تارا فایل

بررسی انواع پلهای سواره رو و پیاده رو در شهرهای جهان




بررسی انواع پلهای سواره رو و پیاده رو در شهرهای جهان
Next [
Back Z

فهرست مطالب
تاریخچه
بررسی پلهای سواره رو
مقدمه
ارزیابی و نتیجه گیری
منابع
بررسی پلهای عابر پیاده

مقدمه

بخش اول
مقدمه
رشد بی رویه تعداد وسایل نقلیه در حال تردد خود را در قالب گره های کور در شبکه معابر شهرها بخصوص شهرهای بزرگ و پرجمعیت نشان می دهد.
تجربه این شهرها نشان داده است که تقاطعات موجود تعیین کننده ظرفیت شبکه بوده و هر نوع اختلال حرکت در آنها که در حال حاضر در بسیاری از تقاطعات آن دیده می شود، بشدت از ظرفیت شبکه می کاهد.
ساده ترین راه حل این معضل بزرگ احداث پلهای سواره رو بر روی تقاطع ها است.
با توجه به هزینه های احداث هر پل سواره رو تنها در صورتی می توان اقدام به این کار نمود که راه حلهای جایگزین و ساده تر نظیر چراغدار نمودن و یا احداث میدان پاسخگوی نیازها نباشد.
مقدمه

تاریخچه

ایجاد گذرگاهها و پلها برای عبور از دره ها و رودخانه ها از قدیمی ترین فعالیتهای بشر است. پلهای قدیمی معمولا از مصالح موجود در طبیعت و الیاف تنیده شده گیاهی که از دو طرف به تخته سنگها و درختها بسته می شدند و به صورت معلق یا با تیرهای حمال ساخته میشدند.
ساخت پلهای سنگی به دوران قبل از رومیها بر می گردد که در خاور میانه و چین پلهای زیادی بدین شکل برپا شده است. در اروپا نیز اولین پلهای طاقی را 800 سال قبل از میلاد مسیح، برای عبور از رودخانه ها از جنس مصالح سنگی ساخته اند.
.در ایران نیز ساختن پلهای کوچک وبزرگ از زمانهای بسیار قدیم رواج داشته و پلهایی نظیر سی و سه پل، پل خواجو و پل کرخه بیش از 400 سال عمر دارند.
 از قرن یازدهم به بعد روشهای ساختن پلها پیشرفت قابل توجهی نمود و به تدریج استفاده از سیستمهای فشاری از مصالح سنگی و آجر با ملاتهای مختلف و سیستمهای خمشی از چوب متداول گردیده و تا اوایل قرن بیستم ادامه یافت. شروع قرن بیستم همراه با استفاده وسیع از پلهای فلزی و سپس پلهای بتن مسلح می باشد.
 از اوایل قرن نوزدهم ساخت پلهای معلق، قوسی یا با تیر حمال از آهن آغاز شد. اولین پل معلق از آهن در سال 1796 به دهانه 21 متر در آمریکا ساخته شد، همچنین در سال 1850 یکی از مهمترین پلهای با تیر حمال از جنس آهن متشکل از دو دهانه 140 متر و دو دهانه 70 متری در انگلستان ساخته شد.

بخش دوم
تاریخچه
در سالهای 1353 و 1354 برای سهولت بخشیدن به رفت و آمدهای شهری و عبور سریع وسایل نقلیه در تقاطع های موجود شهر تهران، طرح احداث سریع 9 پل فلزی سواره رو موقت بر روی تقاطع های پرترافیک این شهر در دستور کار قرار گرفت.
طراحی، محاسبه و ساخت این پلها توسط یک کمپانی آلمانی-بلژیکی به نام توبلز پیلمن انجام گرفت و نصب آنها با همکاری شرکتهای داخلی انجام شد.
تاریخچه پلسازی در ایران

بخش دوم
تاریخچه
این 9 دستگاه پل فلزی سواره رو در تقاطع های زیر نصب گردید.
حافظ – آیت الله طالقانی
حافظ-انقلاب
کریمخان-سپهبد قرنی
سپاه-انقلاب
انقلاب-سعدی
سعدی-اکباتان
حافظ-جمهوری
مدرس- میرداماد
جلال آل احمد-چمران
ادامه تاریخچه

مصالح تشکیل دهنده پلها

 پلها را از نقطه نظر مصالح تشکیل دهنده به شکل زیر طبقه بندی می کنند :
پلهای چوبی:
این پلها معمولا" به شکل قوسی، با تیرهای مشبک و یا تیرهای حمال ساخته شده و در حال حاضر استفاده از آنهابه صورت موقتی می باشد.
پلهای سنگی:

با توجه به مقاومت مناسب فشاری مصالح سنگی، بسیاری از پلهای طاقی از این مصالح ساخته شده اند.نظر به کمبود افراد سنگ کار و زمان نسبتا طولانی لازم برای تهیه مصالح و اجرای سازه، امروزه استفاده از این پلها محدود می باشد.
پلهای بتنی:
در بسیاری از پلهای طاقی شکل، در حال حاضر از بتن، با توجه به مقاومت فشاری مطلوب آن به جای سنگ استفاده می شود.

پلهای بتن مسلح:
با توجه به روش اجرا و نحوه بتن ریزی، پلهای بتن مصلح را می توان از مقاطع مختلف و با اشکال دلخواه ساخت. با وجود این استفاده از مقاطع ساده در جهت کاهش بهای قالب بندی همواره مورد نظر است.در بعضی از حالات استفاده از سیستم پیش ساختگی باعث حذف اجزاء نگهدارنده قالبها و در نتیجه صرفه جوئی قابل ملاحظه می شود.

 پلهای بتن پیش تنیده:
با پیشرفت این تکنیک، به تدریج در دامنه وسیعی از ابنیه فنی،پلهای بتن پیش تنیده جایگزین پلهای فلزی و پلهای بتن مسلح شده اند. بدین ترتیب با صرف هزینه کمتر، پلهای با دهانه بزرگ ساخته می شوند. از طرف دیگر استفاده از این مصالح امکان به کارگیری تکنیک های جدید پل سازی را می دهد.

پلهای فلزی:
این پلها به اشکال مختلف، با تیرهای حمال معمولی یا تیرهای مشبک فولادی، با قوس یا قالبهای فلزی، نورد شده از ورق و المانهای اتصالی ساخته شده اند. در ساخت این پلها گاهی نیز از آلیاژهای سبک یا مقطع مرکب استفاده می گردد.

شکل 1 – نمونه ای از پلهای فلزی اولیه

انواع پلها از لحاظ سازه و روش های ساخت آنها
پل قوسی

 پل قوسی، پلی است با تکیه گاه های انتهائی در هر طرف، که شکلی نیم دایره مانند دارد. پلی که از رشته ای از قوسها تشکیل شده باشد، پل دره ای نامیده می شود. پل قوسی ابتدا توسط یونانی ها و از سنگ ساخته شد. بعدها، رومیان باستان از ملات در پل های قوسی خود استفاده کردند.
با توجه به اصول مقاومت مصالح، شعاع قوس وابعاد این پلها را طوری انتخاب می کنند که بارهای قائم وارده تبدیل به یک نیروی فشاری در امتداد قوس شود. بنا براین در مناطقی با کیفیت خاک مناسب،می توان دهانه های بزرگ ( تا حدود500متر) را با پلهای قوسی طی نمود.
یک پل قوسی سازه ای است به شکل نیم دایره که در هر طرف آن نیم پایه  (پایه های جناحی) قرار دارد. طراحی قوس طوری است که به طور طبیعی وزن عرشه پل را به نیم پایه ها منتقل و منعطف می کند.
پلهای قوسی همواره تحت فشار قرار گرفته اند. نیروی فشاری همواره در امتداد قوس و به سمت نیم پایه ها وارد می شود.

پلهای معلق:
 در این پلها نیز تابلیه به صورت یک صفحه صلب روی پایه های کناری و میانی تکیه نموده است .

پل معلق پلی است که توسط کابل ها (یا ریسمانها یا زنجیرها) در عرض رودخانه (یا در هر جایی که مانع وجود داشته باشد) کشیده شده اند و عرشه توسط این کابل ها معلق مانده است. پل های معلق مدرن دو برج در میان پل دارند که کابل ها آن را می کشند. بنابراین برج ها بیشترین وزن جاده را تحمل می کنند.

انواع پلهای معلق
پلهای معلق به دو شکل طراحی می شوند: پل معلقی که به شکل M است و نوع کم کاربردتری که به صورت «کابل ایستاده» طراحی شده که بیشتر شبیه A است. پلهای کابل ایستاده دیگر مانند پلهای معلق معمولی  نیازی به دو برج و چهار تکیه گاه ندارند. در عوض کابلها از سمت جاده به بالای برج محکم بسته شده اند. در هر دو نوع پل, کابلها تحت کشش هستند.

Aشکل 2 – نمونه ای از پل کابلی شکل – پل ساوانا

پلهای معلق معروف در شهرهای مختلف دنیا
این پلها علاوه بر زیبایی و استفاده کاربردی دارای ویژگیهای منحصر به فرد و حیرت انگیزی هستند که می توان به دهانه آزاد تا 2000 متر ( در پل Akashi ژاپن ) و قابلیت عبور عرضی تا 1000 متر ( در پلهای Tatara در ژاپن و پل Normandi در فرانسه ) اشاره نمود . این نوع پلها با توجه به قابلیت اجرا در طولهای زیاد نقش مهمی در ارتباط مناطق مختلف ، مردم و اقوام مختلف و تبادلات فرهنگی مختلف بعهده دارند .

(Akashi Kaikyo Bridge, Japan)شکل 3 –

شکل 4 – (Astoria Bridge, Oregon)

(San Francisco Bay Bridge, US) شکل 5 –

(Brooklyn Bridge, NYC) شکل6 –

(George Washington Bridge, NYC) شکل 7 –

(Golden Gate Bridge, Frisco, US) شکل8 –

(Mackinac Bridge, Michigan, US)شکل9 –

(Knie Bridge, Germany)شکل10 –

(Menai Bridge, UK) شکل 11 –

(Seto Great Bridge, Japan)شکل 12 –

(Verazzano Narrows Bridge, NYC)شکل13 –

(Mosel Bridge, Germany)شکل 14 –

(Higashi Kobe Bridge, Japan) شکل 15 –

(Neckar Bridge, Germany)شکل 16 –

(Oberkassel Bridge, Germany)شکل 17 –

(Pasco Kennewick Bridge, US)شکل 18 –

(Schillersteg Bridge, Germany) -شکل19

(Normandie Bridge, France)شکل 20 –

(Oeresund Bridge, Denmark/Sweden) شکل 21 –

(Tsing Ma Bridge, Hong Kong (China)شکل 22 –

oresond bridge پل ارتباطی کشورهای سوئد و دانمارک
این پل که در واقع یک شاهکار مهندسی است بین سوئد و دانمارک احداث شده است ، 17کیلومتر طول داشته و مالمو سوئد را به کپنهاک در دانمارک متصل می کند.
حدوداً ۴۰ دقیقه طول می کشد که از سوئد به دانمارک بروید .
این پل بسیار زیبا تا وسط دریا کشیده شده است و در آنجا با یک تونل به زیر دریا منتقل می شود و در واقع تنها پل دنیاست که کشتی ها از روی آن عبور می نمایند .

پلهای تیری

یک پل تیری, اساساً یک سازه افقی مستحکم است که بر روی دو پایه نصب شده است و این پایه ها, هر یک در انتهای طرفین پل قرار دارند. وزن پل و هرگونه وزن اضافی دیگر که بر روی پل اعمال می شود, مستقیماً توسط پایه ها تحمل می شوند.پل های تیری به سبک های بسیار زیادی ساخته  می شود. نوع طراحی, مکان و چگونگی ساخت یک خرپا, تعیین کننده نوع یک خرپاست. در بدو انقلاب صنعتی, احداث پلهای تیری در ایالات متحده با سرعت توسعه یافت. طراحان با طرحهای نوین و سازه های مختلف و متعدد این حرفه را رونق بخشیدند. پل های چوبی جای خود را به پلهای فلزی یا نیمه فلزی دادند. این نمونه های متنوع از خرپا ها گامهای موثری را در جهت پیشرفت در این زمینه برداشت. یکی از ابتدایی ترین و مشهور ترین آنها خرپای «هاو» بود که در سال ١٨۴٠ توسط «ویلیام هاو» طراحی و ابداع شد. مرتفع ترین پل دنیا از این نوع است.

شکل 23 – استفاده از خرپای هاو در ساخت پلهای تیری

مرتفع ترین پل جهان
پل میلائو بلندترین پل دنیاست که توسط طراح بریتانیایی (نورمن فاستر) طراحی و طی 39 ماه ساخته شد و در دسامبر سال 2004 میلادی افتتاح گردید. پل فولادی ـ بتنی میلائو که در ساخت آن36000 تن فولاد و206000 مترمکعب بتن بکار رفته دارای 2/6 کیلومتر طول و در ارتفاع 343 متری بر بالای دره تارن در جنوب فرانسه احداث شده است. این پل روی 7 پایه قرار گرفته و به طور میانگین روزانه 28000 وسیله نقلیه را در شرایط مختلف آب و هوایی سال از خود عبور می دهد و دارای دو مسیر دو طرفه است. پل مذکور که اولین پروژه بزرگ عمرانی کشور فرانسه در قرن21 به شمار می رود، اتصال دهنده شمال اروپا به جنوب فرانسه و اسپانیا می باشد .

شکل 25 – پل میلانو

ارتفاع پل به حدی است که طراح آن نورمن فاستر می گوید: رانندگی روی پل مانند آن است که انسان در اتومبیل پرنده نشسته باشد. هزینه ساخت پل حدود 400 میلیون یورو بوده که توسط شرکت سازنده پل تامین گشته است. البته دولت فرانسه نیز توافق کرده که درآمد عوارضی آن تا سال2080 یعنی 75 سال آینده به شرکت سازنده برسد. سازنده پل ادعا کرده که مدت عمر پل، حداقل 120 سال خواهدبود. این پل در مقام مقایسه از برج ایفل بلندتر است.

شکل 26 – پل میلانو

آمارهای جالب:
ـ طول مسیر:6420 متر ـ بلندی کوتاهترین پایه پل 77 متر ـ بلندی بلندترین پایه پل: 343 متر ـ ارتفاع شاه تیرها: 87 متر ـ تعداد سیستم ها و کابل های اتصالی: 154 عدد ـ متوسط ارتفاع پل: 270 متر ـ قطر پل: 20/4 متر ـ عرض پل: 32 متر ـ کل وزن پل: 290000 تن ـ میزان عبور وسایل نقلیه: 10 تا 254 هزار اتومبیل در روز ـ شروع ساخت پل: 2001 میلادی :ـ اتمام پروژه: ژانویه 2005 میلادی

طویل ترین پل آبی جهان
 این پل به طول حدود 36 کیلومتر شهر جیانگ شینگ در نزدیکی شانگهای را به شهر بندری نیگبو در استان شرقی ژجیانگ چین متصل می کند.
یک میلیارد و 700 میلیون دلار برای ساخت این پل که مسیر شانگهای تا نینگبو را 120 کیلومتر کاهش می دهد هزینه شده است ساخت این پل حدود 4 سال به طول انجامیده است. شش مسیر عبور خودرو بر روی این پل تعبیه شده است .

شکل 27 – پل جیانگ شینگ (طولانی ترین پل آبی جهان )

شکل 28 – پل جیانگ شینگ

بزرگترین پل ایران
پل شهید کلانتری طولانی ترین پل ساخته شده در ایران به طول هزار و هفتصد و نه متر می باشد که بر روی دریاچه ارومیه ساخته شده است و فاصله میان دو شهر تبریز و ارومیه را به 135 کیلومتر تغییر داده است. این پل در ۲۷ آبان سال ۱۳۸۷ به بهره برداری رسید.

پل های معروف آمریکا
New River Gorge Bridge این پل با۹۲۴متر طول و ۲۶۷ متر ارتفاع از کف دره در ویرجینیای آمریکا ساخته شده است و دومین پل بلند جهان است .

San Francisco Bay Bridge
یک پل معلق در سانفرانسیسکوی آمریکاست که اوکلند و مرکز سانفرانسیسکو را به هم متصل می کند. بی بریج در سال ۱۹۳۶ گشایش یافت، و با طول ۱۴ کیلومتر از طولانی ترین پل های دنیا به حساب می آید .

پل بروکلین : Brooklyn Bridge یک پل معلق در نیویورک آمریکاست که بروکلین و منهتن را به هم متصل می کند. این پل در سال ۱۸۷۰ ساخته گردید، و با طول ۱۸۲۵ متر از قدیمی ترین پلهای مدرن دنیا به حساب می آید

(به : Golden Gate Bridge
پل گلدن گیت در سانفرانسیسکو احداث شده است که شمال و جنوب این شهر را به هم متصل می کند ، این پل در ۲۷ مه ۱۹۳۷ گشایش یافت ( گلدن گیت در فاصله بین سال های ۱۹۳۷ تا۱۹۶۴با طول ۲۷۳۷ متر طولانی ترین پل معلق دنیا به حساب می آمد)

: Fred Hartman Bridge یک پل معلق در هیوستون آمریکاست که
درجنوب این شهر قرار دارد. این پل در سال ۱۹۹۵ گشایش یافت، و با طول ۴ کیلومتر ازپلهای طولانی آمریکا به حساب می آید .

Lake Pontchartrain Bridge یک پل در لوئیزیانا آمریکاست که در شمال نیو اورلئان قراردارد. این پل با ۳۹ کیلومتر طول، درازترین پل جهان است.

بدترین سقوط پلها در یکصد سال گذشته :

علیرغم طراحی های دقیق و اجرای اصولی و فنی پلهای بزرگ باز هم شاهد سقوط برخی از این دست پلها در طول تاریخ بوده ایم که عوامل مختلفی از جمله اشتباهات انسانی در طراحی ، پدیده های ناشناخته ای (در زمان خود ) مانند رزنانس ، برخورد کشتی های بزرگ با پایه پلها و … باعث فروریختن پلهای عظیم و خسارات جانی و مالی زیادی گردیده اند . که در ادامه به مهمترین این نوع اتفاقات در یکصد سال گذشته اشاره خواهد شد .

یازدهم سپتامبر 1916 پل Quebec در کانادا نقص در طراحی پل کوییبک در کانادا دو بار منجر به سقوط آن شد که بار اول در سال 1907 بود.این اتفاق زمانی رخ داد که وزن جمعیت روی پل بیش از تحمل وزنی پل بود.در کل 95 نفر در این دو رخداد جان خود را از دست دادند.

پانزدهم دسامبر سال1967 W. Va و Kanauga, Ohio در اثر ترافیک سنگین و در حال افزایش بالاخره ترکی که روی پل سیلور بود دهان باز کرد و منجر به سقوط این پل شد.تلفات این حادثه 49 نفر بود

هفدهم جولای سال 1981 متحده در شهر کانزاس ایالات Hyatt Regency skywalks پل دو قسمت معلق پل پر از جمعیتی بود که در حال برگزاری مراسم جشن بودند که ناگهان با جدا شدن این دو قسمت پل فرو ریخت و 114 نفر جان خود را از دست دادند . مهندسان وزن زیاد افراد جمع شده روی پل و نیروهای وارده در اثر حرکات زیاد آنها را عامل سقوط تشخیص دادند.

28 ماه ژوئن سال 1983 پل Mianus در گرینویچ کن یک قسمت صد فوتی از پل بر اثر شکستن یکی از میخ هائی که در بدنه آن بکار رفته بود سقوط کرد.تلفات این حادثه 3 نفر بود .

21اکتبر سال 1994 پل سانگسو(Songsu) در شهر سئول پایتخت کره جنوبی قسمت مرکزی پل سانگسو در طول ازدحام صبحگاهی فرو ریخت و به رودخانه "هان" افتاد.دلایلی که منجر به این سقوط شدند؛نقص در طراحی مقاومت و همچنین ساختار این پل بود.مجموع تلفات این حادثه 31 نفر بود.

چهارم ژانویه سال 1999 پل Rainbow رنگین کمان) در حومه شهر کیجانگ چین بررسی های انجام شده بعد از سقوط این پل نشان داد که کیفیت جنس استفاده شده در بدنه این پل پائین بوده است.ماموران دولتی ای که مسئول ساخت این پل بودند مقصر شناخته شدند و یکی از آنها محکوم به اعدام شد.در این حادثه 49 تن کشته شدند .

چهارم مارس سال 2001 پل Hintze-Ribeiro در پرتغال با اینکه علل سقوط این پل هنوز در دست بررسی است و کاملا مشخص نشده است یک قاضی پرتغالی خواستار دادخواهی علیه موسسه کشتیرانی رودخانه دُرُ (Douro) و تکنسین های مسئول در امر حفاظت(طراحی امنیتی) این پل شده است.

بیست و هشتم آگست سال2003 دامان در هند بعد از سقوط پل مردم داغدیده با اعتراض به ساختمان دولت حمله کردند.آنها مدعی بودند این حادثه بر اثر کوتاهی مسئولین رخ داده است چرا که آنها به هشدارهائی که در مورد شرایط نامناسب (در حال تخریب) پل بی توجه بودند.بعد از درگیری مردم با دولت پلیس مجبور به وضع مقررات منع عبور و مرور شد.تلفات این حادثه 25 نفر بود..

هفتم نوامبر سال 2005 پل موتور وی( Motorway) در گرانادای اسپانیا قسمتی از پل نیم ساخته موتور وی که یکصدوهشتاد فوت بود سقوط کرد و 240 فوت به داخل بخش ساحلی فرو ریخت.

دوم دسامبر سال2006 پلی در بیهار هند این پل یک صدوپنجاه ساله از هم فروپاشید و روی یک قطار در نزدیکی ایستگاه قطار بهگاپور سقوط کرد.تعداد تلفات این فاجعه 33 نفر بودند.

پلهای سواره رو خاص

شکل 28 – پل 3 طبقه جیانگ سو – چین

شکل 29 – پل جیانگ سو – چین

شکل 29 – عبور پل از داخل ساختمان اداری – ژاپن

شکل 30– پل زیرآبی هنگ کنگ با پایه های مصنوعی

شکل 31– پلهای طبقاتی – کانادا

شکل 32– پلهای کابلی با کشش یکطرفه – فرانسه

بررسی پلهای عابر پیاده

مقدمه:
پیاده روی یکی ازمهمترین روشهای جابجایی افراد درداخل شهرهاست . تمامی استفاده کنندگان ازراه دریک یا چند مرحله از هرسفر در زمره عابرین پیاده اند در مسافتهای کوتاه سفرها به صورت پیاده انجام می پذیرد مثلا در انگلستان که مالکیت خودرو در سطح بالایی است بیش از 60 درصداز سفر های کمتر از 5/1کیلو متر فقط به صورت پیاده انجام میشود.
کودکان و افراد مسن آسیب پذیرترین استفاده کنندگان از مسیرهای شهری (به صورت پیاده) محسوب می شوند به همین دلیل ضروری به نظرمی رسد که درسیستم حمل ونقل شهری ، ایمنی و راحتی آنها مورد توجه قرارگیرند.

ویژگیهای گذرگاههای غیرهمسطح عابر پیاده:
1- بطور کلی باعث قطع شدن هر گونه تداخل عابرین با وسایل نقلیه میگردد.
2- در مقایسه با سایر گزینه ها مثل چراغ راهنمایی ویژه عابرین پیاده موجب هیچگونه کاهشی در ظرفیت سواره رو یا کاهش سرعت وسایل نقلیه نمیشود.
3- میتوان زمان تاخیر عابرین ووسایل نقلیه را کاهش داد هر چند زمان عبور پیاده ها به سبب بالا رفتن از پله ها افزایش میابد ولی مجبور به صرف زمان انتظار طولانی جهت یافتن یک فاصله عبور مناسب در میان وسایل نقلیه نیستند.

4- هزینه سنگین ساخت گذر گاهها باعث شده است به طور گسترده مورد استفاده قرارنگیرند همچنین اجرای برخی طرحهای خاص نظیر پله برقی وآسانسور و شیبراهه و برای تامین دسترسی معلولین و افراد سالخورده باعث افزایش هزینه ها و صرف نظر از ساخت آنها میشود.
5- زیرگذرها به علت کمبود امنیت لازم و نیز مشکلات فنی در طرح و اجرا از قبیل زه کشی معمولا کمتر مورد استفاده قرار میگیرند.

مزایای اصلی روگذرها:
1- هزینه کم در ساخت دهانه های کوتاه و متوسط
2- سرعت و سهولت نصب واجرا و همچنین هزینه کمتر تعمیرات و نگهداری
3- ایجاد حداقل تداخل در جریان ترافیک عبوری وسایل نقلیه به هنگام ساخت
4- از نظر سازه ای سبک تر و کم هزینه تر از زیرگذرها میباشند

معایب اصلی روگذرها:
1- محدودیت تردد وسایل نقلیه بلند از زیر آنها
2- حساسیت در مقابل خسارات سازهای
3- نیاز به اراضی زیاد به عنوان حریم جهت احداث شیبراهه،پلکان ،پاگرد و حریم ستونها
4- اثر روانی منفی بر عابرین به جهت طی نمودن ارتفاع بیش از 4 متر
5- عوامل جوی از جمله آفتاب و برف و باران
6- هزینه احداث و اجرا نمودن در صورت ایجاد تسهیلات اضافه برای تردد معلولین و سالمندان

مقایسه روگذرها و زیرگذرها :
بطورکلی ، زیرگذرها جاذبه بیشتری نسبت به روگذرها جهت جذب عابرین پیاده دارند . زیرا تغییر ارتفاع 5/2 الی 5/3 متری در زیرگذرها در مقایسه با تغییر ارتفاع 5/4 الی 5/5 متری در روگذرها ترجیح دارد . بعلاوه ، بهنگام تصمیم گیری ، عابرین مواجه با یک سرازیری در ابتدای ورود به زیرگذرها هستند که در مقایسه با روگذرها که در ابتدا با سربالایی شروع می شوند ، از لحاظ روانی مطلوب ترند .

راهبردهای طراحی گذرگاههای غیر همسطح (پل عابر) پیاده: برخی از مهمترین عواملی که در طراحی پلهای عابر پیاده میتوان در نظر گرفت عبارتنداز: 1ـ موقعیت 2ـ سازه 3ـ مصالح 4ـ ایمنی 5ـ نورپردازی و رنگ 6ـشرایط اقلیمی

مشکلات موجود
به طور کلی عملکرد گذرگاههای غیرهمسطح را از دو دیدگاه میتوان بررسی کرد:
1- مشکلات مربوط به ساخت و اجرا
2- مشکلات کاربران

مشکلات مربوط به ساخت و اجرا
1- عدم استفاده از گذرگاه غیر همسطح به علت نداشتن نرده کشی به شعاع مناسب از محل احداث گذرگاه غیر همسطح
2- نبود امکانات لازم نظیر پله برقی یا آسانسور برای استفاده سالخوردگان و معلولین
3-نداشتن پوشش مناسب در مقابل عوامل جوی و تابش خورشید
4- عدم رعایت شیب کف عرشه راه پله و شیبراه روگذر و تجمع آب و ایجاد لغزندگی
5- پوشش نا مناسب کف عرشه راه پله و شیبراه روگذر، پوششهای فلزی معمولا مناسب نیستند و حتی آجدار بودن آنها نیز کمک چندانی نمیکند زیرا آج آنها پس از مدتی ساییده شده و سطوح لغزنده ایجاد می شود

مشکلات مربوط به ساخت و اجرا
6- وجودعلایم چراغ عابر و خط عابر در کنار روگذر و عدم استفاده از روگذر به واسطه آنها
7- نامناسب بودن موقعیت برخی از روگذرها (تردد کم وغیر قابل استفاده شدن آنها)
8- نبود برنامه های تعمیر و نگهداری مناسب
9- نداشتن تسهیلات وجذابیت لازم برای جذب عابرین
10- عدم اطلاع رسانی مناسب از محل گذرگاهها
11- توجه نکردن به ظاهر و تمیزی پلها
12- نبود جایگاهی با مساحت کوچک در قسمتی ازپل (واگذاری و اجاره آن به اشخاص) جهت تامین امنیت و هزینه های نگهداری

مشکلات مربوط کاربران
1- استفاده نکردن از گذرهای غیر همسطح به واسطه تنبلی یا اتلاف وقت
2- ایجاد سد معبر توسط دستفروشان و متکدیان و…
3- عدم نگهداری مناسب ورعایت نکردن نظافت توسط عابران

بررسی مشکلات موجود

عدم استفاده از گذرگاه غیر همسطح به علت نداشتن نرده کشی به شعاع مناسب از محل احداث گذرگاه غیر همسطح

عدم استفاده از گذرگاه غیر همسطح به علت نداشتن نرده کشی به شعاع مناسب از محل احداث گذرگاه غیر همسطح

نبود امکانات لازم نظیر پله برقی یا آسانسور برای استفاده سالخوردگان و معلولین

نداشتن پوشش مناسب در مقابل عوامل جوی و تابش خورشید

نداشتن پوشش مناسب در مقابل عوامل جوی و تابش خورشید

عدم رعایت شیب کف عرشه راه پله و شیبراه روگذر و تجمع آب و ایجاد لغزندگی

پوشش نا مناسب کف عرشه ،راه پله و شیبراه

پوشش نا مناسب کف عرشه ،راه پله و شیبراه

وجودعلایم چراغ عابر و خط عابر در کنار روگذر و عدم استفاده از روگذر به واسطه آنها

وجودعلایم چراغ عابر و خط عابر در کنار روگذر و عدم استفاده از روگذر به واسطه آنها

نامناسب بودن موقعیت برخی از روگذرها

نبود برنامه های مناسب تعمیر و نگهداری مناسب و توجه به ظاهر و تمیزی پلها

نبود برنامه های مناسب تعمیر و نگهداری مناسب و توجه به ظاهر و تمیزی پلها

نبود برنامه های مناسب تعمیر و نگهداری مناسب و توجه به ظاهر و تمیزی پلها

استفاده نکردن از گذرهای غیر همسطح به واسطه تنبلی یا اتلاف وقت

ایجاد سد معبر توسط دستفروشان و متکدیان و…

رعایت نکردن نظافت توسط عابران

عدم استفاده از گذرگاه غیر همسطح به علت نداشتن نرده کشی به شعاع مناسب از محل احداث گذرگاه غیر همسطح

نامناسب بودن موقعیت برخی از روگذرها (تردد کم وغیر قابل استفاده شدن آنها)

ایجاد سد معبر توسط دستفروشان و متکدیان و…

رعایت نکردن نظافت توسط عابران

ارایه راهکارها
اولویت بندی احداث پلها بااستفاده از تکنیکهای مکان یابی صورت گیرد.
میتوان از قسمتی ازفضای پل برای کسب درآمد استفاده کرد .
احداث پارک آموزش ترافیک در تمام مناطق شهر برای فرهنگ سازی باید احداث گردد.
در محلهای پرتردد از آسانسوروپله برقی استفاده شود.
باید حداقل های ایمنی در اجرای گذرگاههای عابر لحاظ شود.

نمونه های خوب

استفاده از نرده

ایجاد تسهیلاتی نظیر پله برقی

ایجاد تسهیلاتی نظیر آسانسور

پوشش مناسب کف و سقف

پوشش مناسب کف و سقف

تعمیر و نگهداری مناسب

ایجاد تسهیلات وجذابیت

ایجاد تسهیلات وجذابیت

امریکا
معماری زیبا و هماهنگ با محیط

پوشش کامل ومعماری زیبا
امریکا

مونیخ – آلمان
پوشش کامل و رنگ آمیزی

لندن
عرض گذر مناسب

استرالیا

ژاپن
معماری زیبا همراه با تسهیلات

امریکا
پوشش کامل سقف و کف

معماری زیبا

معماری زیبا و جذاب

امریکا
نورپردازی کامل و زیبا

توکیو – ژاپن

انگلستان
شیب مناسب شیبراهه

آلمان
عرض گذر مناسب برای عبور عابر و دوچرخه

المان
پل برای عبور بین دو ساختمان

انگلستان
معماری زیبا وکامل

چین
معماری زیبا وکامل

چین
معماری زیبا

اسپانیا

توکیو- ژاپن
عرض گذر وپوشش کف مناسب

امریکا
محل مناسب قرارگیری

المان
نورپردازی زیبا

توکیو- ژاپن
محل قرارگیری مناسب و فرهنگ استفاده

توکیو – ژاپن

استفاده برای عابر پیاده و دوچرخه سوار
لامار – ژاپن

زیبایی و هماهنگی با محیط

Whitehorse, YT
تورنتو-کانادا

توکیو
نورپردازی و زیبایی در شب

زیبایی و هماهنگی با محیط جهت ایجاد انگیزه برای عابرین
Winnipeg-Canada
Greater Moncton -Canada

فرهنگ بالای مردم در استفاده از پل عابر

طراحی پل برای عابر پیاده و دوچرخه سوار

تحلیل و نتیجه گیری

نتیجه گیری
سرمایه گذاری در تسهیلات عبور وایجاد فضایی زیبا برای عابرین پیاده و نیز خودروها باعث استفاده بیشتر از پل عابر و کارایی بیشتر پلهای سواره رو گردیده است.
وجود مامورنگهداری باعث امنیت بیشتر عبور عابرین در طول شبانه روز می گردد.
می توانیم هزینه تعمیر ونگهداری را از خود پل بدست آوریم.
با توجه به هزینه های بالای اجرای گذرگاهها باید برای تعیین محل آنها با استفاده ازتکنیکهای موجود بهینه ترین نقاط را انتخاب کرد تا بهترین بازده از احداث پل حاصل شود.
هدف اصلی اجرای روگذر افزایش ایمنی برای عابر است بنابراین داشتن حداقلهای ایمنی الزامی است نباید زمانیکه عابر پل عابر را برای عبور انتخاب میکند احساس ناامنی کند
در احداث پلهای سواره رو باید اصول فنی بخصوص فرعی به اصلی بودن آنها رعایت گردند و تسهیلات ایمنی مناسب ، اصول ساخت فنی مناسب و نیز روشهای نوین پلسازی روز دنیا مورد استفاده قرار گیرند .

منابع و مراجع:
مجله تازه های ترافیک – شمارههای دوم؛سوم؛چهارم؛ 1378
تسهیلات پیاده روی جلد اول (نشریه شماره 144 سازمان مدیریت)
رادپویا-کامران”بررسی سیستم عبوری عابر پیاده”سازمان حمل و نقل و ترافیک -1372
بررسی گذرگاههای عابرپیاده ”محمد کرمی“دانشگاه آزاداسلامی واحد جنوب 1380
مقاله های هشتمین کنفرانس مهندسین حمل و نقل و ترافیک
www.tehran.ir
www.ttic.ir
www.roadbridge.com
www.traficon.org
www.fhwa.dot.jov
www.montnet.go,jp
www.itscanada.ca

با تشکر از توجه شما عزیزان
با تشکر از توجه شما عزیزان


تعداد صفحات : 161 | فرمت فایل : pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود