تارا فایل

گزارش کارآموزی رشته مهندسی کشاورزی، در جهاد کشاورزی


بسمه تعالی

گزارش کارآموزی
در
جهاد کشاورزی شهرستان برخوار

علیرضا حیدری
8914241114
استاد: دکتر ایمان مهر

تابستان 93

فهرست
مقدمه…………………………………………………………………………………………………..2

فصل اول-آشنایی کلی با مکان کارآموزی………………………………………………3
موقعیت جغرافیایی…………………………………………………………………………………………………..3
تاریخچه……………………………………………………………………………………………………………………3
اولویت های اجرایی درجهاد کشاورزی این شهرستان……………………………………………4
مکان و مسئولیت کارآموز در جهاد………………………………………………………………………..4

فصل دوم-آشنایی با چند گیاه زراعی و باغی رایج در شهرستان……………..5
جو…………………………………………………………………………………………………………………………..6
کلزا………………………………………………………………………………………………………………………..11
یونجه…………………………………………………………………………………………………………………….15
مواردی از امور اداری و بازدید های مربوط به باغبانی، گلخانه و زراعت……………….19

فصل سوم- آموخته ها در رابطه با رشته تحصیلی و مسئولیت کارآموزی..20
سوخت تراکتورها……………………………………………………………………………………. ………….21
وام خرید تراکتور و ادوات و راه اندازی صنایع……………………………………………………..21
پروژه کارشناسان بر روی زمین های کشاورزی………………………………………………….22
بذر کار پلاستیک کش صیفی…………………………………………………………………………………22
ارزیابی نشاء کار……………………………………………………………………………………………………..24
بررسی عملکرد کمباین نیوهلندTC56 و جاندیر955……………………………………25
کمک برداشت صیفی…………………………………………………………………………………………….26

کلام آخر……………………………………………………….. ………………………………28

مقدمه
دانشجویان در پایان هر دوره تحصیلی احتیاج به گذراندن یک دوره کارآموزی جهت آشنایی بیشتر با نحوه کار و همچنین آموزش آموخته های تئوری خود دارند.کارآموزی در نحوه یادگیری تاثیر بسیاری دارد به طوریکه بسیاری از دانشجویان در دوره کارآموزی نکاتی را می آموزند که در طول دوره تحصیلی حتی با آن برخورد نکرده اند. جهاد کشاورزی نیز یکی مکانهایی است که دانشجویان کشاورزی دوره کارآموزی خود را در آن می گذرانند که در آن کشاورزان، برای یادگیری، راهنمایی، پیشنهاد، ارائه درخواست و پیگیری آن به آنجا مراجعه می کنند.
در این گزارش که مربوط به کارآموزی من در جهاد کشاورزی شهرستان برخوار می باشد سعی شده در رابطه با جهاد، فعالیت های سازمان، محصولات قابل کشت شهرستان، فعالیت های اداری مربوط به مراجعه کشاورزان و درخواست های آنان، موضوع و نحوی بازدید کارشناسان و… اطلاعات مفیدی جمع آوری شود. این گزارش به همراه یک DVD که شامل تصاویر و فیلم هایی متنوع از بازدیدها و فیلم ها، مقالات و اطلاعات جمع آوری شده می باشد، ارائه کرده ایم تا به قابل فهم ترکردن آن کمک کرده باشیم.
در ادامه با سه فصل که شاملِ آشنایی با شهرستان و مرکز جهاد آن، گیاهان زراعی، صیفی و باغی و بررسی چند گیاه رایج در شهرستان، واحد مکانیزاسیون و فعالیت های کارآموز، گزارش کارآموزی را به پایان می رسانیم…

فصل اول

آشنایی کلی با مکان کارآموزی

موقعیت جغرافیایی:
شهرستان برخوار درابتدای اتوبان اصفهان – تهران ودرسمت شرق واقع شده که ازشمال به نطنز و ازشمال شرق به اردستان وازجنوب به شهرستان اصفهان وازغرب به شهرستان شاهین شهر ومیمه محدود می شود و مانند اصفهان دارای آب و هوای گرم و خشک است.
وسعت این شهرستان حدود 1936 کیلومترمربع وبراساس آخرین تقسیمات کشوری دارای 25810 خانوار و 109000نفر جمعیت بوده وشامل دوبخش به نام های بخش مرکزی و حبیب آباد است.
بخش مرکزی شامل شهر های خورزوق، دستگرد، دولت آباد و سین و بخش حبیب آباد شامل سه شهر حبیب آباد،کمشچه و شاپورآباد می باشد.همچنین این شهرستان دارای 7 روستا به نامهای محسن آباد،علی آباد ملاعلی، مرغ، دنبی، علی آبادچی، پروانه و شورچه می باشد.

تاریخچه:
مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان برخوار در شهریور ماه 1387 تشکیل و شروع بکار نمودو مدیریت در حال حاضر دارای 22 نفر پرسنل رسمی و 2 نفر کارشناس حقوقی می باشد.
این مدیریت دارای مرکز جهاد کشاورزی حبیب آباد با دونفر پرسنل و دو شرکت مستقر در آن مرکز در حال خدمت رسانی به بخش حبیب آباد می باشد.

اولویت های اجرایی درجهاد کشاورزی این شهرستان :
از اولویت های اجرایی بخش مدیریت میتوان از تکمیل طرحهای نیمه تمام بخش کشاورزی با استفاده از تسهیلات بانکی و سرمایه گذاری افراد، افزایش بهره وری و اقتصادی شدن تولیدات بخش کشاورزی، تغییر الگوی کشت محصولات کشاورزی با توجه به شرایط منطقه ای و اقلیمی و محدودیت شدید منابع آب وحمایت جدی از تولید محصولات ویژه در بخش کشاورزی می توان نام برد.

مکان و مسئولیت کارآموز در جهاد:
کارآموز در دفترکاری که بخشهای اصلی آن شامل امور زراعت و اصلاح نباتات، امور باغبانی، گلخانه و پرورش قارچ، امور دامداری، ترویج و آموزش کشاورزی و امور مربوط به مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی مشغول فعالیت بودند، حضور داشت و با هر یک از این بخش ها از طریق پرسش و پاسخ، مراجعه کشاورزان و بازدیدها در تعامل بوده، اما قسمت اعظم فعالیت ها در بخش مکانیزاسیون بوده است که در ادامه به تفصیل توضیح داده خواهد شد.

فصل دوم

آشنایی با چند گیاه زراعی وباغی رایج در شهرستان

در شهرستان برخوار گیاهان زراعی، صیفی و باغی در سطح وسیعی کشت می شود از همین رو به کشاورزان تسهیلات زیادی ازجمله اعطای وام های کلان در زمینه ساخت و راه اندازی گلخانه و سالن های پرورش قارچ، خرید تراکتور و ادوات وغیره و توزیع کودهای شمیایی به تعداد فراوان داده می شود.
محصولاتی همچون یونجه، شبدر، ذرت، گندم، جو، کلزا، گلرنگ، آفتابگردان و زعفران ازجمله مهمترین گیاهان زراعی این منطقه می باشد که در این فصل سه گیاه مرسوم در این شهرستان که عبارتند از جو به عنوان غلات، کلزا به عنوان دانه روغنی و یونجه به عنوان گیاه علوفه ای به تفصیل توضیح داده خواهد شد.
مردم این شهرستان به صیفی نیز علاقه زیادی نشان داده اند که از جمله آن به کاشت خربزه، طالبی، گرمک، خیار، گوجه فرنگی، فلفل و … اشاره کرد. در همین راستا مدیریت جهاد کشاورزی برخوار نیز با اختصاص بودجه کلان و ادوات کشاورزی در زمینه کاشت ، داشت و برداشت از آنان حمایت می کند.
در زمینه باغبانی نیز می توان به انار، انگور و پسته به عنوان مهمترین و بیشرین سطح زیر کشت باغات در این منطقه اشاره کرد:
بیش از 400 هکتار از اراضی زیر کشت انگور است با ارقامی از قبیل عسگری سبز ، عسگری زرد،کشمشی و ارقام بومی .
انار نیز با اختصاص 160 هکتار و با ارقامی از قبیل نادری، ملس ساوه، نی ریز و ارقام بومی در رتبه دوم قرار دارد.
و در آخر پسته با 150 هکتار و با ارقامی از قبیل کله قوچی، فندقی، اکبری و اوحدی در این شهرستان یافت می شود.
استفاده از قارچ کش ها برای مبارزه با سفیدک ها، استفاده از کنه کش ها و علف کش های مناسب، هرس و آبیاری به موقع باغات از جمله مهمترین مواردی است که کارشناسان جهاد به کشاورزان یادآوری می کنند.

جو
جـــو گیاهی است مقاوم به شرایط دشوار محیطی و در تمام اقلیم های آب و هوایی کشور قابل رشد می باشد. در ایران، سابقه زراعت این محصول بسیار طولانی است و اکثر کشاورزان با شرایط کشت و کار آن آشنایی دارند.
کمبود آب ، وجود دیم زارها، اراضی و آب های نامتعارف در کشور زمینه را برای ترویج زراعت جو فراهم نموده است. دانه، کاه و علوفه سبز جو از دیرباز به عنوان یک خوراک مناسب و قابل دسترس مورد توجه صنعت دامپروری کشور بوده و به هنگام خشکسالی و کم آبی ، مددکار خوبی برای دامداران و کــشاورزان مــحسوب می شده با توجه به اهمیت زراعت جو در تغذیه دام و در نهایت تامین پروتئین مورد نیاز جامعه لزوم توجه بیشتر به این گیاه اساسی از دغدغه های اصلی وزارت جهاد کشاورزی می باشد.
آماده سازی زمین:
1- در سیستم زراعی آیش:
در مناطق سردسیر دو نوع خاک ورزی انجام می گیرد بطوریکه در خاکورزی اولیه از چیزل (در عمق 25-20 سانتی متر) در پائیز و بعد از برداشت جو استفاده شده در این حالت خاک بایستی نسبتاً خشک باشد و در خاکورزی ثانویه برای حفظ رطوبت و کـنترل عـــلفهای هرز در بهار از پــنجه غــازی اســتفاده می گــردد. ( در عمق 10 سانتی متر) در اواسط تابستان هم از پنجه غازی و لولر برای مبارزه با علفهای هرز باید استفاده گردد.
در مناطق معتدل سرد و همچنین گرمسیر و نیمه گرمسیر در مرحله خاکورزی اولیه از گاوآهن قلمی (چیزل) و یا گاو آهن برگرداندار بصورت یک سال در میان در پائیز استفاده می شود. در تمام مراحل فوق خاک ورزی باید رطوبت صورت گیرد تا علاوه بر این عملیات حفظ رطوبت و کنترل علفهای هرز مد نظر باشد.
2- در سیستم زراعت بدون آیش:
در مناطق سردسیر بعد از برداشت محصول بوسیله گاوآهن قلمی زمین شخم زده شده و بعد از آن از دیسک استفاده می گردد و در مرحله بعد از پنجه غازی و ماله نیز قبل از کـاشت اســتفاده می گردد.
در مناطق معتدل سرد و نیمه گرمسیر و گرمسیر بعد از برداشت محصول و پس از بارندگی با گاوآهن بر گرداندار و دیسک زمین خاک ورزی می شود. در تمام مراحل فوق خاک ورزی باید طوری صورت گیرد تا علاوه بر این عملیات حفظ رطوبت و کنترل علفهای هرز مدنظر باشد.

تاریخ کاشت:
رعایت تاریخ کاشت یکی از عوامل موثر در افزایش عملکرد در واحد سطح محصولات زراعی است.
در مجموع بدون در نظر گرفتن رقم، زمان مناسب کشت با توجه به اقلیم طبق جدول زیر می باشد:

اقلیم
زمان مناسب کشت
مناطق خیلی سرد کوهستانی دارای بارندگی های مناسب و تابستان های نسبتا خنک و کوتاه
اواخر شهریور تا نیمه اول مهر ماه
خیلی سرد
اوایل مهر ماه تا 20 مهر ماه
معتدل سرد
نیمه اول مهر تا 20 آبان
گرمسیر نیمه گرمسیر دارای تابستانهای گرم و خشک که تا اواخر مهر ماه ادامه می یابد
نیمه آبان تا نیمه آذر

بهترین زمان کشت بعد از سپری شدن فصل گرماست ولی عواملی همچون زمان شروع بارندگیهای پائیزه ، دوره گرمای تابستانه و مدت ادامه گرما در اوائل پائیز تاثیر بسزائی در انتخاب زمان بذر کاری خواهد داشت.کشاورزان شهرستان برخوار زمان کاشت را اوایل آبان انتخاب می کنند.

روشهای کاشت:
نتایج حاصل بیانگر این واقعیت است که بهترین روش کاشت، خطی کاری با دستگاه مجهز به فاروئر می باشد. (خطی کار همدانی و مشابه آن) بطوریکه بیشترین عملکرد و بیشترین وزن هزار دانه در این روش بدست آمده است.
تحقیقات بعمل آمده در برخی مراکز تحقیقاتی کشور نشان می دهدکه درصورت کشت بذور توسط دستگاههای خطی کار مجهز به فاروئر در مقایسه با سایر روشهای متداول میزان افزایش عملکرد در هکتار تقریباً 900 کیلوگرم خواهد بود.

مصرف کودهای شیمیائی:
در مورد جو کود را می توان به روشهای زیر مصرف نمود:
1- پخش کود بصورت یکنواخت در سطح مزرعه همزمان با کاشت و مخلوط کردن آن با خاک
2- پخش کود بصورت نواری همزمان با کاشت
3- پخش کود بصورت یکنواخت درسطح مزرعه در زمان داشت: پخش کردن بصورت یکنواخت در سطح مزرعه یا به صورت محلول در زمان آبیاری
عدم تامین کود اعم از نوع ومقدار مورد نیاز آن وهمچنین عدم اطلاع کشاورزان از زمان و نحوه صحیح مصرف کودها یکی از علل مهم کاهش عملکرد در واحد سطح می باشد. که می توان با تامین نهاده ها وهمچنین اطلاع رسانی صحیح اقدام به حل دو معضل موجود نموده و بدین وسیله امکان افزایش عملکرد در واحد سطح را فراهم آورد.

کنترل علف های هرز:
کنترل علفهای هرز شامل انتخاب بذر عاری از علف هرز و تهیه زمین مناسب ، استفاده از روشهای زراعی و زمان صحیح مبارزه می باشد، ولی انتخاب نهایی روش بستگی به شرایط محل مورد نظر ، وجود نیروی انسانی، امکانات مکانیزاسیون و علف کشهای در دسترس دارد. مخصوصاً این انتخاب در مورد به کار بردن علفکش ها درجایی که توسط آزمایشات محلی و نوع محصول تایید شده محدود می گردد.
نارسایی ها ، کاستی ها و مشکلات کنترل علف های هرز جو در ایران :
1- نبودن باریک برگ کش های مناسب
2-گران بودن برخی علف کشها مانند برومایسید آ – ام ( 12 برابر توفوردی )
3-کیفیت بد برخی سموم باعث شده کشاورزان از دز بیشتر سموم استفاده کنند.
4-عدم آگاهی از خسارت علف های هرز
5-مهم نبودن خلوص بذر برای کشاورزان
6-کاشت پی در پی گندم و جو و عدم رعایت تناوب
7-کمبود ادوات مناسب مبارزه با علف های هرز
در کل علف کش مورد استفاده در ایران و این شهرستان شامل توفوردی، ام سی پی آ، دوپلوسان سوپر برای پهن برگ و گراسپ، ایلوکسان برای نازک برگ می باشد.

آبیاری:
چون دوره زندگی جو کوتاهتر از گندم بوده بهمان نسبت نیاز جو به آب کمتر از گندم است. مقدار آب لازم برای جوهای پاییزه بیشتر از جوهای بهار بوده و از کاشت تا برداشت 4 تا 7 هزار متر مکعب در هکتار است.
در نقاطی که میزان نزولات آسمانی کمتر از 400 میلیمتر در سال است، آبیاری به صورت سطــحی ( کرتی و یا نشستی) و یا باران مصنوعی انجام میگیرد. چنانچه جو در شرایط دیم کاشته شود حداقل میزان بارندگی مورد نیاز250 میلی متر می باشد. پراکنش مناسب بارندگی یکی از عوامل ضروری در رشد مناسب جو است بدین معنی که در زمان حداکثر نیاز محصول به آب بارندگی صورت بگیرد.

آفت های مهم جو:
جو نسبت به بیماری های قارچی فوق العاده حساس است بیماریهای مهم قارچی جو عبارتند از:
1- سیاهکهای جو شامل سیاهک سخت جو، سیاهک آشکار جو
2- رنگ زرد جو
3- سفیدک پودری جو

زمان برداشت:
زمان مناسب جهت برداشت جو وقتی است که رطوبت دانه آن بین 15 الی 20 درصد رسیده باشد. در مورد ارقام حساس به ریزش باید عملیات برداشت قدری زودتر انجام گیرد. کاربرد ماشین آلات برداشت (کمباین یا دروگر ) سبب تسریع در برداشت محصول و بهبود کیفی و کمی آن می شود . نکته قابل تامل در کاربرد این ماشین آلات توجه و دقت کافی در برداشت و کاهش ضایعات در استفاده از ادوات مذکور است.
از جمله ماشین های برداشت مورد استفاده در شهرستان می توان به کمباین های نیوهلند، کمباین جاندیر955 و کمباین سهند اشاره کرد.

کلزا
کلزا یکی از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی 48-40 درصد روغن و کنجاله آن حاوی 40-30 درصد پروتئین می باشد. پروتئین موجود در کنجاله نیز در تغذیه دام و طیور استفاده می شود. این گیاه دارای دو تیپ رشد بهاره و زمستانه است که تیپ های زمستانه برای گلدهی نیاز به زمستان گذرانی دارند. کشت کلزا تقریباً در تمام اقالیم کشور به صورت پاییزه انجام می گیرد و تحقیقات داخلی و خارجی و همچنین تجربه های شخصی کشاورزان نشان داده است که کشت کلزا در تناوب با گندم و جو و ذرت علاوه بر مزایایی نظیر کاهش جمعیت علفهای هرز و کاهش آفات و بیماریها ، باعث افزایش و پایداری عملکرد آنها می شود.
کلزا از جمله گیاهانی است که عملکرد آن به شدت وابسته به تاریخ کشت می باشد، به منظور تولید حداکثر کلزا ، باید درتاریخ کاشت توصیه شده منطقه، کشت گردد. در صورتیکه کاشت دیرتر از تاریخ مناسب انجام گیرد بوته های سبز شده فرصت کافی برای رشد در طی دوره قبل از یخبندان نخواهند داشت ورشد کم بوته ها باعث خسارت سرما به مزرعه در طی این دوره می شود و در صورت زنده ماندن بوته ها نیز، عملکرد و دانه به شدت افت می کند. در منطقه بر خوار، کشاورزان از 25 شهریور تا 15 مهر زیر نظر جهاد کشاورزی اقدام به کشت این محصول می کنند که امسال دولت به صورت تضمینی هر کیلو را به قیمت 2500 تومان از کشاورزان خریداری می کند.

آماده سازی زمین وکاشت:
از آنجایی که بذر کلزا ریز می باشد، تهیه بستر بذر مناسب جهت سبز یکنواخت و ایجاد تراکم بوته کافی از اقدامات اولیه حصول عملکرد بالا می باشد که این کار با ایجاد پوشش گیاهی کافی در مزرعه برای استفاده بهینه از شرایط محیطی فراهم می شود . لذا برای تهیه مناسب بستر بذر ، انجام عملیات زیر ضروری است :
بعد از برداشت محصول قبلی ، در صورت نیاز و امکان، زمین مورد نظر آبیاری گردیده و پس از رسیدن به رطوبت مناسب ، به وسیله گاو آهن برگردان دار شخم زده شود. قبل ازکشت جهت خرد شدن کلوخ ها و بقایای محصول قبلی و همچنین یکنواختی خاک مزرعه، توصیه می گردد زمین مورد نظر دیسک و ماله زده شده و سپس اقدام به پخش کودهای فسفره و پتاسه مورد نیاز به طور یکنواخت در سطح مزرعه گردد . کاشت با بذرکارهای غلات بدون بستن لوله های سقوط بذر و مشابه گندم امکان پذیر است. جهت افزایش یکنواختی سبز مزرعه و افزایش سرعت رشد بوته می باید بــذر درعمق 2-1 سانتی متری خاک کشت شود.
برای عملکرد مناسب کلزا به 400 کیلوگرم در هکتار کود اوره، 150 کیلوگرم فسفات آمونیوم، 200 کیلوگرم سولفات پتاسیم زیر نظر جهاد نیاز است.
آبیاری:
آبیاری در مرحله کاشت و در صورت نیاز آبیاری تکمیلی خاک آب به فاصله 7-5 روز جهت سبز شدن یکنواخت مزرعه و استقرار بوته کلزا توصیه می شود. همچنین آبیاری های بعدی در پاییز و زمستان با توجه به شرایط منطقه و به همراه مصرف کود ازته ممکن است ضروری باشد. پس از سپری شدن فصل زمستان آبیاری همراه با اولین کود سرک انجام می گردد . آبیاری بعد در مرحله ظهور گل همراه با کود ازته سرک اعمال می شود . حداقل دو نوبت آبیاری دیگر در مرحله تشکیل غلاف و پر شدن دانه ضروری است. آخرین آبیاری زمانی انجام شود که غلاف های ساقه اصلی شروع به تغییر رنگ نمایند. در صورتی که در طول دوره رشد و نمو گیاه ، حدود 30-25 میلی متر نزولات جوی به طور یکجا حادث شود می توان از انجام آبیاری در آن مرحله خودداری کرد و این میزان بارندگی را به عنوان یک نوبت آبیاری تلقی نمود.

کنترل علف های هرز:
1- کنترل زراعی : در کشت ردیفی توسط پنجه غازی یا کولتیواتور سبک همچنین استفاده از تناوب زراعی مناسب به خصوص با غلات، بهترین روش زراعی کنترل علف های هرز می باشد. آماده سازی زمین در کاهش علف های هرز موثر بوده و بهتر است قبل از کشت، مزرعه را آبیاری نموده و علف های هرز سبز شده را از بین برد.
2- کنترل شیمیایی : پس از انجام عملیات شخم و دیسک، قبل از کاشت، مزرعه توسط علف کش ترفلان به میزان(5/1 درخاکهای سبک و 2- 5/2 لیتردر خاکهای سنگین) در هکتار به همراه 500-300 لیتر آب به طور یکنواخت سم پاشی و بلافاصله توسط دیسک سبک با خاک مخلوط گردد. جهت افزایش اثر علف کش بهتر است خاک مرطوب بوده و سمپاشی در هنگام صبح یا غروب انجام گیرد. از علف کش های گالانت (2 لیتر در هکتار)، گالانت سوپر (750 میلی لیتر در هکتار)، نابو- اس (3 لیتر در هکتار) و فوکوس (2 لیتر در هکتار) می توان برای کنترل علف های هرز باریک برگ از مرحله 3 برگی تا روزت کامل کلزا استفاده کرد. دماهای پایین تر، تاثیر کاربرد علف کش نابو – اس کمتر و گالانت سوپر بیشتراز دو علف کش دیگر است. جهت کنترل بعضی از علف های هرز پهن برگ نظیر ماشک، شبدر، یونجه وحشی، انواع کنگر، کاهو وحشی، بارهنگ، جعفری وحشی و انواع علف هفت بند تــوصیه می شود که از علف کش لونترل به میزان600- 800 میلی لیتر در هکتار زمانی که علف های هرز حدود 10 سانتی متر می باشند، استفاده گردد. علف کش بوتیزان استار به میزان 5/2 لیتر درهکتار بعد از کاشت و قبل از سبز شدن کلزا می تواند در کنترل طیف وسیعی از علف های هرز نازک برگ و پهن برگ به ویژه علف های هرز هم خانواده کلزا موثر واقع شود.
کنترل آفات :
از جمله آفات مهمی است که به برگ، ساقه، گل و غلاف های در حال رشد کلزا حمله نموده و با مکیدن شیـــره سلولی، باعث کاهش شدید رشد و ایجاد تغییر شکل می گردد شته است. جهت کنترل این آفت ، استفاده از آفت کش های سیستمیک نظیر متاسیستوکس (5/1 لیتر در هکتار)، اکاتین (2 لیتر در هکتار)، دیمکرون (5/0 لیتر در هکتار) و پریمور (1 کیلوگرم در هکتار) توصیه می شود. در مـزارعی که اطراف آن ها زنبور عسل پرورش داده می شود، بهتر است از سم پریمور استفاده گردد. تاکید می شود از همان مراحل اولیه رشد، مزرعه تحت کنترل قرار گرفته و نسبت به سمپاشی مزرعه اقدام شود.
یکی دیگر از آفات مهم کلزا سوسک گرده خوار است که در مراحل غنچه دهی و گلدهی به گیاه کلزا حمله کرده و با از بین بردن گلها باعث کاهش عملکرد می گردد . خسارت این آفت بویژه در سالهایی که به علت سردی هوا، باز شدن گل ها به کندی صورت گرفته و دوره گلدهی طولانی می شود بسیار چشمگیر است. بنابراین سم پاشی مزرعه با یکی از سموم حشره کش نظیردیازینون یا زولون به میزان 5/2 لیتر در هکتار توصیه می شود.
از آفات مهم کلزا در مرحله روزت و قبل از آن سوسک منداب می باشد که با تغذیه از برگ های گیاه، باعث کاهش مقاومت به سرما و در نهایت افت عملکرد گیاه می شود. برای مبارزه با این آفت از سموم حشره کش از جمله فوزالون (3-2 لیتر در هکتار)، دیازینون (5/1 -1 لیتر در هکتار) و اکامت ( 2-5/1 لیتر در هکتار) استفاده می شود.
برداشت:
زمان مناسب برداشت غیر مستقیم کلزا (درو) وقتی است که 40 تا 50 درصد غلاف های ساقه اصلی تغییر رنگ داده و رطوبت دانه ها به حدود 35 درصد برسد پس از برداشت، محصول باید به مدت 7-3 روز در شرایط مزرعه و در معرض آفتاب قرار گیرد تا بذور سبز به رنگ تیره در آیند و پس از رسیدن رطوبت دانه به حدود 12 درصد، عملیات خرمن کوبی صورت گیرد.
در برداشت مستقیم، وقتی 90 -85 درصد دانه های غلاف های ساقه اصلی و شاخه های اولیه به رنگ قهوه ای روشن یا تیره متمایل شدند، می توان محصول را با کمباین برداشت نمود.

یونجه
یونجه اولین گیاه زراعی است که بعنوان علوفه کشت شده است و به علت غنی بودن از پروتئین ،کلسیم و ویتامین و خوش خوراک بودن و درصد کم سلولز در ردیف بهترین گیاهان علوفه ای قرار می گیرد.

کاشت:
یونجه گیاهی است که هم به صورت پاییزه و هم به صورت بهاره امکان کشت آن وجود دارد ولی کشت بهاره آن رایج و مرسوم است. با توجه به اینکه یونجه مدت زیادی زمین را می پوشاند و همه ساله نیز از آن در چندین چین یا نوبت محصول برداشت می شود، لذا آماده کردن زمین برای آن دارای اهمیت می باشد. به دلیل کوچک بودن بذور بستر بذر باید نرم و خاک دانه ها کوچک باشد. اضافه کردن 20 تا 30 تن کود دامی پوسیده به ازای هکتار قبل از شخم پاییزه توصیه می شود. در بهار 1یا 2 هفته قبل از کاشت شخمی عمود بر شخم اصلی اعمال و مزرعه را دیسک می زنند. پس از آماده کردن زمین بذر به صورت دست پاش و ردیفی کشت می شود. در کشت ردیفی، فاصله ردیف ها بین 10 تا 15 سانتیمتر و فاصله بذر ها 2 تا 3 سانتیمتر در نظر می گیرند.

داشت:
1-کود:
از فسفر و پتاس 100 تا 150 کیلوگرم در هکتار بسته به نیاز خاک استفاده می شود. ازت کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
2-آبیاری:
یونجه گیاهی است که برای تولید محصول به آب کافی نیاز دارد و به نسبت آبی که دریافت می کند محصول نیز تولید می نماید به طور کلی نیاز به آب در محصولات به بافت و ساختمان خاک و میزان نزولات آسمانی و عمق خاک و درجه حرارت در یونجه به تعداد چین برداشتی بستگی دارد در یونجه قبل از کاشت آبیاری صورت گرفته و آبیاری های بعدی، بعد از ظهور گیاهچه و در اوایل رشد بلافاصله کم و حجم پایین آب انجام می گیرد. با ادامه رشد بر فواصل آبیاری اضافه شده و میزان آب آبیاری نیز افزایش می یابد یونجه در سال 15- 30نوبت آبیاری می شود در مناطق معتدل و سردسیر هر 8-10روز و در مناطق گرمسیر 4-6 روز یک مرتبه آبیاری می شود و انواع آن می توان به آبیاری غرقابی، ردیفی و بارانی اشاره کرد.
3-مبارزه با آفات وعلف های هرز:
3-1سس
مهمترین علف هرز مزارع یونجه گیاه انگل گلداری به نام سس می باشد این گیاه پس از رویش به دور ساقه پیچیده و ارتباط خود را با زمین قطع می کند و با اندام مکنده خود از شیره پرورده گیاه تغذیه می نماید. از راه های مبارزه می توان به روش های زیر اشاره کرد:
1- بوجاری کردن بذور: بذور یونجه کلیوی شکل و صاف است در صورتی که بذور سس تقریبا گرد و نا صاف هستند لذا با مخلوط کردن توده بذری با پودر آهن و عبور دادن بذور از دستگاه سس گیری که دارای یک آهن ربا است عمل بوجاری انجام می دهد،
2- عدم استفاده از کودهای دامی آلوده،
3- عدم استفاده از آبهای آلوده،
4- لایه روبی وحذف علفهای هرز،
5- قبل از اتصال سس به یونجه از سم داکتال به میزان 3-5 لیتر در هکتار بعد از اتصال سس به یونجه 7-15 لیتر در هکتار سم داکتال،
3-2گل جالیز
از سایر علفهای هرز یونجه بوده و برای مبارزه می توان از مگس گل جالیز استفاده کرد. بعضی از علفهای هرز نظیر جو وحشی و گندم دارای خار می باشد و به هنگام تغذیه دام موجبات زخمی شدن مخاط حیوان می شود برخی ها مانند علفهای پیازدار موجب تغییر در طعم و بوی شیر می شوند
3-3سرخرطومی ریشه یونجه
در مورد آفات مهمترین آفت یونجه سوسک ریزی به رنگ قهوه ای تا سیاه به نام سرخورطومی یونجه است. این آفت زمستان را بصورت حشره بالغ در زیر علفهای هرز یا درون خاک سپری کرده و در بهار پس از جفت گیری در ساقه های جوان تخم ریزی می کند. آسیب بوسیله لاروهای این حشره ایجاد می شود که از تمام برگ به جز رگبرگ تغذیه می کند. به منظور مبارزه می توان چین برداری اول را به جلو انداخت و یا در اوایل بهار پس از خروج حشره کامل از سموم شیمیایی نظیر دیازینول، ولیندین ویا فن والریت استفاده نمود.

برداشت:
زمان برداشت در یونجه عامل مهمی برای بدست آوردن علوفه با کیفیت بالاست. اگر برداشت زودتر از موعد مقرر باشد کیفیت بالا ولی عملکرد پایین می آید و اگر دیرتر از موعد مقرر باشد کیفیت پایین و عملکرد بیشتر می شود بهترین زمان برای برداشت یونجه زمانی است که 10-25 درصد مزرعه به گل نشسته باشد باید توجه داشت که یونجه ای را که در پاییز کشت شده نباید در سال اول برداشت کرد و یونجه ای را که در بهار کشت شده برای تقویت گیاه در زمان گل دادن کامل برداشت نمود. هر اندازه فاصله زمانی برداشت چین ها به هم نزدیکتر باشند بدلیل پایین بودن میزان ذخیره کربوهیدرات ها و مواد غذایی گیاه دچار صدمه می شود لذا هرگز نباید یونجه را قبل از رسیدن به ارتفاع 15-25 سانتی متر برداشت نمود. موضوع دیگر در زمان برداشت یونجه ارتفاع برش از سطح خاک که باید 5-10 سانتی متر در نظر گرفته شود. بهتر است درو در اوایل صبح انجام شود به منظور برداشت بذر زمانی که 75% غلاف ها به رنگ تیره در آمده برداشت صورت می گیرد. برای جمع آوری و بسته بندی یونجه از بیلر مکعبی استفاده می کنند.

مواردی از امور اداری و بازدید های مربوط به باغبانی، گلخانه و زراعت:
عمده مراجعه کشاورزان به مرکز جهاد برخوار در رابطه با باغ که منجر به بازدید و صدور حکم می شود مربوط به حریم و دیوارکشی و صدور مجوز برای چاه آب می باشد.کشاورزان میتوانند با احداث یک هکتار باغ و کشت محصولی که با شرایط آب و هوایی شهرستان سازگار است اقدام به اخذ مجوز و وام از جهاد نمایند. همچنین معرفی نهال های با کیفیت و راهنمایی هایی درباره زمان و نحوی کاشت، داشت و برداشت محصول از باغ درآنجا صورت می گیرد.
تعداد کشاورزان مراجعه کننده برای اخذ مجوز و وام برای احداث گلخانه و سالن های تولید قارچ به این مرکز کم نیستند، که برای گلخانه داشتن حداقل 3000 زمین و چاه آب که توسط کارشناسان ارزیابی خواهد شد و در نهایت نوشتن درخواستی به مدیریت از الزامات آن می باشد. برای واحد های تولید قارچ نیز، حداقل یک جریب زمین، چاه آب ومجوز از نظام مهندسی لازم است. کشاورزان همچنین می توانند با داشتن حداقل 5000متر زمین برای گلخانه و 200تن در سال تولید قارچ و ارائه طرح توجیهی از شرکت های دارای مجوز برای گلخانه یا واحد های تولید قارچشان درخواست وام نمایند.
هرسال مبلغی تحت عنوان تسهیلات سرمایه در گردش کشت غلات در اختیار کشاورزان قرار می گیرد که به سطح زیر کشت به ازای هر هکتار تقریبا یک میلیون تومان در هر زراعی به کشاورزا ن خوش حساب داده خواهد شد.

فصل سوم

آموخته ها در رابطه با رشته تحصیلی و مسئولیت کارآموزی
مکانیزاسیون کشاورزی در ایران موضوعی است که طی سالهای گذشته یا بهتر بگوییم از سال 1345، یعنی سالی که قرارداد بین ایران و جمهوری رومانی به منظور خرید تراکتور و بعضی ادوات کشاورزی منعقد شد و تعداد تراکتور از آن سال در کشور رو به فزونی گذاشت، مورد بحث متخصصین فن بوده است.
در کشور ما استفاده از تراکتور و ماشین های کشاورزی خیلی دیرتر از کشورهای اروپایی و آمریکا شروع شد و اصولا در قرن هیجدهم که در اروپا گاوآهن های فلزی برگردان دار معمول شد، و در قرن نوزدهم که خرمن کوبهای جدید در امریکا اختراع گردید، در وسایل و ادوات کشاورزی کشور ما هیچگونه تغییری حاصل نگردید. عملا در طول 50 تا 60 سال اخیر بوده است که به تدریج کشاورز ایرانی با انواع ماشین های کشاورزی آشنا شده است، اما هنوز هم آن طوری که شرایط امروز ایجاب می کند کشاورزی مملکت ما ماشینی نگشته است و در مواردی هم که این امر به صورتی انجام گرفته است، به علل بنیادی مواجه با مشکلات عدیده ای می باشد که همه ی دست اندرکاران و متخصصین کشاورزی ماشینی با آن آشنا هستند.
در ادامه این فصل با عمده فعالیت های این بخش از اداره یعنی واحد مکانیزاسیون وصنایع کشاورزی آشنا می شویم.کارهایی همچون شرایط و نحوی ثبت سهمیه سوخت انواع تراکتورها، وام های خرید تراکتور و ادوات کشاورزی، آموزش و ارائه گواهینامه به اشخاص، جلسات با شرکت های ارائه خدمات کشاورزی و صاحبان صنایع و کمک به آنان برای بهروری بیشتر و پرژه های کارشناسی بر روی زمین های کشاورزی می توان اشاره کرد.

سوخت تراکتورها:
به طور کلی یکی از کارهای اصلی جهاد توزیع عادلانه سوخت بین تراکتورها و سایر ارگانهای مربوط به کشاورزی مانند مرغداری ها و واحد های جوجه کشی، گلخانه ها و… می باشد.
شرایط و ضوابط دریافت سوخت برای تراکتور ها به دو چیز بستگی دارد:
شخص متقاضی، کشاورز باشد و روی زمین های خود کار کند.
شخص متقاضی، راننده حرفه ای بوده و روی زمین مردم کار کند.
برلی دریافت سوخت گازوئیل، راننده های تراکتور ابتدا باید بسته به یکی از دومورد بالا در سامانه تجارت آسان ثبت نام کنند و با ارائه شماره درخواست و دفترچه تراکتور که شامل نام صاحب تراکتور، مدل آن، شماره بازدیدو… می باشد به مرکز جهاد مراجعه میکند.
مسئولین آن بخش با ارزیابی مدارک اسکن شده در سیستم و تعداد تراکتور ها و مدل آنها، ماهانه 600لیتر برای تراکتور های 4سیلندر و 900لیتر برای 6سیلندر را سامانه شرکت فراورده های نفتی ثبت می کنند که این این مقدار با درخواست رانندگان قابل افزایش است.
برای دیگر متقاضیان سوخت، دریافت سوخت به فصل سال و اندازه محیط کار بستگی دارد.

تسهیلات خرید تراکتور و ادوات و راه اندازی صنایع:
برای کمک به کشاورزان برای خرید تراکتور و یا تعویض تراکتور های فرسوده وام های کم بهره ایی اعطا می شود. در صورت تخصیص اعتبار از سازمان به کشاورز ، راننده حرفه ای و شرکت های خدمات مکانیزاسیون جهت خرید تراکتور و ادوات وام پرداخت می شود، در صورتی که کشاورز باشد تقاضای آنان به امور اراضی ارجاع می شود تامیزان زمین مالکیتشان تایید شود، جهت راننده حرفه ای گواهینامه رانندگی تراکتور نیاز می باشد و شرکت های خدمات مکانیزاسیون باید داری مجوز معتبر از سوی سازمان جهاد کشاورزی و فعال باشند. وام ها با بهره ی 18 تا 22 درصد و تا50 میلیون تومان با معرفی ضامن معتبر و به ازای بیشتر از آن گذاشتن وصیغه نزد بانک و یا پرداخت مابقی، اقدام به دریافت آن می کنند.
برای احداث کارخانه صنایع غذایی با مراجعه به شرکت های فنی مشاوره ای نسبت به دریافت جواز از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان اقدام نمایند و پس از آن از سوی شرکت شهرک های صنعتی به آنان زمین داده می شود. همچنین با اراده طرح توجیهی تا سقف یک میلیارد تومان به آنان وام داده می شود.

پروژه کارشناسان بر روی زمین های کشاورزی:
یکی دیگر از وظایف جهاد کشاورزی مرکز برخوار معرفی جدیدترین و باکیفیت ترین ماشین آلات و ادوات کشاورزی با ارزیابی عملکرد آنها روی زمین کشاورزی با حضور مسئولین و کارشناسان آن بخش به کشاورزان است.
جهاد کشاورزی هر ساله تعدادی از ادوات و ماشین آلات را مورد ارزیابی قرار می دهد تا به نقاط ضعف و قوت آن پی ببرند و آن را به کشاورزان معرفی کنند تا آنان خرید مطمئنی داشته باشند. در ادامه به تعدادی از این ماشین آلات اشاره خواهیم کرد:

1- بذر کار پلاستیک کش صیفی
از مزایای مهم کشت زیر پوشش پلاستیک، جلوگیری از رشد علف های هرز می باشد. حال اگر در این روش جهت آبیاری از سیستم قطره ای استفاده شود، رطوبت به میزان کافی زیر پلاستیک جمع شده و علاوه بر کاهش چشمگیر مصرف آب، شاهد افزایش محصول نیز خواهیم بود. از طرفی صیفی جات همواره یکی از محصولاتی بوده که عملیات کشت آن زحمات زیادی را برای کشاورزان به همراه داشته است. شرکت ماشین ابزار فارس در سال 1389 و برای نخستین بار در ایران موفق به ساخت دستگاه بذرکار پلاستیک کش صیفی جات شد. این دستگاه بر روی زمین های کشاورزی برخوار برای کاشت خربزه و برای دریافت تاییدیه مورد ارزیابی قرار گرفت.
از مزایای این دستگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– انجام 4 عملیات ایجاد پشته، کشت، نصب نوار آبیاری قطره ای و پهن کردن پلاستیک روی پشته
– صرفه جویی محسوس در وقت و نیروی انسانی
– صرفه جویی در مصرف آب و بذر
– قابلیت حذف واحد کارنده جهت تراکتورهای 4 سیلندر
– دارای تاییدیه از سازمان جهاد کشاورزی

مشخصای آن عبارتند از:
– تعداد ردیف کشت روی پشته : 1 الی 2
– تعداد بذر : تکی و کپه ای (2-4 بذر در هر گودال)
– فاصله بین بذور : قابل تنظیم از 30 الی 70 سانتی متر
– راندمان : 5 الی 6 هکتار روزانه
– ابعاد : 210 (عرض) * 310 (طول) * 90 (ارتفاع) سانتی متر
– وزن : 1100 کیلوگرم
– قابلیت کار با تراکتورهای 100 اسب بخار

2- ارزیابی نشاء کار
دستگاه نشاکار قابلیت کاشت ٢ تا ۶ ردیف نشاء را دارد که هر ردیف آن دارای توانایی کاشت ۴٠٠٠ نشاء در ساعت است. قابلیت تنظیم فاصله بین ٢ ردیف کشت از ۴۵ تا ١٠٠ سانتیمتر و فاصله روی ردیف از ٨ سانتیمتر تا ١٠٠ سانتیمتر را دارا می باشد. توانایی تراکتور کشنده آن حداقل ٣۵ اسب بخار است. مناسب برای کشت گوجه فرنگی ، توتون ، فلفل ، هندوانه ، خربزه ، کاهو ، کلم ، چغندر قند و تمامی سبزیجاتی که به صورت نشاء کاشته می شوند. در این تست که در حوالی شهرستان حبیب آباد صورت گرفت، دستگاه برای کشت کاهو مورد ارزیابی قرار گرفت. جزئیات بیشتر را می توان در تصاویر مشاهده کرد.

3-بررسی عملکرد کمباین نیوهلندTC56 و جاندیر955
با توجه به اهمیت و نقش غلات در تامین مواد غذایی مردم و اینکه ماکزیمم افت در هد یا دماغه کمباین وجود دارد، لذا لازم است مقدار دقیق افت و علل آن مشخص شده تا نسبت به کاهش آن از طریق اصلاح و بهینه سازی کمباین ها اقدامات لازم صورت پذیرد. افت کمباین در کشورهای توسعه یافته حدود 2 تا 3 درصد است در حالی در کشور ما در بعضی نقاط ، افت به 20 درصد هم می رسد.
این کمباین ها در اواسط مرداد ماه از طرف مرکز جهاد برخوار مورد ارزیابی قرار گرفت و ما در اینجا آنها را با هم مقایسه می کنیم.
بررسی ها نشان داد کمباین نیو هلند TC56 کمترین تلفات و بالاترین ظرفیت کمباینی را دارا می باشد. نتایج نشان می دهد، در زیر سطح برداشت سالانه 500 هکتار بهترین گزینه برای کمباین داران، کمباین جاندیر955 و اما اگر امکان افزایش برداشت تا حداکثر میزان ظرفیت کمباینها فراهم باشد گزینه کمباین نیوهلند از نظر کمباین داران مقرون به صرفه ترین گزینه است.

جاندیر 955

Ct56

4-کمک برداشت صیفی
برداشت صیفی با ماشین آلات تقریبا امکان پذیر نیست، به همین علت مهندسان به فکر ساخت دستگاهی برای کمک به کارگران برای برداشت صیفی شدند. این دستگاه قادر به برداشت انواع صیفی از جمله خربزه، طالبی، هندوانه و…است.
اوایل مرداد ماه بود که این دستگاه از طرف یک شرکت وارداتی برای خریداری کشاورزان به جهاد کشاورزی آورده شد تا کارشناسان عملکرد آن را ارزیابی و به آنان معرفی کنند.
از جمله مشخصات این دستگاه می توان به استفاده از دو موتور الکتریکی در دو طرف دستگاه، باتری های قابل شارژ، استفاده از یک صندلی برای نشستن کارگر و اهرم های کنترل و مخزنی برای حمل صیفی اشاره کرد.
نحوی کارکردن دستگاه به این صورت است که کارگری جلوی دستگاه نشسته و با خم شدن اقدام به چیدن صیفی می کند و آن را در مخزن قرار می دهد و با اهرم هایی که در دست دارد حرکت دستگاه را کنترل می کند.
در تست این دستگاه با مشکلاتی روبه رو شدیم که آن را نا کارآمد ارزیابی می کند و از جمله ی آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- مناسب نبودن برای کاشت جوی و پشته ای
2- تخلیه سریع شارژ و مدت زمان زیاد برای شارژ مجدد که باعث کاهش بازده مزرعه ای می شود.
3-پر شدن سریع مخزن و کم بودن ظرفیت مزرعه ای
4-سخت بودن چیدن صیفی توسط گارکر

کلام آخر
جهاد کشاورزی به این خاطر مکانی مناسب جهت کارآموزی برای دانشجویان رشته کشاورزی است که کارآموز با کشاورز ارتباط مستقیم دارد و مستقیما اززبان آنان با مشکلات و کاستی های این قشر زحمت کش مملکت آشنا می شود و با فکر و نگاهی بازتر برای آینده بهتر برای کشاورز و کشاورزی برنامه ریزی می کند و می توان با نگاه به دست پینه بسته کشاورزان تلاش برای خدمت گزاری به این قشر را دوچندان کرد.
از مشکلاتی که هنوز این شهرستان دست به گریبان آن است می توان به کاهش سطح و حجم سفره های زیرزمینی، خشکسالی و در نتیجه ی آن کمبود علوفه و خوراک دام و طیور و مهاجرت کشاورزان به سایر شهرستان ها اشاره کرد.
در آخر از زحمات مهندس صدری (مدیر واحد مکانیزاسیون) که همواره مشوق و راهنمای من بوده اند، همچنین از مهندس رضایی (کارشناس بخش گلخانه و باغبانی)، مهندس جمالی( کارشناس بخش رزاعت)و مهندس نقدی (مدیریت جهاد کشاورزی برخوار) کمال تشکر را دارم.
والسلام

مرجع بزرگ خرید و فروش فایل های قابل دانلود
دارای سیستم پیشرفته همکاری در فروش فایل
مشاوره در زمینه تدوین پروپوزال، پایان نامه، مقاله،…

www.FaraFile.ir

26


تعداد صفحات : 30 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود