فهرست مطالب
چکیده …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..1
فصل اول – کلیات تحقیق
1-1 مقدمه 3
1-2 بیان مسئله 4
1-3 اهمیت و ضرورت تحقیق 5
1-4 پیشینه تحقیق 5
1-5 ساختار گزارش 6
فصل دوم – تجارت الکترونیک و سرویس های الکترونیک
2-1 مقدمه 9
2-2 تجارت الکترونیک چیست؟ 10
2-3 انواع تجارت الکترونیک 10
2-4 موانع و چالش های استفاده و توسعه تجارت الکترونیک 11
2-5 قوانین لازم و حاکم بر تجارت الکترونیکی 11
2-6 فواید و مشکلات تجارت الکترونیک 14
2-7 کیفیت خدمات (سرویس های)الکترونیکی وبررسی ابعاد آن 16
فصل سوم – رایانش ابری
3-1 رایانش ابری چیست؟ 23
3-2 مروری بر معماری مرجع رایانش ابری شرکت IBM 25
3-3 فواید استفاده از معماری ابر 26
3-4 اهداف محاسبات ابری 28
3-5 خصوصیات کلیدی ابر 30
3-6 عناصر زیربنایی رایانش ابری 31
3-7 سرویس های محاسبات ابری 33
3-8 مدل های پیاده سازی 35
فصل چهارم – ارتباط رایانش ابری با تجارت الکترونیک
4-1 مقدمه 38
4-2 تجارت الکترونیک مبتنی بر محاسبات ابری 38
4-3 مدل پیشنهادی ارائه شده تجارت الکترونیکی مبتنی بر محاسبات ابری 39
4-4 فواید مدل پیشنهادی 40
فصل پنجم – نتیجه گیری و کارهای آینده
5-1 نتایج 45
5-2 کارهای آینده 46
6-1 منابع فارسی 47
6-2 منابع انگلیسی 49
فهرست شکل ها
شکل 2-1 مسیر توسعه تجارت الکترونیک 15
شکل 2-2 مدلی از کیفیت خدمات الکترونیکی 19
شکل 2-3 مدل ادراکی ( ذهنی) کیفیت خدمات الکترونیکی 20
شکل3-1 کانال اختصاص داده شده برای شرکت های بزرگ اتخاذ سرویس محاسبات ابری 24
شکل3-2 مدل معماری مرجع رایانش ابری ارائه شده توسط شرکت IBM 26
شکل3-3 سرویس های محاسبات ابری 34
شکل 4-1 ارتباط بین وب معنایی ،محاسبات ابری و تجارت الکترونیک 39
فهرست جداول
جدول 2-1 وضعیت زیر ساخت های حقوقی برای بکار گیری تجارت الکترونیکی در ایران 13
جدول2-2 نمونه هایی از مطالعات انجام شده در زمینه خدمات الکترونیکی 18
جدول 4-1 مدل پیشنهادشده تجارت الکترونیکی مبتنی بر محاسبات ابری 40
چکیده
تجارت الکترونیک به عنوان برآیند دو انقلاب فناوری اطلاعات و ارتباطات و جهانی شدن و به عنوان یکی از مظاهر کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در اقتصاد و بازرگانی مطرح بوده و مزایای زیادی دارد؛ اما در حال حاضر یک مسئله مهم برای سازمان ها هزینه راه اندازی مربوط به فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی است. سازمان های کوچک با کمبود منابع و بودجه مواجه هستند و وارد شدن به این فناوری برای آن ها مشکل است. سازمان ها با توجه به بحران مالی به دنبال کاهش هزینه، افزایش درآمد، بهرهوری و رضایت مشتری هستند. با توجه به اینکه استراتژی مهم برای شرکت ها و سازمان ها حفظ و جذب مشتری است آن ها باید به نظام مشتری محوری روی آورند. درنتیجه با تغییر انتظارات مشتریان سازمان ها باید به اجبار از فناوری جدید برای پاسخگویی به نیاز آن ها استفاده کنند که هزینه بر است. در همین راستا بزرگ ترین مزیت استفاده از رایانش ابری عدم نیاز به سرمایه گذاری هنگفت در قسمت اطلاعات هست. مدل کاربردی تجارت الکترونیکی در بستر رایانش ابری مشکل کمبود منابع و هزینه را برای توسعه تجارت الکترونیک کاهش میدهد.
کلمات کلیدی: رایانش ابری، تجارت الکترونیک، سرویس الکترونیک، تجارت الکترونیک ابری
فصل اول – کلیات تحقیق
1-1 مقدمه
محاسبات ابری به عنوان یک سبک محاسباتی جدید در اواخر سال 2007 پا به عرصه وجود نهاد. درواقع این مفهوم تعمیمی است بر روی بحث تغییر برحسب نیاز که میگوید درحالی که نیازهای کاربران تغییر میکند تولیدکننده میبایست سخت افزار، نرم افزار و سرویس های مرتبط با آن نیاز را تامین نماید. امروزه با توسعه سریع اینترنت غالباً نیاز کاربران از طریق اینترنت به تحقق میرسد و همین امر پایه و اساس محاسبات ابری را شکل داده است. یک مسئله مهم برای سازمان ها هزینه راه اندازی مربوط به فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی است. با توجه به اینکه سازمان های کوچک و متوسط با کمبود منابع و بودجه مواجه هستند، وارد شدن به این فناوری برای آن ها مشکل است. سازمان ها با توجه به بحران مالی، به دنبال کاهش هزینه، افزایش درامد، بهره وری و رضایت مشتری هستند. مدل کاربردی تجارت الکترونیکی مبتنی بر محاسبات ابری که پیشنهاد خواهد شد. دریکی از مدل های کاربردی تجارت الکترونیک مبتنی بر محاسبات ابری پیشنهادشده مشکل هزینه و کمبود منابع برای توسعه تجارت الکترونیکی را کاهش می دهد.
1-2 بیان مسئله
جهان محاسباتی که امروزه با آن روبرو هستیم روزبه روز در حال پیچیده تر شدن و بزرگ تر شدن است و محبوب ترین مدل کسب وکار، تجارت الکترونیکی است که بیشتر سازمان ها توجه ویژه ای به تجارت الکترونیکی دارند درنتیجه بیشتر سازمان ها وارد آن شدند و یا در حال ورود به این فناوری هستند. تجارت الکترونیکی مزایای زیادی برای سازمان ها دارد درعین حال مشکلاتی را هم به همراه دارد علیرغم اینکه نیاز افراد به مبادلات الکترونیکی به دلایلی ازجمله صرفه جویی در زمان و مکان و امکان مقایسه اجناس با یکدیگر و … افزایش یافته اما با توجه به هزینه بالای راه اندازی فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی نیاز به راهکارهایی برای کاهش هزینه های نرمافزاری و سختافزاری بهره گیری از تجارت الکترونیک وجود دارد.
این راهکار تحت عنوان تجارت الکترونیک در بستر محاسبات ابری مطرح شده است و امکان صرفه جویی در هزینه های مختلف را برای توسعه استفاده از تجارت الکترونیک فراهم مینماید، و طی چند سال اخیر مورد استقبال افراد و سازمان های زیادی قرارگرفته است.
در این مقاله بررسی میکنیم ارتباط بین رایانش ابری و تجارت الکترونیک به چه صورت است راهکار عنوان شده چگونه و به چه میزان میتواند باعث افزایش استفاده از تجارت الکترونیک شود.
1-3 اهمیت و ضرورت تحقیق
این تحقیق جهت بررسی ارتباط بین تجارت الکترونیک و رایانش ابری و فواید استفاده از محاسبات ابری در تجارت الکترونیک انجام گردیده است. هزینه های بالای نرم افزار و سخت افزار و زمان زیاد لازم برای راه اندازی فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیک گرایش سازمان ها را برای استفاده از محاسبات ابری زیاد میکند و این کاهش هزینه به ارتقا سطح استفاده از فناوری کمک زیادی می کند. اگر در سازمان ها از خدمات رایانش ابری استفاده شود علاوه بر اینکه به میزان قابل توجهی هزینه های سخت افزاری و نرم افزاری کاهش پیدا می کند، اطلاعات در همه زمان و مکان قابل دسترس هستند با ذخیره داده ها بر روی ابر این مهم تحقق پیدا می کند؛ مانند سرویس ایمیل.
1-4 پیشینه تحقیق
در تجارت الکترونیکی، محیط اینترنت به این معنی است که اطلاعات و خدمات قبلی میتواند هر زمان که تقابل و تعامل بین مشتری و سیستم ارتباط دهنده به وجود میآید استاندارد شود. تفاوت بین یک سرویس خدمات فیزیکی و ارتباط اینترنتی از طریق وب سایت در این است که شرکتها میتوانند خدمات خود را با اشخاص مختلف تطبیق دهند (اسمعیلی، تیمور؛ حسن قائدی؛ محمود نعمه و رضا قنبری باغنوی، 1388). وضعیت تجارت الکترونیک در ایران روند صعودی دارد اما باوجود مشکلاتی از قبیل توسعه ناکافی زیرساخت های فنی و ارتباطی و مخابراتی در سطح کشور و وجود شکاف دیجیتالی و عدم آگاهی مردم نسبت به مزایای فراوان تجارت الکترونیک فقدان قوانین و مقررات موردنیاز و یا اشکال در قوانین و مقررات موجود و… این روند به کندی صورت می گیرد (معمار نژاد، پاریاب 1390). رایانش ابری تکنولوژی جدیدی است که استفاده از منابع سخت افزاری و نرم افزاری را برای کاربران آسان کرده است و در دنیای پررقابت امروز استفاده از این تکنولوژی بسیار حائز اهمیت است زیرا هزینه های زیادی را از سازمان ها و شرکت ها حذف میکند. در دنیای اقتصاد امروز، سازمانها تمایل دارند با استفاده از ابزارهای جدید هوش تجاری به یک سازمان هوشمند تبدیل شوند تا بتوانند سهم رقابت در بازار را به دست آورند پیاده سازی راه های هوش تجاری نیازمند سرمایه مالی و نیروی انسانی زیادی میباشد. استفاده از ابر هوش تجاری راه حلی بسیار مناسب برای سازمانهایی است که میخواهند سرعت پیشرفت خود را در برابر کاهش هزینه ها افزایش دهند (حائری، جعفری 1391). بهترین مدل کسب وکار در دنیای امروز تجارت الکترونیکی است سازمان ها به دنبال کاهش هزینه و افزایش درآمد، رضایت و بهرهوری مشتری به تجارت الکترونیک در بستر رایانش روی میآورند محاسبات ابری می تواند مرکز ذخیره داده ها باقابلیت اطمینان بالا و امن باشد، همچنین امنیت سرمایه گذاری را برای سازمانها به وجود آورد (محمدی، ابراهیمی آتانی 1391). محاسبات امروزی بازتاب دهنده دو واقعیت متضاد است، از یک سو قیمت تمام شده برای هر قطعه به دلیل پیشرفت صنعت رایانه رو به کاهش است از سوی دیگر به دلیل فراگیر شدن محاسبات در سازمانها و درنتیجه افزایش پیچیدگی در مدیریت زیرساخت های اطلاعاتی توزیع شده و ناهمگن، انجام محاسبات بیش ازپیش هزینه بر شده است (بهشتی محمدتقی و معین سروری، 1391) سرویس های الکترونیک خدمات بسیار ارزنده در تجارت الکترونیک هست (یانگ لی ینگو چین1، چانگفینگ زو2 2010). ارتباط بین تجارت الکترونیک و رایانش ابری و میزان تاثیر آن بررسی شده است یکی از مزایای ابر کاهش هزینه سخت افزاری و پرداخت به اندازه استفاده است (کریشنا3، علی خان4، بیگام5، دیواکار6 2013).
1-5 ساختار گزارش
ساختار این گزارش به صورت زیر است:
در فصل دوم به مفهوم تجارت الکترونیک و انواع آن پرداخته و قوانین تجارت الکترونیک ذکرشده اند و موانع و چالش های تجارت الکترونیک در ایران بیان شده اند، در فصل سوم به معرفی محاسبات ابری پرداخته می شود و سپس به صورت جزئی موردبررسی قرار میگیرد و عناصر و سرویسهای محاسبات ابری ذکرشده است. پس ازآن مفهوم سرویس الکترونیک بیان می شود. در فصل چهارم ارتباط رایانش ابری با تجارت الکترونیک بیان می شود و یک مدل که قبلاً پیشنهادشده در این فصل آورده شده است. در فصل پنجم جمع بندی و نتیجه گیری برای کارهای آینده ارائه شده است.
فصل دوم – تجارت الکترونیک و سرویس های الکترونیک
2-1 مقدمه
امروزه کشورهایی در تجارت موفق هستند که با زبان ICT7 می توانید در بازاریابی رقابت کنند. موفقیت در تجارت و حضوری برجسته در عرصه رقابت نیازمند ایده و نگرشهای جدید است. در کشور ما به دلیل عدم آگاهی افراد نسبت به مزایای تجارت الکترونیکی، نقص زیرساختهای اینترنتی و عدم اعتماد افراد به خریدهای اینترنتی و فقدان قوانین موردنیاز پیشرفت زیادی در این زمینه نداشته ایم. البته در سال های اخیر اتفاقات خوبی رخ داده مانند افزایش پهنای باند و کیفیت اینترنت و افزایش ضریب نفوذ آن، افزایش آگاهی ها از طریق توسعه مراکز آموزشی اجراشدن قانون امضای الکترونیک، تدوین سند توسعه تجارت الکترونیک، افزایش بودجه تجارت الکترونیکی دولت، اما در مقایسه با سایر کشورها هنوز بسیار جای رشد وجود دارد ولی با توجه به برگ خریدهایی مانند میزان سرمایه گذاری دولت در بخش تجارت الکترونیک و … افق تجارت الکترونیک در ایران بسیار روشن است؛ اما باید با آگاهی دادن و رفع مشکلات و آماده سازی امکانات موردنیاز استفاده از این فناوری را تقویت کنیم؛ زیرا عدم استفاده از آن باعث شکست در عرصه رقابتهای بین المللی میشود. در صنعت فناوری اطلاعات از تجارت الکترونیک به عنوان یک تجارت هدفمند و تسهیل کننده معاملات بازرگانی در عرصه جهانی یاد میشود. تجارت و بازاریابی الکترونیکی همهی جنبههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی زندگی بشر را تغییر داده است. این تغییرات باعث شد که در شرکت ها و ادارات سیستمهای قدیمی که وابسته به کاغذ بودند به سیستم جدید که اطلاعات الکترونیکی است روی آورند. تجارت الکترونیکی مزایای فراوانی دارد که تجارت را جهانی کرده و محدودیت های زمانی و مکانی را از میان برداشته و هزینه های مبادلات را بسیار کاهش داده است.
2-2 تجارت الکترونیک چیست؟
تجارت الکترونیکی8 را می توان انجام هرگونه امور تجاری به صورت آنلاین و از طریق اینترنت بیان کرد. این تکنیک در سال های اخیر رشد بسیاری داشته است و پیش بینی می شود بیش از این نیز رشد کند. تجارت الکترونیکی به هرگونه معامله ای گفته می شود که در آن خریدوفروش کالا و یا خدمات از طریق اینترنت صورت پذیرد و به واردات و یا صادرات کالا و یا خدمات منتهی می شود. تجارت الکترونیکی معمولاً کاربرد وسیع تری دارد، یعنی نه تنها شامل خریدوفروش از طریق اینترنت است بلکه سایر جنبه های فعالیت تجاری، مانند خریداری، صورت برداری از کالاها، مدیریت تولید و تهیه و توزیع و جابه جایی کالاها و همچنین خدمات پس از فروش را در برمی گیرد. البته مفهوم گسترده تر تجارت الکترونیک کسب وکار الکترونیک می باشد.
2-3 انواع تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیک را می توان از حیث تراکنش ها9 به انواع مختلفی تقسیم نمود که بعضی از آن ها عبارت اند از:
* ارتباط بنگاه و بنگاه (B2B10): به الگویی از تجارت الکترونیکی گویند که طرفین معامله بنگاه ها هستند.
* ارتباط بنگاه و مصرف کننده (B2C11): به الگویی از تجارت الکترونیک گویند که بسیار رایج بوده و ارتباط تجاری مستقیم بین شرکت ها و مشتریان می باشد.
* ارتباط مصرف کننده ها و شرکت ها (C2B12): در این حالت اشخاص حقیقی به کمک اینترنت فراورده ها یا خدمات خود را به شرکت ها می فروشند.
* ارتباط مصرف کننده با مصرف کننده (C2C13): در این حالت ارتباط خریدوفروش بین مصرف کنندگان است.
* ارتباط بین بنگاه ها و سازمان های دولتی (B2A14): که شامل تمام تعاملات تجاری بین شرکت ها و سازمان های دولتی می باشد. پرداخت مالیات ها و عوارض از این قبیل تعاملات محسوب می شوند.
* ارتباط بین دولت و شهروندان (G2C15): الگویی بین دولت و توده مردم می باشد که شامل بنگاه های اقتصادی، موسسات دولتی و کلیه شهروندان می باشد. این الگو یکی از مولفه های دولت الکترونیک می باشد.
* ارتباط بین دولت ها (G2G16): این الگو شامل ارتباط تجاری بین دولت ها در زمینه هایی شبیه واردات و صادرات می باشد (معمار نژاد، عباس و سید حسین پاریاب، 1390).
2-4 موانع و چالش های استفاده و توسعه تجارت الکترونیک
1. کمبود پایه حقوقی برای استفاده تجارت الکترونیک مانند پذیرش کاغذ الکترونیکی و امضای الکترونیکی در قوانین
2. فقدان سیستم الکترونیکی برای معامله پول و کارت های اعتباری.
3. وجود محدودیت ها در سیستم های ارتباطی و سرعت پایین معاملات ما.
4. فقدان سیستم تجارت الکترونیکی در کشور ما
5. کمبود اطلاعات شرکت های بزرگ و کوچک راجع به فواید تجارت الکترونیک.
6. کمبود دانش و فرهنگ برای استفاده از دانش الکترونیک.
7. ضرورت حفاظت حقوق کاربران تجارت الکترونیک.
8. ایجاد امنیت کافی برای انتقالات الکترونیکی و نگهداری آن ها به عنوان راز.
2-5 قوانین لازم و حاکم بر تجارت الکترونیکی
برای تدوین و تصویب و تصحیح قوانین لازم و حاکم بر تجارت الکترونیکی باید اقداماتی صورت گیرد ازجمله:
* قانون امضای الکترونیکی برای شناسایی و مستندسازی معاملات الکترونیکی.
* قانون آزادی حق استفاده از اطلاعات دولتی به منظور دسترسی کلی عموم به اطلاعات موردنیاز و جلوگیری از انحصار اطلاعات و سوءاستفاده های احتمالی بعدی.
* قانون علائم تجاری به منظور شناسایی و ایجاد و هویت برای کالاها و خدمات و جلوگیری از تقلب.
* قوانین نقل وانتقال وجوه الکترونیکی برای تسهیل امور دریافت و پرداخت وجوه به صورت الکترونیکی با استفاده از کارت های هوشمند بانکی و انجام امور بانکی نظیر گشایش اعتبار و غیره به صورت الکترونیکی.
* قانون کیفری مربوط به جرائم اینترنتی و قانون حمایت از داده های شخصی در شبکه های رایانه ای و اینترنتی به منظور جلوگیری از دست کاری در سایت های اینترنتی اختصاص افراد و شرکت ها و کلاه برداری های احتمالی از طریق اینترنت.
* قانون حمایت از مصرف کننده در محیط تجارت الکترونیکی در مورد تضمین کیفیت و گارانتی محصولات معامله شده، با توجه به اینکه محیط تجارت الکترونیکی باید بسیار شفاف باشد لذا قوانین حاکم بر این محیط نیز باید از شفافیت لازم برخوردار بوده و جلوی هرگونه سوءتعبیر و برداشت را بگیرد.
* تدوین و اصلاح روابط حقوقی و وقایع در بستر تجارت الکترونیکی.
* قانون مالکیت معنوی به منظور به رسمیت شناختن اختراع و تالیف ابداع و نوآوری های مربوطه.
* تسهیل در حل وفصل اختلافات ناشی از تجارت الکترونیکی در رابطه با تعارض قوانین (معمار نژاد و پاریاب، 1390). در جدول 2-1 وضعیت زیرساخت های حقوقی برای تجارت الکترونیک در ایران آورده شده است.
جدول 2-1 وضعیت زیرساخت های حقوقی برای بکار گیری تجارت الکترونیکی در ایران [2]
2-6 فواید و مشکلات تجارت الکترونیک
مزایای تجارت الکترونیک:
* تاخیر ناشی از تهیه مدارک را از بین می برد.
* امکان بروز اشتباه را کاهش می دهد.
* صرفه جویی در زمان، نیروی انسانی و هزینه های اداری را به دنبال دارد.
* هزینه های نیروی کار را کاهش می دهد.
* جریان گردش اطلاعات را روان می سازد.
* حجم زیاد استانداردهای تکراری را کاهش می دهد.
از موانع توسعه تجارت الکترونیک در عرصه داخلی می توان به این موارد اشاره کرد:
1) باوجودآنکه از دهه هشتاد، کارت های اعتباری هوشمند در ایالات متحده و بسیاری از کشورها به صورت یکپارچه و کارآمد موردتوجه قرارگرفته است، اما تا به امروز، در کشور ما گامی اساسی در این زمینه برداشته نشده است و همچنان مشکلاتی در این زمینه به چشم می خورد؛ ازجمله:
* کارت های اعتباری در یک نظام پیوسته مالی قرار نگرفته و حتی موسسات مالی و بانک ها از پذیرش این کارت ها سر باز می زنند.
* استفاده از این کارت ها در مراکز فروش رواج پیدا نکرده و این کارت ها فقط به عنوان ابزاری جنبی در بعضی از مراکز قابل استفاده است؛ البته آماری از گسترش و توسعه کاربرد این کارت ها در مراکز فروش در دسترس نیست.
* این کارت ها جنبه تمام الکترونیک ندارد و با هیچ سیستمی غیر از دستگاه های مخصوص بانک های عامل، سازگار نیست. به عنوان مثال، هیچ یک از این کارت ها قابلیت کار با اینترنت و شبکه های داخلی را به طور کامل ندارد.
2) در کشور ما موسسه یا موسساتی وجود ندارند که با استفاده از سیستم حساب های الکترونیک مالی داخلی، به ایجاد سیستم هایی کارآمد برای فروش آنلاین17 و تحویل کالا و دریافت پول در محل بپردازند. دلیل این امر آن است که ایجاد چنین سیستمی، بدون یک سیستم مالی یکپارچه اصولاً غیرممکن است. البته فروشگاه های الکترونیکی پدید آمده اند که دایره پوشش آن ها ازلحاظ جغرافیایی و همچنین تنوع کالا بسیار محدود است.
3) شبکه پست و سیستم حمل ونقل کشور ما چندان قدرتمند نیست که بتواند نقل وانتقال محصولات و مرسولات را در مدت زمان منطقی انجام دهد.
4) مشکلات زیرساختی فراوانی در شبکه مخابرات وجود دارد که باعث شده است دسترسی آسان به اینترنت برای عموم مردم امکان پذیر نباشد. درعین حال که شبکه جامع ملی وجود ندارد و به ایجاد WAP نیز توجه نمی شود.
عوامل فوق سبب شده تا آنچه به عنوان تجارت الکترونیک در سطح کشور ما به مرحله ظهور رسیده است، به فعالیت هایی غیرمتمرکز و غیر سازمان یافته محدود شود و کاتالوگ های شبکه ای موجود فقط جنبه فانتزی یا اطلاع رسانی صرف به خود بگیرد. در شکل 2-2 مسیر توسعه تجارت الکترونیک نشان داده شده است.
شکل (2-1): مسیر توسعه تجارت الکترونیک [2]
2-7 کیفیت خدمات (سرویس های) الکترونیکی18 بررسی ابعاد آن
کیفیت خدمات الکترونیکی به عنوان یک جنبه مهم از تجارت الکترونیکی شناخته میشود. برای ایجادکنندگان خدمات الکترونیکی، کیفیت مهم ترین نیروی جلوبرنده در مسیر موفقیت طولانی مدت می باشد. با پیشرفت سریع اینترنت و جهانی شدن بازار، شرکت ها، فناوری اطلاعات و ارتباطات جدید ایجادشده که عموماً از طریق اینترنت صورت میگیرد، انجام داده اند (اسمعیلی؛ قائدی؛ نعمه و قنبری باغنوی، 1388).
در دو دهه گذشته، کیفیت خدمات یک بستر مناسب برای تحقیقات علمی و دانشگاهی ایجاد کرده و به عنوان عامل کلیدی در متمایز کردن محصولات خدماتی و ایجاد مزیت های رقابت انگیز، شده است. با پیشرفت سریع اینترنت و جهانی شدن بازار، شرکت ها فناوری ارتباطات و اطلاعات جدید را برای اجرای فعالیت هایشان پذیرفته و خود را با آن تطبیق داده اند. آن ها این کار را نه برای پشتیبانی از فعالیت های سنتی خود، بلکه برای پشتیبانی از فرصت های جدید ایجادشده که عموماً از طریق اینترنت صورت میگیرد انجام داده اند. اینترنت به عنوان یک کانال برای اجرای معاملات در نظر گرفته میشود و مشتریان می توانید به صورت آنلاین خرید کنند. شرکت هایی که اینترنت را در تجارتهایشان به کار گرفته اند، برای جلب مشتری باید خدمات الکترونیکی به آن ها ارائه دهند. خدمات الکترونیکی می تواند نکته کلیدی در کسب مزیت های بلندمدت در عصر دیجیتال باشد. باوجود اهمیت تطبیق با اینترنت، به نظر می رسد شرکتها با خدماتشان و کیفیت آن ها توجهی نمی کنند. کیفیت خدمات الکترونیک به عنوان راهی برای دادن منافع استراتژیک و کمک به بازدهی موثر و سود بخشی در نظر گرفته میشود. خدمات الکترونیکی شرکت ها، برای ابقا مشتریان و جلب توجه مشتری خیلی مهم است. حسن صداقت چیزی است که مشتریان را به وب سایت شرکت برمی گرداند و از خدمات خوبی که به وسیله شرکت ها ارائه می گردد ایجاد می شود. شرکت ها می توانید با ارائه خدمات الکترونیکی خوب به مشتریان به قابلیت های قابل رقابت خوبی دست یابند. کیفیت خدمات تاثیر شدیدی در جلب توجه مشتری، برای شرکت ها دارد. بهبود کیفیت خدمات الکترونیکی برای راضی کردن و ابقا مشتریان به یک موضوع رقابت انگیز تبدیل شده است.
انقلاب خدمات بیشتر انقلاب اطلاعات بوده و خدمات اطلاعات بالاترین بستر رشد در این بخش است. اگر یک شرکت آنلاین بخواهد موفق باشد، تمام جنبه های خدمات آن باید، در کنار یکدیگر در اختیار مشتری قرار بگیرد؛ بنابراین عصر کلیدی برای موفقیت در تجارت کیفیت میباشد. بدون یک رویکرد مدیریت کیفیت، یک تجارت نمیتواند سطح مناسبی از کیفیت خدمات را برای جلب رضایت مشتریان خود ارائه دهد. در جهان تجارت الکترونیک، تعامل بین مشتری و تجارت، بیشتر به عنوان وسیله کامپیوتر به عنوان وسیله ارتباطی انجام می گیرد. با افزایش میزان تحقیقات درزمینهی بازاریابی اینترنتی و تجارت الکترونیک، کیفیت خدمات در محیط های آنلاین به عنوان یک عامل مهم در تعیین موفقیت یا شکست خدمات الکترونیکی شناخته می شود. درزمینهی خدمات الکترونیکی محققان میگویند که کیفیت می تواند مهم ترین عامل تعیین کننده در موفقیت های بلندمدت باشد در ارائه خدمات به وسیله اینترنت شفافیت قیمت ها نسبتاً بالاست و شرکت های رقیب ارائه دهنده خدمات، اغلب فقط به اندازه یک کلیک با یکدیگر فاصله دارند؛ بنابراین ارائه مداوم و پیوسته خدمات باکیفیت بالا به عنوان نخستین مزیت قابل رقابت موردتوجه است (اسمعیلی؛ قائدی؛ نعمه و قنبری باغنوی، 1388).
2-7-1 مطالعات انجام شده:
مطالعات زیادی در جهت ایجاد مقیاس های اندازه گیری مطابق باکیفیت خدمات الکترونیکی انجام شده است که جدول 2-2 مثال هایی از مطالعات انجام شده درزمینهی کیفیت خدمات الکترونیک را لیست کرده که ابعاد کیفیت خدمات الکترونیکی هرکدام را نشان میدهد.
جدول 2-2 نمونه هایی از مطالعات انجام شده]1[
چندین مطالعه دیگر مرتبط باکیفیت خدمات الکترونیکی وجود دارد که میگویند صداقت مشتری، اعتماد و تجربه جنبه های مهم در کیفیت خدمات الکترونیکی هستند که احساسات مشتری را تحت تاثیر قرار داده و در ارزیابی کیفیت خدمات الکترونیکی مورداستفاده قرار میگیرد.
2-7-2 مدلی از کیفیت خدمات الکترونیکی
مدل جدید کیفیت خدمات که چند بعد جدید دارد و مربوط به مدل های حاضر خدمات الکترونیک میشود موردمطالعه قرار می گیرد. این مدل در 8 بعد درزمینهی ارائه دهندگان خدمات الکترونیکی و دو بعد درزمینهی مشتری موردبررسی قرار می گیرد و در شکل 2-2 نشان داده شده است.
شکل (2-2) مدلی از کیفیت خدمات الکترونیکی]1[
2-7-3 یک مدل ادراکی (ذهنی) کیفیت خدمات الکترونیکی
به طور خلاصه، نمایی از چارچوب کیفیت خدمات که به عنوان یک مرجع تئوری برای تصویرسازی ما به کار می رود را نشان می دهد. برم طبق این چارچوب سه بعد کیفیت محیط، کیفیت فرایند و کیفیت خروجی باید در نظر گرفته شود. کیفیت به محیط فیزیکی ای مربوط می شود که سرویس خدمات رسان با آن درگیر است که به نام حوزه خدمات معروف است. کیفیت فرایند تقابل بین کارفرما و مشتری نشان داده می شود و کیفیت محصول، سود اصلی است که مشتریان بعد از تحویل خدمات دریافت می کنند که همان خروجی مبادله خدمات است ساختار این مدل در شکل 2-3 نشان داده شده است.
الف) کیفیت محیط: کیفیت محیط باواسط کاربر ارتباط دارد.
– کیفیت گرافیکی: عناصر مختلف مانند متن، آیکون ها، تصاویر دیجیتالی و پس زمینه که با کاربر ارتباط دارد را به ما نشان می دهد که معمولاً به صورت قابل دیدن ارائه می شود. درحالی که وضوح طرح به عنوان درجه ای از ساختار طراحی که به کاربر کمک می کند تا مسیرش را پیدا کند تعریف می شود.
– طرح کلی: استفاده خوب از قالب، طراحی یک نقشه از سایت منوی واضح و لوگوی شرکت که در هر صفحه زده می شود به عنوان فاکتورهای کیفیت خدمات الکترونیکی شناخته می شود.
ب) کیفیت فرایند: کیفیت فرایند به تقابل مشتری و وب سایت در طول استفاده او از خدمات وابسته است که شامل جنبه های مرتبط با مشتری وقتی که آن ها در جستجو اطلاعات هستند می باشد (اسمعیلی؛ قائدی؛ نعمه و قنبری باغنوی، 1388).
کیفیت فرایند شامل 4 زیر بعد می باشد:
شکل (2-3) مدل ادراکی (ذهنی) کیفیت خدمات الکترونیکی]1[
جذابیت انتخاب: به عنوان مقدار محدوده قابل دسترس از برنامه عرضه شده که به مشتری عرضه می شود، بستگی دارد.
– کیفیت اطلاعات: اطلاعات باید کامل، صحیح و به روز برای مشتری در طول فرایند ارتباط با کاربر فراهم شود (مانند شرح محصولات، اطلاعات پرداخت وجه و …)
– آسانی استفاده: برای مشتریان، جستجو در فضای مجازی بیرونی، گشت وگذار و جستجو در فضای وب سایت چقدر راحت است؟
جستجوی بیرونی به این معنی است که چقدر مشتریان می توانید به راحتی یک وب سایت را در شبکه جهانی پیدا کنند.
– کیفیت فنی: به کیفیت انتقال اطلاعات و تجزیه وتحلیل داده ها در طول تحویل خدمات الکترونیکی مربوط می شود.
ج (کیفیت خروجی: به عنوان چیزی که مشتری بعد از تحویل سرویس از خود به جا می گذارد، شناخته می شود که شامل سه زیر بعد می باشد:
– تضمین: به عنوان مدت زمانی که فراهم کننده محصول قول ارائه خدمات را می دهد، تعریف می شود که شامل به روزرسانی متوالی وب سایت مثل پاسخ سریع به جستجوی مشتری، صحت و دقت در خرید آنلاین و ایجاد صورتحساب است. برای مثال وقتی یک سایت فوتبال را مورد ارزیابی قرار می دهیم، مناسب این است که آن خیلی سریع به روز شود و تمام نتایج فوتبال را در این سایت به سرعتی که در تلویزیون پخش می شود و حتی گاهی اوقات سریع تر ببینیم.
– منافع اجرائی: به عنوان میزانی که یک ارائه دهنده خدمات، مقصود اصلی خود را به کار می گیرد، تعریف می شود.
– منافع عاطفی: به میزانی که استفاده از خدمات، ایجاد احساسات مثبت می کند تعریف می شود.
مجموع در مدل ادراکی (ذهنی) یک فهم کامل از کیفیت خدمات الکترونیکی به ما می دهد. این مدل می تواند کیفیت بسیاری از خدمات الکترونیکی متفاوت که به وسیله یک ارتباط کاربردی گرافیکی انجام می شود را بیان می کند (اسمعیلی؛ قائدی؛ نعمه و قنبری باغنوی، 1388).
فصل سوم – رایانش ابری
3-1 رایانش ابری چیست؟
پردازش ابری مدلی رایانه ای است که تلاش می کند دسترسی کاربران را بر اساس نوع تقاضایی که از منابع اطلاعاتی ورایانشی دارند، آسان کند. این مدل سعی دارد با کمترین نیاز به منابع نیروی انسانی و کاهش هزینه ها و افزایش سرعت دسترسی به اطلاعات، جواب گوی نیاز کاربران باشد. موسسه ملی فناوری و استانداردها رایانش ابری را این گونه تعریف می کند:
رایانش ابری مدلی است برای فراهم کردن دسترسی آسان بر اساس تقاضای کاربر از طریق شبکه به مجموعه ای از منابع رایانشی قابل تغییر و پیکربندی مثل شبکه ها، سرورها، فضای ذخیره سازی، برنامه های کاربردی و سرویس ها که این دسترسی بتواند با کمترین نیاز به مدیریت منابع و یا نیاز به دخالت مستقیم فراهم کننده سرویس به سرعت فراهم شده یا آزاد گردد. ویکیپدیا رایانش ابری را این گونه تعریف می کند:
رایانش ابری مدل رایانشی بر پایه شبکه های بزرگ کامپیوتری مانند اینترنت است که الگویی تازه برای عرضه، مصرف و تحویل سرویس های فناوری اطلاعات (شامل سخت افزار، نرم افزار، اطلاعات و سایر منابع اشتراکی رایانشی) با به کارگیری اینترنت ارائه می کند. رایانش ابری راهکارهایی برای ارائه خدمات فناوری اطلاعات به شیوه های مشابه با صنایع همگانی (آب، برق، تلفن و…) پیشنهاد می کند. این بدین معنی است که دسترسی به منابع فناوری اطلاعات در زمان تقاضا و بر اساس میزان تقاضای کاربر به گونه ای انعطاف پذیر و مقیاس پذیر از راه اینترنت به کاربر داده می شود. عموماً مصرف کننده های رایانش ابری مالک زیرساخت فیزیکی ابر نیستند، بلکه برای اجتناب از هزینه سرمایه ای آن را از عرضه کنندگان شخص ثالث اجاره می کنند. آن ها منابع را در قالب سرویس مصرف می کنند و تنها بهای منابعی که به کار می برند را می پردازند. بسیاری از سرویس های رایانش ابری ارائه شده، با به کارگیری مدل رایانش همگانی امکان مصرف این سرویس ها را به گونه ای مشابه با صنایع همگانی مانند برق فراهم می سازند. این در حالی است که سایر گونه های عرضه کنندگان بر مبنا یا اشتراک سرویس های خود را عرضه می کنند. به اشتراک گذاردن قدرت رایانشی "مصرف شدنی و ناملموس" میان چند مستاجر می تواند باعث بهبود نرخ بهره وری شود؛ زیرا با این شیوه دیگر سرورها بدون دلیل بیکار نمی مانند که سبب می شود هزینه ها به میزان قابل توجهی کاهش یابند درعین حال که سرعت تولید و توسعه برنامه های کاربردی افزایش می یابد. یک اثر جانبی این شیوه این است که رایانه ها به میزان بیشتری مورداستفاده قرار می گیرند زیرا مشتریان رایانش ابری نیازی به محاسبه و تعیین سقفی برای بار حداکثر خود ندارند. یکی از مهم ترین شاخص های استفاده از خدمات ابری این است که این تکنولوژی به دوراز کاربر است. به عنوان مثال؛ مسئولیت دارایی های فناوری اطلاعات و نگهداری از آن دارایی ها، به ارائه دهنده خدمات پردازش ابری منتقل شده است. کاربران پردازش ابری قادر به تمرکز بر روی ارزش دریافت شده از ابر، به عنوان یکی از راه های سنجش کیفیت پردازش ابری هستند. پردازش ابری می تواند بسیاری از انواع مختلف از حجم کارها را در یک زمان انجام دهد.
موسسه ملی فناوری و استانداردها19(NIST) نیز این گونه تعریف کرده است:
رایانش ابری مدلی است برای فراهم کردن دسترسی آسان بر اساس تقاضای کاربر از طریق شبکه به مجموعهای از منابع رایانشی قابل تغییر و پیکربندی (مثل شبکهها، سرورها، فضای ذخیره سازی، برنامه های کاربردی و سرویسها) که این دسترسی بتواند با کمترین نیاز به مدیریت منابع و یا نیاز به دخالت مستقیم فراهم کننده سرویس به سرعت فراهم شده یا آزاد گردد. بر اساس این تعریف پنج ویژگی ضروری شامل اشتراک منبع رایانش مجازی، دستیابی به شبکه گسترده، قابلیت انعطاف سریع، سلف سرویس درخواستی (بنا بر سفارش و تقاضا)، خدمات اندازهگیری شده را برای ابر در نظر گرفته است]22[.
شکل (3-1) کانال اختصاص داده شده برای شرکت های بزرگ اتخاذ سرویس محاسبات ابری]11[
3-2 مروری بر معماری مرجع رایانش ابری شرکت IBM
معماری مرجع محیط رایانش ابری IBM (شکل زیر) عناصر بنیادین معماری که محیط رایانش ابری را شکل میدهند.تعریف میکند.معماری مرجع رایانش ابری به شکل پیمانه ای ساختاردهی شده،تا حدی که در بالاترین سطح از انتزاع در آن نقشهای اصلی و عناصر معماری متناظر تعریف شده اند .درنتیجه مشخص نمودن معماری مرجع رایانش ابری ،مجموعه ای از اصطلاحات فنی ایجاد میگردد. که میتواند به عنوان مرجعی برای هر الگوی رایانش ابری مورداستفاده قرار گیرد. همان طور که در شکل مشاهده میگردد، این مدل شامل سه بخش اصلی مصرف کنندگان سرویس ابر،ایجادکنندگان سرویس ابر،و فراهم آورندگان سرویس ابر میباشد. در بخش فراهم آورندگان سرویس ابر سه بخش اصلی سرویس های ابر ،سکوی مدیریت عمومی رایانش ابری (شامل سرویس های پشتیبانی از عملیات و کسبوکار )و زیرساخت قرار میگیرد. هر یک از این مولفه های کلان ،خود شامل زیر مولفه هایی میباشد که عملکردهای مولفه های اصلی را فراهم میآورند.
شکل (3-2) مدل معماری مرجع رایانش ابری ارائه شده توسط شرکت IBM ]12[.
3-3 فواید استفاده از معماری ابری
استفاده از محاسبات ابری و سرویس های ارائه شده مبتنی بر این معماری مزایای بسیاری دارند ازجمله:
* کاهش هزینه ها: مهم ترین مزیت برای سازمانهای کوچک و متوسط ،کاهش هزینه به دلیل بهرهگیری از صرفه جویی ناشی از مقیاس است. رایانش ابر از صرف هزینه برای سیستمهای محاسباتی گران و نیروی انسانی متخصص جلوگیری مینماید]22[.کاربران در هر زمان میتوانند قراردادشان را پایان دهند.هزینه ها تنها به ازای استفاده محاسبه میشوند.همچنین فرصت مناسبی برای کشورهای درحال توسعه است تا عقب افتادگی خود از انقلاب IT20 را جبران نماید(برای مثال بعضی از ارائه دهندگان خدمات رایانش ابری به دنبال کشورهای توسعه نیافته برای برپایی زیرساختهای موردنیاز خودمی گردند)]20[.
* مدیریت متمرکز: خدمات ابری که از پشتیبانی در سطح سیستم عامل سود میبرند باعث افزایش اعتماد و امنیت به سیستم به خاطر استفاده از مدیریت متمرکز به واسطه بهبود سازگاری میان برنامه ها و همچنین به روزرسانی سریع آنها میشود.
* ایجاد فرصتهای جدید: رایانش ابری استفاده از برنامه هایی که تا پیش ازاین غیرعملی بودند،را ممکن ساخت، برنامه هایی مانند برنامه های محاوره ای سیاری که حساس به مکان یا بستر خاصی بودند(برای مثال اطلاعات آب و هوایی )، محاسبات دسته ای موازی که توانایی پردازش داده ها در وسعت ترایایت را برای کاربر محیا میکند(مانند کاربردهای شبیه سازی) و تحلیل گران تجاری که می توانند برای آنالیز و تحلیل بستر کسب وکار خود از منابع به دست آمده بهره ببرند.
* مدیریت آسان: هزینه نگهداری زیرساخت اعم از نرم افزار و سخت افزار ساده شده و درنتیجه تیم IT سازمان کمتر دچار دردسر میگردد. بعلاوه در سمت کاربر همه آنچه نیاز است یک مرورگر به اضافه یک خط اتصال به اینترنت می باشد]22[. مزیت دیگر سهولت در مقیاس پذیری است، ازآنجایی که مدیریت منابع از طریق نرم افزار صورت میپذیرد سازمانها با توجه به نیاز محاسباتی خود میتوانند وسعت ابر را کم یا زیاد نمایند در حقیقت هدف رایانش ابری متوازن کردن منابع به صورت پویا و آن هم نرمافزاری بر اساس بار کاری کاربر با کمترین تعامل انجام شده با ارائه کننده خدمات میباشد]20[.
* خدمات بدون وقفه: رایانش ابری بایستی همیشه در دسترس باشد. قطعی در ارائه خدمات بعد از امنیت بزرگ ترین چالش این صنعت است. بااین وجود تعدادی قطعی درگذشته اتفاق افتادهاند مانند قطعی سرویس GMAIL در سال 2009 که بهانه خوبی برای انتقاد دست منتقدان محاسبات ابر داده است]20[.
* محاسبات سبز: نوسانات مهلک برقی به دلیل مصرف بالا و اتلاف انرژی دو عیب اصلی سیستمهای محاسباتی امروزی میباشند. این معایب را میتوان با استفاده از رایانش ابری کاهش داد.
* بهره وری درست از منابع
* کاهش هزینه به دلیل وجود هزینه گذاری برحسب استفاده
* وجود پتانسیل کاهش زمان پردازش
* عرضه سریع تر برنامه های کاربردی
* امنیت
3-4 اهداف محاسبات ابری
خدمت محوری: در این سیستم همه چیز در قالب سرویس ارائه می شود، از نرم افزار گرفته تا سخت افزار.
هزینه های راه اندازی کم: شما برای اجرای برنامه های کاربردی مبتنی بر وب نیازی به استفاده از یک کامپیوتر قدرتمند و گران قیمت ندارید. ازآنجایی که برنامه های کاربردی بر روی ابر اجرا می شوند نه بر روی یک پی سی21، پی سی دسکتاپ شما نیازی به توان پردازشی زیاد یا فضای دیسک سخت که نرم افزارهای دسکتاپ محتاج آن هستند ندارد وقتی شما یک برنامه کاربردی تحت وب را اجرا می کنید پس سی شما می تواند ارزان تر با یک دیسک سخت کوچک تر با حافظه کمتر و دارای پردازنده کارآمدتر باشد. درواقع پی سی شما در این سناریو حتی نیازی به یک درایو cd یا dvd هم ندارد زیرا هیچ نوع برنامه نرم افزاری بار نمی شود و هیچ سندی نیاز به ذخیره شدن بر روی کامپیوتر ندارد.
کارایی بالا و توسعه یافته: باوجود برنامه های کمتری که منابع کامپیوتر شما، خصوصاً حافظه آن را به خود اختصاص می دهد شما شاهد کارایی بهتر پی سی خود هستید، به عبارتی دیگر کامپیوترهای یک سیستم محاسبات ابرین، سریع تر بوت و راه اندازی می شود زیرا آن ها دارای فرایندها و برنامه های کمتری هستند که به حافظه بار می شود.
هزینه های نرم افزار کم: به جای خرید برنامه های نرم افزاری گران قیمت برای هر پی سی شما می توانید تمام نیازهای خود را به صورت رایگان برطرف کنید. بله درست است، اغلب برنامه های کامپیوتری محاسبات ابرین که امروزه عرضه می شود نظیر google docs کاملاً رایگان هستند. این بسیار بهتر از پرداخت 200 دلار یا بیشتر برای خرید برنامه office مایکروسافت است که این موضوع به تنهایی می تواند یک دلیل قوی برای سوئیچ کردن به محاسبات ابرین محسوب شود.
ارتقای نرم افزاری سریع و دائم: یکی دیگر از مزایای مربوط به نرم افزار در محاسبات ابرین این است که شما دیگر نیازی به روز کردن نرم افزارها و یا اجبار به استفاده از نرم افزارهای قدیمی، به دلیل هزینه زیاد ارتقای آن ها ندارید. وقتی برنامه های کاربردی مبتنی بر وب باشند. ارتقاها به صورت خودکار رخ می دهد و دفعه بعد که شما به ابر اتصال پیدا می کنید، بدون نیاز به پرداخت پول برای دانلود یا ارتقای نرم افزار از آخرین نسخه آن بهره مند می شوید.
همکاری گروهی ساده: به اشتراک گذاشتن اسناد، شمارا مستقیماً به همکاری بر روی اسناد رهنمون می شود برای بسیاری از کاربران. این یکی از مهم ترین مزایای استفاده از محاسبات ابرین محسوب می شود زیرا چندین کاربر به طور همزمان می تواند بر روی اسناد و پروژه ها کار کنند. به دلیل اینکه اسناد بر روی ابر میزبانی می شوند نه بر روی کامپیوترهای منفرد همه چیزی که شما نیاز دارید یک کامپیوتر باقابلیت دسترسی به اینترنت است.
استقلال از سخت افزار: درنهایت در اینجا به آخرین و بهترین مزیت محاسبات ابرین اشاره می شود. شما دیگر مجبور نیستید به یک شبکه یا کامپیوتر خاص محدود باشید. کافی است کامپیوتر خود را تغییر دهید تا ببینید برنامه های کاربردی و اسناد شما کماکان و به همان شکل قبلی بر روی ابر در اختیار شما هستند حتی اگر از ابزار پرتابل نیز استفاده کنید بازهم اسناد به همان شکل در اختیار شما هستند. دیگر نیازی به خرید یک نسخه خاص از یک برنامه برای یک وسیله خاص یا ذخیره کردن اسناد با یک فرمت مبتنی بر یک ابزار ویژه ندارید. فرقی نمی کند که شما از چه نوع سخت افزاری استفاده می کنید زیرا اسناد و برنامه های کاربردی شما در همه حال به یک شکل هستند.
3-5 خصوصیات کلیدی ابر
محاسبات ابرین از خصوصیات منحصربه فردی بهره می برد که این سبک محاسباتی را از سایر سبک ها متمایز می کند از این خصوصیت کمابیش در سبک های پیشین نیز وجود داشته اند.
ارائه سرویس مبتنی بر تقاضا: در اینجا لازم نیست تا برای آنچه استفاده نمی کنند هزینه ای پرداخت کنید. کافی است تنها تقاضای یک منبع را صادر کرده و درصورتی که از آن استفاده کردید هزینه مربوطه را بپردازید. در این سیستم به راحتی می تواند در صورت نیاز یک یا چندپردازنده اضافی و یا حافظه و پهنای باند تقاضا داد و از آن ها بهره مند شد.
دسترسی شبکه گسترده (اینترنت): این سیستم برای تحویل و ارائه سرویس ها از بستر موجود برای اینترنت استفاده نماید بنابراین مشتریان سرویس ها به هیچ گونه نرم افزار یا سخت افزار خاصی نیاز ندارند و با همان مرور گری که هرروزه به گشت وگذار در وب می پردازند می توانید از سرویس های ابر بهره ببرند.
استخر منبع: در این سیستم با حجم وسیعی از منابع روبرو هستیم. این منابع از طریق مجازی سازی فیزیکی خود مستقل شده اند بنابراین به راحتی می توانید در بستر شبکه جابجا شوند. درواقع نرم افزارها، پایگاه داده ها، سرورها، سیستم عامل ها و دستگاه های ذخیره سازی و شبکه ای همگی به عنوان سرورهای مجازی در سیستم دارند.
خصوصیات دیگری نیز برای ابر ارائه شده اند که در ادامه به آن ها اشاره شده است.
* مجازی سازی
* قابلیت اطمینان بالا
* چند کاربردی
* قابلیت گسترش بالا
* سرویس مبتنی بر تقاضا
3-6 عناصر زیربنایی رایانش ابری
3-6-1 مجازی سازی22
مطمئن ترین روش برای تلفیق سرویس دهنده ها استفاده از تکنولوژی مجازی سازی است. مجازی سازی امکان راه اندازی چند ماشین مجازی را بر روی هر سخت افزار فیزیکی فراهم می کند. هر یک از ماشین های مجازی می توانید دارای سیستم عامل خود باشند و آن را اجرا کنند. به این ترتیب با استفاده از مجازی سازی می توان بر روی یک سرور و در یک زمان، چندین سیستم عامل حتی ناسازگار باهم را راه اندازی کرد که هرکدام از سیستم عامل ها یک برنامه کاربردی را اجرا می کنند. مجازی سازی تکنیکی است که به کمک آن پیچیدگی های موجود در سیستم محاسبات ابر از دید کاربر پنهان می شود. مجازی سازی با ساختن چندین نمای23 منطقی جداگانه از سخت افزار، این اجازه را میدهد که هر نما به صورت همزمان با کاربر در تعامل باشد. همچنین، مجازی سازی این توانایی را فراهم میسازد تا محدودیت هایی نظیر قابلیت حامل بودن برای برنامه ها مطرح نباشد. به صورت قراردادی، مجازی سازی یک ایزومورفیسم24 یا تناظر میان یک سیستم مجازی مهمان25 به یک میزبان واقعی است. هر نمای منطقی شامل معماری مشابه نمای فیزیکی است، کاربر نیازی به دانستن جزئیات ندارد و فقط به تعامل با نمای منطقی که توسط ماشین ناظر مجازی یا VMM26 ایجادشده، میپردازد. این زیرمجموعه از منابع که همانند یک ماشین فیزیکی عمل مینماید، ماشین مجازی یا VM27 نامیده میشود. VMM وظیفه ایجاد و اجرای چندین VM، سیستم عامل (سیستم عامل مهمان) و برنامه های در حال اجرا بر روی منابع مجازی خود مانند حافظه، دیسک و کارت شبکه مجازی دارد (بهشتی و سروری، 1391).
3-6-2 پردازش شبکه ای28
یک فناوری جدید است و شامل اصول، مفاهیم، تئوریها، روش ها و کاربردهای مختلف در زمینههای گوناگون است. یک شبکه از کلیه قابلیت های سخت افزاری و نرم افزاری موجود که به صورت یک سیستم جامع و کامل در خدمت موسسات تجاری و سازمان ها است تا بدین وسیله حداکثر استفاده را از این منابع ببرند.
گرید یک سیستم توزیعی و موازی است؛ که قابلیت اشتراکگذاری، انتخاب و اجماع منابع توزیع شده در گستره جغرافیا را به صورت پویا و در زمان اجرا بر اساس ویژگیهای منابع، مانند در دسترس بودن، قدرت محاسباتی، هزینه و کیفیت سرویس موردنیاز کاربران، فراهم میآورد Error! Reference source not found.. گرید دارای ابزارهای خاصی است که امکان حل مسائل پیچیده، درزمینهٔ علم، مهندسی و تجارت را برای سازمانهای خاص فراهم میکند. حل مسائل علمی نیاز به حجم بالای محاسبات و پردازش دارند و منابعی در یک دامنه مدیریتی را میطلبد که گرید این توانایی را برآورده کرد.
3-6-3 وب 229
در نظر دارد اینترنت را به صورت پلت فرم درآورد. منظور از این جمله این است که هدف وب.2 بی نیاز کردن ما از سیستم عامل است، اگرچه این ادعایی بزرگ است اما وب.2 تا حد زیادی به این هدف دست یافته است. اینجا بود که مفهومی بنام سیستم عامل جهانی شکل گرفت. کاربران با داشتن یک مرورگر روی هر دستگاهی و بااتصال به اینترنت می توانید از کلیه سرویس های لازم جهت کارهای روزمره خود بهره گیرند. یکی از پیامدهای هر سیستم عامل جهانی، پایان چرخه سنتی تولید و عرضه نرم افزار است. نرم افزارهایی MS Office چند سال یک بار نسخه جدیدی را منتشر می کنند؛ مانند نرم افزارهایی که کاربران باید آن ها را خریداری کنند تا از مزایای نسخه جدید بهره مند شوند؛ اما برنامه های تحت وب هرماه و گاهی به روز می شوند و سریع در دسترس همگان قرار می گیرند.
3-6-4 معماری مبتنی بر سرویس30 (SOA)
سبکی از معماری که از اتصال سست سرویسها جهت انعطاف پذیری و تعامل پذیری کسب وکار و به صورت مستقل از فناوری، پشتیبانی میکند و از ترکیب مجموعه سرویسهای مبتنی بر کسب وکار تشکیل شده که این سرویسها انعطاف پذیری و پیکربندی پویا را برای فرآیندها محقق میکند. به عبارتی معماری سرویس گرا برای پیاده سازی استانداردهای سرویس وب و یک مکانیزم تحویل سرویس به کار میرود.
3-7 سرویس های محاسبات ابری
مدلهای سرویس دهی یا اشکال ارائه خدمات رایانش ابری، درواقع نوعی منابع است که در این فناوری از طریق اینترنت در اختیار کاربران گذاشته میشود. تمام سرویس ها را میتوان بر اساس این منابع طبقه بندی کرد و معمولاً با لفظ "به عنوان سرویس" آورده شده و مورداستفاده قرار میگیرند.
سرویس های اصلی ابر شامل نرم افزار به عنوان سرویس (31SaaS)، پلت فرم به عنوان سرویس (32PaaS)، زیرساخت به عنوان سرویس (33IaaS) میباشند. شکل 3-3 سرویس های محاسبات ابری را نشان میدهد.
شکل (3-3) سرویس های محاسبات ابری [11]
3-7-1 نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS)
در این مدل نرم افزارهای کاربردی تجاری به عنوان سرویس به کاربران/مشتری عرضه می شود؛ زیرا مشتری برحسب نیاز از اجزاء نرم افزاری فراهم کننده های متفاوت استفاده می کند؛ بنابراین هدف اصلی حفاظت از اطلاعاتی است که به وسیله این سرویس ها تشکیل شده اند. به عنوان مثال تعدادی از فراهم شده به عنوان سرویس می توان به Google App, Sales force نام برد (بهشتی و سروری، 1391).
3-7-2 پلت فرم به عنوان سرویس (PaaS)
در این مدل برنامه های کاربردی روی یک پلت فرم یا سیستم عامل توسعه داده می شوند؛ و به کاربر این امکان را می دهند که برنامه های خود را در ابر اجرا کنند.Microsoft Azure, Google AppEngine مثال هایی از فراهم کنندگان پلت فرم به عنوان سرویس هستند (بهشتی و سروری، 1391).
3-7-3 زیرساخت به عنوان سرویس (IaaS)
در این مدل سخت افزار مشابه سرورها، تکنولوژی شبکه، ذخیرهسازی و فضای مراکز داده به عنوان سرویس ارائه می شوند. برای مدیریت بهتر منابع می تواند شامل سیستم عامل و تکنولوژی مجازی سازی باشد. مثل Aazon S3, EC2 و Open Nebula (بهشتی و سروری، 1391).
3-8 مدل های پیاده سازی
3-8-1 ابر عمومی34
ابر عمومی یا ابر خارجی توصیف کننده رایانش ابری در معنای اصلی و سنتی آن است. سرویس ها به صورت دینامیک و از طریق اینترنت و در واحدهای کوچک از یک عرضه کننده ی شخص ثالث تدارک داده می شوند و عرضه کننده منابع را به صورت اشتراکی به کاربران اجاره می دهد و بر اساس مدل رایانش همگانی و مشابه صنعت برق و تلفن برای کاربران صورتحساب می فرستد (بهشتی و سروری، 1391).
3-8-2 ابر گروهی35
ابر گروهی درجایی به وجود می آید که چندین سازمان نیازهای یکسان دارند و به دنبال این هستند که با به اشتراک گذاردن زیرساخت از مزایای رایانش ابری بهره مند گردند. به دلیل اینکه هزینه ها بین کاربران کمتری نسبت به ابرهای عمومی تقسیم می شود، این گزینه گران تر از ابر عمومی است اما میزان بیشتری از محرمانگی، امنیت و سازگاری باسیاست ها را به همراه می آورد. نمونه یک ابر انجمنی، "ابر گو گوگل36" است (بهشتی و سروری، 1391).
3-8-3 ابر آمیخته37
یک ابر آمیخته متشکل از چندین ارائه دهنده ی داخلی و یا خارجی، گزینه ی مناسبی برای بیشتر موسسات تجاری هست. با ترکیب چند سرویس ابر کاربران این امکان را می یابند که انتقال به ابر عمومی را با دوری از مسائلی چون سازگاری با استانداردهای شورای استانداردهای امنیت داده های کارت های پرداخت آسان تر سازند (بهشتی و سروری، 1391).
3-8-4 ابر خصوصی38
ابر خصوصی یک زیرساخت رایانش ابری است که توسط یک سازمان برای استفاده داخلی آن سازمان به وجود آمده است. عامل اصلی که ابرهای خصوصی را از ابرهای عمومی تجاری جدا می سازد، محل و شیوه نگهداری از سخت افزار زیرساختی ابر است. ابر خصوصی امکان کنترل بیشتر بر روی تمام سطوح پیاده سازی ابر (مانند سخت افزار، شبکه، سیستم عامل، نرم افزار) را فراهم می سازد. مزیت دیگر ابرهای خصوصی امنیت بیشتری است که ناشی از قرارگیری تجهیزات در درون مرزهای سازمان و عدم ارتباط با دنیای خارج ناشی می شود؛ اما بهره گیری از ابرهای خصوصی مشکلات ایجاد و نگهداری را به همراه دارد. یک راه حل میانه برای دوری از مشکلات ابرهای خصوصی و درعین حال بهره مند شدن از مزایای ابرهای خصوصی، استفاده از ابر خصوصی مجازی است. ابر خصوصی مجازی بخشی از زیرساخت یک ابر عمومی است که برای استفاده اختصاصی یک سازمان کنار گذارده می شود و دسترسی به آن تنها از راه شبکه خصوصی مجازی IPsec امکان پذیر است. به عنوان نمونه می توان از ابر خصوصی مجازی آمازون نام برد (بهشتی و سروری، 1391).
فصل چهارم – ارتباط بین محاسبات ابری و تجارت الکترونیک
4-1 مقدمه
سازمان ها برای توسعه تجارت الکترونیک نیاز به سرمایه گذاری در سخت افزار، نرم افزار، شبکه و افراد متخصص برای راه اندازی و پشتیبانی دارند که این میزان سرمایه گذاری برای سازمان های کوچک و متوسط فراتر از ظرفیت آن ها است. با توجه به اینکه میزان نیاز به منابع محاسباتی قوی، فضای ذخیره سازی و فناوری جدید در حال گسترش است، مدل کاربردی تجارت الکترونیکی بر محاسبات ابری می تواند مفید باشد که میزان سرمایه گذاری سازمان ها را برای کسب وکار الکترونیکی کاهش دهد. محاسبات ابری می تواند مرکز ذخیره سازی داده ها باقابلیت اطمینان باشد همچنین امنیت سرمایه گذاری را برای سازمان ها باوجود آورد.
4-2 تجارت الکترونیک مبتنی بر محاسبات ابری
تجارت الکترونیک مبتنی بر محاسبات ابری، یک مدل جدید فعالیت تجارت الکترونیکی است که در این مدل سودآوری، بازاریابی، مدیریت دانش، سرمایه گذاری، کاهش هزینه و زنجیره تامین در حال تغییر است. در تجارت الکترونیک مبتنی بر محاسبات ابری، سازمان ها نیازی به نگرانی در مورد ساخت وساز محیط سخت افزاری و نرم افزاری برای تجارت الکترونیک ندارند، سرمایه گذاری عظیم و منابع انسانی متخصص برای ساخت سیستم تجارت الکترونیکی نیاز نیست، تمام این مسائل به ارائه دهنده سرویس تجارت الکترونیکی مبتنی برابر تحویل داده میشود. سازمان ها می توانید فقط بر روی کسب وکار تمرکز کنند. در این مدل تجارت الکترونیکی، ذخیره سازی به شدت توزیع میشود، مدیریت داده ها متمرکز می شود، خدمات به صورت مجازی ارائه میشود، ظرفیت داده کاوی افزایش مییابد و هوش تجاری برای کسب وکار افزایش مییابد. همچنین امکان اجاره و تخصیص منابع برای کسب وکار کوچک و متوسط با کمترین هزینه فراهم میشود. اگر تجارت الکترونیک بر اساس محاسبات ابری پیاده سازی شود، سازمان ها می توانید از منابع وسیع و مقرون به صرفه ارائه شده توسط سرویس دهندگان ابر استفاده کنند. همچنین نگرانی های سازمان بابت خرابی تجهیزات، عدم در دسترس بودن، از دست دادن داده ها، مدیریت، خرید سخت افزار و نرم افزار، بروز رسانی و غیره برطرف خواهد شد (محمدی، واحد و رضا ابراهیمی آتانی، 1392). شکل 4-1 ارتباط بین تجارت الکترونیک و محاسبات ابری را نشان میدهد.
شکل (4-1) ارتباط بین وب معنایی، محاسبات ابری و تجارت الکترونیک ]13[
4-3 مدل پیشنهادی ارائه شده تجارت الکترونیکی مبتنی بر محاسبات ابری
مدل پیشنهادی دارای سه لایه است که این لایه ها عبارت اند از: لایه کاربردی، لایه پلت فرم و لایه زیرساخت جدول 4-1 مدل پیشنهادی تجارت الکترونیکی مبتنی بر محاسبات ابری را نشان میدهد (محمدی، و ابراهیمی آتانی، 1392).
جدول 4-1 مدل پیشنهادشده تجارت الکترونیکی مبتنی بر محاسبات ابری ] 7[
مشتریان
بانکداری الکترونیکی، منابع انسانی، شبکه های اجتماعی، مدیریت محتوا، مدیریت اسناد، مدیریت ارتباط با مشتری، برنامه ریزی منابع سازمان، مالی، زنجیره تامین.
لایه کاربردی
ارائه دهنده ابر
سازمان ها
داده کاوی، هوش تجاری، یکپارچگی، استقرار برنامه های کاربردی، توسعه و آزمایش بانک اطلاعاتی
لایه پلت فرم
محاسبات، ذخیره سازی، پشتیبان گیری و بازیابی، مدیریت خدمات، میزبانی پلت فرم
لایه زیرساخت
4-4 فواید مدل پیشنهادی ارائه شده
4-4-1 تجارت الکترونیکی سیار مبتنی بر محاسبات ابر
با توجه به اینکه میزان استفاده از ترمینالهای کوچک و سیار در حال گسترش است و همچنین یکی از استراتژی های سازمان ها بر مبنای مشتری محور است، تجارت الکترونیکی مبتنی برابر می تواند مشکلات ناشی از کمبود ظرفیت پردازش و منابع را برای تجهیزات سیار و کوچک حل کند. ابر می تواند مشکلات ناشی از پردازش، امنیت و انتقال داده را بهبود دهد. در حال حاضر تجارت سیار می تواند یک عامل رقابتی برای سازمان ها باشد (محمدی، و ابراهیمی آتانی، 1392).
4-4-2 برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP39) مبتنی بر محاسبات ابری
در دنیای امروزی همه سازمان ها تمایل به تجارت الکترونیکی دارند، در این محیط با رقابت شدید، سازمان ها برای بقا و توسعه، باید قدرت پاسخ دهی سریع و همکاری بالایی با مشتریان و تولیدکنندگان داشته باشند، برای رسیدن به این هدف باید یکپارچگی ERP با تجارت الکترونیکی انجام شود. با توجه به اینکه هزینه خرید و پیاده سازی ERP برای یک سازمان خیلی بالاست. استفاده از ERP موجود در ابر برای یک سازمان مقرون به صرفه است. استفاده از ERP تاثیر بالایی در افزایش درآمد و کاهش هزینه دارد. در تجارت ابری نیازی به خرید نرم افزار ERP نیست و همچنین امکان سفارشی کردن آن در لایه پلت فرم امکان پذیر است. هدف ERP هماهنگ کردن کل فعالیت های سازمان و یکپارچگی کل منابع سازمان است. با توجه به اینکه در تجارت الکترونیکی مبتنی برابر یکپارچگی داده ها وجود دارد، درنتیجه ERP می تواند بهتر و سریعتر به بهبود درآمد و کاهش هزینه برای سازمان ها کمک کند (محمدی، و ابراهیمی آتانی، 1392).
4-4-3 هوش تجاری40 مبتنی بر محاسبات ابری
هوش تجاری یک فناوری جدید است که برای تحلیل داده های موجود در انبار داده ها استفاده میشود و به سازمان کمک میکند تا بر اساس تحلیل داده ها تصمیم گیری درستی را اتخاذ کند. سازمان ها علاقه مند هستند تا توسط هوش تجاری به یک سازمان هوشمند تبدیل شوند تا بتوانند رقابت خوبی در بازار داشته باشند. اگر سازمانی بخواهد هوش تجاری را بکار ببرد، باید یک پایگاه داده با ظرفیت بالا و یک محیط پردازشی خیلی قوی فراهم کند که این برای یک سازمان خیلی هزینه بر است، همچنین مدیریت و بروز رسانی آن برای یک سازمان متوسط یا کوچک قابل اجرا نیست. حال اگر هوش تجاری مبتنی بر محاسبات ابری پیاده سازی شود، سازمان ها می توانید از پایگاه داده با ظرفیت بالا و پردازشگر قوی با حداقل هزینه بهره برداری کند (محمدی، و ابراهیمی آتانی، 1392).
4-4-4 مدیریت ارتباط با مشتری (CRM41) مبتنی بر محاسبات ابری
, CRM به کلیه فرایندها و فناوری هایی که شرکت ها و سازمان ها برای شناسایی، ترغیب، گسترش، حفظ و ارائه خدمات بهتر به مشتریان بکار میبرند گفته میشود. امروزه سازمان ها به جای تمرکز برجذب مشتری، باید بر حفظ، بهبود، وفاداری و افزایش اعتماد مشتریان نسبت به سازمان تمرکز کنند. CRM بخشی از استراتژی یک سازمان جهت شناسایی و حفظ مشتریان است. برقراری ارتباط موثر موجب وفاداری مشتریان میشود و نتیجه آن برای سازمان سودآوری دارد؛ اما پیاده سازی CRM برای سازمان ها به علت هزینه بالای راه اندازی و عدم یکپارچگی، سخت است. حال اگر تجارت الکترونیکی مبتنی بر محاسبات ابری باشد، مشکلات مربوط به پیاده سازی CRM به حداقل میرسد و سازمان می تواند با کمترین هزینه، به این فناوری دسترسی داشته باشد (محمدی، و ابراهیمی آتانی، 1392).
4-4-5 مدیریت زنجیره تامین (42SCM) مبتنی بر محاسبات ابری
مدیریت زنجیره تامین به معنای همکاری، زمان بندی، کنترل، تولید، انبارداری و تحویل محصولات و خدمات به مشتریان است که میتوان آن را ستون اصلی و مولفه ای مهم برای تجارت الکترونیک دانست. کار آیی زنجیره تامین به معنی داشتن کالای صحیح در مکان مناسب و در زمان درست هست که می تواند هزینه مالی را کاهش دهد، نقدینگی را افزایش دهد و باعث برگشت سرمایه با سرعت بیشتر شود. ازآنجاکه زنجیره تامین ممکن است طولانی و پیچیده باشند، لاجرم سازمان ها با مشکلاتی روبرو میشوند این مشکلات در صورت تاخیر در حل آن ها، منجر به نارضایتی مشتریان و از دست دادن فروش میشود و رفع آن ها هزینه های بالایی را به سازمان تحمیل می کند (محمدی، و ابراهیمی آتانی، 1392).
4-4-6 یکپارچگی ERP,CRM,SCM تحت تجارت الکترونیکی مبتنی بر محاسبات ابری
با توجه به اینکه پیاده سازی ERP,CRM,SCM در محیط محاسبات ابری برای سازمان کم هزینه است و سازمان ها می توانید از آن ها برای کاهش هزینه و افزایش درآمد استفاده کنند. یکپارچگی و برقراری ارتباط بین ERP,CRM,SCM می تواند موجب بهبود کارایی سیستم شود. این یکپارچگی باعث بهبود مدیریت ارتباط با مشتری، کاهش هزینه و افزایش رقابت می شود. همچنین این یکپارچگی باعث افزایش رضایت مشتری، افزایش انعطاف پذیری و کارایی زنجیره تامین می شود (محمدی، و ابراهیمی آتانی، 1392).
4-4-7 داده کاوی43 مبتنی بر محاسبات ابری
امروزه در اختیار داشتن اطلاعات، یکی از رموز موفقیت برای سازمان هاست. با گسترش سیستم های پایگاه داده ها و افزایش حجم داده ها، مدیریت و نگهداری داده ها در مقیاس بزرگ برای سازمان ها سخت و هزینه بر است، این افزایش حجم داده ها برای سازمان ها مشکلاتی مانند کمبود فضای ذخیره سازی و پردازش باقدرت محاسباتی پایین را به وجود میآورد که برطرف کردن این مشکلات برای سازمان ها سخت و ازنظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست. همچنین با توجه به اینکه لزوم استفاده از داده کاوی یکی از الزامات موفقیت سازمان ها است، بنابراین پیاده سازی داده کاوی مبتنی بر محاسبات ابری برای سازمان ها از هر لحاظ مقرون به صرفه است (محمدی، و ابراهیمی آتانی، 1392).
فصل پنجم – نتیجه گیری و کارهای آینده
5-1 نتایج
با توجه به گسترش کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در اقتصاد و بازرگانی در سطح بینالمللی و استفاده آن توسط کشورهای دیگر و با عنایت به مزایای آن، استفاده از این فناوری تحت عنوان تجارت الکترونیکی اجتناب ناپذیر است. استفاده از این فناوری در سازمان های دولتی و خصوصی کارایی را افزایش داده و باعث تسهیل در امور تجاری شده است و اثرات زیادی بر اقتصاد و بازرگانی دارد.
و همچنین در این پژوهش مرور اجمالی بر رایانش ابری شد و ویژگیها و معماری و مدلهای مطرح بررسی شدند. مهم ترین مشکل در رایانش ابری نگرانی های مربوط به حفاظت از اطلاعات محرمانه است. همچنین بزرگ ترین مزیت آن عدم نیاز سازمانها در سرمایه گذاری عظیم در حوزه فناوری اطلاعات میباشد.
با ایجاد تجارت الکترونیک مبتنی بر محاسبات ابری می توانیم با کمترین هزینه به یک تکنولوژی جدید دسترسی داشته باشیم، همچنین امکان ذخیره سازی انبوه داده ها و قابلیت محاسباتی با ظرفیت بالا به وجود میاید. استفاده از این فناوری امکان پیاده سازی را برای سازمان های کوچک و متوسط به وجود میآورد. ازآنجاکه این فناوری یک مدل جدید است، یکسری مشکلات وجود دارد که باید حل شود به عنوان مثال مشکلاتی نظیر امنیت، نبود استاندارد، نبود مسائل قانونی و حریم خصوصی نیاز به تحقیق بیشتر دارد (محمدی و ابراهیمی آتانی 1392).
5-2 کارهای آینده
تاثیر رایانش ابری بر تجارت بررسی شود مقایسه دو شرکت ازلحاظ هزینه و کارایی که یکی از آنها از ابر برای منابع سختافزاری و نرمافزاری استفاده می کنند و دیگری منابع را خریداری کرده است.
منابع فارسی
[1]. اسمعیلی، تیمور؛ حسن قائدی؛ محمود نعمه و رضا قنبری باغنوی، 1388، کیفیت خدمات (سرویس های) الکترونیکی بررسی ابعاد آن، دومین کنفرانس بین المللی نظام اداری الکترونیک، تهران، مرکز همایش های علمی طاپکو
]2[صفایی قادیکلاتی، عبدالحمید و پریسا صدیقی، 1388، ارزیابی توفیق وب سایت های تجارت الکترونیک درایران، هفتمین کنفرانس بین المللی مدیریت، تهران، گروه پژوهشی آریانا
[3]. معمار نژاد، عباس و سید حسین پاریاب، 1390، وضعیت تجارت الکترونیکی در ایران، اولین همایش ملی گیاه پالایی، کرمان، مرکز بین المللی علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی
[4]. تقدسی پور، علی؛ منا لطفی مرزناکی و بابک شیرازی، 1391، سیستم عامل تحت وب سازمانی، راه حلی امن جهت یکپارچه سازی برنامه های کاربردی سازمان، مبتنی بر رایانش ابری، اولین کارگاه ملی رایانش ابری، تهران، دانشگاه صنعتی امیرکبیر
[5]. بهشتی، محمدتقی و معین سروری، 1391، رایانش ابر: ساختار، مزایا و چالش ها، اولین کارگاه ملی رایانش ابری، تهران، دانشگاه صنعتی امیرکبیر
[6]. حائری، نوید و فرشته جعفری، 1391، پیاده سازی هوش تجاری در بستر رایانش ابری، اولین کارگاه ملی رایانش ابری، تهران، دانشگاه صنعتی امیرکبیر
[7] اقبالی، محمد؛ مهدی کاظمی و مژگان شریف زاده مود، 1391، معرفی فناوری رایانش ابری برای پیاده سازی دورکاری در سازمان ها، اولین همایش ملی مهندسی مدیریت کسب وکار، کرمان، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته
[8] محمدی، واحد، و رضا ابراهیمی آتانی، 1392، پیاده سازی تجارت الکترونیکی دربسترمحاسبات ابری، اولین همایش ملی رویکردهای نوین در مهندسی کامپیوتر و بازیابی اطلاعات، رودسر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودسر و املش
[9] امینی، محمد، و یعقوب فرجامی، 1392، بررسی رویکردهای مبتنی بر رایانش ابری در افزایش کارایی دولت الکترونیک، نخستین همایش منطقه ای فناوری اطلاعات، چالوس، موسسه آموزش عالی طبرستان
[10] گودرزی، زینب، و احمد فراهی، 1392، بررسی فناوری رایانش ابری، همایش ملی مهندسی کامپیوتر و توسعه پایدار با محوریت شبکه های کامپیوتری، مدل سازی و امنیت سیستمها، مشهد، موسسه آموزش عالی خاوران
[11] کریم خانی، فرهاد، و وحید حسن زاده، 1392، معماری ابری برای سرویس آموزش الکترونیکی، همایش ملی مهندسی کامپیوتر و توسعه پایدار با محوریت شبکه های کامپیوتری، مدل سازی و امنیت سیستمها، مشهد، موسسه آموزش عالی خاوران
[12]. صادق زاده، پیام، و پیمان صادق زاده، 1392، امنیت در محاسبات ابری، اولین همایش ملی رویکردهای نوین در مهندسی کامپیوتر و بازیابی اطلاعات، رودسر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودسر و املش
منابع انگلیسی
[13] Noura, A. ; Akbari, Z.N." The effect of Information Technology on E-commerce and E-marketing in Iran "Service Operations and Logistics, and Informatics, 2006. SOLI '06. IEEE International Conference on cluster, 21-23 June 2006, pp. 845 – 850
[14]Rajkumar B., Yeoa Ch., Venugopala S., "Market Oriented Cloud Computing: Vision, Hype, and Reality for Delivering IT Services as Computing Utilities", In High Performance Computing and Communications, 10th IEEE International Conference on, pp. 5-13, (2008).
[15] Goyal A., Dadizadeh S., "A Survey on Cloud Computing", In University of British Columbia Technical Report for CS, Vol. 50,No.8, (2009).
[16] Li Mei; Feng Cheng "Overview of Web mining technology and its application in e-commerce", 2nd International Conference on Computer Engineering and Technology (ICCET), 2010 V7-277-V7-280.
[17] Chang, V.; Bacigalupo, D.; Wills, G.; De Roure, D., "A Categorisation of Cloud Computing Business Models, " 10th IEEE/ACM International Conference on Cluster, Cloud and Grid Computing (CCGrid), 2010, pp. 509, 512.
[18] Ahronovitz M., et Al., "Cloud Computing Use Cases", A white paper produced by the Cloud Computing Use Case Discussion Group Version 4.0, (2010).
[19] Dillon T., Wu Ch., Chang E., "Cloud Computing: Issues and Challenges," In Advanced Information Networking and Applications (AINA), 24th IEEE International Conference on, pp. 27-33, (2010).
[20] S. Marston, et al., "Cloud computing – The business perspective," Decision Support Systems, vol. 51, pp. 176-189, 2011 .
[21] Jadeja Y., Modi K, "Cloud Computing – Concepts, Architecture and Challenges", In Computing, Electronics and Electrical Technologies (ICCEET), International Conference on, pp. 877-880, (2012).
[22] Y. Jadeja and K. Modi, "Cloud computing – concepts, architecture and challenges," in Computing, Electronics and Electrical Technologies (ICCEET), 2012 International Conference on, 2012, pp. 877-880
[23] Khan, S.A. ; Begum, Z. ; Divakar, C. ," Mining the E-commerce cloud: A survey on emerging relationship between web mining, E-commerce and cloud computing "Computational Intelligence and Computing Research (ICCIC), 2013 IEEE International Conference on Cluster, 26-28 Dec. 2013, pp. 1 – 4.
[24]. Mell P., Grance T., "The NIST Definition of Cloud Computing":http://productionscale.com/blog/2011/8/7/the-nist-definition-of-cloud-computingdrft.html, [Accessed: 20-Dec-2013].
1 Yan Liu, Yingwu Chen
2 Changfeng Zhou
3 Rama Krishna Rao
4 Sajad Ali Khan
5 Zeenat Begum
6 Dr.Ch Divakar
7 Information and Communication Technology
8 E-Commerce
9 Transactions
10 Business-To-Business
11Business-To-Consumer
12Consumer-To- Business
13Consumer- To- Consumer
14 business to administration
15 Government-to-customer
16 Government-to- Government
17 online
18 E-service
19- National Institute of Standards and Technology(NIST)
20 Information Tecnology
21 PC)personal computer)
22 Virtualization
23 view
24 Isomorphism
25 Guest
26 Virtual Machine Monitor
27 Virtual Machine
28 Grid Computing
29- Web2
30 -Service Oriented Architecture(SOA)
31- Software as a Service
32- Platform as a Service
33- Infrastructure as a Service
34 Public cloud
35 Community cloud
36 Gov cloud
37 Hybrid cloud
38 Private cloud
39 Enterprise Resource Planning
40 Business Intelligence
41 Customer Relationship Management
42 Supply Chain Management
43 Data mining
—————
————————————————————
—————
————————————————————
ب
1
7
21
35
43
49