موضوع
بررسی تاثیر حذف سه صفر از پول ملی بر تورم
Remove triple zero effect on inflation of the national money
نام استاد :
نام محقق :
فصل اول
طرح تحقیق
* مقدمه
* بیان مسئله
* اهمیت و ضرورت تحقیق
* هدفهای کلی تحقیق
* فرضیه ها
* متغییر های تحقیق
* تعاریف عملیاتی متغییرها
مقدمه
لاینا موسلی استاد دانشگاه کارولینای شمالی آمریکا طی مقاله ای به بررسی و تحلیل موضوع حذف صفر از پول ملی پرداخته است. موسلی در این مقاله با اشاره به پیشینه و تاریخچه حذف صفرها در سطح جهان به ذکر شرایط لازم برای انجام این عمل و نتایج و فواید آن پرداخته است. بر اساس اعتقاد این استاد دانشگاه کارولینای شمالی آمریکا حذف صفرها به خودی خود نمی تواند در مهار تورم مفید باشد و این عمل باید در چارچوب یک سلسله اصلاحات مهم اقتصادی انجام شود.
یک اقتصاددان امریکایی طی مقاله ای تحلیلی با اشاره به ۷۱ مورد حذف صفر از پول ملی در جهان از نیم قرن گذشته تا کنون نوشت: این طرح اگر به طور صحیح و در چارچوب یک سلسله اصلاحات مهم اقتصادی انجام شود تورم را مهار می کند.
لاینا موسلی استاد دانشگاه کارولینای شمالی آمریکا طی مقاله ای به بررسی و تحلیل موضوع حذف صفر از پول ملی پرداخته است. موسلی در این مقاله با اشاره به پیشینه و تاریخچه حذف صفرها در سطح جهان به ذکر شرایط لازم برای انجام این عمل و نتایج و فواید آن پرداخته است. بر اساس اعتقاد این استاد دانشگاه کارولینای شمالی آمریکا حذف صفرها به خودی خود نمی تواند در مهار تورم مفید باشد و این عمل باید در چارچوب یک سلسله اصلاحات مهم اقتصادی انجام شود. اما در صورت اجرای درست این عمل تورم مهار می شود، اعتبار پول ملی افزایش می یابد، روحیه ملی ارتقاء پیدا می کند و سرمایه گذاری های خارجی در کشور افزایش می یابد.
بیان مسئله :
در این تحقیق قصد داریم تاثیرات مثبت و منفی حذف سه صفر از واحد پول ملی را بررسی نمائیم و این عامل را بر روی میزان تورم کشور مورد بررسی قرار دهیم ، امروزه در اقتصاد کشور صحبت از حذف سه صفر از پول ملی است و عده ای بر اسن عقیده هستند که این عامل باعث کاهش تورم خواهد شد و عده ای نیز نظری مخالف با این عقیده دارند .
اهمیت و ضرورت تحقیق :
بحث تورم و عوامل موثر بر آن و راههای پیشگیری و یا جلوگیری و یا مبارزه با آن از دیرباز در اقتصاد کشور مطرح بوده است و همه اقتصاد دانان و محققان در پی راهی برای کاهش تورم در اقتصاد ایران هستند ، اگر این عامل ( حذف سه صفر از پول ملی ) بتواند درصد تورم در کشور را کاهش دهد ، اهمیت و ضرورت این امر بدیهی و روشن خواهد بود .
هدف تحقیق :
هدف از این تحقیق بررسی نقش و تاثیر حذف سه صفر از پول ملی بر تورم در اقتصاد کشور است که در این تحقیق قصد بررسی جوانب مثبت و منفی این عمل را داریم.
فرضیه ها :
فرضیه اول
حذف سه صفر از پول ملی بر اقتصاد کشور تاثیر مثبت دارد و باعث کاهش تورم در اقتصاد خواهد شد
فرضیه دوم
حذف سه صفر از پول ملی بر اقتصاد کشور تاثیر منفی دارد و باعث افزایش تورم در اقتصاد کشور خواهد شد .
تعاریف عملیاتی متغییر های تحقیق :
حذف سه صفر :
بر اساس این گزارش حذف صفر از پول ملی ابزاری برای حمایت دولت از اقتدار سیاستهای پولی به شمار می رود . اگر مردم اعتماد خود را نسبت به پول ملی از دست بدهند ، ارزهای خارجی به خصوص آنها که پرستیژ بیشتری دارد ، رواج خواهد یافت . این مساله فشار روانی و اقتصادی زیادی را بر دولتها وارد خواهد کرد . سیاستهای اقتصادی نه تنها تحت تاثیر بازارهای مالی بین المللی قرار دارند بلکه بانکهای مرکزی خارجی نیز بر سیاستهای اقتصادی تاثیر خواهند گذاشت .
حذف صفرها مانع از نفوذ ارزهای خارجی و بیگانه در اقتصاد خواهد شد . به عنوان مثال اگر مردم ترکیه نسبت به لیره جدید اعتماد کافی داشته باشند ، دیگر از استفاده از یورو و دلار خودداری خواهند کرد . معمولا حذف صفر از پول ملی پس از بحرانهای اقتصادی صورت می گیرد و دولت قصد دارد با این اقدام مردم را متقاعد کند که دوران تورم شدید به سر رسیده است . در برخی موارد این سیاست جواب می دهد و حذف صفر می تواند جلوی افزایش تورم را بگیرد ولی در برخی موارد نیز حذف صفر قادر به کاهش سریع تورم نیست .
تورم :
تورم اجتماعی یکی از موضوعات مهم در کشور ماست. در این متن می خواهیم با اطلاعات بیشتری درباره این موضوع آشنا شویم. تورم عبارت است از افزایش دائم قیمت ها که در نهایت به کاهش قدرت خرید و نابسامانی اقتصادی می انجامد. همانگونه که می دانید در ایران درصد تورم در سالهای اخیر بسیار زیاد بوده است به طوری قیمت ها در هر سال بسیار افزایش یافته و قدرت خرید مردم کم شده است.
فصل دوم
الف : ادبیات تحقیق
ب : مروری بر تحقیقات انجام شده مرتبط با موضوع در داخل یا خارج کشور
مقدمه :
این گزارش با اشاره به تاریخ طولانی حذف صفرها می افزاید: در قرن نوزدهم ، دولتها وقتی با کمبود طلا و نقره روبرو می شدند ، ارزش پول ملی خود را تعدیل می کردند . طی سالهای ۱۹۶۰ تا کنون بیش از ۷۰ مورد حذف صفر از پول ملی در کشورهای در حال توسعه انجام شده است . حذف صفر ها نیز ابعاد مختلفی داشته است . در این مدت از حذف یک صفر در ۱۴ مورد تا حذف شش صفر در ۹ مورد وجود داشته است . میانگین آن حذف سه صفر از پول ملی بوده است . نوزده کشور در این مدت یک بار اقدام به حذف صفر کرده اند و ده کشور نیز دو بار این کار را انجام دادند . آرژانتین چهار بار ، یوگسلاوی سابق ۵ بار و برزیل نیز شش بار صفر های پول ملی خود را حذف کردند .
در سال ۱۹۹۲ میلادی بحران های اقتصادی در آرژانتین موجب کاهش چشمگیر ارزش پول ملی این کشور و وقوع بحران دلار در این کشور شد . دولت آرژانتین نیز مجبور شد برای جلوگیری از افزایش شدید تورم ، بسته اصلاحات اقتصادی را با اولویت حذف صفر از پول ملی اجرا کند . در برخی از کشورها مثل شیلی و کرواسی ، سیاست حذف صفر پس از اجرای سیاستهای تثبیت اقتصادی انجام شده است .
در برخی از کشورها مثل آنگولا ، جمهوری کنگو و نیکاراگوئه به رغم حذف صفر از پول ملی ، تورم همچنان بالا است . بنابراین یکی از مسائلی که حذف صفر از پول ملی را ایجاب می کند ، افزایش شدید تورم است . در آرژانتین طی سال ۱۹۶۰ میلادی ، هر دلار آمریکا در برابر ۱۱۰۰ تا ۳۵۰۰ پزوی آرژانتین مبادله می شد . آرژانتین با حذف دو صفر از پول خود ارزش آن در برابر دلار را افزایش داد . در اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی نیز هر دلار آمریکا در برابر ۱۸۰۰۰ تا ۱۸۰۰۰۰ پزو داد و ستد می شد . دولت آرژانتین در سال ۱۹۸۳ چهار صفر از پول خود را حذف کرد . اگر دولت تنها به حذف صفرهای پول ملی اکتفا کند و اصلاحات اقتصادی فراگیر و جامعی را اجرا ننماید ، سیاست حذف صفر به تنهایی کارساز نخواهد بود .
ادبیات تحقیق :
بر اساس آمارهای موجود برخی از کشورهایی که با نرخ تورم بالا روبرو هستند ، هنوز اقدامی برای حذف صفرهای پول ملی خود نداشته اند . کشورهایی مثل کامبوج ، اکوادور ، اندونزی ، پاراگوئه در این مدت هیچ اقدامی برای کاهش تورم و افزایش ارزش پول ملی خود در برابر دلار و سایر ارزهای بین المللی انجام نداده اند . البته به کار بردن شاخص برابری پول ملی هر کشور نسبت به دلار برای توجیه حذف صفر از پول ملی هر کشور همیشه شاخص مناسبی نیست و باید آن را با نرخ تورم مقایسه کرد . به عنوان مثال ، کره جنوبی از سال ۱۹۸۲ تا کنون با نرخ تورم یک رقمی روبرو است ولی نرخ برابری وون در برابر دلار از اواخر سال ۱۹۹۷ تا کنون چهار رقمی بوده است . در نتیجه سیاستگذاران اقتصادی کره در سال ۲۰۰۴ بحث حذف صفر از پول ملی این کشور را مطرح کردند . البته برای کشورهایی که حذف صفر از پول ملی را به عنوان یک استراتژی و آخرین مرحله اجرای اصلاحات اقتصادی در نظر می گیرند ، اختلافاتی در زمان بندی اجرای این برنامه وجود دارد . به عنوان مثال لهستان طی سالهای ۱۹۸۹ و ۱۹۹۰ با شدید ترین تورم روبرو شد ولی حذف صفر از پول این کشور تا سال ۱۹۹۵ میلادی انجام نشد . رومانی نیز از اوایل تا اواسط دهه ۱۹۹۰ با فشارهای شدید تورمی روبرو بود حذف صفر از پول این کشور نیز در جولای ۲۰۰۵ اتفاق افتاد .
حذف صفرها سرمایه گذاری های خارجی را افزایش می دهد
این گزارش در ادامه به بررسی انگیزه های دولت ها از حذف صفرهای پول ملی خود پرداخته است و پرسیده است: به راستی چرا دولتها اقدام به حذف صفرها از پول ملی خود می کنند ؟ زمانی که ارزش پول به جای طلا و نقره توسط اعتماد عمومی مردم حفظ می شود ، دولت ها مسئولیت سنگینی برای حفظ ارزش و جایگاه پول ملی دارند . یکی از مواردی که موجب حذف صفر پول ملی می شود ، تورم است . رشد نقدینگی و افزایش عرضه پول موجب رشد تورم می شود و دولت می تواند با حذف صفر از پول ملی ، جلوی افزایش تورم را بگیرد . تلاش برای اصلاح واحد پول ملی و معرفی واحد پول جدید نیز زمینه دیگری برای حذف صفرهای پول ملی است . تعریف واحد پول جدید برای مردم خیلی مشکل است . حذف صفر از پول ملی مکانیسم مناسبی برای تعریف پول ملی جدید است . به عنوان مثال ، وقتی دولت از مردم می خواهد تا پول های قدیمی را ظرف مدت کوتاهی با پول جدید معاوضه کنند ، این احتمال وجود دارد که همه پولهای قدیمی با پولهای جدید معاوضه نشود .
هم نظامهای سیاسی دموکراتیک و هم نظامهای دیکتاتوری دلایل سیاسی برای حذف صفرهای پول ملی دارند . نظامهای دموکراتیک معمولا برای کاهش نرخ تورم اقدام به حذف صفر می کنند . نظامهای دیکتاتوری نیز معمولا بدون مواجهه با نرخ تورم بالا و تنها برای جلوگیری از گسترش تنشهای اجتماعی اقدام به حذف صفر از پول ملی می کنند . عمل به تعهدات اقتصادی به خصوص دستیابی به نرخ تورم پایین ، نقش زیادی در افزایش اعتبار دولت در بین مردم دارد . موفقیت دولت در کاهش نرخ تورم و افزایش رشد اقتصادی ، موجب تقویت جایگاه دولت در بازارهای مالی بین المللی و تشویق سرمایه گذاری بخش خصوصی خواهد شد . طی سالهای اخیر ، دولتها برای دستیابی به اهداف اقتصادی و عمل به تعهدات خود ، بانکهای مرکزی را مستقل نموده اند . برای کشورهایی که قصد پیوستن به اتحادیه های پولی منطقه ای را دارند ، عمل به تعهدات بین المللی بسیار مهم است . در کشورهایی که نرخ تورم شدید و بالا وجود دارد ، دولتها برای کسب اعتماد مردم و اعتماد بازارهای بین المللی با چالشهای زیادی روبرو هستند .
بهترین راهکار برای مقابله با تورم فزاینده و اجرای برنامه تثبیت اقتصادی ، استقلال بانک مرکزی از دولت و حذف سیاستهای اقتصادی مزاحم و دست و پاگیر است . حذف صفر پول از دو راه می تواند به کاهش تورم و اجرای برنامه های تثبیت اقتصادی کمک کند . نخست ، حذف صفر پول ملی می تواند در انتهای برنامه تثبیت اقتصادی اجرا شود تا به مردم و بنگاههای خصوصی این اطمینان داده شود که دوران نرخ تورم بالا گذشته است . حذف صفر پول در این شرایط کاملا سمبلیک و نمادین است چرا که تورم به علت سایر عوامل افزایش یافته است و حذف صفر به تنهایی موجب کاهش تورم نخواهد شد . حدف صفر از پول ملی می تواند مستقیما در روند برنامه تثبیت اقتصادی مورد استفاده قرار گیرد تا انتظارات تورمی مردم تغییر یابد .
استفاده از سیاست حذف صفر از پول ملی ، نقش مهمی در ارتقای جایگاه اعتماد عمومی مردم نسبت به دولتها دارد .کاهش نرخ تورم تاثیر زیادی در عملکرد موفق اقتصادی دولتها دارد . علاوه بر این کاهش تورم موجب جلب اعتماد سرمایه گذاران خارجی و جذب بیشتر سرمایه های خارجی خواهد شد . جذب سرمایه گذاری های خارجی بیشتر موجب تسهیل روند رشد اقتصادی کشورها خواهد شد .
تاثیرات سیاسی حذف صفرها
در نظامهای سیاسی دموکراتیک ، استفاده از حذف صفر پول ملی ، می تواند تاثیر مهمی در انتخاب مجدد یک حزب داشته باشد . البته حذف صفر از پول ملی می تواند تاثیر معکوس داشته باشد و موجب شکست سیاستهای اقتصادی یک دولت و حزب شود . به اعتقاد بسیاری از کارشناسان پول واسطه مبادلات است که امکان مبادلات در اقتصاد را تسهیل می کند . برخی دیگر از کارشناسان بر این باورند که پول نه تنها واسطه مبادلات اقتصادی است بلکه بر هویت ملی شهروندان و اقتدار دولت نیز تاثیر می گذارد . بنابراین پول می تواند به عنوان ابزاری برای تحکیم هویت ملی و سیاسی ملتها به شمار رود . بنابر این حذف صفر از پول ملی می تواند بر دیدگاه شهروندان نسبت به وضعیت اقتصادی و هویت ملی کشورشان تاثیر گذار باشد . اگر شهروندان یک کشور همواره انتظار کاهش ارزش پول ملی خود را داشته باشند ، این مساله موجب نگرانی مقامهای دولتی خواهد شد . دولت باید با حفظ ارزش پول ملی ، اعتماد شهروندان خود را نسبت به پول ملی کشور افزایش دهد و مانع از این شود که شهروندان به ارزهای خارجی روی آورند . اگر شهروندان یک کشور به سمت استفاده بیشتر از ارزهای خارجی برای مبادلات روزانه خود حرکت کنند و اعتماد عمومی نسبت به پول ملی در حال کاهش باشد ، دولت باید بلافاصله حذف صفر از پول ملی را در دستور کار خود قرار دهد . بر اساس مدلهای آماری ، تورم و نرخ ارز شاخص های تاثیر گذاری در حذف صفر های پول ملی به شمار می رود . در واقع ارتباط معنی داری بین نرخ تورم ، نرخ ارز و حذف صفر از پول ملی وجود دارد و این مساله به خوبی در مدلهای اقتصاد سنجی و مدلهای آماری به چشم می خورد . دموکراسی و نظام دموکراتیک سیاسی کشورها نیز تاثیر زیادی در اتخاذ سیاست حذف صفر از پول ملی دارد . نتیجه اینکه هر چقدر نظام سیاسی یک کشور دموکراتیک تر باشد ، نظام سیاسی آن کشور در برابر حذف صفر از پول ملی مقاومت کمتری می کند .
نکته دیگر اینکه از فشارهای صندوق بین المللی پول برای اجرای برنامه حذف صفر از پول ملی نباید غافل شد . پس عوامل و متغیرهای خارجی نیز بر اتخاذ سیاست حذف صفر از پول ملی موثر است . صندوق بین المللی پول برای اعطای وام و تسهیلات به کشورها از آنها می خواهد تا اصلاحات ساختاری را در اقتصاد خود ظرف مدت معینی انجام دهند که بخشی از این اصلاحات مربوط به حذف صفر از پول ملی آنها است . بنابراین فشار صندوق بین المللی پول ، عامل تاثیر گذاری در اتخاذ این سیاست است .
نکته دیگر اینکه اگر کشوری در گذشته از سیاست حذف صفر از پول ملی استفاده کرده باشد ، احتمال استفاده مجدد از این سیاست افزایش خواهد یافت و دولتهای بعدی مقاومت کمتری در برابر اجرای این سیاست خواهند داشت .
حذف 3 صفر پول و اقتصاد دان آمریکایی :
یک کارشناس اقتصادی آمریکا طی مقاله ای تحلیلی در مورد حذف صفرها از پول ملی توصیه کرد قبل از این اقدام افکار عمومی آماده شود و به مردم برای تطبیق با شرایط و پول جدید فرصت داده شود.
یک اقتصاددان امریکایی به نام دو جونز طی مقاله ای به بررسی موضوع حذف صفرها با تکیه بر کشور غنا پرداخته است.
غنا یکی از کشورهای در حال توسعه در قاره آفریقا است که به دلیل کاهش شدید ارزش پول ملی خود در طی سال های اخیر موضوع حذف صفرها در سطح محافل سیاسی و علمی این کشور به بحث گذاشته شده است. در عین حال تا کنون اقدامی در این جهت انجام نشده است.
اجرای طرح حذف صفرها در چه زمان، به چه علت و با چه روش؟
به گفته وی هر گونه تصمیم نادرست می تواند آثار منفی زیادی را بر اقتصاد غنا پس از حذف صفرها داشته باشد . حذف صفر از پول ملی می تواند فشارهای زیادی را بر اقتصاد ملی وارد کند . به همین دلیل است که برخی از کارشناسان از حذف صفرها به عنوان اسب تروژان یادآوری می کنند.
وی می افزاید: پیش از اقدام برای حذف صفر از پول ملی باید کلیه شرایط اقتصادی یک کشور بررسی شود و به این سوال پاسخ داده شود که چرا برخی کشورها اقدام به حذف صفر می کنند ولی برخی کشورها دست به این اقدام نمی زنند. به عنوان مثال ، چرا کره جنوبی، برزیل و آرژانتین پیش از این صفر را از پول ملی خود حذف کرده اند. بنابراین حذف صفرها به خودی خود ، اقدام بدی نیست ولی مساله این است که این اقدام چه زمانی و به چه علت و به چه روشی در اقتصاد یک کشور اجرا می شود ؟
قبل از حذف صفرها افکار عمومی آماده شود
این گزارش در ادامه آورده است: کره جنوبی از سال 2004 تا 2007 د ر خصوص آثار و تبعات اقتصادی حذف صفرها از پول ملی خود تحقیق و بررسی کرد. ژاپن نیز در سال 2002 میلادی تصمیم به حذف صفر از ین گرفت ولی کویزومی نخست وزیر وقت این کشور با این مساله مخالفت کرد. کره جنوبی جولای 2007 را برای جایگزینی پول ملی جدید به جای پول قدیمی انتخاب کرد و این در حالی بود که این اقدام با پشتوانه سه سال تحقیقات دقیق اقتصادی همراه بود. دولت کره پیش از آنکه اقدام به طرح موضوع در پارلمان این کشور نماید ، افکار عمومی مردم را طی دسامبر 2006 نسبت به این موضوع و تبعات آن، آگاه ساخت.
در واقع دولت ها باید پیش از اقدام برای حذف صفر از پول ملی ، مردم را نسبت به این موضوع و آثار مختلف اقتصادی آن به خوبی آگاه و مطلع نمایند . بی اعتمادی و نااطمینانی مردم نسبت به حذف صفر از پول ملی می تواند آثار مخربی بر اقتصاد هر کشوری داشته باشد . مردم باید به خوبی نسبت به اقدامات اقتصادی دولت مطلع باشند .
نقش مهم رسانه ها در آماده کردن زمینه برای حذف صفرها
دولتها باید برای موفقیت در اجرای این برنامه ، عملکردی کاملا شفاف داشته باشند و بانک مرکزی نیز باید به سوی استقلال کامل از دولت حرکت کند.
نکته قابل ذکر دیگر نقش مهم رسانه ها در آگاهی دادن به مردم و آماده کردن زمینه لازم برای حذف صفر از پول ملی است . دولت به تنهایی قادر به آماده کردن بستر لازم برای حذف صفر نیست و در این بین نباید از نقش کلیدی رسانه ها در افزایش آگاهی مردم نسبت به این موضوع غافل شد.
حذف تورم تنها یک نتیجه حذف صفرها
بر اساس این گزارش مقامهای بانک مرکزی غنا باید به این نکته توجه داشته باشند که سیاست حذف صفر از پول ملی به تنهایی با هدف افزایش یا ارزش پول ملی نیست . اکثر اقدامات انجام شده در جهان برای حذف صفر از پول ملی، با اهداف فنی و کارشناسی بوده است. غنا طی سال 1965 میلادی واحد پول ملی خود را به سدی و پسوا تغییر داده است . غنا طی سال 1967 نیز به علت حذف عکس دکتر کوامه کروما مجبور به تغییر شکل پول ملی خود شده است . تا سال 1979 میلادی تنها اسکناس 50 سدی در غنا وجود داشت . طی سالهای 1983 تا 1991 اسکناسهای 5000 سدی نیز منتشر شد. از آن پس تا سال 2002 دولت غنا اقدام به انتشار اسکناسهای 10 و 20 هزار سدی نموده است. حذف صفر از پول ملی غنا به خاطر کنترل تورم نبوده است . البته مقامهای رسمی غنا نه علت را برای حذف صفر از پول ملی این کشور بر می شمرند که مبارزه با تورم جزء آنها نیست.
نرخ تورم غنا طی نوامبر 2006 به 3/10 درصد رسید و این رقم تا پایان سال 2006 به 5/10 درصد رسیده است . دولت غنا دلایلی مثل تسهیل در انجام امور بانکی ، تسهیل فعالیت دستگاههای خودپرداز و حمل و نقل آسان و راحت پول را از جمله علل حذف صفر از سدی اعلام کرده است . ارزش واقعی و خالص سدی برای مردم غنا کاهش می یابد چرا که قیمت اسمی کالاها در حال افزایش است.
حذف صفرها در کره جنوبی 470 میلیون دلار هزینه داشت
بانک مرکزی غنا هنوز اعلام نکرده حذف صفر از پول ملی این کشور سدی ، چه میزان برای اقتصاد این کشور هزینه در بر خواهد داشت . برای اجرای بهتر و شفافیت بیشتر ، دولت باید میزان هزینه های اجرای این طرح را به مردم غنا اعلام کند . کره با جمعیت 8/48 میلیون نفر و اقتصاد 811 میلیارد دلاری و صنایع پیشرفته ای مثل الکترونیک ، کشتی سازی و خودروسازی ، بیش از 470 میلیون دلار برای اجرای طرح حذف صفر از وون هزینه کرد . این هزینه ها شامل چاپ و انتشار اسکناسهای جدید ، سکه های جدید و جایگزینی دستگاههای خودپرداز پیشرفته است . بانک مرکزی غنا باید هر چه زودتر مردم را نسبت به هزینه های اجرای طرح حذف صفر از پول ملی این کشور، آگاه سازد.
باید به مردم برای تطبیق با شرایط و پول جدید فرصت داده شود
کره جنوبی موارد امنیتی زیادی را برای چاپ و انتشار اسکناسهای وون جدید به کار برد. اسکناسهای جدید این کشور به راحتی قابل جعل و انتشار غیر قانونی نیست . بر اساس تجربه کشورهای مختلف جهان ، نظرات کارشناسان و محققان اقتصادی و تجربه کشورهایی مثل برزیل و آرژانتین که تا کنون 5 تا 6 بار اقدام به حذف صفر از پول ملی خود نمودند ، به این نتیجه می رسیم که بهترین راه برای موفقیت حذف صفر از پول ، شفافیت و فرصت دادن به مردم برای تطبیق با شرایط و پول جدید است . دولت باید از هر اقدامی که موجب بی اعتمادی مردم به پول جدید شود خودداری کند چرا که این مساله به افزایش فشارهای تورمی دامن خواهد زد و موجب گسترش نفوذ ارزهای خارجی مثل دلار در اقتصاد ملی خواهد شد .
حذف صفرها می تواند کاهش شدید صادرات را به دنبال بیاورد
کره با حذف سه صفر از پول ملی خود هر 1000 وون قدیمی را با یک وون جدید مبادله کرد. غنا قصد دارد با حذف چهار صفر از پول خود هر 10000 سدی قدیمی را با یک سدی جدید مبادله کند . به اعتقاد کارشناسان حذف یک باره چهار صفر از سدی موجب واکنش شدید مردم غنا خواهد شد و بهتر این است که دولت در گام نخست سه صفر از پول خود را حذف کند . به نظر می رسد حذف سه صفر از پول ملی غنا در شرایط کنونی منطقی تر است . نگرانی مهم صادر کنندگان غنایی نیز قابل توجه است.
صادر کنندگان غنا نگران این هستند که افزایش ارزش پول ملی این کشور موجب کاهش قدرت رقابت آنها در بازارهای جهانی و افت چشمگیر صادرات غنا خواهد شد . آمریکا با اتخاذ سیاست کاهش ارزش دلار طی سال 2006 ، میزان صادرات خود را به اندازه قابل توجهی افزایش داد.
این مساله موجب کاهش کسری تجاری امریکا شد ولی از طرف دیگر مردم آمریکا قادر به خرید کالاهای خارجی بیشتر نبودند . علی رغم کاهش ارزش دلار ، کسری تجاری آمریکا با چین به بیش از 200 میلیارد دلار تا پایان سال 2006 رسید . صنعت کاکائوی غنا طی سال 2003 – 2004 ضربه زیادی خورد و اکنون نیز بیم آن می رود که افزایش ارزش پول ملی این کشور ، موجب کاهش صادرات کاکائو شود . این در حالی است که افزایش هزینه تولید کاکائو نیز فشار بیشتری را بر صادر کنندگان وارد خواهد کرد.
بررسی حذف 3 صفر پول :
خبرگزاری مهر از دبیرخانه کارگروه تحول اقتصادی دولت کسب اطلاع کرد هم اکنون بالغ بر 50 مسئول اجرایی، استاد دانشگاه و اقتصاددان برای بررسی و جمع بندی 7 محور این طرح شامل تحول در نظام مالیاتی، گمرکی، بانکی، توزیع کالا، توزیع یارانه ها، بهره ری و ارزشگذاری پول ملی فعال هستند.
البته به دنبال مطرح شده 15 سئوال اساسی در خصوص طرح تحول اقتصادی دولت ، 7 کمیته و 7 شورای تخصصی بررسیهای خود درباره محورهای این طرح را آغاز کرده و پیشرفت کار نیز توسط اعضای این کمیته ها و شوراها مطلوب گزارش شده است.
هم اکنون کلیات طرحهای تفضیلی اصلاح نظام توزیع کالا و خدمات، گمرک ، بانکی و ارزشگذاری پول ملی به تصویب کارگروه تحول اقتصادی دولت رسیده و در شرایط فعلی جزئیات این طرحها در دستور کار شوراهای تخصصی قرار دارد.
نظام یارانه
اصلاح نظام یارانه ها که به اولویت اول کارگروه تحول اقتصادی دولت تبدیل شده، در 4 فاز شناسایی اقشار مختلف جامعه، اصلاح قیمتها، بررسی آثار و برآورد و بازتولید درآمد طراحی شده است.
بانکها و ارزشگذاری پول ملی
تاکنون کارگروه تحول اقتصادی دولت با برگزاری سه جلسه در خصوص اصلاح رفتاری و ساختاری نظام بانکی کلیات این طرح را تصویب کرده است، ضمن اینکه شورای تخصصی مربوطه نیز بررسی جزئیات این موضوع را آغاز کرده است.
حذف چندین صفر پول ملی نیز در کارگروه بررسی ولی تاکنون این موضوع به جمع بندی نهایی نرسیده است. به عبارت دیگر، اصل موضوع که حذف چندین صفر پول ملی است، مورد تاکید قرار گرفته اما هنوز کارگروه بر سر اینکه این موضوع چه زمانی اجرایی شود، به جمع بندی نهایی نرسیده است.
البته باید اشاره کرد که هم اکنون این پرسش که حذف چندین صفر پول ملی پس از اجرای هدفمندکردن یارانه ها اتفاق بیفتد یا در زمانهای دیگر، در مقابل اعضای کارگروه تحول اقتصادی دولت قرار گرفته است. همچنین هنوز کارگروه با انتشار اسکناسهای درشت موافقت نکرده است.
به عبارت دیگر، ضرورت و اهمیت راه اندازی بانکداری الکترونیک بیشتر از چاپ اسکناسهای درشت در کارگروه تحول اقتصادی دولت ترجیح داده شده است.
توزیع
کارگروه تحول اقتصادی دولت با تصویب کلیات طرح تفضیلی وزارت بازرگانی برای اصلاح نظام توزیع کالا و خدمات، جزئیات این طرح را برای بررسی به شورای مربوطه ارسال کرده است.
براساس اعلام برخی اعضای این شورا، 10 پروژه برای اصلاح نظام توزیع کالا و خدمات طراحی شده است
بهره وری، گمرک و مالیات
کارگروه تحول اقتصادی دولت موضوع بهره وری را به دلیل گستردگی متولی، مرکز ملی بهره وری را مسئول اصلی این کار تعیین کرده است. در حال حاضر پروژه های مختلف در این باره طراحی و بخشی از آنها در شورای تخصصی اصلاح نظام بهره وری در حال بررسی است.
همچنین شوراهای تخصصی اصلاح نظام گمرکی و مالیاتی نیز بررسی طرحهای مربوطه را نیز آغاز کرده اند. گمرک جمهوری اسلامی ایران سازمان امور مالیاتی کشور طرح تفضیلی اصلاح نظام گمرکی و مالیاتی را به کارگروه تحول اقتصادی ارائه کرده اند. کلیات این طرحها مورد موافقت کارگروه تحول اقتصادی قرار گرفته است
فصل سوم
روش انجام تحقیق
* جامعه آماری
* نمونه ی آماری و چگونگی گزینش آن
* ابزار جمع آوری اطلاعات
* روش های آماری برای تجزیه و تحلیل اطلاعات
جامعه آماری :
جامعه آماری در این پژوهش دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد برخی از دانشگاههای استان قزوین مانند دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه بین المللی امام خمینی بوده است .
نمونه و روش نمونه گیری :
مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است که در سال 1387 و از جمعیتی تعریف شده (دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاههای استان قزوین ) و با متغییر های مشخص وابسطه و مستقل به انجام رسیده است ، در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شده در این روش کل جامعه آماری 250 نفر محاسبه گردیده ، سپس اسامی دانش اموزان بر اساس حروف الفبا و به تفکیک مقطع تحصیلی تنظیم گردیده و با توجه به جمعیت دانش آموزان سهمی از نمونه به مقطع و دوره تحصیلی اختصاص داده شده است ، حجم نمونه با استفاده از فورمول کوکران ( 9 ) نفر تعیین گردیده ، ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر 25 سئوال بر اساس طیف لیکرت بوده ، جهت دستیابی به اهداف پژوهش از آرمون کای دو تغییر واریانس ، انحراف معیار و میانگین استفاده شده است .
محقق برای انجام دادن آن به دانستن اطلاعات و پارامتر هایی درباره جامعه ای که قصد انتقال نمونه از آن را دارد نیاز دارد ، مثلا باید وضعیت توزیع یک یا چند صفت را که مورد مطالعه است، در جامعه بداند؛ مثلاً باید وضعیت توزیع یک یا چند صفت را که مورد مطالعه است، در جامعه بداند؛ یعنى بداند چند درصد جامعه آن صفات را دارند و چند درصد فاقد آن مى باشند. همچنین، باید با انحراف استاندارد جامعه و با استفاده از روش هاى آمارى حجم نمونه را برآورد کند. یکى از روش هاى آمارى که معمولاً در ارتباط با مطالعهٔ متغیرهاى کیفى براى تعیین حجم نمونه مورد استفاده قرار مى گیرد فرمول زیر است:
n = t۲pq / d۲
در این فرمول z=t اندازهٔ متغیر در توزیع طبیعى (توزیع نرمال مربوط به منحنى گاوس) است که از جدول مربوط در سطح احتمال موردنظر استخراج مى شود. گاه در فرمول به جاى حرف t حرف z نیز بکار مى رود. p، درصد توزیع صفت در جامعه یعنى نسبت درصد افرادى است که داراى صفت مورد مطالعه مى باشند. q، درصد افرادى است که فاقد آن صفت در جامعه هستند. d، تفاضل نسبت واقعى صفت در جامعه با میزان تخمین محقق براى وجود آن صفت در جامعه است که حداکثر نسبت آن تا ۰۵/۰ است و دقت نمونه گیرى نیز به آن بستگى دارد. به هنگام برآورد حجم نمونه براى صفات و متغیرهاى کمّى از فرمول n=t۲s۲/d۲ استفاده مى شود که s۲ انحراف استاندارد جامعه است. محقق مى تواند مقدار z یا t را از جدول ۶ استخراج کند:
رابطهٔ t یا درصد احتمال صحت گفتار
ردیف درصد احتمال صحت گفتار مقدار t
۱ ۶۸/۳ ۱
۲ ۹۵ ۱/۹۶
۳ ۹۵/۵ ۲
۴ ۹۹ ۲/۵۸
۵ ۹۹/۷ ۳
۶ ۹۹/۹ ۳/۲۹
محقق با داشتن مقدار هر یک از علائم مى تواند حجم نمونه را برآورد کند؛ مثلاً اگر محقق بخواهد تعداد نمونهٔ مورد نیاز را در جامعه اى که صفت x به نسبت ۷۰ درصد پراکنده است، با سطح اطمینان ۹۵ درصد و احتمال خطاى ۵ درصد محاسبه کند، به ۳۲۲ نفر نیاز خواهد داشت:
یکى دیگر از فرمول هاى مورد استفاده براى برآورد حجم نمونه در متغیرهاى کمّى عبارت است از: (سرائی، حسن؛ مقدمه اى بر نمونه گیرى در تحقیق؛ ص ۱۲۹ و ۱۳۷)
در این فرمول N، حجم جمعیت یا جامعه و s۲ واریانس صفت در جامعه است که قبلاً محاسبه شده است. d و t نیز همان است که قبلاً بیان شد.
از دیگر فرمول هاى مورد استفاده براى برآورد حجم نمونه در متغیرهاى کیفى فرمول کوچران (cochran) است که به گونه اى بسط یافته همان فرمول اولى است:
در این فرمول N حجم جامعهٔ مورد مطالعه را نشان مى دهد و بقیهٔ نشانه ها همان است که قبلاً به آنها اشاره شد. ویژگى عمدهٔ این فرمول، آن است که مى توان حجم جامعه را نیز در آن دخالت داد و به یک نمونهٔ منطقى تر دست یافت؛ مثلاً اگر محققى بخواهد از یک جامعه صدهزار نفرى نمونه اى را با مشخصات زیر انتخاب کند به ۳۲۱ نفر نیاز خواهد داشت:
ابزار های جمع آوری اطلاعات :
ابزار اندازه گیری پرسشنامه بوده است که شامل 15 سوال بسته پاسخ بود که 8 سوال مربوط به فرضیه اول ، 7 سئوال مربوط به فرضیه دوم میباشد
روش های آماری برای تجزیه و تحلیل اطلاعات :
برای استخراج داده ها و بررسی آنها ابتدا جداول استخراجی را تهیه نموده و پس از استخراج اطلاعات و تعیین فراوانیهای آنها ، میانگین و میزان درصد در هر مورد تعیین شده سپس با توجه به مفهوم هر سئوال جنبه های مثبت و منفی هر سئوال با استفاده از جمع میانگین و تعیین درصد آنها مشخص گردید. برای هر سئوال جدولی تهیه نموده و نمودار ستونی مربوط به آن رسم شده است و سپس میانگین جنبه های مثبت و منفی سئوالات مربوط به هر فرضیه بدست آماده و جدول نمودار مربوط به آنها رسم شده است و از روش آمار توصیفی استفاده شده است .
منابع:
1.فیوضات.یحیی.مبانی برنامه ریزی آموزشی_چاپ هفدهم.انتشارات موسسه نشر ویرایش-تهران 1385
2.دلاور.علی-احتمالات و آمار کاربردی-چاپ پنجم-انتشارات رشد-تهران 1382
3.پال هرسی و کنت بلانچارد-مدیریت رفتار سازمانی-ترجمه دکتر علی علاقه بند-چاپ دهم و یازدهم-انتشارات سپهر-1375
4.کریمی.یوسف-روانشناسی شخصیت-انتشارات ویرایش-چاپ سوم-تهران 1385
5.no date.the impact of violent computer games on children.
Online young.K Available
http://Commitment.com/young1.html
[tepperman].no date.what do children learn from media violence? Online.available
http://www.4children.org/news/1-97toxl.htm
فهرست مطالب
1
موضوع 1
بررسی تاثیر حذف سه صفر از پول ملی بر تورم 1
Remove triple zero effect on inflation of the national money 1
نام استاد : 1
نام محقق : 1
فصل اول 2
طرح تحقیق 2
مقدمه 3
اهمیت و ضرورت تحقیق : 4
هدف تحقیق : 4
فرضیه ها : 5
تعاریف عملیاتی متغییر های تحقیق : 5
تورم : 6
فصل دوم 7
الف : ادبیات تحقیق 7
ب : مروری بر تحقیقات انجام شده مرتبط با موضوع در داخل یا خارج کشور 7
مقدمه : 8
ادبیات تحقیق : 9
تاثیرات سیاسی حذف صفرها 12
حذف 3 صفر پول و اقتصاد دان آمریکایی : 14
قبل از حذف صفرها افکار عمومی آماده شود 15
نقش مهم رسانه ها در آماده کردن زمینه برای حذف صفرها 16
حذف تورم تنها یک نتیجه حذف صفرها 16
حذف صفرها می تواند کاهش شدید صادرات را به دنبال بیاورد 18
بررسی حذف 3 صفر پول : 19
نظام یارانه 20
بانکها و ارزشگذاری پول ملی 20
توزیع 21
بهره وری، گمرک و مالیات 22
فصل سوم 23
روش انجام تحقیق 23
جامعه آماری : 24
نمونه و روش نمونه گیری : 24
ابزار های جمع آوری اطلاعات : 29
روش های آماری برای تجزیه و تحلیل اطلاعات : 29
منابع: 30
6