دانشگاه آزاد اسلامی ؟؟؟
عنوان کارآموزی:
حسابداری اداره بهزیستی
استاد راهنما:
؟؟؟
نام دانشجو:
؟؟؟
زمستان 93
دانشگاه آزاد اسلامی ؟؟؟
عنوان کارآموزی:
حسابداری اداره بهزیستی
استاد راهنما:
؟؟؟
نام دانشجو:
؟؟؟
زمستان 93
تقدیر و تشکر
از استاد محترم جناب آقای ؟؟؟ کمال تشکر را دارم چون در این راه من را راهنمایی کردند تا دوره کاردانی را با موفقیت به پایان برسانم.
کسی که شاگردی شما بزرگواران را فراموش نمی کند. *صالحی گماری *
مقدمه
یکی از اهداف اساسی و بسیار مهم سیاستگذاران ایجاد ارتباط منطقی و هماهنگ صنعت و محیط کار با دانشگاه و دانشجو میباشد که هم در شکوفائی و رشد صنایع موثر بوده و هم دانشجویان را از یادگیری دروس تئوری محض رهایی داده و علم آنها را کاربردی تر کرده و باعث می شود آنرا در عرصه عمل، آزموده و به مشکلات و نابسامانیهای علمی و عملی محیط کار آشنا شده و سرمایه وقت خویش را در جهت رفع آنها مصرف نمایند، که برای جامعه در حال توسعه ما از ضروریات می باشد. با این مقدمه شاید اهمیت و جایگاه درس دو واحدی کارآموزی برای ما روشن تر شده و با نگاهی دیگر به آن بپردازیم.
این دوره بسیار مفید، و برای دانشجو حائز اهمیت می باشد و هدف آن آشنایی با محیط کارگاهی، کسب تجربه، ایجاد و درک روابط بین مفاهیم و اندوخته های تئوری با روشها و کاربردهای عملی و اجرایی، ایجاد ارتباط با محیط کار و تعیین میزان کاربرد تئوری در عمل بوده است اینجانب دوره کارآموزی خود را در اداره بهزیستی گذراندم.
1-1 تاریخچه خدمات بهزیستی:
خدمات بهزیستی در کشور ایران قبلاٌ توسط افراد خیر و موسسات خیریه مختلف ونیز بخش محدودی از آن توسط دولت انجام می گرفت. نمونه روشن آن خدماتی بود، که تحت عنوان اوقاف ارائه می گردید. این فعالیت ها به تدریج به عهده دستگاه های سازمان یافته ای گذاشته شده وبه صورت متشکل تری در خدمت مردم قرار گرفت.
1-2 معرفی سازمان بهزیستی کشور
سازمان بهزیستی کشور از مهمترین نهادهای حمایتی دولتی است که از طریق بودجه عمومی به افراد معلول و محروم جامعه کمک می نماید. پس از پیروزی انقلاب، سازمان بهزیستی کشور از ادغام سازمان های خیریه و حمایتی که در این بخش فعالیت می کردند، آغاز به کار کرد.
پس از بررسی و مطالعات شهید گرانقدر دکتر محمد علی فیاض بخش، سازمان بهزیستی کشور به موجب لایحه قانونی مورخ 24/4/1359 و در جهت تحقق مفاد اصول سوم، بیست ویکم و بیست ونهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، از ادغام 16 سازمان، نهاد، موسسه و انجمن تشکیل شد تا با اتخاذ تدابیر و ارائه خدمات و حمایت های غیربیمه ای با حفظ ارزش ها و کرامت والای انسانی و تکیه بر مشارکت های مردم و همکاری نزدیک سازمان های ذیربط، در جهت گسترش خدمات توانبخشی، حمایتی، بازپروری و پیشگیری از معلولیت ها و آسیب های اجتماعی و کمک به تامین حداقل نیازهای اساسی گروه های کم درآمد، اقدام نماید.
در تیرماه سال 1383 بر اساس قانون ساختار وزارت رفاه و تامین اجتماعی سازمان بهزیستی کشور به همراه سازمان های تامین اجتماعی و بیمه خدمات درمانی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش منفک و به زیر مجموعه وزارت رفاه و تامین اجتماعی ملحق شد.
قانون تشکیل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جلسه علنی روز چهارشنبه مورخ هشتم تیرماه یکهزار و سیصد و نود مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 11/4/1390 به تایید شورای نگهبان رسید: به موجب این قانون ادغام سه وزارتخانه تعاون، کار و امور اجتماعی و رفاه و تامین وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی تشکیل می شود و کلیه وظایف و اختیاراتی که طبق قوانین برعهده وزارتخانه های یادشده بوده است به وزارتخانه جدید و وزیر آن منتقل می گردد.
بر همین اساس در تیرماه سال 1390 بر اساس قانون ادغام سه وزارتخانه تعاون، کار و رفاه و تامین اجتماعی، سازمان بهزیستی کشور به زیر مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ملحق شد
چارت سازمانی
1-3 معرفی معاونت های اداره بهزیستی:
1-3- 1 – حوزه معاونت توسعه مدیریت، منابع و امور مجلس
اقدامات که این معاونت انجام می دهد عبارتند از :
* نظارت بر تهیه و تنظیم بودجه واحدهای تابعه طبق دستورالعمل های صادره و خط مشی کلی سازمان برنامه وبودجه با توجه به توسعه فعالیت ها
* ابلاغ دستورالعمل های اجرائی مربوطه و بخشنامه های اداری و مالی به واحدهای مراکز تابعه و نظارت بر حسن اجرای آنها
* نظارت بر تهیه و تنظیم و جمع آوری آمار و اطلاعات مورد نیاز
* نظارت بر انجام امور اداری وپرسنلی واحدهای تابعه با توجه به خط مشی کلی سازمان
* نظارت بر تهیه و تنظیم فرم های ارزشیابی کارکنان طبق ضوابط اجرائی ابلاغ شده
* نظارت بر انجام امور مالی و نگهداری حساب اموال واحدهای تابعه و امضاء اسناد مالی با توجه به مقررات مربوطه
* نظارت بر حسن اجرای امور تدارکاتی و خدماتی واحدهای تابعه با توجه به خط مشی تعیین شده
* پیش بینی تجهیزات فنی مورد نیاز واحدهای توانبخشی با همکاری معاونت توانبخشی واقدام مناسب جهت تهیه آنان
* برنامه ریزی جهت تامین اهداف سازمان بهزیستی با توجه به امکانات موجود و نیازها و پیشنهاد طرح توسعه و گسترش با توجه به مقررات و خط مشی های تعیین شده با همکاری معاونت توانبخشی و اجتماعی در صورت لزوم شرکت در جلسات و سمینارها
1-3-2 حوزه معاونت امور توانبخشی
معاونت توانبخشی مجموعه ای است که اقدامات هدفمند را، در جهت قادر سازی شخص معلول، بمنظور دست یابی به سطح نهایی توانایی و عملکرد جسمی، حسی، ذهنی روانی، اجتماعی و حفظ این تواناییها انجام می دهد. بر این اساس فعالیت عمده این مجموعه تغییر زندگی معلولین برای استقلال بیشتر می باشد.
این اقدامات در قالب (ابعاد توانبخشی) که در زیر تعریف می شود، انجام می پذیرد.
1-3-2-1 توانبخشی اجتماعی:
توانبخشی اجتماعی و روانی، شرایط انطباق و پذیرش معلولیت را برای فرد آسیب دیده فراهم می کند. انطباق با شرایط معلولیت، فرایندی است که زمان مورد نیاز آن در افراد مختلف، متفاوت است اولین اقدام در این توانبخشی، "ارزشیابی فرد معلول" است که از طریق مشاهده، مصاحبه و جمع آوری اطلاعات از سایر منابع، انجام میگیرد.
این کار توسط مددکار اجتماعی انجام می شود. مددکار نقشی چند بعدی بعنوان آموزش دهنده، تسهیل کننده روابط اجتماعی، حامی و مدافع فرد معلول و خانواده در سیستمهای اجتماعی ایفا می نماید.
1-3-2-2 توانبخشی آموزشی :
منظور از توانبخشی آموزشی، برنامه ویژه ای است که می تواند نیازهای آموزشی خاص کودکان معلول را برآورده سازد.
برای چنین کاری ممکن است ابزارهای خاص، روشهای آموزش و تجهیزات ویژه مورد نیاز باشد. یک رویکرد منظم آموزشی برای کودکان معلول دارای سه مرحله است:
* انتخاب هدف آموزشی
* انتخاب روش آموزشی مناسب
* ارزشیابی پیشرفت برنامه
توانبخشی آموزشی شامل برنامه های ذیل می باشد
الف – برنامه آموزشی انطباقی:
* برنامه آموزشی امور خودیاری Self help به افراد کم توان ذهنی
* برنامه آموزشی تحرک و جهت یابی Mobility&Orientation به افراد نابینا
* برنامه تربیت شنیداری Auditory Training برای افراد کم شنوا
* برنامه آموزش شیوه های ایجاد ارتباط غیر کلامی و روش ارتباط کلی به افراد ناشنوا
* آموزش انجام مهارتهای خودیاری و مهارتهای روزانه به انواع معلولیتهای جسمی حرکتی
ب – برنامه سوادآموزی افراد معلول
سوادآموزی کم توانان ذهنی درحد آموزش پذیر
سوادآموزی افراد مبتلا به اختلالات بینایی
سوادآموزی افراد بااختلالات شنیداری
سوادآموزی معلولین جسمی و حرکتی
1-3-2-3 توانبخشی حرفه ای
تعریف: آن جزء مداوم و روند هماهنگ توانبخشی که شامل تهیه مقدمات خدمات حرفه ای، آموزش حرفه ای و کاریابی ویژه می شود تا فرد معلول بتواند احساس امنیت کند و اشتغال مناسبی کسب نماید.خدمات توانبخشی حرفه ای بایستی برای کلیه افراد معلول بدون توجه به ریشه و ماهیت معلولیت و سن ایشان وجود داشته باشد و امیدی منصفانه نسبت به یافتن اشتغال مناسب و مطمئن و ثابت بوجود آورد.
1-3-2-4 توانبخشی پزشکی
1-3-3 حوزه معاونت امور اجتماعی:
این معاونت مسئول ارائه و انجام برنامه های خدمات اجتماعی بشرح زیر است:
* قادرسازی: ارائه خدمات قادرسازی به افراد و گروههائی که بنا به دلایل اقتصادی اجتماعی و تربیتی و فرهنگی از روال عادی زندگی بازمانده ودر وضعیت اضطراری قرار دارند.
* ارائه خدمات مددکاری و مشاوره ای: شامل مصاحبه، بازدید منزل وسایر روشها جهت آشنایی با وضعیت اقتصادی، اجتماعی خانوادگی، جسمی، روحی وفرهنگی خانواده وارزیابی نیازهای مددجویان.
* ارائه خدمات حمایتی مادی و معنوی به خانواده های بی سرپرست و نیازمند که به دلایلی از قبیل فوت، زندانی شدن، مفقودالاثر شدن و یا به سربازی رفتن سرپرست، طلاق و … فاقد سرپرست بوده و قادر به تامین حداقل نیازهای اساسی خود نیستند.
* پرداخت کمکهای مالی: از طریق پرداخت مستمری ماهیانه ، کمک هزینه تحصیلی و آموزشی و خدمات بیمه ای کمکهای موردی غیرمستمر (مسکن، پوشاک، لوازم زندگی، سرمایه کار، جهیزیه و …) اشتغال و اشتغالزائی
* ارائه آموزشهای پیش دبستانی: در مهدهای کودک از سنین 3 ماهه تا 6 ساله با نظارت بر فعالیت مهدهای کودک دولتی خودکفا و خصوصی.
* مراقبت شبانه روزی کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست و جلب مشارکت مردم و افراد خیّر در امر مراقبت از فرزندان و ایجاد و توسعه مراکز شبانه روزی .
* مقابله با ناسازگاریها، انحرافات، اصلاح و ارشاد منحرفین اجتماعی جهت قادرسازی گروههای آسیب پذیر و آسیب دیده اجتماعی برای بازگشت به زندگی سالم خانوادگی و اجتماعی و کاهش آسیبهای اجتماعی
* ارائه خدمات آموزشی، عقیدتی، تربیت بدنی، فرهنگی وبرقراری اردوهای تربیتی برای جوانان و نوجوانان تحت پوشش در جهت پیشگیری از آسیبهای اجتماعی
1-3-4 حوزه امور فرهنگی و مشارکت های مردمی
سازمان بهزیستی کشور در راستای تحقق اهداف کلان دولت در برنامه های توسعه و در اجرای آرمان های الهی و وظایف قانونی خود مبنی بر ارائه خدمت به همنوعان، به ویژه اقشار نیازمند و آسیب دیده اجتماعی طرح ها و فعالیت های بسیاری را در معاونت های امور اجتماعی، توانبخشی پیشگیری، و امور فرهنگی، مشارکتهای مردمی اشتغال و موسسات خیریه برنامه ریزی و اجرا می نماید.
اجرای برنامه های بهزیستی با توجه به دامنه و وسعت آسیب های اجتماعی ناشی از فقر اقتصادی و فرهنگی به ویژه در دهک های پایین جامعه نیاز به اعتبارات مالی قابل توجهی دارد که قطعاً تامین آن از محل بودجه های سالیانه دولتی امکان پذیر نخواهد بود. لذا این امر می بایستی از طریق جلب مشارکت اجتماعی و خدمات داوطلبانه مردمی جبران گردد.
به این ترتیب جایگاه (معاونت مشارکتهای مردمی و اشتغال و موسسات خیریه) در این سازمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
سوابق نیز گویای این حقیقت است که بهزیستی بدون مشارکت مالی و خدماتی مردم حتی پاسخگوی نیازهای اولیه و اساسی مددجویان و معلولین تحت پوشش خود نیز نبوده است. بنابر این اهمیت و ضرورت توجه به حوزه بیش از پیش هویدا است.
این گونه سرمایه گذاری نه تنها منجر به آورده های چشمگیر مادی و معنوی برای سازمان شده، بلکه موجبات گسترش روزافزون فرهنگ مشارکت و نوع دوستی در جامعه را نیز فراهم خواهد نمود.
به این ترتیب نقش معاونت مشارکت های مردمی ، اشتغال و موسسات خیریه در سازمان بهزیستی عبارت از مدیریت توانمند سازی و هدایت مردم مشارکت جو و داوطلبان ارائه خدمت جهت رفع نیازها و مشکلات جامعه هدف تحت پوشش خواهد بود.
1-3-5 حوزه مرکز توسعه پیشگیری
معاونت امور فرهنگی و پیشگیری یا حوزه مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور در سال 1371 به عنوان یکی از معاونت های سازمان بهزیستی که متولی پیشگیری از آسیب های اجتماعی و معلولیت ها می باشد تاسیس شد.
1-3-5-1 ماموریت معاونت:
ماموریت حوزه مرکز توسعه پیشگیری کاهش بار ناشی از آسیب های اجتماعی و معلولیت ها از طریق کاهش بروز و شیوع آنها و ارتقای فرهنگ سلامت در سطح جامعه می باشد.
1-3-5-2 اهداف این معاونت:
این معاونت با تقسیم اهداف خود در شش حوزه پیشگیری از آسیب های اجتماعی، پیشگیری از اعتیاد، مشاوره و خدمات روانشناختی، پیشگیری از معلولیت ها، کنترل ایدز و تحقیق و توسعه، به فعالیتها می پردازد.
مقدمه
اداره ی بهزیستی از جمله اداراتی هست که در بیشتر قسمتهای مختلفش نیاز به سیستم های کامپیوتری و شبکه ای دارد امروزه کامپیوتر علمی است که در بیشتر کارها و تخصص ها باعث سرعت انجام عملیات و رفع بسیاری از مشکلات می شود اداره بهزیستی هم یکی از این ادارات است که نمی تواند این خدمات خود را بدون کامپیوتر به نحو احسن ارائه دهد وبه طور کلی تمام بخشهای ان تقریبا با رشته کامپیوتر مرتبط می باشد و همچنین می توان در این اداره به تجربیات مفید در یک محیط کاری که با رشته خود همخوانی داشته باشد رسید. اینجانب در اداره بهزیستی مدت30 روز کاری را گذراندم که گزارش کار آن را در قسمتهای بعدی ارائه می دهم .
موقعیت رشته کاراموز در واحد صنعتی با بررسی جزئیات سازمانی رشته کاراموز در واحد صنعتی
حسابداری و حسابدار حرف اول را در هراداره وشرکت می زند0چنانچه اگریک اداره یا یک شرکت صنعتی از یک حسابدار خبره و ماهر بهره مند نشوند چه بسا سودی را که تحصیل می کند نتواند استفاده بهینه از سود حاصله بکند ویا اینکه درخرج وهزینه کردن سود حاصله زیان هم زیان بکند0
حسابداری همانطور که اشاره شد دراداره گاز هم نقش بسزایی دارد چرا که یک حسابدار درکارحسابداری و حسابرسی هم می تواند بسیاردقیق وموفق باشد و هم میتواند با کجروی وکج دستی و یا یک سهل انگاری کوچک اشتباهی بزرگ وجبران ناپذیررا متحمل شود.
درامور مالی و حسابداری اداره گاز فرمها و مدارکی که مورد استفاده قرار میگیرند همه آنها کاملا قانونی و مورد قبول اداره اموراستخدامی وسازمان مدیریت و برنامه ریزی میباشد وفرمها و مدارک گفته شده را در ذیل نام برده وکاربرد هریک از آنها بصورت مختصر توضیح وتشریح واشاره می کنم:
1- تابل اعتبارات 2- دفتراعتبارات
3- برنامه ها 4- شرح مواد هزینه ها
5- ردیف وبرنامه های اعتباری 6-ابلاغ اولیه
7- حکم کارگزینی 8- لیست حقوق و مزایا و فیش حقوق
9- لیست فوق العاده ماموریت 10- لیست حق الزحمه امتحانات
11- لیست حق الزحمه های مختلف 12- درخواست خرید یا انجام کار
13- دستور پرداخت 14- فاکتور خرید
15- حواله انبار 16- قبض انبار
17- صورت جلسه تحویل کالا 18- برگ خدمات مالیاتی
19- نماینده ریز فاکتور 20- خلاصه کل هزینه ها
21- سند چهار برگه 22- حواله هزینه ها
23- چک پرداختی 24- دفتر بانک
25- دفتر معین 26- دفتر روزنامه
27- دفتر کل 28- صورتحساب بانکی
29- صورتحساب مغایرت 30- تراز ازمایشی
31- ترازنامه کل 32- بایگانی اسناد
33- ارسال وجوه به سازمان بازنشستگان
34- انواع واقسام دیگرفرمهای مالی واداری
1- تابل اعتبارات
تابل اعتبارات فرم مخصوصی است که از اداره کل بهزیستی استان اعتبارات مورد لزوم ادارات ابلاغ می گردد که درآن شرح مواد و برنامه ها و اعتبارات مورد نیاز مشخص و اعلام می گردد.
2- دفتراعتبارات
دفتر اعتبارات دفتری است که از ستونهای زیر تشکیل شده است که در آن هزینه هرفصل و برنامه(برنامه ها با کد مشخص می شوند) از طرف اداره کل مشخص می شود.
3- برنامه ها:
منظور از برنامه اعتبارات در اداره بهزیستی که یک سازمان گسترده و دارای شاخه ها و معاونت های متعدد می باشد، هزینه ها بر اساس برنامه های متناسب با شاخه ها و مقاطع تحصیلی تهیه و تنظیم می گردد.
4- شروع مواد هزینه ها:
در انجام هزینه ها با توجه به موافقت نامه های تنظیمی با سازمان برنامه و بودجه و نوع هزینه ها مانند هزینه های عمرانی، خدماتی، پرسنلی، سرمایه ای وغیره. هزینه ها در قالب مواد تهیه وتنظیم می شود. مثلا خرید یک میز برای اداره تحت عنوان هزینه سرمایه ای یا پرداخت حق الزحمه یک کارگر روز مزد تحت عنوان هزینه خدماتی.
5- ردیف و برنامه ای اعتباری:
اعتبارات مورد لزوم دستگاه های دولتی با توجه به هزینه ها از محل در آمد های عمومی دولت تهیه میگردد. مثلا درآمدهای وصولی ازمحل فروش بلیط قطارها و دریافتی از عوارضات گمرکی برای چه منظوری هزینه خواهدشد. این در آمد ها را در ردیفهای خاص مثلا ردیف، 127535 جمع آوری و به هیئت دولت ارائه می دهند. هیئت دولت و مجلس شورای اسلامی محل تمام درآمدها و ردیفها و هزینه های یک سال مالی را تعیین می نماید که این عمل دولت را تصویب قانون بودجه در ردیفهای مختلف می نامند.
6- ابلاغ اولیه:
منظور از ابلاع اولیه این است که برای تک تک کارکنان و کارگران جهت انجام وظایف محوله با توجه به مدارک تحصیلی، توافق کارمند و کارشناسان اداره محلی را تعیین و با امضاء ریاست و یا معاونت اداره اعلام مینمایند که کارمند موظف است بعد از دریافت ابلاغ به محل خدمت مراجعه و برابر برنامه تنظیمی انجام وظیفه میکند این عمل را ابلاغ اولیه می نامند.
7- حکم کارگزینی یا حکم مالی:
حکم کارگزینی عبارت است از یک برگ در فرم استاندارد مورد قبول اداره امور استخدامی و یا سازمان مدیریت و برنامه ریزی که در آن با در نظر گرفتن مدارک تحصیلی، محل جغرافیایی خدمت، شغل مورد تصدی، و سوابق خدمت فرد مورد نظر و با رعایت قوانین و مقررات نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت حقوق و مزایای فرد تعیین می گردد.
8- لیست حقوق و مزایا و فیش حقوق:
لیست حقوق فرم مخصوصی واستانداردی است که از ستونهای مختلفی بشرح زیر تنظیم گردیده است.
ص…….. لیست پرداخت حقوق و مزایای کارکنانسال….. ماه….
ردیف
کد شناسایی
نام و نام خانوادکی
شماره حساب بانکی
حقوق مبنا
افزایش سنواتی
فوق العاده شغل
تسهیلات بدی اب و هوا
سایر مزایا
جمع کل حقوق
کسورات بازنشستکی
مالیات
وام/ بدهی ها
بدهی ها
جمع کسورات
خالص برداختی
جمع
حسابدار رئیس حسابداری رئیس اداره
لیست فوق در دو قسمت تشکل گردیده است:
طرف اول لیست تا جمع کل حقوق و طرف دوم لیست تا جمع کسورات وخالص پرداختى باتوجه به ملاحظه ستونهاى فوق جمع حقوق و مزایاى کارکنان در طرف اول لیست نوشته شده جمع کل آنها در ستون مربوطه درج می گردد و در طرف دوم کلیه بدهیها و کسورات قانونى کارمندان مانند: حق بیمه مالیات وبازنشستگى درج شده و از جمع کل حقوق کسر و باقیمانده در خالص پرداختى نوشته می شود به عبارت دیگر:
جمع کل حقوق = مزایا + حقوق مبنا
خالص پرداختى = کسورا ت – جمع کل حقوق
با توجه به لیست حقوقى مندرج فوق براى هر یک از کارکنان یک صورتحساب یا فیش حقوقى لازم است تا بانک عامل پرداخت با توجه به مبلغ درج شده در فیش به حساب آنان منظور نموده و کارکنان با در دست داشتن نسخه دوم به بانک عامل پرداخت حقوق مراجعه و با امضاء ظهر فیش در دو فقره نسبت به دریافت حقوق اقدام می نمایند.
9- لیست فوق العاده ماموریت ونحوه تنظیم سند ماموریت کارکنان
طبق آیین نامه پرداخت فوق العاده ماموریت به کارکنان دولت هر کارمندى که طبق ابلاغ اولیه صادره از سوى مقامات مجاز اداره متبوع ابلاغ صادرشد کارمند موظف است به انجام امورى که الزاماً بیش از سى کیلومتر از محل خدمت خود مسیرى را طى نماید طبق قانون فوق العاده ماموریت به ایشان پرداخت می گردد.
بعد از انجام ماموریت و گزارش انجام امور محوله برابر فرم موجود در اداره بهزیستی نسبت به پرداخت فوق العاده ها اقدام می گردد.
10- لیست حق الزحمه ماموریت و نحوه تنظیم وپرداخت حق الزحمه ماموریت ها
در اداره بهزیستی براى انجام امور تخصصی تعدادى از کارکنان را تحت عنوان عوامل ماموریت با صدور ابلاغ اوّلیه مسولیتى را که به آنان محول می نمایند بعد از خاتمه ماموریت و ارایه گزارش نهایى توسط مسولین ذیربط برابردستورالعمل وآیین نامههاى پرداخت حق الزحمه ماموریت مبالغى را تحت عنوان حق الزحمه ماموریت مطالبات هر یک را به حساب افراد ذینفع واریز می نمایند.
11- لیست حق الزحمه هاى مختلف
حق الزحمه هاى مختلف در اداره بهزیستی شامل چندین حق الزحمه می شود که عبارتند از: حق الزحمه تعمیرات، حق الزحمه کامپیوتر، حق الزحمه شیفت دوم، حق الزحمه روستاها، حق الزحمه حوادث غیرمتقربه وغیره در اداره بهزیستی قابل پرداخت است که برابر دستورالعملها ومقررات مربوطه ابتدا براى کارکنان ذىربط از طرف مقامات مافوق ابلاغ اوّلیه صادرشده و بعد برابر دستورالعمل حق الزحمه مورد بحث را دریافت دارند.
12- درخواست خرید یا انجام کار
درخواست خرید یا انجام کار چنانکه از اسم مذکور مشخص است رییس هر واحد یا مسول مربوطه در موقع خرید کالا یا انجام خدمات الزاماًً باید مراتب را به ریاست اداره یا جانشین او اعلام و بطور کتبى درخواست یا انجام کارى را بنماید که ریاست اداره در صورت موافقت دستور انجام آن را صادر می نماید که این اقدام را درخواست خرید یا درخواست انجام کار می نامند.
13- دستور پرداخت
دستورپرداخت همانطور که درمورد درخواست خرید یا انجام کار اشاره شد بعد از آن(درخواست خرید)چنانکه رئیس موافقت کند دستور پرداخت اعتبار براى خرید کالایى را صادر می نماید.
14- 15-16-17- فاکتورخرید، حواله انبار، قبض انبار، صورت جلسه تحویل کالا
وقتى که براى کالایى درخواست خرید گردید و بعد از موافقت مراتب مافوق دستور پرداخت نیز صادر گردد و خرید کالا نیزانجام گرفت باید براى کالاى خریدارى شده یک فاکتور خرید از فروشنده دریافت کرد چون که فاکتور خود یک سند حسابدارى است.
کالاى خریدارى شده باید ابتدا به انبار تحویل داده شود و براى ورود کالا به انبار قبض انبار و حواله انبارباید رد و بدل شود و بعد از طى مراحل یاد شده باید یک فرم تحت عنوان صورت جلسه تحویل کالا را تکمیل کنند و کالاى درخواست شده بعد از تکمیل این فرم به شخص یا قسمتى که درخواست کرده بود تحویل داده می شود.
18- برگ خدمات مالیاتى
برگ خدمات مالیاتى فرم مخصوصى است بصورت چاپى ازطریق اداره دارایى شهرستان دراختیار ادارات قرار می گیرد و براى هزینه هایى که بهاى آنها بیش از یک میلیون ریال است ضمیمه می گردد، توسط دستگاه اجرایى مشخصات خریدار و فروشنده و آدرس آنها بطور دقیق و بدون قلم خوردگى درج شده، پس از امضاء یک برگ آن را همراه با فاکتور خرید به دارایى محل تحویل داده می شود و مسول مالیات دارایى موظف است برگ دوم آن را همراه با فاکتور خرید امضاء نموده وجهت الصاق به سند به مسول خرید مربوطه تحویل نماید تا بدین وسیله دارایى محل بتواند اطلاعات مربوط به عملیات خرید و فروش و در نهایت محاسبه مالیاتى موعدیان را بدست آورد.
19- نماینده ریز فاکتور
با توجه به اینکه الزاماًً باید براى کلیه هزینه ها فاکتور خرید یا انجام خدمات تهیه کرد لذا مسول خرید می تواند کلیه فاکتورهاى انجام شده را طبق شرح ذیل در نماینده ریز فاکتور درج نموده و براى جمع آنها سند هزینه تنطیم نماید.
نماینده ریز فاکتور
ردیف
تاریخ
شرح
نام گیرنده وجه
فصل
مبلغ به ریال
جمع
20- خلاصه کل هزینه ها
خلاصه کل هزینه ها فرمی است مطابق جدول زیر:
خلاصه کل هزینه ها
ردیف
شرح هزینه
برنامه
فصل
جمع هزینه
کسورات
خالص
جمع
خلاصه کل هزینه ها جهت جمع بندى و طبقه بندى هزینه مورد استفاده قرارمیگیرد و هزینه ها را با توجه به فصل، ماده و برنامه در خلاصه اسناد نوشته و آنها را جمع میزنند تا یکجا از طریق ذیحسابى مربوطه به هزینه قطعى منظور شود.
21- سند چهاربرگه
سند هزینه چهار برگه در ادارات دولتى سندى است که در چهار برگ تنظیم میشود بشرح زیر:
مسول خرید موسسه دولتى یا اداره متبوع باید کلیه اسناد هزینه را در سندهاى چهاربرگه تنظیم نماید. اگر مبلغ هزینه یا خرید بیش از 30000ریال باشد معمولآ درسندهاى چهاربرگه تنظیم میکنند که مسولان پرداخت هزینه آن را تائید و دریافت کننده امضاء مینماید. چنانچه یک برگ سند مذکور درکارپردازى، یک برگ در حسابدارى و دو برگ دیگر به ذى حسابى دستگاه مربوطه ارسال میشود.
ضمایمی که در سند چهاربرگه ضمیمه میشودعبارتست از:
اگرخرید باشد براى آن فاکتور، قبض انبار، درخواست خرید، دستورپرداخت و اگر مبلغ فاکتور زیاد باشد صورت جلسه تحویل به انبار ضمیمه میشود.
22- حواله هزینه ها
حواله هزینه عبارتست از یک برگ چاپى که در اجراى قانون محاسبات عمومی کشور مصوب سال1367مجوزصدور پرداخت هزینه ها را توسط ریاست دستگاه اجرایى صادر مینماید به این معنا که رئیس دستگاه با مشخص نمودن مبلغ پرداختى به رئیس حسابدارى اعلام میدارد.
23- چک پرداختى
صدور چک در موسسات دولتى یا خصوصى با چک اشخاص حقیقى که معمولآبراى حسابهاى جارى اشخاص پرداخت میکنند فرق میکند بدین معنى که چکهاى موسسات دولتى در شرکتها با بیش از2 امضاء قابل برداشت میباشد و در مقابل انجام کار و یا خریدهاى مشخص بطور شفاف صادر میگردد.
24- دفتر بانک
دفتر بانک دفترى است چاپى که در موسسات و ادارات بکار کرفته میشود بدین طریق که کلیه واریزیها و برداشتها با قید شماره مدرک وتاریخ عملیات درستونهاى بدهکار و بستانکار منطور گردیده و باقیمانده آن مشخص میگردد.
بدیهى است که کلیه واریزیها درستون بدهکار و برداشتها درستون بستانکار منظور میشود و دفتر بانک بشکل زیر میباشد.
دفتر بانک
ردیف
چک
شرح
بدهکار
بستانکار
مانده
شماره
تاریخ
25-26-27- دفتر معین، دفترروزنامه، دفترکل
در هر موسسه حقوقى سه دفتر فوق باید وجود داشته باشد.
دفتر روزنامه دفترى است که هر رویداد مالى که رخ میدهد باید همان روز پس از تنظیم سند حسابدارى دردفتر روزنامه ثبت گردد پس همانطورکه از نامش پیداست بطور روزانه میباشد.
ولى دفترکل ضرورت ندارد که سریعاً پس از ثبت دفترروزنامه به دفترکل و سرفصلهاى مربوطه انتقال دهیم و در صورتى که انتقال آن روزانه میسر نباشد حداکثرتا 15روزلازم است به دفتر کل انتقال کردد.
دفترمعین دفترى است که ریز ثبتها درآن قید و ثبت میشود و از دفترروزنامه ارقام را دریافت و ازدفتر معین هم به دفترکل انتقال میدهیم مانند ثبت دفترى زیر:
بانک××××
آقای الف ***
آقاى ب ***
آقاى ج ***
آقاى د***
سرمایه××××
آقاى الف ***
آقاى ب ***
آقاى ج ***
آقاى د***
ثبت بابت سرمایه صاحبان سهام
28- صورتحساب بانکى
صورتحساب بانکى صورتحسابى است که ماهانه بصورت یک گزارش کلیه دریافتها و پرداختها و موجودى حساب بانکى موسسه و ادارات را نشان میدهد.
29- صورت مغایرت بانکى
صورت مغایرت بانکى نیز یک گزارش مالى است که در داخل موسسه، شرکت و اداره بعد از ارسال صورتحساب بانکى تهیه میشود. بعد از ارسال صورتحساب بانکى، که موجودى آخررا نشان میدهد و باموجودى که خود موسسه، اداره وشرکت برآورد میکند تطبیق داده و چنانکه تغییرى دراین دو صورتحساب وجود داشته باشد به رفع این تغییر میپردازد که گزارش نامبرده را گزارش صورت مغایرت بانکى مینامند.
30- ترازآزمایشى
تراز آزمایشى عبارتست از فهرست عملیات و سرفصلهاى دفترکل که بعد از ماندهگیرى، موجودى مانده هر حساب عیناً به ترازآزمایشى انتقال داده میشود. درترازآزمایشى حسابدار تجزیه وتحلیلهاى لازم را به عمل میآورد که مبادا اشتباهى دردفتر روزنامه وکل صورت گرفته باشد.
31- ترازنامه
ترازنامه عبارتست از یک گزارش تشریحی یا تفسیری که معمولاٌ در پایان هر ماه و در پایان سال مالی تهیه و تنظیم می گردد. ترازنامه باید نشانگر توازن و موازنه دو ستون بدهکار و بستانکار باشد. معمولا گفته می شود اگر در ترازنامه توازن برقرار باشد کلیه عملیات اعم از تنظیم سند، دفتر روزنامه، دفتر کل و دفتر معین تراز آزمایشی و غیره درست بوده و خیلی کم رخ می دهد تراز نامه موازنه داشته باشد ولی مراحل قیدشده بالا نادرست باشد.
32- بایگانی اسناد:
در هر موسسه و اداره و مراکز حقوقی جهت انجام امورات مربوطه و پرداخت حقوق و مزایای کارکنان هزینه هایی انجام می شود که الزاماٌ باید اسناد و مدارک آن با روشهای قانونی و متداول انجام شده و مدارک پرداختی بطور منظم طبقه بندی شده طوری بایگانی گردد که هر زمان وهر مکان بازرسان و مسئولین ذی ربط بتوانند در صورت لزوم به مدارک مربوطه دسترسی داشته و باید در نگهداری و حفظ آنها نهایت دقت به عمل آید.
2- بررسی شرح وظایف رشته کار آموز در واحد صنعتی
یکی از وظایف اصلی کارآموز حضور به موقع درسرکار و رعایت نظم ترتیب در واحد صنعتی می باشد.
از دیگر وظایف من(کارآموز) در واحد صنعتی نشان دادن علاقه به کار وکسب تجربه و همکاری با کارکنان بخصوص با امور مالی و حسابداری وهمچنین بکارگیری آموخته های خود می باشد.
دراین مرحله وظیفه اصلی کارآموز، آشنایی با تکنیکها، سیستم حسابداری و نحوه عمل به اصول و رعایت موازین وآشنایی با اجرای تکنیکها است ولی متاسفانه من نتوانستم از همه تکنیکهای حسابداری که فرا گرفته بودم استفاده نمایم. ولی کارآموزی یک تجربه و فرصتی خیلی مناسب است برای آماده سازی دانشجو جهت اشتغال در واحدهای صنعتی وخدماتی. من در این سازمان کاملاٌ با نوشتن دفاتر روزنامه، معین، کل، بانک، حواله و زدن سند ونوشتن فیش های حقوقی آشنا شدم.
3-امور جاری در دست اقدام
امور جاری در دست اقدام درهرشرکت و موسسه و حتی ادارات دولتی تقریباً میتواند یکسان باشد مانند: پرداخت دستمزد ماهانه کارکنان، تهیه و تنظیم گزارشات – مالی (صورتحساب سرمایه، صورتحساب سود و زیان، تراز نامه، صورت گردش – وجه نقد) واز این قبیل امور که ماهها و سالهای گذشته نیز تکرار شده بود. و اما اموری که در سازمانها متفاوت می باشد عبارتست ازساخت و ساز مربوط به اداره متبوع بعنوان مثال اداره گاز چند طرح عمرانی در دست دارد که تقریباً می توان برآورد کرد که تا پایان سال جاری به اتمام برسد مثل طرح های گازرسانی به روستاها
4- برنامه های آینده
اداره میانه برنامه های وسیعی دارد که برای پیاده کردن آنها وقت زیادی را می خواهد من جمله برنامه های فرهنگی، علمی، مذهبی که قسمت کوچکی از برنامه های آتی را تشکیل می دهند.
اداره بهزیستی در نظر دارد برای کارکنان و مشترکین نهایت رفاه را فراهم آورد.
1-
آزمون آموخته ها و نتایج:
با توجه به موضوع این فصل و با توجه به اینکه رشته تحصیلی من حسابداری میباشد. بعد از آشنایی مختصر با قسمتهای مختلف این اداره تصمیم دارم اندوخته های خود را که در چندین سال بدست آورده ام بصورت عملی در این اداره پیاده کنم.
با عنایت به موضوع فوق تصمیم دارم که در این 240 ساعت (دوره کاراموزی) چرخه حسابداری را بطور کامل انجام دهم یعنی از یک سند حسابداری تا تهیه تراز ازمایشی.
اولین مرحله از کار، جمع آوری مدارک برای حسابها می باشد. یعنی یک حسابدار اولین کاری که انجام می دهد تهیه مدارک است. یک حسابدار بایستى دقت کافی انجام دهد که مدارک درست باشد. چون اگر مدارک نادرست باشد سندی که زده خواهد شد نیز نادرست خواهد بود و چه بسا یک سند می تواند موجب اشتباهات زیادی در حسابهای اداره شود. پس باید حسابدار از درستی مدارک ارائه شده مطمنن باشد. مثلاً در مورد سندهزینه حسابدار باید اول درستی فاکتورهای ارانه شده را تائید کند. دراین مورد میتواند فاکتورها با فاکتورهای قبلی مقایسه کرده و بعد تنظیم سند را انجام دهد. در تنظیم سند حسابداران سلیقه های متفاوتی دارند. بعضی از حسابداران همه عملیاتی را که در یک روزاتفاق می افتد را در یک سند منعکس می کنند. بعضی دیگراز حسابداران ممکن است سندها را طبقه بندی کرده وآنها را بر حسب عملیات انجام یافته طبقه بندی کنند. به هر حال زدن یک سند باید طوری باشد که آن معامله ای را که اتفاق افتاده است بطور روشن و واضح تشریح کند. چون اگر اشتباهی در هنگام انتقال حسابها به دفاتر رخ داده باشد میتوان با ریشه یابی و رسیدن به سند مذکور آنرا برطرف کرد.
بطور کلی چرخه حسابداری به شکل زیر می باشد.
2- نتایج کلی از دوره کارآموزی
نتیجه ای که اینجانب بعنوان یک کارآموز از دوره کارآموزی کسب کردم این است که دوره های آموزشی برای کارآموزی و دانشجویان بسیار می باشد و آنها می توانند با محیط کار و قوانین ادارات آشنا شوند و در زمینه رشته تحصیلی خود تجربه کسب کنند.
متاسفانه از تکنیکهای فرا گرفته شده در دانشگاه در محیط کار خودم بسیار کم استفاده می شود و در فعالیتهای انجام شده و روشهای حسابداری موجود و مورد استفاده درآنجا با تمام فنونهایی که اینجانب در دانشگاه فرا گرفته ام متفاوت است.
مکان کارآموزی مربوط به رشته حسابداری و یا هر رشته دیگر باید بزرگتر و وسیع تر باشد و فضای کافی ومناسب داشته باشد و در صورت امکان، امکانات رفاهی هم داشته باشد و تنوع در کار بیشتر باشد، البته همه این موارد شامل کلیه رشته ها باشد کارآموز می تواند موفقیت بیشتری را در رابطه با آینده شغلی خود کسب کند. یعنی در صورت امکان و توان مالی داشتن یک مکان مخصوص مانند کارگاه و شرکتهای برای کارآموزی در هر شهرستان موجود باشد.
1
گزارش کارآموزی حسابداری در اداره بهزیستی
6