تارا فایل

کارآموزی بانک کشاورزی


 فهرست مطالب
مقدمه
انواع نظامهای پرداخت
فصل اول : تسهیلات اعطایی
1-1 نگاهی به پیشینه وام ها و اعتبارات کشاورزی
2-1 بانکداری جمهوری اسلام
3-1 اعتبار
4 -1 تاثیراعتبار تجاری واعتباربانکی حجم قدرت خریدجامعه
5-1 انواع تسهیلات مالی اعطایی بانک ها
6-1 نظام بانکی بدون ربا
7-1 آیین نامه اجرایی مضاربه
8-1 آیین نامه اجرایی مشارکت مدنی
9-1 آیین نامه اجرایی فروشی اقساطی مواد اولیه لوازم یدکی وابزار کار
10-1 آیین نامه اجرایی معاملات سلف
11-1 آیین نامه اجرایی قرض الحسنه
12-1 آیین نامه اجرایی جعاله
فصل دوم : وام واعتبارات
1-2 مراحل اخذ وام از بانک
2-2 مراحل ترتیبی تسهیلات فروش اقساطی
3-2 مراحل ترتیبی تسهیلات جعاله ، مضاربه ، مشارکت مدنی ، قرض الحسنه
4-2 برگ تعهد اجاره / خرید کالا
5-2 تنظیم قرارداد
6-2 تنظیم سند حسابداری مضاربه ، سلف ، مشارکت مدنی
7-2 تنظیم سند حسابداری قرض الحسنه ، جعاله ، فروش اقساطی
8-2 تنظیم فرم چک
9-2 تنظیم برگ بدهکاری یا برگ رسید وجه
10-2 تنظیم برگ بدهکاری تسهیلات اعطایی
11-2 تنظیم کارت ویژه
12-2 تنظیم کارت معین
13-2 تنظیم کارت معین
14-2 تنظیم برگ اخطاریه
15-2 تنظیم سند وصولی
16-2 تنظیم سند نقدی
17-2 کارمزدها

مقدمه :
با اتکال به درگاه ایزد پاک و به استعانت از بارگاه ملکوتی حضرت علی بن موسی الرضاثامن الحجج ( ع ) و با عنایت به محور قرار گرفتن بخش کشاورزی طی برنلمه های اول ، دوم و سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور که دیدگاه ها نقطه نظرات مسئولان و برنامه ریزان مملکت را برای مجموعه خدمتگزاران و دست اندرکاران بخش کشاورزی مشخص و شقاق نموده است بر ان شدیم که گزارش اجمالی از عملکرد شعب بانک کشاورزی که حاصل تلاش و زحمات مجموعه کارکنان سخت کوش و متعهد این بانک و اقصی نقاط استان پهناور خراسان می باشد ارائه نماییم .
بر اساس اطلاعات منتشر بخش کشاورزی در سال های اخیر علیرغم محدودیت ها و مشکلات موجود و عدم مساعدت شرایط جوی و با وجود استمرار بحران خشکسالی توانسته است با حداقل سرمایه گذاری ریالی و ارزی در مقایسه با سایر بخش های اقتصادی بیش از نیمی ار درآمدهای ارزی ناشی از صادرات غیر نفتی را به خود اختصاص دهد.
تردیدی نیست که این توفیق بیش از هر عاملی مرهون تلاش و مجاهدت بی وفقه کارکنان دستگاه های اجرائی ذیربط و در کنار آنها بانک کشاورزی می باشد . بانک کشاورزی یکی از بانک هایی می باشد که به مشابه بازوی اعتباری دولت در بخش کشاورزی و به عنوان تنها بانک تخصصی کشور در این بخش در طول سالیان دراز بویژه در سال های بعدی انقلاب و طی سال های اول ، دوم و سوم توسعه فعالیت و عملکرد برجسته و چشمگیری در تامین مالی روستائیان و نیز تامین منابع اعتباری مورد نیاز در زیر بخش های مختلف بخش کشاورزی شناخته شده است .
حضور موفق و موثر شعب استان در عرصه سازندگی که ما به ماهات و سربلندی این مدیریت و کارکنان صدیق و سخت کوش یکایک واحدهای تحت پوشش این استان می باشد بیش از هر چیز مرهون توجه و حرکت های سازنده و تفویض اختیارات گسترده ای است که طی سال های اخیر از طریق مدیریت عامل محترم بانک و اعضاء هیات مدیره و ادارات مرکزی در سطح وسیعی ه کلیه استان های کشور تفویض شده وسبب گردیده که کارکنان بانک با علاقه مندی بیشتر و احساس مسئولیت مضاعف و با ارائه خدمات مطلوبتر و پاسخگویی به انجام وظایف خود بپردازند.

فصل اول تسهیلات اعطائی
1-1 نگاهی به پیشینه وام ها و اعتبارات کشاورزی :
بررسی پیشینه وام ها و اعتبارات کشاورزی در ایران مستلزم 3 پژوهش در باب وام یا استقراض است وام چگونه پیداشده و قرض کردن در بادی امر به چه صورت یا صورت هایی بوده است ؟ مبدا این پدیده از کجاست ؟ حساب و چگونگی شمارش و نگهداری حساب از چه قرار بوده است ؟ پیش از پیدایش پول و سکه ، وام به چه صورت پرداخت می شده است ؟ منشا پول و سکه از چه زمانی و از کجاست ؟
وده ها پرسش دیگر که باید پاسخ داد ، دستیابی به جواب این گونه از سوالات نیازمندبررسی عمیق وهمه جانبه در منابع و مستندات تاریخی و تتیع در مدرک و آثار و اعتبارات کشاورزی را در بین اقوام باستان شناسی مربوط به دنیای باستانی و تمدن های کهن است ما طی چند مقاله مستقل پیشینه وام ها و اعتبارات کشاورزی را بین اقوام و ملل باستانی یررسی می کنیم .
برای تدوین پیشینه باستانی وام ها ابتدا باید به کانون اولیه مدنیت بشری در بین النهرین نگاهی بی افکنیم تا بعدا در عصر مادها و هخامنشیان در محدوده سیاسی ایران قرار گرفته است و در دوره ساسانیان مرکزیت سیاسی ایران را تشکیل داده است .
به دنبال آن نظری به غرب دوخته و از یونان و روم در باب موضوع مورد بحث سخن گفته تا سرانجام بتوان به پول و وام اعتبارات کشاورزی در ایران باستان پرداخت .
بین التهرین ، صندوق اولیه وام ها و اعتبارات کشاورزی :
از آن تاریخ که انسان موفق به دامداری و زراعت گردید برای تهیه مقدمات و مایحتاج امور دامداری و نیز امور شخم و کاشتن بذر و آبیاری و دایر کردن مزرعه و جمع آوری محصول نیازمند به همکاری و معاضرت همنوعان خود شده است .
در آن شرایط و احوال حساب و کتاب ( نوشته ) و تنطیم قرارداد و سند برای مالکیت و گرو گذاشتن یا خرید و فروش ملک و دام و محصول به نوعی مطرح بوده و مالا مقدمات ایجاد گونه ای از نطام بانکی و اعتبارات کشاورزی فراهم آمده است . مسلما این نظام از قدیمی ترین موسسات اقتصادی بوده که بدوا در سازمان دادن کشاورزی پس از آن صنعت و تجارت بسط یافته است .
معلوم نیست که اولین بار چنین نظامی دقیقا در چه زمانی ایجاد شده است و همچنین مشخص نیست که برای اولین بار چه کسانی اندیشه سازمان دادن چنین نظامی را طرح کرده است و آن را به اجراء در آورده است اما می دانیم که تمدن های اولیه زمینه های ایجاد چنین نظامی را که منجر به سازمان دادن اولین بانک ها شده است را به تدریج فراهم آورده اند .
شاید سابقه تمدن بشری به 10 تا 12 هزار سال برسد اما آثار مدنیت از حدود هفت هزار سال قبل از میلاد در تقاط مختلف آسیا و دره نیل وجود داشته است که از جامعه های نیمه متمدنی که وجود داشته خبر می دهد .
در آن روزگار در شمال ایران و ترکستان غربی و عربستان جنوبی اراضی دایر و قابل کشت بیشتر از حال بوده است در این نقاط آثار وجود مجامع قدیم به حد وفور در دست است . در بین النهرین سفلی و مصر تشکیلات مدنی و اجنماعی برتر از سطح زندگانی دره نشینان بدوی و حتی انسجام یافته است .
در آن دوره دجله و فرات از مصبهای جداگانه آبهای خود را به خلیج فارس می ریختند که سومری ها در سرزمین بسیار زر خیز بین دو رود عظیم تا خلیج فارس نخستین کشتزارها و آبادی ها و تشکیلات مدنی را دایر کردند .
بنابراین اولین قومی که در آستانه و مدخل تاریخ مشاهده می شود سومری ها هستند که آثار تمدن آنها مربوط به حدود 6000 سال پیش است دقیقا معلوم نیست که سومری ها کی آمدند ؟ و یا از کجا آمدند ؟ و از چه نژادی بودند ؟ اما مسلما آنها از اقوام سامی نبودند شاید حدود 4000 سال قبل از میلاد از سرزمین ایران یا از آن سوی خلیج فارس به دشتهای آبرفتی حاصل خیز بین النهرین آمده باشند .
از سومری ها در منابع باستانی یونان و روم و یهود چیزی ذکر نشده است و هرودوت نیز اشاره به این قوم نکرده است .
بوروسوس ( Berousus ) مورخ بابلی در حدود 250 سال قبل از میلاد از سومریان یاد کرده است و آنها را از نژادی غول پیکر متذکر شده است که در زیر فرمان شخصی به نام اوآنس بوده است و از خلیج فارس برآمده اند و او با خود فنون کشاورزی و قلزکاری و نوشتن را همراه آورده است .
بوروسوس می گوید : اوآنس همه چیزهایی را که برای بهبود زندگانی آدمیزاد لازم بوده است را برجای گذاشته است و از زمان وی تاکنون هیچ چیز دیگری اختراع نشده است پیداست سومریان کشاورزانی شایق و مردمانی کاری و سوداگر بوده اند .
از روی اسناد بر می اید که سیم وزر برای سنجش بهای کالا به کار رفته و آنها را به صورت شمش یا حلقه و بیشتر از روی وزن در داد وستد کالا می پذیرفتند بیشتر لوح های گلی به دست آمده با خط سومری اسناد مربوط به مبادلات تجاری است .
این اسناد نشان می دهند که قراردادها را با نوشتن و گواهی لازم موکد می کردند و نیز آیین وام گرفتن در نزد آنان بوده است و کالا اعم از غلات و سایر حبوب یا زر و سیم را به قرض می گرفتند و در برابر سودی از همان جنس 15 تا 35% به وام دهنده می دادند .
از آنجا که استقرار و آرامش هر جامعه با تنزیل در آن نسبت معکوس دارد می توان چنین حدس زد که کسب و کار سومریان مانند کسب و کار ما از لحاظ سیاسی و اقتصادی و حتی آمیخته با نگرانی و عدم ثبات داشته است.

2-1 بانکداری جمهوری اسلامی :
در نظام بانکدار جمهوری اسلامی بانک ها حق ندارند در برابر تسهیلات اعطایی به مشتریان خود از آنان مبلغی به صورت نقدی یا جنسی که از قبل تهیین شده باشد دریافت کنند زیرا چنین چیزی ( بهره یا ربا ) خواهد بود .
و بانک ها بخشی از سود بدست آورده را طبق ضوابط خود برمی دارند و بخشی از آن سود را به صورت جایزه نقدی یا جایزه جنسی به صاحبان آن سپرده بر می گردانند و در واقع بانک واسطه ای بین صاحبان سپرده و دریافت کنندگان تسهیلات است .

نمودار رابطه بانک و صاحبان سپرده و دریافت کنندگان تسهیلات :
3-1 اعتبار :
اعتبار در لغت به معنی اعتماد داشتن و باور کردن است .
گاهی شخصی به امید به دست آوردن نفع آینده موقتا از مالکیت خود بر دارایی فصلی چشم پوشی می کند که به نتیجه این عمل اعتبار گفته می شود که خود اعتبار به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از :
الف : اعتبار تجاری .
ب : اعتبار بانکی .

اعتبار تجاری عبارت است از :
اعتبار تجاری وقتی پدید می آید که یکی از طرفین معامله به نفع دیگری از اعتبار
خود صرف نظر کند و حق استفاده از اعتبار را از خود سلب کرده و به طرف مقابل
واگذار کند به عنوان مثال :
وقتی یک بازرگان عمده فروش به یک کاسب خرده فروش اعتبار می دهد در واقع
تا زمان باز پرداخت اعتبار مزبور از استفاده از اعتبار وجوهی که خرده فروش به
وی بدهکار است صرف نظر می کند .

اعتبار بانکی عبارت است از :
اعتبار بانکی به معنی ایجاد تسهیلات مالی برای سایر مشتریان است . در گذشته
اشخاص کالاهای خود را در برابر دریافت کالا از دیگران به آنان می دادند و در
نتیجه هر فروشی باید با یک خرید هم ارزش و هم زمان خود صورت می گرفت این
هم ارزشی و هم زمانی خرید وفروش مشکلاتی به بار می آورد ازجمله :
مبادله وقتی امکان پدیر ایت که دونفر پیدا شوند که به کالاهای هم نیاز داشته باشند .
انجام مبادله متلزم حمل ونقل کالا بود .
غیر قابل تقسیم بودن برخی از کالاها که انجام معامله را دشوار می کرد .
برای بر طرف کردن مشکلات مبادلات پایاپای ( که به آن اشاره شد ) بعضی
از جوامع پول کالا را به وجود آوردند . یعنی کالاهایی مانند نمک توتون ،
گوسفند ، ……… را به عنوان کالای واسطه برای انجام معاملات به کار
می بردند .
بعدها که پول کم کم پیدا شد که پیدایش پول دو نتیجه مهم در بر داشت که این نتایج مهم شامل موارد زیر است که عبارتنداز :
الف : تولید از مصرف جدا شده . زیرا تولید کننده می توانست که کالای خود را بفروشد و خریدهای خود را به تاخیر بیندازد .
ب : دارنده پول این امکان را پیدا کرد که تولیدات دیگران را بدون آن که به آنها نیاز مصرفی داشته باشد فقط به قصد فروش مجدد خریداری و انبار کند .
4-1 تاثیر اعتبار تجاری و اعتبار باتکی در حجم قدرت خرید جامعه :
اعتبار تجاری امکان استفاده از دارایی معینی را موقتا از دارنده آن یا به کس دیگری منتقل می کند بنابراین باعث افزایش قدرت خرید در جامعه نمی شود .
اگر قرار باشد که بانک مبلغ وام پرداختی خود را به میزان موجودی های نقدی محدود کند در این صورت اعتبار بانکی هم مانند اعتبار تجاری حق استفاده از پول را از شخص به شخص دیگر منتقل می کند اما باتک های تجاری قدرت پول آفرینی دارند مثلا اگرذخیره قانونی طبق مقررات قانونی معادل 20% سپرده هایی باشد که بانک قبول کرده است در این صورت بانک می تواند 5 برابر سپرده های مزبور وام بپردازد .
اگر مثلا به یک بانک تجاری 000/000/10 ریال سپرده بپذیرد چون ذخیره قانونی 20% فرض شده پس 80% این سپرده یعنی ( 000/000/8 ) می تواند وام بدهد . این 000/000/8 ریال توسط اشخاص به شبکه بانکی برمی گردد و بانک دریافت کننده آن نیز 80% مبلغ مزبور یعنی ( 000/640 ریال ) وام خواهد داد والی آخر .

…+(000/000/10)80/0+(000/000/10)( 8/0)8/0+(000/000/10) 8/0 + 000/000/10

حد مجموع جملات این تصاعد هندسی که قدر نسبت آن 80% ، اولین جمله آن 000/000/10 و جملات آن نامحدود است خواهد بود .
000/000/50 = ( 80/0 -1 / 1 ) 000/000/10
مجموع جملات = S جمله اول = a قدر نسبت = 3 S = a / 1-3

5-1انواع تسهیلات مالی اعطایی بانک ها :
1 . قرض الحسنه 7 . اجاره به شرط تملیک
2 . مضاربه 8 . جعاله
3 . مشارکت مدنی 9 . مزارعه
4 . مشارکت حقوقی 10 . مساقات
5 . فروش اقساطی 11 . خرید دین
6 . معاملات سلف
1 . قرض الحسنه :
قراردادی است که به موجب آن قرض دهنده مقداری از مال خود را در زمان حال به قرض گیرنده واگذار می کند و قرض گیرنده تعهد می نماید عین مال را در زمان معین به قرض دهنده باز پس دهد .
2 . مضاربه :
در این طرف اول قرارداد ( که مضارب نامیده می شود ) تعهد می کند که تمامی سرمایه های لازم را فراهم کند و طرف دوم تعهد می کند که تمامی امور بازرگانی مربوط را اجراء کند .
3 . مشارکت حقوقی :
بانک ها می توانند مانند هر شخص حقیقی یا حقوقی در تامین سرمایه شرکت های سهامی موجود مشارکت کنند و بدین گونه در سود شرکت های مزبور شریک باشند .
4 . مشارکت مدنی :
یک قرارداد بازرگانی است که به موجب آن دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی سرمایه نقدی و یا جنسی خود را به طرز مشاع و به منظور ایجاد سود در هم می آمیزد و سود سود به دست آمده بین آنها تقسیم می شود .
5 . فروش اقساطی :
بانک ها به منظور ایجاد تسهیلات تولیدی و خدماتی می توانند بنا به تقاضای کتبی مشتریان خود ماشین آلات و تاسیسات را که عمر مفید آنها بیش از یکسال است را خریداری کنند و آنها را به صورت قسطی به مشتریان مزبور خود بپردازند تا بدین گونه هم به رونق اقتصادی جامعه کمک کنند و هم به سود خود برسند .
6 . معاملات سلف :
بانک ها می توانند مانند یک شخص حقیقی یا حقوقی محصولات آینده ینگاه های تولیدی را خریداری کند این عمل را سلف می نامند .
7 . اجاره به شرط تملیک :
بانک ها می توانند با احداث واحدهای مسکونی آنها را اجاره دهند و مستاجر پس از انجام تعهدات در پایان مدت اجاره عین مال الاجاره را مالک می شود .
8 . جعاله :
بانک ها می توانند به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای گسترش امور تولیدی و بازرگانی و خدماتی قراردادی تنظیم کنند که در مقابل عمل مشخص که عامل ( کارگزار ) انجام می دهد به او اجرت ( کارمزد ) معین بپردازد .
9 . مزارعه :
بانک ها می توانند زمین را که به هر عنوان به تصرف و بهره برداری از آن مجازند برای مدت معین به مزارعه ( کشت کنند ) واگذار کنند و به او سهم معین از محصول را بدهند .
10. مساقات :
بانک ها می توانند درختان میوه ای ( باغات ) را که مالک عین یا منفعت آن هستند در ازای دریافت درصدی از محصول توسط طرف قرار داد به او واگذار کنند .

11. خرید زمین :
به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای واحدهای تولیدی بازرگانی و خدماتی بانک ها می توانند اسناد و اوراق تجاری متعلق به این قبیل موسسات را مانند سفته و برات که موعد آنها هنوز نرسیده است را خریداری نمایند این عمل را تنزیل می نامند.
اکثر تسهیلات مالی اعطایی توسط بانک کشاورزی خریداری می شوند که به خصوص قراردادهایی مانند مشارکت مدنی و مضاربه و جعاله و قرض الحسنه ، که برای به کاربردن این قراردادها بانک کشاورزی به طرف قرارداد در قبال ضامن ( ضامن باید کارمند یا دارای پروانه کسب باشد ) وام اعطاء می کند که اگر قرض الحسنه باشد باید در هشت قسط به صورت شش ماهه پرداخت کنند و اگر مشارکت و مضاربه و جعاله باشد بعد از مدتی به صورت کلی همراه با سود آن پرداخت می کند .
6-1 نظام بانکی بدون ربا :
در اسلام نوع دریافت اضاض تحت عنوان بهره حرام است و به همین مناسبت مجلس شورای اسلامی ایران در سال 1362 قانون عملیات بانکی بدون ربا را تصویب کرده و به تایید شورای نگهبان رسانده است این قانون پس از گذراندن مراحل اجرایی رسما از اول سال 1362 در نظام بانکی کشور به مورد اجراء گذاشته می شود . ماده 3 قانون عملیات بانکی بدون ربا انواع سپرده های موجود در نظام بانکی را به شرح زیر معین می کند که عبارتند از :
الف : سپرده های قرض الحسنه :
1 . حساب جاری 2 . حساب پس انداز
ب : سپرده های سرمایه گذاری مدت دار
سپرده های سرمایه گذاری مدت دار : به موجب تبصره این ماده سپرده های سرمایه گذاری مدت دار بانک در به کار گرفتن آنها وکیل است در امور مشارکت مضاربه به شرط تکمیل ، معاملات اقساطی مزارعه مساقات سرمایه گذاری مستقیم معاملات سلف جعاله مورد استفاده قرار می گیرد .
به موجب ماده 5 قانون عملیات بانکی بدون و با منافع حاصل از عملیات مذکور در ماده 3 این قانون بر اساس قرار داد منعقد متناسب با مدت و مبالغ سپرده های سرمایه گذاری و رعایت سهم و منابع بانک به نسبت مدت و مبلغ در کل وجوه به کار گرفته شده در این عملیات تقسیم خواهد شد .
به موجب ماده 6 قانون عملیات بانکی بدون ربا بانک ها می توانند به منظور جذب و تجهیز سپرده ها با اتخاذ روش های تشویقی امتیازات ذیل را به سپرده گذاران اعطا کنند که این امتیازات عبارتند از :
الف : اعطای جوایز غیر ثابت نقدی یا جنس برای سپرده های قرض الحسنه
ب : تخفیف یا معافیت سپرده گذاران از پرداخت کارمزد یا حق الوکاله
ج : دادن حق تقدم به سپرده گذاران برای استفاده از تسهیلات اعطایی بانکی
مواد قانون 7 و8 عملیات بانکی بدون ربا پاسخی بر این پرسش است که بانک ها با وجوه سپرده شده نزد آنان چه کنند ؟
به موجب ماده 7 ، بانک ها می توانند بخشیدن به هدف گسترش فعالیت بخش های مختلف تولیدی ، خدماتی ، بازرگانی ، با پرداخت قسمتی از سرمایه یا منابع مورد نیاز این بخش ها تسهیلات لازم را برای بوجود آورند .
بانک ها می توانند مستقیما در امور و طرح های تولیدی و عمرانی سرمایه گذاری کنند ( به موجب ماده 8 ) لیکن به هیچ وجه حق ندارند در تولید اشیاء مصرفی غیر ضروری سرمایه گذاری کنند . ( تبصره ماده 8 )
اکنون با آنچه که گفته شد به ذکر آیین نامه اجرایی تسهیلات اعطایی عملیات بانکی بدون ربا بانک کشاورزی می پردازیم یعنی اینکه تعالی عملیاتی که بانک کشاورزی برای هر یک از تسهیلات انجام می دهد را به طور واضح شرح خواهیم داد .
7-1 آیین نامه اجرایی مضاربه :
1. بانک عهده دار تامین منابع سرمایه است ( مضارب ) و طرف دیگر عهده دار انجام امور تجاری است ( عامل ) نامیده می شود .
2. مضارب ممکن است یک یا چند بانک باشد .
3. هزینه های قابل قبول مضاربه عبارتند از :
الف : قیمت خرید کالا . ب : بیمه . پ : انبارداری . ت : حمل و نقل .
ث : حقوق گمرکی و سود بازرگانی . ج : هزینه های بانکی طبق تعرفه های مورد قبول بانک .
4. کار لازم برای اجرای قرارداد مضاربه تماما توسط عامل انجام می شود .
5. حداقل و حداکثر نسبت سهم سود بانک در عملیات مضاربه را به شورای پول و اعتبار تعیین خواهد کرد .
6. حداکثر میزان مضاربه برای هر یک از موارد و هر یک از رشته های مختلف بازرگانی و همچنین بطور کلی حداکثر میزان مضاربه برای هر بانک توسط شورای پول و اعتبار حداقل سالی یکبار تعیین خواهد شد .
7. مدت قرارداد مضاربه حداکثر خواهد بود و در استثنایی با اجازه بانک مرکزی به مدت 6 ماه افزایش می یابد .
8. بانک بر مصرف منابع ( سرمایه ) و برگشت آن و همچنین عملیات اجرایی مضاربه طبق قرار داد مربوط نظارت خواهد کرد .
9. بانک ها می توانند در مواردی که لازم بداند برای حصول اطمینان از انجام مضاربه طبق قرارداد تامین کافی اخذ نمایند .
10. سایر هزینه های متعلقه به مصالحه طرفین خواهد بود .
11. بانک ها موظف هستند از عامل برای جبران خسارت وارده بر اصل سرمایه ضمن عقد مصالحه فوق الذکر تعهد کافی اخذ نمایند .
8-1 آیین نامه اجرایی مشارکت مدنی :
1. مشارکت باید مشخص باشد .
2. مشارکت مدنی توسط بانک ها صرفا به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای فعالیت های تولیدی بازرگانی خدماتی مجاز است .
3. شرکت مدنی در صورتی تشکیل و تحقق خواهد یافت که شرکا طبق قرارداد سرمایه نقدی خود را به حساب مخصوصی که در بانک برای شرکت افتتاح می گردد واریز نمایند و در صورتی که سرمایه جنسی باشد طبق مقررات مشارکت مدنی این سرمایه به صورت مشاع در آمده باشد .
4. بانک ها در صورتی مجاز به مشارکت در شرکت های مدنی می باشند که موضوع آنها حداکثر ظرف یکسال خاتمه یافته و تصفیه شود .
5. اداره امور شرکت های مدنی طبق قرارداد بر عهده بانک ( بانک ها ) یا شرکاء دیگر خواهد بود .
6. حداقل نرخ سود ( بازده ) پیش بینی شده در مورد معامله و یا معاملات موضوع شرکت های مدنی طبق مقررات 10% در سال تعیین می گردد .
7. معمولا حداقل و حداکثر سود بانکی در عملیات مشارکت توسط شورای پول و اعتبار تعیین می گردد .
8. جمع کل مشارکت مدنی توسط هر بانک نباید از 1% جمع کل سپرده های غیر دولتی آن بانک در پایان سال تجاوز نماید و بانک های تخصصی از شمول این ماده خارج می گردند .
9. حداکثر مشارکت بانک در هر شرکت مدنی به شرح ذیل تعیین می گردد :
الف : حداکثر 80% کل سرمایه هر شرکت مدنی .
ب : حداکثر معادل 10% سرمایه و اندوخته های بانک
مشروط بر اینکه از 000/000/500 ریال تجاوز ننماید .
10. بانک ها می توانند عند اللزوم جهت حصول اطمینان از حسن اجرای قرارداد تامین کافی اخذ نمایند .
9-1 آیین نامه اجرایی فروش اقساطی مواد اولیه و لوازم یدکی و ابزار کار :
1 . بانک ها بر اساس تقاضای کتبی متقاضیان این کار را انجام می دهند و قیمت فروش کالاهای موضوع این آیین نامه توسط با توجه به قیمت تمام شده تعیین خواهد شد و در هر حال سود بانک از 12% نسبت به قیمت تمام شده در هر سال تجاوز نخواهد نمود .
2 . مدت وصول قیمت فروش اقساطی حداکثر یک سال و مدت وصول در مورد مواد اولیه کارخانجات تولید حداکثر یک دوره تولیدی تعیین می شود .
3 . وصول قیمت فروش اقساطی به صورت اقساطی مساوی یا نا مساوی توسط بانک تعیین می شود.
4 . حداکثر میزان خرید مواد این آیین نامه توسط بانک ها برای هر شخص حقیقی یا حقوقی جهت فروش اقساطی به آنها حداکثر 10% در مجموع سرمایه و اندوخته های هر بانک تعیین می گردد مشروط بر اینکه از یک میلیارد ریال تجاوز نکند .
5 . در موارد استثنایی که تقاضا بیش از میزان مذکور در بند فوق الذکر باشد انجام معامله با اجازه بانک مرکزی ایران خواهد بود .
6 . حداکثر مجموع مبلغ تخضیض یافته توسط بانک ها برای خرید کالاهای موضوع این آیین نامه معادل 5% سپرده های غیر دولتی هر بانک در پایان سال قبل تعیین می گردد .
10-1 آیین نامه اجرایی معاملات سلف :
1. پیش خرید محصولات وقتی مجاز است که :
الف : واحد تولیدی کتبا در خواست نموده باشد .
ب : محصولات تولیدی توسط واحد درخواست کننده تولید شود .
ج : این قبیل محصولات سهل الییع باشد .
د : محصولات تولیدی سریع الفساد نباشد .
2 . قیمت پیش خرید محصولات تولیدی توسط بانک ها به ترتیبی تعیین خواهد شد که بین 8 تا 12 درصد کمتر از قیمت پیش بینی شده فروش این قبیل محصولات باشد در هر حال قیمت پیش خرید از قیمت نقدی هنگام پیش خرید محصولات مذکور بیشتر نخواهد بود .

3 . بانک ها مکلفند :
الف : تعیین خصوصیات اصلی قبیل محصولات که مشخص کننده قیمت باشد .
ب : پرداخت تمام قیمت محصولات پیش خرید شده به فروشنده .
ج : تعیین تاریخ تحویل .
د : تعیین محل تحویل محصول پیش خرید شده .
ه : حصول اطمینان از تحویل محصولات تولیدی توسط فروشنده در موعد مقرر.
4 . حداکثر مبلغ پیش خرید محصولات توسط بانک ها معادل 5% مجموع سرمایه و اندوخته های هر بانک تعیین می گردد مشروط بر اینکه از پانصد میلیون ریال تجاوز نکند جمع کل محصولات پیش خرید شده توسط هر بانک نباید از 1% جمع کل سپرده های غیر دولتی آن بانک در پایان سال قبل تجاوز نماید بانک شامل آن نمی شود .
11-1 آیین نامه اجرایی قرض الحسنه :
1. بانک ها مکلفند ضرورت ایجاد تسهیل و یا رفع احتیاجات از طریق پرداخت قرض الحسنه را به طریق مقتضی تحقیق ابراز نمایند .
2. میزان قرض الحسنه :
الف : به منظور ایجاد تسهیلات لازم در امور تولیدی و خدماتی معادل 5% کل تسهیلاتی خواهد بود که بانک از طریق سایر عقود به متقاضی اعطاء نموده است مشروط بر اینکه از ده میلیون ریال تجاوز ننماید .
ب : برای رقع احتیاجات ضروری حداکثر 000/500 ریال تعیین می گردد .
3. حد اکثر مجموع پرداختی توسط بانک ها بابت قرض الحسنه معادل جمع :
الف : 5% کل سرمایه و اندوخته های هر بانک .
ب : سپرده هایی که به منظورپرداخت قرض الحسنه نزدبانک می باشد.
4 . مدت باز پرداخت قرض الحسنه موضوع مقررات این آیین نامه به تشخیص بانک ها تعیین و در قرارداد صراحتا درج می گردد باز پرداخت دفعه واحد یا به دفعات به اقساط مساوی یا غیر مساوی خواهد بود .
5. بانک ها مکلفند برای حصول اطمینان از وصول مطالبات خود تامین کافی اخذ نمایند.
6 . هزینه های لازم برای قرض الحسنه بر اساس شورای پول و اعتبار توسط بانک محاسبه و از متقاضی دریافت خواهد شد .
7 . مدت باز پرداخت بند 2 الف حداکثر یکسال و بند 2 ب بر اساس قدرت مالی قرض گیرنده تعیین می گردد .
12-1 آیین نامه اجرایی جعاله :
1- بانک ها می توانند در جعاله به عنوان عامل یا عند الاقتضاء به عنوان جاعل عمل نمایند .
2- انجام جعاله از طرف یک یا چند بانک بلا مانع است و مدت انجام جعاله یکسال است .
3- مدت انجام جعاله در امور ساختمانی و صنعتی از شمول این ماده مستثنی بوده توسط هیات مدیره هر بانک تعیین می شود دریافت و پرداخت عوض در یک دفعه یا به دفعات مجاز خواهد بود و حداکثر مدت تصفیه سه سال پس از اتمام خواهد بود در بانک های تخصصی با تشخیص هیات مدیره می باشد .
4- بانک موظف است در مواردی که عامل جعاله می باشد 20% جعل را قبل از شروع عملیات دریافت دارد .
5- حداکثر میزان جعل در مورد عاملیت بانک نباید از یکصد میلیون ریال تجاوز نماید .
6- مجموع مبلغی که در جعاله خرج می شود نباید از 1% سپرده های غیر دولتی در پایان سال قبل تجاوز کند .
7- بانک ها می توانند برای حصول اطمینان از انجام تعهدات تامین کافی اخذ نمایند .
8- در مواردی که بانک به عنوان عامل متحمل هزینه هایی شده و جعاله از طرف جاعل نقض شود جاعل موظف است خسارات وارده را به بانک ( عامل ) بپردازد .

فصل دوم: وام و اعتبارات:
2-1 )مراحل اخذ وام از بانک کشاورزی:
همانطوریکه می دانید هر کاری در کلیه بانکها باید مراحل قانونی خود را انجام دهد وام هم یکی از کارهای بسیار مهم بانکها و نه تنها بانک کشاورزی می باشد البته وامی که مربوط به بانک کشاورزی می شود وامی است که به کشاورزان پرداخت می شود .
با آنچه که با رعایت قوانین نظام بانکی بدون ریا و آیین نامه اجرایی تسهیلات اعطایی گفته شد بانک کشاورزی با کشاورزان فقط برای کارهای کشاورزی نظیر کشت ، زراعت و اداوات کشاورزی نظیر گاوآهن و تراکتور و کلیه کارهای کشاورزی و دامداری و همچنین وام ازدواج فقط به کارمندان جهاد کشاورزی و اداره کار جهت اشتغالزایی وام پرداخت می کند .
قبل از هر کاری متقاضی وام (که کشاورز می باشد) اول از همه باید تقاضای وام از بانک کشاورزی بنماید یعنی اینکه مانند نمونه زیر تقاضا نماید:

بعد از تقاضا توسط متقاضی وام این تقاضا نامه به کارشناسان بانک کشاورزی داده می شود و با بررسی کارشناسان از محل کشاورزی متقاضی و با تصمیم کارشناسان ئام به متقاضی پرداخت می کنند یا خیر. اگر وام برای انجام کار متقاضی لازم وضروری باشد کارشناسان دستور پرداخت وام را صادر می کنند و در غیر اینصورت خیر.
وبعد ار تایید کارشناسان متقاضی باید ضامن بیاورد ضامن برای اخذ وام باید دارای شرایط ذیل باشد :
1- کارمند : دارای فیش حقوقی یا حکم کارگزینی
2- کاسب – دارای پروانه کسب معتبر
بعد از آوردن ضامن معتبر باید مدارک لازم متقاضی وام برای تشکیل پرونده در اختیار مسئول ارزیابی قرار گیرد . مدارک لازم جهت تشکیل پرونده از قرار ذیل می باشد:
1-تقاضانامه 2-فتوکپی شناسنامه ضامن و متقاضی
3-فتوکپی فیش حقوقی ، حکم کارگزینی یا پروانه کسب 4-فاکتور
بعد از این مرحله متقاضی باید فرم نمونه 65 که برای درخواست وام می باشد را باید تکمیل کند و با نوشتن مشخصات کامل متقاضی و ضامن امضاء ضامن ومتقاضی فرم نمونه 65 تکمیل می شود.

بسمه تعالی
این صفحه توسط متقاضی تکمیل خواهد شد .
الف- مشخصات متقاضی :
نام نام خانوادگی فرزند شماره شناسنامه صادره از
تاریخ تولد ساکن شهرستان بخش خیابان/ دهستان کوچه/ قریه
پلاک /جنب تلفن/حوزه انتظامی شغل و محل آن نام شرکت و نوع
ثبت شده به شماره نزد اداره ثبت شرکتهای شهرستان نمایندگی: آقایان/خانمها
مشخصات مورد عمل و سایر داراییها
همگی و تمام دانگ/سهم به مساحت متر مربع پلاک شماره واقع در قریه بخش شهرستان ملک شخصی/استیجاری منابع آب حق السهم میزان آب به لیتر در ثانیه با واحد محلی ساختمان و تاسیسات موجود تعداد دام راس گوسفند راس گاو و ماشین آلات و نوع آن سایر اراضی و دارایی های دیگر
موضوع درخواست: هزینه به ریال
1-
2-
3-
جمع
نوع تضمین:
الف – ضمانت
مشخصات ضامن: نام نام خانوادگی فرزند شماره شناسنامه صادره از تاریخ تولد ساکن شهرستان بخش خیابان/دهستان کوچه /قریه پلاک/جنب تلفن /حوزه انتظامی شغل و محل آن
دارایی های ضامن و مشخصات آن تاریخ ومحی امضاء ضامن
ب- وثیقه غیر منقول:
همگی و تمام دانگ پلاک شماره فرعی از اصلی واقع در شهرستان به مساحت مستغلات شهری باغ زمین مزروعی تاسیسات کشاورزی یا صنعتی دامداری
ج: سایر وثائق: تاریخ و محل امضاء متقاضی
نظریه شرکت تعاونی
بعد از درخواست وام توسط متقاضی و تکمیل نمودن فرم نمونه 65 در مرحله بعدی اخذ وام وام مسئول ارزیابی گزراش را تهیه می نماید که به آن گزارش وام گفته می شود بعد از نوشتن گزارش وام توسط ارزیاب مابقی کارها دیگر که قسط بندی می باشد که در مرحله بعدی گفته می شود انجام می شود ، بعد از قسط بندی متقاضی با قرارداد مربوط به اخذ وام خود را امضانماید اگر وام قرض الحسنه یا فروش اقساطی و غیره باشد هر قرارداد مربوط به خود را دارند و همگی قراردادها براساس فرم درخواست وام تکمیل می شوند به امضا متقاضی می رسد.
وبعد از تنظیم قراداد متقاضی و مرحله بعدی پرداخت (دادن) چک یا سفته توسط ضامن می باشد انجام می گیرد و بعد از انجام کارهای لازم وام به متقاضی پرداخت می شود.
2-2 ) مراحل ترتیبی تسهیلات فروش اقساطی
1- تکمیل برگ درخواست شامل مشخصات وام گیرنده (متقاضی وام) و ضامن یا متعهد
2- بررسی توسط کارشناس یا ارزیاب بانک کشاورزی جهت گزارش براورد اعتبار گیرنده جهت هزینه های طرح و امضا و گزارش توسط رییس اعتبارات کارشناس و رئیس شعبه (مرحله تصویب)
3- تکمیل برگه تعهد خرید جنس توسط مشتری
4- مرحله بهره بندی شامل سررسید اقساط
5- وصول در زمان سررسید به مبلغ اصل وام و کارمزد (که لحظه بازپرداخت وام می باشد)
مراحل ترتیبی که در فوق ذکر شد تمام مراحلی بود که برای یک وام البته فروش اقساطی باید به ترتیب طی شود تا اینکه وام در خواست شده به متقاضی داده شود.
2-3 ) مراحل ترتیبی تسهیلات جعاله ، مضاربه ، مشارکت مدنی، قرض الحسنه:
1- تکمیل برگ درخواست شامل مسشخصات وام گیرنده و با مشخصات ضامن
2- بررسی کارشناس و گزارش ارزیابی و امضا مسئول اعتبارات و رئیس شعبه
3- مرحله بهره بندی شامل سررسید اقساط
4- به حساب پس انداز یا نقدی پرداخت می گردد یا به دفترچه حساب واریز می نماید.
5- وصول یا پرداخت وام که برابر وام با کارمزد آن می باشد.
نکته: تنها تفاوتی که مرحله ترتیبی اخذ وام فروش اقساطی با سایر تسهیلات دارد این می باشد که در مراحل فروش مرحله ای برای تعهد برگ خرید وجود دارد ولی در سایر تسهیلات نیاز به این مرحله نمی باشد.

4-2 ) برگ تعهد اجاره/ خرید کالا:
بعد از مرحله درخواست وام که شکل ونمونه ان در صفحات قبل اورده شده و شامل مشخصات کامل ضامن و وام گیرنده و نظریه شرکت تعاونی می باشد . مرحله بعدی ، مرحله برگ تعهد خرید کالا یا نمونه 11 می باشد این برگ فقط مختص به تسهیلات فروش اقساطی می باشد . بطور کلی هدف از گرفتن وام فروش اقساطی به این منظور است که تراکتور یا گاوآهن یا…. وسایل کشاورزی خریداری یا اجاره نموده و برای پرداخت وجه آن وام درخواست می نماید.
و بانک کشاورزی بعد از قبول درخواست آن برگی به نام برگ تعهد خرید کالا تکمیل می نماید برای اینکه طرف قرارداد حتماً وجه دریافتی از بانک کشاورزی را فقط برای خرید یا اجاره تراکتور خرج کند برای کار دیگری خرج نکند . که شکل ونمونه شماره 11 به صورت ذیل می باشد.
برگ تعهد اجاره / خرید کالا
اینجانب نام……………….شهرت…………….فرزند……………..شماره شناسنامه…………….صادره……….
متولد…………….ساکن……………….شهرستان………………..بخش………………خیابان/دهستان…………..
کوچه/قریه……………………پلاک/تابع ژاندارمری………………………….تلفن………………..
جهت انجام امور……………………………………….نیازبه کالاهای زیر دارم:
نام قدرت نام کارخانه سازنده مدل مبلغ
1-
2-
3-
خواهشمند است دستور فرمایید کالا/کالاهای فوق را خریداری و به صورت اقساطی/استیجاری طبق شرایط آن بانک به اینجانب واگذار نمایند.
ضمناً بدینوسیله تعهد می نمایم به محض ابلغ کتبی بانک جهت امضا قرارداد و تحویل کالا به بانک مراجعه نموده و در صورت عدم مراجعه یا انصراف از خرید کالا/ اجاره کالاهای مذکور که وسیله بانک خریداری گردیده است طبق اعلام آن بانک ملزم به خسارت وارده خواهم بود.
تاریخ ……………..امضا

2-5 ) تنظیم قراداد:
بعد از کل همه مراحل گفته شده نوبت به تنظیم قرارداد می رسد اگر قرارداد چه فروش اقساطی چه مضاربه یا قرض الحسنه ،جعاله، سلف باشد هریک در قراردادهای مربوطه در بانک کشاورزی موجود می باشد تنظیم میشود و قراردادهای تنظیم شده بعد از امضا ضامن و وام گیرنده نوبت به چسباندن تمبر به مبلغ 10000 ریال می باشد می رسد با گرفتن یک تمبر و چسباندن آن بر روی قرارداد مربوطه و امضا مسئول اعتبارات قرارداد دارای اعتبار می باشد.
2-6 ) تنظیم سند حسابداری مضاربه، سلف ، مشارکت مدنی:
اگر قرارداد مضاربه ، سلف ومشارکت مدنی باشد برگ حسابداری آن در نمونه 376 الف نوشته می شود که به صورت زیر می باشد:
بانک کشاورزی شماره ثبت……………..
شعبه…………… (برگ حسابداری) تاریخ……………….
گیرنده تسهیلات ………………………………نام پدر……………………شماره شناسنامه/ ثبت………………….
نشانی…………………………………………………………………………….نام متعهد……………………….
نوع عقد……………………………………………..مبلغ…………………………………….کلاسمان
سررسید……………………مبلغ کارمزد……………….درصد کارمزد……….شماره تسهیلات
بدهکار
بستانکار
معین
نام حساب
مبلغ
کد حساب
نام حساب
مبلغ
کد حساب
معین

صندوق
جاری
پس انداز
بدهکاران

جمع

جمع

مبلغ پرداختی به حروف………………………………………………………………………

امضا گیرنده وجه امضا شعبه مهر و امضا مسئول بادجه

بعد از نوشتن تاریخ و نام شعبه (بجنورد) مشخصات گیرنده وام و نام ضامن (اگر ضامن دو نفرهم باشد اشکالی ندارد) و نوع عقد (مضاربه، سلف ، مشارکت مدنی) و مبلغ (مبلغی که وام می گیرد) سررسید(که اکثراً شش ماه پس از تاریخ اخذ وام می باشد) و در صد کارمزد (مضاربه 25%- مشارکت مدنی 15%- سلف 15%) و مبلغ کارمزد ، اکنون به نوشتن جدول می پردازیم .
در طرف بدهکار نام حساب ، نام عقد نوشته می شود و در مبلغ ، مبلغ آن نوشته می شود برای محاسبه کارمزد اگر سالانه باشد (نرخ × مبلغ) می باشد (مدت روز × مبلغ × نرخ ÷ 36000) می باشد
2-7 ) تنظیم سند حسابداری قرض الحسنه ، جعاله ، فروش اقساطی :
و اگر قرارداد جعاله یا فروش اقساطی یا قرض الحسنه باشد از فرم نمونه 376 ب استفاده میکنیم.
بانک کشاورزی شماره ثبت……………..
شعبه…………… (برگ حسابداری) تاریخ……………….
گیرنده تسهیلات ………………………………نام پدر……………………شماره شناسنامه/ ثبت………………….
نشانی…………………………………………………………………………….نام متعهد……………………….
نوع عقد……………………………………………..مبلغ…………………………………….کلاسمان
درصدسود یا کارمزد…………… شماره تسهیلات
بدهکار
بستانکار
معین
نام حساب
مبلغ
کد حساب
نام حساب
مبلغ
کد حساب
معین

تعهدات مشتریان

×××
درآمد آینده
کارمزد جاری
بدهکاران
طرف تعهدات

جمع

جمع

اقساط اصل سود/ کارمزد
اصل
سر رسید
سود/ کارمزد

بعد از نوشتن مشخصات قسمت بالای نمونه 376 ب نوع عقد (جعاله، فروش اقساطی ، قرض الحسنه) مبلغ (اصل وام) در صد کارمزد(جعاله23%-فروش اقساطی15%-قرض الحسنه4% )به شرح
در جدول اقساطی اصلی به ذکر نمونه ای از وام قرض الحسنه می پردازیم اگر وام قرض الحسنه در چهار سال به صورت شش ماهه سررسید آن باشد و در قسمت اصل کل مبلغ اصل وام را بر هشت تقسیم می کنیم تا مبلغ اصل هشت قسط بدست آید در قسمت سود یا کارمزد قسط آخر که قسط هشتم می باشد کارمزد ندارد و کارمزد قسط هفتم از طریق فرمول کارمزدها که در قسمت قبل گفته شد محاسبه می کنیم و کارمزد قسط ششم دو برابر و قسط پنجم سه برابر و به ترتیب بالاتر میرود و در جدول شماره یک طرف بدهکار در نام حساب نام عقد و در مبلغ آن حاصل جمع قسمت اصل جدول شماره سه را می نویسیم و تعهدات مشتریان حاصل جمع سود یا کارمزد جدول شماره سه را می نویسیم.
و در جدول شماره دو در طرف بستانکار اگر کارمزد قسط اول وهفتم را جمع کنیم کارمزد جاری بدست می آید و طرف تعهدات همان مبلغ تعهدات مشتریان طرف بدهکار باشد و در طرف بستانکار حسابی به نام وجوه پرداختی (اگر نقد پرداخت کند ) چک در گردش (اگر چک پرداخت کند) اضافه می شود که از تفاضل در آمد آینده و اصل وام بدست می آید.
اگر فروش اقساطی سالانه چهار ساله باشد مبلغ اصل را بر چهار تقسیم می کنیم و سررسید آن را به صورت سالانه می نویسیم و برای محاسبه کارمزد قسط چهارم مبلغ قسط چهارم را در نرخ آن ضرب میکنیم و کارمزد قسطهای بعدی به ترتیب دو برابر و سه برابر و…میشود که طرف بدهکار آن حساب تسهیلات وتعهدات مشتریان وطرف بستانکارچک درگردش ودرآمد آینده و تعهدات میباشد.
2-8 ) تنظیم فرم چک:
بعد از نوشتن سند حسابداری و تایید مسئول اعتبارات متقاضی وام باید ضامن خود را آورد و چک در قبال وام بدهد که اگر چنانچه متقاضی وام در سررسید نتوانست وام را بدهد از چک وصول نمایند و چک حتماً باید متعلق به ضامن باشد در صورت نبود چک ضامن متقاضی می تواند خود یا کسی دیگر معتبر البته کاسب یا کارمند چک بدهد که مبلغ چک عبارتست از حاصل جمع مبلغ اصل وام و کارمزد می باشد اگر اصل وام 10000000 ریال باشد و کارمزد آن 1350000 ریال باشد باید مبلغ چک 11350000 ریال باشد اکثراً وامهای فروش اقساطی سهم الشرکه نیازی به چک تدارد چون که در وام قبلی چک داده اند و اگر وام مشارکت مدنی باشد 130% مبلغ اصل چک دریافت می شود اگر مبلغ وصل وام مشارکت 5000000 ریال باشد مبلغ چک آن 6500000 ریال می باشدکه علاوه به دادن چک باید ضامن فرم ذیل را با مشخصات چک تکمیل نموده و امضاء نماید.:
بانک کشاورزی شماره …………………………..
تاریخ…………………………….
پیوست…………………………
بسمه تعالی:
اینجانب صادر کننده چک به سریال
عهده جاری بانک ضمن اقرار به اشتغال زمه خود معادل مبلغ ریال چک فوق به بانک کشاورزی قبول و تایید نموده که صدور چک مذکور در اجرای تعهدات و پرداخت دیون ناشی از قرارداد بوده و اقدام در جهت وصول اصل آن و خسشارت مربوطه توسط بانک هیچگونه خلالی به قرارداد و حقوق بانک در خصوص تصعیب عملیات اجرایی برای وصول مطالبات خود از طریق قراردادهای منعقده وارد نماید امضاء صاحب چک
آدرس: تلفن:
2-9 ) تنظیم برگ بدهکاری یا برگ رسید وجه:
در بانک کشاورزی دو نمونه برگ حسابداری به نامهای برگ بستانکاری و برگ بدهکاری داریم که هر گونه وصولی بانک کشاورزی از مشتری توسط برگ بستانکاری و هرگونه پرداختی بانک کشاورزی به مشتری توسط برگ بدهکاری می باشد.
و دراین قسمت از کار باید مشتری کارمزدی برای تشکیل پرونده پرداخت نماید که به صورت ذیل مضاربه:تا 10000000 ریال به 5/0% و بالاتر از 10000000 ریال به نرخ 1% اصل وام فروش اقساطی در بعضی از موادر (استثنایی) تا 10000000 ریال به نرخ 5/0% بالاتر به نرخ 1% وام
قرض الحسنه ضمانتی به نرخ 1% اصل وام
قرض الحسنه معیشتی به نرخ 5/0% اصل وام
سلف و جعاله و مشارکت مدنی به نرخ 5/0% اصل وام . لازم به یادآوری است که فروش اقساطی سهم الشرکه نه اینکه لازم به دادن چک نه لازم به پرداخت کارمزد می باشد زیرا هدف از اخذ وام فروش اقساطی سهم الشرکه برای پرداخت اخرین قسط وام قبلی می باشد.
کارمزد پرداختی توسط مشتری در دو برگه نمونه 26 که رسید وجه می باشد یک نمونه آن در اختیار مشتری و نمونه دیگری در دست بانک می باشد و نمونه 3 که برگ بستانکاری می باشد که هر دو نمونه باید مبلغ کارمزد تشکیل پرونده ذکر شود:
بانک کشاورزی رسید وجه تاریخ
آقای/خانم
شرح
کارمزد تشکیل پرونده از کلاسه:……………………
مبلغ …………………………………ریال به شرح فوق دریافت گردید
ریال

شعبه:

بانک کشاورزی برگ بستانکاری شماره ثبت:……………..
شعبه……………….. تاریخ صدور……………..
بستانکار حساب: درآمدهای متفرقه صفحه روزنامه
بدهکار حساب صفحه دفتر معین
وصولی از آقای/ خانم
بابت کارمزد تشکیل پرونده کلاسه……………………….
مبلغ به حروف……………………………………………………
دریافت شد.
رئیس دایره مالی مسئول باجه
چون اینکه کارمزد تشکیل پرونده جزء درآمدهای متفرقه می باشد در قسمت بستانکار حساب جزو در امدهای متفرقه قلمداد می شود.
2-10 ) تنظیم برگ بدهکاری تسهیلات اعطایی:
بعد از این مرحله که پرداخت کارمزد تشکیل پرونده می باشد باید براساس برگهای حسابداری که نمونه های 376 الف و 376 ب به تکمیل برگ تسهیلات (کارت نمونه 373 می پردازبیم) این کارت قرمز که برگ تسهیلات می باشد برای همه نوع تسهیلات باید تشکیل شود که به صورت زیر می باشد:

بانک کشاورزی کلاسمان
شعبه…………… شماره قرارداد
نوع تسهیلات………………………….سررسید روز-ماه ………………………..
گیرنده تسهیلات ………………………………..نام پدر……………………شماره شناسنامه/ثبت:
نام ضامن……………………..نشانی …………………………………………..
نرخ کارمزد………………………….مبلغ کارمزد………………………………………………………….
تفکیک سنواتی
سال
سال
سال
سال
سال
اصل

سود

حساب تسهیلات اعطایی
حساب درآمد آینده-تعهدات
تاریخ
بدهکار
بستانکار
مانده
تاریخ
بدهکار
بستانکار
مانده

این نمونه کارت 373 به این منظور تکمیل می شود که در اینده مشتری که قسمتی از وام خود را که پرداخت نمود در این کارت منظور می شود و از وام کسر می شود همانطور که گفته شد این نمونه 373 براساس برگ های حسابداری نمونه 376 تهیه می شود بعد از نوشتن مشخصات کارت در جدول شماره یک مبلغ اصل وام و سررسید و سود آن کارمزد را ذکر می نماییم براساس برگ حسابداری در جدول شماره 373 دو طرف حساب تسهیلات اعطایی تاریخ ،همان تاریخ صدور کارت نوشته می شود کل اصل وام بدهکار و پیش دریافت بستانکار می شود و از اصل وام کسر می شود تعهدات مشتریان در طرف بدهکار سمت چپ جدول می اید و درآمد آینده در طرف دیگر بستانکار می شود و اگر چنانچه مشتری در سررسید وام را پرداخت نکند کل باقیمانده وام را در قسمت پشت کارت برده میشود جزو حساب مطالبات سررسیده و کارمزد معوق می شود.
2-11 )تنظیم کارت ویژه:
اگر بانک قرعه کشی داشته باشد 10% کل اصل وام را به عنوان کارت ویژه برای قرعه کشی نگه می دارد و به مشتری پرداخت نمی کند بلکه آن را بعد از قرعه کشی به حساب مشتری واریز می کنند که کارت ویژه (کارت زرد) به صورت زیر می باشد:
بانک کشاورزی
شعبه……………………
تاریخ…………………..
مشخصات سپرده گذار:
نام………………..نام خانوادگی………………………….
.نام پدر………………… شماره شناسنامه………………
آدرس………………………………………………………
مبلغ به عدد:…………………………
مبلغ به حروف ………………………………………………….
مشخصات بازکننده حساب:
نام………………….. نام خانوادگی…………………..
نام پدر……………………شماره شناسنامه…………
شماره و نام حساب………………………..
امضاء شعبه امضاء سپرده گذار
نام حساب…………….شماره…………………………
مشخصات سپرده گذار:
نام و نام خانودگی…………………………….
.نام پدر………………….شماره شناسنامه………………
تاریخ تولد………………..
مبلغ به عدد……………………………..
مبلغ به حروف…………………………………………….
مشخصات بازکننده حساب:
نام و نام خانوادگی………………..
.نام پدر…………………..شماره شناسنامه………….
.تاریخ تولد……………………
امضاء سپرده گذار
ردیف
تاریخ
بدهکار
بستانکار
مانده
امضاء شعبه

این کارت بعد از تکیل مشخصات مندرج آن مبلغ 10 % اصل وام را در جدول در قسمت مانده و بستانکار نوشته می شود وبه اندازه همان مبلغ یک نمونه برگ بستانکار نمونه 3 که قبلاً گفته شد (برای تمام دریافتی های شعبه از مشتری استفاده می شود) با این تفاوت که در قسمت مسطتیل بالا بستانکار حساب ویژه کشاورزی و در توضیحات وصولی از آقای /خانم ، بابت ویژه کشاورزی کلاسه نوشته میشود و در دفتر روزنامه این سند انجام میشود.
2-12 ) تنظیم کارت معین:
اگر قرارداد ما قرض الحسنه باشد (وام اداره کار. اشتغال زایی) یک کارت معین حساب وجوه پرداختی تسهیلات اعطایی نمونه 376 نوشته می شود این کارت به این منظور نوشته میشود که مشتری قسط وام را پرداخت کرد در آن نوشته شود که برای هر مشتری یک کارت نوشته می شود که به صورت ذیل می باشد:
بانک کشاورزی
شعبه…………………… کارت معین حساب ((وجوه پرداختی تسهیلات اعطایی))
کلاسمان .
نام بستانکار:
خانم/آقای ………………………فرزند ………………….ش.شناسنامه………………صادره………….ساکن……….
اصل قریه …………….بخش ……………نوع طرح………………..با شرکت………..نفر مبلغ تسهیلات اعطایی……………….ریال
تاریخ
شماره برگ حسابداری
بدهکار
بستانکار
مانده
نام ومشخصات بستانکار و یا نمایندگان بستانکاران و نمونه امضاء

نام و نام خانوادگی
نام پدر
شماره شناسنامه
نمونه امضاء

کارت فوق نمونه 367 براساس برگ حسابداری نمونه 376 ب تشکیل می شود براساس این برگه حسابداری نمونه 376ب البته فقط برای تسهیلات قرض الحسنه می باشد (اداره کار) مبلغ درج شده در جدول بستانکار حساب وجوه پرداختی در طرف سمت راست در قسمت بستانکار و مانده کارت نمونه 367 نوشته میشود بعد از اینکه فرد قسطهای خود را پرداخت کرد در این کارت به ترتیب بستانکار میشود .
بعد از انجام تمام این مراحل ثبتهای مربوط به وام کشاورزی مسئول ثبت دفتر روزنامه در کامپیوتر ثبت می کند و بعد از ثبت مبلغ وام به حساب فرد متقاضی واریز کرده و فرد می تواند وام خود را برداشت کند البته قبل از ثبت کارشناس بانک کشاورزی باید فرد متقاضی قسط قید نماید تا اینکه مشتری در آن سررسید ها قسط خود را پرداخت کند.
2-13 ) تنظیم صورتحساب بدهکاری:
بعد از مدتی که گذشت و کارتهای نمونه 373 زیادی جمع آوری شد آنها را در صورتحساب زیر نمونه 24 به ریز نوشته می شود که به صورت ذیل می باشد:
بانک کشاورزی صورت ریز……………. تاریخ:…………….13
نرخ کارمزد
کلاسمان
نام نشان نام پدر
سررسید
اصل سود
نام ضامن نام تسهیلات

این صورت ریز برای هر روستا به طور جداگانه تهیه می شود به این منظور تهیه می شود که اگر وام شد مسئول وام با توجه به این صورت ریز اخطاریه برای متقاضی می نویسید.
نرخ کارمزدفروشنده وسررسید ونام ضامن واصل و سود در این صورت ریز نوشته میشود.

2-14 ) تنظیم برگه اخطاریه:
با استفاده از صورت ریز نمونه 24 وامهایی که بعضی لز قسطهای آنها سررسید شده یا از سررسید گذشته یک برگ اخطاریه نمونه 361 برای آن فرد نوشته می شود که برگ اخطاریه بصورت ذیل می باشد:
بانک کشاورزی تاریخ:…………………
کلاسه پرونده:…………………….
شماره وام:……………………..
خانم /آقا:…………………………………….
نشانی:……………………………………………………………………….
پیرو یادآوری قبلی خواهشمند است نسبت به پرداخت قسط/ اقساط سررسید زیر:
1- مبلغ……………………………………..ریال به سررسید……………………
2- مبلغ……………………………………..ریال به سررسید……………………
3- مبلغ……………………………………..ریال به سررسید……………………
به اضافه خسارت تاخیر تایدیه مقرر اقدام نموده و عندالزوم جهت مذاکره شعبه این بانک مراجعه فرمایید. شعبه………………………..
در قسمت مبلغ حاصل جمع اصل سود یا کارمزد نوشته می شود که در سه برگه تهیه میشود .یک برگ آن نزد بانک و دو برگ دیگر را به متقاضی می دهند تا پرداخت کند اگر پرداخت نکند اول به ضامن و اگر ضامن جواب نداد مال وثروت آن را مصادره می کنند.
2-15 ) تنظیم سند وصولی:
اگر چنانچه مشتری خواست وام خود را در سررسید پرداخت کند و هیچگونه دیرکردی نکند در این برگ نمونه 375 الف که برگ وصولی نامیده میشود برای او تکمیل میشود تا پرداخت کند و اگر چنانچه پرداخت کند دیر کرد داشته باشد دیر کرد آن از فرمول ذیل محاسبه میشود: 36000 ÷ (مدت × نرخ × مبلغ(اصل + سود) )
بانک کشاورزی <برگ حسابداری مخصوص وصول انواع تسهیلات اعطایی> شماره ثبت………..
شعبه…………….. کلاسمان شماره عقد تاریخ…………….
نام و نام خانوادگی:……………………………..نام پدر…………………. نوع تسهیلات اعطایی………………….
بدهکار
تفکیک سنوات
بستانکار
نام حساب
مبلغ
اصل وسود
سررسید
دیرکرد
نام حساب
مبلغ
صندوق
بانکها
بستانکاران
درآمد آینده
کارمزد معوق

طرف تعهدات
طرف انتظامی

تسهیلات اعطایی
مطالبات سررسیده
کارمزد جاری
دیرکرد
بدهکاران
تعهدات قرض الحسنه انتظامی
کارمزد جاری پس سررسید

گواهی می شود مبلغ به حروف……………………………….نقداً/ چک بابت حساب بالا …………….وصول شد.
مهر و امضاء تحویلدار شعبه……………
در این قسمت بعد از نوشتن مشخصات سربرگ نمونه 375 الف اول اینکه باید جمع طرف بدهکار وبستانکار با هم برابر باشد.
مثال:

2-16 ) تنظیم سند نقدی:
اگر بانک کشاورزی بخواهد مبلغی را پرداخت کند با استفاده از نمونه 2 می تواند پرداخت خود را به مشتری انجام دهد که به صورت ذیل می باشد:
بانک کشاورزی شماره ثبت ……………….
شعبه ………………….. برگ نقدی تاریخ صدور………………..
بدهکار حساب…………………………………….. صفحه روزنامه:
صفحه دفتر معین: .
بستانکار حساب صندوق:

مبلغ به حروف:…………………………………………………………..
پرداخت شد.
امضاء گیرنده وجه رئیس دایره امور مالی مسئول باجه
مسئول باجه مبلغی را می خواهد به مشتری پرداخت با استفاده از نمونه فوق می تواند مبلغ را به مشتری پرداخت کند و می تواند مشتری از صندوق وصول کند.

8


تعداد صفحات : 44 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود