شوید می توانید رفته رفته به فعالیت معمولی خود باز گردید، در صورتیکه سریعاً و بدون توجه به توان خود، فعالیتهای عادی خود را شروع کنید ممکن است مجدداً بیمار شوید.
95
محمد حسین مولایی
تغذیه مناسب: اگر چه ممکن است اشتها نداشته باشید امّا تغذیه مناسب لازم است، اکثر مبتلایان با گذشت روز دچار بدتر شدن حالت تهوع و بی اشتهایی می شوند. خوردن یک وعده غنی و کامل در صبح و وعده های سبک تر در ساعات بعدی مفید می باشد. پزشکان رژیم غذایی پرکالری – پرپروتئین را برای بیماران هپاتیتی توصیه می کنند. جلوگیری از کم آب شدن بدن: بسیار مهّم است هنگامی که مبتلا به هپاتیت B هستید مخصوصاً اگر استفراغ می کنید آب به میزان زیاد بنوشید. اگر تحمل می کنید نوشیدن آب گوشت و میوه با توجه به تامین کالری بیشتر برای شما، مفید می باشد. بسیاری از نوشیدنیهایی که ورزشکاران استفاده می کنندو در فروشگاهها موجود می باشد در صورت استفراغ می توانندمواد معدنی و الکترولیت های ازدست رفته را جبران نمایند.
96
محمد حسین مولایی
اجتناب از الکل و داروها: هپاتیت متابولیسم الکل و برخی داروها را مختل می کند. این مواد روند تخریب کبد را تسریع می کنند. اگر داروی تجویز شده توسط پزشک را استفاده می کنید ممکن است پزشک مصرف دارو را تا بهبود کامل کبد به تعویق اندازد. به هر حال بدون توصیه پزشک، خودسرانه دارو مصرف نکنید. در مورد تمام داروهای مصرفی خود اعم از تجویز شده، داروهای گیاهی و استامینوفن از پزشک خود سوال کنید. استامینوفن میتواند باعث تخریب کبد شود. کنترل خارش بدن: برخی از افراد مبتلا به هپاتیت، گاهی دچار خارش پوست بدن می شوند، کنترل این وضعیت با خنک نگهداشتن پوست، اجتناب از در معرض آفتاب قرار گرفتن، پوشیدن لباسهای نخی و استفاده از برخی داروها مقدور می باشد. در صورت تمایل به استفاده از دارو حتماً با پزشک خود مشورت نمائید و دستورات درج شده روی بسته دارو مطالعه کنید و در صورت بروز هر گونه عارضه، مصرف دارو را قطع نمائید. برخی از افراد مبتلا به هپاتیت ب حاد دچار استفراغ و از دست دادن شدید آب می شوند در این موارد شاید نیاز به بستری در بیمارستان برای دریافت مایعات وریدی باشد.
97
محمد حسین مولایی
برای افراد مبتلا به هپاتیت B حاد استفاده از دارو های ضدویروسی توصیه نمی شود. در هپاتیت B مزمن که ویروس دارای فعالیت تکثیر شونده بوده و یا روند تخریبی کبد شروع شده باشد این دارو ها توصیه می شوند. در واقع دریافت داروهای ضدویروسی در موارد مزمن هپاتیت B بستگی به حضور آنتی ژن سطحی ویروس هپاتیت B (HBSAg)، مقدار DNA این ویروس و نیز میزان آنزیمهای کبدی در خون دارد.
98
محمد حسین مولایی
درمان دارویی
اینترفرون ها مانند interferon alfa-2b و pegylated interferon alfa -2a. مهارکننده آنزیم نوکلئوزید ترانس کریپتاز معکوس (NRTIS) مانند adefovir, lamivudine, and entecavir. سنجیدن فوائد درمان در مقابل خطرات آن الزامی است. درمان در ۴۰% موارد هپاتیت B مزمن مفید خواهد بود.
99
محمد حسین مولایی
داروهای ضدویروسی
هپاتیت B کبد را آلوده می کند و معمولا نیاز به درمان جراحی ندارد. بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن که مبتلا به آسیب کبدی جدی شه اند است ممکن است نیاز به پیوند کبد داشته باشند. در موارد کمی هپاتیت B حاد سریعاً به سمت نارسائی کبد پیش می رود که هپاتیت برق آسا نامیده می شود. در این موارد نیز شاید نیاز به پیوند کبد باشد.
100
محمد حسین مولایی
درمان جراحی
این ویروس انتشار جهانی دارد. حاملین ویروس در جهان حدود ۲۰۰ میلیون نفر هستند که یک میلیون آنها در امریکا زندگی می کنند. افراد در معرض خطر شامل شاغلین، در مراکزبهداشتی و درمانی، کارکنان آزمایشگاهها، کارکنان بانک خون، افراد ساکن در مناطق آندمیک (چین، آفریقا …………..) نوزادان متولدشده از مادر مبتلا، معتادین تزریقی و افراد دارای هموفیلی و دریافت کنندگان خون و محصولات آن. بیشترین موارد آلودگی به این ویروس در کشورهای عقب مانده است بطوریکه ۵ درصد نوزادان در هنگام متولد شدن و شیردادن مبتلا می شوند. بنا بر گفته رئیس شبکه هپاتیت کشور در سال ۱۳۹۳، یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در ایران به این بیماری مبتلا هستند و ناقل آن به حساب می آیند. از سال ۱۳۷۳ و با انجام واکسیناسیون نوزادان و افراد پرخطر میزان بروز هپاتیت B رو به کاهش است و هپاتیت B در جمعیت زیر ۲۰ سال کشور بسیار نادر می باشد.
101
محمد حسین مولایی
ایدز یا نشانگان اکتسابی کمبود ایمنی
Acquired immune deficiency syndrome
102
محمد حسین مولایی
عفونت های ویروسی
ایدز اولین بار در سال ۱۹۸۱ در آمریکا مشاهده شد. اولین مواردی که مشاهده شد در بین معتادان تزریقی و همچنین همجنسگرایان مرد قرار داشت که به دلیل نامعلومی سیستم دفاعی بدن آنها ضعیف شده بود و علایم بیماری التهاب ریه پنوموسیستیک کارینی PCP در آنها مشاهده می شد که این بیماری در افرادی دیده می شود که سیستم دفاعی بدنی ضعیفی دارند. سپس نوعی سرطان پوست نادر با نام کاپوسی سارکوما KS در میان مردان همجنسگرا گزارش شد. موارد بیشتری از بیماری PCP و KS مشاهده شد و این زنگ خطری برای مرکز پیشگیری و کنترل بیماری بود و گروهی از طرف این مرکز برای بررسی این واقعه تشکیل شد.
103
محمد حسین مولایی
تاریخچه ایدز
در آن اوایل مرکز کنترل بیماری هنوز نامی رسمی برای این بیماری انتخاب نکرده بود و معمولاً نام این بیماری را با بیماری که مریض با آن در ارتباط بود بیان می کردند، برای مثال تا قبل از کشف HIV از نام لنفادنوپاتی که بیماری عامل بود استفاده می شد. همچنین اسامی مانند سارکوم کاپوزی یا عفونت فرصت طلب نام هایی بوده اند که توسط این گروه در سال ۱۹۸۱ استفاده می شده است. از آنجا که این سندرم در هائیتی، همجنسگرایان، هموفیلی، و مصرف کنندگان هروئین ظاهر شده بود، مرکز کنترل بیماری عبارت «بیماری ۴ه» را ابداع کرد. در مطبوعات از اصطلاح «گرید» که مخفف معادل انگلیسی عبارت نقص ایمنی مرتبط با همجنسگرایی استفاده می شد. اما بعداً که معلوم شد که ایدز فقط محدود به جامعه همجنسگرایان نمی شود، این نتیجه گرفته شد که استفاده از اصطلاح گرید گمراه کننده است و واژه ایدز در همایشی در ژوئیه ۱۹۸۲ معرفی شد. از سپتامبر ۱۹۸۲، مرکز کنترل بیماری از واژه ایدز برای نسبت دادن این بیماری استفاده کرد
104
محمد حسین مولایی
در سال ۱۹۸۳، دو گروه تحقیقاتی جداگانه به رهبری رابرت گالو و لوک مونتانیه به طور مستقل اعلام کردند که یک ویروس پسگرد جدید بیماران مبتلا به ایدز را آلوده کرده، و یافته هایشان را در یک شماره از مجله ساینس منتشر کردند. گلو ادعا کرد که ویروسی که گروه خود از یک بیمار مبتلا به ایدز برای تحقیقات جدا کرده بود از نظر شکل کاملاً مشابه سایر ویروس های تی-لنفوتروپیک انسانی HTLVبوده که گروهش در همان ابتدا جدا کرده بود. گروه گالو نام آن ویروس را HTLV-III گذاشتند. در همان زمان، گروه مونتانیه ویروسی از یک بیمار مبتلا به تورم غدد لنفاوی گردن و ضعف فیزیکی که دو مشخصه از علائم ایدز است، جدا کرده بود. تناقض در گزارش های گروه گالو و مونتانیه و همکارانشان نشان می داد که هسته پروتئین های این ویروس از لحاظ ایمنی شناسی، کاملاً متفاوت از HTLV-I است. گروه مونتانیه اسم ویروسی که جدا کرده بودند را ویروس مرتبط با لنفادنوپاتی LAV گذاشتند. از آنجا که مشخص شد هر دوی این ویروس ها یکسان هستند، در سال ۱۹۸۶ LAV و HTLV-III هر دو به HIV تغییر نام دادند
105
محمد حسین مولایی
اچ آی وی شکلی جهش یافته از ویروسی است که شامپانزه ها را گرفتار می کند و ویروس «نقص ایمنی میمونی» نام دارد. به نظر می رسد که هر دو ویروس HIV-۱ و HIV-۲ در اصل متعلق به نخستی سانان مرکز آفریقا بوده و در اوایل سده بیستم میلادی به بدن انسان منتقل شده اند. به نظر می آید که ویروس HIV-۱ در اصل متعلق به مناطق جنوبی کامرون و تکامل یافتهٔ ویروس نقص ایمنی میمونی SIV که در میان شمپانزه های وحشی شیوع دارد، بوده است. ویروس HIV-۲ تکامل یافتهٔ ویروس SIV میان گونه ای میمون به نام منگابی دودی بوده است که در غرب آفریقا (از جنوب سنگال تا غرب ساحل عاج) زندگی می کرده است. پخ بینیانی مانند میمون شب نسبت به ویروس HIV-۱مقاوم هستند و این احتمالاً به دلیل یک نوع ژن پیوندی دو گونه مقاوم ویروس در آن ها می باشد. به نظر می رسد که HIV-1 حداقل در سه مرحله جهش داشته و به سه گروه از ویروس های M، N و O جهش یافته است.
106
محمد حسین مولایی
منشا ایدز
مدارکی موجود است که نشان می دهد انسان هایی که در شکار و یا فروش حیوانات دخالت داشتند دچار ویروس SIV شده اند. اگرچه SIV ویروس ضعیفی است که سیستم دفاعی بدن انسان با آن مقابله می کند و بیش از چند هفته در بدن انسان باقی نمی ماند، اما انتقال سریع و متوالی آن بین انسان های مختلف زمان کافی را به این ویروس برای تبدیل آن به HIV می دهد.
برای شناسایی منشاء ایدز، پژوهش گران رشته فعالیت هایی در حوزه دیرین شناسی ویروس ها داشتند و با استفاده از نمونه هایی بایگانی شده از کدهای ژنتیکی اچ آی وی، توانستند این ویروس را ردیابی کنند و به دهه 1920 میلادی در کینشاسا، واقع در جمهوری دموکراتیک کنگو برسند.
107
محمد حسین مولایی
مطالعات ژنتیکی ویروسی نشان می دهد که اجداد گروه اچ آی وی-۱ M به سال ۱۹۱۰ بر می گردد. افرادی که مدعی هستند که HIV در این تاریخ شیوع یافته، آن را به ظهور و رشد استعمار و شهرهای مستعمره آفریقایی ارتباط می دهند که منجر به تغییرات اجتماعی شامل بی بند و باری جنسی، گسترش تن فروشی، و بیماری های زخم تناسلی (مانند سیفیلیس) در شهرهای مستعمره شده است. در حالی که میزان انتقال HIV در رابطه جنسی واژینال در حالت عادی کم است، اما اگر یکی از طرفین مبتلا به یک بیماری آمیزشی عفونی باشد، احتمال انتقال هم افزایش خواهد یافت. در اوایل دهه ۱۹۰۰ شهرهای مستعمره به دلیل شیوع بالای تن فروشی و بیماری های زخم تناسلی معروف بودند و به نظر می رسید که در سال ۱۹۲۸ به اندازه ۴۵٪ زنان ساکن کینشاسا شرقی تن فروشی می کردند و در سال ۱۹۳۳ در حدود ۱۵٪ ساکنان همان شهر به یکی به بیماری سیفیلیس مبتلا شده بودند.
از نگاهی دیگر مشاهده می شود که اعمال خطرناک پزشکی در آفریقا در طول جنگ جهانی دوم، مانند استریل نبودن، استفاده مجدد از سرنگ ها در واکسن های عمومی، آنتی بیوتیک و آنتی مالاریا از عواملی بوده اند که باعث پخش ویروس و سازگاری آن با انسان ها شده است
108
محمد حسین مولایی
بررسی نمونه های خونی به جا مانده از گذشته نشان می دهد که اولین انسانی که مبتلا به ایدز شده در سال ۱۹۵۹ در کنگو جان خود را از دست داده است. این نخستین و قدیمی ترین مورد مرگ شناخته شده در اثر ابتلاء به این بیماری محسوب می شود. همچنین ممکن است ویروس اچ آی وی نخستین بار در سال ۱۹۶۶ به آمریکا رسیده باشد، ولی عمده شیوع HIV مربوط به خارج از صحرای آفریقا (و همچنین آمریکا) می شود و می توان آن را به فردی ناشناس و مبتلا به ایدز نسبت داد که در هائیتی زندگی می کرده است و با ورود به آمریکا در سال ۱۹۶۹ به آن شیوع بخشیده است. پس از آن به سرعت بین گروه های پرخطر (در ابتدا در بین مردان همجنس گرا) پخش شد. در سال ۱۹۷۸ شیوع ویروس HIV-1 در بین مردان همجنس گرای ساکن نیویورک و سان فرانسیسکو، ۵ درصد تخمین زده شد که بیانگر این است که هزاران نفر در کشور مبتلاً به ایدز بوده اند.
109
محمد حسین مولایی
:Aquired اکتسابی : زیرا فرد باید آنرا اکتساب کند و این بیماری جزء بیماریهای ژنتیک نیست.
:Immune ایمنی : بعلت اینکه بر سیستم ایمنی بدن اثر گذار است و کار سیستم ایمنی مبازه برای دفع میکرب، باکتری و ویروسها میباشد.
:Deficiencyنقصان : بعلت اینکه باعث ایجاد نقص در سیستم ایمنی بدن میشود و کار آنرا دچار اختلال میکند.
:Syndrom نشانگان: بعلت اینکه شخص مبتلا به ایدز ممکن است دچار انواع متفاوت از نشانه های بیماریها و عفونتهای فرصت طلب شود
110
محمد حسین مولایی
AIDS
:Human انسان : این ویروس فقط بر انسانها اثر گذار است
:Immuno-deficiency نقص ایمنی :این ویروس باعث ایجاد نقص در دستگاه ایمنی بدن میگردد ومانع از فعالیت صحیح دفاعی بدن میشود.
:Virus ویروس : این ارگانیسم یک ویروس است و مانند همهُ ویروسها توانایی تکثیر مستقل ندارد، این ویروس با ایجاد تغییراتی در سلولهای انسانی تکثیر و انتشار می یابد.
111
محمد حسین مولایی
HIV
اچ آی ویHIV مخفف ویروس نقص ایمنی انسانی است. ویروسی است که سبب صدمه به دستگاه ایمنی بدن می شود .دستگاه ایمنی عفونتها و بیماریها را دفع میکند. هنگامیکه فرد مبتلا به اچ آی وی HIV میشود،ویروس به تدریج شروع به از بین بردن سیستم ایمنی میکند و به این ترتیب بدن نمیتواند حتی با بیماریهای جزئی مقابله کند و فرد مستعد ابتلا به انواع بیماریها میشود. وقتی که پیشرفت ویروس باعث ایجاد بیماریها در فرد گردد، وضعیتی به نام ایدز AIDS ایجاد میشود. در نتیجه، عوامل عفونی و بیماریهای دیگر فرصت مبتلا کردن انسان را پیدا می کنند و موجب پیدایش علائم و نشانه های گوناگونی در بدن می شوند. برخی از این نشانه ها اولین بار در سال۱۹۸۱ میلادی در افراد بالغ جوانی دیده شد که دچار نقص های ایمنی مادرزادی نبودند و این تعجب پزشکان را برانگیخته بود. به همین دلیل مجموعه این علائم را «نشانه های نقص ایمنی اکتسابی» یا «ایدز» نام نهادند، چون نمی توانستند آن را به بیماری مشخصی نسبت دهند و هنوز عامل آن شناخته نشده بود.
انتقال خون و فراورده های آن اگر بدون اقدامات تشخیصی و ویروس زدایی انجام شود به احتمال بسیار زیاد موجب سرایت اچ.آی.وی. می شود، امری که در کشور ما نیز برای بیماران هموفیلی و تالاسمی رخ داده است.
112
محمد حسین مولایی
تفاوت اچ آی وی HIV با ایدزAIDS چیست؟
اهدای خون خطری برای فرد اهداکننده ندارد و تنها دریافت کنندگان خون در معرض خطرند. آزمایش هایی روی خون اهدایی انجام می شود که اگر نشان دهد خون اهداء شده حاوی اچ.آی.وی است آن را به دیگران انتقال ندهند و البته اهداء کننده را مطلع خواهند کرد تا برای انجام آزمایش های تاییدی و مراقب های بعدی رجوع کند. البته با وجود انجام آزمایش های تشخیصی بر روی تمام نمونه های خون در حال حاضر، به دلیل منفی بودن نتیجه آزمایش در دوره پنجره ، توصیه می شود هر دریافت کننده خون و فراورده های آن برای آزمایش اچ.آی.وی. اقدام کند.
راه دیگر تبادل خون استفاده از سرنگ و ابزارهای تزریق مشترک (مانند پمپ دست ساز) است که مصرف کنندگان مواد مخدر تزریقی به ناچار یا ناآگاهانه از آنها استفاده می کنند.
113
محمد حسین مولایی
آیا کسی که خون اهداء می کند اچ.آی.وی -ایدز می گیرد؟
پیوند اعضا (کلیه، کبد، لوزالمعده و …) ممکن است باعث سرایت اچ.آی.وی و برخی ویروسهای دیگر بشود بنابراین قبل از پیوند باید از دهنده عضو با کسب رضایت آگاهانه آزمایشهای لازم به عمل آید.
114
محمد حسین مولایی
آیا احتمال سرایت از راه پیوند اعضاء وجود دارد؟
هرگونه عمل جراحی، اندوسکوپی، دیالیز با دستگاه، دندانپزشکی، ختنه، تزریقات، حجامت، و طب سوزنی که در آن شرایط سترون سازی کامل رعایت نشود ممکن است موجب سرایت اچ.آی.وی. و دیگر ویروسها از فرد مبتلا به دیگران شود. در این موارد لازم است تا حد امکان از وسایل سترون یک بار مصرف استفاده شود؛ ابزارهای مقاوم به حرارت (مثل برخی ابزارهای فلزی جراحی و دندانپزشکی) در اتوکلاو یا فور و ابزارهای غیرمصرفی نامقاوم (مثل آندوسکوپ) با مواد شیمیایی ضدعفونی شوند که این کارها باید برای هر بیمار انجام شود. البته با توجه به رعایت دقیق این احتیاطهای همه جانبه مواردی که ثابت شده باشد اچ.آی.وی. از مکانهایی مانند دندانپزشکی سرایت کرده باشد در تمام جهان انگشت شمار است.
115
محمد حسین مولایی
آیا در کارهای پزشکی امکان سرایت وجود دارد؟
پزشکان و پرستارانی که با بیماران اچ.آی.وی. مثبت سر و کار دارند ممکن است در اثر تماس اتفاقی (فرو رفتن سوزن سرنگ یا تیغ جراحی) به اچ.آی.وی. مبتلا شوند. در ضمن احتمال سرایت از بیمار اچ.آی.وی. مثبت به پزشک بسیار بسیار بیشتر از احتمال سرایت از پزشک اچ.آی.وی. مثبت به بیماران است. در هر صورت با مصرف به موقع داروهای ضدویروسی این احتمال به شدت کم می شود. در مواقعی که فرو رفتن سوزن یا موارد مشابه رخ می دهد باید در عرض ۷۲ ساعت شروع به مصرف داروهای ضد ویروسی شود. این امر با مراجعه به کلینیک ها و بخش های تخصصی بیماریهای عفونی امکان پذیر است.
116
محمد حسین مولایی
آیا کارکنان بیمارستانها و درمانگاه ها در معرض خطراند؟
تاکنون در سراسر دنیا هیچ موردی سرایت از آرایشگر به مشتری یا برعکس اثبات نشده است. اگر در تراشیدن مو، خالکوبی، تاتو، سوراخ کردن گوش شرایط سترون سازی به طور کامل رعایت نشود ممکن است موجب سرایت اچ.آی.وی. و دیگر ویروسها از فرد مبتلا به دیگران شود. در این موارد لازم است مشابه اقدامات پزشکی از وسایل یک بار مصرف نو (مانند تیغ) برای هر فرد استفاده شود یا ابزارها به طور کامل سترون شوند. توصیه می شود هر فرد هنگام مراجعه به آرایشگاه ها وسایل شخصی خود را به همراه ببرد (تیغ، قیچی، شانه، حوله و …) این امر به ویژه برای پیشگیری از بیماریهای قارچی و انگلی مهم است. اپیلاسیون (کندن موها) ممکن است به پوست آسیب برساند و زخم های بسیار ریزی در محل کنده شدن موها ایجاد کند، بنابراین بهتر است برای آن از وسایل یک بار مصرف استفاده شود و ابزارهای الکترولیز استریل باشند.
117
محمد حسین مولایی
آیا در آرایشگاه ها امکان سرایت وجود دارد؟
تماس جنسی هنگامی می تواند سبب سرایت اچ.آی.وی. شود که یک طرف دچار اچ.آی.وی-ایدز باشد (که شاید خودش هم از آن آگاه نباشد) و تبادل یا تماس با مایعات حاوی ویروس (خون، منی و ترشحات پیش از انزال، ترشحات تناسلی زن) رخ دهد. بنابراین تماس جنسی مرد با مرد، مرد با زن، زن با زن در این شرایط می تواند موجب سرایت شود. آیا درمان قطعی وجود دارد ؟خیر. درمانی که بتواند ویروس را از بدن فرد مبتلا حذف کند نداریم خیر. درمانی که بتواند ویروس را از بدن فرد مبتلا حذف کند نداریم. روش مراقبت از افراد مبتلا به اچ آی وی(HIV) روشی است که به آن HAART میگویند که مخفف کلمات Highly Active Antiretroviral Therapy میباشد. (به مفهوم درمان ضد ویروسی بسیار موثر) که یک روش درمانی سخت است که مستلزم همکاری مداوم و فعال فرد بیمار می باشد.
118
محمد حسین مولایی
برای بیشترین اثر گذاری داروهای ضد ویروسی باید روی برنامه زمانبندی دقیق و مشخص استفاده شود و در اغلب موارد بیمار باید به نوع غذا و زمان صرف آن توجه کند. اگر دارو ها بصورت صحیح مصرف نشوند ، ویروس در برابر دارو یا داروهایی که ممکن است بعداً تجویز شود مقاوم میشود. انواع مختلف داروهای ضد ویروس جهت درمان اچ آی وی وجود دارد و کار تمام آنها ایجاد اختلال در توانایی تکثیر ویروس میباشد که این عمل موجب کاهش انتشار ویروس در بدن شده و دوره زمانی را که ممکن است بیماری دیگری بروز نماید را افزایش میدهد و باعث کاهش انتقال ویروس از فرد مبتلا به دیگران میشود.
اغلب پزشکان به خاطر خاصیت مقاومت دارویی ویروس اچ آی وی ترکیبی از داروهای مختلف را برای کاهش میزان حجم ویروس در خون، تجویز میکنند.
119
محمد حسین مولایی
اچ آی وی (HIV ) از طریق تماس جنسی با فرد آلوده، از طریق استفاده مشترک از سرنگ یا سرسوزن (جهت تزریق مواد) یا به طور محدودتر از طریق تزریق خون یا فراورده های خونی آلوده گسترش می یابد. (و در کشورهایی که آزمایش اچ آی وی (HIV ) روی خون انجام میگیرد به طور خیلی نادر). همچنین نوزاد یا کودک زنی که مبتلا به اچ آی وی (HIV) میباشد ممکن است قبل یا هنگام زایمان یا از طریق تغذیه از شیر مادر به این ویروس آلوده شود. کارکنان بخشهای بهداشت و درمان از طریق فرورفتن سوزن آلوده به خون حاوی ویروس به بدنشان یا بعد از ورود خون آلوده به زخم باز یا اعضاء مخاطی (بعنوان مثال چشم یا داخل بینی)، که مورد اخیر کمتر معمول است، به اچ آی وی (HIV) مبتلا شده اند.در آمریکا تنها یک مورد ابتلا بیمار توسط کارکنان بخش بهداشتی وجود دارد که مربوط به آلوده شدن شش نفر توسط یک دندانپزشک مبتلا به اچ آی وی (HIV ) بوده است.در آمریکا ، تحقیقات برروی 22000 بیمار تحت درمان 63 پزشک، جراح و دندانپزشک مبتلا به اچ آی وی (HIV ) هیچ موردی از انتقال اچ آی وی (HIV ) از این طریق را گزارش نکرده است.
120
محمد حسین مولایی
اچ آی وی (HIV) چگونه منتقل میشود؟
بعضی افراد از اینکه اچ آی وی HIV از راههای دیگری منتقل شود ، نگرانند.هرچند که هیچ مدرک علمی دال بر صحت این نگرانیها تا کنون گزارش نشده است. اگر اچ آی وی HIV از راههای دیگر منتقل میشد ( مثلا از طریق هوا،آب یا حشرات )، گستره موردهای گزارش شده ایدز AIDSبسیار متفاوت از وضعیت کنونی می بود. بعنوان نمونه اگر پشه ها عامل انتقال اچ آی وی HIV بودند، تعداد بسیار بیشتری کودک و نوجوان مبتلا به ایدز میشدند. دانشمندان و متخصصین پزشکی اتفاق نظر دارند که اچ آی وی HIV به خوبی نمیتواند در محیط زندگی کند و در نتیجه امکان انتقال محیطی اچ آی وی HIV محدود میباشد. اچ آی وی HIV در مقدار و حجمهای متفاوت در خون، منی، ترشحات مهبلی، شیر مادر، بزاق، و اشک یافت شده است.
121
محمد حسین مولایی
با وجودیکه اچ آی وی HIV در میان افراد خانواده ساکن در یک خانه منتقل شده است ولی این شیوه انتقال بسیار نادر میباشد.احتمال میرود این انتقال از طریق تماس پوستی یا غشاء های مخاطی با خون آلوده صورت گرفته باشد.برای جلوگیری از چنین اتفاقات نادری، مراقبتهای لازم در تمام زمینه ها از جمله در منزل باید انجام گیرد تا از در معرض خطر قرار گرفتن افراد با خون افراد مبتلا به اچ آی وی HIV یا افراد دارای ریسک ابتلا به اچ آی وی HIV یا کسانی که ابتلا یا احتمال ابتلای ایشان نامشخص است جلوگیری بعمل آید.برای مثال هنگام تماس با خون یا دیگر مایعات بدن که ممکن است خون قابل مشاهده در آن دیده شود، نظیر ادرار، مدفوع، استفراغ. بریدگیها، زخمها یا ترکهای پوستی مراقبت کننده و بیمار باید با پانسمان پوشش داده شود.دستها و دیگر نقاط بدن باید پس از تماس با خون یا دیگر ترشحات بدن سریعا شسته شوند و سطحهایی که روی آنرا خون پوشانده باید به درستی ضد عفونی شوند.باید از کارهایی که احتمال تماس با خون در آن وجود دارد، نظیر استفاده از تیغ صورت تراشی یا مسواک مشترک، دوری شود.از سوزن و دیگر اشیا برنده در صورت ضرورت پزشکی استفاده شود.
122
محمد حسین مولایی
(غلاف سرسوزن را مجدد با دست روی آن قرار ندهید یا سر سوزن را از سرنگ جدا ننمایید.سرسوزن را با استفاده از ظرفهای مخصوص محافظ بدور ریخته و دور از دسترس کودکان و میهمانان قرار دهید.) بوسه : تماسهای عادی از طریق بوسه با دهان بسته یا در اصطلاح بوسه عادی اچ آی وی HIV را انتقال نمیدهد.به خاطر احتمال تماس با خون هنگام “بوسه فرانسوی” یا بوسه با دهان باز، توصیه شده است که از انجام این عمل با فردی که وضعیت ابتلائش را نمی دانید دوری نمایید. هرچند گفته میشود احتمال ابتلا به اچ آی ویHIV از طریق بوسه با دهان باز بسیار ناچیز است. مرکز کنترل بیماریهای آمریکا US CDCتنها یک مورد ابتلا به اچ آی وی HIV که ممکن است از طریق تماس با خون در حین بوسه با دهان باز باشد را گزارش کرده است. بزاق، اشک و عرق : در بعضی از بیماران مبتلا به ایدز AIDS ،اچ آی وی HIV در بزاق و اشک به مقدار بسیار ناچیزی یافت شده است.درک این نکته مهم است که وجود مقدار بسیار ناچیز اچ آی وی HIV در مایعات مترشحه بدن لزوما به مفهوم انتقال اچ آی وی HIV توسط این ترشحات نمیباشد. اچ آی وی HIV در عرق بدن افراد مبتلا یافت نشده و هرگز دیده نشده است که تماس با بزاق، اشک و عرق بدن فرد مبتلا باعث انقال اچ آی وی HIV شود.
123
محمد حسین مولایی
* تماس جنسی بدون استفاده از کاندوم (کاپوت)
* تماس جنسی در مواقع ابتلا به سایر بیماریهای آمیزشی
* ورود مستقیم خون آلوده به ویروس از طریق سوزنهای تزریق مواد ، تزریق خون یا بعضی فراورده های خونی آلوده، فرورفتن اتفاقی سوزن در سیستمهای خدمات بهداشتی* انتقال از مادر به نوزاد (قبل یا هنگام زایمان یا هنگام شیردهی) * از طریق Tatoo، خالکوبی، سوراخ کردن گوش یا دیگر اعضا بدن ، ختنه، طب سوزنی با سوزنها با ابزارهای غیر استریل
124
محمد حسین مولایی
فعالیتهایی که انتقال اچ آی وی ( (HIV را تسهیل میکنند
* تماسهای روزمره با افراد مبتلا به اچ آی وی (مانند دست دادن ) * اهداء خون ( در صورت استریل بودن وسایل خونگیری ) * شنا کردن در استخر * نشستن روی توالت فرنگی * استفاده از رختخواب ، غذا یا ظروف غذاخوری فرد مبتلا. * از طریق نیش پشه یا گازگرفتگی حیوانات * از اشک یا بزاق * استفاده صحیح از کاندوم هنگام تماس جنسی
* استفاده از استخر عمومی
* عطسه و سرفه کردن
125
محمد حسین مولایی
از این طریق به ایدز مبتلا نمی شویم
جوانان
داشتن چند شریک جنسی
شاغلان جنسی
مصرف کنندگان مواد
زندانیان
دریافت کنندگان خون و فراورده های آن
زنان و دختران
کارکنان بهداشتی-پزشکی
مسافران حرفه ای
126
محمد حسین مولایی
چه کسانی ممکن است به ایدز مبتلا شوند
تاکنون (سال ۲۰۱۴) هیچ گونه واکسن موثری برای ایدز کشف نشده است. در واکسن آزمایشی RV 144 که در سال ۲۰۰۹ منتشر شد کاهش جزئی تقریباً ۳۰٪ در خطر انتقال مشاهده شد، که باعث ایجاد امیدی در جامعه تحقیقای برای یک واکسن موثر شد. آزمایش های بیشتری بر روی واکسن RV 144 در حال انجام است.
بتازگی مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های آمریکا اعلام کرد که داروی Truvada به عنوان یکی از داروهای پیشگیری از ویروس HIV، مرحله آزمایشی خود را با موفقیت پشت سر گذاشت. این دارو در مراحل آزمایشگاهی خود توانسته است خطر ابتلا به عفونت HIV را در افرادی که در معرض خطر این ویروس قرار داشتند، تا ۹۲ درصد کاهش دهد
127
محمد حسین مولایی
واکسیناسیون
در حال حاضر هیچ نوع درمان یا واکسن اچ آی وی موثری برای این بیماری ساخته نشده است. معالجه شامل درمان از طریق مقابله با بازگشت ویروس HAARTاست که روند پیشروی بیماری را کند می کند. از سال ۲۰۱۰ بیش از ۶٫۶ میلیون نفر در کشورهای با درآمد پایین یا متوسط مبتلا به این بیماری شده اند. همچنین درمان این بیماری شامل درمان های پیشگیرانه و مداوم برای عفونت های مترصد است.
128
محمد حسین مولایی
درمان
گزینه های فعلی HAART ترکیبی (یا «امتزاجی») از حداقل سه دارو است که دست کم دو نوع، یا «گونه»، عامل مقابله با بازگشت ویروسی را شامل می شود.درمان اولیه نوعاً یک مهارکننده ترانس «کریپتاز» معکوس آنالوگ غیر نوکلئوزیدی NNRTI به اضافه دو مهارکننده ترانس «کریپتاز» معکوس آنالوگ نوکلئوزیدی NRTIs است. NRTIs معمولاً شامل: زیدوودین AZT یا تنوفوویرTDF و لامیوودین 3TC یا امتریسیتابین FTC است. ترکیب این عوامل که شامل مهار کننده پروتئازها PI می باشد و در صورتی که دستور بالا کارایی لازم را نداشته باشد مورد استفاده قرار می گیرد.
129
محمد حسین مولایی
درمان از طریق مقابله با ویروس
زمان شروع درمان مقابله با بازگشت ویروس مورد مناقشه است. هم سازمان بهداشت جهانی، هم دستورالعمل های اروپایی و هم ایالت متحده آمریکا استفاده از درمان مقابله با بازگشت ویروس را در تمام افراد نوجوان، بزرگسال و زنان بارداری توصیه می کنند که CD4 آنها کمتر از ۳۵۰ میکرولیتر است یا بدون توجه به CD4 نشانه های بیماری را دارند. این واقعیت که شروع درمان در این سطح خطر مرگ و میر را کاهش می دهد از این توصیه پشتیبانی می کند. علاوه بر این آمریکا این درمان را برای همه افراد آلوده به ویروس HIV بدون در نظر گرفتن CD4 و علایم آنها توصیه می کند، اگرچه، این توصیه را برای افرادی که میزان CD4 آنها بیشتر است با اطمینان کمتری تجویز می کند.این درحالی است که سازمان بهداشت جهانی این درمان را برای افراد مبتلا به بیماری سل و مبتلایان به هپاتیت ب مزمن و فعال پیشنهاد می کند. پیشنهاد می شود زمانی که این درمان آغاز شد بدون وقفه یا «تعطیلی» ادامه یابد. در بسیاری از افراد بیماری زمانی تشخیص داده می شود که زمان ایده آل آغاز درمان از دست رفته است. نتیجه مطلوب درمان این است که در مدت زمان طولانی تعداد پلاسمای HIV-RNA زیر ۵۰ کپی بر میلی لیتر باشد
130
محمد حسین مولایی
توصیه می شود سطوح تعیین کننده موثر بودن درمان در وهلهٔ اول بعد از چهار هفته اندازه گیری شوند و زمانی که سطوح به پایین تر از ۵۰ کپی بر میلی لیتر رسید معمولاً کنترل آن هر سه تا شش ماه یک بار کافی خواهد بود. به نظر می رسد که در کنترل ناموثر چیزی بیش ۴۰۰ کپی بر میلی لیتر دیده خواهد شد. بر اساس این معیار در بیش از ۹۵٪ از افراد درمان در سال اول موثر خواهد بود.
مزیت های درمان شامل کاهش خطر پیشروی ایدز و کاهش خطر مرگ می باشد. همچنین در کشورهای در حال توسعه درمان باعث بهبود اوضاع جسمی و سلامت روحی فرد می شود. در صورت اقدام به درمان تا ۷۰٪ خطر ابتلاء به سل کاهش خواهد یافت. مزیت های دیگر درمان شامل کاهش خطر انتقال بیماری به شریک جنسی و کاهش امکان انتقال از مادر به فرزند می باشد.
131
محمد حسین مولایی
تاثیر درمان تا حد زیادی به انطباق بستگی دارد. دلایل عدم انطباق عبارتند از: دسترسی معدود به مراقبت های پزشکی، عدم حمایت های اجتماعی کافی، بیماری روانی و سوء مصرف مواد. همچنین پیچیدگی روش های درمانی (به دلیل تعدد قرص ها و دوزها) و اثرات جانبی آنها ممکن است موجب عدم تابعیت اختیاری فرد شود. البته در کشورهای با درآمد کم تابعیت از درمان افراد به خوبی کشورهایی است که افراد آن درآمد بالایی دارند.
عوارض جانبی خاص به داروی مصرفی مربوط می شوند. رایج ترین آنها عبارتند از: سندرم دیستروفی، دیس لیپیدمی و مرض قند که به ویژه با مهارکننده های پروتئاز عارض می شوند. سایر علائم شایع عبارتند از: اسهال،و افزایش خطر ابتلاء به بیماری قلبی-عروقی. البته عوارض جانبی برخی از درمان های پیشنهاد شده اخیر کمتر هستند. مشکل برخی از داروها ممکن است گرانقیمت بودن آنها باشد. البته، از سال ۲۰۱۰، ۴۷٪ کسانی که به این داروها احتیاج پیدا می کنند متعلق به کشورهای با درآمد کم یا متوسط هستند. برخی از داروها می توانند موجب بیماری مادرزادی بشوند و بنابراین برای زنانی که امید به بچه دار شدن دارند مناسب نیست.
132
محمد حسین مولایی
درمان های پیشنهادی برای کودکان تا حدی متفاوت از درمان بزرگسالان است. در کشورهای در حال توسعه، از سال ۲۰۱۰، ۲۳٪ کودکانی که نیاز به معالجه داشته اند تحت درمان قرار گرفته اند. هم سازمان بهداشت جهانی و هم ایالت متحده آمریکا توصیه می کنند که همه کودکان کمتر از دوازده ماه تحت درمان قرار بگیرند. ایالت متحده برای کودکانی که بین یک تا پنج سال هستند توصیه می کند که آنهایی تحت درمان قرار بگیرند که میزانHIV RNA آنها بیشتر از ۱۰۰٫۰۰۰ کپی بر میلی لیتر باشد، و کودکانی که سن آنها بالای پنج سال است زمانی که تحت درمان قرار بگیرند که میزان CD4 آنها کمتر از ۵۰۰ در هر میکرولیتر باشد.
در سال ۲۰۱۴ محققان دانشگاه آرهاس در دانمارک، تلاش کردند از رومیدپسین برای بیرون کشیدن ویروس اچ آی وی (ویروس ایدز) از مخفیگاه به هنگام پنهان شدن آن در مقابل داروهای ضد ویروس و دستگاه ایمنی، استفاده کنند تا با فعال کردن ویروس پنهان شده، از باقی ماندن ویروس های غیرفعال پنهان در بدن به هنگام درمان ضد ویروسی جلوگیری کنند
133
محمد حسین مولایی
در آمریکا، تقریباً ۶۰٪ افراد مبتلا به HIV از اشکال مختلف داروهای مکمل یا جایگزین استفاده می کنند.البته موثر بودن اکثر این درمان ها تایید نشده است. با توجه به مشاوره رژیم غذایی، برخی از شواهد نشان می دهند که مصرف ریزخوراکهای مکمل سودمند است. شواهد تجربی و آزمایش ها نشان داده اند که مکمل هایی که دارای سلنیوم هستند نیز فایده مند هستند. شواهدی وجود دارند که نشان می دهند مصرف مکمل ویتامین آ در کودکان میزان مرگ و میر را کاهش داده و روند رشد را بهبود می بخشد. در آفریقا در زنان باردار و شیرده که در معرض خطر کمبود مواد مغذی هستند مصرف مولتی ویتامین منجر به بهبود وضعیت مادر و فرزند شده است. سازمان بهداشت جهانی مصرف غذایی ریز خوراک ها در سطوح RDA بزرگسالان مبتلا به HIV را توصیه می کند. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که تحقیقات متعدد نشان داده اند مکمل ویتامین آ، روی و آهن می تواند باعث بروز عوارض HIV در بزرگسالان مبتلا به این بیماری شود.شواهد کافی برای حمایت از مصرف داروهای گیاهی وجود ندارد.
134
محمد حسین مولایی
داروهای جایگزین
نتایج بررسی هایی که به طور همزمان در نشریات Science و Nature به چاپ رسیده است، نشان می دهد یک داروی آزمایشی ضدالتهاب که توسط شرکت ورتکس Vertex تولید شده است و پیش از این روی مبتلایان به بیماری صرع آزمایش شده است احتمالاً به عنوان داروی جدید ضد ایدز نیز قابل استفاده است. دانشمندان سالها تصور می کردند ویروس ایدز با حمله مستقیم، سلول های ایمنی را می کشد و بر سازوکار دی ان ای آنان مسلط می شود و از آن برای تکثیر خودش استفاده می کند؛ ولی این مسئله تنها برای درصد اندکی از سلول های ایمنی CD4T اتفاق می افتد. چراکه بررسی ها نشان داده است زمانی که سلول های ایمنی CD4T به ویروس ایدز حمله می کنند و نمی توانند آن را از بین ببرند، نوعی پروتئین تولید می کنند و این پروتئین آنزیمی به نام «کاسپاس» -۱ (caspase-۱)را فعال می کند و این آنزیم، سبب خودکشی سلول ها می شود. به گفتهٔ دکتر وارنر گرین پژوهشگری که این تحقیق را انجام داده است: از بین رفتن سلول های ایمنی سی دی۴ تی بیش از آن که به علت حمله ویروس ایدز باشد ناشی از سیستم خودایمنی آنها است. دانشمندان از داروی شرکت ورتکس برای جلوگیری از فعال شدن این آنزیم «کاسپاس» -۱ کمک می گیرند
135
محمد حسین مولایی
عوامل اصلی مرگ با ایدز، عفونت فرصت طلب و سرطان می باشد، هر دوی آنها در خیلی از موارد نتیجه از کارافتادگی تدریجی دستگاه ایمنی می باشند.به نظر می رسد که وقتی شمار سلول های CD 4 به کمتر از ۵۰۰ در هر میکرولیتر برسد، خطر سرطان افزایش می یابد. میزان پیشرفت بالینی بیماری در هر فرد متفاوت است و ثابت شده است که تحت تاثیر عواملی چون مستعد بودن فرد، عملکرد دستگاه ایمنی،دسترسی آنها به موسسه های بهداشت و حضور عفونت های دیگر می باشد
حتی با درمان ضد ویروسی، افراد آلوده به HIV در دراز مدت ممکن است دچار اختلالات عصبی، پوکی استخوان، بیماری عصبی، سرطان، سرطان کلیه، و بیماری قلبی-عروقی شوند. دقیقاً مشخص نیست که این علائم حاصل عفونت HIV و یا از اثرات درمان هستند.
136
محمد حسین مولایی
ایدز یک بیماری همه گیر جهانی است. تا سال ۲۰۱۰ حدود ۳۴ میلیون نفر در دنیا مبتلا به HIV بوده اند. از اینها تقریباً ۱۶٫۸ میلیون زن و ۳٫۴ میلیون زیر ۱۵ سال بوده اند. نتیجه آن حدود ۱٫۸ میلیون مرگ در سال ۲۰۱۰ بوده که این مقدار نسبت به سال ۲۰۰۱ که ۳٫۱ میلیون نفر بوده، کاهش یافته است.
کشورهای جنوب صحرای آفریقا، تاثیرپذیرترین منطقه هستند و در سال ۲۰۱۰، تخمین زده شد که ۶۸ درصد (۲۲٫۹ میلیون نفر) کل موارد HIV و ۶۶٪ از همه مرگ و میرها (۱٫۲ میلیون) در این منطقه رخ داده است. این نشان می دهد که در حدود ۵ درصد از جمعیت بزرگسال آلوده هستند. و به نظر می رسد که عامل ۱۰ درصد از مرگ و میر در کودکان می باشد. در مقایسه با سایر مناطق، زنان نزدیک به ۶۰ درصد از موارد را تشکیل می دهند. آفریقای جنوبی با ۵٫۹ میلیون نفر، دارای بیشتری جمعیت افراد مبتلا به HIV نسبت به سایر کشورهای دنیاست. امید به زندگی در کشورهای متاثر به دلیل ایدز کاهش یافته است، برای مثال در سال ۲۰۰۶ این عدد از بوتسوانا از ۶۵ به ۳۵ کاهش یافته است.
137
محمد حسین مولایی
گسترش شیوع ایدز
جنوب و جنوب شرق آسیا دومین منطقه آسیب دیده است، در این منطقه در سال ۲۰۱۰، به طور تخمینی ۴ میلیون یا ۱۲٪ افراد مبتلا به HIV زندگی می کرده اند که ۲۵۰ هزار نفر از آنها منجر به مرگ شده است. حدود ۲٫۴ میلیون مرد در هند هستند. میزان شیوع در اروپای غربی و مرکزی با ۰٫۲٪ و در آسیای شرقی با ۰٫۱٪ کمترین مقدار را دارد.
در سال ۲۰۰۸ در ایالات متحده آمریکا حدود ۱٫۲ میلیون نفر مبتلا به HIV بوده اند، و در حدود ۱۷٬۵۰۰ از آنها منجر به مرگ شده است. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری تخمین زده است که در سال ۲۰۰۸، ۲۰ درصد از آمریکایی های آلوده از بیماری خود بی اطلاع بوده اند. در انگلستان در سال ۲۰۰۹ در حدود ۸۶٬۵۰۰ مورد وجود داشته که ۵۱۶ مورد از آن منجر به مرگ شده است. در کانادا در سال ۲۰۰۸ در حدود ۶۵٬۰۰۰ مورد وجود داشته که ۵۳ مورد از آن منجر به مرگ شده است. ایدز از زمان شناخته شدن برای نخستین بار در سال ۱۹۸۱ تا سال ۲۰۰۹ باعث مرگ نزدیک به ۳۰ میلیون نفر شده است.
138
محمد حسین مولایی
راه های اصلی انتقال ایدز در ایران ، آمیزش جنسی و استفادهٔ معتادان تزریقی از سرنگ مشترک است. سهم ابتلاء از طریق تزریق ۶۹٫۵ درصد و سهم ابتلاء از طریق رابطه جنسی ۱۰ درصد است .اگر چه میزان مبتلایان به بیماری ایدز در ایران کم بوده است، ولی به گفته سازمان بهداشت جهانی بر اساس داده های گزارش شده، نرخ رشد اپیدمی ایدز در ایران به صورت هشدار دهنده ای در حال افزایش است. درحالیکه آمار ابتلا به ایدز و مرگ و میر ناشی از این بیماری در دنیا رو به کاهش است، در منطقه ای که ایران در آن واقع شده و در اصطلاح به آن امرو گفته می شود، این آمار کاملاً عکس وضعیت جهانی و به جای کاهش رو به افزایش است.
آمار تجمعی وزارت بهداشت از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۹۰، ۲۳ هزار و ۱۲۵ نفر مبتلا به HIV در کشور ثبت شده که ۹۱٫۵ درصد آنها مرد و ۸٫۵ درصد هم زن بوده و حدود ۴۶٫۵ درصد از آنها در گروه سنی ۲۵ تا ۳۴ سال قرار دارند. از این تعداد ۳۰۵۳ نفر دچار ایدز و ۴۳۱۱ نفر هم دچار مرگ شده اند. با فرمول «تخمین موارد واقعی بر اساس موارد ثبت شده» حاصل از مدل اپیدمیولوژیک UNAIDS و سازمان جهانی بهداشت، حدود ۸۰ هزار نفر HIV مثبت و بر اساس آمار غیررسمی، ۱۲۰ هزار ناقل HIV در ایران وجود دارد.
139
محمد حسین مولایی
نخستین مورد گزارش و ثبت شدهٔ ابتلاء به ایدز در ایران مربوط به سال ۱۳۶۶ و در مورد یک کودک شش ساله مبتلا به بیماری هموفیلی است که فراورده های خونی آلوده دریافت کرده بود که از فرانسه به ایران منتقل شده بود.
براساس آمار جمع آوری شده از دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، تا اول فروردین سال ۱۳۹۴ در مجموع ۲۹ هزار و ۴۱۴ نفر افراد مبتلا به ایدز/ «اچ.آی. وی» در کشور شناسایی شده اند که ۸۸ درصد آنان را مردان و ۱۲ درصد را زنان تشکیل می دهند. تاکنون ۶۹۹۰ نفر مبتلا به ایدز شناسایی شده و ۶۲۰۲ نفر از افراد مبتلا به «اچ.آی. وی» جان خود را از دست داده اند.
محمد مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت در همایش و کارگاه آموزشی پایش و ارزشیابی چهارمین برنامه راهبردی ایدز، گفت: ۸۴ درصد از افراد شناسایی شده مرد و مابقی زن هستند اما نگرانی اصلی افزایش شمار مبتلایان زن به این بیماری است.
140
محمد حسین مولایی
تریکومونیازیس…. Trichomoniasis
141
محمد حسین مولایی
عفونتهای پروتوزوایی
تریکومونیازیس یا تریکومونا یکی از عوامل شایع عفونت مهبل است و جزء بیماری های آمیزشی محسوب می شود که توسط تک یاخته تاژکداری به نام تریکوموناس واژینالیس ایجاد می شود. انتقال بیماری به طور عموم از طریق مقاربت و در مواردی از طریق تماس مستقیم، یا استفاده از ابزار و وسایل مشترک می باشد. مطالعات نشان می دهد که این بیماری تا حدی خطر انتقال ویروس HIV را افزایش می دهد.
در سال ۲۰۱۰ تقریباً ۱۵۲ میلیون نفر (۲٫۲% از جمعیت کل دنیا) مبتلا به تریکومونیازیس وجود داشته است. شیوع بیماری در زنان (۲٫۷%) بیش از مردان (۱٫۴%) بوده است.
تریکومونیازیس شایعترین بیماری مقاربتی قابل درمان در بین زنان جوان است. تخمین زده می شود که سالانه 7.4 میلیون مورد جدید ابتلا به بیماری مقاربتی تریکومونیازیس در بین زنان و مردان در آمریکا بروز می کند.
142
محمد حسین مولایی
اغلب مردان مبتلا به این بیماری هیچ علائمی بروز نمی دهند و از آلودگی خود به این بیماری اطلاع ندارند مگر اینکه شریک جنسی آنها به این بیماری مبتلا شود و از این طریق به آلوده بودن خودشان شک کنند
التهاب درون آلت تناسلی
ترشحات خفیف
سوزش خفیف بعد از ادرار یا انزال
143
محمد حسین مولایی
علائم تریکومونیازیس
بسیاری از زنان مبتلا به این بیماری با علائم آن مواجه می شوند. این علائم می توانند شامل موارد زیر باشند:
ترشحات زرد مایل به سبز همراه با کف و با بوی بسیار قوی از واژن
ادرار دردناک
خارش واژن
سوزش واژن
احساس ناراحتی در طول رابطه جنسی
درد در ناحیه پایین شکم (نادر است.)
این علائم معمولا 5 تا 28 روز بعد از آلودگی به بیماری مقاربتی تریکومونیازیس رخ می دهند.
144
محمد حسین مولایی
برای تشخیص تریکومونیازیس ممکن است پزشک از شما معاینات بالینی و تست های آزمایشگاهی به عمل بیاورد. تست های آزمایشگاهی به منظور مشاهده انگل های بیماری زا و بر روی یک نمونه از مایع واژن و یا مایع پیشابراه انجام می شوند. تشخیص این انگل ها در مردان دشوارتر از زنان است.
145
محمد حسین مولایی
تشخیص تریکومونیازیس
اغلب برای درمان تریکومونیازیس از آنتی بیوتیک های خوراکی استفاده می شود. قبل از مصرف دارو حتما با پزشک مشورت کنید. همچنین انجام آزمایش های بارداری قبل از مصرف دارو بسیار مهم است زیرا که این آنتی بیوتیک می تواند به جنین شما آسیب برساند.
شریک جنسی شما نیز باید همزمان با شما به پزشک مراجعه کند و برای پیشگیری و یا درمان و جلوگیری از انتشار این ویروس تحت درمان قرار گیرد. علاوه بر این، افراد مبتلا به تریکومونیازیس تا زمانی که بهبودی کامل پیدا نکرده اند و تمام علائم آنها برطرف نشده است باید از برقراری رابطه جنسی امتناع کنند. حتی اگر احساس بهبودی کامل می کنید مصرف کردن تمام آنتی بیوتیک هایی که پزشک برایتان تجویز کرده است الزامیست.
146
محمد حسین مولایی
درمان تریکومونیازیس
تریکومونیازیس در زنان باردار ممکن است منجر به پارگی زودرس غشای محافظ کودک و زایمان زودرس شود. التهاب دستگاه تناسلی ناشی از تریکوموناس واژینالیس می تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به عفونت HIV در افرادی که در معرض ابتلا به این ویروس هستند شود. تریکومونیازیس در زنانی که به عفونت HIV نیز مبتلا هستند می تواند موجب افزایش احتمال انتقال ویروس HIV به شریک جنسیشان شود.
147
محمد حسین مولایی
اگر تریکومونیازیس شما درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
برای کاهش خطر ابتلا به تریکومونیازیس این موارد را به یاد داشته باشید:
استفاده از کاندوم به روشی درست در هر بار رابطه جنسی
تعهد به خانواده و اجتناب از تعدد شرکای جنسی
اجتناب از برقراری رابطه جنسی با افراد سالم به منظور پیشگیری از انتقال ویروس (در صورت ابتلای خودتان به این بیماری)
اگر فکر می کنید که به این بیماری مبتلا شده اید از داشتن هر گونه رابطه جنسی خودداری کنید و به پزشک مراجعه کنید.
هر گونه علائم و نشانه غیر طبیعی در آلت تناسلی مانند ترشحات و یا سوزش هنگام ادرار کردن و یا درد غیر طبیعی و یا اختلالات پوستی زنگ خطری هستند برای شما تا از ادامه ی برقراری رابطه جنسی خودداری کنید و بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. اگر پزشک ابتلای شما به هر گونه بیماری مقاربتی را تشخیص داد باید بلافاصله به شریک (یا شرکای) جنسی خود خبر دهیدتا آنها نیز جهت تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنند.
148
محمد حسین مولایی
پیشگیری از بیماری مقاربتی تریکومونیازیس چگونه است؟
تینیا کروریس….. tinea cruris
149
محمد حسین مولایی
عفونت های قارچی
تینیا کروزیس یک عفونت قارچی است که بر پوست آلت تناسلی ، داخل رانها و باسن تاثیر می گذارد.این بیماری باعث ایجاد جوش های خارش دار ، قرمز رنگ و حلقه ای شکل در نقاط گرم و مرطوب بدن می شود. علت انتخاب این نام این است که مبتلایان مانند ورزشکاران زیاد عرق می کنند. احتمال ابتلا افراد دارای اضافه وزن نیز زیاد است.
اگرچه در اغلب موارد ناراحت کننده و آزاردهنده است ولی بیماری جدی و نگران کننده ای نیست
150
محمد حسین مولایی
از مالیدن روغن یا محصولات روغنی به پوست یا پوشیدن لباس های تنگ ، محدود کننده یا بدون تهویه خودداری کنید. در معرض آفتاب قرار گرفتن عفونت های قارچی را خیلی بارز می کند.
برای کمک به پیشگیری از عود مجدد تنیا ورسیکالر ، پزشک شما می تواند تجویز درمان های موضعی یا خوراکی کند که شما هر ماه یا هر دو ماه یکبار استفاده نمایید .
151
محمد حسین مولایی
پیشگیری
داروهای موضعی
– سلینیوم سولفاید(سلسون، اکسل) ۲٫۵%Selenium sulfide (Selsun,Exsel)
– کرم یا ژل یا محلول سیکلوپیروکسCiclopirox(Loprox)
– کتاکونازول کرم یا شامپوKetoconazole(Nizoral)
داروهای خوراکی
– قرص های کتوکونازولKetoconazole(Nizoral)
– کپسول ایتراکونازولItraconazole(Sporanox)
– قرص فلوکونازولFluconazole(Diflucan)
152
محمد حسین مولایی
درمان
شپش عانه ….. Pthirus pubis
153
محمد حسین مولایی
عوامل انگلی
شپش عانه نام یک گونه از راسته شپش است. این نوع شپش اغلب در موهای ناحیه عانه و دستگاه تناسلی انسان زندگی می کند و از شپش بدن کوچکتر است.
شایعترین بیماری مسری منتقله از راه جنسی است. شانس انتقال شپش عانه از شریک جنسی آلوده بیش از ۹۰%است. تماس مستقیم منبع اولیه انتقال بیماری است. آنها یک نوع متفاوت از شپش سر و شپش بدن هستند. اندازه این انگل کمتر از ۱۶/۱ اینچ (۱٫۶ میلیمتر)است. شپش ناحیه تناسلی از خون تغذیه کرده، و گزش آنها باعث خارش شدید میشود.
154
محمد حسین مولایی
اغلب بیماران خارش را ذکر می کنند. بسیاری از بیماران راه رفتن چیزی روی کشاله ران را احساس میکنند. . بالغین آلوده ممکن است شپش عانه را به مژه کودکانشان منتقل کنند. در آلودگی شپش عانه اطفال، بررسی از نظر سو استفاده جنسی باید مورد توجه قرار بگیرد. علل و عوامل خطرساز
شپش عانه معمولا در طی فعالیت جنسی منتقل می شود. اگر چه ممکن است از طریق کلاه ، پتو، حوله یا لباس آلوده هم منتقل شود .کسانیکه سابقه بیماریهای جنسی را دارند بیشتر در معرض ابتلا هستند.
155
محمد حسین مولایی
علایم و نشانه ها
•لوسیون مالاتیون ….. Ovide
• ایورمکتین ….. Stromectol
• لیندان: این دارو برای زنان باردار و یا شیرده کودکان کمتر از ۲ توصیه نمی شود
برای جلوگیری از آلودگی به شپش ناحیه تناسلی، اجتناب از تماس جنسی یا اجتناب از ملافه و یا لباس مشترک و افراد مشکوک .
156
محمد حسین مولایی
درمان و پیشگیری
Scabiesجرب یا گال …..
157
محمد حسین مولایی
عوامل انگلی
گال یا جرب Scabies یک بیمارى عفونى خارش دار و عامل آن بندپایى از گروه مایت ها یا هیره ها بنام علمى Sarcoptes scabiei است. مایت ها موجوداتى شبیه کنه اما بسیار کوچکتر و میکروسکوپى و ماده هاى آنها با اندازه اى در حدود 3/0 میلى متر هستند .
این بیمارى شایع ترین بیمارى پوستى خارش دار در جهان است و سالانه بیش از 300 میلیون نفر در دنیا به آن مبتلا مى شوند. مایت نر که اندازه اش تقریبا نصف ماده است پس از بارور نمودن جنس ماده، بعد از مدت کوتاهى مى میرد..
158
محمد حسین مولایی
محل زندگى انگل، داخل پوست بدن انسان است و پس از انتقال به میزبان، قسمت سطحى پوست بدن را به صورت عمودى سوراخ کرده سپس به ایجاد تونل در سطح افقى مى پردازد بطوریکه در هر شبانه روز حدود 3-2 میلیمتر پیشروى مى کند و تخمهایش را در داخل آن قراردهد. هیره ماده در طول زندگى 5-4 هفته اى خود در داخل نقب هاى داخل جلدى حدود 50-40 تخم مى گذارد که بعد از 5-3 روز حدود 10 درصد آنها باز میشوند و لاروهایی از آنها خارج مى شوند که از سلولهاى پوست تغذیه کرده و تونلهاى جدیدى را ایجاد مى کنند و نهایتا به هیره بالغ تبدیل مى شوند.
دوره زندگى هیره از تخم تا تخم 24-10 روز طول مى کشد. راه اصلى انتقال، تماس نزدیک حداقل براى 15 دقیقه با افراد آلوده و گاهى از طریق وسایل آلوده مى باشد.
159
محمد حسین مولایی
این انگل هنگامی که روی پوست می نشیند پوست را سوراخ می کند و به زیر پوست می رود . هیره در زیر پوست تونل هایی را حفر می کند و در آنها شروع به تخم ریزی می کند و کلاً زندگیش در همین تولنها خلاصه میشود . تقریباً پس از گذشت یک ماه از ورود انگل به بدن بیمار کم کم علایمی را در خود می بینید که نوید دهنده گال هست .
با توجه به زمان طولانی بیماری به (( خارش هفت ساله )) هم مشهور است . مردم از زمانهای بسیار قدیم این بیماری را می شناخته اند و برای درمان آن از آ‘ گرم معدنی حاوی گوگرد استفاده می کرده اند . بیماری گال در تمام دنیا بخصوص در نواحی گرم و مرطوب شایع است .
آنچه مسلم است رعایت نکردن بهداشت فردی ، فقر اقتصادی ، جنگ و محلهای پر جمعیت مانند سربازخانهها ، بیمارستانها ، و شبانه روزیها ، در انتشار بیماری نقش اساسی دارند .
160
محمد حسین مولایی
عامل بیماری ، انگل بسیار ریزی به نام سارکوپت اسکابیی است که در حدود 4/0 میلیمتر طول دارد ، شکل آن شبیه لاک پشت است و دارای چهار جفت پای کوتاه می باشد .
انگل ماده بعد از مستعد شدن روی پوست شروع به کندن تونل در لایه شاخی پوست می کند ، طول کانال معمولاً چند میلیمتر است و گاهی تا چند سانتیمتر نیز می رسد ، جنس ماده دراین تولنها در شبانه روز 2 تا 3 تخم بزرگ می گذارد و در مدت 30 تا 60 روز به تخمگذاری می پردازد تا بمیرد .
161
محمد حسین مولایی
عامل بیماری
انگل بوسیله تماس مستقیم پوست با پوست و به نسبت کمتری از طریق لباس و رختخواب و ملافه های آلوده شده و تماس جنسی منتقل می شود ، بچه ها معمولاً اولین عضو خانواده اند که به این بیماری مبتلا می شوند . حوابیدن کودکان با یک دیگر و یا استفاده از لباس و وسایل همدیگر به انتشار بیماری کمک می کند .
162
محمد حسین مولایی
طریقه انتقال
نشانه اصلى بیمارى خارش است. خارش معمولاً شبانه و شدید است و هنگام خواب در بستر که بدن شخص گرم مى شود اتفاق مى افتد. انگلها در اثر گرم شدن محیط و در بعضى مواقع به دنبال گرفتن دوش آب گرم نیز فعال شده و خارش شروع مى شود. علایم دیگر شامل ضایعات پوستى قرمز رنگ و برجسته، تورم موضعی، بثورات جلدى و تونلهاى زیرپوستى به طول 15 ـ 3 میلى متر است. دانه هایى به شکل مروارید که محتوى مایع شفاف بوده و هاله اى قرمز رنگ دور آن را احاطه کرده، روى پوست پدید مى آیند و اندازه هر یک از دانه ها که به صورت تاول قابل دیدن است، معمولاً به اندازه ته سنجاق مى باشد و ممکن است به علت خاراندن زیاد شکل خود را از دست داده و به صورت اثرات خراش مانند یا به صورت زخمهایى در محلهاى آلوده دیده شود.
163
محمد حسین مولایی
علایم بیماری
هیره هاى اسکابئى نقاطى از بدن انسان که داراى پوست ظریف، چین خورده و مرطوب ایت مانند پشت و کف دستها، فضاهاى بین انگشتان، مچ، آرنج، زیر بغل، و کشاله ران و نوک سینه را آلوده مى کنند. در شیرخواران صورت، کف و قوزک پا نیز ممکن است درگیر شود. تشخیص قطعى با آزمایش ضایعات جلدى و مشاهده مایت در زیر میکروسکوپ صورت می گیرد.
محل نفوذ انگل بصورت یک آبدانه یا سرخدانه و یا بصورت مجاری کوچک خطی می باشد ، مهمترین علامت خارش شبانه است و این خارش شدید در بستر گرم و موقع حمام کردن به علت تحریک انگل شدید تر می شود . خارش پوست ممکن است سبب ایجاد زخم و گاهی تورم غده های لنفاوی و تب شود . محل جایگزینی انگل بیشتر ،لای چینهای پستان خانمها و اطراف دستگاه تناسلی و مقعد می باشد .
164
محمد حسین مولایی
165
محمد حسین مولایی
راه های انتقال بیماری
انتقال از طریق کوچکترین تماس مستقیم با پوست بیماران وهم چنین از طریق لباس ( خصوصاً لباس زیر ) ملحفه و سایر وسایل شخصی آلوده صورت می گیرد . تماس نزدیک حداقل برای 15 دقیقه با افراد آلوده و انتقال از طریق وسایل آلوده راه اصلی انتقال است.
سایر راه های انتقال بیماری شامل موارد زیر است:
1) خوابیدن در بستر دیگران
2) زندگی در محیط های اجتماعی شلوغ
3 ) انتقال از راه لباس و یا وسایل آلوده مثل لباس خواب
4) بازی کودکان با یکدیگر مخصوصاً در مهدکودک ها
5 ) نگهداری از اشخاص آلوده
166
محمد حسین مولایی
سگ ها و گربه ها دارای انواع متفاوتی از انگل ها هستند که درصد بسیار زیادی از آنها نمی توانند به راحتی به انسان انتقال پیدا کند. انگل های بخصوصی بر روی بدن سگ ها وجود دارند که بیماری گال را انتقال می دهند و با نام mange شناخته می شوند. البته زمانیکه انگل های بدن گربه سانان و سگ سانان با پوست انسان برخورد میکنند، به راحتی نمی توانند به بقای خود ادامه دهند و تنها یک خارش سطحی را بوجود آورده و سپس از بین می روند. این قبیل خارش ها با بیماری خارش انسانی که با گذشت زمان بد و بدتر می شود و تا زمانیکه به درستی درمان نشود از بین نمی رود، تفاوت دارد.
گال خطرناک نیست اما مسری میباشد و اگر فوراً معالجه نشود به دیگر اعضاء فامیل یا کلاس مدرسه سرایت می کند
167
محمد حسین مولایی
آیا سگ و گربه هم ناقل بیماری هستند؟
تمام اعضای خانواده و کسانی که در تماس نزدیک با فرد مبتلا می باشند باید همزمان درمان شوند . بهترین دارو در حال حاضر (( محلول گامابنزن )) میباشد و طریقه درمان بدین صورت است که بیمار قبل از خواب ، محلول گامابنزن را از گردن به پایین بدن بویژه بین انگشتان دست و پا ، کف پاها ، زیر بغل و ناحیه تناسلی بمالد ، روز بعد بیمار حمام کند و بدن خودرا بشوید ، لازم است بیمار بعد از حمام کردن از ملافه ها و لباسهایی که قبلاً در آب جوشانده شده است استفاده نماید . از این محلول برای افراد بالای 5 سال استفاده می شود . ضمناً می توان از کرم کروتامیتون 10% استفاده کرد به این صورت که این کرم بطور کامل در تمام سطح بدن از چانه به پایین ، بخصوص در نقاط چین دار پوست مالیده شود که این عمل را میتوان 24 ساعت بعد نیز تکرار کرد . صبح روز بعد پس از مصرف دارو ملحفه و لباس زیر را باید تعویض نمود و 48 ساعت پس از آخرین بار مصرف دارو ، باید حمام کرد .
168
محمد حسین مولایی
درمان
1- باید از انگل کش هایی مانند پرمترین permethrin استفاده کنید. این پمادها از ناحیه گردن به پایین مورد استعمال قرار گرفته و سپس شستشو داده شود. استعمال کرم باید تا 7 روز ادامه پیدا کند. همچنین می توانید از یک اونس (معادل 30 گرم) کرم لیندان lindane 1% استفاده کنید. این کرم را نیز باید از ناحیه گردن به پایین بر روی پوست خود بمالید و حداکثر پس از 8 ساعت آنرا بشویید. این کرم اگر به طور مستقیم وارد پوست گردد، سبب ایجاد حمله های ناگهانی بیماری های متفاوت می شود به همین دلیل اگر پوست خراشیده، و یا دارای جوش های تحریک پذیر است نباید از آن استفاده کنید. همچنین مصرف این پماد بلافاصله پس از استحمام توصیه نمی شود. به دلیل رعایت جوانب احتیاط بهتر است خانم های باردار، شیرده، و کودکان زیر 2 سال از این کرم استفاده نکنند. این نوع کرم تنها زمانی تجویز می شود که بیمار، نسبت به سایر راههای درمانی واکنش مناسب نشان نداده باشد.
169
محمد حسین مولایی
2- داروهای خوراکی نیز برای درمان بیماری وجود دارند که از جمله آنها می توان به ایورمکتین ivermectin اشاره کرد. این ماده یک انگل کش موثر است و درد سر استعمال کرم را هم ندارد. مرکز مبازه با بیماری در امریکا پیشنهاد کرده که بهتر است این دارو در دوز 200 میکروگرم به ازای هر کیلو از وزن بدن استفاده شده و دو هفته بعد مجدداً مصرف تکرار شود. هر چند مصرف قرص های خوراکی خیلی راحت تر از استعمال پماد است، اما این قرص تاثیرات جانبی منفی بیشتری نسبت به انواع کرم ها دارد.
3- آنتی هیستامین ها مانند دیفن هیدرامین diphenhydramine می توانند در رهایی شما از خارش های مکرر نقش شایان ذکری را ایفا کنند.
170
محمد حسین مولایی
4- لباس ها، ملافه ها و پتوها را با آب گرم به خوبی بشویید. انگل ها برای مدت زمان طولانی قادر نیستند در خارج از بدن موجود زنده زندگی کنند، اما بهتر است کل لباس های خود را بشویید و خشک کنید، فرش ها و مبلمان را تمیز کرده و اقدامات پیشگیرانه دیگر را نیز در این خصوص انجام دهید.
5- مراقب برخوردهای جنسی خود باشید و ارتباط خود را با اعضای خانواده در یک چهارچوب قرار دهید. (ارتباطتان را با کسانی که خود ناقل بیماری هستند کم کرده و ارتباطی که امکان انتقال بیماری را ممکن می سازد، قطع کنید.)
از آنجایی که خارش به مرور زمان افزایش پیدا می کند، برای درمان کامل چند روز وقت لازم است تا خارش به طور کلی از میان برود. پس از گذشت یک تا دو هفته، رهایی شما از بیماری چشمگیر خواهد بود. اگر بعد از این مدت تغییری احساس نکردید، باید از انگل نمونه برداری شده و نوع آنرا مشخص کنند.
171
محمد حسین مولایی
1 – نوزادان نارس
2 – در کودکان زیر 5 سال
3- زنان باردار ( با تجویز پزشک )
4 – کسانی که سابقه تشنج یا غش دارند .
172
محمد حسین مولایی
موارد منع مصرف داروهای گامابنزن وپماد کروتامیتون
باتوجه به اینکه ابتلا به بیماری گال مستقیماً به عدم رعایت بهداشت فردی و گروهی و نداشتن آگاهی های لازم بهداشتی مربوط می شود بنابراین آموزش بهداشت به گروه های زیرضروری است: 1 ) دانش آموزان
2) مسولان و سایر کارکنان مدارس
3 ) اولیای دانش آموزان
173
محمد حسین مولایی
راه های مراقبت و پیشگیری
1- رعایت بهداشت فردی و پاکیزه نگاه داشتن لباس
2 – اجتناب از پوشیدن لباس های زیر دیگران
3- جداسازی بیمار تا بهبودی کامل
4 – بیماریابی در سایر افراد خانواده زیرا معمولاً بقیه افراد خانواده نیز مبتلا می شوند
5 – درمان صحیح و کامل مبتلایان
6 – سم پاشی محل زندگی هیره
۷ – درمان کلیه افراد خانواده و سایر مواد تماس طبق دارونامه
۸ – ضدعفونی و جوشاندن لباسهای بیماران به مدت 5 – 4 دقیقه در آب جوش و خشک کردن در آفتاب
174
محمد حسین مولایی
نکاتی مهم
۹ – آموزش به مردم در خصوص راههای انتقال بیماری
۱۰ – آموزش بهداشت به افرادیکه در اماکن تجمعی مانند مدارس ، سربازخانه هاو …. زندگی می کنند .
۱۱ – آموزش به مردم در مورد استحمام حداقل دوبار در هفته
۱۲ – آموز ش به مردم در مورد عدم استفاده از لباس و رختخواب دیگران
۱۳ – اتو کردن درزهای لباس تا انگلهای احتمالی این ناحیه از بین بروند .
175
محمد حسین مولایی
عامل گال می تواند تمام افراد یک خانواده را در هر سنی که باشند مبتلا کند. بیماری بیشتر از افرادی شروع می شود که تماس نزدیک با فرد بیمار دارند .
بچه های کمتر از 15 سال حساس هستند و معمولاً اولین کسانی که درخانه علامت دار می شوند ، بچه های کوچک زیر 15 سال می باشند.
176
محمد حسین مولایی
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به گال می باشند؟
http://www.webmd.com/sexual-conditions/guide/trichomoniasis#1
راهنمای درمان بیماریهای پوست و زیبایی . تیمورزاده، ۱۳۸۶
Stein, Claudia. Negotiating the French Pox in Early Modern Germany (2009)
«آنوریسم سیفلیسی آئورت: گزارش موردی».محمدی، ماه منیر، مجید کیاور و خلیل ضرابی.
اپیدمیولوژی جامع در علوم بهداشتی نوشته : خراسانی، پروانه و منیژه اسکندری
«1.4 میلیون ایرانی مبتلا به هپاتیت B» خبرگزاری مهر.
تک یاخته شناسی پزشکی تالیف مسعود مهاجری ، سید علی اکبر شمسیان..1389
Dowdle Wr, Nahmias AJ, Harwell RW, Pauls FP. “Association of antigenic type of Herpesvirus hominis with site of viral recovery”. J Immunol 99, no. 5 (1967): 974–80.
Shoquist, Jennifer; Diane Stafford (2003). The encyclopedia of sexually transmitted diseases. Facts On File. ISBN 0-8160-4881-9
Sehgal, Virendra N (2003). Sexually Transmitted Diseases (4th ed.). Jaypee Bros. Medical Publishers. ISBN 81-8061-105-1
177
محمد حسین مولایی
منابع