تارا فایل

کنترل و کسری بودجه


 کلیات
ارتباط بین خواست ها و نیازها با امکانات و مقررات:
هر سازمانی برای تنظیم و کنترل امور اقتصادی در کشورهای جهان، مختلف است. به نحوی که مسائلی در هندوستان، روسیه یا کشورهای اروپایی و امریکای شمالی، به ظاهر متفاوت به نظر می رسد، معذالک شکی نیست که بسیاری از مسائل در کشورها با هم ارتباط و همبستگی دارد.
مطالعه در مبانی نیازها و انگیزه های انسان سابقه ای بس طولانی دارد. بیش از 200 سال قبل، فلاسفه یونان این نظریه را مطرح کردند که انسان به دنبال کسب راحتی و خوشی و پرهیز از سختی و درد و رنج است. تا اوائل قرن هشتم میلادی، تقریباً این نظریه که انسان آگاهانه به دنبال به حداکثر رساندن خوشی ها و رفاه و به حداقل رساندن درد و رنج است، مورد قبول دانشمندان مغرب زمین قرار داشت و به نظریه های عرفانی و معنوی مشرق زمین هم توجهی نشده بود. شناخت نیازهای انسان از دیدگاه مذاهب مختلف که بی ارزش معنوی انسان در کنار ارزش های مادی و دنیوی توجه قرار دارد، به بوته فراموشی سپرده شوه بود.
نکته بحث انگیز، نوع نیازها، طبقه بندی و تعیین اولویت آنهاست. یکی از طبقه بندی های رایج تقسیم آنها، به نیازهای غریزی و اکتسابی است و در همین رابطه نیز رابطه نیز نیازها را به واقعی و مصنوعی تقسم بندی نموده اند. در مورد نیازهای اکتسابی نظر این است که خواست ها متاثر از توقعات و توقعات تابعی از ارزش و ارزش ها، زائیده شرایط اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی محیط می باشد.
به اقتضای شرایط و کیفیت محیطی و در پاسخ به آن، شرایط و کیفیات ترکیبی از نیازهای بشری که از نعمت داشتن نیروی آفریننده خلاقی برخوردار است، بروز می کند. انسان در تلاش جاودانی خود برای زیستن و حفظ حیات و ادامه زندگی با استفاده از نیروی اعجاب انگیز عقل و اندیشه خود، حلقه تنگ زمان حال را شکسته و چشم به آینده دارد. انسان سعی دارد به سبب توانایی اندیشیدن و قدرت آینده نگری خود، خویش را از نعمت زندگی، در طول حیایت محدود، خود هرچه بیشتر از خوان گسترده طبیعت سهمی فزونتر گیرد و هرچه بیشتر از بودن و زنده ماندن برخوردار گردیده و از نعمات آن فراوانتر بهره برد.
نیازمندی های متنوع و متعدد مردم در کشورهای مختلف نامحدود است. در حالی که مانع اقتصادی آنها (نیروی انسانی، سرمایه، ثروت طبیعی
و …) نامحدود است. چو هیچ کشوری نمی تواند هرنوع کالا و خدماتی را به هر تعداد که بخواهد ارائه نماید. بدین جهت مساله انتخاب بین کالاها و خدمات مختلف اهمیت خاصی پیدا می کند. زمانی که انسان دریافت که نمی تواند نیازهای نامحدود را با مانع محدود خود به صورت حداکثر ارضاء نماید، ناگزیر چاره ای اندیشید و آن ارضاء نیازها در حد مطلوب است و این مفهومی ار بودجه است.

واژه شناسی بودجه
کلمه بودجه ابتدا در زبان عامیانه فرانسویان عهد میانه (بین قرون چهاردهم تا شانزدهم میلادی) با شکل Bouyette و با تلفظ "بوژت" با معنی کیسه و کمربندهایی که از چرم ساخته شده بودند، بکار می رفت و به ویژه به کیسه های چرمی و کوچک که در آن پول نهاده و به کمر می بستند، اطلاق می شده است. این کلمه با کمی تغییرات به شکل "بوچت" و با تلفظ وارد زبان انگلیسی در عهد میانه (بین قرون دوازدهم تا پانزدهم میلادی) شده و به همان معانی در انگلستان رایج بوده است.
در انگلستان طی سال های قرن هفدهم و اوایل قرن هجدهم میلادی واژه فوق به شکل Budyet به تلفظ "باجت" تغییر شکل داده و به کیف چرمی کوچک حاوی پول، چک و یا سفته و مهر وزارت دارایی آن کشور اطلاق می شد. بعدها نام کیفی گردید که صورت دریافت ها و پرداخت های کشور را در آن می نهادند. بعد از انقلابات داخلی و بورژوازی در زمان چارلز دوم و تشکیل حکومت های پارلمانی واژه "باجت" برای اولین بار به کیف دستی وزیر دارایی انگلستان که در آن صورت حساب دریافت ها و پرداخت های دولت را به پارلمان می برد.
این واژه از آن زمان به بعد با همان شکل و تلفظ رایج گردیده و در اواخر قرن هجدهم، بعد از جنگ های استقلال آمریکا، به امریکا و بعد از انقلاب فرانسه با آن کشور صادر گردیده و تلفظ فرانسوی بودجه تداول یافت و با تدریج با به وجود آمدن حکومت های پارلمانی در سایر کشورهای جهان نیز رایج شده و اینک یکی از واژه های رایج مالی و بین المللی است.
تعریف بودجه:
از بودجه تعاریف مختلفی شده است که هیچ یک از این تعاریف را شاید نتوان تعریف کاملی دانست. با توجه به کاربردی که بودجه در زمان مختلف داشته، برداشت های متفاوت و خاصی از آن به عمل آمده است.
1. بودجه برنامه مالی است برای عملیات آتی.
2. بودجه عبارت از طرحی جامع در قالب اصطلاحات مالی، به دلیل آنکه یک برنامه جاری برای مدت معینی اجرا می گردد.
3. بودجه … یک سند مالی است که مربوط به درآمدها و هزینه ها دولت
4. بودجه یک برنامه کار است، یک پیش بینی است و می تواند یک معیار هزینه و یک ضابطه شنجش کارایی دستگاه ها باشد.
5. بودجه ابزاری است برای بهبود و تصویب برنامه های توسعه.

فرآیند بودجه ریزی
بودجه ریزی شامل چهارمرحله ذیل می باشد:
1. مرحله تهیه و تنظیم و پیشنهادات لایحه بودجه
2. مرحله تصویب بودجه
3. اجراء بودجه
4. مرحله نظارت بر بودجه

به منظور ایجاد هماهنگی در تهیه و تنظیم موافقت نامه هزینه ای (جاری) سال 1381 سازمان آموزش و پرورش استان ها، ضمن تاکید بر رعایت خط مشی های اساسی، سیاست های اجرایی برنامه سوم توسعه، مفاد تبصره های قانون بودجه سال 1381 کل کشور و ضوابط اجرایی بودجه سال 1381، ضوابط مالی ناظر بر تهیه و تنظیم بودجه بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 27/11/1380 مجلس شورای اسلامی و سایر قوانین مرتبط، موارد ذیل به عنوان دستورالعمل ابلاغ می شود.
ضروری است ضمن تنظیم موافقت نامه های هزینه ای، دقت لازم در رعایت مفاد این دستورالعمل بعمل آید.

الف: اصول و خط مشی های راهبردی
1. تکمیل و تثبیت نظام مدیریتی و اجرایی غیرمترمتمرکز.
2. توسعه مشارکت های مردمی و استفاده از ظرفیت های بخش غیردولتی در تصدی فعالیت های آموزشی، پرورشی و پشتیبانی.
3. قراردادن امر تربیت دانش آموزان در متن برنامه ها و فعالیت های آموزشی و تعمیم آن به کلیه ی عوامل دست اندرکار در مدارس.
4. تقویت امور پرورشی، فرهنگی، ورزشی و فوق برنامه دانش آموزان و غنی سازی اوقات فراغت آنها در مدرسه و خارج از مدرسه.
5. بهبود کیفیت امور بهداشتی و تغذیه ای دانش آموزان.
6. تعمیق معرفت و بصیرت دینی و قرآنی و تحکیم مبانی فکری و عملی ارزش های انقلاب اسلامی و تعمیم فرهنگ ایثار و شهادت.
7. اهتمام همه جانبه نسبت به اعتلاء و گسترش ورزش و سلامت دانش آموزان.
8. افزایش کیفیت تحصیلی و تربیتی دوره آموزش عمومی به ویژه ابتدای.
9. تکمیل پوشش تحصیلی دوره ابتدایی به نحوی که کودکان واقع در سنین واجب التعلیم به دلیل عدم دسترسی به مدرسه از تحصیل محروم نشوند.
10. افزایش پوشش تحصیلی دوره های راهنمایی تحصیلی و متوسطه به ویژه در مناطق روستایی و عشایری.
11. کاهش نابرابری های موجود در آموزش و پرورش دختران در مقایسه با پسران در بخش های آموزشی، پرورشی و بهداشتی.
12. اصلاح و تنظیم ترکیب دانش آموزی دوره متوسطه متناسب با نیازهای بازار کار و ایجاد ظرفیت های لازم در شاخه های کاردانش و فنی و حرفه ای بر اساس امکانات و منابع تعیین شده برای استان.
13. تعیین سقف منابع مالی قابل تامین از محل درآمدهای عمومی و اختصاصی برای هر منطقه به منظور ایجاد امکان برنامه ریزی و تصمیم گیری در حوزه های مختلف.
14. بهبود کیفیت تحصیلی دانش آموزان استثنایی و استعدادهای درخشان
15. توسعه فعالیت های سوادآموزی به ویژه در گروه سنی زیر 40 سال و زنان و دختران.
16. تقویت نقش شوراهای آموزش و پرورش در سیاست گذاری و برنامه ریزی و سایر وظایف قانونی.
17. افزایش نقش اولیاء و معلمان در اداره مدرسه.
18. اصلاح ساختار و تغییر سمت و سوی جریان نیروی انسانی به مناطق توسعه نیافته و کمتر توسعه یافته.
19. محرومیت زدایی و ایجاد امکانات تحصیلی مناسب برای استان ها و مناطق توسعه نیافته و کمتر توسعه یافته بر اساس نتایح ارزیابی ظرفیت های اقتصادی و اجتماعی در استا های مختلف.
20. ارتقاء کیفیت نیروی انسانی از طریق افزایش میانگین سنوات تحصیلات معلمان.

ب: سیاست های اجرایی
1. با توجه به تشکیل سازمان های استان ها به استناد مصوبه ی شورای عالی اداری و ابلاغیه ی شماره 432/13ط. مورخ 15/12/79 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، سازمان های آموزش پرورش از کلیه ی اختیارات قانونی برای سیاستگذاری، برنامه ریزی و اجرای فعالیت های
خود ـ به استثناء مواردی که در قوانین و مقررات جاری کشور به صراحت جزء اختیارات وزیر یا روسای سازمان های وابسته بیان شده است ـ برخوردار می باشند و ضروری است روسای سازمان های استان ها با تشکیل کمیسیون های تخصصی در بخش های مختلف امور آموزشی و تربیتی، امور حقوقی، امور اداری، امور مالی، امور تشکیلاتی و … نسبت به احصاء این گونه موارد اقدام و برنامه ریزی لازم جهت استفاده از اختیارات قانونی به عمل آورند. بر این اساس اقدامات زیر نیز به عمل خواهد آمد:
* سازمان ها پس از تشکیل کمیسیون های تخصصی وظایف و اختیارات خود را در بخش های مختلف احصاء و این موارد را به همراه ابهامات موجود جهت بررسی و تعیین تکلیف حداکثر تا نیمه ی تیرماه به کمیسیون مرکزی اعلام خواهند نمود و کمیسیون مرکزی ابهامات را رفع و تا پایان مردادماه در قالب دستورالعمل جامع تفویض اختیار به سازمان های استانی اعلام خواهد نمود.
* کمیسیون مرکزی تفویض اختیار با مسئولیت مشاور اجرایی و دبیر کل شورای عالی آموزش و پرورش حداکثر تا پایان مردادماه دستورالعمل جامع تفویض اختیار را تهیه و با امضاء وزیر آموزش و پرورش به استان ها ابلاغ خواهد نمود.
* کمیته بررسی بخشنامه ها و دستورالعمل های اداری از ابتدای سال 81 از صدور هرگونه دستورالعمل یا بخشنامه که تصمیم گیری در خصوص موضوع آن در حیطه وظایف و اختیارات روسای سازمانهاست، خودداری نمایند و صرفاً برای دستورالعمل ها و بخشنامه هایی که بر اساس قوانین و مقررات مربوط ضرورت صدور آن محرز شناخته شود، مجوز صادر نماید.
2. با توجه به بند "2" مصوبه شماره 432/13ط. مورخ 15/12/76 شورای عالی اداری، تشکیلات مرکزی سازمانهای نهضت سوادآموزی، آموزش و پرورش استثنایی و استعدادهای درخشان درچارچوب سیاست ها و برنامه های کلان و متناسب با شرایط جدید، وظیفه ی برنامه ریزی و هماهنگی و نظارت بر امور تخصصی واحدهای استانی خود را کما فی السابق در سقف اعتبارات مصوب برنامه های مربوط در موافقت نامه های شرح عملیات و همچنین اعتبارات ابلاغی بر عهده خواهند داشت.
3. با توجه به تغیرات ساختار تشکیلاتی حوزه مرکزی و سازمان های استان ها و مناطق آموزشی و تشکیل معاونت های: "آمورش عمومی و امور تربیتی" و "آموزش و پرورش نظر و مهارتی" و "تربیت بدنی و تندرستی" که به منظور قراردادن امر "تربیت" در متن برنامه های آموزشی و "تعمیم" وظیفه تربیت دانش آموزان به کلیه عوامل و عناصر دست اندرکار برنامه ریزی و اجرای برنامه های آموزشی صورت گرفته است، اقدامات زیر توسط آموزش و پرورش به اجراء درخواهد آمد:
* سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی کتاب های درسی را با رویکرد تلفیق آموزش و پرورش مورد بازنگری قرار می دهد.
* معاونت برنامه ریزی و منابع انسانی با همکاری معاونین آموزشی، پرورشی، تربیت بدنی و تندرستی و سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی در اولین مرحله، اصول و روش های عمومی تربیتی و اهداف و روش های تلفیق آموزش و پرورش را در کلیه برنامه های آموزشی کوتاه مدت و بلندمدت معلمان و مدیران وارد می نماید.

* معاونت پشتیبانی، ترتیبی اتخاذ خواهد نمود که سرجمع منابع مالی برنامه های تربیتی و پرورشی با اعمال رشد اعتبارات نسبت به سال 1380 کاهش نیابد. این اعتبارات به فعالیت های پرورشی و فوق برنامه دانش آموزان که توسط مدارس و سازمان دانش آموزی (متناسب با ارائه خدمات و پذیرش دانش آموزان) به اجراء گذاشته می شود، اختصاص خواهد یافت.
4. شوراهای آموزش و پرورش که به منظور تحقق مشارکت و نظارت مردم در امر آموزش و پرورش و بهره گیری از کلیه ی منابع و امکانات جهت تاسیس، توسعه و تجهیز فضاهای آموزشی و پرورشی و تسهیل در فعالیت های اجرای آموزش و پرورش تشکیل شده اند. به استناد ماده "4" قانون تشکیل شوراها و ماده "26" آیین نامه اجرای ماده "70" قانون برنامه در سطح استان وظایف و اختیاراتی دارند. لذا ضروری است سازمان های استان ها، زمینه ها و تسهیلات لازم را جهت انجام هرچه بهتر وظایف شوراها فراهم نمایند و به ویژه از نقش دوگانه ی شوراها (شورای آموزش و پرورش و کارگروه شورای برنامه ریزی و توسعه استان) جهت تحقق اهداف آموزش و پرورش استفاده کنند و از درگیرکردن شوراها در امور جزئی و اجرایی خودداری نمایند تا شوراها بتوانند نقش سیاست گذاری و برنامه ریزی خود را جهت توسعه و تجهیز مدارس و بهبود وضعیت آموزش و پرورش استان در موارد ذیل ایفاء کنند.
4-1- تصویب ضوابط مربوط به تعیین هزینه سرانه دانش آموزی هر یک از مناطق تابعه از بودجه دولتی.
4-2- تصمیم گیری در مورد توزیع عوارض آموزشی وصول بین مناطق در شهر یا شهرستان هایی که بیش از یک منطقه آموزشی وجود دارد.
4-3- بررسی و پیشنهاد واگذاری بخشی از فعالیت های آموزشی و پرورشی به بخش غیردولتی با توجه به شرایط منطقه ای به مراجع ذی ربط برای تصویب.
4-4- ساماندهی کمک ها و جذب منابع غیردولتی و ارایه راهکارهای در چارچوب سیاست های بخشی به منظور توسعه مشارکت های مردمی و تقویت بخش خصوصی در فعالیت های آموزشی و پرورشی.
4-5- ارایه برنامه و فراهم کردن شرایط و امکانات لازم برای تقویت و پشتیبانی سوادآموزی و ارتقای سطح نوسوادان.
4-6- تعیین سهم هر منطقه از اعتبارات هزینه ای دولت که در قانون بودجه برای آموزش و پرورش عمومی و فنی و حرفه ای هر سالتن پیش بینی می شود، با توجه به توسعه آموزش و پرورش در هر یک از مناطق تابع و امکانات درآمدی از مناطق و استان.
5. دریافت کمک و خودیاری از اولیاء دانش آموزان و سایر اشخاص حقوقی و حقیقی که فرم های قبوض آن در هر شهرستان و منطقه بر اساس مقتضیات اقتصادی و اجتماعی تهیه و به تصویب شورای آموزش و پرورش همان شهرستان یا منطقه خواهد رسید. در صورتی که مجز است که داوطلبانه پرداخت شود و نحوه ی مصرف این وجوه را شوراء تعیین می نماید و توسط اداره آموزش و پرورش به مدارس اعلام می شود.

دستورالعمل تنظیم و مبادله موافقنامه های هزینه ای سازمان های آموزش و پرورش استان ها
1. اعتبارات واحدهای استان نهضت سوادآموزی، آموزش و پرورش استثنایی و استعدادهای درخشان در اعتبارات فصل آموزش و پرورش عمویم سال 1381 سازمان استان به تصویب رسیده است و در تنظیم موافقت نامه های شرح عملیات اعتبارات این واحدها حداقل برابر ارقام مندرج در جدول شماره "1" پیوست این دستورالعمل به تفکیک و به شرح زیر پیش بینی شود.
– اعتبار واحدهای نهضت سوادآموزی در قالب برنامه "سوادآموزی" با شماره طبقه بندی "30103"
– اعتبار واحدهای سازمان آموزش و پرورش استثنایی در قالب برنامه "آموزش کودکان استثنایی" با شماره طبقه بندی "30106"
– اعتبار واحدهای آموزش و پرورش استعدادهای درخشان در قالب برنامه "آموزش استعدادهای درخشان" با شماره طبقه بندی "30114"
اعتبارات برنامه های مذکور بر اساس عملکرد سال 80 و اطلاعات ارائه شده از سوی سازمان های مرکزی مربوطه، به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تعیین شده است و سازمان های استانی می توانند در صورت لزوم اعتبارات این برنامه ها را در فصل اول و سایر فصول متناسب با نیازها و اولویت های منطقه ای افزایش دهند، منوط به اینکه به سایر برنامه ها و فعالیت های اصلی لطمه ای وارد نشود.
تبصره: این دستورالعمل شامل کلیه واحدهای سازمان آموزش و پرورش استان از جمله واحدهای استانی سازمان های تجمیع شده مشمول تسهیلات و مزایای خاصی می باشند. اینگونه مزایا و تسهیلات کماکان به قوت خود باقیست و عدم ذکر و درج کلیه موارد به معنای حذف آنها نمی باشد.
2. اعتبارات مربوط به برنامه ها و فعالیت های ملی سوادآموزی، آموزش کودکان استثنایی و استعدادهای درخشان در ردیف ملی سازمان های مرکزی پیش بینی شده است و پس از تنظیم و مبادله موافقت نامه ها توسط سازمان های مرکزی، سهم استان ها مشخص خواهد شد.
3. ظرفیت ها و سهمیه های استخدامی متعهدین خدمت و آزاد در نظر گرفته شده برای استان با اولویت تامین نیروی انسانی مناطق توسعه نیافته و کمترتوسعه یافته انجام شود.
4. در برنامه ریزی آموزش های ضمن خدمت و دوره های ادامه تحصیل معلمان دوره های مختلف تحصیلی، آموزش معلمان شاغل در مناطق توسعه نیافته و کمترتوسعه یافته در اولویت قرار گیرد. معاونت برنامه ریزی و منابع انسانی وزارت آموزش و پرورش در برنامه ریزی و اجرای دوره های آموزشی متمرکز و برقراری سهیمه ی ادامه تحصیل معلمان، نیز این موضوع را مورد توجه قرار خواهد داد.
5. به استناد ماده "9" آیین نامه اجرایی ماده "143" قانون برنامه و به منظور افزایش پوشش تحصیلی، سازمان های استان ها موظفند صرفه جویی لازم را در هزینه های آموزشی از طریق ایجاد یا تجمیع مدارس راهنمایی تحصیلی و متوسطه روستایی، برقراری سرویس ایاب و ذهاب هر هفته یکبار دانش آموزان به روستا و همچنین ایاب و ذهاب دانش آموزان از روستاهای فاقد مدرسه به روستاهای دارای مدرسه در قالب اعتبارات مصوب با رعایت قوانین و مقررات مربوط و در صورت امکان با استفاده از مشارکت های مردمی به عمل آورند.
6. به استناد ماده "5" قانون تنظیم، وزارت خانه ها و موسسات و شرکت های دولتی مجاز به کمک آموزش و پرورش شده اند، لذا ضروری است سازمان های استان ها اقدامات لازم را در جهت جلب کمک های مزبور در راستای اقداماتی که در سال قبل جهت اجرای بند "ب" تبصره "8" قانون بودجه انجام داده اند، به عمل آورند.
7. از آنجا که به استناد بند "ب" تبصره "8" قانون بودجه به شرکت ها و موسسات دولتی که بابت دو درصد سود ناخالص بند "د" تبصره "8" قانون بودجه سال های 73-71 بدهکار می باشند، اجازه داده شده است پرداخت بدهی خود را به صورت احداث فضاهای آموزشی با اولویت احداث مراکز شبانه روزی در مناطق مورد نیاز آموزش و پرورش تادیه نمایند. لذا ادارت آموزش و پرورش ضمن بررسی و شناسایی شرکت ها و موسسات بدهکار ترتیبی اتخاذ نمایند تا با همکاری اداره کل نوسازی مدارس استان کلیه ی مطالبات مذکور در سال 1381 به حساب مربوط در خزنه واریز یا به ترتیب فوق وصول و برای موارد مذکور در بند "ب" تبصره "8" قانون بودجه به مصرف برسد.

8. به استناد ماده "13" قانون تنظیم، اعتبارات غیرپرسنلی برنامه های آموزشی و پرورشی بدون الزام به رعایت قانون محاسبات عمومی کشور مصوب 1/6/66 و دیگر مقررات عمومی دولت و با رعایت ضوابط تبصره "2" ماده "14" قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش قابل مصرف می باشد. بدین ترتیب اعتبارات سایر فصول کلیه ی برنامه های آموزشی و پرورش قابل مصرف می باشند. بدین ترتیب اعتبارات سایر فصول کلیه ی برنامه های آموزشی و پرورشی به استثناء برنامه های پشتیبانی فعالیت های آموزشی و خدمات رفاهی مشمول این بند می باشند و سازمان های استان ها سعی نمایند از تسهیلات قانونی ایجاد شده در جهت تحقق اهداف سازمان و افزایش بهره وری منابع استفاده نمیایند.
9. اعتبارات مربوط به طرح های مشارکت ملی، بین المللی و آزمایشی و خاص سوادآموزی در سال 1381 از محل اعتبارات ملی سازمان نهضت سوادآموزی تامین و ابلاغ خواهد شد.
10. ضروریست در اجرای فعالیت های محلی و منطقه ای و خاص سوادآموزی مورد نظر سازمان های استانی که برای اولین بار به اجراء درخواهند آمد، قبلاً با سازمان نهضت سوادآموزی هماهنگ شود.
11. جهت پشتیبانی از مدارس دانش آموزان استثنایی و اجرای برخی فعالیت های ملی مربوط به کمک به تامین آتیه ی آنها اعتباراتی در بودجه مصوب سازمان آموزش و پرورش استثنایی به تصویب رسیده است که همراه با دستورالعمل اجرایی مربوط از سوی سازمان آموزش و پرورش استثنایی ابلاغ خواهد شد.
12. ضروری است که پوشش تحصیلی کامل در دوره ی ابتدایی به نحوی که هیچ یک از کودکان واقع در سنین واجب التعلیم به دلیل عدم دسترسی به مدرسه و امکانات آموزشی از تحصیل محروم نشوند، در سال 1381 مورد توجه قرار گیرد و در مناطق دوردست روستایی با تلفیق امکانات و استفاده از تجربیات مدیریت و کارکنان نهضت سوادآموزی ترتیبی اتخاذ گردد تا ضمن تحت پوشش قراردادن کودکان واجب التعلیم دوره ی ابتدایی حتی الامکان از تشکیل کلاس های کم جمعیت خودداری شود. همچنین به منظور ارتقاء کیفیت دوره ابتدایی در توزیع اعتبارات فصل آموزش و پرورش عمومی بین برنامه ها، سهم برنامه آموزش ابتدایی ـ بدون در نظر گرفتن کاهش آمار دانش آموزان ـ بر مبنای عملکرد سال 1380 و اعمال درصدرشد اعتبارات فصل آموزش و پرورش عمومی در موافقت نامه های ظرح عملیات درج گردد.
13. در سال 1381 جهت پوشش تحصیلی دختران در دوره های آموزش ابتدایی در مناطق روستایی و عشایری در اعتبارات ملی و ردیف بهبود کیفی اعتباری منظور شده است. سهمیه ی اعتباری هر استان در موافقت نامه شرح عملیات مشخص خواهد شد و در صورتی که سازمان های استانی هزینه های پرسنلی مربوط به این برنامه را از محل اعتبارات خود تامین و برنامه را اجراء نماید. سهمیه اعتباری آنها که جهت هزینه های غیرپرسنلی و پشتیبانی از این برنامه منظور شده است، ابلاغ اعتبار خواهد شد.

14. باتوجه به اینکه مجوز بهره برداری از اردگاه ها و کانون های فرهنگی ـ تربیتی به سازمان دانش آموزی داده شده است و مسئولیت ارائه خدمات فرهنگی وپرورشی به دانش آموزان در خارج از مدرسه و اوقات فراغت به عهده ی سازمان مذکور گذاشته شده است. ضروری است با رعایت دستورالعمل ساماندهی نیروی انسانی سازمان های استان ها، اقدامات مشروحه ی ذیل را به عمل آورند:
* نیروهای اداری و آموزشی مورد نیاز جهت خدمت در کانون های فرهنگی ـ تربیتی و اردوگاه ها را با حفظ پست های سازمانی بر اساس درخواست سازمان با پرداخت حقوق و مزایا به سازمان یادشده مامور نمایند.
* اعتبار لازم جهت کمک به سازمان دانش آموزی استان به منظور ارائه فعالیت های امور تربیتی و پرورشی خارج از مدرسه در موافقت نامه های شرح عملیات به نحوی که به سایر فعالیت های امور تربیتی و پرورشی لطمه ای وارد نشود، پیش بینی شود.
* سازمان دانش آموزی استان از محل منابع در اختیار برابر موافقت نامه ای که با سازمان استان مبادله خواهد کرد، نسبت به انجام برنامه ها و فعالیت های پرورشی و اردوئی اقدام خواهد نمود.
15. اعتبار مربوط به تغذیه و پوشاک رایگان دانش آموزان مناطق محروم بطور کامل توزیع استانی و ابلاغ خواهد شد و ستاد مرکزی تغذیه پشتیبانی از اجرای این برنامه را برعهده خواهد شد. در استان هایی که امکان تهیه مواد غذایی با کیفیت و قیمت مناسب وجود ندارد، مراتب را جهت تدارک و ارسال مواد غذایی به ستاد مرکزی اعلام نمایند.
16. افزایش پوشش تحصیلی دانش آموزانی استثنایی و فراهم نمودن وسیله ایاب و ذهاب آنها بر اساس برنامه توسعه سازمان مرکزی آموزش و پرورش استثنایی و بر اساس اعتبارات و امکانات موجود مورد توجه قرار گیرد.
17. در سال 1381 اختصاص فضاهای آموزشی مربوط به نهضت سوادآموزی، آموزش استثنایی و استعدادهای درخشان به سایر فعالیت های مجاز نمی باشد. در صورت ضرورت با تایید واحدهای ستادی سازمان های یادشده بلامانع خواهد بود.
18. نظر به اهمیت نیروی انسانی در فرآیند تعلیم و تربیت و سهم قابل توجه آن در هزینه های جاری، ضروری است سازمان های استان ها هرگونه تصمیم گیری در خصوص جریان نیروی انسانی را از طریق شورای برنامه ریزی نیروی انسانی آموزش و پرورش مناسب با تغییرات ترکیب جمعیت دانش آموزی از نظر دوره های تحصیلی و توزیع جغرافیایی آن در سطح استان به نحوی اتخاذ نمایند که حداکثر بهره وری از اوقات موظف نیروی انسانی به عمل آید و استفاده از نیروی حق التدریس به حداقل کاهش یابد. بدین منظور ضروری است استخدام، بازنشستگی، بازخرید، انتقال، ماموریت و ماموریت تحصیلی را بطور جامع مورد بررسی و تصمیم گیری قرار دهند.
19. تعیین ضوابط سازماندهی نیروی انسانی مدارس در مناطق آموزشی در چارچوب اعتبارات مصوب به عهده ی سازمان های استان ها خواهد بود. سازمان های استان ها می توانند این امر را به مناطق تفویض اختیار نمایند.
بنابراین دستورالعملی در این خصوص از سوی وزارت آموزش و پرورش صادر نخواهد شد.
20. با توجه به لزوم بهبود کیفیت و ارتقاء تحصیلی دانش آموزان عزیز شاهد و ایثارگر، ضروری است هزینه های مربوط به این مدارس با اولویت تامین و پرداخت گردد.
21. بمنظور ایجاد تعادل در مهارت های فنی و حرفه ای، استفاده از مراکز شبانه روزی کاردانش و فنی و حرفه ای و بکارگیری سایر روش های مناسب در مناطق کمتر توسعه یافته در محدوده ی اعتبارات توسط شوراهای آموزش و پرورش استان مورد بررسی و توجه قرار گیرد.
22. به استناد ماده "44" قانون تنظیم، توزیع اعتبارات هزینه ای فصول چهارگانه (آموزش و پرورش عمومی، آموزش فنی و حرفه ای، تامین اجتماعی و تحقیقات)، بین برنامه ها و فصول هزینه (در سقف اعتبارات فصول هزینه مندرج در قانون) برای درج در موافقت نامه شرح عملیات باید به تایید شورای برنامه ریزی و توسعه استان برسد. لذا ضروری است سازمان های استانی بر اساس منابع مالی درنظر گرفته شده و با رعایت مفاد این دستورالعمل نسبت به توزیع اعتبارات اقدام و پس از تائید شورای آموزش و پرورش استان (کار گروه شورای برنامه ریزی و توسعه) به "دبیرخانه شورای برنامه ریزی و توسعه استان" ارایه نماید.

23. هزینه های مربوط به تشکیل کلاس های آمادگی کوتاه مدت برای ورود دانش آموزان مناطق دوزبانه و مناطقی که گویشی غیر از فارسی دارند، در حد عملکرد اعتباری سال 80 در برنامه آموزش و پرورش ابتدایی پیش بینی شود.
24. هزینه های برگزاری کلاس های بزرگسالان در مناطق برخوردار از محل دریافتی وجود مربوط از دانش آموزان و در مناطق غیر برخوردار به روش مشارکتی با تائید شورای آموزش و پرورش تامین خواهد شد.

ضوابط توزیع اعتبارات هزینه ای از محل درآمد عمومی
1. اعتبارات ابلاغی سازمان آموزش و پرورش استان، با توجه به ادغام واحدهای استانی نهضت سوادآموزی، سازمان آموزش کودکان استثنایی و سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان به شرح برنامه های زیر توزیع گردد.
– فصل آموزش و پرورش عمومی
30102- برنامه آموزش ابتدایی
30103- برنامه سوادآموزی
30104- برنامه آموزش راهنمایی تحصیلی
30105- برنامه آموزش متوسطه نظری
30106- برنامه آموزش کودکان استثنایی
30107- برنامه امور تربیتی و پرورشی
30109- برنامه آموزش پیش دانشگاهی
30111- برنامه آموزش معلمان
30112- برنامه پشتیبانی فعالیت های آموزشی
30114- برنامه استعدادهای درخشان
تبصره:
* برنامه 30199 "خدمات اداری" به برنامه شماره 30112 با عنوان "پشتیبانی فعالیت های آموزشی" تبدیل شود.
* برنامه شماره 30111 "آموزش معلمان" مربوط به پیش بینی اعتبارات آموزش های تربیت معلم و متعهدین خدمت می باشد.
* اعتبار مربوط به آموزش پیش دانشگاهی از اعتبار برنامه آموزش متوسطه نظری تفکیک و ذیل برنامه شماره 30109 با عنوان "آموزش پیش دانشگاهی" منظور گردد.
– فصل آموزش فنی و حرفه ای
31104- برنامه آموزش غیررسمی کارکنان دولت
31105- برنامه آموزش متوسطه کاردانش
31107- برنامه آموزش متوسطه فنی و حرفه ای
تبصره:
* اعتبارات مربوط به آموزش های ضمن خدمت ذیل برنامه شماره 31104 آموزش غیر رسمی کارکنان دولت منظورگردد.
– فصل تامین اجتماعی و بهزیستی
30404- برنامه خدمت رفاهی
– فصل تحقیقات
31302- برنامه تحقیقات فرهنگی و آموزشی

2. برای استخدام جدید اعتباری ضمن موافقتنامه پیش بینی نگردد. در صورت صدور مجوز استخدامی جدید در سال 1381 با رعایت ماده "3" قانون برنامه سوم توسعه پس از تایید مراجع ذیصلاح قانونی صادر خواهد شد و در صورت اخذ مجوز، تعداد و اعتبار لازم از محل اعتبار مربوط به حقوق و مزایای خروجی های سازمان آموزش و پروش استان ها تامین شود.
3. ضروری است در موافقت نامه های شرح فعالیت های هزینه ای سهم اعتبارات هر منطقه به صورت جداگانه در فرم شماره 2-الف موافقنامه درج گردد.
4. در اجرای مواد 13.8 و 14 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش و به منظور فراهم نمودن امکان برنامه ریزی یکساله توسط ادارت آموزش و پرورش شهرستان ها و مناطق بر اساس منابع مالی مشخص، بهبود مدیریت منابع، محرومیت زدایی و ایجاد فرصت های آموزشی عادلانه در سال 1381، سهم شهرستان ها و مناطق هر استان از مجموع منابع مالی اختصاص یافته به استان از محل اعتبارات استانی و ملی، بر اساس تعداد دانش آموزان، نیروی انسانی، ضرایب محرومیت و سایر عوامل موثر در هزینه های آموزشی تعیین و در موافقت نامه های متبادله بین سازمان های آموزش و پرورش استان ها و مناطق آموزشی درج خواهد شد و ادارات موظفند در قالب منابع معین شده، کلیه فعالیت های جاری خود را سازماندهی و اجرا نماید.

5. اعتبار حاصل از صرفه جوئی در هزینه ها در سقف منابع مالی مشخص شده در اختیار ادارات مربوط قرار خواهد گرفت و سازمان های آموزش و پرورش استان ها نمی توانند صرفه جویی های حاصله را از منابع مالی تعیین شده، کسر نمایند.
6. اعتبار کسورات بازنشستگی سهم کارفرما (دولت) در سال 1381 در قالب ردیف ملی با شماره طبقه بندی 127507 تحت عنوان "وزارت آموزش و پرورش ـ کسورات بازنشستگی سهم دولت ـ ملی و استانی" تصویب شده است. بنابراین اعتباری ضمن اعتبارات مصوب آموزش و پرورش استان ها بدین منظور پیش بینی نشود.
7. بکارگیری نیروی انسانی حق التدریس تمام وقت 24 ساعته که تعهد استخدامی ایجاد می نماید، ممنوع است. سازمان های آموزش و پرورش استان ها با بکارگیری معلمان شاغل رسمی به صورت حق التدریس نیازهای خود را برطرف نماید و در صورت نیاز به استفاده از نیروهای حق التدریس حداکثر ساعات معلمان حق التدریسی غیر تمام وقت از 18 ساعتت تجاوز ننماید.
8. نرخ حق التدیس بر اساس دستورالعمل شمار 33392/3/ط مورخ 8/6/79 حداکثر در سقف اعتبار تعیین شده در جدول شماره "2" پیوست. سقف اعتبار حق التدریس قابل افزایش نخواهد بود. اعتبار حق التدریس هر استان بر مبنای اطلاعات ارایه شده از سوی دفتر طرح و برنامه که بر اساس نیاز و موجودی نیروی انسانی هر دوره تحصیلی محاسبه شده است، با اعمال نرخ حق التدریس هر دوره تحصیلی در هر استان براورد شده است.
سقف اعتبارات حق التدریس نمی تواند مبنا و ملاک بکارگیری نیروی حق التدریس باشد و بکارگیری نیروی حق التدریس صرفاً بر اساس ضوابط و دستورالعمل های مربوط و دستورالعمل های ساماندهی نیروی انسانی صورت خواهد گرفت.
9. اعتبار برنامه تحقیقات فرهنگی وآموزشی با هدف ارتقاء سطح فعالیت های پژوهشی کاربردی در بودجه سازمان آموزش و پرورش پیش بینی و منظور شده است.
در تعریف و انتخاب پروژه های تحقیقاتی، اصلی ترین مسائل و مشکلات آموزش و پرورش استان، در راستای حل چالش ها و تحقق مضامین و راهبردهای اساسی بخش آموزش و پرورش در قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و همچنین ویژگی های منطقه ای و استانی در ابعاد اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و تربیتی و روانشناسی مورد شناسایی و توجه قرار گیرد.
الف: در تنظیم موافقت نامه های هزینه استانی، فرم پروژه های تحقیقاتی (پیوست شماره 3) نیز تهیه و تنظیم و ضمیمه موافقت نامه گردد.
ب: تامین اعتبار طرح های پژوهشی نیمه تمام سال های گذشته و مطالبات باقیمانده از طرح های خاتمه یافته در اولویت قرار دارند.
ج: تامین اعتبار برای پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری از محل اعتبارات مصوب در زمینه ی عناوین مرتبط با بخش آموزش و پرورش بلامانع است.
د: تامین اعتبار برای برگزاری همایش های استانی و منطقه ای، انتظارات پژوهشی، ایجاد بانک های اطلاعاتی و سایر فعالیت های مرتبط با امور پژوهشی بلامانع می باشد.
هـ : جزئیات بیشتر در مورد نحوه ی توزیع و مصرف اعتبارات تحقیقاتی در شیوه نامه ای که از سوی شورای تحقیقات وزارت آموزش و پرورش با هماهنگی دفتر امور آموزش و پرورش سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور صادر می شود، تشریح و ابلاغ خواهد شد.
10. تامین اعتبارات غیرپرسنلی با رعایت اولویت های ذیل انجام می شود:
* سرانه واحدهای آموزشی (شامل تعمیرات جزئی مدارس، هزینه های جاری، پرورشی، بهداشتی، آزمایشگاهی و کارگاهی و سرانه خدماتی)
* هزینه های مربوط به بازنشستگان (کمک هزینه عائله مندی، اولاد، عیدی بازنشستگان و پاداش پایان خدمت بازنشستگان سال 81)
* ماموریت، حمل و نقل و ارتباطات (شامل ماموریت معلمان راهنمایی روستایی) و هزینه سفر منتقلین.
* سرانه غذایی مدارس شبانه روزی و نمونه دولتی و خوابگاه های مرکزی دولتی.
* هزینه ایاب و ذهاب دانش آموزان طرح روستا مرکزی و مدارس شبانه روزی.
* هزینه های آموزش ضمن خدمت کوتاه مدت کارکنان.
* هزینه ی اجاره مدارس و سایر ساختمان های استیجاری و کلاس های نهضت سوادآموزی.
* کمک هزینه لباس عوامل خدماتی و سایر عواملی که بر اساس مقررات مربوط مشمول دریافت لباس می باشند.
* تعمیر و نگهداری خودروها و ماشین آلات و تجهیزات اداری.
* امور رفاهی کارکنان و دانش آموزان.
* تعمیرات جزئی ساختمان و تجهیزات اداری مورد نیاز.
* هزینه ی فعالیت های فرهنگی و پرورشی دانش آموزان.
* کمک به سازمان دانش آموزی استان متناسب با ارائه خدمات بر اساس قراردادی که بین سازمان استان و سازمان دانش آموزی استان منعقد خواهد شد و ارائه خدمات در کانون های فرهنگی ـ تربیتی و اردوگاه های واگذار شده استان. هزینه های آب، برق، سوخت و هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری اردوگاه ها و کانون های فرهنگی ـ تربیتی واگذار شده به همراه هزینه ی حقوق و مزایای پرسنل مامور در سازمان دانش آموزی استان (و اردوگاه ها و کانون ها) به عنوان بخشی از کمک های مالی به سازمان دانش آموزی محاسبه و منظور شود.
* کمک به موسسات غیرانتفاعی و غیردولتی ارایه دهنده ی آموزشهای کاردانش و مهارتی.
* هزینه ی طرح های تحقیقاتیبا اولویت طرح های تحقیقاتی کاربردی جهت محاسبه شاخص های بهره وری، توزیع منابع و امکانات و ساماندهی و بهره وری نیروی انسانی و طرح های مربوط به جلب مشارکت های مردمی و متنوع سازی منابع مالی و بهبود مدیریت.
11. بخشی از اعتبارات برق مصرفی هنرستان های فنی و حرفه ای و کاردانش با توجه به حجم بالای مصرف برق در آنها، در برنامه پشتیبانی فعالیت های آموزشی منظور شود.
12. نمونه فعالیت های اصلی هر برنامه جهت تنظیم موافقت نامه ها در پیوست شماره "4" درج شده است.
13. به منظور نظارت بر حسن اجرای بودجه و چگونگی انجام هزینه های پرسنلی و غیرپرسنلی و ایجاد هماهنگی بین استان ها در تخصیص اعتبارات، کلیه ی سازمان های آموزش و پرورش استان ها با همکاری ذیحساب ها و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ها مکلفند عملکرد اعتبارات را به تفکیک اقلام هزینه به صورت 3 ماهه تهیه و تنظیم و برای اقدامات بعدی به دفتر بودجه و تشکیلات وزارت آموزش و پرورش و دفتر امور آموزش و پرورش سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ارسال دارند.
14. به منظور بررسی عملکرد اعتبارات هزینه ای سال 1380 و وضعیت بودجه سال 1381، سازمان های آموزش و پرورش استان ها، از نظر مطابقت فعالیت ها با قوانین و مقررات، رعایت ضوابط و دستور العمل ها، تعیین موارد عمده منجر به ایجاد کسری ها و دیون سال های گذشته، گروهی متشکل از مسئولان و کارشناسان دفتر امور آموزش و پرورش سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و دفتر بودجه و تشکیلات وزارت آموزش و پرورش به استان ها عزیمت خواهند نمود تا با همکاری و مشارکت کارشناسان محترم استانی امر بررسی را انجام دهند. بدیهی است ارزیابی و جمع بندی گروه مذکور مبنای اتخاذ تصمیم در مورد ساماندهی اعتبارات هزینه ای آموزش و پرورش استان خواهد بود.

سازمان آموزش و پرورش استان …………
توضیحات ضروری در مورد فعالیت های سال 1381
فرم شماره 5
سال 1381
اداره آموزش پرورش شهرستان / منطقه:

اعتبارات ردیف 127500 از محل درآمد عمومی به تفکیک عناوین هزینه

عنوان
اعتبار (هزار ریال)

جمع

فصل اول (جبران خدمات کارکنان)

حقوق و مزایای ماهیانه کارکنان رسمی و آزمایشی

حقوق و مزایای ماهیانه کارکنان پیمانی قراردادی و سرباز معلم

حقوق و مزایای متعهدین خدمت

حق التدریس

حق التدریس کلاس های جبرانی مناطق محروم تابستانی

حق التدریس و هزینه های کلاس های آمادگی مناطق دوزبانه

مرخصی مناطق محروم

کمک های غیرنقدی

اضافه کار

هزینه برگزاری امتحانات نهایی

پاداش (عیدی) آخر سال به ازای هر نفر 1000000 ریال

سایر هزینه های پرسنلی با ذکر عنوان

فصل سوم (استفاده از کالاها و خدمات)

فصل سوم (هزینه های اموال و دارایی)

فصل چهارم (یارانه)

فصل پنجم (کمک های بلاعوض)

فصل ششم (رفاه اجتماعی)

فصل هفتم (سایز هزینه ها)

نام و نام خانوادگی:
رئیس سازمان آموزش و پرورش استان
نام نام خانوادگی :
رئیس اداره آموزش و پرورش شهرستان / منطقه:

نمونه شرح فعالیت های اصلی آموزش و پرورش استان ها برای الگوگیری در تنظیم موافقت نامه های هزینه ای استان ها

شماره طبقه بندی برنامه
عنوان برنامه / فعالیت اصلی
واحد هدف
هدف کمی
هزینه واحد
هزینه کل
30112
برنامه پشتیبانی فعالیت های آموزشی

انجام خدمات پشتیبانی اداری کارکنان
نفر

تعمیرات جزئی و نگهداری ساختمان ها
متر مربع

تعمیرات جزئی و نگهداری خودروها
دستگاه

انجام ماموریت های اداری
نفر ـ روز

30114
برنامه آموزش استعدادهای درخشان

برگزاری کلاس های آموزش استعدادهای درخشان
نفر دانش آموز

برگزاری آزمون ورودی
نفر دانش آموز

31104
برنامه آموزش غیررسمی کارکنان دولت

برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت
نفر ـ ماه

31105
برنامه آموزش متوسطه کاردانش

برگزاری کلاس های آموزش متوسطه کاردانش
نفر دانش آموز

تغذیه دانش آموزان شبانه روزی
نفر دانش آموز

پشتیبانی ایاب و ذهاب دانش آموزان
نفر دانش آموز

برگزاری آزمون پایان دوره
نفر دانش آموز

31107
برنامه آموزش متوسطه فنی و حرفه ای

برگزاری کلاس های آموزش متوسطه فنی و حرفه ای
نفر دانش آموز

پشتیبانی ایاب و ذهاب دانش آموزان
نفر دانش آموز

برگزاری آزمون پایان دوره
نفر دانش آموز

30404
برنامه خدمات رفاهی

برنامه رفاهی کارکنان
نفر

پشتیبانی مهدهای کودک
نفر

نگهداری خانه های معلم
بابا

اعطای کمک رفاهی دانش آموزان
نفر دانش آموز

301302
برنامه تحقیقات فرهنگی و آموزشی

انجام فعالیت های پژوهشی
مورد

کمک به تهیه پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری
مورد

برگزاری همایش های استانی و منطقه ای
مورد

تصویب
تصویب بودجه از وظایف و اختیارات سازمان برنامه و بودجه برای کل آموزش و پرورش تصویب می شود.
لایحه بودجه شاید مهم ترین لایحه ای باشد که از سازمان برنامه ریزی استان به آموزش و پرورش ارائه می نماید و بررسی تصویب توسط آموزش و پرورش مهم ترین فعالیت های موسسه می باشد.
مردم از سازمان بنام استان خود انتظار دارند درهنگام تصویب بودجه آموزش و پرورش حداکثر دقت را مبذول داشته و درآمدهای آموزش و پرورش را میان اهدف گوناگون مانند: عدالت، توسعه فرهنگی و … به گونه ای توزیع نمایند که از پرتو آنها حداکثر رفاه و مطلوبیت عاید عموم گردد.
با تصویب بودجه اهداف، برنامه ها و خط مشی ها و وظایف آموزش و پرورش مشخص شده و چگونگی دستیابی به آنها تعیین می شود. به عبارتی تصویب بودجه تنها تصویب ارقام و اعداد تحت عناوین درآمدها و هزینه های آموزش و پرورش نیست، بلکه تصویر روشنی است از آنچه که آموزش و پرورش برای دستیابی به اهداف مورد انتظار انجام دهد.
تصویب بودجه آموزش و پرورش توسط سازمان برنامه استان تصویب می شود و در اداره کل هماهنگی با سازمان برنامه و بودجه تصویب می شود.

نمونه شرح فعالیت های اصلی آموزش و پرورش استان ها برای الگوگیری در بررسی تصویب موافقت نامه های هزینه ای استان ها
شماره طبقه بندی برنامه
عنوان برنامه / فعالیت اصلی
واحد هدف
هدف کمی
هزینه واحد
هزینه کل
30102
برنامه آموزشی ابتدایی

برگزاری کلاس های آموزش ابتدایی
نفر دانش آموز

پشتیبانی ایاب و ذهاب دانش آموزان
نفر دانش آموز

برگزاری آزمون پایان دوره
نفر دانش آموز

30102
برنامه سوادآموزی

برگزاری کلاس های آموزش بزرگسالان
نفر سوادآموز

30104
برنامه آموزش راهنمایی تحصیلی

برگزاری کلاس های آموزش راهنمایی
نفر دانش آموز

تغذیه دانش آموزان شبانه روزی
نفر دانش آموز

پشتیبانی ایاب و ذهاب دانش آموزان
نفر دانش آموز

برگزاری آزمون پایان دوره
نفر دانش آموز

30105
برنامه آموزش متوسطه نظری

برگزاری کلاس های آموزش متوسطه نظری
نفر دانش آموز

تغذیه دانش آموزان شبانه روزی
نفر دانش آموز

پشتبانی ایاب و ذهاب دانش آموزان
نفر دانش آموز

برگزاری آزمون پایان دوره
نفر دانش آموز

30106
برنامه آموزش کودکان استثنایی

برگزاری کلاس های آموزش کودکان استثنایی
نفر دانش آموز

تغذیه دانش آموزان استثنایی
نفر دانش آموز

پشتیبانی ایاب و ذهاب دانش آموزان استثنایی
نفر دانش آموز

برگزاری آزمون پایان دوره
نفر دانش آموز

30107
برنامه امور تربیتی و پرورشی

فعالیت های امور تربیتی دانش آموزان
نفر دانش آموز

فعالیت های اردوئی دانش آموزان
نفر دانش آموز

30109
برنامه آموزش پیش دانشگاهی

برگزاری کلاس های آموزش پیش دانشگاهی
نفر دانش آموز

تغذیه دانش آموزان شبانه روزی
نفر دانش آموز

پشتیبانی ایاب و ذهاب دانش آموزان
نفر دانش آموز

برگزاری آزمون پایان دوره
نفر دانش آموز

30111
برنامه آموزش معلمان

برگزاری کلاس های آموزش تربیت معلم
نفر دانشجو

تغذیه دانشجویان تربیت معلم
نفر دانشجو

پشتیبانی دانشجویان متعهد خدمت
نفر دانشجو

سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان
سازمان آموزش و پرورش استان
با سلام
نظر به تصویب و ابلاغ قانون بودجه سال 1381 کل کشور، بدین وسیله خط مشی های اساسی، سیاست های اجرایی و ضوابط اجرایی ناظر بر تهیه، تنظیم و مبادله ی موافقت نامه های شرح فعالیت های اعتبارات هزینه ای سال 1381 سازمان های آموزش و پرورش استان ها ابلاغ می شود.
سازمان آموزش و پرورش و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان موظفند با رعایت ضوابط اجرایی بودجه سال 1381کل کشور و این دستورالعمل، موافقت نامه شرح فعالیت ها را مبادله نمایند و نسخه ای را جهت بررسی وانطباق با مفاد ضوابط اجرایی بودجه و این دستورالعمل به دفتر بودجه و تشکیلات وزارت آموزش و پرورش و دفتر امور آموزش و پرورش سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ارسال نمایند.

ضوابط اجرایی بودجه سال 1381

رئیس جمهور
تصویب نامه ی هیات وزیران
باسمه تعالی
سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
هیات وزیران در جلسه مورخه 28/1/1381 بنا به پیشنهاد شماره 10721/105 مورخ 31/1/1381 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ضوابط اجرایی بودجه سال 1381 کل کشور را برای وزارت خانه ها و موسسات دولتی که در این تصویب نامه دستگاه اجرایی نامیده می شوند، به شرح ذیل تصویب نمود:
ضوابط اجرایی بودجه سال 1381 کل کشور
1. گسترش تشکیلات اداری و ایجاد پست های سازمانی جدید ممنوع است و در موارد ضروری با پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و تصویب هیات وزیران امکان پذیر می باشد.
تبصره: در مورد واحدهای خارج از کشور هماهنگی با وزارت امور خارجه الزامی است.
2. استخدام رسمی و پیمانی بر اساس سهمیه های تعیین شده و مقررات مندرج در تصویب نامه شماره 25296/ت25086هـ موزخ 25/8/1382 هیات وزیران پس از تایید سارمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مبنی بر وجود اعتبار و با رعایت مفاد قانون اصلاح تبصره (78) قانون بودجه سال 1363 کل کشور و بند (ز) تبصره (4) قانون بودجه سال 1381 کل کشور امکان پذیر می باشد. به کارگیری نیروی انسانی از محل طرح های تملک دارایی های سرمایه ای (عمرانی) برای فعالیت های هزینه ای (جاری) و کار در ادارات ممنوع است.
تبصره 1: به کارگیری افراد در طرح های تملک دارایی های سرمایه ای (عمرانی)، مشروط به وجود اعتبار و صرفاً برای ادامه اجرای عملیات در قالب طرح مربوط و پیش بینی در موافقت نامه مبادله شده با سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و یا استان مجاز می باشد.
تبصره 2: به کارگیری افراد در فعالیت های تحقیقاتی و قراردادهای مشاوره یا تحقیق از محل اعتبارات هزینه ای (جاری) منوط به پیش بینی در موافقت نامه مبادله شده با سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور می باشد. همچنین ادامه خدمت کارکنانی که در سال 1380 در طرح ها، همکاری داشته اند و ادامه فعالیت ذیربط در سال 1380 از محل اعتبارات هزینه ای (جاری) تامین می شود، با رعایت تصویب نامه شماره 40358/ت25627هـ مورخ 20/9/1380 هیات وزیران بلامانع می باشد.
تبصره 3: تمدید قرارداد پرسنل غیررسمی شاغل در سال 1380 در صورت نیاز دستگاه از محل اعتبار هزینه ای (جاری)، ملی یا استانی مجاز است.
تبصره 4: برگزاری دوره های آموزشی که منجر به تعهد استخدامی در سال های بعد می شود، منوط به اخذ مجوز از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشورمی باشد.
تبصره 5: انعقاد قرارداد با اشخاص حقیقی و حقوقی، برای بکارگیری نیروی انسانی به استثنای موارد موضوع قراردادهای سال قبل مربوط به مشاغل پشتیبانی و اصلی ممنوع و انعقاد قرارداد با رعایت مقررات مربوط برای انجام کار مشخص در مدت معین و مبلغ مشخص صرفاً از اعتبارات هزینه ای (جاری) مجاز می باشد.
3. دستگاه های اجرایی مکلف به رعایت موارد زیر می باشند:
الف: در خریدو مصرف مواد مصرفی اداری، سوخت و تعمیرات خودروها صرفه جویی شده و در استفاده از خودروها وامکانات اداری برای مسئولان و کارکنان دولت مراقبت لازم به عمل آید.
ب: مدیران و دستگاه هایی که با حفظ کیفیت اجرای برنامه ها، صرفه جویی می نمایند، به صورت باز و در مقایسه به دستگاه های دیگر مورد تشویق قرار گیرند.
ج: به منظور تسریع در تصمیم گیری های دولت، دستگاه های اجرایی پیشنهادها و درخواست های خود را با درنظر گرفتن سیاست های مندرج در بندهای فوق ارائه نمایند.
4. پرداخت اضافه کار هر دستگاه، حداکثر در پرداختی سال 1380 و در سقف یکصد و بیست (120) ساعت برای هر نفر در ماه مجاز می باشد.
تبصره 1: سقف اعتبارات مربوط به اضافه کار با تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و یا استان نسبت به پرداختی سال 1380 تا پانزده درصد (15%) قابل افزایش است.
تبصره 2: مجوزهای سال 1380 دولت برای اضافه کار که حسب ضرورت بیش از یکصدو بیست (120) ساعت تعیین شده درسال 1381 معتبر و قابل اجرا می باشد.
5. هیچگونه مجوزی برای افزایش حقوق و مزایا و فوق العاده ها جز در حد تغییر ضریب و افزایش سنواتی برای هیچ گروه از کارمندان دولت صادر نمی شود. افزایش های قانونی قبلی مشمول این بند نخواهد شد.
تبصره: میزان افزایش پرداخت های مستمر کارکنان شاغل و بازنشسته از محل ردیف های 503632 و 503622 قانون بودجه سال 1381 کل کشور حسب مصوبات وزیران در رابطه با فوق العاده جذب کارکنان، پرداخت کمک های غیرنقدی، اصلاح حقوق بازنشستگان توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور بین دستگاه ها توزیع می گردد.
6. پرداخت کمک های غیرنقدی به کارکنان دستگاه های اجرایی از محل بودجه عمومی حتی از محل اعتبارات خارج از شمول قانون محاسبات در سال 1381، ششصد هزار (600000) ریال تعیین می گردد.
7. یارانه غذای کارکنان دولت برای دستگاه هایی که ساعات کار آنها حداقل تا ساعت (16) است، همچنین در مورد کارکنانی که وضع کار آنها ایجاب می نماید شب یا ایام تعطیل را در محل کار خدمت نمایند، یا با تائید بالاترین مقام دستگاه اجرایی یا مقام مجاز از جانب ایشان حداقل تا ساعت (16) در محل کار حضور دارند، حسب مورد برای تامین هر نوبت غذا، حداکثر معادل چهارهزار و پانصد (4500) ریال (نقدی و غیرنقدی) به ازای هرنفر خواهد بود. غذای سایر افراد (مهمانان، سایر کارکنان طرف قرارداد و غیر آنها) به قیمت تمام شده عرضه خواهد شد.
8. حداکثر مقدار مصرف سوخت، آب، برق و تلفن در حد عملکرد سال 1380 می باشد.
تبصره: سقف اعتبار مربوط به هزینه های این بند با تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور استان تا بیست درصد قابل افزایش است.
9. تعداد نفر ـ روز ماموریت خارج از کشور دستگاه های اجرایی حداکثر معادل عملکرد سال 1380 می باشد.
تبصره 1: موارد استثناء به تائید هیات نظارت بر سفرهای خارجی کارکنان دولت خواهد بود.
تبصره 2: سفرهایی که هزینه های آن توسط سازمان های بین المللی یا کشور دعوت کننده تامین می شود، از محدودیت مقرر در این بند مستثنی می باشد.
10. مبلغ قطعی پاداش سال (عیدی) به تصویب هیات وزیران خواهد رسید، ولی دستگاه های اجرایی موظفند بابت عیدی به ازای هرنفر شاغل و بازنشسته مبلغ یک میلیون (1000000) ریال در موافقت نامه های مربوط پیش بینی نمایند.
11. دستگاه های اجرایی موظفنذ اعتبار لازم برای پرداخت صددرصد (100%) پاداش پایان خدمت آن دسته از کارکنان خود را که در سال 1381 بازنشسته می شوند، از اعتبارات خود تامین و در موافقت نامه های مربوط منظور نمایند.
12. دریافت هرگونه وجه از مردم و اشخاص حقوقی به هر عنوان در قابل ارائه خمات و یا وضع هرگونه عوارض، خودیاری و غیر آن صرفاً در چارچوب قوانین و مقررات مجاز است.
13. به دستگاه های اجرای اجازه داده می شود هزینه های ورزش کارکنان خود را در چارچوب آیین نامه توسعه و تعمیم ورزش کارکنان دولت
ـ مصوب 1376 ـ انجام داده وتسهیلات لازم برای ایاب و ذهاب کارکنان خود حداکثر در حد عملکرد سال 1380 به صورت نقدی یا انعقاد قرارداد فراهم نماید.
14. به دستگاه های اجرای اجازه داده می شود برای اداره مهد کودک موضوع تصویب نامه شماره 67768/ت25هـ موزخ 9/7/1369 هیات وزیران ماهانه حداکثر مبلغ بیست هزار (20000) ریال به ازای هر کودک که از مزایای مهدکودک استفاده می نماید، در موافقت نامه ها منظور نماید، مشروط براینکه در اداره مهد کودک از کارکنان خود استفاده ننماید.
15. اجاره ساختمان، انبار، توقفگاه، مزرعه، باغ و نظایر آن از محل اعتبارات هزینه ای (جاری)، صرفاً بر اساس شرح عملیات موافقت نامه های مبادله شده با سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و یا استان مجاز می باشد.
16. به منظور صرفه جویی در هزینه های مربوط به تاسیسات رفاهی، فرهنگی و ورزشی از قبیل زائرسرا، مهمان سرا، باشگاه و موارد مشابه:
الف: پرداخت هرگونه وجهی از محل درآمد عمومی جهت اجاره، احداث و توسعه و ایجاد موارد فوق حتی از محل اعتبارات خارج از شمول قانون محاسبات عمومی و سایر مقررات عمومی کشور ممنوع می باشد.
تبصره: سازمان تربیت بدنی و سایر دستگاه هایی که در قانون بودجه سال 1381 دارای طرح تملک دارایی های سرمایه ای (عمرانی) مصوب برای مواد فوق می باشند از شمول این جزء مستثنی می باشند.
ب: هزینه های ضروری جهت نگهداری و بهره برداری، از موارد فوق حداکثر تا میزان پرداختی سال 1380 قابل تامین می باشد. افزایش اعتبار جهت موارد فوق معادل افزایش درآمدهای حاصل از ارائه خدمات تاسیسات فوق از محل اعتبارات مربوط مجاز می باشد.
ج: واحدهای نیمه تمام فوق با رعایت قوانین و مقررات مربوط به بخش غیردولتی (خصوصی و تعاونی) واگذار می گردد.
17. گردهمایی ها، هم اندیشی ها و همایش ها و نظایر آن باید به دور از هرگونه تجمل برگزار و محل برگزاری باید متناسب و با رعایت اصل صرفه جویی انتخاب گردد.
18. هرگونه سرمایه گذاری توسط دستگاه های اجرایی اعم از کشوری و لشگری جهت ساخت و توسعه واحدهای جدید درمانی ممنوع می باشد. وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی از شمول این بند مستثنی می باشد.
19. شروع پروژه های جدید در طرح های ملی و استانی با رعایت ضوابط قانونی، منوط به اطمینان از وجود اعتبار کافی برای اتمام پروژه های در دست اجرا با تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و یا استان حسب حسب مورد می باشد.

20. خزانه داری استان مکلف است عملکرد درآمدها، پرداخت های اعتبارات هزینه ای (جاری) استان (بر حسب دستگاه برنامه) و اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای (عمرانی) (ب حسب طرح) را در مقاطع سه ماهه به سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اعلام دارد.
21. سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور موظف است حداکثر ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ این تصویب نامه دستورالعمل های مربوط به مبادله موافقت نامه های اعتبارات هزینه ای (جاری) و تملک دارایی های سرمایه ای (عمرانی) استان ها را مطابق پیوست شماره (2) قانون بودجه سال 1381 کل کشور ابلاغ نماید.
22. خرید خودرو از محل درآمد عمومی با رعایت مفاد ماده (30) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، منوط به درج در موافقت نامه های عمرانی مبادله شده با سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و یا استان حسب مورد می باشد.
23. پیش بینی اعتبار جهت انجام هرگونه هزینه به منظور چاپ تقویم، سالنامه، سررسید، نامه ها و اطلاعیه یا آگهی های مربوط به تبریک و تشکر و تسلیت و … موضوع ماده (32) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مجاز نمی باشد.
24. با عنایت به ضرورت تحول اداری و با توجه به مفاد تبصره (13) قانون بودجه سال 1381 کشور و در راستای گسترش کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات به منظور ارائه حداکثر تسهیلات به مردم و بهینه شدن فرآیندهای امور دولتی، دستگاه های اجرایی موظفند به هنگام تنظیم موافقتنامه اعتبارات هزینه ای (جاری) خود، فعالیت های مشخص در این حوزه را به همراه اعتبارات مورد نیاز پیش بینی نمایند. دستورالعمل اجرایی و نحوه هزینه نمودن اعتبارات این بند به پیشنهاد مشترک شورای اطلاع رسانی دولت و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
25. اعتبار مربوط به مابه التفاوت نرخ ارز کالاهای یارانه ای ردیف 503621 قانون بودجه سال 1381 کل کشور بر اساس جدول سهمیه ارزی مصوب کمیته موضوع ماده (86) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1379 ـ به پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و تصویب هیات وزیران به دستگاه های اجرایی ذیربط اختصاص می یابد.
26. برای کاهش حجم تصدی های اجتماعی دولت، دستگاه های اجرایی موظفند بر اساس مواد (88) و (90) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت به هنگام تنظیم موافقت نامه های اعتبارات هزینه ای خود، موارد و میزان واگذاری تصدی های اجتماعی و همچنین میزان توسعه فعالیت های بخش غیردولتی را به صورت مشخص منظور نمایند و اثرات مالی، شامل یارانه مورد نیاز برای بخش های غیردولتی ناشی از این اقدام را درج نمایند.
27. تامین ساختمان اداری مورد نیاز دستگاه های اجرایی، صرفاً با سازو کار ماده (89) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مجاز احداث هر نوع ساختمان اداری جدید در سال 1381 ممنوع می باشد.
28. دستگاه هایی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر نام است و دستگاه های دارای قانون و مقررات خاص، در چارچوب اعتبارات مصوب و مقررات خاص عمل می نمایند.
29. هرگونه پرداخت غیرپرسنلی از جمله افزایش های موضوع این تصویب نامه صرفاً پس از تامین صددرصد (100%) حقوق و مزایای مستمر کارکنان، پاداش بازنشسته ها، عیدی (پاداش پایان سال) و سایر هزینه های قانونی پرسنلی هر دستگاه تا پایان سال 1381 مجاز می باشد.
30. سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور وزارت امور اقتصادی و دارایی در زمان مبادله موافقتنامه و پرداخت و هزینه نمودن اعتبارات، مسوول اجرایی این بند می باشند.
31. به منظور تسریع در اجرای طرح های تملک دارایی های سرمایه ای (عمرانی) و با توجه به مفاد ماده (61) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1379 ـ شرح عملیات کلیه موافقت نامه های طرح های عمرانی (تملک دارایی های سرمایه ای) مبادله در سال 1380 در قالب اعتبارات ابلاغی سال 1381 را با رعایت تفکیک فصول هزینه آن، جهت اجرای عملیات مندرج در موافقت نامه ذی ربط اصلاح شده تلقی می گردد.
32. مجامع عمومی شرکت های دولتی (از جمله شرکت هایی که شمول قوانین و مقررات عمومی بر آنها مستلزم ذکر نام است) و موسسات انتفاعی وابسته به دولت موظفند حداکثر تا پایان خردادماه نسبت به تصویب و ابلاغ ضوابط اجرایی بودجه سال 1381 خود با درنظر گرفتن مفاد این تصویب نامه اقدام نمایند و نسخه ای از آن را به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و وزارت امور اقتصادی و دارای ارسال نمایند وچنانچه در این زمینه اقدام ننمایند، مفاد این تصویب نامه به عنوان ضوابط اجرایی شرکت ذی ربط لازم اجرا خواهد شد.
33. این تصویب نامه از ابتدای سال 1381 لازم اجرا می باشد.

مرحله چهارم
مرحله نظارت
نظارت بر اجرای بودجه مرحله چهارم و آخرین مرحله از فرآیند بودجه است. قبل از بحث درباره نظارت بر بودجه ذکر این مطلب ضروری به نظر می رسد که اگر چه تنظیم و نظارت بودجه دو مرحله متمایز از مراحل چهارگانه گردش بودجه را تشکیل می دهند، اما کنترل بودجه تا حد قابل توجهی با چگونگی تنظیم برنامه ارتباط دارد. بدین معنی که بودجه در صورتی به عنوان ابزاری موثر برای کنترل مدیریت محسوب می گردد که در قالب برنامه عملیات تنظیم شده باشد به نحوی که از طریق مقایسه نتایج عملیات انجام یافته با برنامه و هدف نهایی پیش بینی شده بتوان به انحرافات و کشف علل آن ها پی برد.
بودجه زمانی می تواند به هدف هایی که در تنظیم آن مورد نظر بوده است، دست یابد که به طور صحیح اجرا شود. بنابراین نظارت دقیق بر چگونگی اجرای بودجه از اهمیت خاصی برخوردار بوده و نقش مهمی در تحقق اهداف پیش بینی شده در بودجه و برنامه های دولتی خواهد داشت.

نحوه نظارت بر بودجه آموزش و پرورش
نظارت بر اجرای هزینه کردن بودجه، به شرح زیر تقسیم بندی می شود:
1. نظارت توسط کارشناسان و مسئولان ذی ربط خود سازمان
2. نظارت از طریق ذی حساب آموزش و پرورش مستقر در سازمان
3. نظارت از طریق مسولان محاسبات کشور
4. نظارت از طریق مامورین بازرسی کل کشور که به شرح ذیل بر عملکرد دستگاه آموزش نظارت می نماید.
الف) کارشناسان و مسئولین آموزش و پرورش: همواره طبق دستورالعمل ها و برنامه بر عملکرد دستگاه های آموزش و پرورش نظارت دارد که هزینه ها برابر بنامه پیش بینی شده هزینه شده و هر یک از موارد اعتبار منظور شده برابر هدف مشخص هزینه گردد.
ب) نظارت از طریق ذی حساب: وقتی دستگاه های آموزش و پرورش تنخواه گردان لازم از طریق ذی حساب دریافت کردند، هزینه های پرداختی را بر اساس اعتبار پیش بینی شده انجام و زیر نظر ذی حساب ها با هزینه قطعی منظور می گردد.
ج) نظارت از طریق دیوان محاسبات: مامورین دیوان محاسبات به طور مستقل و زیر نظر مستقیم مجلس شورای اسلامی بر عملکرد دستگاه های اجرایی از جمله آموزش و پرورش نظارت دارند. همواره مواظبند که بودجه های پیش بینی شده برابر موافقت نامه تنظیمی در محل خود هزینه به حساب دولت منظور گردد. بدیهی است همواره عملکرد ذی حساب ها باید مورد تائیدمامورین دیوان عدالت قرار گیرد.
د) نظارت از طریق مامورین کل کشور: بازرسان سازمان بازرسی کل کشور، همانطور که از نامش پیداست، بر دستگاه های اجرایی از جمله آموزش و پرورش مراجعه و به اعتبارات منظور شده نظارت دارد که آیا هزینه در محل تعریف شده خود هزینه گردیده است یا خیر.
سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ـ وزارت آموزش و پرورش خط مشی های اساسی و سیاست های اجرایی بودجه سال 1381 و دستورالعمل تهیه و تنظیم موافقت نامه های شرح فعالیت ها، و اعتبارات هزینه ای سازمان های آموزش و پرورش استان ها، شهرستان ها و مناطق آموزشی معاونت امور فرهنگی، آموزشی و پژوهشی دفتر امور آموزش و پرورش معاونت پشتیبانی دفتر بودجه و تشکیلات

واحد میانه

موضوع تحقیق:
کنترل و کسری بودجه

استاد راهنما:
آقای قره داغی
تهیه و تنظیم:
لیلا وهاب زاده – شهناز صادقی

بهار 83

با سپاس بیکران از خداوند متعال که این قدرت را به من عطاء نمود تا بتوانم راه تحصیل را پیش گرفته و بتوانم در این راه تا حدی موفق شوم.
با تشکر از پدر و مادر عزیزم که مرا تا این مرحله یاری کرده اند و همواره پشتیبان و یاور من بوده اند تا بتوانم خود را تا این مرحله برسانم.
و در آخر از مربیان، معلمان و اساتید محترم نهایت تشکر را دارم که همواره در کنارم بودند و با راهنمائیها و رهنمودهای خود دانش آموختگان خود را از لغزش و خطا دور نگه داشته اند و با رهنمودهای خود تا بدین جا با ما بوده اند، تا بتوانند ما را در مسیر درست زندگی قرار دهند.

منابع و ماخذ

* با استفاده از کتاب آشنایی با اصول و مفاهیم و روش تهیه و تنظیم بودجه در ایران، مرتضی موسی خانی، مسعود منشی زاده، نشر دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قزوین، چاپ اول.
* با تشکر از آقای کارگر، مسئول بخش بودجه و آقای جعفری مسئول بخش حسابداری آموزش و پروش شهرستان میانه

51


تعداد صفحات : 50 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود