مقدمه:
هدف و اهمیت آموزش و پرورش در کشور ما تربیت انسانهایی مومن و متعهد، دلسوز و از طرفی تربیت افراد با تجربه و دارای سطح علمی بالاتر می باشد. چرا که آموزش و پرورش تفکیک ناپذیر از هم دیگری می باشد. از آنجا که آدمی از طریق حد مطلوبی از آموزش و پرورش به حد متعارفی از ذوق سلیم قدرت تخیل و تحلیل می رسد، همچنین در جامعه همه مسائل و پدیده ها بلافاصله به مرزهای تخصص و مهارت نمی رسدولی باید قبل از آن در ستون ذوق سلیم و قدرت دریافت انتقادی و تحلیلی افراد قرار گرفته پس بر همه دانشجویان علوم تربیتی و برنامه ریزی آموزشی ضروری است که برای شناخت برخی مسائل آموزشی و پرورش خود را بهره مند از این حداقل نمایند. امادر مدیریت آموزش و پرورش هم اصول خط مشیهای بنیادی و هم سیاستهای اجرائی را مورد نظر قرار می دهد . و نباید انسانها را بعنوان یک ابزار تلقی کرد بلکه باید یک پل ارتباطی بین دانش آموزان و مدیران مدارس وجود داشته باشد. مدیران باید سعی و تلاش خود را برای بهتر عرضه کردن اطلاعات و انتقال معلومات به دانش آموزان را در نظر داشته باشند. تا بتوانند در امر آموزش و پرورش پیشرفتهای چشمگیری داشته باشند. امروزه متفکران تعلیم و تربیت و متخصصان در این رشته باید مقدمات حرکت و هدایت آدمی ر ادر صراط مستقسم پرستش پروردگار فراهم آورد و او را به مرحله کمال انسانی تسهیل نماید از سوی دیگر افراد را با آخرین اساس آموزش و پرورش آماده کردن انسان برای آموزش عمومی. آموزش تربیتی و مهارتهای ملی که در مجموعه اهداف تربیتی و آموزشی را تشکیل می دهند. در این مباحث نیز نباید نقش معلم را نادیده گرفت چرا که کوششهای معلم در شکل دادن شخصیت کودک و نوجوان و انتقال دادن دانش و مهارت به این نسل سازنده می باشد. معلم از یکسو سوق دادن فعالیتهای اجرایی تربیتی به دانش آموزان و مشارکت فعال و خود انگیخته آنان در انجام برنامه های تربیتی از سوی دیگر، جایگاه ستادهای تربیتی را بگونه ای تحکم بخشیده است که تمامی پیکره فضای آموزشی و تربیتی از سطح معلمین تا دانش آموزان را در بر گرفته است. پس در پایان باید تلاش و کوششهای دلسوزانه و خستگی ناپذیر کلیه افراد بخصوص معلمین و مجریان ستادهای تربیتی که در امر آموزش و پرورش دادن افراد نقش بسزائی دارند کمال تقدیر و تشکر را بعمل آورد.
فصل اول
آموزش تئوری
کاروزی (1)
تعاریف کارورزی:
1- تدابیری است که برای اصول و اطمینان از جریان آمادگی در دوره انتقالی از نظری به عملی
2- مجموعه فعالیتهای که دانشجویان در رابطه با رشته تخصصی خود برای اخذ مهارتهای لازم زیر نظر مدرسان مربوطه در مدت زمانی خاص جهت آمادگی برای گروه و حرفه ای معینانجام می دهد.
3- کاربرد عملی اصول و تئوریهای تعلیم و تربیت در جریان آموزش به منظور کسب مهارتهای عملی و اخذ کفایت و شایستگی.
هدف درس کارورزی:
آشنا ساختن دانشجویان به وظایف و عملکرد مدیران در مقاطع مختلف تحصیلی
سر فصل دروس: 1- کارورزی در مدارس ابتدائی 2- مدارس راهنمائی
در رابطه با برنامه کار روزانه مدیر آموزشگاه، ارتباط برنامه روزانه با واحد افراد است، اطلاعات مورد استفاده در ارتباط با امور دانش آموزان، نحوه بدست آوردن این اطلاعات.
تبصره: کارورزها بر حسب زمان تعیین می شوند و دانشجو موظف است که گزارش خود را ار واحدهایی که در آن به کاروری در اختیار استاد مربوطه قرار دهد.
هدفهای کارورزی
1- ایجاد فرصتهای جهت مشاهده رفتار مطلوب مدیریت در مدرسه و شرکت موثر فعال دانشجودر این امر.
2- آماده ساختن دانشجویان برای پذیرش انتقادهای سازنده از سوی مسولین اجرای برنامه
3- ایجاد حسن خود رهبری در دانشجویان و تجهیز آنان به اعتماد به نفس.
4- بوجود آوردن موقعیتها برای خود سنجی و تلاش برای از میان برداشتنن ضعفها
5- ایجاد فرصت به منظور درک و تشخیص تفاوتهای فردی دانش آموزان به هنگام اموزش در کلاس و محیط مدرسه.
6- اشنا ساختن با محیط مدرسه و مشکلات آن و ایجاد رفتار مطلوب و انسانی میان دانشجو و محیط آموزشی
7- هدف عمده از کارورزی مدیربت عبارت است از کم کردن فاصله بین دروس نظری که دانشجو در دانشکده می گذارند با دنیای واقعی مدیریت در آ. پ است.
فعالیتهایی که دانشجو باید در خلال این دوره بداند.
الف- فعالیتهایی که عمدتاَ در اداره آموزش و پرورش است که شامل آشنایی با دوایر کارگزینی، حسابداری، آموزشها، امتحانات می باشد.
ب- فعالیتهایی که عمدتاَ در مدرسه انجام می شود: اطلاعاتی که هر مدیر آموزش لازم است آنرا بداند.
1- اطلاعات فنی: هر محیط لازم است که با توجه به حوزه همکاری دبیران در این امر و شیوه کنترل کلاس و مدرسه، طرز تهیه سوال چه تشریحی و چه تستی و چگونگی ارزیابی و سنجش از نمرات دانش آموزان و غیره اطلاعات کافی داشته باشد.
2- اطلاعات اداری: آگاهی از مقررات اداری و سازمانی مانند مقررات استخدامی، ترفیعات امور مالی، بخشنامه ها، چگونگی ثبت نامه ها در دفاتر و ثبت نام در مدرسه مطلع باشد.
3- اطلاعات روانشناسی: داشتن نقش عادی در موسسه با ایجاد انگیزش در کار کارکنان چگونگی حل و فصل مشکلات و نحوه تشویق و تنبیه دانش آموزان در حوزه مدیریت آموزشی یک سری عوامل انسانی وجود دارد ک بدون توجه به آنها نمی توان محیط مدیریت را صفا بخشید پس بکارگیری روشهای متاثر و شناخت روانشاختی می توان اتخاذ تصمیم را تصریح و تسهیل و تبعاَ بدون عیب انجام دهد. بدین جهت استکه جنبه عملی ترفیع مدیریت مورد اهمیت قرار گرفته و سرنشت مدیران آینده باید در سایر آموزش تئوری و عملی صورت گیرد.
کارگزینی – دایره استخدامی
کارگزینی: به کارگماری و استخدام نیروی انسانی مورد نیاز دستگاه.
رسمی آزمایشی
رسمی
مهمترین وظایف کارگزینی: 1- استخدام رسمی قطعی
موقت
2- ترفیعات و مزایا
3- مرخصیها
4- بازنشستگی
5- ارزشیابی
آزمایشی: به نوعی استخدام گفته می شود که فرد به مدت 2 سال به استخدام با حقوق مزایا مشخص به کار گرفته می شود.
قطعی: نوعی استخدام فرد پس از 2 سال استخدام آزمایشی پس از گزینش مجدد به استخدام قطعی آن سازمان در می آید.
پیمانه: نوعی استخدام می باشد که براساس عقد پیمان بین فرد و دستگاه به مدت یکسال با حقوق مشخص فرد به کار گرفته می شود اگر این پیمان نامه به مدت 8 سال بین فرد و دستگاه تمدید شود فرد می تواند به استخدام آزمایشی درآمده و پس از 2 سال به استخدام قطعی درخواهد آمد.
قراردادی: نوعی استخدام است که براساس عقد قرارداد دو طرفه برای مدت مشخص بودن ایجاد مجوز استخدام فرد به کار گرفته می شود.
خرید خدمت: نوعی استخدام گفته می شود که فرد خدمات خود را در قبال حقوق مشخصی در اختیار آن دستگاه قرار می دهد.
برای استخدام چه نوعی سابقه ای ملاک عمل است: 1- تمام وقت 2- حقوق گرفته باشد.
حق التدریس: بکارگیری نیرو در قبال پرداخت حقوق در ازای ساعات کار مشخص .
حق التدریس پاره وقت: نمی تواند استخدام شود و ساعات کار او 20 ساعت است.
حق التدریس تمام وقت: بعد از 4 سال استخدام می شود و ساعات کاری او 24 ساعت است.
ترفیعات و مزایا: برای تعیین حقوق فرد سه چیز مهم است. مدرک- سابقه- پست
حقوق مبناء گروه: گروه زیر سیکل: گروه 2 می گیرند. گروه سیکل: گروه 4 دیپلم: گروه (6 )
می گیرند فوق دیپلم گروه (7) می گیرند. لیسانس: گروه (8) فوق لیسانس گروه (9) دکتر گروه (10) می گیرند.
چه چیزهایی به کارکنان دولت پرداخت می شود. حقوق مبنا – افزایش سنواتی- فوق العاده شغل – سختی کار – آب و هوا- تسهیلات- عائله مندی- حق اولاد – جذب مدیران – جذب روستا – هزنیه مسکن – نوار مرزی.
فوقالعاده شغل بر اساس مدرک اگر سیکل است 100 درصد حقوق مبناء – سختی کار 30-10 درصد حقوق مبناء – بدی آب و هوا 5% حقوق مبناء.
نقل و انتقالات : جابجایی نیروی انسانی از منطقه ای به منطقه دیگر این امر به منظور تسهیلات لاطم برای کارکنان می باشد.
نقل انتقالات عادی – موقت: برای یک سال تحصیلی انجام می شود.
5 سال سابقه
عادی
قطعی
به شرط نیاز – عدم نیاز
نقل و انتقالات موقت دارای چند بند است:
1- جانباز 2- خانواده شهید 3- تبعیت از همسر 4- بخاطر بیماری
ماموریت تحصیلی تمام وقت: به ماموریتی گفته می شود که فرد بصورت تمام وقت بدون انجام کار مشغول تحصیل باشد.
ماموریت تحصیلی پاره وقت: به ماموریتی گفته می شود که فرد نیمی از ساعات خود را مشغول به کار و نیم دیگر را مشغول به تحصیل شود.
یک کارمند در طول 30 سال به مدت 36 ماه می تواند از ماموریت تحصیلی استفاده کند ووقت برای دانشگاه دولتی- برای دانشگاه آزاد فقط برای جانبازان می باشد.
اعزام به مدارس خارج از کشور هر دو سال یکبار برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز مدارس ایرانی خارج از کشور با برگزاری آزمون کتبی و مصاحبه حضوری از بین کارمندان می شوند. آموزش و پرورش نسبت به تامین نیروی انسانی مورد نیاز اقدان به اعزام کارمند به مدت 2 سال در طول خدمتش یکبار می کند.
مرخصیها: اسنحقاقی- استعلاجی- مرخصی بدون حقوق – موردی( اضطراری) – ورزشی
استحقاقی: فردکارمند بازاء یکسال ترمیمی تا 12ماه کارکرد تمام وقت یک ماه 30 روز می تواند از مرخصی استحقاقی استفاده نماید. این مدت با پرداخت حقوق و مزایای کامل جز سابقه منظور می شود. هر کارمند در صورت عدم استفاده از این مرخصی نسبت به ذخیره آن اقدام نماید در سالهای آتی می تواند از آن استفاده نماید. هر کارمند در یکسال بیش از 4 ماه حق استفاده از مرخصی استحقاقی را ندارد مگر در شرایط سن بازنشستگی برسد.
استعلاجی: مرخصی که فرد در اثر بیماری حضور نداشته باشد در این صورت فرد بیمار با ارائه گواهی پزشکی می تواند از مرخصی استعلاجی استفاده نماید. اگر مدت بیماری 3 روز بود بدون تایید پزشک معتمد مرخصی صادر خواهد شد اگر از 3 روز بیشتر و کمتر از 21 روز بودبا تایید پزشک معتمد مرخصی صادر خواهد شد.اگر از 21 روز بیشتر و از 4 ماه کمتر بود پس از تایید کمسیون پزشکی صادر می شود. امااگر از 4 ماه بیشتر شد در صورتیکه طول درمان بیماری وی طولانی تشخیص داده شود تا6 ماه مرخصی صادر می گردد. هر فرد در طول یکسال بیش از 4 ماه حق استفاده از مرخصی استعلاجی را ندارد. زایمان جز مرخصی استعلاجی می باشد. مرخصی زایمان برای خانمها برای فرزندان اول، دوم، سوم، هر کدام 3 ماه و یک ماه مرخصی شیردهی روی هم 4 ماه فرزند چهارم 2 ماه. دو قلو 4 ماه مرخصی – دوقلو به بالا یکسال.
مرخصی بدون حقوق: به مرخصی گفته می شود که فرد بنا به دلایل به مدت یکسال و در طول 30 سال به مدت 3 سال تقاضای مرخصی بدون حقوق می نمایند. این مدت جزء سابقه فرد منظور خواهد شد. فقط کسانی که ادامه تحصیل می دهند جزء سابقه حساب می شود.
مرخصی موردی: به مرخصی گفته می شود که هر یک از کارکنان دولت در صورت مواجهه با این موارد می تواند به مدت 3 روز از آن استفاده نماید.
1- ازدواج خود یا فرزندانش 2- دارا شدن فرزند 3- مراقبت و پرستاری از همسر و فرزند در اثر بیماری 4- احراز توسط مقامات قضایی 5- برای فوق اقوام درجه 1و2 به مدت سه روز
مرخصی ورزشی: به مرخصی گفته می شود که طبق مصوبه دولت کلیه کاروان های ورزشی بازکنان ورزشی، هیاتهای ورزشی می توانند از مرخصی ورزشی بدون هیچ گونه محدودیتی از لحاظ مدت، بدون هیچ مجوز و مدیر کل دستگاه از آن استفاده کند.
مرخصی شیر: به مرخصی گفته می شود که خواهران کارمند جهت شیردهی فرزند خود تا 20 ماهگی هر روز یک ساعت در دو نوبت می تواند از آن استفاده کنند بدون آنکه جزء هیچیک از مرخصی ها ثبت شود.
بازنشستگی مرد داوطلبانه
خانم شرایط
قانونی
شرط بازنشستگی برادران 50 سال سن تمام یا 25 سال سابقه کار تمام بصورت داوطلبانه و در شرایط معمولی داشتن 30 سال سابقه تمام وقت یا 65 سال سن تمام به بازنشستگی نائل خواهد آمد خواهران در شرایط عادی با 30 سال سابقه کار تمام بدون در نظر گرفتن سن و بصورت داوطلبانه و با 20 سال سابقه کار تمام می تواند بازنشست شوند. حقوق بازنشستگی به ازای هر سال 1 ماه.
ارزشیابی: هر یک از کارکنان دولت در طول سال طبق فرمهای تنظیم شده قبلی ارزشیابی می شوند نتایج این ارزشیابی در افزایش حقوق سالانه، صدور گروههای تشویقی، پرداخت فوق العاده شده کارکنان موثر خواهد افتاد. لیسانس با گروه 8 استخدام می شود هر 4 سال یک گروه حداکثر گروه برای لیسانس 14 می باشد. گروه 12، 13،14 گروه ممتاز گفته می شود. گروه ممتاز به شرط داشتن سابقه و کسب امتیاز لازم صادر خواهد شد. گروه 12 لیسانس 16 سال سابقه و 70 امتیاز- گروه 13 -20 سال سابقه 90 امتیاز- گروه 14- 24 سال سابقه 115 امتیاز. حداکثر گروه کارکنان دولت 20 و یک فرد در طول خدمت می تواند تا 4 گروه تشویقی کسب کند.
سایر امور عندالزوم: صدور ابلاغ کلیه کارکنان- صدور گواهی اشتغال به کار- برقراری وظیفه برای کارکنان حقوق فوت شده- صدور کارت تحصیلی برای معلمان- صدور ابلاغ ماموریت کارکنان- صدور کارت شناسایی و سازماندهی نیروها.
شرح وظایف آموزش راهنمایی و ابتدایی: با توجه به تغییراتی که در سیستم سازمانی آن بوجود آمده اداره کل آ.پ به سازمان آ.پ تبدیل شده است. ریئس ادراه آ.پ دارای 3 معاون می باشد- معاون پشتیبانی- معاون امور متوسطه فنی و حرفه ای- معاون عمومی و پروشی.
معاون عمومی پرورشی: هر کدام دوایر پوشش خود دارند در آ.پ عمومی پرورشی معاونت و شرح وظایف آن به قرار زیر است. کلاَ بخشنامه ها مسائلی که مربوط به اصول عمومی و پرورشی است. از شاخه معاونت عمومی بخشنامه ها ارجاء می دهند به دبیرخانه در آنجا ثبت می شود مهر می خورد در آموزش عمومی آموزش راهنمائی ابتدائی را دارا می باشد. همه دوایر مربوط به معاونت عمومی و پرورشی.
شرح وظایف: 1- دریافت نامه ها مربوط به آموزش از دبیرخانه و توابع آنها پیش متصدیان آموزشی جهت اقدام لازم. هر دوایره ای در حال حاضر در آموزش راهنمائی یک مسئول و یک متصدی در متوسطه یک مسول و دو متصدی خدمت می کنند. تغییراتی که ایجاد شده در آ.پ در دوایر ک ذکر شده مسولین کارشناسی شده اند متصدیان آنها کاردان شده اند، در آموزش ابتدائی هم یک کارشناس و یک متصدی داریم.
2- نظارت بر تنظیم سازمان آموزش واحدها در اول هر سال تحصیلی چه در آموزش ابتدائی یاراهنمائی یا متوسطه از وظایف مقامات به سازمان های آموزشی است.
3- همکاری با کارگزینی در خصوص تهیه پیش نویس ابلاغ همکاران. در واحهای آموزشی ک هبعنوان کاردان مراجعه می شود با کدهای مشکلی ابلاغی مشخص می شود. در کلیه ابلاغهای مالی و اداری بعهده کارگزینی است.
4- اقدام ابلاغ بخشنامه ها و دستورالعملهای مربوط به واحدهای آموزشی بخشنامه ها ب دو صورت ابلاغ می شود از اداره کل به اداره آ.پ به مناطق خود. اداره های ذیربط اقدام به پخش بخشنامه ها می کنند.
5- پیش بینی نیلزهای واحدهای آموزشی از نظر دبیر، معلم و وسایل مورد نیاز واحدهای آموزشی همکاری با حسابداری، آمار، بودجه، کارپردازی، ساختمان، در واحدهای آموزشی بازدید وارد قسمت آموزشی است.کارهای حسابداری آماری و ساختمانی.
6- بررسی صورت جلسات تنظیمی در انجمن اولیاء و مربیان شورای آموزگاران و دبیران و شرکت در جلسات آنها در صورتیکه نیاز باشد.
7- بررسی گزارشهای معلمین راهنما و انجام اقدامات لازم درباره آنها ولی در آموزش راهنمائی متوسطه معلم راهنما نداریم چرا که در این مقطع درسها تخصصی تر می شوند به همین دلیل ممن است اطلاعات کافی برای اشخاص مراجعه کننده وجود داشته باشد.
8- پیشنهاد صدور ابلاغ روسا برای اساس مقرارت مربوط موافقت شورای سازمانی در اداره شورایی تشکیل می شود به نام شورای سازماندهی درا ین قسمت مسولین قسمتهای آموزشی ر اپیش از همه شایسته مدیریت باشد جهت خدمت مدیریت اعلام می کنند در مقطع ابتدائی تا سقف 150 دانش آموز یک تا 435 نفر یک معاون ولی به محض اینکه 426 دانش آموز در راهنمائی از 125 یک معاون تا 325 .
9- اقدام به ارسال فرمهای ارزشیابی مربوط به کارکنان آموزشی همه مسائل و کلیه افراد ارزشیابی می شوند. یک مدیر در قالب دوره آموزشی به دفتردار، معلم، معلم پرورشی و خود ارزشیابی می کند. مدیران واحدهای آموزشگاه راکارشناس با مسول آموزشی انجام می دهد دبیران مسول آموزش آنها را ارزشیابی می کنند معاونین را مسول آموزش ارزشیابی می کند. و در اخر مسول یا کارشناس آموزش را اداره انتخاب و ارزشیابی می کند.
حداقل نمره ای که برای ارزشیابی در نظر گرفته می شود 17 است.
در هر واحد آموزشی به تعداد هر 15 نفر که به مثل داشته باشیم یک نفر را بعنوان نیروی برجسته انتخاب می شود و به اداره پشنهاد می شود.
10- همکاری با مسولین ترتبیت بدنی امور تربیتی علاوه براینکه تربیت بدنی هم یک واحد از شاخه ای اقسمت پرورشی است ولی با آموزش عمومی ارتباط دارد. کنترل و نظارت تربیت بنی با واحد تربیت بدنی است. مسول تربیت بنی کارهای ورزشی واحد تربیت بدنی را بر عهده دارد.
11- پاسخگو به سوالات مراجعین در خصوص آموزش. در قسمت آموزش کارشناسی باید در کلیه مقررات و آیین نامه ها و بخشنامه مسول متصدی داشته باشد که هر مراجعی که مراجعه میکند بتواند پاسخگوی جواب اربار رجوع باشد. بههمین دلیل رسم براین استکه برای پاسخگویی به یک نامه هر فرد 24 ساعت فرصت دارد ک به نامه ها پاسخ بدهد.
12- بازدید مرتب از واحدهای آموزشی ونظارت بر امور آموزشی اداری و ساختمانی
13- ارزشیابی از کار روسا و معاونین، مدیران، آموزگاران برابر فرمهای نظیم شده در رابطه ارزشیابی
14- نظارت بر کار متصدیان
15- رسیدگی بر وضع دبیران و آموزگاران اضافی و سیار بلاتکلیف که در قالب واحدهای آموزشی ممکن است.
16- رسیدگی به کنترل دقیق کارکنان یمار کسانیکه در مرخصی استعلاجی یا در حال استراحت هستند و استفاده مجدد از آنها پس از بهبودی.
17- انجام سایر امور اداری ارجاعی مربوط عندالزوم کمیسیون خاص. آ.پ که رئیس اداره، معاونین، مسول امتحانات، کارشناس مقطع و یک مدیر از بین مدیران کار رسیدگی به دانش آموزان خاص در کمسیون مورد بررسی قرار می گیرند.
در آئین نامه ها امتحانات مدیر موظف است تا تاریخ 15/8 تمام پرونده های دانش آموزان راکنترل کند تا از لحاظ نمره ای برای دانش آموزان مشکل وجود نداشته باشد و یا از لحاظ سنی اگر دانش آموزی که وارد مقطع اول ابتدائی می شود اگر به سن مورد نظر نرسده باشد موظف است از ورود این فرد به مدرسه خودداری نماید.
( نقص پرونده از مسائل مهمی است ک در قسمت آموزش و پرورش مورد بررسی قرار می گیرد.)
در دوره ابتدائی حداقل سن ثبت نام 6 سال تمام. حداکثر آن در مناطق شهر 9سال و در مناطق روستائی عشایری 11 سال تمام. حداکثر سن ثبت نام در دوره ابتدائی در ماطق شهری 14 سال تمام. در مناطق روستائی و عشایری 16 سال.
دردوره راهنمایی حداکثر سن ثبت نام در پایه اول، دوم، سوم در مناطق شهری 15 ، 16، 17 سال تمام در مناطق روستائی و عشایری 17 ،18،19 سال تمام خواهد بود.
در دوره متوسطه حداکثر سن در پایه اول، دوم، سوم، ودوره پیش دانشگاهی در مناطق شهری و روستایی، عشایری 18،19،20،21 سال.
فصل دوم
آموزش عملی
کارورزی (1)
بخش اول : موقعیت مدرسه
مشخصات، فضای فیزیکی ودفتر مدرسه:
"مجتمع آموزشی کودکان استثنائی (کم توان)"
این مدرسه در شهرک باغستان واقع شده است.
مشخصات فیزیکی مدرسه:
نوع ساختمان اسکلت فلزی می باشد دارای دو طبقه می باشد. دارای دو سالن بزرگ در ابن سالنها دفتر معاون- دفتر مدیر- و دفتر دفتردار وجوددارد.
مساحت زمین 1500 متر مربع
زیر بناء 1300 متر مربع
دارای دفتر معاون – دفتر مدیر- نمازخانه- اطاق انباری می باشد. دارای دفتر فتوکپی هم می باشد.
تعداد دستشوئی : 6 عدد
تعداد شیرهای آب خوری 8 عدد
دارای نور کافی، روشن، هر کلاس دارای دو پنجره می باشد.
داراب زمین ورزشی( هندبال- فوتبال) دارای وسایل ورزشی از جمله توپ فوتبال – توب بسکتبال
تعداد معلمان
مدیر
معاون
دفتردار
خدمتگذار
11 نفر
1نفر
2نفر
1نفر
1نفر
مربی پرورشی
مربی ورزش
تعداد کلاسها:
تعداد دانش اموزان هر کلاس 32 نفر در دو شیفت اداره می شود یک شیفت دخترانه و یک شیفت پسرانه
مشخصات فضای فیزیکی و دفتر مدرسه:
" مجتمع آموزشی کودکان استثنائی (کم توان)"
در شهرک باغستان واقع شده است. دارای دو طبقه می باشد.
دارای 2 سالن می باشد که در یک طرف سالن دفترمعاون- دفتر مدیر- دفتر دفتردار وجود دارد. نمای ساختمان آجر نما می باشد.
دارای سالنهای نمازخانه، دفتر دبیران، دفتر امور تربیتی، کارگاه فنی، ازمایشگاه می باشد.
متراژ مدرسه
زیر بناء
مساحت حیاط مدرسه
تعداد کلاس
تعداد دستشویی
نوع اموزشگاه
نوع واحد
تعداد معلمان
تعداد معاون
تعداد دفتردار
خدمتگذار
مربی ورزش
مربی پرورشی
متصدی آزمایشگاه
متصدی کارگاه
تعداد شیر آبخوری
2030 متر مربع
1940 متر مربع
1060 متر مربع
20 کلاس
10 عدد
عادی و دولتی
آموزش عادی
26 نفر
2 نفر
2نفر
2نفر
2نفر
1نفر
1نفر
1نفر
12 عدد
دارای زمین فوتبال، هندبال، و امکانات ورزشی محدود می باشد.
بودجه بندی دروس:
دبیران و معلمان جمع می شوند و راجع به اینکه کتاب را تقسیم بندی می کنند از فلان بخش 2 نمره و از بخش دیگر 3 نمره بدهیم.
این جلسات ماهانه که تشکیل می شود از هر دروس سر گروه دارد و در آنجا نحوه سوال دادن چگونه باشند. دانش آموزی اینقدر نوشت چقدر به او نمره بدهند.
بخشهای کتاب را تقسی بندی می کنند تا از این بخش چند نمره داده شود.
کدهای بخشنامه های از آموزش و پرورش:
روابط عمومی – بسیج کد 21 کد 12 روابط عمومی
حراست- ایثارگران کد 21 کد 13 حراست
معاونت آموزشی – مکتب قرآن معاونت آموزشی کد 30
آموزش ابتدائی و راهنمایی آموزش ابتدائی کد 33 راهنمائی کد 34
کار دانش 45
امور تربیتی 55
آموزش متوسطه – امتحانات کد 41 کد 46
تربیت بدنی- ستاد اقامه نماز کد 57
برنامه ریزی و آمار – رسیدگی ارزشیابی کد 61 کد110
کارگزینی
حسابداری
خدمات
مشاوره
بهداشت
78
77
79
59
52
مهر شیفت مجتمع آموزشی کودکان استثنائی می باشد.
جهت باطل کردن تمبر از مهر اسلام پیروز است استفاده می شود.
هنگامیکه دانش آموز در درسی حد نصاب نمره نیاورد از تبصره استفاده می کند.
هنگامیکه دانش آموز در شهریور ماه حد نصاب را نیاورد مردود آن سال تحصیلی می باشد واز این مهر استفاده می شود.
مهر مربوط به انجمن و اولیاء مجتمع آموزشی کودکان استثنائی می باشد.
برای ثبت نام از این مهر استفاده می شود.
مهر مربوط به کتابخانه مجتمع آموزشی کودکان استثنائی می باشد.
به هنگام قبولی شهریور دانش آموزان از این مهر استفاده می شسود.
مهر مربوط به شیفت 2 مدرسه راهنمایی پسران می باشد.
تذکر: بدلیل پیشرفتهای علمی و روی کار آمدن کامپیوتر اکثر نامه های دانش آموزان بصورت کامپیوتری می باشد بنابراین دیگر از بعضی از این مهرها استفاده لازم را نمی برند.
بخش دوم: دفاتر
دفتر اندیکاتور: بخشنامه ها و آئین نامه های که از طرف ادراه آموزش و پرورش به مدارس ارسال از بخشنامه نوشته می شود در دفتر اندیکاتور، دفتردار هر بخشنامه را شماره گذاری می کند هر شماره از شروع سال تحصیلی از (1) تا الی آخر می باشد. مدیر مدرسه پس از خواندن بخشنامه نامه ها را که مربوط به قسمتهای مختلف در مدرسه می باشد ارسال می کند.
دفتر جلسات شورای دبیران: در طی یکسال تحصیلی در هر مدرسه ای هر یک ماه یکبار جلسه ای با ریاست مدیر مدرسه تشکبل می گردد که در این جلسه به بحث و گفتگو در مورد مشکلات تحصیلی دانش آموزان، امتحانات هر ثلث و میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می پردازند. که پس از پایان هر جلسه تصمیمات و بحثهای گفتگو شده میان دبیران در دفتری ثبت می گردد و در پایان سال تحصیلی در دفتر ثبت می ِشود یک نسخه آن به آموزش و پرروش ارسال می گردد.
دفتر حضور و غیاب کارکنان: در این دفتر نام و نام خانوادگی دبیر مربوطه، ایام هفته، ورود و خروج کارکنان را شامل می شود که دبیر یا معلم در هنگام ورود دفتر را امضاء و در هنگام خروج از مدرسه آنرا امضاء می کند. هر هفته توسط مدیر مدرسه دفتر مورد نظر امضاء و مهر می شود و اگر معلمی به علتهای مختلف غیبت کند در پایان هفته غیبت آن روز ثبت می گردد. در ایام تابستان فقط مدیر، معاونین و معلمانی که برای کلاسهای جبرانی به مدرسه می آیند دفتر حضور و غیاب را امضاء می کنند.
دفتر حضور غیاب کلاس: در شروع هر سال تحصیلی به معلمین دفتری داده می شود تا اینکه هر معلمی که وارد کلاس می شود به حضور و غیاب دانش آموزان بپردازد و در پایان هر روز که بچه ها تعطیل می شوند. معلم دفتر را به معاون مدرسه تحویل می دهد معاون مدرسه به بررسی دفتر پرداخته و اگر دانش آموزی غیبت داشته باشد روز دیگر معاون غیبت دانش آموز را پیگیری می کند.
دفتر آمار دانش آموزان: در مورد ورودیهای تحصیلی دانش اموزان هر مدرسه می باشد که در آن نام و نام خانوادگی دانش آموز، رشته تحصیلی، کد دانش آموز، آدرس منزل در آن ثبت می گردد. درپایان این دفتر گزارش اجمالی از کل ورودیهای دانش آموزان مدرسه، رسته تحصیلی( نظری- عمومی) ثبت می گردد و به تایید مدیر مدرسه می رسد.
دفتر آمار دانش آموزان: در مورد ورودیهای تحصیلی دانش آموزان هر مدرسه می باشد که در آن نام، نام خانوادگی، دانش آموز، رشته تحصیلی، کد دانش اموز آدرس منزل در آن ثبت می گردد در پایان این دفتر گزارش اجمالی از کل ورودیهای دانش آموزان مدرسه، رشته تحصیلی( نظری- عمومی) ثبت می گردد و به تایید مدیر مدرسه می رسد.
دفتر امتحانات: پس از آنکه نمرات دانش آموزان مدرسه جمع آوری وثبت شد این نمرات به اداره آموزش و پرورش فرستاده می شود و اداره نمرات را بصورت کارنامه تحصیلی درآورده در همه نمرات دانش آموزان مدرسه را در دفتر امتحانات ثبت می کند و مجدداَ برای مدرسه مورد نظر می فرستد در اصل مجموعه کارنامه های تحصیلی یکسال تحصیلی دانش آموزان یک مدرسه می باشد که در دفتر امتحانات ثبت می شود.
دفتر انظباط: در هر مدرسه دفتری به نام دفتر انظباط وجود دارد که معاون مدرسه در پایان نوبت اول، دوم، سوم، هر سال تحصیلی وضعیت هر دانش اموز را مورد بررسی قرار می دهد که شامل رفتارهای اخلاقی، غیبتهای غیر موجه، اخراج از کلاس توسط معلم، وضعیت ظاهری، طرز برخورد با مسولین مدرسه می باشد که با توجه به این فاکتورها معاون نمره دانش آموز را در آن دفتر ثبت می کند. که در دفتر نام و نام خانوادگی دانش آموز علت غیبت، تاریخ غیبت ثبت شده است.
دفتر مخصوص دبیران: دفتر مخصوص دبیران مربوط به هر معلمین و دبیران است که هر معلم یا دبیر بطور جداگانه دفتری درباره دانش اموزان خود دارد که درآن نمره هایی که در طول روز از دانش آموزان درس پرسیده می شود در دفتر ثبت می گردد.
دفتر اموال – فاکتورها- ثبت خرید: در این دفتر تمام اموال مدرسه شماره گذاری می شود و در آن ثبت می گردد همچنین از اول سال تحصیلی تا پایان سال هر نوع اموالی که برای مدرسه خریداری شود در این دفتر ثبت می گردد. در این دفتر شامل نوع کالای خریداری شده تاریخ خرید، مبلغ پرداخت شده کالا، مکان خریداری شده نوشته شده است همچنین فاکتورهایی که در آن نوع کالا و مبلغ آن نوشته شده در دفتر ثبت و بایگانی می گردد.
دفتر ارسال مراسلات: نامه هایی که از طرف مدرسه به بیرون فرستاده می شود در آن ثبت می گردد مانند گواهی برای صدور شناسنامه گواهی اشتغال به تحصیل، درخواست مدارک دانش آموزان از سایر مدارس می باشد که در این دفتر موضوع درخواست نوشته تاریخ آن ثبت می گردد همچنین عنوانهای هر نامه هم در دفتر نوشته می شود.
دفترهایی که به فرم نیستند: دفترهایی جدای از دفترهای که در دسترس دفتردار وجود دارد شامل می شود و اصولاَ مربوط به دفترهایی می شود که زیاد از آن استفاده نمی شود.بعضی از دفاتر کوچک مربوط به هر مدرسه را نیز شامل می شود.
دفتر آزمایشگاه و وسایل آزمایشگاهی مدرسه: دفتری که در آن وسایل موجود در آزمایشگاه در آن ثبت شده است. که نوع وسیله شماره ثبت، تاریخ را شامل می شود. همچنین هنگامیکه دانش اموزان یک کلاس برای آزمایش یک ماده ای که در درس علوم خوانده اند به آزمایشگاه می روند. پس از اتمام آزمایشات گزارش و نتیجه آزمایشات د ردفتر ثبت می شود و به امضاء دبیر آزمایشگاه و متصدی آزمایشگاه می رسد.
دفتر معاون مدرسه – رسید پرونده ها: هر معاونی یک برگه جداگانه دارد که در هر برگه از این دفتر مشخصات دانش آموز نوشته شده است روی هر برگه یک قطعه عکس نیز چسبانده شده است که در این برگه وضعیت تحصیلی، وضعیت اخلاقی دانش آموزان در آن ثبت می شود. اما در مورد رسید پرونده ها: در مورد پرونده دانش آموزانی می باشد که به دلیل مختلف از جمله دانش آموزانی مردودی، دانش آموزان اخراجی و دانش آموزانی که از یک مدرسه به مدرسه دیگر بخواهند نقل مکان کنند شماره پرونده ها آنها در دفتری ثبت شده و تاریخ می خورد پس از آن پرونده به دست پدر یا مادر دانش آموز داشته شده و از آنها امضاء و انگشت گرفته می شود که نشانه تحویل پرونده فرزندشان به آنهاست.
دفتر برنامه کار مدیر: در اول سال تحصیلی مدیر مدرسه یک برنامه ریزی می کند که بر اساس آن تاریخ جلسات مختلف و برنامه ریزی آموزشی و پروشی را تعیین و به روز عمل می کند و نتیجه جلسات را در آن دفتر ثبت می کند.
پرونده کارکنان : هر کارمندی دارای یک پرونده در بایگانی اداره می باشد که شامل آخرین حکم کارگزینی فرم شروع به کار، فیش حقوقی، فرم نوافقی بین مدیر و دبیر می باشد در طی سال تحصیلی و همچنین سنوات کاری معلم را دارا می باشد.
لیست معلم: دو نوع لیست وجود دارد لیست نوبت اول، لیست نوبت دوم، که یک یا دو هفته قبل ار امتحانات چاپ می شود و تئسط معاون به معلمان تحویل داده می شود. و معلمان هم نمرات هر ثلث را بدون خط خوردگی با خودکار مشکی در لیست نوشته و تحویل دفتردار می دهد. در صورت خط خوردگی نمره صحیح را در قسمت ملاحظات می نویسند. دفتر دار هم موظف است یا یک یا دو
هفته بعد از امتحانات آنها را ثبت کند و برای اداره ارسال نمایند و اداره نمرات را بصورت کتابچه در آورده و به مدرسه ارسال می نماید.
کارنامه تحصیلی: همان نمرات پایانی سالانه هر دانش اموز می باشد که در طی 9 ماه تحصیلی نتیجه آنرا دریافت می کند. اگر دانش آموزی مجموع نمراتش به حد نصاب در ثلث دوم نرسد تجدید می باشد. دادن این کارنامه به دانش آموزان برای مطلع شدن والدین و خود دانش آموزان به وضعیت تحصیلی در طول یکسال تحصیلی می باشد علاوه برریز نمرات ترم اول و ترم دوم با ضریب نوشته می شود در پایان مجموع کل درس و معدل کل ثبت می گردد.
کارنامه موقت: این کارنامه در هر نوبت ترم داده می شود پس از پایان امتحانات در ترم اول این کارنامه داده می شود تا دانش آموز نتیجه و، وضعیت تحصیلی خود را در ترم اول را ببین تا اگر در درسی ضعیف و یا تجدید شده است تلاش و کوشش زیادی را برای ترم بعد انجام دهد. در این کارنامه نام ، نام خانوادگی دانش آموز، مقطع تحصیلی، ریز نمرات ترم اول یا دوم نوشته شده است.
لیست مادر: کلیه نمرات دروس مختلف در آن لیست ثبت می شود و نهایتاَ قبولی و مردودی دانش آموز درآن مشخص می شد. تمام لیستهای معلمان در آن ثبت می گردد و در حال حاضر لیست نمرات معلم در کامپیوتر ثبت و دیگر نیازی به لیست مادر نمی باشد.
بخش سوم: انجمن اولیاء و مربیان
اهداف انجمن اولیاءوحخظرس مربیان مدرسه:
1- تفکر، تلاش، یاری و همکاری در جهت بهبود و پیشبرد هرچه بهترامرآموزش و پرورش دانش آموزان مدرسه و توجه خاص به تربیت مطلوب فرزندان شاهد.
2- جلب توجه اولیای دانش آموزان و کارکنان مدرسه نسبت به مسایل دینی، تربیتی، اخلاقی ، اجتماعی و مشاوره با آنان بمنظور هماهنگ کردن روشهای تربیتی و آموزشی در محیط خانه و مدرسه،
3- ایجاد و تحکیم پیوندهای انسانی، عاطفی، اخلاقی، و اجتماعی بین اولیای دانش آموزان و مربیان مدرسه.
4- بهره مندی از امکانات اولیای دانش آموزان در جهت همکاری و نظارتهای پزشکی و بهداشتی مداوم.
5- بهره گیری هرچه بیشتر از روحیه تعاون اولیای دانش آموزان و دیگر افراد خیر علاقه مند در جهت تهیه و تدارک و تکمیل امکانات آموزشی و پرورشی مدرسه نظیر کارگاه، آزمایشگاه، کتابخانه، نمازخانه، فضاهای ورزشی و توسعه ساختمان و حیاط مدرسه.
وظایف انجمن اولیاء و مربیان مدرسه:
1- مشاوره و برنامه ریزی در جهت تحقق هرچه بیشتر اهداف انجمن.
2- تهیه برنامه بهداشتی و پزشکی با مشاوره افراد آگاه و کمک مراقبان بهداشت و نظارت بر اجرائی آن در مدرسه.
3- ارائه پیشنهادها و طرحهای مفید به مدیر مدرسه و اداره آموزش و پرورش برای بهبود تعلیم و تربیت دانش آموزان.
4- همفکری و همکاری با مدیر مدرسه درجهت برنامه ریزی و تشکیل کلاسهای آموزشی خانواده و برگزاری سایر جلسات ضروری با شرکت اولیای دانش آموزان مانند دعوت اولیای هر کلاس با حضور مربیان مربوط.
5- همفکری و همکاری با مدیر مدرسه در جهت برنامه ریزی و تشکیل جلسات عمومی و اولیاء حداقل هر سه ماه یکبار بمنظور اگاهی از وضع آموزشی و تربیتی فرزندانشان.
6- همفکری وتلاش در برنامه ریی و برگزاری جلسات بهنگام اعیاد و ایام ا… و سایر روزهای مناسب بمنظور بزرگداشت این روزها و تشویق دانش آموزان کوشا. اولیای فعال و مربیان تلاشگر با حضور اولیاء مربیان مدرسه.
7- فراهم کردن امکانات تحصیلی و تهیه هدایا مانند پوشاک و غیر آن برای دانش آموزانی که احیاناَ از این امکانات به حد کافی برخوردار نیستند.
8- همفکری و همکاری با مدیر مدرسه در تشکیل کلاسهای جبرانی و تقویتی، فرهنگی و ورزشی برای پر کردنن اوقات فراغت دانش آموزان بویژه در ایام تابستان.
9- فراهم کردن امکانات لازم بمنظور انجام گردشهای تربیتی، علمی، تفریحی دانش آموزان مدرسه در زمینه هایی از قبیل انجام سفرهای بازدیدی، زیارتی، و برگزاری اردوهای دانش آموزی حضور در مسابقات فرهنگی، هنری و، ورزشی، شرکت در نماز جمعه و غیره.
10- دعوت از اولیای علاقه مند متخصص و مبتکر برای شرکت در جلسات انجمن بمنظور بهره مندی از خدمات و یاری آنان در جهت تهیه، تدارک و تکمیل امکانات آموزشی و تربیتی مدرسه نظیر تکمیل ساختمان، توسعه فضای ورزشی
امور مالی:
1- انجمن اولیاء و مربیان مدرسه می تواند هدایای غیر نقدی اولیاء دانش آموزان و افرادخیر و نیکوکار را برای تجهیز مدرسه دریافت دارد. این هدایا که جز اموال مدرسه تلقی می گردد باید در دفتر اموال ثبت و شماره گذاری شود.
2- انجمن اولیاء و مربیان مدرسه مجاز است از مهارتها تخصصهای اولیای دانش آموزان برای بهبود امور مدرسه و ارتقای کیفیت اموزشی و پرورشی آن بهره گیرد.
3- انجمن اولیاء و مربیان و مدیر مدرسه مجاز به دریافت هیچگونه وجهی از اولیای دانش اموزان نیستند. زیرا دریافت کمکها با هدایت دفتر مرکزی انجمن اولیاء و مربیان از طریق عرضه حساب 2020 بانک ملی ایران انجام خواهد شد.
شرایط عضویت اولیاء در انجمن اولیاء و مربیان مدرسه:
1- به نظام جمهوری اسلامی ایران و قانون اساسی و ولایت فقیه اعتقاد داشته باشد.
2- دارای اوقات فراغت توانایی های کافی برای انجام وظایف محوله باشد.
3- پدر و مادر دانش آموزان در همان مدرسه باشد.
4- نسبت به مسائل آموزشی و تربیتی علاقمند آگاه و حتی المقدور از سواد خواندن و نوشتن برخوردار باشد.
چگونگی تشکیلات و مقررات انجمن اولیاء و مربیان:
– مدیر مدرسه موظف است حداکثر تا آخر مهر ماه هر سال- پایان هفته پیوند – از تمام دانش اموزان دعوت بعمل آورد و پس از تشکیل جلسه عمومی اولیاء با استفاده از آگاهیهای خود مخصوصاَ محتوای کتاب آشنایی با انجمن اولیاء و مربیان لزوم تشکیل، فواید و وظایف انجمن اولیاء و مربیان مدرسه را برای آنان بیان دارد و موارد مربوط به تشکیل انجمن را در این آیین نامه آمده است برای آنان تشریح کند.
– در جلسه انتخابات، مدیر مدرسه از میان حاضران یک نفر را بعنوان رئیس سنی تعیین می کند و سپس یک یا دو نفر منشی با نظر رئیس سنی جلسه انتخاب می شود. این افراد با همکاری مدیر مدرسه اداره جلسه و نظارت بر انتخابات را بر عهده خواهند گرفت.
– برای برگزاری انتخابات حضور حداقل نیمی از اولیای دانش اموزان ضروری است. دراین صورت از میان حاضران عده ای که حائز شرایط عضویت باشند بر طبق مواد بعدی با اکثریت آرای شرکت کنندگان بعنوان نمایندگان اولیای دانش آموزان در انجمن مدرسه انتخاب می شوند.
– عده ای اولیای منتخب برای عضویت در انجمن مدرسه بر مبنای زیر تعیین می شود:
1-در مدارسی که عده دانش آموزان آنها کمتر از 300 نفر باشد. عده ای اولیای منتخب جمعاهفت نفر خواهند بود. که چهار نفر اول عضو اصلی و سه نفر بقیه عضوعلی البدل هستند.
2- در مدارسی که عده دانش آموزان آنها بیش از 300 نفر باشد به ازای هر 300 نفر دانش آموزان یک نفر از اولیاء بر تعداد اعضای اصلی اضافه می شود. ولی عده اعضای علی البدل همچنان 3 نفر خواهند بود.
مدت زمان کار انجمن اولیاء و مربیان هر مدرسه ی سال تحصیلی است و در هر ماه هر سال انتخابات باید تجدید شود. اعضای انجمن سال گذشته در صورت برخورداری از شرایط انتهابات می توانند خود را برای عضویت در انجمن نامزد کنند ئ بار دیگر انتخاب شوند.
شرح وظایف ستادهای تربیتی:
فصل اول: تلاش در جهت اشاعه فرهنگ اسلامی در بین دانش آموزان و ترغیب انان به احترام و عمل به ارزشهای اسلامی و سعی در تخلق به صفات پسندیده روحی و شخصیتی:
1- تلاش برای فراهم آوردن امکانات و زمینه های برگزاری شایسته مراس گوناگون عبادی، سیاسی در مدرسه همچون دعا، نمازجماعت، مراسم مذهبی و ایام ا… جشن تکلیف و عبادت، اعیاد و وفات.
2- تلاش برای حفظ و توسعه ( نمودهای عینی ارزشهای اسلامی) در مدرسه، از قبیل مراعات پوشش اسلامی و آداب و اخلاق اسلامی در محیط مدرسه، تزئین شایسته فضای مدرسه با شعارهای اسلامی و مراعات بهداشت و پاکیزگی.
3- جلوگیری از بروز و نفوذ( مظاهر و منکرات و ضد ارزشها) به محیط مدرسه از قبیل ورود اشیای مبتذل، تعرض به اعضاء را پیشگیری کند.
فصل دوم: برنامه ریزی بمنظور استفاده بهینه از انجمن اولیاء و مربیان بمنظور تقویت و نوسعه فعالیتهای پرورشی مدرسه:
1- ارتباط با انجمن اولیاء و مربیان مدرسه بمنظور تبادل نظر درباره ( آموزش خانواده) و تحکیم پیوند اولیاء و مربیان جهت هماهنگی فعالیتهای تربیتی در خانه مدرسه.
2- استفاده از امکانات مالی انجمن اولیاء و مربیان مدرسه در توسعه و تقویت فعالیتهای تریتی و بهداشتی و فضای فیزیکی مدرسه
فصل سوم : نظارت بر فعالیتهای آموزشی و پرورشی و اشتفاده از نیروی معلمان و کارکنان متعهد مدرسه بمنظور تقویت بعد پرورشی در برنامه های درسی و تحقق گسترده تر فرهنگ اسلامی.
1- فراهم آوردن زمینه مشارکت معلمان وکارکنان مدرسه در طراحی و اجرایی برنامه های تریتی.
2- هدایت معلمان در جهت استفاده از فرصتهای کلامی بمنظور اشاعه ارزشهای اسلامی و ایجاد فضای اخلاقی و تربیتی در کلاسها.
3- برنامه ریزی در جهت تلفیق برنامه های ورزشی مدرسه با مفاهیم تربیت اسلامی
4- برنامه ریزی بمنظور ارتقای دانش هرچه بیشتر معلمان و کارکنان مدرسه با روشهاو مفاهیم تربیت اسلامی.
5- نظارت بر فعالیتها و تعامل معلمان و کارکنان مدرسه با دانش اموزان و تشویق و تنبیه بموقع آنان.
6- برنامه ریزی در جهت جمع آوری و ارسال تجربیات تربیتی معلمان و کارکنان مدرسه به امور تربیتی.
فصل چهارم = نظارت بر برنامه های انظباطی و اخلاقی مدرسه و هدایت و ارشاد دانش آموزان مشکلدار اخلاقی و تربیتی از طریق تماس با مشاوره منطقه:
1- برنامه ریزی برای اقدامات اصلاحی در مورد دانش آموزان مشکلدار که حل مشکلشان در حد توتن تخصصی اعضای ستاد است.
2- اختصاص( صندوق پاسخ به سوالات شما) در مدرسه و دعوت از دانش آموزان بمنظور عرضه پیشنهادها و انتقادخا و مشکلات تربیتی خود با ستاد از این طریق
3- نظارت بر فعالیتهای مشاور و فراهم کردن زمینه حل مشکلات دانش آموزان از این طریق( در مدارس دارای مشاور)
خلاصه ای از شرح وظایف:
مدیر:
مدی مسول آزمایشگاه، تهیه و تنظیم امور مالی و خدماتی و آموزشی، آموزشگاه را بر عهده دارد و برکلیه مسائل تربیتی آموزشگاه نظارت کامل دارد.
معاون:
مسائل مربوط له حضور و غیاب دانش اموزان، مساول بهداشتی، همکاری با برنامه هایی که مدیر در دست اجرا دارد، هماهنگی لازم با دبیران، کنترل ورود و خروج دانش آموزان تهیه دفاتر مخصوص جهت ثبت فعالیتهای آموزشی و تربیتی را بر عهده دارند.
مربی امور تربیتی:
برنامه ریزی در ساعات پرورشی، ساعات کلاسها، برنامه ریزی برای اوقات روزهای مختلف و فعالیتهایی که در ماهها وجود دارد مثلاَ در جشنها، اعیاد، مذهبی و مراسم سوگواری بر عهده مربی امور تربیتی است.
متصدی امور دفتری:
ثبت نمرات دانش آموزان، ثبت بخشنامه هایی که به مدرسه فرستاده می شود مسائل مربوط به نمرات دتنش اموزان را بر عهده دارد.
سرایدار:
محافظت مدرسه برعهده او است – نگهبانی از مدرسه که هم بصورت شبانه روزی است.
خدمتگزار:
هم حراست مدرسه را بر عهده دارد و هم کارهای نظافت مدرسه را انجام می دهد.
کار گروه آموزشی:
معلمان یا دبیران دور هم جمع می شوند و درباره نحوه سوال دادن و نحوه نمره دادن و بخشهای کتاب را تقسیم بندی می کنند که از هر بخش چند تا سوال بدهند.
حق التدریس:
این حق االتدریس مخصوص دبیران است که چقدر حق تدریس را به غیر از ایام هفته را دارند.
طرح جبرانی:
بعد از اتمام امتحانات نوبت اول در صورت نرسیدن نمره دانش آموز به حد نصاب
تشکیل می شود نمرات دانش آموزان پایین است و اگر این دانش آموزان متقاضی باشند و به حد نصاب برسند کلاس جبرانی تشکیل می گردد.
اضافه کاری:
اضافه کاری برای کادر اداری است مثل دفتردار، خدمتگذار، معاونین که این افراد علاوه بر ساعات کارشان می توانند اضافه کاری کنند.
کلاسهای جبرانی تابستان:
این کلاسهای جبرانی برای دانش آموزان تجدیدی در خرداد ماه است و دانش آموزان می تاوندد در این کلاسها شرکت کنند و امتحان بدهند البته تمام دروس ارائه نمی گردد درسهای مثل زبان انگلیسی- ریاضی- عربی- از هر درس مبلغی دریافت می شود.
شورای بهداشت:
در مدارس شورای با همکاری مدیر، معاون، و معلم بهداشت تشکیل می شود که در مورد بعداشت فردی دانش آموزان و همچنین در مورد بهداشت مدرسه مانند( آبخوریها و دستشوئیها) بحث می کنند برای بالابردن ضریب سلامتی تک تک دانش آموزان تلاش می کنند . و همچنین در مورد فروش اجناس بوفه مدرسه هم کنترل لازم را دارند تا اجناس فاسد شده و یا تاریخ گذشته بفروش نرود. همچنین دانش آموزانی را که از نظر بیماریها مانند بیماری دندان ولثه ها و یا سرماخوردگی، بیماریهای چشمی، دچار هستند را به مراکز درمانی معرفی می کنند.
بخش چهارم : آئین نامه ها و مقررات انضباطی
آئین نامه امتحانات ابتدائی راهتمائی:
– امتحانات دوره ابتدایی هر سال تحصیلی در دو ترم انجام می شود که ترم اول از اول بهمن تا 10 بهمن می باشد .
– در پایان پنجمین سال دوره ابتدائی امتحان نهائی بصورت منطقه ای انجام می شود. و به قبول شدگان در امتحان گواهینامه اعطا می شود. ( اخیراَ امتحانات نهائی پنجم ابتدائی در مدرسه دانش آموز انجام می شود).
– بمنظور سنجش میزان آمادگی دانش آموزان قبل از ثبت نام در دوره دبستان معاینات و بررسیهای لازم صورت می گیرد و بهنگام ثبت نام نتیجه این مطالعات باید در اختیار، مدیر مدرسه قرار می گیرد این کار را سازمان آموزش و پرورش استثنائی با همکاری اداره کل بهداشت و،وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام می دهد.
راهنمائی:
– امتحانات پایه های اول و دوم بصورت داخلی و در پایه سوم بصورت نهائی برگزار می شود.
– افراد بزرگسال می توانند در امتحان جامع این دوره شرکت کنند و سه سال دوره را یکبار امتحان دهند و گواهی پایان دوره دریافت نمایند.
– ارادی که بیش از 2 سال مردود شوند می توانند در دوره آموزش عمومی بزرگسالان که به موازات دوره راهنمائی تشکیل می گردد ادامه تحصیل دهند.
– دانش آموزان پایه سوم پس از قبول شدن در امتحانات گواهینامه پایان دوره راهنمائی
دریافت می کنند.
دانش آموزانی که به هر دلیل از دروس نمره نیاورند یا در مرداد( اختیاری) آزمون می دهند در غیر اینصورت شهریور ماه(اجباری) دبیرستانها استثناَ در ترمی واحدی دی ماه هم مجدداَ امتحان می دهند. تبصره: دانش آموزان غائب موجه در مهرماه نیز می توانند امتحان بدهند.( همه پایه ها)
کلیه امتحانات د رمدارس در 2 ترم اجراء می شود.
دبیرستان نیمه اول دیماه تا آخر دیماه
راهنمایی نیمه دوم دیماه تا 10 بهمن ترم اول
ابتدائی اول بهمن تا 10 بهمن
ترم دوم:
دبیرستان اواخر اریبهشت تا هفته سوم خرداد
دبستان و راهنمایی اول خرداد شروع تا نهایتاَ پایان خرداد
تبصره: معمولاَبعضی از مدارس می توانند تا 20 خرداد تمام نمایند
دانش آموزانی که به هردلیل از دروس نمره نیاورند یا در مرداد ( اختیاری) آزمون می دهند در غیر اینصورت شهریور ماه( اجباری) دبیرستانها استثنناَ در ترمی واحدی دیماه مجدداَامتحان می دهند.
مقررات انظباطی دانش آموزان :
در هر مدرسه ای یکسری مقررات و آئین نامه های انظباطی از طرف آموزش و پرورش به اجرا در می آید که در اینج به یکسری از این مقررات می پردازیم.
– دانش اموزان ملزم به رعایت قوانین انظباطی در مدرسه می باشند.
– هر دانش آموزی که در یک سال تحصیلی غیبت غیر موجه داشته باشد فردای آنروز اولیاء خود را جهت موجه کردن غیبت به مدرسه می آورد.
– هیچ دانش آموزی حق ندارد در یکسال تحصیلی با پیراهن آستین کوتاه یا شلوار تنگ وارد مدرسه شود.
– دانش آموزان ملزم به رعایت حقوق دیگر دانش آموزان می باشند.
– دانش اموزان حق هیچگونه آشوب و یادگیری در مدرسه را ندارند.
– دانش آموزان با ید به ساعت خروج و ورود به مدرسه توجه داشته باشند.
– دانش اموزان باید احترام خدمتگذار یا سرایدار مدرسه را داشته و از هر گونه بی احترامی به آن خودداری کنند.
– دانش آموزان موظف به پاکیزگی حیاط و کلاسهای درس می باشند.
– دانش آموزان موظف اند که احترام معلمین خود را داشته باشند.
مقرارت مربوط به ثبت نام دانش آموزان راهنمائی و ابتدائی:
– ثبت نام کودکان در کلاسهای آمادگی در کودکستانهای مستقل یا کلاسهای کلاسهای ضمیمه دبستان انجام می گیرد.
– کودکانی که در اول مهر هر سال دست کم 5 سال تمام دارند می توانند در کلاسهای آمادگی نام نویسی کنند.
– کودکانی که در اول مهر سال دست کم 6 سال تمام دارند می توانند در پایه اول ابتدائی ثبت نام کنند.
– حداکثر سن ادامه تحصیل دانش اموزان دوره ابتدائی در شهرها 9 سال تمام و در روستاها و مناطق عشایری 11 سال تمام است.
– ثبت نام مجدد قبول شدگان در یک پایه تحصیلی مجاز نیست و ثبت نام دانش آموزانی که 2 سال متوالی در یک پایه تحصیلی ( دوره ابتدائی ) مردود شده اند. با رعایت شرایط سنی و دیگر مقررات برای سومبن بار در همان پایه تحصیلی بلامانع است.
راهنمائی:
– دانش آموزی در پایه اول پذیرفته می شود که تحصیلات پنجساله ابتدائی را گذرانده باشد و گواهینامه لازم را ارائه دهد.
– دانش آموز باید در هر پایه تحصیلی بیش از 2 سال رد نشده باشد.
– منطقه ثبت نام دانش آموز با توجه با آئین نامه ای که از طرف آموزش و پرورش صادر شده است با منزل مسکونی فرد تطابق داشته باشد.
– شرایط سن برای ثبت نام دانش آموز در دوره راهنمائی در شهرها 17 سال و در روستاها 16 سال تمام باشد.
خلاصه ای از نحوه رفتار مسول آموزشگاه – معاون- معلم- با دانش آموزان و اولیاء آنها
نحوه برخورد و رفتار مسول یک آموزشگاه، معاون و معلم با دانش اموزان و اولیاء آنها باید رفتاری صمیمانه و دوستانه باشد. مسولین آموزشگاه باید از روابط انسانی بالایی برخوردار باشند. یک معلم علاوه بر آنکه یک فردی که دانش آموز رادرس می دهد باید یک دوست و رفیق خوب هم باشدچرا که یک رفتار پسندیده از سوی مدیر و معاون یک مدرسه باعث دلگرمی و سرکشی بیشتر اولیاء دانش اموزان می شود یک رفتار شایسته از سوی یک معلم باعث می شود تا دانش آموز به او اطمینان کند و مشکلات اساسی که در او وجود دارد با معلمش در میان بگذارد. معلمی که داری ویژگیها و خلق و خوی مناسب باشد در پیشرفت تحصیلی و علاقه دانش اموز به آن درس بالا می رود.
رفتار صحیح معاون مدرسه نسبت به دانش آموزان ضریب علاقه دانش اموزان به مدرسه را بالا می برد. یک مدیر مدرسه که دارای ویژگیهای رفتاری، خلقی، و عاطفی با اولیاء دانش اموزان باشد می توان اعتماد و حس همکاری اولیاء را با مدرسه بالا ببرد در کارورزی که من در مدارس ابتدائی و راهنمائی می رفتم رفتار مدیر مدرسه و معاونین و معلم با دانش آموزان رفتاری دوستانه بود. طرز برخورد آنها با اولیاء دانش اموزان شایسته و در خور یک مدیر و معاون بود مسول آموزشگاهها از روابط انسانی بالایی برخوردار بودند. . با صبر و حوصله به کارهای اولیاء دانش اموزان رسیدگی می کردند.
خلاصه ای از نحوه رفتار مسول آموزشگاه با معلمان و معلمان با همکاران خود:
یک مدیر مدرسه باید رفتار خوب و مناسبی از خود نشان دهد چراکه مدیری که دارای رفتار صمیمانه و محبت آمیز بامعلمان و همکاران خود داشته باشد دلگرمی معلمان به کارشان را فراهم می کند همچنین معلمان باید با همکاران خود رفتاری در شان یک معلم از خود بروز دهند. عزت و احترام یکدیگر را بگیرند و از هر نوع بی احترامی و لطمه زدن به شخصیت همدیگر دروی کنند و بعنوان یک برادر در محیطی پر صفا و صمیمیت به کارشان مشغول باشند.معلمان پس از شنیدن صدای زنگ تفریح در دفتر معلمان جمع می شدند و پس از صرف چای به صحبت می پرداختند در بعضی اوقات هم مدیر مدرسه وارد دفتر معلمان می شد و به آنها احوالپرسی می کرد و چند دقیقه ای هم با آنها در محیطی آرام و پر از محبت به صحبت می نشست در این دو مدرسه که بعنوان کارورز می رفتم رفتارهای مدیر مدرسه با معلمان و معلمان با خودشان رفتاری منطقی و برادرانه بود.
حضور دانشجو کارورز در مدرسه:
یک دانشجوی مدیریت آموزشی با حضور در مدارس علاوه بر آشنا شدن با محیط
مدرسه با یک سری از قوانین و آئین نامه های آموزشی نیز آشنا می شود. در اصل نوعی تلفیق بین تئوری و عملی است یعنی اینکه دانشجوی که 6تا7ترم دروس نظری مدیریت را خوانده است و با وارد شدنن به محیط مدرسه می تواند تا حدودی با کارهای عملی با روش آموزشی آشنا می شود از طرفی هم با روش تدریس معلم اجرائی برنامه های آموزشی توسط مدیر مدرسه و روند کارهای اجرائی توسط معاونین آشنایی کاملتری بدست می آورد.
نتیجه گیری:
من به عنوان یک دانشجو رشته مدیریت آموزشی نتیجه ای که از حضور خود در مدارس می گیریم آن است که باید با بالابردن سطح امکانات آموزشی در مدارس و آشنا ساختن دانش آموزان به پیشرفتهای علمی روز، و همچنین بالابردن انگیزه و علاقه تحصیلی در بین دانش آموزان و امیدوار کردن آنها به آینده باشد چرا که یکی از معضلاتی که در مدارس وجود دارد حسن بی علاقه گی پایین بودن انگیزه دانش آموزان به درس می باشد. از طرفی هم باید به شناسائی و استعدادهای لازم جهت تحصیل در بین دانش آموزان راهنمائی بخصوص پایه سوم انجام داد چرا که هر فرد بر مبنای ذوق و استعدادهای خویش و بر اساس ساختمان ویژگیهای روانی و بدنی خود برای فراگیری نوع معین از معلومات و با مهارت آماده تر است و اگر به همان جهت هدایت شود به نیروی علمی و فنی و عملی بهتر و سودبخشی تری بدل می شود.
1
25