گزارش تخصصی دبیر عربی متوسطه :
افزایش تفهیم درس عربی برای دانش آموزان پایه هفتم با روش های مناسب
تهیه و تنظیم :
کد پرسنلی:
آموزشگاه:
سال تحصیلی :
95-94
فهرست مطالب
مقدمه (بیان مساله و طرح موضوع ) 3
ارزیابی از وضعیت موجود 4
اهداف گزارش تخصصی : 5
هدف اصلی : 5
اهداف جزئی : 5
مقایسه با شاخص : 5
جمع آوری اطلاعات 5
خلاصه یافته های اولیه (موانع و مشکلات درس عربی هفتم ) 7
اتنخاب راه جدید موقتی 10
چگونگی اجرای راه های جدید 13
سایر روشهای پیاده شده در کلاس 13
ارزیابی بعد از اجرای طرح 14
نتایج بعد اجرای طرح ( نقاط قوت ) 15
نتیجه گیری 15
پیشنهادات 16
فهرست منابع 17
مقدمه (بیان مساله و طرح موضوع )
زبان فارسی در مدارس زیاد طرفدار ندارد، زبان انگلیسی هم همین طور ولی با این حال طرفداران زبان عربی در مدارس از این دو نیز کمتر است تا آنجا که بی میلی به این درس را می شود از عضلات منقبض صورت دانش آموزان وقتی نام درس عربی می آید، فهمید.
عربی زبان آسانی نیست، یعنی از زبان فارسی پیچیده تر است و قواعدی گیج کننده دارد. این ذات این زبان است اما سال هاست کتاب های درسی نیز مزید بر علت شده و این پیچیدگی ذاتی را پیچیده تر کرده است.
دانش آموزانی که هنوز در سیستم قدیم آموزشی درس می خوانند یعنی هنوز دانش آموز دبیرستان محسوب می شوند، نه دانش آموز دوره متوسطه دوم، همچنان با کتاب های خشک و بی انعطاف عربی کلنجار می روند اما دانش آموزان پایه های هفتم و هشتم یعنی اول و دوم راهنمایی قدیم، دو سال است دو کتاب تازه تالیف می خوانند که یک سر و گردن از کتاب های قدیم بالاتر است.
از جلد کتاب که شروع کنیم، کتاب عربی پایه هفتم، نام چهار فصل سال را به عربی یاد می دهد و کتاب هشتم ترجمه شده این شعر حافظ را: از خون دل نوشتم نزدیک دوست نامه / دارم من از فراقش در دیده صد علامت
تاکید اصلی درس های این دو کتاب نیز بر آموزش لغات است. به طوری که مولفان کتاب هشتم در مقدمه توضیح داده اند، دانش آموزان تا پایان سال 200 واژه پرکاربرد عربی را خواهند آموخت و اگر این لغات را با 400 واژه آموخته شده در سال هفتم جمع کنند، در مجموع 600 لغت عربی را در حافظه دارند که برای خواندن و فهم قرآن، احادیث، روایات و حتی متون فارسی به کارشان می آید.
آنچه به وضوح مشهود است، حضور کمرنگ قواعد در کتاب های جدید است؛ به طوری که حالا دانش آموزان پایه هفتم و هشتم مثل دانش آموزان پیش از خود مجبور نیستند دغدغه ذهب، ذهبا، ذهبوا را داشته باشند و به سختی صیغه های فعل را صرف کنند.
اباذر عباچی مولف کتاب های عربی پایه های هفتم و هشتم تاکید می کند که آزاد کردن دانش آموزان از قید قواعد، تعمدی بوده تا آنها با لذت بیشتری عربی را بخوانند. او می گوید که کتاب های تازه تالیف، نوشته شده تا به دانش آموزان لغت آموزش دهد و بی آنکه از آنها بخواهد مدام فعل ذهب را صرف کنند، به آنان بیاموزد ذهب در هر 14 صیغه اش، معنی رفتن می دهد که این یعنی تاکید بر ترجمه.
او معتقد است که وقتی دانش آموزان واژه ها را بشناسند و معنی آنها را درک کنند، کم کم زبانشان نیز برای حرف زدن باز می شود و به آموختن عربی علاقه پیدا می کنند که فرشته عالیخانی، معلم عربی اول متوسطه می گوید تا حدی اینچنین شده است.
او توضیح داده است که کمرنگ شدن قواعد در کتاب های درسی و تاکیدش بر آموزش لغات و تمرین مکالمه، کلاس ها را از خشکی و کسالت قدیم درآورده و اگر معلم ابتکار داشته باشد و از روش های تدریس گروهی استفاده کند، آموزش عربی بر مبنای کتاب های جدید، جذاب تر می شود.
ارزیابی از وضعیت موجود
تجربه ی طولانی تدریس من و سایرهمکاران در مقاطع دیگر نشانگر آن است که هر ساله تعدادی از دانش آموزان نه تنها به اهداف کلی درس عربی دست نمی یابند بلکه در یادگیری بیشتر مباحث درس عربی نیز با مشکل روبرو هستند .کلاسی که من در آن مشغول به تدریس می باشم در مدرسه ……………… واقع است و ازاین قاعده مستثنی نبوده ودانش آموزان این کلاس نیزدر یادگیری مفاهیم عربی مشکل دارند. به همین جهت تصمیم گرفتم در صورت امکان راه حلی برای رفع مشکل بیابم .
اهداف گزارش تخصصی :
هدف اصلی :
افزایش تفهیم درس عربی برای دانش آموزان پایه هفتم
اهداف جزئی :
1 – بررسی علل اینکه چرا دانش آموزان مفاهیم عربی را بسختی یاد می گیرند .
2 – یافتن راهکارهایی جهت افزایش تفهیم درس عربی برای دانش آموزان پایه هفتم
3 – ارائه راهکارهای قابل تعمیم به سایر دبیران عربی
مقایسه با شاخص :
در مقایسه با شاخص دانش آموزان باید مفاهیم درس عربی را براحتی یاد بگیرند .
جمع آوری اطلاعات
در میان دروس دوره ی متوسطه اول درس عربی زیاد مورد علاقه ی اکثر دانش آموزان نیست و معمولاً به درس زبان عربی بعنوان چیزی نگاه می کنند که در آینده به آن هیچ نیازی ندارند، و تصــور می کنند که این زبان یک زبان بیگانه وکهنه است و در زندگی امروزی هیچ جایگاهی ندارد و تنها زبان زنده ی روز را زبـان انگلیسی می دانند و نسبت به یادگیری زبان عربی علاقهای نشان نمی دهند. معمولاً در طول تدریس چند ساله در مدارس مختلف و کلاسهای متفاوت این بی انگیــزگی را کامـلاً درک کرده ام ، البته نباید فراموش کرد که در دبیرستانهای دخترانه درس عربی هم مثل بقیه ی دروس از اهمیت و جایگاه خاص خود برخوردار است ، زیرا زبان عربی یکی از دروسی است که با ضریب بالایی در امتحانات ورود به مراکز دانشگاهی مطرح می شود، بنابر این خود را بی نیاز از یادگــیری آن نمی دانند.
در میان دانش آموزان این بی علاقگی مشهود است. من در دبیرستان دوره اول متوسطه بعنوان دبیر درس زبان عربی در دو پایه هفتم و هشتم و نهم تدریس می کنم. پس از سلام و احوالپرسی وقتی دیدم که دانش آموزان هیچ علاقه ای ندارند تا کتاب عربی را ازتوی طبقه هایشان بیرون بیاورند ، من هم کمی عصبانی شدم و از آنها پرسیدم: مگر الآن چه درسی دارید؟
همگی گفتند: ما از درس عربی خوشمان نمی آید، زیرا آن را نمی فهمیم. با خود فکر کردم که باید بفهمم چرا اینقدر دانش آموزان این کلاس نسبت به درس عرـبی بی رغبت شده اند و با وجود اینکه درس عربی یکی از اساسی ترین درس ها در مقاطع هفتم و هشتم است ،به آن علاقه ای ندارند، لذا تصمیم گرفتم یک اقدام پژوهی عملی انجام دهم تا مشکل موجود را به نحوی مرتفع گردانم.
ابتدا سعی کردم به علل و عوامل بی انگیزگی دانش آموزان این کلاس نسبت به درس عربی بپردازم سپس راهــکارهای ممکن را بکار گیرم، لذا با تکیه بر اظهارات خود دانش آموزان از طرق مصاحبه ی غیر رسمی یعنی گفتگوی دوستانه و همچنین گفتگو با اولیای مدرسه به نکات مهمی پی بردم که تا این حد دانش آموزان را از درس عربی گریزان کرده است، زیرا من در ابتدا خودم و شیوه ی تدریسم را عامل اصلی این بی علاقگی دانش آموزان می دانستم، بنابر این، همین امر انگیزه ای شد تا با پژوهش عملی در این زمینه به علل و عوامل بی انگـیزگی دانش آموزان به درس عربی پی ببرم، تا راه حل ممکن را برای حل این مشکل ارائه دهم . هدف آغازین از این پژوهش این است که بدانم چرا دانش آموزان اینقدر به درس عربی بی رغبت هستند؟ و چرا علاقه ای به یادگیری زبان عربی ندارند؟
زیرا بعضی از دانش آموزان دارای استعدادهای بالایی هستند اما فقط در درس عربی نمره ی کم می گیرند. هدف میانی از این پژوهش اینستکه می خواهم دانش آموزان را به یادگیری درس عربی علاقمند سازم و بتوانم روحیه ای در شاگردان ایجاد نمایم تا همانطوریکه خود را ملزم می کنند به یادگیری دروس دیگر، مثلاً می گویند زبان انگلیسی زبان روز است، باید دانش آموزان به این دیدگاه برسند که زبان عربی هم زبان روز است و ما بی نیاز از آن نیستیم زیرا حد اقل نیازی که به این زبان داریم اینست که عربی زبان دین ماست و با فرهنگ و زبان فارسی کاملاً آمیخته است. و ما هم برای فهم متون دینی، قرآن کریم، نهج البلاغه و ادعیه و هم برای فهم متون ادبی فارسی ناگزیریم با زبان عربی آشنا شویم.
خلاصه یافته های اولیه (موانع و مشکلات درس عربی هفتم )
در گفتگوهایی که با دانش آموزان بعمل آمد و همچنین با در جریان قرار دادن مدیر و معاونین مسائل مهمی مطرح شد و از جمع بندی کل اطلاعات بدست آمده به علل و عواملی اشاره شد که باعث افت یادگیری دانش آموزان در درس عربی شده است. بطور کلی می توان علتهای عدم پیشرفت در یادگیری درس عربی و علاقه نداشتن دانش آموزان به این درس را در موارد زیر خلاصه کرد:
1- وجود تصاویر زیاد و تکراری وگاه نامربوط و غیر جذاب و بدون کیفیت نه تنها کمکی به امر یادگری نمی کند بلکه فقط حجم کتاب را زیاد کرده است . مثلاً در یک درس فقط تصویر یک مرد با حالتهای مختلف تکرار شده است و هیچ نکته ی کمک آموزشی در آن نیست.
2- با وجود تمام عوامل فوق وقتی چنین درسی درساعت آخر برنامه گنجانده شود مشکل معلم و دانش آموزان مضاعف میشود البته این نمی تواند بهانه ای برای دانش آموزان باشد زیرا تمام دبیران درساعت آخر درس دارند و تدریس می کنند و معلم عربی هم باید در سر یکی از کلاسها حاضر شود. گاه اتفاق افتاده است که دانش آموزان در ساعت اول هم مشکل دارند. مثلاً بعلت دوری مسافت خانه تا مدرسه بیشتر دانش آموزان دو ساعت اول روز های شنبه که تایم صبح باشند غیبت می کنند و همیشه از درس عقب می مانند و چند بار که این اتفاق بیافتد جبران آن بسی مشکل می شود.
3- بد آموزی برخی از همکاران در سنوات گذشته باعث شده است تادانش آموزان فقط به مطالب کتاب درسی بپردازند آن هم در حد حفظ کردن مطالب، چون دانش آموز با این روحیه تربیت شده است دیگر قدرت درک و فهم ندارد و اگر مطلبی عین کتاب نباشد نمی تواند به آن پاسخ دهد در نتیجه در امتحانات هماهنگ نمی تواند نمره ی قبولی کسب کند.
4- به دلیل استفاده از دبیران غیر متخصص و غیر مسلط و نا مرتبط با ادبیات عرب در سنوات گذشته دانش آموزان، اطلاعات اولیه و پایه ای که پیش نیاز مطالب سطح بالاتر است ندارند و اکنون درس عربی برای آنها به یک کابوس تبدیل شده است و تصور می کنند که یادگیری عربی ناممکن است و هیچ روحیه ای برای فراگیری آن ندارند.
5- دومین عامل که متاثر از همان عامل اول است ونتیجه ی مستقیم آن می باشد ارفاقهای بی حد و حصر دبیران دوره های قبل بخصوص دوره ی راهنمایی باعث شده است که دانش آموزان با همان روحیه ی تکدی نمره تربیت شوند و از خود هیچ سعی و تلاشی بعمل نیاورند.
6- عدم وجود عوامل تشویق کننده و حتی وجود برخی از موارد بازدارنده ، مثلاً خود اولیای دانش آموزان بیشتر به فراگیری و تقویت زبان انگلیسی توصیه می کنند و خیال می کنند اگر فرزند آنها انگلیسی یاد بگیرد از ارزش و پایگاه اجتماعی بهتری برخوردار است و برخی هم با اهداف خاصی این مطلب را القاء می کنند که زبان عربی یک زبان بیگانه است که کهنه شده است ، مثلاً همین برنامه های طنزی که از صدا و سیما پخش میشود و زبان عربی را به مسخره می گیرد باعث شده است که نسل جوان ما که در دوره ی دبیرستان درس می خوانند نسبت به آموزش زبان عربی به دید تمسخر بنگرند که این خود عامل مهمی است که انگیزه را از دانش آموزان می گیرد.
دانش آموز به دو روش می تواند تحقیق کند . تحقیق توصیفی که مبتنی بر نظر سنجی است وتحقیق تحلیلی که بر اساس روش های آماری صورت می گیرد . در پژوهش ، درستی یا نادرستی یک اندیشه یا فرضیه بررسی می شود .
این روش دانش آموز را تاحد زیادی برای ورود به مراحل علمی بالاتر آماده می کند و به او می آموزد که چگونه بدون حضور معلم واستاد در باره ی یک موضوع ومسئله تحقیق وتفحص نماید .
معلم با طرح یک مساله انگیزه را در دانش آموز ایجاد کرده ووی را وادار به گرد آوری اطلاعات می کند وبر اساس همین اطلاعات فراهم شده قضاوت می کند .
نکته مهم اینست که معلم باید در باره ی موضوع مورد نظر اطلاعات وتسلط کافی داشته باشد و منابع مربوط به موضوع را به خوبی بشناسد وبه دانش آموز انتقال دهد . در غیر اینصور ت هدایت ورهبری او کمک زیادی به دانش آموز نمی کند از طرفی داشتن امکانات کافی نیز لازمه ی کار است . به عنوان مثال در اختیار داشتن کتابخانه ای مجهز و در صورت لزوم آزمایشگاه و امکان استفاده از آن ها نیز ضروری به نظر می رسد.
علاوه بر موارد فوق معلم باید فرصت کافی برای یاری رساندن به دانش آموز را داشته باشد تا بتواند اطلاعات گرد آوری شده را سازماندهی کرده ودر جریان تحقیق شیوه ی عمل وی را بررسی کند .ودر پایان ازدانش آموز می خواهد مطالب را به طور خلاصه در آخر تحقیق بنویسد.
اتنخاب راه جدید موقتی
با توجه به مدارک و آنچه که از صحبت های دانش آموزان مشخص شد برآن شدم که مجددا مطالعه ای در زمینه ی صرف امتحان عربی داشته باشیم باید راهی پیدا می کردم که بتوانم دانش آموزان را به درس عربی علاقه مند کنم .
یکی از عواملی که در حین امتحان از دانش آموزان و یا پرسش درس مشاهده کردم. این بود که آنان در عین اینکه به این درس بی علاقه هستند اضطراب هم دارندو نخست خواستم اظطراب را رفع کنم زیرا نگرانی و اضطراب موجب می شود که رغبت و تمایل آنها هم کم شود چنین دانش آموزانی با خودشان می گویند من که نمی توانم یاد بگیرم چرا تلاش کنم.این دانش آموزان مدام در حال کشمکش با خودشان هستند. بنابراین اگر محیط کلاس برای دانش آمزان طوری محیا شود که بدون نگرانی یا تحقیر شدن یتوانند در کلاس حاضر شوند باعث دلگرمی و آرامش آنها می شود .( تکنولوژی آموزشی 5 – ص 24 )
در جریان تدریس به سه مرحله باید توجه شود :
1- تدریس باید هدف داشته باشد .
2- روش تدریس باید متناسب با هدف و مقصود باشد یعنی بیان کننده آن چیزی باشد که قرار است یادگرفته شود .
3- مفهیم به طریقی ارائه شود که مطابق فهم و توانایی شاگردان باشد ( مهارتهای آموزش و پرورشی روشها و فنون حسن شعبانی ص 116 ) یکی از روشهایی که در تدریس عربی و خصوصا صرف افعال باعث ایجاد انگیزه و علاقه بیشتری در دانش آموزان شده ( استفاده از پانتومیم ) با انجام حرکات و ایما و اشاره دانش آموزان باید کار مورد نظر را به عربی بیان کنند . این کار و روش باعث جذب شدن و پویا شدن کلاس عربی من شد .
با مطالعه پایان نامه مریم فتحی ( بهار 83 عنوان پایان نامه،بررسی عوامل موثر در ایجاد انگیزه در یادگیری درس عربی ) از راهکارهای پیشنهادی ایشان موارد زیر انتخاب شد .
1- برگزاری کلاسهای ضمن خدمت برای دبیران جهت آشنایی با روش جدید تدریس .
2- استفاده دبیران از روشهای فعال تدریس ، به جای روشهای قدیمی و معلم محور .
3- تاکید معلمان در کلاس بر استفاده از روشهای فعال گروهی در بین دانش آموزان .
4- استفاده از وسایل کمک آموزشی در کلاس .
5- آشنا کردن دانش آموزان با اهمیت زبان عربی در کلاس و بیان کاربردهای آن در جامعه.
روشهایی برای ایجاد انگیزه مطالعه در دانش آموزان :
1- با رفتار خویش الگوی علاقه به مطالعه را در فرزندان به نمایش بگذارید.
2- یادگیری مشاهده ای قویترین ، پایدار ترین نوع یادگیری است .
3- احساس توانمندی را به فرزندان تقویت کنید .
4-اگر دانش آموز معترض باشد نمی تواند تکلیف خاصی را انجام دهد بدانید که با تلاش آن تکلیف را می تواند انجام دهد.
5- فرزندان را به هدف گذاری وادار کنید .
( ص 19 – راهکارهایی جهت علاقه مند نمودن دانش آموزان به مطالعه و فعالیت های گروهی – بهروز رنجبر )
الف :
1- چینش نیمکت ها : دانش آموزان با معلم خود چهره به چهره باشند .
2- تهویه و تعداد دانش آموزان : بصورت مستمر هوای تازه و پر اکسیژن در کلاس جریان باشد تا حالت رخوت و کسالت از دانش آموزان دور شود .
ب : ابراز تشویق : تشویق جلوه ای از تحسین و تقدیر است و نوعی تایید برای فرد است بطور کلی تشویق عامل وادار کننده است که به انسان نیرو و انرژی می دهد. حاصل تشویق ممکن است فایده ای برای آدمی نداشته باشد ولی به او اطمینان می دهد که عملش عاقلانه و مورد تایید بوده است و در نتیجه موجب دلگرمی و نشاط او می شود.
ج:خواب کافی دانش آموزان در اوقات قبل از کلاس و ورود به مدرسه : خواب مثل تغذیه کار غریزی است و هر یک از این دو جزعی از غریزه بقاء است دانش آموزانی که خواب کافی نداشته باشند عصبی ، نگران ، نا پایدار و سپس مضطرب شده و از مرحله روانی شدید به مرحله کوفتگی و خستگی می رسد.
چگونگی اجرای راه های جدید
به منظور اجرای دقیق راه حل های به دست آمده و رفع مشکل یادگیری این کودکان ابتدا سعی نمودم در امر یادگیری هر مفهوم مستقیما آنان را با موضوع یادگیری درگیر نمایم و متوجه شدم برای یادگیری بیشتر مفاهیم عربی ، دانش آموزان احتیاج به انجام یک سری فعالیت های ذهنی ساده تر در رابطه با آن مفهوم دارند، که این فعالیت ها بهتر است.
سایر روشهای پیاده شده در کلاس
وسایل نمایشی :پوسترها- طلق های شفاف – اسلایدها- چارتهای گردون و ایستاده- CD و فیلمهای نمایشی
وسایل مرجع: کتابهای مرجع مرتبط با درس و قواعد- فرهنگ های لغت
وسایل گروهی : بازیهای نمایشی- مکالمات گروهی- روزنامه دیواری های مختلف- تئاترهای گروهی (متون درسها) (قواعد- ترجمه تصویرها و غیره) (متن و نمایشنامه های عربی).
وسایل کمک آموزشی دیداری – شنیداری"که نوع خاص هم می گویند. (چون هم جنبه دیداری دارند و هم جنبه شنیداری) مانند: فیلم های مختلف در زمینه نمایش متن درسها- CDهای مختلف آموزشی (قواعد- متن- تمرینات) نمودارهای افعال مزید و اسمهای مشتق و ضمایر و…- پروژکتور – اورهد به همراه توضیحات معلم- تصویرهای مختلف بصورت چارت – اسلاید به همراه توضیح معلم- نوار و ضبط صوت -ویدئو و تلویزیون و غیره
۱- استفاده از نمایشنامه عربی برای آموزش مکالمه و بیان متون درسهای عربی
۲- پرسش و پاسخ با استفاده از کارتهای رنگی برای تفهیم کلمات و اصطلاحات (لغات درس به همراه معانی نوشته شود و استفاده از کارتها در جهت مکالمه ساده)
۳- استفاده از نمودارهای مختلف مثل (چارتهای درختی- چارتهای مغناطیسی- چارتهای گردون- چارتهای ایستاده و بنر و تابلوهای مختلف در جهت تدریس مطالب درس- چارتهای کاغذی و غیره)
۴- استفاده از جدول کلمات در اندازه های مختلف و شکلهای مختلف برای درک و فهم و ایجاد علاقه درس عربی. مثلاً در گوشه کلاس از تابلو اعلانات استفاده شود. جدول با یونولیت ساخته شود یا به شکل دفترچه .
ارزیابی بعد از اجرای طرح
گرچه با طرح هایی که کم و بیش در کلاس درس به ابتکار خود یا با استفاده ازنظرات ارائه شده توسط همکاران یا با بهره بردن از مطالعه کتاب های گوناگون اجرا نمودم پیشرفت قابل ملاحظه ای در روند یادگیری دانش آموزان ایجاد شد اما همچنان لازم بود مقایسه ای بین دو گروه در قالب ارزشیابی از دانش آموزانی که به نظر من از ابتدا مشکل بودن مفاهیم عربی را درک می کردند و دانش آموزانی که ضعیف قلمداد می شدند و احتیاج به تمرین خاص داشتند انجام گیرد و در این مقایسه مشاهده نمودم که به نسبت زیادی موفق به افزایش درجه تمرکز حواس این دانش آموزان بر روی یک مطلب شده ام – موضوعی که اساس یادگیری در تمام دروس به خصوص در درس عربی می باشد . به طور نمونه در یک آزمون قبل از
به کارگیری طرح ، میانگین نمرات دانش آموزان بدون مشکل ۲۰ و میانگین نمرات دانش آموزان ضعیف ۱۱ بود . و بعد از به کارگیری طرح میانگین نمرات این دانش آموزان به ۱۷ ارتقا یافته بود .
نتایج بعد اجرای طرح ( نقاط قوت )
– دانش آموزان به درس عربی علاقه مند شده و درزنگ ریاضی فعالیت چشمگیری ازخود نشان می دادند.- زمینه ای برای بحث و هم فکری بین همکاران به وجود آورد
– یادگیری عمیق تر و پایدارتر صورت می گرفت
– والدین از پیشرفت فرزندانشان ابراز رضایت می کردند
– میانگین نمرات ریاضی دانش اموزان در حد قابل ملاحظه افزایش یافت .
در نتیجه ی این عمل اقدام پژوهی، بسیاری از مشکلات و موانع پیشرفت و عللی که انگیزه ی یادگیری را از دانش آموزان گرفته بود شناسایی کردم و به کمک خود دانش آموزان و اولیای مدرسه اطلاعاتی بدست آمد که از طریق آنها عمل پژوهشی ام را انجام دادم و از مقایسه ی گروه شاهد شماره یک باگروه شاهد شماره دو به این نتیجه رسیدم که میتوان روی رفتار دانش آموزان اثر مثبت گذاشت زیرا با مشاهده ی نتایج بدست آمده از وضعیت گروه یک و گروه دو دیدم که در گروه شماره ی دو پیشرفتهای خوبی حال شده است و این برای مراحل دیگر امیدوار کننده است.
نتیجه گیری
اگر پایه تدریس بر انتقال معلومات به دانش آموزان استوار نباشد و به یک نظام تحقیقی و فعال که کودکان محور اصلی انجام عمل ریاضی باشند توجه شود .اگر محتوای مطالب آموزش ریاضی را با فعالیت های ذهنی کودک منطبق سازند اگر کلاس درس ریاضی طوری اداره شود که دانش آموزان با تلاش خود و با راهنمایی معلم به اهداف آموزش نائل شوند یادگیری بهتر و آسان تر صورت می پذیرد.
پیشنهادات
* تا جایی که امکان دارد از دبیران متخصص درس عربی استفاده شود و حتی برای دبیران متخصص درس عربی، آموزشهای ضمن خدمت جهت تدریس بر اساس الگوهای نوین تدرس هم لازم و ضروری است.
* فعال بودن گروههای آموزشی بمعنی واقعی آن به اینصورت که سر گروه درس عربی از بین باسوادترین ومجرّب ترین دبیران انتخاب شود و در روز معین و مشخصی در محل گروههای آموزشی حضور داشته باشد و یک شماره تلفن در اختیار تمام دبیران عربی قرار دهد تا در صورت نیاز بتوان با او مشورت کرد و با برگذاری جلسات ماهیانه به رفع مشکلات آموزشی پرداخته شود و هماهنگیهای لازم میان دبیران ایجاد شود.
* شناسایی و معرفی دبیران موفق در امر آموزش و تدریس و تقدیر از آنها جهت الگو سازی برای سایر دبیران .
* در پایان هرترم فرمهای نظر خواهی به دانش آموزان داده شود تا بدون ذکر نام خودشان نظرات و انتقادات و پیشنهاداتشان را عنوان کنند و نتیجه ی این نظر خواهی به اطلاع دبیران رسانده شود.
* امکانات کمک آموزشی در اختیار دبیران درس عربی گذاشته شود. در دسترس بودن نوارهای ویدیوئی و مجلات رشد زبان عربی در مدارس لازم و ضروری است.
* برگذاری مسابقات و المپیادها برای ایجاد روحیه ی رقابت در میان دانش آموزان و شناسایی و معرفی و تشویق کردن نفرات برتر.
* استفاده از سرودها و ترانه های ساده ی عربی که هم کوتاه باشند و هم به زبان فصیح اجرا شده باشند.
* اختصاص دادن ساعت مشخصی به کلاس مکالمه و آزمایشگاه زبان عربی بطوریکه درس مکالمه یک درس مستقل از کتاب عربی باشد. * استفاده از عناوین مختلف روزنامه ها و مجلات عربی در همه ی زمینه های ورزشی، ادبی، علمی، سیاسی، نظامی و رخدادهای مهم .
* موضوعات دروس از منابع اصلی عربی آنها انتخاب شوند تا جذابیت خودرا از نظر بلاغت ادبی از دست ندهند. مثلاً از آثار طه حسین ،جبران خلیل جبران، احمد شوقی ودیگر نویسندگان و شاعران و نمایشنامه نویسان مشهور معاصر استفاده شود تا دانش آموزان خود را در فضای کاملاً عربی احساس کنند.
فهرست منابع
۱- صفوی،امان الله.(۱۳90۵). کلیات روشها و فنون تدریس،تهران، انتشارات معاصر،چاپ ششم.
۲- پارسا،محمد.(۱۳۵۷).نظریه های یادگیری و آموزشی،دانشگاه تربیت معلم ،چاپ اول.
۳- قانمی،علی.(۱۳91).خانواده و مسانل مدرسه ای کودکان،نشر آرین، چاپ سوم.
۴-سیف ،علی اکبر.(۱۳89).روشهای اندازه گیری وارزشیابی آموزشی،نشر دوران،چاپ چهارم.
۵-قاسمی پویا،اقبال.(۱۳92). راهنمای پژوهش در عمل،پژوهشکده تعلیم و تربیت،چاپ چهارم.
۶-نصیریان،،شهناز.(۱۳۸۲). ارانه ی راهکارهای مناسب جهت کاهش افت تحصیلی دانش آموزان، انتشارات آموزش وپرورش.
۷-مبینی پویا،محمد رضا.(۱۳۸۶. راهنمای نوشتن چکیده ی مقاله، سه شنبه،دوم بهمن ۱۳۸۶
17