دانشگاه
گزارش کارآموزی
مهندسی کشاورزی – زراعت واصلاح نبات
مکان:جهاد کشاورزی شهرستان مینودشت
موضوع:زراعت
استاد کارآموزی:
تهیه کننده:
ترم: سال :
واحد گرگان فرم خلاصه اطلاعات کار آموزی
نام ونام خانوادگی: استاد کارآموزی: آقای مهندس
شماره دانشجویی: m سرپرست کار آموزی : آقای مهندس
رشته/ گرایش : کشاورزی – زراعت واصلاح نباتات ترم و کد کار آموزی:
مقطع تحصیلی :کارشناسی تاریخ وامضای دانشجو: 20/12/3
نام محل کارآموزی : جهاد کشاورزی شهرستان مینودشت – بخش گالیکش
آدرس وتلفن محل کارآموزی : گالیکش – خیابان امام – خیابان میرزاپانگ – جهاد کشاورزی بخش گالیکش
تلفن : 530315-0174
سرپرست کارآموزی : آقای مهندس
عنوان وموضوع کارآموزی : زراعت
شروع وروزهای کار آموزی :20/12/3 روزهای یکشنبه – سه شنبه – پنج شنبه
تاریخ وامضای استاد کار آموزی :
پیش گفتار
کشاورزی به عنـوان یکی از مهم تـرین بخش هـا در سـاختار اقتصـاد کلان کشـور به شمار آمده و محوریت این بخش در برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فـرهنگی کشـور طی سال های بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی مطرح بوده است. با توجه به اینکه بشر در هر زمان و تحت هـر گـونه شـرایط رشـد و تـوسعه صنعتی و فـن آوری جدید، از تولیدات کشاورزی به ویژه مـواد خوراکی بی نیاز نبوده و نخواهد بود، لذا پیوسته یکی از نگرانی های اصلی سیاستگذاران و دولتمـردان کشـورها، تامین مـایحتاج عمومی و امنیت غذایی بوده و می باشد. افزایش تولیدات کشاورزی، نیل به خود کفـایی نسبی و در یک کلام امنیت غذایی در کشور، مستلزم بهره گیری بهینه از دانش و فـن آوری هـای جدید کشاورزی متناسب با شرایط آب و هوایی مناطق مختلف کشورخواهد بود و این مهـم، زمانی تحقق خواهد یافت که به امر پژوهش به طور اعم و تحقیقات کشاورزی بطور اخص توجه کافی مبذول شود.
فهرست مطالب
فصل اول
– تاریخجه سازمان …………………………………………………..1
– قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی ……………………………………….1
الف_ سیاست گذاری ، برنامه ریزی و نظارت……………………………………3
ب_امور پژوهش ، آموزش و ترویج …………………………………………….3
ج_ امور منابع طبیعی و آبخیزداری………………………………………………4
د_ امور زیربنایی کشاورزی و توسعه روستایی………………………………….4
ه_ امور کشاورزی، دام و آبزیان…………………………………………………4
ز_ امور حمایتی………………………………………………………………….5
– شـرح وظایـف وزارت جهاد کشاورزی ……………………………………….6
الف_ سیاست گذاری ، برنامه ریزی و نظارت…………………………………..6
ب_ امور پژوهش ، آموزش و ترویج ……………………………………………6
ج_ امور منابع طبیعی و آبخیزداری ……………………………………………..6
د_ امور زیربنایی کشاورزی و توسعه روستایی …………………………………7
ه_ امور کشاورزی، دام و آبزیان ………………………………………………..7
ز_ امور حمایتی………………………………………………………………….
فصل دوم
– معاونت امور زراعت
– وظایف ………………………………………………………………………..9
– جدول آماری سطح زیر کشت محصولات زراعی استان گلستان …………….. 10
– پیشرفت علم علف های هرز در ایران ………………………………………..11
– GIS ابزاری کارآمد در تحقیقات علف های هرز…………………………….11
– اهداف مبازرزه با علفهای هرز………………………………………………..12
– بررسی مقایسه ای آللوپاتی و رقابت ………………………………………….12
– کم توجهی به اهمیت خسارت علف های هرز…………………………………13
-جایگاه کنترل علف های هرز سبزی و صیفی در ایران ………………………13
– مبارزه شیمیائی با علف های هرز کلزا …………………………………….. 13
– جنبه هائی از کنترل یولاف وحشی درمزارع گندم …………………………..14
– بیماری ساق سیاه کلزا رو به گسترش است ………………………………… 15
– آشناسایی با علفکشها …………………………………………………………16
– آشنایی با سموم جدید شته کش – مبارزه با علفهای هرز و بیماری کلزا………17
– آشناسایی آفات برگخوار کلزا ………………………………………………..1
– کشت گندم …………………………………………………………………..19
– مشاهده بیماری زنگ زرد دراوایل بهار……………………………………. 21
– مشاهده فوزاریوم گندم در نیمه اول اردیبهشت ماه …………………………..22
– آشنایی با علفکش های نازک برگ و علف کش های پهن برگ ……………….23
– زمینها کوچک است، شالیکاری صرف نمی کند……………………………… 24
– زیتون………………………………………………………………………. 25
فصل سوم
– فرمهای گزارش پیشرفت کارآموزی از شماره 9-1
– فرم پایان دوره کار آموزی
تاریخچه
تنوع اقلیمی ، وجود منابع و ذخایر غنی، امکان ایجاد اشتغال مولد کم هزینه و زودبازده و وجود مزیت نسبی در تولید و صدور محصولات ، از جمله قابلیت های بخش کشاورزی است.
٢٣ درصد شاغلان کل کشور در این بخش اشتغال دارند و ٢٦ درصد تولید ناخالص داخلی ،٢٦ درصد صادرات غیر نفتی و بیش از ٨٠ درصد غذای کشور در بخش کشاورزی تامین می شود.
این بخش از نظر تولید، اشتغال، صادرات، حفاظت و بهره برداری اصولی از منابع طبیعی و خدادادی ، توسعه تحقیقات و فنآوری ها و توسعه مشارکت های مردمی، یکی از ارکان مهم اقتصاد و امنیت کشور به حساب می آید.
بخش کشاورزی و توجه به توسعه و عمران روستا ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، همواره مورد اهتمام و تایید قانونگذاران ، برنامه ریزان و دستگاه های اجرایی و محور توسعه اقتصادی و اجتماعی بوده و تحولات وسیعی در عرصه کشاورزی و روستاها و مناطق عشایری به وجود آمده است.
اما به علت برخی ناهماهنگی ها و سیاست ها، نظام ها و روش های ناکارا، تداخل وظایف ، دوباره کاری ها …. و بروز حوادث طبیعی (نظیر خشکسالی و سیل) بخش کشاورزی در سال های اخیر با دشواری هایی روبه رو بوده که مانع از رشد مطلوب این بخش شده است.
به منظور رفع این نابسامانی ها و نارسایی ها، براساس قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران دولت مکلف شده تا در جهت اصلاح نظام اداری ، کاهش تصدی های غیر ضروری، ارتقای بهره وری و کارایی نیروی انسانس و مدیریت دستگاههای اجرایی، حذف موازی کاری ها …. و تجمع امور کشاورزی ، دام، توسعه و عمران روستایی تدابیر لازم را اتخاذ کند. در این راستا، لایحه ادغام وزارتخانه های جهادسازندگی و کشاورزی و تشکیل وزارت جهاد کشاورزی توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی تهیه شد و پس از تصویب هیات وزیران در تاریخ بیست و ششم مرداد ماه سال ١٣٧٩ با قید یک فوریت به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد. این لایحه پس از ماه ها بحث و بررسی کارشناسان ، سرانجام در تاریخ ششم دی ماه سال ٧٩ به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید و در تاریخ دهم دی ماه ١٣٧٩ توسط شورای نگهبان تایید شد.
نظربه اهمیت این قانون و ضرورت آگاهی همکاران از مفاد آن لازم دیدیم تا متن کامل "قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی" را منتشر کنیم.
امید است با تلاش همه اعضای خانواده بزرگ "جهاد کشاورزی" زمینه های تحقق این قانون فراهم شود و در آینده ای نزدیک شاهد توسعه پایدار کشاورزی ایران باشیم.
قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی
ماده ١_ در راستای اصلاح و بهسازی تشکیلات دولت و به منظور فراهم آوردن موجبات توسعه پایدار کشاورزی و منابع طبیعی و افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی در جهت تامین امنیت غذایی، رشد سرمایه گذاری، عمران و توسعه روستاها و مناطق عشایری و در جهت انسجام بخشیدن به برنامه ها و سیاست ها و رعایت پیوستگی وظایف و استفاده بهینه از امکانات و نیروی انسانی موجود، وزارتخانه های کشاورزی و جهاد سازندگی ادغام و وزارت جهاد کشاورزی با کلیه اختیارات و وظایفی که وزارتخانه های مذکور به به موجب قوانین و مقررات مختلف دارا بوده اند، تشکیل می شود.
ماده ٢_ کلیه مسئولیت ها و اختیارات مربوط به وزیر و وزارت کشاورزی و وزیر و وزارت جهاد سازندگی به وزیر و وزارت جهاد کشاورزی محول می شود. شرح وظایف تفضیلی وزارت جهاد کشاورزی بر اساس مفاد این قانون و بندهای لازم الرعایه مندرج در ماده ٢ قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجنماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و با جهت گیری در تقویت وظایف راهبردی و نظارتی و کاهش وظایف اجرایی و تصدی و واگذاری آنها به بخش غیر دولتی در چهارچوب قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و حذف وظایف تکراری و غیرضروری و انتقال وظایف قابل واگذاری به دیگر وزارتخانه ها ظرف سه ماه پس از تصویب این قانون و با پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و وزارت جهاد کشاورزی به تصویب هیئت وزیران در حدود مقررات و رعایت اصل ١٣٣ قانون اساسی می رسد.
تبصره ١_ وزارت جهاد کشاورزی موظف است بر اساس تکالیف برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران کلیه واحدها ، موسسات و شرکت های وابسته و تحت پوشش را که قابل واگذاری می باشند، تعیین و حداکثر تا پایان سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نسبت به واگذاری آنها به بخش خصوصی اقدام کند.
تبصره۲_ به منظور صرفهجویی در هزینهها و پاسخگویی سریع به مردم و جلوگیری از کارهای موازی و دوباره کاری وزارت جهاد کشاورزی موظف است کلیه مراکز اداری بخش کشاورزی را در مراکز استان، شهرستان و بخش در سازمان واحدی متمرکز کند. 1
ماده ٣_ کلیه امکانات ، اعتبارات ، تمهیدات، اموال و دارایی ها و کارکنان وزارتخانه های کشاورزی و جهاد سازندگی به وزارت جهاد کشاورزی منتقل می شود.
تبصره – به دولت اجازه داده می شود به منظور بهبود ساختار نیروی انسانی وزارت جهاد کشاورزی و واحدهای تابعه آن با پیش بینی ساز و کار تشویقی مناسب نسبت به بازخریدی و یا بازنشسته کردن کارکنان مازاد با توافق طرفین و یا انتقال آنان به سایر وزارتخانه ها و سازمان اقدام کند.
ماده ٤_ کلیه سازمان ها، موسسات دولتی و عمومی غیر دولتی و شرکت های دولتی وابسته و تابعه وزارتخانه های کشاورزی و جهاد سازندگی به وزارت جهاد کشاورزی وابسته می شوند. هر گونه تغییر در جایگاه سازمان ها و موسسات و شرکتهای دولتی مذکور به تصویب شورای عالی اداری می رسد.
تبصره – حکم مذکور در این ماده در خصوص سازمان ها و موسسات و شرکتهای غیر دولتی نسبت به سهام دولت نیز جاری است .
ماده ٥_ به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور اجازه داده می شود در سال ١٣٧٩ ، حسب پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی در محدوده اعتبارات مصوب ، نسبت به هر گونه اصلاح ، جابجایی ، تغییر ردیف ، کاهش یا افزایش اعتبار ردیف های بودجه ای وزارتخانه های کشاورزی و جهاد سازندگی به نحوی که حداکثر تسهیلات لازم را برای اجرای این قانون فراهم نموده و اخلالی در اداره امور وزارت جهاد کشاورزی ایجاد نشود، اقدام نماید.
ماده ٦_ وزارت جهاد کشاورزی دارای مقررات اداری مالی و استخدامی خاص خواهد بود که ظرف شش ماه با پیشنهاد دولت به تصویب مجلس شورای اسلامی خواهد رسید.
تبصره – تا تصویب مقررات اداری مالی و استخدامی وزارت جهاد کشاورزی ، مقررات مورد عمل هر واحد در خصوص کارکنان و فعالیت های واحد مجری خواهد بود.
ماده ٧_ وزارت جهاد کشاورزی موظف است حداکثر ظرف مدت پنج ماه پس از تصویب این قانون با رعایت سیاست های مربوط به جلوگیری از گسترش تشکیلات دولت و اصل صرفه جویی و استفاده بهینه از امکانات ، تشکیلات وزارتخانه را تهیه کند و پس از تایید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به مرحله اجرا در آورد.
ماده ٨_ توسعه و حمایت از صنایع کوچک تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی و صنایع روستایی در چارچوب سیاستهای صنعتی کشور به عهده وزارت جهاد کشاورزی است. مصادیق این صنایع توسط هیئت وزیران تعیین خواهد شد.
تبصره – به منظور افزایش بهره وری در بخش کشاورزی ، وزارت جهاد کشاورزی موظف است با اتخاذ سیاستهای حمایتی و تشویقی زمینه توسعه و ارتقای فنا آوری در تولید ماشین آلات و ادوات مورد استفاده در بخش کشاورزی را فراهم سازد.
ماده ٩_ کلیه وزارتخانه ها ، موسسات و شرکت های دولتی که به نوعی مبادرت به انجام فعالیت های کشاورزی می کنند، موظفند فعالیتهای خود را در چارچوب سیاست های وزارت جهاد کشاورزی انجام دهند.
ماده ١٠_ به منظور هماهنگی سیاستگذاری در زمینه تامین توزیع و مصرف آب کشور، شورایی به نام شورای عالی آب متشکل از وزرای نیرو، جهاد کشاورزی، صنایع و معادن کشور ورئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، یک نفر از اعضای کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی با انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر و دو نفر از متخصصان بخش کشاورزی به حکم رئیس جمهور تشکیل می شود. ریاست عالیه این شورا با رئیس جمهور یا معاون اول ریاست جمهوری خواهد بود. تصمیمات این شورا با تصویب هیئت وزیران یا کمیسیون مذکور در اصل ١٣٨ قانون اساسی برای دستگاه های ذیربط لازم الاجراست.
ماده ١١_ ترتیبات و هماهنگی های لازم بین وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی در زمینه تقاضا، تامین و مصارف آب کشاورزی و آبزی پروری ظرف سه ماه از تصویب این قانون به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
ماده ١٢_ وزارت جهاد کشاورزی موظف است در جهت حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، نسبت به تشکیل صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی با مشارکت تولید کنندگان اقدام نماید.
اساسنامه این صندوق ها توسط وزارت جهاد کشاورزی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
سرمایه اولیه این صندوق ها از محل کمک های دولت، فروش اموال و امکانات مازاد این وزارتخانه که پس از فروش به خزانه داری کل واریز و معادل صد درصد آن تا مبلغ یک هزار میلیارد ریال تخصیص یافته تلقی می شود، تامین می گردد.
ماده ١٣_ به منظور اعمال مدیریت یکپارچه در مزارع ، وظایف مدیریت توزیع و مصرف آب بر اساس قانون توزیع عادلانه آب مصرف ١٣٦٣ که به عهده وزارت کشاورزی بوده عینا" به وزارت جهاد کشاورزی محول می شود.
2
ماده ١٤_ به منظور حمایت از تولید کنندگان بخش کشاورزی ، دولت موظف است در حدود بودجه سنواتی اقدامات زیر را انجام دهد.
الف_ قیمت تضمینی خرید محصولات کشاورزی از قبیل گندم ، برنج ، شکر ، خرما، ذرت ، پنبه و سایر محصولات تضمینی را با موافقت وزیر جهاد کشاورزی تعیین نماید.
ب _ با خرید به موقع تولیدات داخلی موضوع بند (الف) این ماده و جلوگیری از توزیع بی موقع محصولات وارداتی کشاورزی و تنظیم بازار، در حمایت از تولید کنندگان داخلی بخش کشاورزی اقدام نماید.
ماده ١٥_ این قانون از تاریخ تصویب لازم الاجرا است و کلیه قوانین و مقررات مغایر با این قانون لغو می شود
وزارت جهاد کشاورزی _ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
هیات وزیران در جلسه مورخ ٢/٤/١٣٨١ بنا به پیشنهاد شماره ٩٠٤١/٨٩_ ١٣٨٩٩/١٠٥ مورخ ٧/٩/١٣٨٠ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به استناد ماده (٢) قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی – مصوب ١٣٧٩_ شرح وظایف تفضیلی وزارت جهاد کشاورزی را به شرح زیر تصویب نمود:
الف_ سیاست گذاری ، برنامه ریزی و نظارت:
١_ تعیین سیاست ها و راهبردهای مربوط به بخش کشاورزی ، توسعه و عمران روستاها و مناطق عشایری و همچنین تنظیم و اجرای برنامه های توسعه کشاورزی در چارچوب سیاست های توسعه پایدار.
٢_ انجام بررسی ها و اقدامات لازم به منظور برنامه ریزی تولید و تامین نیاز کشور به محصولات و فرآورده های کشاورزی و دامی و توسعه صادرات با رعایت مزیت های نسبی در چارچوب سیاست های بازرگانی کشور.
٣_ تهیه تدوین اجرا و به هنگام سازی نظام های اطلاع رسانی کشاورزی و روستایی و استقرار نظام های آماری .
٤_ تهیه استانداردها و ضوابط و برنامه ریزی لازم در زمینه تاسیسات و زیرمساخت های مورد نیاز تولید و تولید کنندگان بخش کشاورزی.
٥_ نظارت و ارزشیابی عملکرد و فعالیت های موسسات و شرکت های وابسته به وزارتخانه و ایجاد هماهنگی های برنامه ای و عملیاتی لازم.
٦_ نظارت و ارزشیابی برنامه ها، طرح ها، فعالیتها و اقدامات در حیطه وظایف وزارت جهاد کشاورزی به منظور سنجش میزان کارایی و اثر بخشی آن ها .
ب_امور پژوهش ، آموزش و ترویج :
١_ انجام پژوهش های کاربردی و توسعه ای در زمینه های زیر
الف_ آب و خاک ، اصلاح بذر و نهال ، اصلاح نژاد، پرورش دام و آبزیان ، جنگل و مرتع و آبخیزداری آفات و بیماریهای گیاهی و راه های مبارزه با آن .
ب_ بهره برداری از فنون پیشرفت بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک در بخش کشاورزی ، تدوین شیوه های مناسب و استفاده از فناوری های نوین توسعه کشاورزی و دامی متناسب با شرایط اقلیمی و جغرافیایی کشور.
ج_ افزایش بهره بروری ، کاهش ضایعات و بهبود کیفی تولید محصولات و فرآورده های بخش کشاورزی.
د_ بیماری ها ، مایه ها ، سرم ها و مواد بیولوژیک لازم برای پیشگیری و مبارزه با بیماری های دامی آبزیان و مشترک انسان و دام و تهیه و تولید آنها در کشور.
٢_ حفاظت جمع آوری ، ارزیابی ، احیا و توسعه ذخایر توارث ژنتیکی ، تنوع زیستی گیاهی و ژرم پلاسم گیاهان زراعی ، باغی ، زینتی ، دارویی ، مرتعی ، جنگلی و دام و آبزیان و میکروارگانیزم ها و حشرات مفید و زیان آور کشاورزی در چارچوب وطایف محول شده .
٣_ مطالعه و تحقیق به منظور توسعه کشاورزی و ارتقای جایگاه آن در اقتصاد ملی و توسعه روستایی و عشایری.
٤_ برنامه ریزی و اجرای آموزش های علمی – کاربردی و فنی – حرفه ای شاغلان بخش کشاورزی و صنایع روستایی در چهارچوب سیاست های مصوب و همچنین آموزش روش ها و فنون نوین کشاورزی و دامداری به تولید کنندگان مربوط .
٥_ مطالعه، طراحی و بهینه سازی الگوها و نظام های تولید و بهره برداری در بخش کشاورزی و ارزیابی و اصلاح مستمر آنها.
٦_ برنامه ریزی و ارائه نتایج پژوهش های انجام شده به کارکنان ، تولید کنندگان و بهره برداران بخش کشاورزی و نیز شناخت مسائل و مشکلات آنها و اقدام در جهت رفع آن از طریق اجرای برنامه های ترویجی
3
ج_ امور منابع طبیعی و آبخیزداری:
١_ بررسی و مطالعه جامع حوزه های آبخیز کشور به منظور تهیه طرح های آبخیز داری و جلوگیری از فرسایش خاک و تهیه برنامه جامع استفاده از اراضی کشاورزی و منابع طبیعی و بهره برداری بهینه از این اراضی .
٢_ برنامه ریزی و انجام اقدامات لازم به منطور جلوگیری از تغییر و تبدیل کاربردی اراضی کشاورزی و جنگل.
٣_ حفظ، احیاء گسترش ، حمایت و بهره برداری صحیح از جنگل ها و مراتع طبیعی و دست کاشت کشور و فراهم نمودن زمینه اجرای طرح های بزرگ جنگل کاری ، جنگل داری ، مرتع داری، ایجاد پارک های جنگلی و تفریگاه های طبیعی در چارچوب هدف ها و سیاست های توسعه پایدار و اعمال نظارت های لازم .
٤_ برنامه ریزی و اجرای طرح های آبخیزداری و تثبیت شن های روان وبیابانی زدایی.
٥_ تشخیص و تفکیک حریم قانونی اراضی ملی از مستثنیات اشخاص حقیقی و حقوقی و واگذاری منابع ملی به نام دولت جمهوری اسلامی ایران و اجرای مقررات مربوط به مدیریت و واگذاری اراضی ملی و دولتی در چارچوب قوانین و مقررات موجود.
د_ امور زیربنایی کشاورزی و توسعه روستایی:
١_ توسعه مکانیزاسیون با توجه به ویژگیهای اقلیمی و فرهنگی مناطق مختلف و ارائه خدمات حمایتی و فنی مورد نیاز.
٢_ یکپارچه سازی اراضی، احداث راه های بین مزارع، تجهیز و نوسازی مزارع و باغ ها به منظور استفاده موثر از منابع و نهادهای کشاورزی و ارتقای بهره وری در فرآیند تولید با تاکید بر بهبود بهره وری از آب .
٣_ برنامه ریزی و انجام اقدامات لازم در زمینه حفظ و اصلاح خاک و فراهم آوردن موجبات بهره برداری مطلوب از آن.
٤_ فراهم آوردن موجبات لازم به منظور افزایش اثر بخشی و بازدهی آبیاری در مزارع و باغ ها.
٥_ برنامه ریزی برای انتقال آب شبکه های ٣و٤ و انهار سنتس و قنوات ، توزیع و مصرف آب کشاورزی و انجام اقدامات لازم به منظور احداث، و نگهداری تاسیسات مربوط در چارچوب قوانین موجود.
٦_ انجام وظایف ناشی از اجرای قانون توزیع عادلانه آب – مصرف ١٣٦١_ و اصلاحات بعدی آن.
٧_ برنامه ریزی و انجام مطالعات لازم به منظور طراحی و اجرای طرح های کوچک توسعه منابع آب پس از کسب مجوز لازم از مقررات نیرو.
٨_ برنامه ریزی و اقدامات لازم در جهت احداث، نگهداری و بهره برداری از بنادر شیلاتی و تاسیسات زیربنایی با رعایت وظایف سایر وزارتخانه ها.
٩_ برنامه ریزی، اتخاذ تدابیر و پیش بینی ساز و کارهای لازم به منظور توسعه و عمران روستاها با هماهنگی سایر دستگاه ها.
١٠_ برنامه ریزی و ساماندهی کوچ و اسکان عشایر در چهارچوب طرح های جامع ناحیه ای.
١١_ توسعه و حمایت صنایع کوچک تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی و صنایع روستایی در چارچوب سیاستهای صنعتی کشور.
ه_ امور کشاورزی، دام و آبزیان:
١_ برنامه ریزی و اتخاذ تابیر لازم به منظور افزایش بهره وری از عوامل و منابع تولید کشاورزی و دستیابی به الگوهای کشت متناسب با منابع آب در دسترس، ظرفیت های تولید و شرایط اقلیمی مناطق مختلف کشور.
٢_ تامین بهداشت دام و فرآورده های مربوط به آن و مبارزه با بیماریهای دامی و مشترک انسان و دام، قرنطینه دام و کنترل بهداشتی کشتارگاه ها و نظارت بهداشتی بر مراتع، آبشخورها ، محل نگهداری دام، کارخانه های تولید خوراک دام و سایر تاسیسات و مراکز تهیه ، نگهداری و عرضه فرآورده های خام دامی.
٣_ نظارت و کنترل بر تولید، واردات و مصرف مایه ها و سایر مواد بیولوژیکی مورد مصرف دامی.
٤_ برنامه ریزی و انجام اقدامات لازم به منظور ایجاد و گسترش شبکه های پیش آگاهی و مراقبت ، پیشگیری، قرنطینه گیاهی و تشخیص و مبارزه با آفات و بیماریهای عمومی ، همگانی و سایر آفات و بیماری های گیاهی و نظارت بر ورود، تولید توزیع و مصرف سموم مورد نیاز بخش کشاورزی با رعایت شاخص های زیست محیطی کشور.
٥_ برنامه ریزی و تهیه و اجرای طرح های مربوط به حفظ منابع دام، طیور و اصلاح نژاد و بهبود تغذیه دام.
٦_ توسعه کمی و کیفی تولیدات دامی و تدوین واجرای نظام دامداری کشور و ساماندهی کشتارگاه ها .
٧_ برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر لازم در جهت حفظ احیاء توسعه و بهره برداری مناسب از منابع آبزی آب های تحت حاکمیت و صلاحیت دولت جمهوری اسلامی ایران و توسعه آبزی پروری در کشور.
4
ز_ امور حمایتی:
١_ حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و استفاده از تسهیلات اعتباری بانک کشاورزی و سایر منابع بانکی و تشکیل صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی و روستایی با مشارکت تولید کنندگان و فراهم آوردن تسهیلات لازم برای تامین اعتبارات مورد نیاز تولید کنندگان بخش کشاورزی.
٢_ اجرای سیاست ها و روش های حمایتی و بیمه ای به منظور حمایت از تولید کنندگان ، تولیدات و تاسیسات بخش کشاورزی و پرداخت خسارت به تولید کنندگان خسارت دیده براساس سیاست های اتخاذ شده .
٣_ برنامه ریزی و اتخاذ سیاست های حمایتی و تشویقی به منظور توسعه و ارتقای فناوری ماشین آلات و اداوات بخش کشاورزی در چارچوب سیاستهای مصوب.
٤_ فراهم آوردن زمینه های لازم برای تامین و توزیع نهاده های کشاورزی و دامی، دارو، سرم و سایر مواد بیولوژیک از طریق بخش غیر دولتی و در صورت لزوم توسعه وزارتخانه و اعمال نظارت های لازم در این زمینه.
٥_ انجام اقدامات لازم به منظور ایجاد تشکل های غیر دولتی مورد نیاز بخش کشاورزی و ارائه خدمات و حمایت های مالی و فنی به آنها و اعمال نظارت های لازم.
٦_ پیشنهاد برنامه های تنظیم بازار محصولات کشاورزی و فرآورده های دامی و نیز قیمت تضمینی به منظور حمایت از تولید کنندگان بخش کشاورزی به هیات وزیران و خرید بموقع محصولات کشاورزی.
٧_ فراهم آوردن تسهیلات و امکانات و انجام هماهنگی ها و پیگیری های لازم برای توسعه صادرات محصولات و فرآورده های بخش کشاورزی و صنایع روستایی در چارچوب سیاست ها و برنامه های بازرگانی کشور.
٨_ اجرای سایر وظایفی که به موجب قوانین و مقررات بر عهده وزارتخانه قرار دارد.
محمد رضا عارف
معاون اول رئیس جمهور
5
شـرح وظایـف
وزارت جهاد کشاورزی _ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
هیات وزیران در جلسه مورخ ٢/٤/١٣٨١ بنا به پیشنهاد شماره ٩٠٤١/٨٩_ ١٣٨٩٩/١٠٥ مورخ ٧/٩/١٣٨٠ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به استناد ماده (٢) قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی – مصوب ١٣٧٩_ شرح وظایف تفضیلی وزارت جهاد کشاورزی را به شرح زیر تصویب نمود:
الف_ سیاست گذاری ، برنامه ریزی و نظارت:
١_ تعیین سیاست ها و راهبردهای مربوط به بخش کشاورزی ، توسعه و عمران روستاها و مناطق عشایری و همچنین تنظیم و اجرای برنامه های توسعه کشاورزی در چارچوب سیاست های توسعه پایدار.
٢_ انجام بررسی ها و اقدامات لازم به منظور برنامه ریزی تولید و تامین نیاز کشور به محصولات و فرآورده های کشاورزی و دامی و توسعه صادرات با رعایت مزیت های نسبی در چارچوب سیاست های بازرگانی کشور.
٣_ تهیه تدوین اجرا و به هنگام سازی نظام های اطلاع رسانی کشاورزی و روستایی و استقرار نظام های آماری .
٤_ تهیه استانداردها و ضوابط و برنامه ریزی لازم در زمینه تاسیسات و زیرمساخت های مورد نیاز تولید و تولید کنندگان بخش کشاورزی.
٥_ نظارت و ارزشیابی عملکرد و فعالیت های موسسات و شرکت های وابسته به وزارتخانه و ایجاد هماهنگی های برنامه ای و عملیاتی لازم.
٦_ نظارت و ارزشیابی برنامه ها، طرح ها، فعالیتها و اقدامات در حیطه وظایف وزارت جهاد کشاورزی به منظور سنجش میزان کارایی و اثر بخشی آن ها .
ب_ امور پژوهش ، آموزش و ترویج :
١_ انجام پژوهش های کاربردی و توسعه ای در زمینه های زیر
الف_ آب و خاک ، اصلاح بذر و نهال ، اصلاح نژاد، پرورش دام و آبزیان ، جنگل و مرتع و آبخیزداری آفات و بیماریهای گیاهی و راه های مبارزه با آن .
ب_ بهره برداری از فنون پیشرفت بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک در بخش کشاورزی ، تدوین شیوه های مناسب و استفاده از فناوری های نوین توسعه کشاورزی و دامی متناسب با شرایط اقلیمی و جغرافیایی کشور.
ج_ افزایش بهره بروری ، کاهش ضایعات و بهبود کیفی تولید محصولات و فرآورده های بخش کشاورزی.
د_ بیماری ها ، مایه ها ، سرم ها و مواد بیولوژیک لازم برای پیشگیری و مبارزه با بیماری های دامی آبزیان و مشترک انسان و دام و تهیه و تولید آنها در کشور.
٢_ حفاظت جمع آوری ، ارزیابی ، احیا و توسعه ذخایر توارث ژنتیکی ، تنوع زیستی گیاهی و ژرم پلاسم گیاهان زراعی ، باغی ، زینتی ، دارویی ، مرتعی ، جنگلی و دام و آبزیان و میکروارگانیزم ها و حشرات مفید و زیان آور کشاورزی در چارچوب وطایف محول شده .
٣_ مطالعه و تحقیق به منظور توسعه کشاورزی و ارتقای جایگاه آن در اقتصاد ملی و توسعه روستایی و عشایری.
٤_ برنامه ریزی و اجرای آموزش های علمی – کاربردی و فنی – حرفه ای شاغلان بخش کشاورزی و صنایع روستایی در چهارچوب سیاست های مصوب و همچنین آموزش روش ها و فنون نوین کشاورزی و دامداری به تولید کنندگان مربوط .
٥_ مطالعه، طراحی و بهینه سازی الگوها و نظام های تولید و بهره برداری در بخش کشاورزی و ارزیابی و اصلاح مستمر آنها.
٦_ برنامه ریزی و ارائه نتایج پژوهش های انجام شده به کارکنان ، تولید کنندگان و بهره برداران بخش کشاورزی و نیز شناخت مسائل و مشکلات آنها و اقدام در جهت رفع آن از طریق اجرای برنامه های ترویجی.
ج_ امور منابع طبیعی و آبخیزداری:
١_ بررسی و مطالعه جامع حوزه های آبخیز کشور به منظور تهیه طرح های آبخیز داری و جلوگیری از فرسایش خاک و تهیه برنامه جامع استفاده از اراضی کشاورزی و منابع طبیعی و بهره برداری بهینه از این اراضی . 6
٢_ برنامه ریزی و انجام اقدامات لازم به منطور جلوگیری از تغییر و تبدیل کاربردی اراضی کشاورزی و جنگل.
٣_ حفظ، احیاء گسترش ، حمایت و بهره برداری صحیح از جنگل ها و مراتع طبیعی و دست کاشت کشور و فراهم نمودن زمینه اجرای طرح های بزرگ جنگل کاری ، جنگل داری ، مرتع داری، ایجاد پارک های جنگلی و تفریگاه های طبیعی در چارچوب هدف ها و سیاست های توسعه پایدار و اعمال نظارت های لازم ٤_ برنامه ریزی و اجرای طرح های آبخیزداری و تثبیت شن های روان وبیابانی زدایی.
٥_ تشخیص و تفکیک حریم قانونی اراضی ملی از مستثنیات اشخاص حقیقی و حقوقی و واگذاری منابع ملی به نام دولت جمهوری اسلامی ایران و اجرای مقررات مربوط به مدیریت و واگذاری اراضی ملی و دولتی در چارچوب قوانین و مقررات موجود.
د_ امور زیربنایی کشاورزی و توسعه روستایی:
١_ توسعه مکانیزاسیون با توجه به ویژگیهای اقلیمی و فرهنگی مناطق مختلف و ارائه خدمات حمایتی و فنی مورد نیاز.
٢_ یکپارچه سازی اراضی، احداث راه های بین مزارع، تجهیز و نوسازی مزارع و باغ ها به منظور استفاده موثر از منابع و نهادهای کشاورزی و ارتقای بهره وری در فرآیند تولید با تاکید بر بهبود بهره وری از آب .
٣_ برنامه ریزی و انجام اقدامات لازم در زمینه حفظ و اصلاح خاک و فراهم آوردن موجبات بهره برداری مطلوب از آن.
٤_ فراهم آوردن موجبات لازم به منظور افزایش اثر بخشی و بازدهی آبیاری در مزارع و باغ ها.
٥_ برنامه ریزی برای انتقال آب شبکه های ٣و٤ و انهار سنتس و قنوات ، توزیع و مصرف آب کشاورزی و انجام اقدامات لازم به منظور احداث، و نگهداری تاسیسات مربوط در چارچوب قوانین موجود.
٦_ انجام وظایف ناشی از اجرای قانون توزیع عادلانه آب – مصرف ١٣٦١_ و اصلاحات بعدی آن.
٧_ برنامه ریزی و انجام مطالعات لازم به منظور طراحی و اجرای طرح های کوچک توسعه منابع آب پس از کسب مجوز لازم از مقررات نیرو.
٨_ برنامه ریزی و اقدامات لازم در جهت احداث، نگهداری و بهره برداری از بنادر شیلاتی و تاسیسات زیربنایی با رعایت وظایف سایر وزارتخانه ها.
٩_ برنامه ریزی، اتخاذ تدابیر و پیش بینی ساز و کارهای لازم به منظور توسعه و عمران روستاها با هماهنگی سایر دستگاه ها.
١٠_ برنامه ریزی و ساماندهی کوچ و اسکان عشایر در چهارچوب طرح های جامع ناحیه ای.
١١_ توسعه و حمایت صنایع کوچک تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی و صنایع روستایی در چارچوب سیاستهای صنعتی کشور.
ه_ امور کشاورزی، دام و آبزیان:
١_ برنامه ریزی و اتخاذ تابیر لازم به منظور افزایش بهره وری از عوامل و منابع تولید کشاورزی و دستیابی به الگوهای کشت متناسب با منابع آب در دسترس، ظرفیت های تولید و شرایط اقلیمی مناطق مختلف کشور.
٢_ تامین بهداشت دام و فرآورده های مربوط به آن و مبارزه با بیماریهای دامی و مشترک انسان و دام، قرنطینه دام و کنترل بهداشتی کشتارگاه ها و نظارت بهداشتی بر مراتع، آبشخورها ، محل نگهداری دام، کارخانه های تولید خوراک دام و سایر تاسیسات و مراکز تهیه ، نگهداری و عرضه فرآورده های خام دامی.
٣_ نظارت و کنترل بر تولید، واردات و مصرف مایه ها و سایر مواد بیولوژیکی مورد مصرف دامی.
٤_ برنامه ریزی و انجام اقدامات لازم به منظور ایجاد و گسترش شبکه های پیش آگاهی و مراقبت ، پیشگیری، قرنطینه گیاهی و تشخیص و مبارزه با آفات و بیماریهای عمومی ، همگانی و سایر آفات و بیماری های گیاهی و نظارت بر ورود، تولید توزیع و مصرف سموم مورد نیاز بخش کشاورزی با رعایت شاخص های زیست محیطی کشور.
٥_ برنامه ریزی و تهیه و اجرای طرح های مربوط به حفظ منابع دام، طیور و اصلاح نژاد و بهبود تغذیه دام.
٦_ توسعه کمی و کیفی تولیدات دامی و تدوین واجرای نظام دامداری کشور و ساماندهی کشتارگاه ها .
٧_ برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر لازم در جهت حفظ احیاء توسعه و بهره برداری مناسب از منابع آبزی آب های تحت حاکمیت و صلاحیت دولت جمهوری اسلامی ایران و توسعه آبزی پروری در کشور.
7
ز_ امور حمایتی:
١_ حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و استفاده از تسهیلات اعتباری بانک کشاورزی و سایر منابع بانکی و تشکیل صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی و روستایی با مشارکت تولید کنندگان و فراهم آوردن تسهیلات لازم برای تامین اعتبارات مورد نیاز تولید کنندگان بخش کشاورزی.
٢_ اجرای سیاست ها و روش های حمایتی و بیمه ای به منظور حمایت از تولید کنندگان ، تولیدات و تاسیسات بخش کشاورزی و پرداخت خسارت به تولید کنندگان خسارت دیده براساس سیاست های اتخاذ شده ٣_ برنامه ریزی و اتخاذ سیاست های حمایتی و تشویقی به منظور توسعه و ارتقای فناوری ماشین آلات و اداوات بخش کشاورزی در چارچوب سیاستهای مصوب.
٤_ فراهم آوردن زمینه های لازم برای تامین و توزیع نهاده های کشاورزی و دامی، دارو، سرم و سایر مواد بیولوژیک از طریق بخش غیر دولتی و در صورت لزوم توسعه وزارتخانه و اعمال نظارت های لازم در این زمینه.
٥_ انجام اقدامات لازم به منظور ایجاد تشکل های غیر دولتی مورد نیاز بخش کشاورزی و ارائه خدمات و حمایت های مالی و فنی به آنها و اعمال نظارت های لازم.
٦_ پیشنهاد برنامه های تنظیم بازار محصولات کشاورزی و فرآورده های دامی و نیز قیمت تضمینی به منظور حمایت از تولید کنندگان بخش کشاورزی به هیات وزیران و خرید بموقع محصولات کشاورزی.
٧_ فراهم آوردن تسهیلات و امکانات و انجام هماهنگی ها و پیگیری های لازم برای توسعه صادرات محصولات و فرآورده های بخش کشاورزی و صنایع روستایی در چارچوب سیاست ها و برنامه های بازرگانی کشور.
٨_ اجرای سایر وظایفی که به موجب قوانین و مقررات بر عهده وزارتخانه قرار دارد.
محمد رضا عارف
معاون اول رئیس جمهور
معاونت امور زراعت
وظایف
– تعیین سیاستها و خط مشی تولید کلیه محصولات زراعی اعم از گندم ، برنج ، حبوبات ، پنبه و دانه های روغنی ، محصولات علوفه ای ، صنعتی ، سبزی و صیفی در قالب سیاست کلی وزارت جهاد کشاورزی.
– برنامه ریزی تولید کلیه محصولات زراعی با توجه به برنامه کلان کشت کشور و برنامه های توسعه بخش کشاورزی و هدایت واحدهای اجرایی در تهیه و تدوین برنامه .
– تهیه و تدوین برنامه های اجرایی لازم در زمینه افزایش کمی و کیفی محصولات زراعی و فراهم آوردن موجبات اجرایی برنامه های مزبور.
– بررسی و تعیین نیازهای تحقیقاتی ، ترویجی و آموزشی در زمینه های مختلف و اعلام آن به سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی و پیگیری تا حصول نتیجه.
– پیش بینی و برآورد نهاده ها ، ماشین آلات ، وسایل و تجهیزات و اعتبارات مورد نیاز و پیگیری در جهت تامین و توزیع به موقع آنها .
– تهیه و تدوین و ابلاغ برنامه های اجرایی سالیانه و دستورالعمل های فنی در مورد مسائل مختلف تولید و نظارت برحسن اجرای آنها .
– بررسی مداوم موانع و مشکلات و محدودیتهای تولید محصولات زراعی در مناطق مختلف کشور و تعیین مناسبترین روش در رفع موانع.
– هدایت اجرای برنامه توسعه مکانیزاسیون در مورد کشت محصولات زراعی با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی مناطق مختلف کشور.
– همکاری با واحد های ذیربط در زمینه قیمت گذاری کلیه محصولات زراعی و حبوبات .
– بررسی مداوم روند چگونگی تولید و مصرف محصولات زراعی و ارائه پیشنهادات لازم .
– همکاری با موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی در تعیین استاندارد های کلیه محصولات زراعی.
– تهیه گزارشات لازم جهت مقامات و مراجع ذیصلاح .
9
سطح زیر کشت محصولات مختاف درسال2-1 در استان گلستان
نام استان : گلستان 1-2 : سال زراعی
عملکرد (کیلوگرم) تولید(تن) سطح زیرکشت (هکتار )
دیم آبی جمع دیم آبی جمع دیم آبی نام محصول
275.46 350.4 1134264 610255 524009 37055 221230 149355 گندم
1941. 2504.2 102609.2 76502.19 26107.09 4921 39396 10425 جــو
0 3964.44 224327.9 0 224327.99 5655 0 5655 شلتوک 1540 0 7.7 7.7 0 5 5 0 نخـود
0 110.74 347.04 0 347.04 313 0 313 لوبیا
757.37 1129.19 2520.76 1002 151.76 266 1323 1345 عـدس
533.9 912.4 1306.04 999.45 306.59 220 172 336 سایرحبوبات
1440. 2392.23 43691.5 676.5 35015 20659 6022 14637 پنبه
0 153.39 5491.6 0 5491.6 2963 0 2963 توتون وتنباکو
157.34 2294.53 16675. 5110.91 115577.9 279 32427 50371 دانه های روغنی
1477.2 17246.16 155515.31 22.67 155232.64 9020 19 9001 سیب زمینی
1202.3 17216.16 522.7 709.67 5113.2 356 59 297 پیاز
17416.3 26773.5 16069. 2055.13 14014.75 6991 11 673 گوجه فرنگی
1359.3 1993.79 126679. 15162.15 111517.65 667 1094 5593 سایرسبزیجات
14940.3 16947.93 1544.1 672.32 1412.49 919 45 74 خربزه
10741.5 17503.17 66602.3 21.73 5320.57 4103 771 3332 هندوانه
0 30022.31 5154.31 0 5154.31 1717 0 1717 خیار
1692.3 3600.04 1320.53 632.92 67.61 565 374 191 سایر
محصولات جالیزی
0 735.59 1214.17 0 1214.17 165 0 165 یونجه 14160.2 26295.01 152933.3 313 114120.34 701 2741 4340 سایر
نباتات علوفه ای
266.25 154.74 232.6 2331.2 500.7 9074 75 316 سایر
محصولات
2000 365.43 6497.73 4 6493.73 1764 2 1762 ذرت
دانه ای
10
پیشرفت علم علف های هرز در ایران
اینک که پس از سالها رکود در تحقیقات علف های هرز کشور، به تازگی جان تازه ای در این بخش دمیده شده، باید با دیدگاه جامع تری نسبت به آینده تحقیقات این علم نظر شود. توجه به پذیرش دانشجو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای این رشته در چند دانشگاه معتبر و شکل گیری ساختار نوین بخش تحقیقات علف های هرز موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی (وابسته به وزارت جهاد کشاورزی ) همگی حکایت از موضوع فوق دارد. نگاهی به تاریخچه مجلات تخصصی علف های هرز در دنیا و عناوین تحقیقاتی آنها از گذشته تاکنون گواهی بر جایگاه تثبیت شده این علم از لحاظ تولید در امر کشاورزی و اهمیت اقتصادی و اجتماعی آن است . برای مثال سابقه انتشار برخی از مجلات معتبر مانند Weed Research وWeed Science ( به ترتیب در اروپا و آمریکا ) حداقل به 50 سال پیش باز می گردد. این در حالیست که نیازهای تحقیقاتی از گذشته تا کنون با تغییرات زیادی همراه بوده به نحوی که از سال 1950 تا 1970 بیش از 0 درصد مقالات چاپ شده در رابطه با مبارزه شیمیایی بوده و تا سال 1990 نیز تغییرات زیادی در سهم مقالات مربوط به بیولوژی و اکولوژی حاصل نشده است. البته در سالهای اخیر با طرح شدن موضوعاتی نظیر مقاومت علفهای هرز به علف کش ها، گسترش علف های هرز بیگانه و مهاجم ، معرفی ارقام زراعی مقاوم به علف کش ها و موضوعاتی نظیر آلودگیهای زیست محیطی، رویکرد تحقیقات از مدیریت بر مبنای کنترل شیمیایی به مدیریت بر مبنای بیولوژی و اکولوژی علف های هرز به طور جدی تغییر نموده است. در گذشته در کشور ما تحقیقات علفهای هرز عمدتاً وابسته به ثبت و معرفی علف کش. سایر تحقیقات را در کشور، شناسایی علف های هرز تشکیل می داد.اما اکنون در جایی ایستاده ایم که با عبرت از کاستی های گذشته باید در اندیشه ساختن آینده این علم در کشور باشیم. تشکیل انجمن علوم علف های هرز ایران و کمیته علمی علف های هرز در موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، هر دو قدم مثبت و البته بزرگی است که مراحل ابتدایی خود را طی مینمایند.
قدم بعدی در این راستا، اطلاع رسانی به محققان ، دانشجویان ، کشاورزان و کلیه دست اندرکاران این علم است که از طریق تشکیل خبرنامه ها، نشریات تخصصی جدید و همایش ها در چارچوب منظم و منسجم، از دو باره کاری تحقیقات و تجربیات بدست آمده در مدیریت علف های هرز جلوگیری می نماید. در این میان، جای نشریه تخصصی علمی و همایش های مربوطه خالی به نظر می رسد که با نگاهی به مقالات علف های هرز ارائه شده در کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران و کنگره گیاهپزشکی در سالهای اخیر، میتوان به ظرفیت بالقوه علم علف های هرز جهت دارا بودن نشریه و همایش تخصصی واقف شد. تعداد مقالات مربوط به علف های هرز در طی سه نوبت برگزاری کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران از 20 به 62 مقاله ، چیزی بیش از 3 برابر، افزایش نشان می دهد و این افزایش برای کنگره گیاهپزشکی که از 29 به 74 مقاله افزایش یافته است، بیش از5/2برابراست.
مجموع مقالات ارائه شده در دو کنگره گیاهپزشکی و زراعت و اصلاح نباتات ایران از سال 1377 تا 131 از 49 به 136 مقاله افزایش یافته که حاکی از رشد سریع این علم در پاسخ به نیازهای تحقیقاتی کشور در زمینه علف های هرز است. توجه به روندهای فوق و لزوم سازماندهی به تحقیقات انجام شده، بر نیاز محققان جهت داشتن پایگاهی برای تبادل اطلاعات صحه می گذارد. امید آن می رود که مسئولان امر با حمایت از چنین حرکتهایی زمینه مساعدتری جهت پیشرفت علمی و تحقیقاتی علف های هرز فراهم نمایند.
GIS ابزاری کارآمد در تحقیقات علف های هرز
اطلاعات متنوع و متعدد در زمینه فعالیتهای مربوط به تحقیقات کشاورزی، سبب گردیده که ایجاد یک واحد چند رشته ای و تلفیقی امری دشوار و پیچیده محسوب گردد. در حال حاضر چنانچه سیستمهای مناسبی برای سازمان دهی اطلاعات استفاده نشود، برنامه ریزان به جای بهره گیری از آنها در انبوه عظیم اطلاعات متنوع غرق شده و در همان گامهای اولیه متوقف شده و یا با استفاده نادرست از این حجم عظیم اطلاعات ، سمت و سوی ناصحیحی در برنامه ریزی انتخاب خواهند نمود. یک سیستم اطلاعاتی صحیح قادر است توانایی تصمیم گیری را به نحو قابل ملاحظه ای افزایش دهد. در این میان سیستم اطلاعات جغرافیایی(Geographic Information System,GIS ) که به نرم افزارهای مختلفی متکی است، می تواند اطلاعات متفاوتی را به بهترین نحو ممکن گرد آوری ، پردازش و تلفیق نماید. GIS کاربردهای متعددی در زیر ساختارهای بخش کشاورزی یافته است. استفاده از GIS در مدیریت علف های هرز بسیاری از کشورها نمود عینی و عملی به خود گرفته است . امریکا ، کانادا ، انگلستان و چین از جمله کشورهایی هستند که طی سالیان اخیر از این سیستم جهت تهیه نقشه پراکنش و مدیریت علف های هرز به نحو مطلوبی استفاده نموده اند.
بخش تحقیقات علف های هرز ایران از سال 1379 با توجه به ضرورتها و اهدافی که به تفضیل خواهند آمد اقدام به اجرای طرح تحقیقاتی شناسایی تکمیلی و تهیه نقشه پراکنش علف های هرز مزارع گندم و جو آبی کشوربا استفاده از GIS نموده است .
ضرورتهای انجام این طرح عبارت است از:
· عدم شناخت علمی و مستند درمورد پراکنش گونه های مختلف در کشور بر اساس یک نقشه مدون.
· فقدان اطلاعات پایه و مستند در ارتباط با حرکت مکانی و تغییرات جمعیت علف های هرز ( دیده بانی علف های هرز) .
· تعیین اولویتهای تحقیقاتی بر اساس اطلاعات حاصل از اجرای طرح.
11
· ارزیابی مدیریت علفهای هرز در کشور و جلوگیری از ادامه روشهای نامناسب.
· توزیع و مصرف مناسب علف کش ها.
اهداف:
آشناسایی دقیق گونه های مختلف علف های هرز در مزارع گندم و جو آبی کشور.
· تعیین خصوصیات جمعیتی ( تراکم، فراوانی و یکنواختی ) گونه های علف های هرز در مناطق مختلف کشور.
· استعداد اراضی کشاورزی یک منطقه در کشور برای میزبانی علف های هرز مناطق دیگر
· استعداد اراضی کشاورزی کشور برای میزبانی علف های هرزی جدید ( گیاهان مهاجم )، بر اساس خصوصیات آگرو اکولوژیکی و دادن پیش آگاهی جهت قرنطینه به موقع .
این طرح که در تمام مراکز تحقیقاتی کشورو با مشارکت کلیه محققان علف های هرز این مراکز در حال اجرا است ،در سال 135 خاتمه خواهد یافت. از آنجاییکه اجرای چنین طرح عظیمی امکانات ویژه ای را می طلبد ، لذا در این میان حمایتها و پشتیبانی مسئولان محترم در اجرای هرچه دقیقتر آن هم بعنوان یک عامل کلیدی مطرح است .
بررسی مقایسه ای آللوپاتی و رقابت
واژه تداخل نخستین بار به وسیله هارپر (1964) ابداع شد که شامل رقابت برای کسب عوامل رشد و آللوپاتی حاصل از آزاد شدن مواد شیمیائی سمی به محیط است. مولر (1969) اثر مخرب گیاهان مجاور را در یک جامعه گیاهی " تداخل " نامید و معتقد است که دو جزء دارد: رقابت و آللوپاتی. اخیراً زیمدال (1999) تداخل را به عنوان " اثر مخرب گیاهان بر یکدیگر هنگام رشد در یک اکوسیستم مشترک" معرفی نمود که شامل رقابت و آللوپاتی است. کلمنتز (1904 و 192 ) برای نخستین بار اقدام به توضیح ماهیت، علت و وسعت رقابت بین گیاهان نمود و نتیجه گرفت که رقابت ،فرایندی کاملاً فیزیکی است .وی رقابت را به عنوان " عامل محیطی قوی که تمایل به حذف رقیب ضعیف را دارد و فراتر از عوامل فیزیکی است" معرفی نمود. گریم (196) رقابت را به عنوان " تمایل دو گیاه مجاور در استفاده از نور، آب، یونهای معدنی یا فضای مشترک" توصیف نمود و با این تعریف، عوامل و شرایطی را که در آنها رقابت روی می دهد، مشخص نمود. طبق نظر زیمدال (1999) رقابت، کسب فعال منابع محدود به وسیله یک موجود زنده است که باعث کاهش موجودی منابع و سرانجام افت رشد موجودات زنده دیگر می گردد. مطابق همه تعاریف بالا، رقابت زمانی روی می دهد که یک یا بیش از یک عامل رشد " محدود " باشند. البته هیچ تعریفی برای کسب" افراطی " منابع به وسیله یک گونه معین و رابطه اش با شرایطی که در آن رقابت روی می دهد، بیان نشده است.
متخصصان علوم کشاورزی، زارعین و جنگلداران با دست ورزی رقابت برای تسهیل مدیریت علف های هرز آشنا هستند. به عنوان مثال، دست ورزی تراکم قادر است توازن را به نفع گیاه زراعی تغییر دهد . در ادامه به مهم ترین تفاوت های بین آللوپاتی و رقابت به صورت جدول اشاره می گردد.
رقابت
آللوپاتی
ناشی از محدود یت دست یابی به عوامل محیطی است
ناشی از افزوده شدن ترکیبات شیمیائی به محیط است
در مراحل اولیه رشد شدید تر است
در هر مرحله ای از زندگی گیاه آللوپات روی می دهد، اما ترکیبات سمی در مراحل گلدهی و اواخر رشد بالاترین غلظت را دارند
تراکم همه گونه های رقابت کننده، این اثر را از طریق رقابت بین و درون گونه ای افزایش می دهد
تراکم گیاه آللوپات، این اثر را افزایش اما تراکم گیاه گیرنده آن را کاهش می دهد
کمتر تحت تاثیر موجودات خاکزی قرار می گیرد
کاملا تحت تاثیر موجودات خاکزی قرار می گیرد
برای شروع، نیاز به تراکم معینی(تراکم بحرانی) دارد
نیاز به تراکم معینی ازگیاه آللوپات ندارد
تنها بین موجودات زنده روی می دهد
ناشی از فعالیت موجودات زنده و یا بقایای غیر زنده آنهاست
هنگام کاهش رشد یا اندازه گیاه،توانائی آن کاهش می یابد
هنگام کاهش رشد یا اندازه گیاه،غلظت مواد سمی افزایش می یابد
رقابت بین گونه ای تنها میان اندامهای هوایی یا ریشه ها روی می دهد
همه اندام ها ی گیاه در این فرایند شرکت دارند
در شرایط گلخانه ای یا آزمایشگاهی به طور مصنوعی ایجاد می گردد
به طور مصنوعی، ایجاد نمی گردد
عمدتا در گونه های زراعی مشاهده می گردد
عمدتا در گونه های وحشی مشاهده می گردد
12
کم توجهی به اهمیت خسارت علف های هرز:
از آنجا که رقابت علف هرز با محصول به صورت تدریجی و نا ملموس می باشد، بنا بر این علی رغم آنکه در بسیاری از اوقات خسارت علف های هرز بیشتر از برخی آفات یا بیماریها است، اما این خسارت به چشم نیامده بزرگ جلوه نمی کند. درست است که بیماریی مانند زنگ گندم اگر اپیدمی ( فراگیر) شود، باعث خسارت زیادی می گردد، اما باید در نظر داشت که این اتفاق همیشگی نیست، در صورتی که علف هرز ،فراگیر نیست اما خسارت آن دائمی بوده و بنا براین در مجموع متوسط خسارت علف های هرز بیشتر میشود.
چنانچه خسارت علف های هرز بر محصولات و همچنین خسارت آنها در مقایسه با آفات و بیماریها را مورد توجه قرار دهیم، شاید تا حدودی اهمیت و حجم خسارت علف های هرز روشن شود.
در مورد اول، منابع موجود خسارت علف های هرز در کشورهای پیشرفته را 5%، و در کشورهای درحال پیشرفت را 25% و یا بیشتر گزارش کرده اند.
خسارت ناشی از علف های هرز در مزارع گندم آبی کشور را حدود 30% ذکر گردید و چنانچه خسارت علف های هرز در محصولات مهم دیگر را نیز محاسبه نمائیم، عددی در همین حدود خواهد بود. آنچه مسلم است هنوز حجم این خسارت برای برنامه ریزان و سیاست گذاران بخش کشاورزی روشن نیست و دلیل واضح آنهم کم توجهی به مقوله علف های هرز در ابعاد اجرایی، تحقیقی و ترویجی است. در این خصوص ادله لازم بعداً ارائه خواهد شد.
در مورد دوم نیز منابع از مجموع 100% خسارت ناشی از آفات، بیماریها و علف های هرز، سهم خسارت علف های هرز را 42% ذکر کرده اند( شکل1). به عبارت دیگر خسارت علف های هرز از هر کدام از دو عامل خسارتزای دیگر بیشتر است.
جایگاه کنترل علف های هرز سبزی و صیفی در ایران
سبزی و صیفی بعد از غلات و حبوبات از نظر سطح زیر کشت در کشور مقام سوم را داراست . طبق آمار سال زراعی 1379 ، 119504 هکتار از اراضی مزروعی ایران به کشت سبزی و صیفی اختصاص یافته است. بر اساس مدارک و گزارشات موجود در بخش تحقیقات علف های هرز از سال 1342 تا سال 137 تنها 9 طرح تحقیقاتی در ارتباط با کنترل علف های هرز سبزی و صیفی انجام شده که از این تعداد 7 طرح مربوط به گوجه فرنگی و 2 طرح مربوط به کنترل علف های هرز هندوانه و خیار بوده است. این در حالی است که در برخی از مناطق کشورمان نظیر خراسان خوزستان، جیرفت و کهنوج و لرستان سطح غالب اراضی کشاورزی زیر کشت سبزی و صیفی می باشد. کمبود نیروی متخصص باعث شده بسیاری از امور زیر بنایی نظیر شناسایی علف های هرز غالب هر منطقه انجام نشده و در نتیجه کشاورزان جهت مبارزه با علف های هرز دچار یک نوع سردرگمی بوده و بصورت خودسرانه اقدام به کنترل علف های هرز به طرق غیر استاندارد می نماید. بطور مثال اکثر کشاورزان بوشهر جهت کنترل علف های هرز مزارع هویج، ی و شوید از گازوئیل و نفت استفاده می کنند که ضمن تخریب بافت خاک باعث مشکلات عدیده ای در نظام زیست محیطی می شود. در میان محصولات سبزی و صیفی گوجه فرنگی بیشترین اهمیت را در کشور از نظر سطح زیر کشت و تغذیه داراست . 24% از اراضی زیر کشت سبزی و صیفی معادل 665/11 هکتار منحصراً زیر کشت گوجه فرنگی است. تحقیقات اندکی که تا کنون در ارتباط با کنترل علف های هرز در این محصول انجام شده نیز نتوانسته است راهکار صحیح و دقیقی را ارایه کند، از آنجایی که اکثرعلف های هرز مهم و غالب مزارع گوجه فرنگی دائمی می باشند، استفاده از علفکش های قبل از کاشت نظیر ترفلان نیز نتیجه خوبی نشان نداده است. کنترل گیاه انگلی گل جالیز به عنوان یکی از مهمترین علف های هرز گوجه فرنگی نیز عملاً غیر ممکن شده است و راهکاری بجز پیشگیری توصیه نمی شود. از آنجایی که این علف هرز منحصراً در خاورمیانه بخاطر شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک دیده می شود و در اروپا و امریکا کاملاً محصور شده است، علف کش خاصی جهت کنترل آن وجود ندارد و اگر ادعایی هم صورت گرفته ، نتیجه بخش نبوده است. در مجموع تحقیقات وسیع و همه جانبه ای جهت کنترل علف های هرز سبزی و صیفی کاملاً ضروری به نظر می رسد، از آنجایی که مصرف اکثر محصولات سبزی و صیفی بصورت تازه ضروری است، باید حداکثر تلاش جهت کنترل غیر شیمیایی و یا در صورت نیاز شیمیایی با استفاده از علف کش هایی با دوره کارنس صفر و یا بسیار پایین انجام گیرد.
مبارزه شیمیائی با علف های هرز کلزا
همزمان با فصل کشت کلزا، این محصول استراتژیک و جدید در ایران، ذکر جدیدترین توصیه های استفاده از علفکشها در این محصول ضروری به نظر می رسد:
الف – سموم قبل از کشت جهت مبارزه باعلف های هرز پهن برگ و باریک برگ:
1- سمپاشی با علفکش ترفلان به میزان 5/2-2 لیتر در هکتار قبل از کاشت و مخلوط با خاک. هنگام سمپاشی، خاک باید مرطوب و ، بستر عاری از کلوخ باشد. و اختلاط به عمق 10 سانتی متر و دو بار عمود بر هم صورت گیرد.
2- سمپاشی با علفکش سونالان (تنها در مناطق گرمسیر توصیه شده ) به میزان 5/3-3 لیتر در هکتار قبل از کاشت و مخلوط با خاک. سایر شرایط سمپاشی مشابه ترفلان است.
13
ب – سموم بعد از کشت علیه باریک برگها، گندم و جو خودرو:
در مرحله 6-3 برگی باریک برگها، به وسیله یکی از سه علفکش زیر سمپاشی انجام شود:
1 – علفکش فوکوس و یا گالانت به میزان 2 لیتر در هکتار. هنگام مصرف علفکش حداقل دمای شبانه روز پائین تر از 5 درجه سانتی گراد نباشد.
2- علفکش نابو- اس به میزان 3 لیتر در هکتار. هنگام مصرف علفکش ، حداقل دمای شبانه روز پائین تر از 10 درجه سانتی گراد نباشد.
لازم به تذکر است که عدم رعایت شرایط سمپاشی باعث می شود نتیجه مطلوب حاصل نگردد.
جنبه هائی از کنترل یولاف وحشی درمزارع گندم
یولاف وحشی از علف های هرز مهم کشور محسوب می شود که به ویژه در مزارع گندم خسارتزاست. این گیاه یکساله بوده و به وسیله بذر تکثیر و منتشر می شود. تحقیقات نشان داده که حداقل عدد یولاف وحشی در متر مربع باعث خسارت و کاهش محصول در گندم می شود. بحرانی ترین زمان رقابت یولاف وحشی با گندم پس از مرحله سه برگی تا پایان پنجه زنی گندم است که در آن زمان باید با این علف هرز مبارزه شود. یکی از راههای مهم کنترل آن جلوگیری از تولید بذر است که این امر با از بین بردن به موقع آنها قبل از تشکیل بذر میسر است . در صورت آلوده بودن گندم به بذور یولاف وحشی بایستی بوجاری گندم به طور کامل انجام گیرد. کنترل یولاف وحشی در اطراف کانالهای آبیاری و جلوگیری از ورود بذر آن در آب ضروریست. مبارزه شیمیائی در پایان مرحله سه برگی تا اواسط پنجه زنی با استفاده از علفکشهائی مانند آونج ، 4 لیتر در هکتار، گراسپ، 3-5/2 لیتر در هکتار ، ایلوکسان،5/2 لیتر در هکتار و سافیکس بی دبلیو، 3 لیتر در هکتار در کنترل یولاف وحشی موثر است.
14
بیماری ساق سیاه کلزا رو به گسترش است
ساق سیاه کلزا یکی از بیماریهای گیاه کلزا است که دارای نام علمی Leptosphaeria maculans بوده و بر اثر نوعی قارچ بوجود می آید و چون قارچ عامل بیماری میزبانهای نزدیک به کلزا را آلوده می کند این بیماری رو به گسترش است.
این بیماری در حال حاضر از استانهای شمالی کشور گزارش شده است و میزان خسارت آن 10 تا 20 درصد است، اما در صورتی که در مرحله رشد گیاهچه کلزا، گیاه را آلوده کند می تواند تا 100 درصد خسارت وارد کند.
قارچ عامل بیماری بر روی برگ های گیاه، نقاطی به رنگ سبز روشن و به شکل گرد نامنظم بوجود می آورد که به مرور لکه ها نازک شده و حالت چرمی پیدا می کنند.
نشانه های شاخص این بیماری بعد از زمان گلدهی ظاهر می شود و آلودگی ساقه زمانی رخ می دهد که عامل بیماریزا از طریق دمبرگها به ساقه منتقل شود به مرور در قاعده ساقه نوعی پوسیدگی خشک چوب پنبه ای ایجاد می شود و با گسترش بیماری قطر ساقه کم و باریک می شود و با کم شدن انتقال مواد غذایی غلافها ریزش پیدا می کنند.
بهترین روش کنترل این بیماری استفاده از ارقام مقاوم است. همچنین ضدعفونی بذرها با قارچ کش بنومیل به میزان 5 گرم برای هر کیلوگرم بذر و محلول پاشی با این قارچ کش به نسبت 5/1 کیلوگرم در هکتار توصیه می شود.
استفاده از ماده شیمیایی فلوتریافول در صورتی که مانند کود بصورت پخش در خاک مصرف شود تا حد قابل توجهی سطح آلودگی به بیماری را در مناطق آلوده کاهش می دهد. همچنین ضدعفونی ابزارآلات مورد استفاده قبل از کاشت بذور در مزرعه توصیه می شود.
15
آشنایی با علفکش ها
توجه : از مصرف علفکش در روزهای بسیار سرد و حدود صفر درجه خودداری و در روزهای گرمتر و در ساعات گرم اواسط روز انجام گیرد.
توجه : تاخیر در تاریخ کشت گندم و جو از تراکم علف هرز می کاهد.
در صورتیکه قبل از پنج برگی محصول و یا بعد از اینکه سومین گره گندم و جو بوجود آمده است ( بخصوص در مرحله گل دهی ).
علفکش های تو فور دی – برموکسینیل و گرانستار مصرف شود از عملکرد محصول کم می شود.
بعد از -6 برگی شدن شلمی علفکشهای تو فور دی بهتر از بروموکسینیل است.
علفکش گرانستار روی کنگر وحشی بهتر از تو فور دی است .
علفکش تو فور دی روی پیچک صحرایی بهتر از گرانستار است .
علف کش ایلوکسان بر روی یولاف وحشی و چچم موثر است ولی بر روی فالاریس وحشی کمتر از گراس است.
علف کش آونج فقط بر روی یولاف وحشی موثر است و بر روی فالاریس و چچم تاثیری ندارد.
علفکش گراسب بر روی فالاریس در 4-2 برگی موثر است .ولی تاثیر در کنترل یولاف وحشی کمتر از علفکش ایلوکسان و آونج است .
علفکش سافیکس با توفوردی قابل اختلاط نیست و فاصله سمپاش با این دو علفکش 14 روز می باشد.
ازمصرف علفکش تاپیک در مزارع جو اکیداٌخودداری گردد.
16
آشنایی با سموم جدید شته کش – مبارزه با علفهای هرز و بیماری کلزا
1- چس 25 درصد : پودر قابل حل در آب از گروه پریدین و با خاصیت تماسی و سیستمیک
2- کونفیدور 350 اس -سی با ماده موثر المیدالکوپرید و با خاصیت تماسی و سیستمیک.
تاثیرات :
بهترین درصد تاثیر روی آفت بعد از 3 تا 7 روز بعد از سمپاشی برای سم کنفیدور 6/9 درصد و سم چس با 14/9 درصد در گروه اول قرار
گرفته اند.
بهترین زمان تاثیر : در 7 تا 14 روز بعد از سمپاشی بهترین تاثیر را دارد .
اثر سوء روی دشمنان طبیعی مهم شته نظیر کفشدوزکها و بالتوریها ندارد.
مبارزه با علفهای هرز کلزا :
نازک برگها : گالانت 2 لیتر در هکتار – نا بو اس 3 لیتر در هکتار – فوزیلید 3 لیتر در هکتار- فوکوس 5/1 لیتر در هکتار .
بیماری کلزا : پوسیدگی ساقه یا پوسیدگی سفید اسکلروتینیا
در این بیماری بوته سفید می شود . بیماری در شرایط بارانی و سرد زیاد است . چتر قارچ وارونه است عامل بیماری روی گلبرگ است .
مبارزه با بیماری : زمانی که گل باز شده (12-10 گل) از سم فولیکور استفاده می شود.
در صورت عدم مبارزه 30 درصد افت محصول خواهیم داشت .
17
آشناسایی آفات برگخوار کلزا
از مرحله ظهور برگهای اولیه تا مرحله ساقه رفتن و گل دهی کلزا مورد حمله آفات برگخوار متعددی از جمله حلزونها رابها و سوسک اسفناج و سایر سوسکهای خانواده کریزوملیده chrysomelidea و ککهای نباتی قرار می گیرد . اگر سوسکها زیاد باشند ممکن است گیاهچه ها بطور کامل خورده شوند . شدت خسارت مخصوصاٌ در هوای گرم و خشک افزایش می یابد .
آفات گل و غنچه :
سوسکهای گلخوار و گرده خوار مهمترین آفات کلزا هستند که در مرحله سوم رشد و نمو وارد مزرعه کلزا می شوند و با توجه به شرایط جوی و رقم مورد کشت با حمله به اعضای زایش به گیاه خسارت وارد می کنند.
این حشرات با توجه به شرایط جوی اواخر بهمن و اوایل اسفند بتدریج وارد مزرعه می شوند. لاروها پس از تفریخ داخل غنچه ها و گلها رشد و نمو می کنند . آستانه خسارت در این حشرات 3-2 عدد حشره کامل در هر بوته می باشد . فعالیت آفت در شرایط جوی سرد و مرطوب و همراه با بارندگی و شبنم به شدت کاهش می یابد.
در حال حاضر به علت استفاده از ارقام زودرس مانند هایولا 401 – پی اف و آپشن 500 و برخورد زمان غنچه دهی و گلدهی این ارقام با درجه حرارتهای خنک تر فعالیت این سوسکها کم گردیده است .
برای کمتر شدن آفت می توان از سموم فوزالون (5/2 لیتر در هکتار) اندوسولفان (503/3 لیتر در هکتار ) با رعایت کلیه اصول حفظ حشرات گرده افشان استفاده نمود.
پروانه سفیده کلم : پروانه روز پروازی است از جنس pieris که از نیمه دوم فروردین بتدریج مشاهده می شوند . تخمهای مجتمع دارند . لاروها بصورت گروهی بر روی بوته کلزا قرار دارد . به دلیل بزرگ بودن و فعالیت دشمنان طبیعی خوشبختانه در شرق استان گلستان معضلی برای زراعت کلزا محسوب نمی گردد . در صورت لزوم می توان ار فوزالون یا نواکرون به نسبت 5/1 تا 5/2 لیتر در هکتار استفاده نمود.
1
کشت گندم
سلام . در این مقاله می خواهم با توجه به فصل کشت گندم مطالبی را در مورد کشت این محصول عنوان کنم .
گندم Triticum Sativum
در ابتدای هر کشتی باید زمین را آماده نماییم . نکته مهم در آماده سازی بستر بذر با توجه به اینکه گندم به نشست خاک در بعد از رویش فوق العاده حساس است شخم را بایستی حدود یکماه قبل از کاشت انجاه دهیم . در مورد کاشت گندم بلافاصله بعد از انجام شخم های عمیق خودداری کنیم گندم به نوع شخم حساسیت ندارد و بیشتر شخم سطحی را انجام می دهند . تسطیح خاک نیز یکی از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد زدن لولر بایستی همزمان باشد با عملیات تهیه زمین و بستر بذر زدن لولر باعث می شود که عمق بذر تنظیم شده باقی بماند و آبیاری نیز تسهیل می گردد .
تاریخ کاشت در مناطق سردسیر باید دو ماه قبل از یخبندان ممتد باشد که در مهرماه می باشد . برای هر روز تاخیر در کاشت ۱٪ به میزان بذر اضافه می کنیم . زمانی باید کشت شود که در زمان سرما به ۴ برگی رسیده باشد .
در مورد نیاز کودی گندم باید بگویم که برای تعیین دقیق آن نیاز به آزمایش خاک می باشد .
ازت : بصورت نیترات جذب می شود و آمونیم و اوره فرمهای قابل جذب بعدی می باشد و اهمیت کمتری دارد .تلفات گازی ازت بدلیل نیترات زدایی و غرقاب بودن زمین می باشد و تلفات گازی آونیاک بر اثر پخش در سطح خاک می باشد . برای کاهش تلفات بهتر است کود سرک را با آب حل کنیم و زمانی ک.د را در مسیر آب قرار دهیم که نصف کرت یا فارو را آب رفته باشد . ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلو اوره در هنگام کاشت – پنجه زنی – ساقه رفتن و تشکیل سنبله مصرف می شود . بهتر در هنگام کاشت ۵۰ کیلو و در هنگام پنجه زنی و ساقه رفتن ۱۰۰ کیلو و در مرحله تشکیل سنبله ۵۰ کیلو در هکتار مصرف کنیم .
فسفر : فسفر تمایل به جمع شدن در سطح خاک دارد . فرم محلول فسفر بیشتر
قابل جذب می باشد . ازت و فسفر در تعامل با هم می باشند . فسفر توسط نوک
ریشه جذب می شود . فسفر را بهتر است با شخم به عمق خاک بفرستیم . ۱۵۰ –
۱۰۰ کیلو سوپر فسفات تریپل در هکتار نیاز می باشد .
پتاسیم : کند جذب است . باعث بزرگ شدن دانه و افزایش کیفیت گندم و افزایش
مقاومت به تنش خشکی و مقاومت به آفات و امراض می باشد . ۱۵۰ -۱۰۰ کیلو
فسفات پتاسیم در هکتار نیاز است .
علاوه بر عناصر پر مصرف گندم به عناصر کم مصرفی نیز احتیاج دارد . سولفات روی ۴۰
کیلو و سولفات آهن ۴۰ کیلو در هکتار نیاز می باشد .
ارقام الموت٬ بزوستایا ٬ زرین و شهریار ارقام زمستانه می باشند که باید از ۲۰ – ۱ مهر کاشته شوند . ارقام بک کراس روشن و الوند نیمه زمستانه هستند که باید از ۲۰ مهر تا ۲۰ آبان کاشته شوند .
۱۸۰ تا ۲۲۰ کیلو بذر در هکتار نیاز می باشد . نکته مهم در آبیاری این است که باید در پاییز ۲ آب به گندم بدهیم .
داشت :
در مرحله داشت گندم یکی از مواردی که اهمیت زیادی دارد مبارزه با علفهای هرز می باشد . چون گندم یک گیاه باریک برگ می باشد علفهای هرز پهن برگ را به راحتی می توان کنترل نمود . برای کنترل آنها از سموم تو فور دی و گرانستار استفاده می شود . در مصرف تو فور دی باید دقت کنیم که زمان مصرف آنرا رعایت کنیم زیرا ممکن است که محصول خودمان نیز از بین برود . تو فور دی را باید بعد از ۴ -۲ برگی گندم تا زمانی که بند دوم ساقه گندم تشکیل شده مصرف کنیم . و به میزان ۲ – ۱.۵ لیتر در هکتار باید مصرف کنیم .
گرانستار : میزان مصرف ۲۰ – ۱۰ گرم در هکتار است . از مرحله ۲ برگی گندم تا تشکیل بند دوم ساقه باید مصرف شود . آزمایشات نشان می دهد که اختلاط این دو سم با هم نتیجه بهتری می دهد به این صورت که ۱۳- ۱۰ گرم گرانستار + ۱- ۷. لیتر تو فور دی به هم مخلوط شود و مصرف گردد .
برای از بین بردن علفهای باریک برگ مثل یولاف از سمومی مانند آونج به میزان ۴ لیتر در هکتار در مرحله پنجه زنی گندم استفاده می شود و قابل اختلاط با تو فور دی می باشد . تاپیک علفهای یولاف و لولیم را کنترل می کند . رای گندم مصرف می شود و با گرانستار قابل اختلاط است و به میزان ۱ لیتر در هکتار مصرف می شود .
19
ایلوکسان : بهترین لولیم کش است و چچم را کنترل می کند . به میزان ۲.۵ لیتر در هکتار استفاده می شود .
پوماسوپر : یولاف را کنترل می کند و در گندم و جو استفاده می شود به میزان ۱- ۶. لیتر در هکتار و با گرانستار قابل اختلاط است .
نکته : علف کشهای باریک برگ را باید قبل از پنجه زنی علف هرز مصرف کنیم .
آفات و بیاریها :
سن گندم : سن کندم در دو مرحله خسارت می زند . اولین مرحله سن مادر است
که در بهار هنگامی که دما به حدود ۱۰ درجه می رسد از مخفی گاه زمستانه خود بیرون می آید و به مزارع حمله می کند. سن مادر از برگها و جوانه انتهایی تغذیه می کند و باعث از بین رفتن گندم می شود . برای مبارزه باید به جمعیت آن در مزرعه دقت کرد در مزارعی که بیشتر از ۳ تن عملکرد دارند تعداد ۵- ۴ سن مادر در متر مربع را باید مبارزه نمود . بعد از تغذیه سن مادر در پشت برگها تخم گذاری می کند که سن پوره خارج شده از تخمها با مکیدن شیره دانه ها باعث خسارت می شوند . که در مزارع بابیش از ۳ تن عملکرد تعداد ۷ – ۶ پوره در متر مربع را باید مبارزه نمود . برای مبارزه از سم فنیتریتیون و فنتیون به میزان ۱.۲ لیتر در هکتار مصرف می شود .
شته روسی : علایم حمله آن به گندم به این صورت است که کندم بنفش می شود و کوتوله باقی می ماند و به خوشه نمی رود . برگ در امتداد رگبرگها بنفش می شود .برای مبارزه با آن در زمان مبارزه با سن گندم آن نیز کنترل می شود .
دیگر آفات گندم خسارت چندانی نمی زنند و در هنگام مبارزه با سن گندم کنترل می شوند .
از بیماریهای گندم می توان به سیاهک آشکار اشاره نمود : بوته های بیمار قوی تر و رشد سریعی دارند . عامل بیماریزا روی گل فعالیت دارد و سنبله را به یک توده سیاه تبدیل می کند . توسط باد پراکنده می شود برای مبارزه با آن از سموم ویتاواکس و کاربندازیم بصورت پودر وتابل قابل حل در آب و به میزان ۲۰۰ گرم برای ۱۰۰ کیلو بذر استفاده می شود .
سیاهک پنهان : علایم آن شامل کوتاه ماندن ساقه و کاهش برگها و کوچک ماندن
برگها است و رنگ برگها در سطح گره فوقانی به آبی مایل به سبز تبدیل می شوند .سنبله ها کوتاهتر یا دراز تر هستند در هنگام خرمنکوبی دانه های آلوده شکسته و قارچ روی دانه های سالم میریزد و آنها را آلوده می کند و یا در خاک میریزد که تا ۱ سال قوه نامیه خود را حفظ می کند .که از زمان جوانه زنی فعالیت آن شروع می شود . برای مبارزه با آن باید بذور را با سموم ویتاواکس و کاربندازیم به میزان ۲۰۰ گرم در ۱۰۰ کیلو بذر صدعفونی نمود .
سفیدک سطحی : اگر در اواخر فروردینتا اوایل خرداد بارندگی زیاد باشد بروزمی کند . ابتدا در قسمتهای پایینی در سطح پهنک و نزدیک رگبرگها لکه های پراکند وکوچک و کشیده با پوشش تار عنکبوتی سفید ظاهر می شود که با افزایش ضخامت خاکستری و قهوه ای روشن می شود . برای مبارزه باید از ارقام مقاوم استفاده نمود و از ارکیبات گوگردی یا کاراتان ستفاده نمود .
گندم معمولا هر ۱۵ -۱۰ روز یکبار باید آبیاری شود . که معمولا گندم به ۵ آب نیاز دارد که شامل خاک آب که اولین آبیاری را می گویند و دوم در هنگام پنجه زنی و سوم در هنگام ساقه رفتن و چهارم هنگام گلدهی و آخر در هنگام دانه بستن می باشد .
برداشت :
هنگامی که دانه ها سخت شدند که دیگر با ناخن تقسیم نمی شدند و رطوبت دانه ۱۴٪ می باشد هنگام درو می باشد . برای برداشت باید از کمباین های که معاینه فنی شده اند استفاده شود که بهتر است نو باشند و ریزش بیشتر از ۵٪ نداشته باشند .
در پایان امیدوارم که این مطالب مورد استفاده شما قرار بگیرد
20
مشاهده بیماری زنگ زرد در اوایل بهار
بیماری زنگ گندم بیماری قارچی است که در اوایل بهار و در شرایط آب و هوایی مناسب ( هوای خنک حدود متوسط 15 درجه و رطوبت نسبی بالا در شرایط ابری و یا بارندگی مداوم و شبنم و مه ) بصورت جوش و یا تاولهای کوچک و یا در صورت توسعه بیماری نهایتاٌ خطوط نواری زرد و نارنجی در برگها ظاهر شده و اختلال در تغذیه و کاهش محصول را موجب می شود.در مراحل اولیه با مشاهده آلودگی لکه ای می توان با سمپاش کانونی لکه های آلوده از توسعه بیماری جلوگیری کرد . ولی در صورت ادامه بارندگی مه و شبنم لازم است سمپاشی در سطح مزرعه آلوده انجام شود.
حساس ترین زمان مبارزه زمان آلوده شدن برگ پرچم است . این برگ که در کنار خوشه و در تغذیه و پرکردن دانه ها در خوشه نقش مهمی دارد . در صورتیکه آلودگی بیش از 5 درصد سطح برگ شد لازم است سمپاشی با سموم توصیه شده انجام گیرد .
سموم توصیه شده زنگ زرد :
-1تیلت ( 75/0-5/. لیتر در هکتار )
-2آلتو ( 5/0 لیتر در هکتار )
-3بایلترن ( 5/0 کیلو در هکتار )
-4فولیکول ( 1 لیتر در هکتار )
-مقدار آب با سمپاش موتوری پشتی 250-200 لیتر و با پشت تراکتوری 350-300 لیتر در هکتار است.
-کشت ارقام مقاوم و یا عدم کشت ارقام حساس در مناطق با رطوبت بالا توصیه می گردد.
21
مشاهده فوزاریوم گندم در نیمه اول اردیبهشت ماه fusarium
فوزاریوم از بیماریهای مهم گندم در مناطق معتدل و نیمه گرمسیری است که قارچ عامل بیماری سبب پوسیدگی ریشه طوقه و ساقه و همچنین سبب خشک شدن و از بین رفتن سنبله های گندم می شود.
بر اثر ابتلا خوشه ها به این بیماری میکوتوکسین و زهرابه های ترشح شده که مصرف آن سلامتی انسان را به خطر می اندازد .
آگر آلودگی اولیه از طریق بذر باشد گیاهچه ها ممکن است از بین برود و یا کوتاه بمانند.
این بیماری در خاکهای حاصلخیز کمتر دیده می شود . کود دهی بیش از حد و بالاخص مصرف زیاد ازت باعث حساس شدن گیاه به عامل بیماری می گردد. کشت عمیق بذر نیز در مقایسه با کشت سطحی پوسیدگی ریشه را تشدید می کند.
پاخوره گندم :
تسطیح اراضی – خودداری از مصرف بیش از حد کود ازته – تراکم بوته مناسب – عدم آبیاری غرقابی
– اگر گندم در یک جهت خوابید عامل آن باد است .
– اگر گندم در چند جهت خوابید عامل آن ورس است .
22
آشنایی با علفکش های نازک برگ و علف کش های پهن برگ
آشنایی با علف کش های نازک برگ :
نام سم
میزان مصرف
نوع علف هرز
مرحله سمپاشی
ایلوکسان
5/2 lit/ha
چچم _یولاف_خونی
4-2 برگی علف اوایل پنجه زنی گندم
گراسب 10 %
3-5/2 lit/ha
//
6-2 برگی
گراسب 25%
2/1-1 lit/ha
//
6-2 برگی
آونج25 %
4 lit/ha
یولاف
4-2 برگی یولاف ابتدا تا انتها ی جوانه زنی گندم
سافیکس BW
3 lit/ha
//
6-2 برگی یولاف وسط پنجه زنی گندم
تاپیک
/0-6/0 lit/ha
یولاف _ خونی_ چچم
از ابتدا تا انتهای پنجه زنی گندم
پوماسوپر
1 lit/ha
//
ابتدا تا اواسط پنجه زنی علف هرز
علفکش های پهن برگ :
گرانستار
20 -15 گرم
شروع پنجه زنی تا شروع ساقه رفتن
آکترام
250 گرم
——————————
23
زمینها کوچک است، شالیکاری صرف نمی کند
زمینهای کوچک در برابر انبوه بهره برداران، تولیدات کشاورزی را در استان کاهش داده است و به کاهش صرفه اقتصادی انجامیده است. اکثر خانوارهای کشاورز که مالک قطعات کوچک زمین کشاورزی (در حدود نیم هکتار) هستند، می گویند: سود حاصله از برداشت محصول در طول سال به هیچوجه تکافوی خرج خانواده را نمی دهد.
کشت در قطعات کوچک زمین و اجرا نشدن طرح تجهیز و نوسازی اراضی صرفه اقتصادی کار کشاورزی را بشدت کاهش داده است. برای دستیابی به کشاورزی پایدار، مطمئن و سودآور باید اراضی کوچک یکپارچه شود و با به کارگیری ادوات و ماشین آلات مکانیزه، روشهای مبارزه بیولوژیک با آفات و راههای مختلف افزایش بهره وری نظیر ترویج کشت دوم بعد از برداشت برنج به اجرا درآید.
یکپارچه سازی اراضی کوچک علاوه بر افزایش تولید موجب منظم شدن کرت ها، نهرها، زهکشی زمین ها و جلوگیری از غرقابی و صرفه جویی در آب زراعی می شود.
با اجرای این طرح مصرف آب زراعی ۳۵درصد کاهش می یابد و بین ۱۰ تا ۱۵درصد بر تولید محصول برنج افزوده می شود.
پراکندگی و خرده مالکی مهمترین مشکل طرحهای مکانیزاسیون در شالیزارهای گیلان است. یکپارچه سازی و به کارگیری شیوه های کاشت، داشت و برداشت مکانیزه راهکار اساسی بهره وری بهینه و افزایش سود کشاورزی است.
شالیکاران به دلیل برخوردار نشدن از سواد و آگاهی لازم یکپارچه سازی اراضی را از بین رفتن مالکیت خصوصی خود تلقی می کنند.
با یکپارچه سازی اراضی و به کارگیری شیوه های مکانیزه هزینه های کاشت، داشت و برداشت برنج تا یک سوم کاهش می یابد. در صورت اجرای این دو طرح زنان شالیکار مجبور به تحمل مشکلات طاقت فرسای نشای دستی برنج در مزرعه نخواهند شد. در کشت مکانیزه هر ماشین هر روز حداقل یک هکتار زمین را نشا می کند که برابر با کار ۲۵کارگر زن نشاکار در یک روز است.
هر سال تقسیم زمینهای کشاورزی بین وارثان مالکان فوت شده، موجب کوچکتر شدن زمینهای کشاورزی می شود. به دلیل نبودن صرفه کار کشاورزی در زمینهای کوچک هر سال بسیاری از کشاورزان زمینهای خود را به طالبان ساخت و ساز می فروشند.
24
25
واحد گرگان گزارش پیشرفت کارآموزی 1
نام ونام خوانوادگی دانشجو : استاد کار آموزی : آقای مهندس
شماره دانشجویی : m سرپرست کارآموزی : آقای مهندس
رشته /گرایش : کشاورزی – زراعت واصلاح نباتات ترم وکد کارآموزی :
محل کارآموزی : جهاد کشاورزی شهرستان مینودشت بخش گالیکش موضوع کارآموزی : زراعت
فعالیتهای انجام شده : بازدید از مزارع گندم کرنگ کفتر وتوصیه جهت سمپاشی ومبارزه با علفهای هرز
پهن برگ وباریک برگوتوصیه جهت دادن کود سرک در مرحله ساقه رفتن و بررسی
نیازهای غذایی وکودی زراعت گندم
فعالیتهای آتی :
مشکلات : تقاضای بیش از مقدار تعیین شده کود توسط کشاورزان
پیشنهادات : کشاورزان به علت اینکه به صورت دست پاش کود را به مزرعه میدهند و اغلب از یکنواختی برخوردارنمیباشد و از افراد کم تجربه استفاده می کنند کود به صورت یکنواخت در مزرعه پخش
نمی شود وکم می آید که باید با توجیه و فعالیت مروجین نسبت به آموزش آنها اقدام نمود.
تاریخ وامضای دانشجو
23/12/3
نظریه سرپرست کار آموزی :
تاریخ وامضای سرپرست کار آموزی
نطریه استاد کلرآموزی
تاریخ وامضای استاد کار آموزی
واحد گرگان گزارش پیشرفت کارآموزی 2
نام ونام خوانوادگی دانشجو : استاد کار آموزی : آقای مهندس
شماره دانشجویی : m سرپرست کارآموزی : آقای مهندس
رشته /گرایش : کشاورزی – زراعت واصلاح نباتات ترم وکد کارآموزی :
محل کارآموزی : جهاد کشاورزی شهرستان مینودشت بخش گالیکش موضوع کارآموزی : زراعت
فعالیتهای انجام شده : بازدید از مزارع گندم جهت بررسی میزان خسارت علفهای هرز نازک برگ مثل یولاف فالاریس و علفهای هرز پهن برگ مانند شلمی.
فعالیتهای آتی : برگزاری کلاسهای ترویجی کشت پنبه .
مشکلات : پیش بینی می شود با بارشهای مکرر باعث شستشوی کودهای در دسترسی ریشه و در نتیجه کمبود غذای گندم روبرو شویم.
پیشنهادات : کود کافی در اختیار کشاورزان قرار بگیرد.
تاریخ وامضای دانشجو
26/12/3
نظریه سرپرست کار آموزی :
تاریخ وامضای سرپرست کار آموزی
نطریه استاد کلرآموزی
تاریخ وامضای استاد کار آموزی
واحد گرگان گزارش پیشرفت کارآموزی 3
نام ونام خوانوادگی دانشجو : استاد کار آموزی : آقای مهندس
شماره دانشجویی : m سرپرست کارآموزی : آقای مهندس
رشته /گرایش : کشاورزی – زراعت واصلاح نباتات ترم وکد کارآموزی :
محل کارآموزی : جهاد کشاورزی شهرستان مینودشت بخش گالیکش موضوع کارآموزی : زراعت
فعالیتهای انجام شده : بازدید از مزارع گندم روستاهای تورنگ تپه و محمدآباد وسازمان همدانی وتوصیه لازم جهت مبارزه با علفهای هرز و بیماری زنگ زرد به صورت کانون کوبی و لزوم تقسیط ازت در مراحل مختلف از جمله در مرحله ساقه رفتن کود سرک.
فعالیتهای آتی :
مشکلات : اکثر کشاورزان از سم گرانستار وتاثیر آن ناراضی بودند .که یا در اثر انحلال ناقص پودر ویا کیفیت خود سم می باشد .
پیشنهادات : آموزش کالیبراسیون وتوجیه کشاورزان دراختلافات سموم با یکدیگر .بررسی کیفیت سموم از طریق آزمایش در مکانهای مشخص.
تاریخ وامضای دانشجو
0 1 / 1/ 4
نظریه سرپرست کار آموزی :
تاریخ وامضای سرپرست کار آموزی
نطریه استاد کلرآموزی
تاریخ وامضای استاد کار آموزی
واحد گرگان گزارش پیشرفت کارآموزی 4
نام ونام خوانوادگی دانشجو : استاد کار آموزی : آقای مهندس
شماره دانشجویی : m سرپرست کارآموزی : آقای مهندس
رشته /گرایش : کشاورزی – زراعت واصلاح نباتات ترم وکد کارآموزی :
محل کارآموزی : جهاد کشاورزی شهرستان مینودشت بخش گالیکش موضوع کارآموزی : زراعت
فعالیتهای انجام شده : برگزاری کلاس ترویجی با موضوع کاشت پنبه
در این کلاس که در محل نمازخانه مرکز خدمات ترویج وجهاد کشاورزی گالیکش برگزار کردیم مطالبی در رابطه با آماده سازی زمین جهت کاشت پنبه – لزوم استفاده از سموم علفکش قبل از کاشت -تهیه آزمون خاک جهت آنالیز وتوصیه کود مصرفی – تاریخ کاشت مناسب پنبه با توجه به شرایط اقلیمی منطقه – ارقام مناسب منطقه – ضد عفونی بذر – تهیه بذر مناسب از مراکز وموسسه های توزیع بذر .
فعالیتهای آتی :
مشکلات : وسایل کمکی محدود به یک پخش فیلم در مدت محدود اکتفا نموده که در توجیه کامل کشاورز کفایت نمی کند .
پیشنهادات : دعوت از تعداد بیشتری از کشاورزان – در بین صحبتهای مروج اجازه پرسش وپاسخ در رابطه با موضوع مورد بحث به حاضرین داده شود .در آخر چند دقیقه ای جهت بحث آزاد مشکلات کشاورزان تعیین گردد .
تاریخ وامضای دانشجو
1 / 1 / 4
نظریه سرپرست کار آموزی :
تاریخ وامضای سرپرست کار آموزی
نطریه استاد کلرآموزی
تاریخ وامضای استاد کار آموزی
واحد گرگان گزارش پیشرفت کارآموزی 5
نام ونام خوانوادگی دانشجو : استاد کار آموزی : آقای مهندس
شماره دانشجویی : m سرپرست کارآموزی : آقای مهندس
رشته /گرایش : کشاورزی – زراعت واصلاح نباتات ترم وکد کارآموزی :
محل کارآموزی : جهاد کشاورزی شهرستان مینودشت بخش گالیکش موضوع کارآموزی : زراعت
فعالیتهای انجام شده : بازدید از مزارع گندم روستاهای اجن قره غوجه وقانجیق شهرک
مشاهده لکه ای بیماری زنگ زرد وسپتوریوز برگی وتوصیه لازم برای کشاورزان منطقه در خصوص لزوم کانون کوبی وسمپاش حاشیه مزارع گندم – مشاهده کمبود ازت روی مزارع گندم وتوصیه دادن کود سرک به کشاورزان .
فعالیتهای آتی :
مشکلات : با وجود بارندگی های مدام ومتوالی وآب ماتدگی در مزارع باعث بهم خوردن ساختمان خاک وسله می گردد وهمچنین شرایط مرطوب جوی احتمال ازدیاد بیماری های قارچی منجمله رنگ زرد می رود .
پیشنهادات : جهت جلوگیری از خراب شدن ساختمان خاک وآلوده شدن آبهای زیرزمینی از مصرف بیش از حد کود شیمیایی جلوگیری شود وکشاورزان را به نحوی اجبار به تجزیه خاک نمود وبعد کود لازم را در اختیار آنها قرار داد .
تاریخ وامضای دانشجو
1 2 / 1 / 4
نظریه سرپرست کار آموزی :
تاریخ وامضای سرپرست کار آموزی
نطریه استاد کلرآموزی
تاریخ وامضای استاد کار آموزی
واحد گرگان گزارش پیشرفت کارآموزی 6
نام ونام خوانوادگی دانشجو : استاد کار آموزی : آقای مهندس
شماره دانشجویی : m سرپرست کارآموزی : آقای مهندس
رشته /گرایش : کشاورزی – زراعت واصلاح نباتات ترم وکد کارآموزی :
محل کارآموزی : جهاد کشاورزی شهرستان مینودشت بخش گالیکش موضوع کارآموزی : زراعت
فعالیتهای انجام شده : بازدید از مزرعه گندم روستاهای تراجیق – پاسنگ بالا وپایین
لارولما به صورت لکه ای و تاکید بر سمپاشی وکانون کوبی حاشیه مزارع – توصیه جهت مبارزه با بیماری زنگ زرد گندم و سپتوریوز روی ارقام زاگرس و تجن – توصیه دادن کود سرک با توجه به وجود رطوبت وشبنم کافی در مزارع گندم .
فعالیتهای آتی :
مشکلات : شیوع زنگ زرد در مزارع علارغم مبارزه شیمیایی باز هم کشاورزان نگران هستند .
پیشنهادات : کنترل نحوه سمپاشی وپیگیری جدی نسبت به مزارع که بیماری بیشتر است جهت سمپاشی دقیق واصولی .
تاریخ وامضای دانشجو
7 2 /1 /4
نظریه سرپرست کار آموزی :
تاریخ وامضای سرپرست کار آموزی
نطریه استاد کلرآموزی
تاریخ وامضای استاد کار آموزی
واحد گرگان گزارش پیشرفت کارآموزی 7
نام ونام خوانوادگی دانشجو : استاد کار آموزی : آقای مهندس
شماره دانشجویی : m سرپرست کارآموزی : آقای مهندس
رشته /گرایش : کشاورزی – زراعت واصلاح نباتات ترم وکد کارآموزی :
محل کارآموزی : جهاد کشاورزی شهرستان مینودشت بخش گالیکش موضوع کارآموزی : زراعت
فعالیتهای انجام شده : بازدید از مزرعه کلزا -آشنا نمودن کشاورزان نسبت به بیماری اسکلروتنیا کلزا وسوسکهای پولن خوار -لزوم دادن کود ازثه به کلزا که باعث افزایش محصول در زراعت کلزا می شود .
فعالیتهای آتی :
مشکلات : مشاهده بیماری اسکلروتنیا ساقه که به علت سمپاشی کنترل شده بود .
پیشنهادات : سمپاشی به موقع باعث جلوگیری از خسارت شده بود همچنین علفهای هرز بخوبی کنترل شده بود ند که نشان از تجربه وآگاهی کشاورز داشنت .
تاریخ وامضای دانشجو
5 2 / 1 / 4
نظریه سرپرست کار آموزی :
تاریخ وامضای سرپرست کار آموزی
نطریه استاد کلرآموزی
تاریخ وامضای استاد کار آموزی
واحد گرگان گزارش پیشرفت کارآموزی
نام ونام خوانوادگی دانشجو : استاد کار آموزی : آقای مهندس
شماره دانشجویی : m سرپرست کارآموزی : آقای مهندس
رشته /گرایش : کشاورزی – زراعت واصلاح نباتات ترم وکد کارآموزی :
محل کارآموزی : جهاد کشاورزی شهرستان مینودشت بخش گالیکش موضوع کارآموزی : زراعت
فعالیتهای انجام شده : بازدید از مزارع کلزا جهت بررسی نحوه برداشت – تاکید وتوصیه به کشاورزان جهت برداشت بموقع وبهینه کلزا و لزوم استفاده از کمپاینهایی که دارای حد برداشت مهندسی کلزا که دارای پلاتوم با سینی های بزرگ وتیغه عمود بر می باشند که درصد ریزش را بسیار پایین می آورنذ .عدم برداشت در اوج گرما بعلت خشکی وحساسیت غلافهای کلزا نسبت به ریزش وخشکی بیش از حد ولزوم برداشت در اوایل صبح وعصر وشب که وجودشبنم باعث کنترل ریزش وکاهش ضایعات وافزایش را ندمان محصول می شود .
فعالیتهای آتی :
مشکلات: بعلت استفاده از کمباین با حدهای نا مناسب که یا تنظیم نیستند ویا درست کار نمی کنند درصد تلفات وریزش دانه بسیار زیاد است . البته برداشت بی موقع وخشکشدن بیش از حد محصول مزید علت شده است .انبار به موقع کلزا از خراب شدن وافت محصول می کاهد .
پیشنهادات : نظارت بر کار کمباین ها واجبار کردن رانندگان این وسایل به آموزش وداشتن مدرک وسندی که دال بر مهارت آنها در کار وتنظیم کمباین است .
تاریخ وامضای دانشجو
0 3 / 2 / 4
نظریه سرپرست کار آموزی :
تاریخ وامضای سرپرست کار آموزی
نطریه استاد کلرآموزی
تاریخ وامضای استاد کار آموزی
واحد گرگان گزارش پیشرفت کارآموزی 9
نام ونام خوانوادگی دانشجو : استاد کار آموزی : آقای مهندس
شماره دانشجویی : m سرپرست کارآموزی : آقای مهندس
رشته /گرایش : کشاورزی – زراعت واصلاح نباتات ترم وکد کارآموزی :
محل کارآموزی : جهاد کشاورزی شهرستان مینودشت بخش گالیکش موضوع کارآموزی : زراعت
فعالیتهای انجام شده : بازدید از مزارع گندم ونحوه برداشت آن نظارت بر کار برداشت کمباینهای منطقه در روستاهای ینقاق – میرزا پانگ – وتاکید بر لزوم برداشت صحیح وبه موقع گندم – جلوگیری از ریزش در کمباینها وپایین آوردن میزان ودرصد خسارت ضایعات برداشت وتکمیل فرمهای کنترل ضایعات به همراه اکیپ ناظر برداشت شهرستان .
فعالیتهای آتی :
مشکلات : عدم هماهنگی کشاورزان در موقع برداشت باعث می شود که زمینها به صوزت تکه ای برداشت شوند وکشت دوم در یک زمان وهماهنگ نباشد علاوه بر آن برداشت دیر هنگام وبدنبال آن بروز بارندگی موجب حمله قارچها وافت کیفیت گندم خواهد شد .
پیشنهادات : با یکپارچه سازی اراضی وعقد قرار داد های اجباری میتوان با کنترل تاریخ کاشت وموقع برداشت به صورت یکنواخت بر روی مزارع کنترل داشت واز بروز بیماریها وهمچنین صرف هزینه های اضافی کاهید .همچنین یکپارچه سازی اراضی باعث تناوب یکسان بین مزارع ودر نتیجه یک سیستم یکنواخت در سطح بیشتر میشود که کار بر روی این سطح مقرون به صرفه ودر درجه اول به نفع کشاورز است .
تاریخ وامضای دانشجو
15/3/4
نظریه سرپرست کار آموزی :
تاریخ وامضای سرپرست کار آموزی
نطریه استاد کلرآموزی
تاریخ وامضای استاد کار آموزی